Brokolice Účinky Na Zdraví?

Brokolice: složení a účinky na naše zdraví

  • Brokolice obsahuje velké množství antioxidantů. Brokolice obsahuje velké množství antioxidantů, které chrání naše buňky před volnými radikály. Antioxidanty v brokolici chrání buňky proti poškození.
  • Brokolice a zdravé oči. Když jsme byli ještě děti, často nám dospělí říkali, že je pro zdraví očí důležité jíst hodně mrkve (mrkev obsahuje lutein, který pozitivně působí na zdraví
  • Zdravá pokožka. Brokolice obsahuje velké množství vitamínu K a vápníku a také Vitamín C, které udržují naši pokožku zdravou.
  • Pomáhá regulovat krevní tlak. Draslík obsažený v brokolici pomáhá zlepšovat průtok krve. Chrom, hořčík a vápník pomáhá regulovat krevní tlak a zároveň působí jako prevence proti řadě srdečních nemocí.
  • Zdravé kosti a zuby. Brokolice obsahuje vápník, vitamín K a hořčík, který výrazně ovlivňuje zdraví našich kostí a zubů.
  • Brokolice je významným zdrojem hořčíku, což je minerál nezbytný pro činnost svalů, srdce, pro přenos nervových vzruchů, pro tvorbu hormonů. Vysoký podíl vlákniny v brokolici pomáhá proti ochabnutí střev, posiluje vrstvu epitelu sliznice střev a tím preventivně působí proti vážným střevním onemocněním včetně rakoviny.

    Na co je zdravá brokolice?

    Obsahuje celou řadu vitamínů (C, E, B1–B6, provitamín A a D), dále pak stopové prvky železa, vápníku, hořčíku, draslíku, zinku a řady dalších. Je také zásobárnou esenciálních aminokyselin a dalších látek, které vychytávají volné radikály, a tím zabraňují předčasnému stárnutí, ale působí také jako prevence rakoviny.

    Kdy Nejist brokolici?

    Brokolici ideálně zužitkujte hned, dokud je čerstvá. Pokud to však nezvládnete a nechcete s ní nic dělat, musíte ji zpracovat do týdne, pak začne být nepoživatelná. Brokolice navíc nesnese vlhkost, proto ji oplachujte až tehdy, než ji jdete tepelně zpracovat.

    Proč jíst brokolici?

    Brokolice pro naše zdraví

    Budete mít zájem:  Písek V Močovém Měchýři Příznaky?

    Díky obsahu vápníku může být prospěšná v prevenci kostních poruch, napomáhá k uchování si zdravých zubů. Draslík má přiznivé účinky na správnou činnost srdeční. Konzumací brokolice také podporujeme trávení, metabolismus i krvetvorbu. A v neposlední řadě zlepšujeme imunitní systém.

    Jaké vitamíny jsou v brokolici?

    Brokolice je bohatá na vitamín C a vitamíny skupiny B a beta-karoten. Z minerálů jsou hojně zastoupeny draslík, hořčík a železo. A samozřejmě vláknina. Není ani nutné dodávat, že příroda „namíchala“ všechny tyto a mnoho dalších látek, jejichž složení a mechanismy účinkování zatím ještě zdaleka neznáme, velmi vyváženě.

    Jak využít Košťál z brokolice?

    Pokud chcete zpracovat i košťál, je dobré ho oloupat, slupka bývá dřevnatá,“ říká Roman Paulus. Kmínek je pak možné přidat do vývaru nebo nakrájet dle libosti – na jemné nudličky či tenké penízky – a podušený servírovat třeba jako přílohu. Chutná jako mladý kedluben.

    Jak zapéct brokolici?

    POSTUP:

    1. Brokolici očistíme, omyjeme a rozdělíme na růžičky, které uvaříme v osolené vodě.
    2. Zapékací misku vymažeme máslem nebo olejem, na dno dáme uvařenou brokolici, nakrájenou šunku a navrch strouhaný sýr.
    3. Osolíme a opepříme.
    4. Zalijeme sladkou smetanou.
    5. Vše dáme zapéci do předehřáté trouby na 180 °C.

    Kdy Nejist květák?

    Máte-li navíc problémy se štítnou žlázou, omezte zcela určitě zeleninu, která obsahuje látky, jež patří do skupiny látek goitrogenních, tedy těch, které blokují produkci hormonů štítné žlázy – ty hrají nezastupitelnou roli při řízení metabolismu. Jde především o brokolici, květák, kapustu a zelí.

    Která část brokolice se konzumuje?

    Jezte i stonky

    Většina lidí konzumuje z brokolice jen její růžičky. Měli byste vědět, že stonky obsahují mnohem více vlákniny, a navíc, mají sladkou a příjemnou chuť.

    Jak poznat Plesnivy květák?

    Na květáku vznikají černé či hnědé skvrny způsobené patogeny. Stejně jako plísně však skvrny neproniknou hluboko do květáku a stačí je vyříznout. Pokud květák výrazně změnil barvu, je třeba ho vyhodit.

    Budete mít zájem:  Naučte se konečně správně plavat

    Co s brokolici?

    12 fantastických receptů z brokolice, které dají do pořádku Vaši postavu a zdraví.

    1. Zapékaná brokolice s bramborem, sýrem a česnekem.
    2. Špagety s brokolicí a nivou.
    3. Brokolicový salát s kuřecím masem.
    4. Brokolicový salát se zakysanou smetanou.
    5. Zapečené těstoviny s brokolicí a kuřecím masem.
    6. Brokolicový salát s červenou cibulí

    Co to je Košťálová zelenina?

    Košťálová zelenina je zelenina se ztlustlou lodyhou, tj. s košťálem. Jsou to rostliny rodu brukev (Brassica) z čeledi brukvovité (Brassicaceae). Mezi košťálové zeleniny, které patří do druhu brukev zelná (Brassica oleracea), se řadí zelí, kapusta, kadeřávek, květák, brokolice a kedluben.

    Co obsahuje květák?

    Květák je nízkokalorická zelenina, která vás díky vysokému obsahu vlákniny zasytí na dlouhou dobu. Je bohatý na vitaminy a minerály – vitamin C, vitamin K, kyselinu listovou a také draslík, vápník a hořčík. Tmavší druhy květáku mají ještě vyšší obsah vitaminů a minerálů.

    Kde roste brokolice?

    Má ráda půdy kypré, zásadité hlinitopísčité (pH minimálně 6) a pohnojené kvalitním kompostem. Brokolice preferuje světlá a vzdušná místa, pokud ji vysadíme do stínu, poroste pomaleji arůžice bude menší. Nejlépe se jí daří při teplotě od 10 do 25 °C, ve vyšších teplotách rychleji vykvétá.

    Jak dlouho se vaří brokolice ve vodě?

    Brokolici stačí vařit 10 – 15 minut. 10 minut vaříme růžičky ve vodě, 15 minut je povaříme na páře.

    Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Adblock
    detector