Vychutnejte si SNÍDANI PO CELÝ DEN V BISTRU na kampě
Bohemian Burger – Domácí bulka s trhaným vepřovým masem, coleslawem, grenaille
Shakshuka – pečená zelenina se sázeným vejcem a koriandrem, pečivo
Krkovička na bylinkách s jarním bramborovým salátem
Řízečky z vepřové panenky se šťouchaným bramborem a domácím dipem
Holandský řízek s máslovou bramborovou kaší
Croque Monsieur s malým zeleninovým salátem
POLÉVKY, SALÁTY, TĚSTOVINY
Polévka dle denní nabídky
Caesar salát s kuřecím masem
Zeleninový salát se sušenými rajčaty, grilovanou cuketou a cizrnou
Čerstvé těstoviny s krevetami a špetkou chilli
Čerstvé těstoviny s rajčatovou omáčkou a s parmazánem
Omeleta se sýrem nebo šunkou, pečivo
Míchané vejce, pečivo
Vejce Benedikt s Pražskou šunkou a špenátem, brioška
Hemenex – 3 vejce s Pražskou šunkou, pečivo
Jogurt s pečeným müsli a čerstvým ovocem
Lívance se zakysanou smetanou, čerstvým ovocem a javorovým sirupem
Přidejte si ke snídaní sklenici Prosecca či Mimosu (0,2l)
Fresh pomerančový (0,2l/0,3l)
Naše limonáda 0,5 l
Náš ledový čaj 0,5 l
Afri Cola, Coca Cola, Sprite, Fanta 0,33l
Mattoni (Perlivá/Neperlivá) 0,33l
Vitell (PET) 0,75 l
Karafa vody s citrónem a mátou 0,5l
Hendrych – Bohemian Ležák 4,7% 0,3 l
Hendrych – Bohemian Ležák 4,7% 0,5 l
Dle nabídky bílé, rosé, červené 0,15 l
Veuve Clicquot 0,15 l
Diplomatico 12yo. 0,04l
Glenfiddich 12yo (skotská whisky) 0,04 l
Ardbeg 10yo (skotská whisky) 0,04 l
Whitley Neill (gin ochucený rebarborou a zázvorem) 0,04 l
Baron Hildprandt (vyzrálá hruška / zralá malina) 0,04 l
OSTATNÍ NÁPOJE PRO DOSPĚLÉ
Aperol Spritz 0,3 l
Whitley Neill gin & Tonic 0,3 l
Café Latté / Ledové Café Latté
Frenchpress Etiopie 0,3 l
Chemex Etiopie 0,3 l
Ronnefeldt čaje – dle nabídky
Čerstvý mátovo – zázvorový čaj s medem
Dezerty dle denní nabídky
Bistro s jedinečnou atmosférou
Dobré jídlo a pití je naší vášní. Měli jsme touhu pro Vás vytvořit něco výjimečného, co na Starém Městě jinde nenajdete. Otevřeli jsme tedy naše dveře i srdce místním i návštěvníkům Prahy. Bohemian Bistro je moderní, útulné, designové a není jenom pro Bohémy. Menu měníme dle sezony. Co neměníme, ale naopak neustále vylaďujeme, jsou naše snídaně.
Kdo miluje spánek, bude milovat i nás. U nás totiž můžete snídat celý den. Naše vejce Benedict nebo vanilková mléčná rýže s pečenými muesli už přesáhli svým věhlasem hranici Kampy. Najdete nás v trojúhelníku Karlova mostu, Werichovy Vily a Lennonovy zdi. Přijďte ochutnat, bude Vám u nás dobře. Na Kampě je krásně celý rok.
Otevírací doba Bohemian Bistra
- Středa zavřeno
- Čtvrtek zavřeno
- Pátek 9.00 – 18.00
- Sobota 9.00 – 18.00
- Neděle 9.00 – 18.00
- Pondělí zavřeno
- Úterý zavřeno
Nejlepší Den Brunch Menu – Prázdniny 2021
Táta dělá tolik pro rodinu, od péče o trávník až po výuku, jak jezdit na kole, aby se ulehčila nálada se všemi hloupými vtipkami táty.
Chcete-li mu ukázat, jak moc si vážíte všech jeho posledních věcí, vytvořte menu Den otců, který obsahuje všechny jeho oblíbené chutě, ať už je to pivní chléb, máslové sušenky nebo steak z Den otců.
Spárujte jídlo s jedním z těchto domácích dárků a necháte ho beze slova (a pravděpodobně také plněné).
Nejlepší recepty na Den otců do poledne
Vyberte si pár receptů nebo je vyberte všechny. Tento jídelní plán Den otců získá jeho srdce – a jeho žaludek!
- Svačina: Sladké bramborové toasty
- Občerstvení: Paleo Avokádo Deviled Eggs
- Hlavní jídlo: Steak, vejce a kozí sýr Pizza
- Hlavní jídlo: Hearty Breakfast Biscuit Stacks
- Hlavní jídlo: Tvarohové palačinky
- Hlavní jídlo: Vaječné bagety
- Hlavní jídlo: Smažené vejce a zakouřený pozole Tacos
- Chléb: Cheddar-hořčičný pivní chléb
- Chléb: Toast devět způsobů
- Nápoj: Vitamin C Berry Shake
- Nápoj: Uzená slanina žito kyselá
- Dezert: Sopapily s kořeněným medem
- Dezert: Frozen Yogurt Bark
Svačina: Sladké bramborové toasty
Je táta v týmu Sweet nebo Team Savory? Tuto myšlenku na Den otců potravin lze upravit tak, aby potěšila jakékoli preference a stravu, ať už má chuť do tropů (smetanový sýr + ananas + kokos), nebo se snaží naplnit více vlákniny (fazole fazole + pico de gallo). Chcete-li zefektivnit přípravu jídla, nakrájejte je na plátky a mikrovlnnou troubou až na tři dny dopředu, pak chlazte, dokud nezačne opékat a nalijete.
Získejte recept
Zvětšení obrazu
Občerstvení: Paleo Avokádo Deviled Eggs
Ano, byl to váš anděl bezpočet časů (řekněme, když se vaše pneumatika vyčerpala nebo když jste potřebovali finanční pomoc). Přesto jsme docela pozitivní, že propadne na tuto Den otců snídaně v posteli, i když je to trochu ďábelské! Vařte vejce, žloutky rozmačkejte s majonézou, kořením a horkou omáčkou, pak naložte nakrájenou avokádem a odstřihněte čerstvé pažitky.
Získejte recept
Hlavní jídlo: Steak, vejce a kozí sýr Pizza
Den otců steak nemusí být uložen na večeři. Tato pizzerská pizza se steakovou a vaječnou snídaní bude fungovat jako konečný poplach ráno. Chlazené těsto na pizzu a pečené hovězí pečivo z něj dělají vánek na přípravu, i když trochu spíte.
Získejte recept
Hlavní jídlo: Hearty Breakfast Biscuit Stacks
Táta bude inspirovat k tomu, aby vyskočil z postele stejně rychle jako vůně teplých máslových sušenek. Proměňte Den otců se snídaní na jižní sendviče pomocí smaženého kuře, vajec a návykové omáčky. Kdo stejně potřebuje večeři?
Získejte recept
Hlavní jídlo: Tvarohové palačinky
Zaokrouhlte nabídku brunch pomocí hromady palačinek s bílkovinami. Užijte si to, jak je, nebo je studujte dobrotami, jako jsou bobule, ořechy, slanina a čokoláda. Ať tak či onak, nikdy nebude hádat, že jsou tyto flapjacky skutečně zdravé!
Získejte recept
Hlavní jídlo: Vaječné bagety
Nepokračuj srdce táty slaniny. Sizzle up partii (nebo křupavý to ve vzduchu fritézy!), Pak péct do této chutné, vejce a slanina bageta. Hledáte něco srdečnějšího? Místo toho se rozhodněte pro italskou klobásu.
Získejte recept
Hlavní jídlo: Smažené vejce a zakouřený pozole Tacos
Zahajte dovolenou s příchutí fiesta pomocí těchto kouřově kořeněných vajec plněných tacos. Top s cool queso freskou a čerstvým koriandrem pro autentický nádech. Poté, aby se dokončila myšlenka na brunch Den na jihu od hranic Den otců, promíchejte Krvavou Marii inspirovanou cervézou – AKA a Michelada.
Získejte recept
Chléb: Cheddar-hořčičný pivní chléb
Pivo na snídani? Další na řadě! Tento sýrový chléb s pomalým vařičem peče přímo uvařený chléb a výsledek je přímo chutný. (Další zbytek tohoto šestibalského balení použijte v těchto recepturách naplněných pivem.) Uvařte to máslem nebo extra mletou hořčicí pro to, co tatínky všude nazývají „dva palce nahoru!“
Získejte recept
Chléb: Toast devět způsobů
Podívejme se na tátu. Tyto zábavné zavírače jsou jednoduché, ale báječné. Naše oblíbené párování:
- Smetanový sýr + plátky šunky + ovocný džem
- Tuňák + mayo + mrkve a červená cibule
- Ricotta + broskvové plátky + mandle + med
Získejte recept
Nápoj: Vitamin C Berry Shake
Nebuďte zločincem z lichotníku. Udělejte si dvojnásobnou dávku tohoto lehkého nápoje s vysokým obsahem bílkovin, který můžete sdílet s tátou. Osvěžující recept na Den otců je vyroben se vším, co je v kuchyňském dřezu: OJ, ostružiny, maliny, řecký jogurt, prášek z včelího pylu a probiotika.
Získejte recept
Nápoj: Uzená slanina žito kyselá
Žádný brunch není kompletní bez koktejlu. Pikantní a zakouřené maso v žitné slanině. Třepejte to lépe z hnědého likéru citronovou šťávou, javorovým sirupem a ledem na chladný a kreativní brunch, který bude působit jako teplý objetí jeho chuťových pohárků.
Získejte recept
Zvětšení obrazu
Dezert: Sopapily s kořeněným medem
Uzavřete menu Den otců pomocí sladké a kořeněné pochoutky, stejně jako táta. Vymažte šarži mexického koblihového receptury a poté pokapejte horkým medem, který je vhodně pojmenován díky štipce drceného červeného pepře. Tento dezert dělá 36 sopapil, což je dost pro vás a tati (OK, možná jen táta – jsou tak dobří!) Na občerstvení po celý den.
Získejte recept
Vejce, cholesterol a zdraví: kolik vajec denně můžete jíst?
Vajíčka patří mezi potraviny, které obsahují nejvíce živin. Jen si to představte – jedno vajíčko musí obsahovat všechny potřebné živiny k tomu, aby se z jedné buňky vylíhlo celé malé kuřátko. Nicméně vejce mají poněkud zkaženou pověst tím, že jejich žloutek obsahuje velké množství cholesterolu. Jedno střední vejce obsahuje až 186 mg cholesterolu, což je 62% denního doporučeného příjmu cholesterolu pro člověka.
Dříve si lidé mysleli, že když budete jíst cholesterol, zvýší se jeho koncentrace v krvi, což přispívá ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění (zejména infarktu myokardu a mozkové mrtvice).
Ukazuje se však, že to není tak jednoduché a že čím více cholesterolu konzumujeme, tím méně ho naše tělo vyrábí. Říká se tomu mechanizmus regulace zpětnou vazbou.
Pojďme si vysvětlit, jak to funguje …
Jak tělo reguluje hladinu cholesterolu
Cholesterol často považujeme za něco negativního.
Když o něm slyšíme nebo čteme tak se nám automaticky vybaví léky, infarkt myokardu a předčasná úmrtí.
Ovšem skutečnost je trochu jiná. Cholesterol je základním stavebním kamenem a důležitou složkou buněčných membrán a najdeme ho ve všech buňkách lidského těla.
- Organizmus také cholesterol využívá k tvorbě steroidních hormonů, jako jsou například testosteron, estrogeny nebo kortizol.
- Bez cholesterolu bychom nemohli vůbec existovat.
- Protože je cholesterol velmi důležitý pro lidský organizmus, museli jsme se tomu přizpůsobit a vytvořit mechanizmy jak zajistit dostatečnou zásobu cholesterolu v organizmu za všech okolností.
- Protože ale cholesterolu v potravě nemusíme vždy přijímat dostatečné množství, naše tělo si cholesterol dokáže vyrobit, a to přímo v játrech.
- Ovšem pokud jíme stravu bohatou na cholesterol, játra začnou vyrábět méně cholesterolu (1, 2).
- Tento mechanizmus zajišťuje, že tělo udržuje hladinu cholesterolu v krvi na v podstatě konstantních hodnotách a záleží jen na tom, kolik cholesterolu přijímáme v potravě – buď budeme většinu cholesterolu přijímat v potravě a játra ho budou produkovat méně nebo tomu bude naopak (3, 4).
Shrnutí: Játra tvoří velké množství cholesterolu. Když budeme jíst hodně vajec (která obsahují hodně cholesterolu) budou játra produkovat cholesterolu méně.
Po několik desítek let radili lékaři pacientům, aby snížili konzumaci vajec nebo alespoň omezili konzumaci vaječných žloutků (vaječný žloutek obsahuje nejvíce cholesterolu, zatímco v bílku najdeme prakticky jenom bílkoviny a cholesterol téměř žádný).
Odborníci běžně doporučují konzumovat maximálně 2 až 6 vaječných žloutků za týden. Nicméně pro toto omezení neexistují žádné relevantní vědecké důkazy (5).
Naštěstí ale máme řadu skvělých klinických studií, které vysvětlují jak to s cholesterolem a vejci doopravdy je a díky kterým můžeme být v klidu.
V těchto klinických studiích rozdělili autoři účastníky do dvou skupin. Účastníci z jedné skupiny jedli po určitou dobu několik (1 – 3) celých vajec každý den, zatímco účastníci z druhé skupiny nejedli vajíčka, ale něco jiného (například náhražky vajec). Následně odborníci sledovali jednotlivé účastníky studií po dobu několika týdnů ažměsíců.
Výsledky těchto klinických studií ukázaly, že:
- Prakticky ve všech případech vzrostla hladina hodného cholesterolu (HDL) v krvi (6, 7, 8).
- Hladina celkového cholesterolu a LDL (zlého) cholesterolu obvykle nevzrostla, nicméně u některých osob došlo k jejich mírnému vzrůstu (9, 10, 11, 12).
- Díky konzumaci vajec, která jsou bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin, došlo ke snížení hladiny triglyceridů v krvi. Triglyceridy jsou přitom dalším významným rizikovým faktorem vzniku kardiovaskulárních onemocnění a mozkové mrtvice (13, 14).
- Došlo k významnému nárůstu hladiny karotenoidových antioxidantů (lutein, zeaxantin, apod.) (15, 16, 17).
Odpověď organizmu na konzumaci celých vajec závisí na konkrétní osobě.
U 70% lidí neměla konzumace celých vajec na hladinu celkového ani LDL cholesterolu. Nicméně u 30% lidí (kteří byli v rámci klinického hodnocení označováni jako “pacienti s nadměrnou odpovědí na konzumaci vajec”) došlo k mírnému vzrůstu hladiny celkového cholesterolu a/nebo LDL cholesterolu (18).
Na první pohled se tedy může zdát, že konzumace vajec u téměř třetiny lidí zvyšuje hladinu cholesterolu, což může být problém.
Ovšem není tomu tak, protože klinické studie ukazují, že konzumace vajec vede ke změně velikosti částic LDL cholesterolu z menších (s vyšší hustotou, odborně nazývané LDL-III) na větší (s menší hustotou, odborně nazývané jako intermediární LDL II nebo velké LDL I) (19, 20).
Lidé, kteří v těle mají především velké LDL částice, mají nižší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Takže i když vajíčka mohou způsobit mírné zvýšení hladiny celkového cholesterolu a LDLD cholesterolu není to žádný důvod k obavám (21, 22, 23).
Vědecké výzkumy potvrzují, že konzumace až 3 celých vajec denně je pro zdravé lidi naprosto bezpečná a nemá žádný negativní vliv na jejich zdraví.
Shrnutí: Vajíčka u drtivé většiny lidí zvyšují hladinu HDL cholesterolu (tedy toho “hodného” cholesterolu). U 70% lidí nezvyšují ani celkovou hladinu cholesterolu v krvi ani hladinu LDL cholesterolu.
U některých lidí mohou způsobit mírné zvýšení hladiny LDL cholesterolu, ale toto zvýšení se týká “neškodných” velkých částic LDL I (které mají menší hustotou a nezvyšují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění).
Bylo provedeno hodně klinických studií, které se zabývaly tím, jak konzumace vajec ovlivňuje riziko vzniku srdečních onemocnění.
Těmto klinickým studiím se říká observační (pozorovací) studie. Zjednodušeně řečeno jsou to klinické studie, kterých se účastní velké množství lidí a kteří jsou po jejich ukončení sledováni po mnoho dalších let.
Při interpretaci jejich výsledků využívají odborníci speciální statistické a matematické metody, s jejichž pomocí modelují jak některé návyky (například stravování, kouření nebo cvičení) souvisí se zvýšeným nebo naopak sníženým rizikem vzniku některých onemocnění.
Tyto klinické studie, kterých se v některých případech zúčastnilo až několik set tisíc osob, jednoznačně potvrdily, že lidé, kteří jedí celá vejce, nemají zvýšené riziko výskytu kardiovaskulárních onemocnění. Některé z těchto klinických studií dokonce prokázaly, že konzumace vajec dokonce snižuje riziko mozkové mrtvice (24, 25, 26).
Ovšem než začnete jásat je potřeba zmínit jeden důležitý závěr, a to ten, že tyto klinické studie prokázaly, že pokud vajíčka konzumují diabetici (pacienti trpící cukrovkou), zvyšuje jejich konzumace riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění (27).
Není jisté, zda jsou vajíčka jedinou příčinou toho, proč se u diabetiků zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, protože tyto klinické studie popisují jenom vztah a nezjišťují konkrétní příčinu.
Existuje tedy určitý vztah mezi konzumací vajec a zvýšením rizika kardiovaskulárních komplikací u diabetiků, ale není možné přesně říci, že je to způsobeno konzumací vajíček jako takových, protože to třeba může být zapříčiněno tím, že diabetici, kteří jí vajíčka tolik nedbají o své zdraví jako cukrovkáři, kteří vajíčka nejí nebo je jí v omezené míře.
Zvýšené kardiovaskulární riziko také může souviset s dalšími potravinami, které jíme. Protože například u nízkokalorické diety (která je nejlepší dietou pro diabetiky), vajíčka naopak snižují četnost výskytu rizikových faktorů pro kardiovaskulární onemocnění (28, 29).
Shrnutí: Výsledky většiny observačních studií potvrzují, že vajíčka nezvyšují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, ale některé studie signalizují, že u diabetiků dochází při konzumaci vajec ke zvýšení rizika kardiovaskulárních onemocnění.
Nesmíme zapomínat na to, že vajíčka neobsahují jenom cholesterol, ale jsou také plná živin a minerálů, které pozitivně působí na lidské zdraví:
- Obsahují vysoké množství luteinu a zeaxantinu, což jsou antioxidanty, které snižují riziko vzniku očních chorob, jako jsou makulární degenerace nebo šedý zákal (30, 31).
- Vajíčka obsahují hodně cholinu, látky důležité pro mozek, jejímž nedostatkem trpí více než 90% lidí (32).
- Vajíčka obsahují také vysoce kvalitní živočišné bílkoviny, které mají řadu výhod – například pomáhají při nárůstu svalové hmoty a zlepšují zdraví kostí (33, 34).
- Klinické studie také potvrzují, že vajíčka zvyšují pocit sytosti a pomáhají nám zbavit se nadměrného tuku (35, 36).
A v neposlední řadě vajíčka prostě chutnají skvěle a jejich příprava je velmi jednoduchá.
Takže I KDYBY vajíčka měla mírně negativní vliv na hladinu cholesterolu v krvi (což nemají), jejich přínos pro lidský organizmus jednoznačně převažuje nad jejich případnými nežádoucími vlastnostmi.
Shrnutí: Vajíčka patří mezi nejzdravější potraviny na světě. Obsahují řadu látek a živin důležitých pro mozek a silné antioxidanty, které chrání oči.
Bohužel nemáme k dispozici žádné klinické studie, které by popisovaly účinky vajec na hladinu cholesterolu a lidské zdraví v případě konzumace více než 3 vajec denně.
Je možné (i když to není příliš pravděpodobné), že konzumace více než 3 vajec denně by mohla mít negativní vliv na lidské zdraví. Je potřeba upřímně říci, že konzumace více než 3 vajec denně je zatím tak trochu neprobádané území.
Nicméně, přesto se nám podařilo najít jednu zajímavou případovou studii, respektive klinické hodnocení, kterého se zúčastnil pouze jeden člověk. Jednalo se o 88 letého muže, který konzumoval 25 vajec denně.
Přesto měl normální hladinu cholesterolu v krvi a těšil se velmi dobrému zdraví (37).
Tato studie samozřejmě nic nepotvrzuje, ale přesto je velmi zajímavá.
Je také důležité si uvědomit, že ne všechna vajíčka jsou stejná. Vajíčka, která kupujeme v supermarketu, obvykle pochází z kuřat, která jsou pěstována na farmách a krmena zrním.
Nejzdravější vajíčka jsou vejce s vysokým obsahem omega 3 mastných kyselin od domácích, venku chovaných slepic. Tyto vajíčka obsahují mnohem více omega 3 mastných kyselin než vajíčka kupovaná v supermarketu. Navíc obsahují také velké množství vitamínů rozpustných v tucích, které jsou pro lidský organizmu velmi důležité (38, 39).
- Závěrem lze tedy říci, že konzumace vajec je bezpečná, a to i v případě, když budete jíst až 3 celá vejce denně.
- Já sám jím 3 až 6 celých vajec denně (tedy 30 – 40 za týden) a cítím se skvěle.
- Kvalitní vajíčka obsahují řadu důležitých živin a minerálů, nezvyšují hladinu cholesterolu a patří mezi nejzdravější potraviny na naší planetě.