Pravá alergie na víno je extrémně vzácná, obtíže většinou způsobují histamin a siřičitany obsažené především v červeném vínu. Konzumace bílého vína zpravidla obtíže nezpůsobuje. Alergická reakce může být způsobena přecitlivělostí na samotný etanol nebo na kyselinu octovou či acetaldehyd.
Alergen siřičitan s číslem 12 Zvýšená přecitlivělost na tento alergen se projevuje jen ojediněle u velmi citlivých konzumentů astmatickou reakcí. V důsledku jde o příznaky dýchacích obtíží, sípání, zcela ve vzácných případech se vyskytuje zarudnutí kůže, zrychlený tep a závratě.
Co hraje oxid siřičitý při výrobě vína?
Díky svým vlastnostem hraje oxid siřičitý ( SO2) při výrobě vína důležitou roli. Má jednak antibakteriální účinky – omezuje růst patogenních mléčných, jablečných a octových bakterií, které svými metabolity „kazí“ víno, a také divokých a vinných kvasinek.
Je oxid siřičitý nejúčinnější?
Oxid siřičitý je nejúčinnější, je-li přidán ve správný okamžik a v optimálním množství, které negativně neovlivní kvalitu vína.
Proč se oxid siřičitý ocitl ve středu pozornosti?
Používání oxidu siřičitého se ocitlo ve středu pozornosti nejen kvůli možnému dopadu na zdraví, ale i proto, že sílí tlak na výrobu vín jen s minimálními zásahy. I přesto, že je SO2 jedovatý a vysoce dráždivý plyn, je ve vinařství nejdéle používaným konzervantem.