Bor a zdraví – důležitý pro zdravý vývoj kostí

Bor a zdraví – důležitý pro zdravý vývoj kostí

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Kosti, společně se zuby, patří k nejpevnějším tkáním našeho těla. Přesto musíme jejich stavu věnovat pozornost, zejména s přibývajícím věkem. Jaké přírodní prvky musí být přítomné v naší stravě, abychom se mohli i v pokročilém věku spolehnout na pevnost našich kostí? Něco si o nich povíme…

Vápník

Asi nejznámější je minerál vápník. Vápník vytváří pevnou strukturu zubů a kostí. Zhruba 99 % všeho vápníku, který přijmeme v potravě (či lécích nebo doplňcích stravy) se po vstřebání do krevního oběhu ukládá v kostech! Na dodržení stálé a vyrovnané hladiny vápníku v organismu (tzv.

homeostázy) se podílí několik typů kostních buněk. Jeho koncentraci v krvi zvyšují tzv. osteoklasty, které odbourávají kostní tkáň. Naopak jeho koncentraci snižují tzv. osteoblasty, které se podílejí na novotvorbě kostí. K tomu potřebují nezbytně vápník, čímž snižují jeho koncentraci v krvi.

Mezi hormony, které udržují stálou hladinu vápníku, patří kalcitonin, parathormon a vitamin D3 za spoluúčasti střeva, ledvin a kostí. V případě nedostatku vitamínu D3 dochází ke vzniku křivice – osteomalacie nebo řídnutí kostí – osteoporózy.

K odbourávání vápníků v kostech dochází i v případě, kdy ho organismus potřebuje pro jiné účely (například proces krevní srážlivosti, tvorba některých enzymů a hormonů nebo činnost svalů).

Jak již bylo zmíněno, vitamín D je nezbytný pro vstřebání vápníku z trávicího traktu do krve. Stejně tak podporuje vstřebávání fosfátů. Fosfor získaný z nich je také důležitý pro stavbu a dobrý stav kostí. Mezi vápníkem a fosforem panuje inverzní vztah, což obvykle znamená, čím více je v krvi fosforu, tím je méně vápníku a naopak.

Hořčík

Dalším důležitým minerálem pro stavbu kostí je hořčík (magnézium). V kostech se nachází až 60 % hořčíku obsaženého v našem těle. Z tohoto množství je asi jeho jedna třetina na povrchu kostí.

Tvoří vlastně zásobárnu hořčíku pro organismus, protože v případě jeho nedostatku se odtud vyplaví do krevního oběhu.

Pokud je hořčíku nedostatek, dochází (mimo jiné) k úbytku kostní hmoty, kosti jsou tak křehčí a náchylnější ke zlomeninám.

Zinek

Důležitým prvkem je i zinek, který máme jinak spojený, obvykle v kombinaci s vitamínem C, s podporou imunity nebo v kombinaci s jinými minerály pro zachování dobrého stavu kůže, vlasů a nehtů.

Nicméně některé studie prokázaly, že v kombinaci s dalšími vitamíny jako jsou mangan, měď a vápník, pomáhá zinek zabraňovat úbytku kostní hmoty zejména v oblasti páteře.

Pokud má tělo výrazný nedostatek zinku, dochází ke snížení růstu kostí, což má za následek opožděný vývoj mladého jedince. V kostech se nachází, jak zmiňují odborníci, celkem až třetina zinku obsaženého v našem těle.

V případě jeho výrazného nedostatku může u dětí a mladistvých dojít k poruše růstu. U dospělých může dojít k poruše metabolismu kostní tkáně, která má na starost obměnu kostních buněk.

Měď

Jak již bylo naznačeno, důležitou roli hrají i další minerály a stopové prvky, které si již tak často s kostmi nespojujeme.

Měď je důležitá pro vznik kolagenu, a tedy i pevnost kostí (mezibuněčná kostní hmota je tvořena svazky kolagenních vláken). Při nedostatku mědi (může být i vrozená) dochází k poruše syntézy kolagenu a elastinu.

Tato porucha vede ke změnám na kostech (a také na cévních stěnách). Její nedostatek se projevuje poruchou tvorby a kvality kostí.

Mangan a bór

Stav kostí ovlivňují i další stopové prvky jako mangan a bór. Aktivují osteoblasty, což jsou kostní buňky, které vyvářejí kostní hmotu (odborně kostní matrix). Dále zvyšují hustotu kostního minerálu a podporují aktivitu některých vitamínů a citlivost kostní tkáně k některým hormonům.

Vitamín K2

Na závěr bych se zmínil o méně známějším sourozenci vitamínu K1 – vitamínu K2. Existují dvě přirozeně se vyskytující formy vitamínu K. Vitamín K1, fylochinon, je syntetizován rostlinami. Vitamín K2, menachinon, je produkován bakteriemi.

Zatímco vitamín K1 je využíván především pro srážení krve a jeho hlavním orgánem působení jsou játra, K2 hraje důležitou úlohu v nekoagulačních dějích, a to v metabolismu a mineralizaci kostí, ale také i v buněčném růstu a v metabolismu buněk cévní stěny.

 Vitamin K2 je doporučován jako prevence či jako doplněk léčby osteoporózy.

Výčet látek důležitých pro stav kostí jistě není úplný, ale je vidět, že dobrý stav kostí, zejména v pokročilém věku, závisí na souhře mnoha faktorů a to je určitě dobré mít na mysli.

Joint-Vie | Pokročilý přípravek pro Kosti a Klouby

Glukosamin a Fytodroitín™Kombinace glukosaminu a chondrotinu se již dlouho používá v přípravcích na klouby. Určitě se ptáte, „z čehož je vyroben veganský glukosamin?“ Glukosamin často pochází z měkkýšů, ale veganský zdroj glukosaminu v Joint-Vie pochází z houby Aspergillus Niger. Vzhledem k tomu, že chondroitin pochází ze zvířat (včetně žraloků), neexistuje zdroj veganské chondroitinu, a proto není možné mít ve veganské doplňku chondroitin.Z tohoto důvodu Joint-vie kombinuje glukosamin s fytodroitínem™. 100% rostlinná technologie, spolu s klíčovými vitaminy C, D3, K2 a také vápníkem a hořčíkem.
Co je Fytodroitín™Fytodroitín ™ je rostlinnou alternativou k chondroitinu. Chondroitin je mukopolysacharid složen z řetězce střídajících se cukrů. Je strukturálním komponentem chrupavky a poskytuje velkou část své odolnosti vůči stlačení. Studium struktury chondroitinu a na základě rozsáhlého výzkumu a vývoje firma Vegetology vytvořila komplex sestávající z polysacharidu (fermentačního původu) obsahujícího kyselinu glukuronovou a N-acetylglukózamín spolu s extraktem řas bohatým na mukopolysacharidy. Výsledkem je 100% alternativa k chondroitinu bez živočišných složek, která se vyrábí pouze z části řas a fermentace.
Vitamíny a Minerály

  • Vápník je nezbytný pro udržení zdravých kosti a je důležitý pro muže a ženy nad 50 let, během těhotenství a kojení, během menopauzy a po ní.
  • Vitamin C přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí a chrupavky.
  • Vitamín D3 pomáhá udržovat zdravé kosti.
  • Vitamin K2 je potřebný pro správnou tvorbu kostí a srážení krve.
  • Hořčík přispívá k rovnováze elektrolytů, k normální svalové funkci a také pomáhá udržovat zdravé kosti.
Trojúhelníkový efekt – Optimální využití vápníkuJoint-Vie zabezpečuje vitální vztah mezi vápníkem, vitaminem D3 a vitaminem K2. Nekvalitní doplňky vápníku mohou způsobit více škody než dobra protože vápník zůstává usazeni ve vašich tepnách (známé jako kalcifikace), která přispívá k onemocnění srdce. Vitamin K2 zabraňuje této kalcifikaci. Vitamin D3 je nezbytný pro absorpci v krvi.
Joint-Vie je pokročilý přípravek, plný osvědčených účinných složek. Je určen pro jednotlivcům s aktivním životním stylem, osobám v pokročilém věku a osobám s onemocněními kosti, kloubů nebo svalů.

  • Vysoce účinné složení
  • Zdraví kostí a kloubů
  • Účinné látky s nejvyšší čistotou
  • Vhodné pro vegany a vegetariány
DávkováníKaždá láhev Joint-Vie obsahuje 60 tablet. Dávka je 2 tablety denně. Doporučujeme vám užívat společně s jídlem. To dále zvyšuje jeho rychlou absorpci.Joint-Vie má uprostřed tablety zářez, který slouží k prolomení a usnadnění užití.Joint-Vie se doporučuje pro dospělé a děti starší 11 let (kvůli velikosti tablety).1 láhev Joint-Vie = 1 měsíční dávka.
Aktivní složky v 2 tabletách Aktivní složky v 2 tabletách
  • Joint-Vie obsahuje: Glukosamin HCl, uhličitan vápenatý, citrát hořečnatý, maltodextrin, mikrokrystalická celulóza, fytodroitín ™ (glykosaminoglykanové polysacharidy, extrakty z řas), vitamin C (kyselina askorbová, hydroxypropylmetylcelulóza), vitamín K2, (Kukuřičný škrob, sacharóza, D alfa tokoferol, askorbyl palmitát, cholekalciferol), povlak (glycerin, Karnaubský vosk).
  • *RHP = referenční hodnota příjmu
  • Doporučené dávkování: 2 tablety denně s jídlem. (Nepřekračujte doporučený denní příjem)

Bezpečnostní upozornění: Uchovávejte na chladném a suchém místě. Není určeno pro děti. Ukládejte mimo dosah dětí. Není určeno jako náhrada pestré stravy.Obsah balení: 60 veganských tablet Joint-Vie.Výrobce: Vegetology, 50-72 Gauntlet Street, Nottingham NG7 5HF, UK

Kosti a klouby – SOLGAR – Vitamíny a minerály

Náš web www.solgar.cz, společnost Vitamins Cosmetics s.r.o., IČ: 27194167, se sídlem Krakovská 1307/22, Nové Město, 110 00 Praha 1, zapsaná v obchodních rejstříku vedeném Krajským soudem v Praze, spisová značka C 103455.

(dále jen „správce“) jasně a otevřeně sděluje, jak zpracovává Vaše osobní údaje v souladu s NAŘÍZENÍM EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) 2016/679, o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES, obecné nařízení o ochraně osobních údajů (dále jen jako „GDPR“). Přečtěte si také Zásady ochrany osobních údajů.

V zájmu transparentnosti tyto zásady poskytují podrobné informace o tom, jak a kdy používáme soubory cookies.  Na našem webu zpracováváme soubory cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam.

verze 1. účinná dne 25. 5. 2018

Co jsou cookies?

Cookie je malý textový soubor, který se uloží ve vašem počítači nebo mobilním zařízení a je opět používán během vašich dalších návštěv. Díky cookies si navštívené webové stránky pamatují vaše úkony a nastavení, které jste na nich provedli, takže tyto údaje nemusíte zadávat opakovaně, zlepšují a zjednodušují Vaší návštěvu webu.

Jaké cookies používáme?

Existují dva typy souborů cookies, trvalé a dočasné (session cookies neboli relační soubory cookies). Trvalé cookies jsou uloženy jako soubor ve vašem počítači nebo mobilním zařízení, a to nejdéle po dobu 12 měsíců. Session cookies jsou uloženy dočasně a zmizí poté, co zavřete prohlížeč.

Pokud se přihlásíte k registrovanému účtu, použijeme trvalé soubory cookies například k uložení vámi zvoleného zboží do nákupního košíku.

Session cookies používáme, když použijete funkci Filtr produktů a také k tomu, abychom zkontrolovali, jestli jste přihlášeni nebo jestli jste do svého nákupního košíku vložili nějaké zboží.

Jaké osobní údaje zpracováváme?

Soubory cookies shromažďují informace o používání našich webových stránek.

 Tyto informace zahrnují typ internetového prohlížeče a operačního systému, který používáte, název domény místa, ze kterého se připojujete (IP adresa), datum, čas a trvání návštěvy, počet návštěv, průměrný čas strávený na našich webových stránkách a stránky, které zobrazujete.

 Soubor cookies obsahuje také jedinečné identifikační číslo, které identifikuje váš prohlížeč. To nám pomáhá rozpoznat váš prohlížeč, když znovu navštívíte naše webové stránky. Rovněž sledujeme, jak vyhledáváte na našich webových stránkách a jaké zboží si prohlížíte.

Účely zpracování osobních údajů

Správce může zákonně používat soubory cookies za účelem měření návštěvnosti webu a přizpůsobení zobrazení webových stránek, neboť jsou zpracovávány na základě oprávněného zájmu správce podle čl. 6 odst. 1 písm. f) GDPR, není tedy vyžadován Váš souhlas. Data, která shromažďujeme, mohou být také použity pro marketingové účely přímo Vám na míru, k tomu ale potřebujeme Váš souhlas.

Jak jsou cookies využívány pro cílení reklamy?

K identifikaci produktů, které vás mohou zajímat, můžeme shromažďovat informace o navštívených stránkách nebo o produktech, které jste si zakoupili, abychom mohli prodávat zboží přímo Vám na míru.

Spolupracujeme s místy elektronického obchodování, abychom zákazníkům nabízeli cílenou reklamu. Reklamujeme prostřednictvím vlastních bannerů na našich webových stránkách a webových stránkách třetích stran.

Když navštívíte naši webovou stránku, webové stránky třetích stran (například stránky našeho obchodního partnera) nebo kliknete na reklamu našeho e-shopu, vaše webové aktivity mohou být sledovány prostřednictvím souborů cookies.

 Soubory cookies třetích stran vytvářejí naši obchodní partneři, kteří inzerují naše služby na jiných webových stránkách.

 Naši marketingoví partneři mohou poskytnout své vlastní soubory cookies k zobrazení personalizovaných reklam, které souvisejí s naším e-shopem.

Vaše údaje nikdy neposkytujeme, neprodáváme ani nevyměňujeme s třetími stranami za účelem obchodování.

Souhlas s ukládáním cookies v případě personalizace reklam

Aktivním zaškrtnutím možnosti „Souhlasím“, která následuje za upozorněním v dolní části webu, znějící následovně: „Provozovatel webu, společnost Vitamins Cosmetics s.r.o., IČ: 27194167, se sídlem Krakovská 1307/22, Nové Město, 110 00 Praha 1, zapsaná v obchodních rejstříku vedeném Krajským soudem v Praze, spisová značka C 103455.

, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

“  udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem sbírání údajů o chování návštěvníků na našem webu na dobu, která je uvedena dále u jednotlivých cookies. Souhlas lze vzít kdykoliv zpět, a to pomocí změny nastavení příslušného internetového prohlížeče. Máte právo kdykoliv odvolat svůj souhlas se zpracováním osobních údajů (čl. 7 odst.

3 GDPR), právo požadovat přístup ke svým osobním údajům (čl. 15 GDPR), právo na jejich opravu (čl. 16 GDPR) nebo výmaz (čl. 17 GDPR), právo na omezení zpracování (čl. 18 GDPR), a vznést námitku proti zpracování (čl. 21 GDPR), máte právo na přenositelnost těchto údajů k jinému správci (čl.

20 GDPR), jakož i právo podat stížnost u Úřadu pro ochranu osobních údajů, máte-li za to, že naše společnost při zpracování osobních údajů postupuje v rozporu s GDPR (čl. 77 GDPR). V případě uplatnění výše uvedených práv se můžete obracet na kontaktní osobu Tomáš Jukl

Kontrola nad soubory cookies

Cookies z vašeho počítače nebo mobilního zařízení můžete snadno vymazat pomocí vašeho prohlížeče. Návod, jak zacházet se soubory cookies a jak je odstranit, najdete v „Nápovědě“ svého prohlížeče.

Můžete nastavit blokování souborů cookies, nebo že si přejete být informováni pokaždé, když do vašeho počítače nebo mobilního zařízení bude odeslán nový soubor cookies. Dále si můžete nastavit anonymní režim, který neumožňuje sbírání údajů o chování návštěvníků webu.

Vezměte prosím na vědomí, že pokud se rozhodnete blokovat cookies, nebudete moci využívat výhod všech funkcí.

Pokud nesmažete soubory cookies ze svého prohlížeče, můžeme tyto údaje použít k těmto účelům:

  • poskytnutí vhodnější reklamy na základě Vašeho zájmu
  • poskytnutí agregovaných hlášení aktivity reklam inzerentům a webům hostujícím reklamy
  • poskytnutí webům a majitelům aplikací údaje o tom, jak návštěvníci využívají tyto weby nebo aplikace
  • detekce a obrana proti podvodu a jiným rizikům, ochrana uživatelů a partnerů
  • vylepšení našich produktů

Cookies třetích stran

Katalog | To nejlepší z přírody pro Vaše zdraví, vitalitu a krásu!

  • Přirozený zdroj vápníku a dalších látek nezbytných pro jeho účinné vstřebání a využití (vitamín K2, vitamin D, hořčík, zinek, fosfor) pro maximálně efektivní péči o Vaše kosti:

    • Posiluje a chrání kosti i zuby!
    • Přispívá ke správné činnosti svalů a nervů!
    • Obsahuje přírodní vitamín K2!

    Doporučená denní dávka:  2 – 4 tablety Balení: 40 tablet Běžná cena: 268 Kč

    • chce předcházet úbytku kostní hmoty
    • má málo pohybu
    • při rekonvalescenci po zlomeninách
    • starší osoby
    • ženy v klimakteriu
    • dospívající děti, těhotné a kojící ženy
    • kuřáci a ti, co konzumují nadměrné množství alkoholu
    • konzumuje málo mléka a mléčných výrobků
  • Vápník – patří mezi biogenní prvky, je nezbytný pro všechny živé organizmy. Má zásadní význam pro udržení zdravých kostí a zubů. Podporuje také svalové a nervové funkce, krevní srážlivost a energetický metabolizmus.

    Jeho hlavním zdrojem v potravě je mléko a mléčné výrobky.

    Dostatek vápníku ale sám o sobě nestačí, pro účinné využití vápníku a jeho uložení do kostní hmoty je třeba ještě zejména vitamín D, fosfor a hořčík, ale také vitamín K, často se doporučuje vitamín C, E i zinek (antioxidanty), mangan a bór pro zlepšení hospodaření s vápníkem.

    Vitamín K – je vitamin rozpustný v tucích nezbytný pro udržení zdravých kostí (ovlivňuje využití vápníku v těle a jeho zabudování do kostí), má významný vliv na krevní srážlivost. Vitamín K se vyskytuje se ve dvou přirozených formách – K1 a K2.

    Vitamín K1 (fylochinon) má význam zejména pro srážlivost krve, vitamín K2 (menachinon) pro metabolizmus a mineralizaci kostí. V evropské stravě je obvykle zastoupený mnohem vice vitamin K1 (jeho zdroji jsou hlavně kapusta, brokolice, špenát, petržel, zelí, rajčata, šípky a mrkev) než vitamin K2.

    PROTO PRO EFEKTIVNÍ PÉČI O KOSTI DOPORUČUJEME PŘÍRODNÍ FORMU VITAMÍNU K2!

    Vitamín K2 – používáme patentovaný přírodní zdroj vitamínu K2 MenaQ7®, který se získává přírodní fermentací.

    Inspirací pro získání vitamínu K2 touto cestou bylo japonské národní jídlo natto, které patří mezi jeho nejbohatší přírodní zdroje s nejlepší biologickou dostupností a již od Starověku se používá pro péči o kosti.

      Mezi nejbohatší zdroje vitamínu K2 se řadí fermentované potraviny (hlavně natto), ve velmi malém množství ho lze najít také ve žloutcích, sýrech a mase.

    Vitamín D – tvoří se v kůži působením slunečního záření, je také obsažený v houbách, kakau, kvasnicích, rajčatech, rybím tuku, mléku, játrech a vaječném žloutku.

    Účastní se resorbce (zpětného získání) vápníku a fosforu ze střeva – má významný vliv na vstřebání a využití vápníku i fosforu a podporu kostí a zubů.

    Příznivě působí na imunitní systém a svalové fukce.

    Hořčík – je minerální prvek klíčový pro efektivní využití vápníku v organizmu – má příznivý vliv na zdraví kostí a zubů. Je také důležitý pro správnou činnost svalů a nervů, přispívá ke snížení únavy a k zachování normálních psychických funkci.

    Mezi nejbohatší zdroje hořčíku patří banány, ořechy, mandle, obilí, celozrnné pečivo a tmavá listová zelenina. Zvýšené dávky hořčíku jsou potřebné zejména u dětí v období růstu, u těžce fyzicky pracujících a výkonnostních sportovců, u lidí vystavených dlouhodobé psychické zátěži.

    Optimální využití hořčíku v organizmu je podmíněné dostatkem vápníku a vitamínu E.

    Fosfor – vyskytuje se ve všech živých organizmech, ukládá se zejména v kostech a zubech, je také složkou důležitých organických molekul (DNA, RNA, ATP, lipidy). Ovlivňuje funkci buněčných membrán, energetický metabolizmus, příznivě působí na kvalitu kostí a zubů.

    Bór – je minerální prvek, který má vliv na metabolizmus ostatních minerálů v organizmu, zejména na vápník. Vyskytuje se ve většině druhů zeleniny a ovoce, ve velmi malých množstvích též v mase a rybách.

    Zinek – přestože je v lidském těle zastoupený v relativně malém množství (tělo dospělého člověka obsahuje přibližně pouhé 2g zinku), má neobyčejně významný vliv na celý organizmus.

    Podporuje fungování imunitního systému, chrání před oxidací, má příznivý vliv na plodnost, zrak, kůži, vlasy, nehty a kosti.

    Zinek je obsažený jak v živočišné stravě – játra, mléko, tmavé maso, vaječné žloutky, ústřice, tak ve stravě rostlinné – celozrnné pečivo, ořechy, dýňová semena a fazole.

    Vitamín C – je ve vodě rozpustný vitamín, který podporuje tvorbu kolagenu nezbytného pro správný vývoj kostí, zubů, kůže a chrupavek. Kromě toho má mnoho dalších fukcí – chrání buňky před volnými radikály, stimuluje nervový systém a imunitu, snižuje únavu a vyčerpání.

    Na rozdíl od většiny zvířat a rostlin musí člověka vitamín C přijímat ve stravě, protože si ho sám nedokáže syntetizovat. Nejvíce vitamínu C se vyskytuje v šípkách, černém rybízu, citrusových plodech, jahodách, zelí, květáku, mrkvi, rajčatech a špenátu.

    Vitamín C je velmi citlivý na teplotu, při tepelném zpracování dochází ke znehodnocení více než poloviny obsahu vitamínu C, proto se doporučuje konzumovat zeleninu a ovoce v syrovém stavu.

    Vitamín E – je v tucích rozpustný vitamín, který slouží jako důležitý antioxidant – chrání buňky před volnými radikály a tím zpomaluje stárnutí. Jeho nejvydatnějšími zdroji jsou máslo, mléko, maso savců, olej z pšeničných klíčků, burské oříšky, soja a salát.

    Kolagen – je ve vodě nerozpustná bílkovina, která je základní stavební jednotkou pojivových tkání. Představuje více než čtvrtinu všech proteinů v těle člověka.

    Kdo by si měl dát pozor na úbytek kostní hmoty? Úbytek kostní hmoty je spojený také s poruchami její struktury (v kostech se vytvářejí póry, dochází k úbytku vápníku a jiných minerálů), zapříčiňuje zvýšenou lomivost kostí. Je o to nebezpečnější, že jeho průběh je velmi nenápadný, obvykle se projeví až v pokročilém stádiu, kdy dojde ke zlomenině.

    Proto je velmi důležité, aby zejména ohrožené skupiny věnovaly pozornost průběžné péči o kosti. Jedná se především o starší lidi, protože s přibývajícím věkem dochází k přirozenému úbytku kostní hmoty, ženy v klimakteriu, kdy úbytek hormonů (estrogenů) přispívá k odbourávání kostní hmoty, lidi, kteří nemají dostatek pohybu nebo trpí nedostatkem vápníku, vitamínu D a K v potravě.

    Nejúčinnější obranou proti úbytku kostní hmoty je výživa bohatá na vápník a další látky nezbytné pro jeho vstřebání a využití (hořčík, fosfor, vitamin D, vitamin K) i dostatek rozmanitého pohybu, a to zejména v mládí, kdy se formuje kostní základ.

    Účinné látky v minimální doporučené denní dávce (2 tablety):

    Vápník 420,0 mg 52% DRHP
    Hořčík 67,5 mg 18% DRHP
    Vitamin K2 75,0 μg 100% DRHP
    Vitamin D3 5,0 μg 100% DRHP
    Fosfor 207,6 mg 30% DRHP
    Bór 300,0 μg
    Zinek 5,0 mg 50% DRHP
    Vitamin E 8,0 mg 67% DRHP
    Vitamin C 40,0 mg 50% DRHP
    Kolagenní hydrolyzát 302,5 mg
    *DRHP – denní referenční hodnota příjmu, – není stanovena

    Doporučená denní dávka:  2 – 4 tablety

    Doporučená denní dávka:  2 – 4 tablety Balení: 40 tablet Běžná cena: 268 Kč Uvedení do oběhu: Notifikace na Ministerstvu zemědělství ze dne 21.3.2016

    Detail přípravku:

  • Názory zákazníků se připravují.

    Doporučená denní dávka:  2 – 4 tablety Balení: 40 tablet Běžná cena: 268 Kč

  • O bóru

    Bór je prvek vyskytující se v živých organismech, který má pozitivní vliv na řadu jeho funkcí. Vliv bóru na lidské tělo byl velmi opomíjen a až v nedávné době začali vycházet vědecké studie a články popisující jeho pozitivní vliv na živé organismy a člověka. Podívejte se, v čem je Bór prospěšný a proč byste jej neměli opomíjet ve své životosprávě.

    Příjem bóru

    V Evropě je příjem bóru z potravy v rozpětí 0.8 až 1.9 mg/d.

    Prozatím nebylo stanoveno optimální množství denního příjmu bóru, ovšem studie poukazují, že vyšší příjmy mají významný prospěch pro lidské zdraví, protože bylo zjištěno, že při výrazně vyšších denních dávkách boru dochází např.

    k snížení výskytu osteoporózy a artritidy nebo k zvýšení hladiny vitamínu D i přes zimní měsíce. Tyto poznatky poukazují na to, že dávky z přirozené stravy nejsou dostatečné a vlivem toho dochází k rychlejšímu stárnutí a opotřebení lidského těla.

    Důsledkem nedostatečnosti příjmu bóru z přirozené stravy je nižší obsah bóru ve stravě vlivem dnešního průmyslovému pěstování za účasti pesticidů, herbicidů a dalších chemických látek . Následkem toho rostliny nepřijímají životně důležitý bór obsažený v půdě. Dále na to má vliv jídelníček složený z potravin, ve kterých se bór příliš nevyskytuje a vyšší míra stresu.

    Bór a jeho vliv na zdraví kostí, kloubů a měkkých tkáních

    Jedním z důležitých vlastností bóru je zlepšení produkce a aktivity vitamínu D, hořčíku, a steroidních hormonů, které výrazně ovlivňují správný metabolismus vápníku a snižují demineralizaci kostí.

    V kostech se nachází 99 % vápníku obsaženého v lidském těle, při nedostatku bóru dochází k zvýšenému uvolňování vápníku a k řídnutí struktury kostí, kloubů a zubů, čímž dochází k snížené pevnosti a řadě onemocnění např. Osteoporóza nebo kazivost zubů.

    Uvolněný vápník je vyloučen z těla, ale část uvolněného vápníku se může usadit v těle a způsobovat bolesti. Při správném množství bóru v těle dochází k rozpouštění tohoto nesprávně usazeného vápníku.

    Problémy, které jsou nejčastěji postihovány nesprávným usazováním vápníku jsou: zvápněné cévy, ostruhy na patách, osteofyty, vápenaté usazeniny na páteři, karpální tunely, ztuhlost svalů, vápníkové ledvinové a žlučníkové kameny.

    • Protizánětlivé účinky a Artritida
    • Bór má protizánětlivé účinky, a tedy je vhodný na léčbu různých zánětlivým onemocnění, protože reguluje produkci a aktivitu enzymů (serinproteáza) a cytokinů podílejících se na protizánětlivé reakci a zároveň významně zvyšuje produkci a aktivitu antioxidantů (superoxid dismutáza), které neutralizují volné radikály, a tím chrání před oxidačním stresem.
    • Zvýšení využitelnosti vitamínu D v těle

    Bór potlačuje aktivitu enzymu (24-hydroxylázy) primárně odpovědného za rozklad (katabolismus) vitamínu D, tím spolu s hořčíkem zvyšuje dostupnost vitaminu D v těle, což je velmi výhodné především v zimních měsících, kdy dochází k nízké produkci vlivem nižší intenzity slunečního světla. Pozitivní účinky vitamínu D jsou regulace hladiny vápníku a fosforu v krvi, podpora funkce imunitního systému a velmi dobré protivirové účinky.

    Zlepšení mozkové aktivity

    Bór se podílí na odvápňování nervových spojů a tím zvyšuje jejich průchodnost. Důsledkem toho dochází ke zvýšení vysoko-frekvenční elektrické aktivity mozku, což vede ke zlepšení duševní bdělosti, psychomotorických schopností, motorické rychlosti a obratnosti, kognitivních procesů pozornosti a krátkodobé paměti.

    Zvýšení přirozené tvorbu pohlavních hormonů

    Dostatečný přísun bóru vede k zvýšení přirozené tvorby estrogenů a testosteronu. Pohlavní hormony jsou v krvi navázány na globulin a dokud nedojde k jejich uvolnění, tak nemohou vykonávat svou funkci v těle. Suplementací bóru dojde k vyššímu uvolnění vazeb a zvýšení hladiny pohlavních hormonů těle.

    Snížení rizika rakoviny

    Bór tlumí růst a reprodukci rakovinných buněk prostaty, prsu, děložního čípku a plic. Díky tomu má pozitivní vliv na prevenci a léčbu rakoviny v těchto tkáních. Navíc díky podpoře přirozené tvorby sexuálních hormonů je bór vhodnou alternativou pro hormonální léčbu, protože na rozdíl od hormonální léčby nezvyšuje riziko rakoviny.

    Bór a hořčík

    Bór zvyšuje vstřebatelnost hořčíku do kostí. Přibližně 60 % hořčíku se nachází v kostech a zubech, kde je nezbytný pro funkci klíčových enzymů pro metabolismus vápníku. Hořčík je dále nezbytný v živých buňkách pro funkci více než 300 enzymů zapojených v lipidech, bílkovinách a syntéze nukleových kyselin (DNA a RNA). Tím se podílí na tvorbě energie (ATP) v buňka a spousty dalších funkcí.

    Hořčík je velmi důležitý pro přenos nervových vzruchů, snížení křečí, zlepšení svalové a srdeční kontrakce, regulaci hladiny cukru a cholesterolu v krvi, krevního tlaku, štítné žlázy a podporu imunitního systému.

    Bór a Hořčík obsažený v BORMAGU jsou čistě přírodní látky!

    BorMag Osteo Plus

    BORMAG® je kombinovaný přípravek určený pacientům s nedostatkem minerálů BÓRU a HOŘČÍKU, který způsobuje nedostatečnou pevnost (kostí, zubů), hybnost a pružnost (kloubů), svalové křeče a zvýšenou míru únavy, psychického vyčerpání a sníženou imunitu. Jedno balení na dva měsíce!

    Co potřebují vaše kosti? Dejte jim vše, než začnou praskat

    V našem těle máme zhruba 200 kostí. Slovo zhruba je na místě, neboť se jejich počet u dětí a dospělých liší. Děti jich mají více než dospělí, protože časem nám některé kosti srostou.

    Dětská klenba se tvoří do tří let věku, do té doby je pro vývoj chodidla zásadní jeho stimulace variabilními podněty. V létě je dobré nechat dítě chodit bosé po trávě, v písku, po kamenech.

    Naše kostra váží přibližně deset kilogramů, což odpovídá zhruba 14 % naší celkové hmotnosti. A ještě jedna zajímavost: Kostní dřeň, ve které se tvoří červené a bílé krvinky, váží u dospělého člověka asi 2 600 gramů.

    Co je pro kosti zásadní?

    Kost je živá rostoucí tkáň, která se skládá z kolagenu – proteinu tvořícího „měkkou“ část kosti – a z hydroxypatitu, minerální složky, jež je uložena uvnitř a jejímž úkolem je podporovat pevnost a tvrdost kosti. Které živiny je tedy třeba tělu dodávat, abychom měli pevné a zdravé kosti?

    • Vápník je zásadní minerální makroprvek, protože ho tělo potřebuje ve velkých množstvích. Tvoří asi 2 % celkové tělesné hmotnosti, z nichž je většina uložena přímo v kostře. Kde ho najdeme: Mléko a mléčné výrobky (jogurt, tvaroh, sýry atd.), mandle, zelená listová zelenina.
    • Fosfor je druhá nejobsáhlejší látka v těle člověka. V kombinaci s vápníkem vytváří krystalickou strukturu kosti a společně tak zajišťují pevnost kostry. Kde ho najdeme: Mléko, ryby, drůbež, maso, fazole a jiné luštěniny, ořechy, semena a celozrnné výrobky.
    • Vitamín D pomáhá tělu vstřebávat vápník z trávicího traktu. Většina lidí ho má dostatek, ale doplnění tohoto vitamínu nemůže být na škodu. Kde ho najdeme: Tučné ryby a játra.
    • Hořčík stimuluje produkci hormonu kalcitoninu, což přispívá k přesunu vápníku z krevního řečiště do kostí. Také aktivuje vitamín D, díky kterému se vápník vstřebává. Kde ho najdeme: Zelená listová zelenina, luštěniny, ořechy, semínka.
    • Draslík je nejdůležitější ze všech alkalických prvků našeho těla. Udržuje rovnováhu vápníku v těle a zabraňuje jeho ztrátě. Kde ho najdeme: Obilné klíčky, datle, brambory, banán, houby, listová zelenina, vejce, rajčata, melouny, broskve, pomeranče.
    • Vitamín C je nezbytný pro tvorbu kolagenu, proteinové látky kostní tkáně. Kde ho najdeme: Citrusové plody, brokolice, papriky, rajčata, jahody, kiwi, zelená listová zelenina.
    • Bor je důležitý esenciální prvek, který podporuje schopnost těla tvořit kostní struktury a přijímat další živiny, zejména vápník, hořčík, fosfor a hořčík. Kde ho najdeme: Sója, sušené ovoce (švestky, rozinky, sušené meruňky a jablka), fazole, arašídy, avokádo, špenát a cibule.

    Chyby při rekreačních sportech: Jak se vyhnout bolestivým zraněním? Čtěte zde.

    Pro zdravé kosti, srdce a dobrou náladu je důležitý dostatečný přísun „slunečního“ vitamínu D

    MUDr. Pavla Řehořková v naší radioporadně na téma: význam vitamínu D pro naše tělo a jak se chránit před osteoporózou.

    Jak vitamín D získávat? A jak poznat, že ho máme dostatek?

    Vitamín D je pro lidský organismus velmi důležitým. Svědčí o tom i fakt, že ovlivňuje více než 200 různých chemických reakcí v organismu.

    Běžně se vitamín D tvoří v lidské kůži působením slunečního záření. Zajímavé je, že tuto schopnost výroby vitamínu D si osvojili suchozemští obratlovci potom, co se přesunuli z oceánů, který byl sám o sobě bohatý na vápník.

    Vitamín D má totiž vliv na metabolismus vápníku a fosforu. Vystavením se slunečním paprskům můžete pokrýt až 80 procent denní potřeby vitamínu D, závisí to samozřejmě na zeměpisné šířce a daném ročním období. Pravdou je, že množství tvořeného vitamínu D v kůži ovlivňují i ochranné krémy proti UV záření, časté koupele v horké vodě, suchá pokožka, zahalování těla apod.

    Pokud se člověk často omývá teplou vodou a mýdlem, zbavuje pokožku mazu a tuku, tedy i obsahu 7-dehydrocholesterolu, díky kterému vzniká v kůži vitamín D.

    Z jakých potravin získat vitamín D?

    Vitamín D je vitamínem rozpustným v tucích, je pohlcován tukovými buňkami, které jej odvádějí mimo krevní oběh. Je tedy důležité jej užívat s tučným jídlem, aby se z trávicího traktu dobře vstřebal.

    Ze stravy můžete získávat tzv. cholekalciferol (jedna z forem vitamínu D: vitamín D3). Ten je obsažen v rybím tuku, játrech, vaječném žloutku či mléce.

    Nejlepším zdrojem vitamínu D jsou mořské ryby, tresčí játra, losos, sardinky či tuňák a dalších. V zelenině a ovoci ho téměř nenajdete, výjimkou je jen avokádo. V mnoha případech je však vitamín D do potravin přidáván v syntetické formě, dochází k tzv. fortifikaci (obohacování) potravin vitamínem D.

    Můžete jaj najít v cereáliích, mléčných výrobcích či rostlinných tucích. Zvláště v zimních měsících byste na zvýšený přísun potravin bohatých na vitamín D měli myslet.

    Příznaky nedostatku vitamínu D

    Nedostatkem vitamínu D trpí většinou lidé žijící v severských státech, z nich to jsou dvě třetiny osob. Vliv na tuto skutečnost má zmíněné sluneční záření, kterého si i mi přes zimní období užíváme méně. I to je jeden z důvodů, proč jsme přes zimu více ohroženi vznikem respiračních onemocnění a jsme tzv. bez nálady.

    Doporučená denní dávka vitamínu D pro dospělou osobu by měla být 2000-4000 IU denně. Pokud je hladina vitamínu D v krvi dlouhodobě nižší než 30 ng/ml, může to vést ke vzniku mnoha chronických onemocnění.

    • Mezi příznaky nedostatku vitamínu D patří například:zvýšená nemocnost (opakovaná respirační onemocnění, chřipky)častá únavabolesti kostí, kloubů a zadsvalová ochablostdlouhodobě špatná náladazhoršené hojení ran
    • vysoký krevní tlak

    Dlouhodobý nedostatek vitamínu D

    I když je nedostatek vitamínu D v lidském organismu celkem častý, je velmi obtížné jej rozeznat. Příčinou je především skutečnost, že jsou projevy nedostatku vitamínu D mírné a obtížně se specifikují. Určit, kolik v těle vitamínu D máme, dnes už nemusí být problém. Můžete podstoupit vyšetření hladiny vitamínu D v krvi.

    Nedostatek vitamínu D může mít na svědomí změknutí kostí, u dětí se projevuje křivicí. Dochází k řídnutí kostí u dětí a i v dospělosti může vést ke vzniku osteoporózy. Může se projevovat i zvýšenou kazivostí zubů. Jeho nedostatek může mít dopad i na zdraví srdce a preventivně snižuje riziko vzniku nádorových onemocnění. Vitamín D ovlivňuje i nervovou soustavu, funkce a vývoj mozku.

    Předávkování vitamínem D

    Pozornost je však nutné věnovat i možnému předávkování vitamínem D. I v tomto případě může dojít k předávkování, které má za následek zvýšenou hladinu vápníku a fosforu v organismu. Pokud je tento stav dlouhodobý, může dojít až k selhání ledvin. Slunečních paprsků se však bát nemusíte, samotné sluneční záření nevede k předávkování vitamínem D díky regulačním mechanismům.

    Vitamín i vápník

    Základem prevence je pohyb, ideálně nordic walking. Stačí i dvacet minut chůze denně, pohyb je život. Už po 24 hodinách ležení vznikají buňky, které odbourávají kost. Kromě vitaminu D je pro zastavení řídnutí kostí zásadní také příjem vápníku.

    V kostech najdeme 99 procent vápníku, který v těle máme. Jeho nejlepší vstřebatelnost je u dětí, u dospělých ji snižuje kouření, alkohol nebo např. káva.

    Jak ochránit kosti před osteoporózou

    Říká se jí tichý zabiják kostí. Trpí jí každá třetí žena a každý pátý muž ve věku nad 50 let. Řeč je o osteoporóze, která způsobuje ztrátu důležitých vlastností kosti – pevnosti a pružnosti. Co dělat, abyste se této nepříjemné nemoci vyhnuli?

    Osteoporóza je zrádná hlavně v tom, že vás nic nebolí. Kost se postupně stává křehkou a je náchylná ke vzniku zlomenin, které nás pak většinou na onemocnění upozorní.

    Abychom nemoci předcházeli, je důležité o tělo pečovat už od útlého věku. Dbejte na dostatek vápníku, protože hlavní příčinou vzniku osteoporózy je nedostatečný příjem vápníku ve stravě. Při růstu a vývoji potřebují děti a dospívající na 1 kg hmotnosti přibližně 4krát více vápníku než dospělý jedinec.

    Zdrojem kalcia je především mléko, mléčné výrobky a zelenina (květák, brokolice, kapusta ad.). Avšak pozor, vegani, kteří přijímají vápník pouze rostlinnou stravou, mohou trpět jeho nedostatečností, neboť jeho dostupnost z rostlin je nízká (kolem 10 %). Z živočišné stravy se vápník vstřebává daleko lépe.

    Nezapomínejte na pohyb, zpevňuje kosti

    Pravidelná a dostatečná pohybová aktivita zvyšuje tvorbu kosti, zlepšuje pevnost, stimuluje růst a prokrvení svalů. V případě pádu navíc zvyšuje odolnost proti zlomenině.

    Doporučuje se především chůze a aerobní cvičení v kombinaci se silovým cvičením. Pozor ovšem na sporty spojené s rizikem pádů jako sjezdové lyžování či kontaktní sporty.

    Celou radioporadnu s MUDr. Pavlou Řehořkovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

    Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Adblock
    detector