Zelený ječmen – jeho úloha v prevenci a léčbě rakoviny

Zelený ječmen – jeho úloha v prevenci a léčbě rakoviny

UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ

Zelený ječmen – jeho úloha v prevenci a léčbě rakoviny

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ

Zelený ječmen – jeho úloha v prevenci a léčbě rakoviny

ESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ

Zelený ječmen – jeho úloha v prevenci a léčbě rakoviny

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ

Zelený ječmen – jeho úloha v prevenci a léčbě rakoviny

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ

Zelený ječmen – jeho úloha v prevenci a léčbě rakoviny

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ

Zelený ječmen – jeho úloha v prevenci a léčbě rakoviny

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ

Zelený ječmen – jeho úloha v prevenci a léčbě rakoviny

Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta aplikovaných věd

Zelený ječmen – jeho úloha v prevenci a léčbě rakoviny

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ

Zelený ječmen – jeho úloha v prevenci a léčbě rakoviny

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA STROJNÍ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ

Zelené potraviny: dvě odborné studie z roku 2018

Období intenzivního tréninku bývá u mnoha lidí spojené se zhoršením imunity. Řada vědeckých studií a experimentů ukazuje, že sportovci (často vytrvalostní atleti), kteří se věnují namáhavému a dlouhodobému tréninku, častěji trpí na výskyt infekcí v horních cestách dýchacích.

Předpokládá se, že jejich vyšší náchylnost k těmto onemocněním (takzvaná imunodeprese) souvisí právě s přílišným a delší čas trvajícím zatížením organismu, které tvrdý trénink obnáší.

Jakýkoli přírodní prostředek, jenž dokáže zvýšit odolnost samotné imunity při sportovní zátěži, je tedy velmi žádaný.

Jedním z nutričních doplňků s prokázaným vlivem na imunitní systém je právě jednobuněčná řasa Chlorella pyrenoidosa.

Její pozitivní přínos pro imunitu sportovců ukázala už například studie s názvem Užívání chlorelly zmírňuje sníženou sekreci SlgA ve slinách účastníků sportovního soustředění Kendó (Otsuki, Shimizu, Iemitsu, Kono), kterou najdete přeloženou ve Sborníku odborných studií Green Ways. Kromě ní se na vliv chlorelly na imunitní systém sportovců během zvýšené zátěže zaměřila také studie, za jejíž realizací stojí Corinna Chidley a Glen Davidson, dvojice vědců z Fakulty tělovýchovy a sportu univerzity v britském Kentu.

Badatelé dle principů experimentální studie rozdělili 26 účastníků do dvou skupin.

Na počátku experimentu oběma skupinám odebrali vzorky slin pro stanovení množství takzvaného imunoglobulinu A (lgA; v tomto případě přesněji jeho sekreční formy – slgA).

Imunoglobulin A neutralizuje antigeny na povrhu sliznic a spolupodílí se na obranném mechanismu sliznic. Potýká-li se tělo s jeho nedostatkem, je náchylnější právě k onemocnění horních cest dýchacích.

Následující čtyři týdny dostávala experimentální skupina 6 g chlorelly denně. Kontrolní skupina pokračovala bez přidání jednobuněčné řasy do jídelníčku. V průběhu 4.

 týdne experimentu proběhl dvoudenní intenzivní intervalový trénink, a to včetně fyzického testu VO2MAX, který je považován za jeden z nejobjektivnějších ukazatelů kondice. Po tréninku byl znovu odebrán vzorek slin.

Další dva týdny pokračovala experimentální skupina s konzumací chlorelly, než došlo k závěrečnému měření.

Podle výsledků konečného testování chlorella zvyšovala u experimentální skupiny vylučování sekretu slgA v klidových fázích před tréninkem a po něm.

Výsledky tudíž naznačily, že Chlorella pyrenoidosa může být pro sportovce prospěšná právě v době před i po intenzivním tréninku a může potenciálně snižovat náchylnost k onemocněním horních cest dýchacích, které přicházejí společně s oslabením organismu po tréninku. U kontrolní skupiny naopak ke zvýšené sekreci ochranných sIgA nedošlo.

Zelený ječmen – jeho úloha v prevenci a léčbě rakoviny

2) Preventivní a terapeutická role funkčních složek ječmene u chronických nemocí

Mladý ječmen je jednou z nejlepších funkčních potravin, která nejen vyživuje lidské tělo, ale zároveň ho zbavuje toxinů.

Ječmen je bohatý na kyselinu gama-aminomáselnou (GABA), flavonoidy (například saponarin nebo lutonarin), superoxid dismutázu (SOD), ale i draslík, vápník, chlorofyl, dietární vlákninu, polyfenoly a samozřejmě celou řadu vitamínů (A, B1, C či E).

Ječmenná tráva díky tomu podporuje spánek, má antidiabetické účinky, reguluje krevní tlak a rovněž má antidepresivní, detoxikační i protizánětlivé účinky. A to zdaleka není vše.

I proto byl zelený ječmen skupinou čínských vědců z nejrůznějších národních univerzit vyhodnocen jako potravina, která může hrát zásadní preventivní a terapeutickou roli také pří léčbě chronických onemocnění. Díky funkčním látkám, jež obsahuje, může konkrétně pomoci při následujících obtížích: 

Poruchy spánku

Jak již bylo řečeno, sušená šťáva z listů mladého ječmene obsahuje vysoké množství GABA (až několikanásobně více než jiné potraviny, v tomto konkrétním případě rýže), vápníku, kalcia a tryptofanu, které podporují zdravý spánek.

Negativní projevy diabetu

Mladý ječmen je schopen zachytit volné radikály kyslíku, snižuje hladinu cholesterolu a hladinu krevního cukru. Například saponarin v něm obsažený se podílí na stabilizaci hladiny glukózy v krvi po jídle. 

Zvýšený krevní tlak

Vzhledem k podobnosti porfyrinových jader chlorofylu a hemoglobinu má chlorofyl významný terapeutický účinek při nedostatku hemoglobinu. Vliv na regulaci (přesněji snížení) krevního tlaku má i zmíněný saponarin. Kromě toho ječmen napomáhá průtoku krve.

Snížená odolnost imunitního systému

Extrakt z listů mladého ječmene má takzvané imunomodulační účinky, tudíž pozitivně ovlivňuje funkci imunitního systému a zvyšuje aktivitu jeho složek.

Poruchy funkce jater

Mladý ječmen chrání játra před zánětlivými reakcemi vyvolanými například alkoholem. Nedostatek výše jmenovaného enzymu SOD (superoxid dismutázy, přesněji CuZn-SOD) navíc může způsobit až rozvoj rakoviny jater.

Deprese

Deprese není jen jedním z nejrozšířenějších psychických onemocnění na světě, ale rovněž bývá spojována s rizikem vzniku rakoviny, demence, obezity či diabetu. Už dřívější studie prokázaly silnou korelaci (prozatím ne kauzalitu) mezi sníženým množstvím kyseliny gama-aminomáselné a výskytem deprese.

Kromě uvedených příkladů podle dané studie napomáhá konzumace zeleného ječmene též při léčbě nádorových onemocnění, léčbě zánětlivých onemocnění, při modulaci metabolismu tuků, při prevenci kardiovaskulárních chorob, onemocnění srdce či zmírnění atopické dermatitidy.

Také dodává tělu antioxidanty, vitamíny, minerály či enzymy. Ječmen tak aspiruje na post vůbec nejlepší funkční potravy a buněčné výživy na světě.

Zelený ječmen pomáhá léčit rakovinu prsou a prostaty, tvrdí studie

Rakovina je jedním z nejzákeřnějších onemocnění. Každý den vědci provádí miliony výzkumů s nadějí na budoucnost bez rakoviny.

Studie zjistila, že extrakt z mladého ječmene může pomoci s léčbou rakoviny prostaty i prsou. Protože chemické protirakovinné léky mají vždy nespočet vedlejších účinků, v oblasti rakoviny prostaty a prsou je lepší bylinná léčba.

NERADI ČTETE? Všechny užitečné benefity zeleného ječmene pro vás zrekapitulovala Květka: 

Pokud chcete ihned začít užívat zelený ječmen, přesně pro vás vyrábíme prémiovou směs zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS včetně ječmene (přesně 30 % obsahu)

  • Kromě zeleného ječmene z čisté německé přírody posílí vaše zdraví i chlorellou, spirulinou a mladou pšenicí.
  • Zelený ječmen sušíme tak, aby vnitřní část rostliny nepřesáhla 42 °C – a byla zachována RAW kvalita, všechny bioaktivní látky i jejich blahodárné účinky.
Budete mít zájem:  Lázně Mšené Komplexní Léčba?

Zelený ječmen zabíjí rakovinné buňky. Je to pravda?

Mladý zelený ječmen ve studii prokázal apoptózu (programovaná buněčná smrt) rakovinových buněčných linií rakoviny prsu a prostaty zvýšením hladiny reaktivních druhů kyslíku (ROS).

Vědci všechny experimenty provedli trojmo, léčbu rakovinových buněk vyzkoušeli různými koncentracemi zeleného ječmene v různých časových intervalech. Ječmen životaschopnost rakovinných buněk snižoval v závislosti na dávce.

Zelený ječmen aktivuje kaspázu i apoptózu rakoviny

Studie dokázala i to, že zelený ječmen aktivuje také kaspázu (potřebnou pro buněčnou smrt) a štěpí poly ADP ribózy polymerázy (RAP) (které se podílejí na několika buněčných procesech – například opravy DNA, genomová stabilita a apoptóza) rakovinných buněk. Tím bylo opět dokázáno, že zelený ječmen skutečně způsobuje smrt rakovinných buněk.

Skutečně může zelený ječmen vyléčit rakovinu?

K měření schopnosti zeleného ječmene snižovat ROS, léčili vědci rakovinné buňky 100 μg/ml ječmene po dobu 1 hodiny. Poté fluorometricky za použití průtokové cytometrie zjistili, že akumulace ROS vyvolaná ječmenem je pro apoptózu pravděpodobně nezbytná.

Přestože chemické složky produkující ROS vyvolávající smrt buněk rakoviny prsu a prostaty vyžadují další výzkum, je tato studie první, která naznačuje potenciál zeleného ječmene zabíjet rakovinné buňky.

Zelený ječmen – jeho úloha v prevenci a léčbě rakoviny

Zelený ječmen má potenciál zabíjet rakovinné buňky a tím i rakovinu léčit

Podrobnosti studie o léčbě rakoviny zeleným ječmenem

Studii vydali 3. května 2017 vědci z oddělení Vědy v Korejské Medicíně univerzity Kyung Hee a oddělení Potravinářských technologií a biotechnologií Korejské národní univerzity dopravy.

Zdroj: Ragha Ashraf

Studie: Extrakt ze zeleného ječmene způsobuje apoptózu rakovinných buněk zvýšením produkce intracelulárních reaktivních druhů kyslíku

Zelené potraviny a jejich vliv na prevenci rakoviny

Jak může mladý ječmen, pšenice, chlorela nebo spirulina ovlivnit organismus a jakou roli může sehrát při prevenci rakoviny.

Nelze samozřejmě říci, že by zelené potraviny byly samy o sobě stoprocentně fungujícím prostředkem prevence této choroby. Na vzniku nádorových onemocnění se totiž podílí celá řada faktorů – od stresu a narušené psychiky, přes znečištěné prostředí a nevhodnou stravu, až po genetické dispozice – a úspěšná prevence znamená vyvarovat se většiny těchto rizik.

Jisté ovšem je, že zelené potraviny obsahují řadu látek s protirakovinným účinkem, pomáhají detoxikovat karcinogeny z těla, mají pozitivní vliv na imunitu a díky antioxidačnímu působení pomáhají chránit DNA buněk před poničením volnými radikály. Důležitou roli hraje i vysoký obsah vlákniny, která je doporučovanou součástí prevence nádorů tlustého střeva.

Mladá pšenice

Například mladá pšenice má schopnost zmírňovat nepříjemné vedlejší účinky nádorové léčby, jako je nevolnost, únava a snížená imunita. A to rozhodně není málo.

Mladá pšenice obsahuje rostlinné hormony, které v laboratorních testech prokázaly schopnost ničit rakovinné buňky.

V pšeničných výhoncích najdeme i laetril, nepříliš známý vitamin B17, který vykazuje schopnost ničit rakovinné buňky, aniž by přitom poškodil ty zdravé.

Často citovaná teorie o protirakovinném působení zelené pšenice se opírá o poznatky laureáta Nobelovy ceny, lékaře Otto Wartburga. Ten totiž prokázal, že rakovinné buňky velice dobře prospívají v prostředí chudém na kyslík. Pokud jsou tedy tkáně a orgány dostatečně zásobovány krví a kyslíkem, je riziko vzniku zhoubného bujení o poznání nižší.

Mladá pšenice má díky obsahu chlorofylu, železa a dalších živin výrazně pozitivní vliv na krvetvorbu a schopnost krve přenášet kyslík.

Pokud tedy její konzumaci spojíme se správnou technikou dýchání, dostatkem pohybu, který stimuluje krevní oběh, a úpravou jídelníčku (vysoký příjem tuků ve stravě například připravuje tělo až o 25% využitelného kyslíku), uděláme pro svoji ochranu před rakovinou opravdu hodně.

Další výzkumy naznačují, že enzymy v mladé pšenici mají výrazný antimutagenní potenciál, což znamená, že přispívají k ochraně buněk před mutacemi, které mohou vést k rozvoji rakovinného bujení. Dr.

Judy Ford, genetička, která přes 30 let pracuje ve výzkumu rakovinného bujení, zase tvrdí, že v prevenci rakoviny hraje významnou roli kyselina listová a vitamin B12.

Ty totiž podporují schopnost buněk opravovat poničený genetický materiál a navíc pomáhají v krvi redukovat hladinu metabolického produktu jménem homocystein, který se významnou měrou podílí na vzniku srdečně cévních onemocnění.

Mladá pšenice je přitom zdrojem jak kyseliny listové, tak i vitaminu B12.

Odborníci se shodují, že za nárůstem výskytu někerých typů rakoviny v posledních desetiletích stojí především dva faktory: strava chudá na živiny, a zvýšené množství toxinů z potravy, vody, ovzduší a předmětů denní pořeby.

První faktor přitom negativně ovlivňuje schopnost těla bránit se proti rakovinným procesům, druhý pak může přímo způsobovat změny genetického materiálu buněk našeho těla.

Mladý ječmen

Studie protirakovinných účinků mladého ječmene obsahují poznatky o tom, že enzymy obsažené v mladém ječmeni dokáží neutralizovat látky označované jako Try-P1 a Try-P2. Ty se vyskytují v opékaném mase a rybách a jsou až 20x více karcinogenní a mutagenní, než škodliviny obsažené v tabákovém kouři.

Zelený ječmen dále obsahuje enzym peroxidáza který dokáže neutralizovat toxický efekt látky jménem BHT obsažené v mléce a tepelně upravovaném mase. Zelený ječmen doporučován také jako prvek prevence v obraně těla před zhoubným bujením a hraje kladnou roli i v lepším snášení chemoterapie a radioterapie.

Biolog Jasuo Hotta z univerzity v Jižní Karolině pro změnu zkoumal opravný efekt mladého ječmene na poničenou DNA, což je schopnost v ochraně před rakovinou obzvláště důležitá.

Když aplikoval mladý ječmen do buněk se zničenou DNA, byly schopny samy opravit svá poškození dvakrát rychleji než skupina konrolních buněk odkázaných pouze na vlastní opravné mechanismy.

Mladý ječmen také obsahuje mimořádně vysoké množství mukopolysacharidů, které přímo ovlivňují schopnost imunitních buněk bojovat s rakovinou. Dr. Allan L. Goldstein z univerzity ve Washingtonu zase prokázal schopnost mladých listů ječmene zpomalovat růst nádorových buněk prostaty.

Spirulina

Také spirulina může hrát podstatnou roli v prevenci nádorových onemocnění . Zde jsou výsledky některých z nich: Ve studii z roku 2002 byla například spirulina podávána mužům mezi 40 a 65 lety.

Po čtyřech týdnech byl u poloviny z nich zaznamenán výrazný nárůst počtu imunitních buněk, které jsou zodpovědné za obranu proti zhoubným nádorům. Výzkumy indických vědců zase prokázaly, že zvířata krmená přídavkem spiruliny lépe bojují s rakovinou.

Také leukoplakie, stav, z něhož se často vyvíjí rakovina ústní dutiny, reaguje na užívání spiruliny velmi dobře. Indičtí vědci zjistili, že tyto bělavé skvrny, které se často vyskytují u kuřáků a osob žvýkajících tabák, mohou být kompletně potlačeny či zmírněny užíváním 1 g spiruliny denně.

Více než polovina sledovaných mužů byla navíc zcela bez příznaků leukoplakie i rok po skončení užívání spiruliny.

Výzkumy čínských vědců z let 1988-91 zase prokázaly protirakovinné působení polysacharidů obsažených ve spirulině. Ty totiž podporují opravy DNA buněk poničených např. radiací, a zároveň potlačují rozmnožování buněk některých typů nádorů. Spirulina rovněž pomáhá zlepšit funkce imunitního systému po chemoterapii a radiotrapii a celkově zlepšit toleranci léčby.

Budete mít zájem:  Alergie Na Dalacin C?

Chlorela

Chlorela zase díky podpoře imunity a dalším příznivým vlastnostem však může hrát určitou roli nejen v prevenci rakoviny, ale i v podpoře její léčby. Kromě toho je schopna organismu pomoci vyrovnat se s nepříjemnými vedlejšími efekty.

Naše tělo je za normálních okolností obdařeno výkonným imunitním systémem, který je schopen potencionální rakovinné buňky rozpoznat a zničit (na těchto procesech se podílejí především tzv. makrofágy a T-buňky).

Pokud je ale oslabeno, ať už v důsledku stresu, škodlivin z potravy a ovzduší, špatné výživy či zvýšeného množství škodlivých volných radikálů, obranné procesy fungují hůře a riziko vzniku rakoviny stoupá. Právě chlorela je přitom schopna tyto přirozené mechanismy těla výrazně posílit.

Řada výzkumů na toto téma proběhla zejména v Japonsku, kde na chlorelu zaměřili vědci pozornost již v době po výbuchu atomových bomb v Hirošimě a Nakasaki.

Postupně například zjistili, že chlorela stimuluje v těle produkci interferonu – imunitního faktoru, který ukazuje schopnost těla bojovat s rakovinou. Kromě toho také zvyšuje aktivitu makrofágů a T-buněk.

Laboratorní studie navíc naznačují, že obsažené glykoproteiny mají přímý protinádorový účinek.

Studie provedená na Medical College ve Virginii zase ověřovala účinky chlorely přímo na lidských dobrovolnících. Pacienti, kteří trpěli rozvinutou fází velmi agresivního a většinou smrtelného typu nádoru mozku, dostávali vedle běžné léčby také 20 g chlorely denně.

Ačkoliv u žádného z nich nedošlo k vyléčení (to je možné jen tehdy, je-li léčba zahájena ve velmi časném stádiu nemoci), bylo u všech zaznamenáno výrazné zvýšení imunity. Ta je přitom za normálních okolností protinádorovou léčbou potlačena, takže výrazně narůstá riziko infekcí.

Pacienti užívající chlorelu však ve srovnání s kontrolní skupinou trpěli virózami a respiračními infekcemi mnohem méně a také se celkově cítili silnější.

Vláknina z buněčných stěn chlorely je navíc velmi důležitou součástí prevence vzniku nádorů tlustého střeva, které jsou druhým nejčastějším typem rakoviny.

  • Mohlo by vás zajímat:
  • Kompletní nabídka zelených potravin
  • Jak působí zelené potraviny při hubnutí?
  • Kdy je vhodné užívat zelený ječmen?
  • Věčný spor u zelených potravin: odšťavňovat nebo sušit?
  • Zelené potraviny a jejich příznivý vliv na trávení

Perspektivy koenzymu Q10

26.7.2010

Koenzym Q10 je účinný endogenní antioxidant, který vzniká a působí přímo v těle. Je zároveň nepostradatelnou složkou při tvorbě energie (ATP) v mitochondriích všech buněk. Je všudypřítomný v přírodě a nachází se v téměř každé buňce včetně buněk kožních.

  Už dlouho je známo, že jeho snížené hladiny se objevují při mnohých onemocněních. Na základě tohoto poznatku se doporučuje jeho doplňování při srdečněcévních onemocněních, svalové dystrofi i (slabosti), cukrovce, mužské neplodnosti a jiných potížích.

V současnosti se však vytváří nový prostor pro dlouhodobé užívaní koenzymu Q10 ve formě doplňků stravy, zejména v těchto stavech: 

LÉČBA STATINY A KOENZYMEM Q10

Statiny, to je skupina léků, která se užívá ke snížení hladiny cholesterolu, tím i k prevenci infarktu myokardu a mozkové mrtvice. Při jejich dlouhodobém užívaní se však výrazněji snižuje hladina koenzymu Q10 v organizmu.

Vysvětlení: účinek některých statinů spočívá v inhibici syntézy (zabrzdění tvorby) kyseliny mevalonové, která snižuje hladinu cholesterolu. Samotná mevalonová kyselina je však potřebná pro syntézu koenzymu Q10.

Proto se při dlouhodobém podávaní statinů doporučuje suplementace koenzymem Q10, která tu má logické opodstatnění a je žádoucí.

POZITIVA PŘI LÉČBĚ RAKOVINY

Nové studie vyzdvihují významný pozitivní vliv koenzymu Q10 a jeho možné využití při léčbě rakoviny. Nejnovější studie německých vědců zkoumala vliv chemoterapie (způsob léčby rakoviny velmi účinnými chemickými léky) na plazmatické hladiny koenzymu Q10.

Vzhledem k tomu, že koenzym Q10 je antioxidant, se předpokládá, že se jeho koncentrace se po dobu chemoterapeutické léčby následkem vysokého redox-stresu změní. Skutečně se zjistilo drastické zvýšení hodnot koenzymu Q10 v plazmě. Tento vzestup v redukované formě znamená, že dochází k jeho uvolnění z poškozených buněk do plazmy.

Ztráta koenzymu Q10 z buněk může být jasným podnětem pro užívání koenzymu Q10 po dobu chemoterapie tak, aby se udrželo optimum energetického potenciálu v buňkách a i jejich aktivní antioxidační stav potřebný pro zotavení organizmu nemocného. Lze to považovat za důvod pro užívání koenzymu Q10 při léčbě rakoviny? Zdá se, že ano.

Jedna z nejznámějších forem rakoviny, melanom kůže, se nejběžněji řeší chirurgickým zásahem. I přes dobré výsledky chirurgické léčby je určitým zklamáním, že farmakologická léčba nevede k porovnatelným výsledkům.

Nejčastěji používaným lékem při této diagnóze je synteticky připravený interferon (přirozený interferon se vytváří v těle a jeho úlohou je pomáhat při odstraňovaní infekcí a nádorů).

V předcházejícím období se dokázalo, že i v buňkách melanomu u pacientů s tímto typem rakovinového bujení se nacházejí nižší koncentrace koenzymu Q10 než ve zdravých buňkách.

Po dlouhodobém nepřerušovaném podávání (3 roky) kombinace nízké dávky rekombinantního interferonu alfa-2b dvakrát denně a koenzymu Q10 (400 mg denně) u pacientů s melanomem v I. a II. stádiu po chirurgickém zákroku se toto kombinované užívaní vyhodnotilo na základě návratnosti výskytu onemocnění po pěti letech. Výsledky ukázaly, že dlouhodobé podávání rekombinantního interferonu v kombinaci s koenzymem Q10 vykazuje statisticky významnou sníženou návratnost onemocnění v porovnání s podáváním interferonu samotného. 

SRDCE

Mnoho vědců si už delší dobu uvědomovalo, že v srdečních buňkách po infarktu myokardu je třeba podpořit tvorbu energie a rovnováhu oxidačních a antioxidačních dějů.

Když dojde k infarktu na srdci, dodávka krve v postižené části koronární sítě se zastaví a po obnovení dodávky se srdeční buňky mohou poškodit při procesu nazvaném ischemicko-reperfúzní poškození z takzvaného oxidačního stresu.

Ve snaze předejít ischemicko-reperfúznímu poškození se zkoumaly mnohé účinné léky, ale i přírodní látky ve formě doplňků stravy (N-acetylcystein, betaglukan a koenzym Q10).

Ukázalo se, že tyto látky mají účinnou antioxidační a protizánětlivou kapacitu na zabránění reperfúzního poškození buněk. Z tohoto důvodu se znovu doporučuje dlouhodobé užívaní koenzymu Q10 po překonaném infarktu myokardu na vytvoření vyrovnaného oxidačně-redukčního potenciálu buněk a tvorby energie. 

TINNITUS (HUČENÍ V UŠÍCH)

Budete mít zájem:  5 tipů, jak přežít noční směny

Tento stav je známý zejména starším lidem. Vyskytuje se často i u mladších lidí a má různé podoby (hučení až pískání), které výrazně ovlivňují kvalitu života. Tinnitus není choroba, ale příznak, to znamená, že je přítomný při více onemocněních.

Ve snaze pomoci velkému množství pacientů trpících tímto symptomem se udělala studie, ve které se sledovaly plazmatické hladiny koenzymu Q10 a celková hladina antioxidantů před začátkem suplementace koenzymem Q10, po dobu jeho podávání a nakonec po určeném období podávání.

Ukázalo se, že počáteční nízké hladiny se při podání zvýšily a zůstaly dlouhodobě zvýšené u více pacientů. U pacientů, u kterých byl zaznamenán výrazný vzestup hladiny koenzymu Q10, se pozoroval jasný ústup příznaků tinnitu.

Dlouhodobé podávání koenzymu Q10 může výrazně snížit projev tinnitu a dokonce vést k jeho úplnému vymizení. 

VYUŽITÍ KOENZYMU Q10 V KOSMETICKÝCH PŘÍPRAVCÍCH

Tento boom je založený na poznatku, že koenzym Q10 jako účinný antioxidant je schopný regenerovat pokožku zevnitř tím, že zabraňuje působení volných radikálů, které svým agresivním působením narušují celistvost buněčných membrán. Narušením buněčných membrán se ve zvýšené míře z buněk ztrácejí kolagen a elastin, což způsobuje, že pokožka ztrácí elasticitu a vytvářejí se na ní vrásky.

Kosmetické přípravky s koenzymem Q10 a místním účinkem na pokožku mají mírnou nevýhodu v tom, že dostupnost koenzymu Q10 v pokožce je nižší než při vnitřním podávaní ve formě tablet, kapslí apod. Je to pro nerozpustnost koenzymu Q10 ve vodě, ale i pro širší používaní masťových základů.

Zásluhou moderních technologických postupů při přípravě kosmetických krémů se tento nedostatek určitě bude minimalizovat. Na základě tohoto textu můžeme říct, že prostor pro doplnění organizmu koenzymem Q10 se neustále rozšiřuje.

Současné stále vyšší zdravotní povědomí obyvatelstva a zodpovědnost za vlastní zdraví vytvářejí předpoklady, že spotřeba doplňků stravy, které výrazně zlepší kvalitu života, průběh chronických onemocnění a celkový zdravotní stav, to všechno se bude neustále zlepšovat. 

Koenzym Q10 naleznete v naší nabídce.

Energy Flavocel 150 tablet

Podrobný popis produktu

Flavocel je bioinformační přípravek obsahující koncentrovaný extrakt z ibišku súdánského obohacený o vitamin C, glykosidy ze stévie sladké a speciální směs éterických olejů. Přípravek je vhodným zdrojem vitaminu C. Doporučuje se v období zvýšeného výskytu nemocní z nachlazení, chřipek, při rekonvalescenci organismu i proti působení oxidačního stresu.

Doporučuje se pro osoby které chtějí podpořit imunitu, osvěžit organismus, požadují antioxidační účinky a chtějí preventivně chránit své tělo vůči infekci.

 Dále jej mohou používat osoby, kteří chtějí díky obsahu vitaminu C podpořit syntézu kolagenu, zlepšit pružnost cévních stěn nebo třeba zvýšit vstřebávání železa.

Výrobek obsahuje jako přírodní sladidlo stévii, která se používá jako nekalorická náhražka cukru. Přirozeně sladí a nemá vliv na kazivost zubů.

Energetické působení Flavocelu podle principů TČM

Flavocel harmonizuje především energetické dráhy ledvin, močového měchýře, tří zářičů (tří ohnišť), plic, srdce a sleziny.

Bioinformace jsou frekvence, které napodobují řídicí frekvence podkorových center mozku, regulující vegetativní nervovou soustavu a činnost vnitřních orgánů. Jejich působením dochází k vyrušení negativních informací a vyvolání zpětného regeneračního procesu.

Účinky Flavocelu:

Podrobné informace o tomto produktu není možné je zveřejnit z důvodu nařízení Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o zdravotních tvrzeních. V případě zájmu se obraťte na centra Energy, zavolejte nám anebo nám napište. 

Složení Flavocelu

Ibišek súdánský: je jednoletý keř z čeledi slézovitých. Je zdrojem přírodního vitaminu C, organických kyselin, fytosterolů a flavonoidů. Jeho extrakt má silný antibakteriální efekt.

Podporuje imunitu, má antioxidační schopnosti. Fytosteroly snižují cholesterol a brání aterosklerotickým změnám ve stěně cév. Vzhledem k vysokému obsahu ovocných kyselin má výtažek lehce projímavý a močopudný efekt.

Účinkuje příznivě proti zánětům močového měchýře, ledvin a prostaty.

Flavonoidy patří do skupiny látek zvaných polyfenoly. Jsou obsažené prakticky ve všech rostlinných buňkách, nejčastěji ve formě přírodních rostlinných barviv. V přírodě doprovázejí vitamin C. Plní u něj ochrannou úlohu a zvyšují jeho účinek. Přírodní flavonoidy vykazují účinky antivirové, antibakteriální, antioxidační a protizánětlivé.

Medicína jejich syntetické formy využívá pro výrobu léků na křečové žíly a hemoroidy. Flavonoidy pozitivně ovlivňují metabolismus cholesterolu a tuků v organismu. Snižují riziko vzniku aterosklerózy, srdečního infarktu a mozkové mrtvice.

Příjem potravin obsahujících přírodní polyfenoly může chránit organismus před nádory plic, trávicího traktu, prsu a prostaty.

Vitamin C: je nezbytným doplňkem stravy, neboť si jej lidské tělo nedokáže samo „vyrobit“. Ve Flavocelu je přítomna dobře vstřebatelná, levotočivá forma vitaminu C (kyselina l askorbová).

Zvýšený příjem vitaminu C je nutný u obyvatel ve městech, kuřáků, dětí v období růstu starších lidí a žen s hormonální antikoncepcí. Vitamin C plní v organismu řadu funkcí.

Jedná se o významný antioxidant, posiluje imunitní systém, podporuje činnost enzymů, tvorbu hormonů a přenos nervových vzruchů. Podílí se na metabolismu železa, podporuje vstřebávání minerálů. Je nezbytný pro růst a regeneraci zubů, dásní, vaziva, cév a kostních buněk.

Podporuje tvorbu kolagenu, dobré hojení ran, zlepšuje kvalitu pokožky. Důležitá je rovněž jeho „sorpční“ vlastnost – schopnost navázat a vylučovat z organismu některé toxiny a těžké kovy.

Éterické oleje:

Eukalyptus – silice z dřeva a listů působí dezinfekčně, podporuje vykašlávání a snižuje horečku.Extrakt z grapefruitových jadérek – účinkuje proti virům, baktériím a plísním. Využíván je u infekcí dýchacího ústrojí, urologických i gynekologických zánětů.Kardamom – plody působí dezinfekčně, protizánětlivé a močopudně.Kopaiva – silice dezinfikují sliznice průdušek, plic a močových cest.

Stévie sladká: je tropická rostlina, používá se jako nekalorická náhražka cukru. Přirozeně sladí, snižuje krevní tlak, reguluje činnost slinivky břišní a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Nemá vliv na kazivost zubů.

Doporučené dávkování

Dospělí: 1–2 tablety denně, nejlépe před jídlem

Děti (od 3 do 12 let): 1 tableta denněV obou případech následuje po 3 týdnech užívání 1 týden pauza.Nepřekračujte doporučené denní dávkování!Během užívání přípravku doporučujeme zvýšit příjem tekutin.

Upozornění: Výrobek není určen pro děti do 3 let. Flavocel neobsahuje cukr, takže je vhodný i pro diabetiky. Doplňky stravy nejsou určeny k používání jako náhrada pestré stravy.

Způsob skladování: Uchovávejte v suchu a temnu při teplotě 10–25 oC, chraňte před mrazem. Ukládejte mimo dosah dětí.

TENTO VÝROBEK JE SCHVÁLEN JAKO DOPLNĚK STRAVY. NENÍ LÉKEM,NELZE JEJ ZA PŘEDEPSANÉ LÉKY ZAMĚŇOVAT ANI NEMÁ SCHVÁLENÉ LÉČIVÉ ÚČINKY.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector