Angrešt a zdraví – na vysoký tlak i detoxikaci

Angrešt a zdraví – na vysoký tlak i detoxikaci

Pakliže máte zahrádku, možná na ní najdete kromě jahod a rybízu i angrešt. Tohle ovoce roste běžně ve formě keře a nese plody různých barev, od té bílé, červené, až po fialovou. Chuťově je tohle ovoce velice zvláštní, dalo by se říct trpce sladké. Slupka angreštu je pokrytá typickými jemnými chloupkami. Druhů angreštu se na světě celá řada. Jeho přidanou hodnotou jsou blahodárné účinky na náš organismus.

Co obsahuje angrešt a jaká je jeho výživová hodnota?

Angrešt není nijak kalorický. Prakticky jej můžeme nazvat dietním a velice léčivým ovocem. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Zejména vitamín C, který je účinným antioxidantem. Podporuje náš nervový systém, nebo imunitu.

Dalšími hojně zastoupenými prvky v angreštu jsou vitamíny B5 a B6, které pečují o správnou funkci našeho buněčného systému. A třetím významným stopovým prvkem obsaženým v angreštu je měď. Ta chrání náš kardiovaskulární systém, imunitu i mozek. Je důležitá i pro pevné kosti, metabolismus a reprodukci.

A jaké je celkové zastoupení jednotlivých prvků v angreštu? Asi 150 gramů angreštu obsahuje:

  • 66 kalorií
  • 1 gram bílkovin, necelý gram tuků a 15 gramů sacharidů
  • 7 gramů vlákniny

Angrešt a zdraví – na vysoký tlak i detoxikaci

Co se týká vitamínů, minerálů a stopových prvků, zhruba šálek čerstvého angreštu doplní asi: 46 % denního doporučeného množství (DDM) vitamínu C, 9 % DDM vitamínu B5, 7 % DDM vitamínu B6, 12 % DDM mědi, 9 % DDM manganu a 6 % DDM draslíku.

Angrešt jako skvělý doplněk stravy v období hubnutí

Nejen, že je angrešt nízkokalorický, obsahuje i poměrně hodnotné množství vlákniny, proto je vhodné jej zařadit i do redukčního jídelníčku jak v rámci snídaně, tak i svačiny.

Angrešt vás díky vláknině na poměrně dlouhou dobu zasytí a zlepší i střevní peristaltiku.

Mimo jiné vláknina přispěje i ke kontrole hladiny cukru v krvi, podpoří prevenci vysokého tlaku, diabetu, kardiovaskulárních chorob, nebo onkologických nemocí. Jezte tedy tohle zázračné ovoce a budete zdraví.

Na detoxikaci organismu je angrešt ideální

Přemýšlíte snad nad tím, že byste své tělo očistili od všech škodlivých látek? Ideální jsou k tomuto počinu zdravé potraviny s vysokým obsahem antioxidantů.

Vhodné je konzumovat například smoothie z některých druhů ovoce a zeleniny. A angrešt je přímo králem, co se týká obsahu antioxidačních látek.

Najdeme v něm i pro tělo prospěšné fytonutrienty, které obecně udržují naše zdraví a ochraňují nás i před slunečním zářením a hmyzem.

Angrešt a zdraví – na vysoký tlak i detoxikaci

Mezi základní druhy fytonutrientů můžeme zařadit: flavonoly, které primárně zaručují zdravé srdce, mozek a pomáhají bojovat proti vzniku rakoviny, anthokyany, což jsou barevné pigmenty v ovoci a podporují dobrý zrak, zdravé močové cesty, zlepšují paměť, a rovněž předchází vzniku onkologických nemocí. V neposlední řadě jsou v angreštu obsažené i organické kyseliny, které jsou zodpovědné za chuť ovoce a pomohou snížit riziko vzniku mozkových příhod a Alzheimerovy choroby.

Fotografie: Freepik

Angrešt a zdraví – na vysoký tlak i detoxikaci Přidat SvětKreativity.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Angrešt je sladkokyselá bomba napěchovaná vitaminy. Léčí cévy, zácpu i vysoký krevní tlak

Angrešt a angrešt, srstka obecná – latinsky ribes uva-crispa) je opravdu chutné ovoce. Pokud si vybereme tu správnou odrůdu, tak dokonce i velmi sladké.

Při dobrých podmínkách jsou rostlinky neuvěřitelně úrodné, takže klidně stačí jeden stromek nebo keř na celou rodinu.

Nejlepší je čerstvý, obíraný rovnou ze stromku, ale dá se zpracovávat i na kompoty, marmelády a džemy (ty se nemusí ani moc zahušťovat, protože angrešt má tolik pektinu, že si vystačí sám), mohou se z něj dělat i náplně do buchet a koláčů, nejlépe v kombinaci s tvarohem.

Angrešt a zdraví – na vysoký tlak i detoxikaci

Léčivé účinky:

Angrešt je bohatou zásobárnou vitamínů a minerálních látek, obsahuje vitamín C, E, B1-B6, provitamín A, vápník, fosfor, zinek, měd, hořčík, křemík, poměrně hodně železa. Je nenávykovým prostředkem na akutní i chronickou zácpu, posiluje cévy a čistí je od cholesterických usazenin, mírně snižuje krevní tlak.

Zlepšuje i metabolismus tuků v těle, zamezuje jejich nadměrnému ukládání, zároveň i detoxikuje ledviny a trávicí trakt včetně střev, proto je mimořádně vhodný k očistným kúrám při obezitě nebo na celkové pročištění těla.

Pokud vydržíme s kúrou po 3-4 týdny, můžeme se dokonce zbavit i ledvinových a močových kaménků.

Angrešt obsahuje hodně pektinu, který zalepuje odstředivky, proto je možné ho odšťavit pouze na šnekových přístrojích, ze kterých se obecně získává daleko kvalitnější a chutnější šťáva. Při očistné kúře pijeme ráno nalačno 250 – 3š0 ml šťávy, snídáme až nejméně půl hodiny poté. Při rozpouštění ledvinových kaménků je lepší 350 ml rozdělit do dvou denních dávek na ráno a odpoledne.

Angrešt a zdraví – na vysoký tlak i detoxikaci

Pokud angrešt budeme používat k důkladné každoroční jarní očistě, doporučuji vysadit 3 stromky, které i zrají postupně od začátku do konce července. V tom případě je můžeme zasadit do skupiny k sobě a místo mezi nimi využít pro pěstování brambor v trávě, nebo kolem zasázet některé bylinky.

Pěstování:

Angrešty můžeme pěstovat jako stromky nebo keře (mimochodem ty stromky jsou česká záležitost, byly poprvé vyšlechtěny právě u nás). Stromky jsou určitě výhodnější, protože se snáze sklízejí, zaberou méně místa a bývají odolnější proti chorobám.

Angrešt nesnáší celodenní sluneční úpal, dobře se mu daří spíš v polostínu (ranní a večerní sluníčko, přes poledne stín).

Kořeny jsou rozprostřené mělce pod povrchem, jsou citlivé na vysychání půdy, proto je u angreštu velmi důležitá nastýlka (mulčování), nejlépe posekanou trávou, kterou můžeme prohodit i lesní hrabankou nebo listy leuzey a kostivalu.

Během vegetace můžeme přihnojovat jíchou, nejlépe kostivalovou, není to ale nezbytně nutné, pokud používáme nastýlku a každé jaro přidáme trochu kompostu, hnojit nemusíme prakticky vůbec.

Stromky nebo keře můžeme vysazovat na jaře nebo na podzim, podzimní výsadba je určitě lepší, protože rostlinky stačí ještě zakořenit a hned od časného jara začnou růst a čerpat živiny z půdy. Na výsadbu připravíme jámu, do které uložíme silnější vrstvu posekané trávy, zbytek doplníme kompostem.

Hned při výsadbě ke stromku umístíme oporu, která vede až pod korunku a bude ji přidržovat ve vzpřímené poloze. Pokud se v létě stromek obsype mnoha velkými plody, mohla by se korunka bez opory i odlomit. Samostatnou kapitolou je stříhání.

Uvádí se, že stromky i keře
je třeba zastříhnout hned po výsadbě, poté první jaro odstřihnout všechny pruty až na 5 nejsilnějších a dále zakracovat a vyřezávat (zmlazovat) každé jaro. Bez řezu se prý rostlinky dříve vyčerpají, zestárnou.

Angrešt a zdraví – na vysoký tlak i detoxikaci

Jako ochranu proti nemocem pěstujeme pod stromky nebo v blízkosti keřů kopretinu řimbabu, saturejku nebo jakékoli druhy pelyňků
– pelyněk pravý, pontský, Černobýl, brotan, estragon. Angrešt se obvykle pěstuje ve společenství rybízů, protože mají podobné

nároky na půdu.

5 druhů super zdravého ovoce — mojeambulance.cz

Višně, borůvky, ostružiny, rybíz a angrešt. Šťavnaté kuličky, které zrají právě teď a obsahují přímo kouzelný mix vitamínů a antioxidantů. 

Angrešt a zdraví – na vysoký tlak i detoxikaci

V našem článku vám nebudeme radit, abyste se stali vegetariány, vegany či dokonce frutariány, nebo abyste vyměnili jídelníček za hrst bobulí denně. Podělíme se s vámi o pár jednoduchých tipů, jak využít plody léta ve svůj prospěch.

Kalendář sezonnosti

Angrešt a zdraví – na vysoký tlak i detoxikaci

Ovoce, které zrálo na slunci přirozeným způsobem, obsahuje nejvíc vitaminů a je proto nejzdravější. Sezonní stravování je pro lidské tělo mnohem přirozenější než celoroční přísun potravin, na které by se ještě vaše babička těšila celou zimu.

Višně: lékárnička na stopce

Co vás napadne, když se řekne višeň? Vonné svíčky, kosmetika s výtažky, ochucená minerálka, višňová bublanina od babičky… To nejdůležitější je přitom – zdraví.

Višně možná nejsou tak sladké jako třešně, ale díky vysokému obsahu minerálů a stopových prvků fungují v těle jako neviditelná uklízečka (čistí játra, ledviny i krev, pomáhají při léčbě cukrovky).

Zajímavostí je, že obsahují poměrně málo vitaminů (jen průměrné množství vitamínu B a C).

OBSAHUJÍ:

  • Draslík – 173 mg/100 g (cca 4 % DDD)
  • Jód
  • Mangan – 0,1 mg/100 g (cca 6 % DDD)
  • Vápník – 16 mg/100 g (cca 3 % DDD)
  • Zinek – 0,1 mg/100 g (cca 1 % DDD)
  • Železo – 0,3 mg/100 g (cca 2 % DDD)
Budete mít zájem:  Doplňky vitaminu d mohou podporovat úbytek hmotnosti u obézních dětí

Borůvky: indigové náboje proti rakovině

Tolik antioxidantů v jedné dlani? Řeč je o borůvkách, které byste právě díky vysokému obsahu antioxidantů měli do svého jídelníčku neprodleně zařadit.

Posilují imunitu, pomáhají očistit tělo od toxinů a jsou ideální pro cukrovkáře – snižují totiž hladinu cukru v krvi. Podobně jako brusinky působí močopudně, i proto jsou dobré při prevenci a léčbě zánětu močového měchýře.

Navíc jsou údajně dobrou prevenci rakoviny.

OBSAHUJÍ:

  • Mangan – 0,3 mg/100 g (cca 19 % DDD)
  • Vitamíny B – cca 2 – 4 % DDD
  • Vitamín C – 9,7 mg/100 g (cca 13 % DDD)
  • Vitamín E – 0,6 mg/100 g (cca 4 % DDD)
  • Vitamín K – 19,3 μg/100 g (cca 21 % DDD)
  • Železo – 0,3 mg/100 g (cca 2 % DDD)
Pro své zdraví uděláte nejlépe, když budete jíst borůvky (a jiné ovoce) čerstvé. Pokud jich ale v lese nasbíráte tolik, že je nestačíte sníst, zmražení v mrazáku by vitaminům nemělo uškodit J Naopak, pokud nemáte možnost koupit si ovoce čerstvé (například v zimě), nejvíce nutričních hodnot získáte právě z pytlíčku mraženého ovoce. Výrobci je totiž mrazí těsně po sběru a tak nemůže dojít ke ztrátě nutričních hodnot například přepravou nebo uskladněním.

Ostružiny: přírodní nabíječka

Kromě toho, že korunují každý dezert či zmrzlinový pohár, jsou ostružiny klenoty i v přírodní lékárně. Když si je v létě dopřejete, posílí vám imunitu, pročistí organizmus a po namáhavém výletu rychle doplní energii. Proto mějte hrst ostružin s sebou na každém treku.

OBSAHUJÍ:

  • Draslík – 162 mg/100 g (cca 3 % DDD)
  • Hořčík – 20 mg/100 g (cca 6 % DDD)
  • Kyselinu listovou – 0,3 mg/100 g (cca 6 % DDD)
  • Vitamín K – 19,8 μg/100 g (cca 22 % DDD)
  • Vitamín C – 21 mg/100 g (cca 28 % DDD)
  • Mangan – 0,6 mg/100 g (cca 36 % DDD)
  • Železo – 0,6 mg/100 g (cca 3 % DDD)

Rybíz: nejlepší kamarád vašich cév

Kdo by neznal rybízovou marmeládu? Snad každá česká babička má na ni svůj unikátní recept. Tajnou přísadou ovšem není nic jiného než koktejl vitaminů a minerálů, které z rybízu dělají kandidáta na doktora roku. Svačte rybíz pravidelně a nemusíte se bát křečových žil, vysokého krevního tlaku a dokonce hemoroidů.

OBSAHUJE:

  • Antioxidanty
  • Draslík – 275 mg/100 g (cca 6 % DDD)
  • Hořčík – 13 mg/100 g (cca 4 % DDD)
  • Mangan – 0,2 mg/100 g (cca 10 % DDD)
  • Vitamin C – 41 mg/100 g (cca 55 % DDD)
  • Vápník – 33 mg/100 g (cca 6 % DDD)
  • Železo – 1 mg/100 g (cca 6 % DDD)

Angrešt: Mr. Proper na ledviny

Zhruba do patnáctého století byl angrešt prachobyčejný divoký keř, který si naši předkové nijak zvlášť nevšímali. Pak se z něj nejdřív stal ozdobný keřík v zahradách a až postupně lidé přišli na to, že je nejen velice chutný, ale také ohromně zdravý.

Chlupaté kuličky angreštu jsou totiž zásobnicemi vitaminů a stopových prvků. Kromě toho, že je můžete použít pro své zkrašlovací rituály (např.

jako součást sezonního peelingu), fungují spolehlivě proti zácpě, zlepšují metabolizmus a detoxikují tělo.

OBSAHUJE:

  • Fosfor – 71 mg/100 g (cca 10 % DDD)
  • Hořčík – 23 mg/100 g (cca 7 % DDD)
  • Vitaminy skupiny B – cca 7 – 12 % DDD
  • Vitamín C – 68,7 mg/100 g (cca 92 % DDD)
  • Vitamín K – 12,5 μg/100 g (cca 14 % DDD)
  • provitamin A – 203 IU/100 g (cca 9 % DDD)
  • Vápník – 58 g/100 g (cca 10 % DDD)
  • Draslík – 473 mg/100 g (cca 10 % DDD)
  • Železo – 1,3 mg/100 g (cca 7 % DDD)

Glosář: Na co která látka slouží?

  • Antokyany: Antioxidanty, které v těle fungují jako „nárazník“ proti nebezpečným volným radikálům
  • Draslík: Pomáhá snížit krevní tlak, při onemocněních srdce a ledvin, hodí se při únavě i alergiích
  • Fosfor: Důležitý pro zdravé zuby a kosti
  • Hořčík: Rychle se unavíte i na obyčejných schodech? Máte málo hořčíku! Ten také v těle působí jako elixír mládí, zpomaluje stárnutí buněk
  • Jód: Když ho máte, štítná žláza je spokojená. Ani páteř tolik nebolí
  • Křemík: Stopový prvek, který pomáhá stavbě kostí, tvorbě nehtů, kůže a vlasů
  • Mangan: Snižuje cholesterol, podporuje růst kostí, chrání před obávanými pány (Parkinsonem a Alzheimerem)
  • Provitamin A: Díky němu dobře vidíte a rozeznáváte barvy
  • Vápník: Alfa a omega zdravých kostí a zubů
  • Vitamin C: Nekorunovaný král vitaminů, zlepšuje imunitu a pomáhá při chřipce a nachlazení
  • Vitaminy B: Afty, ekzémy, padání vlasů, ale i špatná nálada – to všechno vám hrozí, když vám chybí „béčka“
  • Vitamin E: Rytíř, který vás chrání proti akné, vyčerpanosti, ale i cukrovce či epilepsii
  • Zinek: Chrání játra, neutralizuje paseku, kterou v těle nadělá alkohol, podporuje rozmnožování J
  • Železo: Bez červených krvinek může vaše tělo rovnou do šrotu

Angrešt – účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití, pěstování

Angrešt a zdraví – na vysoký tlak i detoxikaciAngrešt (srstka angrešt, srstka obecná – latinsky ribes uva-crispa) je velice chutné ovoce. Pokud si vybereme tu správnou odrůdu, tak dokonce i sladké. Při dobrých podmínkách jsou rostlinky neuvěřitelně úrodné, takže úplně stačí jeden stromek nebo keř na celou rodinu. Nejlepší je čerstvý, obíraný rovnou ze stromku, ale dá se zpracovávat i na kompoty, marmelády a džemy (ty se nemusí ani moc zahušťovat, protože angrešt má tolik pektinu, že si vystačí sám), mohou se z něj dělat i náplně do buchet a koláčů, nejlépe v kombinaci s tvarohem.

 

Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • zácpa
  • zlepšuje stav cév
  • ateroskleróza cév, zvápenatění tepen
  • vysoký tlak krve
  • působí pozitivně na ledviny
  • detoxikace organismu (očista těla)
  • ledvinové kameny, ledvinový písek
  • močové kameny, močový písek

Angrešt je bohatou zásobárnou vitamínů a minerálních látek, obsahuje vitamín C, E, B1-B6, provitamín A, vápník, fosfor, zinek, měd, hořčík, křemík, poměrně hodně železa. Je vynikajícím nenávykovým prostředkem na akutní i chronickou zácpu, posiluje cévy a čistí je od cholesterických usazenin, mírně snižuje krevní tlak. Zlepšuje i metabolismus tuků v těle, zamezuje jejich nadměrnému ukládání, zároveň i detoxikuje ledviny a trávicí trakt včetně střev, proto je mimořádně vhodný k očistným kúrám při obezitě nebo na celkové pročištění těla. Pokud vydržíme s kúrou po 3-4 týdny, můžeme se dokonce zbavit i ledvinových a močových kaménků.

Angrešt obsahuje hodně pektinu, který zalepuje odstředivky, proto je možné ho odšťavit pouze na šnekových přístrojích, ze kterých se obecně získává daleko kvalitnější a chutnější šťáva.

Při očistné kúře pijeme ráno nalačno 200 – 300 ml šťávy, snídáme až nejméně půl hodiny poté.

Při rozpouštění ledvinových kaménků je lepší 300 ml rozdělit do dvou denních dávek, 150 ml vypijeme ráno, 150 ml odpoledne.

Pokud si angrešt zamilujeme nebo ho budeme používat k důkladné každoroční jarní očistě, doporučuji vysadit 3 stromky, které i zrají postupně od začátku do konce července. V tom případě je můžeme zasadit do skupiny k sobě a místo mezi nimi využít pro pěstování brambor v trávě, nebo kolem zasázet některé bylinky.

Pěstování:

Angrešty můžeme pěstovat jako stromky nebo keře (mimochodem ty stromky jsou česká záležitost, byly poprvé vyšlechtěny právě u nás). Stromky jsou určitě výhodnější, protože se snáze sklízejí, zaberou méně místa a bývají odolnější proti chorobám. 

Angrešt je náročný na polohu, nesnáší celodenní sluneční úpal, dobře se mu daří spíš v polostínu (ranní a večerní sluníčko, přes poledne stín).

Kořeny jsou rozprostřené mělce pod povrchem, jsou citlivé na vysychání půdy, proto je u angreštu velmi důležitá nastýlka (mulčování), nejlépe posekanou trávou, kterou můžeme prohodit i lesní hrabankou nebo listy leuzey a kostivalu.

Během vegetace můžeme přihnojovat jíchou, nejlépe kostivalovou, není to ale nezbytně nutné, pokud používáme nastýlku a každé jaro přidáme trochu kompostu, hnojit nemusíme prakticky vůbec.

Stromky nebo keře můžeme vysazovat na jaře nebo na podzim, podzimní výsadba je určitě lepší, protože rostlinky stačí ještě zakořenit a hned od časného jara začnou růst a čerpat živiny z půdy. Na výsadbu připravíme jámu, do které uložíme silnější vrstvu posekané trávy, zbytek doplníme kompostem.

Hned při výsadbě ke stromku umístíme oporu, která vede až pod korunku a bude ji přidržovat ve vzpřímené poloze. Pokud se v létě stromek obsype mnoha velkými plody, mohla by se korunka bez opory i odlomit. Samostatnou kapitolou je stříhání.

Budete mít zájem:  Jake Vitaminy Obsahuje Pangamin?

Uvádí se, že stromky i keře je třeba zastříhnout hned po výsadbě, poté první jaro odstřihnout všechny pruty až na 5 nejsilnějších a dále zakracovat a vyřezávat (zmlazovat) každé jaro. Bez řezu se prý rostlinky dříve vyčerpají, zestárnou.

Další informace o pěstování rybízu a angreštu zde.

Vhodní sousedé pro angrešt:

  • Jako ochranu proti nemocem pěstujeme pod stromky nebo v blízkosti keřů kopretinu řimbabu, saturejku nebo jakékoli druhy pelyňků- pelyněk pravý, pontský, Černobýl, brotan, estragon. Angrešt se obvykle pěstuje ve společenství rybízů, protože mají podobné
  • nároky na půdu.

Nevhodní sousedé:

Obvykle se nepěstuje na zeleninových záhoncích, mezi stromy je vhodný prakticky kamkoli, kde má vhodné podmínky. Neznám žádné nevhodné sousedy.

Škůdci a nemoci angreštu:

Největším problémem u angreštu je americké padlí, houbová choroba, která se projevuje bílou plísní na listech, později bílými až hnědými skvrnami na plodech.

Další nemocí je antraknóza angreštu, projevuje se odumíráním listů, u kterých se nejprve objeví žlutozelené skvrny, později listy hnědnou a opadávají.

Stromky i keře mohou napadnout také mšice srstkové, poznáme je podle pokroucených listů.

Na padlí bychom měli myslet už při výsadbě. Napadá častěji keře než stromky (daří se mu jako všem houbám především ve vlhku a teple, stromky mají vzdušnější korunku), proto bychom měli zvolit stromkovou odrůdu vyšlechtěnou speciálně s rezistencí (odolností) proti padlí.

Pokud přeci jen stromek napadne, musíme listy nebo i celé větvičky odstřihnout a ihned spálit, aby se nemoc nemohla přenést dál. Totéž platí i u antraknózy.

Po odstranění listů a větviček ihned provádíme postřik z kopretiny řimbaby a přesličky, řimbabu aplikujeme v podvečer nebo za zamračeného dne,působí i proti mšicím. Přesličkou stříkáme za slunného počasí, kdy působí mnohem razantněji.

 Nejlepší ochranou proti nemocem je ale vhodné stanoviště a celoroční péče. Jako prevenci proti mšicím můžeme do trávy k mulčování přidat čerstvé listy leuzey nebo kostivalu, v okolí stromků

  1. na ochranu proti nemocem bylinky – řimbabu, saturejku, pelyňky.
  2. Zdroj: Léčivá zahrada, Ivana Tischlerová

Angrešt a jeho blahodárné účinky na zdraví

Angrešt je chuťově vynikající ovoce i skvělý očistný prostředek na naše vnitřnosti. Je plný vlákniny, zejména pektinu, a ta na své cestě našimi útrobami bere všechno, co tam nepatří. Navíc – kudy angrešt putuje, tam hojí – naše sliznice si potrpí na přísun provitaminu A, kterého má angrešt fůru.

Vitaminy B6 a B7 (biotin čili vitamin H) se zase budou zamlouvat vlasům. Obsahuje také vitamíny C, E, B1-B5 a minerály vápník, fosfor, zinek, měď, hořčík, křemík a železo.

Mezi další důležité aktivní složky angreštu patří kyselina askorbová, šťavelová, citronová, jablečná a vinná a beta-karoten.

Důležitý je vysoký obsah křemíku, který zajišťuje pevnost tkání a zbavuje tělo těžkých kovů. Křemík je v živočišné stravě málo zastoupen, proto svou denní spotřebu musíme přijímat v rostlinné stravě. Je to důležité pro stěny buněk, pro pevné a pružné vazivové tkáně a pro předcházení cévním onemocněním.

Angrešt obsahuje také anthokyany, což jsou účinné antioxidanty a flaviny, které mají antibakteriální vlastnosti.

Angrešt je vynikajícím nenávykovým lékem na akutní i chronickou zácpu. Zlepšuje metabolismus tuků v těle a zamezuje jejich nadměrnému ukládání.

Angrešt je skvělým prostředkem pro detoxikaci ledvin a trávícího traktu, včetně střev, proto je ideální při očistných kúrách při obezitě nebo celkové očistě těla.

Pektin obsažený v angreštu dokáže velmi dobře odstranit z těla různé sloučeniny těžkých kovů a radioaktivních látek. Zhruba 3-4 týdenní kúra vás může zbavit i ledvinových a močových kamínků.

Angrešt posiluje cévy a čistí je od cholesterolových usazenin. Bobulovité ovoce je odborníky doporučováno lidem, kteří trpí vysokým krevním tlakem, protože je schopno krevní tlak normalizovat. Plody angreštu mají diuretické vlastnosti, takže jsou výborným pomocníkem i při různých zánětech ledvin nebo močového měchýře.

Angrešt má ochrannou funkci proti výskytu různých zhoubných nádorů. Angrešt pomáhá tělo očistit od škodlivých radioaktivních prvků. Existuje lékařský důkaz, že angrešt úspěšně zapůsobil jako prevence hypertenze, krevních sraženin a infarktu. Vysoký obsah vitamínu E posiluje imunitní systém a pomáhá ulehčit průběh Alzheimerovy choroby.

Angrešt obsahuje tryptofan, látku, která tělu zajišťuje serotonin. Ten je schopen pozitivně ovlivnit tělesnou i duševní lidskou sílu a náladu. Vzhledem k kyselině listové, vitamínu C a tryptofanu, který je v angreštu obsažen, je toto ovoce vhodné pro těhotné ženy, protože všechny tyto látky se podílejí na tvorbě zdravého organismu budoucího dítěte.

Pokud se chystáte angrešt použít na očistnou detoxikační kúru, pak byste měli pít každé ráno nalačno asi 200-300 ml šťávy z angreštu a snídat až po půl hodině. Pokud vás trápí ledvinové nebo močové kaménky, pak byste kúru měli dodržovat 3-4 týdny a zmiňovaných 300 ml rozdělit do dvou dávek – 150 ml pít ráno a 150 ml odpoledne. Na omlazovací masku z angreštu stačí použít dužinu, kterou rozmíchejte do konzistence krému a rozetřete po obličeji. Nechte působit, poté smyjte vlažnou vodou a natřete pleť hydratačním krémem. Ze zralých plodů vymačkejte šťávu a namočte do ní gázu. Gázu nasátou angreštovou šťávou přiložte v několika vrstvách na obličej. Masku nechte na obličeji 20 minut. Poté obličej opláchněte vlážnou vodou a natřete hydratačním krémem. Angrešt má rovněž skvělé zdravotní účinky proti artritidě a osteoartritidě. Skvělým pomocníkem je angreštový čaj. Zalijte 20 čistých listů z angreštu šálkem vroucí vody a nechte louhovat zhruba hodinu. Poté sceďte a pijte 70 ml třikrát denně. Vylučování žlučí je hlavním způsobem, jakým se organismus zbavuje cholesterolu. Denně se ho vyloučí 1-2 g. Kromě toho se žlučí vylučují také řada léčiv či jedů, měď, rtuť či zinek. Na čaj potřebujete 2 lžíce angreštových bobulí. Zalijte je 500 ml vody a nechte je pět hodin louhovat v termosce. Čaj byste neměli používat více než 2x za den a jedna dávka by měla být 100 ml. Pro chuť jej můžete osladit jednou nebo dvěma lžičkami medu. Normalizace metabolismu je důležitým mezikrokem ke štíhlé postavě. Pokud máte doma zralé angrešty, můžete je použit k výrobě angreštové šťávy, jež se používá k normalizaci metabolismu. Stačí vylisovat šťávu a tu zředit s vodou v poměru 1:2. Šťávu smíchanou s medem můžete skvěle využít na anémii, kožní vyrážky a časté krvácení. Autor: Mak

Angrešt a jeho blahodárné účinky na zdraví. Milovníci angreštu ocení nejen skvělou chuť tohoto ovoce, ale i jeho močopudné, čistící, povzbuzující, pročisťující, remineralizující, trávícíZdravá výživa

Angrešt je zásobárna vitaminů. Pomáhá s trávením i na bolavé klouby

Traduje se, že odvary z angreštových listů působí blahodárně na kožní onemocnění. Zmírňují totiž svědění, podráždění, otoky, zarudnutí. Dají se používat na koupele, kdy si z listů připravíte odvar. „Nejlepší je nechat listy namočené ve studené vodě do druhého dne na chladném místě, potom v té samé vodě přivést ke krátkému varu, přibližně tři až pět minut, a následně scedit.

Přečíst článek ›

Získáte tak nálev, který můžete přidat do koupele nebo využít na omývání postižených míst. Nejlepší je dávku spotřebovat ihned, nepřipravovat si ji do zásoby. Z listů si můžete udělat také zábal – ale opět by měly listy projít krátkým varem, kvůli dezinfekci.

Potom rozmixujete s kapkou vody na kaši, kterou nanesete na gázu nebo jiný sterilní materiál, přiložíte na potřebné místo a necháte působit co nejdéle,“ říká Lucie Šefrna z Bylinkofestu. Odvar z angreštových listů působí protizánětlivě a dezinfekčně. Dá se využít jako přírodní kloktadlo při zánětech dásní nebo jiných problémech se zuby.

Bolesti kloubů

Nálev z listů angreštů pomáhá vnitřně při artritidě.

Potřebujete přibližně dvacet dobře omytých angreštových listu, které zalijete čtvrt litrem horké vody a necháte déle louhovat, klidně dvě až tři hodiny, potom scedíte a vypijete.

V případě léčebné kúry je potřeba dva týdny pít pravidelně čaj, nejlépe na noc, nebo toto množství můžete rozdělit do tří denních dávek. A léčbu můžete umocnit vnějším přikládáním listů na bolavé místo.

Budete mít zájem:  Procedury pro hubnutí břicha i hýždí

Přečíst článek ›

Nachlazení

Šťáva z angreštových plodů je výbornou prevencí v chřipkovém období, protože je plná antioxidantů, vitaminu C, a tím podporuje imunitní systém. Dříve se angreštová šťáva užívala často na snižování teploty. Nejlepší je pro tento případ připravit si angreštovou šťávu nebo kompot do zásoby pro zimní období.

Trávení

Čaj z listů angreštu nebo šťáva z jeho plodů podporuje detoxikaci celého organismu, a tím zlepšuje činnost celého těla. Reguluje množství žluči, zrychluje metabolismus, dá se tedy použít jako podpora redukčních diet.

Přečíst článek ›

Jestliže trpíte bolestmi žaludku, i tady může pomoci angrešt, stačí po jídle sníst několik bobulek, může to být i kompot, a zlepší se proces trávení, protože ovoce obsahuje vysoký podíl vlákniny, která podporuje správnou funkci střev. Je vhodný také při žaludečních vředech a gastritidě. K příznivým účinkům angreštu na organismus patří snižování cholesterolu, krevního tlaku a zpevňování krevních cév.

Močové cesty

Angrešt pomáhá při problémech s močovým měchýřem obdobně jako brusinky, zrychluje vyplavování bakterií z močových cest. Ale toto drobné ovoce má mnohem širší působení – ochraňuje buňky v těle. Pro svůj obsah železa se také doporučuje lidem s anémií. Chcete-li svému zdraví prospět, dopřejte si v létě zralé angreštové plody a třeba formu šťávy si je uschovejte pro zimní období.

Přečíst článek ›

Angrešt a rybíz – plody léta podporují zdraví i detoxikaci – prodetox.cz

Sezónní potraviny se v současnosti těší velkému zájmu výživových odborníků i běžných strávníků, kteří chtějí jíst dobře a zdravě. Mezi letními sezónními potravinami najdeme i drobné bobulky angreštu a rybízu. Jsou dokonce tak drobné, že se často přehlíží.

A je to škoda! Angrešt a rybíz, tradiční ovoce českých zahrádek, svými nutričními vlastnostmi často předčí i dovážené exotické speciality. Navíc se dá snadno zpracovat a hodí se i ke konzervování. Nezapomínejte na ně! Jsou nenáročné na pěstování a mají chuť léta.

Angrešt – srstka obecná

Plody angreštu u nás dozrávají v letních měsících, po celém Česku bez větších potíží. Celá rostlina angreštu – srstky obecné v našich klimatických podmínkách skvěle prospívá, a to i v nejvyšších polohách. Pochází totiž ze severu, a tak je nadmíru otužilá.

Původně šlo o divoký rostoucí keř se zelenými bobulemi, dnes si můžeme pořídit mnoho variací kulturních odrůd s bobulemi různých tvarů a barev. Podle barvy slupky bobulí rozlišujeme zelenoplodý, běloplodý, žlutoplodý a červenoplodý angrešt.

Právě bobule angreštu jsou to, co nás zajímá, ačkoli v lidovém léčitelství se využívají i listy angreštu.

Angrešt – dáte si?

Čaji z listů angreštu jsou připisovány protizánětlivé a zklidňující vlastnosti.

A jak je to s těmi plody? Kvůli obsahu kyseliny vinné, jablečné a citronové mají sice kyselou chuť, ale obsahují také množství ovocného cukru, rychlý zdroj energie.

Bobule angreštu jsou hodnotným zdrojem vitamínu C, který posiluje imunitu. Obsahují však i vitamín E, spojovaný s krásnou pokožkou nebo vlasy. Angrešt obsahuje i některé vitamíny skupiny B a další mikronutrienty.

Cenní se i pro vysoký obsah pektinu, rozpustné vlákniny, která v zažívacím traktu funguje jako očistný kartáč. Angrešt je tak přírodním prostředkem detoxikace, zapadne do detoxikačního jídelníčku. Hodí se na hubnutí, ale bobulky můžete zobat kdokoliv, koho zajímá zdravý jídelníček.

Angrešt pomáhá při nechutenství. Napomáhá zdravému trávení, podporuje střevní peristaltiku a zdravé složení střevní mikroflóry.

10 důvodů, proč jíst angrešt

  • Obsahuje vitamín C, vitamín E a malý podíl vitamínů skupiny B.
  • Obsahuje prospěšné minerály, především křemík.
  • Je zdrojem nenasycených mastných kyselin.
  • Je prospěšný i díky obsahu pektinu (rozpustné vlákniny).
  • Podporuje trávení, působí proti zácpě.
  • Zlepšuje metabolismus tuků.
  • Napomáhají detoxikaci – vylučování škodlivin ven z těla.
  • Pomáhá při anémii a vysokém krevním tlaku.
  • Působí močopudně. Je prospěšný ledvinám a močovým cestám.
  • Pomáhá s odvodněním.

Rybíz – meruzalka červená

Rybíz, lidově nazývaný také víno svatého Jana, pochází ze subtropického pásma. Jeho plody jsou typicky sytě červené, ale známe i černý, bílý, žlutý nebo růžový rybíz. Pěstování rybízu je snadné, obdobně jako je tomu u angreštu. Stejně jako angrešt se i rybíz využívá v lidovém léčitelství.

Čaj z listů rybízu podporuje trávení, pomáhá při nejrůznějších trávicích potížích.

A bobulky rybízu? Ve svém složení nabízejí vitamíny a minerály, které často v organismu působí jako antioxidanty. Jsou prospěšné pro regeneraci a obnovu buněk.

Rybíz – černý, červený nebo růžový?

8 důvodů proč jíst rybíz

  • Rybíz obsahuje vitamín C.
  • Je také zdrojem provitamínu A, vitamínů skupiny B a pektinu.
  • Obsahuje minerální látky jako je železo, hořčík a mangan.
  • Díky svému složení rybíz prospívá kráse vlasů a pleti.
  • Povzbuzuje činnost imunitního systému.
  • Funguje jako antioxidant.
  • Povzbuzuje střevní peristaltiku.
  • Podporuje krvetvorbu.

Angrešt + rybíz = josta

Křížením angreštu a černého rybízu vznikla josta, která je stejně jako rybíz bez trnů. Bobulky josty jsou tmavé, velikostí bližší angreštu. Nabízejí zajímavou sladkokyselou chuť a široké využití obdobně jako u rybízu či angreštu. Přestože je angrešt i rybíz na pěstování nenáročný, josta je snad náročná ještě méně. Roste téměř všude a všude také s úspěchem plodí a dozrává.

Plody josty obsahují vitamíny a minerální látky. I tyto bobulky prospívají zažívacímu traktu a detoxikaci. Listy z josty podporují trávení a metabolismus.

Angrešt a rybíz – co s tím?

Angrešt, rybíz nebo josta – využití v kuchyni

Jak angrešt, tak rybíz i josta chutnají jen tak, dají se zobat přímo z keříku. Ale najdou využití i v kuchyni. Ozdobí nejrůznější sladké dezerty, moučníky nebo mléčné výrobky. Uplatňují se jako náplň mnoha koláčů a buchet. Budou chutnat i v podobě šťáv či smoothies. Hodí se i pro přípravu přírodního vína.

Bobule angreštu, rybízu a josty jsou vhodné k zamrazování. Dají se kompotovat, skvěle chutnají i jako marmeláda, džem, želé nebo sirup. Jejich výhodou je to, že díky vysokému obsahu pektinu želírují i bez přídavných látek. S želírováním pomohou i ve směsích s ovocem, které má nižší podíl pektinu.

Recept: Domácí marmeláda bez chemie

Běžně se na marmelády doporučuje 1 kg cukru na 1 kg ovoce, u kyselého ovoce i více. To necháváme na vašich preferencích. Nějaký cukr je však v marmeládě nutný, protože funguje jako konzervant.

Želírovací cukr můžete v případě angreštu, rybízu a josty vynechat. Vaše domácí marmeláda se bez éček obejde a o želírování se postará pektin z ovoce.

Jak na marmeládu? Tady je návod!

Připravte si šťávu z ovoce (angrešt, rybíz, josta). Nejdříve ji krátce povařte, do horké šťávy následně přidejte cukr (cca 1 kg cukru na 1 kg ovoce) a vařte do zhoustnutí.

Poté marmeládu ihned přelijte do čistých sklenic a zašroubujte víčko. Sklenice obraťte dnem vzhůru, obrácené by měly být do té doby, než vychladnou.

Marmeládu není nutné dále zavařovat, ale pro delší trvanlivost ji zavařit můžete.

Recept: Domácí limonáda z rybízu, angreštu a josty

Také domácí limonáda se obejde bez éček. Nemusíte ji ani vařit, tak si zachová maximum cenných vitamínů. Vydrží kratší dobu, ale je tak chutná, že to u vás doma určitě nebude problém.

  • Můžete využít jenom rybíz, zkombinovat různé barvy kuliček rybízu, ale klidně můžete přidat i bobule angreštu nebo josty.
  • Na 1 kg ovoce bude třeba 1 kg cukru a 1 litr vody, navíc šťáva ze 2 citronů.
  • Jak na to?
  • Nejdříve oberte rybíz ze stopek a omyjte ho spolu s dalším ovocem. Ovoce mírně promačkejte s cca 250 g cukru a nechte ho stát asi hodinu v ledničce, pustí šťávu.
  • Mezitím si připravte cukrový sirup ze zbytku cukru a vody. Za míchání vařte vodu s cukrem tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Cukrový sirup nechte vychladnout.
  • Ovoce uleželé z ledničky důkladně rozmačkejte. Směs propasírujte přes sítko. Čistou ovocnou šťávu smíchejte s cukrovým sirupem a šťávou z citronů.
  • Před podáváním limonádu ještě nařeďte vodou, dozdobte bobulky rybízu a kolečkem citronu.

Zajímají vás další letní recepty? Tady jsou:

Letní salát – dáte si?

Další letní tipy hledejte na našem blogu, např.:

Přehled použitých zdrojů

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector