Bílý, nebo hnědý? Vyznejte se v cukru

Bílý cukr, třtinový cukr, hnědý cukr, panela… kdo se v tom má vyznat?

Přiznám se, že patříme k těm rodinám, které si občas rády dopřejí něco sladkého. A tak peču, vařím a karamelizuju….  ale když už, tak ať to má alespoň nějaký profit pro naše zdraví, nejenom tu sladkou chuť…

A sladidel je dnes na trhu nespočet, jen si vybrat, že? Dnes nebudu ale psát o způsobech slazení, sirupech ani medu. Chtěla bych vám tentokrát napsat o panele. A o cukru a o tom, jaký je v tom vlastně rozdíl.

Panela, rapadura nebo mascobado, zní to všechno tak exoticky. Co to vlastně je a čím se liší od bílého cukru? A dá se to někde sehnat? A proč bych to měl/a používat?

Bílý, nebo hnědý? Vyznejte se v cukru

Jaký je teda rozdíl mezi bílým cukrem, třtinovým cukrem, hnědým cukrem a panelou? Velký. Ale vysvětleme si to pěkně postupně.

Bílý cukr je vyráběn z cukrové řepy, jedná se o tzv. řepný cukr.

Při zpracování cukrové řepy na výsledný produkt (kterým je bílý cukr), prochází řepa opravdu dlouhým procesem zpracování, který zahrnuje mnoho různých kroků čistění šťávy z řepy pomocí vápenného mléka, rafinací (přečištěním od zbytků melasy a vlákniny) atd. Výsledkem je bílý cukr tak, jak ho známe, což je produkt zbavený nečistot a zároveň veškerých živin.

Jak trefně praví Wikipedie:

 „Cukr je velmi dobře stravitelná potravina s vysokým obsahem energie (16,8 kJ/g) a téměř žádných dalších živin“.

V průběhu zpracování se řepný cukr oddělí od melasy a rafinací se dále čistí od zbytků melasy. Řepná melasa (na rozdíl od melasy třtinové) se ale používá pouze v zemědělství jako součást krmiv nebo v lihovarnictví a pro potravinářské účely není řepná melasa vhodná.

Bílý, nebo hnědý? Vyznejte se v cukru

Třtinový cukr je vyráběn z cukrové třtiny a v průběhu jeho zpracování také dochází k oddělení od melasy. S tím rozdílem, že v případě cukrové třtiny je melasa nositelem mnoha prospěšných látek. Proto je lepší třtinový cukr „nerafinovaný“, který obsahuje i část melasy, obsahuje tedy alespoň nějaké množství lidskému tělu prospěšných látek.

Bílý, nebo hnědý? Vyznejte se v cukru

Hnědý cukr je v podstatě řepný cukr, který neprojde rafinací, ale může být a často je „obarvený“ karamelem. Lze ho snadno zaměnit za třtinový cukr, proto je dobré si opravdu přečíst, co si to vlastně kupujete!

Bílý, nebo hnědý? Vyznejte se v cukru

Panela je ztuhlá nadrcená šťáva vylisovaná z cukrové třtiny. Zpracování cukrové třtiny na panelu je velmi jednoduché.  Cukrová třtina se vylisuje, šťáva se odpaří v několika krocích a ztuhlá šťáva se poté vylisuje do bloků a pak nadrtí.

Výsledný produkt neprochází rafinací, obsahuje tedy i melasu, zdroj mnoha prospěšných látek (vitamínu A, některé vitamíny skupiny B, vitamín C, D, E), nenasycených kyselin, minerálních látek  jako je vápník, železo, draslík, mangan, měď, hořčík, chrom, molybden či zinek atd). Melasa také dodává panele její karamelovou příchuť i barvu. Že je třtinová melasa právem nazývána jako „černý zázrak“ si můžete přečíst ve výše uvedených odkazích nebo třeba i ZDE.

Bílý, nebo hnědý? Vyznejte se v cukru

Panela může zcela a ve všech případech nahradit bílý cukr.  Pokud ji použijete do receptu, ve kterém je uvedený bílý cukr, můžete panelu dávkovat v poměru 1:1. Koláčům dodá mírnou pěkně jemnou karamelovou příchuť i barvu a vy si můžete libovat, že jste pro své zdraví udělali alespoň něco málo navíc.

O benefitech panely či rapadury se můžete přečíst také ZDE. Určitě se podívejte, co o panele krásně napsal Jan Sochor v pěkném článku ZDE.

  • Takže pokud vy či vaše děti máte rádi sladké a chcete mlsat alespoň trochu zdravěji, doporučuji používat místo bílého cukru panelu (nebo samozřejmě kvalitní med, ale o tom tento článek není).
  • Já osobně používám panelu v případě, kdy se použití medu nehodí  (poznámka –  pokud používáte jako sladidlo med, rozhodně dbejte na kvalitu medu).
  • No joo, ale kde panelu seženu?

Co třeba ZDE? Nakoukněte do On-line obchůdku Čokoládovny Troubelice ????  Nabízí nejen panelu ale i výborné čokolády nebo kakao slazené panelou. Pokud nakouknete, jsem si jistá, že neodoláte!

Proč bych měl/a používat panelu místo cukru?

Protože bílý cukr lidskému tělu nepřináší nic kromě toho, že je sladký. Je zbavený veškerých živin a naopak, při jeho zpracování dochází k tomu, že může navíc obsahovat, ač v malém množství látky, které tělu rozhodně prospěšné nejsou.

Například pro pěknou bílou barvu se cukr síří pomocí oxidu siřičitého. Oxid siřičitý je označován jako E220 a rozhodně to není něco, co bychom chtěli dávat dětem, ač v minimálním množství.

Na množství oxidu siřičitého v cukru jsou stanoveny limity.

Na rozdíl tomu panela, díky tomu, že obsahuje třtinovou melasu přináší tělu prospěšné minerály i vitamíny.

Najdu někde recepty, ve kterých autor používá panelu jako sladidlo?

Ano, já třeba nedávno dělala pro nás i pro syna moc dobrý makovec  (na cestu na Blaník v chladném podzimním počasí jak dělaný:)) podle receptu z blogu http://detemzdrave.blogspot.cz/. Autorky tohoto blogu se zdravými recepty pro děti panelu dost často používají a tak doporučuji se na jejich blog podívat, najdete zde mnoho a mnoho inspirace.

Závěrem:

To, že je panela bohatá na tělu prospěšné látky nic nemění na tom, že je to sladidlo a její hlavní složkou je sacharóza, tudíž její účinky co se týče sladivosti, vlivu na obezitu, ztukovatění jater, střevní mikrofloru apod. se od účinků cukru neliší.

Proto vždy myslete na to, že všeho moc škodí a mlsejte s mírou!

Zajímají vás články na téma kojenci, batolata, malé děti a jejich výživa? Podívejte se i na další články, které vám napoví, proč malým dětem nedávat uzeniny, jak je to s dusičnany a prvními příkrmy pro miminka, nebo jak je to s kojenci a medem.

Přečtěte si o tom, že některé věci a výrobky nejsou, jako dřív, nebo o bylinkách a dětech či si přečtěte o tom, jak to je s limity na přidané látky v potravinách vzhledem k dětem.

Také si ZDARMA můžete stáhnout zajímavý ebook na téma Palmový olej v kojeneckém mléce, který cituje odborné publikace (nepojednává o ekologii a podobně) nebo ebook na téma „Jak podpořit laktaci, když se kojení nedaří“. Tyto a další články najdete na www.pidizrouti.cz. Ať se vám líbí a jsou k užitku!

https://www.jansochor.com/photo-blog/panela-kolumbie

http://www.rehabilitace.info/zdravotni/rapadura-a-zdravi-jake-ma-tento-cukr-zdravotni-benefity/

http://www.bio-life.cz/clanky/zdrave-potraviny/sladidlo-panela—ochutnali-jste-uz.html

http://www.cokoladovnatroubelice.cz/panela-bio-trtinova-stava/panela-bio-trtinova-stava–500g–cokoladovna-troubelice/

https://www.vitalia.cz/clanky/bily-nebo-hnedy-vyznejte-se-v-cukru/

http://www.nasevyziva.cz/sekce-cukry/clanek-melasa-cukrova-trtina-330.html

https://www.zivotsdietou.cz/clanky/melasa-cerny-zazrak

https://www.celostnimedicina.cz/melasa.htm

Zdravé náhražky cukru – 100% ověřeno na vlastní kůži!

Věřte mi, zdravé náhražky cukru opravdu existují. ✅ Máme pro vás 9 tipů na nahrazení rafinovaného cukru❗ Sladká chuť je příjemná. Jestli se však snažíte s bílým cukrem bojovat, zapátrejte po náhražkách. Rádi vám poradíme, jak vhodně nahradit cukr ve vašem životě.

Proč se zaměřit na rafinovaný cukr?

Každý z těch, kteří vyznávají zdravý životní styl, se dopracuje k tomu, jak vytěsnit „bílého zabijáka“ v podobě rafinovaného cukru ze svého jídelníčku. Zdravých náhražek cukru seženete poměrně hodně. Pojďte společně s námi objevit zdravé náhražky cukru, které nejen vy, ale zejména vaše tělo, velmi ocení.

Jak se orientovat ve světě cukru

Pro základní orientaci si musíme ujasnit některé pojmy, které jsou spojené s problematikou cukru. Fruktóza (cukr ovocný) a glukóza (cukr hroznový) jsou monosacharidy. Klasický cukr, tedy sacharóza, je složený disacharid, tvořený molekulou glukózy a fruktózy. Problematika je ovšem mnohem složitější a vydala by doslova na několik článků.

Ještě pár slov k problematice ohledně cukru a jeho působení na trhu. K bílému řepnému a hnědému třtinovému cukru se pojí řada polopravd a mýtů. Nejznámější je otázka týkající se toho, zda jeden nebo druhý je zdravější.

Hned na úvod musíme uvést, že je to stále sacharóza, tedy cukr. Hnědý třtinový neprošel rafinací, proto obsahuje i vlákninu a minerály, ovšem ve výživově zanedbatelném množství.

Navíc ne každý hnědý cukr je přírodní třtinový, může se jednat o nabarvený bílý cuk. Na to si dejte opravdu pozor!

Proč je cukr označován jako bílý zabiják?

Jednoduše a na rovinu – cukr je prakticky všude. Víte, že jeho velká dávka se skrývá i v pečivu? A možná tomu nebudete věřit, ale najdete jej taktéž v potravinových doplňcích, které bereme často za účelem podpory našeho zdraví.

Budete mít zájem:  Kuřata plná vody putují zpět do Polska

Civilizační choroby jako cukrovka nebo vysoký krevní tlak vděčí za své masové rozšíření právě bílému rafinovanému cukru ve spojení s naším životním stylem. Cukr podporuje také navýšení podílu tuků v těle – světe div se, cukr způsobuje i obezitu. A i tento fakt je často ukryt našemu zájmu.

Takže pokud vás láká myšlenka zdravého životního stylu, mrkněte se po náhražkách cukru. A stejně tak, celkově se zaměřte na svůj jídelníček.

9 zdravých náhražek cukru

Pojďte si společně s námi projít všechny možnosti, které vám doporučujeme na základě našich zkušeností s alternativami, které mohou více či méně nahradit rafinovaný cukr v našich životech.

Bílý, nebo hnědý? Vyznejte se v cukru

1. Med

Často sázíme na to, že med je spása a dokonalá náhražka.

Ano, máte pravdu, med  je zázrak, jenže i zde najdeme ono pověstné „ale“! Nepasterizovaný med od včelařů má GI okolo 30 a obsahuje mimo jiné látky jako vápník, železo, hořčík, zinek a selen.

Ovšem pasterizovaný, tedy průmyslově tepelně upravený, k dostání na pultu supermarketů, má GI až 75. A to už je značný rozdíl, co myslíte?

Tento žlutý zázrak obsahuje zdraví prospěšné látky, které pomáhají snižovat krevní tlak, léčit poruchy krevního oběhu a zažívacího traktu. Má také protizánětlivé účinky, takže med je jasná volba také při nachlazení. Kalorická hodnota medu je srovnatelná s bílým cukrem. Proto jej používejte obezřetně! Pokud chcete zhubnout, med je pro vás tabu.

Med skvěle obohatí studenou kuchyni. Na vaření se nehodí. Při teplotě vyšší než 40 °C ztrácí své blahodárné účinky.

2. Javorový sirup

Kvalitní javorový sirup mimo jiné obsahuje vitamíny A, D, B, kyselinu listovou, železo, vápník, zinek a draslík. Podobně jako med má protizánětlivé účinky. Obecně platí, že čím tmavší barva sirupu, tím více zdraví prospěšných látek. Avšak pozor na „dobarvený“ javorový sirup, který by mohl zmást vaše smysly.

Javorový sirup obsahuje méně kalorií než klasický cukr. Má ale mnohem větší sladivost – proto to s ním nepřehánějte.

Javorový sirup výborně nahradí cukr i při pečení. Jednoznačně ho musíte vyzkoušet i na palačinkách.

3. Stévie

Posledních pár let můžeme sledovat doslova hon na bezkalorická přírodní sladidla. Stévie (Stevia) patří mezi ty nejzajímavější. Často se doporučuje jako alternativa k cukru a umělým sladidlům.

Stévii dnes pořídíte v mnoha různých formách, od tekutého extraktu až po bílý prášek nahrazující cukr. Tato tropická rostlina zlepší vaše trávení, sníží krevní tlak a navíc má i protizánětlivé účinky. Stévii si můžete vypěstovat i doma. Doporučujeme ji ale koupit ve formě prášků nebo sirupu.

Listy stévie jsou mnohem sladší než cukr. A co je bomba, neobsahuje žádné kalorie – proto ji mohou bez obav konzumovat i diabetici. Ovšem abychom stévii jen nevelebili, pár studií zmiňuje drobné vedlejší účinky jako je nevolnost, křeče, alergické reakce a vzájemné působení s léky na vysoký krevní tlak a diabetes.

4. Yacon sirup

Znáte Yacon sirup? Že ne? Už staří Inkové používali tuto rostlinu jako sladidlo. Obsahuje 20 cenných aminokyselin, vitamíny a minerály. Tuto náhražku cukru ocení také diabetici, protože nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Stejně, jako například stevie. Ovšem na tuto vlastnost pozor!

Ve srovnání s medem má o polovinu méně kalorií. Ještě lepší je to, že sirup z yaconu dokáže snížit chuť jídlu. Ideální volba pro dietáře.

A rada na závěr, nebojte se sirup vyzkoušet při pečení nejrůznějších dezertů.

5. Rýžový sirup

Rýžový sirup je přírodní alternativou rafinovaného cukru. Co se týče živin, nachází se v něm malé množství draslíku, hořčíku, manganu a zinku. Organický rýžový sirup je i zdrojem vitamínů skupiny B.

Jen pro srovnání, 10 gramů rafinovaného cukru obsahuje přibližně 40 kalorií. Ve stejném množství rýžového sirupu se nachází přibližně 32 kalorií. Avšak na co si dejte pozor, že je třeba si uvědomit jeho menší sladivost, než rafinovaný cukr a tím pádem se ho spotřebuje více.

6. Třtinová melasa

Melasa je sirup, který vzniká při rafinování bílého cukru. Ač se to nemusí na první pohled zdát, obsahuje hodně stopových prvků a minerálů jako vápník, draslík, fosfor, dále pak také vitamíny B1, B2 a B5. Pomáhá pročišťovat lymfatické uzliny a regenerovat krvetvorbu.

V prodejnách zdravé výživy můžeme běžně koupit i samotnou melasu, ve které je prospěšných látek zachováno ještě více než ve třtinovém cukru. A co víc, melasa má pouze třetinu kalorií oproti medu. Někteří odborníci uvádějí, že je zdravější než med. Oceníte ji při redukci váhy.

Melasa nevyniká dvakrát výbornou chutí. Proto ji v kuchyni požívejte pouze tam, kde její chuť přebijí ostatní suroviny. Běžně se používá k doslazování nápojů nebo dezertů.

7. Datle

Někdo je miluje, někdo je nesnáší. Ano, řeč je o datlích. Datle samotné jsou nejlepší náhražkou sladkostí. Datlový cukr je produkt přirozené krystalizace sacharidů v datlích. Je výbornou náhradou bílého rafinovaného cukru, třtinového cukru a dalších druhů cukru.

Datle by měly být součástí jídelníčku, ač se jedná o poměrně exotický produkt. Jde o výborný zdroj železa, vápníku a draslíku.

Z vitamínů v nich najdete především kyselinu pantotenovou (B5), která pečuje o vaši psychickou a fyzickou kondici.

K tomu datle pomáhají snižovat krevní tlak, nezvyšují hladinu cukru v krvi a dámy ocení jejich příznivý vliv na kvalitu vlasů i nehtů. Můžete je konzumovat čerstvé, sušené nebo ve formě sirupu.

Datle mají ze všeho ovoce nejvyšší energetickou hodnotu, obsahují až 70% sacharidů. Takže ani s datlemi to moc nepřehánějte!

Skvěle využijete ve studené kuchyni k dochucení ovesných kaší nebo dozdobení dezertů.

8. Kokosový cukr

Vyrábí se ze zkaramelizovaného nektaru kokosových květů. Není záhadou, že má nízký glykemický index, což oceníme ve zdravém jídelníčku. Ale nelze ho použít do každého pokrmu.

Kokosový cukr obsahuje velké množství vitamínů skupiny B. Hojně je v něm zastoupeno i železo, vápník, zinek a fosfor. Díky obsahu těchto látek podporuje správnou činnost imunitního systému. Velkou výhodu je i nízký glykemický index.

I kokosový cukr si dopřávejte s mírou, jeho kalorická hodnota je poměrně vysoká.

9. Xylitol

Xylitol je cukr vyskytující se ve švestkách, malinách, jahodách a dalším bobulovém ovoci. Pomáhá udržovat nízkou hladinu cukru v krvi, dále má nízký glykemický index, což ocení diabetici. Představte si, že dokonce prospívá zubům! Snižuje totiž tvorbu zubního plaku a kazivost zubů. Ale pozor – ve větším množství funguje jako projímadlo. Což není rozhodně žádoucí, že.

Přestože svou sladivostí se vyrovná bílému cukru, má o třetinu méně kalorií. 

Avšak pozor, stále platí pravidlo, všeho moc škodí! A rozhodně neplatí, že pokud nahradíte cukr medem, máte vyhráno.

Bílý, nebo hnědý? Vyznejte se v cukru  Bílý, nebo hnědý? Vyznejte se v cukru

Nyní je to již na vás, zda rafinovaný cukr hodláte nahradit a jak moc důsledně budete své předsevzetí dodržovat. My vám držíme pěsti.

ZDROJE:

https://sugarscience.ucsf.edu/latest-sugarscience-research.html#.XRShR4_gpPY

http://www.bbc.com/future/story/20180918-is-sugar-really-bad-for-you

https://www.health.harvard.edu/heart-health/the-sweet-danger-of-sugar

https://www.sciencealert.com/review-of-31-studies-shows-we-ve-been-wrong-about-sugar-s-effect-on-our-mood

Zdravé náhražky medu

Aktuální článek: Zdravé náhražky cukru – 100% ověřeno na vlastní kůži!

Sladký život aneb vyznáte se v cukrech?

Bílý cukr je zpracován nejvíce, tj. promýván, čištěn, odbarvován, odpařován, krystalizován varem a sušen. (To je ve stručnosti proces rafinace cukru.) Vyrábí se z cukrové třtiny nebo z řepy cukrovky.

Vždy se snažím kupovat třtinový cukr. Bílý cukr nabízí čistotu, ryzí sladkost, snadno se rozpouští a zapracovává a nepřehlušuje jiné chutě.

Krupicový cukr (také se mu říká pískový cukr nebo jemný krupicový) je jemně granulovaný bílý cukr.

Tento přírodní cukr je ceněn pro svou karamelovou chuť. Je to proto, že cukr není nikdy oddělen od melasy. Je méně upravován než většina komerčně vyráběných cukrů. Dehydruje se při nízké teplotě, která brání ztrátě vitaminů a minerálů. Nerafinovaným cukrem můžete ve většině receptů nahradit bílý cukr, ale já ho mám ráda zejména v kořeněném pivu a vanilkové sodě.

Budete mít zájem:  Lázně Léčba Dýchacího Ústrojí?

Bílý, nebo hnědý? Vyznejte se v cukruFoto: istock.com

Je znám pro své velké, křupavé krystaly. Poté, co je třtina slisována, se voda zvolna za nízké teploty odpařuje. Vzniklý cukr je stáčen na centrifuze nebo turbíně, aby uschl. K hnědému cukru má blíž než bílý cukr, protože je vlhký. A právě tak je o trochu zdravější, protože se méně zpracovává a zůstává mu více živin. Má měkkou melasovou příchuť.

Tento cukr se vzhledem podobá turbinado cukru, má velké, světle zlaté krystaly. Jméno dostal podle místa v Guyaně, kde se vyráběl. Získává se z prvního lisování cukrové třtiny. Šťáva se horkem zahřívá a odpařuje, až zůstane hustý sirup. Tento sirup se dál vysouší, výsledkem čehož jsou velké křupavé krystaly. Demerara cukr má smetanovou, lehce melasovou chuť podobnou turbinado cukru.

Hnědý cukr (světlý a tmavý) Hnědý cukr je bílý cukr, do kterého je zpětně vmíchána melasa. Světlý hnědý cukr má menší obsah melasy, tmavý cukr jí obsahuje více. Melasa dodává hloubku, ale její chuť může být pro některé recepty příliš silná.

Vyrábí se z mízy kokosových palem vařením a vysušením. Tento cukr se doporučuje pro nižší glykemický index, než jaký vykazuje bílý cukr. Nemá ale bohužel méně kalorií. Používám ho v receptech, které obsahují další tropické ingredience, jako kokosové mléko a tropické ovoce. Připadá mi, že se k sobě lépe hodí.

Bílý, nebo hnědý? Vyznejte se v cukruMelasa, Foto: istock.com

Melasa může být vyrobena buď z cukrové třtiny, nebo z cukrové řepy. V zásadě je to sirup, který vznikne extrahováním cukru (to je sice velmi zjednodušeno, ale…). Je to viskózní sladidlo, které sahá od „jemné“ nebo „lehké“ melasy až k hořké variantě „blackstrap“. Tam, kde jsem v receptu uvedla melasu, doporučuju použít lehkou.

Tento hlavní produkt severních lesů je míza z javoru cukrového, javoru černého nebo červeného. Pomalu se vaří, aby se odstranil přebytek vody, čímž vzniká koncentrovaný sirup. Doporučuji sehnat stupeň A – světlý jantar nebo střední jantar. Jejich jemná chuť je pro recepty z téhle knihy nejlepší. Tmavší sirupy mívají silnější chuť a jsou lepší pro pečení než pro infuze.

Vyrábí se z „šištice“ agáve, což je tělo agáve, které vypadá trochu jako ananas (z téže rostliny se vyrábí tequila). Agávový nektar si získal velkou popularitu jako nízkoglykemické sladidlo. Názor na to se změnil kvůli hladině fruktózy, ale já agáve stále užívám, chci-li do receptů inspirovaných Latinskou Amerikou, jako například do aguas frescas, sladidlo neutrální chuti.

V plástvích je přírodní med nepasterizovaný a nefiltrovaný. Je skoro stejný, jaký byl v úlu.

Abychom ho dostali do sklenic, musíme ho zahřát, ale většina včelařů ho nezahřívá na víc než 48 oC, aby zabránili jeho krystalizaci, a pak ho přefiltrují, aby odstranili pyl, včelí vosk, atd.

Med zůstává tekutý, ale ztrácí své léčebné účinky. Upozornění: Koupíte-li přírodní med na léčení, buďte opatrní a nepřehřejte ho.

zdroj: kniha Infuzování, esence chutí a vůní, autor: Erin Coopeyová

Přečtěte si také:

Cukry vs. sacharidy. Odteď už se v nich vyznáte

„Je ti slabo? Tak to potřebuješ rychlý cukr!” Že vám je tahle věta povědomá? A víte, co to ten rychlý cukr je a proč se mu tak říká? Na obalech potravin, které již poctivě studujete, se často objevují sacharidy i cukry a někdy taky vláknina.

Čert aby se v tom vyznal, co říkáte? Navíc když název sacharidy pochází z latinského saccharum, což v překladu neznamená nic jiného než cukr.

Jaký je tedy mezi sacharidy a cukry rozdíl a proč bychom měli jedny z nich ve zdravém jídelníčku omezit?

Jednoduše řečeno, cukry tvoří podskupinu sacharidů. A těch podskupin je vícero. „Sacharidy dělíme podle počtu základních cukerných jednotek“, vysvětluje odborná konzultantka Pavla Staňková, která se ve svém výzkumu věnuje mimo jiné metabolickému syndromu spojenému s obezitou. A to na:

  • monosacharidy, kam patří třeba glukóza = hroznový cukr nebo fruktóza = ovocný cukr,
  • oligosacharidy z 2–10 cukerných jednotek, kam patří i disacharidy ze 2 cukerných  jednotek, mezi které se řadí třeba sacharóza = stolní cukr složený z glukózy a fruktózy, maltóza = sladový cukr nebo laktóza = mléčný cukr složený glukózy a galaktózy,
  • polysacharidy z 11 až ze statisíců cukerných jednotek.

Stačí, když budete vědět, že se na etiketách jako „Z toho cukry“ značí všechny monosacharidy a disacharidy = jednoduché cukry, jejichž obsah byste si měli v jídelníčku bedlivě hlídat, a zbytek, tedy složité neboli komplexní sacharidy, najdete v kolonce Sacharidy

. Často se zvlášť udává také vláknina, která mezi sacharidy patří také.

Vláknina patří mezi nestravitelné sacharidy, a proto se na etiketách potravin značí často zvlášť. Proč je ale pro nás vláknina tak důležitá? „Jídelníček s dostatečným obsahem vlákniny snižuje riziko vzniku řady civilizačních chorob, jako jsou nemoci srdce a cév, cukrovka, obezita, rakovina tlustého střeva, zácpa, hemoroidy, tvorba žlučových kamenů a působí příznivě proti tvorbě zubního kazu a paradontózy,“ vysvětluje odbornice Pavla Staňková.
Díky potravinám s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou celozrnné potraviny, luštěniny, oříšky, semínka, ovoce i zelenina, se budete cítit sytější. „Vláknina na sebe totiž váže řadu látek, jako jsou tuky, cholesterol a žlučové kyseliny, čímž snižuje jejich vstřebávání a zároveň zpomaluje vstřebávání sacharidů,“ dodává Pavla Staňková. Navíc na sebe umí navázat i škodlivé látky a usnadňuje trávení, protože urychluje vyprazdňování.

„Rychlé“ a „pomalé“ sacharidy

Bílý, nebo hnědý? Vyznejte se v cukruHlavním rozdílem mezi složitými (komplexními) sacharidy a jednoduchými sacharidy je v rychlosti jejich trávení a vstřebávání. Proto se můžete setkat i s označením pomalé a rychlé sacharidy.

Složité polysacharidy jsou při trávení pomocí trávicích enzymů postupně rozkládány až na monosacharidy. Ty jsou totiž jedinou vstřebatelnou formou sacharidů,“ vysvětluje Pavla Staňková.

Složité sacharidy vedou k pozvolnějšímu nárůstu krevního cukru, proto se jim říká „pomalé“.

Oproti tomu „rychlé“ sacharidy jsou vstřebávány velmi rychle a rychle také zvyšují hladinu cukru v krvi, proto z nich dostanete tu bleskovou energii. Paradoxně po jejich snězení můžete mít ale ještě větší hlad.

Proč? „Rychlý nárůst krevního cukru vede k rychlému vyplavení inzulínu ze slinivky a následnému rychlému poklesu cukru v krvi,“ dodává odborný pohled Pavla Staňková. A rychlý pokles v cukru v krvi má za následek právě pocit hladu.

Pokud se sacharidů, a to hlavně jednoduchých rychlých cukrů, ve vašem jídelníčku objevuje příliš – dopřáváte si je třeba i několikrát za den a zároveň aktivně nesportujete, tělo je nestihne zpracovávat.

Začnou se tak přeměňovat v tukové zásoby, což znamená, že se vám začnou tvořit nevzhledné faldíky, kterých se pak toužíte za každou cenu zbavit. Pokud tedy sacharidy při hubnutí v jídelníčku nesnížíte, pravděpodobně nebudete úspěšní. „Zvýšená konzumace sacharidů totiž snižuje využívání vlastních tukových rezerv,“ vysvětluje Pavla Staňková.

A právě z tukových polštářů získáváte energii, když se pustíte do proteinové diety, ve které je v jídelníčku obsah sacharidů snížen na minimum.

Proč a které sacharidy z jídelníčku vynechat?

Obecně vzato můžete v rámci vyváženého zdravého stravování jíst všechny sacharidy. Ve svém jídelníčku byste ale měli omezit jednoduché cukry.

„Kromě toho, že se jednoduché cukry vyskytují přirozeně v ovoci, zelenině a medu, se do spousty potravin přidávají ve formě stolního cukru nebo glukózo-fruktózových sirupů,“ vysvětluje odborná konzultantka z univerzitního prostředí Pavla Staňková.

Energie z jednoduchých cukrů, které kromě zmíněného ovoce či zelenině najdete v polotovarech, slazených nápojích, sladkostech a dalších průmyslově zpracovaných potravinách i v podobě tzv. skrytých cukrů

, by se však neměla v rámci běžného stravování dostat na více než 10 % z celkového příjmu a v posledních letech se doporučení uchyluje až k pouhým 5 %.

Z hlediska výživy je vlastně jedno, jestli sladíte bílým nebo hnědým cukrem. Proč? „Nepatrné množství minerálních látek v hnědém cukru nemá v podstatě pro organismus žádný přidaný prospěšný vliv. Pokud saháte raději po medu, v něm se v malém množství vyskytují i další látky, které mohou na organismu působit příznivěji, nicméně z velké části je to pořád cukr (s vyšším obsahem fruktózy),“ doplňuje Pavla Staňková. „Co se týká glukózo-fruktózových sirupů, jedná se o směs volné glukózy a fruktózy vyrobenou ze škrobů. Různé sirupy obsahují různé poměry glukózy a fruktózy. Ale to i stolní cukr obsahuje 50 % fruktózy vázané s glukózou.“ Proto byste veškeré slazení měli omezit. Stále se jedná o jednoduchý cukr.
Budete mít zájem:  Leky Na Prujem V Egypte?

Ve vyváženém zdravém stravování byste se tedy měli hlavně na složité neboli komplexní sacharidy, které do svého jídelníčku dostanete díky celozrnnému pečivu (např. grahamovém nebo žitném), ale i obilninám, jako jsou pohanka, kuskus či ovesné vločky. Sahejte častěji po luštěninách, např.

po červené čočce nebo čočce beluga. Upřednostněte hnědou rýži nebo basmati před bílou, uvařte si brambory ve slupce nebo si upečte batáty. I u složitých sacharidů je ale důležité si pohlídat kvalitu a množství.

„Sacharidy a dokonce ani cukry nejsou zlé, špatné může být jen množství, ve kterém je konzumujeme,“ dodává Pavla Staňková.

Cítíte, že potřebujete jarní restart? Pusťte se do jednoho z dietních plánů KetoDiet a vraťte se pozvolna ve třech krocích k vyváženému zdravému stravování.

  • Autor: Nikola Nevečeřalová
  • Foto: Depositphotos
  • Předchozí článek: Vše, co jste chtěli vědět o mase, ale báli jste se zeptat

Jaké známe druhy cukru? – COOP Club

Bez cukru se neobejdeme, ale vyznáme se v jeho druzích? Existuje například několik typů hnědého cukru, ale pouze nejkvalitnější hnědý cukr obsahuje zdravou melasu stejně jako cukr třtinový. S dalšími druhy cukrů do sebe dostáváme jen prázdné kalorie.

Od poloviny 19. století do současnosti je u nás nejrozšířenější surovinou pro výrobu cukru cukrová řepa.

Málokdo ví, že k masivnímu využití cukrové řepy k výrobě cukru došlo kvůli blokádě Evropy za napoleonských válek, kdy se do Evropy nemohla dostat cukrová třtina z kolonií.

Využilo se tedy objevu německého chemika a farmaceuta Andrease Marggarafa, který již v roce 1747 objevil v kořeni cukrové řepy stejné krystalky cukru, jaké jsou obsažené v cukrové třtině.

Postupem let se nabídka cukrů a sladidel v našich obchodech notně rozšířila. Není lehké se v nich vyznat. Pojďme tedy společně na malou sladkou exkurzi.

Tmavý, hnědý či třtinový

V regálech obchodů najdeme mnoho cukrů tmavé barvy. Kvůli tomu si mnoho spotřebitelů myslí, že všechny jsou stejné, a zaměňují třeba hnědý a třtinový cukr. Jak si dále ukážeme, není to totéž, neboť se liší od sebe navzájem stejně jako od bílého cukru.

Pro lepší orientaci v problematice je třeba si vysvětlit pojem rafinace, s nímž se lze často setkat, ale ne vždy bývá správně chápán. Rafinace se uplatňuje při výrobě bílého a hnědého řepného cukru, ale také při produkci třtinového cukru a znamená vyčištění či odstranění nežádoucích příměsí ze surové cukrové hmoty.

Třtinový cukr

Stojí cenově nejvýš, neboť k jeho výrobním nákladům je třeba připočíst i náklady na dopravu do Evropy. Vždyť se dováží z tropických oblastí, kde se daří cukrové třtině. Ve většině případů je jeho složení, tzn. že je vyroben z cukrové třtiny, uvedeno na obalu. Dále ho poznáme podle typické zlatavé barvy.

Používá se všude tam, kde byste použili cukr řepný. Třtinový cukr obsahuje zdravou melasu, stejně jako nejkvalitnější hnědý cukr. Ovšem melasa se do třtinového cukru nepřidává během výroby, ale je již v základní surovině a během zpracování třtiny se z ní neodstraňuje.

Hnědý cukr

Dá se vyrobit bez třtiny několika způsoby. Jednou cestou je, že se rafinovaný neboli vyčištěný bílý řepný cukr dobarví a dochutí třtinovou melasou.

Nutričními hodnotami a zdravotními benefity se pak vyrovná třtinovému cukru.

Ovšem může se také dobarvit karamelovým sirupem, pak ale postrádá zdraví prospěšnou třtinovou melasu a je výživově srovnatelný s bílým řepným cukrem.

Poslední metodou výroby cukru hnědé barvy je, že se surový cukr nedočistí. Tak vzniká nerafinovaný řepný cukr, v němž zůstanou některé sloučeniny (především draselné a sodné soli), jež při dlouhodobé konzumaci zatěžují zejména ledviny a mohou stát za vznikem mnoha civilizačních chorob. Všemi třemi způsoby vždy vznikne hnědý řepný cukr.

Používá se zejména při pečení pro chuťové ozvláštnění moučníků či cukroví. Jedinečnou, exotickou chuť dodá i horkým nápojům.

Podle čeho cukry vybírat?

Jak od sebe při nákupu jednotlivé druhy hnědého řepného cukru odlišit? Samotný odstín tmavého cukru nám moc nepomůže. Spíše se podívejme na etiketu.

Pokud výrobce přímo na obalu neuvádí, o jaký druh cukru jde a jak byl vyroben, lze se orientovat podle ceny. Nejdražší bývá zpravidla hnědý řepný cukr obohacený o třtinovou melasu, která se vždy dováží ze zámoří. Nejlevnější je pak díky nízkým výrobním nákladům nerafinovaný cukr.

Jak je to s melasou?

Možná vás teď napadlo, zda se v cukrové řepě také vyskytuje nějaká melasa, když jsou cukrové krystalky totožné s těmi v třtině.

Cukrová řepa obsahuje řepnou melasu, ta je však pro člověka nevhodná ke konzumaci. Využívá se především v lihovarnictví a při výrobě droždí. Rafinací se odstraní spolu s dalšími nežádoucími látkami, tím cukr získá svoji typickou bílou barvu.

Alternativy

Kromě těchto nejznámějších druhů (cukrová řepa, cukrová třtina) se k výrobě cukru využívají i jiné cukerné suroviny.

V nabídce obchodů můžete najít cukr hroznový (glukóza) a cukr ovocný (fruktóza). Suroviny k jejich výrobě se skrývají již v názvech – ovoce, respektive hrozny révy vinné.

Hroznový cukr má nižší sladivost než řepný cukr a rychle se vstřebává do krve. Tělo tak rychle získává energii, což je podstatné především u pacientů v rekonvalescenci, u těžce fyzicky pracujících lidí, sportovců a dětí. Využít se může v teplé i studené kuchyni.

Ovocný cukr má o 20 – 40 procent vyšší sladivost a nízký glykemický index, takže je vhodný také pro diabetiky. Hodí se ke slazení studených pokrmů a nápojů, nikoli však pro tepelnou úpravu.

Sladkosti, odkud pocházíš?

Existují ještě další možnosti, jak sladit pokrmy a nápoje, a to pomocí přírodních i uměle vyrobených sladidel. Umělá sladidla jsou primárně určena pro diabetiky, nikoli pro dlouhodobou konzumaci zdravými jedinci.

U přírodních sladidel je vždy třeba zvážit, odkud pocházejí. Například med je z hlediska obsažených zdraví prospěšných látek vhodná volba. Ideální je, pokud jej seženete od českého včelaře. Podpoříte tuzemskou produkci a navíc máte jistotu, že ekologická stopa jeho produktů je podstatně nižší než u produktů dovážených z velmi vzdálených míst naší planety.

Co cukr může nadělat s vaším zdravím

Bílý cukr konzumujeme denně, ale neuvědomujeme si, jak si jím ničíme zdraví. Věděli jste, že tento sladký bílý prášek je pro naše tělo jedem a drogou zároveň? To, co si dáváte do svého těla v podobě bílého prášku nebo krystalků, jsou pouze prázdné kalorie.

V okamžiku, kdy ho sníte, dostává vaše tělo šok. V žaludku po jeho konzumaci začíná proces okyselení, aby se vyrovnalo pH. V tomto okamžiku potřebuje naše tělo zvýšený příjem vitamínů skupiny B, živin, vlákniny a některých minerálů.

Bílý cukr také velmi zatěžuje naše trávení, a dokonce znehodnocuje přechod zdravé stravy našim organismem. Způsobuje celkové překyselení organismu, což je velmi nebezpečné. Nemluvě o tom, jak ničí naši imunitu. Po víceleté vysoké konzumaci nám může zničit slinivku a způsobit v našem těle rozvrat endokrinního systému.

V souvislosti s cukrem se ve vědecké sféře pro něj používá označení jako silného narkotika. Cukr může způsobovat podráždění, nervozitu, deprese, agresivitu, nesoustředěnost, hyperaktivitu u dětí, sklony k násilnostem a nekontrolovaným emocionálním projevům.

Čím tedy cukr nahradit?

Hnědým cukrem – je zdravější, ale dejte si pozor na kvalitu, pravý hnědý cukr je alespoň dvakrát tak drahý jako bílý rafinovaný cukr.

Medem – pokud chcete něco opravdu zdravého, používejte med, nejlépe přímo od včelaře. Jeho chuť je nesrovnatelná s kupovaným.

Stévií – neboli bylinkou, která nápoj osladí. Vypěstujete si ji i doma v květináči.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector