Chřest a zdraví – protirakovinná bomba

Chřest a zdraví – protirakovinná bomba

Zdravá volba je harmonie a vyrovnanost, úcta a pokora, láska a štěstí, zdraví a krása, zdravý životní styl. Zdravá volba není o odepírání si nezdravé stravy. Zdravá volba je o radosti z přípravy zdravého jídla. O pochutnání si a vychutnání si zdravé snídaně, obědu i večeře. A je i o zdravém mlsání. Pokud totiž naše chutě přesměrujeme na skvělou chuť ovoce, zeleniny, luštěnin, oříšků, semínek a různých bylinek, už…

Chřest a zdraví – protirakovinná bomba

Jak všichni víme, sezóna cuket a dýní je tady. Jeden druh dýně si ale určitě zaslouží naší pozornost – krásně oranžová dýně hokaido (nebo také Hokkaidó). Mimochodem, víte, že oranžová barva se používá k léčbě negativních emocí a pomáhá léčit strach i depresi?  Symbolizuje také teplo a podporuje naši vitalitu, imunitu a energii. Zdravý životní styl pro každého Dýně hokaido je…

Chřest a zdraví – protirakovinná bomba

Pamatujete, jak jsme si minule psali, že cuketa nebude ležet v lednici? A protože je cuketová sezóna v plném proudu a cukety jsou skvělé pro podporu imunity, detoxikaci a mají hodně vitaminů a minerálů, je potřeba si je vychutnávat a připravovat na různé způsoby. Dnes to bude recept na cuketové placičky. A samozřejmě, že bez mouky. Cuketa je skvělým prostředkem pro detoxikaci organizmu, protože má…

Chřest a zdraví – protirakovinná bomba

Gazpacho neboli gaspacho je španělská polévka, která obsahuje hodně čerstvé zeleniny. Podává se studená, a tak je velice vhodná a osvěžující během letních dnů.

I když se připravuje na různé způsoby, vždy je nabitá množstvím vitaminů, minerálů a fytonutrientů. Pokud hledáte jednoduchý recept, čtěte dál.

Co potřebujeme? 500 g pasírovaných rajčat (pokud je sezona, použijte čerstvé) 1 větší okurka 1…

Chřest a zdraví – protirakovinná bomba

Chcete podpořit svou imunitu? Detoxikovat tělo? Zasytit a dopřát si hodně vitaminů a minerálních látek? Ale přitom přijmout jenom málo kalorií nebo dokonce snížit svou hmotnost? Pokud ano, cuketa je pro vás ta správná, zdravá volba. Vysoký obsah vitaminů a minerálů a nízký počet kalorií Cuketa má vysoký obsah vody a vlákniny. Z vitaminů obsahuje velké množství vitaminu C, dále provitamin…

Chřest a zdraví – protirakovinná bomba

Kombinace mrkve, červené čočky a zázvoru? Dokonalá chuť zajištěna! Mrkev jistě nemusíme představovat, ale pro připomenutí: je nabitá antioxidanty, které posilují náš imunitní systém.

Navíc podpoří náš zrak, je vynikající při onemocněních kloubů, revmatických onemocněních, nemocech střev, astmatu a dokonce slouží i proti rakovině (obsahuje falcarinol, který má silné protirakovinné účinky).

Mrkev má i skvělé detoxikační účinky. Najdeme v ní…

Chřest a zdraví – protirakovinná bomba

Červeňoučké, slaďoučké a zdravoučké…ano, jahody. Jsou nejenom krásné a sladké, ale jsou i zdravé. Za svou krásnou barvu vděčí, podobně jako maliny nebo borůvky, flavonoidům – antokyanům.

A navíc obsahují jenom málo kalorií, takže se skutečně nemusíme bát si je dopřát. 100 gramů jahod obsahuje přibližně 30 kcal, tedy podobně, jako meloun.

A meloun nikdo z nás za energetickou bombu nepovažuje, že? Málo…

Chřest a zdraví – protirakovinná bomba

Věděli jste, že hořčík neboli magnézium je minerální látka nezbytná pro náš život? Je totiž jednou z nejdůležitějších minerálních látek pro zdraví, krásu, spokojenost a vyrovnanost.

Je nepostradatelný téměř pro všechny procesy, které v našem těle probíhají, podporuje v těle mnoho enzymatických reakcí a také přeměňuje sacharidy, bílkoviny i tuky na energii.

Proto nedostatek magnézia v těle může způsobit vážné zdravotní problémy. Jak…

Chřest a zdraví – protirakovinná bomba

Lidé si chřest zamilovali už před přinejmenším 5000 lety. Byl oblíbenou zeleninou staré Číny a Egypta a za lék ho považovali už starověcí Řekové a Římané.

V ajurvédě se chřest používá k léčení již více jak 5000 let. Královna Nefertiti považovala chřest za jídlo bohů. A miloval ho i císař Augustus. Podoba falického symbolu ale vedla v 19.

století k zákazu využívání této zeleniny v penzionátech…

Chřest a zdraví – protirakovinná bomba

Zkoušeli jste už tapiokový pudink? Ne? Vyzkoušejte, stojí to za to.   Tapioku používali již staří Mayové. Tapioka se získává z kořene manioku jedlého (také známá i pod názvem yuca).

Je jednou ze šesti nejdůležitějších výživových rostlin světa. Z kořenů manioku se získává především škrob, který se používá k výrobě zmiňovaných tapioka perel.

Tapioka je zdrojem polysacharidů a  má nízký obsah bílkovin…

Fazole a pomeranče, jablka a zelí? Potraviny, které posílí nejen tělo, ale i naši hlavu

Základ je mít v pořádku imunitu. Pak funguje přirozená detoxikace našeho organismu, je větší šance zůstat zdravý nebo zvládnout nemoc bez větších potíží.

Všichni plánujeme co a kdy nakoupíme, vybíráme, více přemýšlíme.Co budeme jíst a připravovat pro sebe, naše rodiny. Každý den. Více než kdy jindy.

Na které potraviny nezapomenout, kterým dát přednost? Jsou to potraviny, které toho umí o trochu více, než ty ostatní. Posílí naše tělo, imunitu, ale také jsou důležité pro naši hlavu. Je důležité, abychom je jedli pravidelně a v dostatečném množství.

Každé roční období nám příroda dává to nejlepší co má. Kdo už byl alespoň v jednom z mých sezonních online kurzů Restart Jídlem, už to zná.

Dovolte, abych vám představila naše hrdiny, nej potraviny ze Zimního restartu. Ty, které jsou důležité ne jenom v zimě, ale během celého roku.

Chřest a zdraví – protirakovinná bomba

LNĚNÉ SEMÍNKO

Lněné semínko je lesklé, tmavohnědé zrníčko tvaru slzy, trochu větší než sezam, a patří k tradičním středoevropským plodinám.

Je to potravina s vysokým obsahem biologicky aktivních látek – jsou v něm kvalitní bílkoviny, velmi zdravé tuky (omega – 3 mastná kyselina alfa-linolenová) a spousta vlákniny, manganu, kyseliny listové, železa, hořčíku, draslíku, fenolových kyselin, flavonoidů, lignanů.

Budete mít zájem:  Mucosolvan roztok – příbalový leták

No prostě velká zdravá bomba!

Snižuje cholesterol, riziko rakoviny, osteoporózy a žlučových kamenů, podporuje léčbu revmatoidní artritidy, astmatu, psoriázy, arterosklerózy, cukrovky a mnohých jiných onemocnění, ale o dávkování v případě nemoci se musíte poradit s lékařem. Těhotné ženy by měly upřednostnit lněný olej před mletým lněným semenem, protože obsahuje značné množství fytoestrogenů.

Dvě čajové lžičky drceného lněného semínka si můžete dlouhodobě každý den (také v každém v online kurzu) přidat do kaší, polévek, omáček, salátů, dezertů, pečiva, chleba, pomazánek. Určitě nezkazí chuť (pokud je čerstvě umleté!) a vašemu jídlu vznikne velká přidaná hodnota (kterou nemusíte danit).

1 polévková lžíce obsahuje: 2,5g bílkovin, 2,2g vlákniny

Chřest a zdraví – protirakovinná bomba

BROKOLICE A KVĚTÁK

Brokolice – jsou to vlastně malá poupata, která srostla do silného košťálu (lze ho oloupaný použít také). Tuto zelenou a velice cennou „kytici“ objevili Italové.

Jeden hrnek brokolice (150 g) obsahuje tolik vitamínu C jako dva pomeranče, denní dávku vitaminu K, 20 % denní dávky kyseliny listové a vlákniny.

K tomu spoustu manganu, vápníku, železa a vitamíny skupiny B.

Květák jich obsahuje sice méně, ale společnou předností obou je jejich obsah glukozinolátů, jež aktivují vaše vlastní enzymy v játrech a podporují ochranu proti mnohým druhům rakoviny, prevence mnoha infekcí. 

Mraženou i čerstvou brokolici a květák můžete mít v zásobě stále. Hlavně je nerozvařit. A jestli vám vadí zápach síry? Pečením v troubě to ani nezaznamenáte. Vyzkoušejte.

Chřest a zdraví – protirakovinná bomba

GRAPEFRUIT, POMERANČ, POMELO

ANO – vitamín C! Ale je toho mnohem, mnohem víc. Vláknina, desítky karotenoidů a více než 60 různých fytochemikálií a divných věcí s divným názvem …

Které mají antioxidační, antiastmatický, antialergický,
protizánětlivý, protirakovinný, protisklerotický, antitrombotický
a antihypertenzní účinek. Jsou hlavně vázány v bílé části slupky
a v dužině. Nenajdete je určitě ve šťávě kupovaných koncentrátů …

  • Růžový a červený grapefruit navíc obsahuje
    karotenoid lykopen (znáte ho z rajčat), který silně chrání před rakovinou
    prostaty a prsu. 
  • Grapefruit není vhodné kombinovat s některými léky
    (čtěte příbalové letáky). 
  • V létě máme na výběr z mnoha našeho ovoce, ale v zimě byste si měli dopřát aspoň 2 citrusy týdně.
  • Zdravější je sníst je i s dužinou, se sklenkou vody, než pouze odšťavnit.

Chřest a zdraví – protirakovinná bomba

HRUŠKY A JABLKA

Jedno jablko denně může už za pár týdnů snížit cholesterol o 8 – 11 % a dvě jablka týdně snižují riziko a projevy astmatu a výrazně zlepšují průběh cukrovky 2. typu. V každém soustu jablka jsou látky, které chrání vaše srdce, cévy, mozek, plíce, játra, oči, nervy, kosti, svaly … 

Hrušky, nejenom, že byly prý nej pochoutkou Ludvíka XIV., ale také umí: vysoký obsah vitamínu C, flavonoidy, polyfenoly, vláknina, měď, fytosteroly. Tyto všechny látky divných názvů vás chrání před volnými radikály a všemi degenerativními chorobami, mutacemi, potlačují zánět, snižují cholesterol, podporují hygienu střeva.

Dokonce je snáší i většina alergiků. Jsou velice
vhodné při hubnutí.

Chřest a zdraví – protirakovinná bomba

  1. ZELÍ BÍLE, ČERVENÉ, ČÍNSKÉ, KYSANÉ
  2. Zelí je plné toho nejlepšího, chránícího nás před rakovinou a podporující naše játra v detoxikaci.
  3. Ví se o něm, že odbourává nadbytek estrogenu, který
    je jedním z nejsilnějších spouštěčů rakoviny prsu. 

Izotiokyanáty aktivují detoxikační a protirakovinné enzymy
našeho těla a „programují“ rakovinné buňky k odumření.
Dokonalá prevence rakoviny prsu a tlustého střeva.

Bílé zelí obsahuje asi 10x víc vápníku než červené. Červené zelí obsahuje zase asi 2x více vitamínu C. Čínské zelí navíc 2x více vápníku než bílé a 20x více než červené.

Kyselé zelí obsahuje zase více …. Je tam toho vážně mnoho, stačí si pamatovat, že ho je nutnost zařadit do jídelníčku alespoň dvakrát týdně! Co takhle jednu hrst každý den?

Chřest a zdraví – protirakovinná bomba

ČERVENÉ, BÍLÉ FAZOLE

Existují stovky druhů, tvarů a barev fazolí, a všechny jsou dobré. Že vás nadýmají?

Vyzkoušejte je namočit minimálně 24 – 48 hodin než je budete vařit (v nové vodě, s kmínem, špetkou soli, bobkovým listem, stroužkem česneku). Budou se vařit kratší dobu a budou stravitelnější až o polovinu.

Navíc obsahem antioxidantů se můžou klidně srovnat i s ovocem! Čím jsou fazole tmavší, tím více antioxidantů obsahují. A bílé fazole? Jsou 60x zdravější než kvalitní dietní šunka. Všechny barvy se ve vašem střevě vstřebají do krve, čímž chrání vaše buňky.

Černé fazole např. obsahují 10x víc antioxidantů (barevných antokyaninů) než citrusové ovoce a zhruba stejně jako hroznové víno a brusinky!

Fazole, banán, zelí, jablko …Dejte si je cíleně na svůj talíř a bude vám líp. Konečně důvod vyzkoušet i potravinu, do které se vám zatím moc nechtělo.

Příroda je dokonalá, v její jednoduchosti je její krása. A síla potravin. 

Je to pouze pár potravin a informací k nim, pár základních potraviny ze zimního online kurzu Restart Jídlem. Většina z nich je součástí skladby jídelníčku i pro právě připravovaný jarní běh. 

Chřest a zdraví – protirakovinná bomba

Proč jíst chřest? Vitaminová bomba i přírodní afrodiziakum – Videoportál Kondice.cz – zacvičte si v pohodlí domova

Chřest a zdraví – protirakovinná bomba #potraviny #strava #chřest #červen

Zdroj: Shutterstock

Věděli jste, že český chřest patří k jedněm z nejlepších v Evropě? V České republice je hodně kvalitní písčité půdy, která chřestu velmi svědčí, můžeme si tedy vychutnat skvělou lokální surovinu, která s sebou přináší nejeden pozitivní vliv na náš organismus. Na trhu se můžete setkat se třemi druhy chřestu – bílým, zeleným a fialovým.

Budete mít zájem:  Hemoroidy – Zlatá žíla – příznaky, příčiny a léčba

U nás ale nejčastěji narazíte na bílý nebo zelený chřest. Obecně má sám o sobě velmi výraznou chuť a není potřeba ho nijak zvlášť dochucovat. Pořád ale v domácnostech patří mezi velmi zřídka využívanou surovinu. Po přečtení tohoto článku ale už nebudete váhat a zařadíte ho do svého pravidelného jídelníčku.

Proč je konzumace chřestu tak prospěšná?

Chřest netřeba nijak zvlášť obhajovat. Jednoduše je prostě moc zdravý! Obsahuje vysoký podíl vitaminů E, C a A. Má příznivý vliv na funkci ledvin a močových cest. Snižuje také krevní tlak a má blahodárný vliv na cévy.

Velmi příznivě také působí při prevenci i léčbě ledvinových kamenů, revmatismu a dně. Chřest by si měly také často dopřávat těhotné ženy nebo ženy, které chtějí otěhotnět, protože je přírodním zdrojem kyseliny listové.

Nesmíme opomenout také vysoký podíl antioxidantů, které pomáhají v prevenci proti rakovině.

Podporuje hubnutí

Pokud se snažíte před létem dostat do formy, chřest ze svého jídelníčku určitě nevynechejte. Obsahuje vysoký podíl rozpustné i nerozpustné vlákniny. To znamená, že se budete cítit delší dobu sytí.

Pokud si k večeři přichystáte oblíbenou chřestovou polévku, nemusíte mít strach, že půjdete spát hladoví. Navíc ve 100 gramech chřestu se nalézá pouze necelých 100 kilojoulů.

Díky vysokému obsahu vody také pomáhá jejímu zadržování v těle a omezuje tvorbu křečových žil.

Krásné vlasy a pleť

Chřest obsahuje také asparagin – aminokyselinu, která působí silně močopudně. Pomáhá tedy tělu uvolňovat cholesterol usazený v cévách. Díky těmto očistným účinkům pomáhá také zlepšovat stav pleti a vlasů. Celkově pleť omlazuje, čistí a podporuje růst a kvalitu vlasů a nehtů.

Chuťovka pro milence

Pokud jsme vás doposud nepřesvědčili o tom, že chřest je malý zelený zázrak, tak nyní snad už nebudete pochybovat. Chřest je odjakživa považován za velmi silné přírodní afrodiziakum. Působí příznivě také na mužskou plodnost.

Už staří Egypťané před 2000 lety považovali chřest za malý zázrak, který obětovali svým bohům. Na jaře vše roste a kvete – láska především. Vaši lásku můžete podpořit večeří z chřestu, která navodí tu správnou atmosféru na večer.

Pozitivních účinků chřestu je nespočet. Největší výhodou je ale to, že se chřest ve velkém pěstuje právě u nás, v České republice, a právě teď je jeho sezona.

Není nad to připravit si večeři z lokální suroviny, o které víte, že byla vypěstována právě teď a tady.

Navíc v případě chřestu se jedná o mimořádně zdravou a chutnou zeleninu, kterou velmi lehce zařadíte do svého jídelníčku – můžete si připravit polévku, omáčku nebo ho ugrilovat se sýrem. Hodí se i k masu na grilu. Jakmile jednou ochutnáte, zamilujete si ho.

Blanka Smrčinová

05.06.2021 | Zdraví a pohyb Sdílej!

Chřest jako ideální zelenina na hubnutí a posílení libida

Čerstvě sklizený chřest poznáte podle pevných sevřených hlaviček a lesklého povrchu. Foto: Profimedia.cz

Z lékařského hlediska je chřest doporučován z důvodu schopnosti snižovat hladinu cholesterolu, úpravy krevního tlaku a zlepšení látkové výměny. Pomáhá také udržet zdravé cévy a silné srdce, zlepšuje zásobování mozku a dalších orgánů kyslíkem, stimuluje krvetvorbu. Zároveň upravuje hladinu cukru v krvi a má velmi příznivý vliv  na funkci ledvin, močového měchýře, močových cest, ale i na prostatu.

„Chřest je skvělou surovinou i pro ty, co drží dietu. Obsahuje velké množství vody, minimum tuků a sacharidů a má nízkou energetickou hodnotu, pouze 22 kalorií na 100 gramů,“ upozorňuje výživová poradkyně Hana Mojžíšová.

Značný obsah vlákniny podporuje činnost střev, prospívá zažívání a působí preventivně proti rakovině tlustého střeva. V neposlední řadě brání zadržování vody v těle a zmírňuje tvorbu křečových žil.

Chřest ale také obsahuje kyselinu listovou a niacin, který omlazuje buňky a optimalizuje hormonální procesy v těle. Zároveň je tato bylina velmi účinným pomocníkem pro udržování mentální kondice, soustředění, k tomu napomáhá dobré paměti a zdravému spánku.

Potenciální nevýhoda rostlinné stravyZdraví

Sklizeň českého chřestu začala letos ve druhé polovině dubna. Úroda byla údajně spíše průměrná, ale v důsledku protiepidemických opatření nejde žádný chřest na vývoz – v tuzemských obchodech by jej proto měl být dostatek.

Chřest se u nás v minulosti pěstoval především v Ivančicích na Moravě, odkud se dodával i na císařský dvůr ve Vídni. V Čechách jsou nejvhodnější podmínky pro jeho pěstování na Mělnicku. Zde jej také na ploše cca 150 ha v Hostíně u Vojkovic pěstuje jako zemědělskou plodinu jediný domácí velkopěstitel – firma Český chřest.

Chřest na český stůl patří odpradávnaStyl

„Čerstvě sklizený chřest poznáte podle hodně pevných sevřených hlaviček a lesklého povrchu. Při naříznutí vytéká bílá míza. Navíc se nedá ohnout, praskne. Další známkou čerstvosti je i to, že čerstvé výhonky vržou, pokud je o sebe třete, a příjemně voní,” vysvětluje Jan Charvát z Českýchřest.cz.

Budete mít zájem:  Aerozol Do Nosa Na Alergie?

„Nákup byste si měli rozmyslet, pokud je chřest gumový, svraštělý a výrazně okoralý v řezu, nebo pokud je prodáván ponořený ve vodě, což bývá známkou první pomoci, a tedy informace, že není nejčerstvější.”

  • Chřest omyjeme, odlomíme nebo odkrojíme dřevnaté konce (podle čerstvosti 2–4 cm).
  • Bílý chřest musíme pečlivě celý oloupat až po hlavičku.
  • U zeleného chřestu stačí oloupat zhruba poslední třetinu výhonku (pazochu), mladý zelený chřest není potřeba loupat vůbec.
  • Chřest loupeme vždy od hlavičky směrem dolů.
Tagliatelle se zeleným chřestem a krevetami od šéfkuchaře Jana Macháčka z Restaurace Pastař
Na jednu porci potřebujeme: 3 ks oloupaných a vystřívkovaných krevet, 1 stroužek česneku, 3 ks spařeného zeleného chřestu, 50 ml zeleninového vývaru, 50 g másla, sůl, pepř, olivový olej, snítku sladkolisté petržele, 1/4 citrónu
Postup: Na mírném plamenu si rozpálíme pánev. Česnek nakrájíme na plátky a vložíme na pánev společně s kapkou olivového oleje. Lehce orestujeme a přidáme krevety s chřestem, který jsme si nakrájeli na silnější plátky. Po minutě přidáme vývar a lehce povaříme. Nakonec přidáme máslo, nasekanou petržel a citrón a celé to v pánvi promícháme, aby se nám smíchaly všechny chutě. Na závěr dozdobíme hlavičkami chřestu. Můžeme podávat. Dobrou chuť.
Plátky gratinovaného listového těsta s chřestovou pěnou a čerstvým ovocem od šéfkuchaře Daniela Bukowskiho z Restaurace Il Giardino
Suroviny: 2 žloutky, 1 celé vejce, 80 g cukru krupice, 250 g mascarpone, 200 ml smetany, 1x ristretto, plát listového těsta, 120 g cukru moučka, 200 g bílého chřestu
Postup: Plát listového těsta posypeme moučkovým cukrem a postupně cukr zaválíme do těsta. Takto připravený plát pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů dozlatova. Upečený plát rozkrájíme na čtverečky. Chřest oloupeme, uvaříme a rozmixujeme na jemné pyré, případně přecedíme pyré přes jemný cedník. Žloutky, vejce, cukr, chřestové pyré a smetanu smícháme, přidáme mascarpone a ristretto. Směs nalijeme do šlehačkové bomby. Při servírování prokládáme plátky listového těsta pěnou ze šlehačkové láhve a prokládáme čerstvým ovocem.
Krémová chřestová polévka s nočkem zakysané smetany od šéfkuchaře Restaurace Kudy Kam
Suroviny: Oloupaný, zlomený nebo jakkoli poškozený chřest, jarní cibulka, smetana, sůl, pepř, zakysaná smetana, olivový olej
Postup: Na másle orestujeme pokrájený chřest s jarní cibulkou, zalijeme smetanou a vaříme maximálně 20 minut, jinak chřest ztratí na své výrazné chuti. Poté lehce rozmixujeme tyčovým mixerem, dochutíme solí, pepřem a servírujeme do talíře. Před podáváním přidáme noček ze zakysané smetany a jednu hlavičku zeleného chřestu, na ozdobu zakápneme kapkou olivového oleje.
Chřest zapečený s prosciuttem a parmezánem
Ingredience: 16–20 výhonků chřestu (bílý, zelený nebo obojí), 16–20 tenkých plátků sušené šunky (prosciutto, schinkenspeck, pršut…), 150 g parmezánu (nejlépe čerstvě nastrouhaného), 50–100 ml olivového oleje
Postup: Očištěný chřest vložíme, pokud možno na stojato, do vroucí lehce osolené vody do vysokého hrnce. Bílý chřest vaříme 7 až 9 minut, zelený chřest 3 až 5 minut.Po zchlazení ve studené vodě jej osušíme na kuchyňské utěrce a každý výhonek zabalíme do plátku sušené šunky (pokud jsou plátky příliš velké, můžeme je rozpůlit – stačí, když je výhonek zabalený alespoň ze ⅔).Dno zapékací misky zastříkneme olivovým olejem, poklademe chřestem zabaleným v šunce, bohatě posypeme nastrouhaným parmezánem a ještě zastříkneme olivovým olejem.V troubě předehřáté na 200 °C zapečeme cca 10 minut, až sýr lehce zezlátne. Podáváme například se salátem a toasty.
Chřestový závin s rebarborou
Suroviny: 16–20 výhonků bílého chřestu, 1 balení listového těsta (použijeme už rozválené), 200 g rebarbory, mletá skořice, 100 g vanilkového cukru, hrst loupaných a rozpůlených mandlí, 10 g másla, 1 vejce
Postup: Chřest uvaříme dle základního receptu, ve kterém vynecháme sůl. Po zchlazení ve studené vodě osušíme na kuchyňské utěrce, odřízneme špičky tak, aby nám zbyly stejně dlouhé a široké výhonky, a rovnoměrně je rozložíme na rozválené listové těsto.Posypeme mletou skořicí a vanilkovým cukrem – asi 50 g. Rebarboru nakrájenou na asi 3 mm silné kousky lehce orestujeme na másle, posypeme 50 g vanilkového cukru, necháme zkaramelizovat a vychladnout. Po vychladnutí rozprostřeme na chřest.Zabalíme závin, poklademe rozpůlenými mandlemi a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě předehřáté cca na 200 ºC zhruba 25 – 30 minut do zlatova.
Slaný chřestový koláč se špenátem a šunkou
Suroviny: 10–12 výhonků bílého chřestu (může být i zelený nebo oba), 1 balení listového těsta (použijeme už rozválené) cca 300 g, 2 hrsti listového špenátu (cca 50 g), 200 g dobré šunky (např. Pražská), 150 g sýra ementál, 250 ml sladké smetany, 2 vejce, máslo na vymazání formy
Postup: Chřest uvaříme dle základního receptu. Po zchlazení ve studené vodě osušíme na kuchyňské utěrce. Do máslem vymazané koláčové formy (cca 30 cm průměr) rozprostřeme listové těsto, dno propícháme vidličkou.Postupně dáme vrstvu špenátu, na kousky nakrájené šunky a sýra a zalijeme vejci rozšlehanými ve smetaně.Na koláč rovnoměrně od středu do vějíře vyskládáme uvařený chřest. Pečeme v troubě předehřáté na 200 ºC zhruba 45–50 minut – dokud sýr trochu nezhnědne.

Hlavní zprávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector