Bylinky k jídlu a konzumaci – jedlé květy léčivých rostlin – zkusíte je?

Je-li někde ve vašem okolí lužní les, vypravte se do něj. Zaručeně se nevrátíte s prázdnou. Právě v tuto dobu zdobí jeho bylinné patro květy prvních jarních rostlin. Mnohé z nich jsou skvělou potravou bohatou na vitamíny. Některé lze nasušit a vařit z nich po celý rok léčivé čaje. Některé jedlé trvalky vám porostou i na zahrádce.

Bylinky k jídlu a konzumaci – jedlé květy léčivých rostlin – zkusíte je?

Lužní les obrůstá z jedné strany naši zahradu. V těchto dnech stačí projít bránou a v zápětí se mi pod nohama rozzáří pestrobarevný koberec žlutých prvosenek, růžovofialových plicníků, purpurových violek, běloskvoucích sasanek a sytě žlutých orsejí. Břeh říčky Oskavy je v jedné části obrostlý plantáží česneku medvědího.

Tyto první jarní světlomilné byliny vyjevují svou krásu na jaře jen tak dlouho, dokud je nezastíní další vegetace. Za několik týdnů se po nich slehne zem.

Jejich ekologická nika je předurčuje k tomu, aby využily energii slunečního světla, které k nim proniká skrz zatím neolistěné koruny stromů.

Rostlinky musejí stihnout vyrašit ze země, vykvést a vysemenit se dříve, než se stromové a keřové patro lesa natolik zahustí, že množství světla pronikajícího do spodních vrstev jim přestane stačit.  Štafetu potom postupně převezmou stínomilné byliny.

Výše zmíněné rostliny se dobře hodí do permakulturní zahrady. Můžete je použít k vytvoření jedlého trvalkového záhonu. Dají se sázet jako půdokryvné rostliny pod stromy a keře. Hodí se pro design rostlinných společenstev.

V zahradním ekosystému mají své nezastupitelné místo, neboť představují jeden z mála jarních zdrojů potravy a energie (nektaru) pro volně žijící užitečný hmyz, který v zahradě potřebujeme, aby pracoval za nás a udržoval rovnováhu ekosystému.

Medvědí česnek

Rozsáhlé plantáže medvědího česneku poznáte někdy už podle jejich typicky česnekové vůně, která se vznáší ve vzduchu kolem. Ucítíte ji i po rozemnutí listu. Rostlinu tím bezpečně odlišíte od podobné konvalinky, která je jedovatá, ale po česneku nevoní.

Bylinky k jídlu a konzumaci – jedlé květy léčivých rostlin – zkusíte je?

Medvědí česnek má velmi širokou účinnost. Užívá se jako antibiotikum, jako silný protihnilobný prostředek, jako mírné projímadlo, pro očištění a prokrvování. Výrazně snižuje krevní tlak. (Herbář léčivých rostlin – Doplněk, Jiří Janča, Josef A. Zentrich, str. 38).

Sbírají se hlavně listy – nejlépe ještě před květem. Konzumují se převážně syrové. Hodí se do salátů, polévek, ke chlebu s máslem, do pomazánek, do smaženého vajíčka nebo jako příloha k hlavním jídlům. Můžeme z nich uvařit špenát.

Listy rychle vadnou. V igelitovém sáčku provlhčeném vodou vydrží v lednici až týden. Dají se i zmrazit nakrájené a natěsnané do přihrádek na led. K sušení se příliš nehodí. Nakrájené listy lze prosolit a naložit do sklenic. Tak by měly vydržet několik týdnů, možná i měsíců. Letos jsme prosolené listy zkusili zalít rozpuštěným vepřovým sádlem – viz foto. Uvidíme, co to udělá.

Bylinky k jídlu a konzumaci – jedlé květy léčivých rostlin – zkusíte je?

Bylinky k jídlu a konzumaci – jedlé květy léčivých rostlin – zkusíte je?

V létě po odkvětu nebo na podzim lze sbírat i cibulky, které vydrží déle než listy, ale chuťově nejsou tak dobré. Vydloubnete-li si pár rostlinek i s cibulkami a trochou zeminy, můžete si je přesadit na zahrádku. Nejlépe někam na vlhčí místo pod keř či strom. Prvních několik let nechte trsy medvědího česneku pořádně rozrůst. Pokud se mu u vás bude líbit, nebudete pro něj muset do lesa:-)

Plicník lékařský

Poznáte ho podle růžovofialových květů tvarem podobných květům prvosenky a chlupatých listů se světlejšími skvrnami. Sbírá se pouze jeho nadzemní část (stonek s listy a květy).

Název této rostliny je krásným dokladem toho, jak byla předindustriální medicína našich předků propojená s rostlinami. Kostival byl na kosti, srdečník na srdce a plicník na plíce.

Plicník lékařský podporuje vykašlávání, působí hojivě i regenerativně na sliznice dýchacích cest, používá se proti bolestem v krku nebo při kašli. Příznivě působí i na žaludek.

Bylinky k jídlu a konzumaci – jedlé květy léčivých rostlin – zkusíte je?

Výtečný je jarní salát z květů a listů plicníku, do kterého přidáme medvědí česnek a listy prvosenky. Ochutíme octem, olejem, osolíme, opepříme a podáváme jako přílohu k jídlům.

  • Bylinky k jídlu a konzumaci – jedlé květy léčivých rostlin – zkusíte je?
  • Chceme-li plicník uskladnit na delší dobu, můžeme ho naložit do octového nálevu (viz obrázek).
  • Bylinky k jídlu a konzumaci – jedlé květy léčivých rostlin – zkusíte je?
  • K sušení na čaj sbíráme kvetoucí nať nebo po odkvětu jen listy.
  • Prvosenka jarní

Lidově se jí říká petrklíč a patří mezi chráněné rostliny. Má ráda světlo a vlhko. Poznáte ji podle žlutých květů na dlouhém bezlistém stonku, jenž vyrůstá z přízemní růžice listů. Využít lze všechny části rostliny včetně oddenku, ze kterého se připravují léčivé čaje a sirupy. Nejčastěji se sbírají květy.

Bylinky k jídlu a konzumaci – jedlé květy léčivých rostlin – zkusíte je?

Z květů smíchaných s medem se dříve vyrábělo žluté víno připomínající chutí sladkou medovinu. Čerstvé květy můžeme vyluhovat v alkoholu a připravit z nich prvosenkový likér (viz foto). Ze sušených květů je výborný čaj.

Bylinky k jídlu a konzumaci – jedlé květy léčivých rostlin – zkusíte je?

Violka vonná

Menší nízká rostlinka s fialovými květy. Oddenek s kořenícími výběžky dosahuje délky až 250 cm. Violku vonnou poznáte od jiných druhů violek podle její typicky „fialkové“ vůně, kterou má jen ona.

Bylinky k jídlu a konzumaci – jedlé květy léčivých rostlin – zkusíte je?

Z květů lze připravit likér či sirup. Salátu z jiných jarních rostlin dodají květy ovocnou „fialkovou“ příchuť, kterou nepřehluší ani zálivka z octa.

Bršlice kozí noha

Patří k dalším trvalkám lužního lesa. Ráda se rozrůstá i na stinnějších a méně udržovaných místech zahrad. Pod jedním z našich ořešáků vytvořila souvislý hustý porost, který lze sklízet kosou.

Mladé i starší listy lze zpracovat na špenát. Chuťově ani konzistencí se od pravého špenátu prý téměř neliší. Ještě to musím vyzkoušet. Z listů se připravuje salát. Čím jsou listy starší, tím jsou tvrdší a tím více chutnají po petrželi.

V kameninovém hrnci můžeme připravit „bršlici na kyselo“. Přidáme listy a desetiprocentní solný nálev (100 g soli na 1 l vody) a necháme tři týdny stát při pokojové teplotě. Občas sebereme pěnu.

Nakonec hrnec uložíme do studena a nálev „zakonzervujeme“ trochou oleje. Před podáváním listy opláchneme vodou, abychom je zbavili soli a mohla vyniknout jejich chuť.

Bršlici můžeme i nasolit podobně jako medvědí česnek.

Na závěr přidávám náš včerejší oběd:-) Špenát z medvědího česneku a kopřivy:

Divoké byliny

Bylinky k jídlu a konzumaci – jedlé květy léčivých rostlin – zkusíte je? Ekodomácnost

Sběr divokých plodů a bylin v sobě skrývá mnoho výhod pro naše zdraví, ale také peněženky a v neposlední řadě i životní prostředí. Víte,…

Bylinky k jídlu a konzumaci – jedlé květy léčivých rostlin – zkusíte je? Divoká zelenina a byliny

Věděli jste, že během války v roce 1948, kdy byl Jeruzalém obléhán, byl sléz důležitou plodinou a je každoročně oslavován v den nezávislosti tradičním…

Bylinky k jídlu a konzumaci – jedlé květy léčivých rostlin – zkusíte je? Základní suroviny

Většina z nás si pochutnává na slunečnicových semenech, slunečnicovém máslu či používá olej. Málokdo už asi ví, že je rostlina jedlá celá, její květy, listy…

Bylinky k jídlu a konzumaci – jedlé květy léčivých rostlin – zkusíte je? Jídlo pod lupou

Smoothie a zelené detoxikační šťávy zažívají boom. Možná o nich máte také představu, že jde o tu nejzdravější věc, kterou pro své tělo můžete udělat….

Blog

Neprávem zapomenutý pomocník našich prababiček. Jak ho poznat, kdy ho sbírat a jak s ním kouzlit v kuchyni?

Bylinky k jídlu a konzumaci – jedlé květy léčivých rostlin – zkusíte je? Nápoje

Čerstvé divoké byliny jsou bohaté na vitamíny, enzymy, minerály a mnoho dalších látek, které naše tělo potřebuje. Pokud vám nechutná žabinec v salátu, vyzkoušejte…

Bylinky k jídlu a konzumaci – jedlé květy léčivých rostlin – zkusíte je? Nápoje

Čerstvé divoké byliny jsou bohaté na vitamíny, enzymy, minerály a mnoho dalších látek, které naše tělo potřebuje. Pokud vám nechutná žabinec v salátu, vyzkoušejte…

Blog

Voní po česneku a navzdory roztomilému názvu je to silák, který zastoupí i medvědí česnek. Naučte se poznávat, sbírat a používat česnáček!

Fialkový ocet můžeme použít v kuchyni i v koupelně. Dokonce nám může sloužit jako první pomoc při bolestech hlavy, při horečce, po bodnutí hmyzem…

Jaro je už tady a nabízí nám zdarma spoustu divokých jarních bylinek a rostlinek, které můžete využít doma k tvorbě výtečných receptů a pokrmů….

Budete mít zájem:  Viagra z internetu - poslední sex v životě?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete…

Připravte si letos na Velikonoce tradiční dobroty ve zdravé podobě bez bílé mouky, cukru, vajec a mléka! Máme pro vás 14 velikonočních receptů na…

Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhejte…

Venku už začíná rašit kopřiva. Zázračná detoxikační bylina, kterou můžete použít do mnoha jídel a nápojů. Pojďte se inspirovat, kam všude s ní!

Zatímco nejeden zahrádkář neúnavně bojuje s rozpínavým plevelem, srdce strávníka podle Jíme Jinak plesá nad výživovým pokladem. Zjistěte, jakou sílu skrývá bršlice, a nechte…

Kopřiva v těstíčku je vítanou křupavou složkou našich talířů. Příprava je jednoduchá a efekt dokonalý.

Kdo nemá rád japonská dochucovadla, má rád tradiční českou kuchyni a má rád polévky à la kyselo, ať zkusí tento recept na polévku z…

Na každou procházku beru košíček, protože divoká jarní zelenina už roste a skvěle doplní naše jarní talíře. Dnes jsme si přinesly 8 druhů divoké…

Naložte si sedmikásky. Je to snadné, rychlé a chutné. A taky tím můžete šikovně zaměstnat děti, sbírat sedmikrásky a dávat je do lahvičky je…

Uchovejte si krásu jara v ledových kostkách – v létě vám v nápojích znovu ožijí.

A je to tady. Už mě to zase chytá. Venku konečně rostou jedlé rostlinky a já jsem jak utržená ze řetězu. Probouzí se ve…

Lidé, co chodí venčit svoje pejsky, říkají, že je to nejlepší seznamka. Já se chodím seznamovat na bylinky. Neplánovaně.

Jana se ptá, k čemu přidat kopřivový špenát. Přidávám tedy pár fotek pro inspiraci, jak s ním naložit.

Po rozhovoru s Martinem Francem už není tajemstvím, že lidstvo konzumuje nejrůznější luční listí, kořínky, semena a bobule o nějaký ten pátek déle než vepřo-knedlo-zelo. Pro…

Pěkné kopřivy na naší zahrádce si říkají o zpracování. Škoda vitamínů, které nám tu rostou zdarma. No a cuket je jako každý rok touto…

Téma: bez vejce, rizoto, vegetariánské recepty, bez cukru, bez vajec, krvetvorba, vegetariánství, vitarián, zelenina v sezóně, avokádo, léčivé byliny, rukola, kvásek, datle, hubnutí, polníček, antibiotika, antinutrienty, antinutriční látky, jedlé bylinky, sléz, brambory, recepty na bršlici, děti od 18 měsíců, fitness strava, hraška, pórek, bodnutí, slunečnicová semínka, řebříček, low carb, kopřiva, oxaláty, koktejl, celiak, sedmikrásky, odšťavňovač, kmín, sléz lesní, ekologické potraviny, umeocet, co jíst v dubnu, zelené smoothie, detoxikace, jitrocel, veganství, divoké bylinky, ledvinové kameny, original JJ, jarní cibulka, plevel, salát, zelí, syrová strava, česnek, knedlíky, top recepty, řízečky, lesní plody, bolesti hlavy, detox, otrava, vejce, bramborový salát, kalorie, sezóna jaro, cibule, brokolice, květy slunečnice, vejce natvrdo, jak upravit bršlici, vegan tlačenka, laktobacily, ocet, česká kuchyně, recepty s bršlicí, kopřivová polévka, fit strava, beránek, žabinec ptačinec, krémová polévka, pampeliškové listy, rychlovka, selhání ledvin, květák, divoké rostliny, polévka, čočková mouka, štítná žláza, sedmikráska, tempura, horečka, kopřivový krém, kořen slunečnice, velikonoční beránek, thallium, smažené, žempiony, kondicionér, těžké kovy, zajíc, fialka, sezónní strava, sběr bylin, česká klasika, hrachová mouka, ovoce, kadeřavá kapusta, reveň, ředkvičky, vaření s bršlicí, kapusta, řeřicha, raw strava, velikonoční zajíček, soběstačnost, štípance, kozí noha, paleo, bobkový list, pampeliška, zeleé šťávy, citronová šťáva, pažitka, prosliňování, alergie na mléko, listy slunečnice, ABKM, meditace, bez laktózy, Lactobacillus rhamnosus, spálená kůže, probiotika, přírodní kosmetika, pesticidy, strava jaro, antioxidanty, mangold, česnáček, minimalismus, jak využít bršlici, vajíčka, co s bršlicí, tlačenka, Velikonoce, jarní recepty, kadeřávek, jarní bylinky, odšťavňování, jarní byliny

Jedlé květy bylinek, okrasných i planých rostlin: výtečné do salátů i dezertů

25. 07. 2014 | Doba čtení 5 minut

Mnoho rostlin má jedlé květy, kterými lze ozdobit nebo ochutit různé pokrmy. Nevšední ozdoba nejen zaujme, ale i prospívá zdraví.

Většina jedlých květin je současně krásná na pohled, takže ozdobí jakoukoli slunnou část zahrady, ať už to je květinový, nebo zeleninový záhon, či truhlík na terase. Do užitkové zahrady květy navíc nalákají opylující hmyz a zkrášlí ji na většinu sezony pestrými barvami.

Chutná kvítka bylinek

Jedlé květy má většina aromatických bylinek. Pěstujeme je v závěsných koších, květináčích, ale i na záhonu. Potřebují obvykle slunné stanoviště a propustnou půdu, nejsou náročné na živiny.

Vhodné bylinky pro sběr květů: bazalka,brutnák, pažitka, fenykl, yzop, levandule, majoránka, máta, rozmarýn, šalvěj, saturejka, tymián

Okrasné i jedlé

Také řada planých i okrasných rostlin má jedlé květy. Pokud chceme jíst plané rostliny, raději si je vypěstujeme doma na zahrádce, než abychom je trhali v přírodě.

Jedlé okrasné a plané květiny potřebují obvykle hodně slunce. Okrasné rostliny navíc musíme pěstovat v úrodné půdě či substrátu a pravidelně je během kvetení přihnojovat tekutým hnojivem.

Plané rostliny naproti tomu přihnojované půdy nemají rády. Okrasné rostliny sázíme podle druhu na jaře nebo na podzim. Prostokořenné růže vysazujeme od konce podzimu do začátku jara.

Jedlé květy je nejlepší utrhnout až těsně před podáváním.

Květy měsíčku dodají řeckému salátu šmrnc a betakaroten Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Okrasné a plané jedlé rostliny: lichořeřišnice, sedmikráska, kopretina řimbaba, měsíček, večernice vonná, fialky a violka trojbarevná, pampeliška, okvětní plátky růží

Použití jedlých květů v kuchyni

  • Květy šalvěje, saturejky, bazalky, majoránky, tymiánu a fenyklu můžeme jen tak nasypat na hotový pokrm, nebo je přidat do salátu.
  • Brutnák se dobře vyjímá v nealkoholickém koktejlu nebo v talíři s polévkou.
  • Květy máty, pažitky, yzopu, krvavce, agastache anýzové, kopretiny a měsíčku ozdobí saláty.
  • Květy lichořeřišnice jsou vynikající samy o sobě a navíc jsou velmi zdravé.
  • Aby byl pudink lákavější, posypeme ho okvětními plátky pelargonií a večernice. Ještě luxusněji působí okvětní plátky růží.
  • K domácí zmrzlině nebo vaječnému krému se zase skvěle hodí levandule.

Nakládání květů do cukru:

Růžové okvětní plátky a fialky můžeme obalovat v cukru: nejprve je namočíme do bílku a pak do moučkového cukru. Pak je necháme v teple a suchu 24 hodin pořádně zaschnout. Uskladnit je lze mezi listy papíru ve vzduchotěsné nádobě. Nádherně ozdobí například dort nebo pudink.

Kandované růžové okvětní látky Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Přínos pro zdraví

Jedlé květy obsahují antioxidanty a polyfenoly, vitaminy, minerály, enzymy a barviva. Některé květy obsahují látky, které napomáhají trávení. Květy obsahují až 90 % vody, tudíž také velmi malé množství kalorií.

  • Brutnák obsahuje kyselinu křemičitou a alantoin, má diuretické účinky.
  • V měsíčku najdeme karotenoidy s protizánětlivými účinky, ve žlutých květech také lutein, prospěšný pro oči. V jeho květech je obsažen také vitamin C a lykopen, který pomáhá v boji proti rakovině.
  • Sedmikrásky obsahují saponiny, třísloviny a stopy hořčin.
  • Lichořeřišnice má antibakteriální a antibiotické účinky.
  • V růži najdeme kromě vitaminu C i polyfenoly, které působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním, dále pak třísloviny a slizy.
  • Fialky obsahují rutin, který blahodárně působí na křehké kapiláry nebo na špatný krevní oběh.

Jak posílit imunitu? Bylinkářka radí rakytník a spol

Jak se zbavit rýmy pomocí bylinek? Jaký je
ne
jlepší přírodní sirup na kašel a které
babské rady fungují na bolest v krku? O přírodních pokladech jsme si
povídali s bylinkářkou a výrobkyní ovocných lahůdek Danielou Okrouhlou,
majitelkou a zakladatelkou firmy Sklenice zdraví. Ta si pro své
produkty pečlivě vybírá jak ovoce, tak byliny a hlavně způsob jejich
zpracování.

Budete mít zájem:  Alergie Na Nikl Příznaky?

Kvalitní sirupy jsou skvělou možností, jak si dopřát vitamíny a sílu léčivých bylin i v zimním období.

V jejích džemech, pečených čajích ani sirupech nenajdete žádná
barviva nebo škodlivou chemii.

Bylinné sirupy vyrábí často za studena, aby
v nich zůstalo maximum účinných látek, džemy vaří jen nezbytně nutnou
dobu, aby si ovoce uchovalo nejvíc vitamínů, co jde.

V rozhovoru nám paní
Okrouhlá mimo jiné prozradila, které zdánlivě obyčejné bylinky umí
opravdové zázraky a co sama považuje za skutečnou superpotravinu.

Jaký ze svých sirupů byste doporučila na toto podzimní sychravé
období?

Pro děti je vhodný Rakytník sirup čirý a Měsíčkový sirup
s meruňkou. Pro dospělé po ránu panák sirupu Rakytník s medem.

Který máte nejraději a proč?

S chutěmi všech našich sirupů se opravdu mazlím, nicméně moje
preference se mění podle chuti, nálady a stavu. Běžně piju čisté
bylinkové čaje a sirupy jen občas, ale teď je mým favoritem Zázvorový
sirup s citróny a medem. Když mám dny, kdy mě štve celý svět (dámy a jejich manželé ví, o čem mluvím), dám si meduňkový nebo levandulový.
Když jsme nastydlí, sáhnu po Bezince nebo Lipovém. 

Sirupy a džemy konzervujete hlavně použitím cukru. Neodporuje si
cukr ve výrobcích se zdravou výživou?

Tomuto tématu jsem se hodně věnovala a hledala jsem alternativu. Zkoušela
jsem sladit rýžovým cukrem, ale výsledek mi nechutnal, měl zvláštní
pachuť.

Třtinový cukr zase marmelády zbarví do hněda, což je
u světlého ovoce, třeba dužiny z hrušek s rakytníkem, které mají
dohromady zářivě oranžovou barvu, škoda. Tak ho používám jen někde.

U cukru je velkým problémem jeho nadměrná konzumace. Máme ale v nabídce
i sirupy a džemy lehce doslazené stévií.

Džem z hrušky a rakytníku vám učaruje báječnou sladko-kyselou chutí.

A co se týká léčivých sirupů?

Pokud jde o sirupy na kašel, odhlenění, imunitu apod., které
se užívají jako doplněk stravy, tak v této kategorii se běžně
používají mnohem nebezpečnější sladidla než klasická sacharóza.

Tak
tady mi sirup slazený a konzervovaný klasickým cukrem přijde jako menší
zlo než například „levnější náhražka řepného cukru
(glukózo-fruktózový nebo fruktózo-glukózový sirup)“*, kterým se sladí
běžně sladké limonády.

Sirup na kašel také užíváme po lžících,
nikoliv po litrech, jako sladké limonády.

Je podle vás zdravější pít čaje nebo užívat bylinné
sirupy?

Nejlepší je samozřejmě pít vodu a neslazené čaje. Ovšem naše sirupy
na kašel a další obsahují i byliny zpracované za studena, tzv. maceráty
z bylin. Ty jsou nejúčinnější složkou sirupu.

A když nemáte
například po ránu čas si udělat pracnější bylinkový odvar, tak máte
možnost si dát sirup z šetrně zpracovaných bylinek s cukrem.

Je to
určitě lepší, než jíst klasické pilulky, ve kterých je ještě spousta
dalších aditiv a pojiv, aby vůbec držely pohromadě. 

V čem se liší vaše sirupy od těch ze supermarketů?

Naše bylinné i rakytníkové sirupy se vyrábí tak, že se čerstvými
bylinami nacpe hrnec, sirupy za studena se dále nevaří a výluh už se dále
ani neředí.

Pouze se do něj přidá cukr, který se při nízké teplotě
rozpustí. Naším cílem je vyrábět bylinné sirupy tak, aby chuť byliny
byla přirozená, tak jak se skutečně vyluhuje.

Aby bylina nebyla v sirupu
jen názvem, ale aby skutečně byla cítit a zároveň se zachoval její
účinek. 

Rodinná firma Sklenice zdraví vyrábí sirupy jak z bylinek, tak z čerstvého ovoce.

Je hustota sirupu ukazatelem kvality?

Rozhodně ne, je to pouze ukazatel procenta cukru v něm použitého.
Potravinářská norma je minimálně 50 % cukru v sirupu. Tu naše sirupy
splňují na samé dolní hranici. Hustší sirupy, které běžně koupíte
v obchodní síti, mají 60, 70 i více procent cukru, a právě to dělá
jejich hustotu. Klasickým hustým sirupům, kde se chuť skládá různě,
svými výrobky konkurovat nepotřebuji.

Máte osvědčený bylinkářský recept na klasickou
rýmičku?

Vyrábíme velmi chutný sirup Italka, který mám doma stále. Obsahuje
jitrocel, anýz,  tymián, lékořici, mateřídoušku a čerstvé citróny. Na kašel a rýmičku stačí užít lžíci třikrát denně. Ale stačí
i klasický čaj z tymiánu, mateřídoušky, jitrocele nebo jen
z některého z nich­. 

A nějaký tip na ucpaný nos?

Na to výborně zabírá inhalace ze šalvěje, měsíčku a máty.
Jednoduše zalijte bylinky horkou vodou v nějaké míse a výpary inhalujte.
Pára prohřeje celý obličej, dutiny a hned se lépe dýchá.

Inhalace bylinných odvarů může mnohdy nahradit chemické léky.

V sortimentu máte hodně produktů s rakytníkem. Je tato rostlina
opravdu taková vitamínová bomba? Máte osobní zkušenost, že jste vy nebo
vaše rodina méně nemocná při pravidelné konzumaci?

Napoprvé mi rakytníková šťáva moc nechutnala, chuť je kyselo-mastná.
Ale když jsem pak na zahradě zasadila samčí a samičí rostlinu rakytníku,
tak jsem z první úrody (trhání a zpracovávání je šílená práce)
uvařila marmeládu a ta mi chutnala o hodně víc.

Když jsem před 6 lety
začala podnikat, zkusila jsem šťávu z rakytníku smíchat za studena
s medem od včelaře – to je velmi chutný elixír. Při užívání jednoho
panáčku ráno nalačno člověk cítí okamžitou vzpruhu! Opravdu si
nepamatuji, kdy naposled jsem byla u lékařky, možná před lety pro nějaké
potvrzení.

Děti samozřejmě ze školy a školky bacily nosí, když ale hned
nasadíme bylinky, obvykle stačí zůstat 3 dny doma a jsou zase
v pořádku.

Která bylinka je pro vás číslo jedna a používáte ji
nejčastěji?

To se mění s ročním obdobím a rozpoložením, takže je jich hned
několik. Mezi moje nejoblíbenější patří sléz, protože je to
nenáročná trvalka. Pak také lichořeřišnice, to je bylinka, kterou
doporučuji pěstovat, protože nejúčinnější je čerstvá. Na jaře si
zasejete semínka, která běžně koupíte v zahrádkářství.

Proč právě sléz a lichořeřišnice?

Sléz mám ráda i proto, že si roste u nás na zahradě sám, prakticky
zcela bez péče. Má chutné jedlé květy i poupata, ty jsou v čerstvé
podobě nejlepší. Mají vysoký obsah rostlinného slizu, který kudy projde,
tudy léčí.

Jak podrážděný krk, tak například střeva. Čaj z květů
se barví do šmoulí modři, což má ráda naše dcerka. Tu jsem naučila si
květ na zahradě uzobnout, když jde okolo.

Pak mi ale chtěla ozobávat
i nejedlé okrasné květy na náměstí, protože vypadaly podobně.

Lichořeřišnice se dá také uzobávat?

Je to okrasná popínavá květina s barevnými květy, které jsou také
jedlé a chutnají lehce po ředkvičkách. Listy mají chuť trochu
ostřejší, ale na chléb se šunkou s listem zeleného salátu nebo místo
něj jsou velmi chutné. Účinky je ale tato bylinka naprostý zázrak,
zvlášť v této době.

V čem je lichořeřišnice tak zázračná?

Svým širokým záběrem účinků. Působí na stafylokoky, streptokoky,
E‑coli, a další druhy bakterií.

Řeší akné, angínu, gynekologické
problémy, herpes, chřipku, kandidózy a mykózy, onemocnění ledvin
i močového ústrojí, obyčejnou rýmu a nachlazení, ale i hepatitidu.
Laicky řečeno, jakmile cítím něco špatného v krku, zvýším příjem
lichořeřišnice.

V takové situaci kapu celé rodině tinkturu z ní.
Bylinky je potřeba nasadit ihned, ale konkrétně tato mi vždy hned
v zárodku začínající infekci vyřešila.

  • Šalvěj – má široké spektrum působení a je skvělá na kloktání
    nebo do směsi proti laryngitidě, jedna z osvědčených babských rad
    na bolest v krku
  • Měsíček – skvělý pro posílení imunity, je silně hojivý, odpuzuje
    škůdce na záhonech, v zimě jemně dochutí a dobarví čaj jeho sušené
    květy (u výrobny Sklenice zdraví se pěstují v nejlepší bio kvalitě a jsou zde také v prodeji)
  • Meduňka – uklidňuje, působí proti stresu a bolestem břicha
    (v sortimentu Sklenice zdraví je z ní skvělý sirup zpracovaný za
    studena)
  • Máta – hodí se při trávicích obtížích či křečích a při
    nadýmání, je výborná do salátů a cizokrajných receptů (jen pozor,
    může způsobit necitlivost, tj. nesmí se používat ve velkém množství,
    podobně jako šalvěj)
  • Jitrocel – je silně hojivý, dobrý do čajů na kašel nebo žaludek, a na rozbité koleno při procházce je rozemnutý list jitrocele většího
    (kulaté listy) skvělá rychlá pomoc na zastavení krvácení
  • Oregano – i v zimě má zelené lístky, pokud roste na chráněném
    místě; není dobré jen na pizzu, ale má výrazně uklidňující účinky a dává se do ženských směsí 
Budete mít zájem:  Akné Kožní Lékař Praha?

Kromě kouzelných bylinek do svých výrobků používáte i méně
známé druhy ovoce. Pro mě dosud naprosto neznámý muchovník. Jak jste
zrovna na něj přišla a kde ho získáváte?

Od dětství jsem často bydlela u dědy a babičky na statku
ve středních Čechách. Děda měl sadařství a roubování stromů jako
koníčka. Co kdysi zasadil, plodí doteď. Na zahradě bylo celou sezonu co
trhat. Stále se od té doby snažím sehnat mirabelky (skvělé na zavařování) a miluju velké zelené švestky – altánky.

Když jsme pak
postavili s mužem dům a hledala jsem zajímavé keře na zahradu, narazila
jsem na muchovník. Máme dva druhy, jeden je velmi dekorativní, na podzim se listy barví do červena, plodí na začátku června a má velmi chutné plody,
které vypadají jako růžovo-fialové borůvky. Druhý není tak pěkný, ale
plodí výrazně víc.

Kdybychom měli větší zahradu, chtěla bych ještě
dřínky a chutnají mi některé druhy jedlých jeřabin.

Sázíte v zimě spíše na zavařené ovoce nebo kupujete čerstvé
v obchodě? Co je podle vás pro náš organismus
přirozenější?

Nic se nemá přehánět, občas v zimě dostanu chuť na pomeranč, děti
mají rády pomelo. Základ našeho zdraví ale formuje naše příroda a její
plody.

Dřív byly na statku hluboké sklepy, kde zimní odrůdy jablek
vydržely být křupavé do jara. Děti milují křížaly z jablek a hrušek.
Jablka jsou podle mě základní potravinou.

Kdykoliv, když jsme před
založením rodiny cestovali a nebyl čas nebo příležitost mít teplé
jídlo, byla jsem v pohodě, dokud jsem měla jablka.

Za mě určitě platí: Denně jedno jablko a k doktoru daleko. Od dětství
jsem byla zvyklá jíst jich neomezené množství. Když jsem se odstěhovala
z domu rodičů, začali mít doma výrazné přebytky jablek.

Hledáte spolehlivý zdroj „céčka“? Sáhněte po jablíčkách.

Jak lze při výrobě poctivého domácího džemu zajistit, aby mu
zůstala sytá barva daného ovoce, aniž bychom použili nějaké
barvivo?

Ovoce se nesmí dlouho vařit, je dobré hned přidat šťávu z citronu
nebo kyselinu citronovou, která zabrání ztmavnutí ovoce. Používám
citrusový pektin, což je naše nejdražší přísada. Při správné práci
s ním mohu použít jakékoliv sladidlo, výrobek želíruje v řádu minut a je rychle hotovo.

Udělám si doma ze sušených bylin stejně kvalitní sirup jako
z čerstvých? V době kašlíků mám na mysli například oblíbený
tymiánový sirup, který jsou ochotné dát si i vybíravější
děti.

Ano, sušených bylin se v takovém případě dává méně než
čerstvých. Pokud jsou tedy kvalitně usušené a přechovávané. Doporučuji
se podívat do herbáře na vybrané bylinky, jak se mají zpracovávat.

Mateřídouška nebo tymián obsahují vonné silice a další látky, které
zklidňují a léčí dýchací cesty. Velkou část z nich ale ničí horká
voda a var.

Rozhodně bych tedy tyto křehké bylinky do sirupu nevařila.

V dnešní době se to všude hemží superpotravinami. Existuje
nějaké ovoce či bylinka, u které bychom tenhle přívlastek nečekali, a přesto se jím může chlubit?

Za mě výše jmenovaná lichořeřišnice, vezmeme-li ty běžně dostupné.
Osobně mám vyzkoušenou také arónii – černou jeřabinu, kde je
i Evropskou komisí uznán antioxidační účinek. Poté, co manžel prodělal
mononukleózu, měl ještě dlouho špatné výsledky u některých hodnot
jaterních testů.

Dva roky jsme drželi přísnou jaterní dietu a sedm let
užíval tablety na podporu činnosti jater, které mu předepisoval lékař.
Hodnoty trochu klesly, ale ne dost. Už se mu zdávalo i o smaženém řízku,
který nesměl. Když jsem pak začala vyrábět sirup z arónie, navrhla jsem,
ať léky zkusí vysadit a pít místo nich sirup.

Po měsíci pití šťávy
z arónie měl jaterní testy v normě.

Je spousta bylinek, které mají široké spektrum působení, a není nemoc,
aby na ni nebyla bylina. Spíš je vždy na výběr několik bylinek.

Arónie je bohatá na přírodní antioxidanty.

Jaká je vaše nejoblíbenější chuťová kombinace bylinek a ovoce?

Zajímavá a moc zdravá kombinace je fenykl s arónií. A miluju hrušku
s levandulí, ale to spíš v čaji nebo sirupu.

Máte nějaký oblíbený recept, ve kterém sní zdravé ovoce
i jeho nejzarytější odpůrce? Překvapivě mám na mysli opět vybíravá
dítka.

Rakytníkový džem. Chutná velmi specificky a mám na něj ohlasy od
maminek některých dětí, které ho s chutí snědly, ačkoliv jinak ovoce
nejedí. Naší stálicí je v tomto ohledu džem Hruška s rakytníkem –
sladká Clappova máslovka od českého farmáře a rakytníková šťáva se vzájemně skvěle doplňují a má opravdu velký odbyt u maminek i těch
nejmenších dětí.

K profesi bylinkové kouzelnice se Daniela Okrouhlá dostala tak trochu
oklikou. „Po odchodu z korporátu, kde jsem léta dělala obchodníka pro velké firmy, jsem si řekla, že už nechci vydělávat peníze, které
putují kamsi do zahraničí
. Odstupné po mnoha letech u firmy jsem
investovala do výrobny, materiálu a svého nového podnikání,“ uvádí
paní Daniela. I když nyní nevydělává tolik jako v nadnárodní
korporaci, práce s bylinkami dělá radost jí i těm, kdo její produkty
kupují. „Bylinky a zpracování ovoce mě zajímaly od dětství. Sedmý rok
se jim věnuji profesionálně a největší odměnou a motivací jsou
vracející se zákazníci, kterým bylinky opravdu pomohly
nebo
částečně ulevily od chronických a klasickou medicínou neřešitelných
nebo nenalezených problémů. Když míchám čaje na bylinky, stříhám
čerstvé bylinky do sirupů nebo stojím nad hrncem s marmeládou, jsem
opravdu šťastná.“

Vitamínová bomba jménem rakytník se hodí jak do čajů a sirupů, tak do marmelád.

*cit. on-line,
27. 10. 2020

Brutnák lékařský – zapomenutá bylinka našich babiček

Tak jako se zapomnělo na jednoletou bylinku s modrými květy, která se nazývá Borago officinalis – Brutnák lékařský. Ale díky novým poznatkům zažívá renesanci. Pojďme si ji více přiblížit. Tato bylinka pochází ze Středomoří, odkud se přes Španělsko rozšířila do ostatních evropských zemí. Rostlina má rozvětvený stonek, na němž vyrůstají střídavé vejčité listy. Ostatní listy vytvářejí přízemní růžici. Celá rostlina je drsně chlupatá. 

Pro své charakteristické okurkové aroma se používá nejen jako bylinka, ale také v kuchyni. Uplatníte krásné jedlé květy a mladé lístky.

Listy se přidávají do dipů nebo bylinkových másel, květy zase můžete zamrazit do kostky ledu a nebo jím jídlo ozdobit. Nic se ale nemá přehánět.

Brutnák se nedoporučuje příliš užívat vnitřně, kvůli obsahu pyrolizidinových alkaloidů, které působí hepatotoxicky a karcinogenně.

Jaké části rostlin můžeme sbírat? Sbírá se nať, list nebo květ, dokonce i semena. Z těch se lisuje brutnákový olej. Díky obsahu slizu a tříslovin, což jsou hlavní účinné látky, se droga používá na obklady nebo koupele na zdlouhavě nehojící se defekty.

Sliz totiž tvoří na sliznicích a pokožce ochranný film. K zevní aplikaci se doporučuje 8 % macarát nebo výluh, který se nechá odstát 20 minut. Dále se používá jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny a hltanu.

Dalšími obsahovými látkami jsou saponiny, minerální látky, organické kyseliny, vitamin C, cholin, stopy silice a alantoin. 

Semena obsahují 13-33% oleje. Právě díky obsahu nenasycených mastných kyselin (kyselina linoleová, kyselina linolová, kyselina olejová) se dostává této bylince pozornosti. Mastné kyseliny působí protizánětlivě, uplatňují se v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Olej se používá při dermatitidách a revmatické artritidě. Při seborhoické dermatitidě lokálně jako 3 – 10% roztok 2 x denně. 

Dříve se k léčbě srdečních a jaterních onemocnění používal i kořen. Lidově se používala rozmačkaná nať při bolestivém zánětu očí, teplého odvaru při bolestech kyčlí, ledvin, a proti uštknutí hadem.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector