Černou čočku nemusíte namáčet

Černou čočku nemusíte namáčet Kateřina Lulková 08. 05. 2019   |  14:09

Beluga je černá čočka, která barvou a drobnými zrnky připomíná větší kaviár. Proč je vhodné zařadit tuto blahodárnou plodinu do svého pravidelného jídelníčku? Čím nadchne a překvapí tento druh luštěniny?

Díky tomu, že připomíná kaviár, si vysloužila i své jméno, právě dle kaviáru Beluga. Tento druh čočky má jemnou oříškovou chuť a ideální nutriční profil. Beluga se k nám dováží z Kanady. Jedná se o vskutku perfektní luštěninu, která upoutá příjemnou chutí a zaujme i ty, kteří luštěninám úplně neholdují.

Určitě stojí za vyzkoušení nejen pro její lahodnou chuť. Je také velmi přínosná pro svůj vysoký obsah vlákniny. Obsahuje hlavně sacharidy a bílkoviny. Vyniká nízkým glykemickým indexem, tj. zasytí na velmi dlouhou dobu. Z tohoto důvodu je vhodné její zařazení do jídelníčku při redukční dietě.

Beluga je bohatým zdrojem vitamínů B, hořčíku, draslíku, ale také jako ostatní luštěniny obsahuje větší množství železa, zinku, vápníku, fosforu a selenu. Beluga je zdravou bezlepkovou luštěninou, která má ve svém složení černý pigment, který je způsobený polyfenolickými látkami. Podmiňuje její zbarvení a je zároveň původcem antioxidačního působení.

Rychlá příprava bez namáčení I když je známo, jak jsou luštěniny výživnou a zdravou potravinou, přesto je nekonzumujeme v takové míře, v jaké bychom měli. Mnohdy je odrazující dlouhá doba přípravy. V tomto směru je beluga perfektní volbou a důkazem, že lze konzumovat luštěninu, aniž bychom trpěli nadýmáním.

Stejně tak se jedná o typ čočky, který není třeba namáčet. Rychlý a snadný způsob přípravy je ocenitelnou a přínosnou záležitostí. Vaří se v neosolené vodě zhruba půl hodiny. Během vaření je možné ji dochutit majoránkou, kurkumou apod. Výhodou je, že tento typ čočky se nerozvaří a po uvaření dobře drží tvar.

Z tohoto důvodu je vhodná i coby dekorace na talíře, pečivo, saláty.

Mnohostranné využití v kuchyni Kromě klasické přípravy čočky na kyselo, ji lze připravit i na sladko, jako samostatný pokrm či coby přílohu nebo doplněk hlavního i vedlejšího chodu, svačiny, atd. Je ideální ingrediencí do salátů nebo pomazánek. Výborná je v kombinaci s vlašskými ořechy nebo s kořenovou zeleninou. Použít ji lze i coby zajímavou a zdravou ozdobu na chlebíčky.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Černou čočku nemusíte namáčet

Období jara s sebou přináší přirozenou očistu těla. Příroda se probouzí, dny se prodlužují a energie sluníčka sílí každým dnem. Tuto energii společně se svěžím jarním vzduchem do sebe vstřebáváme a přirozeně…

Čtěte dál Černou čočku nemusíte namáčet

Avokádo je známým nutričním pokladem, a tak není divu, že se celosvětově řadí mezi pět vůbec nejzdravějších potravin. Je tedy logické,…

Černou čočku nemusíte namáčet

Kdekdo vnímá jídlo jen jako prostředek k utišení kručícího žaludku, ale už neřeší, jaký druh potravin k tomu zvolí. Často se setkáme…

Černou čočku nemusíte namáčet

Trápí vás neustálý hlad? Nemůžete si pomoct a pořádáte pravidelné noční nájezdy na ledničku? Jíte více, než byste chtěli, a potom se…

Černou čočku nemusíte namáčet

Jak se správně stravovat a zhubnout, nepatříte-li mezi šťastlivce, kteří mají pravidelnou denní pracovní dobu a mohou tak snadno přizpůsobit…

Černou čočku nemusíte namáčet

Dochucovadla jsou skvělým pomocníkem při přípravě různých pokrmů. Zejména v případě nevýrazných surovin se bez dochucení neobejdete….

Černou čočku nemusíte namáčet

Na základě vědecky podložených testů a výzkumů se naštěstí našel ideální styl stravování, který vám zajistí zdraví i dobrou náladu…

Černou čočku nemusíte namáčet

Když se začneme snažit o nastolení zdravějšího životního stylu nebo chceme zhubnout nějaké to kilo, věříme často omílaným zásadám,…

Černou čočku nemusíte namáčet

„Mám předsevzetí“, říká baculatá blondýnka Bridget Jonesová aristokraticky odměřenému právníkovi Marku Darcyimu v dnes již legendárním…

Sváteční dny jsou za námi, tentokrát ale prožité spíše komorně v domácím prostředí a s minimem návštěv. Přesto se Vánoce i oslavy Nového…

Štědrovečerní večeře je jedním z tradičních milníků českých Vánoc. Kromě hrachovky, rybí polévky a bramborového salátu k ní samozřejmě…

Sušené ovoce je skvělá pochoutka a vydatná svačinka. Za předpokladu správného sušení a absence dalších cukrů či chemie jde také o zdravou…

Advent je po roce zase tady a k němu neodmyslitelně patří pečení cukroví, které je třeba připravit v dostatečném předstihu, aby stihlo…

Čočka jako risotto

Černou čočku nemusíte namáčet

Minulý týden mě dostala tahle drobná černá čočka. Oproti běžné
čočce snese hrubší zacházení, je rychle hotová a po tepelné úpravě
výtečně drží tvar. A co je nejlepší — můžete s ní provádět
podobná kouzla jako s rýží na risotto.

No, možná dost kecám, protože škrob do pořádného risotta z ní
prostě nedostanete. Postup při vaření je ale velmi podobný. Tím, jak je
tahle čočka drobná, nemusíte ji namáčet předem a nemusíte se ani bát
soli v průběhu přípravy.

Stačí ji vařit při nižší teplotě a
v minimálním množství vývaru, který neustále doplňujete. Čočka si na
konci zachová tvar (nepraskne vám slupka), nebude pěnit, udrží si barvu a
hlavně nacucá všechnu chuť z vývaru.

Konzistenci bude mít pěkně na
skus, skoro jako baculky z risotta.

S jakou čočkou vám tohle bude fungovat? Určitě s drobnou černou
čočkou, která se někdy označuje jako čočka Beluga. Recept by vám měl
zabrat i na menší tmavozelenou čočku z Puy. Naopak pozor na drobnou
červenou čočku, která nemá slupku a akorát se vám rozvaří
na kaši.

K hebkému a chuťově bohatému výrazu jsme si dopomohl ještě použitím
telecího vývaru (recept podle Thomase
Kellera), který je bohatý na rozpuštěné pojivo z telecích kostí.
Ještě pořád je docela zima, tak jsem přitvrdil na umami použitím voňavé
slaniny (tuk), javorovým sirupem (cukr) a omáčkou usukuchi (sůl).

Suroviny

  • 250 g drobné černé čočky (přebraná, promytá)
  • 500 ml poctivého vývaru (měl by být horký)
  • 60 g mrkve
  • 60 g celeru
  • 60 g cibule
  • 60 g slaniny (co nejvoňavější, zastudena uzená)
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce javorového sirupu (volitelné)
  • 1 lžíce sójové omáčky usukuchi (volitelné)
  • 1 bobkový list (další aromatika je taky volitelná)
  • sůl, pepř

Černou čočku nemusíte namáčet

Postup

Slaninu a kořenovou zeleninu nakrájejte na opravdu jemné kostičky (velmi
od oka brunoise). V široké pánvi s vysokým okrajem nebo
v kastrolu začněte se lžící másla a se slaninou na středním plameni.
Počkejte, až slanina vypustí všechn tuk a až začne lehce
chytat barvu.

Černou čočku nemusíte namáčet

Přidejte mrkev, celer a cibuli, přidejte lžíci
javorového sirupu, promíchejte a nechte vše dojít hezky dozlatova.
Zeleninový základ vás musí svou vůní naprosto odrovnat. Přidejte čočku
a dvě až tři naběračky vývaru. Čočka by neměla být nikde na suchu,
zároveň by ale neměla plavat.

Stáhněte plamen na mírný stupeň a pokračujte, dokud nebude čočka tak
akorát (30–40 minut). Hlídejte množství vývaru a pravidelně jej
doplňujte. Čočku zbytečně nemíchejte, zvýšíte si tím riziko, že
rozbijete její slupky. Hladina by měla jen lehce přesahovat přes čočku a
vývar by měl jen občas vypustit bublinku. Pěkně polehoučku, rozhodně
nevařte prudkým varem.

Tekutinu, ve které čočku vaříte, ochutnejte a dochuťte podle potřeby.
Měli byste s ní být na 100% spokojení, protože z části přejde do
čočky a z části se vám zredukuje a vytvoří omáčku.

Můj telecí vývar
je bez soli, a tak jsem si mohl dovolit být v ochucování agresivnější.
Čočka je hotová, když jste spokojeni s její texturou. Ke konci přestaňte
doplňovat vývar a nechte ho více odpařit.

Čočka by neměla být úplně
vysušená, ale měla by se spolu se zredukovanou omáčkou z vývaru
převalovat jako vláčné risotto. Nesmí být suchá!

Při prvním pokusu jsem na čočku plácnul
vajíčko. Tuhle čočku si ale můžete skvěle vychutnat jen tak anebo
vám poslouží jako základ třeba pod grilovanou zeleninu nebo
výraznější maso.

Černou čočku nemusíte namáčet

Místo na fotce je sice prázdné, ale já tam zřetelně vidím kousek
konfitovaného bůčku… 😉

Dobrý den pracuji jako kuchař v jedné středomořské restauraci
s černou čočkou pracuji moc rád,když se dobře uvaří tak je výborná a
i po estetické stránce vypadá skvěle k rybám s jemnou omáčkou
-delikátní.

Mnam, dobre urobena sosovicka je super papanie.

Lákavé. Musím se podělit o zprávu, že na jednom obalu od luštěnin
jsem se dočetla, že luštěniny se po zahřátí nemají dolévat studenou
vodou, protože tak tvrdnou a vaří se déle. Takže teplý vývar
nepodcenit 🙂

A ještě kde se to kupuje?

↪ 3 Sibyliatko:
tady píšu teplý vývar jen proto, aby se úprava zbytečně neprodlužovala
nabíráním teploty zpět. jinak zrovna k téhle čočce se můžete chovat
naprosto macešsky, snese opravdu skoro vše, aniž by se prodlužovala délka
vaření, nebo aniž by tvrdla, či praskala. je malá, voda do ní proniká
relativně rychle, prostě pohodová čočka 😉

(jediné , na co se musí dávat pozor je barva – pokud ji chceme
u belugy zachovat, je potřeba používat minimum vody, která pigment
vymývá 😉


4 Ala: takhle zrovna blbě, proto bych sáhnul klidně pro francouzskou
čočky Puy, která je hodně blízko 😉


4 Ala: nedavno jsem ji videla v dm drogerii, da se pry sehnat i od firmy
Druid, ale v marketu jsem ji jeste nepotkala – ze by pres internet?

upresneni: v dm drogerii maji belugu, druid prodava tohle: http://www.druidcz.com/…zelena-cocka ; nevim, jestli je to
z Puy, ale treba se to alespon blizi 😉

Jé, zrovna včera jsem po ní sáhla v DM drogérii, ale pak jsem ji
vrátila zpět s tím, že nemusím mít doma opravdu každou novou
luštěninu, na kterou narazím. Škoda. měla jsem ji vzít.

Ještě mám takový choulostivý dotaz: Kojím, takže si musím dávát
pozor na nadýmavé věci, jinak mě čeká probdělá noc s bolavým
miminčím bříškem… Jak je na tom černá čočka? Nadýmá? Ještě jednou
se omlouvám za blbý dotaz, ale už mám luštěninový absťák. (-:

Beluga se dá koupit zde v bio kvalitě:
http://toppotraviny.anaweb.cz/…fiziert-1-kg
Bohužel je trošku dražšší …

Nebál bych se ani té červené čočky, už jsem jí na pánvi s vývarem
dělal a nerozvařila se. Chce to jenom včas skončit.

↪ 9 zirafka: jej, tak
abych nebalamutil 🙂 ale – u cuketků se po beluze neprdělo, alespoň ne
nad normu

to zirafka: trochu pomůže namočit večer, ráno slít, znovu namočit,
vařit chvíli, slít, znovu vařit a řasou wakame. Nejlíp jsem na tom po
cizrně, černé fazole a adzuki ještě ujde, všechny čočky včetně
červené a sóji zvednou „vichry z hor“!!! Moc nepomáhá ani
tříhodinové vaření (luštěniny tvrdé na zkus jsou pro mne hudbou daleké
budoucnosti a tiše je všem závidím. A to nekojím a jsem chlap!)

Budete mít zájem:  Měď v lidském těle – funkce, zdroje


4 Ala: Belugu kupuju v německu v bio řadě Sparu nebo DM, možná by se
tedy dala dostat i tady ve zmíněných obchodech. A malou černozelenou
běžně od Country life ve zdravých výživách.

↪ 13 mill: ↪
9 zirafka: no tady to máte, evidentně mně to tolik neplynuje 🙂

  • a tohle všechno v jednom dnu, a prý se nic neděje na
    místní scéně.

ad reportáž o pangasovi v něměcké televizi ARD — pro německy
mluvící, tady je to v celé délce 😉 http://www.youtube.com/watch?…

↪ 16 Lubo: ↪ 17 pan
Cuketka: ok, moje němčina je slabá ale převážení ryb z rybníka do
kádí na motorce v nůši (na videu od. 13 minuty) — au au 🙁

↪ 12 pan
Cuketka: ↪ 13 mill:
Děkuji za odpovědi. (-:

↪ 16 Lubo: Ať už je
to se zdravotní závadností Pangase jakkoliv, já se mu budu nadále
vyhýbat – vloni jsem do něj dvakrát kousnul a tak hnusnou rybu jsem nikdy
nejedl). Od té doby se pečlivě vyptávám, jakou rybu mám na talíři.

Prosím, jaká je ta černá čočka chuťově? Mám moc ráda
červenou,i neloupanou, ale třeba takovou tu hnědo-černo-zeleno-obyčejnou,
co jsme všichni odmalička byli nuceni jíst, úplně nesnáším, dělá se mi
zle jen z té vůně..tak abych ji pak nemusela hodit ptáčkům 🙂

Tisic lidi tisic chuti, beluga je moc dobra, ale chybi mi v ni neco
kyseleho. Co takhle mangovy ocet?

Černá, zelená i červená čočka se dají koupit v drogerii DM, ve
jejich oddělení (bio) potravin pod značkou Alnatura.
Podobnou čočku, na kterou je výše uvedený recept, taky občas dělávám.

Kořenová zelenina je nastrouhaná buď nahrubo na klasickém struhadle nebo na
„juliene“ na takovém tom patentním krouhači prstů. Místo javorového
sirupu přijde med, sójovku nedávám, ta se tam fakt nehodí; vše se
podlévá bílým vínem.

Přijdou tam ještě tak dvě lžíce rajčatového
protlaku nebo passaty a nakonec nasekaná pažitka nebo petrželka. Je to docela
dobré, posledních pár let to vařívám na Nový rok.

↪ 22 Dirty: lžičkou
jakéhokoliv octa na konec se to příjemně oživí, aniž by acidita šla
nějak rozpoznat, lžíce a víc už je potom vyloženě na kyselost a je to
taky fajn 🙂 hurá na to!

↪ 21 klára:
zemitější, kouřovější, při rozkousání neškrábe tolik na patře.
určitě jedna z příjemných luštěnin 😉

↪ 23 aida: ad sójovka,
záleží jakou použijete. těžkou, koncentrovanou čínskou ani náhodou,
lehčí japonské kikkomanky (anebo právě opravdu světlou usukuchi) nebo
takové ty shoyu co prodávají k lehkému naředění v bioprodejnách –
naopak 😉 krásně se integrují, někdy je vemte na milost a zkuste.

↪ 26 pan
Cuketka: Znám, ale do německého receptu se mi jaksi nehodí, ani nevím
proč. 😉
Ne, dělám si prču, ale fakt sójovku moc nemusím, a když s ní vařím,
používám právě Kikkoman.

↪ 27 aida: jasná věc
😉 to by vás němčouři hnali!

Ještě lepčejší než Kikkoman se mi jeví Tamari. Ale je to otázka
vkusu.
Kyselé chutě + zirafčina otázka: což takhle přidat jednu, dvě umeboši
švestičky (nebo ume ocet).Nevařit!!! Umeboši slano-kyselou chutí ůžasně
oživí cokoliv (dokonce i rýžovou kaši se šitake) a zase trošku omezí
prďouchování.

Jdu do DM a zkusím.

↪ 29 mill: já vám
nevím, mě zatím natiprďavost kombu ani umecocta nepřesvědčila 😉 ale
možná mám ty prt-limity celé nějaké jiné.

↪ 24 pan
Cuketka: jasne, kysela tlama neni ucelem 🙂 Treba k pecenemu jehnecimu a teto
cocce staci primichat dobry recky jogurt.

Tak jsem si jí zrovna přinesla z toho DMka, kromě toho ještě pohankovou
mouku, kterou jsem už dlouho jinde neviděla. By mě nenapadlo, že jídlo se
musí chodit nakupovat do drogérie.

↪ 32 Ala:

Vy nevite, ze existuji zdravejsi potraviny? 🙂

Zelenou čočku jsem koupila v Tescu na Národní a v Mineole ve
Vězeňské ul. na Praze 1. Mám moc ráda kombinaci v čočkovém salátu
z Bakeshopu s curry, tuňákem a chilly papričkami. Zelená čočka
nenadýmá a je hotová během max. 30 minut.

Dirty, to jako že pro zdravější potraviny se nechodí do obchodu
s potravinama, ale do obchodu s kosmetikou, pracími prášky, zubní pastou,
hajzlpapírem a vložkama? Tak to jsem fakt nevěděla.

↪ 35 Ala:
Taky tam maji vino 🙂

Ne, to byla jen ironie. DM, Rossmann, Tchibo a dalsi taky nechapu. Jenze ty
vlozky a jidlo dohromady prodavaji i hypermarkety. Jen si tam vic lidi najezdej
s vozejkama 🙂

Ta narazka byla spis na to, ze kazdy obchodnik prece vi, co je pro jeho
zakaznika lepsi(viz reklama)

Aha, no já mám asi nějaký dlouhý vedení, nebo možná je to tím, že
neznám reklamy. Ale musím říct že se mi to v tom DMku právě docela
líbilo, ale vůbec jsem netušila, že tam to jídlo prodávají. Vždycky jsem
si myslela, že je to normální drogérie, akorát že tam mají nějak víc
věcí pro mimina, protože hodně kamarádek mi vždycky říkalo, že tam
nakupujou nějaký miminovský věci.

Vy vazne utecete reklamam? Jak to delate?

Nemam TV, radio jen z netu bez reklam, na kastliku napis pres celej kastlik,
ze reklamy ne, ziju ve svym svete(casto nevnimam), ale stejne me nekde
dobehnou.

↪ 38 Dirty: a kde?
Venkovní reklamu a plakáty myslíte?

Treba. Jeste na navsteve(vetsinou je kulisa tv nebo radio), v obchode,
v hromade, kdyz je v hospode pustene radio, v tisku…

↪ 5 pan Cuketka:
Nemohl byste prosím dodat i recept na zmiňovaný telecí vývar dle Thomase
Kellera? Nebo je to tento: http://carolcookskeller.blogspot.com/…l-stock.html ?

↪ 32 Ala: Pohanku
zpracovává pohankový mlýn Šmajstrla ve Frenštátě a v sortimentu mají
mouku, krupici, lámanku i celou pohanku. K dostání je v každém slušném
obchodu se zdravou výživou. Ke kvalitě jsem zatím neměla sebemenší
výhrady.

↪ 42 Helli: bohužel
v každém ne, občas je to docela náročné tu Šmajstrlovu sehnat. Ale také
ji vyhledávám.

↪ 43 Kytka: Psala jsem
„…v každém slušném…“. :-)) Tedy alepoň v těch, kam chodím, ji
mívají vždycky, takže mě nějak nenapadlo, že by mohl existovat obchod se
zdravou výživou, který by se jí dobrovolně vzdal. Šmajstrlova pohanka je
každopádně výborná a zaslouží si pozornost.

↪ 44 Helli: Musím se
přiznat, že Pohankový mlýn, jejich stránky a jejich recepty znám už
dlouho, ale taky jsem na jejich výrobky nějak nenarazila, nebo jsem si toho
aspoň nevšimla. Kam na ně chodíš, prosím? (asi bohužel chodím jen do
těch „neslušných“ obchodů…)

↪ 44 Helli: ↪
45 aida: U nás mají skoro celý sortiment (mám rád i jejich
pohankové těstoviny), ale bohužel zdaleka ne vždy, velmi často se stane,
že něco je vyprodáno.

↪ 45 aida:
V obvyklých super hyper se Šmajstrlovy produkty bohužel zpravidla nenajdou,
dokonce ani v jejich koutcích s bioprodukty a zdravou výživou je
nevidívám. V běžných obchodech a řetězcích prodávají zejména tu
tmavohnědou pohanku loupanou termicky, čímž se spousta cenných látek
zničí.

No ale to ti jako odbornici určitě vysvětlovat nemusím. 🙂
Pohanku chodím nakupovat do obchodu se zdravou výživou „Zahrada zdraví“
na Veselé 37, je to vedle antikvariátu, na dohled je litinová kašna na
České.

Občas třeba týden nebo dva něco ze Šmajstrlova pohankového
sortimentu nemají, ale v takovém případě poprosím paní majitelku, aby
doobjednala. Mají tam i pohanku od jiných dodavatelů, ale já si vždycky
radši počkám na Šmajstrlu. Chodím tam ostatně každé pondělí, beru si
tam žitný kváskový chleba.

Slušně zásobený je i obchod se zdravou
výživou na Orlí, kousek od Spolku. Jinak bych se asi pídila v těch
zdravých výživách, které už jsou zavedené a mají bohatější
sortiment.

↪ 47 Helli: Dík za
tipy, mrknu se tam, až se někdy dostanu do centra; jsi hodná. Já většinou
nakupuju v Kéniku, a tam je to dost bída.

↪ 46 Kytka: Máš
pravdu, Šmajstrlovy pohankové produkty bývají střídavě vyprodané
i tady. Už s tím počítám a mívám jedno celé balení vždycky
v rezervě. Sice je to nepraktické, že musím myslet na železnou zásobu,
ale na druhé straně jsem ráda, že jeho pohanka jde na odbyt. Pohankové
těstoviny mám v oblibě taky.

↪ 48 aida: V KrPoli se
stran zdravé výživy moc neorientuju. Napadá mě snad jen obchod na
Skácelově 26, jmenuje se myslím Zdravá výživa Slunečnice.

U nich jsem
tehdy kupovala výborný tvaroh a máslo ze statku Habří, pohanku jsem tam
nehledala. Dovedu si ale představit, že by ji v sortimentu mohli mít.

Obchůdek je však na tom konci Skácelovy, kde jezdí tramvaj 12 a 13, takže
pro tebe to bude asi trošku z ruky.

↪ 50 Helli: Vím
o něm, občas se tam stavím, ale musím se přiznat, že pohanku jsem tam
zatím nehledala; příště to napravím. Můj problém je, že domů
jezdívám MHD a nemám šalinkartu, jezdím na lístky, takže ten hodinový mi
tak tak stačí (rezerva ±10 minut), a to je na nějaké větší prohlížení
sortimentu málo, vždycky nakoupím to nejnutnější, co už doma není a
mažu na autobus.

Vyzkoušeno, mňamity mňam!

Je to naprostej masakr, procitam kazdym dnem a minutou na cuketce. Jsem
stastny jak maly dite…

Červenou čočku znám, dělám ji po indicku. Ale na černou jsem tady
narazila náhodou. Tak jsem ji zakoupila v DMku a v sobotu ji udělala
k večeři.

Nemaje všechny zde uvedené ingredience, trochu jsem
improvizovala, ale myslím že i tak to všem chutnalo 🙂
Na vypečenou slaninu jsem hodila 2 lžíce cukru a nechala zkaramelizovat
(místo javorového sirupu), přidala nakrájenou mrkev, petržel, 1 brambor.
Na vývar jsem bohužel musela použít bujon a vše jsem dochutila glutamanem a
kapkou octa 🙂

Nebyla tak měkká, jak jsme zvyklí u červené, ale mňam, mňam …

Vy pořád s tím prděním… obávám se, že tady má pravdu indická
kuchyně (dobře to okořeňte a je po problému) a čínská medicína (ve
zdravém střevě zdravý vzduch – jinými slovy, když máte zanesený
organismus, prdíte po všem, když ne, nevadí ani ty nejstrašnější fazole
v kombinaci s bůčkem). Ale je teda pravda, že na problémy s miminkem jsem
zvědava, to by mi bylo ouvej, muset vařit bez luštěnin…

Dneska jsem varila cernou belugu s houbama, cibuli, troskou cesneku,
rozmarynem a jednim bobkovym listem.
Po uvareni jeste cottage syr.

Fantazie. A zdrava. K tomu pappadums a je cockovej vecirek. Diky pane C.

Budete mít zájem:  Další nesmysly o jogurtech: likvidují střevní mikroflóru a spouští zánět

Exotická černá čočka: Beluga nenadýmá, nenamáčí se a svou barvou připomíná kaviár

Černou čočku nemusíte namáčet

Červená čočka, cizrna, hrách. Jsou luštěniny, které už asi nikoho nepřekvapí. Znáte ale exotickou černou čočku? Přestože má spoustu kladů, do povědomí Čechů se dostává jen pomalu. Proč byste jí tedy do svého jídelníčku měli začlenit?

Černou čočku v obchodě najdete také pod označením čočka beluga. Její malé černé bobulky si při vaření dovedou zachovat svůj tvar, což je její největší výhoda. Černou čoku nemůžete rozvařit!  

Svým tvarem pak čočka beluga připomíná kaviár, proto je vhodná na zdobení sendvičů, polévek nebo pomazánek. Pravý kaviár můžete čočkou nahradit například v jednohubkách a vykouzlit elegantní občerstvení pro návštěvu

Černá čočka – zdravotní účinky 

Kromě zajímavého tvaru, oříškové chuti a nápadité barvy má černá čočka také skvělé nutriční vlastnosti.

  • 100 g uvařené čočky beluga obsahuje 15 g vlákniny. To je poloviční množství vlákniny, které byste měli denně sníst pro správné zažívání a střevní mikroflóru.
  • Černá čočka je dietní! Ve 100 gramech najdete jen 1g tuků. Pokud si držíte štíhlou linii, bez problému si tuto luštěninu dopřejte. 
  • Černá čočka je navíc přirozeně bezlepková. Nabídněte ji tedy k snědku i celiakům.  

Hlavní výhoda čočky beluga? Nemusí se namáčet

Mnoho lidí luštěniny nemusí z prostého důvodů. Musí se předem namáčet, a navíc nadýmají. Černá čočka ale spolu s červenou čočkou patří mezi unikátní luštěniny, které namáčet nemusíte. Stačí je zalít studenou vodou a povařit do změknutí asi 25 minut. Pokud se přesto bojíte nadýmavosti luštěnin, máme pro vás několik rad.

Tipy, jak na lepší stravitelnost luštěnin 

  • Luštěniny vařte spolu s bylinkami proti nadýmání. Vhodná je majoránka, rozmarýn, fenykl, semínka kopru i nať z máty.
  • Pro lepší stravitelnost po uvaření luštěniny pomelte nebo propasírujte.
  • Pokud luštěniny předem namáčíte, vodu z nich slijte a vařte je s novou studenou vodou. 

Černá čočka obsahuje vysoké množství bílkovin

Ať už maso jíte nebo nejíte, bílkoviny byste si dopřávat měli. Jsou důležité pro správný růst svalů a jejich adekvátní množství vám dokonce pomůže zhubnout. Souhlasíte s kontroverzním výrokem, že rostlinné bílkoviny mohou nahradit bílkoviny živočišné?

Bílkoviny jsou obsaženy v masu, rostlinných náhražkách jako je tofu, seitan nebo superzdravý tempeh – připravte si domácí tempeh. Dále v mléčných výrobcích a právě v luštěninách. Černá čočka je navíc perfektní v tom, že obsahuje velké množství bílkovin – jen posuďte sami. 

Množství bílkovin v luštěninách 

Luštěnina Množství bílkovin ve 100 gramech
Černá čočka 24 g
Fazole 21,8 g
Čočka 8 g
Červená čočka 8 g
Cizrna 8 g
Hrách 8 g

Černá čočka – recepty

Černá čočka se zeleninou

Pokud nemáte na přípravu jídla příliš častu, připravte si černou čočku se zeleninou. Černá čočka se vaří 30 minut, mezítím si orestujete zeleninu a na závěr jen zkompletujete. Hotovo budete mít do 45 minut a sytí se budete cítit minimálně 2,5 hodiny. 

Černou čočku nemusíte namáčet

Recept na černou čočku se zeleninou 

Indický máslový dhál z černé čočky 

Indický dhál nepatří mezi dvakrát dietní recepty. Obsahuje totiž poměrně dost másla a smetany a když se zkombinuje s indickým chlemem naan, kalorie rychle naskáčou. Jednou za čas byste si ale tohle jídlo dopřát měli. Jeho chuť je totiž delikátní a černá čočka vás v něm mile překvapí. 

Ingredience 

  • 1/2 hrnku černé čočky (čočka beluga)
  • 1/4 hrnku černých fazolí
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 velká rajčata
  • 1/2 hrnku loupaných krájených rajčat
  • 1 velká cibule
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžička oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cm zázvoru
  • 1 lžička garam masaly
  • 2 lžičky římského kmínu
  • sůl, pepř

Postup 

  1. Černou čočku i fazole si mamočte přes noc do studené vody. Fazole se namáčet musí a čočce to neuškodí. 
  2. Druhý den ráno vodu slijte, přilijte čerstvou vodu a vařte do změknutí asi 35 minut. 
  3. V jiném hrnci si rozpalte máslo s olejem a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli.

    Zasmažte a poté přidejte česnek i zázvor nakrájený na malé kousky. 

  4. Po 1 minutě přidejte veškeré koření a nechte ho, ať se rozvoní. Osolte a opepřete. 
  5. Poté přidejte pokrájená rajčata i rajčatovou passatu. Povařte 5 minut, poté směs rozmixujte ponormým mixérem na kaši.

     

  6. Do rajčatové směsi nyní přidejte uvařenou černou čočku a na mírném plameni vařte zhruba dalších 40 minut. Čím déle budete dhál vařit, tím bude jeho chuť delikátnější.
  7. Nakonec dhál promíchejte se smetanou, krátce prohřejte a servírujte s indickým chlebem naan – připravte si ho podle našeho receptu.

     

 Černou čočku nemusíte namáčet

Toast s avokádovou pomazánkou a čočkou beluga 

Tento recept je velmi snadný. Připravte si avokádovou pomazánku a natřete ji na opečený toast. Vrchní část toastu poté posypejte uvařenou černou čočkou, která vás zbyla z jiného vaření.  

Recept na avokádovou pomazánku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Skutečně chcete smazat komentář?

Taky míváte úplně nejvíc blbý dny, kdy se všechno sere v pravidelnejch intervalech? Zrovna dneska při venčení v lese jsem myslela, že vylítnu z kůže… Vlastně mi to celý přišlo, jako by to bylo snad naplánovaný, bo co. Mi neřikej, že žádnej osud neexistuje! To náhody podle mě nejsou…

Fantastická černá čočka beluga

Znáte černou čočku? Věřím, že ano, ale pokud ne, neváhejte a co nejrychleji se seznamte. Je totiž skvělá! Je nejenom výživná a zdravá, ale i báječně chutná a vypadá také skvěle.

A už některé z vás slyším: Nikdy si nevzpomenu luštěniny namočit! Nemám čas tak dlouho tu čočku vařit! Tak s tím neuspějete – černá čočka se namáčet nemusí a vařit ji také nebudete déle než 30 minut. Tak co říkáte? Zkusíte to s ní? Věřím, že si ji zamilujete tak jako já.

Černá čočka má vysokou nutriční hodnotu, takže zasytí. Obsahuje také velké množství vlákniny, co znamená, že nám naše trávení poděkuje.

Černou barvu také nemá pro nic za nic – obsahuje velké množství antioxidantů (ty chrání naše buňky před volnými radikály).

A je skvělým zdrojem vitaminů skupiny B a hořčíku (minerálu pro zdraví, krásu, spokojenost a symbolu vnitřní vyrovnanosti). A jako bonus – je přirozeně bezlepková.

  • Co potřebujeme?
  • 200 g černá čočka beluga
  • 1 brambor
  • 2 cibule
  • 2 PL kokosový olej
  • 4 PL sójová omáčka Tamari
  • 2 PL lahůdkové droždí
  • Jak na to?

Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmažíme na kokosovém oleji. Pak přidáme propláchnutou černou čočku.

Přilijeme vodu tak, aby nám zakrývala čočku, a vaříme (vodu nesolíme) 25 – 30 minut (v případě potřeby dolijeme vodu). Když je čočka téměř hotová, přidáme nastrouhaný brambor a ještě 5 minut povaříme.

Pak přidáme sójovou omáčku Tamari a lahůdkové droždí (oboje můžeme přidat podle chuti), zamícháme a máme hotovo.

  1. Tip: Na slavnostnější příležitost můžeme černou čočku podávat s lososem, šťouchanými brambory a zelenými fazolkami s česnekem.  Já jsem to takto udělala a chutnalo všem ????
  2. Černou čočku nemusíte namáčet
  3. Zkuste sami – vždyť čočka nemusí být jenom na kyselo. 

Černou čočku nemusíte namáčetČernou čočku nemusíte namáčet

Baví vás moje články a recepty? Stáhněte si zdarma můj ebook:

Inspirativní recepty pro zdravý životní styl

Černá čočka beluga s kurkumou

Černá čočka beluga s kurkumou Pokud chcete do jídelníčku zařadit více zdravých luštěnin, zkuste vsadit na vynikajicí černou čočku, které se říká beluga, podle její podobnosti s kaviárem. Nemusí se předem namáčet, nerozvaří se a krásně drží tvar, navíc je rychle uvařená.

Její delikátní chuť připomíná oříšky a klidně ji můžete při vaření osolit nebo ji při vaření podlévejte vývarem. Jeho chuť, stejně jako použité koření, čočka krásně natáhne do sebe a bude chutnat skvěle. Často se servíruje jako příloha k bělomasým rybám, s kterými výborně ladí. Se ztraceným vejcem bude báječným zpestřením zdravého jídelníčku.

Jednou týdně vám pošleme výběr nejzajímavějších receptů Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek

  1. Na rozpáleném oleji orestujte postupně nadrobno nakrájený celer, mrkev a šalotku. Přidejte česnek, kurkumu a propláchnutou čočku. Podlijte horkou vodou (nebo vývarem, pokud máte), přihoďte bobkový list, nové koření a osolte. Pomalu duste doměkka, za případného podlití horkou vodou.
  2. Když je čočka měkká, zahustěte hraškou, ochuťte umeoctem, lahůdkovým droždím a čerstvě namletým pepřem.
  3. Servírujte s vajíčkem nebo bez, s chlebem nebo i bez chleba. Výborný a rychlý oběd.

Černou čočku nemusíte namáčetČerná čočka beluga s kurkumou; foto: Hodně domácí

Hodně domácí blog

Černou čočku nemusíte namáčet

Svůj život jsem zasvětila fotografii. Fotím převážně lidi. Reklamy, svatby, rodinné focení, někdy i produktovou fotografii.

Během mé kariéry mě však dohnal můj životní styl a začala jsem mít zdravotní problémy.

Měla jsem pocit, že možná už nebudu moct ani pracovat a to mě natolik vyděsilo, že jsem se rozhodla změnit život a stravovací návyky od základu.

Mám rodinu, o kterou mě baví se starat, vařit jim domácí jídlo a tím je motivovat k tomu, aby se vydali stejnou cestou. Je to přesně tak, jak se říká : „Láska prochází žaludkem a jste to, co jíte. „

Proto jsem se rozhodla, že se s vámi na blogu Hodně domácí podělím o mé recepty, které jsou jednoduché, nevyžadují příliš mnoho času a jsou především zdravé. Tedy většina.

Užijte si jich, stejně tak jako života!

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Související témata: čočka , černá čočka , čočka Beluga , Hlavní jídla

Čočka černá beluga 500 g BIO COUNTRY LIFE

Nevšední ozdoba každého salátu, rizota nebo polévky. Drží tvar a skvěle vypadá!

Čočku nemusíte namáčet, stačí ji 20 minut povařit. Pokud chcete zkrátit dobu vaření na 10 minut, namočte čočku na 2 hodiny. Beluga krásně kontrastuje s barvami ostatních surovin v pokrmech.

Podobá se kaviáru ještě více než tmavozelená čočka, koneckonců byla podle kaviáru beluga také pojmenována. Pravděpodobně pochází z oblasti dnešní Sýrie.

Beluga při vaření pouští barvu, připravte se na krásně světle tyrkysovou vodu.

Recepty:

  • Waldorfský salát s brokolicí a čočkou beluga – recept najdete v časopise Dobroty podzim 2016 na str. 19
  • polévky – čočku přideje do zeleninové polévky
  • kaše – po uvaření čočku jednoduše rozmixujte, případně přidejte horkou vodu pro hladší konzistenci, dochucujte dle libosti kořením
  • rizoto – s bulgurem a dalšími klasickými přísadami, které běžně dáváte do rizota, vytvoříte z čočky výborné a snadné jídlo
  • placky – vychladlou čočku kombinujte s bylinkami, česnekem, chilli, červenou cibulí a zasypte rýžovou moukou, vytvořte placičky a usmažte na pánvi
  • zapečená – čočku můžete zapékat podobně jako mleté maso, např. na lasagne nebo musaku
  • v omáčce – čočka může skvěle nahradit maso v omáčce
  • do pečiva – trochu méně uvařená čočku přidejte do těsta a nechte upéct, v pečivu chutná podobně jako oříšky

Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.

Složení

Čočka černá beluga*. Může obsahovat stopy lepku a sóji. *produkt kontrolovaného ekologického zemedělství

Skladování

Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti do 65 %. Nevystavujte přímým slunečním paprskům.

Správnosti a aktuálnosti informací o výrobcích na našich webových stránkách věnujeme nejvyšší péči.

Předpisy pro výrobu potravin jsou však neustále aktualizovány, a tak může dojít ke změnám v uváděném složení potravin, obsahu živin či naopak alergenů, dietetických informacích apod.

Vždy byste si měli přečíst etiketu na výrobku a nespoléhat se pouze na informace poskytnuté na internetových stránkách.

Tyto informace jsou podávány pouze pro osobní použití a nemohou být jakkoliv reprodukovány bez předchozího souhlasu Country Life, s. r. o. ani bez řádného uvedení zdroje.

Jak uvařit čočku, fazole, cizrnu a sóju? Prozradíme v průvodci luštěninami

Ještě před pár lety jsme si mohli běžně koupit jen zelenou čočku, žlutý hrách, drobné bílé a větší červené fazole. Nyní je ale nabídka obchodů mnohem širší. Na trhu se objevila řada méně či více známých luštěnin z celého světa. Ne vždy ale víme, jak je vlastně v kuchyni nejlépe využít a jak je správně uvařit, což je velká škoda. Díky našemu průvodci si s nimi budete vědět rady!

Červená čočkaFazole mungoFazole černé okoFazole adzukiFazole pintoČočka belugaČočka puyBílá fazoleCizrnaSója

Jak se zbavit nadýmání

Pokud máte obavy z nadýmání, které s sebou konzumace řady luštěnin přináší, použijte triky zkušených hospodyněk:

  • V prvé řadě luštěniny dostatečně dopředu namočte. Platí, že čím tvrdší a větší luštěniny, tím déle se musí máčet. Ne všechny to potřebují, ale nic tím nezkazíte, jen získáte.
  • Kromě toho, že se zbavíte látek zodpovědných za nadýmání, také podstatně zkrátíte dobu vaření, máčením totiž změknou.
  • Důležité ale je v půlce procesu vodu slít, namáčené luštěniny propláchnout a znovu je zalít čistou vodou. Stejný postup zopakujte těsně před vařením.
  • Do první vody můžete také přidat lžičku jedlé sody, která pomůže změknutí.
  • Při vaření pak vsaďte na bylinky, řada z nich totiž uleví při trávení a předejde nadýmání. Mezi nejpopulárnější patří majoránka, tymián, saturejka, kmín, fenykl či anýz.

Náš tip: Podstatně zkrátit čas vaření můžete také díky použití tlakového hrnce. A pozor na sůl, která dobu vaření může podstatně prodloužit.

Červená čočka

Tahle luštěnina si už cestu na talíře většiny z nás našla. Pokud ale ne, určitě ji co nejdříve vyzkoušejte.

Nejenže dobře chutná a je opravdu rychle uvařená, stačí jí čtvrt hodinky, ale je i dobře stravitelná, takže ji mohou konzumovat i malé děti.

Navíc je úžasně variabilní, připravit z ní můžete samostatné pokrmy, přílohy, polévky, kaše, saláty, pomazánky, skvěle se hodí i k zahuštění pokrmů.

Tip na recept: Polévka z červené čočky

Mungo fazolky (vigna zlatá)

Drobné zelené fazolky jsou hojně rozšířené především v Indii, Číně a Thajsku, řadu příznivců si ale našly už i u nás. Koupíte je v každém supermarketu.

Často se využívají k naklíčení, jejich výhonky jsou křehké a chutné, vynikající jsou ale i tepelně upravené fazolky. Hodí se pro přípravu samostatných pokrmů, nákypů, placek, polévek i pomazánek.

I když se musí namáčet, stačí je nechat bobtnat přibližně 3–5 hodin a pak je asi 30–45 minut vařit. Počítejte s tím, že po uvaření mají spíše měkčí konzistenci.

Tip na recept: Bun bo Nam bo

Fazole černé oko

Jejich název je odvozen od malé černé skvrnky na středu fazole. Mají jemnou máslovou, lehce oříškovou chuť, která trochu připomíná cizrnu. Hodí se k zapékání, do polévek, placek, salátů, pro přípravu kaše, pomazánek, do omáček místo masa. Před kuchyňskou úpravou je není nutné předem namáčet, výrazně si tím ale zkrátíte dobu vaření. Ta se pohybuje okolo 30–40 minut.

Tip na recept: Pečené fazole s klobásou

Fazole adzuki (vigna hranatá)

Malé podlouhlé fazolky tmavě červené až hnědé barvy, které mají na jedné straně typickou bílou čárku, jsou velice populární v asijské, především japonské kuchyni. Jejich výhodou je, že neobsahují puriny, takže nenadýmají. Po uvaření dostanou jemnou nasládlou ořechovou chuť.

Jsou úžasně všestranné, připravit z nich můžete guláš, ale i různé sladké či slané pasty. Uvařené doměkka se hodí k zahušťování polévek, přípravě pomazánek nebo třeba placiček. Je třeba je přes noc namočit a pak vařit, dokud nebudou měkké.

Počítejte minimálně s pětačtyřiceti minutami, může to ale trvat i podstatně déle.

Tip na recept: Vývar se slaninou a s fazolemi

Fazole pinto

Jejich název je odvozen od jejich vzhledu, „pinto“ totiž ve španělštině znamená „strakatý“. Podobně jsou v Itálii oblíbené fazole borlotti. Tyto středně velké hnědě žíhané fazole mají příjemně výraznou až pikantní chuť a moučnou konzistenci.

Oblíbené jsou hlavně v mexické kuchyni a Spojených státech. Vyžadují namočení přes noc a vaří se za občasného míchání hodinu a půl až dvě a půl hodiny, někdy to ale trvá až čtyři hodiny.

Hodí se jako příloha, do polévek, omáček, pro přípravu kaší, pomazánek, placek, náplní, do salátů, k zapékání a podobně.

Černá čočka (beluga)

Drobná čočka černé barvy si svůj název vysloužila tím, že připomíná kaviár. Má úžasně jemnou oříškovou chuť a je víc než variabilní. Hodí se jako příloha, do salátů i pomazánek. Před vařením ji nemusíte namáčet, hotová bude za 25–30 minut.

Aby si ale zachovala svoji krásnou sytou barvu, je třeba vařit ji zalitou jen tak, aby byla zrnka souběžně s hladinou. Vypařenou tekutinu vždy opatrně doplňte. Vždy ale musí být horká, po nalití studené vody by luštěniny ztvrdly.

Černou čočku nikdy nemíchejte a vařte na mírném ohni tak, aby voda jen občas lehce probublala. Nenechte ji rozvařit, měla by si držet tvar.

Tip na recept: Tortilly s čočkou, pečeným květákem a kuřetem

Čočka puy

Francouzská drobnozrnná zelená čočka se pěstuje ve střední Francii v oblasti Le Puy en Velay. Je sice dražší než jiné druhy čočky, má ale vynikající pikantní a lehce zemitou chuť a úžasné nutriční vlastnosti. Je vhodná i pro diabetiky a pomáhá snižovat cholesterol.

Navíc obsahuje méně škrobu než jiné druhy čočky, takže se nemusí předem namáčet a stačí, když ji budete vařit 15–20 minut doměkka a pak ji slijete. Velkou výhodou je, že se nikdy nerozvaří a zachová si svůj tvar, i když to s dobou varu přeženete.

Hodí se jako příloha, do polévek i salátů.

Tip na recept: Karí čočka se špenátem

Bílá velká fazole

Obrovské ploché fazole ledvinovitého tvaru, kterým se díky jejich úžasné jemné chuti přezdívá také máslové, jsou hodně oblíbené zejména na Slovensku a v Maďarsku. Jsou bohaté na draslík a prospívají ke snížení krevního tlaku.

Skvěle se hodí pro přípravu gulášů, do dušených pokrmů, polévek, salátů a pomazánek, ale i jako příloha. Výborné jsou zadělávané nakyselo, připravené na smetaně nebo s rajčatovou omáčkou. Díky jejich jemnosti chutnají také dětem.

Před přípravou je důležité je alespoň na 10–12 hodin namočit, klidně je ale nechte bobtnat celý den. Následně se vaří obvykle 30–60 minut.

Tip na recept: Krémová fazolová polévka

Podívejte se, jak na nadýchaný veganský sníh z cizrny:

Cizrna

Tato luštěnina oříškové chuti je velmi oblíbena ve Středozemí, na Středním východě, v Indii a mnoha dalších zemích. Nažloutlé boby kulovitého tvaru si na naše stoly zatím cestu hledají. I když z nich připravovaný falafel nebo pomazánka s názvem hummus se stávají stále populárnější.

V kuchyni má ale cizrna skutečně široké využití, hodí se do salátů, polévek, těstovin, k přípravě různých smažených placiček, karí a dušených pokrmů, mixuje se do omáček, mele na mouku, výborná je také celá pražená s kořením jako pochutina na mlsání k televizi nebo k pivu či vínu.

Potřebuje dostatečně dlouhé namočení v dostatečném množství vody, mělo by jít minimálně o trojnásobek objemu suché cizrny, jinak ji „vypije“. Na mírném ohni se pak vaří přibližně jednu až dvě hodiny.

Tip na recept: Veganský sníh z cizrny

Sójové boby

Malé, kulaté žlutohnědé boby mají nejvyšší obsah bílkovin ze všech luštěnin. Proto jimi vegetariáni často nahrazují maso. Jejich chuť je bezvýrazná, připravují se proto obvykle spolu se silně aromatickými bylinkami a kořením. Nejčastěji se z nich vyrábí tofu, tempeh a sójové mléko.

Tuto trojici si dokonce můžete sami připravit doma. Hodí se do salátů, jako příloha, do omáček a podobně. Před vařením je potřeba je nejlépe přes noc namočit, ideálně alespoň na 12–16 hodin a poté vařit asi dvě až dvě a půl hodiny.

 První hodinu je doporučováno vařit je prudce při vysoké teplotě, aby se zničila látka, která tělu brání vstřebání proteinu.

Autor: Lenka Chvostová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector