Zdravá semínka a semena – která to jsou?

  • Jak semena konzumovat?
  • Top 10 nejzdravějších semen na světě

Kutálejí se k nám ve všech různých velikostech, tvarech a barvách. Semínko je rostlina v zárodečném stavu a původ výživy.

Obsahuje vysoké koncentrace vitaminů, minerálů, proteinů, esenciálních olejů a enzymů. Pokud hledáte kvalitní, výživný snack, který vás dobře zasytí, semínka jsou top.

Podívejme se tedy na 10 nejzdravějších semen na světě a jak je konzumovat.

Jak semena konzumovat?

Semena jsou život. Mnoho semen je jedlých a měli bychom je konzumovat syrové. Poté, co jsou vystaveny teplu, často produkují toxické látky a vitaminy, minerály a profily esenciálních olejů jsou denaturovány. Pražením semene se jeho klasifikace pohybuje od žijící potraviny k mrtvému jídlu.

Neexistuje žádné semeno na zemi, které vydrží pražení nebo pálenky, aniž by se pokazily jeho nutriční komponenty. Vždy pamatujte, semena bychom měli jíst přirozeně – syrové.

Můžeme je samozřejmě přidávat do jiných jídel, ale měli bychom se vyhnout těm praženým, nebo namáčeným do čokolády a podobně.

Top 10 nejzdravějších semen na světě

1) CHIA SEMÍNKA

Doporučená dávka: 1 lžíce

Zdravá semínka a semena – která to jsou?

  • Vezměme si v úvahu následující fakta o Chia semínkách, které mají:
  • – 2,5 krát více bílkovin než fazole– 3 násobně silnější antioxidant než borůvky– 3 krát více železa než špenát– 6 krát více vápníku než mléko– 7 krát více vitamínu C než pomeranče– 8 krát více omega-3 než losos– 10 krát více vlákniny než rýže
  • – 15 krát více hořčíku než brokolice

Chia semínka jsou plné vitaminů a minerálů, jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, bílkovin, antioxidantů a nejbohatším rostlinným zdrojem omega-3 mastných kyselin.

Konzumace chia semínek může přispět ke snížení bolesti kloubů, pomoci při hubnutí, nastartuje energii a chrání tělo před vážnými nemocemi, jako je cukrovka a srdeční onemocnění.

Chia semínka neobsahují lepek, což ocení hlavně lidé s intolerancí lepku nebo averzí k lepku.

Konzumace Chia semínek může zvyšovat krevní hladiny dlouhých řetězců omega-3 EPA o 30%, tvrdí nová studie ze State University Appalachian a University of North Carolina.

Zdravá semínka a semena – která to jsou?

Konzumace chia semínek jako zdroje alfa-linolenové kyseliny (ALA) může vést k redistribuci spojené se srdcem a ochraně jater.

Chia semena jsou zdrojem kyseliny alfa-linolenové (ALA), druh omega-3 mastné kyseliny „s krátkým řetězcem“, zatímco ryby jsou zdrojem mastných kyselin „s dlouhým řetězcem“ (EPA a DHA).

Během rostoucích počtů výzkumů, konzumace EPA a DHA byla spojena se zlepšením zdraví srdce, funkcemi mozku a dalšími možnými zdravotními výhodami, jako zlepšení deprese nebo revmatoidní artritidy, studie naznačuje, že ALA může vést k redistribuci spojené se srdcem a ochraně jater.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

2) KONOPNÁ SEMÍNKA

Doporučená dávka: 1 lžička

Zdravá semínka a semena – která to jsou?

  1. Stále více lidí objevuje nutriční výhody konopných semen a oleje. Konopí obsahuje
  2. – Všech 20 aminokyselin, včetně 9 esenciálních aminokyselin (EEAS), které naše tělo nedokáže produkovat.
  3. – Vysoký podíl bílkovin, které posilují imunitu a odrážejí toxiny.

Jedení konopných semen v jakékoliv formě může pomoci při hojení a lidem trpícím onemocněními imunitního deficitu. Tento závěr je podpořen skutečností, že konopné semeno bylo použito k léčení nutričních nedostatků způsobených tuberkulózou.

Je to největší rostlinný přírodní zdroj esenciálních mastných kyselin, přičemž jejich obsahuje více než len nebo jakékoliv jiné ořechy nebo rostlinný olej. Mají perfektní 3:1 poměr omega-6 mastné kyseliny linolové a omega-3 mastné kyseliny linolenové pro podporu kardiovaskulárního zdraví a celkové posílení imunitního systému.

Zdravá semínka a semena – která to jsou?

Konopná semínka jsou vynikající vegetariánský zdroj bílkovin, považovaný za lehce stravitelný.

Také bohatý zdroj fytonutrientů, ochranného prvku před chorobami rostlin s benefity chránícími naši imunitu, krevní oběh, tkáně, buňky, kůži, orgány a mitochondrie.

Na co nesmíme zapomenout je, že jsou také nejbohatším známým zdrojem polynenasycených esenciálních mastných kyselin.

Podle odborníků, toto konopí pěstované do potravin prakticky neobsahuje žádné THC (méně než 0,3%). Při úpravě ať už na konopný olej, semínka nebo mléko, se toto procento ještě snižuje.

Nejlepší způsob, jak zajistit, aby tělo mělo dostatek aminokyselinových materiálu na výrobu globulinů, je jíst potraviny s vysokým obsahem globulinových bílkovin. Vzhledem k tomu, že konopné semínko je 65% globulin edistin, obsahuje také množství albuminu, bílkoviny dostupné formou podobnou té, která se nachází v krevní plazmě.

Konzumace konopných semen dodává tělu všechny esenciální aminokyseliny, potřebné k udržení zdraví, a poskytuje potřebné druhy a množství aminokyselin, které tělo potřebuje k výrobě lidského t albuminu. Pojídání semen konopí může pomoci při hojení a lidem, kteří trpí imunitními onemocněními.

3) JADÉRKA Z GRANÁTOVÉHO JABLKA

Doporučená dávka: půl šálku

Granátová jablka jsou bohatým zdrojem antioxidantů. Chrání tělo před volnými radikály, které způsobují předčasné stárnutí. Jednoduše řečeno, šťáva z granátového jablka zvyšuje hladinu kyslíku v krvi. Antioxidanty bojují s volnými radikály a zabraňují vzniku krevních sraženin. Toto nakonec zlepšuje průtok a okysličení krevní hladiny v těle.

Granátová jablka obsahují obzvláště vysoké množství polyfenylenů, formu antioxidantů, které jsou předpokladem pro snížení rizika rakoviny a srdečního infarktu.

Ve skutečnosti, šťáva z granátových jablek obsahuje zdraví prospěšné taniny – antokyanin a kyselinu elágovou, které mají dokonce více antioxidantů než zelený čaj nebo červené víno.

Granátové jablko s jedlými semínky uvnitř, mají vysoký podíl vitaminu C a draslíku. Jedno jablko obsahuje jen 80 kalorií a je dobrým zdrojem vlákniny.

Antioxidační vlastnosti granátového jablka zabraňují nízké hustotě lipoprotein cholesterolu z okysličování. To v podstatě znamená, že granátové jablka předcházejí ucpávání cév přebytečným tukem, které budou naopak napumpované antioxidanty a bez tuku.

Zdravá semínka a semena – která to jsou?

„Myši, které pili šťávu z granátového jablka, byly schopny významně snížit postup aterosklerózy nejméně o 30%„, říká spoluautor studie Doktor Claudio Napoli, profesor medicíny a klinické patologie (University of Naples School of Medicine in Italy). Zdravotní výhody granátového jablka proniknou hluboko do kostí. Snižují poškození chrupavky osobám zasaženým artritidou. Toto ovoce má schopnost zmírnit zánět a bojuje s enzymy, které chrupavku poškozují.

4) LNĚNÉHO SEMÍNKA

Doporučená dávka: 1-2 čajové lžičky

Dietní vláknina ve lněných semínkách snižuje nárůst krevní hladiny tuků po jídle a upravuje apetit. Vědci z Univerzity v Copenhagenu uvádějí, že lněné semínka potlačují apetit a podporují snižování hmotnosti.

Len se pěstuje už po staletí a po celém světě byl opěvován pro jeho širokou využitelnost.

Hippokrates psal o příznivém účinku lnu při bolestech břicha a francouzský císař Charlemagne dokonce podporoval lněné semínka natolik, že schválil zákon, kde požadoval jeho konzumaci!

Hlavní zdravotní přínos lněných semínek je zejména díky vysokému obsahu kyseliny alfa linolenové (ALA), dietní vlákniny a lignanů.

Esenciální mastná kyselina ALA je silně protizánětlivá, redukuje výrobní činitele, které podporují zánět a snižování krevní hladiny C rekatívneho proteinu (CRP), biomarkerů zánětu.

Prostřednictvím činnosti ALA a lignanů bylo prokázáno, že len má schopnost zastavit růst nádorů u zvířat a snížit riziko rakoviny u lidí.

Zdravá semínka a semena – která to jsou?

Lignany jsou fytoestrogeny, rostlinné látky, které mají vlastnosti antioxidantů a podobný efekt jako estrogeny. Fytoestrogeny pomáhají stabilizovat hormonální hladiny, které mají vliv na premenstruační symptomy a menopauzu. Potenciální snižují riziko vzniku rakoviny prsu a prostaty.

Vláknina ve lněných semínkách podporuje zdravou funkci střev. Jedna čajová lžička lněných semínek obsahuje tolik vlákniny, což polovina šálku vařených ovesných otrub. Rozpuštěna lněná vláknina snižuje hladinu cholesterolu v krvi a riziko srdečního infarktu či mozkové mrtvice.

Mleté lněné semínka poskytují více nutričních výhod než celé semínko. Můžete si je doma rozemlít na mlýnku na kávu nebo v suchém robotu. Jsou výborným doplňkem do pečiva, cereálií nebo smoothie.

5) DÝŇOVÁ SEMÍNKA

Doporučená dávka: půl šálku

Zdravá semínka a semena – která to jsou?

Jsou to jediné semínka vytvářející alkalin ve světě plném vysoce překyselením diet. Přidejte dýňová semínka na seznam potravin bohatých na protein. Konzumace 100 gramů semínek vám dodá až 54 % denní potřeby bílkovin.

Většina z nás užívá tablety a vitaminy v kapslích, aby doplnily nedostatek vitaminu B. Příště vyzkoušejte dýňová semínka.

Jsou zdrojem vitaminu B, jako je thiamin, riboflavin, niacin, kyselina pantotenová, vitamin B6 a kyselina listová.

Dýňová semínka pomáhají bojovat s nepříjemnými depresemi. Chemická složka L-tryptofan je tajnou přísadou na zlepšení nálady. Věděli jste, že dýňová semínka dokáží předejít tvorbě ledvinových kamenů? Studie prokázaly, že dýňová semínka mohou zabránit tvorbě některých specifických ledvinových kamenů složených převážně z oxalátů vápníku.

Tajemství dýňových semínek je, že dokonce bojují proti parazitům, speciální proti tasemnici.

6) MERUŇKOVÁ JÁDRA

Doporučená dávka: čtvrt šálku

Meruňková jadérka jsou stejně jako všechny ořechy a semínka velmi výživné. Mezi živiny, které obsahují, patří zejména amygdalin, který je také známý jako vitamin B17. Napadá rakovinotvorné buňky, a tím může zabránit vzniku rakoviny v těle.

Amygdalin (B17) je součástí stovky jídel, ovšem ty, které jsou nejbohatší na jeho výskyt, vymizely z našich stravovacích plánů. U lidí z celého světa, kteří stále upřednostňují tradiční stravování, byl zjištěn mnohem menší výskyt rakoviny.

Potraviny, které jsou zahrnuty v takové dietě, jsou bohaté právě na amygdalin.

Kromě meruňkových jader, dalším příkladem potravin, bohatých na amygdalin, jsou hořké mandle (chuť amygdalinu je hořká – sladké mandle ani meruňkové jadérka, které nejsou hořké, ho neobsahují).

Další jídla obsahující amygdalin jsou jablečné jadérka, hroznové semínka, boby, proso, většina bobulového ovoce, maniok a mnoho dalších semínek.

Patří sem i luštěniny, fazole, obilí – avšak ne ty prošlechtěné.

Zdravá semínka a semena – která to jsou?

Doktor Ernst T. Krebs Jr., biochemik, který jako první v roce 1950 produkoval laetril (koncentrovaný amygdalin) však doporučil, aby člověk jako prevenci po celý život konzumoval 10 až 12 meruňkových jadérek denně. Pravděpodobně by neměl rakovinu, tedy s výjimkou Černobylu.

Budete mít zájem:  Pitný režim – dodržujte ho!

7) SEZAMOVÁ SEMÍNKA

Doporučená dávka: čtvrt šálku

Sezamová semínka jsou zřejmě nejstarším kořením lidstva. Nejvíce ceněné jsou zejména pro olej, který je mimořádně odolný vůči zatuchnutí.

Nejenže jsou sezamová semínka zdrojem manganu a mědi, ale jsou také zdrojem vápníku, magnézia, železa, fosforu, vitamínu B1, zinku a dietní vlákniny. Kromě těchto důležitých živin obsahují 2 jedinečné látky: sezamin a sezamolin.

Obě látky patří do skupiny speciální výživných vláknin, nazývaných lignany. Prokázalo se, že mají vliv na snižování hladiny cholesterolu u lidí, a také snižují krevní tlak a nárůst vitaminu E u zvířat.

Zjistilo se, že sezamin chrání játra před oxidačním poškozením.

8) SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA

Doporučená dávka: čtvrt šálku

Zdravá semínka a semena – která to jsou?

Slunečnicová semínka jsou vynikajícím zdrojem vitaminu E, hlavním antioxidantem rozpouštějícím se v tuku. Vitamin E cirkuluje po celém těle a neutralizuje volné radikály, které by jinak poškodily struktury obsahující tuk, a molekuly jako jsou buněčné membrány, mozkové buňky a cholesterol.

Slunečnicová semínka mají nejvyšší obsah fytosterolu ze všech semínek. Fytosteroly jsou sloučeniny nacházející se v rostlinách a mají chemickou strukturu velmi podobnou cholesterolu.

Dostatečné množství fytosterolu v potravinách může vést ke snížení hladiny cholesterolu, zvýšení obranyschopnosti organismu a prevenci některých druhů rakoviny. Semínka jsou také dobrým zdrojem hořčíku.

Četné studie prokázaly, že hořčík dokáže zmírnit závažnost astmatu, snížit krevní tlak a projevy migrény, bolesti hlavy a také ovlivnit riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice.

9) KMÍN

Doporučená dávka: 1 čajová lžička

Kmín, nebo i kmín, se využívá již od starověku. Tato tradiční bylina je již po staletí známá, zejména díky svým zdravotním přínosem a léčivým účinkům.

Užitečný je při zažívacích potížích, a to i jako antiseptikum. Samotné semínka jsou bohaté na železo a posilují játra. Zmírňují příznaky i běžné rýmy. Pokud máte problém s bolestí v krku, vyzkoušejte přidat zázvor do vody s kmínem. Bolest ustoupí.

I když nemáte konkrétní onemocnění, nápoj s kmínem je výborná vzpruha pro tělo. Uvádí se, že zvyšuje tělesnou teplotu a metabolismus se stává výkonnějším. Považuje se za léčivou bylinu pro ledviny i játra, a v důsledku toho posiluje i imunitu. Černé kmínové semínka přispívají k léčbě astmatu a artritidy.

10) HROZNOVÁ JADÉRKA

Doporučená dávka: 1- 2 čajové lžičky

Jadérka hroznů mají vysokou koncentraci vitaminu E, flavonoidů, kyseliny linoleové a polyfenylénů.

Extrakt z hroznových jadérek může být prevencí proti srdečním onemocněním, jako je vysoký tlak a vysoký cholesterol. Omezením oxidace tuků a fenolů v jadérkách můžeme snížit riziko srdečních onemocnění, a to zablokováním nahromadění krevních destiček a snížením zánětu.

Studie zveřejněná v časopise Carcinogenesis ukázala, že extrakt z hroznových jadérek zabije buňky spinocelulárního karcinomu, zatímco ty zdravé buňky zůstanou neporušené. Podle výzkumu zveřejněného v Applied and Enviromental Microbiology dokáží také snížit infekčnost zástupce Norovirů.

Dá si někdo semínka? Napište nám do komentářů, jaké semínka máte rádi vy a které zvyknete konzumovat. V případě, že se vám článek líbil a myslíte si, že by mohl být nápomocný i vašim známým, podpořte ho sdílením.

  • Zdroje:
  • [1] whfoods – whfoods.com
  • [2] wikipedia – wikipedia.org

[3] anticancerinfo – anticancerinfo.co.uk

  1. [4] ratical – ratical.org
  2. [5] bodyecology – bodyecology.com
  3. [6] chicagotribune – chicagotribune.com

7 nejzdravějších a nejvýživnějších semínek na světě

Díky konzumaci semínek v jejich surové podobě tak můžete získat celou řadu významných látek.

Která jsou ovšem nejvýživnější? O některých z nich jste už asi četli mnohokrát. Ale jsou mezi nimi i taková, která vás určitě překvapí!

1. Semínka z granátového jablka

Zdravá semínka a semena – která to jsou?

Tato semena jsou doslova nabitá antioxidanty a vitamínem C. Obsahují také polyfenoly, působící coby antioxidanty, a draslík, který mj. snižuje krevní tlak a ovlivňuje hospodaření s tekutinami v našem organismu. Mají nízkou kalorickou hodnotu a jsou tak skvělým pomocníkem v boji s nadbytečnými kilogramy. Šťáva z granátových semínek může pomoci zvýšit hladinu kyslíku v krvi. Další předností těchto oblíbených semínek je, že mohou zabránit srážení krve a při pravidelné konzumaci granátových semínek se vám zlepší krevní oběh.

2. Dýňová semínka

Zdravá semínka a semena – která to jsou?

Jedním z pro nás nepostradatelných minerálů je také železo. Doplňovat ho můžete úplně jednoduše – jezte dýňová semínka. Díky vysokému obsahu tohoto minerálu budete mít zdravější krev a zároveň více energie. Dýňová semínka nabízejí i zajímavé množství proteinů. Pokud trpíte nedostatkem vitamínů skupiny B, tato semena vám pomohou doplnit následující z nich: niacin (B3), riboflavin (B2), folát (B9) a thiamin (B1). Dále obsahují L-tryptofan, který působí proti depresím. Podporuje totiž dobrou náladu.

3. Konopná semínka

Zdravá semínka a semena – která to jsou?

Jestliže toužíte po zpevnění svalů, jsou konopná semínka tou správnou volbou. Nabízejí totiž kombinaci bílkovin a esenciálních aminokyselin. Obsahují snad všechny esenciální aminokyseliny a dále také fytonutrienty, které dokážou naše tělo chránit proti volným radikálům, onemocněním srdce a zpomalují stárnutí všech buněk. Konopná semínka jsou proto velmi prospěšná jak vašim orgánům, tak i kůži, buňkám, tkáním a dokonce krvi.

4. Chia semínka

Zdravá semínka a semena – která to jsou?

Potřebujete podpořit kvalitu vašich kostí? V tom případě mohou pomoci právě chia semínka, která obsahují velké množství vápníku. Je třeba ale pravidelně konzumovat celou hrstku těchto semínek. Ve srovnání s fazolkami obsahují více bílkovin, mají více železa než špenát a více antioxidantů než borůvky. Když bychom v tomto porovnávání pokračovali, můžeme ještě zmínit, že chia semínka nabízejí více vitamínu C než pomeranče, a dokonce i více omega-3 mastných kyselin než ryby. A aby toho nebylo málo, nechybí v nich ani hořčík a vláknina.

5. Kmín

Zdravá semínka a semena – která to jsou?

Benefity kmínu jsou jeho antiseptické vlastnosti, ničí tedy choroboplodné zárodky, a vysoký obsah železa a vápníku. Díky tomu je prospěšný těhotným i kojícím ženám, protože zvyšuje vyměšování mléčných žláz a ženám se pak lépe tvoří mateřské mléko. Dále podporuje trávení, hubnutí a správnou funkci jater. Může také pomáhat léčit nachlazení a bolest v krku. Navíc je kmín prospěšný i ledvinám a přispívá ke zlepšení imunity.

6. Sezamová semínka

Zdravá semínka a semena – která to jsou?

Jaká semena jsou ideální pro udržení vašeho srdce ve skvělé kondici? Samozřejmě sezamová a to díky omega-6 mastným kyselinám (hlavně kyselině linolové), které snižují hladinu špatného cholesterolu. Sezamová semínka současně našemu organismu poskytují vlákninu, zinek, vitamín B1, fosfor, železo, hořčík a vápník.

7. Lněná semínka

Zdravá semínka a semena – která to jsou?

Tato semínka jsou důležitá proto, že obsahují mj. i protirakovinné látky a protizánětlivé sloučeniny. Skvěle působí na činnost střev, která jsou centrem imunity, a napomáhají při problémech se zácpou, nebo naopak tlumí průjem. A jak lněná semínka nejlépe využít? Abyste z nich získali maximum, je důležité je nejdříve lehce podrtit. A pak si s nimi můžete posypat třeba salát.

Foto: iStock 

Velký průvodce semínky: Proč je zařadit do jídelníčku a jak na to?

Jsou pro vás semínka jen ptačím zobem, bez kterého se snadno objedete? Tak to je nejvyšší čas dát jim novou šanci. Tihle drobečci v sobě totiž skrývají překvapivé množství živin a neméně lahodné chuti. Navíc umí udělat velkou parádu – pozvednou úroveň vašeho servírování a dodají šmrnc nejen domácímu pečivu. Zajímá vás, který druh si vybrat? Nejlépe od každého trochu… 

Slunečnicová semínka pro oslnivou imunitu

K nejznámějším druhům „pozobu“ patří nepochybně semena slunečnice.

A že mají co nabídnout – vynikají vysokým podílem vitamínu E, který je důležitým antioxidantem (50 g semínek pokryje až 80 % jeho denní doporučené dávky) a jsou spolehlivým zdrojem hořčíku.

Obsahují také nemalé množství fytosterolů, které pomáhají snižovat cholesterol a prokazatelně prospívají našemu imunitnímu systému. 

Slunečnicová semínka se konzumují loupaná a jejich chuť je příjemně oříšková. Díky tomu mají velmi univerzální využití – perfektně se hodí do müsli i domácího pečiva, ale i chutných pomazánek.    

Zdravá semínka a semena – která to jsou?

ETA TIP: S domácími pekárnami  ETA Delicca II a ETA Duplica Vital Plus už na semínka zapomínat nebudete. Na možnost přidání extra surovin vás během přípravy těsta upozorní zvukovým signálem.

Dýňová semínka vás hodí do pohody

Dýňová semínka prospějí nejen vašemu zdraví, ale i kráse a psychické pohodě.

Kromě antioxidantů jsou totiž bohatá na minerály, jako je hořčík, železo či zinek, které jsou nezbytné pro zdravé vlasy, zářivou pleť i pevné nehty. Navíc obsahují látku zvanou L-tryptofan, která zlepšuje spánek a pomáhá předcházet depresím.

Chuť dýňových semínek může být mírně zemitá, ale snadno si na ni zvyknete. K dostání jsou nejčastěji semínka z dýně olejné neboli štýrské, která jsou tmavě zelená a bez dřevnatých slupek. V sezóně dýní si však můžete nasušit semena i z jiných jedlých odrůd (například hokkaido), některé z nich je však potřeba oloupat.

Ze semen dýně se získává také dýňový olej, který je zdraví prospěšnými látkami doslova nabitý. Těm však tepelná úprava neprospívá, a tak je dýňový olej vhodný pouze do studené kuchyně.

Lněná semínka pro zdravé srdce, mozek i střeva

Semínka lnu jsou k dostání v hnědé nebo zlaté variantě. Zlaté lněné semínko je svou chutí o něco jemnější a nasládlejší, co se ale výživové hodnoty týká, oba druhy se od sebe příliš neliší.

Lněná semínka se pyšní vůbec nejvyšším obsahem cenných omega-3 mastných kyselin ze všech potravin rostlinného původu, pro nás navíc mohou být zároveň zdrojem lokálním.

Jako bonus obsahují i velké množství rozpustné vlákniny, která účinně upravuje trávení, působí hojivě na stěny trávicího traktu a má příznivé účinky na naši celkovou obranyschopnost.

 

Aby se však mohly veškeré prospěšné látky správně vstřebat, konzumujte lněná semínka vždy čerstvě rozemletá. Takto připravená je skladujte v uzavřené nádobě v lednici, a to maximální po dobu jednoho týdne – jsou totiž náchylná ke žluknutí.

Podobně je na tom lněný olej, který je díky velké koncentraci omega-3 mastných kyselin možné užívat i jako přírodní doplněk stravy. Musí však být co nejčerstvější – abyste se vyhnuli jeho oxidaci, skladujte jej v chladu a rychle spotřebujte.

Budete mít zájem:  Třtinový cukr – je lepší než ten bílý?

Specifické vlastnosti mají lněná semínka také v kuchyni – po kontaktu s vodou vytváří slizovitou hmotu, která dokáže zvláčnit těsto a poslouží jako pojivo, které se používá jako rostlinná náhrada vajec v těstech.

Zdravá semínka a semena – která to jsou?

 

Chia semínka vás budou bavit

Chia semínka jsou svými vlastnostmi i výživovými hodnotami v podstatě exotičtější obdobou semínek lněných.

Jsou bohatá na omega-3 mastné kyseliny i vlákninu, stejně tak po namočení nabobtnají a vytváří gelovitou až pudinkovou strukturu.

Jsou proto oblíbenou surovinou pro výrobu působivých chia pudinků i výživných smoothie. Bez dalších přísad je jejich chuť neutrální. 

Jedna porce (28 gramů) chia semínek přitom obsahuje až 18 % denní doporučené dávky vápníku a 30 % denní dávky hořčíku a manganu. Našemu tělu však dodají také zinek, draslík a některé vitamíny skupiny B.

Konopná semínka nejen pro vegetariány

Semínek z konopí se nemusíte obávat. Návyková látka THC se nachází pouze na listech a květech, a tak vám semínka žádný drogový rauš nezpůsobí. Svému zdraví však uděláte skvělou službu, a to už pádným důvodem k euforii může být.

Konopná semínka jsou velmi bohatá na kvalitní bílkoviny, a to ne jen tak ledajaké  – obsahují všechny esenciální aminokyseliny, což v rostlinné říši nebývá až tak obvyklé. Konopná semínka zároveň nabízí ideální poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin, a tak prospívají našemu kardiovaskulárnímu systému, imunitě i zdravému vzhledu.

Jejich nevtíravá, ale poměrně výrazná chuť doladí k dokonalosti každý salát, domácí chléb i ovesnou kaši. Slupka je však velmi tvrdá a těžko stravitelná – konopná semínka proto raději kupujte loupaná.

Výtažky z konopí mají také blahodárný vliv na pokožku. V podobě konopného oleje nebo masti by tak neměly chybět ve vaší kosmetické výbavě.

Sezamová semínka jsou pokladem arabské kuchyně

Sezam indický je rostlina s bohatou historií, která se na olej pěstuje již odpradávna.

Semínka sezamu se mohou vyskytovat v několika barevných varaiantách (bílá, žlutá, hnědá, červená až černá), nejčastěji se však setkáme se světlým sezamem, případně sezamem černým, který se kvůli vyšší ceně používá především na ozdobu. Jejich chuť je jemná, u neloupaných variant může být mírně nahořklá.

Sezamová semínka jsou zdrojem mědi, molybdenu a vápníku. Jsou velmi bohatá na fytosteroly, a to ještě mnohem více než semínka slunečnice. Podle některých zdrojů přináší také úlevu ženám při premenstruačním syndromu. 

Ze sezamu se vyrábí chutná pasta zvaná tahini. Ta je nedílnou součástí legendárního cizrnového hummusu či tradičního arabského pokrmu z lilku nazývaného baba ghanoush. Perfektní službu vám udělá také při přípravě zálivek na salát.

Zdravá semínka a semena – která to jsou?

Mák pro zdravé kosti

Chuť máku většina z nás buď bezmezně miluje, nebo upřímně nenávidí. Pokud však patříte k jeho fanouškům, dopřáváte si spolu s ním i pořádnou nálož vápníku – mák je totiž nejbohatším rostlinným zdrojem tohoto minerálu. Kromě toho obsahuje také hořčík či draslík.

Mák se používá v mleté i nemleté podobě, a kromě tradičních receptů na makové moučníky či šulánky s mákem se rozhodně nemusíte bát experimentů – skvělý je také v kombinaci s nastrouhaným jablkem, jako součást raw dezertů nebo jako efektní posyp na domácí pečivo.

Dostaňte ze semínek maximum živin a chuti

Semínka můžete zobat jen tak, přimíchat je do sladkých i slaných pokrmů, nebo je použít pro finální foodstyling. Existují však dvě vychytávky, jak semínka upravit – ta první je promění v ještě výživnější superpotravinu, druhá zase v křupavou pochoutku, které se nebudete moci nabažit.

1. Namáčení neboli aktivace

Namočená semínka (a platí to i pro oříšky) jsou po nasáknutí vodou nejen krásně měkká, ale i lépe stravitelná. Máčení v nich totiž aktivuje klíčící proces, což je stav, kdy semínka koncentrují co nejvíce síly a živin, aby mohly propuknout v novou rostlinu. A právě tuto výživovou hodnotu pak předávají i vašemu tělu.

Jak na to? Semínka zalijte vlažnou vodou a nechejte je namočená několik hodin – slunečnicovým stačí jedna až dvě, houževnatější semena máčejte klidně přes noc. Poté vodu slijte a semínka ještě jednou propláchněte.

Namočená semínka můžete rovnou konzumovat nebo znovu usušit (na suché, jen mírně rozehřáté pánvi) a několik dní uchovávat v lednici. 

2. Pražení

Pražená semínka jsou chutnější a krásně křupou, bohužel se však úpravou při vysokých teplotách ztrácí část prospěšných živin. Pražená semínka si proto občas s chutí dopřejte, neměla by to však být jejich jediná a preferovaná forma ve vašem jídelníčku.

Jak na to? Semínka můžete pražit v troubě nebo na pánvi, nevystavujte je však vysokým teplotám příliš dlouho. Semínka nasypte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 140 °C zhruba na 15 minut. Pro pražení v pánvi vsypte semínka na suchou, mírně rozehřátou pánev a při nižší teplotě a častém míchání pražte asi 10 minut.

Zdravá semínka a semena – která to jsou? Témata: semínka, ETA Vital Duplica, mák, sezamové semínko

4 druhy semínek, které byste měli jíst

22.3.2021

Semínka se stala nedílnou součástí zdravé stravy, a to hlavně díky bohatému nutričnímu profilu.

V tomto malém zázraku přírody se skrývá obrovský potenciál, vždyť právě ze semene později vyroste celá rostlina, která oplývá svými specifickými vlastnostmi.

Můžete je kombinovat se spoustou dalších surovin a jídel – navíc kromě toho, že nabízí řadu zdravotních výhod, také dobře vypadají na talíři

. Přestože existuje mnoho různých druhů semínek, v dnešním článku jsme se zaměřili na konkrétní 4 typy, které by neměly chybět ve vašem jídelníčku.

Proč je dobré jíst semena?

Obecně jsou semena součástí zeleniny, květin nebo plodin, přičemž u rostlin hrají primární úlohu v zachování rodu. Lidé však od nepaměti využívají jejich výhod pro různé účely a různými způsoby.

Za pozornost stojí především ohromující nutriční hodnoty – najdete zde například esenciální mastné kyseliny (omega-3 a 6), bílkoviny, esenciální aminokyseliny, vitamíny, minerály, antioxidanty nebo vlákninu. To už je opravdu zajímavý výčet zdraví prospěšných látek, který jednoduše nelze přehlédnout.

Na trhu se objevují jak semena zpracovaná, tak v čisté (přirozené) podobě, což se mimo jiné promítá také v nutričních hodnotách. Nejčastěji se můžete setkat se semínky v této podobě:

  • surová (v přirozené podobě)
  • rozemletá 
  • naklíčená
  • loupaná
  • pečená

Zdravá semínka a semena – která to jsou?

1. Chia semínka

Tento typ semínek zažil v posledních letech obrovský rozmach, jsou totiž výborným zdrojem bílkovin, vlákniny, antioxidantů a omega-3 nenasycených mastných kyselin.

Konzumace chia semínek zvyšuje hladinu kyseliny alfa-linolenové (ALA), která snižuje zánět.

Řada studií také prokázala, že se významně podílí na snížení hladiny cukru v krvi, mírně potlačují chuť k jídlu, tlumí bolest kloubů redukují vysoký krevní tlak a slouží jako prevence vzniku srdečních onemocnění.

Chia semínka obsahují 7krát více vitamínu C než pomeranč a 15krát více hořčíku než brokolice.

2. Lněné semínko

Vysoký obsah omega-3 mastných kyselin – zejména kyseliny alfa-linolenové – je jedním z důvodů, proč bývá lněné semínko tolik vyhledávané. Většina je však obsažena ve vnější slupce, proto je lepší konzumovat je v mletém stavu.

Dále obsahují polyfenoly, antioxidanty, vlákninu, bílkoviny, hořčík, mangan, vitamín B1 a další. Konzumace lněného semínka snižuje takzvaný špatný (LDL) cholesterol a krevní tlak, dokonce má i protinádorový účinek.

Lněné semínko obsahuje aminokyseliny arginin a glutamin, které jsou klíčové pro imunitní systém a zdraví srdce.

3. Konopné semínko

Semena z rostlin konopí jsou jedinečná tím, že obsahují tzv. úplné bílkoviny, u kterých je přítomných všech 9 aminokyselin, z nichž některé si lidské tělo nedokáže samo vyprodukovat. Také zde najdete ideální poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin (1 : 3) nebo poměrně vzácnou mastnou kyselinu omega-9.

Vnější obal konopného semínka je bohatým zdrojem vlákniny, která je důležitá hlavně pro správné trávení a vyprazdňování. Řadu prospěšných látek doplňují také vitamíny či minerály – konkrétně například hořčík, draslík, železo, thiamin, niacin a vitamíny E nebo B.

Pokud se chystáte využít benefitů konopného semínka, doporučujeme nahlédnout do naší nabídky, kde najdete balení Fitcann s obsahem 300 gramů loupaného semínka.

Konopné semínko slouží jako prevence vzniku kardiovaskulárních onemocnění a posiluje imunitní systém.

Zdravá semínka a semena – která to jsou?

4. Dýňová semínka

Jedny z nejčastěji konzumovaných semínek vůbec mají rovněž velmi pestrý nutriční profil. Předně se jedná o skvělý zdroj bílkovin – 100 gramů dýňových semínek pokryje až 54 % doporučeného denního příjmu.

Zajímavou látkou je také L-tryptofan, který prokazatelně zlepšuje náladu, což by mohlo zajímat především osoby s depresivní poruchou a výkyvy nálad.

Dýňová semínka bývají často spojována se zlepšením funkce močového měchýře či ledvin, případně se zmírněním příznaků prostaty u mužů.

  • Dýňová semínka obsahují fytosteroly – rostlinné látky snižující hladinu „špatného” cholesterolu.
  • Udržujte vaše tělesné procesy v rovnováze díky konopné péči Fitcann
  • Zdravá semínka a semena – která to jsou?
  • Photo: Adobe Stock

Nejzdravější semena na Zemi, 11x pro zdravý život

Jonathan Landsman

Pro pacienty, kteří čelí život ohrožující rakovině bývá navrhovaná léčba podobně škodící jako nemoc samotná. Výsledky vědeckého výzkumu, ale nyní nabízí přírodní způsob léčby v podobě užívání přípravku ze semen hroznů. Ten zpomaluje růst nádorových buněk, aniž by způsoboval škodlivé vedlejší účinky, charakteristické pro chemoterapii nebo ozařování.

Ukazuje se, že některé vlastnosti, umožňující rakovinným buňkám odolávat tradičním terapiím jsou spojeny s vyšší citlivostí na léčbu s využitím hroznových jadérek. Největší přínosy této léčby jsou pozorovány u pokročilejších stádií rakoviny.

Budete mít zájem:  Takhle ne! Nejčastější chyby při práci na zahradě

Konvenční způsoby léčby nevyléčí rakovinu nikdy

Nejde jen o zbožné přání – léčebné účinky extraktu z hroznových semínek byly potvrzeny klinickým testováním. Bohužel ale pacienti s rakovinou bývají stále směřováni k radikálním a invazivním léčebným procedurám, sestávajících z chirurgických zákroků, ozařován a chemoterapie – a to okamžitě po zjištění diagnózy.

A bohužel, často je používána taktika zastrašování, aby byly pacientům co nejrychleji aplikovány tyto riskantní (neúčinnné) postupy, o kterých je známo, že následně způsobují sekundární nádorová onemocnění.

Aby bylo naprosto jasné existuje jen velmi málo důkazů o tom, že podstupování výše zmíněných procedur dokáže zastavit nebo i jen zpomalit množení rakovinných buněk. Většina poskytovatelů zdravotní péče nám však neustále zdůrazňuje „důležitost“ této konvenční léčby.

Skutečnost je právě opačná – podle jedné velké studie, publikované v roce 2003 byla chemoterapie prokazatelně neúčinnou léčbou v 97% sledovaných případů. Pozdější studie doložily, že chemoterapie způsobila kritická poškození v DNA u zdravých buněk a že některé z léků proti rakovině ve skutečnosti vyvolaly další růst nádorů – někdy až s alarmující rychlostí.

Navzdory přibývajícím důkazům o její škodlivosti, medicínská komunita nepřestává prosazovat chemoterapii a ozařování jako jedinou naději pro pacienty s rakovinou. Podívejme se jaká je skutečnost: je dokázáno, že pacienti s rakovinou velmi strádají, když podstupují konvenční léčbu.

Ve zvýšené míře se u nich projevují poškození orgánů, předčasné stárnutí, sexuální disfunkce, neuropatie, návraty nebo sekundární rakovina, problémy se zuby, diabetes, endokrinní problémy, únava, onemocnění štítné žlázy, ztráty paměti, inkontinence a celá řada dalších problémů.

V kontrastu s tím nenaleznete žádný důkaz o škodlivých vedlejších účincích plynoucích z užívání extraktu z hroznových jader. Je ale potřeba zdůraznit, že tato léčebná metoda by neměla být brána jako jediný způsob léčby. K úspěšnému vyléčení rakoviny musí pacient podstoupit komplexní léčebný program, ve kterém se zbaví toxinů, vyživuje tělo nutrienty vysoké kvality a současně bývá věnována pozornost dalším tělesným, duševním i emočním problémům.

Dobrá zpráva pro pacienty s rakovinou: přírodní, život zachraňující alternativy léčby jsou dostupné už dnes

V časopise The Cancer Letters byl v prosincovém vydání v roce 2012 zveřejněn článek o úspěšném testování léčby rakoviny konečníku extraktem z hroznových zrn. Experimenty byly prováděny s laboratorními kulturami těchto rakovinových buněk. V tomto článku bylo také konstatováno, že účinky tohoto přípravku jsou výraznější u vyšších stadií rakoviny.

Vědci z univerzity v Auroře (Colorado) pak testovali působení tohoto extraktu na povrch rakovinových buněk při různých stadiích rakoviny konečníku. Zaznamenali rovněž výraznější působení extraktu u vyšších stadií. V kontrastu s tímto zjištěním je známa klesající účinnost chemoterapie s pokročilejšími stupni rakoviny.

Už delší dobu je známo, že bioaktivní složky v extraktu z hroznových zrn mají schopnost selektivně působit proti některým typům rakovinových buněk. Studie z roku 2012 pak prokázala, že buňky rakoviny konečníku, odolávající konvenčním terapiím mají na svém povrchu části, které je činí velmi citlivé na léčbu extraktem.

Obdobná studie, již dříve publikovaná v magazínu The Carcinogenesis uváděla, že extrakt z hroznových zrn ničí rakovinné buňky, aniž by škodil okolním zdravým buňkám. V této studii její autoři poznamenávají, že extrakt vytváří prostředí potlačující růst rakovinných buněk.

V pozdější studii, publikované v lednu 2013 v magazínu The Nutrition and Cancer se uvádí, že tento extrakt je účinný také při léčbě rakoviny prostaty a v lednu 2014 byl tamtéž zveřejněn článek o studii, potvrzující jeho příznivé účinky proti některým druhům rakoviny plic.

Konvenční onkologie nikdy nepřipustí pravdu o přírodních terapiích rakoviny

Léčebné účinky extraktu z hroznových jader se ukázaly být výrazně vyšší u vyšších stadií rakoviny. Mnozí se budou přirozeně podivovat, „proč lékaři klasické medicíny neposkytují tuto informaci pacientům s rakovinou?“.

Něco takového by totiž mohlo ohrozit jejich působení a v krajním případě by mohli přijít i o svou lékařskou licenci, protože nabízeli neschválený léčebný postup. V jedné z dříve zmíněných studií se ukázalo, že i při poloviční koncentraci byl extrakt z hroznových jader schopen zabít až 50% rakovinných buněk při IV. stadiu choroby.

Na rozdíl od chemoterapie, která působí pouze na specifické mutace rakoviny, extrakt z hroznových jader je schopen účinkovat na široké škály mutací. Čím více mutací se objeví v nádoru, tím efektivnější se může extrakt stát pro léčbu. Nebývá výjimečným, když například vzorek odebrané tkáně u rakoviny konečníku obsahuje více než 11.

000 genetických mutací. Kvůli tomu se nádor může stát rezistentním ke konvenční léčbě, protože ta působí jen na velmi omezený počet mutací.

Poznatky z tohoto článku mohou být novou nadějí pro pacienty s rakovinou, kteří bývají často diagnostikováni až v pokročilejším stadiu nemoci, kdy už je chemoterapie nejméně účinná.

Navíc oproti škodlivým vedlejším účinkům konvenční léčby vědci dosud nenarazili na obdobné vedlejší účinky extraktu z hroznových jader.

Originál: https://www.naturalnews.com/050231_grape_seed_extract_chemotherapy_cancer_treatments.html

5 velmi zdravých semínek, které byste měli jíst každý den

Semínka jsou vydatným zdrojem výživné síly. Takové malé, téměř „neviditelné plody“, ale přesto jsou plná vitamínů, minerálů, proteinů vlákniny a základních živin. Navíc se díky své velikosti snadno přidávají do jakékoli stravy. Používají se do salátů, smoothie, na zahuštění polévek, do snídaňových směsí při pečení atd.

Pokud je ještě nepoužíváte jako součást vaší stravy, máte příležitost jejich zařazení do vašeho jídelníčku, je to velmi jednoduché. Přidáním do stravy získáte do těla řadu důležitých živin pro tělo (omega kyseliny, minerály, vitamíny, vlákninu, proteiny, enzymy), navíc mají nízký glykemický index, výborně vás zasytí a přispívají tak ke zdravému procesu hubnutí.

Chia

jedním z hlavních problému ve stravování v dnešní uspěchané době je to, že ve stravě je nedostatek vlákniny. Chia semínka jsou v posledních letech hitem ve zdravé výživě.

Semínka Chia obsahují téměř 11 g vlákniny na unci (28g), což z nich dělá hvězdu mezi semínky. „Čím více vlákniny jíte, tím nižší je riziko chronických onemocnění a vláknina také pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi“.

Chia semínka můžete například využít na jednoduchou přípravu chia pudinků nebo na přípravu energetického nápoje Chia fresca.

  • Více
  • tipy na přípravu chia semínek

Chia semínka obsahují na cca 30 gramů: 9 g tuku, 4 g bílkovin, 11 g vlákniny

Dýně

Dýňová semínka jsou u nás běžně známá a dostupná. Jsou skvělým zdrojem hořčíku, což je minerál, který podporuje zdravé srdce, tento efekt si většina lidí plně neuvědomuje. Nedostatek hořčíku může být příčinou cukrovky II typu, únavu, vyčerpání, deprese a další…

  Dýňová semínka se navíc léta používala jako přírodní prostředek proti zvětšení prostaty, za tento účinek vděčíme ochranným látkám nazývaných fytosteroly. Díky obsaženým minerálů (vitamínu A, E, D, B1, B2, B3,B5, B6, B12 a kyseliny listové) podporují dýňová semínka funkce mozku a jeho výživu.

Dýňová semínka mají pestré využití, používají se při pečení chleba, do snídaňových směsí, smoothie, jogurtů.

TIP dýňová polévka je velmi oblíbená právě pro svoji výživnou hodnotu, zejména na podzim, kdy se sklízí dýně hokaido a další druhy.

Dýňová polévka – jak připravit?

Na másle nebo řepkovém oleji zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se nemusí zbavovat slupky, ta změkne vařením).

Necháme chvíli smažit, přilijeme vodu, povaříme. Hmotu rozmixujeme, zalijeme šlehačkou a necháme opět povařit.

Ingredience: 1 cibule, 1 stroužek česneku, 500 g dýně Hokkaido, 1 l zeleninového bujónu, 1 smetana ke šlehání, 1 lžička másla, petržel, pažitka, 2 rohlíky

  • Dýňová semínka na 30g obsahují: cca 13 g tuku, 7 g bílkovin, 1 g vlákniny

Konopí

Semena konopí jsou velmi oblíbená obzvláště u sportovců a vegetariány, protože  tyto malá semena jsou považovány za kompletní bílkovinu, což znamená, že obsahují všech 9 esenciálních aminokyselin.

Jsou vydatným zdrojem elektrolytů, které přispívají k udržování rovnováhy tekutin v těle, umožňují přenos nervových vzruchů a zajišťují také kontrakce svalů. Obsahují nejvíce proteinů z této pětice semínek. Konopná semínka jsou také nabitá omega-3 mastnými kyselinami, hořčíkem a železem.

Konopné semínka jsou také vhodné pro celiaki, protože neobsahují lepek a laktózu.

V 30g konopných semínek najdeme: cca 13 g tuku, 14 – 20 g bílkovin, 1 g vlákniny

Len

Ačkoli se prodává jako celá semínka, mletá semínka nebo olej, nejlépe se využije všech výživných látek, když se konzumuje mleté. Stejně jako konopí a dýně je lněné semínko skvělým zdrojem hořčíku a vlákniny.

Lněné semínko je také zdrojem kyseliny alfa-linolenové (což je druh omega-3 mastné kyseliny), která může přispět ke snížení chronických zánětů.

Semínka obsahuje též esenciální vitamíny a minerály, draslík, železo, měď, hořčík a zinek, vitamín B1, B2, B3, B5, B6, E. Jsou vhodná pro sportovce, vegany.

Semínka lnu dlouhodobě skladujte v ledničce, abyste je udrželi čerstvější.

Jak aktivovat lněná semínka pro konzumaci?

  • namočíte na několik hodin do vlažné vody, až vytvoří sliz a jsou kašovité
  • nebo pomeleme lněná semínka a přidáme do snídaňové směsi

Lněná semínka obsahuje ve 30g : cca 12 g tuku, 5 g bílkovin, 8 g vlákniny

Bazalka

Mnoho žen v domácnosti zná bazalku jako aromatické koření (středomořská a orientální kuchyně), které ochucuje saláty a různé pokrmy. Ale ne Bazalkový nápoj každý ví, že z této rostliny můžeme použit i semínko, které je léčivé.

Bazalkové semínko (alternativa k chia semínkům) je hydrofóbní (ve vodě dokáže zvětšit objem až 30 x), je zdrojem tuků (35%, sacharidů (24%), bílkovin (18%), vlákniny, vitamínů, minerálů.

Složení minerálů (vápník, draslík, hořčík, měď, železo, fosfor) a vitamínů (A, B1, B2, B6, B9 C, E, K je podobné jako u bazalky. Již staří Indové používali bazalková semínka na hubnutí.

Černý sezam

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector