10 receptů jak jíst ovesné vločky chutně

10 receptů jak jíst ovesné vločky chutně

Starověké kulturní národy ještě oves jakožto potravinu neznaly. Na polích se vyskytoval spíše jako plevel a teprve v raném středověku jeho přednosti objevili Slované, od kterých jejich zkušenosti s touto plodinou nadále převzali Germáni a Keltové. V dnešní době se ve střední Evropě můžeme setkat až s padesáti druhy ovsa.

Oves není jen potravinou, ale také lékem. Co do výživné hodnoty se mu máloco vyrovná. Jeho účinky jsou zřejmé při krčních, hrudních i žaludečních chorobách, při horečkách i léčbě ekzémů. Je skvělou potravinou pro rekonvalescenty.

Ovesné vločky jako skvělý zdroj energie

Jako dietní potravina se ovesné vločky užívají po dlouhá léta. Snídaně z ovesných vloček dodá Vašemu tělu dostatek energie na celé dopoledne a člověk pak obvykle nemívá hlad až do času oběda. Ovesné vločky se užívají také jako podpůrný prostředek k nárůstu svalové hmoty a vypomůžou při hubnutí i tvarování postavy.

Snídaně z ovesných vloček dodá zesláblému a vystresovanému tělu pořádnou dávku energie. Atleti a kulturisté je využívají jako oblíbené „předtréninkové“ jídlo.  Je možné je připravit na sladko i na slano a rychle zaženou hlad. Je možné je připravovat na stovky způsobů.

Pomáhají při střevních a žaludečních obtížích, poruchách trávení, posilování imunitního systému. Tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy. Hodí se k dietám, protože napomáhají odbourávání tuku a cholesterolu z těla. Mužům ovesné vločky napomáhají zvyšovat hladinu testosteronu.

V té nejznámější podobě se ovesné vločky dají sehnat jako celá ovesná jádra, která v mléce nebo vodě bobtnají a měknou. Dají se sehnat i tzv. jemné ovesné vločky, které se lépe rozpouštějí. Další variantou jsou tzv. vločky z ovesné mouky, hojně a často využívané při dietách, tvoří součást výživy kojenců, nemusejí se žvýkat, jsou jemné.

Ovesné vločky nemají žádnou charakteristickou příchuť, jejich využití je mnohostranné. Použít je můžeme všude tam, kde chceme upravit jednoduchý, dobrý, výživný a lehce stravitelný pokrm.

Ovesné vločky nejen v kuchyni

Zájem o ovesné vločky stoupá přibližně od 60. let 20. století. V USA byly ovesné vločky v 80. letech velice populární. Připravovala se z nich především ovesná kaše.

V racionální výživě slouží jakožto základ nejrůznějších pokrmů a pomazánek. Přidávají se dokonce i do některých alkoholických nápojů, v kosmetice do mýdel a v rámci pleťových mlék na bázi ovesného mléka.

Užívá je lékařství a někdy je používán oves i jako dochucovadlo v konzervách pro psy.

Nejčastěji jsou v kuchyni ovesné vločky užívány jako zavářka do polévek, ale vynikající jsou pro přípravu nejrůznějších kaší, nádivek, karbanátků, sekaných, svítků, obalujeme v nich pokrmy určené ke smažení na místo ve strouhance, opražené vločky používáme k posypávání pokrmů namísto sýra.

Také je přidáváme do různých zeleninových pokrmů – jednak tím pokrm nastavíme, za druhé lépe drží pohromadě, nerozpadá se. Stejně tak ovesné vločky lze využít k přípravě sladkých moučníků, sušenek, koláčků, lívanců, sypeme jimi také povrch pečiva.

Jemně mleté ovesné vločky nahradí i mouku.

Ovesné vločky – recepty

  • Ovesné vločky k snídani
  • Polévky s ovesnými vločkami
  • Hlavní jídla a přílohy z ovesných vloček
  • Ovesné vločky – recepty na sladko 

Ovesné vločky k snídani

Snídaně z ovesných vloček se dají připravit snadno a rychle. Dají se připravit na slano i na sladko. Variant je skutečně mnoho.

Medové ovesné vločky

Ingredience

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce másla

Medové ovesné vločky – postup přípravy

Ovesné vločky opražíme dozlatova na teflonové pánvi. Poté je ze středu odhrneme stranou a uprostřed rozpustíme máslo. V něm rozmícháme med a ovesné vločky.

Vše krátce a rychle opečeme tak, aby nám směs nezhořkla. Stáhneme z ohně a necháme chladnout. Směs můžeme jíst jen tak samotnou, sypat do jogurtu a podobně.

Pro vylepšení je možné směs posypat ještě trochou skořice.

Ovesná kaše

Ingredience

  • 50 g ovesných vloček
  • ¼ litru vody
  • 1 lžička másla
  • 1 lžička medu

Ovesná kaše – postup přípravy

Vodu ohřejeme a vsypeme vločky. Za stálého míchání přivedeme k varu. Kaši si osladíme medem, vlijeme do hluboké misky a navrch položíme máslo.

Palačinky z ovesných vloček

Ingredience

  • 150 g ovesných vloček
  • 2 vejce (stačí bílky)
  • 200 ml mléka
  • cukr
  • špetka soli

Palačinky z ovesných vloček – postup přípravy

Do mixéru dáme mléko, cukr a sůl a umixujeme hladkou hmotu, přidáme ovesné vločky, vznikne mírně hustá hmota. Na středně rozpálenou pánev nalijeme přiměřené množství těsta, rozprostřeme po celé ploše pánve a po obou stranách smažíme. V případě použití teflonové pánve můžete smažit bez použití tuku.

Müsli z ovesných vloček

Ingredience

  • 3 lžíce ovesných vloček
  • 150 g kysané smetany
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 lžíce nasekaných ořechů
  • 1 lžíce medu
  • ½ jablka

Müsli z ovesných vloček – postup přípravy

Ovesné vločky nasypeme do misky a promícháme se smetanou. Přidáme hrozinky, ořechy a osladíme medem. Jablko nakrájíme na plátky. Můžeme připravit i pár hodin dopředu, vločky jsou pak vláčnější.

10 receptů jak jíst ovesné vločky chutně 

Polévky s ovesnými vločkami

Polévka z ovesných vloček s mrkví

Ingredience

  • 200 g mrkve
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • 1 lžíce oleje
  • vývar ze zeleniny nebo masa
  • 1 cibule

Polévka z ovesných vloček s mrkví – postup přípravy

Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji a přidáme ostrouhanou mrkev, špetku soli – aby mrkev pustila šťávu. Přelijeme vařícím vývarem a vsypeme vločky. Vše povaříme asi 15 minut.

Takto připravená polévka je vhodná při léčbě zácpy. Tato polévka obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, vitamíny skupiny B, skupiny A, vápník, hořčík, železo a zinek.

Polévka z ovesných vloček s česnekem

Ingredience

  • 1 cibule
  • česnek dle chuti
  • vývar ze zeleniny nebo masa
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • petrželová nať
  • majoránka
  • sůl
  • 1 lžíce tuku

Polévka z ovesných vloček s česnekem – postup přípravy

Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme ji na rozehřátém tuku, přidáme vločky a osmahneme dorůžova.Vše zalijeme vývarem a vaříme doměkka. Polévku pak ochutíme česnekem, který utřeme se solí a majoránkou. Krátce ještě povaříme. Do talířů pak rozdělíme nasekanou petrželku a zalijeme polévkou.

„Dršťková“ polévka z ovesných vloček

Ingredience

  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • 3 stroužky česneku
  • vývar z masa
  • 2 lžičky sladké papriky mleté
  • sůl
  • majoránka

„Dršťková“ polévka z ovesných vloček – postup přípravy

Ovesné vločky s moukou osmahneme na oleji, zalejeme vývarem a dobře rozmícháme. Očištěnou zeleninu nakrájíme na nudličky nebo nastouháme a krátce povaříme ve vývaru. Rozehřáté máslo smícháme s mletou paprikou a vmícháme společně s utřeným česnekem do polévky a povaříme. Polévku dochutíme majoránkou, osolíme a můžeme podávat s pečivem.

Polévka z ovesných vloček a květáku

Ingredience

  • 1 středně velký květák
  • 1 vaječný žloutek
  • 1,5 lžíce másla
  • 0,5 lžíce rostlinného tuku
  • 0,5 lžíce sušeného droždí
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • petrželka
  • sůl

Polévka z ovesných vloček a květáku – postup přípravy

Ve slané vodě uvaříme květák doměkka. Květák vyjmeme, do vody dáme máslo, ovesné vločky a vaříme po dobu přibližně 15 minut. Polévku prolisujeme sítem nebo ušleháme v mixéru, vmícháme žloutek a nalijeme na uvařený a již rozebraný květák. Přidáme také na jemno nasekanou petrželku a droždí.

Polévka z ovesných vloček se smetanou

Ingredience

  • 2 šálky ovesných vloček
  • 3 lžíce másla
  • 200 ml smetany 12%
  • zeleninový vývar
  • 4 lžíce nasekané pažitky
  • 1 špetka soli

Polévka z ovesných vloček se smetanou – postup přípravy

Ovesné vločky na másle orestujeme, zalijeme vodou, přidáme vývar a 10 minut povaříme. Podle chuti osolíme, přidáme smetanu a dalších 10 minut vaříme. Podáváme s nasekanou pažitkou.

Hlavní jídla a přílohy z ovesných vloček

Houbovo-ovesné „bramboráčky“

Ingredience

  • 50 g mrkve
  • 50 g petržele
  • 50 g kapusty
  • 1 cibule
  • 50 g sušených hub
  • 200 g ovesných vloček
  • ½ litru vody
  • vejce
  • majoránka
  • sůl
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce petrželky
  • olej

Houbovo-ovesné „bramboráčky“ – postup přípravy

Ze všeho nejdříve si připravíme hustou ovesnou kaši. Sušené houby pak na chvíli namočíme do vlažné vody a po dobu asi deseti minut povaříme. Na lžíci oleje zpěníme nakrájenou cibulku a přidáme další zeleninu a podusíme společně doměkka.

Potom vše smícháme – ovesnou kaši, zeleninu, vařené houby a přidáme vejce, sůl, petrželku, prolisovaný česnek a vytvarujeme placičky o průměru cca 5 – 6 cm. Na oleji pak opékáme po obou stranách dozlatova.

Takovéto placičky jsou vhodné buď jako samostatný pokrm, či jako příloha k masu a zelenině.

Placičky z ovesných vloček a zeleniny

Ingredience

  • 150 g ovesných vloček
  • majoránka
  • česnek
  • bylinná sůl
  • sekaná petrželka
  • osmažená cibulka
  • 200 ml vývaru
  • 100 g vařené nebo mražené zeleniny (hrášek, kukuřice, mrkev apod.)
  • olej
  • 2 vejce
Budete mít zájem:  Jak zvolit dobrého psychologa?

Placičky z ovesných vloček a zeleniny – postup přípravy

Všechny uvedené suroviny kromě vajec a zeleniny smícháme a přidáme vývar. Vše dobře rozmícháme a necháme po dobu asi 1,5 hodiny bobtnat. Potom přidáme ještě vejce, zeleninu a dobře promícháme. Podle potřeby dochutíme. Z připravené směsi tvoříme placičky, které osmažíme po obou stranách na oleji.

Ovesné vločky – recepty na sladko

Lívance z ovesných vloček

Ingredience

  • 100 g ovesných vloček
  • 300 ml mléka
  • 50 g hladké mouky
  • sůl
  • 1 vejce
  • 10 g droždí
  • tuk na pečení
  • skořicový cukr
  • ovocná marmeláda
  • tvaroh
  • šlehačka

Lívance z ovesných vloček – postup přípravy

Do části mléka ovesné vločky asi na hodinu namočíme, přidáme mouku, sůl, vejce a kvásek z droždí. Přidáme zbytek mléka a vytvoříme si řídké těsto. Opékáme po obou stranách a podle chuti můžeme posypat ještě skořicovým cukrem, potřeme marmeládou, tvarohem a ozdobíme šlehačkou, případně smetanovým krémem nebo ochuceným jogurtem.

10 receptů jak jíst ovesné vločky chutně

Ovesné sušenky

Ingredience

  • 150 g ovesných vloček
  • 200 ml vody
  • 150 g cukru
  • 240 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička soli

Ovesné sušenky – postup přípravy

Ovesné vločky zalijeme vodou. Po chvíli přidáme ostatní přísady a zpracujeme těsto, které vyválíme a propícháme vidličkou. Formičkou vykrajujeme kolečka nebo i další tvary, které pečeme ve vyhřáté troubě po dobu asi 10 minut.

Zdravé stravování nekončí u ovesných vloček

Ovesné vločky hrají díky svým blahodárným účinkům důležitou roli při každé dietě.

 Chcete-li začít se zdravým životním stylem a nastartovat svůj organismus na hubnutí bez odříkání, jsou pokrmy z ovesných vloček dobrý začátek, ale to samo o sobě nestačí.

Zdravé stravování můžete nastartovat například krabičkovou dietou sestavenou odborníkem na hubnutí. Krabičková dieta šitá na míru vás zasytí, nabije vás energií na celý den a zhubnete po ní bez jo-jo efektu.  

Skutečně chcete smazat komentář?

10 receptů jak jíst ovesné vločky chutně Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody… více o tomto dni 10 receptů jak jíst ovesné vločky chutně Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné… více o tomto dni 10 receptů jak jíst ovesné vločky chutně Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné… více o tomto dni 10 receptů jak jíst ovesné vločky chutně Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné… více o tomto dni 10 receptů jak jíst ovesné vločky chutně Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch… více o tomto dni 10 receptů jak jíst ovesné vločky chutně Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch… více o tomto dni 10 receptů jak jíst ovesné vločky chutně Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se… více o tomto dni

5+1 receptů z ovesných vloček

10 receptů jak jíst ovesné vločky chutně

Aktualizováno 6.2.2019

Ovesné vločky jsou jednou z nejpopulárnějších potravin dneška. Dají se připravit na tisíc způsobů a zároveň jsou chutné a výživné. Proč se vyplatí ovesné vločky jíst a jaké jsou ty nejlepší způsoby jejich úpravy? To se dozvíte v tomto článku. 

Postoj lidí k ovesným vločkám se do značné míry liší. Jedni je doslova milují, druzí se jim zase snaží co nejvíce vyhýbat.

To je ale velká škoda. Ovesné vločky totiž přispívají k celkovému zdraví lidského organismu. Jejich příprava navíc není nijak náročná a lze s nimi vykouzlit o dost více než nudnou anglickou kaši.

Pojďte se spolu s námi podívat na to, proč jsou ovesné vločky tak prospěšné a jaká jídla z nich lze během chvilky připravit. 

Proč jíst ovesné vločky?

Ačkoliv druhů ovesných vloček existuje celá řada (některé dokonce míchají víc druhů vloček najednou), jejich účinky na zdraví člověka jsou veskrze stejné.

Pokud si dáte porci ovesných vloček k snídani, můžete si být jistí, že vaše dopoledne proběhne bez toho, aniž by vás začal sužovat brzký pocit hladu. Zároveň vám dodají energii, vlákninu a mnoho dalších vitamínů a minerálů.

10 receptů jak jíst ovesné vločky chutně

Pokud budete jíst ovesné vločky pravidelně, pak můžete očekávat, že: 

  • Do svého těla dostanete některé z důležitých prvků (jako třeba hořčík, měď, železo, zinek a další)
  • Načerpáte zásobu vitamínů skupiny B
  • Snížíte hladinu nebezpečného cholesterolu
  • Snížíte riziko vzniku cukrovky 2. typu
  • Můžete snížit riziko náhlých srdečních příhod

Mezi další benefity, kvůli kterým se vyplatí o konzumaci vloček uvažovat je také to, že vám mohou pomoci s redukcí váhy. Také je lze používat i ke kosmetickým účelům. (Například ve formě masky.)

Mohlo by vás zajímat:  Je libo sladkovodní či mořské ryby?

5 + 1 receptů z ovesných vloček

Nyní, když znáte zdravotní výhody konzumace ovesných vloček se můžeme podívat na ty nejlepší způsoby, jak z ovesných vloček vyrobit co nejlepší pokrmy.

Vločky s čokoládou a jahodami

Když se vám ráno do ničeho nechce, pak vězte, že nejlepší způsob, jak si zpříjemnit den je, když si vločky připravíte přes noc. Uvidíte, že tyhle vločky s čokoládou a jahodami vás nepřestanou bavit.

Budete potřebovat:1 hrnek vloček, 3 lžíce kakaa, řecký jogurt, 1 a ¼ hrnku mandlového mléka, 1 lžíci medu, 1 lžičku chia semínek, několik větších jahod

Postup:Všechny ingredience až na jahody dejte do mixéru a spojte je do kompaktní hmoty. Tu následně dejte do sklenice či misky a vložte do lednice přes noc. Ráno jen nakrájejte jahody a přidejte je do hotové směsi.

10 receptů jak jíst ovesné vločky chutně

Vločky s banánem a burákovým máslem

Tento recept bude vyhovovat všem, kteří milují spojení banánu a burákového másla. Pozor, vysoce návykové.

Budete potřebovat:půlku banánu, 2 lžíce burákového másla, bílý jogurt, ¾ hrnku mandlového mléka, 1 lžíci medu, 1 lžičku vanilky či vanilkového extraktu; Na ozdobu:chia semínka, několik koleček nakrájeného banánu, skořici

Postup:Banán rozmixujte či rozmačkejte v misce a poté k němu přidejte všechny mokré ingredience. Dejte si záležet, aby bylo vše spojeno do kompaktní hmoty. (Pro rychlejší postup lze rozmixovat.

) Přidejte všechny suché ingredience a znovu spojte. Nakonec směs přikryjte potravinářskou fólií a uložte do lednice. Ráno už jen dotvořte vzhled kaše za pomoci chia semínek, banánu a skořice a můžete podávat.

Pečené vločky s lesním ovocem

Zapečené vločky mohou být variací na klasické cereální tyčinky. Když si je však připravíte doma, budete mít naprostou kontrolu nad jejich složením. Také není problém si takové tyčinky kdykoliv vyrobit.

Mohlo by vás zajímat:  Jak správně zacházet se zeleninou

Budete potřebovat:3 a ½ hrnku vloček, 2 lžičky prášku do pečení, špetku soli, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky mletého zázvoru, ¼ hrnku rozpuštěného másla, 1/3 hrnku medu, 3 vejce, 1 a ¼ šálku mléka, nakrájené jahody, maliny, borůvky a mandle (vše podle chuti a preferencí)

Postup:Předehřejte troubu na 350 °C a jděte připravit směs. Tu vyrobíte tak, že spojíte vločky, prášek do pečiva, sůl, skořici a zázvor. Přidejte rozpuštěné máslo, vejce a med a jemně vpracujte.

Nakonec přidejte mléko a lehce přimíchejte lesní ovoce. Vymažte zapékací misku trochou másla (případně vyložte pečicím papírem) a opatrně do ní do ní vložte směs. Tu pak pečte zhruba půl hodiny.

Před servírováním nechte vločky chvilku vychladnout.

10 receptů jak jíst ovesné vločky chutně

Ovesné lívance s banánem

Hledáte variaci na klasické lívance, jen trochu zdravější? Pak určitě zkuste tento jednoduchý recept, který si zamiluje celá rodina.

Budete potřebovat:½ hrnku mandlového mléka, 2 vejce, 1 bílek, 1 větší banán, 2 lžíce javorového sirupu, 1 a ½ hrnku ovesných vloček, 2 lžičky prášku do pečiva, špetku soli, vanilkový extrakt; Na ozdobu: banán, javorový sirup, čokoládovou polevu

Postup:Do mixéru vložte mandlové mléko, javorový sirup, vejce a extra vaječný bílek, banán, prášek do pečení, vločky, vanilkový extrakt a sůl. Ze všech ingrediencí vypracujte kompaktní hmotu. Nakonec nahřejte pánev s trochou tuku a začněte péct lívance. Jakmile budou hotové, ozdobte je čokoládou, javorovým sirupem či banánem a servírujte.

Budete mít zájem:  Vepřové sádlo a zdraví – dát si ho nebo ne?

Kořeněná ovesná kaše

Recept pro milovníky klasických ovesných kaší, kteří by pro změnu rádi vyzkoušeli něco méně tradičního.

Budete potřebovat:2 a ¼ hrnku vody, 2 hrnky mléka (kterému typu dáte přednost je na vás), 1 hrnek vloček, 1 lžičku čínské směsi 5 koření (skořice, hřebíček, fenykl, anýz, sečuánský pepř, lze ale přidat i lékořici, kurkumu či kardamom), špetku soli, 2 lžíce medu, 4 švestky

Mohlo by vás zajímat:  Dýňová polévka 3x jinak

Postup: 2 hrnky vody a 2 hrnky mléka dejte zahřívat nad plamen. Přidejte vločky, směs koření a špetku soli. Vše promíchejte a nechte povařit.

Poté stáhněte plamen a za občasného míchání redukujte tekutinu zhruba půl hodiny. Do menší pánve mezi tím přidejte med, zbytek vody a trochu odloženého koření.

Do tekutiny posléze vložte nakrájené švestky a takto vařte asi 10 minut. Nakonec vše servírujte společně.

10 receptů jak jíst ovesné vločky chutně

Ovesné sušenky 

Nakonec tu máme recept pro všechny milovníky sušenek. Od teď tedy mlsání jen zdravě.

Budete potřebovat:2 hrnky hladké mouky, prášek do pečiva, 1 hrnek másla, 1 hrnek bílého cukru, 1 hrnek třtinového cukru, 2 vejce, vanilkový extrakt, špetku soli, 1 a ½ lžičky mleté skořice, 3 hrnky vloček

Postup:Do mísy vložte máslo a oba druhy cukru. Přidejte vejce a vanilkový extrakt. Do hmoty dále vmíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a skořici. Nakonec přidejte vločky. Směs nechte na hodinu odpočinout v lednici. Předehřejte troubu na 190 °C a na pečicí papír tvarujte jednotlivé sušenky. Každý plech pečte zhruba 10 minut.

A jaké jsou vaše oblíbené recepty z ovesných vloček? 

Snídaňový hit: Raw ovesná kaše! Zdravé a chutné jídlo se připraví (skoro) samo

Snídat ovesné vločky, například ve formě kaše, je skoro to nejlepší, co můžete udělat. Zdravá, vydatné a chutné jídlo vám po ránu dodá energii a blahodárně působí i na chod trávícího a správný rytmus vylučovacího ústrojí.

Problém je, že instantní kaše jsou často plné přidaných cukrů a většina z nás nemá čas chystat si každé ráno teplou snídani.

Řešením je raw ovesná kaše, která se připraví (skoro) sama, je stejně zdravá a výživná a navíc si ji můžete vzít kamkoliv s sebou! Poradím, vám, jak na ni.

To nejlepší, co můžete v chladných podzimních a zimních měsících snídat, je ovesná kaše.

Miska horkých vloček vařených v mléce a dochucená třeba čokoládou, oříškovým máslem a ovocem, je prostě vynikající, vydatnou, přesto dietní snídaní, která navíc blahodárně působí na lidský organismus.

Tip: Pokud chcete kaši bohatší na proteiny, při vaření do ní rozklepněte vejce. A chcete-li jí sladší, rozvařte v ní rozšťouchaný banán.

Ovesná kaše působí blahodárně na srdce i mozek, podporuje zdravé trávení, reguluje krevní tlak a zlepšuje hladinu cukru v krvi, navíc dokáže zasytit na celé dopoledne, pokud si ji „vymazlíte“.

Problém ale je, že ne každý má na teplou snídani každé ráno čas a instantní ovesné kaše často obsahují přidaný cukr a jejich častá konzumace tak může přispět k nechtěnému přibírání na váze.

I to se ale dá vyřešit – zkuste raw ovesnou kaši, snídaňový hit, který je v zahraničí znám pod názvem „Over night oats“.

Doslova přeloženo to znamená „vločky přes noc“, což dost napovídá o způsobu přípravy této lahodné snídaně. Chystá se totiž večer před konzumací, kdy se do větší skleničky vloží vločky s odpovídajícím množstvím mléka.

Vločky mléko přes noc v chladničce nasají a ráno jsou krásně měkké a vláčné. Pravda, ochudíte se sice o ten teplý element snídaně, ostatní benefity ovesné kaše ale zůstávají zachovány.

Navíc je u raw ovesné kaše výhodou, že se v uzavíratelné skleničce dá přenášet, takže pokud ráno spěcháte, můžete si takto nachystanou snídani v klidu vzít i do práce.

Do kaše se už při přípravě dá přidat mnoho dochucovadel – třeba med či javorový cukr pro oslazení, kakao pro čokoládovou příchuť, nebo semínka a oříšky, které přes noc rovněž změknou.

Pokud patří k veganům, můžete si tuto kaši pohodlně připravit i s použitím rostlinného mléka, efekt je stejný.

K hotové kaši pak jen ráno před servírováním přidáte čerstvé ovoce – a je to dokonalé! Můžete kombinovat různé chutě podle vlastní obliby, my přinášíme náš oblíbený recept, který chuťově připomíná tyčinku Snickers.

RECEPT: Raw ovesná kaše s příchutí Snickers

Co budete potřebovat:

  • 1/2 hrnku ovesných vloček Tip: Použijte jemné ovesné vločky, snadněji se v mléce rozmočí
  • 1 hrnek mléka, může být i rostlinné
  • 1 menší banán
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička arašídového másla
  • 1 lžička kakaa
  • 1 lžička medu
  • Volitelné: 1 nasekané vypeckované datle

Postup: 

Do uzavíratelné skleničky, může být například zavařovací, nalijeme mléko a nasypeme vločky. Dobře promícháme lžící. Přidáme vidličkou rozmačkaný banán, skořici, kakao a med. Opět dobře promícháme. Nakonec přidáme datle, které slouží k doslazení kaše.

Pokud datle nemáte, nebo vám nechutnají, nahraďte je extra lžičkou medu. Skleničku dobře uzavřeme a dáme na noc odpočívat do lednice.

Tip: Při servírování můžeme kaši poklást ještě jedním čerstvým banánem, případně ji posypat kousky nasekané vysokoprocentní čokolády.

Ovesné vločky k snídani – vždy chutně a pokaždé jinak

To, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, se už dostává do povědomí každého z nás. Měli bychom si ale také uvědomit, že není snídaně jako snídaně.

Nejpodstatnější pokrm z celého dne bychom neměli odbývat a rozhodně bychom si měli dát záležet na jeho složení. Jen tak nám může snídaně dodat dostatečnou energii a všechny potřebné látky, které během dne potřebujeme.

Varianty snídaně jsou rozmanité, dnes se však zaměříme na jejich sladkou variantu. Pokud hledáte něco, co můžete konzumovat každý den a přesto se toho nepřejíte, vsaďte rozhodně na ovesné vločky.

Nutričně nabité vločky

Ovesné vločky jsou pro naše tělo lehce stravitelné a obsahují mnoho nutričně hodnotných látek. Oblíbené jsou jak u dětí, tak u běžných dospělých i vrcholových sportovců, protože právě ovesné vločky dokážou v našem jídelníčku udělat velkou parádu za málo peněz.

Vločky obsahují složené sacharidy, které naše tělo tráví postupně, a proto nám dodají energii na mnohem delší dobu, než jiné snídaňové cereálie obohacené o příliš vysoké množství jednoduchých cukrů.

Ovesné vločky jsou také plné vitamínů a minerálů, za zmínku stojí i značný obsah železa. Pokud zařadíte ovesné vločky jako každodenní snídani, vaše tělo nebude strádat, jelikož mu dodáte kvalitní energii na celé dopoledne.

Pokud se rozhodnete ovesné vločky konzumovat syrové, pravděpodobně si je příliš neoblíbíte. Vločky totiž za syrova oplývají škrobově moučnou příchutí, kterou se mohou chlubit i ostatní syrové obilniny.

  • Nepříjemnou pachuť odstraníte rozmočením v ovocném džusu nebo přidáním mléka či jogurtu, díky čemuž si sestavíte i plnohodnotnou snídani, bohatou na všechny potřebné živiny.
  • Mléko nebo jogurt budou ve vaší snídani tvořit bílkovinnou část pokrmu, díky čemuž vás jídlo zasytí na mnohem delší dobu a dodáte svému organismu vše potřebné.
  • Pokud se nechcete spokojit s každodenním máčením ovesných vloček v mléce, přečtěte si následující tipy na snídaně z ovesných vloček, které vás jistě jen tak neomrzí.

Ovesná klasika – kaše

Ovesná kaše se dělá velmi jednoduše, stačí si připravit kastrůlek s mlékem a dát vločky na nějakou dobu vařit. Nezapomínejte však vločky průběžně míchat, velmi snadno se připalují.

Pokud nechcete strávit celé ráno nad hrncem, vložte vločky i s mlékem do větší mísy a nechejte směs ohřát jednu až dvě minuty v mikrovlnce (podle výkonu).

Hotovou kaši můžete dochutit medem, javorovým či agáve sirupem a přidat ovoce, ořechy či jiné zdravé pochutiny. Fantazii se meze nekladou, pokuste se každý den o jinak dochucenou variantu a uvidíte, že této kaše se nedá přejíst.

Domácí müsli

Zapomeňte na kupované müsli plné nadbytečného tuku a cukru a vytvořte si svoje vlastní v pohodlí domova.

Ingredience

  • ovesné vločky
  • semínka a ořechy dle vašeho výběru
  • lžičku soli
  • mletou skořici
  • lžičku kokosového tuku
  • med
  • sušené ovoce dle chuti

Postup

Všechny ingredience smíchejte, poklaďte na pečící papír a dejte do předehřáté trouby na 150 stupňů péct na cca 35 minut dozlatova. Müsli však pravidelně kontrolujte a promíchávejte, abyste zabránili jeho spálení. Po upečení nechte vychladnout, dejte do připravené dózy a vychutnávejte si domácí müsli bez nezdravého tuku a zbytečného cukru plnými doušky!

Budete mít zájem:  Necháváte děti v autě? Hrozí jim kolaps i smrt

Dort ke snídani? Jde to!

Nepůjde však o ledajaký dort, nýbrž dort vytvořený právě z ovesných vloček, který jinak můžete znát i jako„mug cake“.

Ingredience

  • obyčejný hrnek
  • ovesné vločky
  • lžíce vody
  • med na doslazení
  • strouhaný kokos
  • vejce
  • banán
  • kypřící prášek do pečiva

Postup

Vločky je dobré rozmixovat, mug cake ale můžete upéct i z vloček vcelku. Všechny ingredience dobře promíchejte a dejte do předpřipraveného hrníčku. Ovesný „dort“ nechejte péct asi 6 minut v mikrovlnné troubě, poté nechte vychladnout a vyklopte na talíř.

Dortík můžete ozdobit ovocem nebo lžící kvalitního bílého jogurtu. Zdravé, chutné a neuvěřitelně jednoduché, tak vzhůru do toho!

Proč jíst ovesné vločky? Skoncujete se zácpou a zhubnete

Hlavní předností ovesných vloček je vysoký obsah vlákniny a vitaminů skupiny B. Sacharidy obsažené ve vločkách dodají tělu potřebnou energii. Díky tomu jsou vhodné nejen na snídani, ale i před tréninkem. Čím prospívají našemu tělu, vysvětluje Ing.

Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost BONAVITA: „Vláknina má příznivé účinky na zažívání, udržuje tlusté střevo v dobrém stavu, působí proti zácpě a mimo jiné pomáhá při redukci váhy, protože navozuje pocit sytosti.

“ Jejich zdravotní záběr je široký, využije je ve svém jídelníčku sportovec, člověk s nemocemi srdce či cukrovkou, ale jsou vhodné i jako součást dietního jídelníčku při hubnutí.  

Pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu, cukru v krvi a střeva

Oves obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Rozpustná vláknina vytváří viskózní gel, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a stabilizovat hladiny glukózy v krvi. Nerozpustná vláknina pomáhá omezit zácpu a zlepšuje zdravotní stav střev.

Chrání srdce a tlusté střevo

V ovsu se nachází řada antioxidantů známých jako avenanthramidy, u nichž bylo prokázáno, že vykazují protizánětlivou aktivitu a mohou chránit před srdečními chorobami, rakovinou tlustého střeva a ekzémy a vyrážkami. Mohou také hrát roli při kontrole krevního tlaku.

Poskytují důležité vitaminy a minerály

Ovesné vločky bohaté na živiny obsahují thiamin, hořčík, fosfor, zinek, mangan, selen a železo.

Oves neobsahuje lepek

Oves přirozeně neobsahuje lepek, ale u výrobců zkontrolujte, zda jejich produkty nejsou vyráběny pomocí stejného zařízení jako ostatní potenciálně kontaminující zrna. Raději pečlivě čtěte etikety. Samotný oves se pak hodí do bezlepkové stravy.

Pomáhají zhubnout

Oves má schopnost udržet pocit plnosti a tím vám pomáhá regulovat váhu. Zkrátka nemáte déle hlad, ovesné vločky vás zasytí. Avšak pozor, zas byste jich neměli sníst kila. Obsahují také sacharidy, které byste při hubnutí měli držet v mezích. Stejně jako u jiných potravin pamatujte na velikost porcí.

Skvělá příloha

Přestože oves je obvykle spojován se sladkými jídly, jako jsou hnědý cukr a skořice nebo ovoce, ovesné vločky také vytváří perfektní slanou přílohu.

Oves poskytuje texturu podobnou pohance a jeho jemná chuť dá vyniknout různým druhům koření.

Můžete kombinovat ovesné vločky s vašimi oblíbenými vegetariánskými jídly nebo je smíchat se zbytky včerejší večeře, doplnit vejci nebo posypat sýrem a vychutnat si je k snídani i k večeři.

Jak ovesné vločky konzumovat?  

Odborná garantka výživy Ing. Michaela Ryglová doporučuje hned několik způsobů. Ke své standardní přípravě můžete zařadit i její tipy. „Vločky doporučuji střídat. Ovesné občas nahraďte například pohankovými či špaldovými.

Co se týká toho, jak si vločky co nejchutněji připravit, doporučuji klasickou kaši. Ovesné vločky si připravte s vodou, rostlinným mlékem nebo jogurtem. Pro zpestření můžete vločky předem nasucho lehce opražit. Případně můžete využít kaše v sáčku (např.

špaldovou kaši s příchutí cappuccino nebo pohankovou kaši se směsí klikva a višeň od Bonavity). Do kaše přidejte oblíbené oříšky, čerstvé sezónní ovoce nebo trochu sušeného ovoce. K ochucení kaše můžete použít i trochu medu, domácí marmeládu nebo domácí zavařeniny, které nahradí sladidlo i ovoce.

“ Ovesné vločky mají široké využití. Chcete-li si připravit zdravou svačinku ať do práce nebo na cesty, máme pro vás tip.  

Recept do skleničky – Ovesné vločky s čerstvými jahodami

Skvělá svačinka z ovesných vloček Autor: iStock.com

  • Ingredience:
  • 4–5 lžic ovesných vloček (cca 50 g)
  • 150 g jogurtu
  • 1 lžička chia semínek
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • 2 lžíce kešú či jiných oříšků
  • 4–5 čerstvých jahod  

Postup: Smíchejte vločky s jogurtem a chia semínky. Pokud použijete neochucený jogurt, můžete přidat trochu medu, javorového sirupu či jiného sladidla. Vmíchejte do směsi strouhaný kokos a asi dvě nakrájené jahody. Dejte směs do skleničky. Vršek ozdobte zbylými jahodami a oříšky dle chuti.

Další zajímavé články o zdravém životním stylu a mimo jiné i rozhovor s Darou Rolins najdete v aktuálním čísle časopisu Dieta.

Nestíháte jít do trafiky? Kupte si aktuální vydání nebo e-magazín jednoduše na www.ikiosek.cz.

Autor: red

Zázračné vločky: Co se stane, když je začnete jíst denně?

Ovesné vločky obsahují spoustu vitaminů a zdraví prospěšných látek. Jsou skvělé při hubnutí, zajistí vám lepší pleť a přispějí i k prevenci před nepříjemnými zdravotními komplikacemi. Co získáte, když je začnete jíst pravidelně? Těchto pět věcí vás nemine.

Ovesné vločky obsahují obrovské množství vitaminů, antioxidantů a komplexních sacharidů, a proto jsou skvělým dobíječem baterek. Téměř vždy je najdete v jídelníčku sportovců, včetně kulturistů. Jsou ideální nejen po ránu, ale také jako „předtréninkové“ jídlo – představují skvělé palivo před fyzicky náročnými výkony.

„Ovesné vločky nemusíte nutně jíst pouze ráno nebo před tréninkem a ne vždy je musíte připravovat nasladko. Za vyzkoušení stojí i různé druhy placek, slané sušenky nebo karbanátky z ovesných vloček,“ doporučuje Kateřina Hollerová, hlavní trenérka fitness centra pro ženy Contours.

Velký obsahy vlákniny ve vločkách napomáhá lepšímu zažívání a má příznivý vliv na trávicí systém. (Co naopak střevům škodí?) Natáhne do sebe toxiny, usazené ve střevech, čímž přispívá k detoxikaci a očistě organismu. Vločky účinně odstraňují zácpu a snižují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Důležitá je však pravidelná konzumace – po jedné misce zázraky nečekejte.

Nejčastěji lidé zařazují vločky do stravy, protože chtějí zhubnout. A dobře dělají. Ovesné vločky jsou doslova dietní bomba. Kromě lepšího zažívání, vyprazdňování a detoxikace mají totiž ještě další skvělou vlastnost: schopnost absorbovat vodu a navozovat pocit plnosti po dlouhou dobu.

To má na svědomí vláknina betaglukan – částečně se rozpouští ve vodě a ve střevech pak vytváří hustý gel, který snižuje hladinu cukru i cholesterolu v krvi, podporuje růst správných bakterií v trávicím traktu a navozuje pocit plnosti. Po vydatné ovesné kaši proto nebudete mít hlad hodně dlouhou dobu. Nehrozí uždibování ani mlsání – díky vločkám vám bohatě postačí hlavní jídla.

Foto: Punnarong Lotulit, Shutterstock.com

Máte-li v úmyslu zhubnout, určitě začněte jíst ovesné vločky každý den

Polovinou šálku horké vody zalijte třetinu hrnku vloček. Po přibližně pěti minutách přidejte lžičku medu, lžíci jogurtu a bílek. Rozmíchanou směs aplikujte na obličej a přibližně po 15 minutách opláchněte vodou. Podobný recept máme i pro celé tělo: do horké vany přidejte hrnek mléka, šálek vloček a lžíci medu. Tato směs hydratuje a uvolní napjatou pokožku i svaly a příjemně zregeneruje.

Kromě zkrášlujících schopností pomáhají vločky snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu. (Potraviny, které zvyšují krevní tlak.) Budete-li si vločky dopřávat pravidelně několikrát týdně, snížíte si hladinu cholesterolu v krvi a tím i riziko srdečních chorob. U žen je doporučená denní dávka 30 až 40, u mužů 40 až 50 gramů.

„Ovesné vločky se skládají především ze složených sacharidů, z bílkovin a tuku. Jedná se tak o komplexní potravinu, která je vhodná pro každého, kdo se chce zdravě stravovat.

Jejich bonusem je navíc vyšší obsah vitaminu B1, který pomáhá s přeměnou sacharidů v energii, a B6, pomocníkem v boji proti infekcím.

Vitamin E je zase účinný antioxidant mírnící dopad fyzické zátěže na organismus,“ uzavírá Veronika Jandová, trenérka, cvičitelka a poradkyně pro zdravý životní styl.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector