Banány – způsobují zácpu nebo průjem?

Banány – způsobují zácpu nebo průjem?Průjem je poměrně častý a obvykle krátkodobý trávicí problém. Projevuje se častou (více než třikrát denně) a řídkou stolicí a také křečemi v břiše. Při delším trvání průjmu ji doprovází i únava, někdy i zvýšená teplota. Obvykle je průjem reakcí na špatnou složku ve stravě, často se objevuje i při cestování nebo vzniká ze stresu. Průjmy jsou projevem i virového nakažení – tzv. střevní chřipky, která se kromě průjmu projevuje i zvracením.

V tomto článku najdete tipy na to, co jíst a co nejíst, pokud vás postihne průjem a jakou dietu při průjmu dodržovat.

 Je třeba průjem léčit?

Průjmová onemocnění obvykle netrvají dlouho. Zpravidla příznaky průjmu ustupují již po pár dnech. V některých případech je však důležité být nadmíru opatrní.

Kdy kontaktovat při průjmu lékaře?

Banány – způsobují zácpu nebo průjem?

  • Pokud průjem trvá více než dva dny – hrozí dehydratace organismu a selhání orgánů.
  • Pokud jste snědli něco neobvyklého – průjem může být projevem otravy jídlem a je třeba ho řešit také podáním léku. 
  • Pokud patříte do rizikové skupiny – máte více než 70 let
  • U dětí – malý organismus může velmi rychle dehydratovat a oslabení organismu průjmy je pro dětský věk nebezpečný.

Cestovatelský průjem je samostatnou kapitolou.

Jde o problém, který vzniká během cestování, zejména do exotických zemí, kde jsme vystaveni stravě a klimatickým podmínkám, na které náš organismus není zvyklý.

Při cestování proto nepijte vodu z kohoutku a vyhněte se nedostatečně upravené stravě. Dbejte na zvýšenou hygienu – myjte si ruce a na stravování si vybírejte kvalitní zařízení, ne street food.

Jaké zásady dodržovat pokud máte průjem?

V naší práci se denně věnujeme trávicím problémům – mezi ně patří závažnější onemocnění jako je gastritida nebo Helicobacter pylori, ale často nás zákazníci kontaktují i s průjmy a zácpami. Proto jsme pro vás posbírali 5 spolehlivých tipů a rad, které byste měli dodržovat, pokud vás trápí průjem.

Banány – způsobují zácpu nebo průjem?

Vitamíny, které banan a mrkev obsahují, vhodně doplňují ztracené látky během průjmu. Banán je zdrojem draslíku, mrkev zas vlákniny. Jezte je syrové, nebo si uvařte jemnou mrkvovou polévku – vyhněte se v ní smetaně a silnému koření. Mléku se během trvání trávicích problémů vyhněte v každé formě.

Pitný režim je velmi důležitý, i když máte pocit, že vše co do sebe dostanete, z vás i vyjde. Abychom předešli dehydrataci organismu je důležité pravidelně doplňovat tekutiny. Vhodné jsou i minerální vody s obsahem magnésia, citronová voda …

Mezi osvědčené recepty, které dobře fungují patří i ty z kategorie ‚nezdravých‘ – pomalé popíjení coly nebo malá sklenička domácí pálenky zvykne pomoci při průjmových potížích. Samozřejmě, nezkoušejte tyto postupy na dětech 🙂

Na zastavení průjmu jezte jídla s vysokým obsahem škrobu. Mezi ty patří bílá rýže, brambory. Mnoho škrobu obsahuje i pšenice, oves … Pomůže vám i konzumace sucharů a libového masa.

Banány – způsobují zácpu nebo průjem?

Nasaďte je už v začátcích průjmu. Živé mikroorganismy doplní do trávicího traktu prospěšné bakterie, které za krátkou dobu vytvoří harmonii v trávicím traktu a zabrání rozmnožování se nepřátelských bakterií. Při nasazení probiotik se trvání problémů výrazně sníží. Na trhu najdete množství kvalitních probiotických přípravků.

  • Během trvání průjmových stavů a ​​první dny po zklidnění trávení se určitě vyhněte těmto potravinám: broskve, švestky, zelí, kapusta, mléčné výrobky, luštěniny, nápoje s umělými sladidly.
  • Pokud by se vám průjem nepodařilo dostat pod kontrolu s našimi tipy, trval by více než dva dny, případně ho začne doprovázet únava či zvracení, obraťte se na svého lékaře.
  • Chronický průjem může být projevem jiného onemocnění – potravinové alergie, Crohnovy choroby, ale i endokrinních onemocnění (onemocnění štítné žlázy).
  • Banány – způsobují zácpu nebo průjem?

Záznamy nebyly nalezeny…

Trávicí obtíže – nechutenství, nadýmání, zácpa nebo průjem

Trávicí obtíže mohou představovat různé problémy. Kromě zácpy a průjmu sem patří třeba nadýmání, nechutenství nebo pálení žáhy. Aby trávení probíhalo dobře, musí trávicí soustava a její podmínky ladit.

Nejčastější problémy: zácpa a průjem

Na zácpu má především vliv pravidelný denní režim, strava (chybějící vláknina, nedostatečný pitný režim) a s tím spojené špatné stravovací návyky, ale také třeba velký stres. Zácpa může souviset s některými chorobami jako jsou hemoroidy, záněty střev nebo třeba rakovina tlustého střeva.

Banány – způsobují zácpu nebo průjem?

Průjem může být reakcí na nesprávné stravování, ale také příznakem některé z nemocí. Provází ho řídká až vodnatá stolice, která se objevuje vícekrát něž 3x denně. K tomu se někdy přidává plynatost, křeče v břiše, někdy dokonce i horečka nebo zvracení. Člověk bývá unaven.

Průjem se liší. Akutní se náhle objeví a trvá kratší dobu (do 14 dnů).

Způsobit jej mohou nejen neumyté ruce po toaletě a nedodržování hygieny v kuchyni, ale i neumyté potraviny jako ovoce a zelenina, nakažené a špatně tepelně upravené maso a kontaminované vejce. Viry a bakterie napadají trávicí soustavu. Ojediněle se objevují parazité jako je tasemnice.

Kromě toho ještě může pacient trpět průjmem chronickým (Syndrom dráždivého tračníku, infekce, zánětlivé onemocnění střev, rakovina tlustého střeva, celiakie a další).

Léčba

Při zvracení dodržujte klidový režim, je vhodné doplnit tekutiny v podobě nesycené minerální vody, neslazeného čaje, ale i třeba iontové nápoje.

Ve stravě by neměly chybět vitamíny a minerály v podobě, která nezatíží trávicí ústrojí. Ideální jsou tedy piškoty, rýžový odvar nebo třeba banány.

Při průjmech především doplňujte tekutiny a dodržujte dietu.

Lékaře je vhodné navštívit, nejen když stolice obsahuje krev, ale také když průjem trvá déle než pět dnů a doprovázejí ho vysoké horečky a zvracení.

Trávicí obtíže: prevence

Aby trávicí soustava dobře fungovala a nedocházelo k trávicím obtížím, je důležité dbát především na čtyři základní pravidla: kvalitní pestrá strava bohatá na vlákninu a bílkoviny, dostatečný pitný režim, pravidelný denní režim a pohyb.

Pestrá strava by měla obsahovat různou zeleninu a ovoce, která má dostatečný obsah vlákniny a postará se o střevní peristaltiku. Podpořit trávení můžeme i některými bylinkami (máta, fenykl), pomáhají dokonce i určité druhy hub.

Snažte se o vytvoření harmonie a na jídlo nespěchejte.

Zdrojhttp://www.ordinace.cz/clanek/travici-potize-strevni-zanety-a-rakovina-strev/https://www.stefajir.cz/?q=bolesti-bricha

Produkty

Hericium – Lví hřívaChitosan Chitomax

Banány – způsobují zácpu nebo průjem?Banány – způsobují zácpu nebo průjem?

Další informace najdete v článcích

Znáte bod dlouhověkosti Zu San Li?Korálovec ježatý – léčebné účinkySibiřská divoká Chaga – výživa a léčeníCukrovka – jak může pomoci Reishi a Shiitake4 znaky skutečného zdravíJarní energie a zdravíReishi a alergie

ČPZP – Zácpa

Banány – způsobují zácpu nebo průjem?

V případě zácpy se jedná o potíže s vyprazdňováním stolice. Z odborného hlediska lze považovat za potíže s vyprazdňováním skutečnost, kdy dochází k menšímu počtu stolic než jsou tři v průběhu jednoho týdne. Zácpa bývá doprovázena také dalšími potížemi (pocit neúplného vyprázdnění, nadýmání, bolesti břicha, bolest při vyprazdňování). U citlivějších jedinců se mohou objevit bolesti hlavy, zad, nechutenství nebo nevolnost. Vyprazdňování je do velké míry ovlivněno množstvím a charakterem konzumované potravy.

Budete mít zájem:  Mandarinkový olej – na co je dobrý a jaké má účinky?

Jaké jsou příčiny zácpy?

Vzhledem k tomu, že až 75% stolice tvoří voda, bývá častou příčinou zácpy snížený příjem tekutin, konzumace malého množství potravin spolu s nedostatkem nebo úplnou absencí pohybu. Jestliže nemáme dostatečný pohyb, nedochází k přiměřené podpoře střevní peristaltiky, což je pohyb střev. Také některá závažná onemocnění mohou být příčinou potíží s vyprazdňováním.

Může se jednat např. o zánět střev, nádory, nemoc štítné žlázy nebo neurodegenerativní onemocnění mozku. Také některé léky ovlivňují vyprazdňování (antidepresiva, analgetika, léky na hypertenzi). Také časový stres a jiné psychické vlivy nebo změna prostředí ovlivňují naše vyprazdňování.

Větší množství potíží s vyprazdňováním mají starší lidé, gravidní ženy nebo lidé po úrazech.

Jaké mohou nastat komplikace?

Mezi vážnější komplikace zácpy patří obstrukce nebo zauzlení střev, poškození střevní stěny nebo může dojít dokonce k protržení střeva. Při usilovné snaze o vyprazdňování vlivem tlačení dochází často ke vzniku hemeroidů nebo řitních trhlin. Ze strachu před bolestí pak postižený vyprazdňování oddaluje a potíže se znásobují.

Jaká je prevence zácpy?

V rámci prevence je vhodné zamyslet se nad skladbou jídla, dostatečným příjmem vlákniny, protože ta na sebe váže vodu a podporuje střevní pohyby.

Vlákninu obsahuje běžná strava (ovoce, zelenina, celozrnné výrobky nebo luštěniny. Také můžeme použít otruby, ovesné vločky, lněné semínko nebo vlákninu z jitrocele indického.

Musíme mít však na paměti, že každá vláknina musí být zapita dostatečným množstvím potravin.

Vhodné potraviny

Při zácpě se doporučuje konzumovat kysané mléčné produkty, doplňky stravy s obsahem probatik. Mezi osvědčené recepty patří také konzumace sušených švestek, fíků, hroznové víno, šťávy z kyselého zelí nebo jiné zeleninové šťávy. Omezit nebo vyloučit se naopak v případě zácpy doporučuje výrobky z bílé mouky, tučné a sladké pečivo, uzeniny, čokolády, cukrovinky nebo kakao.

Masáž břicha

Při potížích s vyprazdňováním nám může být nápomocna lokální masáž břicha.

Můžeme využít tahů z klasické masáže, kdy pomocí krouživých pohybů ve směru peristaltiky střev (od pravého podbřišku směrem nahoru k pupku, zprava doleva přes pupek a dolů k levému podbřišku) provádíme jemné krouživé pohyby. Dolní končetiny by měly být pokrčené v kolenou, aby byla břišní stěna dostatečně relaxována.

Pravidelnost

Pro bezproblémové vyprazdňování je důležitý pravidelný režim v jídle. Odborníci doporučují ráno na lačno vypít sklenici vody a provést běžné denní úkony a zhruba za půl hodiny se pokusit o vyprázdnění. V případě, že trpíme zácpou delší dobu a opakovaně se projeví krev ve stolici nebo se střídá zácpa s průjmem a trpíme křečemi, měli bychom určitě vyhledat odborného lékaře.

Průjem

Opakem zácpy je průjem, kdy dochází k častému vyprazdňování řídké stolice. Zpravidla se jedná o více než 2-3 denně. Příčiny průjmu mohou být jednak akutní nebo chronické. Při akutních průjmech se nejčastěji jedná o infekční onemocnění, která jsou vyvolána viry nebo bakteriemi, různé dietní chyby, psychické vlivy nebo otravy z jídla.

V současné době se také zdůrazňuje i problém potravinové alergie. Chronický průjem se často vyskytuje u Crohnovy choroby, nádorových nebo neurologických onemocnění. Chronickým průjmem také trpí nemocní alergičtí na lepek. Průjem mohou vyvolat také některé léky (určité typy antibiotik, protinádorová terapie, některá antidepresiva apod.).

Komplikace průjmu

Mezi vážnou komplikaci průjmu patří porucha vstřebávání vody a minerálních látek vitaminů nebo léčiv. U postiženého hrozí především riziko dehydratace a minerálového rozvratu.

Jedná se o zvýšenou ztrátu životně důležitých minerálních látek, a to zejména draslíku a sodíku. Nedostatek těchto látek může vést k srdeční arytmii, svalovým křečím nebo celkové slabosti. Mezi ohroženou skupinu patří především malé děti a starší lidé.

Je li ve stolici krev nebo hlen a stav je doprovázen horečkou, měli bychom vyhledat lékaře.

Riziko dehydratace

Dehydratace je stav, při kterém může dojít k selhání krevního oběhu v důsledku nedostačujícího množství cirkulující krve nebo vzniku krevní sraženiny a následně existuje riziko cévní mozkové příhody vlivem nadměrného zahuštění krve. Pokud jsme dehydrovaní, přichází únava, celková slabost, krevní tlak bývá snížený a dochází k poklesu nebo zástavě močení.

Jak léčit průjem?

V rámci léčby průjmy se užívá léčba na zmírnění potíží, avšak přímo neodstraňujeme primární příčinu. Nejprve je nutno nahradit ztrátu tekutin a minerálních látek. Doporučuje se konzumace speciálních roztoků nebo iontových nápojů. Tekutiny bychom měli nahradit vhodnými neslazenými a nesycenými nápoji, bylinkovými odvary nebo čajovou směsí proti průjmu.

Nehladovět

Doporučuje se konzumovat lehce stravitelná a nedráždivá jídla, omezíme tuky a vlákninu. Povzbudivé jsou odvary z rýže nebo mrkve, banány, starší pečivo. U kojených dětí se kojní nepřerušuje. Děti, které jsou krmeny pomocí umělé výživy, by měly mít mléko ředěno pomocí mrkvového nebo rýžového odvaru.

Probiotika

Střevní mikroflóru mohou upravit probiotika a to zejména při léčby antibiotiky, avšak můžeme pomocí nich doplnit léčbu všech typů průjmu. V případě těžších průjmových stavů předepisuje lékař antibiotika nebo volí vhodné léky, které potíže zmírní.

Banány – způsobují zácpu nebo průjem?

Lidské zažívání lze s troškou nadsázky přirovnat k velkému orchestru. I v jeho případě platí, že k ideálnímu výsledku je potřeba, aby ladily všechny nástroje bez výjimky.

Zácpou trpí asi 25 % dospělých. Třikrát více postihuje ženy než muže a ve věku nad 65 let trápí až 40 procent lidí! Podle odborníků však jen malé procento z nich vyhledá při dlouhodobých potížích lékaře, protože zácpu považují za banální problém.

„K narušení plynulého vyprazdňování a ke vzniku zácpy může vést stres, nevhodné složení jídelníčku (například nedostatek vlákniny, malý příjem tekutin), špatné stravovací návyky a nepravidelný denní režim. To vše přispívá ke vzniku obtíží při vyprazdňování.

Zácpa ale může být příznakem některých chronických nemocí nebo nemocí postihujících orgány trávicího ústrojí. Jde například o rakovinu tlustého střeva, trhlinku na konečníku, zánětlivá onemocnění střev nebo hemoroidy,“ vysvětluje MUDr.

Jana Vojtíšková z Ústavu všeobecného lékařství 1. LF UK v Praze.

  1. O zácpě hovoříme u dospělých i dětí, pokud mají stolici méně než třikrát týdně nebo tvrdou stolici s nutností vyššího úsilí při vyprázdnění.

  2. Příznaky chronické zácpy přetrvávají u dospělých déle než 12 týdnů v roce. Chronickou zácpu je nutné vždy vyšetřit lékařem, odhalit její příčinu a začít ji léčit, aby nedošlo ke zhoršení příznaků.

  3. Pokud netrpíte žádnými chorobami, jejichž průvodním projevem je také zácpa, je možné první příznaky léčit pomocí projímadel, která stolici změkčí. Doporučuje se vybírat nenávykové léčivé přípravky, které se nevstřebávají do organismu, zvětší objem stolice, nedráždí střevní sliznici a nezpomalují ani nezrychlují pohyb střev.

  4. V případě, že se ve stolici objeví krev, je důležité se co nejdříve obrátit na lékaře. Ten provede nutná vyšetření, aby vyloučil závažná onemocnění a rozhodl o dalším postupu.

Budete mít zájem:  Kdy říct antibiotikům ne?

Zácpě je možné předcházet či jí zabránit změnou životního stylu. První na řadě je změna jídelníčku, který by se měl skládat z pestré a vyvážené stravy s dostatečným množstvím vlákniny (u dospělého asi 30 gramů denně).

Zlepšit je potřeba i pitný režim (minimálně 2,5 l tekutin denně) a zařadit do svého denního režimu pravidelný pohyb. Při prvních příznacích zácpy je možné zvolit volně prodejné léky, především změkčovadla, která zabrání rozvinutí obtíží do chronické podoby.

Je vhodné užívat takové přípravky, které na sebe váží vodu a zvyšují objem střevních tekutin. „Takovým způsobem fungují takzvaná osmotická projímadla. Nejsou návyková, nedráždí střevní sliznici a nezpomalují ani nezrychlují pohyb střev.

Osmotická projímadla by neměla způsobovat plynatost a nadýmání a neměla by se vstřebávat do organismu. Jsou vhodná pro širokou skupinu pacientů včetně těhotných a kojících žen,“ radí MUDr. Vojtíšková.

„Průjem bývá většinou signálem jiné nemoci nebo obrannou reakcí našeho organismu při narušení trávicího ústrojí, zejména střev, ale i žaludku, slinivky a jater. Projevuje se častou stolicí (více než tři denně), většinou řídkou až vodnatou,“ říká gastroenterolog MUDr.

Marek Beneš z Kliniky hepatogastroenterologie IKEM; podle něj patří mezi další časté příznaky průjmu také křeče v břiše, plynatost, ale i horečka, zvracení a celková únava. Ale není průjem jako průjem. Průjmová onemocnění lékaři dělí na akutní a chronická. Akutní průjem postihuje člověka náhle a na krátkou dobu, maximálně na 14 dní.

Způsobit jej mohou viry nebo bakterie, které napadají trávicí ústrojí. V některých případech může být příčinou onemocnění výskyt parazitů v lidském těle.

Průjmové onemocnění bez ohledu na příčinu není dobré podceňovat. Je vhodné se poradit s lékařem, zejména pokud:

  • průjem trvá déle než pět dní a provází jej vysoké horečky a zvracení,
  • ve stolici se objeví příměsi krve,
  • průjem se objeví u kojenců a batolat,
  • dlouhodobě trápí starší osoby a malé děti,
  • dochází k rychlé dehydrataci – hlavně u starších osob a malých dětí.

Průjem v jeho počátcích řeší většina pacientů samoléčbou. Pokud člověka postihne, je třeba dodržovat určitá režimová opatření. Neměl by zapomínat doplňovat ztracené tekutiny a minerály. Vhodné jsou neslazené čaje, nesycené minerální vody nebo iontové nápoje.

Sůl ve více osolené polévce doplní chybějící draslík. Součástí léčby by měla být i strava bohatá na vitaminy a minerály, která však nezatíží trávicí ústrojí. V rámci diety je vhodné zvolit suchary, piškoty, banány nebo rýžový odvar.

Jakmile se zdravotní stav pacienta zlepší, může do svého jídelníčku zařadit také vařené brambory a vařené nebo dušené bílé maso. Léčbu průjmu je možné řešit i prostřednictvím volně prodejných léků.

„Protože není často známa příčina onemocnění, tedy není zřejmé, zda se jedná o průjem virový nebo bakteriální, je vhodné vybrat pro pacienta takovou léčbu, která funguje na všechny typy průjmu.

Je vhodné použít přípravky, které působí na přírodní bázi, dokážou navázat toxické látky, nezrychlují ani nezpomalují trávení a mají minimální nežádoucí účinky, protože se nevstřebávají. Léčivé přípravky by však neměly barvit stolici. Krev ve stolici totiž může upozornit na vážnější onemocnění,“ radí gastroenterolog Beneš.

Projevy plynatosti a nadýmaní většinou řešíme, až když přerostou do bolestí stavu, kdy je nemůžeme kontrolovat. To se stává zejména v důsledku nevhodné stravy, nedostatku pohybu, celkově nezdravého životního stylu a stresu. Náhlý pocit nadýmání způsobuje především špatná životospráva.

„Dále nadýmání způsobuje nedostatek pohybu, zácpa, hltání jídla, stres a psychická či hormonální dysbalance. Pokud nadýmání trvá delší dobu a doprovází ho bolesti břicha, říhání a zvýšený odchod plynů, je nejčastější příčinou stres, který vede k porušení nervové regulace trávicího ústrojí,“ říká prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.

, gastroenterolog z pražského ISCARE.

Při léčbě nadýmaní a plynatosti se používají prostředky, které působí na tři základní druhy obtíží. První skupina upravuje složení střevního obsahu. Zde dobře působí látky snižující povrchové napětí tekutiny a absorbující nadbytečně vznikající plyny.

Mezi tyto látky patří simethicon, aktivní uhlí nebo probiotika. I rozpustná vláknina může upravovat hybnost střeva a snižovat pocit nadmutí a plynatosti. „Druhý typ léčby jsou látky snižující zvýšené napětí stěny střeva.

Tato léčiva označujeme jako spasmolytika, která také příznivě ovlivňují bolesti spojené s nadýmáním. Třetí skupinou jsou látky zklidňující rozbouřený vegetativní nervový systém a patří do skupiny antidepresiv nebo neuroleptik.

Tyto prostředky však musí být ordinovány lékařem, a to až po podrobnějším vyšetření a pečlivém zvážení stavu,“ upozorňuje MUDr. Lukáš.

Detaily najdete v srpnovém vydání měsíčníku Zdraví.

Daniela PIRNEROVÁ

FOTO: Shutterstock a archiv redakce

Dvanáct potravin, které mohou ulevit při zácpě

Příčin zácpy může být mnoho. Od onemocnění trávicího traktu až po vedlejší účinky léků. Nejčastějším důvodem potíží ale bývá nedostatek vlákniny v našem jídelníčku. Proto pokud stojíte o zdravé stravování, nezapomínejte zařadit potraviny, jež jsou bohaté na vlákninu a pomáhají vylepšovat pravidelnost stolice. O které produkty se jedná? 

1. Fazole

Fazole obsahují více než 10 gramů vlákniny na šálek, což je více než u většiny ostatních zdrojů této látky. Mají také vyrovnaný obsah vlákniny rozpustné a nerozpustné, přičemž obě pomáhají udržovat střeva v kondici. Vybrat si můžete mezi mnoha druhy fazolí – využít je lze například při přípravě salátů, polévek nebo těstovin.

2. Kiwi

Toto chutné zelené ovoce má 2,5 gramu vlákniny. Nalézá se v něm také mnoho vitamínů a živin, které jsou důležité pro zdraví a též pro stav našich střev. Kiwi je bobulovitý plod a jako ostatní bobule obsahuje jedlá semínka.

Můžete dokonce sníst i slupku, i když většina z nás asi preferuje pouze dužinu. Studie z roku 2013 potvrdila, že kiwi napomáhá pravidelnému vyprazdňování.

Jiný výzkum vedl k závěru, že u pozorované skupiny osob trpících zácpou se navýšila frekvence stolic po konzumaci dvou kusů tohoto ovoce denně.

3. Sladké brambory (batáty)

Jedna středně velká sladká brambora se slupkou obsahuje 3,8 gramu vlákniny. Takto vysoký obsah této látky pomáhá v prevenci zácpy. Nejvíc jí nalezneme ve slupce, proto batáty neloupejte. I obyčejné brambory jsou ale dobrým zdrojem vlákniny – malá pečená brambora jí obsahuje asi 3 gramy.

4. Popcorn

Pražená kukuřice, ač se tak možná na první pohled nejeví, je dobrou volbou při výběru pochutin bohatých na vlákninu.

Může ulevit při zácpě, neboť 3 šálky popcornu obsahují asi 3,5 gramu vlákniny a mají méně než 100 kilokalorií – pokud ovšem nejsou zrnka kukuřice připravena na másle.

Takovým se vyhýbejte, nejenže jsou kalorická, ale tuk v nich obsažený také může přispívat k potížím se zácpou.

5. Oříšky a semínka

Oříšky patří mezi zasycující potraviny, které taktéž obsahují mnoho vlákniny. Mandle, pekanové a vlašské ořechy jí pak mají nejvíce. Asi 23 kusů mandlí v sobě skrývá 3,5 gramu vlákniny, 19 kusů pekanových ořechů 2,7 gramu a 14 kusů vlašských ořechů zhruba 1,9 gramu.

Budete mít zájem:  Toto často předchází psychickým problémům – pozor na to

 Vhodným zdrojem vlákniny jsou též semínka – například sezamová nebo dýňová. Nenásilnou cestou, jak je zařadit do jídelníčku, je přidat je třeba do salátu.

Nezapomínejte ale, že oříšky i semínka jsou poměrně tučné potraviny, proto dbejte na menší porce a vybírejte takové, jež se praží na sucho, nebo ještě lépe nepražené.

6. Celozrnný chléb

Že celozrnné potraviny jsou bohaté na vlákninu, je známým faktem. Pomáhají nejen střevům, ale i srdci. Vědci z helsinské univerzity zjistili, že celozrnný žitný chléb uleví od zácpy výrazněji než chléb pšeničný či laxativa.

Hlavní složka vlákniny obsažené v žitu – arabinoxylan – totiž podporuje správnou střevní činnost. Dobrou volbou je i tzv. ezekielský chléb, jež je vyroben z celozrnných obilovin a luštěnin. Má tedy ideální obsah vlákniny i živin.

7. Jablka a hrušky

Ponecháme-li na tomto běžném a oblíbeném ovoci slupku, jeden kus bude obsahovat asi 5–6 gramů vlákniny, což může napomoci s regulací zažívání. Hrušky jsou navíc vhodné i pro děti trpící zácpou. Hledejte tedy výživy, které je obsahují. Pomoci s tuhou stolicí u dětí může dokonce i hruškový džus.

8. Bobulovité ovoce

Bobule, jako například jahody, maliny, ostružiny, borůvky či rybíz, jsou skvělou volbou při zácpě, jelikož jsou plné vlákniny. Například půl šálku malin obsahuje 4 gramy vlákniny. Jíst je můžete samotné, přidávat do různých pokrmů či je rozmixovat a zmrazit. 

9. Lněné semínko

Lněná semínka získávají poslední dobou na popularitě, a to zaslouženě. Mohou pomáhat s obtížemi při zácpě, jelikož obsahují vlákninu, antioxidanty a omega-3 mastné kyseliny. Často jsou tak řazeny k tzv.

superpotravinám. Už pouhá jedna lžíce obsahuje 2,8 gramu vlákniny, rozpustné i nerozpustné. Většina z ní je obsažena ve slupce.

Obecně je doporučováno konzumovat semínka mletá, jelikož je pak vláknina snadněji vstřebávána.

10. Brokolice

Půl šálku brokolice obsahuje 2,8 gramu vlákniny. Tato zelenina tak pomáhá při zácpě, a navíc je výborným zdrojem vitamínu C. Vařená brokolice je skvělou přílohou, lze ji ale jíst i syrovou.

11. Sušené ovoce

Trpíte-li zácpou, zkuste zařadit do své stravy též sušené ovoce. Obsahuje totiž na jednu porci více vlákniny než to čerstvé. Dostupnou volbou jsou například rozinky, které mají 7 gramů vlákniny na šálek (pro srovnání – hroznové víno obsahuje na 1 šálek 1 gram). Takto zpracované ovoce sice obsahuje více vlákniny než to čerstvé, má ale také více kalorií.

12. Švestky

Švestky v boji proti zácpě doporučovaly již naše babičky. Jsou totiž bohaté jak na vlákninu, tak na přírodní laxativum (sorbitol). Účinně tak napomáhají vyprazdňování.

(cean)

Zdroj: www.medicinenet.com

Příznaky zácpy na Vitalion.cz

Zácpa (obstipace)

Stáhněte si celý text: Obstipace [doc; 44 kB]

Stáhněte si protokol: Protokol – zácpa [doc; 28 kB]

Odpovídající úprava stravy umožní zlepšit střevní peristaltiku a umožní odstranit projímadla u dětí léčených pro zácpu. Strava dětí musí obsahovat dostatek balastních látek. Tyto látky jsou obsaženy jenom v potravinách rostlinného původu!

Balastní látky nabobtnávají ve střevě, zvyšují tím objem stolice, podporují tím činnost střeva (jeho motilitu-peristaltiku) a urychlují tím střevní pasáž (čas potřebný k vyprázdnění).

Praktické rady:

  • Potraviny, které podporují trávicí proces (doporučuje se jíst je mezi hlavními jídly) jsou jogurty, kefír, kyselé mléko -bakterie v nich obsažené pozitivně ovlivňují přirozenou střevní flóru a mléčný cukr působí projímavě
  • Doporučuje se používat mléčný, ovocný cukr: přidávat je do mléčných výrobků, müsli, ovocných nápojůPOZOR!!! působí projímavě, ale má stejnou energet. hodnotu jako normální cukr
  • K povzbuzení střevní motility se doporučuje:
    • ráno lačnit
    • vypít jednu skleničku vody s 1-2 kapkami ovocného octa
    • čerstvé kyselé zelí a trochu šťávy z kyselého zelí
    • používat ‚izolované balastní látky‘ např. pšeničné otruby zamíchat do jogurtů, tvarohu, müsli, koláčů, polévek, salátů a nebo 3xdenně 1-2 polévkové lžíce otrub zapít vodou. (Pšeničné otruby změkčují stolici, lněné semínka mají podobný účinek). Protože tyto potraviny naboptnávají ve střevě, je potřebné na každou lžičku otrub nebo semínek vypít 1 skleničku tekutin.
  • Postupně zavést do jídelníčku jídla bohatá na balastní látky (počáteční nadýmání může být zmírněno kmínem, fenyklem a anýzem)
  • Dostatek tekutin je nevyhnutností (2-3 litry tekutin denně), ovocné a bylinkové čaje, minerálky, ovocné šťávy bez doslazování
  • Dostatečně žvýkat každé sousto a nechat si dostatek času ke každému jídlu
  • Minimálně 2xdenně jíst čerstvou zeleninu nebo salát připravený z čerstvé zeleniny

Ovoce a zeleninu by měl pacient dostávat v hojném množství. Ovoce a zelenina by měly být čerstvé a ve formě salátů obohacených olejem.

Obzvlášť se doporučuje kyselé zelí, které mimo mechanického působení balastních látek ovlivňuje střevo chemickým drážděním. Působí zde mléčná kyselina, která je obsažena i v ostatních kyselých zeleninových přílohách a ve všech okyselených mléčných výrobcích.

Z okyselných mléčných výrobků jsou doporučovány: mléčné máslo, jogurt, kyselé mléko, tučné mléko, kefír a další.

Střevní peristaltiku pomáhá upravovat také kyselina vinná, jablečná a citrónová. Střevní peristaltika je upravována i po podání pražené zrnkové kávy a nápojů bohatých na kyselinu uhličitou.

Svým termickým účinkem působí na peristaltiku střevní příznivě i studený nápoj, který je podán do lačného žaludku.

Příznivě působí podávání oříšků a mandlí v dávce 150-200 g/den. U obézních pacientů se však tyto potraviny nedoporučují pro svou vysokou kalorickou hodnotu.

BALASTNÍ LÁTKY JSOU OBSAŽENY POUZE V POTRAVINÁCH ROSTLINNÉ POVAHY, DOPORUČOVÁNY JSOU:

  • Obilniny a celozrnné výrobky – např. obilná zrna – ve formě mleté směsi či vloček (např. jako Müsli), celozrnný chléb, šrotový chléb, chléb ze lněných semínek
  • Semínka a jadérka: lněná, sezamová a slunečnicová semínka, dýňová jadérka – změkčená během noci, k snídani s Müsli nebo s jogurtem, nebo míchaná s kyselým mlékem či kefírem
  • Ovoce:
    1. Sušené ovoce – hrozinky, fíky, švestky, meruňky, datle…(event. před použitím změkčit ve vodě)
    2. Čerstvé ovoce – všechny druhy mimo banánů, zejména jabka a hrušky (se slupkou), maliny, jahody, rybíz, angrešt
  • Oříšky, mandle: všech druhů, !!! bohaté na kalorie, při tendenci k nadváze nedávat
  • Zelenina: je možno podávat syrovou ( s olejem nebo se smetanou). Zvláště je doporučováno kyselé zelí, květák, brokolice
  • Luštěniny: Hrášek, bílá i tmavá fazole, čočka
  • Brambory: jsou upřednostňovány před rýží a těstovinami
  • Kyselé mléčné výrobky: jogurt, kefír, kyselé nebo tučné mléko jsou doporučovány pro svůj povzbudivý účinek na střevní peristaltiku

POTRAVINY, KTERÉ NEJSOU DOPORUČOVÁNY, PROTOŽE ZHORŠUJÍ ZÁCPU:

  • Cukrovinky – čokolády, pralinky, bonbóny, normální cukr a všechny jídla, ve kterých je obsažen
  • Chléb a pečivo – výrobky z bílé mouky, zákusky, dorty, pečivo
  • Přílohy – neloupaná rýže, těstoviny
  • Moučníky – vaječnomoučné výrobky
  • Nápoje – černý čaj, kakao, červené víno
  • Ovoce – pouze banány a borůvky

POZNÁMKA: Stravu nutno upravit dle věku dítěte. Např. příjem tekutin přizpůsobit věku dítěte, pro batolata a menší děti nedávat oříšky, atd.!!!

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *