Čím potlačit chuť na sladké?

Čím potlačit chuť na sladké?Motivace je prvním krokem k úspěchu. Druhým krokem jsou informace.

Prázdný žaludek dokážeme chvíli ignorovat, postupně myslíme na jídlo stále častěji, až se dostaneme do takového stavu, že sníme všechno, co máme po ruce.

Co se v okamžiku hladu děje mezi mozkem a žaludkem? Žaludek vyšle signál do mozku, že je prázdný. Mozek chvilku tuto skutečnost dokáže ignorovat, ale signály ze žaludku se stupňují.

Tělo vždy ví, kdy je čas jíst

S blížícím se obvyklým časem jídla začne tělo produkovat hormon ghrelin. Čím více hormonu tělo vyloučí, tím je hlad větší. Problém s vylučováním ghrelinu mají zejména obézní lidé, protože ho během dne vyprodukují několikanásobně větší množství.

Sklenicí vody dokážete chvilku žaludek umlčet. Aby byl hlad zcela uspokojen a na delší dobu, musí nám jídlo skutečně chutnat a vypadat lákavě i na pohled.

Naplnění žaludku

Jídlem se žaludek začne roztahovat a dává mozku signál, že je hlad postupně utišován. Zde přichází první problém. Než se totiž signál do mozku dostane, sníme více, než na utišení hladu potřebujeme.

Při rychlém jezení mozek nestihne zareagovat a Vy už máte v sobě polévku, hlavní jídlo i dezert. Pokud budete jíst pomaleji, nasycení se dostaví rychleji při menším množství jídla.

Nemáte čas na pomalé jídlo? Nevadí. Vypijte 10 minut před jídlem sklenici vody. Voda roztáhne žaludek a postará se o vyslání signálu do mozku.

Kdy jsme skutečně najedení?

Žaludek sice mozku signalizuje, že jeho potřeba jezení je postupně uspokojována, ale až nervový mediátor cholecystokin (CCK) důrazně mozku řekne: „STOP, přestaň jíst!“

Cholecystokin produkuje dvanáctník a tenké střevo. Čím rychleji dojde k jeho produkci, tím méně sníme.Čím potlačit chuť na sladké?

Nejprve strávit, pak dále jíst

Nejen CCK signalizuje mozku, že jsme najezeni. Dva peptidy, PYY a 1-GLP1, podněcují žaludek, aby přestal přijímat další jídlo, dokud nestráví všechno, co je v trávicím traktu. Díky tomu několik hodin po jídle nepociťujeme hlad.

10 tipů na potlačení chuti k jídlu

1. Správné složení stravy

Produkci cholecystokinu a peptidů stimuluje správné jídlo založené na bílkovinách, zdravých tucích a vláknině. Naopak jídlo s vysokým obsahem sacharidů podporuje produkci inzulínu. Vyšší hladina inzulinu znamená rychlejší nástup hladu.

Čím potlačit chuť na sladké?Pokud nedoplníte všechny výživné látky, které organismus potřebuje pro správné fungování, budete mít stále na něco chuť. Tělo ví, co potřebuje a řekne si o to. Pokud potřeba nebude uspokojena, bude požadovat stále naléhavěji a tak místo 1 kostky čokolády sníte celou tabulku.

2. Glykemický index potravin

Potraviny s vysokým GI (nad 75) prudce zvýší hladinu cukru v krvi. Slinivka břišní začne produkovat obrovské množství proinzulinu, aby se hladina cukru rychle vrátila do normálu, a vy budete po 2 hodinách opět hladoví.

Potraviny s nízkým GI (pod 55) Vás zasytí rychleji a na delší dobu.

3. Dostatek času na jídlo

Chcete sníst méně? Jezte pomaleji. Důležité je nejen to, co jíte, ale i jakou rychlost.

4. Sklenice vody před jídlem

Přibližně 10 minut před jídlem vypijte sklenici vody. Než začnete jíst, mozek dostane signál o naplňování žaludku. Produkce nervového mediátora CCK a peptidů, PYY a 1-GLP1, je zahájena ještě dřív, než stihnete dojíst polévku.Čím potlačit chuť na sladké?

5. Jíme žaludkem i smysly

Žaludek není jediný, koho musíme nasytit. Jídlem musíme uspokojit většinu smyslů. Vůně pro čich, vzhled pro oči a chuť pro jazyk. Nic nezažene lépe myšlenky a chutě „na něco“, jako skutečný požitek z hlavního jídla.

6. Jíst 5krát denně

Myslíte si, že se to nedá? Něco děláte špatně. Jezte pravidelně, ale hlavně si přizpůsobte porce jídla tak, aby Vás nasytily na 3 hodiny. Pokud se najíte „do prasknutí“, samozřejmě, že za 3 hodiny nebudete hladoví.

7. Koníčky, procházky, ruční práce… jen se nenudit!

Najděte si činnost, při které si odpočinete, a současně Vás zaměstná natolik, že nebudete myslet na jídlo.

Opakem takové činnosti je sledování telky, kdy jen sedíte a díváte se. Po čase se začnete nudit a z nudy sáhnete po něčem „dobrém“ nebo začnete chroupat lupínky.

8. Chuť na sladké

Chuť na sladké se objevuje většinou tehdy, když Vám chybí energie. Což vlastně znamená, že jste tělu nedopřáli to, co skutečně potřebuje. Řeknete si, vždyť kousek čokolády nemůže ublížit, ale kolik z Vás se skutečně spokojí s jedním kouskem a nesáhne po dalším a dalším a dalším…? Vyzkoušejte čokoládu s vysokým obsahem kakaa nebo ovoce. Určitě sníte méně.

9. Cvičení

Čím potlačit chuť na sladké?Během cvičení si na jídlo určitě ani nevzpomene. Podle vědců z Brigham Young University ranní cvičení snižuje chuť na jídlo během dne. Vyzkoušejte cvičit každé ráno 20 – 30 minut. Nejen že snížíte chuť k jídlu, ale proberete se lépe než s kávou v ruce a od rána budete mít lepší náladu a dobrý pocit.

10. Vitamíny, minerály a stopové prvky

Kromě správného poměru bílkovin, tuků a cukrů, potřebujeme pro správné fungování i vitamíny, minerály a stopové prvky.

Nedostatek vitaminu C doprovází vyšší náchylnost ke stresu, čehož následkem je stresové jezení. Chrom snižuje hladinu cukru v krvi a reguluje pocit nasycení. L-karnitin se stará nejen o lepší spalování tuků, ale i tlumí pocit hladu.

Vitamíny, minerály a stopové prvky nepřímo ovlivňují chuť k jídlu tím, že stimulují nebo naopak potlačují tvorbu hormonů, aminokyselin či enzymů.

Potřebujeme přesně 21 dní na to, aby se z něčeho nového stal zvyk. Vydržte a uvidíte, že i ze zdravého životního stylu se může stát každodenní rutina.

Už nebude muset přemýšlet nad tím, kdy je čas na oběd ani jaké jídlo si máte vybrat. Zdravé stravování se stane součástí Vašeho já.Čím potlačit chuť na sladké?

Pokud zhřešíte, pokračujte dále. Nenechte se jedním uklouznutím odradit od dosažení svého cíle. Na konci Vás čeká odměna ve formě sebevědomí, psychické a fyzické pohody.

Diskuse

Jak potlačit chuť k jídlu

Řada lidí trpí nadměrnou potřebou přejídat se, případně mají až příliš velkou chuť k jídlu nebo na sladké.

Otázkou pak zůstává, jak si snížit chuť k jídlu nebo potlačit chuť na sladké a přitom být i sytý a dodržet zásady správné životosprávy? Je několik možností, doplňků a potravin, což sníží chuť k jídlu, můžete zkusit různé léky, nebo kapky, ale i přirozený způsob na snížení apetitu. Chuť k jídlu totiž souvisí i s tím, jak se stravujeme.

Čím potlačit chuť na sladké?

Jaká strava zvyšuje chuť k jídlu nebo na sladké?

V případě, že jíte, ale stále se cítíte hladoví, může být problém právě v stravě. Pokud má vysoký glykemický index, nedostatek živin jako jsou bílkoviny nebo vláknina, je jasné, že tělo si ptá více. Bílé pečivo, sladké pečivo, sladkosti, slazené nápoje, ale například i naměkko uvařené brambory, rýže a těstoviny, to vše člověka nezasytí dostatečně a na delší dobu.

  • Čistě sacharidové jídla s vysokým obsahem cukru opouštějí trávicí systém jako první a tak je člověk po krátké době znovu hladový, samozřejmě,správné sacharidy v ovoci a zelenině neškodí a jsou dobrým zdrojem energie
  • Pokud se stravujete jen třikrát denně, případně ještě méně, lidský mozek neaktivuje dostatečně pocit sytosti a člověk má pocit, že je stále hladový
  • Nejíte dostatečně vlákninu – právě vláknina má tu výhodu, že se dokáže v trávicím traktu zvětšit objemově a spolu s vodou zaplnit žaludek
  • Také přijímáte málo bílkovin – strava s obsahem více bílkovin totiž zasytí organismus na delší dobu a pocit hladu se nedostaví tak brzy
  • Pozor také na to, jak jíte – pokud příliš pahltne a rychle, velmi to ovlivňuje i proces trávení

Čím potlačit chuť na sladké?

Jak a čím mám tedy snížit chuť k jídlu?

Co se týče způsobů, jak potlačit chuť k jídlu, musí jít o kombinaci se zásadami správného stravování. Jen tak člověk totiž může optimálně fungovat a to nejen z pohledu cíle například zhubnout nebo se dostat na ideální hmotnost, ale také z pohledu zdravé životosprávy. Snížení chuti k jídlu tedy musí být spolu se zlepšením metabolismu a správnými stravovacími návyky.

  1. Jezte po celý den a stravujte se alespoň pětkrát denně, čili kromě snídaně, oběda a večeře nezapomínejte ani na svačiny. Úvodem jsou důležité vyvážená snídaně s dostatečnou zásobou energie a vlákniny, ale s minimem tuku. Na oběd pomůže, pokud si dáte bílkoviny a sacharidy v kombinaci se zeleninou, ale večeře by měla být již lehčí, zaměřená více na bílkoviny než sacharidy.
  2. Pijte po celý den a to zejména neslazené nápoje, ideálně čistou vodu. Její výhodou je, že spolu například s vlákninou dokáže poměrně rychle zaplnit žaludek a snižuje pocit hladu, což samo o sobě je již první způsob na potlačení chuti k jídlu. Pokud se napijete ještě před snídaní, zlepší to metabolismus, pokud ještě i před každým jídlem, zlepší to pocit plnosti po něm.
  3. Zdravé tuky, bílkoviny a sacharidy nemusí být problémem ve správném a vyváženém poměru. Důležité je se přizpůsobit tomu, jaký máte metabolismus, čili zda lépe spaluje vaše tělo tuky, nebo naopak lépe spaluje sacharidy. Důležitý je mít i dostatek vlákniny, naopak, sladkostem a slaným pamlskům se vyhýbejte jak se jen dá, protože ty Vás nezasytí a pocit hladu je rychle zpět. To platí taky o jídlech z fast foodu!
  4. Důležité je i samotné zpracovávání potravy. Třeba jíst pomaleji, ideálně i 20 minut, protože pocit sytosti se postupem času zvyšuje. Pokud vše hlavní jídlo velmi rychle sníte, pocit plnosti se nestihne dostavit například dříve, než si dáte dezert. To je samozřejmě špatné, nemluvě o tom, že pokud dezertem není jablko, tak půjde ručička na váze velmi rychle nahoru.
  5. Zelenina a ovoce jsou známé tím, že ve správné kombinaci například s masem nebo sýrem vědí člověka zasytit a přitom nejde o vysoce kalorické bomby z nichž se tloustne. Každý správný oběd a večeře by měly obsahovat dostatek zeleniny i ovoce. Na oběd může jít klidně i o dvounásobnou dávku například oproti bílkovinám a sacharidům, v případě večeře ale opatrněji, taky zde si můžete dopřát vitamíny, které také přispívají ke snížení chuti k jídlu.

Čaj a bylinky na snížení chuti k jídlu

Pomocníkem při snížení chuti k jídlu a k lepšímu metabolismus jsou i různé čaje a bylinky. Jde však jen o doplňky, protože samy o sobě ani čaj ani bylinky na potlačení chuti k jídlu nestačí.

Zelený čaj, ale pozor – kvalitní, je velmi vhodným pomocníkem ať už při hubnutí, tak i podpoře metabolismu a podpoře spalování tuků.

Pokud se ho naučíte střídat například s citrónovou vodou, pomáhá taky zahnat chuť k jídlu.

  • Pokud se naučíte připravovat například maso nebo saláty se špetkou fenyklu, může to být také dobrý doplněk. Tato bylinka byla kdysi užitečná na problémy s trávením a umí i velmi dobře zahnat případné kručení v břiše
  • Podobně pomáhá například i řeřicha, konkrétně její listy obsahují na potlačení chuti k jídlu velmi důležitý chrom
  • Skořice také snižuje pocit hladu a urychluje i metabolismus tuků, spolu se zázvorem
Budete mít zájem:  Léčba Cukrovky U Koček?

Jiné přípravky a prostředky na snížení chuti k jídlu

Kromě předešlých možností existují i jiné alternativy. Může jít například o:

  • sprej pod jazyk na snížení chuti k jídlu – v tomto případě existují ale různé rozporné reakce a několik lidí mluví jen o placebo efektu
  • tabletky, přípravek nebo potravinový doplněk na snížení chuti k jídlu – je několik doplňků ve formě gelových tablet nebo kapslí, které pomáhají zahnat chuť na jídlo, například Obezin nebo L-Carnitin obsahující chrom, případně i jiné pilulky na potlačení chuti na sladké

Čím potlačit chuť na sladké

Potlačení chuti na sladké mnohdy souvisí taky s tím, jak potlačit obecně chuť na jídlo.

Důležité je i v tomhle případě jíst zejména jídla s nízkým glykemickým indexem, pít hodně vody a pravidelně, zaměřit se na stravu bohatou na přirozený zdroj vlákniny jako je ovoce nebo zelenina.

Zároveň je třeba ale také vědět, že sacharidy tělo potřebuje a jsou nezbytné jako výborná zásoba okamžité energie, takže je jen otázka, jak je přijímat, v jaké formě a jakém množství.

Dobrým zdrojem sacharidů je ovoce. Následující nutriční tabulka ukazuje, které ovoce obsahuje kolik sacharidů:

100 g ovoce Obsah sacharidů v gramech
Ananas 10
Avokádo 1,8
Banán 22
Broskev 12
Citron 10
Třešně 14
Borůvky 15
Grapefruit 10
Hruška 16
Jabko 14
Jahody 9
Kiwi 9
Maliny 11
Mandarinky 10
Mango 10
Meruňky 13
Švestka 15
Višeň 11

Jak vidíte, jednoznačně nejvíce sacharidů má banán, který má i minimální množství tuku. Zajímavostí je, že má 95 kalorií a až 390 kilojoulů energie, takže jde skutečně o druh ovoce, který dodá tělu dostatek energie. No a vzhledem k tomu, že je sladký, je také dobrou alternativou k sladkostem.

Zkuste se držet následujících zásad a tipů, které by mohly pomoci snížit chuť na sladké, ale zároveň nevynechávejte důležité sacharidy z jídel. Například na oběd by měl být poměr sacharidů a bílkoviny vyrovnaný, takže kdo si dá brambory nebo rýži, určitě si neublíží. Zde je krátký seznam tipů na to, co spolehlivě potlačí chuť na sladké:

  • užívejte dostatek chromu v přirozené formě v různých potravinách, koření a podobně, případně pokud nelze jinak, zkuste výživové doplňky
  • na úvod dne si dejte jídlo bohaté na vlákninu a bílkoviny, na oběd zas více sacharidů
  • jedna lžička jablečného octa zředěná vodou pravidelně před jídlem rapidně snižuje chuť organismu na dodatečné sladkosti
  • věřte či ne, ale mimořádně hořké čokolády s vysokým obsahem kakaové sušiny se do “klasických” sladkostí nepočítají a pokud již máte nepřekonatelnou chuť na něco podobného, taková čokoláda i prospívá zdraví

Čím potlačit chuť na sladké?

Co vyvolává chuť na sladké? Petr Havlíček poradil jediný způsob, jak ji zahnat!

Jak nemít, respektive potlačit chuť na sladké? Čím zapeklitější otázka, tím častěji se pokládá a tím jednodušší odpověď se očekává. Na internetu se nejčastěji dočtete, že byste měli zahnat chuť na sladké kouskem ovoce. Ale má to háček! Petr Havlíček vám prozradí, v čem vězí a proč se raději podívat na příčinu, která chuť na sladké vyvolává.

Během třicetileté praxe v oblasti výživového poradenství se s touto otázkou Petr Havlíček setkal nesčetněkrát. Zaručená rada, jak zahnat chuť na sladké, ale neexistuje. „Na internetu najdete celou řadu rad na téma, jak se zbavit chutě na sladké. Respektive co si dát, když mě ta mlsná začne honit.

Ta nejuniverzálnější rada, co se tam objevuje, je dát si kousek ovoce,“ popisuje nutriční specialista Petr Havlíček. Co se ale stane, když si to ovoce dáte? Nejenže chuť na sladké nezmizí, ale v mnoha případech i naroste.

Vyřešit tento problém tak můžete pouze tehdy, když se zaměříte na jeho příčinu vzniku. 

Příčin vzniku chutě na sladké může být celá řada. „Emoce jsou těmi hlavními formovateli našeho stravování,“ poukazuje na jednu z nejčastějších příčin mlsání Petr Havlíček.

Emoce může být vyvolána nedostatkem citů, stresem v práci nebo jiným negativním stavem a následně se projeví i ve stravovacím režimu. Sladké totiž náladu na okamžik zlepší. „Ale už se z toho vytváří nádherná smyčka.

Je mi blbě, nejsem v pohodě, dám si kousek něčeho sladkého, uleví se mi,“ říká Petr Havlíček. Další příčinou může být špatně nastavený jídelníček, a to konkrétně nevyrovnaný příjem hlavních živin nebo příliš nízký kalorický příjem.

„Jedním z výživových spouštěčů je také to, že ráno začnu sladkým,“ tvrdí Petr Havlíček a zmiňuje moderní sladké cereálie, které nejenže zvyšují celkový energetický příjem, ale také hned po ránu rozhodí hladinu krevního cukru, což vyvolá další poptávku po cukru.

Další problém vychází z vychýlené střevní mikrobioty a v neposlední řadě se také může jednat o závislost na cukru. Příčin vzniku chutě na sladké tak může být celá řada. „Důležité je pochopit spouštěcí momenty a správně se na ně připravit,“ radí Petr Havlíček.

Pokud se ale nacházíte v bludném kruhu neustálého přejídání se sladkostmi, pak je zapotřebí od základů změnit své stravování a životní styl. Musíte se zbavit svých zajetých stereotypů a vydržet v novém režimu nejméně tři měsíce, abyste si ustálili nový typ stravování, a poptávka po sladkém začne následně klesat.

Zapomeňte tak na zázračné rady, od kterých očekáváte, že váš problém vyřeší z minuty na minutu, a zaměřte se na příčinu. Pak už jen stačí pevná vůle a trpělivost.

Náš tip: V aktuálním čísle magazínu Blesk pro ženy najdete chytré tipy, co si dát u televize, když vás honí mlsná. Budou se hodit! Spoustu zajímavého čtení a inspirace najdete v Blesku pro ženy, který seženete v novinových stáncích nebo který si můžete objednat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE.

Ovesné vločky čtyřikrát jinak aneb konec snídaňové nudě

Jak se naučit odolat chuti na sladké? Zaručený návod | Žena.cz

Je tam. A vy to víte. Je jen otázka času, kdy si přistavíte židli, na ni stoličku a tu čokoládu z nejhořejší skříňky prostě sníte. Jak to, že jsou sladkosti tak neodolatelné? A hlavně, jak se naučit odolávat?

Sladkou chuť máme podmíněnou jako žádoucí hned dvojmo: geneticky jako vjem, který kdysi během evoluce označoval plody vhodné ke konzumaci, a jednak individuálně, protože připomíná první chuťový zážitek – mateřské mléko.

Sladká útěcha

Proto mají sladkosti také tak velký psychický účinek: uklidní, utěší, dodají pocit štěstí. Jenže bohužel dodají také energii, která se rychle přeměňuje na nadbytečná kila.

Psychologové se v poslední době dokonce přiklánějí k názoru, že pokud lidi pronásledují nezvladatelné chutě, bývá to právě vina jídla z dětství, spojená s útěchou a pocitem bezpečí. Někomu takhle funguje čokoláda, jinému gumoví medvídci, dalšímu hamburger „za odměnu za vysvědčení“, u někoho talíř špaget se sýrem a kečupem. Ale touha po sladkém převládá.

Nezvladatelná chuť na sladkosti je často známkou zanesení organismu plísněmi neboli kvasinkami. Ty potřebují pro svou existenci cukry a dokáží vás přivést k šílenství. Když jim dokážete vzdorovat tři dny až týden, máte vyhráno. I když jen v prvním kole, další utkání  během cca tří měsíců následují, dokud si vaše tělo neodvykne.

Ať vás nehoní mlsná

U sladkého se totiž obzvlášť projevuje platnost přísloví, že s jídlem roste chuť. Pokud své kvasinky vyhladovíte, dají vám pokoj.

 Ovšem sladkosti působí i na produkci mnoha látek, která nás nutí – konzumovat další sladkosti.

Odborníci proto radí vyhýbat se jídlům s vysokým glykemickým indexem, která rychle zvyšují hladinu cukru v krvi a způsobují rychlejší nástup hladu.

Jsou to: moučníky, fit tyčinky, hodně sladké ovoce jako banány nebo hrozny, hrušky, většina sušeného ovoce a také jídla jako, těstoviny, pizza, pečené brambory, cornflakes, rýžové chlebíky, slané pečivo, tyčinky a brambůrky.

Ovoce nepomůže

Snaha oklamat mlsný jazyk sladkým ovocem není úplně šťastná. Je sice lepší sníst kus ananasu než tabulku čokolády (často nekvalitní), ale pozor: nejnovější výzkumy prokázaly, že fruktóza (ovocný cukr) a sacharóza jsou z hlediska působení při metabolismu stejně špatné.

Nutriční odborníci už dokonce začínají varovat i před přemírou sladké zeleniny, jako jsou  červené a žluté papriky, mrkev a další kořenová zelenina, kukuřice i další.

Ve studii publikované v časopisu Journal of Clinical Investigation vědci z Kalifornské univerzity prokázali, že lidem, kteří po 10 týdnů konzumovali fruktózou slazené nápoje, se projevilo zvýšení vnitřního tuku, tedy toho, jež obklopuje orgány, je méně citlivý na inzulín a ukazuje na zvýšenou krevní hladinu lipidů. Fruktózová skupina rovněž vykazovala zvýšenou produkci tuku v játrech a zvýšenou hladinu „špatného“ cholesterolu.

Začněte s odvykací kúrou

Bohužel si nepomůžeme ani většinou umělých sladidel: nejenže se často jedná o škodlivé látky, ale navíc bývají doprovázeny dalšími škodlivinami. A ještě ke všemu skrývají další úskalí.

Umělá sladidla mají sice zanedbatelnou energetickou hodnotu, ale bohužel vůbec nepomáhají snížit tzv. pocitový práh na sladké a tím změnit stravovací návyky.

Odbornice Gabriela Knosová z brněnského Institutu kompliment proto doporučuje raději zavést odvykací kúru – postupně ubírat množství cukru v potravinách, například včetně kávy.

„Změnou stravování se tak snažíme snížit pocitový práh vnímání sladkosti a změnit chutě klientů tak, aby nestrádali bez potravin, kterých se dříve nedovedli vzdát,“ dodává Gabriela Knosová.

Myslete dopředu

Jediným způsobem, jak ovládnout své choutky na sladké, je zkrotit je ještě dřív, než přijdou. Znamená to konzumovat kvalitní bílkoviny a luštěniny, ořechy (pozor na tuk), semínka, libové maso, celozrnné obiloviny (celozrnná rýže, pohanky, jáhly, celozrnné pečivo) a zeleninu.

„Doporučujeme pravidelnou pestrou stravu a preferenci potravin s nízkým, maximálně středním glykemickým indexem a dobrou sytící schopností. Sytící schopnost se zvyšuje s rostoucím obsahem bílkovin a nevyužitelných polysacharidů, tedy vlákniny v pokrmu,“ vysvětluje Gabriela Knosová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Sladký život po česku. Lepší nic nevědět?

Postava se dá zformovat i myšlenkami! Nevěříte?

Budete mít zájem:  Benigní a maligní nádory – co to je a jaký je mezi nimi rozdíl?

Chcete zhubnout? Najděte si správné potraviny

Vstoupit do galerie | 8 8 kroků proti bolení hlavy
  Video Mohlo by Vás také zajímat: Novotný končí v ODS: Je uražený? Proč odchází? Chce kandidovat za jinou stranu? | Video: Martin Veselovský, Daniela Drtinová

Jak potlačit chuť na sladké

Sladké patří mezi největší lákadla pro mnohé lidi. Těžko se jim odolává, pokud na ně býváme zvyklí a pravidelně je konzumujeme. Naneštěstí jejich přílišná konzumace není moc příznivá pro naše tělo. Pokud je člověk aktivní a mladý, pak ještě lze tyto negativní vlivy potlačit.

Potíž nastává, když aktivita schází a navíc přibývají roky. Nečinnost a příliš sladkého znamená zejména pozvolný nárůst hmotnosti, který nezřídka vede i k obezitě.

No a přibývající věk má pak další nepříjemné vlivy, jako je ubývání svalové hmoty a tím i zpomalování metabolismu a zároveň se přidává zhoršená citlivost na inzulín, což může být způsobené i nadměrným konzumováním sladkých potravin.

Špatný životní styl

Mnozí sice nemají ambice stát na pódiu a vyhrávat trofeje v soutěžích, ale přesto by se měli snažit udržovat svou váhu v normě a postavu v přijatelných mezích. Chutí na sladké nám tělo možná říká, že děláme něco špatně.

Může to být třeba nedostatek některých látek či špatný životní styl. Mezi časté příčiny chuti na sladké může být nedostatek spánku. Asi to neuslyšíte poprvé, ale spánek skutečně může za mnoho potíží v životě. Nejinak tomu je i při chuti na sladké.

Může za to hormon grelin, který se vylučuje ve zvýšené míře, pokud málo spíme nebo případně při velkém stresu a naopak klesá hladina leptinu, který potlačuje chuť k jídlu a navíc zrychluje metabolismus.

Mnozí lidé mají problém, když přijdou vystresovaní z práce a mají velkou chuť na sladké, což může být právě kombinace vysokého stresu a nedostatku spánku.

Chybějící chróm

Chróm se v těle nachází v těle v malém množství, nicméně jeho důležitost pro organismus je velká. Jde o stopový prvek a pro organismus se využívá trojmocný, protože šestimocný je jedovatý. Trojmocný chróm je pak vstřebatelnější v organických formách.

Jeho největší předností je spolupráce s inzulínem, přeměňuje cukry a udržuje správnou hladinu krevního cukru. Mnozí lidé však mají tak nekvalitní stravu, že jim v těle chróm chybí. To může mít za následek vznik cukrovky, nadváhy a dalších komplikací.

Je známo, že kdo trpí cukrovkou, má vyšší sklony k nadváze a skleróze. Co se týká dostatečného příjmu chrómu, tak někteří vědci dokonce tvrdí, že i na pohled poměrně kvalitní strava nedokáže dostat do těla potřebné množství tohoto stopového prvku.

Řešením pak bývá razantní změna stravy a použití doplňků stravy.

Kromě dalších funkcí by měl chróm umět potlačit chuť na sladké. Nefunguje to ale tak, že si koupíme balení chrómu, vezmeme si jednu tabletu a čekáme, kdy nás přejde chuť na sladké. Ono totiž kromě chromu chybí v těle pravděpodobně více látek a živin, než jsme ochotni si připustit. Však se také v poslední době často mluví o skryté podvýživě.

Nestačí tedy přidat pouze chróm, ale také zinek, niacin, hořčík, mangan a další látky. Kdo doplňuje do stravy železo, může mít poté problémy se vstřebáváním právě důležitého chrómu. Nedostatek chrómu můžou mít jak sportovci, tak i starší lidé nebo ti, kdo mají špatně složený jídelníček.

Chuť na sladké tedy určitě nejde potlačit po požití několika tablet, ale chróm je potřeba doplňovat dlouhodobě, nejlépe v bioaktivní formě. Pravděpodobně se začne chuť na sladké snižovat po měsíci doplňování chrómu a zároveň při dodržování zdravého životního stylu.

V potravinách ho v největším množství nalezneme celozrnném pečivu, v eidamu, ovoci, cibuli, bramborách, obsahují ho také ořechy, med, ryby, vejce nebo banány.

Pomůže i pohyb a více proteinů

Pro potlačení chuti na sladké by mělo proběhnout hned několik opatření, které mohou pomoci.

Kromě doplnění potřebných minerálů a vitamínů, a je jedno, jestli z přirozené stravy, což je pochopitelně lepší, ale obtížněji splnitelné, nebo z doplňků stravy, musíme změnit i celkový přístup ke stravě a pohybu.

Měli bychom zrevidovat příjem bílkovin, jestli je pro naše tělo dostatečný. Příjem kvalitních proteinů v dostatečném množství je totiž další z faktorů, které ovlivňují chuť na jídlo a sladké.

A v neposlední řadě bychom měli vykonávat pravidelný pohyb. Lidé, kteří pravidelně sportují a vyvážené jí, mají menší riziko vzniku kardiovaskulárních chorob a cukrovky a kromě jiného jejich tělo lépe udržuje stabilní hladinu cukru v krvi.

Dalším způsobem, jak lze potlačit chuť na sladké, je začít jíst jinou potravinu, než nezdravé sladkosti. Zkusit si nejprve vzít například proteinové jídlo a kousek ovoce a možná nás to zasytí tak, že nás chuť na sladké přejde. Chuť na sladké se také zvyšuje při dlouhodobém hladovění, takže může pomoci jíst pravidelně a v menších dávkách.

Někdy lze jako odměnu sníst malý kousek čokolády či jiné sladkosti, ale pouze občas a nikdy nedopustit nekontrolované pojídání velkého množství nevhodných potravin.

Pokud udržujeme rychlost metabolismu, jsme ve formě, sportujeme a máme dostatek svalové hmoty, pak občasné a kontrolované mlsání neohrozí naše plány.

Naopak pro neaktivní a obézní jedince může znamenat i malé množství nevhodných potravin další zhoršení zdravotního stavu.

Je potřeba se vyhýbat příliš přísné dietě, která nezabezpečí potřebné živiny pro tělo a navíc po ní máme hlad.

Spalovat tuky neznamená mít hlad, ale upravit stravu tak, aby měla potřebný poměr živin, který povede k úpravě hmotnosti.

Znamená to obvykle přidat proteiny, ubrat nasycený tuk a jednoduché sacharidy a přidat komplexní sacharidy a příznivé tuky. Pestrá strava s dostatkem všech živin, pravidelný pohyb a spánek dokáží významně ovlivnit naše chutě.

  • Diskuse k článku (0)
  • » Jak se bránit zánětům pomocí stravy
  • » 5 důvodů, proč se nedaří zhubnout

3 tipy, jak se při hubnutí zbavit chutí na sladké

Každý jistě zná tu touhu po sladkém, kdy se sbíhají sliny při představě nějaké té dobroučké mňamky, která má udělat dobře žaludku i psychice. Tyto stavy přichází neočekávaně, nárazově a způsobuje je malé množství cukru v krvi či jeho kolísání. Co s tím?

Zlozvyk, který ohrožuje

Často se stává, že sladké má zahnat špatnou náladu, napravit to, co se během dne nepovedlo, nebo taky vyplnit volný čas. Rada? „Chuť utlumit a šoupnout do sebe sladkou laskominu,“ myslí si ten, který zrovna není v redukční dietě. Ale co ti ostatní, kteří se pokouší o hubnutí? Mají tři možnosti. Tady jsou!

1. Dejte organismu, co chce. Po svém… 

Týká-li se chuť na sladké nějakého zlozvyku, třeba jako stresové situace, odborníci doporučují soustředit se na jinou aktivitu a nepřemýšlet o svých slabostech.

Tip za všechny? Pohyb, vážení! Aktivita může konzumaci sladkých hříchů nahradit! Proč? Kdykoli budete mít špatnou náladu, sedněte na kolo, jděte na zumbu či aerobik, vytáhněte ze skříně brusle, rozeběhněte se do lesa. Prostě cokoli, co vás zabaví a odpoutá pozornost od chutí na sladkosti.

Během aktivity se vyplaví endorfiny, tedy hormony štěstí, které, zjednodušeně řečeno, sladké nahrazují. Navozují totiž obdobný pocit.

článek

2. Oslaďte si život zdravěji

Může se stát, že chuť na sladké je tak neovladatelná, že opravdu a za žádnou cenu nejde zkrotit. Co pak? Bílý rafinovaný cukr nahraďte trochou medu, který má aspoň lepší výživovou hodnotu, i když obsahuje dost energie. Ovšem, máte-li po ruce žvýkačky bez cukru, uděláte svému tělu nemalou službu. Večer se nebudete cítit provinile.

Co se týče náhradních sladidel, odborníci neustále debatují, zda ano či ne, nicméně v malém množství jejich konzumace nevadí. Co takhle osladit si jimi čaj nebo kávu? Rázem se chutě na dortík zmírní.

Víte, že umělá sladidla v krabičce se dají nahradit i těmi přírodními? Třeba taková stévie (buď v květináči či ve formě prášku) má podstatně větší sladivost než cukr, ovšem téměř nulovou energetickou hodnotu. Na parapetu v kuchyni vám moc místa nezabere a přežvykování jednoho jejího lístku v případě nouze nestojí téměř nic.

3. Mějte po ruce vhodné zachránce

Chuť na sladké lze potlačit konzumací potravin s nízkým glykemickým indexem, který udává, jak rychle přechází cukr z potraviny do krve. Pokud se tyto potraviny jedí pravidelně, udržují krevní cukr v optimální hladině po celý den, takže mozek ani žaludek si nemá na co stěžovat. Ovšem špatné nejsou ani jako poslední záchrana.

Které ovoce je sladké, ale postavě neuškodí? „Vhodné jsou jahody, borůvky, rebarbora, maliny, ostružiny, broskve, nektarinky, jablka, třešně a višně, hrušky nebo třeba švestky,“ vyjmenovává odbornice na hubnutí Gabriela Knosová.

Dále je to grapefruit, hořká čokoláda se 70 % kakaa, arašídy, vlašské ořechy, okurka, paprika, brokolice, rajče či třeba zelí. Z tohoto seznamu si vybere každý!

Vaše touha se vyloženě dotýká tabulky čokolády? Pak je možné, že vašemu organismu schází hořčík. Sáhněte hlavně po zelenině a ovoci, do lačných úst nasypte ořechy. Doporučuje se i obyčejné mléko! No, a pak že náhražky zákusků neexistují!

A jak bojujete s chutěmi na sladké vy? Máte nějaký zaručený tip?

Foto zdroj: profimedia.cz

8 triků, jak zahnat chuť na sladké? Tohle vám pomůže!

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Začít po Vánocích se zdravějším jídelníčkem není jednoduché. Obzvláště u milovníků sladkého, kteří si během svátků navykli mlsat. Cukr totiž umí být prudce návykový – během pár dní ze sebe snadno uděláte cukrového závisláka. Co s tím?

Odlehčení jídelníčku po Vánocích je vhodné pro většinu lidí. Málokdo totiž odolá pochutinám, které na něj útočily ze všech stran. Jakmile si ovšem sladké v novém roce zakážete úplně, dost možná po něm budete toužit ještě více. Zkuste tělo trochu obalamutit. Co si počít a po čem sáhnout, když vás přepadne neodolatelná chuť na sladké?

Hltavě nasáváte vůni koláčků, když procházíte kolem pekárny? Slyšíte, jak se sušenky v obchodě dohadují, která skončí ve vaší kapse? V první řadě je důležité naučit se rozpoznat, jestli se za chutí na sladké neskrývá obyčejný hlad.

Možná by vám pomohlo se prostě jen normálně najíst. Vždy když začnete přemýšlet o jídle, zkuste se otestovat. Dali byste si klidně i kuřecí na vodě s brokolicí? V takovém případě jde o hlad. Pokud ale toužíte pouze po jedné konkrétní věci, jakou je třeba tabulka čokolády, přepadly vás chutě.

Foto: Karramba Production, Shutterstock.com

Budete mít zájem:  TOP 10 babských rad na bílé zuby – jak na jejich bělení?

Možná nemáte chuť na sladké. Možná máte hlad

Pomoc mohou představovat zero nebo light nápoje bez cukru a kalorií s obsahem umělých sladidel. Nejde sice o nic, co by prospívalo zdraví, ale když nevypijete několik litrů denně, nic se neděje.

„Neexistují žádné doklady o tom, že by konzumace light nápojů v přiměřeném množství byla jakkoliv škodlivá. Pokud má ale někdo opravdu problém s tím, že umělá sladidla jsou syntetická a nejsou přírodní, může volit nápoje slazené stévií, což je nízkokalorické sladidlo získané ze stejnojmenné rostliny,“ říká Martin Haluzík z Institutu klinické a experimentální medicíny.

Pro někoho může sladkosti suplovat také dobrý čaj. Existují zajímavé příchutě, které evokují nejrůznější dobroty. Kromě ovocných se vyrábí například čaj s příchutí čokolády, vanilky, karamelu, a dokonce i perníčků.

Chutě uspokojí i proteinová tyčinka. Na rozdíl od běžných cukrovinek má tu výhodu, že obsahuje bílkoviny, takže pocit zasycení vydrží delší dobu. Naproti tomu běžnou tyčinku plnou cukrů a ztužených tuků slupnete jako malinu, tělu nic nedá a dost možná se hned budete shánět po další. Připravit si můžete také sladký koktejl z proteinového prášku a vody nebo mléka.

„Při chuti na sladké je vhodné hledat zdravější varianty. Například mléčnou čokoládu můžete nahradit menším množstvím hořké s obsahem kakaa minimálně 75 %,“ radí výživová poradkyně Denisa Machová. Pro odvážlivce se prodávají 90%, a dokonce 99% čokolády. Pomalu ji nechejte rozplynout v ústech, její hořkost vám pomůže další chutě na cokoli potlačit.

Foto: Jaroslaw Pawlak, Shutterstock.com

Tabulku hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa nechte pomalu rozpouštět na jazyku

Sáhnout můžete rovněž po batátech, tedy sladkých bramborách. Ty uvařte nebo upečte v troubě a posypte skořicí. Batáty jsou přirozeně sladké a bohaté na vlákninu, která dokáže zasytit.

Také vás rozčiluje, že výrobci zmenšují balení a zvyšují ceny? Berte to jako přednost. Peněženku vám sice neušetří, ale kila možná ano. V poslední době se začínají čím dál více prodávat miniaturky klasických pochutin. Pokud tedy není zbytí, sáhněte raději po nich. Ušetříte kalorie.

Táhne vás to jako magnet ke spíži, kde máte uložené všechny dobroty? Potom je čas alespoň na krátkou procházku. Vstaňte a bez ohledu na počasí několikrát obejděte blok. Vyčistíte si hlavu od hříšných myšlenek.

Někteří lidé tvrdí, že jejich chutě dokáže zkrotit teplá sprcha nebo vana v délce pěti až deseti minut. Žádný vědecký pokus sice zatím neproběhl, ale za zkoušku nic nedáte.

A jak s chutěmi bojujete vy?

Chuť na sladké: Proč nás trápí a jak se jí zbavit?

Sladká chuť je návyková. A tak se může stát, že ve chvíli, kdy se snažíte cukr ve stravě omezit, bude po něm vaše tělo volat mnohem intenzivněji. Navíc důvody, proč nedokážeme myslet na nic jiného, než na kousek čokolády, jsou různé. Zjistěte nejdřív, proč máte chuť na sladké, a podle toho zvolte správnou strategii.

Nejprve se zkuste zamyslet, proč máte vlastně na sladké chuť a co jste jedli naposledy. Vypili jste před nějakou dobou ovocné smoothie nebo Colu light? Jak vypadal váš oběd? Nerozesmutněl vás náhodou někdo nebo nejedli jste naposledy před pěti hodinami? To vše může stát za vaší chutí na sladké. Zjistěte, proč máte chuť na sladké právě vy, a podle toho zvolte strategii, jak se chuti zbavit.

Jíte málo nebo nepravidelně

Za vaší obří chutí na sladké může stát jednoduše hlad.

Víte, kolik byste toho měli za den sníst, a jste si jisti, že to opravdu jíte? Nevynecháváte některá jídla s dobrým pocitem, že čím méně toho sníte, tím budete štíhlejší? Tahle rovnice totiž neplatí – hladové tělo si jednak často říká právě o sladká jídla, a pokud podlehnete, využije veškerou energii do poslední kalorie a vše si uloží na další chvíle hladovění. 

Jíte málo bílkovin

Nesprávně vyvážené porce jídla jsou další častou příčinou, proč nás „honí mlsná“. Pokud bude váš oběd obsahovat například jen sacharidy nebo jídla s vysokým glykemickým indexem, dojde k rychlému vzestupu a následně poklesu krevního cukru.

A na pokles krevního cukru tělo reaguje pocity vlčího hladu a chuti třeba zrovna na sladké. Nezapomínejte tedy, že každé jídlo by mělo kromě sacharidů (ideálně složených a vlákniny) obsahovat i zeleninu a hlavně bílkoviny.

Ty totiž dokáží krevní cukr udržet v mnohem příznivějších hladinách a vy zůstanete déle syti.

Potřebujete si udělat radost

Sladkosti často nejíme proto, že nám chybí energie, ale proto, abychom si navodili příjemné pocity. Nesaháte po sladkém třeba ve chvíli, kdy se nudíte? Kdy jste ve stresu a potřebujete se nakopnout? Nebo ve chvíli, kdy na vás jde úzkost? Pokud to na vás sedne, přečtěte si více o emočním přejídání.

Řešení nabízí například i mindful eating neboli vědomé jídlo, při němž se absolutně soustředíte na to, co máte na talíři. 

Málo pijete

Hlad bývá kupodivu dost často signálem, že tělo potřebuje doplnit tekutiny. Vyzkoušejte se tedy nejdřív napít, dejte si neslazený čaj nebo vodu s citronem.

Málo spíte

Únava a nedostatek spánku se v těle také můžou projevit tím, že vás během dnes budou přepadat chutě na sladké. Ačkoliv každému vyhovuje jiná doba spánku, podle odborníků je zdravé spát ne méně než šest a ne více než devět hodin. 

A co si dát, když potřebujete rychlou pomoc?

Pokud se neblíží čas jídla nebo svačiny, můžete chuť na sladké zahnat třeba kouskem čokolády s vysokým obsahem kakaa, hrstkou mandlí nebo ořechů, žvýkačkou bez cukru nebo sklenicí vody s citronem. Pamatujte ale, že nejlepší je zjistit příčinu a zkusit odstranit nejprve ji. 

Diskuze Jak zahnat chuť na sladké

Ahoj, může mi někdo poradit, jak zahnat chuť na sladké? chtěla bych
něco zhubnout, ale pořád mám chuť na něco sladkého každý den, a
nemůžu si pomoct, nevím, jak to zahnat, a ovoce nepomáhá, že bych si
místo toho dala:-(

Velikost písma:

@esmeralda44
žvýkačku

@esmeralda44 mě
pomáhá žvýkačka nebo antiperle, mentos no prostě něco mentolového a bez
cukru i když to mentos asi není ale mě pomáhá tak lepší jedna mentoska
než celá čokoláda  

Díky za rady, zítra zkusím:-)

No ja byla taky zavisla doslova u me pomohlo otehotnet, zezacatku me bylo hodne
divny ze nemam vubec chut na sladky, po pozitivnim tehu testu mi to bylo jasny
Ne ten vazne, co treba dat si
misto sladkosti ovoce? Nebo se hold nejak prekonat, hlavne nekupovat nic
sladkyho
Pardon, az ted ctu ze ovoce nepomaha

Příspěvek upraven
03.07.14 v 19:53

No, podle tradiční čínské medicíny pomáhá vzít strouhaný kokos a
černý sezam, ten rozdrtit. A oboje to smíchat dohromady. Každý den si pak
vzít 1 lžičku. Mělo by to trochu snížit chuť na sladké.

Zobat sušené ovoce, kokos, semínka. A taky záleží co jíš normálně,
po některém jídle vyloženě člověk prahne po sladkém a po některém
prostě ne. Někde jsem to četla, ale už vůbec nevím, jak to bylo. Třeba
někdo pomůže…

Chuť na sladké je důsledek nevyváženého jídelníčku, ale to asi není
to, co chceš poradit, viď? Píšu z vlastní zkušenosti: od té doby, co se
snažím zhubnout pomocí kalorických tabulek, chuť na sladké nemívám, a to
jsem bývala na sladkém závislá až tak, že jsem byla schopná spořádat
tabulku čokolády a pořád to bylo málo.

Chce to jíst víc sacharidů před polednem.

Já si dávám k snídani nebo
svačině ovesné vločky s jogurtem a ovocem, někdy jogurt se sušenkami bebe
dobré ráno a chutě na sladké už skoro nemívám (většinou jen když
ošidím snídani nebo svačinu, tak pak večer je to hrůza).

V tomhle smyslu
pomáhá i cvičení – vypozorovala jsem, že když cvičím (orbitrek nebo
svižná chůze do kopce), chutě na sladké tolik nemívám. Teď nemám
problém jít s dětmi do cukrárny a nedat si tam vůbec nic (a ani nemám na
nic chuť).

@esmeralda44
bílkoviny a celkově vyvážený jídledníček.
Když jsem začala hubnout, zapisovala jsem si jídlo se STOBem a musím říct,
že člověk má za den hrozně málo bílkovin, hodně sacharidů a pak ho
honí chutě. Jak jsem se dostala s bílkovinama na správné množství, bylo
po chutích. Celkově jich je v jídle překvapivě málo a to běžně maso
jím..takže opravdu hlídat a pak chutě nebudou.

Prací to pomáhá mě, makat a nemyslet na
to co sežrat. jinak ta žvýkačka, poslední dny
jich vyžvejkám mraky. 

Taky mi pomaha zvykacka a hlavne nemit nic na zub doma. V obchode nezajizdim
do rizikovych ulicek a u pokladny ziram pouze pred sebe 

Ještě se dopuručuje bioaktivní chrom nebo lžička medu po ránu 

Mě chuť po sladkém ukojí např. juice (samozřejmě 100% a bez
přidaného cukru), nebo meloun, psala jsi, že ovoce nepomáhá, ale takovej
sladkej a dobře vychlazenej meloun;) to není špatný:)

Já si jdu vyčistit zuby .Ale musim říct že když vydržíš tak
týden, max dva tak si zvykneš a ta chuť na sladké nebude až taková. Taky
třeba si můžeš dávat sladký snídaně-já to tak dělala i když jsem
hubla a ničemu to nevadilo-takže třeba ovesný kaše nebo i celozrn. rohlík
s jemně namazanou marmeládou. Ráno to nevadí:).

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector