Broskvový olej a zdraví – jaké má účinky?

zdravotní přínosy meruňek zahrnují celé spektrum účinků, od podpory trávení, zácpy, uši, horečky, kožních onemocnění, rakoviny až po anémii. Meruňkový olej je užitečný pro léčbu natažených svalů a vnějších poranění.

Meruňka a meruňkový olej jsou výborné pro péči o pleť, obzvláště pro ženy. To je také důvod, proč ji najdete v různých kosmetických výrobcích.

Dále meruňky mají schopnost zlepšit zdraví srdce, snížit hladinu cholesterolu, zabránit zhoršení zraku, pomáhat při procesu hubnutí, léčí respirační stavy, zvyšují sílu kostí a udržují rovnováhu elektrolytů v těle.

  • sušené meruňky
  • meruňková jádra hořká (zdroj vitamínu B17)

Meruňka

Meruňky můžete konzumovat přímo, nebo v sušené podobě. Používá se také při přípravě různých džusů, džemů, smoothie a želé. Můžeme také využívat meruňková jádra a v nich obsažené silné esenciální oleje, které májí pozitivní účinky na zdraví.

Meruňky připomínají tvarem a konzistencí broskve a švestky. Meruňky mají měkkou dužinu, a pokud jsou dostatečně zralé, mají sladkou chuť a jsou šťavnaté. Dužina má tenkou slupku, ve které je spousta výživných látek. Plody mají žlutou nebo oranžovou barvu, s mírným nádechem červené.

Jedním z důvodů, proč jsou meruňky tak populární po celou dobu historie, je to, že mají řadu zdravotních přínosů kvůli jedinečnému složení výživných látek. Jedná se o vitaminy A, C, K, E a minerální látky draslík, měď, mangan, hořčík a fosfor.

Meruňky jsou také velmi dobrým zdrojem vlákniny, jako většina ovoce.

Meruňky a jejich účinky na zdraví:

  • jsou bohaté na vlákninu a jsou proto dobré pro hladké pohyby střev
  • vysoké laxativním vlastnosti – působí proti zácpě
  • vláknina stimuluje žaludeční a trávicí šťávy, které pomáhají absorbovat živiny a rozložit potraviny pro snadnější zpracování
  • aktivují peristaltický pohyb trávicího traktu díky vláknině
  • podporují zdravý růst kostí (vápník, fosfor, mangan, železo a měď)
  • prevence různých problémů kostní schránky, včetně osteoporózy
  • chrání srdce před širokou škálou nemocí, včetně aterosklerózy, infarktu a mrtvice
  • podporuje zdraví kardiovaskulárního systému
  • uvolňuje napětí cév a tepen (draslík)
  • harmonizují hladinu tekutin v těle díky obsahu elektrolytů (draslíku a sodíku)
  • tím, že udržujete zdravá rovnováhu elektrolytů, můžete mít více energie a snížíme křeče
  • detoxikují různé systémy a orgány
  • podporuje zdravou kůži (meruňkový olej)
  • pomáhají meruňky při tvorbě hemoglobinu (železo a měď) – pomáhá při léčbě anémie
  • nástroj pro zvýšení metabolismu a pro udržení správného fungování organismu
  • díky obsahu antioxidantům působí jako prevence proti: rakovině, srdečním onemocněním, Alzheimerově chorobě a proti stárnutí kůže
  • anti astmatický účinek (meruňkový olej)
  • předchází vzniku astmatických záchvatů
  • brání zhoršení zraku
  • více

 TIP: sířené sušené meruňky doporučujeme před konzumací důkladně proprat, pro lepší stravitelnost je vhodné je namočit nebo nechat přes noc na vzdušné vlhkosti

Použití: při pečení (do buchet, dortů, kynutých knedlíků, cukroví), do snídaňových směsí, smoothie,

Broskvový olej a zdraví – jaké má účinky?Broskvový olej a zdraví – jaké má účinky?Broskvový olej a zdraví – jaké má účinky?Broskvový olej a zdraví – jaké má účinky?Broskvový olej a zdraví – jaké má účinky?Broskvový olej a zdraví – jaké má účinky?

7 druhů ovoce, díky kterým bude vaše pleť zdravější a zářivější

Foto: Shutterstock

Roky marně bojujete s problematickou pletí, za různé zázračné vodičky nebo speciální mastičky už padly snad statisíce a efekt stále nikde? Možná je čas vsadit všechny karty na přírodu. Existuje totiž hned několik druhů ovoce, které kvalitu pokožky prokazatelně zlepšují. My vám přinášíme tipy na sedm z nich i s radami, jak je k “léčbě” využít. 

Lidé často přeceňují produkty, které vidí vystavené v lékárnách nebo drahých parfumeriích. Přitom mnohdy ani nevyzkoušeli akné, černé tečky, mastné oblasti nebo kruhy pod očima léčit ovocem.

Samozřejmě, že ne vždy se to povede, ale pokud se bude vyhýbat smaženým a mastným pokrmům a do svého jídelníčku zahrnete více zeleniny, ovoce, ořechů a samozřejmě dostatek vody, můžou se stát zázraky. Často je totiž vaše zašedlá a unavená pleť jen důsledkem nezdravého životního stylu.

Začněte tedy zlehka. Třeba tím, že si každý den připravíte pokrm nebo i pleťovou masku z následujících druhů ovoce. 

1. Ananas 

Tohle exotické ovoce je bohaté na vlákninu, vitamíny A, C, K, vápník, draslík nebo fosfor. Využívá se pro vyživování pleti i stažení pórů a díky enzymu bromelainu, jenž se vyznačuje protizánětlivými a hojivými účinky, také na ošetřování drobných poranění na pokožce. 

Jak ho používat? 

  • Ideální je naservírovat si mističku čerstvého ananasu hned ke snídani, ale pokud chcete o něco zajímavější chuťový zážitek, tak smíchejte kousky ananasu s nadrobno nakrájeným čerstvým špenátem, okurkou, granátovým jablkem a koriandrem. Tenhle salát totiž bude pro vaši pokožku jako elixír. 
  • Můžete si ale udělat například i ananasovou pleťovou masku. Způsobů, jak ji připravit, je mnoho. Například rozmixovat půlku ananasu, přidat bílek, lžíci mléka a tři lžičky syrovátkového prášku. Pak už jen natřít na kůži a po patnácti minutách otřít. 

2. Broskve

Broskev je ideální pro všechny, kteří chtějí pokožku zpevnit. Ne nadarmo se účinky broskvových masek přirovnávají k botoxu. Toto ovoce je bohaté na vitamíny A, C, E, vápník, hořčík, draslík, fosfor, minerální soli a je také vydatným zdrojem antioxidantů. Navíc konzumace broskví pomáhá při chudokrevnosti a jako parťák v boji se suchou pletí je k nezaplacení. 

Jak je používat? 

  • Pokud máte rádi broskve, udělejte si z nich alespoň dvakrát do týdne buď smoothie nebo je použijte do ovocného salátu. 
  • I z broskví jde vytvořit levná a účinná maska. Nakrájejte si je na plátky, rozložte na obličej a po patnácti minutách otočte.  Pokud chcete kůži kromě hydratace také vypnout, vidličkou rozmačkejte jednu broskev, přidejte jeden bílek, promíchejte, naneste na tvář a po půl hodině smyjte. Efekt stojí za to. 

3. Kiwi

I když chuť kiwi není pro každého, stále patří mezi velmi oblíbené, a hlavně pro pleť prospěšné, ovoce. Obsahuje obrovské množství vitamínu C, omega-3 nenasycené mastné kyseliny, pomáhá předcházet vzniku vrásek, rozjasňuje pleť a celkově zlepšuje imunitu. 

Jak ho použít? 

  • Vitaminová bomba je například salát z kiwi, špenátu, grapefruitu a limetkové šťávy. O něco sladší varianta je pak smíchat rozmačkané kiwi s lžičkou medu. 
  • Pokud nepatříte mezi fanoušky chuti kiwi, určitě byste ale neměli zanevřít na pleťové masky z tohoto ovoce. Pokud totiž trpíte na vysušenou pokožku, například rozmačkané kiwi s lžičkou kurkumy a nastrouhaným jablkem je recept přímo pro vás. Další variantou je například smíchat kiwi s jahodami a dvěma lžičkami prášku ze santalového dřeva. 

Broskvový olej a zdraví – jaké má účinky?Foto: Shutterstock

4. Avokádo

Avokádo je takový malý zázrak. Obsahuje například vlákninu, vitamíny E, A, C, K a omega-3 mastné kyseliny, díky čemuž má vynikající hydratační a antioxidační vlastnosti.  Konzumace avokáda může podpořit zdravé stárnutí, jelikož v něm najdete látky, které chrání pokožku před UV zářením. Zdravé tuky v avokádech navíc udržují pružnost pleti a urychlují hojení ran.  

Jak ho použít? 

  • Zkoušeli jste už smoothie ze špenátu, avokáda a čerstvého kopru? Pokud ne, rychle to napravte. Výborné jsou i avokádové pomazánky s jogurtem a čerstvými bylinkami. 
  • I avokádo je vhodné na vytvoření pleťové masky. Pokud se vaše pleť mastí, vytvořte směs z avokáda a růžové vody. Pokud je naopak suchá, smíchejte avokádo s medem. Obě masky nechte působit dvacet minut. Pak opláchněte vlažnou vodou.

5. Jahody

Pokud se při pohledu do zrcadla trápíte tím, že vaše akné i přes všechnu snahu stále není na ústupu, vyzkoušejte jahody. Právě ty jsou totiž jako stvořené k léčbě právě této nepříjemné vady na kráse, jelikož obsahují kyselinu salicylovou, jež proniká hluboko do pórů, čistí je a stahuje. Jahody například také snižují výskyt černých teček a pleť se díky nim tolik nemastí.

Jak je použít? 

  • Jahody jsou samozřejmě nejlepší čerstvé a takový koktejl s rozmixovaných jahod a kokosového mléka určitě udělá každé ráno snesitelnějším. 
  • Masku si pak můžete udělat například z rozmačkaných jahod, bílého jogurtu a trošky tvarohu. To vše dejte na dvacet minut do lednice. Pak naneste na obličej. Obzvlášť v létě je tento typ masky velmi příjemnou záležitostí. Pokud si chcete dopřát jahodový peeling, smíchejte rozmačkané jahody s troškou limetové šťávy, olivového oleje a solí do koupele. 

6. Citron

Jestliže máte na kůži nerovnoměrnou pigmentaci, jizvy, akné a různé typy skvrn, právě citrony jsou tím ovocem, po kterém byste měli sáhnout.  Vaše pleť se určitě rozjasní.

Jak je použít? 

  • Dejte si každé ráno do sklenice vody lžičku medu a vymačkejte půlku citronu. Vyplavíte toxiny a budete se cítit nakopnutí na celý den. 
  • Pokud máte mastnou pleť, nerovnoměrnou pigmentaci či jizvy, tak promíchejte citronovou šťávu s růžovou vodou a naneste na kůži. Opláchněte po patnácti minutách. Pro suchou pokožku s nerovnoměrnou pigmentací smíchejte citronovou šťávu s kokosovým olejem a na kruhy pod očima zase pomáhá šťáva z citronu s jednou lžičkou mléka.

7. Papája 

Papája se hodí například k odstranění skvrn, jizev, mrtvých buněk a vrásek. Obsahuje vitamíny A, C, B, kyselinu pantothenovou, kyselinu listovou, měď, draslík a hořčík. Látky v papáje mají navíc antibakteriální vlastnosti a napomáhají při léčbě bradavic, ekzémů nebo kožních vředů.   

Jak ji použít? 

  • Vyzkoušejte například lahodný salát z manga, papáji, banánů, limetkové šťávy a marakuji. 
  • Pokud máte suchou a šupinatou pokožku, rozmačkejte papáju a přidejte mandlový a kokosový olej, naneste na obličej a po patnácti minutách opláchněte.  

Předplaťte si WHAT a my vám darujeme kousek té nejčistší přírody. Díky biOrganica.cz si užijete hýčkání aktivizující super-food maskou nebo pečující čokoládovou maskou z dílny britské 100% bio značky Inlight.

Budete mít zájem:  Stát za kvalitu potravin neodpovídá. Kdo tedy?

Broskvový olej a zdraví – jaké má účinky? Broskvový olej a zdraví – jaké má účinky?

Milujete broskve??? Já rozhodně ano!

Broskve jsou úžasné, chutné a zdravé ovoce, které během léta nesmí v repertoáru konzumovaného ovoce chybět… Proč jsou broskve zdravé ovoce, co obsahují, jaké účinky mají na náš organismus, mohou se jíst během hubnutí, jak si mám připravit lahodný salát s broskvemi nebo kuřecí maso s broskví??? Ať se líbí, broskve jsou zde!

O broskvi

Broskvoň obecná (lat. Prunus persica) – čeleď růžovitých

Broskev strom pochází z Číny, kde ji pěstovali již před více než 4000 lety. Broskvi se nejlépe daří v 200 m.n.m výši. Broskev má ráda slunné a teplé pěstitelské podmínky. Na Slovensku a Česku ji známe a pěstujeme již 600 let.

Toto chutné a zdravé ovoce patří do peckového druhu. Její plody jsou šťavnaté a zbarvené do červeno-žluta. Broskev je plná vitamínů a minerálů a proto je velmi vhodným letním ovocem, které můžete konzumovat i během hubnutí.

Broskve jsou výborným osvěžením během léta!

Broskev Paraguaye (donut)

Broskev Paraguaye (lat. Prunus persica Paraguaye Tito) – čeleď růžovitých

Tento druh broskve je chutí podobná naší klasické broskvi ale její vzhled spíše připomíná šišku nebo placku. Její tvar je sploštenejší na rozdíl od klasické broskve. Tyto broskve jsou však tak jistě chutné a zdravé díky obsahu účinných látek v sobě. Zralá Paraguaye broskev je sladší ale má pevnější tvar (konzistenci).

Tento druh broskve vznikl přirozeným křížením a je typická svou malou peckou, která je jako pecka meruňky nebo lískového ořechu. Je dužina je nejčastější bílá až slabě žlutá přičemž klasická broskev má dozrálé jádro oranžové. Tato chutná broskev se určitě také vyplatí konzumovat.

Poznejte nové druhy broskví, určitě Vám budou chutnat.

Co obsahuje broskev – účinné látky

Broskev obsahuje cenné živiny, z každé skupiny, které dělají naše zdraví lepším. Papajte broskve.

  • Bílkoviny, sacharidy, vlákninu, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou, draslík, hořčík, fosfor, měď, selen, mangan, zinek, vápník, fluorid, železo, cholin, betakaroten, lutein a vitamíny A, B, C, E a K.
  • Nutriční hodnota broskev (100g)
  • KJ– 151,7  Kcal– 37  Bílkoviny– 1,5 g  Sacharidy– 10,2 g
  • Tuk –  0,33 g  Vláknina – 1,7 g  Voda – 85 g
  • Broskev obsahuje minerály – 100 g
Železo 0,4 mg Zinek 0,3 mg
Vápník 7,55 mg Měď 0,13 mg
Hořčík 8,6 mg Mangan 0,15 mg
Fosfor 24 mg Fluorid 6 ug
Draslík 197 mg Selen 0,2 ug
Omega 3 kyseliny 3 mg Omega 6 kyseliny 88 mg

Broskev obsahuje vitamíny – 100 g

Vitamin A 335 IU Cholin 7 mg
Vitamin B3 0,94 mg Lutein 104 ug
Vitamin C 7,4 mg Kyselina listová 6 ug
Vitamin E 0,85 mg Kyselina pantotenová 0,28 mg
Vitamin K 3 ug Betakaroten 174 ug
  1. Nutriční hodnota broskvový džus (100ml)
  2. KJ– 188,6  Kcal– 46  Bílkoviny– 0,22 g  Sacharidy– 13 g
  3. Tuk –  0,13 g  Vláknina – 0,35 g  Voda – 86 g
  4. Broskyňový džús obsahuje – 100 ml
Železo 0,33 mg Vitamin B2 0,1 mg
Vápník 3 mg Vitamin B3 0,25 mg
Hořčík 2,6 mg Vitamin C 3 mg
Fosfor 5,3 mg Vitamin E 0,7 mg
Draslík 40 mg Selen 0,05 ug
Mangan 0,1 mg Kyselina pantotenová 0,14 mg
Měď 0,05 mg Kyselina listová 3 ug

Broskvový olej a zdraví – jaké má účinky?

Broskev – účinky na zdraví

Pozitivní zdravotní účinky jsou díky broskvi znatelné skoro okamžitě. Konzumujte pravidelně broskve a můžete se těšit na…

  • Podporuje obranyschopnost, chrání buňky, prevence cvilizačných onemocnění
  • Podporuje správné trávení, vyprazdňování, urychluje metabolismus
  • Udržuje stabilizovanou hladinu cukru v krvi, postupné uvolňování
  • Močopudný účinek, odvodňuje, pročišťuje močové cesty a ledviny
  • Podporuje tvorbu červených krvinek, prevence vzniku Anémie
  • Uklidňuje nervový systém, zlepšuje kvalitu spánku, odstraňuje stres
  • Podporuje zdravou pokožku, vlasy a nehty

Broskev – účinky na hubnutí

Při hubnutí jsou broskve vhodné ovoce, protože nemají velké množství cukru, ale stačí jeden kus za den, například na svačinu nebo na svačinu.

Pokud budete broskve jíst jako hlavní jídlo na snídani ke jogurtu nebo na oběd ve formě ovocného salátu, tam si můžete kombinovat s jiným ovocem klidně i 2 – 3 kusy broskví.

Broskve podporují trávení, odvodnění, nemají vysokou kalorickou hodnotu a tím jsou při hubnutí vhodné ovoce.

Klikněte pro zvětšení

Broskvový olej a zdraví – jaké má účinky?

Recepty z broskví

Lahodný broskvový oběd

Potřebujete: jeden kuřecí plát 130 g (prsa), dvě půlky broskve, 1-2 plátky tvrdého sýra, malá cibule, salátová okurka (polka), tymián, špetku pepř, trochu mořské soli, 1pl olivový olej a citronovou šťávu.

Omyté kuřecí prsa, broskve a očištěnou okurku s cibulkou nakrájíme na tenké proužky. Kuřecí prsa opečeme na rozpáleném olivovém oleji. Na opečené maso přidáme nakrájené broskve (na půlku) a plátek sýra.

Na konec přidáme do oleje i nakrájenou cibulku a trochu ji osmahneme. Nakrájíme si okurku, přidáme do misky a přidáme pepř, případně nějaký nálev a máme okurkový salát ke kuřecímu masu s broskví.

Na konec pokapeme citronovou šťávou a podáváme.

Jednoduchý broskvový salát

Potřebujete: 1 menší banán, 1 jablko, 1 pomeranče, 3 ks broskve, citronová šťáva, skořici, 150 g bílý jogurt

Umyté, očištěné ovoce nakrájíme na kostičky. Vložíme do misky s jogurtem přidáme skořici a citronovou šťávu. Můžete podávat i vychlazené

Broskve jsou výborným osvěžením během léta! Nezapomeňte na jejich “sestry” meruňky.

Vyhněte se jedům v kosmetice!

      Kosmetiku jsem nikdy příliš nenakupovala. Nedělala mi dobře a ať už jsem na sebe „napatlala” cokoliv, měla jsem dojem, že to mou pleť zhoršuje, spíše než naopak. Ale časem jsem si o tom začala zjišťovat trochu víc.

Přece jenom každý stárne a reklamy ženských magazínů o tom, jak jsou všemožné denní a noční krémy nezbytností, pokud nechceme ve třiceti vypadat jako mumie, ve člověku cosi zanechají. Můj náhlý zájem o kosmetiku vzbudily blížící se třicátiny a s nimi objevující se první vrásky.

Co vám budu povídat, trochu jsem zpanikařila, ale protože jsem si moc dobře pamatovala, jaké problémy mi klasická kosmetika vždy působila, před zběsilým nákupem jsem se pustila do studia – a to, co jsem zjistila, mě celkem vyděsilo. 

     Kosmetické výrobky – od šamponu až po krémy – které si mnoho z nás každý den maže na obličej, obsahují takové množství škodlivých látek, že už se vůbec nedivím všem těm exémům, vyrážkám a nepříjemným pocitům, které jsem měla pokaždé, když jsem se rozhodla, že si na ten obličej přece jenom něco namažu, abych byla „správnou ženou”. Spíše se divím tomu, že podobné problémy nemá více lidí, ale možná mám jen štěstí, že se na mě všechny negativní efekty projevují okamžitě a mohu je tak zastavit včas. Každopádně po přečtení seznamu všech látek, které si opravdu dobrovolně na obličej ani jinou část těla aplikovat rozhodně nechci, přišel další zásadní problém – jak sehnat takovou kosmetiku, která je neobsahuje? Za pár dnů obcházení všemožných obchodů jsem dospěla k závěru, že taková snad ani neexistuje. Což naštěstí není pravda, ale pojďme to vzít postupně a v první řadě se podívat na to, co obsahuje tradiční kosmetika a proč je lepší se jí vyhnout. 

     Kůže je první obranná bariéra těla před škodlivými vlivy, ale (špatně zvolené) kosmetické přípravky její práci značně komplikují. Toxikolog profesor RNDr. Jiří Patočka říká, že kůže vstřebá a pošle do krevního oběhu až 60 % všeho, co na ní naneseme (to jsou všechny látky, které se rozpouštějí v tucích).

A to už stojí za pozornost. Průměrná žena za den použije přibližně 15 kosmetických výrobků a to v těle může nadělat slušnou neplechu, protože účinek všech přídatných látek se kombinuje a násobí. V kosmetických přípravcích samozřejmě nesmějí být žádné závadné látky, proto probíhá jejich testování.

Ale existuje spousta „potenciálně nebezpečných“ surovin, které se při výrobě kosmetiky používají a vše je lege artis. U velkého množství látek dosud nebyl zkoumán dlouhodobý vliv na lidské zdraví.

Ale nejvážnějším problémem se jeví to, že se látky testují každá zvlášť, tedy že se neví nic o jejich společném působení na lidský organismus. 

Broskvový olej a zdraví – jaké má účinky?

     Například takové endokrinní (neboli hormonální) disruptory narušují hormonální systém člověka už ve stopovém množství. V kosmetice slouží často jako fixátory vůní nebo jsou to silikonové oleje v šamponech, které se starají o „hebkost a lesk” našich vlasů.

Těchto endokrinních disruptorů je nespočet a kosmetické společnosti nemají povinnost je ve složení označovat, protože jejich nebezpečnost byla odhalena teprve nedávno.

Věda se jim podrobněji věnuje teprve posledních pět let, během kterých se však stihlo přijít na to, že tyto látky mají negativní vliv i na plod v těle matky. Mají také vliv na to, kdy děvčatům začne menstruace nebo kdy se u žen objeví menopauza.

 Spousta pleťových krémů obsahuje jako základ lanolinový alkohol, propylenglykol či polyethylenglykol. Přidává se do nich jako emulgátor laurysulfát sodný, glycerylstearát nebo cetylalkohol. V přípravcích proti akné zase může být benzylperoxid. Všechny tyto látky mohou být zdraví škodlivé.

Budete mít zájem:  Fotogalerie: Oči s čočkami

     Na co se tedy při nákupu kosmetiky zaměřit? Na složení výrobku, tedy to co je tím nejdrobnějším písmem uvedené na obalu. Pokud najdete něco z niže uvedeného seznamu, minimálně zpozorněte.

AHA kyseliny (alfa-hydroxykyseliny):

Zbavují kůži vrchních vrstev. Používají se v boji proti akné, čistí póry a vyhlazují jemné vrásky. Používají se především v tělových krémech. Negativní účinky: Kůže zbavená vrchních vrstev by se neměla několik týdnů vystavovat slunci. Působí nevratné změny na obličeji (odulost).

Akrylamid:

Používá se v krémech a mastích. Negativní účinky: U zvířat působí rakovinu.

Dioxan:

Používá se ve vložkách, tamponech, intimních gelech a vlhčených ubrouscích. Negativní účinky: Snadno prostupuje kůží a je karciogení. Může působit hormonální poruchy a neplodnost, také narušuje imunitu.

DMDM:

Prodlužuje životnost výrobku. Negativní účinky: Alergie.

Ethylenglykol:

V první řadě se používá jako nemrznoucí chladicí směs pro automobily.  V kosmetice se s ním setkáme především jako se zvlhčovací látkou hydratačních krémů. Negativní účinky: Vyrážky, poškození jater a ledvin.

Formaldehyd:

Rozpouštědlo v lacích na nehty. Negativní účinky: Dráždí sliznice a kůži. Je karciogení.

Ftaláty:

V EU jsou k použití v kosmetice zakázané, přesto se v té nejlevnější, která neprochází kontrolou, používají. Jedná se především o laky na nehty, parfémy, deodoranty, šampony a toaletní vody. Negativní účinky: Astma a alergie. Ohrožují funkci jater a ledvin. Snižují plodnost žen i mužů.

Galaxolid a Tonalid:

Vonné látky a fixátory vůně, nalezneme je především v parfémech. Negativní účinky: Jedná se o karciogeny. Můžou působit hormonální poruchy. Kontaminují vodní zdroje.

Hliník:

Používá se v antiperspirantech, opalovacích krémech a tamponech. Negativní účinky: Může zvyšovat riziko rakoviny prsou.

Parabeny:

Při nákupu „tradičních” kosmetických výrobků se jim téměř nedá vyhnout. Prodlužují životnost výrobku a jsou antibakteriální. Negativní účinky: Alergie, potenciálně karciogení, narušení hormonálních funkcí.

Propylenglykon:

Zvlhčovací látka v šamponech, kondicionérech, deodorantech, pleťových maskách. Negativní účinky: Jde o kontaktní alergen, měly by se mu vyhýbat těhotné a kojící ženy a starší lidé.

Silikonové oleje:

Ve složení je najdete obvykle pod názvem končícím -icon, -icone, -siloxan, -siloxane. Používají se v šamponech a ochranných krémech. Negativní účinky: Zanáší póry, dehydratují vlasy, narušují hormonální systém, mohou působit neplodnost.

Sulfáty:

Nacházejí se ve většině pěnivých výrobků (šampony, mýdla, pěny do koupele, občas dokonce i v zubních pastách). Negativní účinky: Těžké kožní záněty. Ohrožují imunitní systém.

Toulen:

Používá se v nehtové kosmetice, barvách na vlasy a ve voňavkách. Negativní účinky: Může působit chudokrevnost, srdeční arytmii, poškozuje játra a ledviny. Těhotné ženy by se mu měly rozhodně vyhnout.

Xylenové pyžmo:

Umělý fixátor vůně. Negativní účinky: Hormonální poruchy, ukládá se v mateřském mléce, karciogen.

Broskvový olej a zdraví – jaké má účinky?

     Po přečtení  podobného seznamu mi netrvalo moc dlouho pochopit, proč moje pokožka na kosmetické výrobky reaguje okamžitým zarudnutím, svěděním a celkově nepříjemnými pocity.

Pokud se tento seznam naučíte nazpaměť, nebo si vytisknete tahák, který si budete s sebou na nákupy brát, nemusí vám to zcela pomoci, protože výrobci vědí, že se lidé začínají zajímat o to, co jejich tělo přijímá, a tak se naučili dávat škodlivým látkám nové názvy, což samozřejmě ani není v rozporu se zákony (alespoň zatím). 

     K negativním vlivům na naše zdraví si ještě přičtěte dopady na životní prostředí. Většina těchto látek je z ropy a ani palmový olej není v kosmetických přípravcích ničím výjimečným. I v případě, že se nepovažujete za ekologicky smýšlejícího člověka, hořící Indonésie vás minout nemohla. A to všechno proto, aby nám výrobci mohli dát do šamponu o pár halířů levnější látku… 

     Celkem mě překvapilo zjištění, že se to týká i mých kdysi oblíbených značek.

Paraben například obsahují téměř všechny přípravky od Dove a v šamponech Palmolive, které jsem v minulosti používala celkem často, se zase schovávají sulfáty, oslabující imunitní systém.

Dokonce i kosmetické řady zakládající si na zdravotní nezávadnosti svých produktů, mě zklamaly – v korekčních stínech od Avonu jsou Propylen, Glycol a Dimethicone, ve vůni Love Potion od Oriflame zase Methyl-, Ethyl- a Propylparabeny.

Nevzdávejte to, kvalitní kosmetika existuje! 

     Jenže co s tím? Existuje například metoda „no-poo”, při které se šampon nepoužívá vůbec a i na umytí se stačí teoreticky čistá voda, ale ne každému to vyhovuje. A navíc kosmetické přípravky jsou prostě příjemné.

Nejsem z těch žen, co na sobě musí nutně mít make-up i při cestě na nákup, ale čas od času je i mně příjemné pěkně se ustrojit a nalíčit.

A ochrana pleti před nepřízní prostředí (ať už jde o slunce, mráz nebo smog), by se také neměla zanedbávat. 

     Jedním způsobem, jak vyřešit nedostatek kvalitní kosmetiky je DIY, ale málokdo má čas a náladu se vlastnoruční výrobě věnovat. První, co mě napadlo, bylo sáhnout po BIO kosmetice, jenže na rozdíl od jídla, BIO kosmetika není vázaná žádnými standardy (a přiznejme si, že ani u jídla není BIO nálepka příliš velkou zárukou), takže tudy cesta nevede. 

     Poznat kvalitní kosmetiku vlastně nakonec není tak složité. Stejně jako u jídla je základ v tom, že její složení neobsahuje desítky položek s názvy, kterým nerozumím, ale naopak si vybírám jednoduché výrobky, které obsahují co nejméně přísad.

Tedy „Čím jednodušší, tím lepší“. Snažím se nekupovat produkty, které v sobě mají ftaláty, xyleny a syntetické estrogeny v podobě parabenů.

Řídím se i čichem – je rozdíl, zda z výrobku cítím jeho přirozenou vůni, či zda obsahuje syntetické parfémy, které mě „praští“ přes nos.

     Základem kvalitní kosmetiky bývají rostlinné oleje ve spojení s oleji éterickými, které kosmetice dodávají její příjemnou vůni.

Většinou se lze spolehnout i na konopnou kosmetiku, která má velmi pozitivní účinky na pleť i klouby (volně prodejná se vyrábí z technického konopí, ale i to dokáže zázraky).

Další problém bývá najít zdroj, ze kterého kosmetiku kupovat, aniž by bylo nutné u každého produktu před nákupem složení pročítat. Proto jsme pro Vás vyvinuli naši přírodní kosmetiku.

    Složení naší přírodní kosmetiky je téměř minimalistické. Například Pěstící směs vzácných olejů obsahuje pouze to, co člověk očekává: konopný olej, mandlový olej, rýžový olej, olej z ovesných klíčků, broskvový olej, koenzym Q10.

Žádnou ze složek není nutné dohledávat na internetu a zjišťovat, co že se vlastně pod podivným názvem skrývá. A tak je to i u ostatních výrobků. Rozhodně do nich nepřidáváme žádné chemické konzervanty, parabeny, emulgátory či barviva.

Jako konzervant jsme místo běžných parabenů použili např. čisté koloidní stříbro, které má antibakteriální účinky, ale jinak v žádném případě neovlivní lidské zdraví.

Viz například Kyselina hyaluronová, která omlazuje pokožku obličeje, krku a dekoltu, urychluje tkáňovou regeneraci a hojení ran, působí pozitivně na akné, hloubkově hydratuje a udržuje pokožku pevnou a pružnou. 

     „Kosmetické přípravky mají být natolik bezpečné, že je můžete bez obav sníst. Kdybyste se je báli sníst, proč byste si je dávali na kůži?“

  •  Za čistotu a zdravotní nezávadnost naší kosmetiky ručíme svým jménem a pověstí! Přesvědčte se samy, milé dámy 🙂
  •                                                               Vaše
  •                                                                            Zlata Konopná

P.S.

Informace čerpány mj. z knih prof. RNDr. Jiřího Patočky, DrSc. a prof. RNDr. Anny Strunecké, DrSc. Doba jedová 1 – 4.

Broskev | Prameny zdraví

Jako první začali broskve pěstovat Číňané. Z Číny se několik staletí před narozením Krista dostaly do Persie (Íránu) a následně se rozšířily do Středomoří. Nakonec je Španělé přivezli do Ameriky, odkud v současnosti pochází více než polovina jejich produkce.

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Broskve se skládají z vyváženého množství provitaminu a (betakarotenu), vitaminů skupiny B, vitaminu C a E, draslíku, hořčíku a vlákniny. Dále obsahují 9 % fruktózy a ostatních sacharidů a méně než 1 % proteinů. Sodík ani tuky se v nich prakticky vůbec nevyskytují.

Dalo by se říct, že jejich složení je ideální pro srdce. Vitaminy A, C a E jsou nejlepší přírodní antioxidanty a jen málo potravin je obsahuje v tak vyváženém poměru.

Tyto vitaminy chrání arteriální stěnu, což je významné zejména u koronárních cév.

Vitaminy skupiny B (B1, B2, niacin a B6), jež se nacházejí v broskvích ve významném množství, jsou potřebné pro činnost srdečního svalu, který čerpá energii z mastných kyselin a sacharidů.

Broskve jsou velmi bohaté na draslík a hořčík, základní minerály potřebné k udržování pravidelného srdečního rytmu. Díky tomu, že obsahují nejméně tuků ze všech druhů ovoce a mají i nejnižší obsah sodíku (1 mg/100 g), pomáhají v prevenci arteriální hypertenze a podporují srdeční činnost.

Denní konzumace broskví je prospěšná při jakémkoliv stupni srdeční nedostatečnosti nebo snížení schopnosti srdce vykonávat svoji funkci. I když broskve srdce přímo nestimulují, pomáhají mu v jeho činnosti.

Zralé broskve jsou lehce stravitelné. Obsahují rozpustnou vlákninu, která působí v trávicím traktu jako změkčovadlo, a zároveň mají i slabé laxativní (projímavé) účinky. Protože broskve mají nízký obsah sodíku a proteinů a jsou mírně močopudné, pomáhají při selhání ledvin.

Protože broskve patří k druhům ovoce, které vyvolávají pocit nasycení, jsou účinnou pomocí při snižování denní spotřeby kalorií. Samy jich obsahují jen 43 kcal/100 g. Dále se podílejí na odstraňování kyselého odpadu metabolismu, kterého bývá v organismu obézních lidí často velké množství.

Broskev svým tvarem připomíná srdce – pravděpodobně proto, abychom nezapomněli, že má na tento orgán pozitivní účinky.

Budete mít zájem:  Metastázy V Kostech Léčba?

Jelikož sametová kůže broskví může u citlivých jedinců vyvolat alergickou reakci, měly by se broskve před jídlem oloupat. Ztráta vitaminů, k níž odstraněním kůže dojde, se dá lehce doplnit konzumací většího množství broskví.

Přestože konzervované broskve obsahují méně vitaminů a minerálů, mají tu výhodu, že jsou dostupné po celý rok. Při jejich výběru je lepší dát přednost těm, které nejsou ve sladkém nálevu.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 30 981 Datum: 21. 1. 2009

Broskvoň obecná – Prunus persica

Český botanický název: Broskvoň obecná Běžný název: Broskev, mandloň obecná, broskvomandloň, broskyňa obyčajná, pfirsich, pesco, brzoskwinia zwyczajna,melocotonero, duraznero, peach Latinský název: Prunus persicia (Prunus persica) Rozšíření: Asie, Evropa, Jižní Amerika, Severní Amerika

Pradávný strom s plody, které pozvedají náladu, léčí kožní choroby, pomohou Vám zhubnout a vyčistí zažívací trakt i pleť.

Botanický popis rostliny

Broskvoň obecná je oblíbený ovocný strom, který roste i planě ve formě nízkých keřů (30-50 cm). Stromy v sadech a na zahradách rostou do výšky 3-5 m a některé zdroje uvádí dokonce i 9 m.

Broskvoň je opadavý strom dožívající se 18-20 let, který tvoří úzký a nízký kmen, z něhož se široce větví kotlovitá koruna. Kůra stromu je ze začátku hladká, šedohnědá a časem jí rozbrázdí jemné trhliny.

Listy broskvoně jsou úzce kopinaté, dlouhé 5-15 cm, široké maximálně 4 cm, na okrajích jemně zubaté a k větvím je pojí 1,5 cm dlouhé řapíky.

Broskvoň je mimo jiné i okrasa zahrady a krásně kvete od března do května. Lžícovitě prohnuté lístky květu jsou 2-4 cm široké, z obou stran stejné barvy různých variací směsi bílé a červené. Semeník kryjí dlouhé mléčné chloupky.

Dokonce sám Darwin si zaznamenal poznámku o dvojím plození broskvoně! Plody broskvoně obecné Prunus persica jsou totiž dvojího druhu 1) pravá broskev je dužnatá, smetanově chlupatá, kulovitá a 4-8 cm velká peckovice. Zralá má růžovou až načervenalou barvu a dužina je oranžová.

Pecky jsou vrásčité, dolíčkaté a snadno oddělitelné od dužiny a 2) nektarinka je naprosto hladký a lesklý plod podobný spíše švestkám. Pecka je také snadno odstranitelná od dužiny.

Původ a rozšíření

Poslední archeologické výkopy (červenec 2015) proběhly v jihovýchodní Číně na spodním toku řeky Yangtze v provincii Zhejiang, kde byly odkryty starověké zkamenělé broskvové pecky.

Díky velikostní rozmanitosti nálezů vyvozují vědci, že tehdejší lidé již uměli roubovat a zlepšovali metody pro větší sklizně.

Radiokarbonová metoda určila stáří nálezu na 7,500 let a toto místo jako oblast první kultivace broskvoně.

Předpokládaná cesta broskve z Číny začíná za dob Alexandra Velikého, který ji| měl s vojskem přivést do Řecka a přes střední Asii do Persie (dnešní Irán), kde natolik zdomácněla, až byla milně považována za původně perské ovoce.

Starověcí Římané ji znali jako perská jablka (malum persicum/persikon melon), od čehož je pojmenován celý rod. České sady u domů se prvně objevují v 11. století a z 12.

století pochází písemná zmínka, ze které víme, že štěpování jsme se naučili od Římanů a zkomolením latinského brassica (brukev) vzniklo staročeské slovo břeskev.

Ve větším měřítku na velkoplošných výsadbách se v České republice začalo v 60. letech s odrůdou Redhaven, což je jedna z komerčně nejúspěšnějších odrůd světa, která vyhovuje českému mírnému podnebí. Největšími producenty broskví jsou země s teplým klimatem okolo Středozemního moře (Španělsko, Itálie) a některé státy USA (Kalifornie, Georgie).

Využití

Broskev má široké uplatnění v mnoha oborech lidského zájmu. Každý pěstovaný kultivar broskve se pěstuje podle poptávky na trhu a je vhodný k jinému účelu (okrasné, na zavařování nebo přímou spotřebu), do jiného podnebí a jejich plody se různí tvarem, barvou, chutí apod.

Prvotní důvodem k pěstování broskví byly jejich lahodné plody oblíbené zvláště na císařských stolech, existuje i mnoho okrasných broskvoní (Dekorativnyj Rjabova, Broskvomandloň Rubra, Belmondo) sázených pro rozmanitost svých květů, které lahodí oku a mění sad v umělecké dílo.

Broskev našla obrovské uplatnění v potravinářském průmyslu, kde je, pro svoji aromatičnost, užita do sladkých šťáv, jakopříchuť limonádzmrzlin a žvýkaček. Každý si může plod broskvoně obecné užít po svém oblíbeném způsobu.

Pokud se broskev nekonzumuje čerstvá, dá se z ní vyrobit džem, povidla, čatní (chutney), přesnídávka a pokud není tolik místa v mrazáku, dá se vytvořit broskvová dřeň, zavařenina do špajzu. Broskví lze marinovat masité pokrmy, zapéct s masem (vepřové, kuřecí, krůtí) a upéct koláč nebo bublanina.

Z většího množství broskví se pálí broskvovice s přibližnou výtěžností 300kg/9-12 l nebo tradiční německý likér Persiko.

Broskev obsahuje alfa-hydroxylové kyseliny (AHA) neboli „ovocné kyseliny“, což je skupina přírodně se vyskytujících kyselin, které ochraňují buňky před oxidací.

V plodu broskve jsou všechny z nejznámějších antioxidantů, které hydratují, čistí chrání (elastin,kolagen) pokožku před volnými radikály a obecně vypínají a stahují póry. Díky těmto dermatologickým účinkům zřejmě známe rčení o „tvářičce jako broskvičce“ (hladké a hebké).

Zředěná broskvová esence, popisovaná jako plná, ovocná a šťavnatá, se dá vyrobit i v domácích podmínkách a používá se do mýdelkoupelových solí,pleťových a tělových krémů.

Zinek v broskvích napomáhá hojení ran, léčit různá onemocnění kůže jako jsou akné, ekzém, lupénka.

V plodech broskve se nachází kyselina citronová, která, jakožto přirozená konzervační látka, ničí bakteriekvasinky a také plísně. konzumace broskví se doporučuje ve větším množství během těhotenství díky obsahu kyseliny listové.

Aby byl však účinek na vývoj mozku a míchy, probíhající v prvních týdnech těhotenství, co největší, ovoce by se mělo jíst už zhruba 3 měsíce před otěhotněním.

Plod broskvoně obecné obsahuje z většiny vodu, neunavuje tedy trávení a její lehce projímavé účinky ve spojení s vysokýmobsahemvlákniny pročišťuje a udržuje tlusté střevo zdravé, snižuje pocit hladu , navozuje pocit nasycení a vykazuje slabé projímavé účinky.

Obsahové látky broskve obecně pomohou při zácpách i jako detoxikace prevence proti hemeroidům.

Minimální obsah sodíku, tuků a nutriční hodnota 220 kJ (52 kcal) na 100 g dělá z broskve ideální ovoce proredukční diety a při rozumné konzumaci sladkou odměnu pro diabetiky.

Obecně vzato, pokud se obecné látky tepelně nebo jiným způsobem nenaruší (nejvhodnější je tedy konzumace v čerstvém stavu), je broskev jako stvořená pro podporu srdce.

Vitamín C se podílí na syntéze kolagenu a je faktorem ovlivňujícím pevnost vlásečnic.

Pro udržení pravidelného srdečního tepu je důležitý vysoký obsah hořčíku (Mg) a draslíku (K), které podle studií snižují riziko srdečních onemocnění a mozkových příhod (dokonce o 40 %!).

Pro své protikřečové účinky je hořčík (Mg) používán jako adjuvantní léčivo při astmatu a kezmírnění menstruačních potíží a křečí.

Navíc společně s niacinem (B3) uklidňují mysl zlepšují náladu.

Stopové množství železa v plodech broskvoně obecné zbystřuje intelektčilost a prospěch u dětí, což prokázaly jednoduché porovnávací studie (pozorování vztahu jídelníček -> známky).

  • Lidová medicína
  • Broskvím je připisován pozitivní vliv na krásu, většinou kvůli úsměvu, který vyvolá její sladká chuť a také díky čáře, která dělí plod broskvoňe obecné na tvar připomínající oblé dámské pozadí.
  • Omezení

Provitamín A (beta-karoten) v přírodní formě je bez vedlejších účinků.

Je však nutno poznamenat, že vitamín A ve formě tablet, konzumovaný ve větším množství během těhotenství, může poškodit plod a jeho užívání je třeba konzultovat s lékařem nebo lékárníkem.

Látky podobné kyanovodíku mohou vznikat z obsahu pecek broskví a je rozumné se jim vyhýbat. Při větší konzumaci může obsažená kyselina citronová poškodit sklovinu.

Účinné látky

Plod broskve obsahuje velké množství vody (asi 88%). Obrovské množství sušiny zaujímá kromě vlákniny také jednoduší cukry s převahou sacharózy a dextrózy. Broskve obsahují kyselinu citronovou, jablečnou a hlavně kyselinu listovou (vitamin B9).

Z minerálních látek lze zmínit hlavně sodík a hořčík. Podíl tuků a bílkovin je prakticky zanedbatelný. V broskvi ještě najdeme betakaroten/provitamín A, vitamíny B (thiamin B1, riboflavin B2, B3, C, E).

Barvivo karoten plod chrání proti hmyzu a xantofyl zabraňuje vznikům volných radikálů.

Tradiční dávkování

Nejsou dostupná data k přesnému stanovení optimální dávky broskve. Zajímavý je však postup k přípravě broskvové masky. Broskve se umyjí a odpeckují. Ovoce se rozmačká, přidá se ušlehaný bílek a šťáva z 1/2 citronu.

Směs se nanáší kosmetickým kartáčkem nebo štětcem na odlíčenou a vyčištěnou pleť. Ručník namočený v horké vodě, vyždímaný a přiložený na masku zvýší prokrvení obličeje. Po 20 min. relaxaci se ručník sejme a maska se smyje vlažnou vodou.

Maska zužuje póry, vyhlazuje vrásky a po dokončení by se měla pokožka ošetřit hydratačním krémem.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector