Antioxidanty snižují riziko druhého srdečního záchvatu či mrtvice

Hypertenze, běžně označovaná jako vysoký krevní tlak, v současné doběpostihuje miliony lidí na celém světě. Tento stav výrazně ohrožujekardiovaskulární zdraví, zvyšuje riziko srdečních záchvatů a mrtvice. K řešenítěchto příznaků moderní medicína se začíná zaměřovat na výhody hroznových jader.

Hroznová jádra (grape seeds) a kůra mají největší potenciál vzhledem k jejich obsahu aktivních látek a souvisejících pozitivních účinků.

Zatímco se výzkumy zaměřují na tuto prospěšnou látku, roste zájem o schopnost extraktu z hroznových jader snižovat krevní tlak.

Studie uvádějí, že polyfenoly v hroznových jádrech mohou zlepšit kardiovaskulární funkce, snížením krevního tlaku a cholesterolu.

Nejnovější studie nyní podporují myšlenku, že extrakt z hroznových jader má pozitivní vliv jak na systolický(nejvyšší hodnota), tak na diastolický (spodní) krevní tlak. To zvýšilozájem o možnou léčbu hypertenze prostřednictvím přírodnějších prostředků, čímž byse snížíla závislost na léků na předpis.

Extrakt z hroznových jader (Grape seed extract) je doplněk stravy, který je považován za vysoce bezpečný a účinný. Vyrábí se z rozdrcených jader červených hroznů, které obsahují vysokou koncentraci antioxidantů. Na základě výzkumu bylo potvrzeno, že tento extrakt zvyšuje hladiny antioxidantů v krvi a zlepšuje celkové zdraví.

Přestože jsou užitečné látky obsaženy v celém hroznu, největší koncentrace aktivních složek se vyskytuje uvnitř jader. Z extraktu budete mít prospěch z vitamínu E, flavonoidů, kyseliny linolové a dokonce i resveratrolu, který je znám svým pozitivním vlivem na srdeční činnost.

Přestože se zkoumá především vliv extraktu na krevní tlak, cukrovku adokonce i na rakovinu, výtažek z hroznových jader má široké spektrum výhod. Tentoextrakt nabízí mnoho výhod, od zlepšení mentálních funkcí až po hojení ran,snížení cholesterolu a prevenci zubního kazu.

Spojení mezi výtažkem z hroznových jader a krevním tlakem

Nedávný výzkum podpořil tvrzení, že extrakt z hroznových jader můžepozitivně ovlivnit hladiny krevního tlaku, jak již bylo uvedeno v několikastudiích. Na Kalifornské univerzitě provedli výzkumníci dvojitě zaslepenoustudii (double-blinded study) s předchozím výzkumem.

Když byl výtažek z hroznových jader testován u jedinců, kteří měli normální krevní tlak, nebyly zaznamenány žádné účinky. Výzkumníci z University of California rozdělili účastníky do tří klíčových skupin. Ve studii, první skupině bylo podáno placebo; druhé skupině bylo podáno 150 mg extraktu a třetí skupině bylo podáno 300 mg extraktu.

Během čtyř týdnů byli účastníci sledováni, aby byly zaznamenány výsledky. Veskupině s placebem nebyly hlášeny žádné významné účinky. Obě skupiny, které dostaly extrakt z hroznových jader zaznamenalysnížení hladiny krevního tlaku.

Na rozdíl od předchozích klinických studiíbyly pozorovány pozitivní účinky na systolický a diastolický krevní tlak. Mezivšemi účastníky, kteří konzumovali extrakt, průměrný pokles systolického tlaku sesnížil o 11-12 bodů a diastolický o 7-8 bodů.

Metabolický syndrom je termín,který se používá při popisu kombinace stavů, včetně vysokého krevního tlaku,obezity a diabetu. Zájem o extrakt z hroznových jader existuje kvůli potenciáluzlepšení příznaků tohoto syndromu, zejména u lidí, kteří trpí prehypertenzí. Toumožní těmto lidem se vyhnout lékům na předpis, které mohou mít mnohovedlejších účinků.

Výzkumníci z University of California se zaměřili na důvody, proč má výtažekz hroznových jader vliv na tento syndrom. Bylo zjištěno, že tento extrakt působíjako katalyzátor syntázy oxidu dusného. Produkce tohoto enzymu napomáháprodukci eNOS, který je známý jako „dobrý“ oxid dusný. Když se tentoenzym produkuje, pomáhá to rozšířit tepny, čímž se zlepší tok krve a snižíkrevní tlak.

Tyto výsledky podporují konkrétní zjištění v rámci studie, která byla provedena před rokem.

Většina zkoumaných oblastí nedosáhla výsledků při studiu muskadinového hroznového extraktu s výjimkou pozitivních účinků na průměr brachiálu v klidovém stavu.

Tyto výsledky opět naznačují, že výtažek z hroznových jader může dostatečně uvolnit tepny pro zvýšení průtoku krve a následně snížení celkového krevního tlaku.

Poznatky hlášené z Kalifornské univerzity vyvolaly významný zájem nejen uvědecké komunity, ale i v různých lékařských oborech. Tato zjištění naznačují,že výtažek z hroznových jader může pomoci jednotlivcům, kteří trpí diabetemtypu II.

Dalším přínosem je, že vedlejší účinky tohoto výtažku jsou malé. Kromě příznivéhovlivu na příznaky u diabetu typu II, extrakt z hroznových jader může býtzaveden mezi doporučenými přípravky stejně jako některá léčiva, pokud seprokáže jeho účinnost na snižování krevního tlaku.

Výtažek z hroznových jader a obezita

Na základě pozitivních účinků na příznaky metabolické poruchy se výzkumnícidomnívají, že extrakt může mít dvojí vliv na celkové zdraví pacientů. Pro lidi,kteří chtějí zabránit cukrovce, je rozhodující udržení zdravé hmotnosti.Obezita je jedním z nejvíce rizikových faktorů, pokud jde o diabetes typu II.

Při užívání extraktu tito jedinci mohou snížit chuť k jídlu a zároveň zamezithromadění tuku. Přebytečný tuk se většinou absorbuje a následně ukládá v tukovétkáni. Fytochemikálie nacházející se v hroznu jsou to, o čem se předpokládá, žesnižují tuto akumulaci.

Tyto účinky extraktu by nejen snížily krevní tlak, aletaké pomohly zaměřit se na příčiny, za kterých se na prvním místě zvyšujekrevní tlak.

Snížením tělesné hmotnostimohou jednotlivci snížit výskyt hypertenze a snížit riziko srdečního záchvatunebo mrtvice.

Jsou nějaké vedlejší účinky?

Na základě současného výzkumu a znalostí jsou vedlejší účinky extraktu z hroznovýchjader velmi nepatrné. Existuje zvláštní opatření při kojení a u těhotných žen.Samozřejmě, pokud máte alergii na hrozny, tak se zdržte užívání tohoto doplňku stravya také je doporučováno, aby děti tento extrakt neužívaly.

Pokud bějaké příznaky se přece vyskytnou, zahrnují většinou bolest hlavy,závratě, bolest žaludku, bolest v krku a svědění na pokožce hlavy. Pokud vsoučasné době užíváte jakýkoli lék nebo léky na krevní tlak, léky proti bolestiNSAID nebo jiné léky, konzultujte se s lékařem o možných interakcích.

Zdravotní důvody, proč si dát pivo. Snižuje cholesterol a riziko cukrovky

Pivo patří bezesporu mezi nejoblíbenější nápoje nejen v České republice, ale po celém světě. Kromě toho, že je výborné na zahnání žízně především v horkých letních dnech a skvělé na slehnutí po chutném obědě, nabízí pivo i blahodárné účinky na lidský organismus.

Podle švédských vědců dokonce pivo může ochránit naše srdce. Platí to ovšem jen v případě, že si zajdete opravdu na jedno, nadmíra piva stejně jako jiného alkoholu vám spíše uškodí.

Co se týče pozitivního vlivu na zdraví, je na tom pivo dokonce stejně jako červené víno.

„Pokud se obojí pije mírně a ve správnou dobu, pivo se červenému vínu, co se týče prospěšnosti pro zdraví, naprosto vyrovná,“ řekl lékař Ondřej Nývlt ze Světa zdraví.

A pivu se podle něj není nutné vyhýbat ani při držení diety, jen je potřeba pít přiměřené množství a ve správnou dobu. Pivo totiž neobsahuje cholesterol ani jiné tuky a je kaloricky chudší než třeba jablečná šťáva, mléko nebo kolové nápoje. Na druhou stranu má velmi vysoký glykemický index a tak se příliš nehodí k pití večer.

Studie publikovaná ve skandinávském Journal of Primary Health Care sledovala 1500 žen po dobu téměř padesáti let.

Vědci u žen sledovali množství vypitého piva, vína a tvrdého alkoholu a následný výskyt srdečních příhod, mrtvice, cukrovky a rakoviny.

Studie ukázala, že ženy, které pily střídmě pivo (což vědci definují, jako jednou nebo dvakrát týdně) dostaly srdeční záchvat o 30 procent méněkrát.

Doktorka Andrea Giancoliová, odbornice na výživu z Los Angeles a milovnice piva uvedla pro server prevention.com, že podle této studie konzumace piva párkrát do týdne může snižovat riziko srdečního infarktu více než konzumace vína.

  • A jaké další zdravotní výhody mírná konzumace piva přináší?
  • Snížené riziko ledvinových kamenů
  • Doktorka Giancoliová uvedla, že díky vysokému obsahu vody hydratuje pivo daleko lépe než víno a tím je samo o sobě prospěšné pro udržení zdravé funkce ledvin.
  • Pivo navíc působí jako diuretikum, což může být důvod, proč mají pivaři oproti konzumentům tvrdého alkoholu snížené riziko ledvinových kamenů.

Odborníci také spekulují o tom, že by chmel mohl napomáhat tomu, aby se v ledvinách neusazoval vápník, který je spojován s výskytem ledvinových kamenů. Odborná analýza vědců z Brigham and Women’s Hospital v Bostonu z roku 2013 dokonce ukázala, že pravidelní pivaři mají o 41 % snížené riziko vzniku ledvinových kamenů.

Pivo může přispívat k silnějším kostem

Pivo je považováno za jeden z nejbohatších zdrojů křemíku, který patří mezi esenciální stopové prvky a podílí se na tvorbě a výstavbě pojivové tkáně. Křemík má pozitivní vliv na mineralizaci a tvorbu kostí a chrupavek.

Zvýšením obsahu křemíku ve stravě se také zvyšuje obsah vápníku v kostech a působí tak proti osteoporóze. Tým vědeckých pracovníků z University of California analyzoval 100 druhů piv a zjistil, že piva s vyšším obsahem chmelu jsou významným zdrojem křemíku, který podporuje tvorbu kostní hmoty. Křemík rovněž posiluje imunitní systém

Pivaři mají snížené riziko cukrovky druhého typu

Jelikož konzumace piva zvyšuje produkci žluči, může pomoci ke snadnějšímu trávení sytých a mastných pokrmů. Ve studii z Harvard School of Public Health z roku 2011 vědci zjistili, že muži ve středním věku, kteří navýšili svůj denní příjem piva na jednu až dvě sklenky, měli během čtyř let o 25 % snížené riziko cukrovky 2. typu.

Odborníci u těchto mužů rovněž zaznamenali zlepšení hladin krevního cukru a zvýšení hodnot adiponektinu, hormonu, který zvyšuje citlivost na inzulin.

Budete mít zájem:  Máte špatné a problémové nehty? může to značit větší problém, než jenom problémy s krásou

Pivo snižuje hodnoty cholesterolu

Pivo je výborným zdrojem rozpustné vlákniny, která podporuje správné fungování trávicího systému a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Tmavší piva mohou přitom obsahovat až 3,5 gramů rozpustné vlákniny na jeden litr. Doktorka Giancoliová tvrdí, že čím tmavší pivo, tím více vlákniny.

„Alkohol obecně – je jedno, zda pivo nebo víno – působí na zvyšování hladiny dobrého HDL cholesterolu, a to až o 10 procent. Ale pozor, v opravdu mírném množství.

U piva jde zhruba o 0,3 – 0,5 litru denně a u vína cca dvě deci,“ uvedl doktor Nývlt a upozornil, že alkoholu by se rozhodně měly vyhýbat těhotné ženy, lidé, kteří berou léky, abstinující alkoholici a lidé s nemocnými ledvinami či játry.

Vzhledem k vysokému glykemickému indexu není pivo vhodné ani pro diabetiky.

  1. Obsahuje velké množství živin
  2. Podle doktora Ondřeje Nývlta je ze zdravotního hlediska u piva důležitá jeho antioxidační schopnost.
  3. „Antioxidanty obsažené v pivu účinně bojují proti volným radikálům, a tak zabraňují jejich škodlivému působení v našem organismu,“ vysvětlil a vyjmenoval, že nejdůležitějšími jsou selen, vitamin C a E nebo polyfenoly a flavoniody.

Ze sladu a chmele pochází široké spektrum polyfenolů, které chrání např. před aterosklerózou. Na rozdíl od vína obsahuje pivo velké množství vitaminů. Obsahuje všechny vitaminy skupiny B, přičemž nejdůležitější je B2 riboflavin a B6 pyridoxin, dále vitamin H, vitamin PP a další. Navíc v něm najdete více než 30 minerálů a stopových prvků, pocházejících většinou ze sladu.

Jak snížit hladinu cholesterolu přirozeně v 25 jednoduchých (!) krocích

Existuje spoustu přírodních prostředků pomáhajících snížit hladinu cholesterolu, které často slibující rychlé výsledky bez jakékoli námahy požadované z vaší strany.

Ale i když je pravda, že existuje spousta možností, jak udržet hladinu cholesterolu pod kontrolou, může to být tak jednoduché, jako obměna několika jídel ve vaší stravě za zdravější možnosti, zařadit nebo změnit cvičení nebo přidání doplňku nebo dvou do vaší stravy.

Podíváme se na 28 jednoduchých metod, jak snížit hladinu cholesterolu a jak můžete ovlivnit vaše zdraví

Zdravé hladiny cholesterolu – normální rozsahy

Krevní test lipidového profilu uvádí hladiny cholesterolu a triglyceridů v krevním řečišti. Zdravotnické organizace stanovily stanovený rozsah celkového, špatného LDL a dobrého HDL cholesterolu a triglyceridů, ale nejdůležitější věc, kterou je třeba při hledání toho, jak snížit hladinu cholesterolu přirozeně, je poměr LDL k HDL cholesterolu, který by měl být přibližně 2: 1.

Nebezpečí vysokého cholesterolu

Cholesterol je přirozeně se vyskytující látka jater, kterou organismus vyžaduje pro správnou funkci buněk, nervů a hormonů.

Ačkoli vaše tělo potřebuje cholesterol, nadbytek cholesterolu se může vybudovat a vytvářet tukové plaky na stěnách tepen, což snižuje tok krve do životně důležitých oblastí těla. Pokud se problém nadále šíří, může významně zvýšit riziko srdečního záchvatu nebo mrtvice.

Co způsobuje vysoký cholesterol?

Věřte tomu nebo ne, odpověď jde daleko za vysokou hladinou cholesterolu.

Zatímco cholesterol je normálně udržován v rovnováze, nezdravá strava s vysokým obsahem hydrogenovaných tuků a rafinovaných sacharidů může narušit tuto jemnou rovnováhu, což vede ke zvýšení hladiny cholesterolu.

Tato nerovnováha se projevuje zvýšeným LDL (špatný cholesterol) a nízkým HDL (dobrý cholesterol), což zvyšuje riziko srdečního záchvatu nebo mrtvice.

Jiné příčiny mohou zahrnovat fyzickou nečinnost, cukrovku, stres a hypotyreózu.

Mějte však na paměti, že všechen cholesterol není tvořen stejně

LDL cholesterol, známý také jako “špatný cholesterol”, je forma, která se může stavět na stěnách arterií a zvýšit riziko srdečních onemocnění. HDL cholesterol, na druhé straně, je často nazýván “dobrým cholesterolem”, protože se pohybuje krví, odstraňuje škodlivý cholesterol z tepen, čímž pomáhá zlepšit zdraví srdce.

Takže jak můžete snížit hladinu LDL cholesterolu a zvýšit HDL cholesterol tak, abyste udrželi své srdce ve špičkové kondici?

Zde je několik jednoduchých způsobů, jak snížit LDL cholesterol a celkový cholesterol, aby se podpořilo lepší zdraví srdce.

Jak snížit hladinu cholesterolu přirozeně: 28 kroků

Jídlo

Není třeba sledovat dietu s nízkým obsahem cholesterolu, pro uchování zdravého rozsahu LDL cholesterolu. Jednoduché začlenění několika jídel, které snižují hladinu cholesterolu ve vaší stravě denně, může pomoci snížit hladinu cholesterolu a triglyceridy, aby se optimalizovalo zdraví vašeho srdce.

Zde je několik z nejlepších potravin snižujících hladinu cholesterolu:

1. Olivový olej

Nabitý zdravými nenasycenými tuky snižuje hladinu LDL cholesterolu, čímž zlepšuje zdraví srdce.

2. Zelenina

Zelenina je jednou z nejdůležitějších potravin hustých na živiny, což znamená, že mají vysoký obsah vitamínů, minerálů a vlákniny, které podporují zdraví srdce, avšak mají nízkou hodnotu kalorií. Není divu, že studie zjistily, že jíst více zeleniny je spojeno s nižšími hladinami LDL cholesterolu jak u mužů, tak u žen.

3. Ořechy

Ořechy jsou bohaté na vlákninu a zdravé tuky, což z nich činí vynikající doplňky stravy, pokud hledáte způsob, jak snížit hladinu cholesterolu. Jedna souhrnná studie 25 studií ukázala, že jíst více zdravých ořechů bylo spojeno s nižšími hladinami celkového a LDL cholesterolu plus snížením triglyceridů.

4. Semena

Výživná semena, jako je například lněné semínko, snižují jak hladinu celkového cholesterolu, tak hladinu LDL, aby vaše srdce bylo zdravé.

5. Losos

Mastné ryby jako losos jsou nabité užitečnými omega-3 mastnými kyselinami, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a zmírňují záněty ke zlepšení srdečního zdraví.

6. Kurkuma

Díky přítomnosti silné sloučeniny, která se nazývá kurkumin, bylo prokázáno, že kurkuma redukuje hladiny celkového a LDL cholesterolu v krvi.

7. Česnek

Známý díky bohatým vlastnostem podporujícím zdraví, výzkum ukazuje, že česnek může dokonce ovlivňovat i hladiny cholesterolu. Podle jednoho hodnocení 39 studií může konzumace česneku pravidelně po dobu alespoň dvou měsíců snížit hladinu cholesterolu, aby se snížilo riziko srdečních onemocnění.

8. Okra

Tato oblíbená rostlina má vysoký obsah vlákniny, draslíku a antioxidantů a může přispět k lepšímu zdraví srdce. Jedna studie na zvířatech ukázala, že extrakt z okry byl schopen účinně snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi u obézních myší.

9. Fazole a luštěniny

Přidání luštěnin do stravy může mít velký vliv na zdraví srdce. Studie ukazují, že dieta bohatá na luštěniny, jako je čočka, fazole a hrách, je spojena s nižší hladinou cholesterolu v krvi.

10. Sladké brambory

Tato chutná hlíza obsahuje několik zdravých proteinů a sloučenin, které prokázaly, že snižují hladinu cholesterolu u zvířat.

11. Zelený čaj

Bohatý na antioxidanty a katechiny, zelený čaj je jedním z nejzdravějších nápojů, které můžete přidat do své rutiny. Studie ukazují, že konzumace zeleného čaje může snížit hladinu celkového a LDL cholesterolu.

12. Persimmon (Kaki)

Zahrnutí několika porcí tohoto výživného citrusového ovoce do své každodenní stravy by mohlo mít zásadní dopad na zdraví srdce. Jedna studie zjistila, že konzumace vlákniny extrahované z ovoce persimmonu byl účinný při snižování hladiny cholesterolu u dospělých.

13. Avokádo

Avokádo má vysoký obsah vlákniny, draslíku a zdravých tuků, které mohou pomoci udržet hladinu cholesterolu pod kontrolou. Nejenže se ukázalo, že avokádo zvyšuje hladinu dobrého HDL cholesterolu, ale může také snížit celkový a špatný LDL cholesterol.

14. Celá zrna bez glutenu

Celá zrna byla spojena s nižšími hladinami cholesterolu a zlepšením srdečního zdraví. Ale protože lepek může být velmi zánětlivý, je nejlepší zvolit si celá zrna bez lepku, jako je pohanka, quinoa a hnědá rýže.

Potraviny, které je třeba se vyvarovat

Čištění vaší stravy je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak snížit hladinu LDL a zlepšit zdraví srdce. Neexistuje žádný důvod, proč byste ze stravy měli vynechat potraviny s vysokým obsahem cholesterolu; ve skutečnosti ve vejcích, červeném masu, mléčných výrobcích a dalších potravinách, které mohou být součástí moderního stravování, je cholesterol obsažen.

Místo toho se zaměřte na vyřazení těchto čtyř potravin ze stravy jako jednoduchou metodu, jak snížit hladinu cholesterolu:

1. Cukr a rafinované uhlohydráty

Přidaný cukr a rafinované sacharidy z ultra-zpracovaných potravin mohou rozházet váš poměr cholesterolu tím, že snižují hladinu cholesterolu v krvi.

2. Alkohol

Ačkoliv sklenka červeného vína může být skutečně přínosem pro zdraví srdce, těžké pití může mít škodlivé účinky na hladinu cholesterolu. Udržujte konzumaci alkoholu v ustálených podmínkách tím, že přidáte 1-2 porce denně za účelem optimalizace zdraví srdce.

3. Kofein

Přehánění na kofeinových nápojích, jako je káva, soda nebo energetické nápoje, může způsobit zvýšení hladiny cholesterolu u některých lidí. Omezte kávu na 1-2 hrnky denně, abyste udržovali hladinu cholesterolu v rovnováze.

4. Trans tuky

Často se vyskytující u zpracovaných potravin a předem balených pečených výrobků, trans-tuky mohou zvyšovat LDL cholesterol, snižovat HDL cholesterol a zvyšovat riziko koronárních onemocnění srdce. Nejlepší je snížit příjem těchto nezdravých tuků minimalizováním příjmu zpracovaných potravin.

Doplňky

Zatímco změna vaší stravy je často účinnou metodou pro snížení hladiny cholesterolu na vlastní pěst, přidání několika doplňků snižujících hladinu cholesterolu může zvýšit účinky ještě více. Zde jsou některé doplňky, které můžete začít používat:

Budete mít zájem:  Celerový esenciální olej (ze semen) a jeho účinky za zdraví – na co je dobrý?

1. Rybí olej (1000 až 2000 miligramů denně)

Plný omega-3 mastných kyselin, které jsou zdravé pro srdce, může být rybí olej zvláště přínosný, pokud se ryby nedostanou na váš talíř minimálně jednou týdně. Rybí olej je účinný při zvyšování hladiny dobrého HDL cholesterolu v krvi, který vylučuje LDL cholesterol z tepen.

2. CoQ10 (200-300 miligramů denně)

CoQ10 je koenzym, u kterého se ukázalo, že je užitečný při snižování hladiny cholesterolu. Funguje tak, že odstraňuje nadměrný cholesterol a zabraňuje ateroskleróze, aby vaše tepny byly čisté.

3. Niacin (1500 miligramů denně)

Niacin, také známý jako vitamin B3, se běžně používá při léčbě vysokého cholesterolu. Ve skutečnosti se prokázalo, že niacin snižuje hladiny triglyceridů a snižuje hladiny LDL cholesterolu a současně zvyšuje příznivé hladiny HDL cholesterolu.

4. Červená kvasnicová rýže (1200 miligramů dvakrát denně)

Odvozená z fermentace bílé rýže, jedna analýza ze 13 studií ukázala, že červená kvasnicová rýže byla účinná při snižování jak triglyceridů, tak LDL cholesterolu.

5. Česnek (500 miligramů denně)

Kromě přidání česneku do vaší stravy můžete také zvážit přidání česneku do vaší přírodní lékárničky. Zejména esenciální česnekový extrakt má vlastnosti, které snižují hladinu cholesterolu, jak se ukázalo ve studiích jak na člověku, tak na zvířatech.

Téměř vše najdete v našem eshopu

Cvičení

Když přijde na snížení hladiny cholesterolu, dodat tělu spoustu fyzické aktivity je stejně zásadní jako provedení úprav stravy. Zde jsou dva typy cvičení, které mohou mít velký vliv na zdraví srdce:

1. Aerobní cvičení

Aerobní cvičení neboli kardio cvičení jsou formou cvičení, které pomáhá posilovat vaše srdce a plíce. A kromě toho, že vás udrží v kondici, studie ukazují, že aerobní cvičení může také pomoci snížit hladinu cholesterolu. Chůze, běh a jízda na kole jsou jen několik z jednoduchých způsobů, jak dostat svou denní dávku kardia.

2. Trénink v přidanou vahou

Rezistentní trénink je forma fyzické aktivity, která nutí vaše svaly k tomu, aby se stáhly, budovali sílu a vytrvalost.

Některé výzkumy také ukazují, že rezistentní trénink může mít příznivý vliv na zdraví srdce a může také snížit celkový a LDL cholesterol.

Cvičení s vlastní vahou nebo zvedání činek, jako jsou dřepy nebo výpady, jsou některé příklady odporového tréninku, které můžete přidat do své rutiny.

Opatření

Ačkoli jsou všechny tyto metody, jak snížit hladinu cholesterolu, účinné, mějte na paměti, že by měly být kombinovány s jinými zdravými návyky pro maximalizaci jejich účinnosti. Účinky snížení hladiny cholesterolu díky zdravé výživě mohou být například zesíleny, když jsou spojeny s pravidelným cvičením a dostatečným spánkem.

Shrnutí toho, jak snížit hladinu cholesterolu přirozeně

  • Pokud jde o způsob, jak snížit hladinu cholesterolu, modifikace stravy a životního stylu mohou být nejúčinnější.
  • Vyřazení nezdravých potravin za zdravé varianty, vtlačení více cvičení a vyzkoušení několika doplňků snižujících hladinu cholesterolu a esenciálních olejů může všechno pomoci udržet hladinu cholesterolu, aby se zlepšilo zdraví vašeho srdce.
  • Vezměte to pomalu a zkuste udělat několik malých změn každý týden, abyste pomohli snížit hladinu cholesterolu a optimalizovat celkové zdraví.

Zdroj: www.draxe.com

  1. Pro doplnění se podívejte na duchovní příčinu vysokého cholesterolu, abyste řešili svůj problém celostně.
  2. Tématu jater a žlučníku se věnuje TOLEROVAT JE LÁSKA
  3. s láskou vaše Empatia

Infarkt myokardu

Infarkt myokardu infarkt spodní stěnyKlasifikace MKN-10 I21. Statistické údaje – ženy[1] Mortalita 46 % Statistické údaje – muži[2] Mortalita 59 % Klinický obraz Postižený systém srdce Některá data mohou pocházet z datové položky.

Infarkt myokardu (srdeční mrtvice, srdeční záhať) je náhlé přerušení krevního zásobování části srdce. Dochází k němu náhlým uzávěrem srdeční (koronární) tepny – nejčastěji vznikem krevní sraženiny. Krevní sraženina (trombus) vznikne při prasknutí aterosklerotického plátu, čímž zanikne protisrážlivá ochrana povrchu tepny. Aterosklerotický plát vzniká dlouhodobým ukládáním tukových látek do stěny cévy, podkladem je tedy ateroskleróza. Další příčinou může být vmetek krevní sraženiny, která vznikla v jiném místě cévního řečiště, céva může být uzavřena také vzduchovou bublinkou (příhody při potápění). Následek uzávěru koronární tepny může být zástava oběhu (náhlá srdeční smrt). V akutní fázi může nastat také kritické oslabení srdeční činnosti s kardiogenním šokem. Pokud není krevní proud v postižené tepně obnoven do 2 hodin, dochází k nevratnému poškození postižené části srdce. Obnovení průtoku krve i po 2 hodinách má však blahodárný vliv. Z těchto důvodů je nutné při podezření vždy angažovat zdravotnickou záchrannou službu.

Infarkt myokardu se vyskytuje více u mužů než u žen. Nejvíce ohroženi jsou muži nad 50 let a ženy nad 60 let. Toto onemocnění se však nevyhýbá také mladším lidem, kteří mají nadměrnou srážlivost krve, genetické dispozice či velmi špatnou životosprávu.

Infarkt myokardu spolu s anginou pectoris jsou ischemickou chorobou srdeční (ICHS), na kterou ročně umírají statisíce lidí. Infarkt myokardu (IM) je jedním z projevů ischemické choroby srdeční.

Jedná se o ischemické ložiskové odumření části srdečního svalu, které vzniká při uzávěru nebo výrazném zúžení v povodí levé nebo pravé věnčité tepny.

Typy infarktu myokardu

Podle lokalizace

  • Zadní infarkt myokardu – postihuje zadní stěnu srdečního svalu
  • Přední infarkt myokardu – postihuje přední stěnu srdečního svalu
  • Spodní infarkt myokardu – postihuje spodní stěnu srdečního svalu

Někdy se také mohou vyskytovat kombinace těchto lokalizací, jako je například: předozadní infarkt myokardu

Ucpaná tepna (1) Poškozený okrsek srdečního svalu (2) Pravá koronární tepna (RCA) Levá koronární tepna (LCA)

Podle závažnosti

  • Akutní infarkt myokardu – infarkt, který pacienta přímo ohrožuje na životě. Při akutním infarktu myokardu je v koronárních tepnách více uzávěrů nebo se uzávěr nachází v místě nad větvením koronární tepny. V obou případech je rozsah poškození srdečního svalu mnohem větší.
Tato část článku je příliš stručná nebo postrádá důležité informace. Pomozte Wikipedii tím, že ji vhodně rozšíříte.

Podle příznaků

  • Podobné jako u Angina pectoris. Tupá svíravá bolest na hrudi, která vystřeluje do levé horní končetiny, nevolnost, studený pot.

Příčiny aterosklerózy

  • kouření
  • zvýšená hladina tuků v krvi
  • zvýšený krevní tlak (i léčený)
  • rodinná zátěž (mrtvice a infarkt u pokrevních příbuzných)
  • Obezita
  • Vysoká srážlivost krve
  • Cukrovka

Příčiny vzniku infarktu

Základní příčinou je ukládání cholesterolu do stěny tepny. Postupné zvětšování tukového plátu zužuje její průsvit. To může působit námahové potíže nazývané angina pectoris.

V jednom okamžiku se začne tvořit krevní sraženina, nasedávající na tukové hmoty, dráždící krevní destičky. Tento okamžik nastává nejčastěji v klidu, často ve spánku.

Jiné vyvolávající momenty, jako vystavení stresu, chladu, fyzická zátěž nebo změna počasí jsou málo časté.

Příznaky

Tmavě typická lokalizace bolesti, světle méně časté lokalizace

Nejčastější příznaky

  • déletrvající (přes 10 minut) tlaková krutá svíravá bolest v oblasti srdce a hrudní kosti
  • bolest neustupuje a je stále silná v jakýchkoli polohách
  • typické je vystřelování bolesti do ramene, krku a levé ruky a lopatky.
  • nadměrné pocení
  • úzkost a dušnost
  • mohou se také objevit bolesti zad, břicha a čelisti.
  • většinou se bolest dostavuje náhle, často v klidu nebo ve spánku.

Diferenciální diagnostika

  • (nutno vyloučit) primárně akutní levostranné selhání srdce, plicní embolii, plicní hypertenzi, perikardiální tamponádu, Tietzův syndrom

První pomoc

Při podezření na infarkt se nesmí nemocný jakkoli namáhat (ani fyzicky, ani psychicky; dokonce i chození po bytě může být smrtící).

Postiženému uvolníme těsný oděv, uložíme ho do polosedu (postižený nesmí ležet, mohlo by to rychle zhoršit jeho stav) a zajistíme přívod čerstvého vzduchu (otevřeme okno, pokud není venku smog atp.), nenecháme ho pít tekutiny, které by mohly ovlivnit jeho krevní tlak (káva, alkohol, energetické nápoje).

Zavoláme zdravotnickou záchrannou službu a můžeme ho nechat rozžvýkat půl tablety acylpyrinu (zastaví zvětšování sraženiny; důležité je, aby postižený nebyl alergický na acylpyrin; pozor si musíme dát i na žaludeční vředy)[3].

V případě bezvědomí provádíme ošetření jako u klasického bezvědomí a pečlivě kontrolujeme, zda postižený stále dýchá. Pokud postižený nedýchá normálně, neodkladně zahajujeme resuscitaci. Je také možno podat osobní léky postiženého, které obsahují nitroglycerin. [4]

Léčba

Již v přednemocniční fázi je nutno pacientovi podat kyslík, kyselinu acetylsalicylovou, klopidogrel a heparin. V případě potřeby také beta-blokátor, nitrát a léky proti bolesti (nejčastěji fentanyl i.v.).

Pacientovi je provedeno vyšetření EKG a odebrána krev na stanovení ukazatelů myokardiální nekrózy (troponin, CK-MB mass).Troponin se bere do zelené zkumavky.

Každý pacient se STEMI nebo s NSTEMI s vysokým rizikem by měl být ihned indikován do PCI centra k provedení p-PCI (primární perkutánní koronární intervence; koronarografie a dle potřeby koronární angioplastika – dilatace zúžené části věnčité tepny a implantace intrakoronárního stentu).

Trombolýza je pro svou menší účinnost ve srovnání s p-PCI dnes používána jen výjimečně. Další léčebnou modalitou může být vytvoření aortokoronárního bypassu na specializovaném kardiochirurgickém pracovišti.[5] Pacient s NSTEMI se středním rizikem by měl PCI podstoupit do 72 hodin.

Budete mít zájem:  Jak se inhaluje léčebné konopí

Následky

  • Smrt
  • Aneurysma (výduť) vazivové jizvy
  • Trvalé poškození srdečního svalu – zhoršení funkční kapacity srdce

Prevence

  • Nekouřit
  • Vyhýbat se tučným a mastným jídlům
  • Pravidelně cvičit
  • Nahrazovat živočišné tuky rostlinnými
  • Mít optimální tělesnou váhu
  • Nepřetěžovat organismus (velkou fyzickou nebo psychickou námahou)

Odkazy

Reference

  1. ↑ Medicína 2002;9(12):p.20
  2. ↑ [1]
  3. ↑ PERKINS, Gavin D. European Resuscitation Council Guidelines for Resuscitation 2015 Section 9. First aid [online]. European Resuscitation Council, 2015 [cit. 2017-11-22]. Dostupné online. 
  4. ↑ KOLEKTIV AUTORŮ. Standardy první pomoci. 3. vydání. vyd.

    Praha: Český červený kříž, 2012. 83 s. ISBN 978-80-87729-01-4. S. 54-55. 

  5. ↑ WIDIMSKÝ, Petr, ano. Diagnostika a léčba akutního infarktu myokardu s elevacemi ST: Doporučení České kardiologické společnosti 2009. Cor et Vasa [online]. 2009 [cit. 2011-11-23]. Roč. 51, čís. 10, s. 724-740. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-01-27.

    ISSN 1803-7712. 

Související články

  • Ateroskleróza
  • Angina pectoris
  • ICHS
  • Srdce

Externí odkazy

  • Obrázky, zvuky či videa k tématu infarkt myokardu ve Wikimedia Commons
  • Infarkt myokardu na Wikiskripta.cz
  • www.techmed.sk/infarkt-myokardu-stemi/
  • Infarkt myokardu na ordinace.cz
  • CHALOUPKA, Václav. Rehabilitace nemocných po infarktu myokardu. Med Pro Praxi. 2004, roč. 1, čís. 2, s. 65-69. Dostupné online. ISSN 1803-5310. 
  • JANSKÝ, Petr. Přednemocniční péče o nemocné s akutním infarktem myokardu. Interni Med. 2003, roč. 5, čís. 9, s. 460-465. Dostupné online. ISSN 1803-5256. 

Wikipedie neručí za správnost žádných informací v žádném článku. V případě potřeby vyhledejte odpovídajícího odborníka!Přečtěte si prosím pokyny pro využití článků o zdravotnictví.Autoritní data: GND: 4024654-1 | LCCN: sh85059683 | WorldcatID: lccn-sh85059683Portály: Medicína Citováno z „https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Infarkt_myokardu&oldid=18958338“

Rizikové faktory mozkové mrtvice

Věk: Když zůstanou všechny ostatní rizikové faktory za­chovány, riziko mozkové mrtvice se po padesátém pátém roce věku každých deset let dvojnásobí.

Vysoký krevní tlak, neléčený a dlouhotrvající, podporu­je a urychluje kornatění tepen a je pravděpodobně nejdůležitěj- ším kontrolovatelným rizikovým faktorem mozkové mrtvice. To, že je tepna neustále vystavována vysokému krevnímu tlaku, ji předurčuje k prasknutí.

Onemocnění srdce jde s mozkovou mrtvicí ruku v ruce. V dnešní době je infarktů méně díky lepšímu pochopení jeho příčin, lepší prevenci a léčbě.

Kouření cigaret je mezi Američany ve věku od 35 do let zodpovědné za polovinu případů úmrtí na mozkovou mrt vici a za jeden případ z osmi ve věkové skupině nad 65 let. Představuje hlavní příčinu zúžení karotických tepen na krku.

Nikotin, oxid uhelnatý, dehet, pryskyřice a další tabákové slož­ky podporují rozvoj aterosklerózy a zapříčiňují spazmy, které mohou vést k uzávěru tepny a k mozkové mrtvici.

Pro ženy je kouření obzvláště nebezpečné, zejména v kombinaci s užíváním hormonální antikoncepce.

Odchylky ve složení krevních tuků: Vysoký cholesterol, zvýšené triglyceridy, nízké HDL a zvýšené LDL podporují pro­ces aterosklerózy, a tím zvyšují riziko mozkové mrtvice.

Nedostatek kyseliny listové: Při nedostatku jednoho z vitaminů skupiny B – kyseliny listové ve stravě se tvoří v krvi aminokyselina homocystein.

Homocystein poškozuje tepny, ve­de k vzniku aterosklerózy a může být odpovědný přibližně za 30 až 40 procent všech srdečních infarktů a mozkových mrtvic. Většina lékařů zatím ještě nevyšetřuje hladinu homocysteinu v krvi tak často jako hladinu cholesterolu, ale já předpokládám, že se to změní.

Ve své vlastní praxi to dělám téměř rutinně a do­poručuji všem svým dospělým pacientům, mužům i ženám, ja­ko doplněk výživy 400 mikrogramů kyseliny listové.

Cukrovka: Vysoká hladina krevního cukru, obzvláště ve spojení se zvýšeným krevním tlakem, zdvojnásobuje riziko mozkové mrtvice.

Tranzitorní ischemické ataky: TIA nezanechávají trvalé následky, ale pokud je již proděláte, riziko vzniku mozkové mrt­vice v budoucnosti je desetkrát vyšší. Proto je důležité po pro­dělání varovných tranzitorních ischemických ataků zahájit jako prevenci jejich opakování vyšetření popsaná níže.

Fibrilace síní: Bylo již dříve uvedeno, jak a proč fibrilace síní způsobuje mozkovou mrtvici.

„Hustá“ krev: Pokud máte nadbytek červených krvinek, krev je hustá, snadněji se sráží, a tím se zvyšuje riziko vzniku niozkové mrtvice.

Toto zvýšení počtu červených krvinek může být zapříčiněno i pobytem ve vysoké nadmořské výšce (orga­smus kompenzuje snížené množství dostupného kyslíku zvý­šením tvorbv ohledu na jeho množství v atmosféře) nebo může být způsobe­no onemocněním kostní dřeně (tzv. polycytémie).

Syndrom spánkové apnoe, charakterizovaný chrápáním a nepravidelným dýcháním, doprovázený několik sekund trva­jícími, pravidelně se opakujícími dechovými pauzami, je spojen s vyšším rizikem mozkové mrtvice.

Obezita je obzvláště u žen důležitým faktorem přispíva­jícím ke vzniku mrtvici. Studie Nurses' Health v Bostonu po­skytla velmi mnoho zajímavých údajů z rozdílných oblastí za­chování zdraví a prevence nemocí.

Jedna nedávná analýza od­halila, že obézní ženy nebo ženy, které od osmnácti let přibraly více než dvacet kilogramů, mají 2,5krát větší pravděpodobnost trombotického postižení (ne krvácení) mozkové tepny, než že­ny štíhlé a se stabilní váhou.

Rychlý pohyb krku:Vsadil bych se s vámi, že vás nikdy nenapadlo, že jde o rizikový faktor. Bez ohledu na věk může ry­chlé škubnutí krkem způsobit mozkovou mrtvici.

Ve své nejnovější knize věnované alternativní medicíně jsem varoval před tím, abyste si od chiropraktiků či kohokoli jiného nechali pro­vést manipulaci krku. Před několika dny mi telefonovala jedna právnická a požádala mne, abych doložil důkazy pro toto tvr­zení.

Jejím klientem byla čtyřiatřicetiletá žena s bolestmi v ob­lasti šíje, která ochrnula na všechny čtyři končetiny poté, co byla léčena chiropraktikem.

Odkázal jsem ji na časopis Neurology, který přinesl údaje o průzkumu mezi 180 neurology, z nichž pa­desát jedna uvedlo, že byli svědkem padesáti šesti mozkových mrtvic způsobených poraněním karotické tepny na krku, ktere vzniklo po prudkém otočení krkem.

Můj vlastní chiropraktik mi uleví od bolestí v bedrech, ale nikdy bych mu nedovolil při­blížit se ke krku. Dokonce i kadeřník vás může zabít! Při myti vlasů, kdy je nutné natáhnout krk přes umyvadlo, se mohou ob­jevit závratě a rozmazané vidění. Ačkoli žádný z mých vlastníc pacientů neměl potom závažné následky, byly popsány po takovémto pohybu v salonech krásy případy ochranutí, způsobené poškozením vertebrální tepny, což je velká tepna přívadějící do mozku krev po zadní straně krku.

Existuje nepříliš vzácné autoimunitní poškození nazý­vané temporální arteritis (též velkobuněčná arteritis), která po­stihuje starší osoby. Průměrný věk je asi sedmdesát let a její výskyt stoupá s věkem.

Tepny na spáncích a na temeni jsou zá- nětlivě změněné, oteklé, citlivé na dotek a způsobují těžké bo­lesti hlavy a poruchy zraku. Pacient se nejen cítí špatně, má horečku, je depresivní, ale tyto příznaky mohou také přispět k mrtvici.

Po stanovení diagnózy pomocí biopsie zánětlivě změ­něné tepny může být arteritida naštěstí úspěšně léčena steroid- ními hormony. Tím je hrozba mozkové mrtvice zažehnána.

Hormonální antikoncepce: Starší preparáty dostupné v sedmdesátých a osmdesátých letech způsobovaly cévní moz­kové příhody, ale riziko novějších přípravků, obsahujících méně než 50 mikrogramů estrogenu, je zanedbatelné.

Snížené množství estrogenu však příliš neochrání ženy-kuřačky. Ve své vlastní praxi doporučuji také ženám s vysokým krevním tlakem jiné antikoncepční metody.

Ať už je množství estrogenu v table­tách vysoké či nízké, stále je řeč o pouhých třech nebo čtyřech mozkových mrtvicích na 100 000 uživatelek. Jde tedy o velmi vzácnou příhodu.

Sedavý životní styl: Fyzická inaktivita je rizikovým fak­torem aterosklerózy, čímž se zvyšuje možnost vzniku mozkové mrtvice.

Mužské pohlaví: Tento rizikový faktor se nedá ovlivnit. Po šedesátém pátém roce věku mají muži o 19 procent větší ri­ziko mozkové mrtvice než ženy a tato náchylnost je dokonce větší v mladším věku.

Rasa: Američané afrického, mexického, kubánského, asijského a portorikánského původu jsou náchylnější k cévní mozkové příhodě než Kavkazané.

S dědičností sice nelze dělat nic, ale pokud spadáte do některé z těchto rasových skupin, je obzvláště důležité mít pod kontrolou všechny rizikové faktory, které je možné ovlivnit.

Obzvláště náchylní jsou černoši, neboť u nich je vy­soký krevní tlak velmi rozšířený a má závažný průběh.

Místo, kde žijete: Jihovýchodní část Spojených států je nazývána „pás mrtvice“.

Nejsem si jist, proč obyvatelé této ob­lasti mají tolik cévních mozkových příhod, ale domnívám se, že hlavním viníkem je strava.

Pokud někdo v této oblasti žije, ne­myslím si, že by se měl sbalit a odstěhovat. Avšak je dobré sle­dovat příjem soli a tuků a stravu doplňovat množstvím ovoce a zeleniny.

Příliš mnoho pití: Flámy s pitím alkoholu vás mohou ohrozit mozkovou mrtvicí, obzvláště jsou-li přítomny další rizi­kové faktory. Více než dva alkoholické nápoje denně zvyšují krevní tlak a jsou podle statistik spojeny se zvýšeným výskytem mozkové mrtvice, stejně jako užívání drog, obzvláště kokainu.

Mozková mrtvice v rodinné anamnéze není sama o sobé rizikovým faktorem. Jestliže rodiče, sourozenci či jiní blízcí po­krevní příbuzní měli mozkovou mrtvici, neznamená to větší pravděpodobnost jejího vzniku. Pokud ovšem nejsou opomíje­ny již dříve uvedené rizikové faktory.

Zdroj: Isadore Rosenfeld, M.D. –  Žijte nyní, stárněte později, nakladatelství Pragma

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector