Bez černý – dokáže vyléčit mnoho nemocí a připravíte z něj i mnoho dobrot

Bez černý – dokáže vyléčit mnoho nemocí a připravíte z něj i mnoho dobrot

Bezinky patří mezi nejčastěji používané léčivé rostliny na světě. Lidé ji používali po staletí k léčbě infekcí a zánětů a staří Egypťané ji používali ke zlepšení zdraví kůže a popálenin. I dnes je bezinky stále shromažďováno a používáno mnoha lidmi jako přírodní lék na mnoho různých nemocí.

Bezinky a její účinky na zdraví

Černý bez je efektivní bylina, která dokáže „vyléčit“ mnoho zdravotních problémů, podívat se na to a doufejme, že vám také pomůže.

  1. Silná imunitní podpora
  2. Antivirové, antibakteriální účinky
  3. Antiseptické a detoxikační účinky
  4. Mírné antibiotické účinky
  5. Podporuje pocení (chřipka …)
  6. Podporují trávení, čistí trávicí trakt
  7. Odstraňuje zácpu, upravuje stolici
  8. Odstraňuje nadýmání a bolesti břicha
  9. Udržuje zdravé dýchací cesty
  10. Odstraňuje zánět, kašel a hleny
  11. Vhodné pro nachlazení, chřipku, alergie, bronchitidu
  12. Diuretický účinek, čistí ledviny a močové cesty
  13. Uvolňuje z těla kyselinu močovou
  14. Odstraňuje bolest kloubů (revmatismus, dna …)
  15. Uklidňuje nervový systém
  16. eliminuje stres
  17. Zmírňuje bolesti a křeče (migréna, břicho)
  18. Podporuje hojení kůže (vyrážky, ekzémy, zranění)
  19. Dezinfikuje a urychluje hojení pokožky

Bezinky jsou považovány za jednu z nejvíce léčivých rostlin na světě, protože obsahují velké množství flavonoidů, karotenu, vitamínu C.

Doposud bylo známo, že je velmi užitečný při chřipce, přetížení dutin, bronchitidě, astmatu a alergiích. Zlepšuje také imunitu a pomáhá při cukrovce a zácpě.

Čaj proti kašli a hlenům

Sušený květový čaj pomáhá při přetrvávajícím a suchém kašli. Tento čaj můžete také dát dětem, ale je důležité, abyste se nejprve poradili se svým lékařem. Vše, co musíte udělat, je suché květiny dát na tmavé a suché místo. Připravujeme je jako klasický čaj – nalijeme vařící vodou, přikryjeme a necháme 10 minut vyluhovat. Pijeme s kašlem.

Jemná pleťová voda

Základem je zázrak pro citlivou pokožku. Vyrábí se nalitím dvou šálků vroucí vody na 25 gramů sušeného květu – přikryjte a nechte vyluhovat, dokud nevychladne. Po ochlazení vypusťte a uložte do čisté skleněné nádoby a ochlaďte.

Namočte kousek bavlněného tamponu do tekutiny a očistěte si obličej. Zklidňuje a osvěžuje citlivou pokožku. Voda by měla být spotřebována během následujících tří dnů.

Skutečný starší ocet se vyrábí ze sušených květin. 1 kg sušených květů se zalévá 1 litrem octa a nechá se vyfukovat po dobu 8 dní na teplém místě. Po infuzi se provádí přes plátno nebo kávový filtr. Tento ocet se používá nejen k vaření, ale také má chladicí účinek a lze jej použít pro obklady.

Bez černý – dokáže vyléčit mnoho nemocí a připravíte z něj i mnoho dobrot Bez černý – dokáže vyléčit mnoho nemocí a připravíte z něj i mnoho dobrot Bez černý – dokáže vyléčit mnoho nemocí a připravíte z něj i mnoho dobrot Bez černý – dokáže vyléčit mnoho nemocí a připravíte z něj i mnoho dobrot Bez černý – dokáže vyléčit mnoho nemocí a připravíte z něj i mnoho dobrot Bez černý – dokáže vyléčit mnoho nemocí a připravíte z něj i mnoho dobrot

Bez černý – dokáže vyléčit mnoho nemocí a připravíte z něj i mnoho dobrot

Bez černý – dokáže vyléčit mnoho nemocí a připravíte z něj i mnoho dobrotBez černý je báječná bylinka (latinský název bezu černého je sambucus nigra), která roste skoro všude tam, kam se vaše oči podívají, dokáže vyléčit mnoho nemocí a připravíte z něj i mnoho dobrot. Ukážu vám, jak černý bez můžete pro posílení svého zdraví naplno využít i Vy.

Možná také znáte staré přísloví, které je však platné dodnes: “před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni!”. Už to vypovídá o čarovné síle bezu černého a my dnes společně zjistíme více.

Bez černý je keř (stromek), který dorůstá výšky několika metrů a najdeme jej skutečně téměř všude. Má krásné květenství plné malých bílých kvítků. Jeho plody jsou bezinky, které mají temně fialovou až červenofialovou barvu.

Léčivé účinky bezu černého

Květ bezu černého je vynikající potupudnou bylinkou a má také močopudné účinky. Příznivě také ovlivňuje cévní stěny. Doporučuji používat při nachlazení a při nemocech cév.

Bez dále podporuje vykašlávání, tvorbu mateřského mléka. Pozitivně ovlivňuje léčení ekzémů atd. Plody bezu černého jsou využívány při bolestech páteře a kloubů (jsou i protizánětlivé).

Mírně snižují krevní tlak a jsou mírně projímavé.

Při revmatických potížích můžeme použít tzv. suché zábaly – do čerstvých listů bezu černého balíme bolestivé klouby.

Výskyt bezu

Bez černý je u nás hodně rozšířený, roste u plotů, na okrajích lesů, hájů, remízků, v křovinách a u neošetřovaných plotů. Najdete jej skutečně snad všude po celé naší republice. Chce to se jen při procházce dobře dívat okolo a pozorovat zázraky, které pro nás příroda nachystala.

Na zahradách jej příliš často bohužel nevidíme, i když je to docela škoda, protože se dá velmi dobře uplatnit i jako dřevina – má se vysazovat u domu, protože vysušuje, ale dá se využít např. jako živý plot, vypadá krásně, v době květu nádherně voní a navíc nám ještě dodá léčivé plody. Pokud jej budete chtít na svoji zahrádku vysadit, věřte, že je to nenáročný keř a bude se mu dobře dařit.

Navíc dříve lidé věřili v to, že bez černý přináší štěstí a je úkrytem pro víly, skřítky, anděly a další hodné a mírumilovné osůbky. Škoda, že z našich zahrad téměř vymizel, pokud můžu, přimlouvám se za návrat bezu do našich zahrádek.

Bez černý a co z něj sbíráme

Sbíráme především květ v květnu až červnu, nejlépe kolem poledne (nikdy ne po dešti). Plody pak sbíráme v září a říjnu, jakmile jsou zralé (temně fialově zbarvené). Můžeme sbírat i listí na jaře a kůru po celý rok.

Co v sobě plody bezu ukrývají

Květy obsahují stopy silice, důležité flavonoidy, jako např. rutin, organické kyseliny, třísloviny, sacharidy, aminy, vitamíny A a B. a mnoho dalších pro tělo prospěšných látek. Plody obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, v čerstvém stavu vitamín C, ve slupce a v semenech vitamin A a skupinu vitamínů B: B1, B2, B6, B12 a kyselinu panthotenovou.

Listy bezu černého pak obsahují pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a dosti velké množství vápníku.

Bez černý a jeho využití

Z bezu černého si můžete sami doma a snadno vyrobit mnoho dobrého pro vaše zdraví. Já nejčastěji využívám bez takto:

Černý bez při přípravě jídla a pití

Ráda používám květy bezu při přípravě jídla (zdobení, doladění chutí, smažená květenství – tzv. kosmatice) a také do bylinkové vody k pití. Květy bezu můžete nazdobit (v malém množství) např. chléb s pomazánkou, domácí jogurt apod.

Lahodná je bylinková voda, kdy květy bezu zalijeme vodou (můžete přidat javorový sirup, bezový sirup, citrón, limetku, meduňku apod.) a necháme chvíli odstát. Potom v průběhu dne tuto vodu popíjíme, užíváme si její lahodnou chuť i krásnou vůni.

Osvěží vás, podpoří trávení, je mírně močopudná a chutná výborně.

Sušení květu bezu černého

Květ sbíráme kolem poledne, ideálně květenství, která nejsou ještě zcela rozvinutá. Pokud jsou již v plném květu, to nejlepší z květů během sušení vypadne, což je škoda. Doporučuji tedy sbírat kvítky ve chvíli, kdy je rozvinuto cca 1/2 květenství.

Sušíme v trsech zavěšené nebo jednotlivá květenství (já na nebarevném papíře rozloženo v tenké vrstvě). Následně uschováme do skleniček do temna. Dá se popíjet bez omezení jako lahodný bylinkový čaj kdykoli.

V podzimním a zimním období využívám na čaj při nachlazení, při léčbě dýchacích cest a virozách. Čaj krásně voní, je lahodný a pomůže Vám vyléčit chřipku či nachlazení.

Stačí jednu vrchovatou lžičku spařit vodou, nechat pár (10 – 20) minut louhovat pod pokličkou či talířkem, přidat med (citrón) a užít si tuto lahodu.

Čaj z bezu černého při nachlazení a kašli

Směs 1:1 sušeného květu černého bezu a květu lípy používáme při nachlazení, kašli i astmatu. Zalijeme 1 lžíci sušených bylin horkou vodou, necháme louhovat cca 10 – 20 minut, přidáme med (citrón) a popíjíme ideálně ještě teplé po celý den. Tento čaj s oblibou pijí i moje malé (3 a 6 let) děti.

Bezinkový sirup

Neboli sirup z bezinek. Lahodný, voňavý, chuťově jeden z nejlepších sirupů co znám, vyzkoušejte. Dá se pak také udělat sirup z květů bezu černého – také moc doporučuji, úplně jednoduché zpracování, přitom lahodný a léčivý.

Bezinkový likér

Alkohol vůbec nemusím, v podstatě jej nepiji. Ale když přijde čas na bezinkový likér, jeho výrobě neodolám a v podzimních či zimních večerech, kdy už je pořádná zima a člověk se potřebuje prohřát, dám si šťopičku tohoto léku, nic lahodnějšího snad ani neznám. Můj osvědčený recept na bezinkový likér napíšu v jednom z dalších článků.

Tinktura z listu bezu černého

Jak si tinkturu připravit? Listy naložíme do alkoholu (slivovice, vodka apod.) Pak necháme 3-6 týdnů stát na teplém a slunném místě. Přecedíme a uschováme v chladu. Používáme jako obklady bolavých kloubů či při otocích nohou, při zadržování vody v těle.

Ocet z bezu

Ten je ideální při horečkách (i u malých dětí).

Bylinková vlasová voda nebo bylinková koupel z květů bezu černého

Super je bylinková vlasová voda nebo bylinková koupel z květů bezu černého, která provoní celé vaše tělo a probudí všechny vaše smysly.

Bez černý – dokáže vyléčit mnoho nemocí a připravíte z něj i mnoho dobrot

Takto krásně vypadá bezový květ

A pár dobrých rad o bezu černém na závěr

  • U plodů bych ráda upozornila na to, že je nutné je převařit před konzumací. Čerstvé obsahují sambunigrin, který může dráždit váš žaludek (může vám po něm být zle). Proto si z plodů udělejte sirup, likér apod.

Pokud je jaro či podzim, vyjděte si ven na procházku, vezměte s sebou košíček a nůžky a nasbírejte si květy či plody bezu černého. Co s nimi už víte a tak si vyberte recept, který je vám blízký a začněte s domácí výrobou.

Bez se vám odvděčí krásnou vůní a chutí a vaše tělo bude provoněné a především zdravé.

Užívejte si bez černý a jeho zázračné léčivé účinky.

A co si dále o bezu přečíst?

VIDEO: Bez černý (Sambucus nigra) – o keři, léčivé účinky, recepty 🙂

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

K nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás patří bez černý. Právě v těchto dnech je možné sbírat jeho voňavé květy, z nichž se dají připravovat čaje, sirupy, nejrůznější šťávy i med. Z bezových květů si však můžeme připravit i chutný dezert – oblíbená je například úprava smažením ve vinném těstíčku.

Černý bez (Sambucus nigra) je rostlinou, která je ověřená generacemi – sbíraly jej již naše babičky a před nimi zase jejich babičky. Již tehdy byly totiž v lidovém léčitelství známy jeho léčivé účinky.

Na keře černého bezu můžete narazit téměř na každém kroku, tak proč neudělat něco pro své zdraví a nevyzkoušet ho? Černý bez roste u lesů, na stráních, v parcích, u polí, luk a dokonce často lemuje rušné silnice. Kvete ke konci května a v červnu, jeho plody pak dozrávají v září a říjnu.

V tuto dobu jsou pak keře vždy obsypány množstvím ptáků, kteří ozobávají temně fialové plody. Pokud byste tedy měli zálusk i na plody, tzv. bezinky, musíte být ve sběru rychlejší než oni.

Léčivý od kořene až po květy

Černý bez je jedinečný v tom, že je možné jej pro léčebné účely využít úplně celý. Nejvyšší koncentrace účinných látek se nachází v kořenu, ale obsaženy jsou také v kůře, listech, mladých výhonech i květech.

Nejčastěji se však sbírají právě květy, případně plody nebo listy. Je však třeba dávat pozor na nezralé plody a listy, které obsahují mírně jedovaté látky a z toho důvodu se nevyužívají vnitřně. Černý bez má dnes jinak široké využití v léčitelství, potravinářství a farmacii.

Ale pozor! Černý bez může být pro někoho také silný alergen!

Budete mít zájem:  Alternativni Lecba Bolesti Hlavy?

Tajemství bezových květů

Květy černého bezu sbíráme, jen když jsou plně rozkvetlé. Následně je sušíme buďto rozprostřené ve vrstvě, nebo zavěšené v dobře větrané místnosti. Po usušení je možné květy skladovat v tmavé uzavíratelné nádobě na suchém místě.

Květy černého bezu je však možné využívat také čerstvé. A s čím nám mohou bezové květy pomoci? Jejich léčivé účinky využijeme při nachlazení a respiračních onemocněních (angína, chřipka, kašel, záněty dutin atd.). Černý bez také usnadňuje vykašlávání, snižuje teplotu a zlepšuje dýchání.

V takových případech pomůže čaj nebo sirup z květů.

Bez černý – dokáže vyléčit mnoho nemocí a připravíte z něj i mnoho dobrot Květy černého bezu jsou nezaměnitelné zejména svou vůní, foto: priroda.cz

Látky obsažené v bezových květech pomáhají čistit tělo a zbavují nás usazených toxinů, jako je kyselina močová. Jsou tak vhodné k léčbě revmatu a dny, pomáhají také při potížích s močovými cestami a ledvinami (ledvinové a močové kameny). Také pokud trpíte na nadměrné zadržování tekutin v těle a na otoky, měli byste pít bezový čaj.

K dalším pozitivním účinkům bezových květů patří snižování krevního tlaku, zlepšování pružnosti cévních stěn a zmírňování zažívacích potíží. Bezový čaj i sirup mohou mít mírně projímavé účinky, což ocení lidé trpící zácpou.

Nálev z květů černého bezu je vhodný rovněž k čištění a omývání citlivé pokožky, využijí jej lidé alergičtí na nešetrné chemické přípravky.

Co vše si můžeme připravit z květů černého bezu?

Med z černého bezu Potřebujeme: 30 květů černého bezu, ¾ l vody, 1 citron (s kůrou), 1 a 1/2 kg cukru, 2 sáčky vanilkového cukru

Příprava: Květy černého bezu povaříme asi 10 minut s citronem a poté je necháme louhovat po dobu nejméně 24 hodin. Výluh scedíme, přidáme do něj krystalový a vanilkový cukr a vaříme do zhoustnutí. Plníme do sklenic a uchováváme v chladu a temnu. Bezový med je možné používat stejně jako klasický včelí med, je ideálním pomocníkem při nachlazení.

Bezový čaj Potřebujeme: sušené květy černého bezu a vodu

Postup: Do hrníčku dáme 2 lžičky sušených bezových květů, přelijeme je vroucí vodou a necháme 10 minut louhovat. Nálev slijeme a můžeme pít. Bezový čaj je skvělý v tom, že je sám o sobě nasládlý a není třeba jej doslazovat. Hodí se pít preventivně (skleróza), ale výborný je v boji proti virózám a při horečkách.

Bezový sirup Potřebujeme: 40 květů černého bezu, 6 l převařené studené vody, 4 a 1/2 kg cukru, 40 g kyseliny citronové, 1 balíček kyseliny sorbové

Postup: Opláchnuté květy namočíme do vody, kde je necháme po 24 hodin. Poté je scedíme přes plátýnko a do výluhu přidáme cukr, kyselinu citronovou a sorbovou a vše společně mícháme až do rozpuštění. Roztok nalijeme do vypařených láhví a uložíme. Sirup je možné přidávat v létě do vody nebo minerálek, v zimě zase pomáhá v boji s nachlazením a snižuje teplotu.

Bezová sodovka Potřebujeme: 1/4 kg cukru, 4 l vody, 1 citron, 4 velké plně rozkvetlé květy černého bezu

Postup: Cukr a vodu svaříme a necháme vychladnout. Nalijeme do okurkové sklenice a přidáme oloupaný a na kolečka nakrájený citron a květy černého bezu. Hrdlo přikryjeme papírovým ubrouskem, ten převážeme, a sklenici postavíme na okno. Za čtyři dny dojde k mírnému zkvašení, což znamená, že je sodovka připravená k pití.

Bezový ocet Potřebujeme: květy černého bezu a ocet

Postup: Květy bezu opláchneme a necháme oschnout, poté je nasypeme do větší sklenice a zalijeme octem tak, aby byly celé potopeny. Sklenici zakryjeme a umístíme na dva až tři týdny do chladu. Ocet následně scedíme přes plátýnko do lahví a ty pečlivě uzavřeme. Ocet využijeme u hořečnatých onemocnění dětí, kdy jim můžeme octem potírat dlaně a chodidla.

Kosmatice – smažené bezové květy Potřebujeme: 3 vejce, 200 ml bílého vína, špetku soli, hladkou mouku, 12 květů černého bezu, olej na smažení a med

Postup: Rozšleháme bílé víno a vejce, přidáme špetku soli a postupně přisypáváme mouku do té doby, než se nám vytvoří polohusté těstíčko (asi jako palačinkové). Použité víno je možné nahradit také mlékem.

Do těstíčka pak namáčíme omyté a osušené květy černého bezu a smažíme je na rozpáleném oleji dozlatova. Usmažené květy pokapeme medem a podáváme.

Kdo by chtěl sladší variantu, může do těstíčka přidat cukr nebo med a smažené květy posypat mletou skořicí.

Opomíjené plody bezu

Také bezové plody – bezinky mají široké možnosti využití. Tyto tmavě fialové až černé bobulky jsou plné šťávy a dají se z nich rovněž připravovat různé sirupy, limonády i čaje. Obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, silice, vitamíny A, B, C a barviva anthokyany.

Je však třeba myslet na to, že syrové bezinky jsou mírně toxické a ve větších dávkách vyvolávají nevolnost. Tepelným zpracování však veškeré negativní účinky ztrácí, proto používáme vždy jen tepelně upravované zralé plody. Vyrábět z bezinek můžeme například protlaky, nebo povidla, můžeme je přidat do džemů a ovocných dření.

Skutečnou lahůdkou je pak bezinkový likér nebo bezinkové víno.

Bez černý – dokáže vyléčit mnoho nemocí a připravíte z něj i mnoho dobrot Plody černého bezu, foto: botanika.wendys.cz

Z plodů černého bezu můžeme připravit:

Bezinkové víno Potřebujeme: 2 l zralých plodů bezu černého, 4 l převařené a vychlazené vody, 3 zrnka pepře, 5 kuliček nového koření, 3 hřebíčky, 2 kg krystalového cukru a 5 dkg kvasnic Postup: Plody zalijeme vodou a společně s kořením vaříme půl hodiny. Vzniklý odvar přecedíme přes plátýnko, přidáme do něj krystalový cukr a dalších 10 minut povaříme.

Roztok zchladíme, a dokud je vlažný, vmícháme do něj rozdrobené kvasnice. Necháme 24 hodin odstát, znovu dobře promícháme a opět necháme 24 hodin kvasit. Nápoj poté scedíme do sklenice, kterou pevně ovážeme celofánem. Necháme ji stát v teple až do zimy, kdy víno stočíme do litrových láhví. Bezinkové víno je vhodné pít při migréně, zánětech nervů či ischiasu.

Bezinkový likér

Potřebujeme: 2 kg plodů bezu černého, 6 hvězdiček anýzu, 1 l vody, 1 kg cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 dl instantní kávy a ½ l tuzemsku

Postup: omyté bezinky dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme anýz a necháme je rozvařit.

Šťávu necháme překapat přes řídké plátno, následně do ní přidáme cukr a znovu ji necháme povařit cca 7 až 10 minut, dokud se cukr nerozpustí.

Do horké šťávy přidáme připravenou instantní kávu a po vychladnutí ještě tuzemák. Likér plníme do čistých a dobře uzavíratelných lahví. Skladujeme v chladu a temnu.

Bezinková povidla Potřebujeme: 1 kg bezinek, 2 až 3 lžíce medu, 200 g cukru krystal, 50 g nastrouhaného perníku, šťávu z 1 citrónu, 1-2 lžíce rumu

Postup: Zralé plody bezinek rozvaříme s vodou na kaši. Vychladlé prolisujeme a do vzniklé šťávy přidáme cukr, nastrouhaný perník, med, šťávu z citrónu a rum. Za stálého míchání vaříme, dokud nejsou povidla dostatečně hustá. Ještě teplá povidla naplníme do vymytých a vysušených skleniček a sterilizujeme10-15 minut při 80 °C.

– jpa –  

Černý bez a zdraví: jaké jsou jeho léčivé a nežádoucí účinky?

Bez černý – dokáže vyléčit mnoho nemocí a připravíte z něj i mnoho dobrot

Černý bez patří mezi nejčastěji používané léčivé rostliny na světě. Američané ho již po staletí používají k léčbě infekcí a zánětů a staří Egypťané ho používali pro zlepšení zdraví pokožky a k léčbě popálenin. I dnes květ černého bezu řada lidí stále sbírá a používá jako přírodní lék na mnoho různých onemocnění.

  • Výtažky z černého bezu si můžete také koupit jako doplněk stravy a užívat ho ke zmírnění příznaků nachlazení a chřipky.
  • Na druhou stranu syrové plody bezu černého (bezinky), kůra a listí jsou jedovaté a mohou způsobit žaludeční potíže. 
  • V tomto článku se podrobně podíváme na vědecké důkazy ohledně kladných účinků černého bezu na vaše zdraví a také na nebezpečí a rizika spojená s jeho konzumací.

Co je černý bez?

Černý bez (Sambucus nigra) je jedním z druhů keřů z čeledi Pižmovkovité (Adoxaceae).

Někdy se mu říká také bez evropský, protože pochází z Evropy. Nicméně roste i v dalších částech světa (1, 2).

Keř černého bezu dorůstá až 9 m a má skupiny květů bílé až smetanové barvy, které dospívají v černé kuličky, zvané bezinky (1).

Bezinky mají výraznou hořkou chuť a pokud je chceme jíst, je nutné je předtím uvařit. Květy naproti tomu vynikají jemnou a příjemnou vůní a je možné je jíst jak v syrovém tak vařeném stavu (1).

Existují i další druhy bezu, jako jsou například bez chebdí nebo bez červený (1).

Lidé po staletí používají různé části černého bezu pro lékařské i kulinářské účely (2).

Naši předkové používali listy a květy černého bezu na úlevu od bolesti, otoků a zánětů a také pro zvýšení tvorby moči a potu. Kůra černého bezu se používala jako diuretikum (lék zvyšující močení), laxativum (projímadlo) a na vyvolání zvracení (1).

V přírodní medicíně se sušené bezinky a bezinková šťáva používají k léčbě chřipky, zánětů, ischiasu, bolestí hlavy, zubů, srdce a nervů a také jako projímadlo a diuretikum (2).

Navíc lze bezinky uvařit a vyrábět z nich šťávu, džus, džemy, marmelády, víno nebo je použít při přípravě různých koláčů a buchet. Někteří lidé z nich připravují sirup a čaj nebo je přidávají do salátů (1).

Shrnutí: Termínem bez označujeme různé druhy keřů z čeledi Pižmovkovité. Nejznámější je bez černý (Sambucus nigra), který pochází z Evropy, ale roste i v řadě dalších zemí.

Černý bez má řadu blahodárných účinků na vaše zdraví. Nejenže jsou bezinky a bezové květy doslova nabité živinami, ale pomáhají také ulevit od příznaků chřipky a nachlazení a uplatňují se též v bojise zánětem, infekcemi a onemocněním srdce a cév.

Vysoký obsah živin

  1. Bezinky obsahují jen velmi málo kalorií, ale hodně antioxidantů. 
  2. Ve 100 gramech plodů černého bezu najdeme 73 kalorií, 18,4 gramů sacharidů a méně než 1 gram tuků a bílkovin (3).

  3. Kromě toho obsahují další zdraví prospěšné živiny a jsou zejména bohaté na následující látky:
  • Vitamín C: Ve100 g bezinek najdeme 6 – 35 mg vitamínu C, což je až 60% denní doporučené dávky (3, 4).
  • Vláknina: Bezinky obsahují 7 gramů vlákniny ve 100 gramech čerstvých plodů, což je více než čtvrtina denní doporučené dávky (4).
  • Fenolické kyseliny: Tyto látky jsou účinné antioxidanty, které pomáhají zmírnit poškození buněk lidského těla oxidačním stresem (4, 5).
  • Flavonoly: Bezinky obsahují antioxidanty ze skupiny flavonolů (patří mezi látky zvané flavonoidy), a to zejména quercetin, kaempferol a isorhamnetin. Plody černého bezu obsahují až 10x více flavonolů než ostatní drobné bobuloviny (4).
  • Antokyany: Stejně jako flavonoly, patří i antokyany mezi flavonoidy. Díky nim získávají bezinky svou typickou tmavě černou barvu. Navíc jsou tyto látky silnými antioxidanty s protizánětlivým účinkem (4, 6).

Přesné nutriční složení černého bezu závisí na řadě faktorů, jako jsou konkrétní odrůda bezu, zralost bezinek a také environmentální a klimatické podmínky, ve kterých bezinky vyrostly. Proto se obsah živin může značně lišit (4, 7).

Shrnutí: Plody černého bezu (bezinky) jsou nízkokalorickou potravinou bohatou na vitamín C, vlákninu a antioxidanty, jako jsou fenolické kyseliny, flavonoly a antokyany. Nejvýznamněji jsou v bezinkách zastoupeny flavonoly.

  • Výtažky z černého bezu pomáhají zmírňovat závažnost projevů chřipky a zkracují i dobu trvání onemocnění (8).
  • Doplňky stravy s černým bezem na léčbu nachlazení a chřipky se prodávají v různých lékových formách, včetně sirupů, kapslí, pastilek nebo žvýkacích bonbónů.
  • Jedna studie na 60 lidech s chřipkou zjistila, že u těch, kdo užívali 15 ml sirupu z černého bezu 4x denně, došlo ke zlepšení stavu a zmírnění příznaků onemocnění během 2 – 4 dní, zatímco u lidí z kontrolní skupiny, kteří černý bez neužívali, začaly příznaky onemocnění odeznívat až za 7 – 8 dní (9).
  • Jiná studie se 64 účastníky zjistila, že užívání pastilek obsahujících 175 mg výtažků z černého bezu po dobu dvou dní, podstatně zmírňuje projevy chřipky, včetně horečky, bolestí hlavy, svalů a ucpaného nosu, a to již po 24 hodinách od užití první pastilky (10).
  • Navíc další studie na 312 lidech, kteří cestovali letadlem, zjistila, že ti, kdo pravidelně třikrát denně cucají pastilky obsahující 300 mg extraktu z černého bezu, trpí méně často na nachlazení a pokud již onemocní, jsou u nich projevy nemoci méně závažné a nemoc trvá kratší dobu (11).
  • Na potvrzení těchto slibných výsledků jsou potřeba ještě další studie, které by se mohly zaměřit i na zkoumání účinnosti černého bezu v prevenci chřipky (8).
  • Většina výše uvedených studií byla prováděna s komerčně vyráběnými doplňky stravy, takže máme jen velmi málo informací o bezpečnosti a účinnosti doma vyráběných léků z černého bezu (8).
Budete mít zájem:  Český česnek již koupíte na farmářských trzích

Shrnutí: Výtažky z černého bezu se používají jako doplňky stravy a podle některých studií zmírňují závažnost příznaků chřipky a nachlazení. I když jsou dosavadní výsledky slibné, musíme provést další velké studie na lidech, abychom tyto kladné účinky černého bezu na chřipku a nachlazení ověřili.

Během metabolických pochodů, které v organizmu probíhají, vznikají reaktivní molekuly, které se v těle mohou hromadit. To může vést ke vzniku oxidačního stresu, který je spojen s řadou civilizačních chorob, jako jsou diabetes druhého typu nebo rakovina (12, 13, 14).

Antioxidanty jsou přírodní látky obsažené v řadě různých potravin. Patří mezi ně některé vitamíny, fenolické kyseliny a flavonoidy. Tyto látky dokážou zlikvidovat reaktivní molekuly vznikající v těle jako produkt metabolismu (volné radikály). Výzkum naznačuje, že strava bohatá na antioxidanty pomáhá chránit před těmito chronickými chorobami (5, 12, 15).

Květy, plody i listy černého bezu jsou skvělým zdrojem antioxidantů. Například antokyany, které se nachází v bezinkách jsou až 3,5 x silnější antioxidanty než vitamín E (4, 15, 16, 17).

Jedna studie srovnávající 15 různých druhů drobných bobulovin zjistila, že nejúčinnější antioxidanty obsahují právě plody černého bezu. Ke stejnému výsledku došla i další studie, která srovnávala účinnost antioxidantů v různých druzích vína (18, 19).

Další studie navíc naznačuje, že organizmus lidí, kteří vypijí 400 ml bezinkové šťávy, má již za jednu hodinu lepší antioxidační schopnosti než předtím. Další studie na potkanech potvrdila, že výtažek z bezinek zmírňuje zánět a poškození tkání oxidačním stresem (20, 21).

I když jsou výsledky laboratorních studií povzbudivé, stále nemáme dostatek studií na lidech, které by antioxidační účinky černého bezu potvrdily. Obecně vzato má konzumace přírodních bezinek ve stravě jen velmi malý vliv na antioxidační schopnosti organizmu (17).

  1. Navíc ke snižování antioxidační aktivity přírodních bezinek dochází i v důsledku jejich tepelné úpravy (například při výrobě bezinkové šťávy nebo džemu) (4).
  2. Proto není možné očekávat, že by domácí výrobky z bezinek, jako jsou sirupy, šťávy, limonády, čaje nebo džemy měly nějaké velké antioxidační účinky (16).
  3. V každém případě je potřeba mít na paměti, že studie se provádí s průmyslově vyráběnými doplňky stravy, kde je koncentrace výtažků z černého bezu mnohonásobně vyšší než v bezinkách nebo květech bezu, které nasbíráte ve volné přírodě. 

Shrnutí: Plody, květy i listy černého bezu mají silné antioxidační účinky. Nicméně u lidí se tyto antioxidační účinky projevují jen ve velmi omezené míře a jsou velmi slabé. Obsah antioxidantů navíc ještě dále klesá při kuchyňském zpracování černého bezu.

Plody černého bezu mají kladné účinky na některé ukazatele, které ovlivňují zdraví srdce a cév.

Studie naznačují, že bezinková šťáva snižuje množství tuku v krvi a pomáhá snižovat i cholesterol. Navíc, strava bohatá na flavonoidy (mezi které patří i antokyany), snižuje riziko onemocnění srdce a cév (17, 22).

Jedna studie na 34 lidech srovnávala účinky 400 mg extraktu z černého bezu (zhruba 4 ml šťávy z černého bezu) užívaného třikrát denně po dobu dvou týdnů na hladinu cholesterolu. U účastníků sice došlo k mírnému snížení hladiny cholesterolu v krvi, ale toto snížení nebylo statisticky významné (23).

Další studie na myších s vysokým cholesterolem zjistila, že strava bohatá na černý bez snižuje množství cholesterolu v játrech a aortě, ale nikoli v krvi (24).

Další studie pak zjistily, že potkani, kteří byli krmeni stravou bohatou na polyfenoly z černého bezu, měli nižší krevní tlak a nižší riziko poškození orgánů v důsledku vyššího krevního tlaku než zvířata, která černý bez nekonzumovala (25, 26).

Navíc černý bez snižuje hladinu kyseliny močové v krvi. Zvýšená koncentrace kyseliny močové v krvi je spojena s vysokým krevním tlakem a má negativní účinky na zdraví srdce (4, 27).

Navíc bezinky pomáhají zvyšovat sekreci inzulinu a snižují cukr v krvi. A protože diabetes druhého typu je hlavním rizikovým faktorem onemocnění srdce a cév, je udržování hladiny cukru v krvi ve zdravém rozmezí v prevenci kardiovaskulárních chorob velmi důležité (4, 8).

Studie naznačují, že květy černého bezu inhibují enzym s názvem alfaglukosidáza (α-glukosidáza), který pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Účinky černého bezu na snižování glykémie potvrdily i studie na laboratorních potkanech (4, 15, 28).

Navzdory těmto slibným výsledkům je nutné poznamenat, že zatím žádné studie přímo neprokázaly, zda černý bez opravdu snižuje riziko infarktu myokardu a dalších kardiovaskulárních chorob, takže nemůžeme činit žádné závěry a je nutné vyčkat na provedení kvalitních studií na lidech.

Shrnutí: Černý bez má kladné účinky na zdraví srdce. Například snižuje hladinu cholesterolu, kyseliny močové a cukru v krvi. Musíme ale provést další studie, abychom potvrdily, zda má bez tyto účinky i u člověka.

Černý bez má i další kladné účinky na lidské zdraví, ale většina z nich bohužel není potvrzena odbornými studiemi. 

Mezi údajné blahodárné zdravotní účinky černého bezu patří:

  • Pomáhá v léčbě rakoviny: Laboratorní studie zjistily, že černý i červený bez potlačují růst nádorových buněk (5, 8, 29).
  • Zabíjí škodlivé baktérie: Černý bez inhibuje růst baktérie Helicobacter pylori a dalších baktérií, které vyvolávají respirační infekce a záněty dutin. Může se tedy uplatnit v léčbě sinusitidy a zánětu průdušek (bronchitida) (8).
  • Posiluje imunitu: Studie na potkanech naznačují, že polyfenoly z černého bezu posilují imunitu tak, že zvyšují počet bílých krvinek (30).
  • Chrání před ultrafialovým (UV) zářením: Krém na opalování s obsahem samotného výtažku z černého bezu má ochranný faktor 9,88 (31).
  • Zvyšuje močení: Květy z černého bezu pomáhají zvýšit četnost močení a zvyšují vylučování soli z těla. Tyto účinky byly potvrzeny studií na laboratorních potkanech (32).
  • Pomáhá v léčbě deprese: Jedna studie na laboratorních myších zjistila, že při užívání extraktu z černého bezu v dávce 1200 mg na kg, zlepšuje náladu a duševní výkonnost (33).

I když jsou tyto výsledky zajímavé, musíme je nejprve potvrdit studiemi na lidech. Pak teprve můžeme vydávat nějaká doporučení.

Navíc je nutné si uvědomit, že neexistuje žádná standardizovaná metoda, která by měřila obsah bioaktivních látek, jako jsou antokyany v komerčně prodávaných doplňcích stravy.

Jedna studie například naznačuje, že v závislosti na použité metodice měření, se obsah antokyanů v jednom a tomtéž doplňku stravy značně liší. Podle jedné metody například obsahuje 762 mg/L antokyanů a podle jiné pak pouhé 4 mg/L. Je proto velmi obtížné přesně stanovit obsah antokyanů a musíme si počkat na dostupnost lepších měřících metod (17).

Shrnutí: Černý bez má řadu dalších zdravotních účinků. Například pomáhá bojovat s rakovinou, ničí baktérie, posiluje imunitu, chrání před UV zářením a má diuretické (močopudné) účinky. Nicméně tyto účinky musíme potvrdit kvalitními studiemi, protože důkazy jsou zatím slabé.

I když má černý bez slibné zdravotní účinky, jeho konzumace je spojena také s určitým nebezpečím.

Kůra, nezralé plody a semena černého bezu obsahují malé množství látek zvaných lecitiny, které mohou v případě nadměrné konzumace vyvolat zažívací potíže (2).

Navíc obsahuje černý bez také látky zvané kyanogenní glykosidy, které za určitých okolností mohou uvolňovat kyanid. To je jed (toxin), který se nachází například v semenech meruněk nebo v mandlích (1, 34).

Ve 100 gramech čerstvých bezinek jsou naštěstí pouze 3 mg kyanidu a ve stejném množství čerstvého listí je 3 – 17 mg kyanidu. To představuje zhruba 3% smrtelné dávky pro 60 kg osobu (2, 35).

I tak je ale potřeba dávat pozor.

Komerčně prodávané doplňky stravy ani vařené bezinky žádný kyanid neobsahují, takže zatím nebyly zaznamenány žádné případy smrti po konzumaci bezinek. Nicméně byste nikdy neměli jíst nezralé bezinky, listy, kůru ani kořeny černého bezu, protože ty kyanid mohou obsahovat a mohou vyvolat nežádoucí účinky v podobě zvracení, nevolnosti nebo průjmu (2).

Nedávno se 8 lidí otrávilo poté co vypilo šťávu z čerstvě nasbíraných bezinek, listí a větví mexického bezu (S. mexicana). Otrava se u nich projevila nevolností, zvracením, slabostí, závratí a poruchou vědomí (36).

Naštěstí lze toxické látky z bezinek a dalších částí černého bezu snadno a bezpečně odstranit povařením. Nicméně větve, kůru ani listy černého bezu nikdy nepoužívejte ani při vaření ani při přípravě jiných pokrmů z černého bezu (2).

Než začnete sbírat květy či plody černého bezu, přesvědčte se, zda se opravdu jedná o bez černý. Některé jiné druhy bezu totiž mohou být toxické. Před dalším zpracováním květů a plodů černého bezu odstraňte všechny zbytky kůry, větví a listí. 

Konzumaci černého bezu nedoporučujeme dětem a dospívajícím do 18 let a těhotným ani kojícím ženám. I když nemáme žádné informace o nežádoucích účincích černého bezu u těchto osob, nemáme ani dostatek informací o bezpečnosti jeho konzumace, takže je lepší být opatrný (2).

Shrnutí: Nevařené plody, listy, kůra a kořeny černého bezu obsahují chemické látky zvané lecitiny a kyanidy, které mohou způsobit nevolnost, zvracení a průjem. Těchto škodlivých látek se můžete zbavit varem.

Černý bez má řadu kladných účinků na lidské zdraví, ale většina výzkumu byla prováděna v laboratoři nebo na zvířatech. Studií na lidech bylo provedeno málo a jednalo se spíše o menší studie.

  • Proto nemůžeme konzumaci černého bezu doporučit pro účely léčby či prevence žádných onemocnění, i když jsou dosavadní výsledky výzkumu slibné.
  • Nejsilnější důkazy máme o účincích černého bezu při chřipce a nachlazení, kde podle všeho konzumace černého bezu pomáhá zmírnit projevy těchto onemocnění a zkrátit dobu trvání nemoci.
  • Černý bez také může pomáhat v prevenci kardiovaskulárních chorob, zvyšovat antioxidační schopnost organizmu a nejspíše má i protinádorové, antidabetické a protizánětlivé účinky.
  • Přiměřeně ho můžete konzumovat, ale neočekávejte od něj žádné zázraky, co se zlepšení vašeho zdravotního stavu týče.
  • Může ale být chutnou součástí vašeho zdravého jídelníčku a bohatým zdrojem vitamínu C, vlákniny a antioxidantů.

Šokující pravda o rakovině

Bez černý – dokáže vyléčit mnoho nemocí a připravíte z něj i mnoho dobrot

Je smutnou skutečností, že již v roce 1969 během svého veřejného vystoupení na mýtinku s lékaři v Pittsburghu hovořil dr. Richard Day, ředitel organizace “Plánovaného rodičovství”, která se zabývá mimo jiné i problematikou eugeniky a která je řízena klanem Rockefellerů, o nadcházející transformaci globální společnosti. Tento člověk požádal lékaře, aby si zapnuli své diktafony a dělali si poznámky, zatímco četl dlouhý seznam plánovaných akcí, které by měly trvale změnit naši globální společnost. Speciální důraz pak byl kladen na projekty sociálního inženýrství.

Budete mít zájem:  Jak Poznat Kvalitní Vitamíny?

Ovšem ne každý z přítomných lékařů si nechal tyto otřesné informace pouze pro sebe, a tak dnes po mnoho desítkách let máme možnost slyšet tato neuvěřitelná fakta.

Nyní o 40 let později můžeme na vlastní oči vidět, jak přesné byly předpovědi dr. Richarda Daye. A proč zmiňuji tuto skutečnost?

Protože na konferenci v roce 1969 dr. Richard Day sdělil mimo jiné i toto: “V současné době jsme schopni vyléčit jakýkoliv typ rakoviny. Veškeré další informace k této věci naleznete v Rockefellerově nadaci.”

Zároveň ale uvedl, že vzhledem k populační explozi není nejmenší zájem léčit jedince postižené tímto smrtelným onemocněním.Day přímo uvedl, že pokud lidé pomalu umírají na rakovinu nebo nějakou jinou stejně nebezpečnou nemoc, může to zpomalit tempo populačního růstu.Zdá se, že tito lidé vůbec nemají Duši.

Farmaceutické firmy se prý vůbec nemají pokoušet léčit tato onemocnění. Vlastně proč léčit skutečně a pravdivě takové onemocnění, když mohou z důvěřivých lidí vytáhnout neuvěřitelné množství peněz v boji proti symptomům této nemoci.

V tomto případě není nutné sdělovat důvěřivým lidem, že jedy obsažené v chemoterapii mohou zabíjet jak rakovinné, tak i zdravé buňky, což má v mnoha případech za následek urychlení smrti.

Myslím, že uvažujete velmi správně – tady nejde snad ani o peníze, ale elita chce prostě snížit populaci, a proto je nezbytné, aby lidé trpěli a umírali předčasně.

A pokud se lékaři náhle otevírá nějaký efektivní způsob léčby rakoviny, pak se prakticky okamžitě stává obětí nevybíravého útoku různorodých zdravotnických institucí a dalších oficiálních struktur “systému moci”. Například Ital dr. Tullio Simoncini.

Tak dlouho se stavěl proti globálním mocenským strukturám, až ho začaly pronásledovat ze všech stran, až nakonec skončil na dobu tří let ve vězení. A to z toho důvodu, že začal úspěšně léčit lidi v poslední fázi rakoviny. Jeho proviněním byla skutečnost, že si uvědomil, že za zhoubnými nádory stojí rozvoj houbovité plísně zvané “candida” (kvasinkový typ houby, která má parazitní povahu, žije i v těle zdravých osob, ale kvalitní imunitní systém udržuje tohoto parazita v šachu, ovšem pokud je organismus dlouhodobě oslaben, začne se houba šířit po celém těle a může způsobovat zhoubné nádory).

K této věci se vyjadřuje i můj přítel dr. Mike Lambert z “Shen Clinic”:

“Různorodé plísně a houby, především však typu candida, žijí v těle hostitele. Tento organismus, stejně jako jiní paraziti, pro své přežití potřebuje hostitele. Odpadní produkty kvasinek oslabují imunitní systém a vedou k tomu, že se člověk cítí špatně, a to jak psychicky, tak i fyzicky.”

Tullio Simoncini říká, že rakovinu způsobuje rozvoj houby “candida” s tím, že tradiční vysvětlení tohoto onemocnění je zcela mylné.

On sám jako odborník v oboru onkologie a metabolických poruch šel proti intelektuální konformitě tradiční medicíny a proti tradičním metodám “léčení”. Prostě se rozhodl říci svým pacientům pravdu, a nikoliv jen opakovat zažité fráze naučené během studií medicíny.

V podstatě od chvíle, kdy se začal věnovat lékařské praxi, si dnes a denně uvědomoval, jak lidé postižení tímto onemocněním trpí. “V dětském onkologickém oddělení, kde jsem pracoval, postupně všechny děti zemřely. Svým způsobem jsem tušil, že jim k tomu dopomohlo velkým dílem i ozařování a chemoterapie”.

Touha pomáhat pacientům ho vedla k hledání nových způsobů, jak tuto nemoc léčit.

Proto se Simoncini rozhodl vzdát všeho, co doposud věděl o rakovině, a začal svůj nezávislý výzkum. Postupně zjistil, že všechny nádory se projevují stejně bez ohledu na to, v jakém orgánu nebo tkáni se nádor tvoří. Všechny zhoubné novotvary měly bílou barvu. Simoncini začal přemýšlet, co by to mohlo znamenat. A pak přišel na houbu candida.

  • Dále si položil otázku:
  • “To, co tradiční medicína považuje za nekontrolovatelné dělení buněk, může být nějakým procesem, kterým se organismus vlastně chrání proti rozvoji kandidózy?
  • Pokud vyjdeme z výše uvedených předpokladů, dostaneme se k těmto bodům:
  1. Houba Candida, která je za normálních okolností kontrolovaná silným imunitním systémem, se počíná množit a v oslabeném těle vytvářet mohutné kolonie.
  2. V tom okamžiku se imunitní systém snaží všemi prostředky zabránit dalšímu šíření tohoto parazita, ale sám nemá dostatek sil.
  3. Imunitní systém spustí proces extrémně rychlého množení buněk a tím se snaží vybudovat ochrannou bariéru proti vetřelci.

Tradiční medicína tento stav nazývá rakovinou. Všeobecně se také má za to, že proces šíření metastáz v těle je způsoben roznesením maligních buněk do orgánů a tkání.

Ovšem Simoncini uvádí, že metastázy jsou způsobeny houbou Candida. Houba může zničit buňky normálně fungujícího imunitního systému. Imunitní systém je klíčem buněčné regenerace. Bohužel každým rokem se počet pacientů s rakovinou zvyšuje. Ve skutečnosti jde o velmi dobře naplánovanou válku proti imunitnímu systému.

Imunitní systém se oslabuje nevhodným stravováním, různorodými přidanými potravinářskými látkami, pesticidy a herbicidy, očkováním, elektromagnetickou a mikrovlnou technologií, léky nebo stresem moderního života.

Nelze zapomínat také na to, že děti do dvou let věku svého života mnohdy přijmou až 25 různých druhů očkování, ale v této době se právě buduje jejich imunitní systém.

Plán globálního vládnoucího systému je prostý snížit lidskou populaci prostřednictvím oslabeného imunitního systému člověka.

Pokud někde nestačí rozvrácený imunitní systém, tak dílo dokoná chemoterapie nebo radioterapie. Nejúčinnější metody jak zničit buňky v těle. Většina moderních “léků” na rakovinu je postavena na postulátu, že se u pacienta podaří rakovinové buňky zabít dříve než ty zdravé. Ve skutečnosti se má ovšem situace podstatně jinak. Toxické látky během chemoterapie zabíjejí buňky imunitního systému, ale plíseň candida se šíří dále. Fragmenty imunitního systému nejsou schopny ovládat buňky candidy. Houba se šíří do dalších a dalších orgánů a tkání. Rakovina se šíří tělem. Ti, kteří se zdají být po operaci nebo chemoterapii zachráněni, jsou ve skutečnosti časovanou bombou. Imunitní systém je zničen. Takže recidiva je jen otázkou času.

Chemoterapie může být úspěšná v případě ryze infekčních chorob nebo sexuálně přenosných onemocnění. Aby člověk mohl být vyléčen z rakoviny, musí být u něho extrémně posílen imunitní systém, a nikoliv ještě oslabován. Když Simoncini zjistil, že rakovina je v podstatě plísňové onemocnění, začal hledat účinné fungicidní léky.

Jenomže se zároveň ukázalo, že antifungální léky nefungují, jak by měly. Candida rychle mutuje a umí se účinným způsobem přizpůsobit danému léčivu. Lékař nakonec zjistil, že se plíseň nedokáže adaptovat na přítomnost hydrogenuhličitanu sodného, který je hlavní složkou jedlé sody. Z nějakého důvodu se houba nedokáže přizpůsobit prostředí, které aktivuje jmenovaná látka.

Simoncini tak začal svým pacientům vpravovat do těla roztok hydrogenuhličitanu sodného, který byl vstřikován přímo do nádoru prostřednictvím nástroje, který se podobal endoskopu. Výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. V roce 1983 dr.

Simoncini léčil italskou ženu, která se jmenovala Gennaro Sangemano, které lékaři předpověděli smrt během několika měsíců. Trpěla rakovinou plic. V rukách Simonciniho se však v pozoruhodně krátké době uzdravila.

Množství následných testů nepotvrdilo přítomnost rakoviny.

Lékař posílen úspěchem začal praktikovat tuto metodu i s ostatními pacienty a opět s velkým úspěchem. Nakonec se rozhodl, že přednese své závěry italskému ministerstvu zdravotnictví v naději, že budou zahájeny oficiální klinické studie.

Jaké však bylo Simonciniho překvapení, když italské ministerstvo zdravotnictví nejenže neschválilo požadované klinické testování, ale zároveň ho zažalovalo a připravilo o jeho lékařskou licenci ve smyslu toho, že léčil pacienty neschváleným postupem.

A jsme u podstaty věci. Takže my, lidé, se prostě můžeme nechat léčit pouze metodami, které schvaluje globální mocenský systém. V opačném případě se každý lékař, ale v podstatě kdokoliv vystavuje nebezpečí perzekuce ze strany novodobé mocenské inkvizice.

Masmédia (vlastněná samozřejmě opět jedním a tím samým mocenským systémem) zahájila nevybíravou kampaň zesměšňování, takže v podstatě nebylo dne, aby Simoncini nebyl vláčen v tisku.

A vše vyvrcholilo vykonstruovaným případem zabití pacientky, takže tento talentovaný doktor vyfasoval tři roky “na tvrdo”. Souběžně vydaly zdravotnické instituce prohlášení, že způsob léčby rakoviny prostřednictvím roztoku hydrogenuhličitanu sodného je “bláznivý” a “nebezpečný”.

V době, kdy miliony pacientů zemřou bolestivou smrtí “osvědčenou” a “bezpečnou” chemoterapií.

Naštěstí se Tullio Simoncini nenechal zastrašit. Poté, co byl propuštěn z vězení, pokračoval ve své práci. Jeho speciální metoda prý slaví velké úspěchy.

V některých případech trvá procedura několik měsíců a v jiných případech (například v případě rakoviny prsu) několik týdnů. Simoncini často radí lidem i po telefonu nebo e-mailem. Je velmi vstřícný ke každé žádosti. Zde je internetová stránka dr.

Tullia Simoncini: http://www.curenaturalicancro.com/ Stisknutím záložky “contact” je možné lékaře osobně písemně kontaktovat se svou žádostí.

Pojďme se však vrátit k našemu tématu. Není to totiž zdaleka všechno. Rakovinové buňky obsahují jedinečný biomarkerový enzym “CYP1B1”. Enzymy jsou bílkoviny, které katalyzují chemické reakce.

“CYP1B1” mění chemickou strukturu látky zvané “salvestrol”, která se nachází v mnoha druzích ovoce a zeleniny.

Chemická reakce převede “salvestrol” do komponentu, který rakovinové buňky zabijí bez poškození těch zdravých.

“CYP1B1” je tedy enzym, který je produkován pouze v rakovinových buňkách a reaguje se “salvestrolem”, který je přítomen v ovoci a zelenině, a tvoří tak látku, která působí pouze na rakovinové buňky”.

Toto je velmi důležité zjištění, které zároveň objasňuje, proč je tak důležité pro osoby postižené rakovinovým onemocněním pít čisté šťávy z ovoce a zeleniny!!Zároveň je důležité vědět, že “salvestrol” vzniká v rostlinách, které jsou samy napadené plísňovým onemocněním. Salvestrol je v podstatě produktem imunitního systému těchto rostlin. Salvestrol je přírodní ochranná látka, která se nachází v ovoci a zelenině. Je velmi úspěšná v boji proti plísňovým parazitům. Je zjištěno, že čím více je plísňové onemocnění v organismu rozšířeno, tím masivněji salvestrol proti danému parazitu působí.Velmi velké množství této látky obsahují tyto plody těchto rostlin: jahody, borůvky, maliny, hroznové víno, černý rybíz, červený rybíz, ostružiny, brusinky, jablka, broskve, meruňky a dále brokolice, zelí, artyčok, červené a žluté papriky, avokádo, chřest a lilek.

Ale přesně toto nadnárodní zemědělské a farmaceutické korporace řízené globálním vládnoucím systémem velmi dobře vědí. A proto neváhají investovat obrovské peníze do následujících aktivit:

  1. Vyvíjejí a produkují chemické fungicidy, které zabíjejí plísně a houby, a zabraňují tak vzniku přirozené ochrany (salvestrolu) v rostlinách v reakci na plísňovou infekci. Salvestrol obsahují pouze plody, které nebyly ošetřeny chemickými fungicidy!!! Zapomeňte tedy na nákup ovoce a zeleniny v klasických obchodních řetězcích, kde je ovoce a zelenina pod režimem kontroly.
  2. Prakticky všechny fungicidy blokují produkci “CYP1B1”.
  1. Proto, pokud budete jíst chemicky zpracované ovoce a zeleninu, tak bez potřebných pozitivních účinků.
  2. Myslíte si, že se to všechno děje náhodou?
  3. Podívejte se, jak všechny indicie do sebe přesně zapadají.
  4. Myslíte, že Tullia Simonciniho chtěli zlikvidovat náhodou?

Vládnoucí systém našeho světa chce, aby lidé umírali na rakovinu, a to bez jakékoliv účinné pomoci (možná, že existují světlé výjimky). Možná, že to nyní zní neuvěřitelně, ale přijde doba, kdy tyto skutečnosti vyplují na povrch.

A ještě jedna důležitá informace na závěr:

“Houby a parazitické plísně se začínají množit v těle, když se člověk nachází v tzv. dlouhodobém oxidativním stresu. Hlídejte si, prosím, svou acidobazickou rovnováhu v těle!!“

Doporučujeme články:

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector