Česnek smrdí i cholesterolu

Nedejte na reakce okolí a snězte každý den jeden až dva stroužky česneku. V období chřipek klidně tři, čtyři. Když to to bude příliš, organismus se sám přihlásí.

Dříve se česneku připisovaly též ochranitelské účinky proti očarování a před upíry. Lidé už dávno vědí, že účinkuje proti bakteriím, vysokému krevnímu tlaku, zvyšuje chuť k jídlu a též léčí trávicí systém.

A proč je tomu tak?

Česnek smrdí i cholesterolu

Zabiják bakterií Za dobré léčebné účinky česneku jsou zodpovědné zejména sirné sloučeniny, zejména allicin, které zároveň zapříčiňují typický česnekový zápach. Právě tyto sloučeniny proslavily česnek antibakteriálním a antivirovým účinkem.

Antibiotický účinek se připisuje tiosulfinátům, látkám, které vznikají působením enzymů. Tento proces se pod vlivem vyšší teploty zastavuje, čímž se snižuje jejich antibiotická účinnost. Předpokládá se, že jsou účinné i v prevenci proti rakovině.

Antivirové působení česneku oceníte zejména v období chřipek, při nachlazení či při jiných chorobách dýchacích cest. Když se zhluboka nadechnete aroma česneku, případně cibule, vyčistí vám ucpaný nos lépe než nosní kapky z reklamy.

Máte problematickou pleť? Opět sáhněte po antibakteriálním stroužku, který vám pomůže při léčení akné. Červená a bolestivá místa způsobuje infekce, ale syrový česnek dokáže bakterie redukovat či zcela zničit.

Zdraví Sloučeniny síry však nejsou jediným pozitivem česneku. Obsahuje i vitamíny B1, B2 a C a řadu dalších důležitých látek, například jód, draslík, sodík, vápník, železo i kyselinu křemičitou, sacharidy a malé množství bílkovin.

Díky nim dokáže česnek potlačit i tvorbu cholesterolu v játrech a zároveň snížit jeho škodlivou hladinu v krvi. Potvrdilo se, že česnek snižuje tvorbu „špatného“ cholesterolu, který přispívá k ateroskleróze a podporuje „dobrý“ cholesterol, který napomáhá vylučování nežádoucích tukových látek.

Pokud máte problémy s cholesterolem, připravte si malou kúru, recept je velmi jednoduchý. Kromě česneku potřebujete už jen citrony a vodu. Šťávu ze čtyř citronů převaříte s litrem vody a necháte vychladnout. Protlačíte osm stroužků česneku a vše spolu promícháte. Týden počkáte, dokud se směs odleží, pak pijte každé ráno a večer panáka.

Česnek pomůže nejen snížit hladinu cholesterolu, ale prospívá i srdci, snižuje krevní tlak a působí preventivně i léčebně při usazování tukových částeček v tepnách a při ztrátě jejich pružnosti.

Pročistí krev i hlavu Česnek dělá velkou službu i krvi. Podporuje vylučování škodlivých látek z těla, čímž ji vlastně čistí.

Snižuje srážlivost krve a urychluje rozpouštění krevních sraženin, proto těm, kteří ho konzumují pravidelně, hrozí menší riziko ucpání cév. Aromatické stroužky však pročišťují nejen krev, ale i mysl! Zlepšují totiž prokrvení mozku, a tím i proces myšlení a paměti.

V žádném případě nevynechávejte česnek z jídelního lístku, pokud jste diabetici, protože dokáže snižovat hladinu cukru v krvi.

Komu česnek škodí? Přestože česnek stimuluje činnost trávicích orgánů, zejména žaludku, upravuje mikroflóru tlustého střeva či povzbuzuje vylučování žluči do dvanáctníku, lidem s citlivějším trávením může vyvolat žaludeční a žlučníkové potíže.Vyhýbat by se mu měli lidé, kteří mají žaludeční nebo dvanácterníkový vřed.

V ojedinělých případech může česnek vyvolat migrénu, alergii či kontaktní dermatidu. Lékaři doporučují denně sníst jeden až dva stroužky, v chřipkovém období tři až čtyři. Pokud množství přeženete, organismus bude protestovat, a to silnou nechutí vůči česneku. Ovšem, připravte se na to, že nejprve budou protestovat příbuzní a kolegové.

Zápach a jak se ho zbavit? Nejeden z nás by si dal česnek i častěji, ale lidé se společenskými kontakty si ho mohou dovolit nanejvýše přes víkend. Jinak je nepříjemný zápach prozradí. Cítit ho nejen z ústní dutiny, ale také z pokožky.

Česneková silice totiž projde střevními stěnami do krevního oběhu a pak se vylučuje nejen trávicím traktem, ale i plícemi a pokožkou.

Nepříjemný zápach zmírníte, když si ústa vypláchněte vodou a pak rozžvýkáte petrželku nebo zrnko kávy, případně jej zapijete teplým mlékem.

Správná úprava Nejlepší je jíst česnek syrový. Užitečné složky jsou totiž těkavé a snadno se rozptylují, takže není zaručeno, že se při prudkém vaření jeho blahodárné účinky nezmenšují, případně úplně neztrácejí.

Varem se podstatně snižuje původní vysoký obsah vitaminu C a zastavením enzymatické přeměny alicinu se zmenšuje i antiseptický účinek.Výborný pro zdraví je i drcený česnek. Při takto upraveném česneku se lépe uvolňují léčivé složky síry.

Aby se však dostali výživné látky do organismu v co největším množství, jezte ho co nejdříve po rozdrcení. Česnek vždy krájejte nožem z nerezové oceli a strouhejte na nerezovém struhadle. Při krájení používejte mírně navlhčený destičku z tvrdého dřeva.

Česnek je ideální přísadou do jídel, které jsou olejové či mastné. Zlepšuje totiž chuť i trávení.

Divoký česnek Vynikající náhradou za česnek může být nenápadná rostlinka česnek medvědí. Jeho silný česnekový pach ucítíte dříve, než rostlinu uvidíte. Česnek medvědí v ničem nezaostává za svým slavnějším bratrem.

Má také množství léčivých účinků – reguluje činnost žaludku, podporuje trávení, urychluje hojení ran a vředů, zmírňuje křeče a ničí střevní parazity. Podobně jako česnek obsahuje také sirné sloučeniny a poměrně hodně vitamínu C. Na tuto rostlinku nemusíte čekat až do jara.

Nejvýživnější jsou sice čerstvé listy, ale mimo sezónu můžete používat i jeho cibule. Léčivé účinky se dají čerpat během celého roku z výtažku česneku medvědího.

Stačí, když si v době sklizně česneku medvědího naplníte nádobu nadrobno nakrájenými listy nebo cibulemi, zalijete alkoholem a necháte dva týdny odležet. Každý den stačí deset až patnáct kapek rozředěných trochou vody.

Česnek smrdí i cholesteroluČesnek smrdí i cholesteroluČesnek smrdí i cholesteroluČesnek smrdí i cholesterolu

Přírodní zázrak I. – ČESNEK

Není asi lepší přírodní látka, která dokáže tak efektivně a rychle posílit imunitu, než je česnek. Má velmi silné antibakteriální a antivirové účinky a je považován za velmi účinný imunitní stimulant.

Česnek obsahuje těkavé oleje, tzv. alliin, enzym allinázy, silice se sirnými organickými sloučeninami, selen a vitamíny A, B, C a E.

Za jeho nepříjemný štiplavý zápach jsou zodpovědné těkavé oleje a sirné sloučeniny, které ale zároveň můžou za jeho léčivé vlastnosti.

Česnek výrazně podporuje imunitní systém a patří mezi nejsilnější přírodní antibiotika. Zároveň je  Česnek silný antioxidant, který detoxikuje celý organismus. Dále může pomoci při chorobách srdce, vysokém krevním tlaku, obezitě, cukrovce či rakovině.

Snižuje lepkavost krevních destiček, ředí krev, čímž minimalizuje tvorbu krevních sraženin a tím snižuje riziko aterosklerózy. Dále pomáhá snižovat i hladinu triglyceridů a současně zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu (HDL).

V laboratorních podmínkách česnek zabíjel buňky leukemie a zpomaloval růst nádorů prostaty, žlučníku, tlustého střeva a žaludku.

OVLIVŇUJE SPORTOVNÍ VÝKON 

Česnek je jednou z prvních látek, která se začala používat pro zvyšování výkonu. Ve starověkých kulturách se tradičně používat na snižování únavy a zvyšování výkonu dělníků.

Římští vojáci jedli českek pro povzbuzení síly a odvahy, egyptští otroci ho dostávali, aby byli silnější a ve starověkém Řecku byl dokonce podávám olympijským sportovcům.

Česnek smrdí i cholesterolu

ČESNEK NA HUBNUTÍ

Mimo jiné má česnek i pozitivní vliv na hubnutí. Má lehce projímavé účinky, urychluje metabolismus a napomáhá vylučovat škodlivé látky z těla ven. Výsledky vědeckých výzkumů potvrdily, že zvýšená konzumace česneku podporuje spalování tuků. 

ZDRAVÁ STŘEVA

Česnek je významným zdrojem fruktooligosacharidů, což jsou sacharidy, které slouží našim bakteriím ve střevech jako zdroj energie. Frutooligosacharidy posilují tyto užitečné bakterie, což má pozitivní účinky na naše trávení. 

Dále dokáže ničit škodlivé bakterie a  parazity, které se nacházejí v našem těle.

Česnek smrdí i cholesterolu

A to nejsou zdaleka všechny pozitivní účinky, které tento malý zázrak umí. Dále přispívá ke snížení krevního tlaku a cholesterolu, čistí pleť a pomáhá proti řídnutí kostí.

Dále se používá při léčbě bradavic, ušních infekcích a díky antioxidačním účinkům chrání buňky před poškozením a procesu stárnutí.

Teď si možná pokládáte otázku jak vlastně česnek konzumovat, protože díky nepříjemnému zápachu a chuti to může někdy problém.

Ideální je konzumace čerstvého česneku, který můžete naložit do medu a přidat jej do čajové směsi. Česnek je také vhodným doplňkem většiny pikantních jídel a to zejména polévek, omáček či různých marinád. 

Česnek smrdí i cholesterolu

Minimální účinná dávka pro léčebné účinky se udává 1 stroužek s jídlem 2-3x denně.

Pokud Vám však dělá problém konzumace syrového česneku, tak na trhu existuje celé řada přípravků ve formě tobolek, sirupů nebo tinktur ale žádný z těchto doplňků nemá takové účinky jako  čerstvý organicky pěstovaný česnek.

Autor článku: Tereza Šmejdířová  

zdroj 1; zdroj 2; zdroj 3

Česnek pro zdraví

Česnek smrdí i cholesterolu

Česnek fialový, bílý či růžový, všechny příznivě působí na zdraví. Abychom to ale s tímto lékem nepřeháněli, česnek silně útočí na náš čich. V lékařství se česnek užívá asi 5000 let. Považuje se za jednu z nejvšestrannějších a nejúčinnějších bylin v celé rostlinné říši. Staří Řekové česnek přezdívali „páchnoucí růže“.

Česnek se užívá v různých formách – jako olej, v polévkách a inhalantech, za syrova, rozdrcený k přikládání na postižená místa, v podobě tablet a kapslí. Kdo má potíže česnek strávit, může ho propasírovat nebo rozetřít, a tak odstranit jeho dráždivá vlákna. Je možné ho jíst také pečený, třeba v kuřeti, vlákna během pečení změknou.

Ovšem abychom neztratili nic z jeho cenných látek, je nejlepší jíst ho syrový. Stále častěji se používá jako koření, může se také podávat jako zvláštní příloha. Výborné jsou stroužky česneku v pikantním nálevu. Stroužky lze také pouze blanšírovat nebo upéct neloupané. Dají se rovněž přelít masovým vývarem.

Budete mít zájem:  Rajčata – superpotravina plná vzácného lykopenu

Když naložíme oloupané stroužky do láhve s olejem, získáme aromatický olej do salátů.

Česnek smrdí i cholesterolu

O česneku je známo, že obsahuje vitaminy A, B1, B2 a C, dále různá rostlinná antibiotika, látky působící proti srážení krve a také složky, které regulují hladinu cholesterolu v krvi. Česnek je spojencem pro každého, kde trpí srdečním onemocněním.

Dokážeme s ním předcházet arterioskleróze a trombóze. Nejenže zmenšuje shlukování krevních destiček, ale pomáhá snižovat „špatný“ cholesterol. Česnek snižuje krevní tlak a obsahuje substance, které chrání kardiovaskulární systém.

Je doporučován v rámci neslané diety, neboť má hned dvě výhody: obsahuje málo sodíku a dodává chuť fádním dietám.

Česnek mimo jiné prospívá i tím, že dokáže zabíjet škodlivé bakterie ve střevech, aniž poškodí přirozenou mikroflóru, která pomáhá při trávení: rozkládá cholesterol, který způsobuje kornatění tepen a může způsobit srdeční obtíže, je účinný proti bakteriím, které jiná antibiotika nepostihují.

Podle odborníků má česnek obranné vlastnosti proti rakovině žaludku, tračníku a prostaty. U osob, které konzumují více než 20 g česneku denně, je prý riziko na úmrtí na rakovinu žaludku třináctkrát menší než u těch, kteří ho jedí méně než jeden gram.

Česnek potlačuje škodlivý účinek volných radikálů. Jako antioxidant posiluje imunitu a regeneruje pleťové buňky. Povzbuzuje několik mechanismů v imunitním systému. Obsahuje vitaminy a minerály (selen a zinek), které jsou velice užitečné pro ochranu buněk.

V žádné seriózní studii nebylo potvrzeno, že by měl česnek podpořit potenci. Víme ale, že má schopnosti rozšiřovat cévy, čímž podporuje krevní cirkulaci, a to možná přispívá k zachování dobré erekce.

Seznam onemocnění, při kterých se česnek předepisuje, je opravdu široký. Kromě již zmíněných obtíží se dále používá se při akné, artritidě, zánětu průdušek, při ledvinových obtížích, při revmatismu, při hmyzím bodnutí, napětí, proti bolestem zubů, dávivému kašli a hlístům.

Při nachlazení se doporučuje užívat jednu česnekovou kapsli třikrát denně. Česnekový sirup je starý lidový lék. Šedesát gramů jemně mletého česneku se přelije 0,5 l vroucí vody. Nechá se deset hodin stát v uzavřené nádobě a pak se přidává med, dokud směs nezíská hustotu sirupu. Při kašli se užívá jedna lžička třikrát denně.

Česnekové kapsle si přibalíme, pokud cestujeme do zahraničí. Pomohou zahnat nevolnosti, které se mohou dostavit změnou klimatu.

Problémem zůstává „ostrý pach“ česneku. Česnek obsahuje sírové enzymy, které způsobují nepříjemný zápach. Existuje několik návodů, jak po jídle odstranit štiplavé aroma. Například sníst jogurt. Další možností je žvýkat po požití česneku čerstvou petržel.

Lednice není to správné místo k uchovávání česneku. Uchovává se na suchém a dobře větraném místě. Tak zabrzdíme vyklíčení, které snižuje jeho výživové kvality. Aby vám doma déle vydržel, je vhodné ho rozetřít nebo prolisovat a smíchat se solí.

autor: – kš –

Cibule, česnek a pórek – zdraví, které smrdí

Cibule si vážíme jako výborného zabijáka různých bakterií. V lidové medicíně má nezastupitelnou pozici při prevenci a léčbě mnoha chorob.  A tuto roli potvrzuje i nejmodernější věda. Obsahuje antioxidanty, které celkově chrání náš organismus, v případě cibule se působení koncentruje hlavně na cévní systém. Je schopná také redukovat úroveň cukrů. Ale tento efekt je významný u cukrovkářů, u normálních lidí pohyby hladiny cukru nebyly příliš významné. Redukuje také špatný cholesterol a síra, kterou v nemalém množství obsahuje, působí blahodárně na pokožku, vlasy a na nehty.

Ale zpět k lidovým moudrostem. Cibule by nám měla pomoci i proti parazitům a problémům se žaludkem či střevy. Ale působí i zevně. Například pokud nás štípne nějaká muška či komár, velmi často pomůže, když si ranku potřeme cibulí rozříznutou na polovic. Otok možná úplně nezmizí, ale bude výrazně menší. Vše záleží na tom, jak rychle na útok hmyzu zareagujeme.

Co bychom si ale mohli odpustit, jsou dřívější babské rady, kdy se doporučovala cibule i na různé otevřené rány. Někdy to pomoci může, ale spíše u takových věcí, jako je například uzavřený nežit na zádech než například krvácející ranka po říznutí nožem. V druhém případě místo cibulových obkladů preferujme buď čistou vodu a obvaz nebo to podle situace ještě doplňme desinfekcí.

Pórek je asi stále pro většinu lidí jen takové to hnusné něco, co plave rozvařené ve většině vývarů, ať už zeleninových nebo masových.  Taková ta součást „kořenovky,“ co se má jen vyvařit a pak pokud možno přecedit.

Další využití v kuchyni je výrazně menší, přistupujeme k němu spíše jako k nějakému koření.

Tento přístup je vlastně i správný, protože zesiluje chuť mnoha pokrmů, ale rozhodně si nezaslouží pouze pozici přírodního glutasolu, protože se jedná o velmi zdravou zeleninku, která může odehrát velmi užitečnou roli při  dietách a detoxikačních kúrách.

 Navíc působí částečně i jako protijed, což může pomoci při menších problémech s nejedlými (ale ne jedovatými, tam musíme ihned k lékaři) houbami nebo při slabších otravách nějakou nepříliš čerstvou potravinou.

Pórek urychluje vstřebávání cukrů a tuků, ocení ho také každý, kdo má časté problémy se zácpami. Je lehce stravitelný a můžeme ho podávat malým dětem již přibližně od osmého měsíce života. Zároveň jen málo lidí má alergii na tuto zeleninu – pozor, nesmíme si plést alergii a obyčejný odpor k chuti nějakého jídla.

Užitečný může být i pro kojící maminky, protože se mu obecně připisuje schopnost zlepšení tvorby mléka. Sníst se dá téměř celý, nebaštíme jen kořínky a koncovky listů. Takže chybu dělá každý, kdo zpracovává pouze onu bílou část.

Listy mají možná intenzivnější chuť, ale je tam také více vitamínů, většinou se uvádí dokonce dvojnásobek toho, co bychom získali, kdybychom jedli jen „spodek.“

No a nakonec zůstává česnek. V naší kotlině je již mnoho let uváděn jako všelék. Výtažky z této cibuloviny se staly součástí různých potravinových doplňků, které se prodávají za nekřesťanské peníze a dělá jim reklamu nejedna sportovní celebrita.

To můžeme brát i jako potvrzení jeho léčivých sil, které uplatníme jak v prevenci tak i přímo při různých zdravotních neduzích. Podobně jako cibule obsahuje větší množství síry, proto je prospěšný pro vlasy, nehty a pokožku.

Úspěšně bojuje s viry, baktériemi a plísněmi, často se mu říká přírodní antibiotikum. Nezanedbatelnou roli může odehrát i při léčbě kašle a nachlazení. Má kolem patnácti antioxidantů.

U části lidí může vyvolat jisté „žaludeční“ problémy, ale většinou záleží na množství, někdy také na druhu a pro některé lidi je stravitelnější, když se ho rozpůlí a vytáhne z něj mladý klíček. Pokud s ním nemáme problémy, může být velmi užitečný jako prostředek, který zlepšuje práci žaludku a střev.

Některé kultury ho označovaly i za afrodisiakum, ale rozhodně není dobrý nápad ho za tímto účelem konzumovat pouze jednostranně. Protože lahodnost specifické česnekové vůně je obecně známá a také je považována spíše za cosi hnusného a ne přitažlivého nebo dokonce vzbuzujícího vášeň.

Na druhou stranu, člověk, který snědl hodně česneku už jeho vůni vlastně nevnímá. A když budou takoví dva…

Léčivé účinky česneku

Česnek má celou řadu léčivých účinků. Foto: Profimedia.cz

Česnek obsahuje těkavé oleje, tzv. alliin, enzym allinázy, silice se sirnými organickými sloučeninami, selen a vitamíny A, B, C a E. Těkavé oleje a sirné sloučeniny jsou zodpovědné za štiplavý zápach, ale také za jeho léčivé vlastnosti – působí dezinfekčně, ničí bakterie a pak také vypuzují z těla parazity.

Organicky pěstovaný česnek obvykle obsahuje vyšší množství síry, a proto má i silnější léčivé účinky. Nejčastěji je konzumován pro své protizánětlivé účinky, ale také jako preventivní prostředek kardiovaskulárních onemocnění.

Je vědecky potvrzeno, že česnek dokáže snížit riziko aterosklerózy, a to tak, že snižuje lepkavost krevních destiček, ředí krev, čímž minimalizuje tvorbu krevních sraženin a snižuje hladinu cholesterolu.

Může tak předcházet rizikům mrtvice či infarktu.

Česnek pomáhá snižovat i hladinu triglyceridů a současně zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu (HDL).

Pro jeho antibakteriální vlastnosti se o něj zajímal už v roce 1858 i biolog a lékař Louis Pasteur. Ve svém experimentu umístil stroužky česneku do Petriho misky s bakteriemi a zjistil, že v místech obklopujících česnek byly bakterie zabity. Lze ho tedy podle doktora Josepha Altona vnímat jako alternativu k širokospektrým antibiotikům a lze ho použít při léčbě řezných a hnisavých ran.

Proti plísňovým infekcím pak česnek funguje ještě lépe než proti bakteriím. Extrakty z česneku mají tak skutečně výtečný antimykotický účinek a na rozdíl od jiných přípravků nemají žádné vedlejší účinky.

Další výhodou česneku je podle serveru backwoodshome.com to, že si velmi dobře poradí i s viry, především v čerstvé formě.

A pokud je podáván během nachlazení a chřipek, výrazně snižuje projevy a délku onemocnění.

Ideálně v čerstvé formě. Lze jej ale také naložit do medu nebo přidat do čajové směsi s hřebíčkem. Výborná je i šťáva z čerstvého česneku či česnekový olej. Na trhu jsou pak k dostání nejrůznější česnekové tinktury či pilulky.

Budete mít zájem:  Léčba Demence S Lewyho Tělísky?

Pokud pomocí česneku chcete snížit hladinu cholesterolu, triglyceridů a glykémie, pak konzumujte pravidelně každý den 1-3 čerstvé stroužky česneku. Aby byl česnek chutnější, můžete ho smíchat s medem. Pokud česnek hůře trávíte, pak jej zapíjejte zázvorovým čajem.

V případě boje s vnitřními bakteriálními (včetně zánětů močového měchýře a ledvin), virovými nebo plísňovými infekcemi, případně parazity, vyzkoušejte čaj z čerstvého česneku nebo sirup s medem. Můžete také použít česnekovou tinkturu či tobolky, ale čerstvý česnek bude určitě účinnější.

Na bolesti v krku opět pomáhá česnekový čaj se lžičkou medu.

Jako prevenci nebo léčbu počátečních infekcí můžete použít chladné obklady z česnekového čaje či vnitřně česnekový sirup. Česnekový olej lze použít místo antibakteriální masti.

Česnek může pomoci i při léčbě bradavic. Plátek česneku je dobré aplikovat přímo na bradavici, okraje bradavice potřít olivovým olejem a vše překrýt obvazem nebo náplastí.

Oloupaný plátek česneku zabalený v gáze lze také vložit do ucha a léčit tak ušní infekce.

Česnekový čaj
Uvařte litr vody, nechte mírně vychladnout a přidejte 4-5 najemno nasekaných stroužků česneku, čerstvou citrónovou šťávu a dle chuti med.Pijte 3-4 šálky denně, a to jak teplé, tak studené. Nikdy ale čaj znovu nepřevařujte, ztratil by účinky.
Česnekový sirup
Půl až jeden stroužek česneku rozdrťte a přidejte lžíci medu. Každých 4-6 hodin spolkněte jednu lžíci tohoto sirupu.
Česneková tinktura
Plný hrnek nasekaných stroužků česneku vložte do uzavíratelné sklenice, přidejte dva šálky vodky nebo octa a uzavřete víčkem. Každý den zatřeste sklenicí, po dvou týdnech přeceďte obsah, vyhoďte česnek, tinkturu nalijte do tmavých lahviček a uložte do chladu. Ideální dávkování tinktury je 5 kapek 4krát denně.

Hlavní zprávy

Česnekem ke zdravému srdci

Pozitivní účinky česneku na lidský organismus nejsou žádnou novinkou. Do svazků „domácího lékaře“ patří stejně neoddělitelně jako třeba cibule nebo med. Které z babských rad jsou jen pověry a které potvrdí i současná věda?

Jak to vidí vědci 

Srdce a cévy může postihnout řada nemocí a česnek pomůže v prevenci proti nim hned v několika směrech. 

  • Způsobuje pokles hladiny celkového cholesterolu o 10–15 %, v případě „špatného” LDL cholesterolu dochází po jeho konzumaci ke snížení hladiny o 10–20 %, a to zejména u lidí, kteří mají jeho hodnoty dlouhodobě vysoké.
  • Zabraňuje shlukování červených krvinek, které je varovným signálem mozkové či srdeční příhody, jak u zdravých jedinců, tak u pacientů s onemocněním srdce a cév.
  • Krátkodobý pozitivní vliv na onemocnění srdce a cév má i skrze své antioxidační účinky.
  • Může napomáhat i při snižování vysokého krevního tlaku, ale v tomto tvrzení se jednotlivé studie značně liší.

Ačkoliv jsou výsledky výzkumů někdy nejednoznačné, nebo si dokonce protiřečí, na česnek bychom ve stravě zapomínat rozhodně neměli. Rozdílnost tvrzení o jeho účinnosti je totiž dána odlišností v dávkování, formou přijímaného česneku (čerstvého, práškového, naloženého v oleji nebo v jiné podobě) a samozřejmě složením účastníků studií.

Natřete to česneku

Když si přidáme do jídla česnek, rozhodně to ani s balíčkem žvýkaček neutajíme. Za jeho charakteristickou chuť a aroma může látka alicin. Právě tato látka však propůjčuje česneku kromě vůně i zdravotní benefity.

Pro uvolnění alicinu je důležité nejdříve česnek pořádně mechanicky zpracovat. To znamená ho rozdrtit, nakrájet, nasekat nebo prolisovat.

Pokud tohle uděláme, můžeme ho potom i tepelně zpracovat, protože potřebné látky se z něj už uvolnily.  

Všeho moc škodí

S konzumací česneku je však lepší to nepřehánět. Ačkoli je prospěšný nejen srdci, jeho vysoké dávky mohou být tělu škodlivé. Člověk s váhou 65 kg by neměl překročit dávku 17 gramů česneku denně (při váze 90 kg pak maximálně 22,7 gramu denně). Naopak minimální účinná dávka se pohybuje okolo 2 až 3 stroužků za den.

Pokud chcete dát česneku šanci, ale vadí vám jeho zápach, na trhu jsou dostupné různé doplňky stravy s jeho obsahem. Není ale nad čerstvou potravinu. Po tepelném opracování navíc česnek svou nepříjemnost v podobě výrazného aroma obrací v žádanou vlastnost, výtečnou chuť, která je nedílnou součástí řady gurmánských požitků.

  • (eha)
  • Zdroj:
  • https://examine.com/supplements/garlic/

https://academic.oup.com/jn/article/136/3/736S/4664300#

http://prkynko.cuketka.cz/suroviny/cesnek/

Přínos vyzrálého česnekového extraktu pro kardiovaskulární zdraví

O česneku je dobře známo, že je velmi zdravý, ale většině lidí je nepříjemný zápach z česneku. Tento problem je tím horší, čím více česneku zkonzumujeme, jelikož česnek od určitého množství začne být cítit z celého těla.

Za tento zápach jsou zodpovědné sirné sloučeniny, pocházející z čerstvého česneku. V dnešní době se mnoho odborníků shodne na tom, že česnek je velmi důležitý pro lidské zdraví.

Nejvíce prokázaná oblast a zároveň, ta na které se většina odborníků shodne je příznivý dopad na srdce a celkovou oběhovou soustavu a snižování škodlivého LDL cholesterolu.

Je možné získat zdravotní výhody česneku bez doprovodného zápachu? Jeden z nejoblíbenějších doplňků česneku bez zápachu na světě je nazýván „Kyolic Aged Garlic Extract“ od společnosti Wakunaga.

Na rozdíl od mnoha produktů, extrakt z vyzrálého fermentovaného česneku v bioodrůdě Kyolic má mnoho klinických studií, které poukazují na jeho přínosy.

V tomto přehledu se podíváme na výzkumy extraktu z česneku a vliv na srdeční choroby.

Z čeho se skládá vyzrálý česnekový extrakt, neboli Aged Garlic Extract?

Toto pojmenování česnekového výtažku se týká způsobu, jakým se tento česnekový extrakt vyrábí.

V zásadě se vybírají ty nejlepší česnekové palice z čistě organického pěstovaného česneku paličáku( odrůda, která je též hrdě pěstována v ČR a pokládaná za pravý česnek, ne levný čínský česnek), z kterého se přebírají surové česnekové paličky, které jsou nakrájené na plátky a pak naložené po dobu 20 měsíců při pokojové teplotě v nerezových nádržích. Získaný extrakt bez zápachu se pak koncentruje do česnekových extraktů značky Kyolic a celé škály produktů.

Zatímco koncentrát česneku obsahuje mnoho různých sloučenin, nejdůležitější sloučenina, a zároveň ta, na které byla provedena většina klinických studií, se nazývá S-Allylcystein.

S-allylcystein (někdy nazývaný SAC) je derivát česneku, který má velmi důležité účinky na potlačení množení a naopak indukci apoptózi u rakovinných buněk, jako například v této studii .

Oproti běžně zažité představě, že příznivé účinky mohou mít jenom přípravky s vysokým obsahem allicinu, nikdy nebylo prokázáno, že je hlavní účinnou složkou česneku allicin. Je to především z toho důvodu, že samotný allicin je velmi reaktivní molekula a okamžitě se přeměňuje v další sloučeniny.

V těle je po podání okamžitě detoxikován a testy nepotvrdili jeho přítomnost v oběhu.

Některé způsoby doručení jako potahované tablety mohou allicin dopravit až do zažívacího traktu, kde ale může kromě škodlivých bakterií zničit i ty příznivé a jako reakce se střevní stěnou může vyvolat poškození stěny.

Česnekový extrakt vs. Allicin

Alliin je sloučenina v česneku, která se při porušení stěny rychle přeměňuje na velmi známou sloučeninu Allicin. Allicin je to, co dává česneku svůj zápach. Zatímco allicin je často považován za účinnou látku v česneku, pravdou je, že se okamžitě po vzniku rozkládá na jiné sloučeniny. Takže pokud se allicin rozpadá tak rychle, odkud pocházejí ony přírodní účinky česneku?

Stejně jako u všech ostatních potravin je dobré pamatovat si, že česnek je víc než jen jedna složka. Jinými slovy, česnek je víc než pouze allicin. Česnek obsahuje více než 2 000 sloučenin, které mohou působit společně a odděleně a přinášejí zdravotní výhody. S-allylcystein (SAC), zmíněný výše, je jednou z těch nejvýznamnějších sloučenin.

Vzhledem ke způsobu výroby, je fermentovaný vyzrálý česnekový extrakt bez zápachu, protože neobsahuje allicin.

Tento přehled je zvlášť zaměřený na extraktu z česneku (AGE), který pomáhá léčit srdeční choroby, jelikož se jedná o jednu z nejvíce prozkoumaných oblastí působení česneku. Celkový počet studií provedených na aged garlic extraktu je však již více než stovka.

Srdeční onemocnění je zabiják číslo jedna celosvětově. Monoho lidí, kteří čtou tento článek, již pravděpodobně mají určitý stupeň ucpání svých tepen.

Česnek je obecně považován za „zdravý pro srdce“, přičemž studie ukazují, že může snížit hladinu krevního tlaku a cholesterolu. Pojďme se tedy blíže podívat na výzkum česneku.

V roce 1997 vědci zaznamenali, že česnekový extrakt Kyolic může snížit tukové plaky uvnitř krevních cév králíků. Tyto plaky jsou často považovány za jednu z počátečních stadií onemocnění srdce.

Nejméně jedna studie o zkumavkách prokázala, že S-allylcystein – jedna z hlavních složek vyzrálého extraktu z česneku může chránit krevní cévy před poškozením volnými radikály.

Cyklooxygenáza (COX) je enzym, který indukuje produkcu sloučenin nazývaných prostaglandiny. Některé z nich hrají důležitou roli při zánětech, při zúžení krevních cév a kapilár a také přilnavosti krevních buňek na stěny cév. Tyto vlastnosti mohou zvýšit riziko srdečního příhody.

Jedna studie zahrnující 20 osob zaznamenala, že vyzrálý fermentovaný česnekový extrakt snížil hladinu prostaglandinu 8-iso-PGF2a jak u kuřáků, tak u nekuřáků již po pouhých dvou týdnech užívání.

Budete mít zájem:  Jste cítit potem? Vyvarujte se hlavních chyb

Špatný cholesterol (LDL) je již dlouho pokládán za příčinu onemocnění srdce. Jedném faktorem, který činí LDL opravdu špatným pro srdce a cévy, je to, že se oxiduje. Tím se LDL cholesterol stává velmi škodlivým. Oxidovaný LDL podporuje srdeční onemocnění a podporuje zánět.

V malé studii z roku 1999 vědci nechali malou skupinu lidí (9 lidí ve věku 30 let) užívat buď 6 gramů česneku, 2,4 gramů (2400 mg) extraktu z česneku nebo 0,8 gramu vitaminu E denně po dobu 1 týdne.

Lidé ve studii absolvovali každý týden vyšetření. Každá léčba byla oddělena týdnem, aby metabolity z předchozí léčby mohly být zcela vyloučeny z těla.

Vědci v této studii poznamenali, že LDL cholesterol („špatný cholesterol“) u lidí, kteří dostávají buď 2,4 g vyzrálého česnekového extraktu denně, nebo vitamínu E – ale ne 6 g česneku denně – vykazuje nižší oxidaci LDL.

V roce 2001 vědci poznamenali, že Kyolic česnek výrazně snižuje tvorbu tukových plaků (o 64%) v aortálních tepnách králíků. Tato studie byla provedena stejnými výzkumníky, kteří provedli studii na králících z roku 1997 zmíněné výše.

Stejně jako v roce 1997 se jednalo o 24 králíků a dobu trvání 6 týdnů.

Ve studii provedené v roce 2002 vědci rozdělili 20 osob do dvou skupin: kuřáků a nekuřáků. Všichni lidé byli zdraví a na počátku svých 40. let. Po dobu dvou týdnů všichni lidé pili 5 ml vyzrálého výtažku z česneku v tekutém stavu, který byl smíchán s ovocnou šťávou.

Po 2 týdnech způsobil Aged Garlic extract (AGE) 35% snížení hladiny 8-iso-PGF2 a 29% pokles u kuřáků. Dva týdny po ukončení studie (kdy lidé už nebrali extrakt z česneku) vědci poznamenali, že 8-iso-PGF2a se u kuřáků zvýšil zpět o 29%. Subjekty, kteří přestali užívat aged garlic extract se tedy vrátily k normálnímu stavu.

V roce 2006 bylo prokázáno, že aged garlic extract snižuje hladinu homocysteinu u potkanů o 30%. V této studii byla dávka AGE podána krysám, kterým byla podávána dieta s nedostatkem folátu. Nedostatek folátu je znám, že zvyšuje homocystein (sloučeninu, která může zvýšit riziko onemocnění srdce). AGE dokázal i bez kyseliny listové snížit hladiny homocysteinu.

Během metabolických pochodů v těle, pokud se cukr spojí s bílkovinami nebo tukem, mohou vytvářet sloučeniny, které se nazývají pokročilé produkty Glykace.

Tyto molekuly mohou zvýšit volné radikály a způsobit zatvrdnutí kolagenu a elastinových proteinů, které jsou využívány po celém těle – včetně cév.

Jako takové mohou pokročilé glykační produkty přispět ke tvrdnutí arterií a tím i vzniku srdečních chorob.

  • Nejméně jedna studie v testech in vitro poznamenala, že česnekový extrakt snížuje pokročilé glykační koncové produkty.
  • Ve studii z roku 2009 u 65 osob bez symptomů srdečních onemocnění vědci náhodně dali lidem buď placebo nebo Kyloic Formula 108 (Total Heart Health Formula), který obsahuje 250 mg extraktu (AGE) plus vitamín B6 (12,5 mg), vitamín B12 (100 μg) , folát (300 ug) a L-arginin (100 mg).
  • Po 1 roce byly hladiny vápníku v koruně významně nižší u skupiny užívající česnekový extrakt. Ti, kteří užívali AGE, také ukázali na:
  • – snížení LDL (špatný cholesterol)
  • – redukovaný homocystein
  • – významné zlepšení HDL (dobrý cholesterol)
  • Tato studie se velmi podobá výsledkům studií s AGE na hnědému tuku z roku 2013, které jsou shrnuty níže.

V roce 2010 výzkumy zjistili, že přípravek Kyolic významně snižoval krevní tlak u 50 lidí, kteří dostávali buď 960 mg extraktu AGE denně nebo placebo. Studie trvala 3 měsíce. V průměru měli lidé v porovnání s těmi, kteří užívali placebo, 10 hodin trvající pokles systolického krevního tlaku.

Žádné změny krevního tlaku nebyly pozorovány u lidí, jejichž systolický stav byl na začátku studie nižší než 140. Jinými slovy, vyzralý česnekový extrakt nejlépe fungoval u lidí se systolickým krevním tlakem větším než 140/90.

Zdá se, že tato studie souvisí se studií provedenou stejnými výzkumníky z roku 2013, která také zjistila nižší systolický tlak krve u lidí, kteří užívali pilulky obsahující česnekový extrakt.

Výzkumníci v roce 2012 zkoumali Kyolic vyzrálý česnekový extrakt a jak by mohl pomáhat při progresi onemocnění srdce u 65 hasičů, kteří byli náhodně vybráni a užívali buď placebo nebo Kyolic extrakt plus 60 mg koenzýmu Q10. Studie trvala rok.

Po 1 roce měli hasiči, kteří užívali přípravek Kyolic, významně nižší hladiny CRP (marker buněčného zánětu) a přibližně 4krát pomalejší progresi srdečních onemocnění (měřeno koronárním vápníkem) ve srovnání s těmi, kteří užívali placebo.

Tito stejní výzkumní pracovníci publikovali studii v roce 2013, ve které uvedli, že Kyolic extrakt z česneku (300 mg / den) a koenzym Q10 (30 mg / den) zlepšily pružnost cév. Tato studie se zdá být velmi podobná studii z roku 2012 výše. Zahrnovala 65 hasičů.

Homocystein je chemikálie, která činí krevní buňky lepkavé a může poškozovat krevní cévy, což snižuje jejich schopnost vytvářet oxid dusnatý (NO), sloučeninu, která uvolňuje krevní cévy a pomáhá udržovat krevní tlak pod kontrolou.

Nejméně jedna studie in vitro ukázala, že buňky cév (endotelové buňky), které se koupaly v roztoku vyzrálého extraktu z česneku, dokázaly udržet své hladiny oxidu dusnatého, i když byly zvýšeny hladiny homocysteinu.

Lepkavé krevní buňky mohou přispívat k tvorbě krevních sraženin a tvorbě plaku uvnitř cév. Klíčoví hráči v tvorbě krevních sraženin se nazývají trombocyty.

Ve studii na rok 2013 zahrnující 46 mužů a žen s metabolickým syndromem (pre-diabetické) bylo prokázáno, že 1,2 gramu (1200 mg) extraktu z česneku podávaného po dobu 24 týdnů zvyšuje hladiny adiponektinu.

Adiponektin je protein, který pomáhá regulovat chuť k jídlu. Vyšší hladiny adiponektinu mohou snížit chuť k jídlu a přispět k podpoře úbytku tělesné hmotnosti. I když tato studie trvala 24 týdnů, zdá se, že 46 mužů a žen ztratilo na váze.

Hnědý tuk je jiný než bílý tuk, protože spaluje více kalorií. Jako takový hnědý tuk může pomoci zvýšit rychlost metabolismu. Jedna studie z roku 2013 poznamenala, že vyzrálý česnekový extrakt výrazně zvýšil hnědý tuk v srdci a snížil bílý tuk v srdci.

Tato studie zahrnovala 66 osob (ve věku 40-79 let) a trvala jeden rok. Lidé užívali buď placebo nebo jednu kapsli Aged garlic extraktu (250 mg / den).

Výzkumníci poznamenali, že ti, kteří dostali česnekový extrakt, vykazovali v koronárních tepnách podstatně méně vápníku, nižší tělesnou hmotnost a nižší hladinu homocysteinu.

V roce 2015 vědci společně sdružili čtyři předchozí studie dohromady (v součtu zahrnovali celkem 210 lidí) a dospěli k závěru, že lidé užívající vyzrálý česnekový extrakt měli nižší hladinu vápníku v koronární tepně ve srovnání s těmi, kteří užívali placebo. Tento přínos byl pozorován jak u mužů, tak u žen.

V jiné studii, publikované v roce 2016, vědci podávali 55 osobám s metabolickým syndromem (pre-diabetes) buď 2400 mg extraktu z česneku nebo placebo po dobu jednoho roku. Ti, kteří užívali česnekový extrakt, vykazovali v krevních cévách méně plaku ve srovnání s těmi, kteří užívali placebo.

V roce 2017 studie uvádí, že vyzrálý česnekový zvyšuje glutathion (důležitá antioxidantová sloučenina) a zkracuje dobu léčby u popálenin způsobených insekticidy.

Jaký je nejlepší způsob užívání česnekového extraktu?

Pokud se podíváme pouze na lidský výzkum (viz část Shrnutí výzkumu výše), uvidíme, že méně než 250 mg AGE denně dokázalo snižit hladiny LDL a homocysteinu a zpomalit tvorbu vápníku v koronárních tepnách.

Jiný výzkum ukazuje, že užívání až 1200 mg česnekového extraktu denně může snížit hladiny CPR a homocysteinu. Toto množství může také pomoci u krevního tlaku. V roční studii 55 osob s pre-diabetem užívajících 2400 mg děnně bylo prokázáno, že redukuje plaky v tepnách v porovnání s placebem.

Česnekové extrakty od značky Kyolic jsou velmi bezpečné doplňky stravy obsahující dlouze fermentovaný česnek. Výrobek je zkoumán již několik desítek let a studie nevykazují žádné závažné nežádoucí účinky. Dokonce ani studie trvající déle než rok neukazují žádné negativní vedlejší účinky.

Při kombinaci s dalšími léky je však třeba poradit se s lékařem. Česnek totiž ředí krev. Lidé s problémy s krvácením nebo ti, kteří užívají léky na ředění krve jako warfarin apod., by se mohli projevovat nežádoucí interakce.

Dále by česnekový extrakt neměl být používán nejméně 2 týdny před operací. Ženy, které jsou těhotné nebo kojící, by měly nejprve promluvit se svým lékařem.

Kyolic česnekový extrakt je zajímavým doplňkem, který se může pochlubit rozsáhlým klinickým výzkumem, který ukazuje, že má přínos nejen pro ty, kteří mají srdeční onemocnění nebo mohou být na počátku onemocnění srdce. Studie zahrnují jak výzkum in vitro, tak výzkum na zvířatech, ale existují i lidské studie, což není příliš běžné a jako celek se zdají být velmi užitečné.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector