Zkuste si připravit čaj ze zeleného ječmene

V případě mladého ječmene historie sahá až do dob starého Říma, a dokonce ještě dál.

Mladý ječmen, který je zmiňovaný již v antických textech, je považovaný za nejstarší zelenou potravinu. Dal by se zařadit také mezi nejstarší doplňky stravy.

V tomto článku se o pozoruhodné historii ječmene dozvíte více. Osvětlíme vám také důvody, proč ječmen, především mladý zelený BIO ječmen zařadit do svého jídelníčku.

Mladý ječmen představuje několik dnů staré rostlinky ječmene, které jsou vysoké 10 – 20 cm.

Zelené výhonky se sklízí ve velmi raném stádiu, v době, kdy jsou nabité energií a prospěšnými prvky. Mladý zelený ječmen BIO vyniká obsahem antioxidantů.

Je zdrojem životadárného chlorofylu, mnohých vitamínů, minerálů, enzymů a dalších cenných látek.

Tento blahodárný obsah stojí také za zdraví prospěšnými účinky zeleného ječmene.

Tady je výčet těch nejzajímavějších účinků, tak, jak ho popisuje koučka zdravého životního stylu Ing. Lenka Diblíková, Ph.D. pro server Vitalia.

  • Mladý ječmen je zdrojem chlorofylu a mnoha dalších biologicky aktivních látek ve vyváženém poměru a ve snadno vstřebatelné podobě. Funguje jako energetická vzpruha.
  • Má antioxidační účinky, chrání buňky před negativním působením volných radikálů.
  • Buňky chrání také proti bakteriím, působí antibakteriálně a protizánětlivě.
  • Posiluje imunitu, funguje jako prevence závažných civilizačních chorob.
  • Harmonizuje metabolické procesy v lidském organismu. Podporuje detoxikaci.

Zkuste si připravit čaj ze zeleného ječmene

Nejhodnotnější mladý ječmen pochází z organické (BIO) produkce. Pěstuje se v čisté, na minerály bohaté půdě, pochopitelně bez použití pesticidů nebo chemických hnojiv.

BIO mladý ječmen není tepelně ani chemicky upravovaný. Při jeho zpracování se využívají šetrné přírodní postupy.

Tak si zachovává maximum obsažených fytonutrientů a také svých prospěšných účinků.

TIP: Nejkvalitnější mladý ječmen v BIO kvalitě najdete jako 30 % obsahu směsi zelených superpotravin blendea. 

Mladý zelený BIO ječmen má nejčastěji podobu šťávy. Aby bylo možné ji zpracovat, suší se za velmi nízkých teplot.

Jen tak si může zachovat své cenné nutriční vlastnosti. Šťáva se pak opět ředí vodou a pije jako zdravý nápoj.

Pokud jsou dostupné rostlinky mladého ječmene přímo, dá se šťáva připravovat a konzumovat i čerstvá.

Více se dozvíte v článku o pěstování zeleného ječmene.

Nápoj z mladého ječmene si dnes dopřáváme doma, ale můžeme si ho dát i jinde. Již několik let je nedílnou součástí nabídky restaurací zdravé výživy.

Díky svým účinkům, ale i nepřehlédnutelné zářivě zelené barvě stále znovu a znovu poutá pozornost.

Zřejmě tomu tak je po celá tisíciletí. Ječmen hrál významnou úlohu již ve starém Římě, kde nápoj zelený nápoj také popíjeli.

A nejenom to. Ječmen zde s oblibou konzumovali také v jiných podobách.

Zkuste si připravit čaj ze zeleného ječmene

Jako zdroj síly a vytrvalosti si nápoje a pokrmy z ječmene dopřávali i gladiátoři.

Právě od slova ječmen má také pocházet samotné označení gladiátor. Gladiátoři se dají přeložit jako „ti, co pojídají ječmen“.

Ječmen však rozhodně římští gladiátoři nepojídali sami, inspirací jim měli být staří Řekové a jejich olympijští závodníci.

Ti zase navázali na odkaz od starých Egypťanů. Ve stravě Egypťanů měl být ječmen (spolu s pšenicí) klíčovou složkou.

V teplém podnebí a bahnité půdě podél řeky Nil se ječmenu výsostně dařilo. Do Egypta se přitom dostal z území tzv. úrodného půlměsíce, již v době neolitu.

Šlo o oblast, která zahrnovala dnešní Irák, Sýrii, Izrael, Palestinu a Libanon. Zde má údajně ječmen svůj domov.

Léčivé účinky ječmene popisoval ve své lékařské encyklopedii slavný perský lékař Avicena, zakladatel moderní medicíny.

Doporučoval ječmen pro zdraví například v polévce, jako vývar. Vyzdvihoval také oblíbený asijský nápoj – pečený čaj z ječmene.

Zmínky o ječmenu najdeme v mezopotámské, také indické nebo čínské mytologii. Jako jedna ze základních potravin se ječmen pojí také s Tibetem.

Nejstarší archeologický nález divokého ječmene pochází z doby 8 500 před naším letopočtem.

Na našem území se ječmen pěstuje už nejméně 5 000 let, dokládají to místní archeologická naleziště.

Údajně se k nám dostal prostřednictvím stěhovavých národů z jihovýchodní Asie. Představuje nejstarší pěstovanou obilovinu na českých polích.

Zkuste si připravit čaj ze zeleného ječmene

  • V našich podmínkách nacházel ječmen uplatnění především v podobě mouky, zejména pro výrobu pečiva.
  • Nabýval také podoby ječných krup a krupek, které se využívaly při přípravě různých kaší, dušených pokrmů, polévek apod.
  • I naši předkové však věděli o energií nabitých zelených výhoncích ječmene a jarní ječmen zařazovali do své stravy.

Svou popularitu si po celá staletí udrželo tradiční české pivo, nápoj, ve kterém je ječmen, resp. slad z ječmene, jednou ze základních ingrediencí.

Dnes se pro výrobu sladu využívá až třetina celkové produkce ječmene. Velká část vypěstovaného ječmene se uplatňuje ke krmným účelům.

Ve výživě českých obyvatel ječmen postupem času nahradila pšenice, aby dnes zažíval renezanci, především ve své zelené variantě. 

Pokud je řeč o nápojích z ječmene, nesmíme opomenout ani oblíbený japonský čaj, resp. nečaj.

V Japonsku, také v Korei nebo Číně se totiž z praženého ječmene připravuje speciální čaj označovaný jako mugi-cha, někdy také bori-cha, daimaicha nebo maicha.

Obdobný čaj se popíjí i ve Spojených státech nebo v Evropě, kde se uplatňuje jako náhražka kávy. Neobsahuje kofein, zato se pyšní obsahem antioxidantů a dalších fytonutrientů.

V Itálii si tento ječmenný čaj, resp. kávu můžete dát jako Caffè d'orzo. Připravuje se zde stejným způsobem jako espresso.

Pozor, ječmen však najdeme i v tradiční české kávovinové směsi, která je známá pod názvem melta. Melta obsahuje vedle kořene čekanky a cukrové řepy také drcené obilky žita a konečně i ječmene.

Nápoj z mladého BIO ječmene neprochází žádnou tepelnou úpravou /RAW/, naopak, nese v sobě většinu látek, které se v obilce tvoří při klíčení.

Nese v sobě všechno, co mladá rostlinka potřebuje pro svůj život. Tyto látky pak ochotně přijímá a zužitkovává i lidský organismus.

  1. Prášek, který představuje trvanlivou podobu organické šťávy z mladého zeleného ječmene, se dá jednoduše zakoupit.
  2. Tento sušený prášek pak stačí rozpustit ve sklenici studené vody (cca lžička prášku na 200 ml).
  3. Jak doporučuje výživová koučka, aby došlo k dokonalému promíchání, vyplatí se využít shaker.
  4. Nápoj z mladého ječmene je vhodné popíjet ráno, nalačno, minimálně s hodinovým odstupem od běžně užívaných léků.
Budete mít zájem:  Vitamíny Pro Těhotné Centrum?

Zkuste si připravit čaj ze zeleného ječmene

  • Nedoporučuje se však pacientům po operacích orgánů trávicího traktu, při akutních zánětech hlubokého žilního systému nebo při akutní plicní embolii.
  • Obezřetnost se doporučuje pacientům s poruchou krevní srážlivosti, kteří užívají léky na ředění krve.
  • V těhotenství by se zelený ječmen měl užívat přiměřeně, s ohledem na reakce organismu.
  • Zatímco některé zdroje užívání zeleného ječmene v těhotenství zcela vylučují nebo oficiálně nedoporučují, další v rozumném užívání nevidí problém.

DÁLE ČTĚTE: Existují negativní účinky chlorelly? 

Nakrmte svou pleť zelenými superpotravinami. Odvděčí se vám

Zelené superpotraviny jsou zdrojem celé řady cenných živin: minerálů, antioxidantů, vlákniny a hlavně chlorofylu.

Díky tomuto unikátnímu složení podporují zdravou krvetvorbu, působí protizánětlivě a podporují detoxikaci, regeneraci i hojení. Pokud je zařadíte do svého jídelníčku, uděláte svému organismu velkou službu zevnitř i zvenčí.

Nejenže se významně zlepší váš metabolismus, ale také vaše pleť se vyčistí, rozjasní a omládne.

K nejznámějším zeleným superpotravinám patří především mladý ječmen, řasa chlorella, zelený čaj a listová a košťálová zelenina. Pojďme si jejich blahodárné účinky představit blíže.

Zkuste si připravit čaj ze zeleného ječmene

Mladý ječmen z přírodní lékárny

Mladý zelený ječmen obsahuje minerály, vitaminy, antioxidanty, aminokyseliny a bílkoviny čistě rostlinného původu. Jeho užívání vyrovnává pH v těle a navrací rovnováhu překyselenému organismu.

Pokud trpíte na akné, pak by se měl právě mladý ječmen stát vaší superpotravinou číslo jedna. Při léčbě akné dosahuje totiž skvělých výsledků. Jen musíte počítat s tím, že je třeba užívat ho dlouhodobě (nejméně 6 měsíců) a hlavně: boj nesmíte vzdát, když během léčby zaznamenáte nové projevy akné.

Právě to je totiž znamením, že se poškozená pleť čistí a regeneruje opravdu do hloubky.

Unikátní řasa chlorella

Tato jednobuněčná sladkovodní řasa je významným zdrojem železa, vitaminu E, kyseliny listové, vlákniny a bílkovin. Nejčastěji se používá při detoxikačních kúrách a doporučuje se i jako významný zdroj železa při léčbě chudokrevnosti.

Je známo, že má také pozitivní účinky na metabolismus tuků a cukrů i protizánětlivé a hojivé účinky. Vláknina z chlorelly na sebe váže toxický odpad a pomáhá jej odvádět z těla.

Tím příznivě ovlivňuje celkový stav pleti, a navíc může pozitivně působit i na snížení hmotnosti, což je její další velký benefit.

Zelený čaj pro zdraví pleti

Antioxidanty obsažené v zeleném čaji pomáhají organismu bojovat s volnými radikály ze znečištěného prostředí, ze stresu i z nevhodné stravy.

Všechny tyto faktory si vybírají svou daň nejen na celkovém zdraví organismu, ale přispívají rovněž k rychlejšímu stárnutí pokožky.

Kromě toho je zelený čaj bohatý i na katechiny, což jsou přírodní látky lehce nahořklé chuti, které navracejí pleti její zdravý mladistvý vzhled.

Zkuste si připravit čaj ze zeleného ječmene

Zázračná listová a košťálová zelenina

Zelí, brokolice, květák, růžičková kapusta, listový salát a špenát dodají tělu více živin a mnohem méně kalorií než jakákoli jiná potravina. Kromě toho, že tyto druhy zeleniny působí

Zkuste si připravit čaj ze zeleného ječmene

proti rakovině a pomáhají předejít srdečním onemocněním, obsahují rovněž velké množství látek, které chrání buněčnou DNA před poškozením. Košťálová zelenina obsahuje i přírodní látky, kterým se přezdívá minerály krásy. Ty jsou velmi důležité pro tvorbu kolagenu, který dodává pleti pevnost a pružnost. Zároveň zajišťují pevnost a lesk vlasům a nehtům.

Pečujte správně o pleť

Pokud chcete mít opravdu dokonalou pleť, nestačí jíst jen zelené superpotraviny. Nesmíte zapomínat ani na pravidelnou péči, která zahrnuje tři základní kroky: hydrataci, čištění a výživu.

Jednou za čas dopřejte pleti také peeling a regenerující masku. S péčí vám pomůže skvělá vychytávka – Elektrická pomůcka na čištění pórů.

Můžete také vyzkoušet Čisticí peelingový pleťový gel s výtažkem z aloe a z heřmánku nebo Slupovací čisticí pleťovou masku.

Čaj na hubnutí ze zeleného ječmene a jeho účinky

Relativně před nedávnou dobou se začaly prosazovat různé zelené potraviny, mezi něž se řadí například chlorela nebo mladý ječmen. Zelený ječmen mají v oblibě obzvláště ženy. My se v tomto článku podíváme na konkrétné účinky, jaké zelený ječmen má na lidský organismus.

Zelený ječmen

Zelený ječmen se řadí k takzvaným superpotravinám (superfood), které mají vysoký obsah vitamínů, antioxidantů, enzymů a minerálních látek. Zelený ječmen sice nemá kdovíjak lahodnou chuť, ale jeho účinky na lidské tělo jsou natolik zajímavé, že se to vyplatí přetrpět a zvyknout si. 

Zkuste si připravit čaj ze zeleného ječmene

Díky zelenému ječmenu získá lidský organismus živiny v přirozené podobě, které už žel bohu současná strava nenabízí v dostatečném poměru.

Zelený ječmen se sklízí ještě v raném stádiu, tedy v době, kdy je ještě zelený, jelikož v této době má zrovna nejvyšší obsah užitečných výživných složek, které potřebujeme.

Zelený ječmen se pěstuje globálně po celém světě a na jeho pěstování jsou stanoveny ty nejpřísnější podmínky, kdy se nesmí používat vůbec žádné pesticidy. 

Zelený ječmen prapůvodně pochází z dalekého Nového Zélandu. Pokud porovnáte zelený ječmen s pšenicí, tak zjistíte, že má 25x více draslíku, 5x více železa, 2x více hořčíku a 37x více vápníku, což jsou již na první pohled nesmírně zajímavá čísla.

Zelený ječmen získává mnoho živin a energie ze země, vzduchu, slunce a vody. Zelený ječmen se výrazněji začal využívat před více než třiceti roky. Účinky díky tomu byly popsány v řadě vědeckých studií. Celkově se v zeleném ječmenu nachází podle těchto studií více než dvacet živých enzymů.

Tyto enzymy se hodí pro všechny chemické pochody v našem těle.

Účinky zeleného ječmenu

Lidské tělo potřebuje pro správnou funkci trávicího systému vlákninu a enzymy, jež mají vliv na imunitní systém a metabolismus. Jelikož se jedná o zelenou potravinu, má v sobě obsažený chlorofyl, který vylepšuje krevní obraz, urychluje hojení popálenin a ran, brání zánětům a infekcím. 

Zelený ječmen přispívá svým složením k nasycení organismu a pomáhá s regenerací.

Šťáva ze zeleného ječmene díky svému lehce zásaditému pH obnovuje acido-alkalickou rovnováhu, což znamená, že v zásaditém vnitřním prostředí, jež zelený ječmen v lidském organismu vytváří, se příliš dobře nevede kvasinkám, zánětům, plísním a rakovinným buňkám.

Díky obsahu vitamínů ve šťávě asistuje zelený ječmen s prevencí různých nemocí. Šťáva v sobě má vitamín C, E, B či betakaroten. Obecně vzato zelené potraviny podporují dobrou funkci lidského organismu a nespecifikují se pouze na určité symptomy.  

Zelený ječmen zvládá léčit kožní onemocnění, pomáhá s řešením anémie a problémů s krevním obrazem. Také ho využijí lidé trpící cukrovkou, protože upravuje hladinu cukrů v krvi. Díky svým výjimečným vlastnostem pomáhá v boji proti nadváze a při potížích s vyprazdňováním. Pakliže se chystáte držet půst, můžete se spolehnout na zelený ječmen, který dovede zdárně doplňovat potřebné živiny. 

Obzvlášť v naší době je velice důležitá vlastnost zeleného ječmene – předcházení civilizačním nemocem. Zelený ječmen zdárně zvládá odstraňovat či zmírňovat depresivní nálady. Pokud potřebujete zlepšit spánek, vyzkoušejte zelený ječmen, který vám s nedostatečným spaním může pomoci.

Budete mít zájem:  Pačuli – éterický olej – jaké má účinky na naše zdraví?

Zelený ječmen má i protizánětlivé účinky a může pomoci s poškození svalů, kloubů a šlach. Příznivý vliv zeleného ječmene byl zaznamenán také u celé řady dalších problémů a nemocí. Mezi ně se řadí alergie, revmatická onemocnění, únava, vyčerpání, lymská borelióza nebo třeba záněty močových cest.

Zelený ječmen dokáže napomáhat taktéž s nadváhou, kdy dodává tělu potřebný enzym cytochrom oxidázy.

Najděte si ideální čaj pro vás

Vyzkoušejte zelený čaj Matcha. Je chutný, zdravý a pomáhá při hubnutí

Foto: bunyarit; Shutterstock.com

Chcete se zbavit nechtěných kilogramů, všechno si snadno zapamatovat a být plní elánu? Zapomeňte na kávu nebo energetické nápoje! Existuje něco mnohem lepšího a zdravějšího: čaj Matcha.

Možná jste už potkali někoho s plastovou nádobkou v ruce, jak z ní ucucává sytě brčálový nápoj. Mohl to být zelený ječmen nebo smoothie se sladkovodní řasou chlorellou. Stejně pravděpodobné ovšem je, že šlo o čaj Matcha, který si získává na popularitě nejen mezi nadšenci pro zdravou výživu.

Matcha je speciální japonský zelený čaj. Jedná se o běžný čajovník, který se ovšem pěstuje neobvyklým způsobem. Měsíc před očekávanou sklizní se zastíní tak, že na rostliny dopadá jen asi deset procent slunečního záření oproti ostatním keříkům. Tím, že dorůstají vlastně ve tmě, jejich listy začnou ve zběsilém tempu vyrábět zelené barvivo chlorofyl, což jim dodává nápadně smaragdovou barvu.

Sklizeň probíhá v květnu. Je nutné ji správně načasovat, protože lístky se nacházejí v optimálním stupni zralosti jen pár dní. V dnešní době se už většina čaje na světě sklízí pomocí strojů, ovšem lístky určené na čaj Matcha se stále otrhávají ručně. Přitom se sbírají jen ty zdravé, ideálně velké a výrazně zelené.

Čajové lístky se následně opatrně napařují, suší a třídí podle kvality. Potom se z nich odstraňují stopky a větvičky a nakonec se nakrájejí na drobné kousky. Další fází je mletí, kdy se přísně dbá na hygienické podmínky, a to pomocí žulových mlýnů.

Ty se otáčejí velmi pomalu, aby se čaj zbytečně nezahříval, a neztrácel tak chuť. Jeden mlýnek za hodinu umele zhruba jen 40 gramů čaje, protože lístečky se rozemílají doslova na prach, na částečky o průměrné „velikosti“ asi pět až deset mikronů.

Tím je dáno, že se v ústech doslova rozpouštějí.

Foto: NatashaPhoto; Shutterstock.com

Díky specifickému způsobu pěstování, sklizně i zpracování má Matcha zcela nezaměnitelnou chuť. Na rozdíl od běžných zelených čajů, které bývají poměrně trpké, Matcha chutná jemně a nasládle. Ne každému ale zachutná na první napití. Než si tedy nakoupíte zásoby, raději si jej pořádně vyzkoušejte.

Zelené čaje tradičně patří mezi nápoje, které podporují štíhlou linii. Matcha však rozhodně nemá konkurenci, co se týče zdraví prospěšných látek. Obsahuje značné množství chlorofylu, který pomáhá odbourávat těžké kovy z těla. Je vhodná pro diabetiky, protože snižuje a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Rovněž je zdrojem minerálů, zejména železa, vápníku, draslíku a zinku.

Skutečným unikátem je aminokyselina L-theanin. Ta pomáhá zklidnit mysl, zlepšuje soustředění, paměť i náladu. Jeden hrnek čaje Matcha prý dokáže člověka nabudit i na několik hodin.

Na rozdíl od běžných zelených čajů, které se louhují v horké vodě, se Matcha jen důkladně rozmíchá v teplé vodě a výsledkem je jakoby našlehaný zelený nápoj. I proto má tak silné účinky a výraznou chuť.

Tím ovšem využití čaje Matcha zdaleka nekončí. Můžete ho přidávat do spousty nápojů i pokrmů.

Smoothies, zmrzliny, dresinky na salát, ale také sušenky, pudinky, kaše nebo raw tyčinky, v tom všem se výrazná nasládlá chuť a svěží zelená barva skvěle uplatní.

Často se také přisypává do nejrůznějších dortíků, lívanců, muffinů nebo cukroví. Ostatně, i po Vánocích si můžete podle našich receptů připravit laskominy s oříšky, semínky a ovocem.

Jedinou nevýhodou čaje Matcha pro kuchyňské využití je jeho vyšší cena, která je ale úměrná složitosti jeho pěstování a výroby. Jako zpestření si ho ale určitě může čas od času dopřát prakticky každý.

Vše o mladém zeleném ječmenu

Pokud nejste zastánci polykání tabletek nebo nemáte žalůdek vypít nápoj, kdy se prášek ze zeleného ječmene speciálně upravený smíchá s vodou, tak je tu zlatá střední cesta v podobě čaje.

MLADÝ JEČMEN:

Pomocí této takzvané superpotraviny získá vaše tělo nejen dostatek vitamínů, ale také minerální látky jako je například draslík, železo, vápník, fosfor, hořčík a mnoho dalších. Dále obsahuje aminokyseliny, kyselinu listovou, stopové prvky, enzymy a velké množství chlorofylu.

Díky zelenému ječmenu dostáváme do našeho organismu živiny v přirozené formě, které náš nynější jídelníček nenabízí v dostatečném množství. Pěstuje se na celém světě a na jeho pěstování jsou stanoveny přísné podmínky, kdy se například nesmí používat žádné chemické postřiky.

Takže v zásadě lze o něm říct, že je v BIO kvalitě.

CO NÁM ČAJ ZE ZELENÉHO JEČMENE POSKYTNE:

Tento čaj má blahodárné účinky na naše tělo a stav po psychické stránce, jimiž například jsou:

  • pomáhá při zánětu močového měchýře
  • velmi efektivně pomůže při léčbě neplodnosti
  • posiluje váš imunitní systém
  • zlepšuje trávení
  • dodává energii
  • je dobrý pro klidný spánek
  • pomáhá v boji proti nadváze
  • brání zánětům a infekcím
  • pomoc při detoxikaci škodlivých látek z těla

Jestliže se chystáte kupříkladu držet půst a vyčistit si tělo od škodlivých látek, můžete se spolehnout na tento produkt, protože dovede také doplňovat potřebné živiny. Pozitivní vliv mají i na spoustu dalších problémů, mezi které můžeme zařadit třeba alergie, únavu, vyčerpání nebo také pomáhá odstraňova či zmírňovat depresivní nálady.

Budete mít zájem:  Mýty a fakta o lehké plastové sádře

DÁVKOVÁNÍ A PŘÍPRAVA ČAJE:

Čaj ze zeleného ječmene můžeme také nazvat jako zdroj potřebný pro zdravý životní styl s velkým množstvím vitamínů, minerálů a jiných nutričně významných látek.

Doporučená porce je většinou pití čaje 2x denně. A co se týče přípravy, tak se většinou jeden sáček zalije půl litrem vroucí vody a nechá se deset minut vyluhovat. Samozřejmostí každého produktu je určené dávkování a příprava čaje uvedená na obalu.

DOSTUPNÉ DRUHY NA TRHU:

Bohužel pro nás na českém trhu tyto čaje nenaleznete ochucené, ale jen v provedení čistého zeleného ječmene.

Ale pokud se kouknete na složení různých ovocných čajů, tak si určitě všimnete, že například u jahodového čaje máte minimální podíl jahody, ale spoustu jiných náhradních variant navíc.

Proto bude určitě lepší pro správný efekt použít třeba ovoce čerstvé a netrápit se tím, co vše chybí.

Ať si vyberete čaj, tabletky či prášek pro výrobu koktejlu, tak u všech variant máte jistotu, že se jedná o přírodní produkt, tzv. superpotravinu, která je 100% a vaše tělo i duše budou spokojené. Zelený ječmen je totiž všestranný pomocník pro každého, od narození až po starší generace.

Zelené natě a listy? Ano, jsou plné draslíku a antioxidačních látek

Lidové rčení „Komu se nelení, tomu se zelení“ můžeme lehce upravit na „Komu se zelení, tomu se jarní“. Čím více obohatíte svou stravu o čerstvé zelené natě, výhonky či listové saláty, tím více energie budete mít v období, které nebývá pro organismus jednoduché.

Zkuste pampelišku či lipové listy

Co byste říkali přidat si na talíř kopřivy, potočnici, pampeliškové listy, květy sedmikrásek, medvědí česnek, pažitku, petržel, řeřichu, mladé březové či lipové listy… Ošklíbli jste se, jste ochotni si na chleba či do polévky nasekat ještě tak petržel a šnytlík? Škoda.

„Zelené natě a listy jsou plné vitamínu C, draslíku, antioxidačně působících látek. Je v nich i hodně železa a vápníku, i když tyto prvky jsou hůře pro organismus využitelné,“ uvádí nutriční terapeutka Zuzana Douchová.

Zapomínat bychom neměli ani na kyselinu listovou, která je důležitá zejména při krvetvorbě, podílí se na metabolismu aminokyselin a její nízký příjem zvyšuje podle odborné literatury riziko vzniku depresí.

Pokud jste konzervativní, nechte si doma naklíčit třeba cibuli či kořenovou petržel. Cibulku stačí „píchnout“ do květináře, v případě petržele seříznout vršek, asi tak centimetr, a položit ho do misky s vodou. Během týdne máte nať ke sklizni.

Nebo naklíčená semena

Jde vám mráz po zádech, pokud si představíte, že budete v kuchyni připravovat kopřivy či listy lípy? Zkuste je nahradit naklíčenými semeny. Ať už je to čočka, mungo či trochu netradičně řeřicha, ředkvička či třeba červená řepa.

Můžete si je koupit už naklíčené, pak stačí důkladně propláchnout studenou vodou a přidat ideálně do salátů či jiných pokrmů, ale nevařit, abyste nezničili látky, kvůli kterým si je dopřáváme. Ale také si je nechat naklíčit doma.

„Jsou bohatým zdrojem minerálních látek, vitamínů, enzymů, stopových prvků a rostlinných bílkovin,“ objasňuje Zuzana Douchová.

„Klíčením se v semínku zvyšuje obsah vitamínů a dalších prospěšných látek, některé studie uvádějí, že až o dvě stě procent,“ doplňuje nutriční terapeutka.

Zelený ječmen – domácí

Jste fandové zeleného ječmene, kupujete si prášek a každé ráno si ho mícháte do ranních koktejlů? Zkuste si ho vypěstovat doma, vyjde vás mnohem levněji. Stačí ječmen vysít a nechat narůst do výšky 6 až 10 centimetrů. Stačí ho nůžkami sklidit a vhodit do odšťavňovače.

„Určitě si kupujte zrna ječmene v prodejnách se zdravou výživou, aby nebyla mořená,“ upozorňuje Zuzana Douchová.

Na co teď vyrazit do přírody?

Kopřiva dvoudomálátky v ní obsažené pomáhají upravovat hladinu krevního cukru, působí mírně močopudně, protizánětlivě, podporují krvetvorbu.

Mladé listy kopřivy je možné nasekat do salátu, jíst je můžete čerstvé, šoupnout k mrkvi či jablku do odšťavňovače, případně je spařit horkou vodou, čímž přestanou žahat. Lze je také nasekat do různých jídel – sekané, karbanátků, připravit z nich špenát, udělat si ke snídani kopřivová míchaná vajíčka.

Skvělý je i kopřivový čaj, stačí tři lžíce čerstvých kopřiv přelít 250 ml vroucí vody a po 10 minutách přecedit. Pít se má dva až třikrát denně a po měsíci je vhodné si dát měsíční pauzu.

Potočnice lékařská – najdete ji kolem potoků či rybníčků, dá se však pěstovat i doma.

Látky v ní obsažené posilují imunitní systém, doporučuje se při zánětlivých onemocněních, chudokrevnosti, působí močopudně, stimuluje vylučování žluči, pročišťuje játra.

Ideální je natrhat listy do jiných zeleninových salátů, krásně je ochutí a zpestří, má hořčičnou chuť. Je z ní také možné připravit čaj.

Pampeliškové listy – je potřeba je sbírat hned zjara, kdy jsou křehké a jen nepatrně hořké. Máte-li pampelišky na zahradě zakryjte tak, aby k nim nemohlo světlo.

Do týdne jejich listy zesvětlají, zbělají, a nebudou hořké.

Pampeliška upravuje trávení, hladinu cukru v krvi, stimuluje tvorbu žluči a pomáhá regenerovat játra, podle bylinkářů pomáhá i pacientům s ledvinovými kaménky.

Květy sedmikrásek – kvítky sedmikrásek si můžete nasypat na chleba s tvarohem, „ozdobit“ jimi polévku, různé saláty. Látky v nich obsažené usnadňují trávení, působí močopudně, proti otokům a chronickým onemocněním dýchacích cest.

Březové listydoporučují se při onemocnění močových cest, mají dezinfekční účinky, revmatismu, podporují metabolismus. Připravte si z nich čaj a pijte jej ráno a večer. Tři lžíce listů zalijte 250 ml vody a nechte louhovat 10 minut. Podávat by se měl neslazený.

Lipové listy – používání lipového květu je známé, ale co listy? Jimi si právě teď na jaře, pokud jsou křehké, můžete obohatit zeleninové saláty. Lze je nasekat na chleba místo pažitky nebo ozdobit polévku. Látky v nich obsažené pomáhají při žaludečních problémech, nechutenství či pálení žáhy.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector