Citrony a zdraví – jaké mají účinky na zdraví?

Citrony a zdraví – jaké mají účinky na zdraví?

Citrony jsou bohatým zdrojem vitamínu C, vlákniny a řady dalších rostlinných látek. Díky těmto látkám mají řadu léčivých účinků a jsou zdraví prospěšné. Kromě kardiovaskulárního systému pomáhají také při hubnutí, trávicích potížích a dalších onemocněních. V tomto článku najdete 6 léčivých účinků citronů na zdraví, které byly ověřeny vědeckými studiemi.

  • Citron je bohatým zdrojem vitamínu C.
  • V jednom citronu najdeme zhruba 30,7 mg vitamínu C, což představuje asi 33% doporučené denní dávky.
  • Výzkumy ukazují, že konzumace ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vitamínu C snižují riziko vzniku infarktu myokardu a mozkové mrtvice (1, 2, 3).

Nicméně pro vaše srdce není dobrý jen vitamín C. Také vláknina a další rostlinné látky obsažené v citronu podstatně snižují některé rizikové faktory, které jsou odpovědné za vznik srdečních onemocnění (4, 5).

  1. V jedné studii bylo například zjištěno, že konzumace vlákniny z citrusů (mezi které patří i citróny) dokáže po 4 týdnech snížit hladinu cholesterolu v krvi (6).
  2. Rostlinné látky obsažené v citronu, zejména pak hesperidin a diosmin, rovněž prokazatelně snižují hladinu cholesterolu v krvi (7, 8, 9).
  3. Shrnutí: Citron obsahuje velké množství vitamínu C, vlákniny a dalších látek, které prokazatelně snižují cholesterol a riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
  4. Citrony jsou často označovány za ovoce, které podporuje hubnutí a existuje několik teorií proč tomu tak je.
  5. Jednou z teorií je, že obsahují pektin, což je rozpustný druh vlákniny, která se v žaludku roztáhne a prodlouží tak dobu trvání pocitu plnosti a sytosti.
  6. Problém je, že pektin je obsažen v oblasti těsně pod slupkou citronu a pokud pijete pouze citronovou šťávu (tak jako většina lidí), tak do těla žádný pektin nedostáváte a tím pádem si ani nezvyšujete pocit sytosti.
  7. Další teorie říká, že na hubnutí je nejlepší pít spolu s konzumací citronu teplou vodu.
  8. Nicméně tato teorie může mít určité trhliny, protože se ví, že pití vody samo o sobě zvyšuje množství kalorií, které spálíte, takže není možné jednoznačně říci, zda se na hubnutí podílí jenom pití vody nebo i citron (10, 11).
  9. Další teorie vychází z toho, že za účinky citronu na hubnutí jsou odpovědné ostatní rostlinné látky, které citrony obsahují.
  10. Výzkumy ukazují, že rostlinné látky obsažené v citronu pomáhají při hubnutí (nebo fungují jako prevence proti tloustnutí) (12, 13).

Citrony a zdraví – jaké mají účinky na zdraví?

  • V jedné studii byly myším na “tučné” dietě podávány polyfenoly extrahované z citronové kůry a bylo zjištěno, že myši, které tyto výtažky konzumovaly, přibralyméně než ostatní (14).
  • To jsou velmi zajímavá zjištění.
  • Je však potřeba přiznat, že dosud neexistují žádné klinické studie, které by potvrzovaly účinnost látek obsažených v citronu na hubnutí.

Shrnutí: Studie na zvířatech potvrzují, že výtažky z citrónu mohou přispívat k hubnutí. Tyto účinky ale zatím nejsou potvrzeny studiemi na lidech.

  1. Ledvinové kameny jsou drobné kamínky, které se vytvoří přeměnou odpadních látek v ledvinách a vývodných cestách močových v krystaly.
  2. Jsou poměrně častým onemocněním a řada lidí jimi trpí opakovaně.
  3. Kyselina citrónová brání vzniku ledvinových kamenů zvýšením objemu moči a zvyšováním pH moči, čímž vzniká méně příznivé prostředí pro tvorbu ledvinových kamenů (15, 16).
  4. Některé studie potvrzují, že pouhých 120 ml citronové šťávy denně do těla dodá dostatek kyseliny citronové k tomu, aby se zabránilo opětovnému vzniku ledvinových kamenů u lidí, kteří jimi již někdy trpěli (17, 18).

Některé studie také ukazují, že šťáva z citronu je všeobecně výbornou prevencí ledvinových kamenů. Nicméně než začneme jásat, je potřeba přiznat, že výsledky studií jsou smíšené a zatímco některé pozitivní vliv citronové šťávy na ledvinové kameny potvrzují, jiné naopak nic takového nepotvrdily (19, 20, 21, 22).

Je proto potřeba provést více rozsáhlejších studií na ověření účinků citronové šťávy na ledvinové kameny (23, 24, 25).

Shrnutí: Citronová šťáva může být dobrou prevencí proti opětovnému vzniku ledvinových kamenů. Je ale zapotřebí provést další výzkum, abychom to mohli definitivně potvrdit nebo vyvrátit.

Anémie z nedostatku železa (odborně sideropenická anémie) je docela časté onemocnění. Vzniká v případě, kdy s potravou nepřijímáte dostatečné množství železa nebo v případě větších ztrát krve.

Citrony sice také obsahují železo, ale jejich hlavní přínos pro ochranu před vznikem sideropenické anémie spočívá v tom, že obsahují látky, které zlepšují vstřebávání železa z potravin rostlinného původu (26, 27).

Železo z červeného, kuřecího nebo rybího masa (známé pod názvem hemové železo) se ve střevech velmi snadno vstřebává. Naproti tomu železo z potravin rostlinného původu (takzvané nehemové železo) se nevstřebává tak dobře a jeho vstřebávání je možné pozitivně ovlivnit současným přijímáním vitamínu C a kyseliny citronové.

Protože citrony obsahují jak vitamín C, tak kyselinu citronovou, pomáhají vás chránit před anémií, protože zajišťují, že se železo přijaté z potravin rostlinného původu ve střevě vstřebá (a tudíž i využije) v maximální možné míře.

Shrnutí: Citrony obsahují vitamín C a kyselinu citronovou, které pomáhají lépe vstřebávat nehemové železo z potravin rostlinného původu. To pomáhá zabránit vzniku sideropenické anémie.

Strava bohatá na ovoce a zeleninu může být vhodnou prevencí některých druhů rakoviny (28).

V pozorovacích studiích bylo zjištěno, že lidé, kteří konzumují více citrusů, mají nižší riziko rakoviny. Je ale potřeba přiznat, že další studie tato zjištění nepotvrdily (29, 30, 31).

V laboratorních podmínkách bylo prokázáno, že celá řada látek, obsažených v citronu, umí zabíjet rakovinné buňky. Nicméně to neznamená, že tyto látky by fungovaly stejně i v lidském organizmu (32, 33, 34).

Někteří odborníci si myslí, že látky obsažené v citronu, jako jsou například limonen nebo naringenin, by mohly působit proti rakovině. Ovšem tuto hypotézu je nutné ještě pořádně prověřit a podložit odborným výzkumem (5, 35, 36, 37).

  • Konzumace citronů jako prevence rakoviny je rovněž podpořena výsledky některých studií na zvířatech, které prokázaly, že D-limonen (látka obsažená v citronovém oleji) působí proti rakovině (38, 39).
  • V další studii byly zkoumány účinky látek b-kryptoxantin a hesperidin z mandarinek, které jsou rovněž obsaženy v citronech.
  • Výsledkem této studie bylo zjištění, že tyto látky brání tvorbě maligních nádorů na jazyku, v plicích a ve střevech hlodavců (40).
  • Je však potřeba říci, že v této studii byly použity doslova mega dávky těchto látek (mnohem větší množství než kolik byste do organizmu dostali jen prostou konzumací citronů nebo pomerančů).
  • Podle dosavadních výzkumů se zdá, že některé látky obsažené v citronech a ostatních citrusových plodech mohou bránit progresi nádorových onemocnění.
  • Současně je ale potřeba říci, že neexistují žádné kvalitní a spolehlivé důkazy o tom, že by citrony dokázaly zlikvidovat rakovinu u lidí.

Shrnutí: Některé látky obsažené v citrónech ve studiích na zvířatech prokázaly určité účinky proti rakovině. Nicméně je potřeba provést studie na lidech, abychom zjistili, zda to stejně funguje i u lidí.

Citrony obsahují zhruba 10 % sacharidů, z nichž většina je ve formě jednoduchých cukrů (monosacharidů) nebo rozpustné vlákniny.

Hlavním druhem vlákniny v citrónech je pektin, což je druh rozpustné vlákniny, která má řadu prověřených léčivých účinků na lidské zdraví.

Citrony a zdraví – jaké mají účinky na zdraví?

Rozpustná vláknina zlepšuje zdraví trávicího traktu a zpomaluje trávení sacharidů a škrobů. To může v konečném důsledku vést ke snížení hladiny cukru v krvi (41, 42, 43, 44).

Je však potřeba říci, že abyste mohli naplno využívat léčivých účinků vlákniny z citronů, museli byste jich zkonzumovat velké množství, a to jak dužinu, tak slupku.

Pokud budete pít jenom šťávu z citronu a nebudete jíst slupku a vlastní dužinu tohoto chutného ovoce, připravíte se o řadu pozitivních léčivých vlivů rozpustné vlákniny.

Shrnutí: Rozpustná vláknina obsažená v citronech zlepšuje zdraví vašeho trávicího traktu. Je ale potřeba nejen pít samotnou citronovou šťávu, ale konzumovat i slupku a dužinu citronu.

Citrony obsahují velké množství vitamínů C, rozpustné vlákniny a dalších složky, které mají řadu léčivých účinků.

Konzumace citronů vám tak může pomoci bojovat s onemocněním srdce, anémií, ledvinovými kameny, trávicími potížemi a rakovinou.

Citrony jsou tedy nejen velmi zdravou potravinou, ale mají také nezaměnitelnou, příjemnou chuť a vůni. Díky tomu je můžete snadno konzumovat spolu s vaší běžnou stravou nebo nápoji.

Citron: účinky a další zajímavosti

Citron je tvořen z 90% z vody a je plný vitamínů a vlákniny. Citrony jsou skvělým zdrojem vitamínu C. Citrony dále obsahují flavonoidy (zejména diosmin a hesperidin), které mají společně s vitamínem C silné antioxidační účinky. Dále citron obsahuje draslík, který napomáhá snižovat krevní tlak. Citron má navíc nízký obsah kalorií a žádný tuk. 

Citron a jeho složení  na 100 g (menší citron váží kolem 45 g )
tuk  0 g
kalorie 25 (105 kJ)
bílkoviny 0,4 g
sacharidy 8,6 g
– z toho vláknina 0,4 g
– z toho cukry 2,4 g
vitamín C 46 mg
vitamín A 20 UI
vitamín E 0,2 mg
vápník 7 mg
draslík 124 mg

Citrony a zdraví – jaké mají účinky na zdraví?

 Citron a jeho zdravotní účinky

1. Zdroj vitamínu C

Citron je velmi dobrým zdrojem vitamínu C (jeden citron obsahuje přibližně 25 mg vitamínu c), který pomáhá bojovat proti nachlazení a dalším nemocem. Vitamín C z citronu dále pomáhá například při kardiovaskulárním onemocnění. 

2. Pomáhá posilovat imunitní systém 

Studie poukazují na to, že konzumace citronu může posilovat náš imunitní systém a to díky vysokému obsahu antioxidantů. Antioxidanty pomáhají chránit buňky v těle proti volným radikálům, které mají za následek řadu chorob a dokonce i předčasné stárnutí. 

Budete mít zájem:  Proti vráskám pomůže rýže, pšenice i sója

Studie poukazují na to, že pravidelná konzumace citronu (nebo dalších potravin s vysokým obsahem antioxidantů) zlepšuje funkci imunitního systému. Citrony tak díky obsahu fytochemikálii a vitamínu c pomáhají v boji proti virovým onemocněním a dalším infekcím.

3. Pomáhá při hubnutí

Citrony vám mohou pomoci při redukci váhy, jelikož obsahují důležité vitamíny a vlákninu. Vláknina z citronu vám dá pocit sytosti na delší časový úsek během dne. Je potřeba vědět, že citron sám o sobě určitě není magickým lékem na hubnutí, ale pouze napomáhá při vaší cestě. 

Na internetu kolují nepravdy o tom, jak díky citronové vodě můžete zhubnout desítky kilogramů. Citron však můžete zařadit do vašeho jídelníčku jako součást zdravého životního stylu. I když je dobré zaměnit citronovou vodu za slazené nápoje, tak je potřeba myslet hlavně na pohyb a omezení dalších cukrů. 

4. Napomáhá při infekci 

Citrony nám díky svým antibakteriálním a antiseptickým vlastnostem mohou pomoci také proti infekcím (zejména v krku při nachlazení). Díky vysokému obsahu vitamínu C jsou citrony vhodné hlavně při bolesti v krku a nachlazení. 

5. Prevence proti ledvinovým kamenům 

Kyselina citronová obsažená v citronu působí preventivně proti ledvinovým kamenům. Kyselina citronová zvyšuje pH moči a tím pádem zhoršuje podmínky pro vznik dalších ledvinových kamenů. Citrony mají dokonce větší koncentraci kyseliny citronové, než pomeranče a grepy. 

Citrony a zdraví – jaké mají účinky na zdraví?

6. Zlepšuje trávení

Citrony obsahují rozpustnou vlákninu, která pomáhá zlepšovat zdraví střev a také zlepšuje trávení dalších cukrů, což může mít pozitivní dopad na redukci hladiny cukru v krvi. 

Pozor, pokud si chcete zlepšit trávení, musíte jíst citron i s dužinou, jelikož právě tam je nejvíce vlákniny (citron obsahuje pektin). Častou chybou je pouhé vymačkání citronu, bez konzumace dužiny (zbytečně tak přicházíme o zdravou vlákninu). 

7. Nedostatek železa 

Citrony pomáhají vstřebávat železo a díky tomu mohou pomáhat při chudokrevnosti. Díky obsahu kyseliny citronové a vitamínu C se v našem těle lépe vstřebává železo  

8. Zdravé srdce

Vysoký obsah vitamínu C pomáhá našemu srdci jako prevence proti mrtvici a dalším srdečním onemocněním. Vitamín C ale není jediným pomocníkem pro naše srdce.

Citrony obsahují také vlákninu a flavonoidy (diosmin a hesperidin), které pomáhají snižovat LDL cholesterol. Citrony obsahují také draslík, který napomáhá snižovat krevní tlak.

Pokud tedy chcete mít zdravé srdce, určitě si dopřejte citrony i s dužinou. 

Zajímavosti o citronu

  • citron s horkou vodou působí dobře na bolest krku
  • jeden citron obsahuje přibližně jen 15 kalorií
  • v dávné historii se citron používal jako hodnotný dar (díky jeho nedostatku).
  • jeden citron obsahuje přibližně 8 semínek
  • z listů citrovníku (Citrus limon) se dělá dokonce i čaj

Je pro nás tedy dobré jezení citronu?

Citron by neměl chybět v žádném jídelníčku, jelikož má antioxidační účinky, málo kalorií a vysoký obsah vitamínu C. Pokud máte problém s trávením, je dobré citrony konzumovat i s dužinou. Pokud držíte dietu, tak si určitě dopřejte citronovou vodu bez cukru. 

Fakta o citrónech, která vás překvapí!

Velmi pozitivní působení citronů na organismus a zdraví člověka je opravdu prokázané. Citrony obsahují především velké množství vitamínu C, flavonoidy, důležité minerální látky a kyseliny.

Mají také silné antiseptické a díky flavonoidům i protirakovinné účinky, detoxikují organismus, podporují metabolismus, zvyšují pružnost cév…Konzumace těchto plodů i jejich šťávy bychom se skutečně vyhýbat neměli!

Ranní voda s citronem pro vaše zdraví 

Pít ráno teplou nebo vlažnou vodu s citronem je asi představa, která se mnoha lidem nelíbí, ale účinky na zdraví jsou skutečně velmi velké.

Teplá nebo vlažná voda je v tomto případě doporučována z jednoho prostého důvodu – studená voda totiž pro organismus znamená silný teplotní šok.

Až ale teplejší citrónový nápoj vyzkoušíte, zjistíte, že to tak hrozné není a vaše tělo dostane skutečný elixír života.

Látky, které citrony obsahují, velmi dobře reguluje činnost srdce a krevní tlak a tak vlažná voda s citrónovou šťávou po ránu bude bránit zvýšení tlaku a tím i redukovat případné stresy.  Citron je sice kyselý, ale protože je zásaditý, upravuje i hladinu pH.  Voda s citrónem také čistí krev, vitamín C ji ředí a tím citron působí i proti vysokému cholesterolu a nebezpečí případné trombózy.

Vysoký obsah antioxidantů a vitamínu C je zase velmi prospěšný pro fungování i posílení imunitního systému. To oceníte především v době, kdy je zvýšené riziko infekčního onemocnění dýchacích cest.  Voda s citronem chrání sliznice před infekcí, a v případě onemocnění dýchacích cest, při nachlazení nebo chřipce ulevuje od problémů.

Příprava nápoje je víc než snadná

Zdravý ranní citrónový koktejl si připravíte jednoduše a rychlá. Do sklenice s obsahem 3 decilitry se vymačká polovinu čerstvého citronu a šťávu se promíchá s teplou nebo vlažnou vodou. Začít můžete třeba i s menší sklenicí, úměrným množstvím citrónové šťávy a chladnější vodou.

Neočekávejte žádný chuťový zázrak, ale velmi brzy poznáte, že účinky na zdraví jsou opravdu výjimečné… Citrónová voda pomáhá i se zažívacími potížemi, žaludeční nevolností, pálením žáhy nebo při zácpě. Podporuje činnost jater a dobré trávení.

Má močopudné účinky a tak významně napomáhá vyplavování nežádoucích látek a celkové detoxikaci organismu.

Citrony a zdraví – jaké mají účinky na zdraví?

Další báječné účinky citrónové šťávy

Citrony obsahují kyselina askorbovou, která pozitivně působí na tkáně, chrupavky a kosti,  protizánětlivé účinky má i vitamín C. Jejich kombinace v citronu je ideální a účinky téměř zázračné.

Citrony díky tomu mají i mnoho dalších mimořádných účinků – například čerstvá citrónová šťáva pomáhá zastavit krvácení dásní a zmírňuje bolest zubů, smíchaná s vodou je vynikající při špatném dechu a zápachu z úst, působí také preventivně proti paradentóze.

Vlažná voda s citronem také pomáhá při hojení malých jizev a je účinná proti stařeckým skvrnám. Vitamín C z citronů dokonce čistí a omlazuje pleť, protože antioxidanty ničí tzv. volné radikály z UV záření a toxinů.

V citronech je i pektinová vláknina, která podporuje činnost metabolismu a je ověřené, že citrónová voda pomáhá velmi výrazně při snižování váhy. Ranní velká sklenice vody s citrónovou šťávou tak dodá organismu potřebné množství tekutin a dostatečně ho hydratuje, z těla se zároveň vyplaví toxiny a další škodlivé látky, a přitom tělo dostane minimální množství kalorií.

Ostatní zajímavé možnosti využití citronu

Vzhledem k tomu, že budete mít doma citron stále, můžete ho použít i v mnoha dalších případech.

  • Šťáva z citronu velmi dobře desinfikuje různé odřeniny, škrábance i řezné rány, používá se také na odstranění bradavic
  • Citronem je také možné dobře zlikvidovat různé skvrny – pro zvýšení účinku se dužina nebo šťáva míchá se solí
  • Přidáním několika kapek citrónové šťávy do vody vznikne zvlhčovač vzduchu s příjemným aroma
  • V chladničce rozkrojený citron pohlcuje různé pachy
  • Vařená rýže se po přidání lžičky citrónové šťávy nelepí a zůstane sypká

krabičková dieta – chutná dieta

17 benefitů citronové vody podle vědců

Vyrobit si doma citronovou vodu nebo citronovou šťávu není nic složitého – potřebujete jen citrony a vodu. Že jsou citrony zásobárnou vitaminu C, je všeobecně známo. Ale prospěšnost citronové šťávy sahá mnohem dál.

Studie, které zmapovala Jen Miller na webu www.jenreviews.com, dokazují příznivý vliv citronové šťávy například při hubnutí, a dokonce efekt stejně silný, jakého byste dosáhli při pravidelném cvičení.

Citronová šťáva je v neposlední řadě daleko šetrnější variantou energetického nápoje.

1. Citronová voda je antioxidant

Citronová voda může pomoci ke zdravé kůži. Vitamin C je antioxidant – a antioxidanty hrají hlavní roli v udržení celkového dobrého zdravotního stavu. Ale další, velice důležitou funkcí antioxidantů je jejich schopnost odstranit kožní skvrny a vrásky.

Vědci z National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES je program zaměřený na hodnocení a analýzu zdravotního stavu a výživy dospělých a dětí v USA) zkoumali vztah mezi příjmem živin a stárnutím pokožky u žen ve věkovém rozmezí 40 až 74 let.

Stárnutí pokožky bylo ve výzkumu definováno jako studie vrásek, hydratace kůže a kožní atrofie. Výzkum potvrdil, že vyšší hladiny vitaminu C a kyseliny linolové vedly k pomalejšímu stárnutí pokožky. Přihlédnuto bylo rovněž k nižší spotřebě tuků a sacharidů.

Antioxidanty pomáhají i detoxikaci našeho těla. Bez toxinů je naše kůže mnohem světlejší.

2. Citron zvyšuje hladinu draslíku v našem těle

Draslík je – spolu s vápníkem, chlorem, hořčíkem, fosforem, sodíkem a sírou – jedním ze sedmi základních makrominerálů.

Většina světa nicméně nedosahuje hodnot denního příjmu draslíku doporučeného Světovou zdravotnickou organizací.

Citronová šťáva pomáhá zvýšit příjem draslíku, díky němuž je naše tělo chráněno před zvýšeným krevním tlakem, naopak snižuje se riziko kardiovaskulárních onemocnění a zvyšuje se hustota kostí.

Kyselina listová neboli vitamin B9 je nezbytnou součástí naší stravy. Ve formě tablet je dokonce předepisována ženám po celou dobu jejich těhotenství, zejména v prvním trimestru.

Vitamin B9 je nezbytný pro budování svalů, hemoglobinu a buněk, pomáhá předcházet srdečním poruchám a rakovině a v některých případech může dokonce zmírnit jisté druhy emocionálních a duševních poruch.

Pokud naše tělo nemá dostatek kyseliny listové, může trpět anémií, ztrátou paměti nebo paranoiou, v extrémních případech, zejména během těhotenství, se mohou objevit problémy srdeční činnosti, vrozené růstové vady, osteoporóza, a dokonce i rakovina.

4. Citronová voda snižuje riziko infekcí a bolesti

Základní vlastností citronů je jejich kyselost, která může při vysoké konzumaci způsobit až trnutí zubů. Zajímavé je, že tato kyselost se v našem těle mění na zásaditost.

A ta je pro naše tělo mnohem lepší. Alkalické potraviny mají pH nad 7: pomáhají snížit hladinu kyselosti našeho těla.

Budete mít zájem:  Nabeh Na Infarkt Priznaky?

Díky alkalizaci moči pomáhá citronová voda odstranit kyselinu močovou, jež může působit zánět kloubů.

Šestitýdenní výzkum, publikovaný BMJ Publishing Group Limited, sledoval spojitost mezi citronovou vodou, dnou a hyperurikémií. Zkoumáno bylo 75 lidí ve věku 25 až 95 let, kterým byla po dobu výzkumu denně podávána citronová voda.

A skutečně, po uplynutí doby došlo u všech jedinců ke snížení hladiny kyseliny močové v těle. Při témže výzkumu dospěli vědci zatím k nepodloženému závěru, že citronová šťáva může mít pozitivní účinky i u léčby dny.

Stále je zapotřebí více zkoumání, ale alespoň začátek vypadá pozitivně.

5. Citron pro lepší zažívání

Šálek teplé citronové vody po ránu je dokonalým nastartováním pro náš trávicí systém. Dokonce může působit i jako přiměřené projímadlo a účinně předcházet zácpě.

Sanskrtské slovo ájurvéda znamená „vědění o životě“. Označuje se tak systém tradičního indického lékařství praktikovaný i v jiných zemích, včetně České republiky, jako systém alternativní a komplementární medicíny. Podle ájurvédy chuť citronu stimuluje naši agní, která spouští funkci trávicího systému.

Agní znamená v sanskrtu oheň a ájurvéda má na mysli tzv. trávicí oheň. Přestože je slovo agní někdy překládáno jako „trávení“, jedná se o zjednodušení. Agní totiž znamená nejen trávicí proces. Řídí rovněž inteligenci buněk, které spolu komunikují. Je tedy komplexním procesem nejen na hmotné úrovni, ale i na úrovních dalších.

Ájurvéda považuje špatné trávení za hlavní faktor v procesu nemoci a dobré trávení naopak vychvaluje coby dárce dobrého zdraví. Každá buňka byla vytvořena z potravy. Silné trávení umožní strávit i škodlivé potraviny, kdežto špatné trávení vytváří toxiny i z jinak vhodné potraviny. Byla-li potrava dobře využita, potom i buňka bude dobře vystavěna.

Jestliže byla využita špatně, potom již proces nemoci začal.

Znaky dobrého agní jsou silné trávení bez zácpy nebo průjmu, schopnost jíst všechna jídla, zářivá pleť a jasné oči, čistá, slámově žlutá moč a normální stolice bez silného zápachu.

K potravinám, které podle ájurvédy zlepšují kvalitu agní u každého, používají se na stimulaci chuti k jídlu a zvýšení síly trávení, patří kromě citronové šťávy také zázvor, fenykl, černý pepř, kardamom, paprika, skořice, hřebíček, hořčice a křen.

Studie zveřejněná v Journal of Molecular Medicine and Advanced Sciences došla k podobným závěrům. Citrony obsahují citrusové flavonoidy, tedy vitamin P. Flavonoidy jsou látky náležející mezi rostlinné sekundární metabolity a jsou známé pro své antioxidační působení.

Celkem k flavonoidům patří asi 60 látek, které mají obvykle kladný vliv na lidský organismus, zvláště pak na cévy. Jsou obsaženy téměř v každém ovoci a mají mnoho zdravotních benefitů. K těm nejdůležitějším patří protizánětlivé, protialergické a antimikrobní látky. Flavonoidy jsou také považovány za zažívací tonikum.

Citronová šťáva tady nepřímo stimuluje játra a podporuje produkci kyseliny chlorovodíkové, která je potřebná k trávení.

6. Citronová voda pomáhá absorbovat více živin

Kromě podpory trávení pomáhají také citronové kyseliny pomaleji zpracovávat jídlo. Přestože se zdá, že je to kontraproduktivní, opak je pravdou. Pomalejší zpracování jídla s sebou přináší absorpci živin, jež nám pomáhá z jídla získat více „dobrých“ věcí. Kromě toho také absorpce živin stabilizuje hladinu inzulinu.

Citronová šťáva je mírně diuretická, takže zbavuje tělo přebytečných tekutin a soli. Častější močení je sice nepohodlné, ale pomáhá detoxikaci těla a pokožky.

Kromě toho citronová voda stimuluje tvorbu enzymů v játrech a ulehčuje uvolňování toxinů. 

7. Proti kardiovaskulárním chorobám

Každodenní pití vody z citronu může pomoci snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění a mrtvice a snížit krevní tlak. Užívání doplňků stravy s vitaminem C může být dokonce stejně účinné jako cvičení.

Výzkum zveřejněný v časopise Stroke Journal zkoumal spojitost hladiny vitaminu C a rizika mrtvice. Zkoumání bylo podrobeno 2419 mužů, z nichž největšímu riziku podléhali ti s nejnižším naměřeným množstvím vitaminu C, především muži s nadváhou nebo vysokým krevním tlakem.

Jak vysvětluje institut Linus Pauling, vitamin C také pomáhá uvolnit krevní cévy. Poškození způsobené srdečními infarkty nebo mrtvici lze vysledovat z neschopnosti cév relaxovat. Citronová voda může být i zde dobrou pomocí.

8. Stop pálení žáhy

Pálení žáhy je bolestivá situace, která nastane, když „ventil“ našeho žaludku není správně uzavřen. Kyselina napomáhající trávení, jež je v žaludku vyráběná, putuje při trávení do hrdla a působí nepříjemnou pálivou bolest až v hrudi.

Lidé si dlouho mylně mysleli, že citrony a jiné citrusové plody díky jejich kyselosti pálení žáhy naopak zhoršují. Přidáním citronové šťávy do horké vody se, jak jsme již zmínili, citronová šťáva v našem těle alkalizuje. Důležité je najít správný poměr, aby naopak nedošlo ke zhoršení příznaků.

9. Odbourání ledvinových kamenů

Přestože kyselina citronová není nejlepší pro citlivé břicho, má mnoho jiných předností. Kalciové ledvinové kameny jsou nejběžnějšími ze všech ledvinových kamenů. Při nedostatečném příjmu tekutin jsou tvořeny chemikáliemi v moči.

Kyselina citronová může snížit riziko tvorby nových kalciových kamenů, stejně jako kamenů žlučových a pankreatických.

Citrát dokáže zastavit spojování drobných krystalů vápníku, a ještě k tomu voda z citronové šťávy pomáhá celkové hydrataci, jež je dalším z pomocníků při odbourávání ledvinových kamenů.

10. Citronová voda pomáhá hubnout

Sklenička nebo šálek citronové vody po ránu může zvýšit vaši energii a povzbudit ducha.

Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition publikoval studii, jež navíc ukázala, jak citronové polyfenolové antioxidanty snižují přírůstek hmotnosti u myší.

Myši byly krmeny stravou s vysokým obsahem tuku a strava byla doplňována polyfenoly extrahovanými z citronových peelingů. U myší se tak výrazně zpomalil váhový přírůstek a zlepšila se jejich rezistence na inzulin.

I když výzkum byl proveden zatím jen na zvířatech, podobný efekt je předpokládán i u lidí. Citrony obsahují pektinové vlákno v buničině, jež pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, zabraňuje průjmu a dává nám celkový pocit plnosti.

Navíc citronová šťáva obsahuje velmi málo nasycených tuků, cholesterolu a sodíku. Nejenže se po její konzumaci cítíme svěží a hydratovaní, pociťujeme i menší pocit hladu.

Galerie: 10 potravin, po kterých budete mít ještě větší hlad

11. Stejná hydratace jako u RedBullu

Citronová voda pomáhá nejen hydratovat, ale obsahuje i elektrolyty. Mezi elektrolyty patří minerály, jako je vápník, draslík (citron jeho plný) a sodík, které se při rozpuštění ve vodě stávají vodivými. Díky tomu například regulují hydrataci či svalové a nervové funkce. Nápoje po cvičení, známé jako energy drinky, jsou obvykle inzerovány jako „plné elektrolytů“.

Pokud ale přidáme do vody citronovou šťávu, cukr a sůl, dosáhneme stejného efektu, který je navíc šetrný k našim peněženkám.

12. Pomoc při rekonvalescenci po rakovině prsu

Rakovina prsu je jedním z nejčastějších typů rakoviny, jež ovlivňuje miliony lidí po celém světě. Proces léčby a zotavení může být bolestivý. Pro zotavení se vyžaduje snížení množství estrogenu, tedy hormonu, který může stimulovat růst buněk rakoviny prsu. K zastavení produkce estrogenu je zapotřebí tzv.

inhibitorů aromatázy. Tyto látky jsou přirozeně produkovány postmenopauzálními ženami, ale u pacientů s rakovinou prsu je zapotřebí léku. Většímu efektu mohou napomoci právě citrusové flavonoidy, jež pomáhají inhibovat aromatázu.

Bylo zjištěno, že flavonoidy v citrusové šťávě mají podobné výsledky jako farmaceutické inhibitory.

Přestože citronová voda by rozhodně neměla nahradit lék, je chutným nápojem, který může pomoci efekt zvýšit.

13. Citron k oslabení astmatu

Astma je chronické onemocnění, které postihuje dýchací cesty. Jejich infekce může zesílit, setkáme-li se s alergenem, tedy spouštěcím mechanismem. Nemoc často omezuje činnost pacienta a jakákoli fyzická aktivita může příznaky zhoršit.

Výzkum provedený Third National Health and Nutrition Examination Survey poznamenal, že děti s nižším příjmem vitaminu C jsou vystaveny vyššímu riziku astmatu. Přestože nebylo dosud publikováno dostatečné množství studií o vlivu vitaminu C na astma, rozhodně vyšším příjmem vitaminu C nic nezkazíme.

14. Kurděje! Dnes již neaktuální?

Kurděje již nejsou nemocí běžnou pro naši moderní společnost. Tato nemoc však sužovala lidi od doby starověkého Řecka a obvykle byla spojena s námořníky. Jejími typickými příznaky byly ztráta chuti k jídlu, průjem, horečka, otoky, krvácení dásní, kůže nebo očí, vyhřezlé (buličí) oči nebo různá kožní onemocnění.

Nepříliš povzbudivou zprávou je, že kurděje nevymizely z našeho života. Naopak, tato nemoc je opět na vzestupu a v moderní společnosti postihuje především osoby s nízkým příjmem nebo lidi, kteří nemají možnost se dobře stravovat.

Takto postižení mají dle krevních testů nízkou hladinu vitaminu C, B a D. Podle odborníků by 1000 mg vitaminu C každý den po dobu jednoho týdne mělo obnovit hladinu nezbytného vitaminu C.

To odpovídá přesně jednomu nebo dvěma šálkům citronové vody každý den.

15. Citronová voda pro svěží dech

Citron se v různých formách často používá v domácnosti pro neutralizaci pachů. Totéž platí pro odstranění zápachu z úst po požití silně aromatických potravin, jako je česnek a cibule. Kromě toho citronová příchuť pomáhá díky kyselosti stimulovat tok slin v ústech.

Sliny jsou zajímavou a užitečnou tekutinou. Kromě toho, že pomáhají strávit a spolknout jídlo, ničí i mnohé bakterie. To je i důvodem toho, že si zvířata olizují své rány. Pokud tedy citronová voda stimuluje produkci slin, zvyšuje tak ochranu našich úst a může dočasně zmírnit syndrom suchých úst.

Sliny mohou také zabránit zubnímu kazu. Nicméně citronová šťáva je dostatečně kyselá, aby erodovala zubní sklovinu. Proto je vždy lepší pít koncentrovanou citronovou šťávu brčkem.

Budete mít zájem:  Vitamíny Na Mužskou Plodnost?

16. Citron může zlepšit vidění u diabetiků

K příznakům diabetu 2. typu patří časté močení, pocit žízně nebo hladu, extrémní únava, citlivost, bolest nebo mravenčení v končetinách a rozmazané vidění, za kterým může být šedý zákal – oční katarakta.

Jde o degenerativní stav, který způsobuje právě rozmazané vidění a v extrémních případech může vést ke slepotě. Diosmin, flavonoid nalezený v citrusových plodech, snižuje diabetické komplikace.

Citrusové flavonoidy jsou spojeny s nižším rizikem vzniku katarakty.

17. Citronová voda a boj proti rakovině

Je škoda, že boj s rakovinou není zdaleka tak jednoduchý jako příprava citronové vody. Bohužel úspěšný boj s rakovinou je stále jen mýtus, i když je pravda, že citronová voda může vaše tělo v boji s touto smrtelnou nemocí posílit.

Zpráva Floridské univerzity o léčivých citrusových plodech zmiňuje lykopen a limonoidy. Lykopen může pomoci snížit riziko rakoviny prostaty a prsní žlázy. Limonoidy mohou rovněž inhibovat šíření buněk rakoviny prsu a snižovat hladinu cholesterolu. Stejné tvrzení podpořila i studie University of California.

Přestože citronová voda nemůže samozřejmě rakovinu vyléčit ani nahradit skutečnou léčbu, je rozhodně užitečná v boji proti ní.

Má citronová voda i negativní účinky?

Pokud má citronová voda nějaké vedlejší účinky, jsou jen mírné a většina z nich je způsobena jen nadměrným užitím citronu. Jedním z účinků může být zubní eroze. Nejjednodušší způsob, jak se jí bránit, je používání brčka nebo používání tzv. zubních uzávěrů.

Jiným vedlejším efektem je již zmíněné pálení žáhy, vznikající při nadměrném užití citronu, které tělo není schopné alkalizovat. Protože citronová voda je diuretická, pomáhá sice čistit tělo, ale vede i k nadměrnému vylučování vody z organismu. Je proto potřeba si dávat pozor na dehydrataci nalezením správného poměru vody a citronu.

Pro oživení citronové vody

Přednosti citronové vody jednoznačně převažují nad jejími možnými negativními efekty. Její příprava je extrémně jednoduchá. Voda může být konzumována teplá i studená, je možné si ji připravit i o den dříve a nechat v lednici. Navíc jednotlivé plátky citronu je možné použít i opakovaně.

Kvůli pesticidům je vhodné používat bio citrony; jak ukázaly testy, omytím se nežádoucích látek nezbavíme.

Aby chuť nápoje nezevšedněla, je možné dodávat různé další ingredience – jako třeba zázvor, mátu, další ovoce (jahody, jablka, broskve), perlivou vodu, čaj, med.

Mějme na paměti, že citronová voda není magický čarovný lektvar. I přesto je však velice zdravá a efekt se násobí, je-li konzumována pravidelně. Jeden šálek jednou za měsíc rozhodně nebude fungovat.

Pití citronové vody by se mělo stát zvykem, a to jak po ránu, tak před spaním. Citron je navíc skvělý nejen ke konzumaci, ale například jako přírodní kúra na obličej nebo kůži a mnoho dalších možností.

Výhody citronů jsou skutečně nekonečné.

Citron | Prameny zdraví

Citron vyniká velkým množstvím vitaminu C, které je jen o něco menší než v pomeranči. Z dietetického a terapeutického hlediska nejsou jeho nejzajímavějšími složkami živiny, nýbrž takzvané doprovodné látky neboli fytochemikálie.

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Tyto látky se neřadí mezi živiny proto, že neobsahují žádné kalorie a nejsou to ani vitamíny, ani minerální soli.

Patří mezi ně kyselina citronová, které je největší množství, a dále pak kyselina jablečná, octová a mravenčí. Ty zvyšují účinek kyseliny askorbové neboli vitamínu C a mají výrazný antiseptický účinek.

Dále flavonoidy, především hesperidin a diosmin v slupce a dužině citronu, které mají antioxidační a protirakovinné účinky a ochraňují kapiláry. A terpeny, které se nacházejí zejména ve slupce a dávají citrusovým plodům jejich typické aroma. Nejhojněji z nich je zastoupen d-limonen, který má prokazatelné detoxikační a protirakovinné účinky.

Přestože citron blahodárně působí na celé tělo, nejvíce se ho využívá při problémech s krví. Zlepšuje vstřebávání železa ve střevech. Ředí krev, čímž chrání organismus před vznikem trombózy. Ulehčuje likvidaci odpadních látek metabolismu v krvi.

Citrony by měly být součástí stravy každého, kdo trpí chudokrevností. Ačkoliv mají velmi nízký obsah železa, jsou silným antianemikem, protože zvyšují vstřebávání železa dodávaného jinou rostlinnou potravou.

Hesperidin a ostatní flavonoidy obsažené v citronech posilují stěny kapilár, zlepšují pružnost cév a snižují tvorbu krevních sraženin. Konzumace citronů se doporučuje při arterioskleróze, zvýšeném riziku trombózy, edémech a v případech, kdy je třeba zlepšit reologické vlastnosti krve (dokonalé proudění krve).

Citrony napomáhají při vylučování kyseliny močové, odpadní látky metabolismu, která se v těle neustále tvoří. Zůstává-li v těle, začne se ukládat v kloubech a způsobovat dnovou artritidu a dnový záchvat. V ledvinách vyvolává nefritidu (zánět).

Citronová kúra je velmi účinná při rozpouštění ledvinových kamenů, a to zejména tehdy, jsou-li vytvořeny ze solí kyseliny močové (urátů).

Citrony díky obsahu vitaminu C a fytochemikálií zlepšují odolnost imunitního systému vůči infekcím. Jejich konzumace je proto vhodná při všech virových i bakteriálních nákazách organismu. D-limonen, aromatický terpen, který se nachází především ve slupce, má schopnost neutralizovat určité karcinogeny.

Citrony se běžně nekonzumují jako takové, protože jsou kyselé. Většinou se pije jen jejich šťáva, kterou je dobré lisovat i ze slupky (pokud neobsahuje pesticidy), v níž jsou zastoupeny mnohé aromatické terpeny s výrazným léčivým účinkem. Citronová šťáva zlepšuje chuť, stravitelnost a vlastnosti všech odrůd listové zeleniny, rýže a luštěnin.

Citronová kúra: Tato kúra trvá dva týdny. První den půl hodiny před snídaní vypijete šťávu z jednoho citronu zředěnou vodou. Každý další den k přípravě použijete o jeden citron více, a to až do doby, kdy dosáhnete počtu sedmi. Potom opačným postupem jejich množství zase snižujete, až do posledního dne, kdy si šťávu opět připravíte jen z jednoho citronu.

Tato kúra se nedoporučuje dětem, starším lidem a všem, kdo mají nedostatek vápníku, nemocné ledviny nebo málo červených krvinek. V takovýchto případech by se nemělo jíst ani větší množství citronů.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 32 821 Datum: 21. 1. 2009

Voda s citronem: Jaké má zdravotní účinky a opravdu pomáhá s hubnutím?

Autor: iStock.com

Americká odbornice za výživu a zakladatelka společnosti Foodtrainers Lauren Slayton o sobě říká, že je první osoba, která s radostí vyvrací mýty týkající se výživy.

„Trávím velkou část dne tím, že klienty odrazuji od konzumace částečně nebezpečných doplňků stravy a nesmyslného množství průmyslově zpracovaných surovin,“ říká sama.

Jinými slovy – žádné superpotravině, která bude hubnout a řešit zdraví za vás, nevěří. Jak ale říká, na té citronové vodě něco je.

Jeden plátek nestačí

Nejprve si ale vyjasněme, o jaké skleničce je přesně řeč. „Nemluvím o vodě, na jejíž hladině pluje plátek citronu,“ vysvětluje Slayton.

„Mluvím o nápoji, který obsahuje šťávu nejméně z poloviny nebo i z větší části plodu.“ Je jedno, jestli je to citron, nebo limetka.

Podstatné je, že pokud budete do sklenice kromě šťávy dávat i plátky, měli byste dát přednost nechemicky ošetřeným plodům. Ideálně v bio kvalitě.

  • A jaké jsou tedy benefity citronové vody pro lidské zdraví?

Hydratace

Pokud si zvyknete pít po ránu sklenici vody, uděláte pro tělo to nejlepší, po dlouhé noci totiž potřebuje doplnit tekutiny. Podle údajů amerického Centra pro prevenci a kontrolu nemocí vypije až 44 % Američanů přes den méně než 4 šálky tekutin. A mezi Čechy dodržuje podle výzkumů pravidelně pitný režim jen pouhá čtvrtina.

Lahev vody, kterou si dáte za úkol za den vypít, tak zabrání dehydrataci a citron bude nejen příjemným a osvěžujícím ochucením, ale dodá vašemu tělu i potřebné látky.

 Citron obsahuje navíc antioxidanty a flavonidy, které jednak podporují imunitní činnosti, dále pomáhají proti stárnutí a působí protizánětlivě.

„Mnoho z těchto sloučenin se nachází ve slupce, takže v citronové vodě nechte pár plátků plavat,“ říká Slayton.  

Pomáhá proti zácpě

Lidé trpící na zácpu často sklenici vody s citronem zařazují do svého ranního rituálu, který jim pomůže nastartovat proces vyprazdňování. Mnohem účinnější bude podle dietoložky voda teplá.

Ledvinové kameny

Pokud jste náchylní k tvorbě ledvinových kamenů, může být citronová voda vaším spojencem a pomáhat pročišťováním ledvin.  

Účinky na pokožku

Vitamín C je silný antioxidant a chrání pokožku nejen před účinky slunce, ale zpomaluje stárnutí. Podílí se také na syntéze kolagenu a ten, jak víme, má vliv na pružnost pokožky.   

A co hubnutí?

A jsme u hubnutí. Citronová voda je kyselá a kůra je hořká a právě hořká chuť potlačuje u některých lidí chuť na sladké. Podle jedné japonské studie umí citronová voda pomoci s regulací hladiny cukru v krvi a lépe spalovat tuky. Výzkum byl ovšem prováděn na myších a s citronovou kůrou a vědce čeká ještě spousta další práce, každopádně je to, co se týče shazování kil, zajímavý příslib.

Mimochodem, když máte přes den hlad, zkuste se nejdřív napít. Nedostatek tekutin se totiž nemusí hlásit jen jako pocit žízně, ale i právě jako hlad. Sklenička vody s citronem jako první volba zabrání tomu, abyste konzumovali zbytečné kalorie navíc.

Pití citronové vody je malá pozitivní věc, se kterou můžete snadno začít. „Sama o sobě vás nepřemění na zdravého člověka, ale je to dobrý a bezpečný zvyk,“ uzavírá odbornice.

Zajímá vás, jeslti nemáte nadváhu? Spočítejte si to na naší BMI kalkulačce.

Autor: Pavla Skurovcová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector