6 důvodů, proč se nedaří udržet si zdravou hmotnost

Nedaří se vám zhubnout, přestože máte jasně daný cíl, který svědomitě následujete? Jíte zdravě a podle zásad protizánětlivé stravy, pečujete o svůj mikrobiom, dodáváte dostatečné množství živin svým buňkám a úspěchy se nedostavují? V tom případě doporučuji endokrinologické vyšetření. Je možné, že máte poruchu regulace hormonů, kterou lze cíleně léčit.

To, že hormony hrají v životě člověka velmi důležitou roli, je vám určitě známo. Víte ale, že vzájemná spolupráce a koncentrace různých hormonů ovlivňuje i tvou hmotnost?

Podezření na hormonální potíže padne vcelku rychle, pokud máte všechny dříve zmiňované důvody dobře pokryté. Může jít ale také o kombinaci vlivů, které se navíc vzájemně ovlivňují. V tom případě člověk přikládá vinu spíše běžně známým věcem jako je například strava či nedostatek pohybu. To, že by mohl být zakopaný pes i v hormonech, ho často nenapadne.

6 důvodů, proč se nedaří udržet si zdravou hmotnost

Hormonální rovnováha je pro hubnutí zásadní

V souvislosti s hubnutím jsou nejdůležitější hormony štítné žlázy, pohlavní hormony a hormony nadledvinek.

Chcete se dozvědět více o těchto specifických hormonech a o tom, jak souvisejí s hubnutím? Tento článek je pouhým úryvkem z ebooku Principy zdravého hhubnutí. Zaujal tě jeho obsah? Zajímá tě problematika hubnutí a zdravého životního stylu?

Stáhněte si ZDARMA kompletní ebook ZDE.

Jak podpořit stabilizaci hormonů?

  • Preventivně se vyhýbejte parabenům a dalším látkám, které se chovají podobně jako pohlavní hormony – jsou většinou obsaženy v kosmetických výrobcích (mastičky, krémy, šampóny, mýdla, …) a jsou podobné estrogenu.
  • U mužů vede zvýšený příjem estrogenů ke zvyšování tukových zásob a k tomu, že jejich tělo nabývá ženských tvarů. Doporučuji významně omezit konzumaci piva a whisky, které jsou na estrogeny bohaté!
  • Pokud čelíte permanentnímu stresu, naučte se mentální uvolňovací techniky, které vám pomohou vyrovnávat se se stresem snáze. Stres negativně ovlivňuje nadledvinky, které reagují nadprodukcí hormonu kortizolu, jehož přebytek v těle způsobuje další problémy. I kvůli stresu totiž dochází k nadměrnému ukládání tuků a to hlavně v oblasti břicha.

Přírodní doplněk stravy Pro Iodine lze využít na podporu snížené funkce štítné žlázy

6 důvodů, proč se nedaří udržet si zdravou hmotnostS doplňkem Pro Iodine tělu denně dodáte doporučené množství jódu. Jód se spolupodílí na správné funkci štítné žlázy a na produkci jejích hormonů, ale i na spoustě dalších procesech:

  • správně fungující energetický metabolismus
  • podpora kognitivní výkonnosti
  • zdravý nervový systém
  • zdravý růst a vývoj dětí
  • udržení zdravé pokožky
  • více o produktu čtěte zde

Hubnutí po porodu: pozor na chyby, které úbytek hmotnosti zpomalují

Pokud si myslíte, že musíte do pár měsíců shodit všechna nabraná kila, tak se velmi mýlíte. A po každém dalším porodu je to ještě složitější.

„Uvědomte si, že se vaše tělo připravovalo na porod 9 měsíců. Musíte mu tedy dát čas vrátit se zpět do normálu,“ vysvětluje výživový specialista Petr Havlíček.

Přísné diety uškodí dítěti

Určitě se nepouštějte do drastických diet. Těmi můžete uškodit sobě i svému dítěti. Razantnějšímu hubnutí se vyhněte zejména v době plného kojení. Snaha snížit hmotnost často vede k nevyváženému stravování a obvykle i k nepřiměřenému omezení přijímané energie.

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Značka „Vím, co jím“ je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit snadnější výběr výživově hodnotných potravin.Více o zdravých potravinách čtěte zde.6 důvodů, proč se nedaří udržet si zdravou hmotnost

Hubněte pomalu a postupně. Krátce po porodu je optimální cíleně snižovat hmotnost přibližně o půl kila měsíčně. Přirozeně to však jde někdy i rychleji. Na původní váhu byste se měla vrátit do prvních narozenin dítěte.

Časté chyby čerstvých maminek

„Nenechte se stresovat zkušenostmi svých kamarádek nebo příbuzných. Jsou ženy, které odchází z porodnice s až polovičním váhovým úbytkem, jiné naopak s téměř žádným. Důležité je, abyste po porodu nezačala znovu přibírat,“ říká Petr Havlíček. V takovém případě je vhodné vyhledat odborníka, který vám pomůže najít příčinu tohoto problému.

Někdy však stačí usměrnit svůj jídelníček a dodržovat několik základních pravidel. Nejčastějším důvodem nárůstu nebo stagnující váhy po porodu bývá nepravidelný jídelní režim, nahodilé zobání v průběhu dne, konzumace příliš velkých porcí jídla, příjem hlavního jídla dne až ve večerních hodinách, nadměrná konzumace mléka, džusů a nápojů určených kojícím matkám.

V době kolem půl roku, kdy dítě přechází na běžnou stravu, je pro vás největším rizikem dojídání zbytků. Jídlo po dítěti raději vyhoďte a myslete na to, že základem je snídaně. Jezte pravidelně a naučte to i své dítě. Vhodné stravovací návyky byste měla dítěti budovat od nejútlejšího věku. Nejlépe tak, že mu půjdete sama příkladem.

Jak ovlivňuje kojení to, co jíte

Zásadní vliv na váhu novopečných maminek mívá kojení. Právě díky energetické náročnosti kojení ztrácejí maminky kila mnohem rychleji než v běžném režimu.

Organismus čerpá z jejich zásob, a tak je vhodná skladba jídelníčku v prvních šesti měsících po porodu stejně důležitá jako v době těhotenství.

V době kojení by jídelníček matky měl obsahovat o pětinu až čtvrtinu energie více než za běžných okolností.

Výživa matky se přímo odráží v kvalitě mateřského mléka. Některé živiny je nutné průběžně dodávat, aby se přenesly do mléka. Jiné si organismus bere ze zásob, a proto je nutné zásoby průběžně doplňovat.

V dnešním dílu navštívila dietoložka Karolína Hlavatá dvojnásobnou maminku Zuzanu. Je poměrně akční, do 8. měsíce druhého těhotenství cvičila pilates. V současné době ji trápí hmotnost, která stagnuje.

„Po prvním porodu jsem začala spolupracovat s výživovou poradkyní. Úpravou jídelníčku a správným zařazením pohybu mi tuk šel dolů raz dva. Po druhém porodu je to ale horší. Hned po šestinedělí jsem najela zpět na jídelní i pohybový režim, ale váha se příliš nehýbe, což mě začíná stresovat,“ popisuje situaci Zuzana.

Jak celý příběh dopadne a jaké jsou rady odborníků pro hubnoucí maminky? Dozvíte se ve videu.

  • Snídaně: 1 a ½ dalamánku, žervé, 2 plátky šunky, rajče, bílá káva
  • Svačina: bílý jogurt, 100 g jahod, 2 lžíce vloček
  • Oběd: polévka z kořenové zeleniny, celozrnné těstoviny, omáčka z rajčat, libové hovězí maso, hlávkový salát
  • Svačina: 500 ml nízkotučného kefíru, 25 g směsi ořechů
  • Večeře: zeleninový salát s kuřecím masem, 2 menší krajíce tmavého chleba, sklenka fresh džusu 

Koření a hubnutí: Využijte skvělé účinky od zázvoru po kardamom

Kam se hrabou prášky na hubnutí na staré dobré koření. Kromě dochucení pokrmů vám může pomoci i při hubnutí. Které druhy fungují nejlépe?

5 důvodů, proč jíst kořeněná jídla

Prodloužíte si život

Pikantní jídlo má podle rozsáhlé studie z roku 2015, kterou provedla Harvardská univerzita a Čínské národní středisko pro kontrolu a prevenci nemocí, podporovat dlouhověkost. Lidé, kteří konzumovali kořeněná jídla 6 nebo 7 dní v týdnu (i jen 1× denně), měli o 14 % nižší riziko předčasného úmrtí.

Zrychlíte svůj metabolismus

Koření, jako je kmín, skořice, kurkuma, paprika a chilli, podporuje metabolismus a zároveň snižuje riziko přejídání.

Podpoříte boj se záněty

Kurkuma a zázvor se v ajurvédské medicíně používají především pro své protizánětlivé vlastnosti, které dokládají i výsledky výzkumu.

Pikantní koření tak pomáhá proti řadě zdravotních neduhů, jako jsou bolesti hlavy, nevolnost, artritida a jiné autoimunitní poruchy.

Zasloužíte se o prevenci rakoviny

Koření bojuje proti rozvoji rakovinných buněk. Kapsaicin, aktivní složka chilli papriček, zpomaluje růst a dokonce i ničí rakovinné buňky. Podobný účinek má i kurkumin obsažený v kurkumě.

Studie z roku 2009 zjistila, že kurkumin zabíjí mnoho typů rakovinných buněk různými způsoby. Kurkumin se zaměřuje pouze na rakovinné buňky, přičemž ty zdravé zůstávají nedotčené.

Zlepšíte své trávení a střevní mikrobiom

Podle výsledků studie mají kmín a kurkuma silné antioxidační a antimikrobiální vlastnosti. Díky tomu působí proti škodlivým bakteriím ve střevech a pomáhají udržet správnou mikrobiální flóru.

7 nejúčinnějších druhů koření na hubnutí

1. Zázvor

Jako přírodní lék funguje zázvor při léčbě nachlazení, na podporu imunity i pro tlumení žaludečních nevolností. Reguluje stresové hormony, má zahřívací účinky a navíc pomáhá s hubnutím.

Zázvor obsahuje sloučeniny zvané gingeroly a shogaoly, které po konzumaci stimulují několik biologických aktivit v těle. Výzkum naznačil, že obezita může vyvolat oxidační stres a zánět. Oxidační stres způsobují především volné radikály v těle. Antioxidační složky zázvoru kontrolují tyto volné radikály a navíc dokážou potlačit zánět.

Zázvor si poradí s kily navíc i zdravotními problémy

Zázvor v odborných studiích

  • Studie z roku 2014 naznačila, že gingeroly mohou stabilizovat hladinu cukru v krvi. Udržování stabilního krevního cukru přitom může být klíčem ke snižování hmotnosti.
  • Přehled 14 různých studií ukázal, že pravidelná konzumace zázvoru významně snížila u lidí tělesnou hmotnost i procento břišního tuku.
  • Další studie zjistila, že si muži s nadváhou, kteří konzumovali zázvor, udrželi po jídle delší dobu pocit sytosti.

2. Kajenský pepř

Jeden z mnoha druhů chilli papriček se běžně používá k dodání pálivé chuti jídla. Kajenský pepř obsahuje kapsaicin, který má na tělo pozitivní účinky. Dokáže tlumit hlad, zvyšovat pocit sytosti a podporovat tak proces hubnutí.

Vědci se na základě studie domnívají, že kapsaicin je tzv. termogenní. Zahřívá tělo, může zrychlit metabolismus a rovněž snížit chuť k jídlu.

Budete mít zájem:  Léky Od Bolesti Zubů?

Podle výsledků dalšího výzkumu může kapsaicin mírně zvýšit počet kalorií, které během dne spálíte.

Při dochucování jídla buďte opatrní

I když chcete využít všech výhod kapsaicinu, s chilli papričkami to raději nepřehánějte. Kapsaicin totiž může ve větším množství krátkodobě vyvolat bolesti žaludku, průjem či zvracení. Důvodem je nadměrná stimulace nervového systému.

3. Kurkuma

6 důvodů, proč se nedaří udržet si zdravou hmotnost

Voňavé koření vyniká nejen svou chutí, ale také zářivou barvou. Díky látce kurkumin se navíc pyšní léčivými vlastnostmi a schopnostmi podpořit shazování nadbytečných kilogramů.

  • Většinu zdravotních přínosů kurkumy lze připsat kurkuminu, tedy sloučenině, která má podle výsledků studie silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.
  • Studie u osob s nadváhou ukázala, že užívání kurkuminu 2× denně po dobu 1 měsíce podpořilo účinnost snižování celkového tuku, břišního tuku i hmotnosti až o 5 %.
  • Přezkum 21 studií u více než 1600 lidí spojil příjem kurkuminu s nižší hmotností, BMI i obvodem pasu.
  • Podle další studie má kurkumin vliv i na zvýšení hladinu adiponektinu, hormonu, který pomáhá regulovat metabolismus.

Tipy, jak používat kurkumu

Pokud přidáte kurkumu do jídla, budete se těšit z příjemné chuti, vůně i barvy. V indické kuchyni se kurkuma běžně kombinuje s černým pepřem, zázvorem a kokosovým olejem. Vyzkoušet můžete i zlaté mléko, které připravíte zahříváním mléka, kurkumy a dalšího aromatického koření.

4. Černý pepř

Běžně používané koření má blahodárný vliv na lidské tělo. Obsahuje sloučeninu zvanou piperin, která jídlu dodává štiplavou chuť a napomáhá při shazování kil.

Studie naznačila, že piperin může podpořit metabolismus krevního cukru.

V rámci studie z roku 2018 vykazovali lidé po konzumaci černého pepře menší chuť k jídlu.

5. Skořice

Aromatické koření z vnitřní kůry stromů rodu cinnamomum je bohaté na antioxidanty a přináší řadu výhod pro zdraví. Po tisíce let se skořice využívá ke zmírnění respiračních onemocnění, gynekologických problémů a trávicích těžkostí.

Podle zahraniční studie stabilizuje skořici hladinu cukru v krvi, čímž pomáhá snižovat hlad a chuť k jídlu.

Další studie ukázala, že specifická sloučenina nalezená ve skořici může napodobovat účinky inzulínu, což pomáhá transportovat cukr z krevního oběhu do buněk a používat je jako palivo.

Tip na použití skořice

Ačkoliv je u nás skořice známá především jako neodmyslitelná součást vánočního cukroví a mnoha sladkých dezertů, můžete ji přidávat i do slaných pokrmů. Skvěle chutná v kuskusu, rajčatových omáčkách a indických jídlech.

6. Kmín

Kmín patří mezi základní druhy koření. Neobejde se bez něj mexická, indická, africká, asijská ani česká kuchyně. Kmín je známý nejen pro svou typickou chuť a vůni, ale také řadu zdravotních výhod včetně schopnosti urychlit hubnutí a spalování tuků. Lidé na celém světě ho používají nejen k dochucování jídel, ale také k podpoře trávení.

Podle studie z roku 2015 může být kmín užitečný pro lidi, kteří se snaží zhubnout nebo si udržet zdravou váhu.

Studie sledovala dospělé osoby s nadváhou a porovnávala účinky kmínu na úbytek hmotnosti s účinky léků na hubnutí a placeba. Po 8 týdnech vědci zjistili, že lidé užívající léky i kmín výrazně zhubli.

U lidí, kteří konzumovali kmín, navíc došlo ke snížení hladiny inzulínu v krvi.

Tříměsíční zahraniční studie zjistila, že ženy, které konzumovaly jogurt se 3 gramy kmínu 2× denně, shodily více kilogramů i tělesného tuku než kontrolní skupina.

7. Kardamom

Oblíbené aromatické koření vyniká intenzivní a lehce nasládlou chutí, která připomíná mátu. Ačkoliv pochází z Indie, používá se po celém světě na vaření a pečení. Jeho velkou výhodou je i schopnost podpořit proces hubnutí.

Studie u 80 žen s nadváhou či obezitou a sklonem k diabetu našla souvislost mezi kardamomem a mírným snížením obvodu pasu.

Kam přidat kardamom?

Kardamom je velmi oblíbený v indické kuchyni. Skvěle chutná v kombinaci s muškátovým oříškem, skořicí, hřebíčkem a zázvorem. Můžete si z něj vyrobit domácí směs kari, kořeněný čaj nebo nevšední kávu. Kardamom je ideální k dochucení pečeného masa, především pak jehněčího.

Okořeňte si život a užívejte si účinky koření na hubnutí každý den.

Zpátky do plavek bez jojo efektu. Jak dosáhnout zdravého a trvalého úbytku váhy? Vyhněte se zkratkám a držte se zdravých pravidel

S blížící se plavkovou sezónou začíná mnoho z nás přemýšlet o tom, jak své tělo dostat zpátky do formy. Někdy tak neodoláme a zkoušíme různé zázračné diety, které slibují rychlý úbytek váhy.

I když se nám podaří rychle zhubnout, není to bohužel na dlouho. Jedním z důvodů, proč se nedaří udržet shozená kila, je jojo efekt.

Na jakém principu jojo efekt funguje a lze se mu vůbec při hubnutí vyhnout?

Hladovění nikam nevede

Mnozí z těch, co pracně shodili nabraná kila, při pohledu na váhu brzy zjišťují, že ručička na váze se pomalu, ale jistě, dostává tam, kde byla. Kde je problém? Odpověď je jednoduchá.

Lidské tělo se zkrátka tuku zbavovat nechce, protože tuk je zásobárnou energie a tělo je naprogramováno k tomu, aby si tukové zásoby vytvářelo pro případ nouze.

Omezí-li člověk příjem potravy, metabolismus začne tuk ukládat.

Během diet, které jsou založeny na hladovění dochází k odbourávání svalových bílkovin a svaly namísto spalování kalorií začnou tělo zásobovat energií, což vede ke snížení svalové hmoty a snížení metabolismu a ukládání energie.

Hladovění, díky kterému je pokles hmotnosti tak efektivní, ale netrvá dlouho. Po několika týdnech hladovění tak dojde k tomu, že úbytek hmotnosti se zastaví a dolů už víc nepůjde.

Jak funguje jojo efekt?

Dojde-li k tomu, že se váha zastaví, mnozí se pustí do jiné zázračné diety, protože kila dolů jít zkrátka musí! Jenže čím více bude člověk hladovět, tím více se bude organismus bránit a tuk ukládat a vy se ho zkrátka nezbavíte. Tento jev, tzv. jojo efekt je jen logickým důsledkem opakovaných diet.

Organismus se díky dietám naučí lépe s energií hospodařit, aby si mohl ukládat tuk do zásoby. Paradoxně tak často dochází díky hladovění k úbytku svalové hmoty a ke zvětšení objemu tělesného tuku a dochází i k tloustnutí. Bohužel tak často platí, že díky dietě nezhubnete, ba naopak přiberete.

Jde to i bez jojo efektu

Chcete-li se jojo efektu vyvarovat, nevěřte zázračným dietám, které slibují téměř okamžitý úbytek váhy a postavu snů. Bezpečná hranice pro hubnutí je podle odborníků max. 0,5-1 kg za jeden týden. I když se to mnohým bude zdát málo, je to ideální hodnota.

Hubnutí více kilogramů týdně již může znamenat zdravotní obtíže. Dojde-li týdně k úbytku hmotnosti více jak 1 kg, ubývá také svalová hmota, což není cílem hubnutí. A navíc rychlé hubnutí vede právě k jojo efektu.

Tipy, jak zhubnout bez jojo efektu

Jezte každé 3-4 hodiny

I když se to bude mnohým zdát příliš často, pravidelný příjem potravy je způsob, jak udržet hladinu glukózy v krvi. Hladina glukózy v krvi totiž ovlivňuje pocit hladu a tělo se naučí s energií hospodařit tak, aniž by si muselo tuk ukládat do zásoby.

Jídelníček by měly tvořit zejména bílkoviny, zelenina a zeleninové saláty, ovoce a minimum tuků a umělých sladidel a konzervantů. Samozřejmě nezapomeňte také na mléčné výrobky. Pestrý a vyvážený jídelníček je to, co povede ručičku na váze dolů, a navíc bez jojo efektu.

Hladověním si nepomůžete

Uvědomte si, že přísné a kruté diety založené na minimálním příjmu potravin zkrátka nefungují. Jediné, co způsobí je začarovaný kruhu jojo efektu. Denně si dopřejte 5–6 porcí jídla, splňujících zásady zdravého stravování. Namísto rychlého hubnutí se zaměřte na změnu stravovacích návyků, díky kterým budete schopni zdravou váhu udržet.

Hýbejte se

Kdo chce zhubnout a zdravou váhu si udržet, musí kromě stravovacích návyků změnit i přístup k pohybu a fyzické aktivitě. Díky cvičení dojde ke zvýšení svalové hmoty a spálení přebytečného tuku. Nemusíte celé dny trávit v posilovně a běhat desítky kilometrů, ale stačí i delší a svižné procházky. Zkrátka jde o to, naučit se hýbat.

Dopřejte tělu bílkoviny

Ideální způsob, jak nastartovat metabolismus, je zařadit do jídelníčku potraviny s vyšším obsahem bílkovin. Bílkoviny podporují spalování tuků, protože ovlivňují produkci glukagonu, hormonu, který zvyšuje hladinu glukózy v krvi a odbourává tukové zásoby.

Z bílkovin jsou tvořena také svalová vlákna a svaly jsou zodpovědné za množství spálených kalorií. Díky svalům jsme schopni vykonávat fyzickou aktivitu včetně cvičení.

Bohatými zdroji bílkovin jsou například ryby, kuřecí a libové maso, vajíčka, obilniny, luštěniny, ořechy aj.

Dejte si jód

Metabolismus je ovlivňován také hormonem tyroxinem, produkovaný štítnou žlázou.

Aby štítná žláza mohla správně fungovat, potřebuje dostatečné množství jódu. Známým a velmi bohatým zdrojem jódu jsou mořské ryby a mořské řasy.

Vhodným pomocníkem k zajištění optimálního množství jódu jsou také doplňky stravy s jeho obsahem.

Pijte vodu

Pití vody mezi jednotlivými jídly pomůže snížit počáteční pocit hladu. Podle odborných studií lidé, kteří vypijí dvě sklenice vody těsně před jídlem, sní o 22 % méně než ti, co vodu nepijí. Udržování pitného režimu je pro celkové zdraví velmi důležité.

Budete mít zájem:  Zablokovaná Hrudní Páteř Diskuse?

Pozor na tekuté kalorie

Především díky sladkým nápojům tělo dostává mnohem více kalorií, než by mělo. Mnozí se mohou divit, proč jejich váha neustále roste, ale zapomínají, kolik sladkých limonád a džusů denně vypijí.

Zázračná vláknina

Do jídelníčků zařaďte potraviny bohaté na vlákninu. Vláknina zvyšuje pocit sytosti a plnosti.

Najdete ji především v čočce, hrachu, fazolích, cizrně, celozrnných obilovinách, ovoci a zelenině aj.

Navíc potraviny bohaté na vlákninu obsahují také celou řadu dalších tělu prospěšných živin, jako jsou vitamíny, minerály a antioxidanty.

Stolujte na menším talíři

Možná vás překvapí tip od odborníků na výživu, podle které vám pomůže snížit množství konzumovaného jídla podávání na menším talíři. Sníte mnohem méně kalorií, než byste si uvědomili.

Zbavte se stresu

Stres často vede k nebezpečnému přejídání. Snížení míry stresu kromě udržení zdravé hmotnosti pomáhá také před depresemi.

Spánek pomáhá proti obezitě

Podle mnoha výzkumů vede nedostatek spánku k obezitě, protože zvyšuje pocit hladu a snižuje množství hormonů sytosti.

Zdroj: http://cs.medlicker.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ranní zázračné skleničky. Které sníží cholesterol, nastartují hubnutí, zbaví vás infekce či nachlazení

Jak si udržet svojí ideální váhu nebo něco málo ještě shodit? Zkuste naše tipy ostřílené redaktorky na zdravý životní styl!

data-matched-content-rows-num=“3,3″ data-matched-content-columns-num=“1,2″ data-matched-content-ui-type=“image_stacked,image_stacked“>

7 důvodů proč se vám nedaří zhubnout

Proč se nám nedaří zhubnout i když držíme dietu, cvičíme a váha stojí na místě.

Tento problém je většinou ovlivněný mnoha příčinami některé si zde řekneme. Každý z nás snad už jednou vyzkoušel nějakou tu dietu. Určitě s malým či velkým úspěchem, co si budeme namlouvat že. Každý ví to své. Já rozhodně nejsem výjimkou. Mohu říci, že opravdu už nejsem tak aktivní, jak jsem bývala, někdy se snažím víc někdy méně.

Tak abychom přešli k věci, pokud se vám nedaří zhubnout, je zde pár následujících faktorů, které tomu asi brání:

1) Je možné, že už ideální váhu máte a proto není co zhubnout. Jestli je vaše BMI (body mass index) v normě, tak vaše tělo prostě se jen brání úbytku svalové hmoty.

Uvědomte si, že pokud máte vyvážený jídelníček, dostatek pohybu a BMI mezi 18 a 25 máte ideální postavu.

Není třeba hubnout a nestresujte se tím, vaše váha je ideální, tak není třeba nic měnit, proto si užívejte života plnými doušky.

2) Další důvod málo jíte, je možné, že váš kalorický příjem je hodně nízký. To znamená, že necháváte své tělo hladovět. Toto není správný směr jak docílit ideální váhy.

Protože vaše tělo se brání opakem toho, čeho chcete dosáhnout, jestli vy mu nedáte dostatek potravin, tak vám odpoví tím, že nebude tukové zásoby uvolňovat tak rychle jak si představujete. Myslete na to, že stáčí snížit kalorický příjem na 500kJ, kdy hlad nepocítíte, a vaše tělo začne spalovat tuky.

Stačí jen, aby vaše potrava obsahovala dostatek vlákniny. A samozřejmě dobře zvolená pohybová aktivita je dalším faktorem, který ovlivní váš metabolismus.

3) Jiný faktor, který vám brání zhubnout je hormonální nerovnováha. Většinou k ní dochází, pokud máte nějaké zdravotní problémy. Například cukrovka, štítná žláza a jiné.  Pokud chcete zhubnout. Tak v tomto případě je vhodné konzultovat váš stav s lékařem, on doporučí úpravu jídelníčku a vhodné cvičení.

4) Užívání různých léku také špatně ovlivňuje váš metabolismus. Je velké množství lékujako například hormonální antikoncepce, antidepresiva nebo kortikoidy a podobně. Je možné, že váš pocit je podepsán těmito léky. Pokud vaše váha začala stoupat po užívání těchto medikamentu. Je dobré navštívit lékaře a domluvit se na změně léku.

5) Jeden z důvodu je deprese, může ovlivnit naší váhu, jde důvod, proč se vám nedaří zhubnout.  Pokud je to tak je třeba první začít léčit depresi a teprve potom vašíváhu.

6) Můžete trpět pocity úzkosti. Pocit úzkosti u některých lidí funguje dost neblaze na nárůst váhy nebo také naopak. Je možné, že toto je důvod toho, že se vám nedaří zhubnout. V tomto směru je třeba vyhledat psychologa ten vám, pomůže se zbavit úzkosti. Pak teprve začněte hubnout a uvidíte, že to půjde rychleji.

7) Sebeklamto je jedna a velmi rozšířena metoda nehubnutí.Přiznejte se, opravdu cvičíte, držíte dietu, počítáte kalorie. No tak koho tady chcete oklamat mě nebo sami sebe. Výmluvy jako, to nejde, nemám čas cvičit, nemohu vařit dietně, VÝMLUVY. Dokud nezměníte svůj postoj tak nikdy nezhubnete. Pokud opravdu chcete zhubnout tak je čas začít.



Závislost na vážení škodí psychice i hubnutí

Je vážení vaším každodenním rituálem? Co číslo na váze dělá s vaší náladou? V článku se dozvíte o závislosti na vážení, že ne vždy je to podpora hubnutí a zdravého životního stylu, ale naopak cesta rovnou do začarované kruhu nízkého sebevědomí, špatné nálady až poruch příjmu potravy.

Co s námi dělá vážení

Vážení je jeden z nejčastějších ranních rituálů většiny žen. Ani mužům se však tento návyk nevyhýbá. Někdo se váží jednou za čas, ale někdo i několikrát za den. Někdo má už za léta praxe vychytané triky, jak vážit co nejméně.

Stačí se na váze trochu naklonit, dát váhu na to „správné“ místo, vážit se pouze na lačno a bez oblečení, nebo hned po sauně, apod. Někomu stačí se jen zvážit, ale někomu se od naměřené váhy odvíjí nálada a někdy i celý den.

Když se váha blíží naší ideální váze, tak jásáme, máme ze sebe radost, zvýší se nám okamžitě sebevědomí a možná si i během dne dopřejeme něco dobrého, protože si to přeci zasloužíme! Při redukci klesání váhy zvyšuje motivaci a chuť v hubnutí pokračovat.

Pokud je váha stejná jako včera, trochu nás to možná zneklidní, protože tam mělo být přeci alespoň o kilo méně, ale stejná váha taky dobrá.

Při hubnutí je zastavení váhy často krizovým momentem, kdy máme chuť s hubnutím skončit, protože máme pocit, že to nefunguje! A co když teprve váha ukazuje více než včera? Zpanikaříme, zhorší se nám okamžitě nálada, máme pocit nesnesitelné tloušťky a nechuti do života. Při hubnutí to okamžitě sníží naší motivaci a často je to důvodem ukončení celé naší dosavadní snahy. U někoho zase zvýšení váhy způsobí pocit, že se musí ihned začít omezovat v jídle a musí začít hubnout! Poznáváte se?

Proč se (ne)vážit

Zvážit se jednou za čas je v pořádku a měli bychom znát svoji přibližnou váhu. Odvíjet od čísla na váze svoji náladu a sebevědomí je však poměrně nevýhodné. Číslo na váze je totiž závislé na mnoha faktorech a ne vždy ukazuje celou realitu.

Stačí se jen zvážit na nerovnoměrném povrchu, po jídle, před menstruací, po cvičení a pokaždé vážíte jinak. Samotná váha je jen číslo, které nám neukazuje podíl vody, svalů a tuků v těle a neustále se měnící hormonální stav organismu. Je naprosto přirozené, že se váha mění +- 2 kg v rámci dne a celého měsíce.

Hmotnost těla nereaguje jen na to, co jíme a jak moc cvičíme, ale reaguje i na to, zda jsme ve stresu, pořádně vyspaní, na roční době a mnoha dalších faktorech

.

Při hubnutí doporučuji vážit se maximálně jednou za 14 dní a to vždy ve stejnou denní dobu a na stejném místě, nebo se jen vážit na kontrolách u nutričního specialisty, který vás zváží na speciální bioimpedanční váze, která ukáže více než jen hmotnost.

S klientkami pak díky této váze zjišťujeme jestli hubnou převážně z tuků, nebo naopak ze svalů, nebo jestli jsou třeba zavodněné apod. Z hlediska psychiky je ale nejlepší  se raději nevážit vůbec a používat třeba klasický krejčovský metr nebo oblečení, které více vypovídají o naší reálné velikosti.

Optimální váha vs vysněná váha

Dvě ženy o stejné váze nebudou nikdy vypadat úplně stejně. Každá máme svoji optimální váhu a svoji vysněnou ideální váhu a ne vždy jsou tyto dvě čísla stejná.

Optimální váha je ta, kdy se cítíme zdravě, plné energie, přitažlivě a zároveň můžeme jíst, co chceme, aniž bychom se výrazně omezovaly v jídle. Optimální váha respektuje naši přirozenou konstituci a hlavně podporuje naše fyzické a psychické zdraví.

To znamená, pokud se od této váhy výrazněji odchýlíme a to nahoru i dolů, tak to sebou nese zdravotní rizika a proto je samozřejmě vhodné se celoživotně pohybovat v té optimální zóně, která má menší výkyvy a ty jsou v pořádku.

Vysněná ideální váha na druhé straně je často váha z dob našeho mládí či dokonce dospívání nebo úplně nereálná. A spousta dospělých žen za mnou chodí, protože se trápí, že se nemohou dostat na tuhle svoji vysněnou váhu i přestože se snaží jíst zdravě a cvičit.

Je přirozené, že s věkem se mění naše tělo a proporce a trvat za každou cenu na jednom konkrétním čísle může být pořádnou ztrátou času, energie, zdraví i radosti ze života.  Pro někoho totiž udržení si této ideální váhy znamená celoživotně se nervovat, výrazně omezovat v jídle a intenzivně cvičit.

Budete mít zájem:  Programy pro zobrazování DICOM souborů

To je pak na zvážení, jestli dosáhnutí či udržení této ideální váhy za to všechno stojí a zda to hlavně prospívá našemu zdraví, které máme jen jedno. Hodně ženám se také stává, že mají pocit, že dokud nedosáhnou této své ideální váhy, tak nemohou být šťastné, krásné a sebevědomé.

Že dokud nezhubnou na to své číslo, tak si třeba nemůžou najít muže, před někým se svléct, jít na plovárnu, s chutí se najíst.  Prostě se kvůli číslu na váze omezují a trápí a blokují si své štěstí, které by mohly mít i s jinou možná o trochu vyšší váhou.

U někoho se tato ideální může při hubnutí neustále posouvat směrem dolů a v ten moment chceme vážit co nejméně, bez ohledu na naše zdraví, protože takhle váha je už dávno pod hranicí naší optimální váhy.

O váze to přeci není 

Mám zkušenosti, že tohle všechno často není vůbec o té naší váze. Někdy totiž máme pocit, že se život neodvíjí podle našich představ, že něco nemáme pod kontrolou, že se nám v něčem nedaří a to jediné co můžeme kontrolovat a měnit je naše váha. A proto se na ní často tolik upínáme.

A já se vsadím, že ty krásné chvíle, kdy jsme spokojené, šťastné a naplněné nemají s naší váhou nic společného. Právě v tyto okamžiky svou váhu totiž většinou neřešíme. Samozřejmě je důležité, abychom se samy sobě líbily a cítily se ve svém těle dobře a spokojeně, ale právě tohle s váhou nemusí vůbec souviset.

Nevažme naší spokojenost, krásu, sebevědomí a štěstí na kila, protože se stejně zvážit nedají ????

Jak zvýšit hmotnost – PharmDr. Margit Slimáková

Zvýšení hmotnosti může být stejně náročné jako její snížení, i zde je třeba trpělivosti. Rychlé zvýšení hmotnosti způsobené konzumací pokrmů z fast food restaurací v žádném případě zdraví neprospěje. Proto jsou paradoxně zásady pro „hubnoucí i přibírající“ v mnohém podobné.

Základem jídelníčku pro zvýšení hmotnosti nejsou hamburgery, smažené hranolky ani šlehačkové dortíky, ale stejně jako u lidí hubnoucích zdravé, přirozené potraviny.

Z nich si potom ti přibírající potřebují vybírat spíše koncentrované potraviny a jídla, jíst pravidelně a často, zdravým pohybem budovat svalovou tkáň a tím i zpevnit postavu, v případě potřeby doplnit jídelníček kvalitními mulvitaminovými a minerálními doplňky.

Ještě před „ztučňovací dietou“ doporučuji vždy analýzu příčin hubenosti daného klienta.

Jde o typ člověka, který je věčně v běhu a stresu a na jídlo nemá čas, jedná se o důsledek dlouhotrvající nemoci, jde o neschopnost přijímat dostatek potravy kvůli trávícím potížím, nebo je hubenost následkem nedostatku živin při chronicky nemocném střevním prostředí, které není schopné přijímané živiny využít? Může se jednat o mentální anorexii? Je loxické, že každá z příčin hubenosti bude vyžadovat specifický způsob terapie. Vystresovaným jedincům s nedostatkem času na jídlo prospěje zklidnění pomocí meditací, jogy nebo taichi. Klienti s potravinovou alergií potřebují s pomocí přísné eliminační diety a nejlépe i suplementací acidophily ozdravit střevní prostředí. Mentální anorexie většinou vyžaduje nápravu jídelníčku a řešení doprovodných potíží s odbornou pomocí.

Při přibírání je prakticky potřeba pravidelně zařazovat kvalitní zdravé vysoce koncentrované potraviny. Doporučit mohu na příklad jídelníček s dostatkem ořechů, tučných ryb, avokáda, organických vajec a tučných bílých jogurtů.

Vedle zdravého jídelníčku je i při zvyšování hmotnosti nezbytný pravidelný pohyb. V tomto případě jsou ideální posilovací cvičení, které vedou k tvorbě svaloviny a zpevnění těla. Vhodné jsou i piláty, joga a samozřejmě pohyb na čerstvém vzduchu.

Nevhodné je však vysilující běhání maratonů anebo energeticky náročné sporty, jako je na příklad tenis, squash či sjezdové lyžování. Zásadním pravidlem při sportu pro hubené je pravidelně, ale po omezenou dobu posilovat, ne vyčerpávat.

Všem hubeným také doporučuji pravidelný příjem tří hlavních jídel a denně i 2 až 3 kvalitní svačiny.

Příklady potravin a jídel pro hubené

Pečivo:

Vybírejte těžké, pevné chleby s převahou celozrnné a žitné mouky, ideálně kváskové. Nevhodné jsou nadýchané bílé housky a chleby typu baget. Chléb poctivě mažte ořechovým máslem, bio máslem, medem, hummusem anebo jinými luštěninovými pomazánkami.

Cereálie:

Upřednostňujte müsli směsi z celozrnných vloček s ořechy a sušeným ovocem. Nepříliš zdravé jsou nejrůznější lupínky z bílé mouky, cukru a mnoha aditiv. Ke zdravým cereáliím lze vždy přidat ořechy a semínka. Kaše lze namísto ve vodě připravovat v kravském mléce nebo v některém z rostlinných mlék. Do teplých kaší lze přidávat ořechové máslo.

Zelenina:

Kořenová zelenina je většinou kaloricky koncentrovanější než listové druhy. Pravidelně do jídelníčku zařazujte mrkve, řepu a škrobovité druhy, tedy dýně, hrášek anebo kukuřici. Saláty doplňujte avokádem anebo ořechy.

  • Ovoce:
  • Koncentrovanější energii zpravidla najdete v hruškách, jablkách, banánech, ananasu a ve všem sušeném ovoci, na rozdíl od vodnatejších druhů, mezi které patří pomeranče, broskve, švestky anebo melouny.
  • Polévky:

Upřednostňujte husté zahřívající luštěninové (černé fazole, čočka, hrách, cizrna), obilné a dýňové polévky nad vodnatými zeleninovými anebo pouhými drůběžími vývary. Polévku lze na talíři vylepšit několika lžícemi zakysané smetany nebo opražených dýňových či slunečnicových semínek.

Saláty:

Základem salátů by měly být luštěniny, hrášek nebo kukuřice, nepřipravujte jen (u nás běžnější) saláty z listových druhů zeleniny. Energie salátu se dále zvýší přídavkem sýru, ořechů a semínek, tuňáka, rozinek a kvalitní olejové zálivky.

Pozor však na předem připravené dresinky, které mají sice hodně kalorií, ale jejich základem jsou většinou ztužené tuky a spousta umělých příchutí. Zálivky lze naprosto jednoduše a rychle připravovat doma, a proto kupované vůbec nedoporučuji.

Tekutiny:

Správně zvolené tekutiny mohou být významným energetickým přínosem, a tak jsou mnohdy spíše jídlem než nápojem. Doporučit mohu čerstvé ovocné džusy, lassi a smoothie. Nevhodné jsou sice vysoce kalorické, ale naprosto nezdravé soft drinks.

Základní živiny

Bílkoviny:

Bílkoviny jsou nezbytnou živinou pro růst svalové tkáně. Při vysoce energetické stravě i při hypokalorických dietách s nedostatkem bílkovin se přednostně buduje tuková tkáň.

Konkrétní příjem může být až 2,2g bílkovin na jeden kilogram hmotnosti. To prakticky znamená až 111 g bílkovin denně pro padesátikilovou ženu.

Vhodnější než bílkovinové koncentráty jsou kvalitní proteinová jídla: luštěniny, syrovátka, ryby, jogurty, maso, ořechy a semínka.

Tuky:

K nejprospěšnějším tukům patří tuky přirozeně obsažené v potravinách, jako na příklad v avokádu, rybách, ořeších a semínkách. Z olejů upřednostňujte kvalitní za studena lisované druhy, a to zejména olivový olej, vhodné je i bio máslo.

Polysacharidy:

Polysacharidy jsou nezbytným zdrojem energie pro mnohé orgány, ideální jsou polysacharidy v jejich přirozené celozrnné podobě, která je koncentrovaným zdrojem všech živin, ne jen pouhým nositelem cukrů, jak je tomu u výrobků z bílé mouky.

Triky pro zvyšování hmotnosti

  • Zapisujte si svůj jídelníček a vyhodnocujte jej z pohledu obsahu doporučených potravin a živin a frekfence jídel.
  • V případě skutečně vážné podvýživy a nezbytnosti nárustu hmotnosti ze zdravotních důvodů lze využít i některý z onlinových kalkulátorů energie přijímané stravy, tak můžete svůj každodenní jídelníček přísněji kontrolovat z pohledu jeho energetického přínosu.
  • Nepřidávejte energii pojídáním nezdravého junk food, buďte připraveni na potíže se zajištěním zdravého výživného jídla: noste s sebou energeticky vhodné svačiny, na příklad směsi ořechů se sušeným ovocem.
  • Zvyšte výživovou hodnotu tekutin. Namísto některých čajů a vody podávejte jogurtové, ovocné a ořechové koktejly.
  • Jezte v klidu, servírujte jídlo na žlutých a oranžových talířích nebo prostírání, tj. s barvami, které zvyšují chuť k jídlu.
  • Do teplých obilných kaší přidávejte ořechová másla.
  • Na svačiny pravidelně podávejte zeleninu a luštěninové pomazánky a dipy.
  • Při přípravě jídel používejte dostatek zdravých a chuť podporujících bylinek a koření.

Pro lidi, kteří jsou zdánlivě bez příčiny trvale hubení a kterým ani několikatýdenní dodržování popsaných zásad nepomůže, doporučuji určení jejich typu podle tradiční čínské medicíny na www.patentnimedicina.cz, kde se okamžitě a zdarma dozvědí svoji typologii i popis individuálně nejvhodnější stravy.

Může se totiž stát, že někdo neprospívá na zdravé stravě, protože pro něj zvolený typ stravy není tím nejvhodnějším. Nebo může být jídelníček sice správně zvolen, ale kvůli jemné energetické nerovnováze (oslabení některého z trávících orgánů, které se ještě nijak neprojevuje a ani moderní medicína je neumí rozpoznat) nedokáže organismus přijímané potraviny správně využít. V tomto případě je prioritní posílit trávení před zvyšováním množství jídla.

Co s hubenými dětmi?

V případě, že je dítě spokojené, zdravé a vyvíjí se, bude pravděpodobně stačit častější zařazování energeticky bohatších potravin, jak je popsáno výše. Dětem, které nemají čas se najíst anebo vše rychle vyběhají, doporučuji slevit ze zásad správného stolování a podávat i tzv.

finger foods (jídla k rychlému jezení rukama) anebo dovolit pojídání při vhodných aktivitách a netrvat vždy na řádném sezení u stolu. Vhodné je i zvýšit energetický obsah svačin, které děti většinou raději jí, na úkor hlavních jídel.

Při řešení hubenosti u dětí, jejichž rodiče jsou statnějších postav a které ani nepatří do výše popsaných skupin, dooporučuji před jakýmkoliv vykrmováním pokus o analyzování příčiny s odborníky, aby nedošlo k přehlédnutí případného zdravotního problému.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector