Dělená strava – princip a vzorový jídelníček

Dělená strava je jednou z nejčastěji využívaných diet na redukci hmotnosti. Mnozí už o ní slyšeli a už z názvu vyplývá, že v ní dělíme potraviny do určitých skupin.

Dělená strava – princip a vzorový jídelníček

Co to však v praxi znamená a jaké jsou principy dělené stravy? A ještě důležitější otázka – dá se pomocí dělené stravy zdravě a bezpečně zhubnout?

Základní pravidla dělené stravy

Zásady dělené stravy spočívají v rozdělení potravin do určitých skupin, které pak kombinujeme podle pravidel. No není to žádná věda – máme 2 základní skupiny potravin a 3 podskupiny:

  • Živočišná skupina
  • Rostlinná skupina
  • Neutrální podskupina
  • Ovocná podskupina
  • Zeleninová podskupina

Potraviny z těchto skupin konzumujeme následovně:

  • Živočišnou a rostlinnou skupinu nikdy nekombinujeme.
  • Neutrální skupinu můžeme zkombinovat se vším.
  • Živočišnou skupinu kombinujeme pouze se zeleninovou podskupinou.
  • Rostlinnou skupinu kombinujeme s ovocnou i zeleninovou podskupinou.

Základem dělené stravy je tedy konzumovat pouze potraviny rozděleny podle skupin, přičemž vaše strava zůstává pestrá. Těmito zásadami se dá řídit i dlouhodobě, tedy nemělo by jít jen o krátkodobou dietu s rychlou ztrátou velkého množství kilogramů, které při přejetí na normální stravu opět naberete i s kily navíc.

K dalším zásadám tohoto typu stravování patří dodržování pravidelného pitného režimu, pít vodu, minerálky a neslazené čaje a ovocné šťávy.

Při vaření je třeba dbát na dietnější způsoby přípravy jídel, tedy vyhnout se smažení a fritování.

Cukr a sladkosti se konzumovat nesmějí, ale pokud vás přepadne chuť na sladké, dopřejte si ovoce.

Co obsahují potravinové skupiny?

Živočišná skupina obsahuje živočišné produkty:

  • všechny druhy masa, ale upřednostňujeme libové maso a ryby
  • mléko a mléčné výrobky, zejména zakysané mléčné výrobky
  • sýry
  • vejce

Rostlinná skupina, na druhou stranu, obsahuje potraviny rostlinného původu kromě ovoce a zeleniny:

  • všechny druhy obilovin a výrobky z nich, ovesné vločky
  • rýže, kukuřice, brambory
  • bezvaječné těstoviny
  • dýňová semínka a jiné druhy semen
  • luštěniny
  • sója, tofu a sójové výrobky
  • med

Neutrální podskupina:

  • ořechy jako mandle, vlašské a lískové ořechy
  • koření, sůl
  • pochutiny, hořčice, ocet
  • káva a bílá káva
  • kakao

Ovocná podskupina:

  • všechny druhy ovoce, čerstvé i sušené
  • kompoty a džemy se zdravou náhradou cukru
  • ovocné šťávy bez cukru

Zeleninová podskupina:

  • všechny druhy zeleniny kromě té zařazené do rostlinné skupiny

Proč dělená strava funguje a má i rizika?

Dělená strava je založena na nekombinovaní potravin s rozdílným časem trávení, nekonzumuje se cukr ani alkohol.

Díky kombinacím potravin automaticky saháte po větším množství zeleniny, která zasytí, ale neobsahuje tolik kalorií.

Dělená strava má jen velmi málo omezení v tom, co můžete jíst – určuje jen to, s čím to budete jíst. Při přípravě jídel proto nemusíte hodně přemýšlet, stačí si to jinak nakombinovat.

Díky pestrosti a vyváženosti dělené stravy přijímáte všechny potřebné živiny, neomezujete kalorie na minimum, čímž si nezpomalí metabolismus.

Účinnost dělené stravy však asi nejpravděpodobněji nespočívá v samotném dělení potravin na potravinové skupiny, ale větším zabýváním se stravou, kterou konzumujeme, omezením cukru větším příjmem zeleniny a rostlinné potravy a omezením bílé mouky, tuků a konzervovaných potravin.

Dělená strava – princip a vzorový jídelníček

Z rizik dělené stravy však třeba zmínit jedno, které hrozí při většině redukčních diet, a to následný jojo efekt.

Ten vzniká tehdy, pokud dietu určitou dobu držíme a když konečně shodíme nežádoucí kilogramy, dáme se opět na svůj předchozí způsob stravování.

Jelikož při dělené stravě konzumujeme menší množství kalorií, při přechodu na jinou stravu můžeme opět rychle nabrat shozené kilogram i s nějakými kily navíc.

Zkušenosti

Kolik lidí, tolik názorů i zkušeností. To platí i u lidí, kteří dělenou stravu vyzkoušeli a podělili se o své zkušenosti. Zatímco jedni na ni nedají dopustit, jiným se podařilo přibrat během diety nebo, což je ještě horší, se po skončení dostavil nežádoucí jojo efekt.

Našli se tací, kteří se dělenou stravou řídí roky.

Jeden pán tvrdí, že podle dělené stravy se řídí už desetiletí, díky čemuž se mu nejen daří udržovat si stálou hmotnost, ale zpozoroval i zlepšení trávení, pravidelné vylučování a více energie.

Několik dám potvrdilo, že díky dělené stravě zhubli požadovanou hmotnost, a protože si i po zhubnutí střežili jídelníček a věnovali se pohybu, zpět už nepřibrali.

Negativní zkušenosti měli zas dámy, které to po několikatýdenním držení diety vzdali, protože vůbec nezhubli. No největší smůlu měli ti, kteří sice dietu poctivě drželi, ale po zhubnutí se vrátili ke starým stravovacím návykům a opět nabraly na váze.

3 recepty dělené stravy

Pro více inspirace připojujeme 3 jednoduché recepty.

Cviklovú pomazánku podáváme v rostlinný den a připravíme ji z nahrubo nastrouhané uvařené červené řepy, utřeného stroužku česneku, lžičky olivového oleje, na malé kousky nakrájeného tofu, zavařeného hrášku a soli a koření podle chuti. Ingredience smícháme a necháme odstát v lednici. Můžeme podávat k snídani s celozrnným chlebem.

Dělená strava – princip a vzorový jídelníček Dělená strava – princip a vzorový jídelníček

V živočišný den si můžeme připravit řecký salát s feta sýrem. Je chutný a jednoduchý. Stačí na plátky nakrájet okurku, rajče, papriku, ledový salát, cibuli a vše osolit, opepřit a pokapat olivovým olejem. Přidáme kostky feta sýra, promícháme a podáváme.

Jednoduché ratatouille se hodí na večeři v rostlinný i živočišný den. Na olivovém oleji osmahneme nakrájenou zeleninu – lilek, cuketu, rajčata, papriku a cibulku. Na dochucení použijeme trošku soli, pepře a bazalky. Několik minut dusíme, dokud zelenina nezmekne.

Vzorový jídelníček na 3 dny

Začátek nové diety může být těžký, zvláště pokud si nejste jisti, co můžete a co nemůžete jíst a kombinovat. Inspirovat se můžete tímto vzorovým třídenním jídelníčkem.

1. den – živočišná skupina

  • Snídaně: smaženice s čerstvou zeleninou
  • Svačina: pohár acidofilního mléka
  • Oběd: grilovaný losos se zeleninovým salátem
  • Svačina: nastrouhaná mrkev
  • Večeře: pórková polévka s vajíčkem

2. den – rostlinná skupina

  • Snídaně: ovesné vločky s rostlinným mlékem a banánem
  • Svačina: hrst ořechů
  • Oběd: rýže s dušenou brokolicí
  • Svačina: ovocný salát
  • Večeře: špagety se žampiony a rajčaty

3. den – živočišná skupina

  • Snídaně: šunka a sýr se zeleninou
  • Svačina: nízkotučný jogurt
  • Oběd: hovězí steak s grilovanou zeleninou
  • Svačina: vajíčko natvrdo s oblíbenou zeleninou
  • Večeře: pečená ryba s anglickou zeleninou

Dieta při dně, cukrovce a vysokém cholesteroluPridané: 10.05.2020

Správná léčba spojena se změnou životosprávy dokáže snížit riziko bolestivých záchvatů. Jak je tedy vhodné stravovat se při dně? Pojďme se na to podívat.

Dělená strava, ukázka jídelníčku, tabulka a zkušenosti

Dělená strava – princip a vzorový jídelníček

Tento typ hubnutí není v České republice tolik rozšířen, jako diety na principu sacharidových vln. Dělená strava je typ hubnutí, při kterém dochází u člověka ke změně stravovacích návyků a životního stylu. Jedná se o dlouhodobý proces, při kterém dochází k pomalému a postupnému úbytku hmotnosti. Přesto patří mezi diety pro hubnutí.

Rychlý úbytek hmotnosti u běžných diet?

U běžných diet dochází k rychlému úbytku hmotnosti, který zpravidla s sebou nese negativní jev v podobě ztráty svalové hmoty. Proto bych chtěl dopředu upozornit, že váha/hmotnost není věrohodný ukazatel.

Důvodem je, že úbytek na váze nemusí vždy znamenat úbytek tukové tkáně, ale právě zmiňovaný úbytek svalové hmoty. Svalovou hmotu člověk potřebuje z důvodu estetiky a pohybového aparátu. Navíc svalová hmota zvyšuje hodnotu bazálního metabolizmu. Díky tomu tělo spotřebuje při svém běžném chodu více kalorií.

V praxi to znamená, že lidé s dobrou muskulaturou mohou mít vydatnější jídelníček a nenabývat na váze. Oproti tomu člověk s malým množstvím svaloviny by při stejném jídelníčku na váze přibýval, a samozřejmě by se jednalo o nežádoucí tuk.

Dělená strava princip

Dělená strava je založená na třídění potravin podle složení.

Neutrální potraviny, bohaté na bílkoviny (zvířátka) a sacharidy (kytičky). Raději hned upozorním, že se jedná o plnohodnotné sacharidy, ne o rafinované jednoduché cukry v mnoha podobách (kostkový cukr, šťávy, slazené limonády, sušenky, atd.). Plnohodnotné sacharidy naleznete například v ovesných vločkách, luštěninách, atd.

Tři druhy potravin dělené stravy

V prvním kroku je nutné potraviny rozdělit do těchto třech „potravních košů“.  Následně pro správné pochopení principu dělené stravy je dobré vědět, že není možné míchat v denním jídelníčku potraviny bohaté na bílkoviny a na sacharidy.

Důvodem je, že při trávení bílkovin a sacharidů je potřeba naprosto odlišné prostředí v trávicím traktu. U bílkovin je nezbytné prostředí vysoce kyselé. U sacharidů naopak s minimální kyselostí. Tyto dva kroky jsou „numero uno“.  Zbývají ještě neutrální potraviny, do kterých patří zejména tuky.

Neutrální potraviny lze libovolně kombinovat se sacharidy i bílkovinami.

Takto dělenou stravou značně pomůžete vašemu trávicímu traktu, který se bude moci každý den plně soustředit na jednu z živin.

Přehledná tabulka dělené stravy

Jak vypadá tabulka dělené stravy? Pojďme se nyní podívat na schéma a přísný graf.

Dělená strava bílkoviny – zvířátka

Patří sem skoro všechno maso, ovšem platí pravidlo, že musí obsahovat pod 50% tuků. To samé s mléčnými produkty. Doporučuji zvláště s ohledem na nízkou kalorickou hodnotu krůtí a kuřecí maso. Neobsahují takřka žádné tuky a mají vysoký podíl bílkovin.

Dělená strava sacharidy – kytičky

Všechny obilniny a druhy brambor.  Pokud budete mít chuť na sladké, dopřejte si banán, který je vhodné konzumovat v dopoledních hodinách, kdy je jistota, že tělo přijatou energii z něj spálí a neuloží se v tukové podobě.

Neutrální potraviny

Všechna zelenina, s kterou rozhodně doporučuji nešetřit každý den, protože zpravidla obsahuje vysoké množství vody a vlákniny, která má vlastnost v žaludku nabobtnat a vaše břicho pošle mozku zprávu, že jste nasycený.

Tuky, tuky a tuky. Používejte nenasycené zdravé tuky, které naleznete v extra panenských olivových olejích a oříškách.

Tip: Vyzkoušejte i netradiční oleje (kokosový, mandlový, atd.).

Nevhodné potraviny dělené stravy

Potraviny, kterým byste se měli vyhnout.

  • bílá mouka
  • sladké pečivo
  • cukry a sladidla
  • sladkosti,
  • konzervovaná jídla
  • sušené luštěniny
  • arašídy, brusinky
  • vepřové maso
  • majonéza,
  • tuky
  • káva a černý čaj

Dělená strava ukázka jídelníčku

Dbejte na to, aby stravování bylo pestré (rozdělení potravin však musíte dodržovat). Hledáte jídelníček na týden nebo měsíc? Níže jsme pro vás sestavili ukázku jídelníčku na týden.

Budete mít zájem:  Clarinase repetabs – příbalový leták

Bílkovinové pondělí

Snídaně: Proteinová buchta upečená z bílků s odměrkou čokoládového proteinu na ochucení.
Svačina:  Pistácie s mandlemi
Oběd: Kuřecí maso se salátem coleslaw
Večeře: Zeleninový salát s tuňákem

Sacharidové úterý

Snídaně: Ovesná kaše.
Svačina: Banán
Oběd: Brambory plněné smetanou a řepou
Večeře: Vařená cizrna s čínskou zeleninovou směsí.

Alternativní jídelníček dělené stravy

Snídaně

  • celozrná houska s džemem
  • míchaná vejce 2ks s čerstvou zeleninou

Oběd

  • zeleninové rizeto s rýží
  • maso se zeleninovou přílohou

Svačina

  • šopský salát
  • bilý jogurt
  • ovoce
  • kysané mléčné produkty

Večeře

  • chléb s máslem nebo pomazánkou
  • filé se zeleninou

Dělená strava recepty

Hledáte recepty ke stažení? Zajímá vás, jaké jsou nejoblíbenější recepty dělené stravy?

Ukázkovým receptem pro sacharidový den jsou ovesné sušenky. Nasypte 200g ovesných vloček nasekaných do misky. Následně oloupejte banán, který vidličkou rozmačkejte a přidejte do misky k vločkám.

Přilijte trochu vodu a všechny suroviny spojte, nejlépe to jde rukou.  Po vytvoření hmoty vyndejte pekáč, na který dejte pečící papír a vytvořte z hmoty na něj kulaté sušenky s tloušťkou cca 1cm.

Nakonec vložte do trouby na 150 stupňů a pečte do zlatova.

Další recepty dělené stravy

Jaké jsou další recepty, které doporučujeme pro ty z vás, kteří chtějí dodržovat dělenou stravu:

  • avokádová omáčka
  • cereální vánočka
  • cereální vločkové placičky
  • musli
  • polívka z hlívy ústřičné
  • těstoviny s omáčkou z tofu
  • pikantní fazole
  • kuřecí maso se zelím

Recepty moučníky

Ano, nejoblíbenější recepty na dělenou stravu jsou moučníky!

  • ananasové muffiny
  • ananasový dort
  • bábovka bez vajec

Pomůže dělená strava na hubnutí?

Dělená strava není pro každého. Jedná se o složitý proces, při kterém musíte přistoupit na změnu životního stylu a stravování. Musíte minimálně den dopředu vymýšlet svůj jídelníček, tak aby splňoval všechna kritéria.

Spoustu lidí odradí, že po pár dnech nevidí očekávané změny. Pokud chcete zhubnout rychle, přečtěte si článek Jak zhubnout 10 kg za týden.

Jedná se o pomalý proces hubnutí, při kterém tuková tkáň mizí pomalu. Jedná se o životní styl, na který si časem zvyknete, a budete nad jídly automaticky přemýšlet.

Výsledkem bude vysněná postava, zdravé stravovací návyky, efektivnější trávení, a kompletně zdravější zažívání. Díky nutriční typologii a individuálnímu výživovému plánu je zdravé hubnutí snadné.

Zajímavé je pak porovnání, kdy dieta sice může mít velmi dobré účinky na hubnutí, ale celkově tělo dostává zabrat a zdravé dietě se mluvit prostě nemůže – příkladem je naše recenze dukanová dieta.

Dělená strava diskuze

Stále přemýšlíte jak zhubnout? Poslední diskuze hovoří o tématu dělená strava podle Haye, zda tato dieta dokáže přinášet trvalé výsledky.

V České republice je velmi oblíbená Lenka Kořínková a její kniha, recepty Lenky Kořínkové. Alternativou může být Vít Chaloupka nebo Jarmila Mandžuková.

Známá je také Mančingová a její kniha s tématem dieta podle krevních skupin. Skvělá je kuchařka dělené stravy.

Tip: Hledejte ve knihkupectví, zda je skladem: Velká kniha o dělené stravě

Dělená strava recenze

Máte vy zkušenosti s dietou Lenky Kořínkové či dietou dělená strava obecně? Jaké máte výsledky? Připojte se do diskuze a sdílejte své zkušenosti, výsledky hubnutí a názory, jak dieta funguje. Rádi setřídíme výhody a nevýhody dělené stravy do ucelené recenze.

Vyzkoušejte kurzy o hubnutí zde

Dělená strava – otázky a odpovědi

Dělená strava – princip a vzorový jídelníček

Uplynulý týden jste měli možnost na stanici Top TV shlédnout rozhovor na téma “Dělená strava”. Pro ty z vás, kteří pořad nestihli nebo namohli naladit, přinášíme rozšířené povídání ve formě otázek a odpovědí.

Recept, který Miles vařil v televizi, naleznete zde: Tuňákovo zeleninový salát.

V čem spočívá princip dělené stravy?

Celá dieta je založena na striktním dodržovaní kombinací potravin podle toho, do které skupiny patří. Dělená strava vychází z předpokladu, že přijímáme-li současně sacharidové a bílkovinné potraviny, nadměrně tím zatěžujeme organizmus, který neumí zpracovávat obě živiny najednou. Z tohoto důvodu je lepší tělo nemást a dát mu každý den trávit vždy jen jeden druh živin.

Potraviny tedy rozdělujeme do tří skupin:

  • bílkoviny
  • sacharidy
  • neutrální potraviny

Neutrální potraviny se mohou jíst kdykoliv a kombinovat s čímkoliv. Pro lepší zapamatování, dostaly bílkoviny název “zvířátka” a sacharidy název “kytičky”, přestože ne vždy je toto rozdělení zcela jednoznačné.

Pro koho je vhodná?

Dělená strava není v obecné rovině určena ani doporučována k dosažení konkrétního cíle – například hubnutí či přibírání. Dělená strava je jedna z dalších diet – dietou rozumíme úpravu stravovacích návyků nikoli nějakou konkrétní.

O její vhodnosti se vedou sáhodlouhé diskuse, rozhodně není vhodné organismus jakkoliv dlouhodobě trápit jakoukoliv dietou.

Dělenou stravu lze doporučit jako dočasnou změnu stravovacích návyků, která může v kombinaci s antioxidanty dobře pročistit organismus.

Dělená strava je také vhodná v období redukce váhy, kdy potřebujeme jíst častěji a v menších porcích či zlepšit trávení přijatých pokrmů.

Vhodná je i pro ty, kteří nedokáží pozřít větší porce jídla a díky dělené stravě ani nemusí. Někteří z nás mají problém, že po velkém obědě následuje únava – je to způsobeno hladinou krevního cukru, která se po větším obědě může zvýšit a pak zase rychle spadnout.

To způsobuje ten pocit únavy. Navíc, například po svíčkové s knedlíky a omáčkou, se snad každý z nás cítí jako těžkopádný hroch – a komu tyto projevy trávení leckdy téměř nestravitelné kombinace potravin vadí, tak díky dělené stravě je může částečně odstranit.

Co způsobuje organismu a jaká jsou její rizika?

Jak jsem již předeslal, tak dělená strava vychází z předpokladu, že tělo lépe tráví pokrm zvlášť. Pokud smícháme bílkoviny se sacharidy dohromady, doba trávení se prodlužuje a trávící proces je méně kvalitní. Jedním z rizik dlouhodobějšího dodržování dělené stravy a neohlídání si nutričních hodnot potravin a vitamínů, je například únava apod.

Pokud tělu nedodáte dostatečný příjem energie ze sacharidů, tak nebudete schopni přes den zcela dobře fungovat. Na druhou stranu, tělo se dokáže do jisté míry přizpůsobit. Rozhodně bych ji nedoporučoval dlouhodobě.

Co má člověk jíst?

Základ je celkem jednoduchý – aby se dostálo základnímu principu dělené stravy (tedy nezatěžovat tělo v jeden den smíchanými jídly – sacharidy i bílkoviny) – tak jeden den jíte „zvířátka“ a druhý den „kytičky“. A aby to nebylo tak monotóní, můžete „zvířátka“ i „kytičky“ kombinovat s takzvanými “neutrálními” složkami potravy.

Zvířátka, kytičky?

Bílkoviny – protein – neboli „zvířátka“

  • Maso
  • Vejce
  • Mléko
  • Sýry
  • Většina ovoce (vyjma banánů a fíků)

Sacharidy – „kytičky“

  • Pečivo
  • Těstoviny
  • Všechno z mouky
  • Brambory
  • Banány
  • Fíky

Neutrální potraviny

  • Syrová zelenina
  • Jogurt
  • Tvaroh

Co bychom neměli jíst při dodržování dělené stravy?

Naprosto zapomeňte na hotová jídla a konzervy, luštěniny, buráky, majonézu, černý čaj, kávu, kakao, čokoládu a destiláty.

Jak mám tedy jíst?

Obecně je doporučováno střídat kytičky a zvířátka obden – abyste měli dostatek všech živin.

Pokud ale milujete maso, můžete si ho dát třeba pětkrát týdně a naopak milovníci těstovin a pečiva mohou mít kytičkový den častěji než zvířátkový. Nemůžeme si však myslet, že pokud „dělíme“ stravu, můžeme jíst kolik chceme.

Důležité je se nepřejídat. Jedinou nevýhodou je, že můžete mít trochu problém se stravováním v zaměstnání nebo v restauraci.

Kuchařka či další informace?

Pro další kvalitní informace doporučujeme knihu od autorky Kathryn Marsdenové, “Velká kniha o dělené stravě” – vydalo nakladatelství Columbus

Je dobré také poznamenat, že s první teorií o dělené stravě přišel začátkem 20. století Dr. Hay. K nám tento typ diety víceméně přivezla z Austrálie Lenka Holas-Kořínková a vydala o ní několik knih.

Leckdy mohou být informace o dělené stravě vzájemně protichůdné – je to způsobeno tím, že co autor, to trošku jiný názor. Dnes popsané principy dělené stravy jsou základními kameny, na kterých stojí další různé varianty.

Vydáno dne 20.03.06 – publikoval: Miloslav Lujka

Přidat si článek Dělená strava – otázky a odpovědi do záložek

Dělená strava: Nesmysl nebo opravdu funkční dieta? – Institut moderní výživy

Pokud jste se někdy v životě snažili shodit hmotnost, zřejmě jste již narazili na styl stravování, který rozděluje potraviny do několika skupin – některé potraviny se podle základních principů tohoto výživového stylu spolu smí kombinovat a některé kombinace jsou naopak zakázány. Tento výživový styl se označuje jako dělená strava a mezi jeho velké zastánce a popularizátory v České republice patří například kontroverzní herečka Lenka Kořínková.

Nicméně princip dělené stravy je mnohem starší a můžeme o něm najít informace již z 20. let minulého století. Za tvůrce tohoto systému se považuje americký lékař William Howard Hay, který jako první rozdělil potraviny do 3 skupin – kyselé, zásadité a neutrální.

Mezi kyselé potraviny patří například maso, ryby a mléčné výrobky; zásadité potraviny jsou potom bohaté na sacharidy (rýže, brambory, obiloviny). Je nutno však hned na úvod poznamenat, že toto rozdělení nesouvisí s chemickým/vědeckým pohledem na problematiku kyselin, zásad a obecně i pH.

Podle Haye ovoce a zelenina vytváří zásadité konečné produkty metabolismu, zatímco zpracované potraviny bohaté na bílkoviny vytváří kyselé prostředí. Doporučoval tak např. nekombinovat sacharidy, které podle něj potřebují alkalické prostředí, s kyselými potraviny apod.

Tyto jednotlivé chody s obsahem pouze kyselých nebo naopak jen zásaditých potravin doporučoval oddělit intervalem 4 – 4,5 hod mezi jejich konzumací.1 

Ve 30. letech minulého století se jeho dieta stala velmi populární a dokonce mnoho restaurací začalo nabízet jídla dle zásad dělené stravy („Hay-friendly menus“). Je nutné podotknout, že tento výživový styl byl již ve své době kritizován odbornými autoritami jako je např.

vědecký žurnál americké lékařské asociace (JAMA) a doktor Hay byl dokonce označen, že šíří fámy o výživě.2 To však nebránilo mnoha dalším osobnostem, aby tuto dietu dále propagovali; někteří z nich dokonce přišli se svými upravenými variantami dělené stravy (Kensigton dieta, Beverly Hills dieta atp.).

Jak je to tedy s touto dietou doopravdy? Zakládá se tento výživový styl na vědecky podložených informacích nebo jde jen o další mýtus?

Budete mít zájem:  Přibalte si na dovolenou bylinkovou lékárničku

NÁŠ TRÁVICÍ TRAKT JE UZPŮSOBEN K TRÁVENÍ KOMPLEXNÍ POTRAVY

Je pravdou, že náš organismus je velmi dobře vybaven pro trávení komplexní potravy, která obsahuje sacharidy, tuky i bílkoviny, takže není nutné příjem potravin nějakým způsobem dělit. Je to díky tomu, že naše exokrinní žlázy jako je např.

pankreas (slinivka břišní) nebo slinné žlázy produkují rozličné enzymy, které mají schopnost štěpit složité makromolekuly na menší části, které následně dokážeme vstřebat (absorpce).

Příkladem může být trávení bílkovin, které jsou v trávicím traktu proteázami a peptidázami rozštěpeny na menší části – na jednotlivé aminokyseliny a krátké peptidy, které potom můžeme vstřebat do krve.

Tím, že máme různé enzymy, které jsou po konzumaci sekretovány současně a každý enzym je specializovaný na trávení jiných složek potravy, nemusíme se opravdu obávat, že by složené jídlo za normálních okolností nějak tento proces trávení narušilo.

Náš organismus je totiž komplexní systém schopný „multitaskingu“ a obvykle v něm chemické reakce neprobíhají zcela odděleně.

Dokonce se ukazuje, že i když přijmeme převážně sacharidové jídlo, v našem trávicím traktu současně dojde také k vyloučení proteáz a lipáz, které tráví bílkoviny a tuky.

Kombinace různých makro i mikronutrientů a dalších látek v potravě navíc může být výhodou. Pokud například zkombinujeme červené maso se zeleninou, vláknina a fytonutrienty v zelenině zde budou mít určitý ochranný efekt.

Dojde například k omezení absorpce cholesterolu po požití tohoto komplexního jídla.

3 Když zkombinujeme bílkoviny společně se sacharidy, můžeme tím podpořit resyntézu glykogenu; stejně tak tuk v potravě nám pomůže cítit se déle sytí anebo dokáže snížit, respektive prodloužit, glykemickou odpověď na toto složené jídlo.4,5

Navíc jednotlivé makronutrienty za běžných okolností v potravinách nemůžeme oddělit. I například běžná zelenina bude obsahovat malé množství bílkovin nebo vnitřní orgány (zejména játra) mohou obsahovat sacharidy ve formě glykogenu.

KOMBINACE POTRAVIN VÝRAZNĚ NEOVLIVŇUJE PH V NAŠEM TRÁVICÍM SYSTÉMU

Acidobazická rovnováha je v našem těle velmi dobře regulována a náš trávicí systém není výjimkou.

Kyselé prostředí v žaludku je ovlivňováno produkcí kyseliny chlorovodíkové (HCl) a za fyziologických okolností nemůže dojít k tomu, abychom potravou změnili pH takovým způsobem, aby to následně narušilo trávení živin (např. bílkovin).

Ku příkladu úloha enzymu pepsinu na trávení bílkovin v žaludku, který potřebuje pro svoji funkci kyselé prostředí, je zhruba jen 10 – 15 %.

6 Takže teoreticky, i pokud bychom dokázali negativně ovlivnit pH v žaludku, bílkoviny se následně stejně stráví v tenkém střevě, což nám dokazují i případy pacientů po gastrektomii, jimž chybí žaludek a i přesto většina z nich netrpí proteinovou malnutricí.7 Je to díky tomu, že dominantní úlohu v trávení bílkovin má především začátek tenkého střeva (duodenum) a zde působící pankreatická šťáva. Správné pH v tenkém střevě je potom velmi striktně udržováno produkcí zásaditého bikarbonátu.

Na druhou stranu ve specifických případech jako je např. gastroezofageální reflux (GER) má smysl sledovat, jak určité potraviny nebo nápoje mohou ovlivnit produkci kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Někomu při refluxu totiž může vadit např. káva, která může ovlivnit produkci HCl a tím zvyšovat pravděpodobnost negativních symptomů jako je například „pálení žáhy“ neboli pyrózy.8

CO ŘÍKAJÍ NA DĚLENOU STRAVU STUDIE?

Efektivitou dělené stravy v kontextu redukce hmotnosti se zabývali výzkumníci v roce 2000, kdy rozdělili 54 obézních participantů na dvě skupiny.

První skupina přijímala vyváženou stravu, kde kombinovala mezi sebou všechny makroživiny. Druhá skupina se přitom stravovala dle zásad dělené stravy.

Obě diety byly izokalorické, respektive obsahovaly stejný počet kalorií a také bylo vyrovnáno množství bílkovin v obou skupinách (25 % z CEP).9

Po 6 týdnech kontrolovaného dietního režimu v nemocničních podmínkách shodily obě skupiny srovnatelné množství tělesné hmotnosti. Skupina s vyváženou stravou dokonce redukovala více hmotnosti (7,5 kg vs.

6,2 kg), nicméně tento rozdíl nebyl statisticky významný.

Autoři tedy jejich výsledky shrnují, že dělená strava nepřináší žádné výhody v oblasti redukce hmotnosti či tělesného tuku oproti konvenčním redukčním postupům.9

MÝTY A PROPAGACE DĚLENÉ STRAVY VE VEŘEJNOPRÁVNÍCH MÉDIÍCH

Svědky propagace dělené stravy a dalších nesmyslů (dokonce i z úst diplomovaných nutričních terapeutek) jsme mohli v nedávné době být i v pořadu „Máte slovo s M. Jílkovou“ na ČT1. V tomto díle, který se vysílal živě 7. 1. 2021, vystoupila i propagátorka dělené stravy L.

Kořínková, která na prodeji svých knih o dělené stravě vydělala dle některých zdrojů miliony korun.10,11 O její odbornosti a znalostech lékařské fyziologie nebo výživy, které vedly podle odhadů až ke tři čtvrtě milionu prodaným výtiskům knih, se můžete přesvědčit sami níže.

Volný přepis částí diskuze v pořadu Máte slovo s M. Jílkovou (7. 1. 2021):

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10175540660-mate-slovo-s-m-jilkovou/221411030520001/

#1
Kořínková: „Já jsem si todle, tu svoji metodu, vymyslela sama. Já jsem si ji sama postavila. Já jsem se nezajímala o vo enzymy a vo vitamíny. Mě to nezajímalo, pro mě bylo podstatný, jestli je mi dobře a když jsem zjistila, že to funguje, já jsem si to vymejšlela asi 20 let a víceméně, že jsem to tady vydala knižně, to byla spíš náhoda.“

#2
Kořínková: „Já necvičim vůbec, já nesnášim sporty.“

#3
Jílková: „Ať toto uzavřeme. Jak si mám dát tedy ten knedlík s vepřovym a zelí? Dohromady nebo?“

Kořínková: „No dohromady samozřejmě, ale musíte si ho udělat bez lepku a musíte prostě určité suroviny vyměnit.“

Jílková: „Které?“

Kořínková: „Mouku klasickou vyměníte za bezlepkovou. Vejce tam nedáte celý, ale to dáte sušený a tím pádem se to neváže. A tím pádem ten knedlík, ta bezlepková mouka se prostě neváže s tim masem. Ale to platí jenom pro moji metodu. Mně je jedno co si o tom svět myslí. Pro mě je podstatný, jestli to funguje a když jsem zjistila, že to funguje, tak to prostě dělám.“

Cajthamlová: „A co se neváže na co?“

Kořínková: „Nevim, to neni podstatný. Prostě se to neváže.“

  • Cajthamlová: „Vy věříte, že se to neváže?“
  • Kořínková: „Já si to nevěřim, já takhle jim 28 let a je to evidentně vidět, žejo.“
  • #4
    Jílková: „Proč jste měla dřív problémy a teď je nemáte?“

Kořínková: „Protože jsem dřív jedla úplně nesmyslně, špatně. Všechno jsem matlala dohromady jako to dělaj lidi a tím pádem mi bylo zle.

Tak já jsem si řekla, tak já to zkusím dělit, protože samozřejmě těch dělených strav existuje mnoho že jo – asi 6 nebo 7 takových hodně známých.

Tak jsem na to koukla, řekla jsem si to se mi líbí, to mě zajímá a ještě jsem si to dodělala podle svýho. Vono to fungovalo a víc jsem o tom nepřemýšlela, proč to funguje, to je přece jedno.“

  1. #5
  2. Jílková: „Co třeba brambory?“
  3. Náměstková: „No, brambory jsou dobrá potravina, určitě je jezte.“
  4. Jílková: „Ale v kolik hodin tedy?“

Náměstková: „No, jsou na oběd! Je to silně sacharidová potravina. Jestliže ji dáte v době odpolední a večerní, sacharid jde odpoledne a večer kompletně do uložení. To znamená, jestliže dáte takovouhle surovinu, zkazíte si celodenní práci.“

Jílková: „No a mrkev?“

Náměstková: „Ta je taky silně sacharidová. Takže ta večer taky by neměla zrovna být použita.“

Dělená strava – princip a vzorový jídelníček

ZÁVĚR

Principy dělené stravy a obecně i kombinování jídel dle jejich „kyselosti“ nebo „zásaditosti“ nejsou založeny na vědecky podložených důkazech. Nejsou také známy žádné unikátní benefity této diety, ale naopak dělená strava může být přehnaně zatěžující a dlouhodobě neudržitelná. V extrémních případech může vést až k poruchám příjmu potravy.

Zůstaňte také kritičtí k informacím, které slyšíte v médiích. Bohužel i lidé s oficiálním vzděláním ve výživě nebo populární autorky knih se stovkami tisíc prodaných kusů se mohou mýlit anebo dokonce mohou i cíleně šířit dezinformace a přispívat tím k informačnímu chaosu ve výživě.

Pokud Vás zajímá, jak fungují redukční diety, můžete si přečíst naše starší články a nezapomínejte, že opravdu efektivní dieta se nemusí nijak jmenovat!

Jaké redukční diety skutečně fungují?

Co je opravdu důležité pro hubnutí?

Zdroje:

  1. HAY, William Howard; ALSAKER, Rasmus. Health via food. Harrap, 1934.
     
  2. Bureau of Investigation. JAMA. 1933;100(8):595–597. doi:10.1001/jama.1933.02740080059028
     
  3. VUKSAN, Vladimir, et al. Viscosity rather than quantity of dietary fibre predicts cholesterol-lowering effect in healthy individuals. British Journal of Nutrition, 2011, 106.9: 1349-1352.
     
  4. VAN LOON, Luc JC, et al. Maximizing postexercise muscle glycogen synthesis: carbohydrate supplementation and the application of amino acid or protein hydrolysate mixtures. The American journal of clinical nutrition, 2000, 72.1: 106-111.
     
  5. MOGHADDAM, Elham; VOGT, Janet A.; WOLEVER, Thomas MS. The effects of fat and protein on glycemic responses in nondiabetic humans vary with waist circumference, fasting plasma insulin, and dietary fiber intake. The Journal of nutrition, 2006, 136.10: 2506-2511.
     
  6. Human digestive system – Proteins | Britannica. Encyclopedia Britannica | Britannica [online]. Copyright ©2021 Encyclop [cit. 24.01.2021]. Dostupné z: https://www.britannica.com/science/human-digestive-system/Proteins
     
  7. BRADLEY 3RD, E. L., et al. Nutritional consequences of total gastrectomy. Annals of surgery, 1975, 182.4: 415.
     
  8. WENDL, B., et al. Effect of decaffeination of coffee or tea on gastro‐oesophageal reflux. Alimentary pharmacology & therapeutics, 1994, 8.3: 283-287.
     
  9. GOLAY, A., et al. Similar weight loss with low-energy food combining or balanced diets. International journal of obesity, 2000, 24.4: 492-496.
     
  10. [online]. Copyright © eXtra.cz [cit. 24.01.2021]. Dostupné z: https://www.extra.cz/lenka-korinkova-slavi-64-holka-z-porcelanu-zazila-stesti-ostudu-kvuli-alkoholu-i-neveru
     
  11. [online]. Copyright © 2001 [cit. 24.01.2021]. Dostupné z: https://www.ahaonline.cz/clanek/malery/75579/lenka-korinkova-vydelavala-miliony-ale-ted-nema-ani-korunu.html
     
Budete mít zájem:  Hrozno a hroznová šťáva – jaký mají vliv na naše zdraví?

Dělená strava pro štíhlou linii i dobré trávení. Jak začít a co jíst?

Dělená strava je jedním ze způsobů stravování, které slibují nejen úbytek hmotnosti, nýbrž i zlepšení celkového zdraví. Pravidla tohoto výživového stylu vytvořil ve 20.

letech minulého století americký lékař William Howard Hay, jenž rozdělil potraviny do tří skupin na kyselé, zásadité a neutrální.

Známou současnou propagátorkou dělené stravy je Lenka Kořínková, která se tímto způsobem stravování zabývá ve svých knihách. Co to dělená strava je, na jakém principu funguje a jak s ní začít?

Co to je dělená strava?

Dělená strava je výživový styl, v rámci kterého se potraviny rozdělují do tří skupin na bílkovinné, sacharidové a neutrální, a to na základě odlišného způsobu zpracování v trávicím traktu. Potraviny z jednotlivých skupin se mezi sebou mohou, či naopak nesmí kombinovat. Konzumace dělené stravy má zaručit úbytek hmotnosti a také lepší fungování trávicího systému, ústup kožních problémů apod.

Je třeba podotknout, že dělená strava má stejně jako jiné alternativní styly stravování své příznivce i odpůrce. Jedni proklamují pozitivní účinky na zdraví i linii, druzí se odvolávají na skutečnost, že lidský organismus je uzpůsoben k trávení komplexní potravy sestávající z tuků, sacharidů a bílkovin.

Vše o sacharidech: Jak nahradit cukr? Je lepší med, melasa, nebo čekankový či rýžový sirup?

Zásady dělené stravy a princip dělení potravin

Zastánci dělené stravy věří, že základem správného fungování trávicího systému je stravování dle určitých pravidel, mezi něž patří:

  • kombinovat bílkovinné a neutrální potraviny
  • kombinovat sacharidové a neutrální potraviny
  • nekombinovat bílkovinné a sacharidové potraviny

Správná kombinace potravin dle příznivců tohoto způsobu stravování podporuje trávení a umožňuje organismu využít všechny živiny naplno. Zároveň nedochází k ukládání jídla v trávicím traktu a vytváření toxického prostředí, jehož následkem má být kyselejší krev a produkce kvasinek, parazitů a nádorových buněk.

1. skupina: bílkovinné potraviny

Potraviny bohaté na bílkoviny lze kombinovat s neutrálními potravinami. Překvapivě se do této skupiny řadí i ovoce, ovšem pouze některé druhy.

  • maso
  • sójové výrobky
  • vejce
  • mléko, mléčné výrobky
  • sýry s obsahem tuku do 50 %
  • citrusy
  • kyselá jablka a hrušky
  • broskve, meruňky, třešně
  • mnohé exotické ovoce
  • vařená rajčata

2. skupina: sacharidové potraviny

Sacharidové potraviny lze kombinovat s potravinami neutrálními. Patří sem především výrobky z celozrnných obilnin a některé druhy ovoce a zeleniny.

  • pšenice, žito, oves, proso, ječmen
  • celozrnné pečivo, mouka, těstoviny, rýže, kukuřice, kuskus
  • brambory, bramborový škrob
  • kadeřavá kapusta
  • velmi sladké ovoce (banány, fíky, datle, hroznové víno)

3. skupina neutrální potraviny

Neutrální potraviny můžeme označit za univerzální, lze je kombinovat s potravinami sacharidovými i bílkovinnými či je konzumovat samostatně.

  • veškerá zelenina (kromě brambor, kukuřice a kadeřavé kapusty)
  • ořechy (nikoliv však arašídy)
  • tvaroh a tvarohové sýry
  • tučnější sýry
  • máslo, smetana
  • houby
  • za studena lisovaný olivový, slunečnicový a sezamový olej
  • semena, klíčky
  • bylinky, koření
  • javorový sirup, med

Pro strávení potravin bohatých na bílkoviny (a některých druhů ovoce) je potřeba velmi nízké pH, tedy kyselé prostředí.

U potravin, které obsahují velké množství sacharidů, je tomu naopak – pro jejich úspěšné strávení je nutné zásadité prostředí, tedy vysoké pH.

Pokud bychom tyto potraviny zkombinovali, docházelo by k uvolňování látek, které jsou pro organismus nežádoucí.

Na tom, v jakých intervalech jednotlivé druhy potravin střídat, nepanuje všeobecná shoda. Dle některých by se jeden den měly konzumovat bílkoviny, druhý sacharidy. V rámci dělené stravy podle Haye je pak doporučováno mezi bílkovinnými a sacharidovými jídly dodržovat alespoň 4hodinové rozestupy.

Jakým potravinám se úplně vyhnout?

Při dodržování dělené stravy nejsou vyloženě zakázány žádné potraviny, nicméně některé je i přesto lepší z jídelníčku vyřadit, zvláště pokud je cílem zhubnout.

Týká se to zejména potravin, které nejsou v souladu s obecnými zásadami zdravého stravování – smažených jídel, polotovarů, sladkostí, bílého pečiva, nasycených tuků, umělých sladidel.

Někdy je doporučováno se vyhýbat také loupané rýži, brusinkám, arašídům, octu, kakau, zrnkové kávě a alkoholu.

Jak se léčila cukrovka před objevem inzulinu. Nízkosacharidová dieta dokáže zázraky i dnes

Jak začít s dělenou stravou?

Dělená strava nepředstavuje žádnou dietu, u níž by docházelo k hladovění či zásadní změně jídelníčku, nýbrž dlouhodobý způsob stravování, který může vést k redukci hmotnosti.

Není proto třeba se na přechod k dělené stravě nijak zvlášť připravovat, stačí nastudovat a poté dodržovat zmíněné zásady.

Inspirovat se lze také níže uvedeným vzorovým jídelníčkem sestaveným dle pravidel dělené stravy a recepty na konci článku.

Dělená strava – vzorový jídelníček

Sacharidová jídla:

  • Snídaně: ovesná kaše s banánem a medem
  • Svačina: hroznové víno, hrst mandlí
  • Oběd: celozrnné těstoviny s houbovou omáčkou
  • Svačina: sladké jablko, kus tučnější sýru
  • Večeře: celozrnný kuskus s pečenou zeleninou

Bílkovinná jídla:

  • Snídaně: míchaná vajíčka, zelenina
  • Svačina: pomeranč, hrst vlašských ořechů
  • Oběd: kuřecí nudličky se zeleninou
  • Svačina: tvaroh se zeleninou a bylinkami
  • Večeře: salát s balkánským sýrem

Nejčastěji se doporučuje střídat sacharidové a bílkovinné dny, je však také možné oddělovat sacharidy od bílkovin pouze v rámci jednotlivých jídel.

Pečení z bezlepkové mouky. Jakou vybrat a na co dát pozor!

Dělená strava podle Dr. Haye

William Howard Hay, americké lékař a zakladatel teorie dělené stravy, doporučoval kromě oddělování bílkovinných a sacharidových potravin, pro jejichž trávení je potřeba odlišné pH, dodržování několika dalších pravidel:

  • konzumovat hodně zeleniny
  • bílkoviny, tuky a sacharidy konzumovat jen v malém množství
  • nekonzumovat průmyslově zpracované potraviny
  • mezi bílkovinnými a sacharidovými jídly dodržovat rozestupy alespoň 4 hodiny
  • ráno konzumovat spíše sacharidy, v poledne bílkoviny

Dr. Hay se rozhodl experimentovat se stravováním ve snaze vyléčit se z Brightovy choroby, jež byla v jeho době neléčitelná. Díky této metodě se uzdravil a své poznatky poté šířil během přednášek v USA a Kanadě.

Složení ovčího mléka je zdravější než kravského, a to dvakrát!

Dělená strava podle Lenky Kořínkové

Herečka Lenka Kořínková je známou propagátorkou dělené stravy, o níž dokonce napsala několik knih. Dělená strava podle Lenky Kořínkové se od té výše popsané nepatrně liší.

Herečka rozděluje potraviny do pěti kategorií na potraviny rostlinného původu („kytičky“), potraviny živočišného původu („zvířátka“), neutrální potraviny, ovoce a zeleninu.

Důležité je nejíst společně kytičky se zvířátky, ovoce se zeleninou a ovoce se zvířátky. Jinak není nutné se v jídle omezovat či striktně hlídat přesné časy jídel. Zároveň je třeba dodržovat pitný režim a vypít alespoň 2,5 litru vody denně.

Recepty dle zásad dělené stravy

Rozhodli jste stravovat dle pravidel dělené stravy a hledáte inspiraci na konkrétní pokrmy? V tom případě vsaďte na naše recepty, podle nichž si snadno připravíte dvě bílkovinná a dvě sacharidová jídla.

Celozrnné těstoviny s žampionovou omáčkou (sacharidové)

Těstoviny ve smetanovo-žampionové omáčce jsou vhodným pokrmem pro sacharidové dny. Recept sestává ze sacharidových (celozrnné těstoviny, celozrnná mouka) a neutrálních (máslo, žampiony, smetana, koření) potravin.

Ingredience:

  • celozrnné těstoviny (vřetena, mašličky…)
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce jemné celozrnné mouky
  • 200 g žampionů
  • 250 ml smetany
  • sůl, pepř, kmín

Postup:

  1. Žampiony si očistíme, nakrájíme na menší kousky a restujeme na kousku másla dozlatova.
  2. Přidáme sůl, pepř a kmín a zbytek másla. Zaprášíme moukou a dobře promícháme.

  3. Zalijeme smetanou, přivedeme k varu a na mírném ohni za občasného míchání necháme zhoustnout. Dáme vařit těstoviny.
  4. Hotové těstoviny přelijeme houbovou omáčkou a podáváme.

Počet porcí: 2
Čas přípravy: 45 minut
Obtížnost: snadné

Rozhovor s nutriční terapeutkou Pavlou Janovskou. Už 10 leté děti mají cévy obalené tukem

Celozrnný kuskus s pečenou zeleninou (sacharidové)

Velmi jednoduchý a rychlý pokrm, který lze podávat k obědu i k večeři. Skládá se ze sacharidových (celozrnný kuskus) a neutrálních (olivový olej, papriky, cuketa, cibule, koření) potravin.

Ingredience:

  • 150 g celozrnného kuskusu
  • 250 ml vody
  • 3 lžičky olivového oleje (lisovaného za studena)
  • 2 papriky
  • 1 menší cuketa
  • 1 červená cibule
  • sůl, bazalka, tymián, kurkuma

Postup:

  1. Kuskus nasypeme do velké mísy a přidáme sůl, tymián, kurkumu a 1 lžičku olivového oleje. Zalijeme vroucí vodou dle návodu, necháme chvilku odstát a poté promícháme vidličkou.

  2. Papriky, cuketu a cibuli nakrájíme na kousky, promícháme s 2 lžičkami olivového oleje, osolíme a pečeme v zapékací misce zhruba 15 minut na 200 °C.
  3. Kuskus promícháme s pečenou zeleninou, dochutíme bazalkou a podáváme.

Počet porcí: 2
Čas přípravy: do 30 minut
Obtížnost: snadné

Kuřecí nudličky se zeleninou (bílkovinné)

Klasika, která nikdy neomrzí. Použité ingredience se řadí do skupiny bílkovinných (kuřecí maso) a neutrálních (jarní cibulka, paprika, slunečnicový olej, koření) potravin. Kuřecí nudličky se zeleninou jsou tedy vhodné jako rychlý oběd či večeře v bílkovinné dny.

Ingredience:

  • 400 g kuřecích prsních řízků
  • 2 jarní cibulky
  • 2 bílé papriky
  • 2 lžíce slunečnicového oleje (lisovaného za studena)
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Kuřecí řízky osolíme a nakrájíme na tenké nudličky. Jarní cibulky nakrájíme na kolečka, papriky na proužky.
  2. V pánvi rozehřejeme olej a maso zprudka osmažíme.

  3. Po pár minutách přidáme nakrájenou zeleninu a restujeme ještě 5 minut. Dochutíme čerstvě mletým pepřem a podáváme.

Počet porcí: 2
Čas přípravy: 30 minut
Obtížnost: snadné

Stres u dospělých může spustit alergii na mléko. Jak ji poznat a mléko nahradit?

Salát s balkánským sýrem (bílkovinné)

Saláty jsou oblíbenou rychlou večeří zejména v létě. Zkuste tuto klasiku s balkánským sýrem, která sestává z jedné bílkovinné (balkánský sýr) a několika neutrálních (zelenina, olivový olej, koření) ingrediencí.

Ingredience:

  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 rajče
  • 1 menší červená cibule
  • 2 lžíce olivového oleje (za studena lisovaného)
  • balkánský sýr
  • sušené oregano, čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Zeleninu nakrájíme, rozdělíme do misek a zakápneme olivovým olejem. Balkánský sýr nastrouháme a zeleninu jím posypeme.
  2. Dochutíme sušeným oreganem a čerstvě mletým pepřem a můžeme podávat.

Počet porcí: 2
Čas přípravy: 15 minut
Obtížnost: snadné

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector