Bylinky pro těhotné – pozor, zdaleka ne všechny jsou vhodné

Bylinky pro těhotné – pozor, zdaleka ne všechny jsou vhodnéBylinky a těhotenství. I když máme většinou pocit, že bylinkami nic nezkazíme a zdraví jen prospívají. Oblíbená máta může zhoršovat krevní obraz. A heřmánek zase v některých případech vyvolat vznik budoucí alergie u dítěte. Bylinky máme rádi ve formě čajů, koření do jídla nebo upravené rostlinné extrakty.

Účinky rostliny:

Málokdy si však uvědomíme, že látky v nich obsažené mohou být velmi silné. A že bylina, stejně jako lék, nám sice může pomoct při zdravotních problémech, ale při nadměrném nebo nesprávném užívání naopak škodí.

V těhotenství dvojnásob. Například oblíbená a hojně využívaná máta. Má příjemnou chuť a je výborná při poruchách trávení. Nedoporučuje se ale užívat ji dlouhodobě pro její nepříznivý vliv na játra a krevní obraz.

TIP: Byliny vhodné na ranní těhotenskou nevolnost a těhotenské zvracení jsou uvedené zde.

Bylinky nevhodné v těhotenství – přehled

Pro vlastní klid je lepší vyhnout se nadměrnému užívání bylinek i jako koření, například bazalka, hřebíček, skořice, šafrán, šalvěj nebo tymián.

Obecně lze říci, že v běžných malých dávkách nemohou uškodit, zvláště v sušené formě. Zakoupené koření v sáčcích je o většinu látek již ochuzeno, dalším tepelným opracováním ztrácí téměř vše.

Čili štrůdlu se skořicí nebo rajčatové omáčky s bazalkou se bát nemusíte, ovšem většímu množství je třeba se vyvarovat.

  • Aloe pravá (Aloe vera) – překrvuje pánevní dno
  • Andělika lékařská (Archangelica officinalis) – může vyvolat potrat
  • Anýz vonný (Pimpinella anisum) – může vyvolávat potrat
  • Drmek obecný (Vitex agnus)
  • Heřmánek pravý (Chamomilla recutila) – stimuluje děložní svalstvo
  • Komonice lékařská (Melilotus officinalis)
  • Kontryhel obecný (Alchemilla xanthochlora) – sporné názory; zastavuje krvácení, může posilovat plod, vždy použití po 1. trimestru, je NUTNÉ konzultovat s ošetřujícím lékařem; zato velmi vhodná v poporodní době
  • Kopytník evropský (Asarum europaeum) – může vyvolat potrat
  • Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra) – vyvolává děložní stahy, překrvuje orgány pánevního dna
  • Libeček lékařský (Levisticum officinale) – vyvolává stahy dělohy
  • Petržel zahradní (Petroselinum crispum) – překrvení pánevního dna
  • Routa vonná Ruta (graveolens) – silně překrvuje pánevní dno
  • Řebříček obecný (Achillea millefolium) – možné užívat ve velmi nízkých dávkách, ne dlouhodobě
  • Sporýš lékařský (Verbena officinalis) – vhodný jen během porodu, podporuje stahy dělohy
  • Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) – může vyvolávat potrat
  • Vojtěška alfalfa (Medicago sativa) – zvyšuje riziko potratu, ačkoliv má mnoho pozitivních účinků, její použití nutné konzultovat s lékařem; při kojení vhodná, podporuje tvorbu mléka

Je dobré myslet na to, že většina bylinek nevhodných v těhotenství je nevhodných i v období kojení. V seznamu nejsou uvedeny všechny byliny, o užívání každé je lepší se individuálně poradit.

Zelené ohrožení

Neexistuje žádná bylina, která by měla tak silný účinek, že může ukončit těhotenství. Je ale mnoho bylin, které zejména při dlouhodobém nebo nadměrném užívání způsobují překrvení pánevních orgánů nebo ovlivňují děložní činnost. A v některých případech mohou k potratu přispět.

Některé z nich běžně používáme jako koření.

Napadlo by vás, že je potřeba být v těhotenství opatrná se skořicí, celerem nebo petrželovou natí? Neznamená to, že si nemůžete dopřát skořicový rohlíček, je ale moudré být informovaná a v případě potíží (například hrozícího potratu) to s těmito bylinkami nepřehánět.

Zvláštní opatrnost by měly dodržovat těhotné ženy alergičky. Pokud matka překoná v těhotenství alergický záchvat, plod se „naučí“, že látka, která jej vyvolala, je nebezpečná. Tím se ještě nenarozené dítě predisponuje ke vzniku alergie. Pozor tedy například na jinak neškodný heřmánek.

Když bakterie útočí

Těhotenství je dost dlouhá doba a budoucí maminka se pravděpodobně setká s chřipkou nebo nachlazením. V takovém případě samozřejmě můžete využít léčivých účinků bylin, ovšem pouze krátkodobě.

Lipovým nebo šípkovým čajem při nachlazení si určitě neublížíte. Stejně tak jitrocelovým sirupem proti kašli. Česnek je silné přírodní antibiotikum a na nachlazení působí také velmi dobře.

Pozor ale, snižuje srážlivost krve, proto není vhodný, blíží-li se termín porodu.

Když jsou bylinky vítané – bylinky na urychlení porodu

Ke konci těhotenství se začíná situace obracet. Bylinky, podporující děložní činnost a připravující porodní cesty, jsou náhle vítané. Nejpoužívanější je list maliníku, který se doporučuje pít od 36. týdne. Vedle výše uvedených účinků prý snižuje riziko porodního krvácení.

Děložní stavy podporuje i skořice například ve formě oleje do aromalampy. Osvědčenou babskou radou je lněné semínko. Kromě toho, že povzbuzuje činnost střev, prý i urychluje nástup a průběh porodu. Je potřeba ho sníst asi lžičku denně a zapít dostatečným množstvím tekutiny.

Přestože třezalka se v těhotenství nedoporučuje, předporodní masáž hráze třezalkovým olejem zvyšuje její pružnost a snižuje riziko epiziotomie (nástřihu hráze).Nadarmo se neříká, že „dobrého pomálu“. Platí to i o bylinkách (nejen) v těhotenství.

Budete-li respektovat jejich sílu a zacházet s nimi opatrně a jako s léčivy, neuděláte chybu. Nepijte bylinné čaje jen tak, pro zahnáni žízně nebo pro chuť. Nemíchejte bylinky mezi sebou. Používejte pouze ty, s jejichž účinky jste se seznámily a v odůvodněných případech.

Informujte se o případných nežádoucích účincích a dopřávejte si bylinnou kúru pouze omezenou dobu. Pak vám zelené léky jistě dobře poslouží.

Byliny a koření rizikové v těhotenství

Bylinky a koření, které mohou při dlouhodobém užívání nebo v nadměrných množstvích vyvolávat překrvení pánevních orgánů nebo ovlivňovat svalovinu dělohy: aloe, blín černý, celer, jalovec, libeček, majoránka, maliník, pelyněk, petržel zahradní – nať, rozmarýn, skořice, šafrán, verbena (sporýš), zázvor.Bylinky a koření se silným účinkem, potenciálně nebezpečné, kterým je lépe se v těhotenství vyhnout: oregano (dobromysl), hloh, hluchavka, hřebíček, kopřiva, máta, muškátový oříšek, podběl, třezalka.

Na nespavost meduňku, na těhotenskou nevolnost ale zázvor nepomáhá

Dlouhodobé užívání zázvoru a máty se v těhotenství nedoporučuje, ale trápí-li vás nevolnosti, navštivte tuto stránku, ve které jsou napsané vhodné byliny na ranní těhotenskou nevolnost a těhotenské zvracení.

Pro těhotné a kojící matky – česnek

Nedoporučuje se podávání větších dávek česneku v těhotenství, při kojení a malým dětem.

Lépe stravitelný je česnek tepelně upravený, česnek vařený spolu s nadýmavými zeleninami a luštěninami zlepšuje jejich stravitelnost.

Nevěřte pověrám, že kojící matky nesmí česnek vůbec, pokud kojící matka česnek dobře snáší, bude ho pravděpodobně snášet i její potomek, matka může česnek v rozumném množství konzumovat i při kojení.

Potraviny nevhodné v těhotenství

Víte, jakých potravin byste se měla v těhotenství vyvarovat?

Plísňové sýry

Hrozí vznik listeriózy, nemoci, která může způsobit i potrat nebo narození mrtvého plodu. Pokud ale plísňový sýr použijete v teplé kuchyni a jídlo projde varem, můžete i plísňové sýry konzumovat bez obav.

Játra a játrové výrobky

Vitamin A je sice potřebný pro regeneraci všech tkání, ale jeho přebytek by mohl způsobit deformaci plodu. Právě játra a výrobky z nich obsahují velké množství tohoto vitaminu. Paštiky proto raději ze svého jídelníčku vylučte.

Ryby

Ryby se považují za velmi zdravou součást jídelníčku. Mají totiž vysoký obsah zdraví prospěšných tuků, bílkovin, jódu, a vitaminu D.

Na druhé straně znečištěná voda způsobuje, že v rybách jsou velmi často zásoby jedovatých látek dioxinu nebo polychromovaných bifenylů, které by mohly způsobit poškození plodu.

Problémem může být i obsah rtutě, která má negativní vliv na nervovou soustavu dítěte.

  • Levné ořechy a semínka
  • Také velmi zdravé potraviny, bohužel hlavně ty nejlevnější, mají mizernou kvalitu a mohou obsahovat nebezpečné plísně.
  • Káva

Obsahuje kofein, který se spájí s neplodností, nízkou porodní váhou a také možným potratem. Pokud si bez kávy nedovedete představit svůj život, volte variantu bez kofeinu.

Jarní očista s pomocí stravy a bylin: Jak docílit skvělého výsledku

01. 04. 2019 | Doba čtení 14 minut

Blíží se jaro, den se prodlužuje, je čas „probudit se ze zimního spánku“. Jak vyzrát na jarní únavu, pročistit a posílit tělo? Jak postupovat radí bylinářka a farmaceutka Jana Zadražilová.

Receptem je vhodná strava, pohyb a bylinky. Unavení jsme často proto, naše trávicí soustava musí neustále zpracovávat těžké pokrmy. Je třeba jí odlehčit, do jídelníčku zařadit dary jarní přírody a očistné bylinné čaje.

Mají detoxikační kůry smysl?

Jana Zadražilová Zdroj: Jana Bucharová

Ano, pokud jsou prováděny správně, bez extrémů a s ohledem na individuální dispozice každého z nás. Po měsíční kůře bychom se měli cítit lépe, svěže, mít více energie. Neměli bychom se po ní „osypat“, mít průjem ani příliš rychle hubnout.

Postupujeme jemně, s ohledem ke svému tělu, zjišťujeme, co nám dělá dobře a co ne. Pokud detox těla přirovnáme k úklidu bytu, kde máme nepořádek, nebudeme vysypávat všechny zapomenuté šuplíčky najednou, ale začneme úklidem chodby. Proto se při očistě těla soustředíme nejprve na trávicí soustavu.

Průchodná a zdravá střeva jsou základem, bez nich žádná očista smysl nemá.

Jak máme střeva pročistit?

Základem je dostatek vlákniny, ať už ve formě zeleniny, nebo speciálních přípravků. Existují různé typy vlákniny (psyllium, jablečná, rozpustná..) a je třeba vyzkoušet, který nám bude svědčit.

Každopádně vlákninu do stravy přidáváme postupně a nezapomínáme dostatečně pít.  Pozor na to, že  na sebe nabaluje nejrůznější látky. To může být při očistě ku prospěchu, ale ne pokud užíváme léky.

Mezi jejich podáváním a konzumací vlákniny je třeba udržovat odstup.

Další pomůckou pro nastartování dobrého trávení jsou byliny obsahující hořčiny (viz níže). Podpoří funkci žaludku, aby přijatou potravu co nejlépe zpracoval. Pokud ji tento orgán nenatráví, jak by měl, nebude správně probíhat ani trávení ve střevech.

Jak by měl vypadat jídelníček při jarní očistě?

Pokrm obohacený naklíčenou čočkou a čerstvými bylinami Zdroj: Shutterstock.com / Hirundo

Základ by měla tvořit zelenina. Tomu běžný talíř, na kterém najdeme pár kousků zeleniny na ozdobu, neodpovídá. Ovšem nemusí se jednat pouze o zeleninu syrovou, ale i tepelně upravenou. Existuje tolik druhů zeleniny, že i když vyloučíme ty, které třeba hůře trávíme a nadýmají nás, stále máme z čeho vybírat.

K zelenině přidáme kvalitní složené sacharidy (brambory, celozrnnou rýži, proso, pohanku…), kvalitní tuk a bílkovinu (maso sýr, vejce, ořechy, luštěniny). Bílkovina by neměla chybět, nejen kvůli zasycení a stavbě svalů. Z aminokyselin v ní obsažených se staví většina enzymů v těle, bez nich nebude fungovat trávení ani imunita.

Vegetariáni, a zvláště pak vegani musí vést v patrnosti, že ne všechny druhy luštěnin a ořechů obsahují všechny aminokyseliny, na rozdíl od masa. Z rostlinných zdrojů je získat lze, ale je třeba znát jejich složení a vhodně je kombinovat. Bílkoviny bychom měli přijímat přiměřeně, abychom byli sytí, ale po takových dávkách v průběhu dne, abychom je v pohodě strávili.

Mnohé potraviny obsahují více složek najednou – například ryby a ořechy nám dodají bílkoviny i prospěšné tuky, v obilovinách najdeme kromě cukrů i jisté množství bílkovin.  

Budete mít zájem:  5 receptů s léčivým účinkem: Natrhejte květy magnolie

Vycházet bychom měli z kvalitních surovin. Tedy místo přesolené a aditivy obohacené šunky nebo salámu si připravit kvalitní maso. Pokud máme možnost, tak raději v biokvalitě nežli z velkochovu, kde zvíře nevidělo slunce – kromě etických důvodů se liší i složení a kvalita masa. Maso pak ideálně nesmažíme, negrilujeme, ale povaříme, podusíme, nebo upečeme na vodě.

Sladkosti a brambůrky musíme zcela vynechat?

zdravý dezert – ovocné smoothie s lístky trnky a violky Zdroj: Shutterstock.com / Hirundo

Vynechat bychom měli nejen jednoduché cukry (kromě ovoce) a smažené a přesolené pokrmy, ale také konzervované potraviny, polotovary, fast food, bublinkové nápoje. Nejde ani zdaleka jen o zbytečné kalorie. Například brambůrky svou přemírou soli zatěžují ledviny.

Sůl váže vodu, máme sklon k otokům, a pokud to trochu zjednodušíme – více vody v cévách znamená vyšší tlak. Zdravé střevní mikroflóře sůl také neprospívá, zrovna tak jako konzervanty. A právě tato neviditelná armáda pomocníků je jedním z pilířů zdraví a vitality. Oželíme rovněž alkohol (případně jiné drogy), omezit a ideálně vynechat bychom měli kouření.

Pokud přestat nedovedeme, musíme tělo o to více čistit a doplňovat mikroprvky, které nám kouření odebírá.

Vyplatí se měsíc vydržet a jarní očistnou kůru založenou na zdravém jídelníčku striktně dodržovat. Poté bychom měli pocítit její přínos. Dodržovat ji celoročně samozřejmě můžeme, ale pro většinu lidí je to příliš náročné.

Výjimečně zhřešit nevadí, pokud máme zdravý základ. A před plánovanou oslavou, na které si dopřejeme trochu těžších dobrot, si můžeme dát čaj na podporu trávení.

Ke zcela nezdravému složení stravy se většinou nevrátíme, pokud jsme zakusili, jak dodře nám při zdravějším a lehčím jídelníčku bylo.

Tučnější jídla stačí omezit, což na jaře často činíme přirozeně – v zimě jsme je potřebovali pro zahřátí, s prodlužujícím se dnem a rostoucí teplotou je rádi nahradíme lehčími jídly. A pomalu tak shazujeme i zimní tukové zásoby.

Mohou nám pomoci také bylinky? A jaké?

léčivé a jedlé jarní bylinky Zdroj: Shutterstock.com / Hirundo

Cenným podpůrným prostředkem při jarní očistné kůře jsou bylinné čaje, které nastartují trávení a vylučování toxinů (ale pozor, bez vhodné stravy, tedy pročištění a zhojení střev, samy příliš nepomohou).

Mezi léčivé rostliny podporující zdravé trávení patří artyčok, čekanka, smetanka, pelyněk, hořec zeměžluč, vachta, smil, andělika, dobromysl, mateřídouška, heřmánek, meduňka, máta, oman, borůvka, pýr, jestřabina, yzop, ostropestřec měsíček a další.

Každému může svědčit trochu jiná směs, ale rozhodně by v ní měly být jak rostliny obsahující hořčiny a tedy podporující žaludek, tak druhy působící příznivě na játra a na slinivku.

Občas opomíjená slinivka také velmi důležitá – vylučuje nejen inzulín, hormony regulující hladinu krevního cukru, ale i trávicí enzymy.

Mezi rostliny, které její činnost podpoří, patří například borůvka, fazol pýr, oman, jestřabina, čekanka, jablečník, hořec, smetanka.

Po čistícím čaji bychom neměli dostat průjem, taková očista prospěšná není. I kdybychom po ní zhubli, protože jsme skutečně o obsah střev lehčí, jakmile kůru ukončíme, střeva se opět zaplní a zase přibereme.

Léčivé rostliny a zelenina v jenom – to je jarní zelené lupení, které začíná rašit a přímo nás vybízí, abychom ho využili. Plné života jsou jarní saláty, rukola, polníček, čekanka, a také plané rostliny – jetel, jitrocel, sedmikráska, bršlice, popenec…

Velmi vděčné a na hořčiny bohaté jsou pampeliškové listy. Plané byliny můžeme pojídat nejen syrové, ale i lehce spařené, blanšírované, nebo třeba v polévce.

Dokonce i rozvíjející se listy stromů můžeme ochutnat – například lípu, buk, pročišťující břízu…

Pokud nemáme vlastní zahrádku, nebo možnost zajít si na louku daleko od silice, poslouží i rozmanité zelené potraviny, jako je mladý ječmen či sladkovodní řasa chlorela. Ale pozor, že ani tyto produkty nemusí každému „sednout“ – pokud po nich máme trávicí obtíže, neužíváme je.

Snadným a také velmi levným způsobem, jak obohatit jídelníček o sílu jarních rostlin, jsou naklíčená zrna a semena. Naklíčené luštěniny jsou navíc zdrojem bílkovin, díky enzymatickým procesům při klíčení snáze stravitelných.

Mají při péči o trávicí trakt význam probiotika?

Na začátku kůry přínos většinou nemají. Pokud máme střevo v nepořádku, zatížené a zanešené, nemají se pořádně kde uchytit. Ovšem po pročištění a zprůchodnění střeva můžeme v zahrádce našeho těla hodné bakterie s úspěchem pěstovat.

Jedinou cestou nejsou jen jogurty nebo probiotika v kapslích. Skvělým přírodním zdrojem je mléčně kvašená zelenina – obnovuje střevní mikroflóru, navíc je snáze stravitelná a plná vitamínů.

Jedná se nejen o tradiční kysané zelí, ale i jakékoli další druhy, které si můžeme snadno sami naložit.

Vhodný je i kefír z takzvané tibetské houby, kombucha a další fermentované nápoje.

Důležitý je i pohyb, ale při jarní únavě se nám do něj mnohdy nechce…

Procházka lesem je lék Zdroj: Shutterstock.com / Liderina

Nemusíme začínat nijak zhurta. Nejlepší je vyjít si do přírody, zhluboka se nadýchat čerstvého vzduchu, zadívat se do sluníčka, protáhnout. Procházku si může dopřát skoro každý, ta nás nevyčerpá.

Postupně, podle chuti, můžeme přidat běh, nejrůznější cvičení. Přednost bychom však měli dávat pohybu na čerstvém vzduchu. Započítat lze i jarní úklid, při kterém otevřeme okna a vše pořádně vyvětráme.

A dům či byt uklízíme spolu s tělem. 

A co jarní půsty?

Jarní půsty nám mohou skutečně prospět. Půst má pročišťující schopnost, protože trávicí soustavě odlehčí, aby se mohla v klidu zregenerovat. Ovšem den trvající půsty jsou zcela dostatečné, a ani takové si nemůže dovolit každý.

Nejsou vhodné pro lidi se zdravotním omezením, pro děti, starší lidi, těhotné. Komu denní půst nevyhovuje, může vyzkoušet půst částečný, intervalový. Spočívá v delších časových úsecích mezi jednotlivými pokrmy, ideálně do půstu zařadíme noc.

Poslední jídlo si dáme třeba v pět večer, první až v deset dopoledne.

Ale i když nedržíme žádnou formu půstu, neměli bychom přes den neustále něco uždibovat. Pauza na trávení mezi jídly je důležitá. Pokud nám začne škrundat v břiše, chvíli vydržíme, pokud můžeme. Právě v tu dobu se totiž zažívací trakt čistí.

Abychom mohli prospěšné pauzy v pohodě dodržovat, neměli bychom mít hned dvě hodiny po jídle hlad. Pokud je tomu jinak, buď jsme jedli málo, anebo pokrm neměl vhodné složení – častou příčinou je, že neobsahoval dostatek bílkoviny a místo toho v něm bylo hodně rychlých cukrů.

Pokud si ráno dáme vločkovou kaši s ovocem na sladko, chybí v ní právě ona bílkovina a za chvíli jsme opět hladoví. Rychlé a pomalé cukry nestačí. Ovšem pokud přidáme ořechy, tvaroh či jogurt, zasytí nás snídaně na delší dobu, a zároveň má správné složení.

A pokud nejsme na sladké, klidně si ji dáme naslano, s houbami, ořechy, vajíčkem, sýrem či masem.

Mgr. Jana Zadražilová vystudovala Farmaceutickou fakultu UK v Hradci, nyní si vzdělání rozšiřuje na Škole klinické naturopatie, dvojoboru západní fytoterapie a nutriční medicína.

Zájem o léčivé rostliny a celostní přístup k uzdravování ji přivedl do pražského bylinářství Kindl, kde poskytuje poradenství. Aktivní zůstává i v oboru farmacie, působí v lékárně OC Green Park v Benešově.

Konzultaci si můžete domluvit také na jejích webových stránkách www.fytafit.cz.

Monika Janošová: Bylinkaření je partnerský vztah založený na trpělivosti

Kdy jste se sběrem bylin začala?Většinu volného času tomu věnuju asi deset let. V naší rodině se ale sbíralo odjakživa. Bylinkáři jsou obvykle plaší tvorové. V přírodě jsme rádi sami a to mě bavilo už jako malou. Bylo to dobrodružství – jdete za rostlinou, ale ona na vás vždy nečeká.

A rodiče to sbírání uměli zábavně zaobalit do výletu, často do Jeseníků a Beskyd. Moje maminka je známá bylinkářka na Osoblažsku, ale přivedl ji k tomu paradoxně můj tatínek. Část jeho rodiny pochází z Kopanic, kraje žítkovských bohyní. Tam cítím své kořeny. A moje babička byla určující žena mého života.

Patřila ke slavným žítkovským bohyním?Z Žítkové nepocházela, ale pro mě bohyní byla. Malá velká žena. Měřila něco přes metr a půl, měla devět dětí. Sběr bylin tam byl tehdy naprosto přirozený pro každou ženu, která měla děti, rodinu. V sevřených údolích Kopanic byl lékař příliš drahý. A lidé bylinkářkám, které je znaly často od porodu, více důvěřovali.

Přečíst článek ›

Co vám babička předala do života?Žádné rady mi nedávala. Viděla jsem její vnitřní sílu v tom, co denně dělala. Část života strávila v drsném kraji, byla to pro mě taková babička indiánka. Narodila se v roce 1905, od svých devíti byla sirotek.

Její bratři padli v první světové válce. Její muž byl šafář a měl také blízko k přírodě. Měla to vše velmi srovnané a neměla čas na malichernosti. Bylo jí sedmdesát a mně sedm, přesto jsme byly partnerkami, což jsem si uvědomila později.

A byla s ní neskutečná legrace, pamatuju si ty záchvaty smíchu, jako dvě malé holky.

A její vztah k přírodě? Podobáte se jí?Se všemi rostlinami si povídala. U ní na zahrádce jsem se cítila přirozeně a rostliny jsem díky ní vnímala jako další bytosti. Cítím to tak doteď a vůbec nad tím nepřemýšlím.

Bylinkaření mi přináší „tady a teď“ – je to až lehká extáze, kdy na zahradě uvidím květ nebo v přírodě najdu rostlinu. Úplně mě to pohltí. A když běhám po lese, je to ještě zajímavější.

Fitness bylinkářky je plazení se mlázím, skok přes kopřivy…

Máte ve volné přírodě svá místa?Vím, kde co zhruba roste. Bohužel vlivem extenzivního hospodaření byliny ubývají a louky, co si pamatuju z dětství, mizí. Na jaře jezdívám na Žítkovou pro kontryhel – ženskou bylinku, která se na Opavsku vytrácí stejně jako bylinkové louky. Jezdívám i na Osoblažsko.

Hodně rostlin si můžete pěstovat, ale když sbíráte ve velkém, musíte vyjíždět. Jsem sběračka cestovatelka. Ať jedu kamkoli, mám u sebe tašky. Loni jsem sbírala v Rakousku mateřídoušku. Sbírala jsem v Norsku, Finsku, Bulharsku, Itálii… Můj rádius je Evropa.

V žádném případě ale nesbírám v rezervacích a nikdy ne všechny byliny z jednoho místa.

Jak moc se krajina u nás změnila za těch uplynulých deset let?Mizí louky i remízky, kde rostly trnky, šípky, hlohy… Při rozorávání to zemědělci vezmou vždy o kus víc po kraji. Přitom každý keř je útočištěm pro hmyz, ptáky i zvěř. Ubývá petrklíč, podběl, třezalka. Snažím se nad tou environmentální krizí příliš neplakat.

Lidí, kteří tíhnou k bylinkaření, ale přibývá…V posledních letech je to boom. Mám velikou radost, že se lidé vracejí k přírodě. Dává mi to naději, že se k ní budeme chovat láskyplněji – jako ona k nám.

Budete mít zájem:  Chléb a pečivo při hubnutí

Jak to myslíte?Bylinkaření je partnerský vztah s rostlinami založený na trpělivosti. Nikdy nevíte, zda a kde bylinku najdete. Pak ji musíte správně usušit a zpracovat, aby nepřišla vniveč. Důležitá je úcta, jak ji utrhnete. Nesmíte sesbírat vše, aby se mohla na tom místě dál obnovovat. Měli byste poprosit a poděkovat.

Přečíst článek ›

Jak moc bylinkaření ovlivňuje váš roční rytmus?Naprosto. Fascinují mě mýty Keltů a Slovanů, kteří čas vnímali cyklicky, což mi přijde logičtější. Můj rok se dělí na dvě části. První začíná v březnu, kdy vylézají první bylinky – bršlice, pampeliška, jitrocel.

Jedlé plevele, kterých se lidé na zahradách zbavují. Přitom jsou to takové dobroty na očistu jater. Kdyby si z nich raději udělali špenát… Nejvíce cenných látek je v rostlinách na konci června, kolem slunovratu a svatojánské noci.

Hlavní sezonu končím v říjnu sběrem kořene kostivalu.

A ta druhá část roku?Pak už rostliny přecházejí „do stínu“ a sbírat se nemají, protože mění své chemické složení. Každý si chce odpočinout – i bylinkám bychom měli dát pokoj. Po devíti měsících sběru nastává zasloužený odpočinek. V zimě sedím u kamen, nabírám sílu a studuju, to jsou takové moje malé radosti. A taky běžky.

Co studujete?Mám své tři bylinkáře, takové přirozené autority. Německého etnobotanika Wolfa-Dietera Storla a dvě ženy – německou abatyši Hildegardu z Bingenu (narozena 1098, pozn. aut.), vizionářku a významnou ženu středověku, která byla tehdy autoritou i pro mužský svět, klobouk dolů. Říkám jí punkerka středověku.

Pak mám ráda knihy rakouské bylinkářky Marie Treben, která se narodila v Žatci a mnoho lidí u nás ji zná. Se svým mužem, který elektrifikoval mimo jiné Šumavu, byli po válce odsunuti. Po roce 1989 začaly u nás vycházet její knihy (první byla přeložena do 24 jazyků a prodalo se osm milionů výtisků, pozn. aut.).

Pěkně, jednoduše a pokorně předala lidem své znalosti – jak rostlina vypadá, k čemu slouží a komu pomohla.

MONIKA JANOŠOVÁ* Pochází z Ostravy, žije v Háji ve Slezsku.* Bylinkářstvím se zabývá intenzivně deset let pod značkou Bylinkový Háj (profil na FB).* O bylinkách přednáší a píše do časopisů.* Pracuje jako technička v nadnárodní IT korporaci.

* Žije s dcerou (17) a dvěma kocoury.

Jak moc nám bylinky mohou pomoci?Bylinky jsou našimi průvodci. Dokážou nám pomoci, pokud sami chceme. Je jen na nás, jestli se chceme uzdravit. Nemůžeme klást odpovědnost ani na rostlinu, ani na lékaře. Ale pokud bylině dáme šanci, může být našim pomocníkem.

Jejich sběrem to ale zdaleka nekončí…Když máte to štěstí bylinku najít, musíte ji dobře zpracovat, usušit a uchovat.

Můj dům jste viděla, bylinky mu vládnou! Používám síta, na tuhé plody jako šípek či jablíčka pak sušičku. Při uchovávání je třeba dát pozor na moly, na dno zavíracích sklenic proto dávám hřebíček.

Mnoho lidí si myslí, že se bylinky suší na přímém slunci. To nikdy! Vždycky v průvanu a ve stínu.

Ona je to dost věda…A taky dřina a špína. Bylinkaření vypadá jako krásná voňavá barevná činnost, což taky je, ale zároveň je to fyzicky náročná a špinavá práce. Při sběru se brodíte bahnem, domu si nosíte spoustu klíšťat a broučků. Z bylin se taky hodně práší, naštěstí nejsem alergická. Ale podívejte se na moje ruce! Neustále mozolky a trny, protože rukavice nosit neumím.

Jaké jsou ideální podmínky pro sběr?Sucho. Den předtím nesmí pršet, ranní rosa opadne kolem deváté. Ideální je teplý den – když se lidé schovávají doma ve stínu, bylinkáři vyrážejí. Mám ráda brzká rána, kdy se projdu po zahradě kolem svých bylinek, a kolem desáté se vydám do terénu na asi dvouhodinový okruh. Ideální je sbírat kolem poledne, kdy slunce vytáhne nejvíce silic.

Sbíráte i v noci?Bylinky se sbírají přes den. Ale jsou magické dny v roce, třeba slunovraty, kdy jsou se sběrem spojené rituály. Na svatojánskou noc běhala děvčata v lese nahá, přála si muže a mohla věštit. Já tedy v lese nahá neběhám, no i když…

Přečíst článek ›

Máte vy sama nějaký rituál spojený se sběrem?Určitě. Vycházím z branky pozpátku, snažím se, aby mě vidělo co nejméně lidí. Až posléze jsem se dozvěděla, že bylinkáři dříve chodili sbírat nečesaní, neměli nikoho potkat ani s nikým při sběru mluvit.

Také chodím sama, byliny sbírám zády ke slunci. Když je najdu růst v kruhu, obejdu si ho. Pozdravím je. A když jdu na kořeny, nosívám s sebou dřevěné rydélko. Babička mě učila, že jen málo rostlin můžeme zpracovávat kovovými předměty. Občas donesu do přírody nějaký pěkný kamínek.

Příroda je žena, také má ráda dárky.

Ani při zpracování bylin vám nikdo nepomáhá? Jako když se dralo peří…Občas mi pomůže dcera, ale je to teď typická teenagerka, tak se do toho nehrne, i když vášeň pro rostliny má naštěstí také.

Ale ten ženský kruh, který máte na mysli, zažívám až později, když se sejdeme nad namíchanými čaji. Míchám je na míru přátelům a jejich přátelům – vždy konkrétnímu člověku.

Nedělám najednou dvacet unisexových čajů proti kašli.

Podle čeho čaje mícháte?Každá bylina je droga a je potřeba ji užívat opatrně a jen určitou dobu. Jak dokáže být pomocníkem, v nesprávnou dobu může uškodit.

Často se stane, že přijde paní s tím, ať jí namíchám čaj pro manžela: „On to sice nechce pít, ale já ho přinutím!“ Takhle to opravdu nefunguje. Na počátku musí být popud od člověka, který má pocit, že mu bylinky mohou pomoci. A zásadní je komunikovat.

U žen – zda není těhotná nebo chce otěhotnět, například třezalkový čaj snižuje účinnost hormonální antikoncepce, zda kojí, zda má vysoký tlak, to i u mužů, jako to mají s cukrem, léky…

Vy jen nemícháte čaje. Hlavně ženy k vám jezdí popovídat si, na masáž, což plně chápu. I mně je u vás na zahradě moc dobře.Mám ráda pestrost a vnímání v souvislostech. Život je jako puzzle, které si skládáme.

Jezdí za mnou hlavně ženy, které se často při rozhovorech posunou a najdou odpověď samy v sobě. Během toho jsem jejich průvodkyní, která jim v klidném a milém prostředí pomáhá věci si utřídit. Láskyplně. Čaj namíchaný po takovém rozhovoru má úplně jiné grády.

Potom jdeme na společnou procházku do přírody a mlčky navazujeme na rituál propojení se zemí a ukotvení se. Po návratu následuje olejová bylinná masáž.

Jaká jsou nejčastější témata těchto setkávání?Nedostatek sebedůvěry a sebelásky, což si ženy většinou uvědomují, a proto přicházejí. I to, že žena je hybatelkou všeho.

Jaká je žena, taková je její rodina. Žena byla vždycky uzdravovatelka svou láskyplností. Když se má ráda a je naplněná, pak to kolem ní funguje lépe.

Když si myslí, že jí sebevědomí dodá někdo zvenčí, pokud možno partner, tak to nefunguje.

Přečíst článek ›

Jaké složení má harmonizující ženský čaj?Každopádně obsahuje jetel, který dělá dobře ženskému tělu od 15 let až do stáří. Ženskou bylinou je řebříček a kontryhel. To je základní trojlístek. Když žena své ženství vnímá, ráda přidávám harmonizující růži.

Jak vypadá profesní deformace bylinkářky?Nedávno jsem četla rozhovor, ve kterém se objevilo slovo „rostlinoholik“. Podepsala bych se pod to. Ať jsem kdekoli, i ve městě, vždycky mě to přitáhne k nějakému záhonu nebo obchodu s květinami. No, i s barmany se nakonec bavím o tom, jaké tam mají kytky a bylinky. Vždycky to k nim sklouzne.

Bavíte se o nich i se svými kolegy v práci?Jistě. Dělala jsem pro ně i přednášku o bylinkách. Ne každý ajťák je uzavřená osoba někde u počítače. Jsou to úplně normální lidé. Toto jsou tak odlišné světy, že si navzájem pomáhají, jeden druhého uzemňuje. Ono se říká nadnárodní IT korporace, ale za vším jsou lidé a komunikace s nimi.

Pět bylin pro začátečníkyDivizna velkokvětá i malokvětáLéčivka oblíbená našimi předky. Žlutými květy zdobí rumiště, stráně a kamenité rokle. Od června sbírejte květy a listy. Odvar ze sušených květů pomáhá díky velkému množství slizu uvolnění hlenu z průdušek, při angíně a zánětu hrtanu.

Jetel červený a bílýTrifolium je ženská bylina patřící bohyni Freye a Venuši. Obsahuje hodně fytoestrogenu, pomáhá hlavně při menopauze. Sbíráme a sušíme květy. Přidáváme je do čaje při nachlazení, proti kašli. Jetel uvolňuje průdušky, čistí krev, lymfu a játra.

Kontryhel obecnýAlchymisté mu v 16. a 17. století připisovali tajemnou moc. V době květu sbíráme celou nať. Obsahuje třísloviny, silice, kyselinu salycilovou – látky účinné při zánětech kůže a v krku, při paradontóze. Příznivě ovlivňuje hormonální procesy u žen.

Kopřiva dvoudomáMadam léčivka, které si vážili už Keltové, Slované i Germáni. Vařili z ní polévku, pekli koláče. Sbíráme listy jen do doby květu, pak její síla přechází do pylu a semen. Nálev z čerstvých kopřiv pomáhá při jarní únavě a čistí krev.

SedmikráskaKdyž dokážete skrýt pod jednou nohou sedm sedmikrásek, začíná jaro. Květy přidáváme do salátů. Čerstvá šťáva pomáhá při nachlazení, žaludečních a střevních potížích. Odvar ze sušených květů používáme při kataru horních cest dýchacích.

Bylinky v těhotenství: Co pomáhá a na co si dát pozor?

Během těhotenství je zvlášť důležité dbát na správné stravování, protože všechny živiny putují i miminku. Co ale dělat, když se dostaví bolesti nebo nevolnost? Vzhledem k tomu, že v tomto období není možné užívat většinu běžných léků, není jednoduché se obtíží zbavit a často nezbývá, než je prostě „přetrpět“.

Pomoci však mohou bylinky, které bývají považovány za jakýsi přírodní všelék. Ne všechny je ale možné užívat v těhotenství. Než si sama naordinujete nějakou léčbu (platí to i pro tu přírodní) poraďte se s vaším lékařem. My přinášíme pouze přehled, jímž se můžete inspirovat.

Užívání bylinek se liší podle toho, ve které fázi těhotenství žena zrovna je. První trimestr je nejrizikovější, v tomto období je třeba, aby byla žena velmi opatrná a obezřetná. Obzvlášť si musí dávat pozor na to, co konzumuje. To platí i o bylinkách. Ani s nimi se to nesmí přehánět. Některé z nich lze užívat pouze v omezené míře, jiným je vhodné se raději vyhnout.

Špatné dávkování by mohlo způsobit velké obtíže, nebo vést dokonce až ke ztrátě plodu. To zejména z důvodu nadměrného překrvení orgánů a dělohy. Veškeré přijaté látky totiž pronikají placentou až k dítěti, u nějž mohou mít mnohem větší účinky než u matky.

V prvním trimestru těhotenství byste se bylinkám měla raději vyhnout. I když je mnoho z nich léčivých, plod je v tomto období velmi křehký a není ještě pevně „zahnízděn“ v děloze, proto je lepší neužívat nic, co vám nepředepsal váš lékař.

Budete mít zájem:  I váš řízek užíval antibiotika. Vadí to?

Pořád platí, že o každé bylině byste se měla poradit se svým lékařem. Zároveň je také důležité, aby se bylinné směsi užívaly s mírou. Čaj z léčivých rostlin si můžete uvařit nejvíce 1-2 x denně a nekombinovat více než tři bylinky.

Bez rizika můžete popíjet čaj z lipového květu a heřmánku, které pomohou při zácpě. Se zažívacími obtížemi může pomoci také lněné semínko. Připravit si můžete i mátový čaj, ale pozor na některé druhy této rostliny.

Máta je velmi aromatická, proto s ní opatrně. Nejvhodnější bylinkou, která neublíží vám ani miminku, je meduňka. Ta zklidňuje organismus a pomáhá s usínáním.

V bylinných směsích často najdete také měsíček nebo rakytník (bojuje s nespavostí).

S postupem těhotenství se jídelníček zpestřuje, a to platí i o bylinkách. Od 4. měsíce gravidity je možné občas použít i bylinky jako je jitrocel, dobromysl (oregano), heřmánek nebo jahodník.

Rostlinou, která má bezesporu příznivé účinky na organismus, je maliník. Názory na jeho konzumaci v těhotenství se však liší.

Některé ženy odvar z něj popíjí po celou dobu gravidity, ovšem obvykle se doporučuje užívat jej až v posledním trimestru. Proč? Podporuje totiž stahy dělohy a tím pádem urychluje příchod miminka na svět.

Nepleťte si však tuto rostlinu s jahodníkem – ten je naopak prospěšný, využití najde při obtížích s těhotenstvím a hrozícím potratu.

Lenka Bocková |7 minut čtení

V lékárnách lze zakoupit speciální směsi čajů, které přímo nesou název „těhotenský čaj“. Tyto směsi obsahují bylinky, jenž si můžete dopřát i v těhotenství.

Vždy se ale řiďte návodem na obalu a nepřehánějte to s dávkováním. Čaj by měl sloužit jako doplnění pitného režimu, takže byste neměla konzumovat pouze tento nápoj.

Základem by měla být čistá pitná voda, čaj je pak pro zpestření.

Bylinné čaje by měla těhotná žena užívat až od ukončeného prvního trimestru, tedy asi od 4. měsíce gravidity.

Pokud se čajů nechcete vzdát, vyměňte ty bylinkové za ovocné. Zkuste třeba rooibos. Při výběru sáhněte spíše po sypaných směsích nežli porcovaných.

Bylinkový čaj pro těhotné ženy může obsahovat meduňku, která pomáhá se zklidněním a podporuje zažívání, a také šípek podporující imunitu.

Do těchto směsí bývá někdy přidáván rooibos (čajovník bez kofeinu) nebo černý rybíz (obsahuje vitamín C), takže jsou napůl ovocné.

Zakoupit můžete také čajové směsi s obsahem fenyklu, který účinně pomáhá proti plynatosti. Fenyklové čaje jsou vhodné také při kojení, prospívají i miminku. Dobrému trávení napomáhá kontryhel, který bývá také součástí sypaných čajů pro těhotné. Tato bylina přispívá normálnímu stavu svalů a kloubů.

Některé bylinky není vhodné konzumovat v žádné fázi těhotenství. Podle RNDr. Petra Fořta by se gravidní žena měla vyhýbat hlavně bylinám majícím silné účinky jako je majoránka, rozmarýn, bazalka, pelyněk, sporýš lékařský, některé druhy máty, aloe a jiné.

Problematické rostliny

  • všichni ji známe jako léčivou rostlinu a ta přece nemůže ublížit, nebo může? Během těhotenství se nedoporučuje ji konzumovat, protože při zvýšené konzumaci způsobuje překrvení orgánů, které může mít za následek potrat.
  • obvykle ji lze najít v čajových směsích podporující kvalitní spánek, ale lze ji užívat i samostatně. Ne však v těhotenství.
  • všeobecně známá léčivá bylina. Nejčastěji se z ní vyrábí kloktadla, ty lze použít i v těhotenství. Vždy však pouze zevně. Šalvěj byste v období gravidity neměla konzumovat, může negativně ovlivnit činnost srdce a vést až ke ztrátě plodu.
  • další z oblíbených domácích léčitelů. I přesto, že velmi účinně pomáhá proti nachlazení, pokud čekáte miminko, měla byste se mu vyhnout. Způsobuje překrvení pánevních orgánů.
  • může vyvolávat křeče a ve větších dávkách může způsobit i potrat.
  • konzumace natě této rostliny ve velkém množství může vést k překrvení dělohy, případně také dráždit ledviny, proto se nedoporučuje.
  • některé druhy této bylinky se doporučují, jiné ne. Máta může v těhotenství i pomoci, ale obsahuje látky, které mohou poškozovat ledviny. Bylina se nedoporučuje ani v období kojení, kdy může mírně tlumit tvorbu mléka.
  • v nadměrném množství může způsobit překrvení pánevních orgánů.

Do tohoto seznamu patří také mateřídouška, mařinka vonná, lékořice, kostival, kozlík lékařský, kmín, blín a další.

I běžné byliny využívané často jako koření mohou těhotným ženám způsobit obtíže. Některé z nich mají za následek překrvení pánevních orgánů, čímž se zvyšuje riziko potratu.

Mezi takové bylinky patří kromě výše zmíněných také celer, skořice, tymián nebo pelyněk.

Přesto, že některé bylinky mohou způsobovat komplikace, nemusíte se bát konzumovat běžná jídla. Skořice sama o sobě není pro těhotné ženy příliš vhodná, ale kvůli tomu si nemusíte upírat babiččin vynikající jablečný koláč.

Bazalka ani jiné bylinky tradičně používané v italské kuchyni nejsou nebezpečné. V malém množství mohou být dokonce prospěšné. Např. zmiňovaná bazalka může nápomocná v boji s plynatostí. Nemusíte se tedy bát dopřát si na večeři těstoviny či jinou italskou delikatesu obsahující oregano, tymián a další.

Stáhnout PDF Stáhnout PDF

Přehled bylinek, které pomáhají či škodí v těhotenství

Květ z lípy je skvělý na nachlazení, rozmarýn na lososa a co by byl guláš bez majoránky? Kouzlo bylinek spočívá v jejich pestrých chutích a léčivých účincích. A právě vliv na fungování organismu je důležitý hlavně v těhotenství.

S bylinkami by měl člověk zacházet jako s léky – užívat je střídmě a s rozvahou. V těhotenství to platí dvojnásob, a tak je vhodné střídat oblíbené bylinkové čaje s ovocnými.

Tip: Černé a zelené čaje většina maminek vynechává v těhotenství úplně. Obsahují totiž kofein, který může snižovat porodní hmotnost dítěte.

Maliník, kontryhel a další bylinky vhodné v těhotenství

K oblíbeným bylinkám vhodným v těhotenství patří:

  • Maliník. Listy maliníku obecného se užívají až ke konci těhotenství – ve třetím trimestru. Maliník totiž uvolňuje pánevní svalstvo a pomáhá zkrátit dobu porodu.
  • Kopřiva. Je zdrojem železa. V těhotenství se používá na léčbu chudokrevnosti a pomáhá také proti otokům.
  • Jahodník. Dodává tělu železo a udržuje správný tonus (neboli tlak) dělohy. Ten se v průběhu těhotenství mění a jahodník pomáhá regulovat jeho výši.
  • Kontryhel. Má pozitivní vliv na tonus dělohy a pomáhá s ranními nevolnostmi.
  • Meduňka. Používá se ke zklidnění, zmírnění bolestí hlavy a nespavosti. Doporučuje se v těhotenství.
  • Heřmánek. Působí podobně jako meduňka – zklidňuje, podporuje psychickou pohodu a používá se také proti žaludečním nevolnostem.
  • Třezalka. Využívají se květy i nať, hodí se ke zmírnění bolesti a léčbě zánětů.
  • Pampeliška. Dodává vitamín A a železo, pomáhá proti únavě a také odvodňuje.

Tyhle bylinky si v těhotenství klidně dopřejte. Na ideální množství čajů a dalších bylinných produktů se ale raději domluvte s lékařem. • MALL.cz

3 recepty na oblíbené bylinkové čaje

1)    Kopřivový čaj pijte v maximální množství 1 až 2 šálky denně. Využijte sušené kopřivy a až se rozjaří, vyrazte do přírody na mladé lístky. Jsou totiž silné a plné zdravého železa, hořčíku a vitamínů. Kopřiva se navíc hodí i do směsí, takže ji kombinujte třeba s heřmánkem.

2)    Čaje z maliníku pijte až od 35. týdne těhotenství a jen v případě, že vám nehrozí předčasný porod. Začněte jedním šálkem denně a postupně ke konci těhotenství můžete pít až 3 hrnečky každý den. Maliník pijte samotný nebo smíchejte například s kontryhelem a meduňkou.

3)    Pampeliškového čaje pijte maximálně jeden hrnek denně. Čaj připravíte z listů nebo z kořene.

  • Čajovou lžičku sušených listů nebo ⅓ hrnku čerstvých listů zalijte horkou vodou a nechte louhovat.
  • Čajovou lžičku sušeného kořene chvilku povařte a pak čtvrt hodiny louhujte.

Vhodným čajem je třeba i směs maliníku, měsíčku, kontryhele a šípku. Směsi si buď připravujte vlastní nebo kupujte ty ověřené. Pokud nevíte, co přesně v bylinkovém čaji je, raději ho v těhotenství a při kojení nepijte.

Pampeliška, maliník, jahodník – ideální těhotenská směs. Pampeliškové květy se často používají do sirupů a salátů. • MALL.cz

Bez, dobromysl a další bylinky, kterým se raději vyhněte

Některé bylinky jsou v těhotenství velmi nevhodné. Patří k nim ty, které silně ovlivňují svalovinu dělohy, vyvolávají překrvení pánevních orgánů a vedou k potratu nebo předčasnému porodu.

V těhotenství se nedoporučuje:

  • Bez. Výborná bezová šťáva nebo čaj se hodí při nachlazení, v těhotenství ale může způsobovat nevolnost, zvracení či průjem.
  • Lékořice. Oblíbená pochoutka má uklidňující účinek na sliznice, ale kromě toho také zvyšuje krevní tlak, a to není pro těhotné ženy vhodné.
  • Dobromysl. Možná ho znáte spíše pod názvem oregano, bez kterého se neobejde vaše oblíbená pizza, ale v těhotenství je lepší si tohle koření odpustit. Má totiž vliv na kontrakce dělohy a může způsobit předčasný porod.
  • Aloe. Je skvělé na popáleniny, ale těhotným ženám způsobuje křeče v břiše, kontrakce dělohy či překrvení malé pánve a může být příčinou krvácení.
  • Jalovec. Plody jalovčinky se používají k dochucení masa či alkoholu, ale v těhotenství je lepší se jim vyhnout. Způsobují předčasný porod a mohou poškodit mozek dítěte.
  • Libeček. Vyvolává kontrakce dělohy a způsobuje předčasný porod nebo potrat.
  • Kmín. Má velmi podobné vlastnosti jako libeček.
  • Petržel. Oblíbené koření nepříznivě stimuluje hladké svalstvo dělohy a může způsobovat novorozenecké vady.
  • Rozmarýn. Možná se vám na začátku článku mlsně sbíhaly sliny při pomyšlení na lososa s rozmarýnem. Jenže v těhotenství je lepší si rozmarýn odpustit – kvůli zvyšování tlaku a prokrvení v oblasti pánve.

Některé bylinky, které se nedoporučují v těhotenství, nejsou vhodné ani při kojení – například dobromysl. • MALL.cz

Jak je to s doplňky stravy v těhotenství

Možná každou zimu denně pijete rakytníkový sirup nebo berete multivitamínové tablety. I když to máte vyzkoušené a osvědčené, v těhotenství je lepší rutinní užívání vitamínů a doplňků stravy omezit nebo úplně přerušit.

Raději se zaměřte na vyvážený jídelníček, který obsahuje:

  • zeleninu,
  • ovoce,
  • maso,
  • vejce,
  • mléčné výrobky,
  • luštěniny
  • a obiloviny.

Pro nastávající maminky je velmi důležitá kyselina listová. Je nezbytná pro tvorbu nových buněk a pomáhá snižovat riziko vývojových vad. Protože příjem kyseliny listové jen v jídle někdy nestačí, berou ji nastávající maminky v potravinových doplňcích. Vždy je ale důležité to prvně probrat s lékařem.

Důležitým zdrojem kyseliny listové je salát, který si zakápněte trochou oleje. Hodně kyseliny listové najdete i v hovězích játrech, ale pozor – varem se účinná látka ničí. • MALL.cz

Přečtěte si také, které vitamíny a minerální látky jsou pro tělo nezbytné. A pomůže vám i našich 15 rad pro čerstvé maminky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector