Budete kupovat vánoční cukroví? Kdy a kde objednat

Blíží se Vánoce a s nimi i celá řada tradic, radostí a zvyků, které k Vánocům neodmyslitelně patří.

Jedním z nich je rozhodně i tradiční české vánoční cukroví – troufám si tvrdit, že i ve světovém měřítku patří to české k nejlepším! Vánoční cukroví – to je opravdu spoustu druhů a co si budeme povídat, pečení a tvoření cukroví je rozhodně náročné.

Mnoho z nás některé druhy cukroví sice peče doma, ale poslední dobou stále více využíváme možnosti si cukroví objednat a nechat upéct. Je to ideální varianta, pokud na pečení nemáte tolik času, chcete si vychutnat více druhů cukroví – a hlavně, v té nejlepší možné kvalitě.

Pokud nad objednáním vánočního cukroví uvažujete – mám pro vás tip! Naprosto dokonalé cukroví, z poctivých surovin, vám upečou v cukrárně Lucius v Syrovicích, kousek od Brna! Víc v následujícím článku:

Budete kupovat vánoční cukroví? Kdy a kde objednat

K českým Vánocům tradiční vánoční cukroví neodmyslitelně patří a upřímně, neznám asi nikoho, komu by během vánočního období cukroví doma chybělo.
České vánoční cukroví – to je opravdu mnoho druhů, jejichž recepty na přípravu sahají u nás již mnoho let do minulosti. Obvykle se jedná o rodinné recepty našich prababiček a babiček, které se dědí.

Budete kupovat vánoční cukroví? Kdy a kde objednat

A co si budeme povídat, právě to klasické, tradiční cukroví, jaké pekly naše babičky – z opravdu poctivých surovin, másla, ořechů, kvalitní mouky…je chuťově opravdu dokonalé. Ovšem – také poměrně náročné na přípravu.

V dnešní hektické době má jen málokdo z nás čas na to, aby před Vánoci pekl tolik druhů cukroví, jak bylo zvykem v dobách našich babiček.
Jak je to i v mém případě a i u mých kamarádek – pečeme jen pár oblíbených druhů, perníčky, vanilkové rohlíčky, linecké… Na více obvykle opravdu není čas.

Budete kupovat vánoční cukroví? Kdy a kde objednat

Samozřejmě, cukroví se dá dnes sehnat i v obyčejných supermarketech, ale kupovat ho tady rozhodně není dobrá volba. Cukroví nejen není chuťově dobré, ale hlavně, postrádá onu kvalitu, která se na chuti podepisuje. Máslo v tomto případě nahradí margarín, cukroví je často přibarvované, plné ingrediencí, které zde nemají co dělat.

Naprosto perfektní volbou – pokud chcete ochutnat kvalitní, tradiční české vánoční cukroví – je objednat si ho. A nejlépe od někud, kde víte, že kvalita je zaručená.

Budete kupovat vánoční cukroví? Kdy a kde objednat

Proto vám chci dát tip – cukrárna Lucius v Syrovicích, která je pověstná špičkovou kvalitou všech svých dezertů, dortů, zákusků (a to jste mi potvrdili i vy, sledující na FB a IG), nabízí možnost objednání výběru vánočního cukroví, které zde pečou.

Budete kupovat vánoční cukroví? Kdy a kde objednat

Veškeré vánoční cukroví pečou přímo v cukrárně Lucius v Syrovicích, a hlavně, z opravdu kvalitních surovin.

Budete kupovat vánoční cukroví? Kdy a kde objednat

Cukrárna Lucius se zaměřuje na výrobu tradičních, klasických a oblíbených českých zákusků, dezertů, dortů a cukroví – vše připravují z prvotřídních ingrediencí. Používají zde kvalitní másla, živočišné šlehačky, vlašské ořechy, rum, 70% čokoládu… A to je na chuti zkrátka poznat.

Objednat si tu můžete kolekci obsahující výběr tradičního českého vánočního cukroví, tato kolekce obsahuje 90 kusů cukroví, váha je cca 1200 gramů.

Budete kupovat vánoční cukroví? Kdy a kde objednat

V dárkově balené krabici vánoční cukroví najdete vanilkové rohlíčky, rumové rohlíčky, linecké s marmeládou, ořechové tyčinky, mocca oválek, čokojazýčky, čokotrubičky, medové trubičky, žabí huby s povidly, karamelové košíčky, laskonky, mandlové zvonečky, vosí úly, brambůrky, rafaelo, sněhové pusinky.

Také se vám sbíhají sliny, jen si ty názvy čtete? 🙂
A věřte, cukroví z cukrány Lucius je nejen chuťově dokonalé, ale hlavně, můžete si být jistí, že na přípravu použili jen ty nejlepší ingredience. A o to u vánočního cukroví jde přece na prvním místě.

Budete kupovat vánoční cukroví? Kdy a kde objednat

POZOR – objednávky na vánoční cukroví už v cukrárně Lucius přijímají – objednat můžete na telefonu 602 449 459 nebo přímo v cukrárně Lucius v Syrovicích. Pouze do naplnění kapacity!

  • Více informací o objednávkách vánočního cukroví z Cukrárny Lucius ZDE.
  • Na víc fotek mrkněte také do fotogalerie. 😉
  • Cukrárnu Lucius najdete v Syrovicích u Brna, na adrese Syrovice 528.
  • ODKAZ: CUKRÁRNA LUCIUS / web

Nechce se vám péct cukroví? Podívejte se, kde i to kupované stojí za to! – OLOMOUC.CZ

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nechce se vám péct cukroví? Podívejte se, kde i to kupované stojí za to!

Pokud nepatříte k těm, které s nástupem prvních prosincových dní zapnou troubu a jejich domovy se provoní cukrem i skořicí, nebo zkrátka jen zrovna letos nestíháte napéct, nezoufejte.

Ač obecně platí, že kupované cukroví nelze srovnávat s tím doma a s láskou napečeným, poradíme vám, kde si lze objednat rohlíčky, košíčky nebo linecké, které vám všichni blízcí pochválí.

A vězte, že právě teď je pro objednávky to nejlepší období…

Budete kupovat vánoční cukroví? Kdy a kde objednat

Foto: Depositphotos.com

Vůni vanilkových rohlíčků, lineckého cukroví a perníčků prostě miluji. A to už odmalička. Po pravdě si ani neumím Vánoce bez cukroví představit. Pečení je u nás v rodině zavedeným zvykem, který ctím i já. A vždy se zapojují všichni, bez rozdílu věku i pohlaví. Má to své kouzlo…

Ovšem aby bylo jasno – nepatříme k těm, kteří by měli krabice s cukrovím schované už od začátku prosince ve spíži a čekali, až konečně nastane doba vánoční. Naopak, u nás se peče zásadně na poslední chvíli a cukroví se nikam neuklízí. Ono vlastně ani neexistuje místo, kde bychom ho nenašli.

🙂 Pokud ale pečete neradi, nebo z nějakého důvodu nestíháte napéct, víme, kde v Olomouci najdete kvalitní a chutné cukroví. Podívejte se společně s námi.

KATRIN CAKE & COFFEE

Kontakt: www.dorty-katrin.czObjednávky: v sekci vánoční cukroví na webu, nebo v kavárněVyzvednutí 21. 12. od 9:00 do 20:00 na Dobnerově 26.

Prvním místem, kam se obrátit, když se rozhodnete pro kupované cukroví, je cukrárna Katrin Olomouc.

Tady si letos pro zákazníky připravili skutečně exkluzivní nabídku a buďte si jistí, že toto cukroví chutná jako od maminky! V jednom kilogramu vánočních dezertů najdete vinné cukroví, arašídové košíčky s karamelovým krémem, pomerančové cukroví, karamelové rohlíčky s karamelovým krémem, pravé pařížské rohlíčky s pařížskou šlehačkou, raffaello kuličky, čokoládové sádláky, kokosky s čokoládovým krémem, ořechové vanilkové rohlíčky, linecké rybičky s lineckou marmeládou, išelská kolečka s ořechovým krémem, mocca oválky s kávovým krémem, ořechové tlapky, linecká prasátka s marmeládou, čokoládová kolečka s meruňkovým džemem, čokoládové hříbečky s lineckou marmeládou, linecké zvonečky s marmeládou, marokánky, medovníkové kuličky, linecké hvězdičky a rumové košíčky. Pořídit tu můžete i jednotlivé druhy cukroví včetně rohlíčků, lineckého, pracen, sádláků nebo nepečených kuliček všeho druhu. A v nabídce je i cukroví bez cukru. 

Budete kupovat vánoční cukroví? Kdy a kde objednat
Budete kupovat vánoční cukroví? Kdy a kde objednat

Foto: Katrin cake & coffee

SLADKÝ MÉĎA

Kontakt: www.dorty-olomouc.czObjednávky zde.

Dalším podnikem, kde si můžete objednat výborné cukroví, je dortové studio Sladký Méďa. Tady pro vás napečou 12 druhů tradičního domácího vánočního cukroví, a to z těch nejkvalitnějších surovin.

Můžete se těšit na vanilkové rohlíčky, medové kornoutky, ořechové půlměsíčky, pařížské rohlíčky, oříšky s krémem, linecké, ořechové s krémem, vosí úly, mocca oválky, čokoládové kuličky, kokosky s krémem a skvěle chutnají i polomáčené ořechové rohlíčky. 

Budete kupovat vánoční cukroví? Kdy a kde objednat

Foto: Sladký Méďa

SKLIZENO

Kontakt: www.sklizeno.czObjednávky přijímají na prodejně do 15. 12.

Vánoční cukroví si můžete objednat také ve Sklizenu, které si nechává péct a objednává od firmy Exclusive Sweets (www.vanocnicukrovi.cz).

Pro Sklizeno i další zákazníky připravují tři druhy vánočních kolekcí, a sice: vánoční cukroví (skládá se ze sedmi druhů tradičního cukroví – vanilkové rohlíčky, trojlístky, skořicové čtyřlístky, komety, tlapky, linecká srdíčka a stromky), vánoční dezert (obsahuje především cukroví, které je plněno různými druhy lahodných krémů – ořechové kuličky, ořechové půlměsíce, mocca kolečka, opilé košíčky, čokoládová kolečka, kokosové kuličky, nugáty) a královskou kolekci (to nejlepší, co si můžete přát – královské dortíčky, čokoládovo-ořechové kuličky s pistáciemi, karamelový sen, lanýžové oříšky, opilé košíčky, pomerančové čtyřlístky a kokosové kuličky). Používají kvalitní suroviny a cukroví je velmi chutné, o čemž svědčí velká spokojenost zákazníků.

Budete kupovat vánoční cukroví? Kdy a kde objednat

Foto: www.vanocnicukrovi.cz

COFFEE LIBRARY

Objednat si vánoční cukroví není ostuda. Tady je výběr nejlepšího

Budete kupovat vánoční cukroví? Kdy a kde objednat

Autor Michaela Židlický Foto
Cukrář Skála

Teď je pravý čas objednat si vánoční cukroví. Některá cukrářství už dokonce hlásí stop stav. Čím dál více lidí se totiž rozhoduje mít Vánoce v klidu, upéct si třeba jeden dva druhy a se zbytkem se spolehnout na profesionály.

Budete mít zájem:  Učení a biflování přes prázdniny? Psycholožka radí…

Loni si nechalo napéct vánoční dobroty celých 63 procent Čechů, takže jestli se ostýcháte, není důvod. A neváhejte, teď přišel pravý čas. Mnoha cukrárnám objednávkou také alespoň z části pomůžete překonat svátky během pandemie.

Tady je náš redakční výběr podniků, kde pečou to nejlepší a nejhezčí cukroví.

Cukrář Skála

View this post on Instagram

A post shared by Cukrář Skála (@cukrar_skala)

Lukáš Skála patří mezi špičky České cukrařiny a nenechá vás na holičkách ani během svátků, na které si pro vás připravil 12 druhů cukroví, včetně vánočního dortu. Seženete u něj také těsta, vánočku a oblíbený biskupský chlebíček.

Sweetcakes

Krásně barevné a netradiční cukroví nabízí v pražském podniku Sweetcakes. Cukroví z téhle kavárny vám adventní stůl doslova zkrášlí. Mají třeba mini tartaletky s karamelovou náplní a čoko krémem nebo pusinky.

JK house

View this post on Instagram

A post shared by ???? ???????? ???????????????????? (@jk_house)

V tomhle bistru si pro vás připravili klasické české cukroví v krásném moderním pojetí plné barev a super tvarů. Třeba mini medovníky, nutella hvězdy nebo dortíky. 

Cukrárna Myšák

Slavná cukrárna, která navázala na prvorepublikovou tradici, má samozřejmě i cukroví. V cukrářské dílně Lukáše Pohla a jeho týmu vám na svátky vykouzlí třeba kokosky s čokoládou a meruňkovou marmeládou, marcipánové kuličky s pomerančem nebo pařížská čokoládová kolečka s citronovou náplní. Pokud chcete půl koupeného a půl svého, mají i předpřipravená těsta.

IF Café

Víme, vaječný koňak není tak úplně cukroví, ale ke spokojenému prožití vánočních svátků rozhodně patří. Iveta Fabešová už léta připravuje ten nejlepší v Praze (za tím si stojíme celá redakce). Tak na zdraví!

Cukrářství Martinák

Vít Martinák řidil 12 let kamion a pak se rozhodl definitivně svůj vůz zaparkovat do depa a otevřít si cukrářství, protože mu v Brně chyběly pravé a neošizené zákusky. Je to už sedm let, co také během Vánoc pravidelně zásobuje rodiny cukrovím, a to podle tradičních 100 let starých receptů. Jeho specialita je vánoční štola, marokánky a linecké.

A na chuť

View this post on Instagram

A post shared by A na chuť (@a_na_chut)

Vlasta Mikyšková a Monika Mastná jsou se svou ,továrnou na sladkosti‘ v Brně už pojem. Jejich cukroví je jako od babičky, samé ořechy, máslo, kakao, med. Domácí, ručně dělané, podle vlastních receptů s top ingrediencemi. Najdete u nich i vánoční dort nebo štolu s marcipánem a samozřejmě vanilkové rohlíčky.

Krátký kafe

View this post on Instagram

A post shared by KRATKÝ KAFE (@kratkykafe)

V téhle kavárně pečou moderní a krásné cukroví z poctivých surovin. Byl by hřích nevyzkoušet jejich levandulové sušenky s bílou čokoládou, karamelové košíčky zdobené chrpou nebo čoko lanýžky obalené v pistáciích. Všechno je také možno i v bezlepkové variantě.

Judyth sweet art

Pokud chcete cukroví pojmout nevšedně a milujete makronky, pak tyhle vánoční od Judyth jsou jasná volba. Příchutě kokosu, vanilky, perníku, jahody a čokolády jsou k Vánocům přímo stvořené.

Epifany Patisserie

Jana Novotná, která okouzlila Česko zmrzlinou, má pro vás ve svém cukrářství nachystané skvělé cukroví s francouzskou čokoládou, karamelem a vanilkou. Nebo krabici perníčků na zdobení či cukroví v raw kvalitě. 

Titique patisserie

View this post on Instagram

A post shared by Titique (@titique_patisserie)

A jedna specialitka na závěr. Cukrářka Marcela Ingrová se učila u slavné Ivety Fabešové a má pro vás vánoční cukroví ve stylové formě moderní cukrařiny z těch nejlepších surovin.

Poptávka po vánočním cukroví je rok od roku větší. Největší zájem je o klasiku

V Cukrárně Lucius v Syrovicích byla poptávka po vánočním cukroví obrovská a museli navýšit jeho kapacitu. Je velká poptávka po jakémkoli vánočním zboží – cukroví, vánoční perníčky, samotné korpusy na cukroví a podobně.

A především je poptávka po kvalitě – hlavně máslo, rum, kvalitní čokoláda, prozradila serveru Podnikatel.cz Lucie Horáková.

Také v Titique je poptávka rok od roku vyšší, a i když čekali, že se spousta lidí bude zdržovat doma a budou si chtít péct sami, tak přišlo opět více objednávek než minulý rok.

Pavla Jarošová z restaurace a cukrárny Kokořín U KONĚ se letos rozhodla s pečením vánočního cukroví na zakázku přestat, protože poslední dva roky pekla přes 60 kilogramů. To obnášelo 3 neděle intenzivního pečení v kuchyni, kde jsem 98 % připravovala sama, protože případní pomocníci nebyli tak rychlí, aby se mi vyplatilo je platit, popisuje.

Kdo si nejčastěji objednává cukroví?

V Titique si objednávají hlavně jejich stálí zákazníci. Znají jejich výrobky, vědí, z jakých surovin pečou, a spousta jich říká, že jako u všeho, i u cukroví je to u nich sázka na jistotu.

Obecně se dá říci, že převládajícími zákazníky jsou ženy středního věku, kterým na pečení buď nezbývá čas, nebo chtějí zkusit něco jiného, než pečou doma, nebo často také chtějí obdarovat své rodiče, popisuje Marcela Ingrová. Podle Lucie Horákové se to nedá úplně přesně určit, protože spousta lidí objednává telefonicky a ona není u výdeje.

Z minulých let však může říct, že se převážně jedná o rodiny s dětmi, ale objednávají si i lidé v důchodovém věku, kteří už si sami nenapečou.

Budete kupovat vánoční cukroví? Kdy a kde objednat
Autor: Titique, podle licence: Rights Managed

Vánoční cukroví z Titique

Co se týče druhů, Marcela Ingrová nevnímá nějaký druh jako výrazně favorizovaný, oni prodávají krabičky namíchané z minimálně dvanácti druhů a lidé velmi oceňují, když jim řekne, že většina receptur pochází od její babičky, se kterou se před lety učila péct.

Zákazníci preferují klasické, tradiční druhy cukroví, občas se objeví někdo, kdo si přeje přidat do krabičky třeba makronky nebo štolu, ale většina krabiček je plná klasických druhů cukroví.

To potvrzuje i Lucie Horáková: Největší zájem je o tradiční českou klasiku, Vanilkové rohlíčky, linecké, pusinky, ale velmi dobře se prodávají i čokoládové trubičky, marcipánové brambůrky, vosí úly a podobně.

I kvůli cenám se Pavla Jarošová rozhodla skončit s pečením. Cena cukroví z másla a dalších normálních surovin totiž nakonec nezaplatila dostatečně její pracovní výkon. Tak jsem si řekla, že si konečně odpočinu a nebudu prostě jen zvyšovat cenu tak, abych měla dobrý pocit z odměny za svůj výkon, doplňuje.

V Titique u vánočního cukroví drží cenu stejnou jako vloni, i když vnímají rapidní zdražování vstupních surovin od dodavatelů, což je nevyhnutelné. Vzhledem k tomu, že pečeme z másla, lokální mouky, belgické čokolády, kvalitních vajíček, kvalitních ořechů atd.

a všechno cukroví vyrábíme ručně, je bohužel už teď jasné, že abychom udrželi stávající kvalitu, ze které nejsme ochotni slevit, příští Vánoce budeme muset jít s cenou nahoru, dodává Marcela Ingrová. 

V Cukrárně Lucius vzhledem k situaci, kdy se spousta svatebních a narozeninových zakázek domlouvala začátkem roku, už ceny uprostřed sezóny nechtěli upravovat.

Ale určitě s novým rokem budeme nuceni zvednout ceny především u výrobků, které obsahují čerstvé ovoce, které po první vlně velmi podražilo.

Stejně tak po novém roce uvidíme, jak se tato situace promítne v cenících našich dodavatelů, uvádí Lucie Horáková.

K Vánocům patří také perníčky. Podívejte se, jak vznikají na Moravě: 

Koronavirus změnil chod

Podle Marcely Ingrové se koronavirus dotkl celého podnikání, výroby i všech kaváren.

Letošní rok je vzhledem k situaci kolem koronavirové epidemie extrémně náročný, jsou relativně malá rodinná firma, vše s manželem a dcerami vybudovali od nuly, poctivě platí daně, zaměstnanci dostávají řádnou a slušnou mzdu na den přesně, takže současnou situaci v sektoru gastronomie vnímají velmi citlivě. Nicméně dá se říci, že jedinou oblastí, která naštěstí nedoznala změny k horšímu, je právě vánoční cukroví, za což jsme velmi rádi, podotýká. 

Budete mít zájem:  Léky Na Zánět Ucha?

Vánoční cukroví a jeho historie

Jistě je vám velice známý ten čas, kdy se všichni chystají na vánoční svátky. Shánějí se dárky, kupuje se stromeček a peče se cukroví. A právě cukroví vám při pečení krásně provoní
domov a vytvoří vánoční atmosféru. Vůně se šíří, a vy máte chuť sníst to čerstvé cukroví
ještě dříve, než bude Štědrý den. Kde má však tato dobrota své kořeny?

Tradice vánočního cukroví sahá až do 16. století. S touto tradicí nepřišli Křesťané, alePohané a trvá až do dnes. Vzhledem k dřívějším zvykům se cukroví peklo hlavně proto, žedíky své tajemné schopnosti chránilo rodinu, zvířata, ale i dům před temnými silami. Navánoční cukroví se váže celá řada rituálů, mýtů a pověr.

Jakou mělo cukroví mocnou sílu?

Lidé se kdysi domnívali, že bylo vánoční cukroví mocné, proto si na něm dávali hodně záležet. Vykrajovali různázvířátka, která symbolizovala zvířata ve chlévě, kolečka byla symbolem slunce a také z těstatvarovali kuličky.

Cukroví pak bylo věšeno na ovocné stromy, aby v příštím roce plodiliovoce, dále pak na domy, aby se v nich drželo štěstí a chlévy, aby zvířata prospívala.

Zbylé cukroví sepak rozdalo mezi příbuzné.

Jiné cukroví, než ho známe

Dnes pečeme spoustu druhů cukroví. K nejznámějším můžeme přiřadit námi oblíbenévanilkové rohlíčky, včelí úlky, nebo různě vykrajované linecké cukroví plněné marmeládou.

Dříve se ale peklo cukroví úplně jinak.

Protože mnoho lidí bylo chudých, cukr a mouka pro něbyly spíše vzácností, proto první cukroví bylo tvořeno ze sušeného ovoce a s velkýmmnožstvím medu.

Med byl na Vánoce velice důležitou surovinou, hlavně na medovéperníčky, které se u nás pekly už nekdy ve 13. století, ale cukroví vyrobené z medu se peklouž mnohem dříve.

Vánočka cukrovím?

Dnes považujeme vánočku spíše jako druh pečiva, ale dříve jí považovali opravdu jakovánoční cukroví. V 16. století, kdy vznikla, byla prvním cukrovím, které nebylo upečeno zmedu.

Ačkoliv vánočka vznikla už v 16. století, lidé si jí ve svých domácnostech začali péctaž ve století osmnáctém. Tato pochoutka známá také jako ceplík, štědrovice, pletynka čištrucle zůstala tradicí do dnes.

Tradice vánočního cukroví

Vánoční cukroví kdysi začali lidé péct v prvním adventním týdnu.

Podle pověr je důležité sidávat pozor při připravě těsta, hlavně pak při pečení, protože se říká, že když hospodyňka,která cukroví peče jej spálí, čeká ji vážná nemoc, nebo i smrt, ale naopak, když se cukrovípodaří, znamená to v příštím roce hodně zdraví.

Vánoční cukroví k Vánocům patří a radost z něj mají převážně děti. Je to tradice, která nám přivádí do domu ducha Vánoc a vždy bude velice oblíbená.

Autor: Lenka Votrubová, Lenka.Votrubova(at)email.cz

Vánoční cukroví je třeba objednat tento měsíc

Podívejte se na miminka v okrese Dana Křížková

Vysočina – Cukrárny i cukrářky a cukráři v kraji již začali přijímat objednávky vánočního cukroví. Je totiž nejvyšší čas. Kdo zahálí, může se mu stát, že na Vánoce zůstane bez sladkostí.

Ilustračni foto | Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

„Ti co to nestihli minulý rok, už přišli. Říkají nám, radši jdu dřív, minule jsem to nestihl. Doporučuji nenechávat objednávku na poslední chvíli,“ vyjádřila se majitelka jihlavské cukrárny U Brány Miroslava Caklová. Ta doporučuje, aby se zákazníci v cukrárně zastavili nejlépe v listopadu. Poté se na ně totiž už nemusí dostat.

„Kdyby lidé chodili během listopadu, bylo by to úplně nejlepší. Také kvůli tomu, abychom věděli, kolik toho máme udělat,“ nechala se slyšet Caklová. Podle ní je největší zájem o klasické cukroví. Jednoznačně vedou vanilkové rohlíčky. Oblíbené je ale také slepované cukroví s marmeládou.

„Hodně boduje i mandlová pochoutka. To je takový luxusnější druh, který jsme nově zařadili,“ doplnila majitelka cukrárny.

Kilo vánoční dobroty stojí v průměru kolem 280 korun. Ne všem však vyhovuje cukroví na objednávku.

„Dávám přednost domácímu cukroví. Samozřejmě, nejlepší peče moje babička. Před třemi lety byla nemocná, tak jsem cukroví musela kupovat, a nebylo vůbec dobré,“ prozradila Pavlína Uhrinová z Jihlavy.

Ta chce tento rok babičce ušetřit práci a cukroví chce zkusit upéct sama. „Když se nepovede, budu holt muset cukroví objednat u soukromníka, ve velkoobchodu bych už ho ale nikdy nekoupila,“ dodala Uhrinová.

Plné ruce práce s cukrovím má už v dnešních dnech i soukromnice Libuše Křížková. „Objednávky přijímám už od října. Chci, aby bylo cukroví výborné, a proto začínám péct už teď. Některé druhy se totiž musí nechat řádně odležet,“ připomněla Libuše Křížková.

Investujte do svého zdraví. Předplaťte si Deník.cz a získejte neomezený přístup k seriálu Předsevzetí 2021. Více zde.

  • Kraj Vysočina,
  • Vánoce,
  • Vánoční cukroví,
  • Jihlava,
  • vysočina

Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v D, nehavarované Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ Škoda Fabia první majitel, servisní knížka, koupeno v A, nehavarované Ford Fusion koupeno v D, dovezeno Ford C-Max koupeno v D Ford Galaxy servisní knížka, koupeno v A, dovezeno Ford Tourneo Courier první majitel, servisní knížka, koupeno v A, nehavarované Ford S-Max první majitel, servisní knížka, koupeno v B, nehavarované + PRODAT AUTO

Plán vánočního pečení: Kdy je čas na perníčky a další druhy?

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Cukroví je nedílnou součástí českých Vánoc a jeho vůně linoucí se snad z každé kuchyně neodmyslitelně patří k adventní náladě. Receptů určitě máte spoustu a my vám dnes poradíme, jak si pečení rozvrhnout, a mít tak hotovo v klidu a včas. A k tomu vás naučíme pár šikovných triků, jak si práci zjednodušit.

Některé druhy je dobré nechat odležet, jiné je lepší dělat až na poslední chvíli, další je potřeba těsně před Štědrým dnem jen naplnit. Víte, jaké cukroví patří do té jaké kategorie? Bojíte se, že to všechno nestihnete, protože na pečení máte čas jen o víkendu? Nestrachujte se. Poradíme vám, jak si prosincové víkendy zpříjemnit pečením tak, aby to všechno perfektně klaplo!

Nebojte, ještě dnes vás do začátku pečení nepoženeme. V klidu si pročtěte tento článek, promyslete, jaké druhy chcete letos vyrobit, a udělejte si rozpis. Ideální je tabulka: v řádcích si rozepište suroviny, ve sloupcích jednotlivé druhy a na závěr jednoduše sečtěte: takhle bude vypadat váš nákup.

Dobře zhodnoťte svoje časové možnosti. S lecčíms vám pomohou větší děti, někde se rád zapojí i manžel. Jestliže můžete péct opravdu jen o víkendových odpoledních, protože dopoledne se vaří a někdy se také uklízí, je nesmysl snažit se mít hotových 30 druhů.

S jakou časovou náročností byste měli při plánování počítat, abyste se nedostali do stresu? Příprava jednoho plechu (plnění formiček třeba na pracny, válení těsta a vykrajování) trvá podle náročnosti cukroví zhruba půl hodiny, plech cukroví se obvykle peče osm až dvanáct minut.

Znáte jednoduchý trik, jak si ušetřit práci se zaděláváním různých těst? Udělejte několik druhů ze stejného těsta a pouze vykrájejte jiné tvary a hodně rozdílně je nazdobte (recept na univerzální těsto na cukroví). Z lineckého těsta tak kromě klasiky můžete udělat stromečky s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou, kytičky s máslovým krémem a cukrovou polevou atp.

Kdybyste s něčím přece jen chtěli začít dnes, tak vězte, že je nejvyšší čas zadělat těsto na perníčky (viz odkaz výše). To byste totiž měli nechat v lednici uležet alespoň dva dny.

Napečené perníčky naskládejte do krabice, přidejte k nim na poloviny překrojená jablka a uložte na chladné a vlhké místo, nejlepší jsou sklepy, komory a balkony. Během následujících dnů se krásně rozleží a změknou. Nezapomeňte, že i zdobení cukrovou polevou nějakou chvíli zabere.

Pokud jste to ještě nikdy nedělali, tak věřte, že i pár plechů perníčků může zabrat klidně celé odpoledne. Práce s cukrovou polevou není jednoduchá a chce to „mít to v ruce“.

Budete mít zájem:  Vyžeňte vaginální mykózu. Ať už se nevrací!

Perníkové těsto by se mělo odležet a upečené perníčky také, aby změkly

Přípravu na víkendové pečení lze provést už v týdnu – zadělejte těsta. Buď všechna naráz, nebo je připravujte po jednotlivých týdnech podle toho, na co se zrovna chystáte.

Těsta by měla být vždy aspoň několik hodin odleželá – platí, že čím déle, tím lépe.

Průměrné zdatné kuchařce zadělání jedné dávky těsta nezabere víc než 15 minut, je to ale fyzicky náročné na ruce, takže počítejte i s odpočinkem.

Tento víkend byste se měli pustit do vanilkových rohlíčků, pracen a dalších „suchých“ druhů (tedy bez krémů a náplní), kterým svědčí dlouhé provlhnutí. Minimálně začít byste měli i s druhy plněnými marmeládou, jako je linecké a jeho různé obměny, ořechové sušenky podobné lineckému atd. Když nestihnete vše o víkendu, marmeládové druhy byste měli dopéct nejpozději v týdnu.

Osvědčený postup je připravit si všechny plechy a pak teprve začít péct. Kdo už někdy pekl, dobře ví, že u cukroví jde o každou minutu – stačí jedna navíc a celý plech může být spálený na uhlí. Takže když máte plechů dost, budete mít dostatek času sledovat hodinky (a u toho třeba uklidit kuchyni, nebo ještě lépe v klidu vypít kávu).

Vrhněte se na plněné ořechy, išelské cukroví a vše, co ještě nemáte upečeno – chybět už by vám měly jen druhy plněné krémem a cukroví, které se tlačí strojkem (strojkové cukroví). V polovině prosince je ideální čas začít s plněním marmeládových druhů, aby se do svátků dobře rozležely a chutě se pospojovaly.

Lépe se vám budou mazat provlhlé sušenky – čerstvě vytažené z trouby mají tendenci se lámat, ale pokud plánujete méně druhů a marmeládou plněné cukroví pečete až teď, samozřejmě to nevadí. Jen počítejte s o něco větším odpadem v podobě rozlámaných kousků, které pak můžete použít při výrobě různých nepečených druhů.

S posypem moučkovým cukrem ještě vydržte, ten by stejně jen zvlhnul a moc okrasy by neudělal.

Máte-li horní díly například lineckého s dírkou (jako na fotografii), je lepší je mazat nožem. Když budete spojovat dvě stejné sušenky, je nejjednodušší marmeládu dát do igelitového cukrářského sáčku s úzkou špičkou a polovinu jím jednoduše naráz naplnit – pak stačí prostě jen přilepit druhou polovinu.

Sáček by měl být opravdu z igelitu – marmeláda se z klasických látkových špatně vymývá a starší kus může i prosakovat. Marmeláda k plnění by měla být hladká, bez kousků – ucpávaly by sáček. Ideálně se vyhněte i malinové, semínka v ní musíte oddělit pasírováním, jinak by v chuti nepříjemně překážely.

Trik, jak efektivně naplnit cukrářský sáček, aby vám marmeláda nevytékala, najdete spolu s dalšími pečicími vychytávkami tady.

Foto: kaprik, Shutterstock.com

Linecké je chloubou každé hospodyně, která peče cukroví

Vánoce jsou za týden tady, a jestli jste dodrželi všechna pravidla, máte je, minimálně s pečením cukroví, na háku. Právě teď je ideální začít dělat máslové krémy a plnit poslední nekompletní druhy.

Klasický máslový krém (tedy máslo vyšlehané s cukrem, případně ořechy, kakaem, marmeládou a dalšími podobnými přísadami) při uložení v chladu bez problémů vydrží až do začátku ledna.

Pozor ale na krém dělaný z másla a pudinku, ten totiž obvykle nepřežije (ani při správném skladování) déle než sedm až deset dní.

Možná máte ještě některé druhy nenazdobené polevami a posypkami – to je další věc, kterou byste měli ještě tento víkend zvládnout, abyste měli od pečení klid. Máčení jednoho plechu cukroví v polevě vám zabere zhruba 20 až 30 minut, sypat ozdoby ale musíte vždy na ještě tekutou, nezatuhlou čokoládu! Jak připravit tu nej čokoládovou polevu?

Kdy objednat dárky, aby dorazily do Vánoc? Obchody prozradily termíny

Největší české internetové obchody se na Vánoce řádně připravují, přesto však varují své zákazníky, aby nenechávali nákupy na poslední chvíli. Alza.cz bude doručovat i na Štědrý den a při osobním odběru na pobočkách a v AlzaBoxech stihne dodávat objednávky i z 23. prosince.

„Pokud zákazník objedná zboží do 23. prosince do 18:00, může si jej vyzvednout v AlzaBoxech nebo na našich prodejnách ještě na Štědrý den; otevřeno máme do 12:00 (mimo OC). Pokud zákazníci využívají služeb přepravců jako např. Pošta, Geis atd., zde doporučujeme objednat zboží nejpozději 17. prosince,“ uvedl ředitel Alzy Miroslav Kövary.

Dva týdny před Vánoci navíc spouští na svém webu tzv. garanci doručení. Způsob dopravy, u kterého e-shop zaručuje dodání do Štědrého dne, bude jasně označen vánočním stromečkem.

Mall.cz svým zákazníkům radí, aby s výběrem dárků neotáleli a do objednávání se pustili co nejdříve. Při doručení na adresu by si měli dárky objednat do 19. prosince do 20:00. Opozdilcům, kteří to nechají na poslední chvíli, doporučuje e-shop zvolit vyzvednutí na pobočkách Mall Shop.

„Garantujeme dodání objednávek vytvořených 22. prosince do 20 hodin, ty si budou moci zákazníci vyzvednout následující den. Do Mall Boxů budeme doručovat také ještě 23.

prosince, přičemž zákazníci musí vytvořit objednávky do 22. prosince. U partnerských Mall Pointů je potřeba počítat s větší časovou rezervou, do Vánoc doručíme zásilky vytvořené do 19.

prosince,“ sdělila redakci TN.cz mluvčí obchodu Pavla Hobíková.

Podívejte se na tabulku, do kdy objednat zboží v obchodech, aby dorazilo do Vánoc:

Obchod s elektronikou Datart umožňuje zákazníkům objednávání i 24. prosince. „Zboží si budou moci vyzvedávat na prodejnách na Štědrý den v dopoledních hodinách.

Tisíce položek z naší nabídky máme skladem na prodejnách, toto zboží si lidé mohou rezervovat v e-shopu ještě hodinu před zavřením dané prodejny a do 60 minut na prodejně vyzvednout,“ uvedla mluvčí Datartu Eva Kočicová.

„Zboží, které bude potřeba přivézt na prodejnu z centrálního skladu, je potřeba objednat 23. prosince s doručením do prodejen v Praze nebo ve středních Čechách a vyzvednout si je 23. prosince dopoledne. Zboží s doručením do prodejen mimo Prahu mohou lidé objednávat 22. prosince večer a bude pro ně přichystané k vyzvednutí 23. nebo 24. prosince dopoledne,“ dodala Kočicová.

Chystáte-li se na internetu nakoupit dětem hračky, oblíbené obchody Bambule a Sparkys varují, abyste zboží objednali do 17. prosince.

  „Za včasné doručení u pozdějších objednávek nemůžeme ručit.

Bohužel neposkytujeme možnost příplatku za rychlejší doručení,“ sdělila mluvčí společnosti Wormelen Group, do které oba řetězce hračkářství spadají, Kristýna Bzenecká.

Tentýž termín potvrdil i mluvčí obchodu Electro World Tomáš Kovářík. „Myslíme však i na zákazníky, kteří budou nakupovat dárky po tomto datu a těm nabízíme možnost si zboží přes náš e-shop zarezerovat a poté vyzvednout a zaplatit na jedné z našich 19 kamenných prodejen,“ uvedl Kovářík.

Pokud elektroniku budete kupovat v e-shopu CZC.cz, měli byste tak učinit do 16. prosince. Při osobním odběru můžete objednávat až do 20. prosince.

Rovněž IKEA doporučuje nákup provést do 16. prosince.

S výběrem oblečení v obchodě ZOOT si naopak můžete dát načas. „Na naše výdejny po celé ČR stihneme dodat věci objednané do pátku 20. prosince do 12:00. V hlavním městě pak na výdejny dodáme věci objednané do pondělí 23. prosince do 12:00,“ informoval mluvčí ZOOT Tomáš Holý.

Nezapomeňte však vzít v potaz, že i přepravní společnosti potřebují čas na doručení. Pokud si tedy objednáváte zboží domů nebo na poštu, tak se termín může lišit. Na jejich přehled se můžete podívat v následující tabulce. 

TN.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector