Káva. Pro někoho povzbuzující nápoj z firemního automatu, který se sice nedá pít, ale udrží víčka během dne otevřená, pro někoho ale staletími budovaný způsob socializace. Denně se po celém světě vypije asi 2,25 mld. šálků kávy.
Jestli věříte na blahodárné účinky tohoto přírodního energetického nápoje nejen pro váš krevní oběh, ale i pro vnější použití, například na pleť a její vrásky, zaujmou vás třeba japonské kávové koupele, v kterých se můžete máčet, až dokud vám nevyraší kávové varhánky na prstech.
Káva je druhým nejoblíbenějším nápojem a po ropě druhou nejobchodovanější komoditou na světě (tu ale pít rozhodně nedoporučujeme). Pojďte se s námi podívat, jak se káva pije v různých částech věta.
Turecko
Říká se, že v 16. stol. se Turecko stalo domovem prvních kaváren. Dodnes je tato země považována za místo, kde najdete jedny z nejlepších na světě. Kavárny byly kdysi útočištěm intelektuálů a umělců, kteří sem utíkali diskutovat o různých otázkách, ne jen o těch politických.
Tradiční turecká metoda vaření kávy spočívá ve vaření jemně mletého espressa. Pije se po jídle. Když svůj šálek kávy dopijete, otočíte ho na podšálek a počkáte, až zbytek kávy vyteče. Vaši turečtí přátelé vám potom podle vytvořeného obrazce ze zrníček přečtou váš osud.
Podobně jako čtení z tarotových karet, není pro Turky čtení budoucnosti ničím zvláštním. Během něj totiž doufají v dobré zprávy a štěstí v životě.
Itálie
Italové jsou svojí kávovou kulturou známí po celém světě. Tu si rádi vychutnávají bez shonu. Pokud jste zvyklí na „to go“ verzi, připravte se, že vás v Itálii čekají krušné časy. Moc míst, kde vám udělají kávu do papírového kelímku, tu totiž nenajdete.
Místo toho je místním zvykem si ke kávě stoupnout k baru, kde ji pomalu usrkáváte a dramaticky gestikulujete při konverzaci s kolegy. Mléko do kávy? S tím opatrně.
Nápoje jako latte nebo cappuccino byste si rozhodně neměli objednávat k obědu: ty patří výhradně do ranní části dne.
Zdroj fotografie – Yulia Grigoryeva / Shutterstock.com
Vietnam
Obvykle je ve stínu více známé Jávy. Ve Vietnamu však najdete jednu z těch nejlahodnějších káv vůbec.
Vietnamská káva, neboli cà phê sữa đá (pozor ať si nevylámete jazyk jako my), z několika lžiček kondenzovaného mléka s tmavou praženou kávou, která se připravuje pozvolným odkapáváním přes speciální kovový filtr.
Takto připravenou ji rychle nalejete do poháru s ledem a místní specialita je na světě! Tento způsob přípravy kávy přinesli do Vietnamu v 19. stol. francouzští kolonisté. Během tohoto období se vžilo používání kondenzovaného mléka, protože přístup k tomu čerstvému byl značně omezený.
Irsko
Káva, která léčí duši i tělo po prohýřené noci. Tento slavný nápoj kombinuje hned několik oblíbených ingrediencí: horkou kávu, irskou whiskey a hustou smetanu nebo pěnu na povrchu (třeba šlechačku). Irem, který údajně irskou kávu vymyslel, byl muž jménem Joe Sheridan. Ve 40 letech 20. stol.
pracoval jako kuchař na letišti Foynes. Během jedné mrazivé irské noci přišlo do restaurace pár promrznutých amerických turistů a Joe jim do kávy kápnul trochu whiskey na zahřátí.
Když se spokojení zákazníci zeptali, jestli jim naservíroval brazilskou kávu, Joe odpověděl, že se jedná o irskou kávu a název tak byl na světě.
Brazílie
Právě Američané, kteří potřebovali trochu zahřát v počasí, že by psa nevyhnal, začali pít brazilskou kávu, která se skládá z horské kávy, smetany, rumu nebo brandy a trochou skořice. Není žádným překvapením, že Brazílie, největší producent kávy vůbec, přinesla světu i jiné oblíbené metody přípravy kávy.
Cafezinho je natolik zbožňovanou, že ji její konzumenti doporučují pít hned ráno, popoledni, ale i v noci (to prý pro lepší usínání). Podobá se espressu, ale cukr si smícháte s vodou ještě před samotným přidáním kávy. Od roku 1880 do 1930 byla podle ní pojmenována dokonce i politické období – Café com leite (káva s mlékem).
V tom čase Brazílii patřila drtivá většina světové produkce kávy.
Zdroj fotografie – Alf Ribeiro / Shutterstock.com
Řecko
Řeckou legendu snad není potřeba představovat. Frappé. Hlavním cílem této studené kávy je osvěžit vás během parných letních dnů. Připravuje se z několika lžic instantní kávy, cukru a vody (případně ledu). Směs se smíchá v koktejlovém šejkru, dokud celá směs nezpění.
Nakonec se přidá studená voda a kondenzované mléko. Zaměstnanec firmy Nestlé se stal objevitelem tohoto osvěžujícího nápoje celkem náhodou. Svoji ranní kávu si chtěl tradičně zalít horkou vodou, ale bohužel pro něj žádnou nenašel. Použil tak studenou.
Dnes na frappé Řekové nedají dopustit.
Etiopie
Turci, kteří jako první přestavili světu své kavárny, přebrali hlavní produkt od tohoto afrického národa. Buna, jak jí v Etiopii říkají, je důležitým prvkem v místních obřadech a ceremoniích. Celý proces přípravy trvá zhruba 2 hodiny a začíná kde jinde, než v pražírně pražením.
Káva se následně celkem 3x převaří: první var Etiopané nazývají awel, druhý kale’i a třetí baraka. V každém cyklu se tekutina přelévá do tradičního džbánu nebo nádoby jebena, které při servírování drží asi 30 cm nad miskou nebo šálkem. V současnosti si místní přivykli do své kávy přidávat cukr.
V minulosti to však byla hlavně sůl a tradiční máslo s ostrým kořením.
Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište prosím na [email protected] Pokud máte cool cestovatelský příběh, recenzi, reportáž nebo blog a chcete se o své zážitky podělit se světem, nebojte se nám svůj text poslat na [email protected] Rádi ho zveřejníme v sekci Cestopisy.
Speciální slevy pro naše čtenáře
- Sleva 250 Kč na letenky – stáhni si naši novou aplikaci, objednej letenky na Pelikan.cz za minimálně 500 Kč, zadej slevový kód PECKYAPPKA a ušetři 250 Kč z objednávky.
- Půjč si auto přes Pelikán. Klikni, zvol si destinaci, porovnej ceny, vyber model auta a rezervuj. Auto si vyzvedneš po příletu na letiště. Kamarádíme se totiž s Rentalcars.com.
- Naše srdcovka – cestovatelský newsletter, který odebírají desetitisíce cestovatelů v ČR i na Slovensku:
Dárky, které vám nedají spát aneb To nejlepší z kávy
Máte mezi svými blízkými někoho, kdo s kávou vstává, prožívá s ní den a před spaním o ní dokáže alespoň dlouze vyprávět? Potěšte ho dárkem s vůní pražených kávových zrn. Možností je celá řada – od balení kvalitních káv přímo z plantáží až po baristické workshopy a kurzy.
Jaké dárky pro milovníky kávy tedy vybrat?
1. Balíčky zrnkové či čerstvě mleté kávy
Pokud víte, že budoucí obdarovaný si doma připravuje kávu sám, má mlýnek a přístroj na espresso nebo pomůcky na přípravu filtrované kávy, sáhněte spíše po zrnkové kávě. Dobrá káva je rituál, který si leckdo rád užije od zrnka až po první usrknutí.
Zrnková káva také vydrží o něco déle, na druhou stranu existují pražírny, které vám rády semelou libovolné množství kávy na požadovanou hrubost. Stačí jim říct, jakou přípravu kávy budete volit.
Báječným nápadem je sestavit rovnou degustační balíčky s několika druhy kávy z různých zemí a oblastí. Můžete pak porovnávat a zjistit, která vám chutná nejvíce.
V českých kavárnách se nejčastěji setkáme s kávou z Afriky a ze Střední a Jižní Ameriky. Zatímco ta africká (například z Keni) voní a chutná po ovoci či lesních plodech, kávy z Ameriky bývají sladší, čokoládovější (třeba Brazílie) a krémovější. Když se ale pustíte do hlubšího průzkumu, zjistíte, že to neplatí vždy a že je stále co poznávat.
2. Kávovary a pomůcky na přípravu kávy
Kvalitní kávovar na espresso je mnohatisícovou investicí, kdy nejdůležitějším parametrem je schopnost dosáhnout požadovaného tlaku a ten také udržet. Pomůcky na přípravu filtrované kávy jsou mnohem dostupnější a co si budeme povídat, na kuchyňské lince také zaberou méně místa.
Oblíbeným a jednoduchým způsobem přípravy kávy je tzv. french press. Potřebujete k němu jen speciální sklenici se sítkem, a během pár minut je lahodná káva hotová.
Pokud se bez kávy neobejdete ani na výletech, můžete zkusit třeba přenosný ruční kávovar, který svou službu udělá a navíc se vejde do každého batůžku. Na trhu je rovněž celá řada domácích kávovarů na překapávanou kávu, kterou si připravíte doma, přelijete do termosky a můžete vyrazit za dobrodružstvím.
Objevte i další dárky z kávy
3. Zelená káva, cibetková káva a jiné speciality
Cibetková káva už je mezi kávomily poměrně známá, málokdo ji však ochutnal osobně. Jednu z nejdražších káv na světě z ní dělá zejména netradiční způsob sbírání kávových plodů. A jak chutná? Podle milovníků kávy je to zážitek, který se za investované peníze skutečně vyplatí.
Zelená káva se na rozdíl od klasické kávy nepraží a zrnkům tak zůstává původní barva. Díky obsaženým antioxidantům, jako je kyselina chlorogenová, pomáhá při hubnutí, zpomaluje proces stárnutí a udržuje správnou hladinu cukru v krvi. Chutí připomíná zelený čaj s oříškovými tóny, takže si ji oblíbí i ti, kdo pražené kávě neholdují.
4. Workshopy, kurzy, zážitky
Druhým nejlepším způsobem, jak si kávu užít, je vedle jejího vypití možnost dozvědět se o kávě něco nového. Darujte kávový zážitek, ze kterého si obdarovaný odnese spoustu nových poznatků, pozná stejné nadšence a bude mít o čem vyprávět.
Skončila
Pro začátečníky může být ideální návštěva pražírny nebo workshop, kde si vyzkoušíte různé typy přípravy kávy a zjistíte, jak dokáže příprava ovlivnit výslednou chuť. Pokročilejší znalce kávy pak jistě potěšíte baristickým kurzem, který může být třeba i impulzem ke změně kariéry.
Skončila
Workshop s Prague Coffee Tour absolvoval také náš kolega Lukáš. Co o něm říká?
„Kávu vlastně moc nepiju, ale chtěl jsem si rozšířit všeobecný přehled o nové znalosti. Překvapilo mě, že nás takových svátečních pijáků bylo víc.
Na workshopu jsme připravovali kávu různými způsoby, oblíbil jsem si zejména V60 a Chemex. Nabyté informace teď úspěšně uplatňuju v letenských kavárnách. Například už vím, proč mi zdejší kávy přijdou kyselejší.
Místní pražírny totiž berou kávu převážně z Afriky, která se obecně vyznačuje vyšší aciditou.“
5. Bonus – sada na vypěstování kávovníku
Zřejmě s ní nezaložíte novou tradici pěstování kávy v Česku, přesto vás tato rostlinka může zhruba po dvou letech odměnit vlastními kávovými boby!
Káva hned po jídle, to je průšvih. A se sladkým? Škoda mluvit. Jakým kombinacím se vyhnout?
Ernst Ludwig Kirchner: Kaffeetafel, 1908 (část fotografické reprodukce). Zdroj: Wikimedia Commons
3. prosince 2013 08:45 | Aktualizováno 16. dubna 2016, 15:23
Podle spoluzakladatelky projektu Jíme jinak Evy Cikrytové není časté pití černé kávy zdravé. Dobrou náhradou je podle ní káva obilná, kterou si může každý připravit doma v hrnci. V kombinaci kávy s mlékem dochází podle jejích slov k překyselování dvanácterníku, čímž si údajně zaděláváme na vředy. A co místo kávy po ránu jako životabudič? Miso pasta!
- Spoluzakladatelka projektu Jíme jinak.
- Dříve působila jako obchodní ředitelka v médiích.
- Posléze se začala věnovat alternativní medicíně.
- Je vdaná, má dvě děti.
Kdy je dobré ráno pít kávu? Nalačno, nebo až později?
Asi vás zklamu hned v úvodu. Obecně pití černé kávy nemůžu doporučit. Alespoň ne časté. Něco jiného je dát si jednou za čas s přáteli dobrou kávu, užít si společnost, zastavit se, odpočinout. Ale dennodenní pití kávy nám skutečně škodí, ať se nám to líbí, nebo ne.
To asi nepotěšíte více lidí…
Vím. Většina lidí pije kávu hned po ránu pro povzbuzení, někteří bez kávy už ani nemohou začít svůj den. Je to závislost jako jakákoli jiná. Pravda je, že černá káva má povzbuzující účinek. Ale ten je jen krátkodobý a po chvilce je nám hůř než předtím.
A jdeme si udělat další kávu… Pokud mi někdo na konzultaci naříká, že bez šálku kávy po ránu nemůže vůbec fungovat, radím začít den zeleninovým vývarem s miso pastou (tradiční japonská potravina vyráběná fermentací rýže, případně ječmene nebo sóji se solí – pozn. red.). To je nejlepší startér, co znám.
Eva Cikrytová
V jakém množství by ji tedy lidé mohli pít, aby tolik neublížila?
Černou kávu bychom si opravdu měli nechat na vzácné chvíle odpočinku či posezení s přáteli. Obilnou kávu můžeme pít denně.
K jakým jídlům se káva vyloženě nehodí?
Káva, stejně jako jiné nápoje, by se neměla pít ihned po jakémkoli jídle. Budeme-li se bavit o ideálu, tak černou kávu pít nebudeme vůbec a obilnou kávu si dáme mimo jídlo a užijeme si chvíli siesty, jako jsme byli naučení s kávou černou.
A co káva po obědě k nějaké sladkosti?
To je samozřejmě špatný návyk a těžko se mu odvyká. Něco jiného je dát si jednou za čas na návštěvě kávu s dezertem, něco jiného činit tak denně. Ti, co se odnaučili kávu pít, s překvapením zjišťují, že je vlastně dobrá i samotná, ať už hovoříme o kávě černé či preferované kávě obilné.
Proč, s výjimkou ranního povzbuzení, lidé tak rádi kávu pijí?
K pití kávy nás často vede také chybějící hořká chuť na talíři. Abychom ji uspokojili, pomůže často pouhé přidání pražených semínek. Výborná jsou slunečnicová, dýňová, sezamová i lněná.
Je pravda, že je ještě více škodlivá káva s mlékem?
Káva sama o sobě překyseluje organismus, což znají ti, kteří po jejím vypití cítí pálení žáhy nebo přímo bolest v oblasti žaludku.
V kombinaci s mlékem dochází k překyselování dvanácterníku a údajně si tak zaděláváme na vředy. Nemluvě o tom, že mléko pro nás také není vůbec vhodným nápojem.
Opět je nutné říct, že jsme-li zdraví a dáme si jednou za měsíc kafe s kamarádkou a je v něm mléko, určitě nás to nezabije.
Ale pokud denně pijeme kapučíno nebo latte…
…tak se dříve nebo později dočkáme negativních dopadů na naše zdraví.
A když se tak podíváte kolem sebe, zjistíte, že pro některé z nás je káva takřka jediným nápojem za celý den.
Že nám škodí, poznáte také třeba podle praskajících koutků, které orientální diagnostika spojuje právě s funkcí dvanácterníku. Pokud vás trápí bolavé nehojící se koutky, zkuste kávu na čas vynechat.
V MINULOSTI JSME NA SERVERU PRAŽSKÝ PATRIOT PUBLIKOVALI TAKÉ TYTO ČLÁNKY O KÁVĚ:
Výživová poradkyně českému národu kafařů: káva a pitný režim, proč pít kávu před fyzickou aktivitou, kolik kafí můžete denně
Co byste měli vědět o pití kávy: kolik šálků denně vám (ne)ublíží? Dilema rozlouskne antropoložka!
Rychle, jednoduše, lahodně. Milujete kávu? Udělejte si ji na různé způsoby
Uznávaný odborník říká 10 důvodů, proč pít kávu: šlechtí mozek, játra, krásu, pomáhá při cukrovce
Patakyovi: kávu s mlékem nepijte! Je to třaskavina, kterou vaše zažívání prostě nedá
Co káva s označením Fair trade? Je kvalitnější?
Předpokládám, že ano. Ale hlavně jde o to, že si neuvědomujeme, kde káva roste a kolik úsilí stojí za tím, než se dostane do našeho hrnku.
Kdybychom to věděli, možná bychom se k ní opět začali chovat jako k něčemu vzácnému, těžce získanému. Koupí Fair trade zboží alespoň trošilinku přispějeme těm, kteří na plantážích s kávou dřou za mizernou mzdu.
Vy zřejmě pijete obilnou kávu, že?
Dlouho jsem kávu nepila, naučila jsem se ji pít až s kolegy v prvním zaměstnání.
A protože hořká mi nechutnala, pila jsem dlouho „kafe půl na půl s mlékem“. Léta jsem bojovala se závislostí na sladkém a takové kafe latte mi naplnilo břicho a uspokojilo chuť po dezertu.
Jenže jsem měla spoustu zdravotních potíží a káva i mléko musely z jídelníčku pryč.
Jak jste to zvládala?
Ve fázi odvykání jsem pila obilnou kávu se sojovým mlékem. Vůbec mi to nechutnalo, takže jsem pak raději nepila nic.
Po čase se mi vyčistily chuťové buňky a začala jsem si užívat takových obyčejných věcí jako třeba vařené melty. Obilné kávy mi dnes přijdou chutnější než černá káva, a když si chci zamlsat, přidám rostlinné mléko.
Nepálí mě žáhá, nenafoukne se mi břicho a nemám zažívací potíže.
Můžeme si obilnou kávu připravit sami doma?
Ano, opražením různých druhů obilí, ze kterých připravíme vývar. I obchody dnes nabízejí mnoho různých druhů obilných káv, určitě si vyberete.
Některé jsou chuti černé kávy opravdu tak podobné, že skoro nepoznáte rozdíl.
Takovou kávu můžete uvařit v hrnci, jako tomu bývalo kdysi, když se doma vařívala melta, nebo ji můžete připravit v překapávači na kávu.
To je zajímavý tip. Můžete prozradit recept?
Opražte hrst rýže a ječmene na pánvičce, až zavoní po oříšcích. Pražené obilí pomelte a smíchejte s cikorkou. Tuto směs pak vařte v hrnci asi 10 minut nebo v překapávači jako kávu. Taková káva nám nepřekyselí žaludek, ale naopak dodá tolik potřebné minerály.
Noční můra milovníků kávy: S mlékem, prosím!
Mléko někdy bývá vnímáno jako zlo v očích kávových puristů. Ne že by tito lidé neměli kávu s mlékem rádi, ale musí se jednat o takový nápoj, který se už původně z kávy a mléka připravuje, například café latte nebo cappuccino. Pokud si ve výběrové kavárně poručíte filtrovanou kávu a následně poprosíte o cukr a mléko, může se zdát, že se na vás obsluha bude dívat jako na blázna…
…a začne vám dělat přednášku, že by se to takto dělat nemělo. Už i to jsem zažil. V těch mírnějších kavárnách puristického typu se setkáme s tím, že nám nejprve řeknou něco o chuti kávy, a doporučí nám prvně ochutnat samotnou kávu bez mléka a cukru. Potom si můžeme kávu dochutit dle libosti.
Se stále se měnícími trendy v oblasti kávy přichází více možností a zkouší se stále něco nového. Dnes se můžeme v některých kavárnách setkat s širokou nabídkou mlék, která do kávy chceme. Jedná se o mléko plnotučné, polotučné, nízkotučné, nebo třeba sójové.
Pro každého baristu (člověka připravujícího kávu), je výzva pracovat s rozdílnými druhy mléka, jelikož každý typ mléka obsahuje různé množství laktózy, tuků a dalších látek, a je tedy rozdíl v chuti, ale také ve šlehání (pěnění).
Každý druh mléka nám udělá jiný objem pěny a některé druhy, například sójové mléko, se šlehá složitěji.
Hořký život
Nedá se říci, k čemu se které mléko hodí víc, to záleží na každém z nás a je třeba zkoušet a najít si to, co nám nejvíce chutná. Mléko se do kávy přidává především proto, aby potlačilo hořkou chuť kávy.
Díky přirozené sladkosti mléka si můžeme hrát s chutí kávy a najít si tu rovnováhu chutí, která nám vyhovuje. U nás se dlouhou dobu používalo příliš mléka do kávy a tento neblahý zvyk přetrvává.
Hlavní vinu na tom nesou restauratéři, kteří servírují špatně připravenou nekvalitní kávu, což má za následek, že lidé používají velké množství mléka, aby přebili tu pachuť.
Když pak tito lidé navštíví lepší kavárnu nebo jiné místo, kde se podává kvalitní káva, ze zvyku pak použijí příliš mléka a připraví se tak o možnost vychutnat si kvalitní šálek kávy. To je tedy jeden z důvodů, proč v některých kavárnách nepodávají automaticky mléko k filtrované kávě, nebo espressu.
Foto: Studenta
Hlavně kvalitní a čerstvé
Kdybych měl popsat nevýhody mléka, řekl bych jen málo. Prvně je potřeba mít kvalitní čerstvé mléko, to je alfa a omega. Špatné, zkažené mléko není nevýhoda, to je katastrofa.
Následně je třeba mléko správně připravit, zahřát na teplotu okolo 55-60 °C.
Když je mléko zahřáté na tuto teplotu, má tu správnou sladkou chuť, pokud mléko přepálíte, ztratí vůni, může zapáchat, ztratí sladkost a chuť kávy rozhodně nezlepší, ba naopak.
Jaké jsou tedy výhody mléka? Prvně – je syté, dodává tak člověku částečný pocit sytosti. To je jeden z důvodů, proč někteří lidé pijí ráno cappuccino.
Říká se, že Italové pijí každé ráno cappuccino před snídaní. Neplatí to všude. Existují dva tábory.
Jedni tvrdí, že po ránu by se mělo pít espresso, které pročistí a zahřeje žaludek, poté následuje snídaně, a až po snídaní těžké cappuccino. Druhý tábor tvrdí opak.
Víc mléka, víc kávy
Vzpomínám si, že když jsem bydlel v Anglii, dojížděl jsem hodinu do práce. Pracoval jsem v jedné restauraci v Canterbury a vstávání ve 4:00 na ranní směnu nebylo úplně příjemné.
Takhle časně ráno jsem nebyl schopný do sebe dostat snídani, a tak jsem si udělal alespoň cappuccino, které mi dalo aspoň na chvilku pocit sytosti. Také jsem četl, že Italové pijí kávu s mlékem výhradně jen ráno, a potom během dne už jen espresso.
Měl jsem možnost potkat několik Italů na jazykovém kurzu ve Švédsku a mohu potvrdit, že ani jeden z nich nepil kávu s mlékem přes den. Jediná denní doba, kdy si občas dali kávu s mlékem byla právě u snídaně.
Přidáváním mléka do kávy začali praktikovat Evropané údajně už v roce 1660. V mnoha zemích Evropy, kromě jižních zemí, se pije káva s mlékem častěji. Když jsem se ptal lidí, proč to dělají, odpovídali často, že důvodem je větší objem kávy.
Lidé si totiž chtějí v kavárně popovídat a občas usrknout. Když si objednají espresso, mají ho hned vypité. To je také hlavní důvod proč hodně lidí preferuje kávu s mlékem. Ve Velké Británii se můžete setkat s tím, že samotné espresso si objedná jen docela malý zlomek hostů.
Zejména ve Velké Británii se hojně pije tzv. „flat white“, což je double espresso (doppio) s teplým mlékem, nebo mlékem a mléčnou pěnou do velkého šálku. Také cappuccino ve Velké Britanii, ve většině kaváren, vypadá jinak než v Itálii.
Britové preferují hodně mléčné pěny, oproti tradičnímu centimetru mikropěny dle italských regulí.
Foto: Studenta
Experiment základem úspěchu
Jak už bylo řečeno, úkolem mléka, je redukovat hořkou chuť kávy. S přidáním kávy ale také můžeme sledovat další chuťové změny. Například já miluji double espresso ze single origin (jednodruhová káva) s 30 ml našlehaného mléka. Jde o takové espresso macchiato na americký způsob. Důležité je, jaký druh kávy máte.
Takovýto nápoj nebude chutnat vždy stejně. Je tedy důležité neustále zkoušet. Kombinace mléka s kávou z Columbie od jednoho farmáře nemusí být dobrá s kávou od farmáře z Keni. Stále tedy musíme mít na paměti, že musíme zkoušet, a to že nám v jedné kavárně nechutnalo např.
macchiato, které nám chutnalo v druhé kavárně, nemusí nutně znamenat, že káva není kvalitní.
Pokud zkoušíte novou kavárnu, je dobré sednout na bar, nebo někam, kde je dobře vidět, a koukat se, jak se s mlékem zachází. Mléko by mělo být v ledničce a našlehávat by se mělo jen množství potřebné na přípravu těch šálků, které byly objednány.
Setkal jsem se v některých kavárnách s tím, že již našlehané mléko slévali do jedné konvičky, opět zchladili a po čase opět použili. Nejen že je tento postup nechutný, ale také nebezpečný. Nehledě na to, že takový „patok“ naprosto znehodnotí kávu. Pozor na takové kavárny.
Vyhnout se takovým místům můžete tím, že nejprve ochutnáte obyčejné espresso. Zpravidla platí, že kavárna, kde neumí připravit kvalitní espresso, což je základ, nestojí jako kavárna za nic. To ovšem neznamená, že když mají v kavárně dobré espresso, že máme vyhráno. I tak je třeba pozorovat, jak se zde s mlékem zachází.
Byl jsem jednou na zkušební směně v jedné pražské kavárně, kde měli velmi kvalitní kávu, ale zacházení s mlékem bylo trestuhodné.
Foto: Studenta
Otestujte si baristu
Máte pocit, že káva není dobrá? Ptejte se! V takových situacích, kdy se vám v kavárně něco nezdá, promluvte si s obsluhou nebo přímo s baristou.
Mnohdy zjistíte, že lidé v kavárně ani neví, co mají za kávu. Pokud vám barista není schopný nic říci o kávě a mléku, není něco v pořádku.
Na druhou stranu, pokud se s námi barista baví otevřeně a dokáže poradit a osvětlit, jak funguje spojení jejich kávy s mlékem, jsme na tom pravém místě.
Když už si povídáme o mléce a kávě, nesmíme zapomenout na latte art. Technika latte art se používá k vytváření různých obrazců na hladině kávy s pomocí mikropěny. Mikropěna je mléko našlehané do jemné, vláčné konzistence bez viditelných bublin.
Čím větší je obsah tuků v mléce, tím hůře se vyšlehá. Studené mléko se zpění (40–45 °C) a následně promíchává a zahřívá na přibližně 60 °C. K našlehání se využívá trysky s párou. Po našlehání je třeba mléko vyleštit.
To probíhá tak, že vezmeme konvičku s mlékem a pomocí krouživých pohybů zápěstím mícháme mléko v konvičce. Můžeme si následně všimnout, že povrch mléka se krásně leskne. Následuje ještě konečné vytlačení větších bublin. To se zas provádí tak, že se s konvičkou jemně bouchne o stůl (dnem).
To vyžene větší bubliny z naší mikropěny a můžeme nalévat. Mikropěna dodává kávě sametově jemnou chuť, je sytější a sladší nežli obyčejné zahřáté mléko.
Když člověk umí konečně udělat tu správnou mirkopěnu, může se začít učit kreslit srdíčka, rozety a další obrazce, které zpříjemní požitek z kvalitní kávy. V kavárnách si můžete všimnout příjemné, nasládlé, mléčné vůně, pokud barista umí mléko správně napěnit. Pokud tomu tak není, cítíte místo příjemné vůně jen přepálený zápach.
Přeji vám příjemné hledání těch správných kaváren a hodně zábavy při pátrání po „dokonalém“ šálku kávy.
Autor: Jaroslav Neuberger
Jak si doma připravit kávu jako z kavárny?
Home office, karanténa nebo jenom pochmurné podzimní počasí způsobilo, že doma trávíme většinu volného času. Pokud patříte k milovníkům čajových dýchánků, pak vám nastalá situace pravděpodobně nevadí, hůř jsou na tom lidé, kterým v žilách koluje místo krve kofein. Jak zvládnout v domácích podmínkách dokonalé espresso či cappuccino? To je to, oč tu běží!
Kavárenská kultura v posledních letech vzrůstá, a tak není divu, že své chuťové pohárky rozmazlujeme dokonalým espressem s cremou, cappuccinem s vyšlehanou pěnou nebo kávovými dobrotami, jako je dýňové latté nebo dalgona coffee.
Bohužel v době, kdy mnoho lidí pracuje vzdáleně, případně rychle běží do práce a z práce, nezbývá příliš času na kavárenské radosti v podobě kávy s sebou.
Boj za kvalitní kávu ale nemusíte vzdávat! Naučte se několik jednoduchých triků, díky kterým připravíte prvotřídní kávu i v pohodlí domova. A to dřív, než byste stihli říct kofein!
Na správném stroji záleží
Toužíte po filtrované kávě, nebo nedáte dopustit na klasické espresso? Tak zní základní otázka, kterou si při výběru kávovaru musíte položit.
Pokud patříte k lidem, kteří pijí kávu po litrech a nevadí jim experimentování, pak vsaďte na pomůcky jako french press, chemex, dripper nebo aeropress.
Výhodou těchto nástrojů je poměrně nízká pořizovací cena, a především skvělá káva, v jejíž chuti se promítne poctivá příprava i kvalitně namletá kávová zrna. Na druhou stranu si člověk musí uvědomit, že tato příprava zabere o něco více času.
V případě, že ani na home officu nemáte stání, sáhněte raději po kávovaru na espresso. Na trhu naleznete hned nespočet strojů, které vám připraví prvotřídní kávu.
Některé v sobě mají zabudovaný mlýnek na zrnkovou kávu, jiné disponují pákou nebo nádobkou na šlehání mléka. I v tomto ohledu si rozmyslete, jaké funkce kávovaru reálně využijete.
Obecně ale platí, že investice do kvalitního kávovaru se vyplatí.
Poslední možností je kávovar na kapsle. Ten je ideální pro všechny, kteří nechtějí u přípravy kávy strávit ani minutu navíc, a zároveň nedají dopustit na dobrou kávu. Před pořízením kávovaru na kapsle se vyplatí, když si spočítáte měsíční spotřebu kávy. Jedině tak zjistíte, zda každý měsíc za nové kapsle nevyhodíte majlant.
Rozhodli jste se pro kávovar na espresso? Skvělá volba! S tímto strojem totiž dokážete vykouzlit nejen espresso, ale také lungo, cappuccino nebo třeba caffèlatté. Stačí, když se nebudete bát a pustíte se do příprav.
Pokud máte pákový espressovač, pak si namelte 7 gramů kvalitní zrnkové kávy, namletou kávu utlačte tamperem, a následně vložte páku do kávovaru. Poté stiskněte tlačítko pro přípravu kávy a čekejte.
Zárukou dobře odvedené práce je čas, tlak a objem. V ideálním případě je voda protlačena tlakem 9 barů, a to o teplotě vody kolem 90 °C.
Zároveň by celá příprava neměla trvat déle než 30 vteřin a výsledné espresso by mělo mít objem 25 až 35 mililitrů. Samotnou tečkou je lískooříšková crema, která espresso povýší na delikátní nápoj.
Správná crema je hladká, konzistentní a bez bublinek. Pokud tyto parametry vaše espresso nesplňuje, pravděpodobně jste při přípravě kávy udělali chybu.
Na přípravě espressa není nic složitého. Chvíle napětí přichází při šlehání mléka na cappuccino. I když se šlehání zdá jako jednoduchá záležitost, nenechte se zmást. Existuje hned několik parametrů, které ovlivňují, zda výsledná pěna bude skvělá jako z kavárny.
Nejprve si připravte studené plnotučné mléko, které nalijte do poloviny nerezové konvičky. Následně trysku od kávovaru ponořte zhruba jeden centimetr pod povrch mléka. Jakmile tyto kroky splníte, můžete se pustit do šlehání.
S konvičkou je důležité neustále pracovat, a tak ji během šlehání posunujte dolů ke stolu, případně ji jemně nakloňte. Pomalu uvidíte, jak se za jemného prskání tvoří krásná, skoro až sklovitá, pěna. Kdy se šleháním skončit? Jednoduše v momentě, kdy vás konvička bude pálit.
Poté už stačí trysku otřít hadříkem a konvičkou poklepat o stůl tak, aby na povrchu nebyly velké bublinky.
Ještě ale předčasně neslavte! Nejtěžší úkol teprve přichází, a to nalití našlehaného mléka do espressa.
Pokud nejste žádní kavárenští mistři, pak napoprvé nemusíte v šálku vyčarovat obrázek roztomilého kocourka nebo medvídka.
Bohatě postačí, když pěnu budete lít doprostřed šálku s espressem, a jakmile bude tekutina v šálku zhruba v polovině, přiblížíte konvičku a lehce ji nakloníte. Uvidíte, že i tento jednoduchý latté art bude vypadat skvěle.
- Tweet