Co můžete udělat proti nadýmání

Trápí vás nadýmání a nadměrná plynatost? Než půjdete svůj problém řešit s lékařem, dopřejte svému nafouklému břichu první pomoc ve formě teplé vany, bylinek a pohybu. Nadýmavé potraviny jezte jen střídmě a ve správné kombinaci s vhodnými bylinkami.

Pokud se problém neustále objevuje, i když se nadýmavým jídlům vyhýbáte a učinili jste všechna myslitelná opatření, problém může mít i jinou příčinu. Kromě nadměrné psychické zátěže a stresu, které jsou často spouštěčem břišních křečí, mohou být na vině potravinové alergie a intolerance některých cukrů.Co můžete udělat proti nadýmání

1) Klíčový je dostatek pohybu

Tělesný pohyb je velmi účinnou dlouhodobou prevencí proti nadýmání. Pohyb působí i jako první pomoc při akutních potížích, protože umožňuje rozpohybovat střeva, uvolnit stažené svaly a přináší psychickou úlevu. Běžně postačí 20-30 minut svižné chůze denně a alespoň dvakrát týdně zařadit do harmonogramu pravidelné cvičení, jízdu na kole či plavání.

2) Dostatek vlákniny ve stravě

Nedostatek vlákniny také způsobuje zácpu, a v tom může být hlavní kámen úrazu. Běžný jídelníček moderního člověka postrádá dostatek vlákniny. Zařaďte proto do své stravy více vláknité zeleniny, například brokolici a avokádo. V lékárně a specializovaných eshopech již běžně narazíte také na tzv.

Psyllium, což je rozpustná vláknina rostlinného původu podporující peristaltiku. Prodává se v sypké formě, po zalití vodou nabobtná a takto vzniklá směs se každý den pije. S vlákninou byste to však v žádném případě neměli přehánět. Příliš mnoho vlákniny totiž také způsobuje nadýmání, proto všeho s mírou.Co můžete udělat proti nadýmání

3) Které potraviny nadýmají?

Ze zkušenosti víte, že nejvíce břicho nafukují luštěniny a zelí. Někomu vadí i čerstvé pečivo, které by se rozhodně nemělo jíst ještě teplé. Dalšími problematickými potravinami jsou: sójové boby, lilek, černý chleba, kapusta. To ovšem neznamená, že byste je neměli jíst vůbec. Stejně tak sladkosti, banány a obilné klíčky.

V přiměřeném množství si je můžete dopřávat denně, luštěniny a zelí několikrát za měsíc. Jakmile se jen trochu zorientujete v bylinkách, vliv luštěnin na nadýmání lze zminimalizovat.

Až si budete příště vařit k obědu čočku, nezapomeňte proto do ní přidat špetku asafoetidy (lidově známé jako „čertovo lejno“) a budete mile překvapeni, že tentokrát se vám nadýmání vyhne.

4) Teplá vana a masáž

Akutním potížím se dá rovněž ubránit, když si dopřejete horkou koupel.

Stejný účinek vám přinese břišní masáž s jednoduchým postupem: masírujte břicho v okolí pupíku krouživými pohyby ve směru hodinových ručiček (kopírující pohyby ve střevech), a to buď obyčejným krémem, olejem nebo speciálním gelem s obsahem fenyklu. Úleva na sebe nenechá dlouho čekat.Co můžete udělat proti nadýmání

5) Jezte jídla s draslíkem

Draslík je minerální látka, která na sebe váže přebytečnou vodu, reguluje tak množství tekutin v těle a omezuje nadýmání. Už jen z toho důvodu je vhodné zařadit ho do stravy. Vysoký obsah draslíku mají tyto potraviny: banány, ořechy, špenát, rajčata, chřest. Dávejte si je jako přílohu ke každému jídlu a hned poznáte rozdíl.

6) Pozor na špatnou kombinaci potravin

Nejhorší kombinací je směs koncentrované bílkoviny s cukrem, která v žaludku vyvolává nepříjemné kvašení.

Nadýmání tak způsobuje například smažená kobliha a slazené mléko v jakékoliv podobě, tedy i káva s mlékem a cukrem může být problematická.Co můžete udělat proti nadýmání

7) Nemluvte při jídle a dostatečně žvýkejte

Při jídle se nemluví, to je známá věc. Nejen, aby vám nezaskočilo. Ale také proto, že když jíte a zároveň mluvíte, polykáte vzduch, který se hromadí ve střevech. Rovněž je velmi důležité věnovat jídlu dostatečnou pozornost. Nebrat si jej k televizi, abyste se mohli plně soustředit na dostatečné žvýkání, které usnadňuje trávení.

8) Nepřejídejte se a nejezte ve spěchu

Nadměrné porce jídla, kromě tloustnutí, zapříčiňují i nadýmání. Proto jezte „do polosyta“ a hlavně v klidném prostředí.

Každý den si udělejte dostatečný čas na oběd i svačiny, abyste nejedli ve spěchu a stresu, což obvykle končí nezdravým hltáním.Co můžete udělat proti nadýmání

9) Pijte vodu bez bublinek

Dodržujte kvalitní pitný režim během celého dne, vyhýbejte se přemíře soli v potravě a perlivým vodám s nadbytkem sodíku. Nejlepší, pro vaše trávení i celkové zdraví, je pít čistou vodu nebo čaj bez cukru. Po každém jídle nezapomeňte pokrm dostatečně zapít. Za celý den byste měli vypít 2-3 litry vody bez bublin.

10) Alkohol s mírou

Nadýmání způsobuje i alkohol, který je podáván ve větší míře, než je zdrávo.

Alkohol koneckonců vzniká kvašením a na tělo působí toxicky, pokud ho pijete denně více než 2 dcl vína či 1-2 piva.

Menší množství vína nebo piva po večerním jídle ale naopak zdraví prospívá.Co můžete udělat proti nadýmání

11) Bylinky

Jistě si pamatujete na dobu, kdy vám maminka vařila fenyklový čaj, když vás bolelo břicho. Kromě toho, že čaj nádherně voní, totiž působí proti nadýmání a zmírňuje křeče. Podobné účinky přináší i anýz, kmín, petržel, šalvěj, heřmánek, meduňka a máta.

12) Intolerance laktózy?

Jakmile všechny zmíněné postupy selžou a problémy přetrvávají, je na místě začít řešit problém s gastroenterologem a alergologem. Nejprve se poraďte s obvodním lékařem, který vám může udělat jednoduché krevní testy na zjištění intolerance laktózy, sóji a dalších potravinových alergenů.

Zjistit alergii lze i svépomocí prostřednictvím eliminační diety – na měsíc zkuste vysadit mléko a veškeré mléčné výrobky z jídelníčku, zapisujte si vše, co jste snědli a tak spolehlivě zjistíte, co vám nedělá dobře.

Naučte se rozumět varovným signálům, které vám sděluje vaše tělo, a nadměrné nadýmání bude pro vás minulostí!

Diskuse

Potraviny, které způsobují nadýmání. Pozor si dejte na žvýkačky i slaná jídla

Plynatost a nadýmání nejsou nic příjemného. Trápí vás tyto problémy také? Zjistěte, které potraviny je způsobují a omezte je nebo úplně vyřaďte z jídelníčku. Poradíme vám několik bylinek a léčivých produktů z lékárny, které vám při nadýmání poskytnou účinnou první pomoc. 

Plynatost a nadýmání může být způsobeno mnoha různými potravinami. Účinky jsou na každého člověka jiné. Jde o velmi individuální záležitost, a tak potravina, která jednomu způsobuje problémy, nemusí druhému dělat vůbec nic. 

  1. Luštěniny Častým zdrojem plynatosti jsou luštěniny, obzvlášť, pokud jich zkonzumujete větší množství. Důležitá je správná příprava: dlouhá doba namočení, odebírání pěny během vaření apod. Méně nadýmavé jsou loupané luštěniny, obzvlášť červená čočka. Luštěniny je ideální kombinovat s anýzem, majoránkou či bazalkou, které přispívají k lepšímu trávení. 
  2. Brukvovitá zelenina Zelí, brokolice či kapusta umí zadělat na pěkně nafouklé břicho. To proto, že obsahují rafinózu, kterou v tlustém střevě tráví bakterie produkující plyny. V jiných ohledech je brukvovitá zelenina zdravá, takže se jí nevzdávejte úplně. Konzumujte ji v menších porcích a dbejte na kvalitní tepelnou úpravu. 
  3. Mléko a mléčné výrobky Laktóza je pro spoustu lidí špatně stravitelná. Patříte mezi ně i vy? Vylučte ze svého jídelníčku mléko. Konzumujte raději kysané mléčné výrobky a tvrdé sýry, které obsahují podstatně méně laktózy. 
  4. Příliš slaná jídla Problémy může způsobovat také vysoký obsah soli. Zvykněte si méně solit a vyhýbejte se soleným chipsům či tyčinkám. 
  5. Perlivé nápoje Sodovka či sycená minerálka dokážou udělat pěknou neplechu. Volte raději neperlivé nápoje. Dávejte si pozor i na látky sorbitol a xylitol, které najdete v některých dietních nápojích bez cukru.
  6.  ŽvýkačkyLátky sorbitol a xylitol jsou obsaženy i v některých žvýkačkách. Naše tělo plně tyto chemické látky neabsorbuje a putují tak dál do tlustého střeva, odkud vycházejí v podobě „hrozivě zapáchajícího plynu“.

Proč větry tak zapáchají?

Málokdo ví, že plyny, které se nám tvoří v těle, jsou bez zápachu. Ten způsobuje právě jídlo, respektive látky v něm obsažené. Původcem zápachu mohou být potraviny obsahující síru, z nichž v našich střevech při trávení vzniká sirovodík.

Pozor! Velmi silný zápach může být i symptomem nemoci.

Co můžete udělat proti nadýmání

Prevencí nadýmání je omezování potravin, které jej způsobují, a také pravidelný pohyb. Co ale dělat, když nadýmání přijde? Účinnou pomoc vám zajistí čaje nebo přípravky z lékárny. 

  • Fenykl: známá bylinka při trávicích obtížích, pomáhá s nafouklým břichem i rozbouřeným žaludkem, podobně účinkují máta, anýz nebo zázvor, dále pak heřmánek, který je pro jemnou chuť ideální bylinkou pro děti 
  • Iberogast: rostlinné kapky řešící problémy s trávením různého druhu, účinně uvolňují bolesti břicha při nadýmání
  • Espumisan: měkké tobolky proti nadýmání a pocitu plnosti
  • Hylak: kapky podporující funkci střev, pomáhají při různých trávicích obtížích, brání množení choroboplodných zárodků, a tak usnadňují léčení možné infekce, která trávicí potíže způsobuje 
  • Pancreolan: tablety dodávající potřebné enzymy k normálnímu trávení, pomáhají především při nadýmání a plynatosti 

Jestliže vaše problémy přetrvávají delší dobu, navštivte lékaře, neboť se může jednat o vážnější zdravotní problém. 

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

15 potravin proti nadýmání + osvědčené babské rady

O nadýmání se nahlas moc nemluví. Nafouklé břicho, plynatost, říhání a jiné projevy však mohou znamenat závažnější problém, než se na první pohled zdá.

Budete mít zájem:  Jak se zbavit nevzhledných jizev? Vyzkoušejte laser.

Jak se nadýmání vyhnout? Zjistěte nejdříve příčinu

Nadýmání se objevuje z mnoha příčin. Může to být nevhodná strava pro vaše zažívání, nezdravý způsob konzumace či intolerance některých potravin.

Jakmile přijdete na to, co vaše problémy způsobuje, můžete je začít účinně řešit.

Pravděpodobně jde o intoleranci mléčného cukru – laktózy. V takovém případě je funkce enzymu laktázy, který mléčný cukr štěpí, nedostatečná. Omezte mléčné výrobky na ty zakysané, kde je laktóza již částečně rozštěpena. Navíc obsahují probiotika – hodné bakterie pro správné fungování a zdraví střevní mikroflóry.

TIP: Vyzkoušejte doplňky stravy s probiotiky. Postarají se o osídlení střev přátelskými bakteriemi. Zažívání se tak zklidní.

Nadýmavé potraviny

Některé snášíme lépe, některé hůře. Někdo danou potravinu nesnáší vůbec a musí ji z jídelníčku vyřadit. Na druhou stranu platí, že pokud budete lehce nadýmavé potraviny zařazovat do jídelníčku častěji, vaše zažívání si na jejich trávení zvykne.

Jedná se například o:

  • Brokolici
  • Kapustu
  • Většinu druhů luštěnin
  • Technologicky zpracované potraviny s nadmírou soli a žádnou vlákninou

TIP: Nadýmání a bolesti břicha může způsobovat i alergie na lepek neboli celiakie. Jde o alergii na bílkovinu obsaženou v zrnech pšenice, žita, ječmene nebo ovsa.

Zeleninu, která vám nedělá dobře, zkuste tepelně zpracovat. Luštěniny nechte déle namáčet a několikrát přitom vyměňte vodu. Nevařte je samotné. Přidejte bylinky, například:

  • Tymián
  • Saturejku
  • Bazalku
  • Koriandr
  • Majoránku

Co můžete udělat proti nadýmání

TIP: Existují i méně nadýmavé druhy luštěnin. Například červená čočka, fazole adzuki, cizrna či naklíčené luštěniny.

15 potravin, které zabraňují nadýmání

  • Kysané mléčné výrobky
  • Jablka
  • Banány
  • Ořechy
  • Celozrnné obiloviny (pokud nemáte intoleranci či alergii na lepek)
  • Okurky
  • Brambory
  • Rajčata
  • Červená řepa
  • Zázvor
  • Máta
  • Tymián
  • Kmín
  • Oregano
  • Anýz

Babské rady proti nadýmání aneb žvýkej každé sousto aspoň 50×

Na nadýmání může mít vliv i to, jakým způsobem jídlo konzumujete. Už naše babičky říkaly:

  1. Nikdy nejez ve spěchu.
  2. Nepolykej sousto, dokud ho pořádně nerozžvýkáš.
  3. U jídla nikdy nemluv (nadýcháš se zbytečného vzduchu).
  4. Nezapíjej jídlo nápojem s bublinkami.

Opravdu to nejsou jen malicherné výtky z plezíru: Je důležité si na jídlo udělat čas, pořádně ho rozžvýkat, mluvit při tom co nejmíň a zapíjet obyčejnou vodou či bylinným čajem.

TIP: Inspirujte se našimi vzorovými jídelníčky proti nadýmání:

  • Jídelníček proti nadýmání I.
  • Jídelníček proti nadýmání II.

Závěrem: 4 „S“ proti nadmutému břichu:

  1. Správný výběr potravin – věnujte pozornost svému zažívání a zjistěte, co mu vadí.
  2. Stolování v klidu – bez stresu a mluvení.
  3. Střevní mikroflóra – hýčkejte si hodné břišní bakterie, ochrání vás od zažívacích problémů, civilizačních nemocí a dokonce i stresu.

  4. Sezónní a vyvážený jídelníček – potraviny, které právě dozrávají, naše tělo také lépe tráví. Nezapomeňte na pestrost stravy a dostatek všech živin – včetně veledůležité vlákniny.

S těmito tipy se problémů s nadýmáním brzy zbavíte, uvidíte. Pokud ne, obraťte se na výživového poradce.

Existují vyšetření, která prokazatelně zjistí, které potraviny vašemu tělu nesvědčí.

Nejlepší bylinky a koření proti nadýmání

Pohyb je jeden z osvědčených prostředků našich předků proti nadýmání. Pohyb podporuje střevní peristaltiku, čímž odstraňuje nadýmání. Při nepříjemných pocitech, signalizujících nadýmání, si chceme sednout či dokonce lehnout, zatímco bychom se naopak měli hýbat.

Od nadýmání pomůže půlhodinka svěží chůze. Pokud nemáme možnost se projít, stačí jít stranou a udělat několik dřepů. Úlevu od nadýmání poskytne také jedlá soda. Stačí zamíchat jednu čajovou lžičku jedlé sody v menší sklenici vody, přidat do ní trochu šťávy z citrónu nebo z limetky a pomalu usrkávat.

Dalšími osvědčenými prostředky proti nadýmání jsou různé bylinné likéry. Bylinné likéry podporují trávení, čímž pomáhají od nadýmání.

Jeden z bylinných likérů proti nadýmání si můžeme připravit sami.

K jeho přípravě potřebujeme jednu lžičku drceného semene fenyklu, jednu lžičku drceného semene anýzu, jednu lžičku kořene hořce žlutého, čtyři drcené hřebíčky, půl lžičky kořene zázvoru, půl lžičky skořice, 1/2 litru destilátu.

Všechny ingredience smícháme dohromady, zalijeme je destilátem a necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Likér musíme denně protřepávat. Po dvou týdnech přecedíme a při potížích užíváme 1 krát denně jednoho panáka.

Máta – jako první pomoc proti nadýmání nám poslouží nálev ze sušené máty, který připravíme zalitím jedné čajové lžičky máty sklenicí vroucí vody, přikryjeme a necháme 15 minut louhovat. Nálev se popíjí po jídle.

Fenykl – při nadýmání důkladně žvýkáme jednu čajovou lžičku fenyklových semen nebo si z nich připravíme čaj. Fenyklový čaj pomáhá nejen při nadýmání, zklidňuje i žaludek. Fenykl je velmi šetrný, slabý fenyklový čaj mohou pít i malé děti.

Heřmánek – čaj z květů heřmánku je osvědčený a šetrný prostředek proti nadýmání. Heřmánkový čaj se podává malým dětem.

Kmín – kmín se používá jako koření pro ochucení jídel i jako prevence proti nadýmání a k podpoře trávení. Plody kmínu obsahují silici s vysokým obsahem karvonu a limonenu.

Karvon podporuje produkci žaludečních šťáv, činnost střev a odstraňuje nadýmání. Kmín je možné při potížích žvýkat nebo si uvařit kmínový čaj.

Zalijeme 3 čajové lžičky mletého kmínu 3 dl vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Potom přecedíme a popíjíme.

Anýz – je známý jako koření, přidávané do některých druhů cukroví i do anýzových sušenek. Anýz se používá také jako prostředek proti nadýmání.

Kopr – je nejen zelená nať na přípravu výtečné koprové omáčky či brambor na kyselo nebo řeckého salátu tzatziki. Semena kopru jsou výtečným prostředkem proti nadýmání. Přelijeme-li jednu čajovou lžičku semen kopru 2 dl vroucí vody, necháme 10 minut louhovat a poté přecedíme, získáme účinný prostředek proti nadýmání. Čaj z kopru pomalu popíjíme.

Zázvor – pomáhá nás zbavit nejen kašle a nechlazení. Nálev připravený z půl lžíce oloupaného a nastrouhaného zázvoru, do kterého přidáme lžíci šťávy z citrónu nebo limetky, nám poskytne rychlou úlevu od nadýmání.

Výbornými pomocníky proti nadýmání jsou bylinkové směsi, ve kterých se účinky bylin podporují a doplňují. Čaj proti nadýmání můžeme připravit z jedné lžičky drceného kmínu, jedné lžičky drcených fenyklových semen, jedné lžičky drcených anýzových semen. Všechny bylinky zalijeme 3 dl vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Potom přecedíme a popíjíme během dne po douškách.

Na přípravu jiného čaje proti nadýmání potřebujeme jednu čajovou lžičku rozdrceného semene kmínu, jednu čajovou lžičku rozdrceného semene kopru, jednu čajovou lžičku rozdrceného semene fenyklu a jednu čajovou lžičku květů heřmánku, Všechny přísady smícháme dohromady a přelijeme jedním litrem vroucí vody, necháme 15 minut louhovat. Potom přecedíme a popíjíme po douškách.

Můžeme mít kdykoli po ruce účinnou bylinkovou směs proti nadýmání. Stačí smíchat koriandr, kmín a fenykl v poměru 3:2:2. Když nás začne trápit nadýmání, zalijeme dvě čajové lžičky této směsi bylinek studenou vodou, necháme přejít varem a dáme vychladnout. Potom vypijeme polovinu sklenice tohoto vývaru, druhou polovinu sklenice vypijeme za dvě hodiny. Nemusíme čekat, až nás nemile překvapí nadýmání, můžeme mu předejít dostatečnou pohybovou aktivitou i skladbou potravin. K nadýmavým a těžko stravitelným potravinám přidáváme bylinky a koření jako je petržel, kopr, saturejka, kmín, šalvěj, zázvor, tymián, majoránka, oregano, chilli. Nadýmavý účinek luštěnin zmírníme nejen kořením, zmírníme ho také jejich namáčením na několik hodin před tepelnou úpravou do vody. Vaření, mixování rozruší jejich vlákninu, čímž opět sníží účinky nadýmání.

Prevencí proti nadýmání je také česnek, který má své nezastupitelné místo v naší kuchyni. Česnek působí nejen proti nadýmání a ke zlepšení trávení, má mnoho dalších účinků. Má jedinou nevýhodu, typický nepříjemný zápach, který je možné odstranit žvýkáním čerstvé petržele, konzumací jablka nebo rozkousáním kávových zrnek.

Zázvor, stejně jako česnek dodá jídlům nejen chuť, podporuje trávení a působí proti nadýmání. Skořice nejen okoření sladká jídla, skořice zlepšuje trávení a je výbornou prevencí proti nadýmání.

Ovoce s vysokým obsahem vody jako je meloun, švestky, jahody a další lesní plody, ananas, pomeranče, mandarinky, grapefruity je dobrou prevencí proti nadýmání. Mezi další potraviny, které nás ochrání před nadýmáním, patří dýně a med.

Autor: Mak

Nejlepší bylinky a koření proti nadýmání. Problém s nadýmáním občas trápí každého. Zbavte se nadýmání pomocí bylinek a koření. Zdravá výživa

11 úžasných potravin, které zmenší nafouknuté bříško

Ano, rozhodně to možná nechutná tak dobře jako solené potraviny, ale tomu, abyste dobře vypadali a dobře se cítili, musíte něco obětovat, že? Příliš mnoho soli ve stravě může způsobit, že vaše tělo dočasně zadržuje více vody – nepříjemný následek konzumace kořeněného jídla, ale něco, čemu lze snadno zabránit, pokud se vyhnete (nebo alespoň snížíte) množství soli, které přidáváte do svých každodenních jídel.

2: Voda

Tělo potřebuje tekutiny k provádění některých ze svých základních životních funkcí, ale chybou, kterou dělá spousta lidí, je to, že pijí sycené nápoje, které způsobují, že se cítí nadmutí a nafouknutí.

Budete mít zájem:  Vznikl komunitní web pro domácí kuchtíky

Zkuste být sami před sebou upřímní: kolik sycených nápojů jste měli jen během minulého týdne? Řešení je jednoduché – vyměňte je za čistou vodu nebo čaj a vaše bříško by se mělo okamžitě cítit (a vypadat) méně napnuté…

3: Banán

Banány? Ano, banány! Možná se vám zdají být opravdu těžkou potravinou, ale ve skutečnosti obsahují vlákninu a draslík, přičemž obojí může snížit zadržování vody v těle. A dobrou zprávou je to, že banány můžete přidat do téměř jakéhokoli jídla dle svého výběru – do snídaňových cereálií, lehké odpolední ovocné svačiny, ovocných salátů a dokonce i do dezertů!

4: Hnědá rýže

Pokud je hnědá rýže skvělá proti nadýmání, pak to platí i pro běžnou bílou rýži, ne? Chyba! To, co dělá z hnědé rýže skvělou volbu potraviny, je skutečnost, že se tráví během delšího časového období, díky čemuž u vás udrží pocit sytosti, a tím snižuje potřebu naplnit vaše bříško něčím jiným – něčím, co způsobí dráždivý pocit nafouknutí…

5: Probiotické jogurty

Probiotický jogurt může udělat zázraky pro vaše trávení a s efektivnějším trávením a lepším zdravím trávicího traktu bude vaše tělo mnohem rychleji schopno zvládnout plyny a podobné nepříjemnosti, které způsobují nadýmání. A rychlost je rozhodně tou správnou volbou, když jste nafouknutí, nemyslíte?

6: Okurka

Okurky jsou nejen úžasné jako přírodní kosmetická terapie na tmavé kruhy pod očima, ale jsou také skvělou pomůckou při prevenci nebo úlevě od nafouknutí. Jde o přírodní diuretikum – pomáhají odplavit přebytečnou vodu z těla. A to je velmi dobrá věc, když se cítíte být nafouknutí, věřte nám …

7: Celer řapíkatý

Celer řapíkatý, přirozený nepřítel nadýmání, obsahuje velké množství vody, která pomáhá odplavit toxiny z těla.

Kromě toho je o celeru známo, že podporuje účinné trávení a v rámci tohoto procesu snižuje zadržování vody i střevní plyny.

Jeden celer denně zabrání nafouklému bříšku! Pokud je to možné, zvolte si vařený celer namísto syrového (to platí obecně pro všechnu zeleninu), protože vařenou zeleninu je snadnější strávit.

8: Vodní meloun

Jako sezónní ovoce vám nebudou vodní melouny moci pomáhat snižovat nadýmání po celý rok, ale mohou být tou nejlepší volbou, pokud jsou dostupné na vašem místním trhu. Věděli jste, že melouny obsahují přes 90 % vody? Kromě toho, že jsou přírodním diuretikem, obsahují melouny také draslík, který také snižuje zadržování vody.

9: Kurkuma

Kurkuma, hvězda mezi kořením, pokud jde o boj proti nadýmání, je vysoce ceněna v Asii díky svým léčivým vlastnostem. Používá se pro zmírnění různých nepříjemností, které způsobuje podrážděný žaludek, včetně nadýmání.

10: Chřest

Je pravda, že po chřestu bude vaše moč divně páchnout, ale to je velmi nízká cena, pokud také zmenší vaše nafouknuté bříško, nemyslíte? A přesně tak tomu jistě bude, protože skvěle pomáhá odstranit nadměrnou vodu z těla, čímž ulevuje od tohoto příšerného nepohodlí, které nadmutí obvykle ve vašem bříšku způsobuje.

11: Zázvor

Zázvor je velmi všestranný přírodní lék, který se používá ke zmírnění celé řady zdravotních potíží. Také se říká, že pomáhá trávení uvolňováním svalů trávicího traktu, což může také pomoci při nadýmání. Dal by si někdo šálek zázvorového čaje?

Nejíte luštěniny proto, že nadýmají? Pak neznáte tyhle fígle

Foto: rawf8, Shutterstock.com

Milujete čočku a další luštěniny, ale bojíte se je jíst, protože vás nadýmají? A věděli jste, že existují metody, jak tuto nepříjemnost odstranit? Vůbec to není složité!

Luštěniny jsou nejen chutné, ale i zdravé – přesto je většina lidí nejí tak často, jak by měla a chtěla. Důvodem je, že působí nadýmavě, což se v běžném provozu opravdu nehodí. Právě kvůli tomu se stávají součástí jídelníčku maximálně jednou týdně, i když by to mělo být ideálně třikrát týdně. Jak to udělat, abyste je mohli jíst bez následků (bude potřebovat poradit s naklíčením)?

Mohou za to dvě látky, které najdete hlavně v jejich slupce – lektiny a oligosacharidy. „Lektiny jsou bílkoviny. Ve vyšším množství je najdeme v celozrnných obilovinách a luštěninách.

Některé lektiny jsou toxické, například ze syrových nebo nedovařených fazolí.

Zničí se ale varem, klíčením nebo fermentací, což jsou nejběžnější postupy, kterými je před konzumací stejně připravujete,“ říká Margit Slimáková, odbornice na zdravotní prevenci a výživu.

Druhou v tomto směru problematickou látkou jsou oligosacharidy, tedy cukry, které se rozkládají až v tlustém střevě. A právě tento rozklad střevními bakteriemi produkuje nežádoucí plyny.

Foto: flatulence, Shutterstock.com

Nadýmání může způsobit nejen společenské problémy, ale i bolesti břicha

Naštěstí existují metody, jak luštěniny upravit tak, aby nenadýmaly. A nejde o nic složitého. Ohlídejte si tedy tyto kroky:

  • Namáčejte – Nejméně osm hodin před tím, než budete luštěniny vařit, je namočte do velkého množství vody. Občas ji vyměňte, ale nevařte je ve vodě, v které se namáčely. Před vařením je vždy propláchněte.
  • Použijte bylinky – Plynatost mohou srazit některé bylinky, kterými ochutíte jídlo z luštěnin. Jde o římský kmín, koriandr, saturejku, dobromysl, majoránku, bazalku, bobkový list, libeček, česnek. Stravitelnější jsou i v případě, že je vaříte spolu s mrkví nebo dýní.
  • Zvykejte si – Dopřejte si malou porci luštěnin víckrát za týden a tělo si postupně zvykne. A i když si pak dáte větší nálož, nebudou reakce tak zásadní.
  • Jezte naklíčené – Do salátů, ale i jako přílohu nebo do pomazánek si nechejte luštěniny naklíčit. Kromě toho, že jsou daleko bohatší na vitamin C, moc nenadýmají.
  • Během jídla pijte – Pokud jíte jídlo bohaté na vlákninu, což luštěniny jsou, měli byste ho zapíjet. Vláknina nasákne a začne dřív s tím, co ve střevech má dělat, tedy je pomůže čistit. Pokud zvolíte zeleninovou šťávu, třeba s celerem, mrkví nebo řepou, dodáte střevům i enzymy, které pomohou s trávením.

Na trhu jsou i takové, které nadýmají minimálně, s těmi můžete začít.

Zleva: Červená čočka od Menu Gold, 450 g za 35 Kč. Bio Cizrna, do salátů i pomazánek, v e-shopu Ppcenter 400 g za 39 Kč. Fazole mungo zelené, do polévek i jako příloha, v e-shopu Potraviny Arax 500 g za 41 Kč

Luštěniny ale můžete do jídelníčku zařadit i jinak – ve formě těstovin, mouky, pomazánek a podobně. Tady máte pár tipů.

Zleva: Bonduelle Légumio Fusilli, z cizrny a kukuřice, bez lepku, v běžných obchodech koupíte 250 g za 66 Kč. Fazolová mouka, nahradí část pšeničné mouky při výrobě knedlíků, v e-shopu Všedobrota 500 g za 43 Kč. Eat Real čočkové chipsy, bez lepku a cukru, v e-shopu Lékárna 40 g za 45 Kč

Zleva: Cizrnová pomazánka Lunter, cizrna a tofu, v prodejnách zdravé výživy 100 g za 28 Kč. Kuličky do polévky hrachové, v e-shopu Pepinky 50 g za 16 Kč. Chlebíček cizrnový Crispins, rýžová, hrachová a cizrnová mouka, v e-shopu Country Life 100 g za 34 Kč

Nadýmání

U malých miminek běžný neduh, který ale dokáže děti i rodiče výrazně zvláště v prvních 3 měsících potrápit . V každém případě je však bolest bříška u malého děťátka velmi nepříjemnou záležitostí. Při takových bolestech dítko naříká vysokým plačtivým tónem (může až vysloveně křičet), napíná nožičky a přitahuje je k bříšku, rudne v obličeji.

Proč bříško bolí? Nejčastější příčinou bolesti u kojenců bývá nezralá trávicí soustava, která způsobuje  meteorismus, tedy zvýšenou plynatost v zažívacím traktu. Právě vlivem plynatosti pak dochází k tlaku na střevní stěnu, což vyvolává kolikové bolesti bříška.

Důležité je složení jídelníčku kojících maminek, které by se v případě těchto problémů měly vyhýbat nadýmavým jídlům, neboť trávicí trakt dětí do tří měsíců není dostatečně zralý. Potravinami, které nejčastěji způsobují problémy, jsou např.

luštěniny (fazole, sója, hrách, čočka), dále čerstvé pečivo, zelí, cibule, česnek apod.

Další příčinou břišní koliky může být aerofagie, kdy děti zároveň s mlékem nasávají a polykají vzduch, čímž dochází k nafouknutí trávicího traktu a ke vzniku bolestí. Narušenou rovnováhu mezi příjmem a výdajem plynů můžeme mírnit tím, že děťátku děláme během krmení přestávky na odříhnutí.

Kojené dítě si reguluje příjem a množství potravy samo.

U uměle vyživovaných dětí příjem nadměrného množství mléka zatíží trávicí systém a může způsobit bolesti bříška, dochází u nich ke kolikám při nadměrném podávání cukrů a překrmování.

Abychom se vyvarovali nadměrného polykání vzduchu při pití, děláme na savičkách co nejmenší dírky a mléko při přípravě co nejméně protřepáváme, aby se nenapěnilo.

Je třeba připomenout, že bolesti bříška u kojenců způsobuje i alergie na bílkoviny kravského mléka a gastroezofageální reflux (GER), kdy dítě i několik hodin po pití ublinkává. Tyto problémy se u dětí projevují zejména v prvních měsících života, setkáte se proto také s názvem  tříměsíční kolika.

Budete mít zájem:  K čemu je nám tak velký mozek? Ke lhaní a podvádění

Co všechno lze udělat pro úlevu od bolestí bříška? Pokud máte pocit, že vaše miminko trápí bolavé bříško (např. když pláče, přitahuje nožky k bříšku, má tvrdé bříško, různě se kroutí nebo vzpírá apod.), můžete vyzkoušet rozličné způsoby, jak mu pomoci.

Masírujte bříškoMasírujte bříško miminka v oblasti pupku krouživými pohyby ve směru hodinových ručiček. K masáži můžete použít také speciální přípravky proti bolesti bříška, které dostanete v lékárně.

Položte miminko na bříško Můžete také položit miminko na nějaký čas na bříško, i to přispívá ke zmírnění problémů.

Nebo vyzkoušejte oblíbenou polohu mnohých kojenců – bříškem na předloktí: položte si miminko na svoje předloktí bříškem dolů. Dobře „funguje“ i poloha, kdy si maminka nebo otec položí miminko bříškem na své odhalené břicho.

Přímý kontakt a působení přirozeného tepla lidského těla na bolavé místo miminka často pomůže problém trpícího děťátka vyřešit.

Zacvičte nožkama, dejte teplý obklad Po masáži je dobré zkusit jemně zacvičit nožičkama děťátka tak, že kolínka přitlačíte na bříško, čímž dosáhnete uvolnění větrů. Nahřátá plenka přiložená na bříško dítěte může jako teplý obklad na bolavé místo dělat „zázraky“ a dítěti ulevit. Někdy pomůže i teplá koupel.

Dávejte si pozor na stravu Pokud vaše děťátko netrpí bolestmi bříška, klidně jezte to, na co máte chuť a co pokládáte za zdraví prospěšné.

Jestliže však vaše dítko čas od času trápí takovéto bolesti, zapište si všechno, co jste v posledních 6-8 hodinách snědla. Postupně zjistíte, které potraviny byste měla ze své stravy prozatím vyloučit.

Když vhodně upravíte svůj jídelníček, bolesti by měly přestat.

Vyzkoušejte sílu bylinek Kojeným dětem se do ukončeného šestého měsíce nedoporučuje podávat žádné čaje a kromě mléka žádné tekutiny.

Pokud tedy svoje děťátko kojíte a ono trpí bolestmi bříška, zkuste vypít odvar z bylinek, jako jsou fenykl, kmín či anýz.

Existují i speciální čajové směsi proti bolesti bříška, různé dětské čaje s obsahem těchto bylinek, které může vypít maminka – nejlépe 20 minut před kojením. Skrze mateřské mléko se pak jejich účinky projeví u miminka.

Obvykle se dnes preventivně nevylučuje ze stravy kojících matek žádná potravina, protože škála potravin, které mohou dítěti vadit, je velmi široká. Kromě toho některým dětem nevadí vůbec nic a naopak – jsou děti, jejichž kojící maminky nemohou sníst skoro nic kromě např. brambor a těstovin.

Jak už jsme uvedli výš: Nejčastějšími potravinami, které způsobují problémy, jsou luštěniny, tzv. nadýmavé potraviny (zelí, kapusta, hrách, ale také např. paprika, švestky, jablka), rajčatová polévka nebo omáčka, čokoláda. U některých dětí může problémy s bolestmi bříška způsobovat kravské mléko ve stravě matky.

Nechejte miminko po jídle odříhnout Některé děti potřebují během pití více přestávek, nestačí jim odříhnout si na závěr jídla. Pokud si miminko dokáže odříhnout v horizontální poloze, můžeme mu současně jemně masírovat bříško.

 Speciální léky V lékárně dostanete několik druhů různých léků, kapek proti nadýmání a bolestem bříška. O přípravku vhodném pro vaše miminko se poraďte s dětským lékařem, případně s lékárníkem.

Doporučujeme podávat děťátku potravinové doplňky s Lactobacilus acidophilus a L.

reuteri, který nejen účinně pomáhá při dysmikrobii ve střevech děťátka a řeší problém s nadýmáním a bolestmi bříška, ale dle klinický studií zlepšuje i obranyschopnost dítěte, výrazně snižuje četnost onemocnění a riziko vzniku alergií.

 Noste svoje děťátko Miminko, které bolí bříško, se často zklidní v mateřské náruči. Proto své dítko co nejvíce chovejte, můžete jej lehce kolébat. Poloha do klubíčka je miminku důvěrně známá – cítí maminčinu blízkost, tlukot jejího srdce, vůni.

V této poloze často oejdou plyny. Miminko se tak nejen uklidní, ale zmírní se i bolest bříška, které je „masírováno“ tělem matky. Tím dochází k úlevě. Časté nošení dítěte v náručí či například v šátku na nošení dětí může být dobrou prevencí bolestí bříška a kolik.

 Kontroverzní rektální rourka Rektální rourka je gumová hadička, kterou koupíte v lékárně. Zavádí se do konečníku miminka. Jde o kontroverzní pomůcku – mnozí odborníci její použití nedoporučují.

V každém případě by měla přijít na řadu až tehdy, pokud jste neúspěšně vyzkoušeli všechny jiné způsoby, jak dítěti od bolestí bříška ulevit. Při zavádění rourky buďte velmi opatrní, abyste děťátku neublížili.

 Pokud nepomáhá žádný osvědčený recept a dítě stále pláče, je třeba navštívit lékaře.

                                                     

Nadýmání

Ženy jsou k nadýmání zřejmě kvůli hormonálním výkyvům dvakrát náchylnější než muži (zejména před menstruací, v těhotenství nebo v menopauze). 

Příznaky nadýmání

Nadýmání trápí až 30 % lidí, od kojenců po seniory. Většinou jde o krátkodobý problém, který je reakcí na dietní chybu. V některých případech vzniká v důsledku zhoršeného trávení a pohyblivosti střev (zejména u starších lidí), chorob jater, žaludku, slinivky a střev, zácpy nebo potíží s chrupem.

Na vině může být i užívání některých léků, nedostatečný příjem tekutin, snížená pohybová aktivita nebo stres. Za problémy s plynatostí může být také alergická reakce na určitý typ potravin nebo nesnášenlivost lepku (celiakie) či mléčného cukru (laktózy) v mléku a mléčných výrobcích. Velmi vzácně může být na vině i nádorové onemocnění.

Jestliže se nadýmání opakuje častěji a pokud ho pacient vnímá jako obtěžující, měl by navštívit lékaře.

Léčba

Léčba spočívá v první řadě v režimových opatřeních, což je v první řadě vhodná skladba jídelníčku a dostatek pohybu.

 Vhodné potraviny jsou například rajčata, okurky, brambory, grepy, jablka, libové maso, nízkotučné sýry, jogurty a mléčné výrobky s živými kulturami, starší tmavé pečivo, rýže.

Z bylinek a koření si vybírejte jemné, nedráždivé druhy, jako jsou kopr, bazalka, tymián, oregano, libeček, bobkový list.

Naopak se vyhýbejte luštěninám (hrách, fazole, čočka), ořechům, zelí, cibuli, česneku, kapustě, květáku a brokolici, dobře vám nemusí udělat ani hroznové víno, švestky nebo hrušky.

Nevhodné jsou dále čerstvé bílé nebo kynuté pečivo a čerstvě upečený chléb, příliš mastné, slané nebo kořeněné potraviny, přemíra jednoduchých cukrů (sladkosti), zrající sýry, instantní potraviny, alkohol a sycené limonády.

Jezte pomalu, v klidu, po malých soustech a pijte 1,5–2 litry vhodných tekutin denně. Dopřejte si také dostatek pohybu (stačí například procházky, plavání, práce na zahradě).

Pokud nezaberou, mohou lékaři přistoupit k farmakologické léčbě. Deflatulencia upravují prostředí v tenkém a tlustém střevě a usnadňují odchod plynu a zmenšují nepříjemné pocity napětí a tlaku v břiše.

 Prokinetika normalizují, zvyšují nebo urychlují pohyb trávicího ústrojí. Podávají se k urychlenému vyprazdňování žaludku, na zrychlení průchodu tráveniny tenkým střevem, některé z nich pak působí i na pohyb tlustého střeva.

Využívají se k léčbě gastroezofageálního refluxu.

Trávicí enzymy zlepšují trávení při poruchách žaludku, slinivky, případně také v tenkém a tlustém střevě. Mohou se používat také střevní adsorbencia (carbo activatus – adsorbční uhlí; smectit – přírodní čištěný jíl) vážící na sebe nežádoucí látky a usnadňující jejich vyloučení z těla.

Podrážděné trávení často vzniká v souvislosti s užíváním antibiotik, kdy dojde k narušení střevní mikroflóry. Růst užitečných bakterií se dá podpořit za pomoci prebiotik či probiotik. Jsou-li příčinou nadýmání úzkostné stavy, ordinují se někdy léky na snížení úzkosti – anxiolytika.

Léky

Doporučuje lékař podle příčiny (viz výše).

Bylinky

Proti nadýmání působí anýz, fenykl a kmín, které můžete konzumovat ve formě čaje a čajových směsí. Střeva dokáže rozhýbat máta peprná.

 Zkuste čajovou směs proti nadýmání: Smíchejte 4 díly máty peprné, 3 díly koriandru, 3 díly anýzu, 2 díly fenyklu, 2 díly kmínu a 2 díly heřmánku.

Dvě lžičky bylinné směsi zalijte čtvrt litrem horké vody a nechte 15 minut louhovat. Pije se po doušcích 3x denně.              

Homeopatika

Lycopodium clavatum 9 CH Trávicí obtíže s nadýmáním pod pupkem, nafouklým břichem a nechutenstvím. Nemocný se brzy po jídle nafoukne, i když jedl málo, nepociťuje žádné ulehčení při odchodu plynů nebo odříhnutí. Při obtížích nesnese upnuté oblečení v pase. Pálení žáhy. 4x denně 5 granulí, postupně při zlepšení stavu prodlužovat interval až do vysazení.

China 9 CH Plynatost v celém břiše s kručením, někdy může nastat i průjem s nestrávenými zbytky potravy a odporným zápachem. Citlivost břicha na dotek, slabost, únava. Jde o lék akutních bolestí břicha s nadýmáním. 4x denně 5 granulí, postupně při zlepšení stavu prodlužovat interval až do vysazení. 

(Zdroj: Poznáváme homeopatii).

Domácí léčba a babské rady

Kromě bylinných čajů můžete zkusit teplé obklady na břicho, horkou koupel nebo cvičení.

Vyšetření

Aby vyloučil závažnější příčinu nadýmání, provede lékař základní laboratorní vyšetření, vyšetření ultrazvukem, případně rentgen břicha. Může zvážit endoskopické vyšetření. 

Prevence

Prevencí je zdravý životní styl – vhodná skladba jídelníčku (viz výše) a dostatek pohybu.

Kdy jít k lékaři

Pokud potíže s nadýmáním trvají déle nebo je provázejí další problémy (nevolnost, zvracení, bolest v břiše).

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector