Bylinky na trávení – zkuste je!

Bylinky na trávení – zkuste je!

  • Dobré trávení je základem zdraví každého z nás.
  • Ovšem na tenhle fakt často zapomínáme, zvlášť když máme před sebou hory jídla, a opět si ho připomínáme, až když se tělo samo ozve.
  • Naštěstí i zde můžeme nabídnout přírodní pomoc a doporučit tyto bylinky na žaludek.

Puškvorec obecný

Máte-li špatné trávení, není lepšího přírodního žaludečního léku než právě puškvorce.

Moudří čínští bylinkáři kdysi nazvali puškvorce prodlužovatelem života. Svojí hořkou, ostře kořeněnou chutí je přímo předurčen k léčbě trávicího traktu a žaludku a je také častou přísadou do různých bylinkových likérů.

Puškvorec podporuje látkovou výměnu, odstraňuje střevní koliku, podporuje tvorbu žaludečních šťáv, pomáhá léčit vředy žaludku a dvanácterníku a dokonce působí preventivně proti rakovině.

Puškvorec nikdy nevařte! Bylinku vždy jen mírně zahřejte a poté macerujte minimálně osm hodin.

Žaludeční čaj:

Smícháme 5 dílů kořene puškvorce, 4 díly natě pelyňku, 4 díly listu vachty, 3 díly natě máty, 3 díly natě zeměžluči a 3 díly plodu jalovce.

Do půllitru vlažné vody dáme 1 lžíci směsi a necháme nejlépe přes noc odstát. Poté trochu zahřejeme – nevaříme – přikryjeme a necháme 20 minut louhovat.

Hotový čaj přecedíme a pijeme pár doušků 15-25 minut před jídlem. Čaj užíváme maximálně dva týdny v kuse, poté na dva týdny vysadíme.

Pelyněk pravý

Bylinky na trávení – zkuste je!Pelyněk je jedna z nejvíc hořkých bylinek vůbec, díky čemuž patří mezi kmenové léčivé rostliny právě na žaludeční a zažívací potíže.

Pelyňkový čaj pomáhá při zkaženém žaludku, při otravách zkaženými potravinami, při nevolnosti, osvědčil se také jako pomocník při poruchách tvorby žaludeční kyseliny.

Jelikož jsou účinky pelyňku velmi silné, dbejte na správné dávkování. V malých dávkách bylinka uklidňuje, v silnějších vyvolává nervozitu. Nesmí být užíván těhotnými a kojícími ženami!

Čajová směs na zkažený žaludek:

Smícháme 5 dílů natě pelyňku, 4 díly natě zeměžluči, 4 díly natě benediktu, 4 díly natě máty, 3 díly semena ostropestřce, 3 díly květu heřmánku a 3 díly plodu jalovce.

Dvě polévkové lžíce směsi zalejeme půllitrem právě vroucí vody a necháme 20minut v přikryté nádobě louhovat. Přecedíme a pijeme po celý den v malých dávkách přibližně každou hodinu. V průběhu užívání čaje nic nejíme.

Jakmile nejhorší potíže odezní, můžeme začít s pomalou konzumací ovoce.

Zeměžluč okolíkatá

I zeměžluč okolíkatá je velmi hořké chuti, charakteristickou pro většinu bylin využívaných k léčbě zažívání.

Zeměžluč všestranně posiluje (zkažený) žaludek, zlepšuje trávení, odstraňuje pálení žáhy, zlepšuje látkovou výměnu a zvyšuje peristaltiku střev. Díky obsaženým hořčinám podporuje vylučování žaludečních šťáv a tím zvyšuje i chuť k jídlu.

Zeměžluč léčí choroby žaludku sama o sobě, přidáte-li k ní však i jiné hořké žaludeční byliny, její účinky se ještě znásobí.

Čaj na zánět žaludku:

3 čajové lžičky natě přelijeme půllitrem vroucí vody a necháme cca 5minut louhovat. Poté přecedíme a pijeme denně nalačno jeden hrneček teplého čaje. Zeměžluč může při vyšších dávkách vyvolat zvracení nebo průjmy, neboť působí na žaludek velmi intenzivně. Proto buďte při užívání opatrní!

Bazalka pravá

Bylinky na trávení – zkuste je!Bazalku lze používat jak koření tak i jako léčivou bylinku a vždy tělu prospěje. Perfektní bylinka do kuchyně!

Bazalkový čaj je vhodný při žaludečních potížích způsobených užíváním syntetických léků. Má protizánětlivé účinky při nemocech žaludku, podporuje činnost žaludku a chuť k jídlu, pomáhá při žaludečních křečích.

Bazalkový odvar:

1 polévkovou lžíci sušené bazalky zalijeme čtvrtlitrem vařící vody a vaříme 10minut. Čaj necháme 15minut louhovat. Odvar pijeme při poruchách trávení 3x denně po jídle.

Vachta trojlistá

Vachta trojlistá, lidově nazývaná „hořký jetel“, se používá k léčebným účelům už od 17. století. Její listy se především přidávaly do hořkých žaludečních likérů podporujících chuť k jídlu.

Vachta normalizuje vylučování žaludeční kyseliny, pomáhá léčit zkažený žaludek a žloutenku. Doporučuje se také při nechutenství, střevních kolikách a onemocnění jater.

Vachta má velmi silné účinky, proto se doporučují nižší dávky. Užívá se nálev z 2-3 polévkových lžic řezané, sušené vachty na šálek vody. Pijeme jeden šálek obden.

Čaj, či čajové směsi s přídavkem vachty nepijte dlouhodobě. Zcela nevhodný je pro těhotné ženy!

Bylinky na trávení – zkuste je!Proskurník lékařský

Proskurník obsahuje léčivé slizové látky, které zmírňují pálení žáhy a chrání žaludeční sliznici. Je osvědčenou přísadou do čajových směsí určených k léčbě žaludečních a dvanácterníkových vředů.

Nejúčinnější částí proskurníku je kořen, nicméně k léčebným účelům můžete využít i listy a květy.

Čajová směs na žaludeční a dvanácterníkové vředy:

Smícháme 5 dílů kořene proskurníku, 5 dílů listu benediktu, 4 díly rozdrceného kořene kostivalu, 3 díly kořene puškvorce, 3 díly natě světlíku, 3 díly natě kokošky pastuší tobolky, 3 díly natě zeměžluči a 3 díly květu heřmánku.

Dvě polévkové lžíce směsi vložíme do půllitru vlažné vody a necháme 6-8hodin macerovat. Z macerátu odlijeme cca 3dl, zbytek minutu povaříme.

Po vychladnutí oba maceráty smícháme, přidáme 20 kapek arnikové tinktury a popíjíme po malých doušcích v průběhu celého dne.

Máta peprná

Máta peprná pochází z Velké Británie a je křížencem několika druhů máty. Pro svoji líbeznou mentolovou vůni, zvláštní chuť a blahodárné účinky patří k nejpoužívanějším bylinkám.

Uplatňuje se především při všech žaludečních potížích. Uvolňuje křeče žaludku, pomáhá odstranit žaludeční neurózu, zvyšuje zdravou žaludeční sekreci a zmírňuje plynatost a pálení žáhy.

Čaj na slabost zažívacích orgánů:

Smícháme 5 dílů natě máty, 5 dílů natě vachty, 4 díly oddenku, puškvorce, 4 díly natě benediktu, 4 díly natě meduňky, 3 díly květu heřmánku a 3 díly natě řepíku. Dvě polévkové lžíce čajové směsi zalijeme půllitrem vařící vody a necháme 15minut v přikryté nádobě louhovat. Přecedíme a pijeme 3x denně třetinu množství, 20-25minut před jídlem.

Bylinky na trávení – zkuste je!Meduňka lékařská

Meduňka je jednou z mála nehořkých bylinek, která uklidňuje žaludek i celý organismus.

Uvolňuje křeče žaludku, tiší žaludeční sliznici, pomáhá při žaludečních neurózách, s nimiž jsou spojeny další potíže jako nevolnosti, pálení žáhy a nechutenství. Díky svým výborným hojivým vlastnostem se využívá k doléčení podrážděného žaludku.

Šálek meduňkového čaje před spaním uvolní nejen vaši mysl, ale i tělo. Meduňku můžete užívat i ve formě vína nebo tinktury.

Tužebník jilmový

Tužebník jilmový je skromná bylinka rostoucí planě téměř v celé Evropě i Asii.

Je vynikajícím pomocníkem při poruchách trávení, pálení žáhy, překyselení žaludku (snižuje kyselost žaludečních šťáv), pomáhá také při léčbě žaludečních vředů a zánětů žaludku dokáže i podpořit chuť k jídlu.

Tinktura z tužebníku:

130g sušené natě tužebníku naložíme na 3 týdny do 1 litru 50% alkoholu. Denně protřepeme, poté scedíme a užíváme 3x denně 20 kapek do vody nebo čaje. Tinktura obsahuje alkohol, proto není vhodná pro těhotné a kojící ženy a děti!

Řebříček obecný

Řebříček obecný, známý též pod názvem myší chvost, patří zcela jistě mezi nejstarší léčivé rostliny. Vyznačuje se nahořklou a poněkud slanou chutí.

Řebříčkový čaj zlepšuje trávení, odstraňuje pálení žáhy, pomáhá léčit žaludeční neurózu. Podporuje vylučování žaludečních šťáv, pomáhá při žaludečních křečích a blahodárně působí také při léčbě vředových onemocnění žaludku a dvanácterníku.

Dlouhodobější užívání řebříčku se nedoporučuje, neboť obsahuje (stejně jako pelyněk nebo šalvěj) toxický thujon, který může ve vyšších dávkách vyvolávat nervové poruchy.

Čaj na žaludeční potíže:

Vrchovatou čajovou lžičku řebříčku zalijeme čtvrt litrem vařící vody a necháme odstát. Poté přecedíme a pijeme po doušcích ráno a večer po jednom šálku.

Pampeliška lékařská

Bylinky na trávení – zkuste je!Smetánka lékařská, jak se pampelišce také říká, je považována spíše za plevel, neboť roste opravdu všude. Ovšem léčivá je celá rostlina, zejména pak kořen, který obsahuje mléčnou, lepivou tekutinu s obsahem hořčiny taraxacin.

Pampeliška příznivě ovlivňuje tvorbu žaludečních kyselin, zvyšuje vylučování a tvorbu žluči a zlepšuje chuť k jídlu při žaludečních potížích.

Budete mít zájem:  Nemáte dárky na Vánoce? S vítězi testů neprohloupíte!

Čaj na překyselený žaludek:

3 lžičky nadrobno nasekaného sušeného kořene pampelišky vsypeme do čtvrtlitru vody. Necháme přejít varem, 15 minut vylouhovat, poté přecedíme. Pijeme dva šálky vlažného čaje denně.

Hřebíčkovec vonný

Hřebíčkovec pomáhá při žaludeční nevolnosti, ulevuje žaludku při přejedení, podporuje metabolismus a chuť k jídlu, zmírňuje pálení žáhy. Díky svým antiseptickým účinkům se také osvědčil při léčbě žaludečních katarů.

Sušené pupeny hřebičkovce, známé hřebíčky, se sice používají především jako koření, ale právě odvary z nich jsou léčivé. Stejně tak tinktury a masti.

Hřebíček byste měli užívat s mírou a to buď v jídle, nebo jako součást čajových směsí.

Bylinky na trávení – zkuste je!Zázvor pravý

  1. Zázvor příznivě působí při žaludečních nevolnostech i těch způsobených jízdou, také podporuje chuť k jídlu a normalizuje funkci zažívacího ústrojí.

  2. Obsahuje hořčiny, které jsou velmi silné, proto se nesmí užívat při žaludečních a dvanácterníkových vředech, v těhotenství a při kojení!
  3. Zázvor můžete užívat čerstvý, sušený nebo ve formě tinktury.

Zázvorová tinktura:

200g čerstvého zázvoru očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Každý plátek namažeme z jedné strany tenkou vrstvou medu a vložíme do vymytých sklenic. Na zázvor nakapeme šťávu z půlky citrónu, zalijeme kvalitní vodkou do 40% obsahu alkoholu, sklenice uzavřeme a necháme cca dva týdny v chladnu a temnu zrát. Hotovou tinkturu užíváme preventivně v dávce 2-3 kapky denně ráno na lačný žaludek.

Sléz maurský

Sléz maurský je šlechtěná odrůda slézu lesního. Jeho léčivou částí je květ i list. Sléz si úspěšně poradí se zánětem žaludku a střev, léčí vředová onemocnění žaludku, zmírňuje jeho podráždění a má mírně projímavý účinek.

Čaj z květu slézu:

1 polévkovou lžíci květu zalijeme čtvrtlitrem horké vody a necháme cca 8 minut louhovat. Čaj přecedíme a popíjíme teplý po doušcích několikrát denně.

Anýz vonný

  • Anýz je pronikavě vonící bylinka, která nachází své uplatnění v kuchyni i v léčitelství.
  • Anýz má tišící účinky při žaludečních a střevních kolikách, povzbuzuje vylučování trávicích enzymů, pomáhá zklidnit podrážděný žaludek, zmírňuje křeče, tlumí žaludeční nevolnost.
  • Jako první pomoc při nevolnosti rozkousejte jedno nebo více semínek anýzu.

Anýzový nálev a odvar:

Nálev – Čajovou lžičku anýzu zalijeme čtvrtlitrem vroucí vody a necháme 10minut odstát.

Odvar – 1-2 čajové lžičky semen vaříme 10minut v půllitru vody. Nálev, či odvar užíváme 3x denně.

Kopr vonný

Kopr je jedním z nejběžnějších koření, jako léčivka je poněkud nedoceněný, byť jsou jeho léčebné účinky nepopíratelné.

Kopr povzbuzuje činnost žaludku a střev, zvyšuje chuť k jídlu, tlumí křečovité bolesti v břiše, zklidňuje rozbouřený žaludek. Odvar z kopru pomáhá při žaludečních nevolnostech v těhotenství a nevolnostech při cestování autem či jinými prostředky.

Kmín kořenný

Bylinky na trávení – zkuste je!Kmín je známý a hojně používaný již od raného středověku, dokonce mu byly přisuzovány i magické schopnosti.

A dnes víme, že „magické schopnosti“ opravdu má! V semenech obsažené silice uvolňují žaludeční a střevní křeče, usnadňují trávení, pomáhají při vylučování žaludečních šťáv a tlumí nadýmání.

Malá dávka kmínu po těžkém jídle usnadní trávení, navíc osvěží dech.

Málokdo také ví, že se kmín přidaný do vody při vaření brambor nepoužívá primárně k dochucení přílohy, ale kvůli své schopnosti neutralizovat škodlivý solanin, který je obsažený hlavně v klíčících a zelených bramborách.

Majoránka zahradní

Sláva majoránky sahá hluboko do minulosti, kde ji znali a užívali již staří Egypťané a Římané.

Majoránka obsahuje látky podporující trávení, ulevuje při žaludečních a střevních křečích, podporuje chuť k jídlu a tvorbu žaludečních šťáv a také blahodárně působí při nadýmání.

Čaj z majoránky:

2 čajové lžičky suché drcené natě přelijeme čtvrtlitrem vroucí vody a necháme 15minut louhovat. Při žaludečních křečích a nadýmání pijeme jeden šálek denně.

Bylinky na trávení – zkuste je!Oregano

Oregano neboli dobromysl obecná má svůj původ ve Středomoří, avšak dnes je již rozšířen po celém světě. Je příbuznou majoránky, ačkoliv se chuťově liší.

Dobromysl výborně působí na žaludek, upravuje jeho činnost, zvyšuje vyměšování žluči, podporuje chuť k jídlu, trávení a pomáhá při žaludeční neuróze.

Řepík lékařský

Řepík je vhodný k léčbě chronických zánětů žaludku a dvanácterníku, podporuje také tvorbu žaludečních šťáv a žluče.

Léčivou částí řepíku je horní, měkká část lodyhy a listy. Obsahuje významné látky jako hořčiny, třísloviny a flavonoidy.

Řepík nemá žádné vedlejší účinky, lze jej užívat dlouhodobě. Vhodný je též pro těhotné a kojící ženy.

Heřmánek pravý

Bylinky na trávení – zkuste je!Můžete si být jistí, že všestranná bylinka jako je heřmánek, prospívá celému našemu tělu, žaludek nevyjímaje.

Máte-li překyselený žaludek (pálí vás žáha), uvařte si heřmánkový čaj. Stačí zalít lžíci bylinky čtvrtlitrem vroucí vody, nechat 15 minut louhovat a pít 2x-3x denně. Účinek se brzy dostaví, neboť právě v oblasti zažívacího traktu má heřmánek silné protizánětlivé účinky.

Až vám bude líp, měli byste také zjistit příčinu bolesti žaludku, abyste se jí pro příště mohli vyvarovat.

A za všech okolností pamatujte: Dobré zažívání je základem pevného zdraví!

foto: scribbletaylor, Ettore Balocchi, Tony Austin, .Bambo., color line, Nuuuuuuuuuuul, andresmh, Helmut W. Klug, Peter aka anemoneprojectors, free photos & art
 

7 bylin na žaludek

Vánoce přicházejí a s nimi i doba, kdy si dopřáváme co hrdlo ráčí a nějaká dieta nám může být ukradená. Krátkodobé přejídání se dá tolerovat, ale obžerství čili nestřídmost patří k sedmi smrtelným hříchům, takže pozor. Ale naštěstí v přírodě najdeme dost účinných rostlin, které podporují trávení a dají naše zkažené žaludky zase do normálu.

Zeměžluč okolíkatá (Centaurium erythraea) patří k nejstarším léčivkám vůbec, užívá se při chorobách žlučníku a jater, vyhání střevní parazity. Především však podporuje trávicí procesy, vylučování žluči a trávicích šťáv, proto bývá součástí bylinných směsí na trávení.

Čaj ze zeměžluče je typický hořkou chutí, která stimuluje trávicí systém a podává se při nechutenství, při pocitu plnosti z jídla nebo při nadýmání. Vnímání její hořké chuti je individuální a nálev z ní může i v krajním případě vyvolávat odpor.

Proto dávku byliny je třeba upravit dle citlivosti jedince k hořké chuti. Lepší je užívat zeměžluč formou žaludečního likéru: 60 g zeměžluče, 35 g drcených jalovčinek, 20 g řebříčku,10 g puškvorce a 5 g pelyňku pravého přelijeme 1 litrem vodky a macerujeme dva dny.

Potom rozpustíme 250 g cukru v 500 ml studené převařené vody. Macerát a sirup smícháme, scedíme a nalijeme do lahví. Při žaludečních potížích si dáme jednoho panáka.

Bylinky na trávení – zkuste je! Zeměžluč okolíkatá (Centaurium erythraea) (Zdroj: Pixabay)

2. Heřmánek zklidňuje žaludek

Z nasušeného i z čerstvého heřmánku pravého (Matricaria chamomilla) se připravuje čaj, který má zklidňující účinky na celou trávicí soustavu a podporuje žaludeční šťávy. Dvě lžičky květu zalijeme 250 ml vroucí vody a asi 15 minut necháme vyluhovat pod pokličkou. Scedíme.

Nápoj se pije teplý při žaludečních křečích, střevních katarech a nadýmání. Pravidelné popíjení heřmánkového čaje napravuje střevní flóru, potíže s trávením a stolicí. Ale dá se pít i jen tak pro chuť a tělu prospívá zejména svými protizánětlivými účinky.

Velmi účinná na trávení je heřmánková žaludeční směs, která obsahuje: 10 g květu heřmánku, 30 g oddenku puškvorce, 10 g kmínu, 40 g listů máty peprné a 10 g nati pelyňku. Stačí vzít dvě lžičky směsi, zalít čtvrt litrem vroucí vody a nechat čtvrt hodiny odstát. V případě potřeby pijeme dvakrát denně.

Čaj prospívá žaludečním šťávám a celkově dá trávení do pohody.

Bylinky na trávení – zkuste je! Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla) (Zdroj: Zdena Nováčková)

3. Puškvorec podporuje látkovou výměnu

Puškvorec obecný (Acorus calamus) se aplikuje hlavně při žaludečních potížích, protože podporuje látkovou výměnu, působí příznivě na tvorbu trávicích šťáv, má zklidňující účinek na křečovité bolesti a zároveň působí i dezinfekčně a močopudně.

Budete mít zájem:  Jak na břicho po porodu? Naše tipy…

 Oddenky puškvorce se suší a potom rozemelou, získaný prášek puškvorce pronikavě voní a chutná hořce. Koření také bývá častou součástí žaludečních likérů.

Puškovorec se užívá přímo, kdy se špetka mletého koření zapije sklenicí vody, nebo v bylinných čajových směsích na trávení.  

4. Hořec zlepšuje trávení

Hořec žlutý (Gentiana lutea) podporuje trávení, využívá se ve farmacii, v lidovém léčitelství, ale také v potravinářství při výrobě likérů. Většinou se používá v bylinných směsích pro zlepšení trávení.

Bylinky na trávení – zkuste je! Hořec žlutý (Gentiana lutea) (Zdroj: Pixabay)

5. Majoránka pomáhá žaludku

Majoránka zahradní (Origanum majorana) zlepšuje trávení, můžeme si z ní připravit odvar. Stačí svařit jednu lžíci ve 250 ml vody, scedit a vypít bezprostředně po jídle. Jídlo bude naším tělem postupovat mnohem rychleji.

Bylinky na trávení – zkuste je! Majoránka zahradní (Origanum majorana) (Zdroj: Zdena Nováčková)

6. Máta zabraňuje nadýmání

Máta peprná (Mentha piperita) má blahodárné účinky na činnost trávicího ústrojí, její silice povzbuzují vylučování trávicích šťáv, zabraňuje nadýmání a podporuje činnost jater, slinivky a žlučníku, které urychlují trávení.

Nálev se připravuje klasickým způsobem: dvě lžičky sušené nebo snítku čerstvé máty zalijeme šálkem vroucí vody, necháme krátce vyluhovat a potom scedíme. Čaj se popíjí vlažný.

Velmi vhodná je kombinace máty a heřmánku, byliny se vzájemně ideálně doplňují.

7. Bobkový list zrychluje štěpení tuků

Bobkový list (Laurus nobilis) nejen pomáhá při zažívání, ale především zlepšuje a zrychluje štěpení tuků. Čaj z bobkového listu připravme klasickým způsobem. Vezmeme 2–3 sušené nebo čerstvé lístky, zalijeme horkou vodou, necháme 15 minut vyluhovat a potom slijeme. Pijeme dvě deci dvakrát denně.

Bylinky na trávení – zkuste je! Bobkový list (Laurus nobilis) (Zdroj: Zdena Nováčková)

Prima rady bylinkářů 

  • Jarmila Podhorná doporučuje kúru z bylin hořce (Gentiana), který podporuje trávení a posiluje organismus při psychické a fyzické únavě, puškvorce, který harmonizuje žaludeční a střevní trakt, čekanky, která stimuluje tvorbu žaludečních šťáv a peristaltiku střev.
  • Hana Jánská preferuje směs heřmánku a máty peprné.
  • Vladimír Mazal doporučuje na trávení ájurvédskou směs bylin dlouhý pepř černý pepř a zázvor. Na urychlení trávení spíše špetka se povaří chvíli ve čtvrt litru vody a pak po jídle vypije.

Publikováno: 13. 12.

2017, Autor: Zdena Nováčková , Profil autora: Zdena Nováčková

5 bylinek pro dobré trávení

Přicházející jarní dny přímo vybízejí k očistné kúře na podporu metabolismu. Změna stravovacích návyků může však někdy vést k nepříjemným zažívacím neduhům. Podívejte se s námi, jak na tyto a mnohé jiné obtíže spojené s trávením vyzrát za pomoci bylinek.

Chystáte se na jarní detox? Nebo vás jen čas od času trápí pocit těžkosti a nafouklého břicha po jídle? Dříve než sáhnete po medikamentech, vyzkoušejte vzácné dary přírody v podobě bylinek.

Jistě už některé bylinky vhodné pro dobré trávení dobře znáte, některé vás svými účinky naopak překvapí. Dopřejte si šálek bylinného čaje, který vás zahřeje a zároveň pomůže ke správnému fungování vašeho metabolismu.

Využít můžete bylinky jak čerstvé tak i sušené.

Máta peprná

Jednou z nejznámějších bylin pro podporu správného fungování trávicí soustavy a též velkým pomocníkem při zažívacích obtížích je máta peprná.

Tato mentolová bylina obsahuje organické kyseliny a napomáhá vylučování žaludečních šťáv, čímž prokazatelně zlepšuje trávení a přirozené prostředí trávicí soustavy. Obsažený mentol v mátě jí dodává typickou „větrovou” chuť.

Připravte si čaj z čerstvé máty a dopřejte svému metabolismu očistnou lázeň.

Mateřídouška

Čaj z mateřídoušky je znám pro své zklidňující účinky na různé zažívací obtíže, zejména koliky a průjmy. Obsahuje prospěšné silice a stejně jako máta pomáhá s vylučováním žaludečních šťáv. Chuť čerstvého čaje z mateřídoušky je jemná a dobře jej snáší jak děti, tak lidé, kterým chuť bylinných čajů není úplně příjemná. 

Fenykl

Vzhledem k pozitivnímu vlivu fenyklu na obtíže spojené s kolikami se tato bylina doporučuje podávat malým miminkům a každá maminka jej tak jistě dobře zná.

Odvar ze sušených fenyklových semen působí blahodárně na trávicí systém a výrazně napomáhá od bolesti břicha.

Díky obsaženým silicím je vhodným lékem nejen na nadýmání, ale zároveň pomáhá léčit dýchací potíže a podporuje vykašlávání.

Meduňka

Čaj z čerstvé či sušené meduňky se zpravidla podává na celkové zklidnění a je znám pro svůj pozitivní vliv na nervovou soustavu. Pocit klidu a pohody, jenž čaj z meduňky přináší dospělým i dětem, doplňují vzácné složky podporující správné fungování trávení a celého metabolismu. 

Řepík lékařský

Řepík patří doslova mezi multifunkční bylinky s vícero možnostmi využití. Čaj z řepíkové natě působí léčivě na játra, žlučník a střeva a pozitivně ovlivňuje činnost trávicí soustavy. Odvar z řepíku můžete využít i pro vnější léčbu kožních onemocnění jako je vyrážka či ekzém. 

Z uvedených bylinek si pravidelně připravujte čerstvý čaj, ve kterém jsou účinky bylinek nejsilnější. Vyzkoušet můžete také některý z našich receptů pod článkem, kde bylinky hrají neopominutelnou roli. 

Ideální salát k letní večeři! Zasytí a osvěží záro…

K jehněčí kýtě či kotletkám nebo hrášku vařenému v…

Bulvy fenyklu jsou dnes v prodeji prakticky celoro…

Netradiční salát plný chutí

Tahle polévka si vás získá jemnou chutí i barvou. …

Fenykl je zelenina, kterou v zimě běžně dostanete …

Křupavý fenykl je do salátů jako stvořený! Naše ve…

Místo čokoládových hoblin ozdobte vanilkovou zmrzlinu svěže zeleným cukrem ochuceným bylinkami. Do hmoždíře dejte pořádnou hrst čerstvých mátových lístků bez stonků a několik vrchovatých lžic cukru (nám chutná tmavý třtinový). Vše pořádně…

Pro kuchyňské použití je nejlepší máta čerstvá. Bylinka má léčivé účinky. Podporuje trávení a chuť k jídlu a pomáhá při bolestech hlavy. Její osvěžující vůně si bohatě užijete v receptech z červnového Apetitu. Mátu jsme přidali do…
Co je to topinambur?Topinambur, jinak také židovská brambora nebo jeruzalémský artyčok, je hlíza rostliny zvané slunečnice topinambur. Jak název napovídá, rostlina se velmi podobá známé slunečnici a stejně jako ona se otáčí za sluncem….
Řeřicha setá (Lepidium sativum) je jednoletá rostlina z čeledi brukvovitých, která dorůstá výšky asi 40 cm. Součástí našeho jídelníčku se staly především její listy, které vyrůstají sotva pár dní po vysetí. Evropané znali řeřichu…

Bylinky a koření pro lepší trávení

Table Of Content

Všichni to známe. Vánoce jsou čas plný skvělého jídla a pití a mnohdy se podobají obžerství. Smažený kapr, bramborový salát a spousta cukroví dávají našemu tělu a obzvláště trávení pěkně zabrat.

Právě teď je tedy ta správná doba, abychom náš organismus po Vánocích pročistili a nakopli.

Nachystali jsme pro vás výčet koření a bylin, které vašemu žaludku mohou pomoci se s těžkým jídlem lépe vypořádat. 

Klasika mezi pomocníky s trávením. Kmín by neměl chybět na žádné nedělní pečeni, ale ani v jiných hůře stravitelných pokrmech, protože stimuluje trávící šťávy. První pomoc poskytne pár rozžvýkaných semínek.

Ať už zvolíte podobu čaje či dochucení pokrmu – fenykl poznáte na první čich. Je totiž jedním z nejaromatičtějších koření vůbec. Existuje spousta důvodů, proč by neměl chybět také v čajích pro nejmenší. Fenykl podporuje zdraví trávícího traktu a přispívá k lepšímu trávení. Po skvělém jídle je šálek čaje z fenyklu vhodným digestivem.

Semena koriandru jsou nejvšestrannějšími kuličkami mezi kořením. Ať už je součástí sladkých perníkových koření, kari nebo chlebové směsi – bez něj to prostě není ono. Je vlastně jedno, ve které pochoutce jej použijete, jako pomocník pro trávení udělá velmi vždy dobrou službu.

Jeho pověst ho předchází – a ne pro nic za nic. Právě jalovec má na svědomí chutné pokrmy ze zvěřiny a tučného masa. A žaludku udělá velmi dobře a udrží v pohybu, co v pohybu být má.

Tato bylinka by neměla chybět v žádné, i sebemenší, zahrádce. Za intenzivní vůni a chuť polévky od našich maminek a babiček může právě libeček, perfektně ji dochutí a zvýrazní její přirozenou chuť. A už nikdy nebudete potřebovat žádné kostky do vývaru! Libeček také podporuje funkci jater a trávení.

Máta svou vůní rozmazlí nejeden nosánek a během letních dní dokáže krásně osvěžit. Těžkému žaludku může hravě pomoci právě i šálek mátového čaje.

Budete mít zájem:  Alergie Na Ptačí Trus?

Přeplněnému žaludku uleví i kousek takového exotického koření, jakým je zázvor. Pokud nemáte čerstvý kousek kořene například na dochucení marinády na maso, využijte alespoň jeho kandované formy.

Čaje na zklidnění zažívání

Chladná zimní rána a večery, to jsou ty pravé chvíle pro šálek horkého čaje, který zahřeje a pohladí na duši. Ale umí i jiné zázraky.

Třeba když si pochutnáváte na vánočních dobrotách, jste po vydatné štědrovečerní večeři, ukusujete vánoční štolu, nebo čokoládové figurky, připijete si sklenkou vína či piva a po tom všem se vám udělá špatně.

Naše trávení nemusí být na těžší zimní jídla a takový příjem zvyklé a občas nám ty dobroty prostě nesednou a dostaví se nepříjemné stavy, které asi každý z nás minimálně jednou zažil.

 Co potom dělat? V tu chvíli může čaj přijít právě vhod. 

Takový jednoduchý tip, jako je čaj, totiž může snadno pomoct od žaludečních potíží nebo přinejmenším od pálení žáhy. Zkuste proto příště nesahat hned pro léky na zklidnění žaludku, které není vhodné používat často, ale raději si uvařte konvičku dobrého čaje. 

Nechte ho dostatečně vylouhovat a zchladnout na příjemnou pitelnou teplotu, usrkávejte ho po malých doušcích. Uvidíte, že vám za chvíli slehne a udělá se vám lépe. Bez chemie a čistě přírodní cestou, která nijak neškodí. 

Zkuste mátový. Máta je skvělá bylinka nejen na domácí limonády a zdobení dezertů, ale i na přípravu čaje. Mátový čaj umí zklidnit žaludek po těžkém jídle, dokonce ulevuje i těhotným při ranních nevolnostech.

Aromatická chuť i vůně mátového čaje pomáhá zklidnit mysl a zbavit se stresu. V chladném období je pak mátový čaj vhodný na různé dýchací potíže a kašel nebo na zmírnění nachlazení a chřipky.

Dopřávejte si mátový čaj častěji i preventivně na posílení imunity a proti různým infekcím.

Nebo si uvařte konvičku uklidňujícího heřmánkového čaje. Má krásnou bylinkovou vůni, příjemnou chuť a spoustu pozitivních účinků. Jde o bylinkový čaj, který si můžete dopřávat pravidelně i večer před spaním. Pomáhá uklidnit podrážděný žaludek, zlepšuje spánek, odbourává stres a dokonce bojuje proti chřipce, protože posiluje váš imunitní systém.

Což se zrovna v tomto období hodí. Díky své relaxační schopnosti uvolňovat svaly je super volbou i při menstruačních bolestech. V létě je skvělým pomocníkem proti otékání nohou. Čajové sáčky po vylouhování nevyhazujte, můžou se hodit. Umí zklidnit podráždění kůže např. po popálení, kousnutí hmyzem nebo při různých vyrážkách a ekzémech. Vyzkoušejte ho.

Pokud vám nevadí aroma zázvoru a nepřitěžuje vám, vyzkoušejte i náš čistící bylinkový čaj. Kromě zázvoru, obsahuje směs máty, pampelišky, břízy, rozmarýnu, kopřivy, ale také fenyklu. Fenykl je sice znám více jako koření, ale má i blahodárné účinky připravený ve formě čaje. Pomáhá bojovat např.

s nadýmáním a uvolňuje od nepříjemných křečí v břiše. Díky svým antibakteriálním a protizánětlivým účinkům posiluje imunitní systém. Podporuje činnost ledvin, eliminuje zadržování vody, proto je vhodný při detoxu a snižování váhy.

A pokud budete mít po některém pokrmu pocit zápachu z úst, určitě si nalijte šálek tohoto čaje. Pomůže vám.

Trápí vás nadýmání? Zkuste bylinky a svižnou procházku | Žena.cz

Nadýmání se nám obvykle pojí s luštěninami nebo kapustou. Potraviny ale nejsou jedinou příčinou těchto obtíží. Pokud vás trápí dlouhodobě, neváhejte si zajít k doktorovi. Jak si ale pomoci sám bez lékaře i léků?

„Nafouknutí břicha, zvýšenou plynatost či říhání nezpůsobují jen některé pokrmy, ale i hltání či konzumace jídla ve spěchu a nedostatečné rozkousání nebo zadržování vody,“ vysvětluje výživová poradkyně Štěpánka Štěpánová z Naturhouse.

Za vším hledej vodu

Připomněla také, že pro ženy je období před menstruací či těhotenství spojené s nadýmáním především kvůli zadržování vody, které je obecně jednou z příčin i mnoha dalších zdravotních obtíží.

K příčinám patří i stres, potravinová alergie (především na lepek a laktózu), nebo také návyky jako je kouření či žvýkání žvýkaček, které vedou k polykání vzduchu. Pokud nadýmání nevyvolávají tyto příčiny, je lepší obrátit se na praktického lékaře nebo specialistu – gastroenterologa. Onemocnění žaludku či syndrom dráždivého tračníku není dobré podcenit.

Bez změny zvyklostí to nepůjde

Nafouknuté břicho, říhání a plynatost často doprovází i pocit na zvracení a nepříjemný, až bolestivý pocit plnosti. Jak se těchto obtíží jednoduše zbavit? „Změňte své stravovací návyky.

Na jídlo si udělejte čas, jezte pomalu, pořádně žvýkejte a nepřejídejte se.

Navíc přidejte ke každému jídlu porci zeleniny, omezte sladké a příliš slané pokrmy a uvidíte, že se budete cítit výrazně lépe,“ říká Štěpánka Štěpánová.

Proč nežvýkat: 7 a půl argumentu proti žvýkačkám

'Ucpanému systému' v břiše také obvykle pomůže pohyb. Neznamená to nějaké namáhavé cvičení, spíš jen chůzi. Procházka by však přece jen měla být svižná, aby se rozhýbala střevní peristaltika. Věci se pak dají obvykle do pohybu už samy…

Zažívání si musí zvyknout

Obvykle se radí nekonzumovat potraviny, které nám nadýmání způsobují. Výživová poradkyně však radí opak: potraviny do jídelníčku zařaďte, ale postupně, v malých porcích a správně upravené!

„Když si pravidelně a v malých dávkách dopřejeme fazole nebo brokolici, naše tělo si na ně zvykne a tento typ potravin přestane dělat paseku v našem trávení,“ vysvětluje a přidává i další tipy, které se v kuchyni rozhodně neztratí. 

Rady proti nadýmání 

  1. Potraviny, jako je zelí, kapusta či brokolice vždy tepelně upravte.
  2. Luštěniny vždy před vařením namočte alespoň na šest hodin a vodu aspoň jednou vyměňte. Zbavíte se tak látek, které tělu škodí.
  3. Při tepelné úpravě luštěnin sbírejte pěnu a přidejte anýz, majoránku nebo bazalku. To je nejen ochutí, ale zároveň působí proti nadýmání.
  4. Vyzkoušejte také naklíčené fazolky mungo, cizrnu nebo čočku. Nejen, že tyto luštěniny nenadýmají, ale navíc obsahují řadu významných látek.
  5. Z mléčných výrobků upřednostněte kvalitní kysané produkty. Například kefír nebo bílý jogurt.
  6. Vyvarujte se perlivých nápojů, ale i pití brčkem. Dokonce i polykání vzduchu totiž vede k nadýmání.
  7. Od potíží uleví i bylinky. Heřmánek a máta mají uklidňující účinky, proto si z nich připravte čaj vždy, když vás začne trápit bolest nebo pocit plnosti.
  8. Lžička rybího oleje sice není nic, po čem by většina z nás toužila, ale je to nezpochybnitelně naprostý všelék. Působí příznivě i preventivně na mnoho různých nemocí a neduhů, a to včetně nadýmání.
  9. Příznivě působí i draslík, který najdeme například v banánech, mangu, špenátu, rajčatech, ořeších či chřestu.
  10. Dopřávejte si s chutí i exotické ovoce jako papája, ananas nebo citrusy. Obsahují enzym, který pomáhá štěpit bílkoviny v trávicím traktu a usnadňuje trávení.
  11. Nezavrhujte ani nakládané okurky, kysané zelí nebo korejské kvašené zelí kimchi. Působí příznivě na střevní mikroflóru.

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Kontra: Neumíme sdílet veřejný prostor. Řidiči často netuší, jak nebezpečná je to hra | Video: Michael Rozsypal, Daniela Drtinová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector