Dětem se musí zdravá jídla podsunout až pod nos

Dětem se musí zdravá jídla podsunout až pod nos
08/2014 Vaříme čočkový dhal a pečeme kořeněnou cuketu s ořechy.
  • Vyhrabala jsem tyhle čtyři roky staré fotky, na kterých s tehdy 2letou Grétkou chystám obědy pro mé bývalé kolegy v práci.
  • Dnes se mi v kuchyni motají střídavě děti tři.
  • Krájí, míchají, sypou, váží, přelévají, strouhají, loupou, cedí a především uždibují a drobí na zem. 
  • S prázdninami se veřený prostor zase zaplnil dětmi.

A já nevím, jestli chodím na špatná místa nebo jestli je to tím horkem, které nutí odhazovat oblečení, ale kolem mě se rojí spousty dětí, které jsou… nevím jak to jinak napsat… prostě tlusté.

Nemyslím teď baculatá miminka a batolata, ale předškolní a školní děti.

Nemám ráda agitky, ale dneska budu agilní a nesmířlivá a zlá

Proč? Protože mě fyzicky bolí, když vidím obézní děti.

Ty děti za to nemůžou.

Kopírují jen způsob stravování, ve kterém vyrůstají.

Nejsem žádný výživový expert a vím, že s tématem stravování se pouštím na tenký led, nicméně mi to nedá. Přijde mi to tak důležité téma, že jsem se po víc jak měsíci, kdy tenhle článek ležel v mém počítači, rozhodla ho i přes svůj strach zveřejnit.

Vím, že existují děti, u kterých za obezitu může nemoc.

Ale zároveň si myslím, že špatné stravování může být začátkem mnoha nemocí.

Nebo tedy aspoň ne úplně.
Nechávám sice děti jíst všechno, co chtějí. Do jídla je nenutím. Když něco nechtějí, můžou od stolu kdykoli odejít a počkat si na další společné jídlo.
Ale setsakra si dávám pozor, z čeho si vybírají.
Protože z vlastní zkušenosti vím, jak je nezdravý způsob stravování návykový a jak moc se promítá do zdraví.

Mohla bych děti nechat dojít si k tomu vlastní zkušeností jako to bylo u mě.
Ale nedokážu najít jediný rozumný důvod, proč by to tak mělo být.
Přijde mi to obdobné jako s drogami. Doma je dětem nenabízím, ale informuju je o jejich existenci a o tom, co si o nich myslím.

Dětem se musí zdravá jídla podsunout až pod nos
08/2018 Pečeme švestkový koláč.
Grétka se z baculatého miminka vytáhla ve vysokou štíhlou slečnu.

O jídle se doma i při nákupech bavíme, trávíme jeho přípravou hodně společného času.
6letá Grétka a 5letý Marián dokážou rozlišit, co je a co není zdravé. Oba jí až na drobné výjimky všechno. Dokonce už i u brokolice jsem vymyslela způsob, jak ji upravit, aby jim chutnala.
2letý Janek je z nás nejvíc vybíravý, ale pořád má na výběr ze zdravých věcí. O to raději mi ale pomáhá u každé přípravy jídla. Co na tom, že každou věc mícháme 3x déle než je nutné 🙂

Nedávno jsem četla článek o tom, že novorozeně ví, co je zdravé a že ho nemáme nutit do jídla, které nechce.
To zní sice líbivě, ale až na konci textu najdete zmínku o tom, že 

Když ale vidím, co jsou někteří rodiče dětem schopni v průběhu dne dát, zapomínám na všechna svoje přesvědčení o svobodě jedince a opouští mě důvěra v samořízené vzdělávání.

(Přeloženo: mám chuť jít, vyrvat dětem to jídlo z ruky a omlátit ho rodičům o hlavu.)

Některé děti prostě nemají možnost poslouchat moudrost svého těla. Protože z plného stolu prasáren prostě celistvou dietu nevymyslíte.

Dětem se musí zdravá jídla podsunout až pod nos
A kdepak máš ženu, Mikovče?Je na malinách.

Neříkám, že moje děti nikdy něměly hranolky nebo zmrzlinu

Ale ve zbytku dne jíme jídlo, které chystáme doma ze základních surovin.
Vím, že se doporučení ohledně stravování stále mění, ale některé stálice nikoli:

Zelenina, ovoce, vločky, obiloviny, luštěniny, bylinky, oleje, ořechy, semínka, med, vejce, jogurty, …

Dá se z nich připravit tolik rozmanitých jídel!
Když to zvládně trdlo jako já se třemi dětmi za zadkem, zvládne to každý.

Teď přijde ta slíbená agitka:

Prosííím!!! Zkuste to! Když ne kvůli sobě, tak kvůli dětem!

Konec agitky.

Každá změna – třeba i malinkatá – se počítá.
A jak začít?

Zní to jako blbost, ale největší chuť vařit ve mně vyvolává pohled na suroviny.

Všechno ovoce a zeleninu skladuju bez pytlíků. Když budete nakupovat do svých látkových, tak je tenhle vybalovací krok logický, protože byste neměli příště do čeho nakupovat.

Všechny suché sypké ingredience přesypávám do svých nádob, nebo je do nich rovnou nakupuju.
A ještě jednu výhodu to má. Málokdy se vám stane, že budete vyhazovat zkažené potraviny, které jste zapomněli někde vzadu v lednici.

Dětem se musí zdravá jídla podsunout až pod nos
Od dubna do listopadu nakupujeme na místních pondělních trzích.
Chleba čím dál častěji pečeme doma.

Jsou to řádově minuty denně, ale s velkým výsledkem.
Dají se zvládnout třeba během čekání na uvaření vody na kafe.

Večer namočit vločky, pohanku, ořechy a chia semínka, jednou za tři dny dát naklíčit mungo a čočku, zasít řeřichu, jednou týdně přelít kombuchu, …

Spousta věcí, které jsme zvyklí kupovat, jsou směšně jednoduché, že při jejich přípravě můžou asistovat i děti. A také stojí zlomek ceny než ty kupované.

Humus, müsli, lilková pomazánka, oříšková mléka a másla, sirupy, kaše, sušenky, křížaly, přesnídávky, sladké pečivo, semínkový chleba, …
Vím, že toho jde dělat doma ještě víc, ale beru tenhle proces jako cestu.

My bydlíme v paneláku, balkón máme na jih a jsme často na cestách, takže zvládáme pěstovat tak maximálně řeřichu.
Máme ale babičky, které jsou obě velké pěstitelky a děti na jejich zadradách tráví hodně času.
A spousta volně rostoucích plodin se dá nasbírat. I ve městě. Lípa, černý bez, špendlíky, moruše, …

Dětem se musí zdravá jídla podsunout až pod nos
Sbíráme lípu.
  1. Stačí dva tři blogy, které s vámi souzní.
  2. Já jsem vegetariánka, nerada trávím přípravou jídla víc jak 20 minut a mám ráda jednoduché recepty ze základních věcí, které mívám doma.
  3. Pro inspiraci si chodím k Delicious blog Lucie, Deliciously Ella a Kuchařka ze Svatojánu.

Ale úplně nejčastěji vařím podle sebe a podle toho, co máme ve spíži.
Kdysi jsem psala blog Spokojené pupky. Recepty už na něj nepřidávám a za ty roky jsem své stravovací návyky taky trochu upravila, ale inspirace je tam spousta.

Dětem se musí zdravá jídla podsunout až pod nos
Veselá a svižná e-knížka o tom, jak trávit víc času S dětmi a míň času VEDLE dětí.A hlavně jak se z té velké věci jménem rodičovství nepotentit.Klikněte na obrázek a přečtěte si víc.

Tak. Končím dnešní spílání a hubování.

  • Záplava zeleniny a ovoce v létě láká do kuchyně víc než tisíc článků.
  • A stejně mám pocit, že v sociální bublině, kterou kolem sebe mám, je tenhle přístup ke stravování tak normální, že je to to stejné, jako bych radila, ať se nadechujete.
  • Ale sama vím, jak je snadné při péči o malá miminka zapomenout i na to „nadechování“.

S rostoucími dětmi vám bude růst i množství času v kuchyni. Slibuju! —

PS: Plus mínus jednou měsíčně posílám e-mailem shrnutí toho nejzajímavějšího, co se v Krkavčím hnízdě (a v mé hlavě) vylíhlo. Zůstaneme v kontaktu?

Zažijte zase chuť dětství – jídla, která jsme milovali a zapomněli

Dětem se musí zdravá jídla podsunout až pod nosFoto: pixabay

S oblibou jsme si
pochutnávali na jídlech, která z našich jídelníčku postupně vymizela.
Některá jsme prostě zapomněli, jiná byla převálcována trendy zahraniční
kuchyní, další upadla v nemilost v honbě za dokonale zdravou stravou.
Myslíme, že přišel čas, abychom si zavzpomínali na výborné domácí šunkofleky,
knedlíky plněné masem, rohlík s paštikou, krupicovou kaši, chléb obalený
ve vajíčku nebo na uzené s kaší.

Česká kuchyně je náramně bohatá a také velmi chutná. Pojďme ji trochu oslavit a přichystat si k večeři jídla, která jsme si užívali v dětství. Na co vás nalákáme a co do svého jídelníčku zase čas od času zapojíte vy?

Knedlíky plněné masem

Výborné bramborové těsto, najemno
připravené uzené a dozlatova orestovaná cibulka.

Dříve tradiční jídlo, kterého
byly plné restaurace i jídelny, dneska už si na něj vzpomenou jen
v pravých venkovských hostincích a pomalu ho obnovují šéfkuchaři
v hipsterských podnicích.

Bramborové knedlíky plněné masem jsou perfektním
tipem na podzimní nebo zimní večeři. Zasytí, zahřejí a když je doplníte o
kysané zelí, dodáte tělu také řadu cenných vitamínů.

Rohlík s paštikou

Mazali nám ho maminky na dovolených pod stanem a tatínci, když někdy měli na starosti večerní hlídání a vaření. Koupit si po práci pár kvalitních čerstvých tukových rohlíků a namazat si je kvalitní paštikou zní jako příjemná retro chvilka, nemyslíte?

Domácí šunkofleky

Snad vám v mysli nenaskočily ty suché ze školní jídelny!
Nám se sliny zbíhají nad poctivými šunkofleky maminčiny kuchyně. Aby byly dobré
a stihly se sníst dřív, než vychladnou, základem je dostatek kvalitní šunky.
Někdo jí rád vymění i za uzené. Můžete klidně vyzkoušet kombinaci obojího,
chutím se meze nekladou. Přisypte také zeleninu a hodně sýra.

Krupicová kaše

Stejně jako se k ní dříve uchylovaly maminky a babičky, když děti honila mlsná, ze stejného důvodu si jí můžeme dopřát i dnes. Stačí při dalším nákupu do košíku přihodit krupičku. Tu lahodnou chuť, které se nemůžeme nabažit vytvoří správný podíl mléka a krupičky a navrch pochopitelně dostatek kakaa a rozpuštěného másla.

Uzené s kaší

Poctivý plátek libového uzeného s domácí bramborovou kaší – to je oběd, po kterém dříve zbývaly jen vylízané talíře. Zanevřelo se na něj bez důvodně – uzené maso je plné bílkovin a stejně tak jsou cennou surovinou v našem jídelníčku brambory. Abyste si opravdu pochutnali, vyberte si kvalitní libové uzené.

Chléb obalený ve vajíčku

Lidově mu říkejme prostě nouzovka. Ideální recept, díky kterému zpracujete starý chleb, který by se jinak musel vyhodit. Postačí jen rozkvedlat vajíčko s trochou mléka, soli a pepře a krajíce chleba obalit. Pak šup s nimi na pánev do rozehřátého oleje. Kdyby vás náhodou přepadly výčitky ze smaženého, napravte si reputaci tím, že si k chlebům nakrájíte pořádnou porci zeleniny.

Utopenec s cibulí a chlebem

Výborné špekáčky, dostatek cibule a perfektně namíchaná směs
koření dají dohromady nezaměnitelnou chuť občerstvení, které dnes známé spíš
jako pochoutku k pivu.

Jako malí je mnoho z nás uždibovalo tátovi.
Dneska si můžeme dopřát utopence celého sami pro sebe. Kupte si k němu
čerstvý chléb s křupavou kůrkou a v televizi zapněte českou klasiku.

Co víc si přát od pochmurného zimního večera v pohodlí domova?!

Kuchařka Recepty dětem + Giveaway

Autor: dasa TND

KUCHAŘKA RECEPTY DĚTEM + GIVEAWAY

Dětem se musí zdravá jídla podsunout až pod nos

Jedno z našich hlavních letošních předsevzetí bylo začít více plánovat vaření pro naše rodiny a to tak, aby z toho jásaly nejen naše děti, ale hlavně  aby to byla rychlovka 🙂 A tahle žhavá novinka mezi kuchařkami nám už s tím začala dost pomáhat! Proto se s vámi chceme podělit, proč se tento kousek stal naším „must have“ do kuchyně.

Budete mít zájem:  Kouření vám ubližuje

Milujeme jednoduché věci. A upřímně řečeno, při vzrůstajících počtech hladovců v rodině, především jednoduché vaření. Receptů je všude milion, to je pravda. Jenže chce se vám trávit hodiny na internetu, místo toho, abyste mohli třeba být s vašimi blízkými? Nám už právě ne.

A tak když jsme se dozveděly, že Gábi Bartošovská bude vydávat kuchařku Recepty dětem,  tak jsme zajásaly! Pomyslely jsme si, že alespoň pro dětská jídla budeme mít další krásnou a hlavně osvědčenou inspiraci. Gábi má totiž také dvě malé úžasné děti.

Jenže! Naše očekávání bylo ještě překonáno!

Ona to není jen kuchařka pro ty naše malé ratolesti. Recepty jsou totiž koncipované tak, že buď budou chutnat rovnou i dospělým a nebo v určitě fázi receptu můžete oddělit část pro děti a zbytek dále dochutit. Je nám také hodně blízké, že rozdělení receptů respektuje roční období a také vychází ze základních surovin a ne z nějakých velmi speciálních ingrediencí.

No a když zrovna nevaříme, tak se my i děti kocháme krásnými fotkami v kuchařce, jejichž autorkou je také sama Gábi. Z fotek dýchá domácí pohoda a radost. Je to jako kdybychom byli u nich na návštěvě. 

Mnozí z vás možná víte, že jsme měly tu čest kuchařku Recepty dětem poslat jako kmotry do světa.

Moc si toho vážíme, protože věříme, že tahle se stane skutečným pomocníkem pro všechny mámy, co chtějí s láskou vařit nejen svým dětem.

Pokud už teď po ní toužíte, najdete ji samozřejmě v mnoha knihkupectvích a nebo si ji rovnou objednejte tady a nebo……….máme tu pro vás

******GIVEAWAY PRO RADOST*****

Pokud jste dočetli až sem, máme pro vás jednu tuto kuchařku s osobním věnováním od autorky. Stačí, když nám do středy 24.1.  do půlnoci napíšete do komentáře tady dole pod článkem:

 Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo, po kterém byste se mohli „utlouct“ ? 🙂

Pokud nám tento komentář napíšete i pod příspěvek týkající se této kuchařky na našem FB, zařadíme vás do slosování dvakrát. No a pokud nám chcete udělat radost, můžete sledovat i náš Instagram, už je vás tam skoro tisícovka!

Vítěze vyhlásíme po uzavření soutěže tady na konci článku a také na našem FB. 

Držíme všem palce, protože kuchařka za to fakt stojí !

*****SOUTĚŽ UKONČENA*****

Proč na jaře některé děti moc nejedí a jiné stonají

Už je to zase tady. Jako každý rok na jaře maminky lamentují, že to jejich robátko poslední dobou nějak stávkuje v jídle. Většina dětí, které doposud tak krásně jedly, má najednou menší zájem o jídlo, loudají se, některé nejedí skoro vůbec. Možná víme, čím to je. A taky víme, že jarní eliminace jako rýmy, kašle, tekoucí oči či angína se netýkají jen dětí.

Malé děti mají docela dobře vyvinutou intuici i vztah ke svému tělu. Dokud jim to náš civilizovaný přístup k životu nepokazí a nedáme jim špatné návyky jako mlsání apod.

Rozumem sice možná nevědí, ale jejich tělo ví, co je pro ně dobré a co nikoli.

Tedy většinou 🙂 A tak moc dobře cítí, že když se blíží biologické jaro, kdy začíná období jater a žlučníku a že je tedy půst.

Děti na přirozené stravě

Děti na přirozené stravě, o které píšeme na našich stránkách, reagují na přírodu přirozeně. Protože mají nejpřísnější jídelníček, většinou jen zmenší porce a mají viditelně menší zájem o jídlo než v zimě. Začnou vámujídat při vaření syrovou zeleninu a jíst třeba syrový pórek nebo ředkvičky, o kterých v zimě tvrdily, že je pálí.

Pokud se na ně nechystají nějaké jarní eliminace, tak většinou nic víc nezaznamenáte. Je vhodné vyjít vstříc jejich potřebám a začít i takhle živené děti a jejich malé žlučníky a játra šetřit.

Znamená to méně smažení, o trochu méně tuku, více napařování, vaření ve vodě a přidávat na talíř postupně syrovou zeleninu. Kvůli vitamínům zařazujeme stále zeleninu kvašenou, přidáváme čerstvé natě, případně klíčky.

Nezapomínáme samozřejmě na semínka a na to, že malé děti potřebují více stravy formou polévek, omáček a kaší.

Děti na běžné české stravě

Někdy začnou s jídlem z pohledu rodičů doslova zlobit.  Často najednou, jakoby z ničeho nic, nejedí maso, rýpou se v jídle a nic jim není dobré.

Jejich tělíčka jsou samozřejmě mnohem více zanesena než těla výše uvedených dětí, takže nastává i razantnější očista.

Mnohem více než nucení do jídla je lepší jim upravit jídelníček, odlehčit stejně jako dětem na stravě přirozené.

Pokud vynechávají maso, tak důsledně hlídat, aby měly na talíři kombinaci obiloviny, luštěniny a tepelně upravené zeleniny (Moje dítě odmítá jíst maso. Co s tím?). A když prostě zarytě nejí, tak přivřete obě oči a nechte jejich těla trochu odpočinout, odkyselit. Věřte, že hlady nezemřou. Potřebují si jen udělat v těle pořádek.

Jarní detoxikace organismu

Ať už máte dítko držené zcela zkrátka na čistě přirozené stravě, dítko se stravou někde mezi zdravou a tou běžnou českou nebo dítě, které jí tak, jak se to u nás běžně vidí posledních pár desítek let, možná se vám nevyhnou jarní eliminace – detoxikační symptomy. Jsou to nejrůznější projevy toho, že se tělo na jaře zbavuje přebytků a odpadů, které se v organismu nashromáždily.

Ty koneckonců zažívá i kdejaký dospělý. Ale ten je zvyklý, že mu není dobře a navíc je s tím obvykle ještě schopen chodit do práce. Zato takové soplící dítko s rýmou nebo horečkou, to už jednoho poděsí. Zvlášť, když je to dítko z těch prvně jmenovaných a nemá to tedy z čeho mít!

Jak tělu pomoci, když se čistí

Není důvod se hned děsit, okamžitě hledat lékaře a podávat medikamenty, stačí vzít rozum do hrsti. Horečku prudce nesrážíme, léčíme ji přirozeně jako za našich babiček. Horečka je přítel, přišla spálit něco, co se nepodařilo vyloučit stolicí, potem a dechem.

 Na rýmy a kašle vaříme čaj z lotosu, dáváme bramborové obklady na hrudník a další staré recepty, kterými nás kurýrovaly babičky. Z jídelníčku rozhodně vyloučíme živočišné výrobky, tedy maso, mléko a všechny mléčné výrobky, sladkosti, pečivo a opatrně budeme při zahlenění postupovat i s ovocem.

Nám se osvědčilo při rýmě ovoce vyloučit zcela.

Od tekoucích očí po angíny

Za jarní eliminace se dá považovat skoro vše, s čím dítě na jaře marodí. Kdyby nebylo co z těla vypuzovat, nebylo by s čím marodit.

Bacily a viry jsou kolem nás pořád, když je tělo a imunita v pořádku, tak na nás nemají velký vliv. Takže vymlouvat se, že jsme někde něco chytli v kolektivu, nemá cenu.

Cenu má zlepšit životní styl a budovat tak dětem přirozeně lepší imunitu.

Někdy jsou to jen takové drobnosti jako tekoucí oko. Tam se vyplatí dávat obklady ze světlíku lékařského, popíjet kuzu a šetřit játra. Oči jsou totiž jejich „vývodním kanálkem“. A protože játrům nesvědčí zimní přejídání a nedostatek pohybu, leze nám to potom, s odpuštěním, na jaře už i očima.

Nechte tedy ležet všechna ta antibiotika, kapičky apod., dejte dětem dietku, obklady ze světlíku a za tři dny je po všem. Ono to prostě musí ven. Nemá cenu to zatlačit léky zpátky do těla. Nechceme přeci lékem potlačít příznaky a fujtajbly nechat v těle. Za měsíc či dva stejně vylezou ven v mnohem horší podobě.

Různé rýmičky a kašle jsou ještě docela snesitelnou podobou, ale spála a angína už jsou opravdu velmi nepříjemné. Pořád je to ale o tom samém. Něco se v těle nahromadilo a teď to musí ven.

Pokud si nejste jistí, je samozřejmě vhodné vyhledat lékaře, ideálně celostního, který na to půjde chytře a poradí byliny, homeopatika a jiné přírodní cesty, než sáhne po lécích jako takových. Ty totiž opět poškodí játra, zatíží celý metabolismus a jsme v začarovaném kruhu nikdy nekončící únavy a snadného nakažení se čímkoli kdykoli.

Proč to moje, když jíme tak dobře???Dětem se musí zdravá jídla podsunout až pod nos

Ptají se některé maminky dětí, které jsou od narození na naprosto zdravém jídelníčku. Milé maminky, neděste se a hlavně si nedělejte výčitky svědomí, že jste něco pokazily! Berte to tak, že dětské nemoci silně posilují imunitu a že každá prodělaná horečka tělu velmi pomáhá.

I naše děti prodělaly řadu horeček. Už v miminkovském věku. Nikdy jsme nepotřebovali antibiotika a po každé horečce jsme viděli s manželem velký pokrok v jejich fyzičce nebo mentálních schopnostech.

Berte v potaz, že do těl našich potomků se ukládají nadbytky a škodlivé látky už v době těhotenství, pokud jsme nebyly svaté, a navíc z našich těl se do těch jejich dostávají tyto látky a fyzická výbava i z našich předchozích let. Asi žádná z nás totiž na takové stravě nemohla vyrůst a mít tedy docela zdravé a čisté tělo.

 Podle čínské medicíny je to dokonce 8 generací, jejichž zdravotní stav se promítne do konstituce našeho dítěte.
Na našich dětech se toto všechno dříve či později projeví v menší či větší formě. Neděste se, uzpůsobte jídelníček a denní režim stavu vašeho potomka a užijte si čas, kdy se mu musíte třeba při horečce stoprocentně věnovat.

Možná také dítko zatoužilo po vaší blízkosti a teď si vybírá svůj díl.

Nedejte na řeči, dejte na rozum

Může se stát, že vás okolí, zvlášť pokud zdravé výživě moc nefandí, začne právě v tuto dobu trýznit poznámkami o tom, jak vám ta zdravá výživa nefunguje. Nedejte na řeči, nevysvětlujte nic o jarních eliminacích, víte svoje.

V klidu a tichosti se doma vykurýrujte a děkujte přírodě nebo Bohu, že vaše ratolest má funkční obranné mechanismy (umí spálit odpad horečkou, umí dostat přebytky ven ve formě hlenu apod.), že si v těle nedrží odpad a že se její tělo umí samo dát do pořádku. To je oč tu běží. Tělíčka našich dětí se pak dokážou velmi rychle zregenerovat a vrátit se zpět k normálu.

Tělo nezatížené léky si umí poradit mnohem lépe než tělo dítěte, které při prvním náznaku teploty dostane tabletku nebo čípek.Časem pak totiž tyto medikamenty zatížené děti zdánlivě nestonají – nemívají horečku (jejich tělo už ji neumí vyvolat), ale nejsou pořád jaksi úplně ve formě, v náladě a kondici.

Jejich těla jsou zanesená, unavená, překyselená a časem se to někde projeví hůř než jen nějakou jarní eliminací ve formě rýmy či horečky. Takže buďme rádi za rýmu či horečku 🙂

Budete mít zájem:  Máte dostatek kyseliny listové?

Užívejte si jaro

Pokud tedy vaše dítko moc nebaští, radujte se, že mu zrovna neteče z oka nebo nosu, že nemá angínu a že je vlastně docela fit. Jaro je po všech stránkách očista – nás dospělých, i našich dětí. Můžeme se tomu bránit, jak chceme, příroda je zatím pořád ještě mocnější než my. Tak to berte, jak to je a užívejte si jaro!

Krabičková dieta až pod nos + jídelníček na dnešek

Jste zaneprázdnění, nemáte čas si připravit jídlo s sebou do práce nebo se vám nechce prostě pořád počítat kalorie? Tak právě pro vás jsou tu dietní pokrmy nebo dietetika, která vám tuto činnost usnadní.

Chcete hubnout a také už víte, že musíte změnit stravovací návyky.

Autor: scom

Jídlo bez starostíMáte několik možností. Můžete si celý jídelníček objednat podobně jako si objednáváte domů pizzu nebo čínu. Pokud vás občasná příprava zdravé stravy příliš nezatěžuje a chcete jen vyřešit oběd v práci nebo večeři, také pochodíte.

  • Chcete vědět, zda máte nadváhu?
  • Spočítejte si svůj BMI INDEX.
  • Kalkulačku najdete zde.

Polední dieta

Máte problém se při hubnutí zdravě a výživně naobědvat? Můžete mít připravené dietní krabičkové jídlo. „Naši zákazníci si mohou nakoupit buď mražená nebo sterilovaná jídla,“ říká Petr Sogel z firmy Expres menu. „Vůbec se nemusí starat o počítání kalorií, protože jídlo splňuje všechny požadavky nízkokalorického redukčního pokrmu. Oběd má kolem 1500 kJ.“

Pokud bydlíte v Praze a okolí, můžete si zařídit dovážku nízkoenergetického oběda přímo do práce. Za dovoz nic neplatíte a ještě si vyberete z pestré nabídky. „Klienti si mohou vybrat denně z naší nabídky nejméně ze tří lehkých jídel,“ říká Štěpán Šulc ze společnosti Tommy Food. Cena jídel se pohybuje od 69 do 89 Kč.

Týden nebo měsíc? Jak je libo!Nemusíte hnout ani prstem a můžete mít denně celý měsíc dietní stravu jak na podnose.

„Máme doloženo, že naši klienti během dietního režimu v průměru shodí 5 – 7 kg za měsíc,“ říká odborník na výživu doktor Petr Fořt z firmy abcDieta. „Důležité je, že neztrácejí svalovou hmotu, ale tuky.

Mohou mít zajištěnu celodenní pestrou stravu od snídaně až do večeře. Stačí otevřít lednici a ohřát si chutný pokrm. Na dietě mohou být měsíc nebo jen týden.“

Dagmar Pasterňáková z brněnské firmy Top Moravia, která také vyrábí krabičkovou dietu, dodává: „Je mnoho lidí, kteří potřebují shodit a nemají čas na přípravu vhodného jídla. Nabízíme menu od pondělí do soboty. Máme takovou specialitu: děláme menší porce jídel pro ženy (5000 kJ), větší pro muže (7000 kJ) a s vyšší dávkou vápníku pro kojící maminky.“

A co cena? Dobrá otázka!Dali jste si někdy práci a spočítali si, kolik utratíte za jídlo během celého týdne? A to jste určitě nepočítali náklady na benzín, čas a zbytečnosti, které jste nakoupili. Celodenní menu i s dovozem vyjde přibližně na 350 – 400 Kč denně. Někde dostanete i bonus za měsíční objednávku. Tady už se vyplatí si tento způsob hubnutí promyslet a spočítat.

V následujících dnech budou redaktoři Blesku testovat krabičkové diety firem, které jsou uvedeny v tomto článku. Na konci seriálu se čtenáři dozví, které jídlo bylo chutné, pestré nebo nepoživatelné. Po kterém měli testující hlad a zda bylo skutečně nízkoenergetické.

Jídelníček na dnešní den: redukční dieta

  1. Přijatá energie za celý den: 5200 kJ = 1238 kcal
  2. Snídaně = 1828 kJ: 100 g taveného sýra, 100 g dalamánku
  3. Svačina = 128 kJ: 100 g mrkve
  4. Oběd = 1324 kJ: bez polévky, 100 g filé, 5 g oleje, 10 g cibule, 150 g pórku, 200 g brambor
  5. Svačina = 167 kJ: 150 g grepu
  6. Večeře = 1753 kJ: 100 g vepřové šunky, 100 g tmavého chleba, 150 g papriky
  7. Zdroj www.merrylinka

Posilování mezilopatkových svalů obr. a

Autor: Michal Protivanský

Sportovní tip

Cvičení s maxibalóny: Stačí zakoupit balón a můžete cvičit doma i u televize. „Nejenomže posílíte ochablé svalstvo, ale omezíte i bolesti zad,“ říká trenérka Jitka Košínová. Zapojujete zejména hluboké svalstvo. Balón lze používat nejen k posilování, protahování, ale i k zlepšení koordinace pohybu.

+ mohou cvičit i těhotné ženy, děti a starší lidé

správně se naučit techniku, odhadnout nosnost a velikost balónu

Zítra čtěte: Dietetika? Taky řešení!

Hubnutí pro holky ve škole – 1. díl

Jsi mladá a máš trápení se svojí postavou? Začala jsi přibývat na váze a nevíš co s tím? Roste ti bříško nebo zadek a jsi nacpaná v kalhotách? Zkoušíš různé diety, které stejně nepomáhají? Rodiče ti nevěří, že se cítíš tlustá? Co s tím?

Do poradny mi přichází mnoho mladých slečen, které se cítí tlusté a maminky je chlácholí. Podle výsledků tlusté nejsou, ale nejsou ani hubené.

Tak kde je pravda? Možná na sobě pozoruješ, že ti vylézají špíčky? To ale neznamená, že jsi tlustá, a že musíš hubnout.

Jen to znamená, že bys měla vyměnit špatnou stravu za zdravou, začít sportovat a dále již nepřibírat.

A co když teď napíšu, že je to velmi jednoduché?

Stačí totiž dodržovat pár bodů a postupně přidávat další a další změny. Jdeš do toho?

Nejdřív se trošku představím. A jestli to s hubnutím nebo se změnou stravy myslíš vážně, zaregistruj se (všechno je zdarma) a představ se mi taky, ráda si přečtu tvůj příběh.

O výživu se zajímám již skoro 20 let, ale intenzivně posledních šest let. Studuji léčebnou výživu a s tím spojenou zdravou stravu. Intenzivně se zajímám také o redukci celulitidy a díky pardubickému salonu HATEA mám mnoholeté zkušenosti a vím, co na ni platí.

Mám dvě úžasné děti – 21letého syna a 18tiletou dceru. Proto mi je mládež moc blízká. Moje děti nikdy neměly problémy s váhou, protože doma převládaly zdravé potraviny. Vím, že mnoho jejich kamarádek se potýká s nadváhou a neustálými dietami a neznalostmi si jen ubližují.

 Maminky samy nevědí, co je správné a zdravé. A tak jim vaří těstoviny se salátem, ke snídani dávají müsli (tam jsou přeci zdravé vločky) a každodenně kupují jogurty (reklama přeci nemůže lhát). A ono je to všechno špatně. Často jim poradím, ale pokud se neporadí celkově se vším, jedna rada moc nepomůže.

Proto jsem se rozhodla napsat soubor článků potřebných pro mladé holky.

Nehledej v ničem vědu, pokusím se psát co nejvíce laicky, abys to pochopila a mohla ve svém jídelníčku dělat pozitivní změny. A když něčemu nebudeš rozumět, tak se zeptej. Buď já, nebo někdo zkušený ti tu odpoví.

A jak je to s tou dietou a hubnutím pro holky?

Tvoje tělo potřebuje jídlo k tomu, aby mohlo fungovat. Abys mohla žít, potřebuješ dýchat, chodit, učit se, mít správnou teplotu těla. Potřebuješ se ale také smát, povídat, tancovat, sportovat, randit. A k tomu všemu potřebuješ správné jídlo. Tak, jak budeš jíst, budeš se i chovat. Buď budeš veselá, aktivní, plná energie nebo unavená, nesoustředěná a smutná.

Když budeš jíst převážně tzv. mrtvé jídlo jako je třeba hamburger, brambůrky, ale i klasické těstoviny, pizzy, sladkosti, instantní věci, tak tvé tělo bude skoro polomrtvé. Všechna ta lepivá mouka, éčka a nezdravý rafinovaný tuk se uloží do tvého bříška, boků a zadečku.

Když budeš jíst hodně barevné zeleniny, hamburger a pizzu si uděláš domácí, těstoviny si dáš celozrnné, sladkosti jen v té správné podobě a začneš zařazovat zdravé suroviny a zdravé tuky. Tak nejen že nebudeš tloustnout, ale budeš zaručeně hubnout a ještě budeš plná energie na oblíbenou zábavu.

PRAVIDELNOST V JÍDLE

Dnes začneme pravidelností. Myslím, že to je bod číslo jedna. Celý týden se snaž dodržovat dnešní pravidlo, dokud nebude úplně automatické.

Pamatuj si magické číslo 3 hodiny. Jíst bys měla vždy po třech hodinách. Říkám tomu režim miminka. Už když ses narodila, sama ses budila po třech hodinách.  Nikdo tě to neučil, nikdo ti to nenutil, prostě jsi to dělala přirozeně.

Podobný režim potřebujeme nastartovat i k úspěšnému bezproblémovému hubnutí. Když budeš jíst častěji než každé tři hodiny (samozřejmě někdy je to potřeba, třeba při sportu, nebo při různých problémech) tak si moc nestihne oddechnout tvoje trávící soustava a budeš své zažívání hodně přetěžovat.

Navíc toho sníš pravděpodobně víc a budou se ti přebytky ukládat do tuku. Když budeš jíst déle než po třech hodinách, tělo se přepne do úsporného režimu. Tvoje tělo se bojí hladu, protože dřív zde byly hladomory, kruté zimy a těla musela přežít. Proto si začne chránit tuk a začne rozkládat svaly.

Zpomalí metabolismus a to není z pohledu hubnutí žádoucí. My potřebujeme, aby metabolismus byl co nejrychlejší.

Co se stane, když budeš jíst pravidelně po třech hodinách?

  • Zrychlíš metabolismus
  • Budeš mít více energie a chuti k pohybu a k učení
  • Zmenšíš chutě na sladké
  • Začneš odbourávat tuk na břiše a vnitřní břišní tuk
  • Zamezíš zvýšení hladiny cholesterolu
  • Budeš si jídlo užívat

Nauč se tedy ráno snídat. 

Podívej se, jaký by měl být Tvůj denní režim.

7,00

Snídat bys měla do jedné hodiny od probuzení. Pokud chodíš do školy na osmou hodinu, pravděpodobně budeš snídat kolem sedmé. Hodně studentek a žaček nesnídá. Nauč se to, je to tvoje tělo, tvoje váha, tvoje zdraví.  V dalších článcích probereme, co bys měla snídat a jak se postupně naučit snídat.

  1. 10,00
  2. Ve škole si dej svačinu asi po třech hodinách od snídaně.
  3.  12,00 – 13,00

Obědvat bys měla asi po 2 – 3 hodinách od svačiny (svačinka je menší, proto se může pak jíst i dříve, čili i po dvou hodinách). Pravděpodobně obědváš ve škole, takže jsem zvědavá, co vymyslíme, protože školní jídelny většinou nemají se zdravou stravou nic společného, ale vždy se to dá nějak zmáknout.

  • Pokud budeš mít oběd až kolem druhé hodiny, je vhodnější vložit dvě menší svačinky po dvou hodinách (jednu v 10,00 a druhou ve 12,00).
  • Odpolední svačina – 3 hodiny po obědě.
  • Večeře –  2-3 hodiny od svačiny.
  • Buď ti s ní pomůže mamka, nebo ty můžeš připravit večeři pro rodinu.
  • Od večeře ke spánku bys měla mít zase 3 hodiny.
  • Pokud jdeš spát pozdě, je potřeba něco sníst, přibližně 2 – 3 hodiny před spaním.
  • Snaž se celý týden sžít s tímto plánem.
Budete mít zájem:  Chyby, které dělají lidé posedlí zdravým životním stylem

Příště se podíváme na snídaně. Co snídat, abys byla štíhlá, měla pevnou kůži a ve škole ti to správně myslelo. Napiš mi do komentáře, co snídáš. Těším se na dotazy.

Hanka

Kategorie: Zdraví a hubnutí

Přirozená doporučení ve výživě dětí – PharmDr. Margit Slimáková

V oblasti výživy dospělých panuje spousta omylů a mýtů, které roky podporovali i mnozí lékaři a výživoví poradci. Mezi ty nejšílenější řadím doporučení jíst margaríny plné trans tuků, pokud chcete mít zdravé srdce, a slazení fruktózou, pokud máte diabetes. Mnohé další omyly vysvětluji ve svém blogu na Aktuálně.cz. Důvody, proč k omylům došlo a proč trvá mnoha vědcům tak nesmírně dlouho uznat své pochybení, rozebírám v dalším blogu.

V obdobném stavu je téma výživy dětí. V uplynulých letech někteří odborníci a výrobci jídla nekriticky vychvalovali umělou kojeneckou výživu a speciálních potraviny pro děti vůbec. Autority ve svém oboru rodičům radily, aby první příkrmy důkladně mixovali a zakládali je na zelenině, ovoci a obilných kaších.

Všechno může být správně úplně naopak. Mateřské mléko je jednoznačně mnohem prospěšnější než jakékoliv jeho náhrady.

Zelenina, ovoce a kaše jsou primárně zdrojem sacharidů, které by bylo prospěšnější omezovat, a mnohé děti nepotřebují stravu mixovat ani být krmeny, ale mohou se stravovat samy a jíst celé potraviny.

Kniha Super Food for Superchildren

Co děti doopravdy potřebují? Nejlepší vysvětlení tématu a doporučení jsem našla v knize od odborníků, kteří kriticky vyhodnocují aktuálně tradovaná doporučení a oddělují vědou podložená fakta od záměrů potravinářského průmyslu a jeho expertů. Kniha srozumitelně a jasně vysvětluje výživovou teorii a je doplněna o recepty. Praktická i teoretická doporučení jsou rozdělena podle věku, vždy od doporučení pro těhotné ženy až po doporučení pro dospívající děti.

Knihu napsala trojice profesionálů. Výživová teorie je vysvětlena profesorem sportovní medicíny, vědcem a autorem desítek knih včetně bestselleru The Real Meal Revolution Timem Noakesem. Noakesovu teorii skvěle doplňují recepty šéfkuchaře a znalosti specialistky na dětskou výživu.

Výživová revoluce

Základním a pro mnohé možná revolučním doporučením knihy je: vylučte, nebo alespoň omezte cukr a obiloviny ze stravy svého dítěte. Podávejte skutečné výživově bohaté potraviny. Žádný přidaný cukr, žádné rafinované obiloviny a žádné vysoce průmyslově upravované produkty.

Podle autorů knihy tvrzení, že živočišné tuky zvyšují hladinu cholesterolu v krvi a riziko nemocí srdce a cév, je v lepším případě příšerné zjednodušení, v horším nepravda.

Výživné tuky, které dobře sytí a chutnají, byly neférově démonizovány, zatímco nevyživující cukry, které podporují obezitu a ničí zdraví, byly ponechány bez omezení.

Epidemie nadváhy a cukrovky přišla se zvýšením konzumace obilovin, rostlinných olejů, margarínů a s omezením konzumace masa, vajec a másla, přesně jak nám odborníci od osmdesátých let minulého století radili. V únoru 2015 došlo v americkém dietetickém doporučení ke zmírnění postoje k tukům, zcela bylo zrušeno doporučení omezovat cholesterol ve stravě, které bylo platné po mnoho let.

Zásadní a zajímavá doporučení z textu

Předávám výběr informací, jež mě zaujaly. Kniha má více než tři sta stran, zde jsou jen střípky z každé kapitoly. Pro úplně všechny platí doporučení:

  1. Kupujte lokální sezónní potraviny nejvyšší kvality – biopotraviny.
  2. Upřednostňujte živočišné produkty od zvířat, která se volně pasou.
  3. Skutečné jídlo řaďte vždy nad průmyslově zpracované produkty.

Pro těhotné

  • Sója a lněná semínka obsahují látky, které do jisté míry působí jako estrogen. Lněné semínko proto v těhotenství jezte jen s opatrností, sóju neodporučujeme vůbec.
  • Kofein také pro jistotu konzumujte opatrně, max. 300 mg denně, tj. 1-2 šálky kávy.
  • Užívání antibiotik poškozuje střevní mikrobiom. Děti maminek léčených v těhotenství antibiotiky mají později vyšší riziko obezity.
  • Těhotným ženám a malým dětem doporučujeme stravu založenou na skutečných potravinách, jako je maso a vejce. Do dvou let věku nedoporučujeme vegetariánství a varujeme před ním i u starších dětí.

Kojenci a příkrmy, 6-12 měsíců

  • Prvních 24 měsíců života potřebuje dítě pro vývoj mozku zejména tuky, vitamíny, železo, jód, zinek a selen.
  • Mateřské mléko je strava s vysokým obsahem tuku, jeho příjem vede ke ketóze, která pomáhá růstu a vývoji mozku kojence.
  • Tradiční podávání kaší z bílé rýže nemá z hlediska zdravotní prospěšnosti opodstatnění. Jediným důvodem je desítky let staré rozhodnutí výrobců dětských příkrmů. Ve skutečnosti je rýžová kaše nutričně deficitní, neobsahuje skoro nic mimo neesenciálních sacharidů. Třeba 100 g rýže neloupané obsahuje asi 75 g sacharidů, 7,5 g bílkovin a jen 2,5 g tuků, minimum vitamínů a minerálních látek. A bílá rýže je ještě méně cenná. Játra, sardinky nebo vejce jsou mnohonásobně výživnější.
  • Děti, které vyrostly na obilných kaších a mléce, později preferují bílé pečivo, těstoviny, bramborové lupínky a mléko. Hledají vysoce průmyslově upravované nekompletní potraviny s vysokým obsahem sacharidů.
  • Doporučení pro dětskou výživu vycházela z doporučení potravinářského průmyslu z dvacátých a třicátých let minulého století, kdy Gerbers Baby Foods chytrou reklamou úspěšně přesvědčily odborníky a následně i maminky, že jejich dětské výživy jsou nejenom pohodlné, ale že jsou prostě lepší.
  • Od 6. měsíce kojenci potřebují přijímat více než 90 procent železa z příkrmů a nejlepším zdrojem železa je maso. Proto je mnohem lepší podávat dítěti maso a malé množství jater než pyré ze zeleniny a ovoce.
  • Vejce jsou ideální pro první příkrmy. Pokud na ně dítě není alergické, jejich podávání neoddalujte. Původně se pro snížení rizika alergie na vaječný bílek doporučovalo podávat pouze žloutek, ale věda oddělení nepodporuje, proto doporučujeme podávat hned celá vejce.
  • Nově kanadská pediatrická společnost doporučuje, aby kojenci dostávali denně maso, ryby nebo drůbež, a to podle individuální potřeby.

Úžasná batolata, 1-3 roky

  • Asi 60 procent mozku tvoří tuky.
  • Když má dítě do 6 let omezený příjem vitamínu B12, což je stav běžný u veganů a možný u vegetariánů, mohou se související potíže projevit až o roky později, a to třeba v podobě narušení kognitivních schopností v dospívání. Proto podávejte dítěti živočišné potraviny v každém jídle.
  • Děti nepotřebují sladkosti. Vše, co potřebujete, je si sami uvědomit, co je sladkost. Dítě to samo o sobě neví, nepřichází na svět s touhou po sladkostech, dokud mu je neoznačíme a nepodáváme.

Dokonalé děti, 3-6 let

  • Ovoce a zelenina jsou výživově chudé, jejich význam a potřeba pěti porcí denně je nadhodnocená. Mají jen stopy esenciálních tuků, nekompletní aminokyseliny, žádný vitamín A, vitamín B12 a vitamín D. Ani jediná z živin nemůže být pokryta 100 g ovoce nebo zeleniny – dokonce ani vitamín C. Doporučení pěti porcí zeleniny a ovoce denně není podloženo žádnou vědou. Toto vyjádření je pro mě ze všech nejvíce překvapující, a i proto doplňuji, že většina nezávislých odborníků, které sleduji přesto stále a podle mě i správně doporučuje jíst dostatek zeleniny. Podle některých by třeba pro preveci a terapii Alzheimerovi demence bylo nejlépe mít až dvě třetiny jídelníčku ze zeleniny. 
  • Sto gramů jater obsahuje 11 000 IU vitamínu A. K předávkování tímto vitamínem by proto bylo třeba sníst 3 kilogramy jater na posezení. Běžné strašení jejich předávkováním je tedy nesmyslné.
  • Pohyb – sport u dětí je prospěšný a doporučujeme jej podporovat, ale uvědomte si, že nezdravá strava se vyběhat nedá.

Neuvěřitelní teenageři, 13 plus

  • Potřebují spoustu spánku a energie, zajistěte dostatek železa a vitamínu B12.

Vlastní výběr stravy z přirozených potravin u malých dětí

V závěru knihy je vedle shrnutí uvedených rad a jejich vědeckých podkladů popsána i fascinující studie. Odpovídala na otázku, jestli jsou děti od prvních příkrmů (od 7. měsíce věku) schopné si samy z nabídky skutečných (jednotlivých, nedochucovaných) potravin vybrat vhodnou stravu.

Americká pediatrička ve dvacátých a třicátých letech minulého století zorganizovala dvě víceletá sledování vlastního volného výběru stravy u malých dětí. Dětem se nabízelo 34 možností potravin v oddělných miskách v rámci tří nebo čtyř jídel denně. Rozhodnutí dětí, stejně jako jejich zdravotní stav, byly detailně sledovány a vyhodnocovány.

Výsledky jsou až neuvěřitelné, ze sledování vyplývají následující závěry:

  • Vlastní výběr je bezpečná metoda výživy dětí.
  • Děti jedly rozdílně mezi sebou a měnily své vlastní chutě, některé dny jedly jen některé potraviny, ale v celku vše vybalancovaly.
  • Všechny děti celkově přijímaly vše potřebné, byly naprosto zdravé, žádné z dětí nebylo podvyživené a žádné nebylo obézní.
  • Od 7. měsíce neměly problém strávit nic ze skutečných potravin včetně masa a vnitřností.
  • Žádné z dětí spontánně příliš nejedlo obiloviny ani mléko, tedy to, co se běžně kojencům podává, když rozhodují dospělí.

Doplňuji, že studie probíhala na dětech z ústavů, dnes by byl takový protokol nepřípustný. Z etických důvodů je nemožné obdobné sledování opakovat.

Je doopravdy potřeba zapomenout na obilí a jíst maso?

Doporučení autorů vycházejí z odborně podložených faktů a také aktuálního zdravotního stavu populace vyspělých zemí. Je pravdou, že mnohé současné nejběžnější zdravotní potíže jsou spojovány s nadbytkem cukrů ve stravě.

Je bez diskuze, že přislazování, sladkosti, krekry a chipsy nikomu neprospívají.

Méně se už uznává, že i průmyslově zpracované obiloviny, jako jsou třeba výrobky z bílé mouky, bílá rýže, těstoviny a pečivo, se také rozkládají na úplně stejné cukry, jaké dodávají sladkosti.

Mnozí z nás mohou prospívat na 100 – 200 gramech sacharidů denně a dopřávat si i kvalitnější obiloviny, jako je třeba kváskové pečivo, jáhly nebo kroupy.

Podle autorů ale jedinci s inzulinovou rezistencí potřebují hlídat příjem sacharidů na minimu, tj. asi do 25 g denně. Dětem jenom může prospět strava bez sladkostí a průmyslově zpracovaných obilovin.

Co taky stále doporučuji, je zakládat stravu na skutečných kvalitních potravinách. Nový je důraz na význam tuků a živočišných bílkovin.

Je mi jasné, že mnohá z uvedených doporučení mohou být pro někoho těžce stravitelná. Určitě je možné stravovat se i s převahou rostlinných potravin či dokonce vegetariánsky, a to včetně dětí.

Je však třeba přiznat, že strava s dostatkem kvalitních živočišných potravin je výživově bohatší a snadněji díky ní zajistíme živiny a vyhneme se nadbytku riskantních sacharidů.

Jejím problémem ale může být právě nalezení těch kvalitních potravin, živočišné biopotraviny jsou také zpravidla dražší než převážně rostlinný jídelníček.

Knihu doporučuji úplně všem. Pro vegetariány je minimálně zásadním upozorněním na potřebu hlídat příjem živin a inspirací pro omezování nadbytku sacharidů. Nejdůležitější zprávou z knihy je potvrzení, že zdravá strava znamená konzumaci skutečných potravin, při které není potřeba speciálně počítat jakékoliv živiny anebo cokoliv speciálně kombinovat.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector