Čokoláda a její vliv na zdraví

Znáte nějakého člověka, který by nemiloval tento skvost potravinářského průmyslu? Je to podle mě jedna z nejoblíbenějších potravin světa, nemyslíte? Čokoláda je však i další potravina, kterou některý “vyzdvihují” a další ji zas zakazují konzumovat … Najdete zde například její složení, nutriční hodnoty, recepty, vlivy na zdraví, kousek historie, druhy a…

O čokoládě

Kakaovník (Theobroma Cacao) – čeleď slézovitých

První zmínky o čokoládě byly zaznamenány již před více než 2 000 lety. Čokoláda je finální produkt, který vzniká z kakaového másla, které se nachází v kakaových bobech (plod kakaovníku). Kakaovník je strom, který roste do výšky kolem 7 metrů a původní domovinou kakaovníku byla Amerika, z kádě se dostal do teplých podnebných pásem do celého světa.

Plod kakaovníku samotný kakaový bob může dorůst do velikosti až 25 centimetrů a vážit může až půl kilogramu.

Čokoláda a její vliv na zdraví

Čokoláda a káva jsou na podobné úrovni oblíbenosti a konzumace. Druhů čokolád a různých variací je dnes nespočet ale tento článek chci věnovat skutečně kvalitní a zdravotně pozitivní čokoládě hořké a to s minimálním obsahem kakaového másla 70%.

Kvalitu čokolády odhalíte jednoduše: čím větší procento kakaového másla čokoláda obsahuje, tím méně cukru a tuku má a tudíž je zdravější. Chcete-li tu nejvyšší kvalitu ze všech druhů čokolád, tak si zakupte 100% čokoládu v bio kvalitě.

Pozor, tato čokoláda je čisté kakaové máslo bez přidání jiných surovin, konzervantů a podobně. Možná Vám napoprvé nezachutná, ale vězte, že touto čokoládou si dopřejete skutečně čokoládový luxus. Pokud toužíte po dalším luxusu, tak si můžete dopřát i čokoládovou masáž těla.

Čokoládová masáž má podobné účinky jako když čokoládu konzumujete. Zkrášluje, vyživuje a napíná pokožku na těle, zbavuje tělo škodlivých látek, podporuje pozitivní náladu a uvolňuje celé tělo.

Čokoláda a její vliv na zdraví

Co obsahuje čokoláda?

  • V čokoládě se nenachází pouze cukr a tuk, je v ní mnohem více…
  • Bílkoviny, sacharidy, tuk, vláknina, voda, kofein, vápník, železo, hořčík, fosfor, zinek, měď, mangan, selen, draslík, sodík, vitamin A, B, K, lutein, betakaroten, omega 3 a omega 6 mastné nenasycené kyseliny.
  • Nutriční hodnota – hořká čokoláda 70% kakaa (100g)
  • KJ – 2 352 Kcal – 560  Bílkoviny – 10,5 g Tuk – 39 g
  • Sacharidy – 33 g  Vláknina – 12,6 g  Voda – 1,8 g
  • Čokoláda a její vliv na zdraví
  • Hořká čokoláda obsahuje minerály – 100 g
Železo 13 mg Zinek 3,9 mg
Vápník 79 mg Měď 1,65 mg
Hořčík 240 mg Mangan 2,1 mg
Fosfor 300 mg Selen 7,4 ug
Draslík 707 mg Sodík 23 mg

Hořká čokoláda obsahuje vitamíny – 100 g

Vitamin A 42 IU Betakaroten 22 ug
Vitamin B2 0,3 mg Omega 3 kyseliny 37 mg
Vitamin B3 1,4 mg Omega 6 kyseliny 1 210 mg
Vitamin B12 0,5 ug Lutein 28 ug
Vitamin K 9 ug Kofein 83 mg
  1. Čokoláda a její vliv na zdraví
  2. Nutriční hodnota – mléčná čokoláda (100g)
  3. KJ – 2 436  Kcal – 580  Sacharidy – 63 g
  4. Vláknina – 1,8 g  Tuk – 32 g Bílkoviny – 6,7 g
  5. Nutriční hodnota – bílá čokoláda (100g)
  6. KJ – 2 289  Kcal – 545  Sacharidy – 61 g
  7. Vláknina – 0 g  Tuk – 35 g  Bílkoviny – 5,2 g

Druhy čokolády

  • Čokoláda může mít pouze dvě barvy – bílá a hnědá, podívejte se na ně blíže.
  • Čokoláda a její vliv na zdraví
  • Mléčná čokoláda

Tato čokoláda je již o co si lepší než bílá, protože obsahuje alespoň nějaké kakaové máslo. Nicméně stále zůstává mléčná čokoláda pouze jako chuťovka a ne léčiva potravina. Obsah kakaového másla je v mléčné čokoládě pouze kolem 18 – 25%, což je v porovnání s hořkou kvalitní čokoládou od 74% něco nesrovnatelné. Mléčná čokoláda má 580 Kcal.

Hořká (tmavá) čokoláda

Hořká čokoláda která má nad 54% kakaa, tak má už i mnohé léčivé účinky. Čím větší obsah kakaa, tím je čokoláda zdravější a má méně tuku a cukru.

Bílá čokoláda

Tento druh čokolády je pouze přeslazená a pretukovaná pamlsek. Léčivé kakaové máslo neobsahuje skoro vůbec, nebo pouze minimálně a je to spíše příchuť mléka zkombinovaná s vanilkou.

Tato čokoláda nemá žádné léčivé účinky. Slouží pouze jako sladkost pro potěšení chuťových buněk no se zdravým nemá nic společného.

Pouze Vám zvedne hladinu cukru v krvi a časem i hmotnost… Bílá čokoláda má 545 Kcal.

Čokoláda a její vliv na zdraví

Vlivy na zdraví hořká čokoláda (min. 70% kakaa)

Kvalitní čokoláda není pouze o chuti, má i zdravotní pozitiva (1.)…

  • Zlepšuje přirozeně náladu
  • Zklidňuje nervový systém
  • Podporuje funkci mozku a koncentrace

Čokoláda a její vliv na zdraví

  • Mírně utlumuje bolest
  • Pročišťuje organismus
  • Prevence proti vysokému krevnímu tlaku
  • Snížení vysokého cholesterolu
  • Podporuje pružnost a pevnost cév a srdečního svalu

Vlivy hořké čokolády na hubnutí 

Hořká nebo tmavá kvalitní čokoláda je při hubnutí a také při udržování hmotnosti povoleným “dopingem”.

Čokoláda a její vliv na zdraví

Osvěží nejen chuťové pohárky ale i doplní vzácné látky, které se v hořké čokoládě nacházejí. Kvalitní čokolády mají nižší energetickou hodnotu, než klasické mléčné a navíc nedělají takovou “paseku” s glykemickým indexem pro jejich nižší obsah cukru.

Hořkou čokoládu během hubnutí konzumujte 15 g (cca 1 pásek) 1 – 2 krát týdně. Z konzumace kvalitní čokolády si udělejte doslova “rituál” za odměnu, budete si ji víc vážit J. Při udržení hmotnosti konzumujte hořkou čokoládu 1 – 3 krát týdně po jednom proužku.

Čokoládu si můžete přidat i do jogurtu, ovocného salátu, nastrouhat do kaše či koktejlu nebo jen tak sníst.

Recept na domácí čokoládu

  1. Tato čokoláda není tak zdravá, jak kupovaná čokoládka s obsahem 74 a více% kakaa, ale potěší v případě, že nebudete mít doma nic jiného.
  2. Z její konzumací to však nepřehánějte, tato domácí čokoláda se dá přirovnat ke mléčné čokoládě, ale alespoň víte co a kolik jste do ní dali.

    Bude bez konzervantů (tím je cukr) a kdejaký příchutí…

  3. Čokoláda a její vliv na zdraví
  4. Potřebujete: 100 g kakaa (prášek), 340 g tuk (kostka máslo), 140 g sušené mléko, 150 g moučkový cukr, vanilkové aroma nebo půl sáčku vanilkového cukru, hrnec, formičky nebo muffinky.

V hrnci si roztaví máslo nebo tuk a poté do něj přidejte kakaový prášek, sušené mléko, vanilkový cukr, normální cukr a celou hmotu míchejte dokud se nespojí na jedno litou hustou hmotu. Čokoládu pak odstavte a můžete ji lito býti do formiček, košíčků nebo do muffiniek. Pak čokoládu dejte do lednice na pár hodin (2 – 3), aby hmota ztuhla. Pokud Vám chutná kokos nebo různé druhy oříšků, tak si můžete do základní hmoty přidat i tyto různé suroviny, čokoláda chytí vylepšenou chuť.

Recept na banán v čokoládě

  • Pokud máte rádi banán v čokoládě, tak si udělejte tento domácí, který je chutný a hlavně bez látek, které tam být nemají.
  • Čokoláda a její vliv na zdraví
  • Potřebujete: 30 g kvalitní hořké čokolády, 1 – 2 banány podle velikosti, hrnec

Tuto kvalitní čokoládu roztaví na nejmenším ohni nebo ve vodní lázni v hrnci, bude-li čokoláda příliš hustá, tak do ní přidejte 1 lžičku kostka másla (minimálně 82% tuku) bude se Vám s ní lépe zacházet. Když bude čokoláda litá tak v ní “vyválejte” oloupané banány a když ztuhnou v lednici můžete je jíst.

TIP: oloupaný banán rozdělte na dvě až tři části, napíchněte na párátko a tak ponořujte do čokolády, párátko nechte stále zapíchnuté. Bude se Vám s tím lépe dělat a také později jíst. Banán v čokoládě stačí dát do lednice na 30 minut, pak jej můžete jíst.

  1. Kvalitní hořká čokoláda přináší požitek chuťovým pohárkem a také zdraví
  2. Kliknutím zvětšíte

Čokoláda: pochoutka chránící nejen srdce. Jaké jsou její účinky na zdraví?

Čokoláda a její vliv na zdraví

Hořká čokoláda je plná látek, které kladně působí na lidské zdraví. Vyrábí se z kakaových bobů, které patří mezi nejvýznamnější zdroj antioxidantů na světě. Navíc i klinické studie potvrzují, že hořká čokoláda může mít velmi dobré účinky na zdraví lidí a například snížit riziko vzniku onemocnění srdce.

  • Co obsahuje čokoláda?
  • Hořká čokoláda s vysokým procentem kakaa obsahuje mnoho živin a také značné množství rozpustné vlákniny a minerálů.
  • V jedné 100 gramové tabulce hořké čokolády s obsahem kakaa mezi 70 – 85%, najdeme (1):
  • 11 gramů vlákniny.
  • 67% doporučené denní dávky železa.
  • 58% doporučené denní dávky hořčíku.
  • 89% doporučené denní dávky mědi.
  • 98% doporučené denní dávky manganu.
  • Dále obsahuje rovněž fosfor, zinek, draslík a selen.
  1. Samozřejmě, že 100 gramů hořké čokolády bychom neměli sníst na posezení ani toto množství konzumovat každý den.
  2. Kromě výše uvedených živin a minerálů totiž v čokoládě najdeme 600 kalorií a nezanedbatelné množství cukru.
  3. Proto byste čokoládu měli jíst s mírou.

Kakao a tedy i hořká čokoláda obsahuje mastné kyseliny ve správném poměru. Jedná se většinou o nasycené mastné kyseliny a mononenasycené mastné kyseliny, malé množství tvoří polynenasycené kyseliny.  

  • Čokoláda je rovněž zdrojem látek se stimulačními (povzbuzujícími) účinky, jako jsou kofein a teobromin (theobromin), které ale vzhledem k jejich malému množství, které je v čokoládě obsaženo, nemají takové povzbuzující účinky na nervovou soustavu jako například káva.
  • Shrnutí: Kvalitní hořká čokoláda je bohatá na vlákninu, železo, hořčík, měď, mangan a další minerály.
  • Už jste někdy slyšeli o stupnici měření antioxidační schopnosti potravin a nápojů (ORAC)?  
  • ORAC (z anglického Oxygen Radical Absorbance Capacity) je stupnice pro měření antioxidačních rychlostí potravin a nápojů.
  • V podstatě funguje tak, že postavíte dávku volných radikálů proti vzorku určité potraviny, abyste zjistili, jak moc je schopna tyto radikály eliminovat.

Čokoláda a její vliv na zdraví

  1. Z hlediska skutečného přínosu pro lidské zdraví je relevance stupnice ORAC často zpochybňována, jelikož všechny tyto testy jsou prováděny ve zkumavkách v laboratořích a neprobíhají přímo v těle člověka, proto nelze přesně říci, jak moc vážně lze tuto stupnici brát.
  2. Nicméně podle této stupnice patří kakao mezi potraviny s nejvyšším stupněm antioxidační aktivity vůbec.
  3. Hořká čokoláda tedy obsahuje široké spektrum antioxidantů, jako jsou například polyfenoly, flavanoly, catechiny a jiné.
  4. Jedna studie dokonce prokázala, že kakao má vyšší antioxidační aktivitu než borůvky nebo brazilská akai (2).  
  5. Shrnutí: Kakao a hořká čokoláda jsou bohatým zdrojem řady silných antioxidantů.
  6. Flavanoly, které jsou obsaženy v hořké čokoládě, stimulují endotel (výstelku) cév k produkci oxidu dusnatého (NO) (

Jednou z funkcí NO je posílat signály k cévám, aby provedly relaxaci, tedy snížily svůj odpor. Tím dochází k poklesu krevního tlaku.

Existuje mnoho kontrolovaných studií, které ukazují, že kakao a čokoláda mají vliv na pokles krevního tlaku a zlepšení prokrvení. Tento efekt je ale obvykle velmi malý (4, 5, 6, 7).  

Nicméně existuje i studie, která neprokázala vůbec žádný efekt kakaa a hořké čokolády na hodnoty krevního tlaku. Proto berte tyto informace s rezervou (8).

  • Shrnutí: Některé bioaktivní složky kakaa a hořké čokolády mají vliv na pokles krevního tlaku a zlepšení prokrvení, i když je tento efekt se statistickou významností prokázaný, je velmi malý a nelze jej proto brát příliš vážně.
  • Konzumací hořké čokolády můžete snížit riziko vzniku onemocnění srdce a cév.  
  • Kontrolovaná studie prokázala signifikantní pokles oxidovaných LDL částic v krvi u mužů.  
  • Kakao umí navíc i zvyšovat hladiny HDL a snižovat hladiny LDL cholesterolu u mužů, jejichž hodnoty jsou zvýšené (9).

Čokoláda a její vliv na zdraví

Oxidovaný LDL cholesterol vzniká reakcí LDL cholesterolu s volnými radikály.  

To vede k tomu, že se LDL stává sám radikálem a ničí okolní tkáně, zejména krevní cévy, které vyživují srdce.  

Vzhledem k vysokému obsahu účinných antioxidantů, které se dostávají do krve, je účinek hořké čokolády na snížení množství oxidovaných LDL částic v krvi logické. Čokoláda tak chrání lipoproteiny před poškozením oxidačním stresem (10, 11, 12, 13).  

Hořká čokoláda rovněž snižuje inzulinovou rezistenci. Ta je dalším rizikovým faktorem vzniku srdečních onemocnění a hlavně diabetu (cukrovky) (14, 15).  

Shrnutí: Hořká čokoláda má pozitivní vliv na řadu rizikových faktorů vzniku metabolických onemocnění. Zvyšuje hodnoty HDL cholesterolu a má protektivní charakter ohledně oxidativního poškození způsobeného LDL cholesterolem. Snižuje také inzulinovou rezistenci.

  1. Látky obsažené v hořké čokoládě mají schopnost chránit cévy před oxidativním stresem.  
  2. V dlouhodobém horizontu tak dochází k menšímu poškozování stěn arterií, což pomáhá předcházet vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
  3. Existuje několik dlouhodobých studií, které ukazují na významný vliv těchto látek na stav našich cév.  
  4. Například studie prováděná na 470 mužích staršího věku po dobu patnácti let ukazuje vliv hořké čokolády na snížení rizika úmrtí v důsledku kardiovaskulárních onemocnění o 50% (16).

Další studie ukazuje, že pokud budeme jíst čokoládu alespoň dvakrát týdně, snižujeme riziko vzniku aterosklerotických plátů o 32%. Při méně časté konzumaci čokolády, však tyto pozitivní účinky nemusí být zachovány (17).

Jiná studie ukázala, že pokud budete jíst čokoládu více než pětkrát týdně, snížíte si riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění až o o 57% (18).  

Samozřejmě je nutné dodat, že v těchto třech studiích nemusel být tento efekt dán právě užíváním čokolády či kakaa.  

Nicméně víme, že kakao snižuje LDL oxidované částice a krevní tlak, což jsou faktory, které zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Proto lze říci, že hořká čokoláda toto riziko snižuje.

Shrnutí: Dlouhodobé studie potvrzují, že lidé, kteří pravidelně konzumují hořkou čokoládu, mají nižší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Bioaktivní látky obsažené v hořké čokoládě mají ochranný vliv na vaši pokožku.  

Flavanoly chrání kůži před poškozením způsobeným slunečním záření. Také zlepšují hydrataci a zvyšují prokrvení kůže (19).  

Minimální erytémová dávka (MED) je vlastně minimálním množstvím UVB záření, které způsobí začervenání kůže po uplynutí 24 hodin od expozice slunci.

Studie provedená na třiceti pacientech ukazuje, že po 12. týdnech pravidelné konzumace hořké čokolády s vysokým obsahem flavanolů dochází ke zdvojnásobení hodnoty MED (tedy k tomu abyste se spálili, musí na tělo působit 2x více slunečního záření) (20).

  • Pokud tedy plánujete delší pobyty na slunci, je vhodné se včas předzásobit dávkami flavanolů, které najdete právě v kakau nebo kvalitní hořké čokoládě.  
  • Shrnutí: Studie potvrzují vliv flavanolů (tedy látek obsažených v kakau a hořké čokoládě) na zlepšení prokrvení kůže a její ochranu před slunečném zářením.
  • Dalším pozitivním vlivem čokolády na zdraví je zlepšení mozkových funkcí.  

V jedné studii konzumovali zdraví dobrovolníci čokoládu s vysokým obsahem flavanolů po dobu pěti dnů. Ukázalo se, že u nich došlo ke zlepšení prokrvení mozku (21).

Čokoláda a její vliv na zdraví

Kakao významně zlepšuje kognitivní funkce u starších lidí, kteří je mají narušené. To se projevuje například zlepšením slovního vyjadřování (22).  

Kakao také obsahuje stimulanty, jako je kofein a theobromin, které pozitivně, byť krátkodobě zlepšují funkce mozku (23).

Co si z tohoto článku odnést?

Výsledky odborných studií potvrzují, že hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa má blahodárný vliv na naše zdraví a zejména chrání kardiovaskulární soustavu.

To ale samozřejmě neznamená, že bychom měli jíst pouze čokoládu nebo že bychom ji měli konzumovat ve velkém množství každý den. Stále obsahuje značné množství cukru a kalorií.

Nicméně čtvereček čokolády denně nikomu neuškodí.

Čokoládu vybírejte velmi pečlivě. Zdravá čokoláda obsahuje alespoň 70% vysoce kvalitního kakaa.

Hořká čokoláda také obsahuje cukr, ale obvykle v menším množství než jiné čokolády. Obecně lze říci, že čím vyšší procento kakaa čokoláda obsahuje, tím méně obsahuje cukru.

Existují samozřejmě i výhody, které plynou z pravidelné konzumace čokolády, které jsme nezmínili…

Jako je například její skvělá chuť.

Čokoláda – postrach zdravé výživy, nebo perfektní potravina nejen pro sportovce?

Když se řekne čokoláda, všichni si vybavíme svou oblíbenou – hořkou, mléčnou, bílou, s oříšky.. A není divu, že na světě jen velmi nízké procento lidí, kteří tuhle zatraceně dobrou potravinu nemají rádi.

Nejen, že fakt dobře chutná, ale pokud je kvalitní, hořká s vysokým obsahemkakaaa bez přidaného cukru, pak je dokonce velmi zdravá a co víc! Čokoláda je velmi vhodná pro všechny aktivní jedince, a to i v případě, kdy je vaším cílem redukce tuku.

PÁR ZAJÍMAVOSTÍ O ČOKOLÁDĚ

O tom, že je čokoláda oblíbenou potravinou svědčí i všemožné statistiky – například ve Švýcarsku, které je produkcí čokolády proslulé, sní průměrný obyvatel neuvěřitelných 9 kilo čokolády za rok. Průměrný Čech pak za rok sní asi 6 kilo čokolády. Tak se přiznejte, za kolik lidí jíte čokoládu vy? Celosvětově se pak jen za čokoládu utrží více než 75 miliard dolarů.

 Ovšem jsou do toho započítávány všechny druhy, včetně produktů, které s čokoládou mají společného asi tolik, co veganství a pravá svíčková.

Při tom, kolik se ročně spotřebuje čokolády, ať už ji milujete nebo ne, je potřeba se zamyslet nad kvalitou produktů, do kterých investujeme, protože jedině skutečná kvalitní čokoláda má prokázané zdravotní přínosy a můžete si ji dát prakticky bez výčitek.

Čokoláda a její vliv na zdraví

Je tedy velmi důležité si uvědomit, že není čokoláda, jako čokoláda. Některé druhy obsahují zdraví prospěšné látky, jako jsou antioxidanty, polyfenoly, zdravé tuky a další nutrienty, ale jiné obsahují převážně cukr, ztužené tuky a další látky, které nejsou ku prospěchu vaší linii, ani zdraví jako takovému.

 Za to zdravotních přínosů hořké čokolády jsou mraky a jsou vážně celkem působivé. Cože, fakt je hořká čokoláda zdravá? Pojďme se na to podívat podrobněji a zjistit, jaké benefity nám konzumace této sakra oblíbené dobroty může nabízet.

Znovu je důležité zmínit, že řeč bude výhradně o hořké, kvalitní čokoládě, nikoliv o cukrem nabitých výrobcích.

ZDRAVOTNÍ BENEFITY HOŘKÉ ČOKOLÁDY

CHRÁNÍ PŘED VOLNÝMI RADIKÁLY ZPŮSOBIJÍCÍMI NEMOCI

Jednou z těch vůbec nejvýznamnějších výhod tmavé čokolády je její schopnost bojovat s volnými radikály. Volné radikály jsou škodlivé sloučeniny vytvářené buněčnými procesy v těle, které mohou přispívat k zánětu a řadě chronických onemocnění. Čokoláda (resp.

kakao) totiž obsahuje mnoho antioxidantů, což jsou látky, o kterých je známo, že mají schopnost negovat činnost volných radikálů a chránit díky tomu tělo před nemocemi a dalšími zdravotními potížemi. Hořká čokoláda obsahuje antioxidanty, zejména flavonoidy a polyfenoly.

 Bylo prokázáno, že kakao má dokonce tak vysoký obsah polyfenolů a flavonoidů, že převyšuje jejich obsah ve víně a čaji. Čím vyšší podíl kakaačokoláda má, tím vyšší bude obsah antioxidantů.

PŮSOBÍ POZITIVNĚ NA ZDRAVÍ SRDCE

Flavanoly jsou hlavním typem flavonoidů, které můžeme v čokoládě (v kakau) najít. Výzkumy naznačují, že flavanoly mají velmi pozitivní vliv na zdraví srdce, díky schopnosti snižovat krevní tlak a zvýšit průtok krve do srdce i do mozku.

 Flavanoly mohou také pomoci zabránit srážení krevních destiček, což může snížit riziko cévní mozkové příhody.

Ve výzkumu, kde porovnávali účinky bílé a hořké čokolády na krevní oběh, došli k naprosto jednoznačnému výsledku – hořká čokoláda měla významný vliv na zlepšení krevního oběhu, zatímco bílá čokoláda neměla na krevní tlak ani zdraví jako také zdraví vůbec žádný pozitivní dopad.

Další studie publikovaná v roce 2015 sledovala zdraví více než 20 000 lidí po dobu 11 let a dospěla k závěru, že vyšší příjem čokolády je spojen s nižším rizikem srdečních problémů. To zní celkem slibně, nemyslíš?

Čokoláda a její vliv na zdraví

KVALITNÍ ČOKOLÁDA PŘÍZNIVNĚ OVLIVŇUJE CELKOVÝ CHOLESTEROL

Kakaové máslo, které se nachází v čokoládě, je bohaté na zdravé tuky a polyfenoly, což jsou další prospěšné látky, které působí v těle jako antioxidanty.

Studie z roku 2009 zveřejněná v Southern Medical Journal zkoumala účinky čokolády na 28 zdravých osob a zjistila, že pouhý týden konzumace tmavé čokolády zlepšil lipidové profily, snížil reaktivitu destiček a snížila zánětlivost organismu.

Najdeme i další studie, které potvrdily myšlenku, že konzumace čokolády bohaté na flavonoly je velmi účinnou strategií pro snižování hladiny LDL „špatného“ cholesterolu, a i celkové hladiny cholesterolu, což jsou dva hlavní faktory považované za nejvíce rizikové pro rozvoj srdečních chorob.

POZITIVNÍ VLIV NA KOGNITIVNÍ FUNKCE

Už jsme narazili na to, že konzumace čokolády bohaté na flavanoly může zvyšovat průtok krve do mozku, což může pozitivně ovlivňovat kognitivní funkce, a dokonce se tohoto jevu může využívat při léčbě nemocí jako Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba.

To ale není vše! Studie z roku 2009 zveřejněná v Journal of Nutrition poukázala na to, že konzumace potravin bohatých na flavonoidy – jako je čokoláda, víno a čaj – byla spojena s lepší funkcí mozku, podpořením soustředěnosti a zlepšením kognitivních výkonů. Čokoláda je rovněž využívána jako prostředek při léčbě depresí.

A navíc má čokoláda také schopnost zlepšovat náladu, na což se velmi často a rádi vymlouvají zejména dámy.

SNIŽUJE KREVNÍ TLAK

Výzkumy naznačují, že kvalitní čokoláda může rovněž snižovat krevní tlak, což je dalším příznivým jevem pro zdraví srdce a snížení rizika rozvoje srdečních chorob nebo mozkové příhody. Aby toho nebylo málo, tak hořká čokoláda může být prospěšná i při léčbě diabetu a to tak, že její konzumace nalačno může pomoci snižovat hladinu krevního cukru.

ČOKOLÁDA = ANTIOXIDANTY NABITÝ ZÁZRAK

Na to, že čokoláda obsahuje velké množstvíantioxidantů, jsme tu už narazili několikrát.

Při zkoumání celkového obsahu flavanolů a polyfenolů a porovnávání jejich množství v dalších na antioxidanty bohatých potravinách, jako jsou borůvky, acai, brusinky nebo třeba granátové jablko, se dokonce ukázalo, že kakaomá obsah antioxidantů vůbec nejvyšší.

POTENCIONÁLNÍ PREVENCE PŘED RAKOVINOU 

Může se to zdát těžko uvěřitelné, ale (téměř) všemi milovaná, chutná, čokoláda nás může pomoci chránit před rakovinou.

Ano, čokoláda je vážně považována za jeden z nejlepších potravinových zdrojů, který má slibný potencionál pro boj s rakovinotvornými buňkami.

Výzkumy ukazují, že flavonoidy a antioxidanty, které se nacházejí v čokoládě, mohou být zvláště užitečné proti rakovině tlustého střeva.

Čokoláda a její antistresové účinky

Čokoláda a její vliv na zdraví 30. 01. 2016 Přečteno: 4187x

Pokud stavíte čokoládu jen do kontextu nezdravé sladké pochutiny, která nám ničí zuby a po které se tloustne, velmi jí křivdíte. Je totiž vědecky prokázáno, že kvalitní čokoláda patří mezi zdraví prospěšné potraviny, které velmi pozitivně působí na náš organismus. Právoplatně tak můžeme čokoládu řadit do kategorie takových potravin, jakými jsou kvalitní zelený čaj nebo bobulovité ovoce. Čokoláda působí zejména jako přírodní antidepresivum a vyniká svými antistresovými účinky, na které se blíže zaměříme.

Čokoláda – kakao je základ

Hovoříme-li o čokoládě jako zdraví prospěšné pochutině, vždy máme na mysli čokoládu připravenou z dostatečného množství kvalitních kakaových bobů. Za blahodárné účinky totiž mohou právě kakaové boby, ze kterých se čokoláda vyrábí. Ty obsahují spoustu zdraví prospěšných látek, od vitamínů přes hořčík, železo, mangan, zinek či zdravé tuky a kyseliny.

Obecně lze říci, že čím více kakaa čokoláda obsahuje, tím je z hlediska vlivu na zdraví pro nás zajímavější. Očekáváme-li od čokolády pozitivní vliv na naše zdraví a antistresové účinky, zajímavé jsou pro nás především hořké čokolády s obsahem kakaa nad 70 %.

Mléčné čokolády jsou pak tvořeny kombinací kakaa a sušeného mléka, přičemž musí dle zákona obsahovat minimálně čtvrtinu obsahu kakaové sušiny. Velký pozor si dejte na překvapivě levné „čokolády“, které jsou často označovány jako kakaové pochoutky, pochutiny s příchutí čokolády apod. Ty obsahují opravdového kakaa jen minimum, zbytek tvoří často nezdravé tuky.

U takových výrobků rozhodně nemůžeme hovořit o pozitivních vlivech na naše zdraví.

I u čokolády preferujte kvalitu nad kvantitou

Z výše uvedeného jasně vyplývá, že je důležité dávat přednost kvalitě nad kvantitou. Čokoláda je skutečně energetická bomba, což může být problém pro ty, kteří se snaží držet svou hmotnost na uzdě.

Jeden či dva čtverečky kvalitní hořké čokolády si však může dopřát i ten, kdo si svou hmotnost hlídá, stejně jako všichni, kteří se zajímají o kvalitní a zdravé stravování.

Hořké čokolády s velkým obsahem kakaa jsou navíc velmi hutné, takže nám naše tělo prakticky ani nedovolí sníst takové čokolády velké množství.

Ačkoliv je kakao samo o sobě energetickou bombou, z hlediska výživy je mnohem přijatelnější než jednoduchý cukr jako takový. Je pak třeba si uvědomit, že pokud koupíme 70 % hořkou čokoládu, zbylých 30 % bude z velké části cukr. Pokud narazíme na 100 % hořkou čokoládu, znamená to, že je vyrobena jen z kakaových bobů a žádný cukr navíc neobsahuje.

Antistresové účinky čokolády

Čokoláda je účinným lékem proti stresu odnepaměti. I bez znalostí o složení čokolády spousta osob při zvýšeném stresu intuitivně sáhne právě po ní.

Čím je to způsobeno? Konzumací čokolády totiž ovlivňujeme funkci našeho mozku, zvyšujeme hladinu hned několika hormonů, díky kterým pociťujeme radost, štěstí, uvolnění, potěšení a třeba i euforii.

Podle různých vědeckých výzkumů byly v čokoládě objeveny látky, které buď přímo ovlivňují náš psychický stav, nebo reagují na jiné takové látky v těle a zvyšují jejich hladinu. Pojďme si některé blíže představit.

  • Serotonin – serotonin je hormon, který má významný vliv na přenos nervových vzruchů mezi buňkami. Nedostatek této látky má v mnoha případech na svědomí právě vznik depresí. Ačkoliv se serotonin v čokoládě přímo nevyskytuje, obsahuje prekurzory serotoninu GABA a tryptofan. Tyto látky vedou ke zvyšování hladiny serotoninu v mozku.
  • Dopamin – dopamin je další z hormonů, které jsou pro vyvážený psychický stav velmi důležité. Jeho nedostatek způsobuje špatnou náladu, únavu, ale třeba i průjem. Opět v čokoládě nenalezneme dopamin přímo, zato se v ní nachází fenylethylamin, který hladinu dopaminu zvyšuje.
  • Fenylethylamin – zmíněný fenylethylamin nejen že podporuje zvýšení hladiny dopaminu, ale současně funguje jako stimulující droga. Fenylethylamin moduluje emoční stavy, chování a reakce na podněty. Jeho hladina se zvyšuje také setkáním dvou osob, které jsou si navzájem sympatické. Z toho důvodu se označuje jako droga zamilovaných. Do čokolády se tak můžete vskutku zamilovat.
  • Anandamid – lidský mozek si vyrábí sloučeninu anandamit, aby pro organismus zajistil pocit blaha, radosti, štěstí. Všechny tak jistě potěší, že právě čokoláda tuto látku obsahuje a mozku tak se zvýšením jeho obsahu dopomůže.

Z výše uvedeného je více než zřejmé, proč konzumace čokolády vede k celkovému uklidnění a vyrovnání. Obsažené látky totiž stimulují mozek do značné míry a dělají vše proto, abychom se zkrátka cítili dobře. Díky vyšší energetické hodnotě nám pak čokoláda dodá okamžitou energii a sílu.

Čokoláda a sexuální aktivita

Stres, deprese a nízká sexuální aktivita spolu velmi úzce souvisí. Deprivace v sexuální oblasti navíc jen prohlubuje stres, proto je na místě si poradit i s tím. Vzhledem k tomu, že je čokoláda skvělým stimulantem, pozitivně ovlivňuje i sexuální aktivitu.

Již mnohé vědecké výzkumy potvrdily, že pravidelné konzumace čokolády s vysokým obsahem kakaa vede k zintenzivnění sexuálních zážitků. Čokoláda navíc obsahuje aminokyselinu arginin, která zlepšuje okysličení srdce, prokrvuje svaly i pohlavní orgány a vede ke zlepšení celkového sexuálního prožitku a zlepšení erektivní schopnosti.

Tuto zázračnou schopnost čokolády tak ocení jak muži, tak ženy.

Není důvod, proč kvalitní čokoládu nezařadit do našeho jídelníčku. Nejen že si skvěle pochutnáme, ale také dodáme tělu důležité látky a zlepšíme si náladu. Čokoláda je spolehlivým a vědecky prokazatelným pomocníkem při chmurách, depresích, náročných stresových situacích i psychických a fyzických vypětích.

Vždy však platí, že je mnohokrát lepší dát si jeden, dva čtverečky kvalitní dražší čokolády, než spořádat nekvalitní náhražkovou a cukru plnou „čokoládu“ za pár korun. V takovém případě bychom tělu nedodali blahodárné látky, naopak bychom jej zatížili, energeticky převálcovali a třeba si i způsobili žaludeční potíže.

Skutečně chcete smazat komentář?

Ve chvíli, kdy nám není zrovna do smíchu, hledáme různé cesty a terapie, které nám pomohou nepoddat se špatným náladám. Dramaterapie, muzikoterapie, arteterapie – to vše nám může být velmi k užitku. Zažeňte dep… Pláč je přirozenou reakcí organismu. Dochází k němu zejména při zvýšené emoční zátěži. Slzy se však mohou vyskytnout i v případě, že byl dotyčný vystavený nějakému silnému alergenu, či chemické látce. Vědci dok… A jak se zbavit stresu? V dnešní době jsou na nás kladeny čím dál tím větší nároky. A nejde jen o zaměstnance nebo vysoce postavené manažery. Ale… Mezi základní příčiny, které mohou vést k tomu, že má dotyčný nízké sebevědomí můžeme zařadit: Způsob výchovy a přebírání vzorců chování: nízké… Arogance není ve společnosti oblíbená. Neexistuje mnoho lidí, kteří by arogantní chování druhých kvitovali. Samotné slovo pochází z latiny a vyjadřuje něco jako egocentrismus. Jedinci tohoto ražení si navenek a… Čas odpuštění a obnovení kontaktů s blízkými lidmi může nastat právě kolem Vánoc. V období adventu se mnoho lidí pohrouží do svých myšlenek, vzpomínek a často zabrousí i do bolestnějších vod, které se týkají ro… Závislost na matce v dospělosti není překvapivě problémem ojedinělým. Potýká se s ním čím dál více mladých lidí v produktivním věku. A rozhodně se nejedná typicky jen o muže, takzvané „mamánky“. Na rodičích moh… V momentu, kdy váš hlučný soused nebude dodržovat noční klid (od 22:00 do 6:00), máte právo přivolat policii. Jedná se o přestupek, za který může být… Chtělo by se říct, že káva, káva, káva, káva, a ještě jednou káva, avšak i ta má své limity. Navíc, při nadměrném užívání i tento lahodný mok se stává více jedem než „lékem“, jak by řekl Paracelsus. Pozornost l… Paměť zlobí snad každého. A znáte to – čím jsme starší, tím horší to je. Není na tom však nic neobvyklého. Paměť trápí už většinu lidí středního věku. Pokud je to v normě, nemusíme se ničeho obávat, přesto ale … Paměť je pro lidi velice důležitá. Tvoří totiž životní příběhy. Vše začíná již v útlém dětství, kdy se učíme základním návykům. Dí… Mezi nejčastější funkce mozku, které chceme udržovat v kondici jsou paměť (krátkodobá i dlouhodobá), schopnost učit se a udržet pozornost. Prvním… Syndrom vyhoření postihuje dle celosvětových statistik čím dál více lidí. Svůj podíl na tom má velmi hektický život a stupňující s… Fobie komplikují životy lidí již po stovky let. Tyto stavy se vyznačují až chorobným strachem z konkrétní věci anebo činnosti. Někdy mohou dotyčného doslova paralyzovat. Mezi nejčastější příznaky fobií patří úz… Vztek je emoce, kterou zná snad každý. Ne vždy jde totiž vše podle plánu a mohou nastat okamžiky, které vás prostě vyvedou z míry. Jak se říká: „Jste přeci jen člověk.“ Nebo ne? Většinou se hněváme na sebe, kdy… Bojíte se pavouků, hadů nebo výšek? To jsou zcela běžné fobie mnoha lidí. Ale co třeba takový strach z knoflíků, vyder nebo ztráty… Zbytečně jim neškodit. Zařadit do jídelníčku něco z toho, co jim nadmíru chutná: alespoň 1 x denně! Psychika a zdravá střeva: Jak to funguje?
… Bylinky a rostliny uleví od bolesti, nervozity nebo úzkosti. Teplý bylinný čaj vás příjemně zahřeje a přiměje zvolnit a relaxovat. Při užívání… Hořčík je důležitý pro více jak 300 procesů v lidském těle. Potřebuje ho každá buňka. Důležitý je obzvláště pro kosti, zuby, svaly a nervové… Jak tedy připravit kombuchu z pohodlí vašeho domova? Na 2 litry budete potřebovat dva litry vody, 150 gramů cukru, 8 gramů čaje a… Relaxační techniky vám mohou pomoci eliminovat nakumulovaný stres. Taktéž vám zlepší kvalitu života, pakliže se léčíte s nějakou n… Ticho léčí, o tom nelze pochybovat. Kde ho ale v hektické době plné neustálých stimulů hledat? Leckdy jej nemůžeme dohnat ani ve volné přírodě, kde se pohybuje čím dál více dalších lidí. Naskýtá se tu však jedn… Smích léčí, říká se. A možná je na tom hodně pravdy. Je až překvapivé, že pohroma, která zachvátila planetu se zaměřuje právě na dýchání a plíce, tedy symbol naší radosti a svobody. Nenechte se obrat o prostřed… Ranní meditace vás dokáže na počátku dne pozitivně naladit. Díky ní můžete zvládnout daleko více činností než obvykle. Vaše mysl se zharmonizuje a posílí. Jen tak něco vás tedy nerozhází. Pravidelné meditování … Relaxační techniky vám mohou pomoci eliminovat nakumulovaný stres. Taktéž vám zlepší kvalitu života, pakliže se léčíte s nějakou n… Syndrom vyhoření postihuje dle celosvětových statistik čím dál více lidí. Svůj podíl na tom má velmi hektický život a stupňující s… Fobie komplikují životy lidí již po stovky let. Tyto stavy se vyznačují až chorobným strachem z konkrétní věci anebo činnosti. Někdy mohou dotyčného doslova paralyzovat. Mezi nejčastější příznaky fobií patří úz… Bez dechu vydržíme pár minut. Dýchání je pro náš život nezbytné, přesto si jej často vůbec neuvědomujeme. Dech ovlivňuje nejen činnost orgánů, ale také naši psychiku, schopnost se vypořádat s náročnou situací a…

Čokoláda není zdravá, i když si to moc přejete a výrobci potravin platí výzkumy

Veganská, eticky vyprodukovaná, organická, a ještě se superpotravinou v podobě avokáda, taková je nová čokoládová tyčinka z rukou britského čokolatiéra Johna Cadburyho, pra-pra-pra-vnuka Jamese Cadburyho, zakladatele britského čokoládového gigantu Cadbury.

Navzdory faktu, že tato čokoládovo-avokádová sladkost obsahuje ve 100 gramech hned 43 gramů tuků a má takřka 600 kalorií, což je zhruba tolik jako ve stejném množství mléčné čokolády, je nabízena jako „zdravá“. Jak je to možné? Americký portál Vox.

com se podíval do zákulisí vědeckého výzkumu kakaa, který byl po dlouhá léta a stále je financován potravinářskými giganty, jako Nestlé, Mars, Barry Callebaut a Hershey’s, tedy největšími světovými producenty čokolády.

Tyto firmy investovaly miliony dolarů a zákonitě očekávají příznivý výsledek.

Jím čokoládu, takže přijímám flavonoidy

Samotná praxe, kdy průmyslové firmy investují své finanční prostředky do vědy a výzkumu, není nijak neobvyklá. Jak připomíná portál Vox.com, také třeba pěstitelé ořechů nebo výrobci hroznové šťávy sponzorují studie, jež mají prokázat snížení rizika rozvoje diabetu nebo zlepšení řidičských schopností.

Jenže právě výzkum kakaa, tedy hlavní suroviny pro výrobu čokolády, je příkladem toho, kdy vstup potravinářských firem, změnil vnímání veřejnosti této sladkosti. Redakce portálu Vox.

com prošla více než sto studií sponzorovaných společnosti Mars a zjistila, že drtivá většina těchto studií přinesla pozitivní závěry o kakau a jeho vlivu na lidské zdraví.

Tyto výzkumy i mediální pozornost, jež dokázaly strhnout pak způsobily posun ve vnímání čokolády. „Mars a další společnosti učinily vědomé rozhodnutí investovat do vědy, aby změnily pohled na svůj výrobek, místo sladkosti je z něj zdravá potravina,“ popsala portálu Vox.

com Marion Nestleová, (pozn. redakce: se společností Nestlé nemá nic společného), výzkumnice věnující se lidské výživě, která působí na americké New York University. „Nyní si můžete sednout, dát si čokoládovou tyčinku a říkat, že přijímáte flavonoidy,“ dodala vědkyně.

Uprostřed historické epidemie obezity tak čokoláda získala auru zdravé potraviny a její prodeje rostou.

V roce 2007 činily maloobchodní tržby z prodeje čokolády 14,2 miliardy dolarů, v roce 2018 to má být podle odhadů analytické společnosti Euromonitor International 18,9 miliardy dolarů, a to navíc v době, kdy celosvětově prodej cukrovinek klesá.

Investice potravinářských firem vyrábějících čokoládu do výzkumu se tak ukázaly jako geniální marketingový tah.

Hořká čokoláda se tak doslova katapultovala mezi avokádo, červené víno a borůvky, tedy údajné „superpotraviny“, jimž jsou přisuzovány takřka zázračné účinky.

Navíc, jak ukazují zjištění společnosti Euromonitor International, spotřebitelé stále více vyhledávají „prémiovou“ tmavou čokoládu, jejíž „úspěch částečně vyplývá ze zdravotních benefitů spojených s vyšším obsahem kakaa“.

Spousta tuku a cukru nebo „superpotravina“?

Jak upozorňuje Vox.com, doposud nebylo spolehlivě prokázáno, že konzumace kakaa má dlouhodobé pozitivní účinky na lidské zdraví.

Nemluvě o faktu, že čokoláda obsahuje velké množství cukru a tuku, což je vůbec nejnevhodnější kombinace z hlediska rizika rozvoje civilizačních onemocnění. Případné zdravotní benefity jsou tak „vyváženy“ zdravotními negativy.

„To je něco, na co spotřebitelé velmi rychle zapomínají, když stojí tváří tvář potěšení, jako je veganská čokoládová tyčinka s avokádem,“ píše Vox.com.

Důležitá kapitola příběhu „zdravé čokolády“ se začala psát v roce 1982, kdy společnost Mars, mimo jiné výrobce čokoládových bonbonů M&M’s a čokoládových tyčinek Snickers a Twix, založila v Brazílii Mars Center for Cocoa Health Science, tedy centrum pro výzkum biologických vlastností kakaa a jeho dopadů na lidské zdraví. Od té doby, a také prostřednictvím společnosti Mars Symbioscience, která vznikla v roce 2005, se ve vědeckých žurnálech objevilo více než 140 recenzovaných studií.

Původně se výzkum financovaný společností Mars soustředil na samotnou čokoládu, ale později se zaměřil na flavonoidy, tedy látky, jež se přirozeně vyskytují v různých druzích ovoce a zeleniny, tedy i v kakaových bobech. Ukazuje se, že tyto látky mají antioxidační vlastnosti a zřejmě pozitivně ovlivňují stav srdce a cév.

Jejich přítomnost v ovoce a zelenině tak mohou být jedním z důvodů, proč jsou tyto složky lidské potravy pro náš organismus prospěšné. Už jedna z prvních studií, jež je spojená se společností Mars a byla publikovaná v prestižním žurnálu Lancet v roce 1999, se zaměřila na to, že čokoláda je ve srovnáním s čajem skvělým zdrojem flavonoidů.

Sama společnost Mars pak na svých webových stránkách tvrdí, že „zahájila výzkumný program s cílem identifikovat a izolovat flavonoidy z kakaa a využít tyto kakaové flavonoidy ke studiu přínosů na lidské zdraví“.

Společnost také sponzorovala konference, jako například v roce 2005 konferenci s nosným tématem „Potenciální využití kakaových flavonoidů v prevenci kardiologických a ledvinových chorob“.

Výsledky studií, na níž byla společnost Mars finančně zainteresována, pak nejsou nijak překvapivé. Jak ukazuje analýza portálu Vox.com, tyto studie přinesly pro kakao a potažmo čokoládu pozitivní závěry.

Například, že v kakau obsažené flavonoidy pozitivně ovlivňují náladu, kognitivní funkce nebo kardiovaskulární systém.

Studie přitom vznikly na věhlasných univerzitách jako americké Georgetown University a Harvard University nebo německá Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf.

Čokoláda je dobrá, protože tomu chcete věřit

Velké množství studií s pozitivními závěry mohou způsobit jisté zkreslení. Ne snad, že by tyto studie byly samy o sobě provedené špatně, ale minimálně „nastolují agendu“, tedy finanční vliv firem spolurozhoduje o tom, jaká témata se budou zkoumat.

„Utrácení velkého množství peněz za jedno téma, zatímco za další nikoliv, může vést ke zkreslení toho, co je publikováno,“ uvedl pro Vox.com Richard Bazinet, výzkumník zabývající se výživou, který působí na University of Toronto. Jinými slovy, zájem firem (spolu)rozhoduje o tom, co vědecké týmy budou zkoumat a co nikoliv.

Navíc se celkem logicky firmy rozhodují podporovat ty vědce a vědkyně, kteří zastávají pro ně příznivé odborné názory a tím opět dochází ke zkreslení výzkumu celé problematiky.

Navíc do médiích určených široké veřejnosti se dostanou vždy jen útržky z jednotlivých studií a často ve velmi zkreslené podobě. Příkladem je tvrzení, že hořká čokoláda, respektive kakao, mají příznivé účinky na kardiovaskulární systém.

Flavonoidy obsažené v kakau skutečně umí krátkodobě snížit krevní tlak, což je pozitivní, jenže už chybí data o tom, že by tento efekt přetrvával dlouhodobě, tedy skutečně mohl ovlivnit riziko rozvoje třeba infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhody.

Tedy chybí důkaz o tom, že by mezi konzumací čokolády a nižším rizikem kardiovaskulárních chorob existoval kauzální vztah.

„Financování ‚kakaové vědy‘ je poměrně jasné, cílem je prodávat více čokolády, protože studie ukazují, že pro nás není tak špatná,“ popsal pro Vox.com Michael Coe, historik zabývající se čokoládou na Yale University.

„Čokoládové společnosti mohou tvrdit, že se podařilo vědecky prokázat, že čokoláda snižuje krevní tlak, a tak zabraňuje infarktu,“ dodává s tím, že pro výrobce čokolády není nic nového, že musí „vyvažovat“ negativní publicitu spojenou s touto komoditou, ať už se jednalo o dětskou práci na kakaových plantážích nebo o nárůst obezity spojených s rostoucí konzumací sladkostí.

Ne snad, že by nastal čas všechny studie, které se věnují kakau, hodit do koše. Jen je třeba jejich závěry vnímat s jistým nadhledem a v kontextu stravování celé populace.

A při pohledu na tabulku čokolády je na místě znovu uvědomit, že i přes nejrůznější vědecky působící tvrzení, jde stále o velmi sladkou, tučnou a kalorickou potravinu.

(To ale nic nemění na tom, že pro řadu z nás je čokoláda opravdovou pochoutkou).

Ludmila Hamplová

Je čokoláda zdravá?

Čokoláda v dnešní době bohužel zapadla do škatulky špatných nezdravých potravin, které bychom si měli odříkat. Vede k nadváze, alergiím (důsledek především zastoupeného mléka) a způsobuje akné.

Vše co jsem teď vyjmenoval však platí jen v případě, že se jedná o masově produkované čokolády z praženého a jinak přepracovaného kakaa s přídavkem cukru, mléka, ztužených tuků a aditiv. Budeme-li se bavit o kvalitní hořké čokoládě (tzn.

více než 70 % kakaové složky) můžeme od ní při přiměřené konzumaci očekávat množství zdraví prospěšných účinků.

Pozitivní účinky čokolády Čokoláda má na lidský organismus stimulující a povzbuzující účinky. Můžou za to látky jako jsou anandamid, arginin, dopamin, tryptofan a fenyletylamin.

Rozeberme si účinek fenyletylaminu (přítomen v kakau), který bývá nazýván hormonem lásky a štěstí. V mozku vyvolává uvolnění dopaminu, dalšího neurotransmiteru, který má vliv na nálady.

Ke zvýšení této látky v organismu dochází například při orgasmu :-).

Dalším důvodem proč konzumovat kvalitní hořkou čokoládu je její obsah hořčíku (100 g čokolády obsahuje cca 80 mg hořčíku). Ten hraje důležitou roli při nervových funkcích a svalové relaxaci, je důležitým prvkem při tvorbě kostí a zubů.

Obsah kofeinu v čokoládě je relativně nízký, údaje se různí, v průměru se uvádí na 100 g hořké čokolády s 50 % kakaa cca 50 – 60 mg (odpovídá šálku slabší kávy)

Při trávení působí kvalitní hořká čokoláda slabě zásadotvorně na náš organismus. Termicky má na náš organismus ohřívající dopad.

Konzumace kvalitní čokolády se určitě nebojte. Pamatujte jen, že všeho s mírou. Když si dáte např. jeden řádek kvalitní hořké čokolády (cca 20 g) uspokojíte své chutě a vaše tělo Vám také poděkuje.

  • S přáním pohodového dne
  • Martin Jungmann
  • zdroj:http://zdravi21.com/

Pokud si chcete připravit chutnou, rychlou a zdravou svačinu, zvolte červenou řepu. Červená řepa je výborným zdrojem kyseliny listové.Obsahuje ale také vitamíny C a E. Z minerálů je to hořčík, draslík,jód, železo, mangan, zinek a pokud je správně pěstována, pak také selen.Nesmíme zapomenout ani na stopové prvky rubidium a cezium. Díky svému červenému barvivu je výborným antioxidantem.

Hlídáte si, co jíte a přesto nehubnete? A co ALKOHOL? Tady je přehled, kolik kalorií nám k dennímu příjmu přidá sklenička vína, půllitr piva nebo panák tvrdého alkoholu.

Nejdokonalejší potravina na světě?Ano, řeč bude o mateřském mléce!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector