Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu

Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu

Nabízíme Vám vánoční cukroví domácí výroby jako od maminky 450 Kč/kg (mix 22 druhů)!

Již nyní můžete objednávat cukroví na Vánoce 2020.

Přijímáme ještě poslední objednávky na Vánoce 2020. Objednávání do vyčerpání kapacity.

Zdarma dovoz do měst: Praha, Kolín, Čáslav, Pardubice, Hradec Králové, Chrudim, Choceň, Ústí nad Orlicí, Žamberk, Kostelec nad Orlicí, Holice.

Vážení zákazníci prodej pro rok 2020 je ukončen.Těšíme se na Váš zájem o dalších Vánocích!

  • Volejte na: 777 837 773, [email protected], Miluše Nepovímová, Dřenice
  • Volat můžete od 7 do 20 hodin včetně víkendu!
  • Volat můžete v pracovní dny od 8 do 16 hodin.
  • Obdržíte MIX 22 druhů cukroví sestávající se z následujících dobrot:
  • linecké kytičky
  • rohlíčky
  • košíčky
  • kokosky
  • banánky
  • celozrnná kolečka
  • střapáče
  • kapučínové vějířky
  • kokosová kolečka
  • kokosové suky
  • kuličky
  • mandlová srdíčka
  • ořechové zvonečky
  • marokánky
  • kávové oválky
  • arašídové špičky
  • arašídové čtverečky
  • skořicové měsíčky
  • myslivecké knoflíky
  • pracny
  • pařížské housenky

Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu

Dárkové balení cukroví 0,5 kg

Fotografie jednotlivých druhů cukroví
Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu Linecké kytičky Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu Košíčky
Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu Kapučínové vějířky Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu Banánky
Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu Mandlová srdíčka Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu Marokánky
Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu Pařížské housenky Kávové
Myslivecké knoflíky Kokosová kolečka
Išlské dortíčky Celozrnné trojúhelníčky
Kokosové střapáče Kokosky
Arašídové čtverečky Čokoládové zvonečky
Kokosové suky Pracny
Vanilkové rohlíčky Skořicové měsíčky
Pařížské špičky Kuličky

Recept» 10 variant na zdravé vánoční cukroví (z českých blogů a portálů)

29 Lis, 2013 Alice Recepty, Vařím a jím

Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu

Jelikož se už blíží doba pečení perníčků, vanilkových rohlíčků, lineckého a dalšího cukroví, rozhodla jsem se s vámi podělit o několik obzvláště vydařených receptů na tyto sladké dobroty bez rafinového cukru, ztužených tuků a bílé mouky. Posbírala jsem je různě na blozích a stránkách z naší české kotliny a některé z nich jsem už pekla předminulý rok. A můžu vám říct, že všem v naší rodině (i přátelům) moc chutnaly a vůbec nevěřili, že jsem nepoužila bílý cukr ani obyčejnou mouku.

Sice jsem každý rok při pečení několik druhů cukroví úplně zpocená a večer totálně vyčerpaná odpadám, ale za tu námahu mi to stojí. S cukrovím z obchodů se prostě nespokojím a bez něj si myslím, že zase nejsou pořádné Vánoce. Takže už pomalu vytahuji formičky, nakupuji všechny ingredience a příští týden začínám doma žhavit troubu.

Co vy, budete letos péct cukroví, nebo na to „pečete“ a prostě si jej koupíte v obchodě? A jaký druh patří k vašim nejoblíbenějším? Jestli máte tip ještě na nějaké zajímavé (a zdravé) cukroví, hoďte mi recept do komentáře ????

  • 1. Vánoční perníčky z blogu Kitchenette
  • Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu
  • Vánoční klasika, kterou si přesto každý může přizpůsobit – vyberte si vtipné a originální formičky a jistě s nimi budete slavit úspěch.
  • 2. Medové dýňové perníčky z portálu Sexymamas
  • Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu
  • Zdravá varianta perníčků, díky použité dýni získají na krásné oranžové barvě a věřím, že i originální chuti.
  • 3. Celozrnné vanilkové rohlíčky z blogu Le blog de Pipi
  • Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu
  • Naprosto famózní, i když jsou napůl vyrobené z celozrnné mouky, nic neztrácí na křehkosti ani vůni. Na oválení jsem použila Glukopur a sladké byly akorát ????
  • 4. Linecké z celozrnné mouky z blogu Co nového na kopci
  • Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu
  • Linecké sice nikdy nepatřilo k mým oblíbeným kouskům, ale toto vypadá hodně lákavě ????
  • 5. Pracny ze špaldové mouky z blogu Zdravá máma
  • Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu
  • Opravdu jednoduchý recept, který zvládne každý. S hravými formičkami je mohou tvořit i děti ????
  • 6. Marokánky z blogu Mňamoty
  • Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu

Úplně moje nejvíc oblíbené cukroví! Vždy si ho nasyslím sama pro sebe a hrozně těžko se o něj dělím ???? Místo bílého cukru používám třtinový a polevu dělám z rozpuštěné hořké čokolády s trochou másla příp. kokosového oleje.

  1. 7. Kokosové kostky z blogu Zdravá máma
  2. Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu
  3. Strašně jednoduché a výborné. Už jsem je dělala partnerovi (jako milovníkovi kokosu) ke dni otců a nemohl se jich nabažit, takže na Vánoce je máme jisté ????

8. Krtince z webu ona.idnes.cz

  • Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu
  • Ty dělám každý rok, i když od pohledu vypadají extra zdravě a pro někoho nepoživatelně, můžu vás ujistit, že stojí za hřích ????
  • 9. Kokosky z portálu Recepty pro děti
  • Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu
  • Tyto nadýchané kokosky peču hlavně kvůli partnerovi, objednává si jich aspoň dva plechy. Když dobře vyšleháte bílek a nepřipálíte je, jedná se o velmi jednoduchý a chutný recept ????
  • 10. Nepečené raw kuličky z blogu Cruelty Free Hedgehogs

Různé nepečené kuličky z ořechů, sušeného ovoce apod. dělám každý rok, vždy podle jiného receptu. Tentokrát bych chtěla vyzkoušet některé z těchto receptů. Už se mi sbíhají sliny ????

Zdroj fotografií: archivy příslušných blogů a webových portálů

Tipy na formičky a zdobítka:

Vykrajovátka s razítkem panáčci Vykrajovátka vánoční ozdoby Vánoční stromeček souprava vykrajovátek Vykrajovátka s razítkem Vánoce Razítko na sušenky vánoční motivy Cukrářská zdobicí tužka Perníkové Safari DELÍCIA KIDS Vykrajovací forma tradiční Perníková salaš

3 rychlé tipy na nepečené cukroví

Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu

Pokud se Vám článek líbí, oceňte ho!

Líbí se mi to! Už se mi to nelíbí!

Když se pouštím do nepečeného cukroví, záměrně to nechávám až na poslední chvíli, protože kousky, které nejsou z trouby, většinou ani nemají tak velkou trvanlivost. Proto se do přípravy můžete bez výčitek pustit klidně i ráno, na Štědrý den. A je jedno, jestli je to záměr, nebo za to může předvánoční shon 🙂

Čokolády s pistáciemi

Tyto čokolády mě moc baví! Stačí na ně totiž jen 4 ingredience a když nepočítám dobu chlazení, zaberou jen pár minut. Přesto ale vypadají na stole krásně a u návštěv sklízí úspěch.

Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu

Ingredience:

  • 250 g kvalitní hořké čokolády
  • 20 g másla
  • Karamelizované kondenzované mléko
  • Nesolené pistácie

Postup:

  1. Do žáruvzdorné misky nalámejte čokoládu a přidejte k ní máslo. Vše pomalu rozpusťte nad vodní lázní. Stále míchejte a nenechte směs příliš ohřát, jinak budou vaše výsledné bonbony matné.

  2. Vrstvěte vše do silikonových formiček – pokryjte dno silnější vrstvou čokolády, do středu položte kousek karamelizovaného kondenzovaného mléka a vše opět překryjte čokoládou.
  3. Na závěr každý bonbon posypte nasekanými pistáciemi a nechte vše vychladit do ztuhnutí.

Pokud chcete bonbony ještě trošku ozvláštnit, můžete přímo do čokolády zamíchat nasekané ořechy, kokos, nebo kandované ovoce.

Plechovku obyčejného slazeného kondenzovaného mléka ponořte do hrnce s vodou, přiveďte k varu a nechte na sporáku probublávat asi 2 hodiny. Hlídejte, aby byl v hrnci stále dostatek vody.

Po dovaření nechte plechovku vychladnout do pokojové teploty a poté ji otevřete.

Když vychladlý karamel vyšleháte s trochou másla, získáte navíc chutný krém na dorty, nebo na slepování jiných druhů cukroví.

Kuličky s mandlí

Určitě znáte klasické rumové kuličky a ty mě vlastně inspirovaly i k tomuto receptu. S tím rozdílem, že tohle je moje oblíbená „zero-waste“ verze – využívám do kuliček sladké pečivo, které nám zbylo a je potřeba ho nějak využít, aby se nevyhodilo.

Budete mít zájem:  Fromilid uno – příbalový leták

Připravila jsem je z vánoční perníkové buchty, ale vy využijte to, co máte právě doma – může to být i klasická bábovka, nebo klidně i polámané cukroví, které se při pečení nevyvedlo.

Pak je potřeba jen upravit množství „tekutých“ ingrediencí podle vlastního úsudku, abyste dosáhli správné konzistence.

Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu

Ingredience (pro moje konkrétní kuličky):

  • 400 g perníku (nebo podobné množství jiného pečiva; následně si upravte následující ingredience)
  • 130 g mascarpone nebo tvarohu ve vaničce
  • 20 ml rumu
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • Holandské kakao na obalení
  • 1 lžíce skořice
  • Mandle

Postup:

  1. Perník nadrolte najemno, nebo ho nastrouhejte na struhadle.
  2. Vmíchejte mascarpone, rum a vanilkový extrakt a rukama vypracujte hmotu, která bude držet pohromadě, ale bude mírně lepit.

    V případě potřeby přidejte více mascarpone nebo rumu.

  3. Každou kuličku obalte v kakau smíchaném se skořicí a ozdobte mandlí.

Tip: Nejlepší je, když budete dělat maličké kuličky.

Ty se totiž mnohem lépe jedí.

Ořechové stromečky s kokosem

Nepečená varianta vykrajovaného cukroví, které je navíc bez mouky, potěší i ty, co se vyhýbají lepku. Budete potřebovat mandlovou mouku. Ta se dá koupit běžně v obchodech, v prodejnách se zdravou výživou, nebo si ji můžete vyrobit doma. Stačí, když najemno umelete mandle – můžete použít i ty ve slupce. Nejlépe vám to půjde v opravdu výkonném mixeru.

Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu

Ingredience:

  • 200 g mandlové mouky + hrst na podsypání
  • 80 g moučkového cukru
  • 2-4 lžíce meruňkové marmelády
  • Špetka skořice
  • Kokos na zdobení

Postup:

  1. Mandlovou mouku nasypte do misky spolu s cukrem a skořicí.
  2. Postupně zapracujte marmeládu tak, aby vzniklo hladké kompaktní těsto.
  3. Poprašte si pracovní plochu mandlovou moukou a opatrně vyválejte těsto na placku.

  4. Pomocí vykrajovaček připravte jednotlivé kousky cukroví. Každý kousek posypte strouhaným kokosem a jemně ho do něj zatlačte.

Někdy je mouka hruběji mletá a s těstem se pak hůře pracuje.

V takovém případě je jednodušší vyrobit jiné tvary, například kuličky.

Nejoblíbenější vánoční cukroví v Česku

Vánoce se blíží a s nimi čas voňavého pečení vánočního cukroví. V každé domácnosti jsou oblíbené jiné druhy, ale některé jsou v žebříčcích oblíbenosti tradičně na předních místech.

Vánoce se blíží a s nimi čas voňavého pečení vánočního cukroví. V každé domácnosti jsou oblíbené jiné druhy, ale některé jsou v žebříčcích oblíbenosti tradičně na předních místech.

Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu

Tři nejoblíbenější cukroví na vánoční tabuli?

Téměř v každé rodině se peče oblíbené linecké cukroví. Recepty se různí a existuje i spousta variant. Mezi tu nejoblíbenější patří linecké s kakaem. Tento druh cukroví se liší také tvarem, který vykrojíte. Na svátečních tabulích najdete nejen kolečka, kytičky, ale také hvězdičky nebo zvířátka.

Vanilkové rohlíčky jsou symbolem Vánoc, který k nim neodmyslitelně patří. Kombinace ořechů a vanilky se vám rozplyne na jazyku. Navíc při obalování ještě teplých rohlíčků ve vanilkovém cukru jich určitě několik zlámete a ty pak nevyhnutelně neprojdou výstupní kontrolou. Pokud máte chuť na něco nového, vyzkoušejte třeba klášterní rohlíčky plné ořechů a čokolády.

Pracny či plněné ořechy patří k dalším oblíbeným cukrovím. Vykytují se v mnoha variantách, od ořechové přes vanilkovou po čokoládovou. Těsto namáčknete do formiček a upečete. Horké cukroví vyklepnete z formičky a ještě teplé ho můžete obalit v cukru, nebo jej po vychladnutí naplníte nádivkou a slepíte stejné tvary k sobě.

Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu

A co dále?

Druhy, které nesmíme opomenout, jsou marokánky, kokosové cukroví nebo perníčky. Marokánky existují ve spoustě variant a najít ten správný recept nebývá jednoduché. Pro milovníky kokosu najdete spoustu výborných receptů, které jsou mnohdy rychlé a snadné. Perníčky můžete upéct nejen na jídlo, ale také jako efektní ozdobu na stromeček.

Na vánoční tabuli nesmí také chybět tzv. nepečené cukroví. Rumové a kokosové kuličky či sušené švestky plněné mandlí namočené v čokoládě nikdy nezklamou.

Alergie na ořechy?

Pokud máte doma nešťastníka s alergií na ořechy, můžete zkusit kromě lineckého cukroví třeba pudinkové rohlíčky slepované marmeládou. Ořechy v receptech můžete nahradit ovesnými vločkami nebo praženými slunečnicovými semínky.

Netradiční, a přesto tradiční

Nepříliš rozšířeným druhem je škvarkové cukroví. Ačkoli většina z nás si představí škvarky na slano, i toto cukroví je samozřejmě sladké. Zkuste nechat ochutnávající hádat, z čeho jste toto výborné cukroví upekli. Uvidíte, zda se někdo trefí.

Nechce se vám péct? Vyzkoušejte naše vánoční cukrovinky a sladkosti.

Cukroví z obchodů? Jen průměr! – iDNES.cz

MF DNES podrobila testu 28 vzorků nakoupených v hypermarketech i u velkých výrobců. Avýsledek? Oproti domácímu pečivu má stále řadu nedostatků.Pro někoho radost, pro jiného otravná dřina: každoroční pečení vánočního cukroví. Řada maminek to řeší jeho nákupem v pekárnách či hypermarketech.

Musí však počítat s tím, že pro svou rodinu takovým krokem často neudělají nic dobrého. Cukroví nechutná, nevoní, o oříšcích, vanilce, dobré náplni či čokoládové polevě si může zákazník nechat pouze zdát. Vzorky jsou spíše tvrdé než křehké a vláčné.

Mnohdy nehezky upravené a ozdobené, v případě čajového pečiva ještě navíc i někdy polámané.Nechutná ani nevoníToto konstatovaní lze vztáhnout alespoň na výrobky velkých producentů, jejichž zboží je možné koupit díky obchodním řetězcům často po celé republice. Právě ty byly zařazeny do testu redakce MF DNES.

Při něm deset odborníků posuzovalo 28 vzorků ve třech kategoriích – vanilkové rohlíčky, linecká kolečka a čajové pečivo s náplní a čokoládovou polevou. Žádný z testovaných zástupců nezískal pět hvězdiček, tedy maximum. Pečivo v řadě případů bylo nejen nevzhledné, ale hlavně nechutnalo a nevonělo.

„V cukroví jsou znát především levné tuky,“ říká jeden z testujících, vedoucí Gastronomického střediska Vysoké školy hotelové v Praze 8 Jan Rezek.

Jak dopadlo testované pečivo
Vanilkové rohlíčky
Vítěz testu – Pekárny a cukrárny KlatovyPropadák testu – J. Andrle, Hořice v Podkrkonoší
Linecká kolečka
Vítěz testu – Košvicova cukrárna, Slavkov u BrnaPropadák testu – Pekárna Komárov
Pečivo s náplní a polevou
Vítěz testu – Pekárna Komárov, SVS PlzeňPropadák testu – Pekárny a cukrárny Klatovy

Totéž potvrzuje i další z odborníků, cukrář Tadeáš Žeromský: „Cukroví bylo špatně dochuceno. Je z něj cítit pouze mouka a také nezájem výrobců.“ Naprostá většina vzorků byla dost tvrdá, nikoli křehká a vláčná. „Lze spíše mluvit o vysušení než perfektním upečení,“ doplňuje Žeromský.

O kvalitní, dobře ochucenou náplň spotřebitelé zavadí rovněž jen zřídka. Navíc výrobci s náplněmi velmi šetří. Dávají přednost masivnímu a těžkému korpusu. Pouze o dvou třech produktech by bylo možné říci, že se domácímu pečivu alespoň přibližují.

Například vanilkové rohlíčky, které vyrábějí Pekárny a cukrárny Klatovy, trpěly jen minimálními nedostatky. Také linecká kolečka z Košvicovy cukrárny ze Slavkova u Brna by na svátečním stole mohla získat kýžený ohlas.

Za rok se nic nezměniloOproti předchozím testům, které redakce MF DNES pořádala v minulých dvou letech, se mnoho nezměnilo. Pouze se zboží srovnalo do jakéhosi šedého, nevábného průměru, z něhož nevybočují ani vynikající, ani hrozivé výrobky.

„Úroveň vánočního cukroví z obchodů je stále stejná, žádné zlepšení není,“ říká Pavlína Berzsiová, viceprezidentka Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. „Je to však vina honby za nízkou cenou, neboť producenti se snaží upéct co nejlevněji, aniž by přitom dbali na kvalitu, kterou zákazníkovi nabídnou.“

Jak dopadl náš test vánočního cukroví? Které cukroví je dobré koupit a kterému se naopak vyhnout? Kompletní výsledky naleznete ZDE.

Vinu nesou hypermarketyPrávě cenový tlak, jež na výrobce vytvářejí obchodní řetězce, je patrně vysvětlením špatné jakosti cukroví z obchodů. „Nemyslím si, že by průmyslové pekárny nebyly schopné vyrobit výborné vánoční pečivo. Celý problém je opravdu v jeho ceně. Ze svých zkušeností vím, že hypermarkety a supermarkety nadiktovaly pekařům finální cenu za kilogram, kterou musí, chtějí-li v hypermarketu prodávat, dodržet. Bez ohledu na kvalitu,“ vysvětluje další z odborníků Eva Nováková z firmy ENZYMA, jež dodává pekárnám přípravky na pečení. Fakt, že hypermarkety požadují zboží v určité cenové relaci, má na nabídku velký dopad. „V hypermarketech jsou nejnižší cenové kategorie a nemůžete očekávat vysokou úroveň,“ dodává Stanislav Musil z Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů. „Přesto lze najít výrobce, kteří odmítají jejich cenovou politiku a vyrábějí dráž a lépe. Je však nutné se po nich pídit.“

Kolik stojí
Vánoční pečivo zakoupené v obchodě
směs 100 gramů přibližně 13 až 14 Kč
Cukroví upečené doma
Cena je pouze za suroviny, není započítána energie, voda ani práce
  • 100 gramů vanilkových rohlíčků 5 Kčlineckých koleček 6 Kč
  • čajového pečiva s náplní a čokoládovou polevou 8 Kč
(U tohoto druhu cukroví velmi záleží na druhu polevy. Cena je počítána při použití čokolády na vaření. Pokud se použije jenom tuková kakaová poleva, bude cena asi o 80 haléřů nižší.)
Zdroj: Asociace kuchařů a cukrářů České republiky
  1. Jaké by měly být
  2. Vanilkové rohlíčky
  3. * s jádrovým těstem z vlašských, lískových ořechů či mandlí * vonící po vanilce a použité jádrovině* uleželé, tudíž křehké a vláčné* dobře propečené, ale pouze do světle nazlátlé barvy, lehce obalené v cukru
  4. * pevného tvaru
  5. Linecká kolečka
  6. * ne příliš vysoká, jedno kolečko přibližně 4 až 6 milimetrů* dobře propečená do světle nazlátlé barvy* nepopraskaná, s hladkým povrchem* vláčná, křehká, zvlhlá marmeládovou náplní* lehce pocukrovaná* vonící po cukru a tuku a po ovocné marmeládě
  7. * s marmeládou, která má výraznou chuť po ovoci a není tahavá, ani příliš tekutá
  8. Cukroví s náplní a polevou
  9. * voňavé a chutné* křehké, zvlhlé náplní, vysoké přibližně 1,2 centimetru* dochucené citronovou kůrou či vanilkou a dobře upečené (ani spálené, ani nedopečené)* s kvalitní, lesklou polevou nanesenou ve slabé vrstvě* esteticky dozdobené* s dostatkem náplně (ta by měla mít na výšku tolik, kolik mají obě části korpusu)

* s dobře ochucenou náplní (kakaem, čokoládou, oříšky, kokosem…)

Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu Osmadvacet vzorků cukroví ohodnotila desetičlenná komise. Co si o něm myslí? Jsou to kvalitní výrobky, které uspokojí i náročného zákazníka? ZDE

KLÁRA KOTÁBOVÁ: Cukroví se jí až od Štědrého dne

Jak to máte doma s cukrovím? Už pečete další dávku? Ne, nechci vědět, jestli máte ty či ony druhy, spíš mě zajímá, jestli na ně děti, manžela, kamarádku pustíte už dnes, nebo jestli budete pětadvacátého prosince plakat nad mísami dobrot, které už nikdo nemá chuť oždibovat…

Vždycky začínám s dcerami vše chystat, tedy zdobit a péct, během prvního adventního víkendu. Letos vše šlo skvěle, do okamžiku, než jsem si odběhla zatelefonovat. Máme doma nejspíš zvláštní geofyzikální pole, během doby, kdy jsem s kamarádkou řešila něco jistě důležitého – zmizela vínová srdíčka, vanilkové rohlíčky i linecké. To dokonce neslepené.

Protože geny zkrátka nezapřeš, začala jsem vyšilovat, stejně jako moje maminka před čtyřiceti lety. Že toho mám dost, že už znovu nic péct nebudu a že se na to můžu vykašlat. Na všechno. Jsem totiž z domova naučená, že cukroví se jí od Štědrého dne– do Velikonoc.

Během dní před Vánoci? Ale kdeže… Mimochodem, myslíte si, že v únoru si chtěl kdokoliv z naší rodiny dát vanilkové rohlíčky? Nechtěl. Jenže v naší rodině se nikdy nic nevyhazovalo, takže jsme je dostávaly se sestrami i k svačině. A jak asi vypadaly, než jsme je (bez svačinového boxíku – ten totiž v temném středověku neexistoval) donesly do školy, netřeba hovořit.

Navíc už nechutnaly vánočně, bylo to jen vysušené pečivo dávno po době kouzelnosti.

Moje maminka měla obrovské krabice od vánočních kolekcí, kam výtvory ukládala.

Dodnes ji podezřívám z toho, že je před uskladněním dokonce počítala, takže věděla, že lineckých koláčků je tam osmdesát, kousků cikánských řezů šedesát, atd. A měla to v oku.

Kdykoliv provedla kontrolu zásob, bez přepočítávání věděla, že pár kousků ubylo. Tatínek to sice vzal vždy na sebe, ale dnes už můžu říct, že takové cukroví v den svatého Mikuláše, ještě křupavé a neuležené, chutná zkrátka nejlíp.

A jak mi v hlavě probíhaly v hlavě zaběhnuté a prožívané vzorce, začaly jsme se s holčičkami smát.

A místo, abych celou situaci dotáhla k dokonalosti informací, že na Štědrý den si budou moci osladit život tak rohlíkem s marmeládou (jo, tím maminka vyhrožovala), vzpomněla jsem si na dobu, kdy jsem byla ještě dítě a zeptala se, jestli na mně náhodou alespoň jeden kousek nezbyl. Zbyl. Mnohem víc jich bylo.

Nakonec naše adventní přípravy skončily tak, že jsme si uvařily kakao, koukaly na pohádky a ochutnávaly vzorky. Tak důkladně, že v neděli nad ránem jsem zadělávala, hnětla, vykrajovala a slepovala znovu, protože pro Ježíška z první dávky nezbyl opravdu ani drobeček.

Faktem je, že cukroví takto o víkendu připravené a snědené – chutnalo skvěle. Pohádkově. Nechválím své cukrářské schopnosti, ale zkrátka to tak je. Adventní čas je kouzelný a to, že nám v krabicích cukroví přes noc dorůstá, je jedním ze zázraků…

Navíc se asi nikdy nechci dožít toho, že bych do Štědrého dne hlídala každé sladké sousto a okřikovala své děti: „Nejez to“. A to vše s vědomím, že už bych si měla chystat větičku pro druhou polovinu svátků: „Proč to nikdo nejí?“

Přeju vám, aby vaše cukroví mizelo z krabic i podnosů tak rychle, jak si přejete. A věřte tomu, že to, že se ztrácí před očima je důkazem toho, že chutná.

Jestliže ale máte pocit, že na Štědrý den nebude co pro hosty ani pro Ježíška – vždycky jim můžete namazat rohlík s marmeládou. S vědomím, že Advent jste si perfektně užili.

Krásné a smířlivé dny.

  • Tweet
  • Whatsapp

Jak na linecké cukroví, aby se vždy povedlo

Nakupte ty nejkvalitnější suroviny – nejlepší mouku i poctivé máslo. V lineckém se nic neschová a jen skvělé základní ingredience vytvoří skvělé cukroví.

Základní poučka praví, že křehké linecké těsto rovná se hladká moukamáslo a moučkový cukr v poměru 3:2:1.

Přidejte 1 žloutek na každých 300 g mouky, špetku soli a máte svůj univerzální základ. Přepočítáno na gramy to může vypadat třeba takto: 300 g mouky, 200 g másla, 100 g cukru. 

Aby se těsto podařilo

Mouku smíchejte s cukrem a dalšími sypkými přísadami (kůra, koření, kakao, ořechy). Přidejte vychlazené a nakrájené máslo. A teď se rychle pusťte do díla. Aby se vám linecké opravdu podařilo, musíte suroviny zpracovat rychle, aby se těsto příliš nezahřálo a nespařilo. Na přespřílišnou péči si nepotrpí.

Máslo nejprve nožem krátce zasekejte do mouky, pak co nejrychleji zapracujte prsty a utvořte drobenku. Nakonec přidejte žloutek a všechny suroviny spojte v hladké těsto.

Pokud žloutek nestačí a těsto se nechce spojit, přidejte nepatrné množství ledové vody. Hotové linecké zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici, nejméně hodinu, ideálně však přes noc.

Hotové cukroví bude díky tomu křehčí.

Cukroví milujeme stejně jako vy! Rohlíčky, hvězdičky, srdíčka, kuličky… Upečete letos osvědčené kousky a oprášíte…

Celý článek

A šup s ním do trouby

Uležené těsto vyjměte z lednici a nechte ho chvíli povolit. Pak ho rychlými pohyby od středu ke krajům vyválejte. Aby se nelepilo na pracovní plochu, posypte ji moukou.

Nejlépe se vám těsto bude vyvalovat mezi dvěma archy pečicího papíru nebo potravinářské fólie. Stejně jako při přípravě těsta i teď postupujte rychle.

Aby se těsto nepřehřívalo, můžete také často větrat nebo ho opět na chvíli vrátit do lednice. Teplo zkrátka lineckému svědčí až v troubě.

Připravené tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Nikam neodcházejte, trvá to chvilku. Linecké by mělo i po upečení zůstat spíše světlé.

Jakmile je hotové, pokuste se ho z plechu co nejrychleji dostat – na horkém plechu se totiž stálé dopéká a mohlo by příliš ztmavnout. Buďte při tom ale opatrní.

Horké cukroví se snadno láme, protože je křehčí než vychladlé. 

Vánoce bez cukroví? To si ani neumíme představit! Tradiční sladké zobání zkrátka na sváteční stůl zkrátka…

Celý článek

Vychladlé tvary slepujte ovocnou zavařeninou. Lineckému sluší alespoň týdenní pobyt v krabici, kdy krásně zvláční a sladká chuť máslového cukroví se spojí s nakyslostí džemu. To neplatí pro cukroví plněné máslovými krémy, to naopak připravujte krátce před vánočními svátky.

Jedno těsto, dvanáctero cukroví

Linecké těsto na sebe umí brát mnoho podob a s trochou fantazie vymyslíte mnoho jeho variant. S použitím vhodné mouky z něj snadno připravíte bezlepkové cukroví.

Pokud lepek neřešíte, i tak si můžete pohrát s moukou a místo hladké pšeničné použijte špaldovou nebo pohankovou. Část mouky můžete také zaměnit za najemno namleté ořechy nebo kakaový prášek. Experimentujte i s ochucením základního těsta.

Kromě najemno nastrouhané citronové kůry mu sluší skořice, hřebíček i méně obvyklá levandule či mák.

A co vyzkoušet nové tvary? Kromě klasických srdíček, koleček a hvězdiček jsou velmi efektní karty. Pokud nemáte k ruce vykrajovátka, zkuste linecké těsto použít jako základ pro řezy s džemem a kokosovým sněhem nebo záviny, které po upečení nakrájíte na tenké proužky. Z lineckého snadno upečete také košíčky nebo rohlíčky, kterým sluší krémové zdobení a čokoládová poleva.

Zavřete oči a myslete na Vánoce… Cítíte, jak voní cukroví a punč? Představujete si, jak se plížíte ujídat bramborový…

Celý článek

Tím napovídáme, že nemusíte zůstat u klasické rybízové náplně. Vyzkoušejte i meruňkovou, malinovou, višňovou, mangovou, šípkovou, kdoulovou nebo velmi netradiční pomerančovou zavařeninu.

Pro další variaci svěžest ovocného džemu nahraďte sametovým krémem. I závěrečná tečka může mít více podob. Obligátní cukrový poprašek vyměňte za cukrovou nebo rumovou polevu.

Linecké je zkrátka ukázkovým příkladem toho, jak snadno se dá připravit vánoční cukroví stokrát jinak. A jaké zavoní na vašem svátečním stole?

Vánoční cukroví: Pekaři už přijímají objednávky

Tomáš Dostál provozuje Pekařství-cukrářství v Ostravě-Svinově už jako příslušník třetí generace. Před ním připravovaly zákazníkům cukroví jeho babička a po ní i maminka.

„Letos bylo dlouho pěkné počasí, takže lidem ani nepřišlo, že je čas na objednávku cukroví na Vánoce. Už se ale začínají hlásit. Objednávky přijímáme do konce listopadu,“ říká Tomáš Dostál. Podle něj lidé trvají na tom, aby cukroví mělo výbornou chuť a bylo vyrobeno z kvalitních surovin.

Přečíst článek ›

„Že by si člověk koupil někde v obchodě co nejlevnější čajové cukroví a tím měl Vánoce odbyté, to už je spíše výjimka. Zákazníkům připravujeme mezi 12 až 15 druhy cukroví. Nechybí v něm většinou linecké s marmeládou a čokoládovou polevou, pařížské rohlíčky, vanilkové rohlíčky, nějaký druh cukroví s ořechy, určitě i s rumem,“ upřesnil Tomáš Dostál.

Zdroj: shutterstockRovněž dodal, že cena zůstává stejná jako loni. Tedy 480 korun za kilogram vánočního cukroví. A to i přesto, že dodavatelé hlásí, že se bude zdražovat mouka a také některé další suroviny k přípravě cukroví.

S tím, že si zákazníci chtějí pochutnat a požadují kvalitní máslové cukroví, souhlasí i prodavačka cukrárny Maria v centru Ostravy.

„Lidé si koupí raději méně cukroví, ale chtějí si na něm opravdu pochutnat. První zájemci se už začínají hlásit,“ dodala prodavačka zmíněné cukrárny.

Objednávky na vánoční cukroví i vánočky už přijímají i v Cukrárně u Babičky v centru Ostravy.

„Zákazníci v posledních dnech už začínají cukroví na Vánoce objednávat. Mezi druhy cukroví, které jim připravujeme, je hodně oblíbené linecké, laskonka či rumové kuličky,“ odpověděli v Cukrárně u Babičky.

K tématuKateřina Šmejkalová tvrdí, že pečení cukroví patří k předvánoční atmosféře a snaží se proto zapojit celou rodinu. „Když byly děti menší, tak to bývalo při pečení hodně karambolů s vylitým těstem, čokoládou i dalších, ale užívali jsme si pohodu, ke které patřilo i pouštění koled.

I když potomci povyrostli, snažím se tradici dodržovat. Loni jsme ale pekli už jen se synem. Dcera byla na cestách. V poslední době u nás doma připravujeme asi sedm až osm druhů cukroví.

Nemohou chybět vanilkové rohlíčky, linecké pečivo, kokosové kuličky, medvědí tlapky nebo vosí hnízda,“ jmenuje nejoblíbenější druhy cukroví maminka už plnoleté dcery a středoškoláka z okrajové části Ostravy.

Přečíst článek › Přečíst článek ›

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector