Bylinky na zdravotní problémy – jak je správně vybrat?

18. 02. 2021, 10:01

Příroda nabízí několik bylin, které by měla znát každá žena a dívka.

Správně zvolené čaje mohou pomoci upravit cyklus, zmírnit nepříjemné projevy nastupující menstruace či menopauzy, ulevit při bolestech a křečích, harmonizovat hormonální systém, chránit pohlavní orgány a posilovat reprodukční soustavu.

Ženskými bylinami můžeme docílit lepšího prokrvení pánve, zvýšit šance na početí, přípravit tělo na porod a urychlit správné hojení po porodu. Kromě čajů vyzkoušejte také sedací koupele, které pomáhají od nepříjemných výtoků, svědění, pálení a podobných diskomfortů.

 K prevenci a léčbě zmíněných potíží lze vybírat z celé řady bylinek. V dnešním článku se blíže seznámíme se třemi běžně užívanými ženskými „všeléky“. V přírodě je u nás najdete poměrně snadno, a tak si je v bylinkové sezóně můžete i samy nasbírat. 

Bylinky na zdravotní problémy – jak je správně vybrat?Řebříček obecný

Tato bíle až načervenale kvetoucí bylinka roste nejčastěji podél cest, na loukách, mezích, kopcích, svazích a na úbočích hor. Sbíráme celou nať s květy a listy, nejlépe za slunečného dne. Jak praví staré herbáře, za plného slunce se stupňuje účinnost éterického oleje a tím i léčivost řebříčku.

 Čaj bývá doporučován mladým dívkám, protože pomáhá při nepravidelnostech menstruačního cyklu a při jeho vynechání. Používá se také při silném krvácení. Vyzkoušet můžete účinnost řebříčku proti migrénám, ať už v souvislosti s cyklem, hormonální hladinou, nebo například s prudkou změnou počasí.

Trpíte-li na bolesti hlavy, zařaďte do svého pitného režimu jeden šálek denně. Mnoha ženám a dívkám jsou známé každoměsíční pocity vnitřního neklidu a psychického tlaku. I v tomto případě pomůže uklidňující jeho účinek. Řebříčkový čaj pijeme po doušcích a dopřát si můžeme až tři šálky denně.

Působí také proti nevolnosti, nechutnenství, nadýmání, slabosti a závratím. 

Příprava čaje

1 vrchovatou lžičku řebříčku na šálek čaje spaříme horkou vodou, necháme 10 min vyluhovat a scedíme. Pijeme 1-2 šálky denně. 

Řebříčková koupel

Úžasným způsobem využití této byliny jsou koupele, sedací i celkové. Samotné nahřátí podbřišku spolu s relaxací ve vaně může uvolnit napjatou mysl a ulevit od bolestí. Řebříček je odpradávna užíván jako koupelová přísada posilující při slabosti, únavě a ochablosti těla.

Sedací koupele určitě vyzkoušejte, pokud vás trápí zánět vaječníků, problémy s cystou nebo myomem, či pokud se léčíte se zánětem, výhřezem nebo snížením dělohy. Pravidelné koupele vám také pomohou zbavit se výtoků a gynekologických infekcí.

Řebříček dále prospívá pokožce: přináší úlevu při svědivých vyrážkách, zmírňuje zánětlivé projevy kůže, čistí, zbavuje odumřelých buňek a zabraňuje rozšiřování pórů. V dnešní době jsou běžně k sehnání nálevové sáčky se sušeným řebříčkem, který jednoduše vložíte do vany a necháte působit.

Koupeme se 20 minut, po koupeli se zabalíme do županu a zalezeme si do postele, kde se pod peřinou dále prohříváme. Zvolíte-li domácí přípravu koupele, doporučujeme držet se tohoto osvědčeného návodu: 100 g celé nati řebříčku namáčíme 12 hodin v 5 l studené vody, poté výluh zahřejeme, scedíme a přilijeme do vody nachystané ke koupeli.

Pokud si výluh nestihneme nachystat s předstihem, můžeme postupovat i tak, že 100 g byliny spaříme 2 l vody, necháme 20 min vyluhovat, scedíme a přidáme do vany. Obecně platí, že když nám to roční doba a situace umožní, použijeme ke koupeli čerstvé byliny, jejichž léčivá síla je vždy vyšší než u bylin sušených. 

Pomocník nejen pro ženy

Bylinky na zdravotní problémy – jak je správně vybrat?Jetel luční (červený)

Příprava čaje

1 až 2 čajové lžičky jetelového květu přelijeme 250 ml vroucí vody, necháme 15 minut vyluhovat v zakryté nádobě a scedíme. 

Jetelová koupel

Také z této byliny si dříve ženy připravovaly očistné, posilujicí koupele. Nejdůkladnější přípravou je opět nechat bylinu namáčet přes noc, některé herbáře ale jednoduše radí přidat do koupele 3-5 hrstí či polévkových lžic květů.

Bylinu můžete také spařit, nechat vyluhovat, scedit a tento nálev přidat do vany. 4-5 hrstí květů spaříme 3 l vody a luhujeme minimálně 1 hodinu. Koupele podporují zdraví a sílu kostí, a to nejen v průběhu menopauzy. Pomáhají též při artritidě a revmatických bolestech. Úžasný je vliv jetelových květů na stav pokožky.

Koupel dezinfikuje kůži, pomáhá zklidňovat ekzémy a zmírňuje projevy lupénky. V neposlední řadě napomáhá dobrému spánku. Zkuste si na závěr večera čtvrt hodinku poležet v teplé vaně s růžovými jetelovými květy, je to skvělá cesta ke zklidnění těla i mysli.

Ani zde nezapomeneme na radu zkušených bylinářů, že po léčivé koupeli je dobré zamířit hned do postele, a prohřát se ještě pod peřinou. 

Bylinky na zdravotní problémy – jak je správně vybrat?Kontryhel obecný 

Skromný, žlutě kvetoucí kontryhel je v několika jazycích nazýván „ženským plášťem“. Najdeme jej nejčastěji v horských oblastech, na vlhčích loukách, trávnících, pastvinách, na pasekách listnatých lesů, i na březích rybníků a potoků.

Tato bylinka dokáže ochránit před celou řadou problémů a nástrah, které musí žena v průběhu života zvládnout. Mladým dívkám v začínající pubertě pomáhá dosáhnout pravidelné menstruace, zbavuje výtoků a zánětů, doporučuje se při jakékoli nepravidelnosti cyklu, při nadměrné menstruaci a bolestivosti podbřišku.

Pravidelné popíjení kontryhelového čaje nasazovali lidoví léčitelé při neplodnosti. Kontryhel, stejně jako řebříček a jetel, se kterými tvoří základ většiny ženských čajových směsí, může zvyšovat šance na početí.

V popíjení lze pokračovat i v průběhu těhotenství, podle bylinářky Marie Treben by budoucí maminky měly od začátku druhého trimestru denně vypít šálek kontryhelového čaje, aby posílily děložní vazivo, pomohly udržet plod v děloze a zvýšily tak šance na úspěšné donošení miminka a na snadnější porod.

V šestinedělí podporuje tvorbu mateřského mléka. Jako správný ženský „všelék“ se osvědčuje i jako pomocník při klimakterických potížích. Má tedy ryze ženské a mateřské poslání, proto býval v klášterních zahradách nazýván „bylinkou Panny Marie“. V katolických oblastech je jí dodnes zasvěcen. Někdy se mu říká také „perlová rosa“.

To proto, že na listech kontryhele často nacházíme překrásné kapky rosy. Na slunci se opravdu třpytí jako malé perly, a tak není divu, že vždy budily pozornost. Své latinské jméno, alchemilla vulgaris, získala bylina právě díky těmto kapkám, které prý alchymisté sbírali na výrobu kamene mudrců. 

Příprava čaje

1 vrchovatou lžičku kontryhele na šálek čaje spaříme horkou vodou, necháme 10 min vyluhovat a scedíme. Pijeme 1-4 šálky denně. 

Kontryhelová koupel

Koupel s nálevem z kontryhelu pomáhá léčit vaginální záněty a výtoky, jedná se o účinnou prevenci poševních infekcí. Zlepšuje stav pokožky a doporučuje se k léčení zánětlivých projevů kůže. Nálev můžeme použít i k oplachům a obkladům, má stahující účinek a urychluje hojení.

 Pokud máme čas namočit bylinu přes noc, vezmeme 200 g kontryhele na 5 l studené vody, po 12 hodinách výluh zahřejeme, scedíme a přidáme do vany. Skvělá je také koupel s kontryhelem a heřmánkem, který uklidňuje, zmírňuje napětí a dezinfikuje.

2 polévkové lžíce kontryhele a 1 lžíci heřmánku vložíme do studené vody, přivedeme k varu, krátce povaříme, necháme čtvrt hodiny odstát a přilijeme do vany. 

Čajová směs proti bolestem

Při silných menstruačních bolestech bývá nejúčinnějším pomocníkem směs z kontryhele a řebříčku, kdy stejné množství obou bylin (dohromady vrchovatou lžičku) spaříme horkou vodou, necháme 10 min vyluhovat a po doušcích pijeme denně dva šálky. Tento čaj je skvělou přírodní alternativou k volně prodejným lékům, které sice menstruační bolest potlačí, ale nejsou k organismu šetrné a při pravidelném užívání tělo velmi zatěžují. 

Praktický manuál pro zpracování a skladování bylinek

Jejich typická vůně a dochucovací schopnosti dělají z bylinek nedílnou součást kuchyně každého gurmána. Bylinky využijete i při drobných zdravotních obtížích a při výrobě domácí kosmetiky. Zjistěte, jak bylinky správně skladovat, abyste je mohli v kuchyni používat po celý rok.

Stejně jako mají bylinky rozdílné chutě, tak i jejich doporučené zpracování a skladování se liší. Některé bylinky, jako je dobromysl, tymián, rozmarýn, majoránka nebo šalvěj, získají intenzivnější aroma, pokud je usušíte. Opakem je meduňka, máta a bazalka, které vůni naopak sušením ztratí.

Ať už zvolíte jakýkoliv typ zpracování, vždy po odtržení zbavte bylinky nežádoucích listů a větviček a zkontrolujte spodní stranu listu, na které se rády usazují larvy. Pro přenos domů využijte spíše papírové či látkové sáčky než ty igelitové, kde by se byliny mohly zapařit. Následně bylinky můžete zamrazit, usušit, dát do vody nebo naložit, aby vám déle vydržely.

Správně usušené bylinky šustí

Nejčastějším způsobem zpracování bylinek je sušení. Bylinky můžete sušit venku ve stínu nebo i uvnitř na stole či v dřevěných bedýnkách. Rozložte bylinky na noviny, papír nebo plátno, které pohltí přebytečnou vlhkost, na dobře větraném, avšak nikoliv vlhkém místě. Sušením na tmavém místě docílíte tmavší barvy listů bylinek. Pro rovnoměrné usušení bylinky denně obracejte.

Správně usušené bylinky poznáte podle toho, že budou šustit a budou se odlamovat stonky. Dalším způsobem sušení je svázání bylinek do svazečků a jejich zavěšení.

Pokud chcete dobu sušení bylinek urychlit, dobře poslouží i trouba nebo sušička. V sušičce ETA Vital Air stačí nastavit doporučenou teplotu a čas a bylinky párkrát zkontrolovat.

Délka sušení záleží na vlhkosti okolního vzduchu, obsahu vody v bylinkách i jejich druhu.

Bylinky na zdravotní problémy – jak je správně vybrat?

Skladujte v papírových sáčcích či ve sklenicích

Usušené bylinky vložte zvlášť podle druhů do papírových sáčků a ty uzavřete do sklenic či plechovek. Ideální nádobou na uchovávání jsou čisté vzduchotěsné sklenice, díky kterým bylinky nepřijmou žádný pach z okolí, neohrozí je ani prach či hmyz. Pokud sklenice umístíte na tmavé suché místo se stabilní teplotou, vydrží vám bylinky až 2 roky.

Mrazit můžete ve formičkách na led, ale i bez vody

Rychlejším, a přesto velmi účinným způsobem skladování bylinek, je zmrazení. To můžete provádět buď na sucho nebo ve vodě. Zmrzlé bylinky vydrží až půl roku.

Ideální bylinkou na zamrazení je bazalka, která si oproti sušení udrží barvu i aroma. Dále se doporučuje mrazit kopr, pažitku, mátu nebo petrželku.

Výhodou při zamrazování bylinek je i to, že si předem můžete namíchat různé druhy bylinek a připravit si například bylinkovou směs do polévek.

Čerstvé bylinky opláchněte a následně otřepejte nad utěrkou. Po malých svazečcích je bez vody, tedy na sucho, vložte do mrazicích sáčků či nádobek a uložte je do mrazáku. Vytáhněte vždy jen takové množství, které budete skutečně potřebovat, znovu zmrazované bylinky by jinak ztratily vůni a chuť.

Na mrazení ve vodě využijte tvořítka na led. Bylinky omyjte, nasekejte a vložte do tvořítka. Zalijte je vodou a uložte do mrazáku. Po dvou dnech jsou připraveny k použití.

Bylinky na zdravotní problémy – jak je správně vybrat?

Krátkodobé uskladnění v lednici

Pokud nedáte dopustit na chuť čerstvých bylinek, ponořte stonky do skleničky s trochou vody a umístěte je do ledničky. Vodu denně vyměňujte a v případě potřeby ustřihávejte stonky, které by začaly uhnívat.

Budete mít zájem:  Překvapivé a neočekávané příznaky těhotenství – ano, i toto může těhotenství signalizovat

Takto prodloužíte čerstvost bylinek na celý týden. Pokud nemáte dostatek místa v lednici, můžete bylinky zabalit do navlhčené papírové utěrky.

Osvěžte ji čerstvou vodou zhruba každé dva dny, balíčky s bylinkami můžete naskládat na sebe, v lednici vydrží v pěkné kondici 1–2 týdny.

Nakládání do octa či oleje

Bylinky lze uchovat i méně tradičním způsobem. Vyrobte si z nich vlastní ochucený olej nebo ocet. Stačí nechat tekutinu pár týdnů uležet, přecedit a poté ji hned používat v teplé i studené kuchyni. Sušenými bylinkami můžete také ochutit sůl, nasekejte je nadrobno a promíchejte s hrubější solí.  

Témata: nachlazení, bylinky, ETA Vital Air, sušička

Bylinkový čaj: Umíte ho vybrat a správně připravit?

V přírodě najdeme nespočet bylinek, které mají na naše zdraví pozitivní vliv. Tyto rostlinky nám přirozeným způsobem pomohou doplnit minerály a stopové prvky, dochutí naše oblíbené pokrmy, pomáhají při léčbě dýchacích cest, ke správné činnosti ledvin, slouží jako prevence před srdečními a cévními problémy a jsou účinné proti migréně či bolesti kloubů.

Bylinkové vs. funkční čaje

Bylinkové čaje jsou rostlinné nálevy, které jsou připravovány pro jejich léčebné či preventivní účinky. Tyto čaje se však nedoporučuje pít dlouhodobě, protože jsou připravovány z rostlin, které mají, až na pár výjimek, nevyrovnaný obsah látek. Nálevy se obvykle připravují z jedné byliny a jsou určeny pro akutní potřebu, či ze směsi bylinek.

Zvláštní skupinou bylinkových čajů jsou takzvané „funkční čaje“. Ty se využívají při řešení konkrétního problému. Výjimečné jsou díky pečlivě vybrané kombinaci bylinek, jejichž působení je mnohem výraznější, čímž se odlišují právě od klasických bylinkových čajů.

Funkční čaje obsahují často kromě bylinek také kvalitní ingredience, jako jsou například kousky medu.

Bylinky na zdravotní problémy – jak je správně vybrat?                                                                                                               Foto: profimedia.cz

Jak připravit kvalitní čaj

1. Kombinace bylinek

Při výběru kvalitního funkčního čaje se v první řadě zaměřte na to, co vás trápí, a pak na konkrétní zdravotní problém hledejte adekvátní směs bylin, případně i dalších ingrediencí.

Pokud vás například bolí v krku, je vhodné vyhledat kombinaci eukalyptu, který podporuje normální činnost dýchací soustavy, heřmánku, jenž posiluje imunitní systém a podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, a medu, jehož pravidelná konzumace může působit preventivně proti rýmě, zánětu průdušek a horních cest dýchacích.

Mimo to je považován za přírodní antibiotikum. Při respiračních obtížích pomůže lipový květ, fenykl, anýz nebo mateřídouška. Tyto bylinky doporučují bylinkáři doplnit také tymiánem, šalvějí či mátou peprnou.

2. Ověřený výrobce

Zásadou číslo jedna by měla být jak u bylinkových, tak i funkčních čajů kvalita. Při jejich výběru se neřiďte pouze podle obalu.

„Spoléhejte na ověřené výrobce nebo si zajděte pro bylinky do lékárny, kde mají garantovanou kvalitu, abyste nepili plevel a pesticidy namísto léčivého lektvaru,“ doporučuje praktická lékařka MUDr. Andrea Chromcová.

Bylinných čajů je na trhu celá řada, a tak je někdy těžké vybrat ten správný.

3. Praktické a bezpečné balení

Na trhu se objevují jak čaje sypané, tak sáčkové. Sáčků se určitě bát nemusíte, již dávno neplatí zažitý mýtus, že kvalitní jsou pouze sypané čaje.

Pokud si chcete tedy čaj připravit snadno a rychle, s klidným svědomím sáhněte po sáčkových. Je vhodné také vybírat takové, kde jsou baleny i jednotlivé sáčky.

Obaly jednotlivých sáčků totiž slouží jako bezpečná bariéra, která brání kontaminaci pachy z okolního prostředí, a pomáhají uchovávat aroma čaje. A také je to hygienické.

4. Vhodné nádobí

Při přípravě bylinného čaje věnujte pozornost i nádobí, ve kterém čaj připravujete a do kterého ho naléváte. Obecně platí, že se nálevové sáčky dávají do porcelánových, skleněných či nerezových konviček a zalévají vroucí vodou.

Pokud chcete zachovat lahodnou chuť čaje, vyhýbejte se přípravě ve slitinových konvicích či v konvicích z materiálů, v nichž je obsažená měď. „Dále při přípravě dbejte na to, abyste měli hrneček nebo konvičku přikryté pokličkou. V bylinkách jsou totiž éterické oleje, které krásně voní a léčí, ale vyprchaly by vám.

Naopak po ukončení louhování hrneček odkryjte a při každém doušku vdechněte vlhký vzduch prosycený léčivou vůní,“ doporučuje MUDr. Andrea Chromcová.

5. Pozor na citron

Pokud máte rádi čaj s citronem, nejprve čaj vylouhujte, vyjměte sáček z konvičky či hrníčku a až poté přidejte citron. Kdybyste vymačkali citron do čaje v momentě, kdy se ještě louhuje, celý proces louhování byste tím zastavili.

S používáním citronu buďte u bylinkových čajů opatrní, protože může nepříjemně změnit jejich chuť. Citron se lépe hodí do černých čajů či se samotnou vodou, kdy podpoří detoxikaci organismu, posílí vaši imunitu a dodá vám energii.

-jk-

Mohlo by vás taky zajímat:

Rozhodně není překvapením, že začínáme náš seznam právě jím, protože je nejspíše nejzdravějším na světě. I když samozřejmě co člověk, to názor.

Zelený čaj obsahuje mnoho živin, jakými jsou např. antioxidanty, které chrání naše buňky před poškozením. Nejsilnějším z nich je Epigallocatechin Gallate. Jeho účinky jsou spojovány s léčbou některých nemocí.

V zeleném čaji je také aminokyselina L-theanin, která je známá zlepšováním funkcí mozku. Nechybí ani kofein, jenž stimuluje naši fyzickou výkonnost a udržuje nás bdělé.

Další výhodou je obsah katechinů, které dokážou snížit riziko infekcí a bakterií a současně dokážou tlumit aktivitu virů.

7 základních pravidel, jak užívat bylinky

Pomalu se blíží podzim, ten pravý čas na čajové dýchánky. Pro mnohé z nás je to ten pravý relax sednout s horkým šálkem čaje k oknu a sledovat, jak se venku čerti žení, podzimní mlhu anebo v zimních měsících padající sněhové vločky. Každý, kdo má rád čaj, má ten svůj oblíbený. A nemusí to být pouze čaj černý, ovocný anebo zelený, popularitu si udržuje i čaj bylinný, který nám může pomoci od příznaků chřipky, nachlazení, zlepšit náladu anebo pomoci usnout. 

Při pití bylinkových čajů nezapomínejte na tato pravidla!

Bylinky jsou zdatným pomocníkem při mnoha onemocněních, ale s jejich léčivými vlastnostmi je třeba nakládat zodpovědně a je potřeba znát alespoň jejich základní účinky.

Stejně jako při užívaní léků, tak i při bylinných kúrách platí pravidlo vhodného dávkování.

Důležité je mít na paměti i vzájemné působení s jinými bylinkami a taky léky, pozor je potřeba dát na správné skladování, a pamatovat i na datum spotřeby. Na zřeteli je potřeba mít několik základních pravidel.

1. Zkontrolujte dávkování

Při výběru vhodné bylinky na váš zdravotní problém si důkladně nastudujte dávkování – nejen z jakého množství byste měli čaj připravit, ale i kolik šálků čaje, případně s jakým odstupem byste měli vypít.

Tyto informace najdete většinou na obalu čaje. Se správným dávkováním a užíváním vám může pomoci i odborná literatura zaměřená na přírodní léčiva a bylinky, důvěryhodné webové stránky nebo váš lékárník.

Myslete na to, že bylinky mají svou sílu a účinek, proto doporučené dávkování nepřekračujte.

Při přípravě čaje z vlastnoručně nasbíraných bylinek se může stát, že bude mít jiný účinek než čaj, který jste pořídili v lékárně. Bylinkové čaje pořízené v lékárně mají standardizovaný obsah a zaručený účinek, bylinky, které si nasbíráte na louce jsou skvělé, ale dávku si ověřte především slabším odvarem. Bylinné čaje se v každém případě nedoporučují na běžné zahánění žízně.

I z bylinek se můžete předávkovat! Zlatým pravidlem při pití čaje je střídmost. Dlouhodobé pití jednoho druhu čaje může vašemu tělu uškodit. Odborníci radí pít jeden druh bylinného čaje nejvíce dva týdny v kuse, pak je nutné udělat si přestávku. Pokud vám bylinné čaje chutnají, střídejte je.

2. Je dobré bylinky míchat?

Bylinky na sebe mohou vzájemně působit a zvyšovat anebo podporovat svůj účinek a někdy ale i působit proti sobě. Proto je míchání různých bylinek do jednoho čaje těžkou vědou.

Pokud se rozhodnete namíchat čaj proti kašli, anebo na chřipku a nachlazení z vlastnoručně nasbíraných bylin, doporučujeme si nejprve nastudovat jejich účinek v prověřených zdrojích.

Jinak by se vám mohlo stát, že si dvě bylinky budou svůj účinek vzájemně blokovat a očekávaný výsledek se nedostaví, nebo vám hrozí předávkování, protože bylinky si budou svůj účinek naopak navzájem posilovat.

Pokud si nejste jisti i zde vám lékárníci a lékárna rádi poradí. Na trhu existuje množství podpůrných směsí při potížích se spánkem, urologickým starostmi, anebo právě na chřipku a teploty.

3. Bylinky mají také nežádoucí účinky

Ačkoli se to na první pohled nemusí zdát, i bylinky mohou mít své nežádoucí účinky. Častým projevem mohou být alergie. Projevit se mohou jako kopřivka či zarudnutí kůže, pocit na zvracení, průjem, bolest hlavy či jiné. Pokud se u vás nežádoucí účinky projeví, přestaňte čaj pít a o dalším užívání se poraďte s lékařem nebo lékárníkem.

4. Bylinky mohou ovlivnit i léky

Nejen některé potraviny, ale i bylinky mají vliv na účinnost léků, a to rozhodně nejen u těch na předpis, ale samozřejmě i volně prodejných. Například taková třezalka, náprstník anebo šalvěj, které jsme zmiňovali v předchozím blogu. 

Pokud tedy užíváte léky a zvažujete přípravu bylinkového čaje, určitě si nezapomeňte v příbalovém letáku léku či v odborné literatuře o bylinkách prověřit, zda váš čaj nebude mít nežádoucí vliv na vaše léky.

5. Pozor na datum spotřeby a skladování

Pro některé z nás je sbírání bylinek hobby, bez kterého si procházku přírodou neumí ani představit. Ať už máte bylinky z lékárny nebo z vlastních zdrojů, nezapomínejte, že je nutné je skladovat na suchém místě a ve vhodných obalech.

Bylinky ze samosběru byste měli spotřebovat do další sezóny a skladovat je v papírových či látkových sáčcích, určitě ne v mikrotenových pytlících.

Budete mít zájem:  Seriál o víně: Jak si vybrat dobrou láhev?

Bylinka, ze které se chystáte připravit čaj, by měla být stále voňavá, neměla by se rozpadat a v obalu by neměl být žádný hmyz a neměla by mít známky plísně.

6. Co když mi bylinky nezaberou

Bylinky používejte především opři prvních anebo lehkých příznacích. Pamatujte na to, že zvýšení dávky anebo četnost užití nemusí vést ke zlepšení zdravotního stavu.

Pokud bylinkový čaj užíváte k léčbě onemocnění, a ani po několika dnech nebudete pozorovat zlepšení příznaků, určitě navštivte lékaře.

  Je pravděpodobné, že váš problém bude vyžadovat odborné vyšetření a nasazení komplexní léčby.

7. Kdo bylinky může a nemůže užívat

Zejména těhotné a kojící ženy a děti do 3 let by měly pití bylinkových čajů konzultovat s lékařem či lékárníkem. Některé bylinky by totiž u těhotných žen mohly způsobit potrat či předčasný porod.

Většina bylinek, tak i léků, je pro malé děti zcela nevhodná a o jejich užívání by měl rozhodnout lékař.

Organismus malého dítěte totiž přijímanou potravu, léky i nápoje vstřebává úplně jinak než tělo dospělého.

Na pozoru by měli být i pacienti, kteří trpí poškozením vnitřních orgánů, jako jsou játra či ledviny. Látky obsažené v bylinkách by mohly být pro ně toxické a jejich zdravotnímu stavu by mohly ještě více uškodit.

Užívání léčivých bylinek není žádná věda a není potřeba se jich bát, ale v každém případě je dobré mít respekt a alespoň základní znalosti o bylince, kterou se chystáte použít. Dobré je držet se výše zmíněných základních pravidel a v případě nežádoucího účinku přestat s užíváním. V EUC Lékárnách vám s bylinou terapii rádi poradíme.

Tajemství bylinného čaje. Důležitý je nejen výběr, ale i správná příprava

Bylinky byly tajemstvím babiček, které měly vždy v zásobě dobrou radu a pytlíček sušených léčivek připravených vyřešit téměř každý zdravotní problém.

Na dlouhý čas je pak nahradily chemicky připravené léky, ale už pár let se k přírodním pokladům vracíme. Pokud máte k dispozici zahrádku nebo aspoň balkon, jistě na nich nechybí máta nebo meduňka.

Stačí natrhat lístky, omýt, zalít horkou vodou a nechat louhovat. Chutný nápoj je hotov.

Přečíst článek ›

Jestli tuhle možnost nemáte, můžete si vybrat jednotlivou bylinu nebo směs ve speciálních obchodech či v drogeriích. Vážné onemocnění nevyléčí, ale pomohou zmírnit některé obtíže. Pozor, některá složka ve směsi nemusí vyhovovat vašemu zdravotnímu stavu. Například vysokému tlaku nesvědčí lékořice, proto vždy nejdříve čtěte návod na krabičce.

Nálev, nebo čaj?

Pro bylinný „čaj“ se používá výraz nálev. Připravíte ho tak, že určité množství drobných čerstvých nebo sušených rostlinných částí (okvětní lístky, listy či nať) zalijete vroucí vodou a necháte odstát. Díky tomu se do vody dostane spousta účinných látek. Často se k nálevu používají aromatické byliny s obsahem esenciální olejů, jako jsou například máta, fenykl nebo heřmánek.

Jak si bylinný nálev správně připravit? Do prohřáté konvice dejte 25 g sušených nebo 50 g čerstvých bylinek, které přelijte půl litrem vroucí vody. Zakryjte a nechte přibližně 10 minut vylouhovat.

Nálev slijte přes sítko nebo přes pláténko a podle chuti přidejte trochu medu nebo hnědého cukru. Pijte teplé po šálcích. Zbytek můžete uložit v lahvi do chladničky a užívat jeden až dva dny.

Některé typy nálevu můžete nosit v termosce a popíjet po celý den.

Přečíst článek ›

Na trzích, v e-shopech, ale i na dovolené v zahraničí můžete zakoupit bylinky, které se u nás nevyskytují. Nebojte se jich, naopak. Pomohou vám s hubnutím, usnutím, ale i s lepší náladou.

Pro ideální trávení si můžete připravit nálev například z listů verbeny, ale pomůže i vyhlášený hojník horský (ale také albánský či syrský) rostoucí ve Středomoří. Nejspíš ho znáte pod názvem horský čaj.

Nálev můžete popíjet kdykoli během dne.

Bylinky bez rizika

Každý není znalec bylinné říše, proto je potřeba být při trhání nebo výběru rostlin ostražitý. Snadno podléháme klamu, že bylinky díky své přírodní povaze nemohou ublížit. Přesto dávejte pozor. Při jejich sběru dbejte na to, abyste je správně určili.

Nebo si vyberte uznávaného a zkušeného léčitele, který vám potřebnou směs pro nálev připraví.

Věděli jste například, že čím je silnější účinek bylinky, tím menší dávka je třeba k jeho dosažení? Znalost správného dávkování je z velké části založena na tradiční a historické zkušenosti předávané po staletí, která se rozšiřuje o vědecké poznatky moderní doby.

Bylinky nejsou k dostání jen ve formě nasušených lístečků, květů či části kořenů, dají se také zakoupit jako čajové koncentráty. Pokud nejsou balené v již přesně stanovené dávce, ale v lahvi o větším objemu, určitě nepřehlédněte návod k použití. Mohli byste se předávkovat.

V dnešní uspěchané době oceníte, že si můžete koncentrát koupit v sáčku (např. Fluidum Té). Vznikl spojením tradičních bylinných receptů a nových technologií. Můžete ho použít kdykoliv, stačí ho nalít do čtvrt litru studené nebo libovolně teplé vody a osvěžující nápoj je hotov. Svůj oblíbený bylinný čaj tak můžete mít kdykoliv po ruce, třeba na výletě v kapse nebo v batohu.

Ideální doba pro sběr bylinek (zejména kořenů) je jaro, kdy se příroda probouzí a dává do nich veškerou svou energii. Ale každé roční období má své „oblíbence“, takže se určitě vyplatí si počkat.

Květy se sbírají plně rozvinuté a za slunečného počasí, listy pak v pozdním dopoledni, kdy rosa již oschla.

Bylinky nesbírejte na místech, kde hrozí postřiky na okolních polích, ani v okolí silnic, kde jsou vystavené výfukovým zplodinám, na druhou stranu – zakázaný je sběr v přírodních rezervacích.

Přečíst článek ›

Nejlepší aroma jim zajistíte tím, že začnete s jejich sušením hned po utržení. Pokud je uskladníte v označených zavařovacích sklenicích na temném, chladném místě, vydrží přibližně jeden rok.

Do směsí používejte správné části. Chemické vlastnosti různých částí každé rostliny se liší a mají proto jiný účinek.

Například stejně jako listy a semena koriandru působí v předpisu různě, tak také listy a kořeny pampelišky mají různé léčebné účinky.

Při vleklých potížích pijte jeden čajový šálek třikrát denně po dobu několik týdnů nebo nanejvýš šest šálků denně po kratší období při akutních stavech. Domácí nálevy se obtížně skladují, proto si vždy do konvice připravte čerstvý.

Máta peprná – pomůže na žaludek, nachlazení i kožní problémy

27. 11. 2014

Lucie Štrauchová

Typickou vůni máty zná téměř každý. Tato aromatická léčivka by během léta neměla chybět ani ve vaší zahrádce.

Na zimu si ji můžete usušit, zamrazit a používat ji na různé zdravotní neduhy až do dalšího roku.

Je tedy výborná nejen na přípravu tradičního kubánského mojita a své místo by tak rozhodně měla mít i ve vaší domácí lékárničce. Další díl našeho cyklu Bylinky ve vaší lékárničce. 

Máta peprná se latinsky označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám nebo větrové koření.

Jedná se o vytrvalou bylinu, za jejíž zemi původu je považována Anglie, případně celá západní Evropa. Postupem času se ale máta rozšířila i do dalších částí světa.

Dnes se zde vyskytuje až ve čtyřiceti různých druzích.

Blahodárné účinky máte peprné

Chuť máty peprné je tak výrazná, že ji v jídle nebo v čaji pravděpodobně ihned rozpoznáte. Zatímco jedni silně aromatickou chuť a vůni peprmintu vítají, jiným je zase nepříjemná. Pokud vás ale trápí některé z níže zmíněných problémů, máta rozhodně stojí za vyzkoušení, jelikož dokáže opravdu pomoci, obzvlášť v kombinaci s vhodnými léky.

Máta peprná je známá především pro své pozitivní účinky na trávení. Běžně se tak přidává do žaludečních čajů. Výrazně zlepšuje žaludeční potíže, jelikož podporuje vylučování žaludečních šťáv a tvorbu žluči.

Navíc její užívání prospívá i při problémech s nadýmáním nebo nechutenstvím. Užívá se při příznacích dráždivého tračníku i při dalších poruchách trávení. Upravuje funkci střev a uvolňuje křeče.

Zastavuje zvracení, pomáhá na koliky a různé střevní problémy. Navíc také zlepšuje chuť k jídlu.

Mátu peprnou doporučujeme dále vyzkoušet při nachlazení. Rýma, kašel, bolest krku nebo hlavy – na všechny tyto zdravotní potíže máta pomáhá (ideálně by se měla inhalovat). Máta peprná rovněž podporuje funkci jater, slinivky břišní nebo žlučníku.

Díky svým účinným látkám působí také protizánětlivě. Vnitřně ji můžete užívat také na nespavost, stres nebo na bolesti hlavy a migrény. Máta nejen posílí vaše nervy, ale také působí jako přírodní afrodiziakum.

Používá se také na snížení krevního tlaku a na posílení činnosti srdce.

Máta se dá využívat také zevně a často se proto přidává i do různých mastí a balzámů. Mentol, který máta peprná obsahuje, příjemně chladí a znecitlivuje. Pomáhá tedy na bolestivost, podráždění nebo na svědění. Je účinná například na léčbu ekzému nebo kopřivky.

Na bolavé svaly či klouby mátu pravděpodobně využijete ve formě masti nebo oleje. Pokud si ale budete chtít pomoci od bolavých zubů či dásní, doporučujeme vám připravit odvar, který poslouží jako ústní voda. Nejenže máta dezinfikuje, ale i váš dech díky ní bude mnohem příjemnější. Koupel s mátovými lísky má osvěžující účinky.

Účinné látky v mátě peprné

Listy máty peprné obsahují až 2 % silic, z nichž je nejvíce zastoupena silice mentolu a menthonemu (cca 60 %). Máta má dále vysoký obsah menthofuramenu, piperotu, tříslovin, hořčin, flavonoidů a kyseliny octové. Celkem obsahuje přibližně čtyřicet účinných látek. Její chuť je palčivě kořeněná, větrová a chladivá.

Budete mít zájem:  Mrkev nebo betakaroten? S čím se opálíte lépe?

Pěstování máty na záhonku i v květináči

Jelikož se s mátou ve volné přírodě běžně nesetkáte, budete si ji muset sami vypěstovat (nebo koupit čerstvou či usušenou). Pěstovat ji můžete doma v květináči, v truhlíku za oknem i na záhonku, kde máta peprná dokáže dorůst až do výšky půl metru.

Je to rostlina, která se nedoporučuje k vysetí, jelikož ze semen málokterému pěstiteli vzejde. Lepší je si tedy sehnat malou sazeničku a tu vsadit na začátku jara či podzimu do vlhké půdy.

Jelikož je citlivá na chlad, měla by být dobře chráněná před větrem. Stejně tak jí vadí i ostré sluneční paprsky, ideální je tedy pěstování v polostínu. Máta vyžaduje pravidelnou zálivku.

Pokud se o ni budete správně starat, můžete ji na svém záhonku mít až pět let.

Z rostliny se sbírá pouze nať s listy. Nať je ideální sklízet před rozkvětem máty, tedy od června do září. Sušit ji můžete ve stínu nebo ve speciální sušičce potravin. Teplota by ale při sušení neměla přesáhnout 40 stupňů. Skladovat byste ji měli na suchém a vzdušném místě. Pokud nemáte kam sušenou mátu uložit, můžete si ji také zamrazit nebo z jejích listů vylisovat olej.

Vnitřní i zevní použití máty

Přípravky, které doma zvládnete z máty peprné vyrobit, jsou vhodné na vnitřní i zevní použití. Na problémy se žaludkem i na nachlazení je ideální mátový čaj, likér nebo sirup.

Mátový čaj si můžete připravit tak, že čerstvé či sušené listy zalijete vařící vodou, přikryjete a necháte 15 minut louhovat. Podobně si můžete připravit i domácí žaludeční čaj ze směsi bylin, kdy mátu pouze doplníte dalšími prospěšnými bylinkami, jako je květ heřmánku, kořen lékořice a proskurníku nebo plod fenyklu. Čaje se dávkují v množství jeden až dva šálky denně.

Domácí mátový likér se připravuje smícháním mátových listů s 0,75 litru libovolného alkoholu. Ideální je vodka, slivovice nebo i koňak. Tento alkohol se nechá po dobu tří týdnů stát na slunci a poté se scedí a smíchá se s cukerným roztokem (200 gramů cukru se rozmíchá ve vodě). Hotový mátový likér se uloží do chladu. Každý den můžete vypít jednu až dvě sklenky.

Mátový sirup se připravuje tak, že se nejprve vyrobí cukerný sirup – na 1 litr vody přijde 500 gramů cukru. Cukr se povaří a do něj se přidá 60 gramů čerstvě natrhaných a nasekaných či rozmixovaných mátových listů. Až tato směs přejde varem, odstaví se a poté se nechá zcela vychladnout.

Pokud mátu peprnou smícháte s rostlinným olejem a necháte ji odstát týden na sluníčku, připravíte si domácí mátový olej, který je vhodný například na inhalaci při nachlazení nebo na potírání ekzému, pohmožděnin či bolavých částí těla. Jako kloktadlo se dá použít mátový nálev, který se vaří podobně jako čaj. Pouze se použije máta ve vyšší koncentraci.

Má máta peprná nějaké vedlejší účinky?

Užívání máty se nepojí s téměř žádnými vedlejšími účinky. Bylinka se dá bez obtíží užívat i dlouhodobě. Při lokálním použití na kůži však může vyvolat alergickou reakci a stejně tak zažívací potíže při použití vnitřním. Nedoporučuje se překračovat doporučené dávkování.

Přehled pozitivních účinků

  • pomáhá na žaludeční a střevní problémy
  • je účinná na potíže se žlučníkem a žlučovými kameny
  • řeší nadýmání, nechutenství a zamezuje zvracení
  • posiluje játra a slinivku
  • pomáhá na nachlazení
  • působí protizánětlivě a dezinfekčně
  • dá se užívat na nespavost a stres
  • řeší bolesti hlavy, migrény i bolesti svalů
  • nanáší se na vyrážky, ekzémy, kopřivku i revma
  • používá se na výplachy úst a dezinfekci ústní dutiny
  • jedná se o přírodní afrodiziakum
  • posiluje nervovou soustavu a zbavuje stresu

DESATERO – jak si vybrat správný doplněk stravy

Jak si správně vybrat, abyste toho neužívali mnoho, užívali to správné atd.? Zde je několik praktických rad… Trh je zaplaven mořem různých výrobků, vybrat si ten pravý, je jako běhat v minovém poli. 

Přírodní lékárnu provozuji již téměř 20 let a za tu dobu jsem nashromáždila několik základních rad, které vám mohou při výběru pomoci.

První článek tohoto typu jsem napsala v roce 2013. Nyní jsem jej zrevidovala v roce 2021 a dodala několik dalších informací, které jsem v roce 2013 nevěděla 🙂

Z pohledu prodejce zní trochu kontraproduktivně –  nenechte se zmást levnými výrobky. Na druhou stranu však platí, že drahý výrobek nemusí být lepší než ten levnější. Vždy je dobré si nechat poradit od odborníka nebo si udělat trochu času a porovnat si množství účinných látek v kapsli, jejich kombinaci pro vyšší vstřebatelnost, jejich druh, přidatné látky apod.

Např. zinek – ten můžete koupit obyčejný např. za 50 – 100 Kč. Jenže jej skoro všechen vyčůráte. Je tedy lepší zvolit chelátový, ten se ale pohybuje od 130 – 300 Kč, ale vstřebáte ho z 80%. Zde přesně platí, nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci.

VŽDY čtěte složení. Může se vám zdát, že držíte v ruce stejný produkt (např. hořčík), ale jeden může obsahovat další přídatné látky, jeden taky může být oxid a druhý bisglycinát. Nestačí tedy říci, že chcete hořčík.

Při koupi dávejte přednost kapslím před tabletami. Méně živin se ztrácí při výrobě. Výjimkou z tohoto pravidla je vitamín B12, který by zničily žaludeční kyseliny, pokud by tableta nebyla potažena. Také to neplatí pro rostlinné výtažky, které jsou v tabletě slisovány (např. multivitamín Earth source)

Kapsle často obsahují speciální látky, které přípravek „dopraví“ tam kam je potřeba. Vždy je lepší vybrat kapsle z rostlinných zdrojů, před želatinovými.

Při vybírání doplňků do našeho eshopu se snažíme i tyto aspekty posuzovat a ze záplavy produktů vybíráme ty, které tyto požadavky, mimojiné, splňují.

Hlavně se snažíme vybírat tak, aby kromě účinná látka byla vždy v kvalitní formě a bez zbytečných chemických šmakulád.

Alkoholové tinktury preferuji na krátkodobé užívání (max 6 týdnů), protože i alkohol se může stát následně škodlivinou. Z krátkodobého hlediska mohou mít rychlejší účinek, než tablety.

Vyvarujte se produktů, které obsahují všechno. U výrobků, obsahujících více než 10 přísad v jedné tabletě je velká pravděpodobnost, že budou bez zvláštních účinků. Samozřejmě vyjímka potvrzuje pravidlo, ale obecně se tím dá řídit.

Nenechte se zlákat reklamami. Doplněk stravy znamená to, což říká. Je to doplněk. Nezaměňujte to s různorodou stravou a už vůbec je neužívejte místo jídla. Platí to především pro přípravky na hubnutí.

Ty bez vaší snahy, omezení jídla a zařazení pohybu prostě nefungují. Jsou pouze nápomocny, když se do toho chcete pustit se vším všudy.

Pomohou spálit tuky, nastartovat metabolismu a snížit třeba chuť na sladké. 

Není potřeba užívat desítky lahviček a kapslí podle toho co vám zrovna někdo doporučil nebo jste se někde dočetli. Komplexní preventivní program by měl zahrnovat:

  • Imunitní systém.
  • Krevní oběh – cévy a žíly.
  • Udržování zdravé střevní mikroflóry.
  • CNS.

Tyto body pak souvisí s dalšími orgány a problémy, které vás mohou trápit. Nezdravé cévy způsobují vysoký krevní tlak a špatný cholesterol a takto bychom mohli pokračovat. Ještě bych dodala své oblíbené „hořčíkem nikdy nic nezkazíte“.

Začíná otázkou – co je vlastně detoxikace? Často mi chodí do poradny dotazy – „něco na detoxikaci“. Co ale vlastně chcete detoxikovat? Játra, ledviny, střevo? Moje rada zní – o střevo byste se měli starat pravidelně (viz rada výše). Na ledviny většinou stačí dodržovat důsledně pitný režim v podobě čisté neperlivé teplé vody (0,5 – 0,7 l na 20 kg vaší váhy). Pak tu zůstávají játra. Ty skutečně péči v oblasti očisty doporučuji, ale raději tomu říkám „jaterní restart“. Vhodné období je jaro, konkrétně od půlky února do půlky května. I zde jsou však pravidla, která je dobrá dodržovat. 

Je kombinace několika doporučení – zkontrolujte datum výroby nebo datum spotřeby. Skladujte na chladném a tmavém místě. Po každém otevření pečlivě zavřete. Užívejte všechny doplňky podle instrukcí na etiketě (před jídlem, po jídle apod.). Každá látka má své potřeby pro trávení a vstřebávání.

Obecně by se dalo říci, že byliny je vždy lepší podávat na prázdný žaludek.

Souvisí se všemi předchozími – při výběru si nechte poradit od odborníka. Předejdete tak zbytečnému vyhazování peněz za přípravky, které se zrovna vaší chemické továrně nehodí. Věděli jste, že bolest kolen může souviset s ledvinami nebo žlučníkem? Přípravky na klouby pak jsou zbytečné. Pomohou pouze pokud bolest kolene skutečně pochází z kloubu (nevyživená chrupavka, nedostatek kolagenu apod). Je však ten skutečný kořen zrovna tam? Přírodní medicína je hodně o tom, že vše souvisí se vším.

Pokud máte v jakémkoliv směru starost o své zdraví, navštivte svého lékaře bez prodlení. Doplňky mohou být nápomocné, ale nezaměňujte je za kvalifikovanou zdravotní radu. Jestliže jste těhotná nebo pravidelně užíváte léky a ráda byste také brala doplňky, doporučuje se, abyste s tím seznámila lékaře.

Používejte selský rozum a vlastní pocity. Vaše tělo mnohdy ví přesně co potřebuje, tak se nenuťte do osvědčených rad kamarádek, které byly na hodinovém školení o zdraví. Každé tělo je jiné a to, co pomohlo kamarádce, může vám klidně ublížit. Auto si také nenecháte opravit od člověka, který studoval na automechanika měsíc.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector