Zdravé cukroví, co nevypadá zdravě a chutná

Pokud se Vám článek líbí, oceňte ho!

Líbí se mi to! Už se mi to nelíbí!

Zdravé cukroví, co nevypadá zdravě a chutná

Zaměřte se na mouku. Většina cukroví ji obsahuje, nenutím vás ji vynechávat, ale zvažte, jakou mouku vyberete. Klasickou hladkou mouku můžete plně nahradit najemno mletými ovesnými vločkami.

Vybírat můžete také z celozrnných špaldových nebo pohankové, které dodají pokrmu jemnou oříškovou chuť. Pozor si dávejte při použití žitné mouky, ta pojme velké množství vody, hodí se spíše na chleba.

Pokud máte obavu hned zaměnit mouku absolutně, namixujte si klasickou hladkou s celozrnnou variantou.

Proč je to dobré? Celozrnná mouka obsahuje větší podíl vlákniny, která vás rychleji a na delší dobu zasytí, navíc pomáhá udržet stálou hladinu cukru v krvi – nebudou vás tak po hodince přepadat nezvladatelné chutě na další várku cukroví.

Slaďte zdravě

Zdravé cukroví, co nevypadá zdravě a chutná

Čím osladit? Možná jste četli, že je vhodné nahradit cukr medem nebo jinými sirupy. Já to úplně nedoporučím, protože je to v podstatě to samé v bledě modrém. Snížit energetickou hodnotu však můžete za použití sladidel – klidně přírodních, jako je třeba stévie.

V případě, že pečete, poradím vám spíše sukralozu, která je vyráběna z cukru, ale má mnohem vyšší sladivost, tím pádem ji použijete mnohem méně a ušetříte hromadu kalorií.

Navíc je i tepelně stálá, takže se vám nestane, že by při pečení vaše cukroví ztratilo sladkou chuť.

Nahraďte máslo tuky z ovoce

Zdravé cukroví, co nevypadá zdravě a chutná

Jaký tuk? Cukroví většinou bývá plné másla nebo sádla. Nemám nic proti využití těchto ověřených surovin, ale pokud si chceme ušetřit kalorie, můžeme sáhnout po jiných surovinách, které těsto rovněž zvláční.

Mojí nejoblíbenější variantou (chuťově velmi blízkou máslu) je avokádo. Exotické ovoce plné zdravých tuků, které když důkladně rozmačkáte, získáte máslo tak trochu jinak.

Cukroví rovněž zvláční přidáním rozmačkaného banánu, ten jej navíc jako bonus také jemně osladí.

Zdravé cukroví, co nevypadá zdravě a chutná

Bílkoviny jako tajná přísada

Můj tajný tip při pečení cukroví je bílkovina v každém kousku. Není to nic těžkého, stačí přidat více bílků, tvaroh, jogurt či Šmakouna do těsta. Většinou je pak těsto ještě chutnější a vláčnější (vzpomeňte si na tvarohovou bábovku!), díky tomu, že bude obsahovat bílkoviny, vás zasytí a nebudete mít pak vlčí hlad, který vás donutí sníst cukroví i s podnosem. 🙂

Poslední bod vám tukové polštářky sice neodbourá, ale nedá mi to nezmínit jej. Nezapomínejte, že to jsou svátky pohody a právě pohoda vás udrží v té nejlepší kondici. Krásné Vánoce.

Tipy na zdravé vánoční cukroví, které nemusíte chystat dlouhé hodiny

Zdravé cukroví, co nevypadá zdravě a chutná

Vánoce se kvapem blíží a soustu z nás už nyní zažívá stres z pečení cukroví. Pamatujte, že Vánoce nejsou o cukroví, ale o tom, být s rodinou, užít si pohodu a klid. Nedělejte si z nich tedy zbytečně noční můru sami. Určitě nemusíte stát dlouhé hodiny, abyste připravili padesát druhů různého cukroví. Mít připraveno něco dobrého k zakousnutí ano, ale ne za cenu, že vás to bude stát nervy a zdraví.

Mimochodem mnoho úžasných druhů cukroví lze chystat i během vánoc. Když budete vědět, že čekáte návštěvu nebo prostě jen dostanete na něco dobrého chuť. Mezi takové rychlé a chutné cukroví patří třeba mrkvové kuličky, kávová zrna, kuličky z červené řepy nebo arašídové rohlíčky, kokosové rolky či jen ovoce namočené do čokolády.

Pečené cukroví si můžete připravit do zásoby. To nepečené nemá tak dlouhou trvanlivost, leda byste ho skladovali v mrazničce a vytahovali vždy po částech. I to je možnost, jak si připravit některé nepečené cukroví do zásoby.

A protože se Vánoce vždy spojují s hodováním nadměrného množství jídla a následným přibíráním, uděláte lépe, když zvolíte zdravější alternativy pečení.

Tedy použijete náhradu za klasický cukr (třeba ovoce, med, Stévii, Xylitol) a stejně tak vyměníte klasické mouky za zdravější varianty: pohankovou, celozrnnou, kokosovou, mandlovou, quinoa či různé vločky (pohankové, ovesné, špaldové).

Kořením a bylinkami šetřit nemusíte. Některé přirozeným způsobem těsto i osladí – třeba vanilka a skořice. Přinášíme vám tipy na zdravé cukroví.

Tipy na zdravější verzi cukroví

  • Ovoce (jahody, mandarinky, banán) namáčené v čokoládě (připravíte během 20 minut). Na servírovacím talířku vypadají třeba měsíčky mandarinky úžasně a čerstvé šťavnaté ovoce v kombinaci s čokoládou = nebe v ústech. Banány můžete vkládat do barevných papírových košíčku
  • Ovesné sušenky (mleté ovesné sušenky + banán) pečou se krátce a chutnají skvěle
  • Nepečené kuličky – existuje nepřeberné množství receptů a skladují se v lednici nebo mrazničce

Inspirace: Tvarohové rafaelo kuličky

Zdroj: youtube.com

  • Kávová zrna – smícháte kávu, máslo, rum (nemusí být), kakao, ořechy a piškoty nebo sušenky. Vytvarujete malé válečky a špejlí promáčknete rýhu. Obalte v kakau nebo v instantní cereální kávě. Získáte podobu kávového zrna a díky přítomnosti kávy tyto zrna kávově i chutnají
  • Kokosová roláda – je chutná, vypadá úžasně a v lednici vám vydrží týden. Připravit můžete i den před příchodem návštěvy, což je určitě lepší, než stát před Vánoci pět hodin u trouby a hlídat plechy s cukrovím.
  • Vanilkové rohlíčky – i na tento oblíbený druh cukroví existuje nespočet zdravých variací. Dokonce i bez cukru: mandlová mouka, máslo, vajíčko, prášek na pečení, vanilka.
  • Perníčky – další oblíbené cukroví. Pokud máte chuť péct zrovna perníčky, můžete zkusit kváskové těsto. Jestliže s kváskováním nemáte žádnou zkušenost, najdete jednoduché a chutné recepty na internetu. Jeden snadný tip pro vás máme také.

Inspirace: Zdravější verze perníčků

Zdroj: youtube.com

  • kuličky
  • perníčky
  • Vánoce
  • vánoční cukroví
Budete mít zájem:  S lupénkou nemusíte až k Mrtvému moři, léčit se lze i doma

17 receptů na zdravé vánoční cukroví, po kterém nepřiberete ani gram

Cukroví neodmyslitelně patří k Vánocům, ale co když zrovna patříte k těm, kteří drží dietu, hlídají si postavu nebo zkrátka chtějí zkusit něco zdravějšího? Nebojte se, i pro vás máme variantu! Nemusíte se cpát cukrem, moukou a sladkou marmeládou, jde to i zdravě. Pochutnáte si a zároveň nebudete zatěžovat tělo něčím nezdravým. Pokud vás zajímají recepty na zdravé vánoční cukroví, čtěte dál, máme pro vás až 17 druhů, každý si vybere. ????

I zdravé vánoční cukroví může být dobré, variabilní a můžete si s ním vyhrát! A garantujeme vám, že bude chutnat i dětem a dokonce i mužům. Nechte si od nich pomoci při jeho přípravě.

Přečtěte si také: 10 úžasných receptů na zdravé cukroví, po kterých nepřiberete

Vyměňte klasická cukrátka za zdravé vánoční cukroví

Foto: pexels

1. Ořechové kostky

  • Ingredience
  • 60 g jemných ovesných vloček 60 g mandlí 50 g mandlového másla
  • 30 g javorového sirupu
  • 200 g měkkých datlí 40 g mandlového másla
  • 60 g vlašských ořechů
  • Postup

Vločky s mandlemi rozmixujeme na mouku a spolu s mandlovým máslem a javorovým sirupem propracujeme v těsto. To natlačíme do malé formy a pečeme 20 minut na 170°C. Datle rozmixujeme a smícháme s mandlovým máslem, naneseme na předpečený korpus, poklademe ořechy a dáme přikryté alobalem péct na dalších cca 25 minut.

Autora receptu najdete u příspěvku.

2. Perníkové kuličky

Tyto nepečené kuličky jsou výživné, zdravé a dokonce i přirozeně sladké.

Jednoduše smíchejte burákové máslo, skořici, perníkové koření a namleté oříšky (například mandle, lískové ořechy, kešu nebo pistácie).

Ochutnejte, případně doslaďte datlovým nebo jiným sirupem a tvořte kuličky, které poté uchovávejte v lednici. Než je budete jíst, nechte je alespoň 10 minut při pokojové teplotě a poté jezte. Dobrou chuť!

3. Datlové kuličky s kakaem

Další kuličky, tentokrát složené z oříšků, datlí a rozinek. Přidat rozpuštěný kokosový olej, rozmixovat a tvořit kuličky, nakonec obalit v hořkém kakau. Mňam! V jednoduchosti je krása.

4. Kokosové kuličky

Poslední kuličky, tentokrát kokosové! Smíchejte kokos, trochu kokosového mléka, mleté mandle a brusinky. Můžete případně přidat ještě kakao. Vytvořené kuličky obalujte v kokosu.

Přečtěte si také: Raw cukroví: 5 snadných receptů, které zaberou pár minut

5. Banánové cupcakes

Ingredience

  • 2 banány
  • 4 lžíce špaldové mouky
  • hořká čokoláda
  • javorový sirup na doslazení dle chuti
  • libovolné koření (třeba skořice) nebo oříšky

Postup

Toto zdravé vánoční cukroví si můžete dát jak ke kávě, tak i na snídani. Rozmačkejte dva banány, přidejte špaldovou mouku, kousky hořké čokolády a javorový sirup.

Měla by vám vzniknout táhnoucí se tekutá směs, kterou doplňte o skořici nebo jiné oblíbené koření. Těsto nalijte do formiček a ozdobte pekanovými ořechy.

Opravdu výborná věc, kterou mají rádi i závisláci na cukru (jako třeba já :D).

6. Pomerančové bochánky

Základem je takové sušené ovoce, které máte rádi. Rozmixujete je s burákovým nebo jiným oříškovým máslem, strouhaným kokosem a dalšími oříšky. Tvoříme placičky, které poléváme pomerančovou polevou. Smíchejte v kastrůlku med, citrónovou a pomerančovou šťávu a vytvořenou směsí bochánky polévejte. Nechte zatuhnout v lednici.

Množství ingrediencí je na vás, podle toho, co a kolik máte rádi.

7. Burákové kuličky s čokoládou

Na kuličky budete potřebovat kokosovu mouku, burákové máslo, kousek klasického másla, vanilku, špetku soli a javorový sirup. Ze směsi tvořte kuličky, které obalte v rozpuštěné hořké čokoládě a posypte oříšky. Opět je množství na vás.

8. Zdravé perníčky

Děláte klasické perníčky, ale chcete zdravější variantu? Jednoduše vyměňte mouku za oříškovou nebo jinou zdravou, třeba špaldovou a klasický cukr nahraďte medem, datlovým nebo javorovým sirupem. Nejlépe je ani nezdobte, maximálně hořkou čokoládou a oříšky. Uvidíte, že nepoznáte rozdíl!

9. Vánoční tyčinky

Udělejte si na Vánoce zdravé tyčinky! Rozinky, datle, oříšky, protein, skořice. Tohle všechno smíchejte, rozmixujte a plňte nádobu nebo ze směsi jednoduše v rukách vytvarujte tyčinky. Pokapejte čokoládou a nahoru dejte celé pistácie. Po ztuhnutí krájejte na tyčinky. Taková tyčinka vám perfektně nahradí celou svačinu.

10. Batátové zdravé vánoční cukroví

Ingredience

  • 2 batáty
  • asi půl hrnečku zdravé mouky (třeba mandlové nebo špaldové)
  • med nebo jiné sladidlo
  • 2 lžíce kokosu
  • případně oříškové máslo

Postup

Ano, slyšíte správně, batáty! Batáty rozpulte napůl, upečte a vnitřek rozmixujte na pyré. Poté ho smíchejte s vámi vybranou moukou, kokosem a medem. Těstem plňte formičky a dejte péct. Buď je můžete nechat takto nebo je slepit oříškovým máslem.

Vyměňte klasická cukrátka za zdravé vánoční cukroví

11. Matcha kuličky

Smíchejte kokosovu mouku, rozehřátou hořkou čokoládu a namleté lískové oříšky. Do směsi přidejte matcha prášek a tvarujte kuličky, které můžete případně ještě obalit v rozdrcených pistáciích, abyste přidali na zelené barvě.

12. Jogurtové cukroví

Ingredience

  • bílý jogurt
  • sladidlo
  • ovoce, ořechy, čokoláda apod.

Nevypadá to krásně? To je prosím jen bílý jogurt, který je oslazený medem nebo můžete použít jakékoliv jiné sladidlo, které máte rádi. Jogurt nalijte do nádoby, formiček nebo třeba do tvořítek na led. Přidejte ovoce, oříšky, kokos nebo třeba čokoládu, cokoliv máte rádi. Dejte do mrazáku na 24 hodin a vyndejte vždy množství, které hodláte sníst. Výborná, zdravá pochoutka, to vám slibuji.

Přečtěte si také: 10 receptů na cukroví, které nesmí chybět na vašem stole

13. Řepové brownies

Ingredience

  • pyré z červené řepy
  • hořká čokoláda (tabulka)
  • máslo (50 g)
  • 2 lžíce kakaa
  • jedlá soda (2 lžičky)
  • 2 lžíce třtinového cukru nebo medu
  • 3 lžíce mandlové mouky
  • kokosový olej a hrubá mouka na vymazání
Budete mít zájem:  Manažery trápí zpocené košile

Brownies mám spojené s Vánocemi a vy? Není to ale to známé, sladké, plné mouky. Je vytvořeno z červené řepy, přesněji řečeno z pyré z červené řepy. To smícháme s rozpuštěnou hořkou čokoládou a máslem.

Přidáme kakao, jedlou sodu, třtinový cukr (nebo med) a mandlovou mouku. Směs nalijeme do formy vymazanou kokosovým olejem a vysypanou hrubou moukou. Pečeme asi 20-30 minut.

Před pečením ještě můžeme ozdobit oříšky nebo sušeným ovocem.

14. Oříškové kuličky

Smícháme mleté mandle, pistácie, kešu a para ořechy. Směs spojíme s kokosovým olejem a obalujeme v hořkém kakau. Jedná se o opravdu zdravou kalorickou bombu! Množství je na vás podle toho, co máte rádi a kolik toho chcete uvnitř mít.

Přečtěte si také: 10 úžasných receptů na vánoční cukroví, po kterém se slehne zem

15. Čoko tyčinky

Jedná se pouze o hořkou čokoládu, oříšky a rozinky. Rozpustit, smíchat, nalít do nádoby a nechat zmrznout. Poté nakrájet na tyčinky. Pokud chcete, aby cukroví vypadalo vánočně, posypte ho kokosem – bude to vypadat jako sníh. Je to tak jednoduché!

16. Arašídové košíčky

Jednoduché, ale naprosto výborné a zdravé vánoční cukroví.

Pokud znáte a milujete Reeses, tak tohle je něco pro vás! Potřebujete košíčky, které do půlky naplníte rozpuštěnou hořkou čokoládou s kokosovým olejem, přidáte burákové máslo a navrch dáte zase čokoládu.

Můžete případně přidat nějaké zdravé sladidlo a nahoru dát pár oříšků. Nechte ztuhnout a to je vše. Nebo můžete, jako na obrázku, přidat čokoládu až nahoru. Už se oblizujete.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Plantie (@plantie.cz)

17. Skořicové preclíky

Tohle musíte vyzkoušet! Jen potřete preclíky troškou oleje, třeba kokosovým, a obalte je ve skořicovém třtinovém cukru. Ozdobte, nechte ztuhnout v chladu a mlsejte. Dobrou chuť ????

Cukroví nemusí být jen nezdravé, příliš sladké a nebo bez chuti a nudné. Vždy existuje zlatá střední cesta a jde to zdravěji.

Co říkáte na naše zdravé vánoční cukroví? Zkusíte nějaké? Pokud ano, neváhejte nám poslat fotku!

Přečtěte si také: Nebaví vás pečení? Vyzkoušejte těchto 5 receptů na nepečené cukroví!

Pohodové vánoční svátky a zdravé cukroví / Rozhovory, články

Adventní čas by měl být obdobím klidu, odpočinku a pohody. Ovšem realita je u spousty z nás úplně jiná. Přeplněná nákupní centra, vystresovaní lidé, kteří běží z práce rovnou do supermarketů, aby nakoupili spoustu zbytečností a hromady jídla. Přitom stačí tak málo! Zpomalit a říct si, co je v těchto dnech pro mě nejdůležitější, co mě dělá šťastnou.

Určitě je to rodina, přátelé, pohoda strávená v klidu domova s výborným jídlem. Tak proč si neudělat letos Vánoce jinak? Pojďme si říct, co by se dalo zlepšit a jak se zbavit zbytečného stresu.

Nakupování dárků

V přvní řadě nakupování dárků.

Opravdu musíme nakupovat hromady dárků, které děti pod stromečkem rozbalují a při třetím balíčku už vlastně ani neví, co bylo v tom prvním? Pojďme se s dětmi domluvit na jednom dárku, o kterém budou muset přemýšlet a budou si ho moc přát.

O to větší radost z něj pak budou mít, když se pod stromečkem objeví. A co my dospělí? Mě osobně úplně stačí, že se všichni ve zdraví sejdeme a v klidu si užijeme krásné svátky. Tohle je přeci to nejdůležitější, o tohle by nám všem především mělo jít.

Aby to nevypadalo, že maminka, tatínek nebo třeba babička „zlobili“ a tak jim Ježíšek nic pod stromeček nepřinesl, je fajn tam nějaký dárek také najít. Ale zvolte opravdu nějakou maličkost, kterou můžete třeba vyrobit.

Možností je spousta, od výrobků z přírodních materiálů, až například po přírodní kosmetiku, či čaje z nasbíraných bylinek. Při výrobě můžete zapojit i děti. Rády pomáhají. Vždyť můžou taky dát pod stromeček dáreček, který vyrobily.

A my jim s láskou řekneme, že pomáhají Ježíškovi, který má spoustu práce. Uvidíte, že se jim rozzáří oči.

Zatěžkávací období pro dětské žaludky

Pro děti začíná už začátkem prosince zatěžkávací období – tedy hlavně pro jejich malé žaludky. Začíná Mikuláš a děti budou všude dostávat hromady sladkostí a té ne úplně nejkvalitnější čokolády. Je jenom na nás to korigovat. O správných stravovacích návycích jsem psala už v tomto článku, inspirovaném besedou s PharmDr. Margit Slimákovou. 

Chraňme své děti. Kupte jim raději jednu kvalitní čokoládovou figurku a k tomu nezapomeňte na ovoce. Může být i sušené a raději jim do balíčku přihoďte třeba drobnost, jako například pastelky, puzzle a podobně. Sladkosti, které dostávají od babiček či jinde schovejte na později.

Vím, říká se, “zakázané ovoce nejvíce chutná” a bude nezbytné jít v tomhle případě dětem příkladem. Dejte si sladkost společně a dodržujte i vy střídmost. V té pokračujte i při pečení vánočního cukroví.

 Určitě vám tady nebudu říkat, ať ho nejíte, raději si ho s klidným svědomím a bez výčitek dejte, k vánocům to prostě patří, ale proč ho letos nezkusit upéct zdravěji?

Upečte letos zdravější cukroví a zapojte do pečení děti

Vím, když se řekne zdravé pečení, nezní to pro mnohé zrovna lákavě. Navíc, každý má své oblíbené cukroví, kterého se nerad vzdává. Zkusme to udělat třeba tak, že nebudeme péct 10 druhů, ale upečeme pouze dva nebo tři, ideálně ze zdravějších surovin. 

Zkuste vyměnit bílou mouku za celozrnnou či špaldovou, která má daleko více vitamínů. Místo bílého cukru použijte raději jiná sladidla. A tím nemyslím umělá, ale přírodní cukry, sirupy, slad a skvělý je také med.

U tuků se obloukem vyhněte těm nekvalitním, tzv. trans-tukům, jako jsou margaríny. Kvalitní tuky a oleje jsou pro náš organismus nesmírně důležité. Ke slepování cukroví použijte domácí marmeládu, sezamové tahini nebo si můžete vyrobit vlastní čokoládové, karobové či ořechové pomazánky. Pokud používáte kakao, vybírejte opravdu kvalitní.

Zapomínat bychom neměli ani na ovoce a zeleninu, v lepším případě sezónní, ale i mimosezónní ovoce či zelenina je určitě lepší než žádná. Dále nezapomínejme na ořechy, které jsou velkým zdrojem nenasycených mastných kyselin a vitamínů. No a v poslední řadě sušené ovoce. Je dobré jak na mlsání místo sladkostí, tak ho také můžete hravě přidávat do cukroví.

Budete mít zájem:  Olivový olej má konkurenta - řepkový je v mnohém lepší

Proč to dělat složitě, když to jde jednoduše?

Na trhu je dnes už spousta skvělých a kvalitních potravin, které si navíc můžete objednat z tepla domova, vyhnete se tak zbytečným stresům, ušetříte čas a navíc vám je čerstvé přivezou až domů.

Udělejte si letos tak trochu jiné vánoce a my vám k tomu přidáme ještě pár zdravých receptů na vánoční cukroví. Další zdravé recepty postupně přidáváme do kategorie Recepty.

A malé vánoční přání nakonec

Moc vám všem přeji klidné vánoční svátky, plné radosti, šťastných a veselých zážitků, které si budete pamatovat celý příští rok!

Zdravé vánoční cukroví: 5 receptů, které vás nadchnou!

Tím nejkritičtějším obdobím ohledně nabírání jsou každoročně Vánoce. Na návštěvách u přátel a rodiny před vás postaví talíře s dobrotami a je obtížné takovým nástrahám odolat. Vydejte se letos cestou kompromisu a mlsejte zdravěji alespoň doma! Zdravějšími, ale neméně chutnými druhy cukroví navíc určitě oslníte i příbuzné, kteří by se mohli inspirovat k pečení pro další rok.

Vyberte si recept: nepečené čokoládové kuličky   linecké cukroví ze špaldové mouky   cukroví z datlí   nepečené meruňkové kuličky s mandlemi    nepečené kokosové kostky

„Pokud připravíte vánoční cukroví podle těchto receptů, můžete být klidní. Nejenže hostům podáte chutné a neotřelé cukroví, ale také zohledníte jejich zdraví,“ vysvětluje hlavní nutriční specialistka dietologických sítí Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová.

Zdravé a nepečené! Tohle cukroví zachrání vánoční svátky i vaši figuru

Nepečené čokoládové kuličky

Ingredience:

  • 50 g kešu ořechů
  • 50 g mandlí
  • 100 g sušených datlí
  • 20 g kokosového oleje (2 polévkové lžíce – 2 PL)
  • 100 g kvalitní čokolády (na namáčení koulí)

Postup:

Všechny ingredience (kromě čokolády) společně rozmixujte. Ze vzniklé směsi tvarujte kuličky. Čokoládu rozehřejte a namáčejte v ní kuličky. Nechte ztuhnout v lednici.

Recept od Světa zdraví

 

Linecké cukroví ze špaldové mouky

Ingredience:

  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g másla
  • 50 g medu
  • 1 žloutek
  • strouhaná kůra z půlky citronu
  • kvalitní džem na slepení (rybíz, višně)

Postup:

Máslo, žloutek, citronovou kůru a rozpuštěný med utřeme do pěny a poté přidáme mouku. Vypracujeme vláčné těsto a necháme nejlépe přes noc odpočinout v lednici.

Po vytažení z lednice necháme těsto chvíli povolit, vyválíme ho na cca třímilimetrový plát a formičkami na linecké cukroví vykrajujeme kolečka, srdíčka, hvězdičky apod. Vždy v sudém počtu.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů přibližně 10 minut. Upečené a vychladlé tvary slepujeme džemem. Linecké cukroví uschováme v chladu alespoň týden, aby se rozleželo.

  • Tip: Mouku můžeme u tohoto receptu vyměnit za kokosovou, pohankovou či jinou bezlepkovou variantu.
  • Recept od Světa zdraví

Domácí jedlé dárky: Připravte na Vánoce svým blízkým zdravé překvapení

Datlová kolečka s arašídovým máslem

Ingredience:

Na těsto:

  • 200 g sušených datlí
  • 100 g kokosové mouky
  • 1 odměrka (25 g) kakaového proteinu
  • 30 ml rostlinného mléka (sójové, mandlové, rýžové)
  • 20 ml kokosového oleje
  • špetka soli
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva (bezfosfátového)

Na slepování koleček:

  • 150 g arašídového másla bez přidaného cukru

Postup:

Datle namočte do vody a nechte je přes noc v lednici. Druhý den vodu slijte a datle rozmixujte do podoby pasty. V míse smíchejte mouku s proteinem, špetkou soli a práškem do pečiva. Postupně přidávejte rozmixované datle, kokosový olej, po lžících mléko a vypracujte těsto, které bude mít dobrou tvarovací konzistenci.

Na dobře pomoučeném válu vyválejte těsto na cca 2–3 mm tenkou placku a formičkou na linecké cukroví vykrajujte kolečka a skládejte je na plech. Pečte v troubě vyhřáté na 150 °C asi 10 minut. Vychladlé sušenky slepujte arašídovým máslem a skladujte na chladném místě. Datlová kolečka jsou výborná už 2–3 dny po odležení.

Recept od Světa zdraví

Video: Upečte si voňavé vánoční makronky

Nepečené meruňkové kuličky s mandlemi

Ingredience:

  • 600 g sušených meruněk v bio kvalitě
  • 6 polévkových lžic citronové šťávy
  • mandle na obalení: rozemleté mandle, rozemleté pistáciové oříšky, kokos

Postup:

Mandle spařte a oloupejte. Meruňky polijte citronovou šťávou a nechte přes noc uležet, poté rozmixujte. Mandle obalte hmotou z meruněk a tvarujte stejně velké kuličky, ty obalte buď rozmixovanými mandlemi, pistáciemi, nebo kokosem. Kuličky dejte vychladit do lednice.

Recept od Světa zdraví

 

Kokosové kostky v čokoládě

Ingredience:

  • 90 g strouhaného kokosu
  • 30 ml kokosového oleje
  • 2 lžičky Holandského kakaa
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 80 g hořké nebo bílé čokolády (méně zdravá alternativa)

Postup:

Do mísy vložíme strouhaný kokos, kakao, rozpuštěný kokosový olej, med, vanilkový extrakt a sůl. Vše důkladně promícháme. Směs vytvarujeme do malých kostek, přeneseme je na pečicí papír a vložíme na půl hodinky do mrazáku.

V kastrůlku si rozpustíme čokoládu a v té kostky obalíme. Pokud zvolíme hořkou čokoládu, už nemusíme do těsta přidávat kakao, abychom docílili kontrastu barev.

U čeho se nejvíc hubne? Zkuste běžné aktivity Vánoční dárky do 500 korun: Víc než 60 tipů, které vás nezruinují

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *