Co lidé jedí, když si dají brunch?

Snídaně na vidličku, velká snídaně i tak lidé říkají brunchi. V podstatě jde o jídlo, které nahradí snídani i oběd. Kde se vzal brunch, co se od něj očekává a jak ho pozvednout na vyšší úroveň?

Co lidé jedí, když si dají brunch?

O původu brunche se dají vést jisté debaty, jinak je tomu ovšem s názvem, ten pochází ze spojení dvou anglických slov – breakfast a lunch. Některé prameny říkají, že první brunche si dávali lidé v Anglii v neděli, když se vraceli ze mše. Na snídani bylo pozdě a na oběd brzy, tak si restauratéři vymysleli kompromis.

Jiné prameny zase za autora považují spisovatele Guye Beringera, který v roce 1895 v britském časopise Hunter’s Weekly vydal článek, jehož hlavní myšlenkou bylo, že pozdější vstávání ve spojení s vhodným jídlem udělá dobře všem, kteří to v sobotu večer přehnali s alkoholem. O vznik brunche se tedy podle něj zasloužila kocovina.

Cesta do Ameriky

Ať už to bylo jakkoliv, brunch se rychle přesunul přes oceán do USA, kde zdomácněl. V počátcích se proslavil hlavně na jihu Spojených států, konkrétně v New Orleans. V té době se ještě označoval jako „druhá snídaně“ a v přípravě byly patrné francouzské vlivy.

Postupně podniků, kde se podával brunch přibývalo a lidé si v nich mohli pochutnat na francouzském toustu, vejcích Benedikt, omeletách s mořskými plody, vejci Sardou a jiných místních specialitách.

Netrvalo dlouho a brunch se dostal až do New Yorku, kde si hodně polepšil. Stal se tu jedním ze symbolů prestiže a elity. Dnes ho lidé vyhledávají především pro mix pohodlí, zábavy a netradičních chuťových kombinací.

Zpátky do Evropy

Postupně se brunch vrátil zpět do Evropy a postupně se šířil, až se dostal až k nám. Jistou zásluhu na tom nesou i Češi, kteří hodně cestují a zvyky si přivážejí domů. Prostřednictvím brunche se totiž dají i poznávat nové chutě a cizí kuchyně. Během pár hodin můžete ochutnat řadu exotických jídel, brunch totiž nabízí na rautech až dvacet různých pokrmů.

Zajít si tedy můžete na brunch mexický, řecký, thajský, indický, japonský, francouzský či rakouskouherský. Tomu samozřejmě odpovídají i pochoutky, které se servírují. Brunchům by měla vládnout uvolněná atmosféra – při jídle se neustále mluví, hosté si chodí přidávat a děti si hrají.

Tím, jak roste obliba víkendových brunchů, roste i jejich nabídka, zatímco dříve jste na něj museli jít do luxusního hotelu, dnes si ho můžete dát i ve své oblíbené kavárně, restauraci nebo doma. Vedle jídla je podstatnou složkou brunche zábava a setkávání s přáteli či rodinou.

Pokud ho chcete uspořádat doma, připravte si hodně nádobí a také zvolte prostor, kde se bude brunch odehrávat. Pak už jen stačí připravit jídlo a pozvat hosty.

Menu na brunch

Při chystání prvního brunche začněte něčím jednodušším a postupně můžete přidávat na obtížnosti i rozmanitosti chodů. V každém případě se držte toho, že budete během brunche podávat teplé i studené pokrmy.

Chybět by nemělo pečivo, variace sýrů a uzenin, vejce na několik způsobů, pomazánky a zelenina. Na rautový stůl jistě patří i zeleninové a ovocné saláty a quiche. Zapomenout byste neměli na sladkou tečku v podobě palačinek, lívanců nebo vaflí.

K pití připravte kávu, čaj, vodu, ovocné šťávy a případně i koktejly.

Zdroj obrázku:simona pilolla 2 / Shutterstock.com

_

Dáte příspěvku 5 hvězdiček?[Celkem: 1 Average: 5]

S příchodem teplých dnů se k nám každý rok vrací společenský rituál, tj. Společné grilování. Grilujeme všude: v zahradě, na domácí terase a dokonce i během víkendového výletu někde v kouzelné přírodě. Vypadá to jednoduše, ale příprava masa a zeleniny na grilu však vyžaduje určité úsilí, zvláště pokud chcete grilovat jako profesionál. Přinášíme vám několik tipů, jak správně grilovat.

Co lidé jedí, když si dají brunch?

Vyberte si správný gril a grilovací nástroje

Zdá se to zřejmé, ale stojí za to si toto pravidlo zapamatovat. V závislosti na vašich potřebách byste si měli vybrat ten pravý gril: velký a prostorný bude ekvivalentem velkého grilu pro více než deset lidí, menšího pro domácí použití a skládací pro výlety a pikniky.

Vyberte si dle možností, zda chcete gril na dřevěné uhlí nebo plynový gril.

Také se postarejte o správné nástroje: vyberte optimální délku kleští, aby nedošlo ke spálení rukou při otáčení masa, masivní prkénko s vidličkou a nožem, tepelně odolné grilovací rukavice a teploměr na maso.

Dřevo nebo uhlí v případě grilu na uhlí?

Pokud máte spoustu času, stejně jako klid a trpělivost, rozhodněte se pro dřevo.

Vyberte si rychlejší a snadnější použití klasického uhlí nebo brikety, pokud si grilování uspořádáte na poslední chvíli nebo pokud s ním nechcete trávit příliš mnoho času.

Grilování na dřevě je časově náročné, počkejte 2-3 hodiny, než zhasne oheň a objeví se správné množství uhlíků. Zastánci grilování na dřevě tvrdí, že větve z tvrdého dřeva jsou ideální pro získání žhavých uhlíků, na kterých se maso peče.

Pečlivě vyberte maso na gril

Špízy jsou ideální a rychlé na grilování, které lze připravit za 15 minut. Nejlepší je použít hovězí maso, slaninu, klobásu a jakoukoli zeleninu, která je v současné době k dispozici. Můžete snadno připravit vepřový krček.

Požádejte obchod, aby nakrájel maso na plátky o tloušťce 1 cm a nechal jej marinovat po dobu 24 hodin. Následující den grilujte vepřový krček při teplotě asi 50 ° C tak, aby se příliš rychle nedeformoval. To samé můžete udělat s žebry, ale pamatujte, že vyžadují delší čas grilování.

Rovněž se ujistěte, že maso pochází od řezníka, aby bylo zaručeno, že bude čerstvé a v nejvyšší kvalitě.

Kdy přidat sůl do masa?

Toto je věčné dilema: kdy solit maso: před, během nebo po grilování. Podle našeho názoru je lepší maso osolit až po grilování. Když nasypeme sůl na syrové maso, stane se suché a nebude mít typickou vůni.

Hygroskopické vlastnosti soli způsobí, že solené maso uvolní vodu, která bude solí „vypuštěna“. Můžete to udělat jinak s hovězími steaky a před grilováním je osolte. Před solením však steaky namažte olejem.

Nezapomeňte na zeleninu

Nejen proto, že vegetariánství je trendy, ale také pro zdraví je vhodné se připojit ke grilovaným pochoutkám se zeleninou. Grilovaná zelenina je chutná a křupavá. Vyberte si sezónní zeleninu, bude čerstvá a aromatická.

Jeden tip: Nakrájejte cibuli, cuketu, lilek, mrkev a papriku a nechte je v jednoduché marinádě z olivového oleje, papriky a citronové šťávy po celou noc. Zeleninu grilujte po masu, když je teplo z grilu méně intenzivní.

Aby zelenina lépe chutnala a prošla marinádou, solte ji těsně před podáváním.

Nezapomeňte na estetiku a styl

Gril je jednoduché jídlo a uvolněná atmosféra a grilovaná jídla jsou skvělá k jídlu rukama. Ale ani v tomto případě nelze při servírování zapomenout na estetiku. Položte jej na stůl, a pokud jste venku, položte na stůl pěkný ubrus, postarejte se o funkční příbory (ne každý bude chtít jíst rukama) a barevné ubrousky. Nezapomeňte na skleničky na nápoje a sklenky na víno.

Dáte příspěvku 5 hvězdiček?[Celkem: 0 Average: 0]

Toto jsem viděla na internetu, bohužel již nedokáži najít kde. Ale nápad je krásný a krásně

Co lidé jedí, když si dají brunch?

mandarinková svíčka

jednoduchý.
Mandarinku nařízneme v půlce a snažíme se ji krásně sloupnout i s vnitřní šťopkou. Ta nám bude sloužit právě jako knot. Pak se jen naplní olivovým olejem a zapálíme. U zapalování mějte trpělivost! Já potřebovala asi šest sirek. Ale je to krásné a efektní a voňavé ????.
Vrchní díl mandarinky můžeme vykrojit vykrajovátkem, aby svíčka mohla hořet a ne shořet ????.

Tak krásný adventní čas přeji, Markéta

Dáte příspěvku 5 hvězdiček?[Celkem: 3 Average: 3.7] Co lidé jedí, když si dají brunch?

Marlenka

  • Těsto:
    250 g másla
    250 g cukru krupice
    3 lžíce medu
    100 ml mléka
    3 vejce
    400 g hladké mouky
    2 zarovnané lžičky jedlé sody
  • Na dokončení 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů a pikao (tubu zahuštěného čokoládového mléka)

10 tipů, jak jíst víc rostlinných potravin (nebo rovnou zkusit veganství) – Greenpeace Česká republika

Jednou z nejúčinnějších možností, kterou kdokoliv z nás může teď hned přispět ke zmírnění změny klimatu, je jíst méně masa a mléčných výrobků. Pustit se do rostlinného stravování – ať už zkusíte veganské jídlo sem tam nebo nastálo – je mnohem jednodušší, když máte dostatek informací. Přinášíme 10 tipů, jak zvýšit podíl rostlinných potravin.

V amazonských i dalších jihoamerických pralesech stále zuří požáry, které mají vážné dopady na domorodé obyvatelstvo i na celosvětové klima.

Hlavním viníkem je velkovýroba masa. Velkozemědělci kácejí a vypalují pralesy, aby získali prostor pro dobytek a půdu k pěstování krmiva pro miliardy zvířat ve velkochovech – včetně těch, které se objevují na talíři i nám v Evropě.

Uvažujete o tom, že kvůli klimatu zařadíte do stravování vyšší podíl veganských nebo vegetariánských jídel? To je skvělá zpráva! Právě teď je ideální chvíle začít s převážně rostlinnou stravou.

V obchodech i restauracích se nabízí čím dál širší veganský sortiment. Na internetu najdete řadu receptů, neustále se objevují nové produkty i dokumenty o příznivých zdravotních účincích nižší konzumace výrobků živočišného původu.

Stále více lidí volí rostlinné stravování kvůli zdraví, životnímu prostředí, úsporám nebo z etických důvodů. Těchto 10 tipů vám pomůže, pokud to chcete také vyzkoušet.

Budete mít zájem:  Bezmasé burgery očima masožroutů i vegetariánů. Proč je (ne)jedí?

Co lidé jedí, když si dají brunch?

1. Zpátky k základům – většina jídla je rostlinného původu!

Některé velmi výživné – a často i velice levné – rostlinné potraviny už nejspíš znáte a zřejmě je i máte ve spíži.

Luštěniny jako cizrna, fazole a čočka jsou plné bílkovin. Podobně jako všemožné ovoce a zelenina jsou často k dostání i mražené nebo konzervované. Dále tu máme obiloviny v podobě těstovin, rýže, kuskusu, nudlí a pečiva. A nezapomínejme na různé druhy ořechů a semen, burákové máslo nebo veganské potraviny jako tofu.

Chuť jídlu dodá koření, bylinky, oleje, bujony a další ochucovadla. Mnoho lahodných omáček a přísad, například pesto, je už k dostání i ve veganské verzi.

2. Orientujte se v živinách – a hledejte veganské alternativy

Možná se bojíte, že vám budou chybět syté bílkoviny, chuťové zážitky jako umami nebo textura jídel, na kterou jste zvyklí u masa a mléčných výrobků? Nabízí se spousta řešení.

Víte, že seitan, který si můžete připravit i doma z pšeničné mouky – je na bílkoviny stejně bohatý jako maso?

Nemusíte si ani zvykat na margarín – k dostání už jsou i kostky veganského másla, které si můžete namazat na pečivo nebo použít při pečení.

Pokud jde o texturu, existuje hodně veganských sýrů, které se rozpouštějí hezky jako ty živočišné. Z tofu se dá připravit výborná náhrada míchaných vajíček a chlebovník (jackfruit) připomíná trhané pečené maso.

Pokud jde o živiny, jediným vitaminem, který se ve veganské stravě nachází málo, je vitamín B12, je tedy potřeba ho doplňovat pomocí tablet nebo potravin, do kterých je přidáván. Není na tom ale nic divného.

Podobně ale už všichni konzumujeme například jód, který je pro naše zdraví tak důležitý, že se přidává do kuchyňské soli.

Stejně tak bychom měli v zimě doplňovat vitamín D, který naše tělo získává díky působení slunečních paprsků.

3. Najděte si oblíbené rostlinné „nemléko“

Pokud máte v oblibě latté nebo cappuccino, prozkoumejte, které rostlinné mléko vám v těchto nápojích zachutná nejvíc – jen musíte najít to, které vám vyhovuje. K oblíbeným patří ovesné mléko – oproti sójovému se v horké kávě nesrazí a spotřebuje se na něj méně vody než například na mandlové.

Pokud si troufnete na domácí přípravu, můžete ušetřit peníze i obaly. Z kešu se dá vyrobit kromě náhrady mléka či smetany i krémový sýr – jde to i bez kravínů!

4. Zapojte rodinu

Vaříte pro masožravou domácnost? Ukažte jim, jak lahodná můžou být bezmasá jídla. Vyzkoušejte spoustu výborných rostlinných náhrad za maso nebo sýry a vyhledávejte veganské verze klasických oblíbených receptů.

Pokud chcete ušetřit a současně se vyhnout průmyslově zpracovaným potravinám, zkuste například v receptech vyměnit mleté maso za čočku. Jídlo pro rodinu tak pořídíte mnohem levněji a nepochybně i zdravěji.

Co lidé jedí, když si dají brunch?

5. Plánujte si jídelníček, zkoušejte snadné recepty a připravujte oblíbená jídla do zásoby

Když se vrátíte unavení a hladoví z práce, hodinu kreativně vymýšlet a připravovat jídlo je to poslední, na co máte náladu.

Stačí si naplánovat několik jednoduchých rostlinných jídel, která vykouzlíte během chvilky. Přijdou vám vhod i v pernějším období. Můžete si také vařit do zásoby a jídlo dát zmrazit.

6. Připravte si svačinky

Nakupte si ořechy, sušené ovoce nebo cereální a proteinové tyčinky – online je můžete pořídit ve větším množství za výhodné ceny.

Zabalit si svačinky pomůže, když jste na cestách, dojíždíte do práce nebo když bydlíte či pracujete v místě, kde chybí dostatek dobrých možností veganského občerstvení. Navíc uděláte radost lidem okolo sebe, když máte po ruce něco chutného k zakousnutí a rozdělíte se.

7. Propojujte se s dalšími vegany

Pokud znáte nové a nadšené vyznavače či vyznavačky veganství, určitě víte, že rádi sdílejí rady. Konzultujte s příbuznými a známými, piště o vašich zkušenostech na sociální sítě. Můžete si i domluvit schůzku s někým, kdo se věnuje profesionálnímu výživovému poradenství a nechat si doporučit konkrétní tipy a recepty.

8. Důležitý je pokrok, ne dokonalost

Stanovte si realistické cíle a nebuďte sami na sebe moc přísní, pokud je nesplníte úplně perfektně. I když pro začátek zkusíte jen jeden rostlinný den týdně nebo jedno nové veganské jídlo, už tím snižujete zátěž pro životní prostředí i vlastní tělo. Radujte se z každého jídla bez živočišných výrobků – každá snaha se počítá!

Pokud přechod na veganství zkoušíte poprvé, můžete si jednou týdně dopřát volnější den. kdy si dáte i jídlo živočišného původu. Vyberte si kvalitní suroviny, nejlépe z místního zemědělství. Myslete na to, abyste přechodem k převážně rostlinné stravě podporovali i drobné zemědělství šetrné k životnímu prostředí.

Co lidé jedí, když si dají brunch?

9. Zaměřte se na výhody

Pestré pokrmy dobře ochucené zeleniny, luštěnin a obilovin jsou výborné a výživné. O něco méně výživné a zdravé, ale také lákavé je veganské rychlé občerstvení, kterého je v nabídce čím dál víc. Když si dáte seitanový burger nebo sójový řízek, určitě se budete cítit líp než po jejich masových variantách.

Také nezapomínejte na to, že šetříte spoustu peněz a děláte to i pro lepší pocit – postupně uvidíte, jak se tyto přínosy projevují.

10. Lákání místo poučování

Tohle pravidlo by mělo být samozřejmé: buďte k ostatním ohleduplní, když jim nadšeně vyprávíte o svém novém stravování. Poučování lidí, co by měli jíst, nikdy nefunguje. Skeptiky raději přesvědčte tím, že se podělíte o vynikající rostlinné jídlo nebo recept.

Mějte na paměti i to, že jídlo je do velké míry osobní záležitost a každý má svůj názor. Nemusíte se ospravedlňovat, proč něco jíte nebo nejíte. Pokud se vás ale někdo zeptá, můžete té příležitosti využít a vysvětlit, proč jste se takto rozhodli a čím je to pro vás přínosné.

Co lidé jedí, když si dají brunch?

Pralesy v Amazonii i na dalších místech jsou káceny a vypalovány, aby se místo nich mohly zakládat chovy dobytka a plantáže sóji určené na krmivo. Tento brutální systém urychluje změnu klimatu, ubližuje domorodému obyvatelstvu, ničí naši přírodu a zvyšuje riziko budoucích pandemií.

Spoluviníky jsou i některé řetězce supermarketů a rychlého občerstvení: Tesco, Burger King, McDonald’s a KFC ve velkém používají maso z velkochovů, které jsou příčinou odlesňování.

Pokud přijdeme o pralesy, prohráváme bitvu proti změně klimatu. Připojte se a podpořte kampaň za záchranu Amazonie.

Brunch: Dobrý nápad, anebo cesta do pekla? | Zpravodajství ze světa pohostinství – HOREKA

Brzký oběd neboli snoběd se stále více ukazuje v nabídce restaurací napříč Českou republikou. Není pro každého a může jak pozvednout tržby, tak i přinést nežádoucí problémy.

Najdou se podniky, které brunche adorují, další, kterým se do konceptu nehodí, ale i ty, jež je po několika týdnech opustily.Kde se vlastně brunch vzal? První zmínka o nedělním hybridním jídle je často připisována britskému publicistovi z konce 19. století Guy Beringerovi, jehož esej „Brunch: A Plea“ volala po lehčím společenském jídle.

Přirozeně to byli Američané, kteří proměnili brunch v zástěrku pro denní pití.

Ve své knize „Brunch: A History“ sociolog Farha Ternikar sleduje vzestup invence během prohibice, když konzumenti zjistili, že malá pomerančová nebo rajská šťáva je perfektní kamufláží a lze do ní bez problémů přidat alkohol.

Tak nějak vznikl ikonický koktejl mimosa, bez kterého se neobejde žádný anglosaský brunch. U nás se začaly brunche objevovat díky mezinárodním hotelovým řetězcům, dnes jsou součástí mnoha restaurací.

Češi snobědy vyhledávají stále více

Pokud si myslíte, že doba brunchů je za námi a vyhledávají je zejména cizinci, mýlíte se. Podle Googlu zájem o tento způsob stravování od roku 2004 stoupá a nyní je v České republice na vrcholu. Nejvíce vyhledávání se odehrává zejména v zimních měsících, především na počátku roku.

Co lidé jedí, když si dají brunch?

Frekvence vyhledávání slova brunch od roku 2004 do současnosti v České republice.

Pravdou ale je, že brunch je zejména doménou velkých měst a dovolenkových destinací. Nejvíce je vyhledáván v Praze, Jihomoravském a Středočeském kraji. Nejčastější spojení jsou: best brunch in Prague, brunch Brno, brunch Prague.

Co lidé jedí, když si dají brunch?

Zkrátka zájem o brunche tady je. V Americe jsou dokonce čistě brunchové restaurace a těší se velké oblibě. U nás by daný koncept mohl fungovat právě v Praze.

„Umím si to představit v korporátních budovách či v destinacích se zvýšeným pohybem pracujících, např. pražský Karlín nebo Pankrác,“ přemýšlí Lukáš Nevyjel, šéfkuchař restaurace Nota Bene.

Pro ostatní zbývají víkendové brunche. Tato možnost sice může, ale nemusí být pro vás ideální.

Snobědy se vyplatí vyprodat předem

Brunch totiž vyžaduje adekvátní prostory a vybavení. Podle oslovených šéfkuchařů se snobědy vyplatí od jistého počtu míst v restauraci, shodnou se na čísle 50 +.

Budete mít zájem:  Šťáva z citronu: Skutečně nám rozhýbe metabolismus?

Pro brunche potřebujete zázemí, hodí se i zahrada nebo dětský koutek. „V La Verandě jsme měli deset let v neděli zavřeno. Posledního půl roku máme otevřeno a nepředpokládáme, že bychom začali dělat brunche.

Důvod je, že restaurace na to nemá potenciál.

V Babiččině zahradě patřičné zázemí je, ale proč mít brunch, když máme problém uspokojit všechny hosty o víkendu?“ ptá se Radek David, executive chef restaurací La Veranda, Babiččina zahrada, The Bistro.

Štěpán Návrat, executive chef Benjamin, Caffé Buddha, doplňuje: „Tento druh akcí je neuvěřitelně náročný na přípravu, vyšší počet zaměstnanců i velikost prostor, je potřeba zákazníkům nabídnout maximální zážitek a komfort. Proto se do nich nehrneme.

Jsme malí. Osobně jsme chodili s rodinou v USA na brunche každý měsíc do podniků, které se zaměřují jen na brunche, a bylo to super, i když jsem to v 18 nechápal a trvalo mi několik návštěv, než jsem pochopil, že brunch je kombinace snídaně a dobrého jídla.

Podle Štěpána Návrata je lepší brunch zrušit, pokud se předem nevyprodá, jinak bude ztrátový a zákazník si neodnese ten správný gastronomický zážitek, protože se budete snažit ušetřit na surovinách a snížit ztrátu. „Určitě musí být podmínkou zakoupení voucheru předem, pak se dá krásně plánovat, co bude na tabuli.“

Kamenem úrazu jsou právě úrovně zdejších brunchů. Sama jsem jich zažila několik ve velkých hotelových řetězcích a bylo zjevné, že se konají pro zužitkování surovin, které mají to nejlepší za sebou.

Souhlasí se mnou i Lukáš Nevyjel: „Jako hlavní negativum vnímám dosavadní úroveň nabízených brunchů u nás.

Nepřijde mi, že si zde hrajeme s myšlenkou, jak cíleně vytvořit opravdu kvalitní produkt, ale jak prodat průměrná jídla a suroviny pod záštitou slova brunch.“

Lze to všude!

Pojďme ale k pozitivnějším stránkám snoběda. Brunch můžete v našich končinách brát jako pozdní snídani s lehkým obědem formou nabídky vydatnější snídaně nebo formou bufetu. Vše závisí na vašich prostorách.

A proto, abychom vám dokázali, že brunche se dějí i mimo Prahy, jsme oslovili nejenom Romana Pauluse z Prahy, ale také mimopražské kuchaře, kterým se tyto snobědy osvědčily. A nejedná se jenom o hotelové restaurace, brunche mají dokonce i v Chomutově a Mostě! Začneme ale Prahou.

Brunche v hotelu Alcron patřily k prvním v Praze, takže když zde Roman Paulus nastoupil, už byly v plném proudu. „Díky hotelovým hostům naše brunche začínají ne dopoledne, ale v poledne. Tím je jejich složení trošku jiné, než mají ostatní. Nejsou snídaňové.

Spíš se jedná o kvalitní bufetovou obědovou nabídku,“ vysvětluje Roman Paulus. I proto se zde osvědčila pečená kachna. „Doslova se nesmí měnit receptura. Pravidelní hosté jdou cíleně za ní. Maximálně nám dovolí ji vyměnit v listopadu na jeden víkend za husu.

Na Moravě se zase rozhodli pro moravské brunche. Hotely Akademie Morava nabízejí snobědy od 11.00 do 15.00. „Pro náš moravský brunch jsme se rozhodli, protože na Moravu patří hodování à la co hrdlo ráčí. Držíme se tedy moravské klasiky, ale samozřejmě ji někdy ozvláštníme. Připravujeme také sushi, mořské ryby, italská rizota atd.,“ popisuje Petr Svoreň, šéfkuchař hotelů Akademie Morava.

A nyní slibovaný Chomutov a Most. V chomutovské kavárně Lagarto pořádají brunche již tři roky, a to každý den do dvou hodin odpoledne. Bistro Deli by Lagarto v Mostě začínalo s brunchi jednou dvakrát do měsíce, protože zájem lidí nebyl veliký.

To se ale změnilo a dnes zde najdete snobědy každý víkend. „Postupem času se to, že děláme brunche, rozkřiklo a začalo chodit víc a víc lidí. Dva roky už mám u sebe kolegyni, za kterou bych dal ruku do ohně, a i díky ní jsme se mohli neustále zlepšovat.

Na víkendy mám mladého učně, který dělá i sto snídaní za víkend sám a baví ho to – taky mu patří mé díky. Hned jak skončí školu, jde ke mně do týmu. Ve dvou se to vždy lépe táhne. Klidně i ve třech. Čím víc lidí, tím víc času i na plating, úpravy, servis apod.

,“ vysvětluje úspěch brunchů na severu Jacob Racek, šéfkuchař Deli Lagarto Most a Lagarto J&J Teplice.

A co se na severu osvědčilo? „Vedou hlavně lívance s jogurtem a ovocem a Half English – anglická snídaně. Benedict mají taky své fanoušky, kterým nevadí si je dát třeba i každý den. Neosvědčila se mi vejce Benedict s chřestem. Lidem chřest vadil a prosili, ať už skončí sezona a vrátím tam avokádo nebo špenát.

Ještě asi když jsem vzal z lívanců jogurt, to byla málem petice na magistrátu za návrat jogurtu,“ směje se Jacob Racek. Na zdejší poměry zkouší opravdu neobvyklé věci. „V nabídce mám lívance s banánem, slaninou a javorovým sirupem. Hodně lidí v Mostě si myslelo, že beru drogy, ale v Londýně to bylo naprosto normální a překvapivě hodně chutné.

Několik lidí se to odvážilo zkusit a taky byli příjemně překvapeni.“

I na těchto příkladech vidíte, jak různorodé brunche mohou být. Stačí si vše pořádně promyslet, spočítat a zjistit, co by vaši hosté přivítali. Anebo si řekněte, že to pro vás nemá cenu a jděte dál.

Jana Dorčáková

BOX
Brunche napříč republikou

Deli Lagarto, Most Lagarto, Chomutov Hotely Morava Akademie La Rotonde, Praha
Nabídka brunchů základ 99 CZK
menu s kávou 149 CZK+ fresh 179 CZK
499 CZK Dospělá osoba 1499 CZK
dítě 6–12 let 699 CZKdospělá osoba nealko 1199 CZK
  • BOX
  • Brunch
  • Pojem vznikl spojením dvou slov: breakfast (snídaně) a lunch (oběd), tedy česky snoběd.
  • BOX
  • Pozitiva a negativa brunche podle Radka Davida
  • + nová klientela
  • + upevnění vztahu se stávající klientelou, pokud chodí do restaurace i v neděli, ačkoli tam má přes týden jednání
  • + možnost kuchyně zpracovat všechny suroviny
  • + kuchyně si může vyzkoušet nové věci
  • + vzít celou rodinu a potkat se s přáteli
  • zabrání restaurace pro stávající klientelu
  • zklamání z malé nabídky jídel
  • nemožnost jíst jídla ze stálého menu, jelikož je pouze omezená nabídka na brunch
  • pro někoho hluk dětí (myšleno restaurace, kde nejsou děti běžnými hosty)
  • malé porce, nízké ceny, které na konci vyjdou mnohem dráž než tříchodové menu v dané restauraci

Pozdní víkendové snídaně vedou k přibírání, tvrdí vědci | Zdraví

Mnoho lidí si o víkendu po náročném pracovním týdnu rádo přispí, a snídani proto odsune na pozdější hodinu. Časté holdování brunchům, tedy snídaním, které jsou zároveň obědem, ale podle španělských vědců vede k přibírání na váze, a to i v případě, že pozdní víkendová snídaně má stejnou energetickou hodnotu jako ta v pracovním týdnu.

Za hlavní příčinu vědci považují skutečnost, že tělo je zvyklé snídat v pravidelnou dobu a při odložení prvního jídla dne živiny hůře zpracovává. Na studii vědců z barcelonské univerzity upozornil britský list Daily Mail.

Lidé, kteří o víkendu snídali o 3,5 hodiny později než v týdnu, měli podle studie o 1,3 bodu vyšší index tělesné hmotnosti BMI v porovnání s těmi, kteří svůj režim neměnili. Délka spánku, energetický výdej a kvalita jídla na tento rozdíl podle vědců neměly vliv.

Hlavním důvodem podle nich tak bylo, že tělo si přirozeně zvykne jíst v určitou dobu a když se tento čas změní, jídlo se mu hůře zpracovává a vede to k přibírání. Jinými slovy naše biologické hodiny náš metabolismus připravují na to, aby jídla zpracovával v určitý čas. Buňky jsou tak naprogramovány, aby věděly, kdy využívat určitých živin.

Když člověk jí v jinou dobu, tělo to překvapí a metabolismus se zpomalí, což vede k většímu ukládání tuku, tvrdí experti.

Co lidé jedí, když si dají brunch?

Studie se opírá o vzorek 1100 studentů ze Španělska a Mexika. Respondenti uvedli, kdy běžně snídají, obědvají a večeří v týdnu a kdy o víkendu. Téměř dvě třetiny studentů o víkendu jedly o hodinu později a nejčastěji odsouvaly snídani. Čím větší byl rozdíl mezi běžnou dobou jídla v pracovní den a o víkendu, tím častěji měli respondenti nadváhu.

Největší přibírání na váze bylo zaznamenáno, když byla snídaně o víkendu odsunuta o 3,5 hodiny, například když dotyčný běžně v týdnu snídal v 08:00 a o víkendu v 11:30. Tito lidé měli průměrně o 1,3 bodů vyšší BMI než ti, kteří svůj režim příliš neměnili.

U člověka, který měří 170 centimetrů a váží 90 kilogramů rozdíl 1,3 bodu na stupnici BMI představuje čtyři kilogramy. Podle vedoucí studie Maríi Fernandy Zerónové by tak mohlo pravidelné stravování přispět k redukci hmotnosti.

Britská výživová poradkyně Mhairi Brownová studii sice označila za „zajímavou“, zároveň ale dodala, že hlavní prokazatelnou metodou vedoucí k redukci váhy je snížení kalorického příjmu.

S partnerem i na byznys schůzku. Kam v Praze na ten nejlepší brunch?

Není lepší den než ten, který začne skvělou kávou a ještě lepším jídlem. Neděle s partnerem najednou dostane dovolenkovou atmosféru a během všedních dní dokáže brunch zachránit nejeden nudný pracovní meeting.

Budete mít zájem:  Suší jídlo mrazem. Lyofilizace potravin má budoucnost, věří výrobce

Brunch sice není nic nového pod sluncem, ale po dlouhé době v karanténě a se začínajícími prázdninami si zas říká o pozornost. A my mu ji moc rádi dáme.

Tady je několik starých brunchových matadorů, kde vám palačinky a avokádové tousty budou servírovat jako esa z rukávu, ale i pár relativních nováčků, kam jste možná ještě přes pandemii nestačili zajít.

Etapa

Dva do pečení chleba (i do sebe navzájem) zbláznění foodies Petr a Gabi si po několika měsících rekonstrukce a rocích příprav a snů otevřeli v Karlíně bistro Etapa. A byl to start s rychlou stopkou.

Přišla pandemie, která je v pečení a vaření na chvíli stopla. Teď už ale jedou dál a  servírují nedělní brunche každý den.

Jsou plné barevné zeleniny, výběrové kávy, domácí limonády a samozřejmě –⁠ na místě pečený domácístoprocentně celozrnný kváskový chleba.

Zona bistro

Pokud vám nevadí brunch na stojáka, zajděte do pasáže v Dlouhé. Odolejte zákusku u Cukráře Skály, až půjdete kolem Naše maso, sklopte oči k chodníku a zvládněte to až do pasáže, kde najdete nové bistro Zona. Tam vám namažou tu nejdelší a nejkřupavější bagetu pomazánkou, o které se vám ještě večer bude zdát.

Kro Kitchen bistro & rotisserie

Jestli budete mít náladu udělat si brunch ve formě pikniku, zajděte do Kro Kitchen na Vinohradské. Tam vám všechny dobroty zabalí s sebou a vy si je můžete sníst v nedalekých Riegrových sadech nebo Grébovce. Not bad start do víkendu.

Bockem

O tomhle legendárním brunchovém spotu už jsme vám psali celý milostný dopis. Bistro Bockem je jediné místo, kde vám naservírují snídani v degustačním menu.

Menu je samozřejmě sestaveno podle oceňovaného a vyhledávaného konceptu posledních let – je sezonní a z velké části připravené z lokálních surovin.

Cenovou hladinu si přitom drží přijatelnou, za předkrm, hlavní chod, dezert a nápoj zaplatíte celkem 320 korun.

Teplá Kačka

Jestli máte občas chuť na brunch po asijsku, zajděte do nového podniku kousek od Veletržního paláce na Praze 7.

Vymakaný koncept plný asijských specialit vás skvěle naladí do celého dne a limonáda ze zeleného čaje i nakopne.

Doporučujeme zkusit napařované knedlíčky, kdybyste se náhodou přehoupli časem blíž k obědu, pekingská kachna se zeleninou, hoisin omáčkou a rýžovými placičkami je must try.

The Farm

Vcelku legendární snídaňo-obědové místo na Letné. Asi tak staré jako brunch sám. Kdo zatím nebyl, měl by napravit. Jejich lívanečky se sezonním ovocem vám zvednou náladu a chybu neuděláte ani se slaným chodem. Jo a mají rádi pejsky, takže jestli máte, vezměte ho s sebou a pak s ním rychle na procházku do letenského parku nebo do Stromovky.

Café Letka

Další spot na Letné, který byste neměli při svém brunchovém maratonu vynechat. Za pár let své existence vychytali menu do detailu, a tak se v bistru můžete doslova projíst celým dnem a večer to zakončit míchaným super drinkem.

Sweet and Pepper DAYS

O rodinném bistru založeném roku 2013 jsme už psali mockrát. Jsou prostě dobří! Jestli něco ale musíte ochutnat, jsou to jejich vejce Benedikt s černým česnekem nebo klasický chleba s avokádem načančaný tak, že si ten iPhone i proti všem zásadám stejně vytáhnete a kvůli fotce si i ten Instagram přece jen nakonec založíte.

Bistro 8

Další bistro klasika, tentokrát můžete volit mezi Letnou a Žižkovem. Tam vám na kovovém tácu naservírují hned celý brunch –⁠ hlavní jídlo, salát, zákusek a kávu. S tácem si můžete klidně sednout i do trávy blízkého parku a udělat si takový malý piknik.

Cafefin

Když se Asie potká s Evropou a řeknou si, že být hipster je vážně cool, vznikne místo jako Cafefin. Tímhle barevným jídelníčkem se budete projídat hodně dlouho a můžeme zaručit, že cokoli si vyberete, budete zbožňovat od prvního sousta.

Cobra

Aneb místo, kde můžete prožít nejen celý den, ale i noc. A pak si ještě s lehkou hladinkou dát na vysvobození hezky vejce Benedikt, omeletu se slaninou nebo pověstné americké lívance v doprovodu sezonního ovoce.

Cafe Jen

Další letní víkendový brunch na trávě v parku! V Cafe Jen vám do krabice zabalí hned několik mazaných chlebů, koláče, buchty a k nim přidají výbornou kávu nebo čerstvě vymačkaný pomerančový džus. Co víc si na dopoledním pikniku přát.

Spižírna 1902

Můžete si být jistí, že v bistru, kde je celá sekce v menu zasvěcená toastům a lívancům, si vždycky vyberete. A taky pochutnáte. Ve Spižírně vám k míchaným vajíčkům naservírují i domácí, z pece právě vytažený rohlík. A co si budeme povídat, křupavý rohlík s máslem je někdy to nejlepší, co existuje.

Mlýnec

Pražský podnik s náramným výhledem patřící do impéria Sanjiva Suriho je místními stále tak trochu neobjevený.

To však neplatí pro fenomenální víkendové brunche, které bývají i pár dní předem vyprodané.

Udělejte si rezervaci, neb kombinace výborně připravených mořských plodů, české kuchyně v moderním pojetí a neomezeného prosecca (případně bohatého vinného lístku) udělá z obyčejného víkendu zážitek. 

Oh Deer Bakery

Takový borec na konec. Minimálně co se kalorií týče. Nejen že nám už nějaký ten rok v Oh Deer Bakery dělají pravidelně výčitky jejich skvělými, všemožnými krémy plněnými, croblihami. Teď se rozhodli ještě víc přitlačit na pilu a tenhle croissant s koblihou v jednom vylepšili vejcem Benedikt. Hřích? Ano. Jestli stojí za to? Rozhodně.

Dopřejte si víkendový brunch v pohodlí domova

Pořádně si přispat, sejít se s kamarády někde v kavárně a dopřát si několikahodinovou siestu u kávy a, co je hlavní, s talířem plným dobrot jako je avokádový toast nebo wafle. Přesně to je podstata tzv.

 brunche (z anglickéh breakfast – snídaně, a lunch – oběd), svačiny podávané od 10 do 13 hodin, která spolehlivě nahradí snídani i oběd. Do kavárny ale bohužel ještě nemůžeme, proto pro vás máme několik tipů, jak si víkendový brunch užít s celou rodinou v pohodlí domova.

Možná si říkáte, že to nebude ono, protože místo toho, aby vám všechny ty pochoutky někdo přinesl již hotové na podnose, budete si je muset připravit vy sami. Nemusíte se však bát. S našimi recepty vše hravě zvládnete, domácí brunch má navíc jednu velkou výhodu. Nemusíte se převlékat z pyžama a nijak se upravovat.

Brunch si můžete vychutnat pěkně zachumlaní v posteli, pustit si k němu oblíbenou hudbu a třeba i zapálit vonné svíčky. Uvidíte, jak se vám domácí atmosféra zalíbí a třeba si z víkendového brunche uděláte rodinnou tradici.

Dlouhá zimní rána jsou jako dělaná pro pomalé snídání v peřinách.

Celý článek

Jak si připravit domácí brunch?

Pojďte se s námi podívat na tipy, z čeho si brunch připravit, aby byl naprosto dokonalý a vyvážený.

Pitný režim je základ

Po probuzení je důležité doplnit do těla tekutiny, které tělo potřebuje po několikahodinovém spánku. Proto byste brunch měli začínat popíjením dobré kávy nebo čaje. Teď v zimě je ideální zázvorový čaj jako prevence před nachlazením.

 Mátový čaj zase pomáhá s trávením, což by se v případě dlouhého hodování mohlo hodit. Pokud neholdujete čaji ani kávě, tekutiny můžete získat prostřednictvím ovocných šťáv.

Připravte si třeba jemnou bezinkovou šťávu, pomerančovou šťávu s kurkumou nebo šťávu z červené řepy, jablek a zázvoru.

V zimě, víc než v jakémkoliv jiném období, potřebuje naše tělo vitaminy, aby správně fungovalo a chránilo se před…

Celý článek

Něco sladkého

Ke kávě či čaji se bude hodit něco sladkého. Upečte si vaši oblíbenou buchtu, třeba dvoubarevnou bábovku s kakaovou polevou nebo máslový croissant. Ideálními sladkými pokrmy pro brunch jsou také nadýchané lívance, palačinky či vafle.

Vyzkoušejte naše delikátní palačinky s vanilkovým krémem nebo zdravější špaldové, milovníky lívanců potěší slaďoučké skořicové lívance s medem a vaflovým nadšencům doporučujeme vláčné vafle z podmáslí. Barvy a další chuťové rozměry dodáte na svůj brunch miskou plnou chutí i zdraví, tzv.

 smoothie bowl, nebo naší sladkou snídaňovou miskou s avokádem.

Něco slaného

Kromě sladkých pokrmů by brunch měl zahrnovat i slaná jídla. Na talíři by vám neměly chybět populární, krásně vypadající a navíc zdravé avokádové toasty. Stejnou parádu udělají i tzv.

 bagely, housky typické kulatým tvarem s děravým středem, které můžete naplnit čím je vám libo. Vyzkoušejte náš hříšně dobrý bagel nebo bagel s lososem. A co by to bylo za brunch bez vajíček? Ty si můžete připravit na desítky způsobů – míchaná, v podobě omelety nebo volského oka.

Z vajíček si můžete připravit také populární sendvič zvaný vejce benedikt nebo slané palačinky á la Benedikt.

Důležité upozornění na závěr: Velké množství krásně vypadajícího a vůní oplývajícího jídla láká k tomu vše co nejrychleji slupnout. To byste si ale způsobili pěkný břichabol.

Podstatou brunche je několikahodinové vychutnávání si pokrmů, proto na konzumaci opravdu nechvátejte, dejte si na čas a užijte si, že nemusíte dělat nic jiného než jen relaxovat, pít a jíst.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector