Bramborová šťáva a zdraví

V dnešní době jsou brambory zcela obyčejnou potravinou na našem stole. Existují ale i další způsoby, jak vhodně brambory využít k vlastnímu prospěchu. Šťáva z brambor je nejmocnějším přírodním lékem proti nádovorvým onemocněním, vysokému tlaku, cukrovce a dalším vážným onemocněním.

Brambory

Velmi užitečné vlastnosti syrových brambor byly po dlouhá léta známa v lidovém léčitelství. Navzdory všem těmto výhodám se ale stalo zvykem jíst brambory tepelně zpracované. To je ale právě ta podstatná chyba! Brambory v syrovém stavu jsou velmi zdravým a užitečným jídlem.

Bramborová šťáva a zdraví

Způsob přípravy

Zcela mylné představy kolují i o způsobu přípravy. Převažuje názor, že je zcela nezbytné před jídlem odstranit slupku z brambor, jelikož syrová slupka je jedovatá.

Ve skutečnosti brambory od ekologických pěstitelů neobsahují žádné jedovaté látky, které by mohly škodit lidskému zdraví. Nebezpečí číhá pouze u nezralých zelených brambor a malých klíčků.

Ty totiž obsahují jed, který vás může nepříjemně potrápit. Ovšem naklíčené brambory nevyhazujte, stačí se jen klíčků zbavit .

Lékařské zkoumání

Již mnoho předních odborníků napsalo o léčivých vlastnostech bramborové šťávy. John Lasindzer je přesvědčen, že bramborová šťáva je nejlepším přírodním lékem k léčbě gastritidy, která v dnešní době postihuje stále více lidí.

Lasindzer doporučuje vypít lžíci bramborové šťávy s malým množstvím vody vždy půl hodiny před snídaní, obědem a večeří. Při léčbě žaludku se zase doporučuje 0,5 dcl na lačný žaludek, hodinu před snídaní, obědem a večeří.

Dalším předním odborník, zabývající se bramborovou šťávou, je doktor Tucakov, který tvrdí, že tato šťáva má příznivý vliv na snížení hladiny cukru v krvi, na léčbu plic a dalších onemocnění postihující dýchací ústrojí.

Bramborová šťáva a zdraví

Buddhistický mnich Tomizawa, autor knihy Cesta ke zdravému životnímu stylu, říká: „Nebojte se rakoviny, pokud denně vypijte 250 ml bramborové šťávy, značně tak přispějete k léčbě rakoviny a jiným vážným onemocněním.

“ Kagaminovi, profesorovi z japonské univerzity, se podpořilo tato tvrzení potvrdit svým výzkumem. Profesor zkoušel syrové brambory na myších, které trpěly nádorovým onemocněním a zjistil, že bramborová šťáva opravdu dokáže potlačit jejich růst.

Výsledky tohoto výzkumu byly zveřejněný na Mezinárodním kongresu pro boj proti rakovině, který se konal v Německu.

Léčivé účinky brambory

Nehledě na pozitivní účinky bramborové šťávy při léčbě vážných nemocí, pití tohoto léku je vynikajícím nástrojem pro posílení imunitního systému.

Kromě toho, že pomáhá snižovat četné bolesti hlavy a menstruační bolesti, dokáže si poradit i s pocity slabosti a vyčerpáním.

Pokud vás něco podobného trápí, vyzkoušejte džus skládající se ze šťávy ze středně velké brambory, mrkve a jablka. Tento džus pijte jednou denně po dobu dvou týdnů.

Bramborová šťáva a zdraví

Bramborová šťáva tedy pozitivně ovlivňuje

  • imunitu
  • detoxikaci těla
  • léčbu kožních onemocnění
  • léčbu rakoviny a gastritidy
  • hladinu cukru v krvi
  • funkci jater a ledvin
  • kardiovaskulární systém

Pokud budete jíst syrové brambory se slupkou, bude vaše tělo dostávat vysokou dávku potřebných živin, kterými jsou sacharidy, bílkoviny, vitamín C a B6, draslík, železo, hořčík a zinek. Je velmi důležité poznamenat, že pokud brambora projde varem, ztrácí veškerou zásobu vitamínu C.
Mimo jiné, brambory jsou velmi účinné při léčbě kožních problémů. Díky nim bude vaše pleť čistá, zářivá, bez akné a černých teček. Syrové brambory tak můžete pojídat, nebo si z nich připravit čistící pleťovou masku.

Bramborová šťáva a zdraví

Příprava šťávy z brambor

stavaNejprve omyjte brambory a odstraňte všechny zelené části a klíčky. Poté je nakrájejte na tenké plátky, zabalte do tenké tkaniny a vymačkejte. Pokud disponujete odšťavňovačem, je příprava o to jednodušší. Vždy byste měli pít čerstvě vymačkanou šťávu.

Pro lepší chuť lze přidat šťávy z jiné zeleniny či ovoce a dosladit medem podle chuti. Tato kombinace už záleží jen na vás.
Neničte zdravou sílou brambor tím, že je přeměníte na vařenou přílohu, kaši či salát.

Vyzkoušejte jí i v syrovém stavu a vaše tělo vám poděkuje.

Bramborová šťáva a zdraví

ZÁZRAČNÁ BRAMBOROVÁ ŠŤÁVA

Syrové brambory nejsou pro člověka příliš stravitelné, to však neplatí o jejich šťávě. Ta sice nemá relativně žádnou chuť, zato však má velkou ozdravnou moc.

Bramborová šťáva obsahuje velké množství vitamínů a to i ve slupce. Je to především tolik vyhledávané a tolik potřebné C, ale také důležitý vitamín B.

Dále tu najdeme vlákninu, bílkoviny, minerální látky (například draslík, hořčík, fosfor, vápník…).

Jak si šťávu připravíme

Zralé brambory oloupeme a omyjeme ve studené vodě. Dobře se ujistíme, že jsme z nich odstranili všechny černé skvrnky, a hlavně zelená místa na slupce – tyto defekty totiž obsahují zvýšené množství toxických látek. Šťávu pak získáváme z odšťavňovače.

Možná nás překvapí, že bramborová šťáva nemá žádnou chuť. Také proto je ideální smíchat ji například se šťávou z mrkve, okurky, červené řepy… nebo třeba přidáme kokosovou vodu.

Je ideální ingrediencí do smoothies, přidávat k ní můžeme i nejrůznější zdravé bylinky – vynikající je například kopřiva, šalvěj…

Pravidelná konzumace a zdravotní účinky

Minerály a vitamíny jsou důležité pro fungování celého našeho těla. Pokud budeme brambory a hlavně jejich šťávu konzumovat pravidelně, můžeme se těšit na zlepšení našeho zdravotního stavu. Existuje mnoho důvodů, proč pít bramborovou šťávu, protože ovlivňuje kladně mnoho funkcí našeho těla, pomáhá s nejrůznějšími problémy a také zlepšuje naši imunitu.

Zdravé srdce a cévní systém – pozitivně působí na náš kardiovaskulární systém – bramborová šťáva zvýší krevní oběh v celém těle.
Ledviny – šťáva příznivě působí na ledviny a je vynikajícím doplňkem při léčbě jakéhokoliv jejich onemocnění.

Dokáže zabránit tvorbě kamenů v močových cestách i srůstům v močové trubici, které jsou tak často provázeny bolestivými stavy.
Trávení – protože je bramborová šťáva alkalická, je ideální pro zklidnění trávicího traktu. Pomůže při léčení poruch trávení i při přebytku kyselin v těle.

Je vynikající na podrážděný žaludek a střeva, pomáhá při žaludečních vředech, a dokonce působí preventivně proti jejich vzniku.
Zdravé kosti a klouby – díky protizánětlivým účinkům a schopnosti odplavovat z těla kyselinu močovou pomáhá při artritidě i u dalších bolestí kloubů či bolestí zad.

Šťávu začneme pít hned při prvních projevech artritidy.

Protizánětlivé účinky – využijeme především při zánětlivých onemocněních, například zánětů střev, pochvy či močového měchýře, ale i při problémech se slinivkou …
Detoxikace – bramborová šťáva nám dokáže detoxikovat celé tělo.

Ozdraví ledviny i játra, ale také žaludek.
Redukční dieta – šťávu můžeme využít při hubnutí. Stačí ji pít dvakrát denně, pijeme 1 pohár každé ráno a večer zhruba dvě hodiny předtím, než jdeme spát.

Pokožka – bramborová šťáva má uklidňující účinky na podrážděnou pokožku, je vynikající na ekzémy a akné.
Cholesterol – dokáže snižovat hladinu cholesterolu, a tím obecně zlepší náš zdravotní stav. Je vhodná také pro diabetiky.

Protirakovinové účinky – bramborová šťáva je vhodná jako podpůrný prostředek k léčbě nádorů, prokazatelně zastavuje růst rakovinných buněk.

Bramborová šťáva a zdraví BRAMBORY Bramborová šťáva a zdraví BRAMBOROVÁ ŠŤÁVA Bramborová šťáva a zdraví ZDRAVÍ

Bramborová šťáva účinně zabíjí rakovinu a snižuje krevní cukr

Italové mají těstoviny, Japonci zase rýži a střední Evropa má jako svou základní potravinu brambory. Spousta typických českých jídel spoléhá na brambory ať už jako surovinu nebo jako přílohu. Právě proto, že brambory jíme naprosto běžně, neuvědomujeme si jejich léčivé schopnosti.

Obzvlášť, když přijde řeč na syrové brambory, které mnozí považují za nezdravé a někdy dokonce až zdraví nebezpečné. Jistě, brambory s klíčky nebo zelenou slupkou není vhodné jíst zasyrova, pro běžné brambory to ale neplatí.

To dokonce potvrzují mnohé lékařské studie, které zaznamenaly příznivé účinky syrových brambor například na cukrovku, rakovinu, bolest v kříži, vysoký krevní tlak, apod.

Brambory jsou plné zdraví

Lilek brambor je rostlina, jejíž hlízy můžete během oběda vidět na svém talíři. Běžné brambory jsou velmi nenáročnou plodinou, a proto jsou tak oblíbené.

Bramborová slupka obsahuje živiny v podobě vitamínu C, vitamínu B6, draslíku, hořčíku, zinku, železa, proteinů a uhlohydrátů. Bohužel část těchto látek se vařením ztrácí, což je veliká škoda.

Syrová brambora střední velikosti totiž obsahuje až 45% doporučované denní dávky vitamínu C. Izolovaná šťáva z brambor toho přitom pro vaše zdraví může udělat mnoho dobrého:

  • Léčba kožních problémů – hydratování pleti, při odstranění černých teček a akné dosáhnete přikládáním nastrouhané brambory na problematické místo. Stejné účinky mají brambory i na celulitidu.
  • Podpora imunity – díky vysokému obsahu vitamínu C.
  • Odplavování škodlivin – detoxikace organismu slupkou z brambor a jejich nahrazení spoustou živin.
  • Zmenšuje rakovinotvorné buňky – toto zjištění prezentovat Dr. Kagamine, profesor medicíny z Japonska, který izoloval ze syrových brambor základní složku. Tuto látku poté testoval na myších, u kterých bylo prokázáno zmenšení nádorových buněk.
  • Potlačuje únavu
  • Snižuje obsah cukru v krvi – tím pomáhá předcházet vzniku cukrovky.
  • Pomáhá při onemocnění jater a ledvin – pročišťují organismus.
  • Ochrana proti kardiovaskulárními onemocněními – konzumací syrových brambor tak můžete předcházet mrtvici.
  • Účinná při léčbě gastritidy a jiných žaludečních problémech – léčí nejen záněty žaludku, ale také problémy s trávením a dvanácterníkové potíže.
Budete mít zájem:  Test margarínů: Čím méně tuku, tím více vody

Bramborová šťáva a zdraví
iVařením brambory zbavujete mnoha živin.

Výroba šťávy z brambor je velmi jednoduchá. V podstatě stačí brambory vložit do odšťavňovače, který práci vykoná za vás.

Další možností, pokud tímto přístrojem nedisponujete, je brambory nakrájet na velmi tenké plátky a položit na látku. Do té bramborové plátky zabalte a šťávu vymačkejte.

Poslední možností je brambory nastrouhat a nechat odstát. Vzniklou směs poté přeceďte přes plátýnko a bramborovou drť přitom dobře vymačkejte.

Před vytvářením šťávy nikdy nezapomeňte brambory dobře očistit od zelených míst a klíčků. Slupku bramborám nechte, neboť se v ní nachází mnoho živin. Na dochucení šťávy lze použít ovoce nebo zeleninu vlastní volby – například můžete přidat šťávu z mrkve, jablek nebo citrónu. Na doslazení použijte med.

Bramborová šťáva a zdraví
iSlupku odstraňujte jenom pokud je to nutné.

10-22. Bramborová šťáva ***

Bramborová šťáva a zdravíBramborová šťáva a zdraví

 

     Syrové brambory obsahují lehce stravitelné přírodní cukry, které se vařením změní ve škrob. Brambory by se měly škrtnout z jídelníčku všem lidem nemocným pohlavními chorobami nebo těm, u nichž je pohlavní pud příliš silný.

     Kombinace vařeného masa a bramborů zesiluje účinek jedovatého solaminu v bramborách (alkaloid, který je zvláště v nazelenalých bramborách bohatě obsažen), který ovlivňuje nervy, kontrolující pohlavní orgány. Spolu s krystalky kyseliny močové ze snědeného masa může tyto orgány nadměrně dráždit.

     Šťáva ze syrových brambor se však ukázala být užitečnou při nečisté pleti. Její čisticí účinek je podmíněn vysokým obsahem sodíku, síry, fosforu a chloru. Tyto prvky jsou však plnohodnotné jen u syrových brambor. Vařením se promění v anorganické částice a jako takové jsou nepoužitelné.

     Čerstvé syrové organicky vypěstované brambory jsou velice chutné. Jsou beze sporu dobrou potravinou a mnoho lidí je má rádo.

     Syrová bramborová šťáva smíchaná se šťávou z karotky je dobrý čisticí prostředek pro organizmus.

     Syrová bramborová šťáva smíchaná se šťávou karotkovou a celerovou je požehnáním pro všechny, kdo trpí žaludečními, nervovými a svalovými potížemi, například podagrou a ischiasem.

V těchto případech odezní potíže v překvapivě krátké době, jestliže pijeme půl litru shora uvedené směsi denně spolu s půl litrem šťávy z karotky, tuřínu a okurek a současně nejíme maso, drůbež a ryby.

     Některým pacientům s emphysemem plic pomůže směs šťáv z karotky, petržele a syrových brambor.

     Sladké brambory (topinambury) nejsou z botanického hlediska příbuzné s běžnými, nebo také „irskými“ brambory. Obsahují o třetinu více uhlovodanů, třikrát tolik vápníku, dvakrát tolik sodíku, více než dvakrát tolik křemíku a více než čtyřikrát tolik chloru než normální brambory.

     Z uvedených důvodů je hodnota šťávy ze sladkých bramborů ještě větší než z bramborů normálních. Protože sladké brambory snadněji podléhají zkáze než brambory běžné, musíme při kupování dávat pozor na různá zevní poškození, která rychle „nakazí“ celý brambor.

Upozornění

Je pochopitelné, že při závažných onemocněních je lékařská pomoc nevyhnutelná a omezit se v takových případech na léčení svépomocí může být životu nebezpečné. Rady a doporučení, se kterými se setkáte na těchto stránkách, tedy v žádném případě nemají nahradit lékaře.

Jejich cílem je spíše prevence různých onemocnění rozšíření všeobecných znalostí a informování o významu přírodních léčivých sil, aby si čtenář v případě potřeby mohl sám pomoci jednoduchými a přirozenými prostředky.

Autoři nemohou ručit za následky vyplývající ať už ze správného, či nesprávného použití metod a receptů, které jsou prezentovány.

Šťáva z brambor dokáže zázraky. Nevylévejte jí, prozradíme, jak ji využít

Brambora je podceňovaná plodina. Většina z nás vůbec neví, jaký poklad v bramborách máme. Britští vědci ji dokonce označili jako nejbohatší na vitaminy! Brambory obsahují pětkrát více vlákniny než banán, obrovské množství vitaminu C a také selen, kterého je v bramborách více než v ořechách a např. dýňových či lněných semínkách.

Obecně lze brambory charakterizovat jako komplex vitaminů a stopových prvků v kombinaci pro člověka nejvyváženější. Obyčejná šťáva z brambor, která vznikne třeba při jejich strouhání, ve většině domácností končí v odpadu. Což je velká škoda, protože má opravdu úžasné účinky.

Zdroj přírodních sedativ

Brambory obsahují, sice malé množství, ale přece jen některé druhy benzodiazepinů. Proto je žaludek po bramborách klidnější. Tento snadno stravitelný sacharid nezpůsobuje plynatost.

Pomůže snížit tlak

Kvůli obsahu draslíku je šťáva z brambor vhodná na snížení krevního tlaku. Doporučuje se dvakrát denně vypít 1 dcl bramborové šťávy, nejlépe po dobu 6 týdnů.

Na překyselený žaludek

Zásaditost brambor pomůže překyselenému organismu. Smíchejte dvě deci šťávy a jednu lžíci citrónové šťávy a pijte dvakrát denně po dobu 5 dní.

Hojivé a regenerační účinky 

Brambory obsahují látku zvanou alantoin. Tato látka má hojivé a regenerační účinky, urychluje hojení sliznic i pokožky. Proto se také může použít jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny, aftech a u paradentózy. Hojivý účinek má na poškozené sliznice žaludku, hltanu, při žaludečních a dvanácterníkových vředech.

Očistěte tělo od toxinů

Stejně tak je pití bramborové šťávy dobrým způsobem, jak zvýšit svou imunitu. Šťáva z brambor čistí tělo od toxinů, a tak samozřejmě člověka zbavuje i kožních problémů.

Připravte si bramborovou šťávu

Brambory důkladně omyjte, nastrouhejte a nechte chvíli odležet. Teprve potom vytlačte šťávu do sklenice. Pokud se vám nechce strouhat, jednoduše je rozemelte v mixéru. 

Pokud stále přemýšlíte nad tím, proč byste zrovna  bramborovou šťávu měli zařadit do svého jídelníčku, následující fakta vás mohou přesvědčit.

Jak je bramborová šťáva prospěšná našemu tělu?

  • má alkalické účinky
  • pomáhá zejména při překyselení organismu, zabraňuje kardiovaskulárním onemocněním, je i vhodnou prevencí před rakovinou
  • pomáhá při bolestech kloubů, zad
  • zlepšuje krevní oběh
  • snižuje cholesterol
  • má detoxikační účinky
  • je testována i jako léčba hepatitidy
  • pomáhá při hubnutí
  • některé studie hovoří o jejích pozitivních výsledcích při léčbě onemocnění ledvin 
  • červená a fialová odrůda brambor je bohatá na antokyany, které urychlují hojení ran
  • žlutá a oranžová odrůda obsahuje zeaxantin, který zlepšuje naše vidění
  • bramborová šťáva je bohatá na vitamin A, C, kalcium, železo, magnézium a protein
  • Bramborová šťáva na tři nemoci
  • Na žaludeční problémy
  • Hemoroidy, zánět střeva, peptický vřed. Proti nim můžeme kromě medikamentů bojovat i bramborovou šťávou. 

Bramborová šťáva a zdraví Při strouhání brambor vznikne šťáva plná cenných látek

Domácí bramborová šťáva, která bojuje proti cukrovce i rakovině. Připravíte jí snadno a její účinky vás překvapí! –

Bramborová šťáva a zdraví

Dobře, přiznám bez mučení – domácí bramborová šťáva rozhodně nezní zrovna dvakrát lákavě a vůbec bych se nedivila, kdyby se vám na tváři objevil znechucený výraz už jen při samotné představě, že byste něco takového měli pít. I když se vám co do chuti šťáva z brambor možná nezamlouvá, její pozitivní účinky na naše zdraví vás určitě mile překvapí!

O pozitivních účincích syrových brambor věděli již naši předci, hojně na ně sázeli i lidoví léčitelé, kteří jejich vlastností využívají již po staletí. Mezi lidmi se bohužel traduje představa, že syrové brambory nejsou zdravé, i když je tomu ve skutečnosti právě naopak.

Domácí bramborová šťáva a její přínosy na naše zdraví

Možná už v tuto chvíli začínáte měnit názor a říkáte si, jestli přeci jen na té šťávě ze syrových brambor něco nebude. Věřte, že bude a nebude toho málo! Mám pro vás seznam pozitivních přínosů bramborové šťávy na naše zdraví. Chcete je prozradit?

  • odplavuje z těla toxické látky
  • snižuje hladinu cukru v krvi
  • funguje jako ochrana před vznikem kardiovaskulárních onemocnění
  • podporuje detoxikaci organismu
  • zvyšuje funkci imunitního systému
  • podporuje léčbu onemocnění kůže
  • bojuje proti rakovině
  • napomáhá při léčbě žaludečních problémů

Co v sobě obsahuje bramborová slupka?

Bramborová slupka je přesně ta část brambor, kterou zpravidla vyhazujeme do koše, aniž bychom se zamysleli nad tím, jestli náhodou nemůže nějakým způsobem podpořit naše zdraví. Přitom je to právě slupka z brambor, která v sobě obsahuje spoustu cenných a pro naše tělo důležitých látek:

  • vitamín C
  • vitamín B6
  • draslík
  • železo
  • zinek
  • uhlohydráty
  • protein
  • hořčík

Vlastně na tom vůbec nic není. Domácí bramborová šťáva je na přípravu opravdu nenáročná, jen si zde dovolím zmínit, že byste měli vždy pít pouze čerstvou šťávu, kterou si pro vylepšení chuti můžete smíchat například s ovocem nebo zeleninou, aby vám to více chutnalo.

Budete mít zájem:  Voda s citronem a další letní potraviny, které škodí zubům

Bramborovou šťávu připravíte tak, že brambory omyjete, zbavíte je klíčků a zelených částí, nakrájíte na plátky a zabalíte do látky. Následně z plátků vymačkáte co možná nejvíce šťávy a tím je celý proces u konce. Pokud máte doma odšťavňovač, můžete si práci usnadnit s jeho pomocí.

Bramborová šťáva má velmi pozitivní vliv na lidské zdraví

Že vás dosud nenapadlo využít bramborovou šťávu? Zjistěte o ní více právě teď a přesvědčte se sami o tom, že zbavovat se této blahodárné tekutiny není úplně nejlepší nápad. Bramborová šťáva má velmi pozitivní vliv na lidské zdraví a v tomto podzimním období vám rozhodně přijde k duhu.

Bramborová šťáva a zdraví

Proč je bramborová šťáva tak mimořádná?

Jako mnoho dalších přírodních léčiv, i bramborová šťáva si zaslouží naši pozornost. Pozitivní dopad má na celý váš organismus.

Její hlavní parketou jsou však hlavně problémy se žaludečními vředyzáněty žaludku. Určitě to neznamená, že teď lékař může skartovat vaši dokumentaci, protože vy se už v ordinaci neukážete.

Při jakýchkoliv zdravotních obtížích je vždy na místě s lékařem vše konzultovat.

Nicméně bramborová šťáva a její příznivé vlivy na žaludek a žaludeční vředy má své mnohé obdivovatele. Při problémech se žaludkem se doporučuje vypít sklenici vody smíchanou s jednou lžící bramborové šťávy. Dejte si ji půl hodinky před každým jídlem a obtíže budou mnohem snesitelnější.  Přidáte se k fanouškům bramborové šťávy také vy? Zatím váháte? Pak nepřestávejte číst.

Žádná obyčejná šťáva! Co ještě dokáže?

Naučíte li se do sebe vpravit každý den pár lžiček bramborové šťávy, zajistíte svému tělu i zdraví spoustu prospěšných látek. Šťáva z brambor je mimořádná hlavně díky kombinaci svého složení. Vládne vitamíny C a E, ale ani vitamíny skupiny B vám neodepře. Obsahuje mimo jiné také železo, či kyselinu listovou.

Co vás však obzvláště potěší, je její zásadité působení v organismu. Proto ať hubnete, nebo chcete srovnat trávení, je bramborová šťáva ideální pomocnicí.

Že jste o ní měli lepší mínění? Ještě zdaleka nejsme u konce. Přijdete si na své.

  • Snižuje hladinu cholesterolu
  • Výrazně detoxikuje tělo
  • Pomáhá při zánětech dutiny ústní, či při častých a bolestivých aftech
  • Okamžitě zabírá při pálení žáhy
  • Posiluje imunitu
  • Platí také na bolest hlavy
  • Preventivně působí proti kardiovaskulárním chorobám
  • Zklidňuje a vyživuje kůži, často pomáhá při kožních problémech
  • Řeší zápach z úst

Buďte pečliví a opatrní

Nikdy, nikdy, nikdy si nedávejte šťávu z nekvalitních brambor. Popíjíte ji přece jen syrovou a proto je pozornost věnovaná kvalitě opravdu žádoucí. Zdraví si přece chcete posílit a zlepšit, ne naopak.

Vybírejte proto vždy jen ty opravdu zdravé brambory a bez klíčících oddenků. Vždy brambory důkladně oloupejte a zbavte je všech podezřelých teček a flíčků. Další postup už je jen na vás. Sáhnete po odšťavňovači, nebo je nastrouháte najemno, šťávu si z nich ručně vymačkáte a uděláte k večeři bramboráky?

Ať tak, nebo tak, s konzumací šťávy to nemusíte nijak přehánět. Její účinky jsou mocné, a proto není nutné popíjet ji jako vodu. Když se vám však přece jen podařilo dostat z brambor opravdu hodně šťávy, uložte si ji do tmavé lahve a skladujte si ji v lednici.

Napsala Bára Klímová

Jak využít bramborovou šťávu | rady pro zdraví

Domů » Ovoce, Zelenina a Houby

Syrové brambory jsou zdrojem mnoha cenných látek. Nalezneme v nich mimo jiné vitamíny skupiny B a vitamíny C a E, z minerálů pak zinek, hořčík, železo, selen a další. Obsahují také allantoin, což je látka s výraznými hojivými a regeneračními schopnostmi. 

Díky těmto (a mnoha dalším látkám) oplývá bramborová šťáva následujícími léčivými účinky:

  • Má protizánětlivé, hojivé a regenerační účinky na sliznice i pokožku.
  • Posiluje imunitu, detoxikuje organismus.
  • Zlepšuje stav kloubů, pomáhá při revmatismu a artritidě.
  • Léčí kašel a další nemoci dýchacích cest a plic.
  • Usnadňuje trávení, zmírňuje pálení žáhy, odstraňuje přebytečné kyseliny.
  • Má příznivý vliv na stav ledvin a jater a působí proti žaludečním a dvanácterníkovým vředům a jiným potížím.
  • Snižuje krevní tlak a hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
  • Zevně pomáhá při léčbě akné, ekzémů, spálenin, popálenin a dalších kožních problémů, zabraňuje také stárnutí pleti a používá se i proti celulitidě a také proti padání vlasů a jejich lámavosti.
  • V neposlední řadě má prokázané protirakovinné účinky.

Šťávu z brambor nejlépe vylisujete pomocí odšťavňovače. Pokud jej však nevlastníte, nemusíte zoufat, stačí oloupané a omyté brambory nastrouhat najemno, nechat chvíli odstát a šťávu z nich následně přes plátýnko vymačkat.

Užívá se jeden šálek bramborové šťávy 1 – 2x denně nejlépe nalačno po dobu několika týdnů. Její chuť lze vylepšit přidáním malého množství medu nebo ji můžete smíchat s mrkvovou či jablečnou (případně jinou) šťávou.

Zevně můžete šťávu využít k potírání pokožky postižené kožním onemocněním, jako pleťové tonikum či vlasový zábal. Nastrouhanou bramboru pak lze použít jako pleťovou masku nebo obklad.

Bramborovou šťávu je možné doplnit také čerstvými bylinkami.

Vybírejte pouze zdravé a naprosto zralé hlízy, nejlépe v BIO kvalitě či doma vypěstované.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.

Bramborová šťáva je všelék

Brambory jsou dodnes považovány za stravu bohatou na sacharidy. Jako příloha u diet jen tak neprojdou, ale my se dnes podíváme na jejich výživový profil z trochu jiného úhlu.

Šťáva z brambor vlastní mnoho zdravotních přínosů. Bramborová šťáva detoxikuje tělo, ale lze jí použít i jako lék na horečku a k odstranění infekce.

Existuje spoustu různých druhů brambor včetně tvarů a velikostí. Nicméně roli splňují díky tomu, že jsou nabité živinami – draslík, thiamin, niacin a vitamín C. To z nich činí ideální součást zdravé výživy.

Jednoduše nakrájejte dva středně velké brambory a dejte je do odšťavňovače. Získáte tak cca půl hrnku šťávy, která je velmi silným výživovým doplňkem. ½ šálku poskytuje téměř 27% denní doporučené denní dávky draslíku a více, než 50% referenčního příjmu vitamínu C. Taktéž vitamín B1 (thiamin) je tu obsažen asi 20 % a tentýž podíl i vitamínu B3 (niacin).

Studie z roku 2012, kterou provedli polští vědci z jedné univerzity věd o živé přírodě, zjistila, že brambory vlastní vysoký antioxidační účinek – tato kvalita se údajně zvyšuje, když jsou brambory zpracovávány odšťavňováním.

Zde je několik skvělých léků z brambor, které stojí za to vyzkoušet:

Zdraví zažívacího traktu a žaludeční potíže

Brambory po staletí konzumovali lidé s trávicími problémy – od pálení žáhy až po zažívací potíže. Bramborová šťáva se doporučuje k úlevě od gastritidy (zánětu žaludku) a žaludečních vředů. Také pomáhá očistit střeva a celkově snížit množství kyseliny v gastrointestinálním systému.

Pokud máte špatný cholesterol a vysokou hladinu triglyceridů, pití bramborové šťávy je ku prospěchu.

Artritida

Jedna až dvě lžičky bramborového šťávy před každým jídlem, přispívá ke zlepšení příznaků artritidy. Alternativně se dají použít i čisté bramborové slupky, které uvaříte v hrnci s vodou po dobu tří až pěti minut. Ochlazenou scezenou vodu pijte až čtyřikrát denně, abyste zmírnili bolesti a záněty artritidy. Voda z uvařených slupek se dá konzumovat i na očistu jater.

Kurděje

Kurděje je onemocnění způsobené nedostatkem vitamínu C, jehož příznaky jsou oteklé, krvácející dásně a problémy s hojením ran. Vzhledem k vysoké hladině vitamínu C je bramborový „džus“ při pravidelném užívání užitečný jako prevence vzniku kurdějí.

Péče o kůži

Brambory jsou skvělým přírodním čistícím prostředkem, zejména na pokožku obličeje. Nastrouhejte syrový brambor a potřete si tím kůži, poté opláchněte. Živiny v bramborách se vstřebají do pokožky a výsledkem je zářivá jasná pokožka. Z části má vliv i na hyperpigmentaci – účinkem je vybělení pokožky.

K ošetření drobných poranění kůže nastrouhejte malé množství brambor a smíchejte je s medem nebo olivovým olejem. Aplikujte tuto směs na postiženou oblast a fixujte ji obvazem asi dvě hodiny. K ošetření úpalu nakrájejte brambory na tenké plátky a položte je na několik minut na spálené místo, aby se zmírnila bolest.

Pro ošetření bolestí hlavy nakrájejte bramboru na tenké plátky a položte si je na čelo.

K léčbě chronických bolestí hlavy pijte čtvrtinu šálku horké bramborové šťávy před každým jídlem (ne více, než třikrát denně).

Probuďte unavené oči

Na každé víčko přiložte plátek brambory a nechte ho několik minut působit. Zbavíte se tak i opuchlých očí.

Budete mít zájem:  Proč budeme od září zase nosit roušky. Vysvětlení ministerstva

Detoxikace na nohy

Víte o tom, že kůži někdy nazývají třetí ledvina? Hraje totiž úlohu ve vyplavování toxinů. Dva tenké plátky syrového bramboru vložte do ponožek a navlékněte si na ně ponožky. Nechte na nohou několik hodin. Brambory z těla vytáhnou škodlivé látky.

Podle reflexologie je pravděpodobné, že když se živiny z brambor dostanou do těla, zabíjejí bakterie a viry. Stejně tak dobře, pomáhají při horečce, kdy plátky v ponožkách 2 – 3 hodiny způsobí pokles tělesné teploty.

Bramborové obklady dokážou vstřebat i hnis během 1 – 3 dnů. Strouhaný brambor umístěte do gázy a přiložte na infiltrovanou oblast a fixujte látkovým obvazem. Nechte takto po dobu 24 hodin ke tlumení zánětu a vyléčení infekce.

Proti rakovině

Látka v bramborové šťávě zvaná patatin dokázala zastavit šíření rakovinných buněk u myší s rakovinou melanomu. Také podle výzkumů „in vitro“ byl prokázán antiproliferativní účinek na lidské buňky rakoviny tlustého střeva a jater.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

"Obyčejná" štáva z brambor léčí od trávení až po rakovinu. 11 jejích úžasných přínosů pro naše tělo

Většina lidí nikdy nezkoušela vypít sklenici bramborové šťávy, ale působivé zdravotní přínosy této neobvyklé zeleninové šťávy vás mohou překvapit.

Vyrobené ze škrobovité hlízy rostliny Solanum tuberosum, bramborová šťáva byla po staletí používána po celém světě.

Zatímco chuť je spíše nevýrazná, je to vynikající šťáva, která se může smíchat s jinými zeleninovými šťávami pro nápoj lepší chuti.

Bramborová šťáva nabízí řadu živin, včetně vitaminů C, draslíku, různých vitamínů B, vápníku, železa, fosforu, mědi a síry, mezi dalšími fytonutrienty a organickými sloučeninami. Je zajímavé, že většina živin v bramborách je ve slupce, takže je důležité, abyste při výrobě šťávy doma neloupali brambory.

Bramborová šťáva kvůli přítomnosti mnoha živin má impozantní seznam přínosů pro zdraví. Podívejme se na některé výhody podrobněji.

Výhody bramborové šťávy

Mezi nejpůsobivější účinky brambory patří zejména prevence stárnutí, podpora trávení, léčení vředů, podpora jater, zlepšení oběhu, regulace tvorby hormonů, mimo jiné.

1. Zabraňuje stárnutí

Výzkum ukázal, že bramborová šťáva je schopná zvlhčit kůži a dodat antioxidanty k povrchu pokožky, což může pomoci snížit vzhled vrásek a stařeckých skvrn a zároveň chránit před záněty a kožními infekcemi.

Bramborová šťáva je vynikající posilovač energie, jelikož přírodní cukry v této šťávě jsou snadné formy energie. Kromě toho má bramborová šťáva vysoký obsah thiaminu, který může zlepšit schopnost těla rozkládat uhlohydráty na použitelnou energii.

3. Zlepšuje trávení

Obsah škrobu v bramborové šťávě byl spojen s léčením řady problémů s trávením a může napomoci uklidnění zánětu ve střevě a podporovat trávení, což eliminuje příznaky zácpy, nadýmání, křeče a stomatitidy.

4. Léčí vředy

Bramborová šťáva má dobře známé antacidové vlastnosti a má mírně alkalické pH. To může pomoci vyvážit kyselost ve střevě a zabránit / léčit žaludeční vředy. To může tvořit ochrannou vrstvu na sliznici žaludku, aby se zmírnila bolest a nepohodlí tohoto společného stavu, jak se léčí.

5. Zlepšuje zdraví srdce

V jedné sklenici bramborové šťávy je významné množství draslíku, což je více než 50% denního požadovaného příjmu. To znamená, že začátek vašeho dne sklenicí této šťávy snižuje napětí vašeho kardiovaskulárního systému, uvolněním napětí na krevních cévách a tepnách, čímž se snižuje krevní tlak. To také snižuje riziko srdečního záchvatu, aterosklerózy a mrtvice.

6. Zvyšuje imunitu

Bramborová šťáva bohatá na vitamín C posiluje imunitu tím, že stimuluje tvorbu bílých krvinek. Jiné antioxidanty a imunostimulanty také chrání proti chronickým onemocněním a snížením oxidativního stresu.

7. Zrychluje hojení ran

Bramborová šťáva je bohatá na vitamín C, který pomáhá stimulovat tvorbu kolagenu a zrychluje hojení ran a bolestí svalů.

8. Zlepšuje oběh

Niacin je další člen vitamínů B, který se nachází ve vysokých úrovních v bramborové šťávě. Tento vitamín může stimulovat oběh, který zlepší okysličení v různých částech těla spolu s dodáním potřebných živin pro opravu a normální funkci.

10. Zlepšuje produkci hormonů

Pravidelná konzumace bramborové šťávy může pomoci zlepšit úrovně důležitých pohlavních a stresových hormonů.

11. Detoxifikuje játra a žlučník

Účinné látky v bramborách pomáhají detoxikovat játra a žlučník, dvě z hlavních detoxikačních center v těle. To zase pomáhá zlepšit celkové zdraví těla.

Jak vyrobit bramborovou šťávu

Bramborové šťávy vyžadují trochu většího úsilí než většina zeleninových a ovocných šťáv, ovšem šťáva rozhodně stojí zato! Opět, pokud budete okamžitě potřebovat oloupat brambory, vyhýbejte se tomu, protože pokud je neoloupete, získáte mnohem více živin. Jinak samozřejmě pokud je potřeba, odstraňte černá místa v bramboře a další nedokonalosti. Vždy se snažte použít domácí brambory od nějakého farmáře nebo souseda.

Recept

  • Složení:
  • 2 velké brambory
  • 2 šálky vody
  • Další zelenina (např. Celer, zelí nebo špenát, pokud je to žádoucí)
  • Krok 1: Zajistěte, aby byly brambory důkladně promyty a zbaveny nečistot.
  • Krok 2: Brambory nakrájejte na menší části a nechte chvíli odpočívat.
  • Krok 3: Přidejte bramboru a vodu do mixéru a mixujte 2-3 minuty.
  • Krok 4: Přeceďte brambory přes síto nebo plátno.
  • Krok 5: Hodně vymačkejte, abyste získali co nejvíce šťávy.
  • Krok 6: Dejte do chladničky bramborovou šťávu na 2-3 hodiny.
  • Krok 7: Dobře promíchejte před podáváním chlazené šťávy a vychutnejte si jí.

Poznámka: Většina lidí kombinuje jinou zeleninu do bramborové šťávy, protože chuť je spíše nevýrazná.

Můžete také přidávat koření, jako zázvor nebo kurkuma, abyste zvýšili účinnost šťávy.

Léčba pro kůži

Použití této šťávy pro zdraví pokožky je velmi oblíbené, protože může vyčistit celou řadu kožních podmínek, včetně suché kůže, vrásek, stařeckých skvrn, zánětů a ran. Bramborová šťáva pomáhá zadržovat vlhkost v pokožce a odstraňovat odlupování.

Bramborová šťáva může dokonce uklidnit stav, jako je psoriáza, ekzém, rosacea a akné, a zabraňuje a chrání kůži před infekcemi díky bohaté nabídce živin a vitaminů.

Bramborová šťáva na vlasy

Používání bramborové šťávy zlepšuje zdraví vlasů a zabraňuje vzniku lupů, zánětů a suché pokožce hlavy. Masírováním bramborové šťávy na vlasy od kořene až ke konečkům vylepšíte také lesk a sílu pramenů, zabraňuje třepení konečků a zvyšuje lesk. Po nanesení na vlasy nechte působit 10-20 minut před opláchnutím teplou vodou.

Bramborová šťáva pro rakovinu

Bramborová šťáva byla používána již řadu let k prevenci nebo léčbě rakoviny, ale pouze v nedávné době má moderní medicína důkazy.

Od buddhistických mnichů až po četné členy japonské vědecké komunity mají důkazy, že bramborová šťáva může zabránit tvorbě nádorů. Některé účinné složky z bramborové šťávy mohou být izolovány ve vysokých koncentracích a používány ke snížení velikosti nádorů.

Zatímco stále probíhají výzkumy o účinnosti a použitelnosti bramborové šťávy na rakovinu, počáteční výsledky jsou velmi slibné.

Nežádoucí účinky bramborové šťávy

Navzdory všem těmto působivým přínosům pro zdraví může bramborová šťáva mít některé negativní vedlejší účinky, včetně gastrointestinálního utrpení nebo zvýšené hladiny cukru v krvi.

Tyto nežádoucí účinky se však obvykle projevují u osob, které připravují bramborovou šťávu nesprávně nebo před tím pijou alkohol nadměrně.

Obecně neexistují negativní vedlejší účinky při pití této zeleninové šťávy.

Diabetes: Bramborový džus má vysoký obsah přírodních cukrů, které mohou být nebezpečné pro všechny, kteří mají problémy s cukrem v krvi, jako jsou diabetici. Příjem by měl být vždy mírný, ale pacienti s diabetem by měli být obzvláště opatrní, pokud jde o kvalitu glukózy v této šťávě.

Problémy se žaludkem: Příprava této šťávy se správnými bramborami je klíčem, což znamená, že by neměly mýt žádné skvrny nebo díry v bramborách. Existují určité toxiny v čerstvých zelených výhoncích brambor, které mohou způsobit průjmy a žaludeční nevolnost a nevolnost, takže pro výrobu by měli být použity co nejlepší a nejvíce bio kvalitní brambory.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector