Chmel a zdraví – na co je dobrý?

Chmel a zdraví – na co je dobrý?
Chmel

Dnes si představíme v ČR tolik oblíbenou rostlinu a to je chmel. Chmel má několik zajímavých účinků na lidské zdraví. Tak například působí sedativně, může tedy pomoci např. s neklidem, podrážděním anebo při poruchách spánku, vše ale postupně…

Výskyt: chmel se vzhledem k jeho využití při výrobě piva hojně pěstuje v České republice. Pěstován je ovšem i na mnoha dalších místech světa, přičemž se vyskytuje na všech kontinentech vyjma Arktidy.

Popis a účinné látky: jedná se o popínavou trvalku z čeledi konopovitých. Chmel má čtyřhrannou pravotočivou lodyhu a listy jsou dlouze řapíkaté a dlanitě členité. Kvete v květnu a červnu, přičemž samičí květy mají nazelenalou barvu, zatímco samčí barvu žlutavou. Plodem je nažka. Mezi účinné látky patří silice s terpenoidy, flavonoidy, třísloviny, hořčiny či cholin.

Užitečné části: využívány jsou chmelové šištice, případně chmelové žlázky.

Léčivé účinky chmelu otáčivého

Chmel má několik zajímavých účinků na lidské zdraví. Tak například působí sedativně, může tedy pomoci např. s neklidem, podrážděním anebo při poruchách spánku. Zároveň by měl určitým způsobem snižovat sexuální aktivitu.

Účinkuje rovněž při potížích s trávící soustavou a dokáže povzbudit chuť k jídlu. Chmel také působí diureticky, tzn. močopudně – má tedy pozitivní vliv také na ledviny. Vyzkoušet jej také můžete při svalových křečích nebo při problémech se vředy.

Léčivé účinky chmele otáčivého jsou tedy vskutku zajímavé, musíme ovšem upozornit na jeden paradox. Bylina je totiž nejúčinnější čerstvá, nicméně v tomto stavu může zároveň způsobovat určité komplikace jako např.

alergické reakce, podráždění kůže apod. Tyto případné problémy ovšem eliminujte, pokud dojde k usušení. Buď jak buď, obecně se nedoporučuje lidem s depresemi, stejně jako těhotným ženám, neboť může působit na dělohu.

Jak chmel konzumovat? Tak například lze 0,5 až 1 gram šištic přelít 150 ml vroucí vody a nechat zhruba 10 minu luhovat.

Další využití chmele

Chmelové šištice jsou využívány při výrobě piva, neboť tomuto u nás velmi oblíbenému nápoji dodávají typickou vůni a chuť. Takové uplatnění je pochopitelně všeobecně známé.

Co už se však ví podstatně méně, že mladé výhonky chmele bývají používány rovněž jako zelenina, můžete je tedy využít do zeleninových salátů, polévek, naložit je nebo použít jako součást dalších jídel.

Kromě toho se chmel používá také při výrobě kosmetických přípravků, ačkoli toto využití je daleko menší.

Pěstování chmelu na vlastním pozemku?

Chmel se samozřejmě pěstuje především na chmelnicích, nicméně si jej můžete vypěstovat i na svém pozemku, a to třeba jako okrasnou rostlinu. Potřebuje ovšem větší plochu, na což určitě nezapomeňte.

V každém případě si s jeho pomocí můžete zkrášlit zeď domu či plot. Pěstování chmelu otáčivého je totiž jednoduché, stačí mu v podstatě jen dostatek slunce.

Na druhou stranu musíme doplnit, že k okrasným účelům se používá zejména chmel japonský (Humulus japonicus).

  • Křeče
  • Ledviny
  • Močopudné účinky
  • Nechutenství
  • Stres
  • Trávení
  • Vředy

Chmel léčivé účinky

Chmel a zdraví – na co je dobrý?Chmel otáčivý (Humulus lupulus) určitě není nutné přestavovat. Jedná se o planě rostoucí popínavou rostlinu, která se vyskytuje téměř po celé Evropě. Kolem své opory se ovíjí vždy ve směru hodinových ručiček a na místech hojnějšího přirozeného výskytu se zakládají chmelnice.

V pivovarnictví se z rostliny používají pouze samičí, neoplodněné rostliny, jelikož opylení se snižuje kvalitu chmele na výrobu piva. Největšího rozmachu v pěstování této rostliny bylo v Česku dosaženo v období Karla IV.

Ovšem bylina má význam i v dalších odvětvích. Například v kuchyni se využívá již z antických dob, kdy se často jedla i v syrovém stavu. Dnes se mladé výhonky a listy v některých oblastech vaří i jako zelenina podobná chřestu. Má význam ve farmaceutickém a kosmetickém odvětví. A určitě nesmíme zapomínat na to, že příznivě působí i na naše zdraví.

Pro tyto účely se využívá samicí plodní šištice a chmelové žlázky (Strobilus et Glandulae humuli lupuli), přičemž účinné jsou i planě rostoucí rostliny. Působí možná méně razantně, ale zato spolehlivě. Sběr probíhá na přelomu srpna a září.

Rostlina obsahuje pryskyřice (alfa hořké kyseliny – humulon a beta hořké kyseliny lupulon), které ovlivňují její chuť a vůni. Dalšími významnými látkami jsou silice s terpenoidy, které mají konzervační účinky, flavonoidy, hořčiny, třísloviny, vosky, fytosteroly, cholin…

Účinky

  • Toho, že chmel má uklidňující účinky, si lidé všimli již před časem. Mnozí totiž zpozorovali, že pracovníci na chmelových plantážích usínali častěji než zaměstnanci na jiných stanovištích. Jelikož jejich práce nebyla extrémně fyzicky náročná, tak tento fenomén byl připisován právě této rostlině. Dnes již byly tyto účinky potvrzeny hned několika vědeckými výzkumy. Bylina se často přidává do bylinných směsí proti stresu, je vhodná při úzkosti, neurotickém neklidu a při poruchách spánku.
  • Obsažené hořčiny podporují trávení a odstraňují některé trávicí obtíže (nadýmání, nechutenství apod.)
  • Působí desinfekčně a antiseptický, uplatňuje se proto často v kloktadlech a v jiných přípravcích s antiseptickým posláním.
  • Chmelové extrakty mají omlazující účinek na pleť, přidávají se do krémů, pleťových masek a konec konců se pivní koupele staly hitem wellness zařízení. Chmel je obsažen i v různých pivních šamponech, které zvyšují lesk vlasů a omezují jejich lámavost. Silným chmelovým odvarem ze šištic je vhodné omývat vlasy, což již praktikovaly ženy a dívky v dávných dobách. Omývání pivem se většinou nedoporučuje, jelikož obsažený v nápoji alkohol nemusí svědčit suchým vlasům.

Formy

Chmel nejlépe kombinujeme s jinými bylinkami do bylinných směsí.

Lze jej užívat i ve formě tinktury, kterou nejčastěji dávkujeme 3x denně 30 kapek. Z chmelových šištic můžeme připravit nálev nebo macerát. Maximální jednotlivá dávka by neměla překročit 10 g a maximální denní dávka 15 g. Běžná dávka činí 3 až 5 g, podle potřeby ji užíváme vícekrát denně. U čerstvé rostliny volíme opatrnější dávkování.

Chmel je vhodný i při aromaterapii a pro inhalace. Lze jej aplikovat např. ve formě polštářku pro dobrý spánek a uklidnění.

Nežádoucí účinky

Rostlina není vhodná pro příliš dlouhé užívání, takže většinou po 3 měsících je vhodné udělat pauzu. Chmel zároveň patří k alergotropním rostlinám, a proto může při podávání vyvolat alergickou reakci, obzvláště při požití větších dávek. Spíše se tedy užívá v kombinaci s jinými bylinami. Nedoporučuje se užívat během těhotenství.

Recepty

  • Bylinkový čaj pro nespavce
  • Potřebujeme: 1 lžičku chmelových šišek, půl lžičky meduňky, půl lžičky kořene kozlíku, 1,5 dl vroucí vody
  • Postup: Bylinky smícháme a přelijeme vroucí vodou, vše necháme 15 minut louhovat, poté přecedíme a asi 20 minut před plánovaným ulehnutím vypijeme.
  • Chmelové mléko na dobrou noc
  • Potřebujeme: 1 dl mléka (můžeme použít i rostlinné – ovesné, sójové či rýžové), půl lžičky chmelových šištic, půl lžičky medu, špetku skořice
  • Postup: Šištice zalijeme vroucím mlékem a vše necháme 10 minut louhovat, poté přecedíme, přisladíme medem a posypeme skořicí.
  • Chmelový likér pro klidné večery
  • Potřebujeme: 2 lžíce chmelových šišek, 1 lžíci meduňky, 2 šálky medu, 6 tlučených hřebíčků (koření), 1 lžičku skořice, 3 tlučené badyány, 1 litr domácí pálenky

Postup: Všechny uvedené přísady smícháme, zalijeme je pálenkou a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat.

Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, likér slijeme do lahve a užíváme večer po štamprli.

Chmelové víno pro klidnou mysl

Potřebujeme: 3 lžíce chmelových šišek, 1 litr kvalitního červeného vína, půl lžičky skořice, 6 tlučených hřebíčků, 4 tlučené badyány

Postup: Přísady smícháme, zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Užíváme po štamprli večer.

Chmelový polštářek pro hezké sny

Potřebujeme: 2 hrsti chmelových šištic, plátěný pytlíček, povlak na polštářek

Postup: Šištice vložíme do pytlíčku, zavážeme a poté vložíme do povlaku. Vyměňujeme každé dva týdny.

  1. Tip: Do polštářku můžeme vložit i květy levandule, listy meduňky či majoránku
  2. Bylinková koupel pro navození spánku
  3. Potřebujeme: 1 hrst chmelových šišek, 1 hrst květu levandule, 1 hrst lipových květů, 3 litry vroucí vody

Postup: Bylinky smícháme, přelijeme je vroucí vodou a vše necháme 60 minut louhovat. Pak přecedíme, hotový čaj nalijeme do vody ve vaně. Bylinková koupel by měla trvat 15 minut. Pro zesílení účinku koupele si můžeme dopřát 20minutovou relaxaci. Tuto proceduru opakujeme 10 dní po sobě.

  • Kneippův „královský“ čaj
  • Potřebujeme: 40 g nati řebříčku, 30 g nati kontryhele, 20 g květu měsíčku a 10 g listu šalvěje
  • Postup: Připravujeme jako bylinářský čaj, v množství 500 až 750 ml denně při běžných ženských potížích.

Zdroje: Herbář léčivých rostlin, 2. díl, Jiří Janča, Josef A. Zentrich,
bylinkyprovsechny.cz, ncbi.nlm.nih.gov

  1. Zmíněné produkty:
  2. Chmel
  3. Chmelový polštářek

Chmel

  • Zřizovatel:
  • CHMELAŘSTVÍ, družstvo Žatec
  • Mostecká 2580, 438 19 Žatec
  • IČ: 00212229, DIČ: CZ212229

Společnost zapsána v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Ústí nad Labem spisová značka Dr., vložka 185.

Poslední aktualizace:

18.8.2021

Chmel v lidovém léčitelství a jeho užití v domácnosti

Chmel a zdraví – na co je dobrý?

Chmel otáčivý (Humulus lupulus L.) je víceletá rostlina. Botanicky patří do řádu konopovitých (Cannabaceae), řádu kopřivovitých (Urticaceae). Je to dvoudomá rostlina, to znamená, že se na jedné rostlině vytvářejí jenom buď samčí nebo samičí květy. Květenství tvoří světle zelené šištice, kterým se říká hlávky. Avšak pouze samičí rostliny vytvářejí hlávky, které po dozrání obsahují zlatožlutou moučku, zvanou lupulín. Lodyhu mívá dlouhou až 8 m, porostlou drsnými háčkovitými chlupy, které slouží rostlině jako opora při jejím dlouživém růstu. Oddenek má plazivý a bohatě větvený, s mnoha kořeny.

Budete mít zájem:  Hubnutí podle znamení v horoskopu – funguje to?

Při sklizni se nadzemní jednoletá lodyha nesoucí hlávky odstřihává a odváží k dalšímu zpracování. V zemi zůstává podzemní vytrvalá část tzv. „babka“, takže chmelnice zůstává na jednom stanovišti až 25 let. Na jaře vyrůstají z babky nadzemní výhony. Chmel je rostlina pravotočivá, která se ve chmelnicové konstrukci pne po vodícím drátku do výše sedmi až osmi metrů.

Na území České republiky se chmel pěstuje téměř tisíc let. Český chmel je všeobecně považován za surovinu nezbytnou k výrobě kvalitních piv. Chmelové hlávky obsahují pryskyřičné látky, chmelové silice a polyfenoly. Nejkvalitnější chmel se pěstuje v Žatecké chmelařské oblasti.

Tento chmel se nazývá Žatecký poloraný červeňák.

Právě tento aromatický chmel dává pivu nejen jeho typickou hořkost, plnost chuti a vůni, ale kromě toho obohacuje pivo o řadu významných látek, které zvyšují jeho hodnotu z pohledu moderního lékařství a farmakologie a mají významný dopad na lidské zdraví.

Chmel se po staletí používal v lidovém léčitelství jako léčivá rostlina k léčení mnoha nemocí a zdravotních obtíží. Ve formě extraktu nebo odvaru se dodnes užívá při nespavosti, nervovém rozrušení, neklidu, nadýmání, poruchách trávení, při potížích spojených s klimaktériem, při potížích s prostatou, na tlumení střevních křečí, na špatně se hojící rány.

Čaj z chmelových šištic:

2 čajové lžičky chmelových šištiček se přelijí 25O ml vroucí vody, nechají se cca 15 minut louhovat a potom se přecedí. Pijí se 2-3 šálky denně nebo větší dávka při nespavosti jednorázově na noc.

Čajová směs:

Používá se k celkovému uklidnění a na dobrý spánek. Smíchají se rovným dílem chmelové šištice, kozlíkový kořen a meduňkový květ. Použijí se 2 lžičky této směsi na 250 ml vody. Nechá se přejít varem a poté 15 minut ustát. Nápoj se pije teplý před spaním. Může se pozměnit i přidáním třezalky nebo dobromysli.

Odvar proti padání vlasů:

Smíchá se: nať kopřivy, nať mateřídoušky a chmelové šištice (hrst čerstvých nebo 1 polévkovou lžíci sušených), půl hrsti kořene lopuchu a trochu drceného fenyklu nebo anýzu. Směs se jen mírně povaří v 1 litru vody a nechá se asi 10 minut odstát. Scezeným odvarem se myje hlava. Budete-li tímto odvarem jen oplachovat už umyté vlasy, přidejte 1/8 octa.

Tinktura proti nespavosti:

20g sušených chmelových šištic se nechá 3 dny vyluhovat na světle a v teple ve 100g lihu (vodka, koňak); před spaním se použije 20 kapek na cukr.

Zelenina:

Mladé chmelové výhonky, říká se jim pazoušky, poskytují velice dobrou dietetickou zeleninu. Upravují se jako chřest nebo jako fazolové lusky, mohou se přidávat do jarních salátů. Jsou to mladé výhonky, které zjara vyrážejí od kořenů.

Kosmetika:

Výtažky z chmelových šištic se přidávají do krémů pro citlivou pleť a na ochablou a nečistou pokožku. Protože je chmel velice fytoncidní, používá se zevně odvar k omývání špatně se hojících ran a při furunkolóze. Mast s lupulinem se používá i na rakovinové nádory.

Polštářky pro klidné spaní:

Z prací látky ušijeme malé polštářky a naplníme je sušenou natí meduňky, chmelových šištic a květů levandule. Dáváme si je večer pod polštář nebo do blízkosti hlavy, abychom mohli vdechovat éterické vůně těchto zklidňujících bylinek.

Proti molům:

Usušený chmel v prodyšném látkovém pytlíku ve skříni s šatstvem odpuzuje mola šatního.

Pivo a jeho příznivé účinky na lidské zdraví

Pivo je kvašený, slabě alkoholický nápoj vyráběný z obilného sladu, vody a chmele pomocí pivovarských kvasinek. Kromě alkoholu pivo také obsahuje přibližně 2000 dalších látek – sacharidy, bílkoviny, hořké látky chmele, polyfenolové sloučeniny, oxid uhličitý, vitamíny a minerály.

Je prokázáno, že přiměřená konzumace piva (10 – 40 g alkoholu za den) má příznivé účinky na naše zdraví především z těchto důvodů:

  • Pivo obsahuje přírodní antioxidanty (polyfenoly a flavonoidy), které mají protirakovinné, protizánětlivé, estrogenní a antimikrobiální účinky, regulují krevní tlak a hladinu cukru v krvi.
  • Malé množství alkoholu (30 – 50 g v 1 litru), antioxidanty a vitaminy skupiny B mají ochranný význam při vzniku a rozvoji aterosklerózy s následky v podobě ischemické choroby srdeční, infarktu myokardu, cévní mozkové příhody – mrtvice, ischemické choroby dolních končetin apod.
  • Pivo má antisklerotický účinek – zvyšuje hladinu „hodného“ HDL cholesterolu a mírně snižuje nepříznivou LDL složku.
  • Oxid uhličitý, který je přirozenou součástí piva a hořké chmelové látky stimulují činnost zažívacího traktu (zlepšují prokrvení ústní sliznice, podporují tvorbu slin, žaludečních šťáv a uvolňování gastrinu v lidském organismu).
  • Pivo podporuje vylučování žluče a působí tak proti vzniku žlučových kamenů.
  • Pivo díky obsahu minerálů působí na lidský organismus zásaditě – čistí ledviny, podporuje vylučování moči a zabraňuje tak tvorbě ledvinových kamenů.
  • Pivo obsahuje významné množství vitamínů. Přítomna je celá řada vitaminů skupiny B (B1, B2, B3, B6, kyselina listová), které jsou důležité pro řadu metabolických procesů, funkci nervového systému a mají nezpochybnitelný vliv v léčbě kožních nemocí.
  • Díky chmelovým polyfenolům (Xanthohumol), vitamínům a minerálům působí pivo též proti osteoporóze (řídnutí kostí).
  • Pivo obsahuje všechny nezbytné esenciální aminokyseliny nutné k tvorbě bílkovin v těle.
  • Pivo má uklidňující účinky (nejen díky obsahu alkoholu, ale i kvůli obsaženým chmelovým látkám) – snižuje stres, napětí a před spaním působí jako přirozené sedativum.
  • Pivo obsahuje 92% kvalitní vody, často z nejlepších studničních zdrojů, takže před-stavuje přísun nezávadných tekutin. Je tak vhodným rehydratačním nápojem pro svůj vysoký obsah vody, iontovou vyváženost, izotonickou povahu a nízký obsah alkoholu.

Víte, že chmel je velmi zdravý a prospěšný pro naše tělo? Podívejte se na jeho účinky!

Vaše znalost chmele může začít a skončit s vědomím, že se nachází v pivu. Chmel však skutečně poskytuje širokou škálu přínosů pro zdraví, kromě toho, že vám pomůže oslavit začátek víkendu. Přečtěte si níže, abyste se dozvěděli více o chmelu a co pro vás může udělat.

V září roku 2009 publikovala Molecular Nutrition and Food Research studii uvádějící protizánětlivé vlastnosti chmele. To znamená, že chmel může pomoci léčit artritidu, dnu, problémy s trávením, bolesti svalů a další záležitosti související se zánětem.

2. Vlastnosti proti rakovině

Předpokládá se, že chmel může pomoci zabránit růstu rakovinných buněk. Studie publikovaná ve výzkumu fytoterapie z listopadu 2008 ukázala tuto korelaci mezi konzumací chmele a inhibicí buněčných linií hepatocelulárního karcinomu.

3. Relaxace a pomoc při spánku

Listy obsahují chmelné chemikálie, které vytvářejí sedativní účinek, což také pomáhá zmírnit úzkost a vyvolat ospalost. Studie z roku 2006 publikovaná v Phytomedicine ukázala, že účinky chmele vedou ke snížení pohybové aktivity i tělesné teploty, což podporuje spánek a relaxaci.

4. Léčba akné

Chmel obsahuje antioxidační vlastnosti, je také efektivní při léčbě akné.

Chmel obsahuje estrogen, který může pomoci při řešení hormonálních změn souvisejících s menopauzou. Studie publikovaná v časopise Journal Maturitas v květnu 2006 ukázala, že denní konzumace chmelového extraktu souvisí s lehkostí v menopauzálním nepohodlí a snižuje příznaky.

6. Bojujte s infekcemi

Chmel byl po staletí používán k léčbě mnoha infekcí a nedávné studie podpořily tuto korelaci. Jedna studie (Journal of Molecular Nutrition and Food Research, září 2005) ukázala, že chmel má vlastnosti, které jsou účinné v boji proti mikroorganismům, jako jsou bakterie, viry a houby.

7. Zdraví srdce

Flavonoid xanthohumol může být také zodpovědný za ochranu zdraví vašeho srdce. V květnu 2012 vydal časopis Doplňková a alternativní medicína založená na důkazech studii, která prokázala, že xanthohumol zabraňuje aktivaci trombocytů, což vede ke snížení rizika sraženin a srdečních onemocnění obecně.

8. Pomoc při ztrátě hmotnosti

Flavonoid v chmelu nazvaný xanthohumol zjistil, že přispívá ke snížení tělesné hmotnosti ve studii o potkanech publikované ve Journal of Phytochemistry, květen 2012. Studie prokázala významný pokles tělesné hmotnosti u potkanů, kterým byla podána vysoká dávka xanthohumolu .

Také se předpokládá, že chmel podporuje zdravou funkci jater. Studie nalezená ve Journal of Experimental and Molecular Patology ukázala, že chmel může pomoci při prevenci a léčbě jaterní fibrózy při chronickém onemocnění jater.

Jak používat chmel

Je zřejmé, že chmel je dobrý víc než jen proto,aby vaše pivo bylo vynikající. Chcete-li využívat chmel pro některé z těchto přínosů pro zdraví, můžete jej obvykle nalézt ve formě výtažku nebo tinktury v obchodech se zdravou výživou nebo v lékárnách.

Mokrý chmel (čerstvé chmelové květiny) se obecně používají pro své jedinečné aroma a pro přinášení chuti a hořkosti do piva. Květina musí být buď zpracována nebo použita krátce po sklizni, což umožňuje jen málo času na výrobu piva. Pro nejlepší výsledky většina pivovarů používá chmel do 48 hodin po sklizni.

Chcete-li udělat chmelový čaj, přiveďte vodu k varu, přidejte chmel a ochutnávejte jej každých pár minut kvůli hořkosti. Když dosáhne požadované chuti (hořkosti), sundejte z tepla a nechte ho vychladnout. Chcete-li bojovat s hořkostí, zvláště pokud má chmel vysoký obsah alfa-kyseliny, můžete oslabit čaj medem, stevií nebo jiným sladidlem.

Budete mít zájem:  Vyhladí vrásky lépe botox nebo kyselina hyaluronová?

Pozor

Výzkumníci spekulují, že výživové doplňky obsahující chmel mohou zvýšit riziko postmenopauzálního krvácení. Chmel je také velmi jedovatý pro psy – takže NIKDY nenechávejte zbytky chmelu nebo použitého čaje kdekoli, kde by ho pes mohl sníst.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

První český zdravotnický portál

Oba zástupci čeledi konopovitých (Cannabaceae Endl.), se kterými se můžeme u nás setkat, jsou v lidském společenství populární již po staletí. Kromě chmelu (Humulus L.) řadíme do této skupiny také konopí (Cannabis L.). Chmel otáčivý je naší domácí liánou a našel uplatnění nejen v pivovarnictví, ale i v lékařství.

Popis:Chmel otáčivý (Humulus lupulus L.) je vytrvalá pravotočivá popínavá rostlina s četnými podzemními výhonky. Lodyha chmelu je pevná a drsná a dorůstá do délky tří až pěti metrů, výjimečně až deseti. Listy jsou jednoduché, dlouze řapíkaté, laločnaté. Chmel je dvoudomá rostlina, tzn. že samčí a samičí květy se vyvíjejí na různých jedincích. V kultuře se pěstují pouze samičí rostliny. V květenstvích jsou nápadné především zelenavé listeny s pohárkovitými žlázkami. Plodem je nažka, ale u pěstovaných forem se často vůbec netvoří.

Rozšíření: Chmel otáčivý roste na vlhkých stanovištích nižších poloh. Setkat se s ním můžeme na březích řek, v lužních lesích a olšinách, kde tvoří často rozsáhlé porosty. Celkový areál rozšíření zahrnuje rozsáhlou oblast mírného pásma Evropy a Severní Ameriky.

Historie používání: Staří Řeková a Římani používali chmel jako močopudný a krvečisticí prostředek. Plinius doporučoval odvar z chmelových šištic na osvěžení jazyka – což nám i dnes zní povědomě.

Při pití piva se nám také lépe mluví! Zmínku o chmelu a jeho pěstování najdeme v darovací listině Pipina Krátkého z roku 768. V Herbáři Petra Ondřeje Mathioliho se dočítáme o používání chmelu jak při vaření piva, při přípravě těsta pro zlepšení kvásku, tak i v lékařství.

K léčení nejrůznějších neduhů se využívaly chmelové vršky, šištice, syrová šťáva a kořen. Ve 30. letech 20. století se chmel používal ve formě masti na ošetření bolestivých vředů, dále proti žloutence, nespavosti, při křečích a špatném trávení.

Syrová šťáva se užívala při zácpě a jako krvečisticí prostředek. Chmelové žlázky byly objeveny v roce 1803.

Sběr: Drogu tvoří chmelové šištice (Strobilus lupuli) nebo samotné chmelové žlázky (Glandulae lupuli). Chmel se sbírá od poloviny srpna, kdy je obsah účinných látek maximální. Suší se při 40-50 °C.

Obsahové látky: Silice s terpenoidy (humulen, myrcen), hořčiny (humulon, lupulon, kohumulon apod.), xantohumol, flavonoidy, třísloviny, cholin a adenin.

Vlastnosti: Stomachikum – amarum, stomachikum – aromatikum, diuretikum, antiseptikum, sedativum, mírné hypnotikum, afrodisiakum a fytoncidum.

Účinek na organismus: Hořčiny působí na vylučování žaludečních šťáv, podporují trávicí procesy. Lupulin tlumí činnost mozkové kůry, zpomaluje srdeční činnost a uvolňuje napětí hladkého svalstva. Chmel se používá při nervové podrážděnosti a nespavosti. Má antibakteriální účinky.

Použití:Zápar připravíme z 1 kávové lžičky Strobilus lupuli a šálku vody. Maximální jednotlivá dávka je 10 g a maximální denní dávka 15 g. Z této drogy můžeme připravit také macerát. Glandulae lupuli se užívá v kapslích a pilulkách.

Toxicita a vedlejší účinky: Pozor, v nadměrných dávkách může mít nežádoucí vedlejší účinky.

Další význam: Chmel je nejen důležitou surovinou pro farmaceutický průmysl, ale neobejde se bez něj ani pivovarnictví. Chmel dodává pivu charakteristickou hořkou chuť, vůni a konzervuje ho. Do českého piva se přidává tradičně již od roku 859. Pěstování chmele bylo v Čechách rozšířené už za Karla IV., který holdoval nejen vínu, ale i tomuto domácímu moku. Už tehdy platil český chmel za kvalitní zboží. Rozkvět českého chmelařství přerušila třicetiletá válka a o jeho opětovné vzkříšení se zasloužila Marie Terezie. Pro potřeby pivovarnictví se pěstují na chmelnicích samičí rostliny. Dnes je jeho pěstování typické pro Žatecko, Rakovnicko a Úštěcko v Čechách a mezi Olomoucí a Přerovem na Moravě. Nesmíme si ale myslet, že bez chmele není piva. Např. v Anglii se ještě v 16. století přidávaly do piva jiné byliny, např. popenec nebo maří list. Už ve středověku a pravděpodobně i dříve se chmelové výhonky připravovali v kuchyních jako chutná zelenina. Buď syrové do salátů, nebo pařené či vařené jako chřest. Mladé bělené výhonky obsahují vitamín B a množství minerálních látek. Zkuste si chmelíčkem nebo pazoušky, jak se výhonkům v minulosti běžně říkalo, zpestřit jídelníček. Můžete připravit chutnou polévku, přílohu na způsob chřestu nebo omeletu.

Chmelíčková polévka Na oleji či másle osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli, zalijeme vývarem a přidáme na kousky nakrájené čerstvé chmelové výhonky. Osolíme, okořeníme libečkem, přidáme hrášek a vaříme asi 15 minut. Podáváme s osmaženou houstičkou.

Omeleta s „pazoušky“ Na oleji nejprve osmahneme vybělené chmelové výhonky, po několika minutách zalijeme rozšlehaným vejcem. Osolíme a smažíme na mírném ohni.

Zajímavosti: Chmel byl považován také za magickou rostlinu. Už ve starověku byl symbolem blahobytu a bohatství. V Německu se věří, že na Štědrý den před půlnocí raší ze země chmelové výhonky, které mizí zpět pod zem s prvními tóny zvonění na půlnoční bohoslužby.

Kdo tento zázračný chmel utrhne a domů si ho přinese, má klíč k nalezení pramenů i pokladů. Ale nic není zadarmo – v příštím roce se v jedné zemi chmel neurodí.

Ve městech, kde se vařívalo pivo, nebo v oblastech pěstování chmelu házeli hospodáři a sládci drobky od štědrovečerní večeře se suchým chmelem do ohně, aby tak zajistili dobrou úrodu chmelu a pivo mělo správný říz – aby bylo husté a silné.

Autor: Mgr. Jarmila Skružná

U kterých typů rakoviny se mám vyhýbat doplňkům chmele?

Přednosti

Doplňky výživy, jako je chmel, mají mnoho zdravotních výhod a jsou široce používány pacienty s rakovinou a geneticky ohroženými rakovinami.

Je však bezpečné užívat chmelové doplňky pro všechny typy rakoviny a bez zvážení jakékoli probíhající léčby a dalších podmínek životního stylu? Běžná víra, ale jen mýtus, je, že všechno přirozené mi může prospět nebo ublížit.

Jako jeden příklad se užívání grapefruitu s určitými léky nedoporučuje. Dalším příkladem může být použití špenátu s některými léky na ředění krve, které by mohlo způsobit nežádoucí interakce a je třeba se mu vyhnout.

U rakoviny bylo prokázáno, že výživa, která zahrnuje potravu a přírodní doplňky, ovlivňuje výsledky. Pacienti s rakovinou proto často kladou dietologům a lékařům otázku: „Co mám jíst a čemu se mám vyhnout?“. 

Užívání výživových doplňků chmele může být prospěšné pro pacienty s renálním neprůhledným buněčným karcinomem, kteří jsou léčeni na rakovinu bevacizumabem. Vyvarujte se však doplňků chmele, pokud užíváte ifosfamid k léčbě anorektálního melanomu sliznice.

Podobně užívání doplňku výživy chmele může být prospěšné pro zdravé jedince, kteří jsou vystaveni genetickému riziku rakoviny v důsledku mutace genu PTEN.

Ale vyvarujte se užívání výživového doplňku Chmel, když máte genetické riziko rakoviny v důsledku mutace genu TERT.

Stánek s sebou – váš individuální kontext ovlivní vaše rozhodnutí, zda je doplněk výživy Chmel bezpečný nebo ne. A také to, že toto rozhodnutí je třeba neustále měnit, jak se mění podmínky.

Podmínky jako typ rakoviny, současná probíhající léčba a doplňky, věk, pohlaví, váha, výška, životní styl a jakékoli identifikované genetické mutace jsou důležité.

Legitimní otázkou, kterou si můžete vyžádat pro jakékoli doporučení doplňků stravy a přírodních doplňků, je, jak souvisí s vaším individuálním kontextem. 

Stručné shrnutí

Doplňky výživy – vitamíny, byliny, minerály, probiotika a další speciální kategorie přibývají. Doplňky stravy jsou vysoké koncentrace účinných látek, které se také nacházejí v různých potravinách.

Rozdíl v tom, že potraviny obsahují více než jednu účinnou látku v nižších rozptýlených koncentracích.

Pamatujte, že každá z těchto složek má svůj vlastní vědecký a biologický mechanismus na molekulární úrovni – proto si vyberte správnou kombinaci doplňků, jako je chmel, na základě jednotlivých kontextů a podmínek. 

Otázkou tedy je, zda byste měli užívat doplněk Chmel? Měli byste to vzít, když máte genetické riziko rakoviny pro mutaci genu TERT? Měli byste to vzít, když máte genetické riziko rakoviny pro mutaci genu PTEN? Měli byste to vzít, když je diagnostikován anorektální slizniční melanom? Měli byste to užít, když je diagnostikován renální karcinom neprůhledných buněk? Měli byste to vzít, když jste na léčbě ifosfamidem? Měli byste pokračovat v užívání chmelového doplňku, pokud změníte léčbu z Ifosfamidu na Bevacizumab? Obecné vysvětlení typu – je to přirozené nebo zvyšuje imunitu nemusí být přijatelné a dostatečné pro výběr chmele. 

Budete mít zájem:  Kde všude lze v Praze grilovat? V parku i na loďce

Rakovina

Rakovina zůstává nevyřešeným problémem. Lepší dostupnost individuální léčby a sledování rakoviny prostřednictvím krve a slin byly významnými faktory pro zlepšení výsledků. Čím dřívější intervence – tím lepší vliv na výsledek.

Genetické testování má potenciál včas vyhodnotit riziko rakoviny a náchylnost. Kromě pravidelného monitorování však ve většině případů nejsou k dispozici žádné možnosti terapeutické intervence.

Po diagnostikování rakoviny, jako je anorektální slizniční melanom nebo renální neprůhledný buněčný karcinom, se léčba přizpůsobí genomice nádoru a faktorům, jako je stádium onemocnění, věk a pohlaví.

Během remise rakoviny (po dokončení léčebného cyklu) – monitorování se používá k hodnocení případného relapsu a podle toho rozhoduje o dalších krocích. Velká většina pacientů s rakovinou a rizikových pacientů užívá doplňky výživy, jako je chmel.

Otázkou tedy je, zda jsou všechna rizika genetické mutace a typy rakoviny považovány za jedno při rozhodování o použití chmele? Jsou důsledky biochemické dráhy genetického rizika pro rakovinu způsobené mutací genu TERT stejné jako v důsledku mutace genu PTEN? Jsou důsledky anorektálního slizničního melanomu stejné jako u renálního neprůhledného buněčného karcinomu? Je to stejné, pokud jste léčeni přípravkem Ifosfamid nebo Bevacizumab? 

Chmel – doplněk výživy

Chmel jsou sušené, kuželovité květy chmele nebo Humulus lupulus  rostliny, které se běžně používají při vaření piva a k doplnění chuti a aroma potravin. Chmel je nabitý antioxidanty, polyfenoly a mnoha prospěšnými éterickými oleji.

Považují se tedy za léčivé vlastnosti a tradičně se používají pro různé zdravotní stavy, jako je úzkost, nespavost, neklid a nervozita (Ioannis Kyrou a kol., Hormones (Atény)., 2017; ) Chmel může také snižovat návaly horka, což je symptom menopauzy. Chmel je k dispozici také ve formě doplňků stravy.

Vysoký příjem doplňků chmele / chmele u lidí s depresí však může příznaky deprese zhoršit.

Chmelové doplňky obsahují mnoho aktivních složek, včetně humulonu a isoxanthohumolu v různých koncentračních úrovních. Molekulární dráhy, které jsou regulovány chmelem, zahrnují oxidační stres, epiteliální k mezenchymálnímu přechodu, MYC signalizaci, autofagii a signalizaci JAK-STAT.

Tyto buněčné dráhy přímo nebo nepřímo regulují specifické molekulární koncové body rakoviny, jako je růst, šíření a smrt. Kvůli této biologické regulaci – pro výživu proti rakovině je důležitým rozhodnutím správný výběr doplňků, jako je chmel, jednotlivě nebo v kombinaci. Při rozhodování o použití doplňku Chmele na rakovinu zvažte všechny tyto faktory a vysvětlení.

Protože stejně jako u léčby rakoviny – použití chmele nemůže být univerzálním rozhodnutím pro všechny typy rakoviny.

Výběr doplňků chmele pro vaši rakovinu

Důvod, proč neexistuje snadný způsob, jak odpovědět na otázku „Kdy se mám vyhnout Hops for Cancer“, je ten, že „Záleží to!“.

Stejně jako stejná léčba nefunguje u každého pacienta s rakovinou, může být chmel na základě vašeho individuálního kontextu škodlivý nebo bezpečný.

Spolu s tím jsou rakovina a související genetika – pokračující léčba, doplňky, životní styl, BMI a alergie – to vše jsou faktory, které rozhodují o tom, zda je třeba chmele zabránit nebo ne a proč.

1. Budou doplňky z chmele prospěšné pro pacienty s rakovinou s anorektálním melanomem sliznice podstupujícím léčbu ifosfamidem?

Charakterizuje se anorektální slizniční melanom a řízeny specifickými genetickými mutacemi, jako jsou SF3B1 a KIT, které vedou ke změnám biochemických drah v oxidačním stresu, PI3K-AKT-MTOR signalizaci, RAS-RAF signalizaci a MAPK signalizaci. Léčba rakoviny, jako je Ifosfamid, funguje prostřednictvím specifického mechanismu působení.

Cílem je dobře se překrývat mezi způsoby léčby a řízením rakoviny pro personalizovaný přístup, který je efektivní. V takovém stavu je třeba se vyvarovat jakýchkoli potravin nebo doplňků výživy, které mají opačný účinek na léčbu nebo snižují přesah.

Jako příklad je třeba se vyvarovat chmele u anorektálního slizničního melanomu spolu s léčbou ifosfamidem. Chmel ovlivňuje cesty / procesy, jako je oxidační stres, které buď podporují původce nemoci, nebo ruší účinek léčby.

Chmelové doplňky navíc obsahují aktivní složky, jako je Isoxanthohumol, který má s léčbou ifosfamidem interakce CYP2C9, CYP2C8 a CYP2C19 (enzym metabolizující léky), a proto by se mu měli pacienti s rakovinou podstupující tuto léčbu vyhnout. (Yang Yuan a kol., Eur J Pharm Sci., 2014; Pius S Fasinu a kol., Front Oncol.

, 2019) Některé z faktorů, které je třeba vzít v úvahu při výběru výživy, jsou typ rakoviny, léčba a doplňky užívané v současnosti (pokud existují), věk, pohlaví, BMI, životní styl a veškeré informace o genetických mutacích (jsou-li k dispozici).

Renální neprůhledný buněčný karcinom je charakterizován a řízen specifickými genetickými mutacemi, jako jsou MUC16 a TP53, které vedou ke změnám biochemických drah v přechodu epitelu na mezenchymální přechod, cytoskeletální dynamice, MAPK signalizaci, transportu malých molekul a signalizaci PI3K-AKT-MTOR.

Léčba rakoviny, jako je Bevacizumab, funguje prostřednictvím specifických mechanismů dráhy. Cílem je dobře se překrývat mezi způsoby léčby a řízením rakoviny u osobního přístupu. V takovém stavu by měl být zvážen jakýkoli doplněk stravy nebo výživy, který má kompatibilní účinek na léčbu nebo snižuje překrývání.

Jako příklad je třeba vzít v úvahu doplněk chmele pro renální karcinom z nejasných buněk spolu s léčbou bevacizumabem.

Doplněk chmele ovlivňuje cesty / procesy, jako je přechod z epitelu na mezenchymální přechod a cytoskeletální dynamika, které buď brání řidičům onemocnění, nebo zlepšují účinek léčby beevacizumabem. 

Pro kterou rakovinu se vyvarujte užívání doplňkového chmele

Potraviny k jídlu po diagnostice rakoviny!

Žádné dva druhy rakoviny nejsou stejné. Jděte nad rámec běžných pokynů pro výživu pro všechny a s důvěrou přijímejte osobní rozhodnutí o potravinách a doplňcích.

3. Jsou doplňky chmele bezpečné pro zdravé jedince s genetickým rizikem spojeným s mutací TERT?

Různé společnosti nabízejí panely genů, které mají být testovány na hodnocení genetického rizika pro různé druhy rakoviny. Tyto panely pokrývají geny spojené s rakovinou prsu, vaječníků, dělohy, prostaty a gastrointestinálního systému a dalších.

Genetické testování těchto genů může potvrdit diagnózu a pomoci při rozhodování o léčbě a řízení. Identifikace varianty způsobující onemocnění může také vést testování a diagnostiku ohrožených příbuzných.

TERT je jedním z genů obecně dostupných v panelech pro testování rizika rakoviny.

Mutace TERT způsobí, že budou ovlivněny biochemické cesty / procesy, jako je signalizace MYC, signalizace MAPK, metabolismus nukleotidů, signalizace kmenových buněk a hypoxie.

Tyto cesty jsou přímými nebo nepřímými hybateli molekulárních koncových bodů rakoviny. Chmeli je třeba se vyhnout, pokud genetický panel identifikuje mutaci TERT pro hematologickou rakovinu.

Chmel ovlivňuje cesty / procesy jako MYC Signaling a MAPK Signaling a vytváří nepříznivé účinky s TERT a souvisejícími podmínkami.

4. Jsou doplňky chmele bezpečné pro zdravé jedince s genetickým rizikem spojeným s mutací PTEN?

PTEN je jedním z genů dostupných v panelech pro testování rizika rakoviny. Mutace PTEN způsobí, že budou ovlivněny biochemické cesty / procesy, jako jsou autofagie, MAPK signalizace, inzulínová signalizace, signalizace kmenových buněk a stres endoplazmatického retikula.

Tyto cesty jsou přímými nebo nepřímými hybateli molekulárních koncových bodů rakoviny. Pokud genetický panel identifikuje mutaci v PTEN pro rakovinu prsu a ledviny, zvažte užívání doplňků chmele.

Chmel ovlivňuje cesty / procesy jako Autophagy a MAPK Signaling a vytváří podpůrný účinek u pacientů s mutací PTEN a souvisejícími podmínkami.

* Jiný Zahrnuty jsou také faktory, jako je BMI, Ošetření, Návyky na životní styl

Na závěr

Je třeba si pamatovat dvě nejdůležitější věci: léčba rakoviny a výživa nejsou pro každého nikdy stejné. Výživa, která zahrnuje potraviny a doplňky výživy, jako je chmel, je účinný nástroj, který můžete ovládat, i když čelíte rakovině.

Jaké jídlo jíte a jaké doplňky přijímáte, je vaše rozhodnutí. Vaše rozhodnutí by mělo zahrnovat zvážení mutací rakovinového genu, rakoviny, probíhající léčby a doplňků, alergií, informací o životním stylu, hmotnosti, výšky a návyků.

Výživové plánování rakoviny z addonu není založeno na internetovém vyhledávání. Automatizuje pro vás rozhodování na základě molekulární vědy implementované našimi vědci a softwarovými inženýry. Bez ohledu na to, zda vám záleží na porozumění základním biochemickým molekulárním drahám nebo ne – pro plánování výživy rakoviny je toto porozumění potřeba.

Začněte HNED s plánováním výživy zodpovězením otázek na název rakoviny, genetické mutace, probíhající léčbu a doplňky, jakékoli alergie, návyky, životní styl, věkovou skupinu a pohlaví.

Potraviny k jídlu po diagnostice rakoviny!

Žádné dva druhy rakoviny nejsou stejné. Jděte nad rámec běžných pokynů pro výživu pro všechny a s důvěrou přijímejte osobní rozhodnutí o potravinách a doplňcích.

Pacienti s rakovinou se často musí vypořádat s různými vedlejší účinky chemoterapie které ovlivňují kvalitu jejich života a hledají alternativní terapie rakoviny. Užívání správná výživa a doplňky založené na vědeckých úvahách (vyhnout se dohadům a náhodnému výběru) je nejlepší přírodní lék na rakovinu a vedlejší účinky spojené s léčbou.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector