Bojíte se solit? Zbytečně

Lidské tělo potřebuje pro správné fungování malé množství sodíku, které získává díky soli. Výzkumy se dosud rozcházely v názoru na bezpečné množství.

Bojíte se solit? Zbytečně Ve spotřebě soli patří Češi mezi evropské rekordmany. Průměrná spotřeba soli se pohybuje kolem 12 gramů za den.

Odborníci ve zdravotnictví se snaží otázku zdravého množství soli vyřešit již celá desetiletí. Nejnovější výzkum naznačil, že příjem by měl být snížen ještě více, než jsou současná doporučení.

Boj o gramy

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje, aby lidé konzumovali méně než 5 gramů soli denně, přičemž celosvětově přijímáme v průměru 10 gramů denně.

Nadměrná konzumace soli následně zvyšuje krevní tlak, což zvyšuje riziko srdečních záchvatů, srdečního selhání a mrtvice.

 Mnoho studií poukazuje na lineární vztah mezi příjmem soli a kardiovaskulárním onemocněním: jak se zvyšuje příjem soli, zvyšuje se i riziko kardiovaskulárního onemocnění a předčasného úmrtí.  

Existují ale i studie, které se snaží prosadit nelinenární vztah, kdy konzumace méně než 7,5 gramů a více než 12,5 gramů soli denně může vést ke zvýšenému riziku kardiovaskulárních chorob a předčasné smrti. Metody použité v těchto studiích však mají své nedostatky.

Levnější, ale méně přesný 

Většinu soli (až 90 procent) vyloučíme močí. A protože existují velké rozdíly v množství soli, kterou denně zkonzumujeme, standardem pro měření příjmu soli je shromažďování moči po dobu nejméně tří 24hodinových období. Ačkoli jde o nejpřesnější způsob měření příjmu soli, je také nejdražší a musí se počítat s prací dobrovolníka i výzkumného pracovníka. 

Některé studie proto odhadují příjem soli na základě testu moči, který je pro účastníky snazší, a také je levnější.

Stačí poskytnout pouze malý vzorek moči, ze kterého se poté vypočítá denní příjem soli.

Tento způsob měření však není přesný, protože zkoumá příjem soli z velmi krátkého časového období a je také ovlivněn množstvím tekutiny, kterou účastník vypil, a časem dne, kdy byl vzorek odebrán.

Podrobná analýza

Profesor Feng He z univerzity Queen Mary v Londýně spolu se svým týmem se rozhodl analyzovat data získaných z Trials of Hypertension Prevention, která využívala standardní metodu pro hodnocení příjmu soli (několik 24hodinových měření moči) u téměř 3000 dospělých s vysokým krevním tlakem v období od 18 měsíců do čtyř let.

 Když údaje vyhodnotili, zjistili přímý vztah mezi příjmem soli a rizikem úmrtí až na úroveň příjmu soli 3 gramy denně. „Abychom zároveň napodobili často preferovaný levnější test moči, použili jsme vzorec na zjištění koncentrace sodíku. I tentokrát se ukázal nelineární vztah, který byl uveden v kontroverzních studiích.

To znamená, že tento způsob měření je podle nás nespolehlivý pro sledování bezpečného denního příjmu soli,“ je přesvědčen profesor Feng He. „Závěr zkoumání je jasný – snižování soli zachraňuje životy a výsledky studií, které používají méně spolehlivé hodnocení příjmu soli, by neměly být nadále preferovány,“ dodal profesor.

 Postupné snižování příjmu soli v celé populaci, jak doporučuje WHO, zůstává dosažitelnou, dostupnou, účinnou a důležitou strategií při prevenci kardiovaskulárních chorob a předčasného úmrtí na celém světě. 

Dokonce i malé snížení příjmu soli bude mít obrovský přínos pro zdraví lidí.

Bojíte se solit? Zbytečně Bojíte se solit? Zbytečně Bojíte se solit? Zbytečně Bojíte se solit? Zbytečně Bojíte se solit? Zbytečně Bojíte se solit? Zbytečně Bojíte se solit? Zbytečně Bojíte se solit? Zbytečně Bojíte se solit? Zbytečně

Banánové lívance

Tak tenhle recept, to je u nás poslední dobou fakt hit. Miuška je totiž miluje a je schopná jich sníst opravdu hodně. Víceméně celou tuhle dávku sní během dvou dnů většinou sama. Dělám je často na cesty, protože s nima nedělá velkej bordel a je to jistota.

Určitě to není ale recept jenom pro děti. Mně chutnají taky moc a navíc jsou bez cukru (až na trochu sirupu v malinách, který ale ne vždycky dělám) a místo mouky jsou tam vločky.

Já miluju hlavně to, jak hodím všechno do mixéru a za pět minut ani ne můžu začít dávat na pánev.

Bojíte se solit? Zbytečně

Co budete potřebovat:

20 minut, cca 10 lívanečků

Na těsto:

2 menší zralé banány (cca 200 g)
4 lžíce ovesných vloček
2 lžíce strouhaného kokosu
3 šťastná BIO vajíčka
1 velká lžíce bílého jogurtu
1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
1/2 lžičky mleté skořice
špetka soli
kokosový olej na smažení

Na malinový rozvar:

2 větší hrsti mražených nebo čerstvých malin
1 lžíce javorového sirupu

Na dochucení/ozdobu:

ovoce, ořechy, bylinky, marmeláda, oříškové máslo – podle vaší chuti, já použila domácí mandlové máslo

Postup: 

Všechny ingredience na lívance vložím do mixéru a promixuju v hladký kompaktní těsto. Pokud používám zralý banány, což doporučuju bude těsto tak akorát sladký. Nemělo by být moc řídký, ale ani úplně hutný. Mělo by se jen lehce rozlít na pánvi. Pokud bude hodně řídký, přidám klidně ještě vločky a znovu promixuju, pokud hodně hustý, přidám vodu nebo mléko.

Na pánvi si na středním plameni rozpálím trochu kokosovýho oleje a lívanečky opékám z obou stran dozlatova. Je to celkem rychlý, tak pozor, ať se nepřipálí.

Zmražený nebo čerstvý maliny dám do kastrůlku (pokud použijeme čerstvý, podliju je jen trochu vodou), přidám javorový sirup a nechám společně tak deset minut probublat. Hotový lívance namažu oblíbenou marmeládou nebo ořechovým máslem, naskládám na sebe, přeliju ovocným rozvarem a podávám. 

  • Tak šup do kuchyně!
  • K.
  • Více podobných receptů najdete v mojí kuchařce My Cooking Diary, kterou můžete zakoupit u mě v E-SHOPU.

Bojíte se solit? Zbytečně
Bojíte se solit? Zbytečně
Bojíte se solit? Zbytečně
Bojíte se solit? Zbytečně
Bojíte se solit? Zbytečně
Bojíte se solit? Zbytečně

Trimm Solo

Získejte přehled o vývoji ceny ve vámi vybraném období.

Bojíte se solit? Zbytečně

Trimm Solo

Aktuálně nejnižší cena: 1 882 Kč

Od počátku věků 1 rok 6 měsíců 30 dní Bojíte se solit? Zbytečně

Trimm Solo

Aktuálně nejnižší cena: 1 882 Kč

Bojíte se solit? Zbytečně

Trimm Solo

Aktuálně nejnižší cena: 1 882 Kč

Lehký trekingový tunelový stan pro jednu osobu s unikátním „vrchním“ i předním vstupem. Velkou výhodou je rychlá a jednoduchá stavba. Dokonalé odvětrání zajišťuje rolovatelný vrchní stan, po jehož srolování vznikne praktická moskytiéra, kterou oceníte především v teplých letních měsících. Celý popis

    • Přidáno: 25. září 2020
    • Doporučuje produkt
    • Ještě neotestované.
  • Přidáno: 25. června 2018

    Doporučuje produkt

    • Velikost akorát pro jednoho
    • Hmotnost
    • Voděodolnost
    • Jednoduchost stavění
    • Velikost akorát pro jednoho
    • Žádné větrací otvory

    Stan je dimenzovaný akorát pro jednoho a pokud máte větší batoh a venku prší nebo se bojíte okradení, musíte mít své…

  • Přidáno: 26. června 2017

    Doporučuje produkt

Zobrazit všechny recenze (6) Trimm Solo zákazníci doporučují tento produkt zákazníci nedoporučují tento produkt

    1. Přidáno: 25. září 2020
    2. Doporučuje produkt
    3. Ještě neotestované.
  • Přidáno: 25. června 2018 Doporučuje produkt
    • Velikost akorát pro jednoho
    • Hmotnost
    • Voděodolnost
    • Jednoduchost stavění
    • Velikost akorát pro jednoho
    • Žádné větrací otvory

    Stan je dimenzovaný akorát pro jednoho a pokud máte větší batoh a venku prší nebo se bojíte okradení, musíte mít své zavazadlo opravdu rádi, protože ho budete ve spánku objímat, případně se k němu tisknout celou noc.

    V posledních dnech docela pršelo a foukal vítr, ale uvnitř jsem měl úplně sucho a vzhledem k výšce stanu, respektive jeho nížce :-D, jsem vítr skoro nezaregistroval.

    Vzhledem ke konstrukci zde není vůbec žádná předsíňka na boty, ale to jsem věděl.

  • Přidáno: 26. června 2017

    Doporučuje produkt

  • Přidáno: 18. června 2017

    Doporučuje produkt

    • Dobrý rozměr a rychlé odepnutí celého tropika,což umožňuje jednoduché a dokonalé vysušení .
    • Pro cyklistu nevhodný rozměr tyček (delší tyčka se nevejde do cyklistické brašny). Stačilo by zvýšit počet lámacích bodů.

    Tento výrobek jsem si zakoupil jako cyklista. Pro jednu osobu poskytuje vysoký komfort. Nepoužívám původní obal,který je zbytečně velký a pruty vozík v batohu,protože se nevejdou do cyklistických brašen.

Budete mít zájem:  BIO potraviny frčí i pro psy, kočky a křečky

Rozměry a další parametry permeable WR 100% polyester 100 % polyester, 4000 mm H2O 100 % nylon PU10000mm H2O

Lehký trekingový tunelový stan pro jednu osobu s unikátním „vrchním“ i předním vstupem. Velkou výhodou je rychlá a jednoduchá stavba. Dokonalé odvětrání zajišťuje rolovatelný vrchní stan, po jehož srolování vznikne praktická moskytiéra, kterou oceníte především v teplých letních měsících.

Chybí či je nepravdivý některý důležitý parametr? Uvedené informace jsou pouze orientační, před zakoupením ve vybraném obchodě doporučujeme ověřit, že prodávaný model má klíčové vlastnosti dle vašich požadavků. I když se snažíme o maximální přesnost informací, bohužel nemůžeme zaručit jeho 100% správnost. Ceny produktů jsou uváděny včetně DPH.

Kontaktujte nás

{„Oblíbené kategorie“:[[„Pánské funkční ponožky“,“https://panske-ponozky.heureka.cz/f:18926:1/“],[„Aroma difuzéry“,“https://aroma-difuzery.heureka.cz/“],[„Glazury a keramické barvy“,“https://glazury-a-keramicke-barvy.heureka.cz/“],[„Baseballové/softballové dresy“,“https://basebalove-softbalove-dresy.heureka.cz/“],[„Dámské běžkařské čepice“,“https://zimni-cepice.heureka.cz/f:13162:503642;20029:1129682/“],[„Lité podlahy“,“https://podlahy.heureka.cz/f:27921:1/“],[„Knihy Beletrie“,“https://knihy.heureka.cz/f:4619:102479,259836/“],[„Zimní sukně“,“https://damske-sukne.heureka.cz/f:15592:510154/“],[„Dětské pantofle“,“https://detska-obuv.heureka.cz/f:8906:493647/“],[„Pozorovací dalekohledy“,“https://dalekohledy.heureka.cz/f:2531:385980/“]],“Vybrané značky“:[[„Stany BestWay“,“https://stany.heureka.cz/f:5249:407890/“],[„Stany Defcon 5″,“https://stany.heureka.cz/f:5249:24255656/“],[„Stany Hilleberg“,“https://stany.heureka.cz/f:5249:199595/“],[„Stany Sierra Designs“,“https://stany.heureka.cz/f:5249:41215668/“],[„Stany Trimm“,“https://stany.heureka.cz/f:5249:128133/“]],“Jak vybrat nejlépe“:[[„Jak vybrat dekorace do akvárii?“,“https://dekorace-do-akvarii.heureka.cz/poradna/jak-vybrat-dekorace-do-akvarii/“],[„Jak si vybrat váhu?“,“https://vahy.heureka.cz/poradna/jakou-si-vybrat-vahu/“],[„Jak vybrat deku?“,“https://deky.heureka.cz/poradna/jak-vybrat-deku/“]],“Vybrané produkty“:[[„Klein Doktorský oblek s doplňky“,“https://hry-na-profese.heureka.cz/klein-doktorsky-oblek-s-doplnky/“],[„Grizly Brusinky celé 500 g“,“https://susene-plody-orechy-semena.heureka.cz/grizly-brusinky-cele-500-g/“],[„Lampa 74040 Náklonoměr 12V s podsvětlením“,“https://teplomery-do-auta.heureka.cz/lampa-74040-naklonomer-12v-s-podsvetlenim/“],[„Compass sprcha kempingová 12l“,“https://kempingove-sprchy.heureka.cz/compass-sprcha-kempingova-12l/“],[„PELL'S C-05 podsedlová objímka“,“https://podsedlove-objimky.heureka.cz/pell-s-c-05-podsedlova-objimka/“],[„ISO 12258 Dotykový skleněný vypínač bílý“,“https://stmivace.heureka.cz/iso-12258-dotykovy-skleneny-vypinac-bily/“],[„Glock Tactical GTL11″,“https://airsoft-svitilny.heureka.cz/glock-tactical-gtl11/“]],“Doporučujeme“:[[„Srovnání cen plynu“,“https://energie.heureka.cz/plyn/kalkulacka-cen-plynu“],[„Srovnání cen elektřiny“,“https://energie.heureka.cz/elektrina/kalkulacka-cen-elektriny“],[„Nábytek“,“https://nabytek.heureka.cz/“],[„Oblečení a móda“,“https://moda.heureka.cz/“],[„Playstation 5″,“https://herni-konzole.heureka.cz/sony-playstation-5/“],[„Sedací soupravy“,“https://sedaci-soupravy.heureka.cz/“],[„Bazény“,“https://bazeny.heureka.cz/“],[„Respirátory“,“https://respiratory.heureka.cz/“]]}

i60.cz: Sůl jako nepřítel. Realita nebo zbytečná panika?

Sůl jako nepřítel. Realita nebo zbytečná panika?

Ilustrační foto: ingimage.com

28. 5. 2019

Co je horší? Pokaždé, když sedneme ke stolu, sáhnout po slánce? Nebo se solení vyhýbat, ale při nakupování nezkoumat, kolik obsahu soli ta či ona potravina má? Druhá možnost je nebezpečnější.

Sůl se totiž skrývá i tam, kde ji nečekáme, například v pečivu, v sušenkách či v takzvaně zdravých cereáliích. A čím je člověk starší, tím více je pro něho nadbytek soli nebezpečný.

Dříve se o soli tolik nemluvilo. Slánka byla na stole, kdekdo si přisolil a nikdo nezkoumal, nakolik si tím škodí zdraví. Ovšem teď je každý, kdo si přisolí, obdařen káravými pohledy: Ty tolik solíš? To není zdravé přece…. Potíž je v tom, že naši předkové neměli takový přísun soli v jiných potravinách.

Nekonzumovali tolik průmyslově zpracovaných potravin a polotovarů, jako je běžné nyní. „Nejvíce soli, až osmdesát procent, přijímáme v současnosti z potravinářských výrobků.

Nejvýznamnějšími zdroji jsou masné a pekařské výrobky, většina sýrů,“ upozorňuje Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické, přední expertka na kvalitu potravin. „Problém je v tom, že sůl obsahují výrobky, u kterých by to spotřebitelé nečekali, například müsli, různé typy cereálních snídaní.

Další, ve kterých je očekávají, je obsahují v tak velké množství, že si to ani nedovedou představit. To jsou různé křupky, arašídy, olivy v nálevu a podobně,“ vysvětluje.

To, že nadbytek soli zdraví neprospívá, je známá věc, potíž je v tom, že lidé mnohdy vůbec netuší, kolik jí do sebe dostávají. A tak jim řeči o tom, že jíme soli mnoho, připadají jako zbytečná panika.

„Můj otec si běžně přisoloval vše, co dostal na talíři. Já solím minimálně, na dochucení používám bylinky. Snažím se jíst zdravě. Přesto mám vysoký tlak, otékají mi nohy a lékař mi řekl, že za tím zřejmě je velký příjem soli. Nechápala jsem.

Pak jsem se dozvěděla, kolik soli přijímám tím, že si ráno dělám takzvaně zdravé snídaně z cereálií, kolik solí obsahuje můj oblíbený druh sýra, kolik pečivo.

Takže já se vlastně huntovala a myslela si, jak zdravé potraviny jím,“ vypráví třiašedesátiletá Marta.

Právě vysoký tlak a s ním spojené riziko infarktu a dalších potíží jsou nejčastějšími následky nadměrného přijímáni soli.

Zbystřit by měli všichni, kteří na sobě pozorují zvýšený pocit žízně, chodí často močit, mají váčky pod očima, oteklé nohy, bolí je svaly a takzvaně je honí mlsná. To znamená, že mají chuť na nezdravá jídla.

Právě nadbytek soli způsobuje, že když člověk spořádá balík solených tyčinek, dostane chuť na něco sladkého a pak znovu třeba na solené chipsy. A už to jede, člověk se točí v bludném kruhu.

Exeperti na zdravou výživu se shodují, že denní příjem soli by neměl překročit pět gramů na den a u lidí vyššího věku by měl být ještě nižší. Právě senioři jsou více ohroženi nemocemi a velký příjem soli rozvoji těchto nemocí napomáhá. Jenže problém se týká nejen dříve narozených, naopak.

Pediatři říkají, že nikdy dříve nedostávaly děti v jídle tolik soli jako nyní. Stačí si vzít, co nyní děti často jedí: pizzu, hranolky, různé druhy pečiva. To vše obsahuje enormně mnoho soli.

„Až osmdesát procent kojenců dostává ve druhé polovině roku života ve výživě více soli, než je doporučeno, a u starších dětí se to týká prakticky všech,“ uvedl lékař Jan Janda z České pediatrické společnosti. A právě v dětském věku je zaděláno na problém.

Dítě přijímá hodně soli, tudíž se mu mění chutě a má na takové jídlo chuť už pořád. Navíc má po slaném jídle žízeň, takže více pije. Co pije? No přece slazené nápoje. Co to způsobuje? No přece to, že spousta dětí je nyní už ve velmi nízkém věku obézních. Stačí se rozhlédnout po ulici.

Nic z toho v dětství generace dříve narozených neznala. Dříve lékaři bojovali častěji s tím, že děti byly příliš hubené, ne tlusté.

Žijeme v době, kdy se způsoby stravování změnily přímo závratně. Enormní příjem soli a potíže s ním spojené jsou jedním z průvodních jevů.

Každý, kdo si to uvědomuje, by proto měl vědět, že nestačí omezit solení, ale především se naučit zkoumat, co vlastně do sebe prostřednictvím jednotlivých potravin dostáváme.

Je to sice otrava, zkoumat v obchodě každou etiketu, ale je to v současné době jediná cesta, jak si aspoň trochu zachovat zdraví. A platí to jak pro rodiče malých dětí, tak pro seniory, kteří nechtějí prožít zbytek svého života s nemocemi.

Budete mít zájem:  Pod knírem bývá tma aneb Muži stále nechodí na vyšetření prostaty

Hodnocení: (5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Zpět na homepage

LIFESTYLE | BOJÍTE SE ZUBAŘE? JÁ UŽ NE!

Bylo mi tenkrát tak osm let a já si to pamatuji, jako kdyby to bylo včera. A věřte mi, že už to je opravdu pěkných pár let. Seděla jsem v ordinaci paní zubařky s celou mojí třídou a čekala na to, jestli mi najde nebo nenajde kaz.

Bylo to snad horší než maturita. Každý z nás se tiše modlil, aby si nás paní doktorka nepozvala do ordinace znovu. Takových “zubních traumat” mám z dětství několik, a proto se už teď snažím, aby Vojta zubaře potřeboval pouze jako prevenci.

Nejsem ani zubař, ani dentální hygienistka, ale jsem člověk, který se snaží o osvětu, co se týče zubní prevence. Bohužel jsem to musela zjistit až ve své dospělosti.

“ Péče o vaše zuby je tou nejlepší investicí do budoucna.”

Nejedná se o žádnou spolupráci, ale dostala jsem se díky doporučení několika mých známých na kliniku DVDent do Roudnice nad Labem, na jejichž péči nedám dopustit. Od té doby, co chodím na tuto soukromou kliniku, se k zubaři dokonce vždycky těším. Proto jsem s Vojtou začala chodit k zubaři hned od malička, aby si zvykl.

Dentální hygiena, základ zdravého chrupu

Jako malou mě nikdo správně čištění zubů neučil. Jediné, co si pamatuji, bylo, že zuby se mají čistit dvakrát denně a s použitím pasty. Přitom stačí tak málo a můžete se vyhnout kazům.

Od té doby, co mě na klinice moje dentální hygienistka naučila správné čištění zubů, nemám jediný problém. Netrápí mě ani bolest, ani citlivost zubů, ani mi nekrvácí dásně. A k tomu vám stačí několik minut denně strávených s mezizubními kartáčky a tzv. SOLO kartáčkem.

Já používám vše od značky Curaprox, ale to už většinou záleží na doporučení vaší hygienistky.

Bojíte se solit? Zbytečně

Jak probíhají první návštěvy?

Samozřejmě jsem před první návštěvou měla strach, který byl nakonec ale úplně zbytečný. Se zubařem si sednete, udělá vám vstupní prohlídku (bezbolestnou), rentgeny, fotografie a zeptá se vás, co všechno chcete na svém chrupu změnit.

Já měla za požadavek výměnu tmavých plomb a vybělení zubů. Poté vám do několika dnů vypracují plán a vy se sami rozhodnete, co všechno chcete absolvovat. Věřte mi, že investice do výměny plomb a bělení se rozhodně vyplatila.

S výsledkem jsem neskutečně spokojená.

“Z návštěvy zubaře už nemám strach. Nikdy není pozdě začít se správnou péčí o váš chrup.”

Další návštěva DVDentu byla na přednášku o správném čištění zubů. Nejdříve jsem si říkala, co mi tam chtějí hodinu vysvětlovat na tom, jak se čistí zuby, ale stálo to opravdu za to. Naučila jsem se zde spoustu nových věcí.

Nakonec musíte ještě na třetí návštěvu, která probíhá u dentální hygienistky, která vám vybere správné mezizubní kartáčky a naučí vás správné čištění se SOLO kartáčkem.

První tři návštěvy musíte absolvovat a pak už jen jezdíte na zákroky, které si vyžádáte (např. bělení zubů) nebo na prevenci, která je bezplatná (pokud máte tedy vaše zuby v pořádku a čistíte je správně). A ještě jsem vám úplně zapomněla napsat, že všechny zákroky (včetně vytržení dvou horních osmiček) pro mě byly téměř bezbolestné.

Pokud vás cokoli, co se týče tohoto článku, zajímá, napište mi email nebo komentář. Já jsem na této klinice neskutečně spokojená a hlavně jsem moc ráda, že jsem Vojtu přihlásila tak brzy a na zubaře bude od mala zvyklý.

Zdravým zubům zdar.

S láskou Romana

Sůl je ukryta i v sušenkách. Kterých potravin se vyvarovat, abychom si zbytečně neubližovali?

Obrovské množství soli je ukryté například i v toustovém chlebu. • Autor: istockphoto.com

„Sůl podle studií ,oslovuje‘ v mozku stejná centra odpovídající za příjemné pocity a tvorbu ,hormonu štěstí‘ jako některé drogy, proto se také u návyku na slanou chuť mluví přímo o závislosti,“ zdůrazňuje MUDr. Marie Nejedlá, vedoucí Centra podpory veřejného zdraví Státního zdravotního ústavu.

Upřednostňování sladké chuti ovlivňují některé geny, chuť na slané je podle lékařky čistě „naučená“ a její preference klesá již po čtrnácti dnech cíleného snižování soli v potravě. „Lidé se dokonce diví, jak mohli tak přesolenou stravu vůbec kdy jíst,“ říká doktorka Nejedlá.

Jak se solí v Česku? O úrovni závislosti na soli u obyvatel Česka výmluvně hovoří čísla: muži u nás denně konzumují 16,6 gramu soli, ženy díky přece jen zdravějšímu jídelníčku s vyšším podílem ovoce a zeleniny i nižším porcím potravy „jen“ 10,5 gramu.

Tolerovatelný příjem je přitom podle Světové zdravotnické organizace (WHO) pouhých 5 gramů soli, což odpovídá 2 gramům sodíku (připomeňme si  – dospělému tělu stačí půl gramu).

Třeba v Německu s tím nemají problém, v Rumunsku jsou na tom se spotřebou soli ještě hůře než my a zbytek Evropy se pohybuje někde mezi tím, většinou kolem 8 až 10 gramů NaCl denně. 

Další tipy, jak hlídat množství soli zejména u dětí, najdete v našem videu.

sůl • VIDEO Vím co jím

„Snížit příjem soli je zdravotní imperativ a každý člověk může přestat s dosolováním jídel při vaření a stolování.

Avšak vzhledem k tomu, že až 80 procent soli se do organismu Čechů dostává s průmyslově upravenými výrobky, nestačí jen odložit slánku.

 Je nutné pečlivě vybírat potraviny a vyvíjet tlak na výrobce, aby používali zdravější receptury, což je úkol především pro ministerstvo zdravotnictví a další státní orgány,“ upozorňuje Marie Nejedlá. 

K přetrvávajícím obavám z jodového deficitu při omezování příjmu soli odbornice říká: „Hlavním zdrojem jodu pro českou populaci není sůl, ale mléko a mléčné výrobky. Nejbohatším zdrojem pak jsou ryby a mořské plody, které obsahují i nenasycené mastné kyseliny se schopností chránit cévy a tím částečně vyrovnat škodlivé působení sodíku.“

Jak se zbavit soli v potravinách? „Zvyknout si na méně slanou chuť je možné, snížení obsahu soli o 20 až 25 procent ani nepoznáte,“ ujišťuje také nutriční specialista Ing. Petr Havlíček. „Snížení spotřeby soli se však staví do cesty i jiné, vážnější překážky než chuťové návyky.

Samozřejmě je možné nepoužívat sůl při vaření ani přípravě studených pokrmů a místo ní dochucovat bylinkami, paprikou, česnekem, citronovou šťávou, houbami či houbovým práškem (sušené houby obsahují překvapivě mnoho sodíku) a kvalitním, třeba panenským olivovým olejem, tím však odstraníme sotva deset procent denního příjmu sodíku.“

Budete mít zájem:  Nemáme kapacity na to dělat antigenní testy, říkají praktici

Zcela se vzdát tak prospěšných potravin jako červená řepa, čerstvé kysané zelí (to v sáčku), tvrdé sýry, sardinky v oleji nebo vejce jen kvůli vyššímu obsahu sodíku by nebylo moudré.

Takže kudy vede cesta? Zopakujme si ještě jednou: 80 % přijaté soli připadá na sůl „skrytou“ v průmyslově upravených potravinách.

Těch se vyvarujte nebo podle obsahu sodíku uvedeného na etiketě (či jednodušeji podle loga „Vím, co jím“) aspoň vybírejte výrobky nejméně zatížené tímto životně důležitým prvkem, jehož nadbytek vás však při souběhu nepříznivých okolností může i zabít.

Autor: Kateřina Erbsová

Cukrovka z nedostatku, poškození srdce a tloustnutí z nadbytku! Překvapivá fakta o soli

Foto: lightwavemedia, Shutterstock.com

„Mám tě ráda jako sůl,“ říká v oblíbené pohádce Maruška svému královskému otci. On ji za to vyžene, a aby dokázal, že měl pravdu, rozhodne se nesolit. A všichni trpí. Bez soli to přece nejde. Víte ale, co se v těle děje, když je soli moc, nebo naopak málo? To, že nezhubnete, se řadí k méně závažným důsledkům…

Sůl (chlorid sodný, NaCl) je důležitá pro správnou funkci organismu, udržení vodní rovnováhy a nervosvalové dráždivosti. V přírodě se vyskytuje jako nerost halit (sůl kamenná).

Je nejvýznamnějším zdrojem sodíku, biogenního minerálu, který je potřebný i nebezpečný zároveň. Kuchyňská sůl je navíc obohacována jodem, jenž je nutný pro optimální činnost štítné žlázy.

Doporučená dávka soli se pohybuje kolem pěti gramů na den, což odpovídá přibližně jedné zarovnané čajové lžičce.

„Když se soli vyhýbáte a tělo jí má nedostatek, projevuje se to dehydratací, nízkým krevním tlakem nebo křečemi,“ říká výživová poradkyně Simona Cahlová. Jestliže sůl omezujete dlouhodobě, může se objevit inzulinová rezistence, která vede k diabetu 2. typu. „Existuje i riziko zvýšení hladiny LDL cholesterolu nebo deprese,“ dodává Simona Cahlová.

Nedostatkem soli však podle Lucie Tvrdoňové, výživové poradkyně a majitelky firmy Krabičkujeme, dnes trpí jen málokdo – většinou je to jen výjimečně, třeba kvůli nadměrnému pocení, při dlouhodobém průjmu a zvracení nebo při velmi přísné dietě. „V dnešní době lidé naopak přijímají až desetkrát více soli, než potřebují,“ říká.

Foto: napocska, Shutterstock.com

Lidé dnes solí až desetkrát více, než by měli

A proč se vlastně tolik přesoluje? Je to jednoduché: sůl zintenzivňuje chuť potravin a zvyšuje apetit. Společně s tím ale otupuje chuťové pohárky. Když si zvyknete hodně solit, méně slaná jídla vám budou připadat nevýrazná. Jakmile ale přesolovat přestanete, ztracená citlivost se po čase vrátí a vy budete znovu plně rozeznávat širokou paletu chutí i vůní.

Bojíte se, že když omezíte solení, bude vám chybět výše zmiňovaný sodík? Zbytečně – jeho dostatek je v syrové potravě, a proto nemusíte ještě navíc solit. Chcete zhubnout? Pak si na přesolování dávejte obzvláště velký pozor! Vaše snahy by totiž mohlo velmi rychle a snadno zhatit. „Sůl zadržuje vodu v těle.

Buňky přijímají více vody a vy vypadáte oteklí a těžší na váze,“ vysvětluje Lucie Tvrdoňová. Omezením solení se tedy zbavíte nadbytku vody. Nic se ale nemá přehánět. „Jak už bylo tisíckrát řečeno: všeho s mírou. Takže nezbavujte tělo soli úplně, ale rozhodně solení omezte.

Vyhněte se hlavně soli přijaté z chipsů a jídel z fastfoodů,“ radí výživářka.

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Připadáte si oteklí a nejde vám zhubnout? Možná moc solíte

Pravidelné přesolování nepoškozuje jen linii, ale i zdraví. Podle Simony Cahlové se mohou objevit potíže s vysokým krevním tlakem, poškozením srdce, nebo dokonce i zánět žaludku. „Mějte se na pozoru zejména před skrytou solí,“ varuje. Tu najdete v uzeninách, masných výrobcích, pečivu, polotovarech nebo konzervách.

Co říci závěrem? „Vyhněte se zpracovaným potravinám a zařaďte co nejvíce potravin přirozených. Dojde k odvodnění a vy se nebudete cítit otekle,“ uzavírá Simona Cahlová.

A jak to se solí máte vy? Myslíte si, že přesolujete, nebo se naopak držíte moc zpátky?

Zpravodajské informace před soudem? Je to nebezpečné a zbytečné, varují advokáti — HlídacíPes.org

Poslanci dostanou v úterý k projednání novelu zákona o policii a spolu s ní i průlomovou změnu: jako důkazy by mohly v trestním řízení sloužit i informace od zpravodajských služeb, například odposlechy. Proti se postavila padesátka advokátů a právních expertů, kteří změnu odmítají jako nebezpečnou a zbytečnou.

Získávání zpravodajských informací tajnými službami se neřídí trestním řádem ani zákonem o policii, a jako takové dosud nemohou být pro trestní řízení využívány. Chybí například jejich důkladná kontrola.

Navrhovaná změna by ovšem přinesla i další dosud nevídanou možnost: aby policie měla pravomoc shromažďovat citlivé údaje o komkoli, nemuselo by přitom jít ani o podezřelého.

Celkem nenápadná novela

Více než padesátka právníků z řad advokátů, ale také akademických expertů na ústavní či trestní právo proto poslancům poslali otevřený dopis, v němž před přijetím novely varují.

Mezi signatáři jsou například ústavní expert Marek Antoš nebo advokáti Petr Kočí, Jiří Mikš, Petra Buzková či Lucie Vaverková. K dopisu se připojilo 56 právníků, podpořila ho i Unie obhájců.

„Tato celkem nenápadná novela dává velkou moc v možnostech kriminalizace různých nepohodlných skupin,“ říká právnička Helena Svatošová z nevládní organizace Iuridicum Remedium, která otevřený dopis iniciovala.

„Máme svěřit policejním složkám pravomoc vytvářet složky s citlivými údaje, na kohokoli si vzpomenou, i když má policie ve své skříni takové kostlivce jako akci Fénix? V ní se snažila vyprovokovat teroristický útok, který by přivedl skupinu mladých lidí do mnohaletého vězení,“ připomíná Svatošová.

Zásadní změna u tajných služeb

  • Signatářům vadí rovněž možnost používat informace od Bezpečnostní informační služby, Úřadu pro zahraniční styky a informace či Vojenského zpravodajství služeb v trestním řízení.
  • „Jde o zásadní změnu ve využívání informací od tajných služeb, která může dostat do vězení prakticky kohokoli,“ říká Václav Vlk, člen prezidia Unie obhájců.
  • Bezpečnostní expert z brněnské Masarykovy univerzity Tomáš Šmíd zase mluví o džinovi vypuštěném z láhve, který se bude těžko navracet zpátky.

Naopak Ministerstvo vnitra i tajné služby změny vítají. Mluvčí vnitra Ondřej Krátoška před časem pro Aktuálně.cz uvedl, že se významně změnily možnosti policie reagovat na aktuální hrozby.

„Proto vznikla potřeba provést změny v postupech a oprávněních policie, které se týkají reakcí na nové či velmi rychle se rozvíjející hrozby. V tomto případě jde o terorismus a s tím spjatou radikalizaci osob nebo skupin,” vysvětlil Krátoška.

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější. A zabere vám to maximálně jednu minutu…Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1 000 Kč

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *