Žlučník v lidském těle – jak funguje?

Tomu jak zlepšit zdraví jater se v ajurvédské a čínské medicíně věnovali léčitelé po tisíce let. V čínské medicíně se říká, že lékař, který ví jak harmonizovat játra, ví, jak vyléčit stovky nemocí.

 Udělejte si chvilku na přečtení nového článku z cyklu CESTA KE ZDRAVÍ, ve které vám každý týden představíme, jak funguje naše tělo a co dělat proto, abychom posílili naše zdraví.

Minulý týden jsme probírali mozek a tento týden připadla řada na játra, které jsou v našem těle nepostradatelný úžasný orgán, který nás zbavuje všeho zlého a ještě se umí jako jediný orgán sám uzdravit.

Játra jsou hlavní orgán detoxikace organismu

Játra jsou hlavním detoxikačním orgánem a během minuty v nich proteče až dva litry krve. Váží cca 1,4 kg a jsou uložené vpravo horní části břicha pod bránicí. Jsou zodpovědné za filtrování toxinů z krevního oběhu a zabraňují jejich usazování v tkáních.

Představte si játra jako motor ve vysavači, když se ucpe příliš mnoho nečistotami, pak přestane vysavač dobře vysávat, tedy fungovat.

Podobně jako, když jsou vaše játra zaneseny příliš mnoho toxiny, začnete být unaveni, imunitní systém nebude pracovat správně, zhorší se kvalita pokožky a začnete mít problémy s trávením, tedy začnete špatně fungovat jako celek.

Žijeme v hektické době plné stresu a toxinů. Jen málo z nás může tvrdit, že nepřijde do styku se znečištěným ovzduším, pesticidy, xenoestrogeny, těžkými kovy. Toxiny jsou obsažené v předmětech naší denní spotřeby (kosmetika, drogerie) i v jídle.

Pokud se nesnažíme minimalizovat expozici toxinů na denní bázi a nesnažíme se žít alespoň trochu zdravým životním stylem (pohyb, zdravá strava, minimalizace stresu), pak se může stát, že játra nebudou zvládat svojí detoxikační úlohu a toxiny se začnou usazovat v těle.

Nutno podotknout, že hromadění toxinů (xenoestrogenů) v těle souvisí také s estrogenovou dominancí.

Žlučník v lidském těle – jak funguje?

Kromě detoxikace organismu játra vykonávají další klíčové úlohy:

  • Jsou hlavním orgánem metabolismu neboli látkové přeměny. Látková přeměna je soubor enzymových reakcí, při nichž dochází k přeměně látek a energií v buňkách. Rozdělujeme na anabolismus (výstavbový proces) a katabolismus (rozkladový proces).
  • Hrají klíčovou roli v metabolismu sacharidů, tuků a bílkovin.
  • Produkují žluč, čímž pomáhají trávení.
  • Produkují některé hormony a některé hormony likvidují (inzulin, steroidní hormony).
  • Jsou zásobním orgánem glykogenu, železa, některých vitamínů a minerálů.
  • Jsou v nich tvořeny bílkoviny krevní plazmy.

Játra mají jako jediný orgán neuvěřitelnou schopnost regenerace vlastní tkáně.

Játra se dokáží sami regenerovat (dorůst) i v tak extrémních případech jako, když zbyde jen 25% tkáně. Z toho vyplývá, že játra vám toho hodně odpustí, ale i tak byste si je měli raději hýčkat 🙂

Žlučník v lidském těle – jak funguje?

Úloha jater v detoxikaci organismu

Jak už jsem psal, jednou z hlavních rolí jater je detoxikace organismu. Všechny látky příjímané nebo produkované tělem (vedlejší produkty metabolismu) se nakonec filtrují skrze játra. Existují 2 fáze detoxikace. Fáze I a II.

Fáze I

Ve fázi I jsou odbourávány chemikálie, jako jsou drogy, hormony, pesticidy a všelijaké další toxiny do méně škodlivých toxinů.

Během tohoto procesu jsou produkovány volné radikály, které by mohly ve větším množství poškodit i jaterní buňky.

Živiny, které podporují fázi I jsou vitamíny ze skupiny B, kyselina listová, glutathion a další antioxidanty (např. vitamín C, zinek, hořčík, molybden, bioflavinoidy).

Fáze II

Ve fázi II jsou odstraňovány nežádoucí látky (toxiny: např: nikotin, kofein, pesticidy, sulfáty, epoxidy, benzoáty) z těla ven a to ve vodě rozpustných látkách, které mohou být snadno vyloučeny žlučí nebo močí.

Mezi živiny, které podporují tuto fázi patří glutathion, n-acetyl-l-cystein, silymarin, kurkumin, SAMe, glycin, molybden, methionin, TMG, DMG, nebo vitamín E a B6. Při tomto procesu jaterní buňky spolu s dalšími látkami (cystein, glycin, síra) mění toxiny na méně toxické látky.

A i při tomto procesu vznikají volné radikály, které mohou poškodit jaterní buňky.

Ve fázi II jsou velice důležití glutathion a SAMe.

Glutathion je jeden z nejsilnějších antioxidantů, který se ve vysokých koncentracích vyskutuje v játrech a skládá se z aminokyselin cysteinu, glutaminu a glycinu. A pomáhá nejen jaterním buňkám před účinky volných radikálů. Tento enzym chrání buňky před toxiny je zásadní pro zdraví imunitní systém a funkci jater.

SAMe podporuje játra skrze metylaci a produkci glutathionu. Je pro tělo hlavním zdrojem methylu a podílí se na mnoha biochemických reakcích v játrech, včetně detoxikace a produkce antioxidantů. Navíc snižuje množství tuku v játrech, které je jednou z hlavních příčin jeho poškození.

Žlučník v lidském těle – jak funguje?

Jak zlepšit funkci jater

1. Vyhněte se nadměrnému užívání alkoholu, léků a drog

Hlavním orgánem odbourávání alkoholu jsou játra. Ty musí po jedné pijatice pracovat přesčas, aby dostaly vše zpátky do rovnováhy. Alkohol můžete, ale s rozumem. Např. 2 dcl červeného vína každý večer. Stejně tak játra zatěžují časté užívání drog či léků.

2. Soustřeďte se na konzumaci protizánětlivých potravin organického původu (bio)

Vaše strava rozhoduje o tom, jak budou pracovat vaše játra. Protože játra štěpí tuky, přeměňují bílkoviny, sacharidy a zbavují se přebytečných látek z krve.

Pro správnou funkci jater je nezbytná nízká hladina cukru s nízkým obsahem toxinů. Vhodnými jsou tedy potraviny s vyšším obsahem vlákniny.

Dle některých studií může vysoké množství antioxidantů a vlákniny dokonce zvrátit poškození nebo onemocnění jater [1].

Zkrátka konzumujte opravdové potraviny nejlépe z bio produkce (maso, ovoce, zelenina), nikoliv průmyslově zpracované potraviny. Bio původ je jeden z mála způsobu jak snížit hladinu pesticidů v těle. Čím méně toxinů v těle bude, tím lépe budou játra pracovat a tím zdravější budou. Podstata zdravého stravování neleží v kvantitě, nýbrž v kvalitě.

Mezi protizánětlivé potraviny podporující funkci jater patří:

  • Hořká zelenina: Hořkost je obvykle známkou toho, že jsou v potravě přítomny prospěšné enzymy, které vyživují játra a stimulují trávení (produkci žluči). Hořké potraviny mají dostatek minerálů a snižují obsah těžkých kovů v krvi. Mezi hořké potraviny patří: pampeliška, kopřiva, rukola, čekanka nebo třeba některé druhy okurek.
  • Probiotické potraviny: Potraviny, které podporují zdraví a pestrost mikrobiomu. Patří sem kefír, kombucha, kimchi nebo jiná fermentovaná zelenina (zavařené okurky, kysané zelí).
  • Listová zelenina: Je nabitá protizánětlivými a antioxidačními látkami. Může zvyšovat hladinu glutathionu, což je jeden z nejsilnějších antioxidantů, který má silné tlumící účinky proti vzniku volných radikálů.
  • Brukvovitá zelenina: Zvyšuje hladinu draslíku a obsahuje indoly, což jsou sloučeniny známé svým protirakovinovým účinkem. Zároveň pomáhají v boji proti estrogenové dominanci. Brukvovitá zelenina (brokolice, květák, atd.) totiž dokáže zvýšit produkci glukosinátů, které pomáhají detoxikovat játra a zvyšují schopnost jater odbourávat z krve karcinogenní látky a těžké kovy. Mezi takové látky patří například indole-3-carbinol, který je zkoumán pro své antikarcinogenní, antioxidační, antiaterogenní a antiestrogenní účinky [2, 3, 4].
  • Zelené rostliny (chlorella, spirulina): Prostřednictvím chlorofylu pomáhají zbavovat se těla toxických látek jako dioxiny přes játra a stimulují produkci antioxidantu superoxid dismutázy.
  • Bylinky (kurkuma, zázvor, koriandr, petržel, oregano): Stimulují produkci glutathionu a působí protizánětlivě. Kurkumin obsažený v kurkumě má širokospektrální použití a jedním z nich je i účinek proti hromadění toxinů v organismu.
Budete mít zájem:  10 skvělých způsobů, jak využít meduňku

Mezi nejhorší potraviny pro zdraví jater můžeme zařadit:

  • Příliš mnoho alkoholu nebo kofeinu.
  • Průmyslově zpracované potraviny obsahující rafinované rostlinné oleje, cukry, umělé barviva a sladidla.
  • Ovoce a zelenina obsahující pesticidy většinou nepocházející z ekologické produkce.
  • Průmyslově zpracované uzeniny obsahující dusičnany.
  • Smažená jídla.

3. Doplňky stravy pro podporu jater

Uvedu vám malý výčet látek a bylin, které mají pozitivní vliv na zdraví jater a odstraňování toxinů z těla.

  • Ostropestřec mariánský a v něm látka zvaná silymarin, která zabraňuje vyčerpání glutathionu v játrech a podporuje zdraví jater.
  • Glutathion je vůbec jeden z nejsilnějších antioxidantů v našem těle, který je produkován játry a bojuje s volnými radikály. Glutathion také pomáhá zbavovat se tělo xenobiotik (cizorodé látky), účastní se se syntézy a opravování nukleových kyselin, odstraňuje toxiny a karcinogeny, podporuje správnou funkci imunitního systému, chrání buňky před oxidativním stresem. Jeho nedostatek je spojený s rychlejším stárnutím, diabetem, skvrnami na pokožce, diabeze a neurodegenerativními onemocněními.
  • N-Acetyl-L-Cystein je prekurzorem jednoho z nejsilnějších antioxidantů glutathionu, který se tvoří v játrech. Účinná látka proti volným radikálům. Je vhodné suplementovat i v případech.
  • Indole-3-Carbinol nebo DIM jsou látky, které jsou zkoumány pro své širokospektrální antioxidační, antikarcinogenní a antiestrogenní účinky. Pomáhá játrům z těla vylučovat karcinogenní látky a těžké kovy.
  • Kurkumin, který má širokospektrální použití a jedním z nich je i účinek proti hromadění toxinů v organismu.
  • Za další zajímavé doplňky stravy, které kombinují sílu bylin a antioxidantů stojí zmínit: SAMe, Liver Refresh, Methionin, Liv.52, DIM, TMG, DMG.

Žlučník v lidském těle – jak funguje?

4. Snižte stresovou zátěž

Každé stresové vypětí má drtivý dopad na váš endokrinní, reprodukční, trávicí a imunitní systém.

Výzkumy ukazují, že změny na ose hypothalamus – hypofýza – nadledvinky způsobené stresem podporují zánětlivou reakci a způsobují poškození jater a mohou přispívat k onemocnění jater [5].

Špatná funkce jater může být spojena s brain fog (mozková mlha), závratí, bolestmi hlavy, křečemi, problémy s menstruací nebo trávením.

5. Cvičte a hýbejte se

Poslední studie ukazují, že cvičení a pohyb snižují zánět a oxidační stres u onemocnění jater souvisejících s obezitou. Pohyb rozproudí srdce a to pumpuje více krve do jater, kde je očišťovaná od nežádoucích látek a zároveň vyživuje játra [6]. 

Mezi další rady, jak si udržovat játra v kondici je vyhýbat se nebezpečným chemikáliím (např. při malování nebo domácím úklidu), provozovat bezpečný sex (vyhnout se přenosným infekcím ohrožující nejen játra), oplachovat ovoce a zeleninu důkladně od pesticidů a v neposlední řadě pít dostatek vody.

Závěr

Klíč ke zdravým a funkčním játrům vede přes zdravý životní styl oproštěný od toxinů, holdování alkoholu, ale i kouření nebo drogám. Játra mají navíc jednu úžasnou funkci a to, že se umí sami regenerovat (uzdravit). Takže na změnu životního stylu není nikdy pozdě. Čím dřív začnete, tím zdravější budete 🙂

Jiří Votava

Žlučník v lidském těle – jak funguje? 

Žlučník – jak funguje a co dělat pro jeho zdraví?

2.11.2020

Pravděpodobně tušíte, že pokud vám žlučník připomene svou existenci, asi to bude mít souvislost s jídelníčkem či celkovým životním stylem. Proč je ale tak důležitý co teda dělat, aby nás netrápil?

Jak žlučník funguje?

Náš trávicí systém je tvořen hlavními a přidruženými strukturami. Do hlavní struktury patří jícen, žaludek a střeva – tedy všechny orgány, ve kterých se rozkládá potrava. Do přidružené struktury patří další neméně důležité orgány připojené k trávicímu traktu – slinné žlázy, slinivka břišní a žlučník. Tyto orgány produkují složky, které jsou nutné k správnému trávení.

Žlučník v lidském těle – jak funguje?

Žlučník přiléhá ke spodní straně jater, přesněji k jejich pravému laloku a tvarem připomíná hrušku. Zdravý žlučník je velký přibližně 8-12 cm. Celý žlučníkový systém se skromě žlučníku skládá z jaterních vývodů a žlučovodů.

I přesto, že se to nemusí na první pohled zdát (zejména proto, že žlučník řadíme k vedlejším orgánům trávicího traktu), má tento orgán velmi důležitou funkci, která začíná už v játrech. Právě játra produkují žluč, která putuje do žlučníku, kde se skladuje.

Co je to vlastně žluč?

Žluč je odpadní produkt jaterních procesů a hraje důležitou roli v trávení tuků, což znamená, že je štěpí. V žlučníku se žluč koncentruje a zahušťuje díky chemickým procesům. Skládá se z velké části z vody, dále obsahuje žlučové kyseliny a cholesterol.

Žluč také slouží k tomu, aby neutralizovala žaludeční šťávy. V žaludku je silně kyselé prostředí, než se ale natrávená potrava dostane do střev, žluč ji neutralizuje.

Jak poznáme, že s naším žlučníkem není něco v pořádku?

Při normálním a zdravém stavu žlučník funguje tak, že pokud sníme něco tučného, ve žlučových cestách se objeví větší množství žluče. Může se ale stát, že žluč přestane odtékat a začne se příliš zahušťovat. Nemocný žlučník se projevuje tak, že se svraští.

Nejčastější onemocnění

1. Žlučové kameny

Nejznámějším onemocněním žlučníku jsou pravděpodobně žlučové kameny. Nemusí se vyskytovat nutně jen ve žlučníku, ale mohou uvíznout ve žlučovodech, nebo se dostat až do dvanáctníku. Projevy onemocnění se tedy liší v závislosti na tom, kde se kameny nachází.

Budete mít zájem:  Adenoidní vegetace u dětí – zbytnělá nosní mandle

Kameny vznikají tím, že se žluč zahustí více než je (doslova) zdrávo, a začnou se vytvářet krystaly, které se následně zvětší a ztvrdnou v kámen. Krystaly jsou tvořeny žlučovými barvivy a kyselinami, ale mohou obsahovat i cholesterol. Jednou z příčin onemocnění tedy může být konzumace jídel obsahujících vysoké množství cholesterolu.

Kolika vs. akutní zánět 

Kolika se projevuje křečovitou bolestí v horní části břicha, nejčastěji pod pravými žebry. Je způsobená zaklíněním kamene ve vývodu a bolest způsobují stahy, které se snaží kamínek protlačit. Kamínek může po nějaké době projít do žlučníku a bolest ustane. O tom, že máte ve žlučníku kameny, nemusíte vůbec vědět. Kolika se též označuje jako žlučníkový záchvat.

Pokud kamínek neprojde a zaklíní se ve vývodu, zablokuje tím průchod žluče. Tento kámen může následně infikovat žlučník a způsobit zánět. Zánět je tak důsledkem přetrvávající koliky. Projevuje se horečkou, celkovou nevolností a zvětšeným břichem. Pokud dochází k opakovaným akutním zánětům, žlučník se naopak začne svrašťovat, zjizví se a může prosakovat.

Dalším místem, kde se kameny mohou vyskytovat, je společný žlučovod – v tomto případě žluč není odváděna z jater, což způsobí, že se žluč začne uvolňovat do krve a postižený má kožní projevy jako při hepatitidě.

V tomto případě se doporučuje operace. Nemusíte se ale hned obávat, že půjdete pod nůž. V případě slabších příznaků lze menší kameny léčit bez operace, kdy se nasadí léky, které kameny rozpustí.

Při větších kamenech se jejich vyjmutí provádí laparoskopií.

Je potřeba zmínit, že žlučníkovými kameny trpí převážně ženy, protože na jejich vznik má vliv ženský pohlavní hormon estrogen. Dále se onemocnění týká převážně lidí s nadváhou, nebo naopak lidí, kteří své tělo trápí častými dietami – to je důvod, proč se žluč zahušťuje, tělo jí totiž k trávení spotřebuje méně než obvykle. 

V případě žlučníkového záchvatu vám lékař nejspíše doporučí dietu, a to obvykle o neslazeném čaji a suchém pečivu. Žádná lahůdka, a proto je nejjednodušším lékem se nepřejídat a jíst vyváženou stravu. Může být doporučena i žlučníková dieta – menší porce a dostatek tekutin.

2. Nádory žlučníku a žlučovodů

Tato onemocnění se naštěstí vyskytují vzácně. Příčinou mohou být právě dlouhodobější problémy se žlučníkovými kameny a chronickými záněty žlučníku. To znamená, že i příznaky těchto onemocnění jsou podobné jako v případě žlučníkových kamenů.

Častou léčbou je vyjmutí žlučníku – v krajních případech se totiž dá žít i bez něj, protože organismus se tomu přizpůsobí.

Jak předcházet problémům se žlučníkem?

Jak bylo zmíněno výše, nejpřirozenějším opatřením pro váš organismus je úprava jídelníčku a vyhýbání se stresu, protože ten je také rizikovým faktorem při vzniku žlučníkových onemocnění. Základním pravidlem je jíst častěji o menších porcích, vyhýbat se tučným jídlům a dodržovat pitný režim. Důležité je nebrat bolesti žlučníku na lehkou váhu a navštívit lékaře.

Další přirozenou cestou je užívání bylinek. Z bylinky je pro detoxikaci organismu nejúčinnější její extrakt, tedy šetrný výluh.

Extrakcí se získávají cenné látky, které jsou v koncentrované podobě účinnější než samotná bylinka.

Bylinky pomáhající při problémech se žlučníkem a játry jsou například zeměžluč, pelyněk, ostropestřec, kořen pampelišky nebo jablečník. Extrakt je na trhu dostupný např. ve formě kapslí nebo jako tinktura.

Pokud nemáte po ruce extrakt, z ostropestřce lze použít jak plod, tak i listy. Tento bodlák usnadňuje trávení a prospívá nejen žlučníku, ale i játrům.

Vhodným jídlem pro detoxikaci jater i žlučníku je artyčok, u nás méně známý druh zeleniny. Nesnadnější je ho uvařit v páře a pokapat pár kapkami citronu a olivového oleje. Dalším receptem je například zapečený artyčok s těstovinami.

***A na závěr jedna perlička – věděli jste, že ne všechna zvířata mají žlučník? Bez žlučníku si spokojeně žijí pštrosi, holubi, papoušci, nebo třeba koně (!).

Autor: Anička

Photo by The Fry Family Food Co. on Unsplash

K čemu nám slouží žlučník?

Žlučník v lidském těle – jak funguje? Vyšetření břicha, ordinace. Ilustrační foto. ČTK/ČTK

Říká se, že žlučník je „tiskový mluvčí“ jater. Žlučníkové kameny léčil už staroegyptský lékař a stavitel první pyramidy Imhotep ve 3. tisíciletí před naší letopočtem. O tom, že kameny trápily už naše pradávné předky, svědčí dobře zachovalé mumie.

Hippokrates označil černou a žlutou žluč za dvě ze čtyř základních tělních tekutin, které řídí všechny pochody v organismu. K léčbě kamenů a zánětů žlučníku používali lékaři například extrakty z dřišťálu nebo rozdrcená semena hlohu. K prevenci se hojně používal olivový olej.

Starověcí Číňané zase s úspěchem prováděli akupunkturu. Učenci ve 12. století označovali žlučník za kuchaře, který „míchá“ potravinami v žaludku. Játra jim připomínala oheň, který pod „žaludečním hrncem“ topí. Později považovali žlučník za hlavní regulátor nálady.

Při jeho poruchách trpěli pacienti melancholií.

Jak to viděl Jessenius

Žluč je tekutina, která se tvoří v játrech mezi jaterními lalůčky. Žlučovými kanálky je odváděna do jaterního vývodu, na který ze strany nasedá dalším vývodem žlučník. To je dutý váček jakoby schovaný pod játry, těsně pod pravým žeberním obloukem.

Svým tvarem žlučník připomíná středověký pytlíček na mince, a to i velikostí, mívá totiž v průměru 8 až 12 centimetrů na délku a 4 až 5 cm na šířku. Žluč se ve žlučníku shromažďuje a během trávení je vypuzována do žlučovodu.

Odtud stéká do dvanáctníku, kde napomáhá trávení.

Pod lupou

Když se podíváte na žlučník pod mikroskopem, uvidíte změť buněk. Stěna žlučníku se dá podle buněčné skladby rozdělit do tří vrstev. Zevnitř je žlučník vystlán sliznicí. Nad ní je hladká svalovina, která je zvnějšku obalená další, ochrannou vrstvou buněk.

Srovnávací anatomie

Žlučník mají i ostatní živočichové s pevnou kostrou, neboli strunatci. Prasklý žlučník např. u kapra dokáže spolehlivě znehodnotit budoucí štědrovečerní krmi – maso nasáklé žlučí je příšerně hořké. Zatímco lidská játra vyrobí denně 0,5 – 0,7 litru žluči, v koňských játrech vznikne denně 2 – 6 litrů. Středně veliký pes vytvoří denně 0,25 – 0,3 l žluči.

Anatomie

Budete mít zájem:  6 typů cvičení, které skutečně pomáhají s bolestmi zad (nejen) bechtěrevikům

Kdybyste si chtěli žlučník nahmatat, museli byste se zhluboka nadechnout a pak při výdechu sáhnout zhruba doprostřed pod pravý žeberní oblouk. Nejtěsnějším sousedem žlučníku jsou játra. Pravý lalok jaterní většinou žlučník zcela překrývá.

Žlučník je svým vývodem napojen na žlučovod, který zprava ústí do dvanáctníku. S dvanáctníkem zleva těsně sousedí slinivka břišní, jejíž vývod do dvanáctníku ústí většinou ve stejném místě jako žlučovod. Toto místo se nazývá Vaterská papila.

Funkce

Žlučník slouží jako rezervoár pro žluč, která do něj přitéká z jater. Když se do dvanáctníku dostane tučná potrava, dostane žlučník chemický a nervový signál a začne pomocí svalových stahů vypuzovat nashromážděnou žluč, která pak ve střevě rozloží ony tučné části potravy, aby se mohly dále vstřebat.

Když nefunguje

Nejčastěji je žlučník postižen tvorbou žlučových kamenů, ať už ve formě jemného písku, několika drobných kamínků nebo jednoho velikého kamene. Kameny mohou ucpat žlučové cesty, navíc však svou přítomností trvale dráždí sliznici žlučníku.

Ta je díky tomu neustále zanícená, neboli buňky sliznice se stále obměňují, přerůstají a bojují se zánětem. Pokud kameny vycestují ze žlučníku, mohou ucpat žlučové cesty.

Někdy dokonce nevycestují žlučovými cestami, ale „prokoušou se“ skrz stěnu žlučníku do sousedních orgánů a vytvoří tak mezi nimi píštěl.

Jak to poznám?

Ucpání žlučových cest se obvykle projeví velmi nepříjemně – vznikne silná, křečovitá (lékaři říkají „kolikovitá“) bolest, nejčastěji v pravém boku. Bolest může vystřelovat až do zad. Mohou se objevit i teploty a zvracení.

Žluč městnající v játrech se částečně dostává do krve, což se navenek (protože tato krev mezitím odteče do zbytku těla, včetně kůže) projeví jako zežloutnutí (ikterus) a svědění kůže. Zánět žlučníku může také bolet a být provázen teplotami.

Pokud je sliznice žlučníku dlouhodobě, řádově roky, drážděná přítomností kamenů nebo písku, může vzniknout rakovina žlučníku, což je jedna z nejzhoubnějších rakovin vůbec.

Vtip na závěr

„Mě ten žlučník zase tak bere,“ lká manžel, „že asi skočím z okna.“ „Proboha, ne,“ protestuje žena, „ještě mi shodíš nějaký květináč.“

zdraví žlučník

  • Autor: uLékaře.cz

Signály špatné funkce jater – Příroda léčí, Blog

Poškození či onemocnění jater může vést i k závažným zdravotním potížím. Naštěstí lidské tělo dokáže upozornit na to, že v organismu nastal nějaký problém.

Mezi signály, že je s játry něco v nepořádku můžeme zařadit dlouhodobou únavu i změny na pokožce

Játra jsou největším vnitřním orgánem a hlavním orgánem látkové výměny a tvoří přibližně 2 % hmotnosti těla. Mají klíčovou roli v metabolismu sacharidů, tuků i bílkovin.

Jsou trávicí žlázou, která produkuje žluč, i žlázou endokrinní, ve které se tvoří některé hormony. Mimo to slouží játra i jako zásobárna, kde se ukládá glykogen, železo a některé vitamíny a minerály. Nezastupitelná je jejich úloha při detoxikaci organismu.

Nachází se v břišní dutině, konkrétně v pravé horní části břicha. Menší část zasahuje i do levé části těla. Zjednodušeně lze říci, že játra pročišťují krev, detoxikují tělo od škodlivých látek a napomáhají odstraňovat vedlejší produkty metabolismu.

V buňkách jater se také tvoří žluč, která je důležitá při vstřebávání tuků a absorpci vitamínů A, D, E i K. Tento orgán nám zajišťuje látkovou výměnu a přeměnu živin. Při poškození jater mohou nastat problémy s plněním všech výše zmíněných důležitých funkcí.

Choroby jater

Choroby jater bývají vyvolané infekcí, nádory či působením jedovatých látek, jako jsou alkohol či drogy. Mezi nejčastější onemocnění patří cirhóza či ztučnění jater, nádor v játrech a žloutenka.

Jaké jsou signály, které byste nikdy neměli ignorovat?

Kožní změny

Problém s játry je v mnoha případech pozorovatelný na naší pokožce. Často jde o zabarvení kůže, případně i nehtů a očního bělma do žluta.

Může za to hromadění látky zvané bilirubin, které nastává, pokud játra dostatečně neuvolňují z těla toxiny. Dalším příznakem je svědivá i velmi suchá pokožka citlivá na dotyk či sluneční záření.

Ve zvýšené míře se může objevit akné, různé ekzemy či další kožní problémy.

Trávicí potíže

Játra jsou součástí trávicí soustavy a jejich poškození má dopad i na procesy trávení. Zhoršená funkce jater může následně zapříčinit hned několik trávicích obtíží.

U člověka se to projevuje například zhoršeným trávením mastných jídel a poruchou zpracování živin. V některých případech může docházet k nepříjemnému pálení žáhy. Postupem času se objevuje i zvracení či nadýmání.

Typickým projevem onemocnění jater bývá také nechuť k jídlu a následný úbytek na váze.

Chronická únava

Dlouhodobé pocity únavy mohou být signálem zdravotního problému, zvláště pokud za nimi nestojí nedostatek odpočinku. Chronická únava je i jedním ze signálů nemocných jater.

Zbystřit byste měli především tehdy, pokud jste vyčerpaní i po dostatečném odpočinku a spánku. Postižení mohou pociťovat slabost, rychlou ztrátu sil, malátnost, či dokonce letargii.

Problém s játry se může projevovat i neschopností udržet pozornost či střídáním nálad. Všechny tyto projevy mohou být způsobeny nesprávnou funkcí jater.

Změny stolice a moči

Narušenou funkci nebo onemocnění jater mohou signalizovat i změny moči. Postižený může mít velmi tmavou moč, což však někdy bývá i projevem nedostatečného příjmu tekutin.

Tmavší moč v ranních hodinách je obvykle v pořádku. Zpozorněte, pokud je moč oranžová až hnědá nebo je velmi zpěněná. Poškození jater se dále projevuje i ve změnách stolice.

Problém může naznačovat příliš bledá nebo krvavá stolice. 

Bolest

Jedním z příznaků onemocnění jater bývají i různé bolesti. Postižený může pociťovat zejména bolest v horní oblasti břicha, případně v podbřišku. Typické jsou prudce vyrážející křeče.

Taková bolest bývá někdy doprovázena pocity tlaku v břiše a nadýmáním. Pokud problém s játry postupuje, objevit se mohou otoky způsobené nahromaděním tekutiny v břišní dutině.

Projevem nesprávně fungující jater bývají i chronické bolesti hlavy, svalů nebo kloubů.

zdroj: http://styl.instory.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector