Zánět kloubů pomůže snížit zázvor, olivový olej i špenát

Artritida je jedním z nejběžnějších onemocnění na světě. Jedná se o autoimunitní onemocnění kloubů způsobené zánětem. Právě zázvor dokáže jeho případě ulevit.

Artritida způsobuje otok v kloubech, což má na následek bolestivý pohyb. Existuje několik typů tohoto onemocnění, odlišené podle toho, jakou tkáň v kloubech postihují.

Jednou z nejčastějších forem tohoto onemocnění je revmatoidní artritida (revma). Zánět kloubů v tomto případě vzniká kvůli nadměrné činnosti imunitního systému.

Příčinou mohou být abnormality metabolismu, zranění, infekce, problémy obranyschopnosti a další.

Pozor, artritida není artróza!

  • Artróza je degenerativní onemocnění vznikající kvůli nadměrnému opotřebení chrupavky mezi klouby. Proto často postihuje velké nosné klouby dolních končetin jako je kolenní nebo kyčelní kloub.
  • Artritida je autoimunitní onemocnění způsobené poruchou imunitního systému, který poškozuje buňky vlastního těla a vyvolává chronicky probíhající zánět. Artritida tak může postihnout jakýkoliv kloub bez ohledu jeho zatížení.

Co s tím má společného zázvor?

Kořen zázvoru je v asijských zemích považován za jedno z hlavních koření a široce se při vaření využívá. Je také významnou součástí Ajurvédské a tradiční medicíny, v nichž nachází využití při léčbě mnoha obtíží.

Například o Konfuciovi byla známo, že nikdy nepožil nic, aniž by snědl alespoň trošku zázvoru.

Také britská královna Alžběta měla slavný džbán sušeného zázvorového kořene, který užívala kdykoliv před, nebo po jídle pro podporu trávení a celkové zahřátí a „oživení“ těla.

Zánět kloubů pomůže snížit zázvor, olivový olej i špenátZázvor má totiž na organismus mnoho pozitivních účinků. Působí:

Zázvor se využívá pro domácí léčbu bolestí v krku, kašle, trávicích obtíží a artritidy, dokáže skutečně dobře působit proti zánětům v organismu, které se podílí mimo jiné na obezitě, diabetu, kardiovaskulárních onemocnění a mnoha typech rakoviny. Zejména se pak jedná o fytonutrienty gingeroly.

Gingerol je příbuzný kapsaicinu, sloučenině dávající palčivost chilli papričkám.

Pro terapii artritidy jsou důležité zejména jeho protizánětlivé účinky (zázvor obsahuje tucty účinných látek, které v organismu působí protizánětlivě!).

Mnoho studií prokázalo, že má zázvor vliv na enzymy a bílkoviny, které se účastní zánětu.

Reguluje například aktivitu enzymu cyklooxygenázy a liopoxygenázy, což následně vede k potlačení produkce leukotrienu. Díky tomu dochází k redukci množství zánětů.

Sníží produkci prostaglandinů způsobujících zánět v kloubech

Revma v organismu zahrnuje mnoho komplexních řetězců imunitních reakcí. V chrupavkách dochází k uvolnění zánětlivých enyzmů, které dále způsobují rozpad peptidoglykanu a chrupavek samotných. To vede k zániku kosti a ještě výraznějšímu zánětu, produkují se tzv.

prostaglandiny (hormony vznikající v podstatě ve všech částech těla, které ovlivňují prokrvení, tvorbu řady látek včetně hormonů a trávicích šťáv, srážení krve, ovlivňují obranyschopnost, zvyšují stahy děložní svaloviny, ale hlavně se účastní zánětlivých procesů, které se velmi významnou měrou podílí na zánětu kloubů).

Fytochemikálie, které zázvor obsahuje, naopak syntézu prostaglandinů potlačují stejně jako syntézu dalších zánět podporujících látek, čímž dochází k redukci procesů, které mají za následek artritidu.

Zázvor působí také mírně analgeticky (ulevuje od bolesti). Při pokusech na myších zázvor snižoval otok kloubů, který artritidu často provází.

Pro úlevu od bolestí kloubů vyzkoušejte doplněk stravy s extraktem ze zázvoru ARTENAL by Brandeis Clinic a dalšími účinnými látkami jako glukosamin sulfát, chondroitin sulfát, zinek, vitamín C, E a B3, které ještě více podporují zdraví kloubů.

Zánět kloubů pomůže snížit zázvor, olivový olej i špenát Kloubní výživa ARTENAL 7 účinných látek v silné koncentraci, které vám pomůžou ulevit při bolestech kloubů! ARTENAL pomáhá podpořit jak pohyblivost kloubů, tak jejich ochranu před poškozením a regeneraci. Díky zázvorovému extraktu přispívá ke snížení zánětu kloubů a pomáhá snížit bolest kloubů. 529 Kč

Starší články:

Zánět kloubů pomůže snížit zázvor, olivový olej i špenát

Zdravý život3.10.2016

Pokud podléháte snadno stresu, nedokážete najít a užít si pohodu a uvolnit se, nebo byste třeba jen ráda shodila pár urputných kilogramů, které vás už pár let trápí, extrakt z tohoto afrického keře je přesně to, co potřebujete.

Zánět kloubů pomůže snížit zázvor, olivový olej i špenát

Zdravý život29.9.2016

Mládí by si chtěl zachovat každý. Když se budete řídit těmito radami, nesmrtelnými se asi sice přímo nestanete, ale zachováte si mládí a životní vitalitu. A o to přeci jde!

Zánět kloubů pomůže snížit zázvor, olivový olej i špenát

Zdravý život29.8.2016

Jednou z nejčastějších mystifikací je, že by člověk měl získávat všechny důležité živiny ze stravy. Protože je podle mnohých samozřejmě lepší jíst čerstvé jídlo, než do sebe „cpát pilulky“. Ale je tomu opravdu tak? Přečtěte si hlavní důvody, proč je vhodné užívat doplňky stravy!

Zánět kloubů pomůže snížit zázvor, olivový olej i špenát

Zdravý život18.7.2016

Nedostatek energie mnohdy nebývá způsobený nabitým diářem, ale něčím úplně jiným. Čtěte dále, jaké jsou možné důvody vaší únavy a jak proti nim bojovat!

Denní údržba těla

.

Zánět kloubů pomůže snížit zázvor, olivový olej i špenát

23

Nesahejte hned po lécích: Zde je 18 onemocnění a potraviny, které je léčí

Mnozí z nás jsme si zvykli, že na každé onemocnění hned saháme po lécích. Existuje dokonce obecná představa, že ke každé nemoci je přiřazen nějaký farmaceutický přípravek.

Zapomínáme přitom, že mnohé běžné potraviny dokáží vyléčit různé druhy onemocnění. Je třeba je jen znát a vědět, kdy je použít.

  • Dnes vám proto ukážeme 18 druhů zdravotních problémů a k nim přiřazené ovoce a zeleniny, které je dokáží zmírnit a nejednou i zcela vyléčit.
  • 1) Rýma – mrkev, ananas, zázvor, česnek
  • 2) Deprese – mrkev, jablko, špenát, červená řepa
  • 3) Bolest hlavy – jablko, okurka, kapusta, zázvor, celer
  • 4) Cukrovka – mrkev, špenát, celer
  • 5) Žaludeční vředy – zelí, mrkev, celer
  • 6) Astma – mrkev, špenát, jablko, česnek, citron
  • 7) Vysoký krevní tlak – červená řepa, jablko, celer, okurka, zázvor
  • 8) Artritida – mrkev, celer, ananas, citron
  • 9) Detox ledvin – mrkev, červený meloun, okurka, koriandr
  • 10) Ledvinové kameny – pomeranč, jablko, červený meloun, citron
  • 11) Oči a zrak – mrkev, celer
  • 12) Stres – banán, jahody, hruška
  • 13) Zácpa – mrkev, jablko, čerstvá zelí
  • 14) Únava – mrkev, červená řepa, zelené jablko, citron, špenát
  • 15) Alkoholová opice – jablko, mrkev, červená řepa, citron
  • 16) Paměť – granátové jablko, červená řepa, hrozny
  • 17) Nervozita – mrkev, celer, granátové jablko
  • 18) Špatné trávení – ananas, mrkev, citron, máta
  • Převzato z https://prirodajelek.cz

Zdravé potraviny, jejich seznam a jak je vybírat

Druhy zdravých potravin

Na co si dát pozor při výběru jednotlivých druhů potravin, pokud chcete začít jíst zdravěji? Zvolte v každém druhu potravin variantu některé ze zdravých potravin.

  • Pečivo: vybírejte vždy celozrnné varianty, které obsahují větší množství vlákniny, než bílé pečivo.
  • Maso: volte kuřecí nebo krůtí prsa, libové hovězí maso, či vepřová panenka.
  • Ryby a mořské plody: za vyzkoušení stojí losos, halibut, treska, makrela a krevety.
  • Těstoviny a rýže: zde vybírejte celozrnné těstoviny a hnědou rýži.
  • Tuky a dochucovadla: vybírejte si rajský protlak, hořčici, vinný ocet, olivový olej, avokádo, chilli omáčky. Pozor ale na varianty, které obsahují vysoké množství soli nebo cukru.
  • Pokrmy vhodné ke snídani: ke snídani si dejte celozrnné cereálie bez přidaného cukru, celozrnné tyčinky, ovesné vločky. Hledejte takové, které mají vysoký obsah vlákniny, ale nízký obsah cukru.
  • Polévky a konzervy: Opět kontrolujte, kolik soli v nich je. Pokud kupujete konzervované ovoce, vyberte si to ve vlastní šťávě, než v sirupu.
  • Mražené potraviny: kupujte pouze takové výrobky, které můžete přidat do polévek nebo vývarů. Zelenina, ovoce, mořské plody jsou vhodné.
  • Mléčné výrobky: vyhněte se nízkotučným a plnotučným výrobkům. Neslazené jogurty jsou nejlepší variantou, oslaďte si je sami.
  • Něco na chuť: pokud vás honí mlsná, můžete si občas dopřát hořkou čokoládu.

Proč vybírat zdravé potraviny a jíst zdravě?

Jíst zdravě má mnoho pozitivních přínosů – pro tělo i pro mysl. Pokud jíme zdravě, cítíme se dobře, jsme šťastnější, produktivnější atd.

Stále více obchodů po celém světě nabízí zdravé varianty pokrmů – k vidění jsou také restaurace zaměřené na vegany, na nízkotučná či bezlepková jídla a další.

Zdravá potravina je to, co může proměnit náš život. Jaké jsou zdravé potraviny konkrétně?

Seznam 10 zdravých potravin

Seznam zdravých potravin se může vždycky trochu lišit, protože živiny, které upřednostňuje jeden, nemusí potřebovat jiný. Obecně se ale níže uvedený seznam dá považovat za seznam těch nejzdravějších potravin.

  1. Špenát – je považován za superpotravinu. Ačkoli nemá tolik železa, jak se v minulosti věřilo, stále ještě je to velice zdravá potravina. Je plný energie a přitom obsahuje nízký počet kalorií. Zato je plný vitamínu A, K a kyseliny listové.
  2. Fazole – jsou plné antioxidantů a vlákniny, která způsobuje, že jsou tráveny pomaleji. Vy se tak cítíte sytí po delší dobu a spotřebujete méně kalorií!
  3. Vlašské ořechy – ze všech ořechů obsahují vlašské nejvíce antioxidantů, dále pak vitamín E, omega 3 mastné kyseliny a zdravé tuky.
  4. Červená řepa – je dobrá na mozek a snižování krevního tlaku. Častokrát je však tato zelenina přehlížena. Obsahuje kyselinu listovou, hořčík a vitamín C.
  5. Avokádo – je zdrojem zdravých tuků, vitamínu B6 a kyseliny listové. Nahraďte jím ostatní, hlavně živočišné tuky.
  6. Hořká čokoláda – obsahuje více antioxidantů (na gramy), než některé druhy ovoce! Navíc dokáže odvrátit některé choroby a zlepšuje náladu.
  7. Maliny – obsahují antioxidanty a spoustu vitamínu C, vápníku a železa.
  8. Česnek – odstrašuje nejen upíry, ale také mnohé choroby. Snižuje totiž růst bakterií a má protizánětlivé účinky. Navíc snižuje krevní tlak a cholesterol.
  9. Citrony – mají protizánětlivé účinky a snižují růst rakovinných buněk. Obsahují také velké množství vitamínu C.
  10. Čočka – obsahuje velké množství vlákniny a bílkovin, navíc chutná skvěle. Ať už klasická čočka nakyselo, nebo čočkový salát – vždy je chutná. Vegani a vegetariáni ocení hlavně vysoké množství bílkovin, které skrývá.

Potraviny pro zdravé oči

Pokud si chcete zachovat zdraví svých očí, zkuste zařadit následující potraviny: syrovou červenou papriku, slunečnicová semínka a oříšky, tmavá listová zelenina, losos či batáty.

Potraviny pro zdravé srdce

Zdravé srdce si zajistíte s následujícími potravinami: listová zelenina, celozrnné potraviny, lesní plody, avokádo, rybí tuk a další zdravé tuky (zejména rostlinného původu).

Potraviny pro zdravé vlasy

Pokud máte poškozené vlasy, může to být vaší stravou. Zahrňte následující: vejce, lesní plody, špenát, tučné ryby (jako je tuňák či losos), batáty, avokádo či oříšky.

Potraviny pro zdravé cévy

Také cévy potřebují povzbudit potravinami, například: chřest, avokádo, brokolice, tučné ryby, oříšky, olivový olej, meloun, kurkuma a špenát patří mezi potraviny, které povzbuzují činnost a zdraví cév.

Zdravé potraviny na hubnutí

Sem bychom mohli zařadit jakoukoli zeleninu a přiměřené množství ovoce. Nezapomeňte na libové bílkoviny (libové maso, jako jsou kuřecí a krůtí prsa, hovězí svíčková, vepřová svíčková, atd).

Potraviny pro zdravé klouby

Jíst protizánětlivou stravu pomůže vašim kloubům. Patří sem: třešně, červená paprika, losos, ovesné vločky, kurkuma, vlašské ořechy, kapusta a další. Pokud bychom chtěli prospět kloubům trochu nezdravě, můžete si občas dopřát želé.

Budete mít zájem:  Nezhubnete, lék vám nebude uhrazen

Potraviny pro zdravou výživu

Pokud chcete jíst zdravě, zaměřte se na to, abyste si dopřáli vždy alespoň pět porcí zeleniny a ovoce denně. Ovoce si dávejte spíše dopoledne, zeleninu odpoledne. Na snídani snězte hodně bílkovin, protože omezí vaši chuť na sladké v průběhu celého dne. Na večeři si dopřejte jen bílkovinu se zeleninou, která váš žaludek příliš nezatíží.

Převzato z https://zdravazona.cz

Potraviny, které pročistí vaše cévy přírodním způsobem. Zde je seznam

Existuje několik obzvláště prospěšných potravin na zprůchodnění a čištění cév od nánosů cholesterolu a tuků.

Pročišťováním krevních cév tak účinně zabráníte vzniku aterosklerózy. Jde o vážné onemocnění, které může vést k selhání srdce, infarktu či mozkové mrtvici.

  1. Ryby
  2. Jak zjistila studie na Univerzitě v Southamptonu, ryby a obzvláště tuňák a losos, jsou vysoce účinné při prevenci ucpávání cév díky svému obsahu omega-3 mastných kyselin.
  3. Tyto látky brání oxidaci cholesterolu, ukládání nánosů v cévách a tvorbě krevních sraženin.
  4. Špenát

Špenát je velmi bohatý na kyselinu listovou a draslík. Tyto dvě látky jsou extrémně nápomocné při předcházení vysokého krevního tlaku.

  • Kromě toho, špenát zabraňuje tvorbě nadměrného cholesterolu a chrání před srdečním selháním z dlouhodobého hlediska.
  • Je také bohatý na lutein – látku, která chrání před věkem podmíněnou makulární degenerací očí.
  • Česnek
  • Zdravotní účinky česneku při předcházení více druhů onemocnění, zejména vysokého krevního tlaku a nemocí srdce, jsou známé již dávno.
  • Několik studií v současnosti potvrdilo, že česnek je prospěšný především proti kornatění tepen (ukládání vápníku).
  • Brusinková šťáva
  • Na pročištění arterií od nánosů a cholesterolu stačí vypít jen 3 sklenice brusinkové šťávy za týden.
  • Jedinečné léčebné účinky brusinek pocházejí z jejich vlastnosti zvyšovat schopnost buněk absorbovat a spalovat tuk na produkci energie.
  • Spalováním tuku v buňkách se brání jeho ukládání v cévách.
  • Olivový olej
  • Vynikající účinky olivového oleje v souvislosti s prevencí cholesterolu byly potvrzeny několika studiemi.
  • To, co tento olej dělá obzvláště přínosným, je jeho vysoký obsah mononenasycených kyselin, které dokáží vyčistit arterie od nahromaděného špatného LDL cholesterolu.
  • Rajčata

Rajčata mají v sobě velké množství lykopenu. Ten je podle jedné korejské studie speciálně vhodný pro předcházení hrubnutí a tuhnutí tepen.

  1. Jiné studie potvrdily, že ženy, které pravidelně konzumovaly rajčata jsou méně náchylné na kardiovaskulární onemocnění.
  2. Ovesné vločky
  3. Ovesné vločky obsahují vlákninu, která brání tvorbě cholesterolu.
  4. Podle studií, 1 a půl až 2 sklenice (300 až 400 ml) vloček denně dokáže snížit hladinu cholesterolu v krvi až o 20%.
  5. Toto číslo může znamenat rozdíl mezi užíváním a neužíváním léků na cholesterol, které mívají mnoho nebezpečných vedlejších účinků.
  6. Granátové jablko

Granátové jablko je extra bohaté na antioxidanty. Jde o jedno z nejlepších ovocí na prevenci kornatění tepen.

  • Omezováním množství cholesterolu v krvi snižuje poškození cév a předchází procesu aterosklerózy.
  • Kiwi a ananasový meloun
  • Důkladně pročistit arterie dokážete i tím, pokud budete konzumovat 200 gramů ananasového melounu a kiwi denně.
  • Tyto druhy ovoce jsou bohaté na antioxidanty, které mají extrémní přínos pro snižování hladiny špatného LDL cholesterolu v krvi.
  • Hroznové víno

Hroznové víno obsahuje bioflavonoidy resveratrol a quercetin bránící oxidaci cholesterolu. Tím se efektivně snižuje ukládání nánosů na stěnách krevních cév.

Hrozny také snižují riziko onemocnění srdce a riziko tvorby krevních sraženin.

Grapefruit – růžový je lepší než bílý Oba druhy obsahují vitamín C, ale růžový je na něj bohatší. Kromě toho obsahuje beta karoten.
Sýry – parmazán je zdravější než ostatní žluté sýry Parmezán je sušený, proto obsahuje na jeden gram větší množství sodíku, fosforu a proteinů. Nemá vysoký obsah tuku – pouze 22%.
Celer – nať  je lepší než kořenový Naťový celer obsahuje více minerálních látek, betakarotenu a vitamínů.
Minerální voda – vyberte si nesycenou Obsahuje méně sodíku. Vysoká hladina tohoto prvku může vést ke zvýšenému krevnímu tlaku a zadržování vody v organismu. Bublinky navíc dráždí sliznici žaludku.
Paprika – červená je lepší jak zelená Obsahuje 9 x více betakaroténu a 2 x více vitamínu C.
Víno – červené namísto bílého Červené víno je vyrobeno z červených odrůd hroznů, které fermentují spolu se slupkami a jadérky. Díky tomu červené víno obsahuje složky, chránící před rakovinou. Kromě toho zvyšuje schopnost organismu vstřebávat železo a pomáhá při tvorbě červených krvinek.
Ořechy – kupujte neloupané a vlašské Jsou bohatým zdrojem draslíku, magnézia, zinku, mědi, selenu a kyseliny listové. Loupané ztrácejí hodně výživných vlastností a rychle plesnivějí.
Olivový olej – raději v plechovce jako v láhvi Obsahuje hodně vitamínu E, který ničí světlo.
Cibule – raději červená nebo žlutá Pouze červené nebo žluté odrůdy obsahují sloučeniny, které zmenšují riziko nádorových onemocnění a mají proti zánětlivé účinky.

Zánět kloubů pomůže snížit zázvor, olivový olej i špenát

10 tipů, jak si posílit a udržet zdravá kolena

Zánět kloubů pomůže snížit zázvor, olivový olej i špenát

Kolena jsou důležitou částí našeho těla. Jsou zodpovědná za vzpřímené držení, ohebnost a stabilitu nohou. Pomáhají nám chodit, stát, skákat, běhat, otáčet se anebo plazit.

Správná péče o kolena je proto nadmíru důležitá, pokud se chceme vyvarovat vážným zdravotním problémům.

Postupně jak stárneme, slábnou i naše kolena. Nejčastější problémy s nimi proto vidíme u starších lidí. Týkat se však mohou každého z nás, bez ohledu na věk.

Faktory oslabující kolena

Existuje množství faktorů, které ovlivňují zdraví kolen, jako třeba:

  • přílišné zatěžování
  • úrazy
  • sedavý způsob života
  • nadměrný příjem sodíku
  • osteoartritida
  • konzumace alkoholu a kouření

Životní styl a strava jsou tak nejdůležitějšími faktory, na které bychom se při péči o kolena měli zaměřit.

10 tipů pro udržení zdravých kolen

V dnešním článku vám prozradíme 10 nejlepších tipů pro posílení kolen a prevenci bolestí.

1. Konzumace protizánětlivých jídel

Záněty jsou jedny z nejčastějších příčin bolesti a slabosti kolen. Proto je extrémně důležité zahrnout do vaší stravy potraviny, které záněty potlačují.

Jde zejména o tyto potraviny: kurkuma, vlašské ořechy, zázvor, špenát, avokádo, borůvky, sladké brambory (více ZDE…), olivový olej, česnek, losos.

Na druhé straně se ujistěte, že se budete vyhýbat jídlům, které záněty naopak podporují. Jde hlavně o pečivo z bílé mouky, potraviny s vysokým podílem trans tuků (smažená jídla), cukr a slazené bublinkové nápoje.

2. Plavání

Plavání je velmi efektivní při léčení bolestí kolen a artritidy. Také snižuje jejich ztuhlost, posiluje kosti a svaly v jejich okolí.

Měli byste plavat alespoň 30 minut denně. Nejlepšími plaveckými styly jsou motýlek, znak a kraul. Vyhýbejte se prsům, protože tento styl vytváří přílišný tlak na kolenní klouby.

3. Cvičení

Cvičení posiluje kosti a narovnává klouby. Svaly kolem kolen se také posílí, což zlepší i celkový stav kolen.

  • Ohýbání kolen, chození po schodech, zvedání narovnaných nohou, dřepy anebo natahování pomocí gumy patří mezi nejlepší cvičení pro vaše kolena.
  • Je důležité provádět tyto cviky každý den alespoň 10 minut.
  • Anebo vyzkoušejte techniku pro rychlou úlevu od bolestí kolen, kterou popisujeme v tomto článku.

4. Epsomská sůl

U lidí majících problémy s koleny se často vyskytují extrémně nízké hladiny hořčíku v krvi. Podobně je to také u osob trpících osteoporózou anebo artritidou.

Epsomská sůl (síran hořečnatý) je bohatá na hořčík a dokáže efektivně pomáhat s tímto zdravotním problémem. Hořčík v těle podporuje vstřebávání vápníku a tím umožňuje správnou funkci svalů a také zmírňuje záněty kolenních kloubů.

Rozpusťte 2 čajové lžičky epsomské soli v polovině sklenice vody. Namočte v tom nějakou látku z bavlny a přiložte si ji na bolavá kolena. Nechte působit 15 až 20 minut.

Tuto proceduru opakujte 2krát týdně. Také jednou anebo dvakrát v týdnu si dopřejte 20minutovou koupel ve vodě, do které jste přidali pohár epsomské soli.

5. Vitamín C

  1. Vitamín C je důležitý pro tvorbu kolagenu, který je extrémně potřebný pro správný vývoj kostí a kloubů.
  2. Kromě toho zvyšuje hustotu kostí a snižuje riziko zlomenin.

  3. Vitamín C najdete ve velkém množství ve špenátu, malinách, borůvkách, citrónu (více ZDE…), brokolici, jahodách, klíčcích, pomerančích, květáku anebo kiwi.

Víte, že: alergie, časté rýmy, angíny, ucpaný nos mohou mít jednoho společného jmenovatele? Více se dozvíte TADY…  

Můžete také užívat vitamínové doplňky.

Velmi dobrými jsou takové, které jsou vyrobeny na přírodní bázi, například z ovoce aceroly.

6. Vitamín D

Vitamín D je další nesmírně důležitý vitamín pro zdraví kostí a kloubů. Při jeho dlouhodobém nedostatku se dramaticky zvyšuje riziko zlomenin a zánětů.

Kromě toho spolu s hořčíkem přispívá ke správné absorpci vápníku ze stravy.

Nejlepším zdrojem vitamínu D je sluneční světlo (více ZDE…).

Proto byste měli každý slunečný den strávit minimálně 15 minut venku s odhalenou tváří a rukama nenatřenýma opalovacím krémem. Ten totiž brání produkci vitamínu D v pokožce.

Klidně však můžete být na slunci i déle. V létě se ale chraňte před spálením pokožky.

Ze stravy najdete vitamín D v rybách, vaječném žloutku, rybím oleji a mléčných výrobcích. Doporučujeme také užívat doplňky stravy.

7. Vápník

O vápníku jako důležitém minerálu pro zdraví kostí už určitě víte. Na rozdíl od hořčíku a vitamínu D se však nedoporučuje užívat ho ve velkém množství, protože jeho nadměrný příjem může tělu škodit.

Mnohem důležitější je podpořit jeho vstřebávání pomocí již zmíněného vitamínu D a hořčíku. Poslední výzkumy ukazují, že stejně důležitý je vitamín K2.

Vápník najdete v sýru, tmavé listové zelenině, mandlích, melase anebo sardinkách.

Pokud se přece jen rozhodnete užívat vápník ve formě doplňků stravy, zvolte si takový, který obsahuje i výše zmíněný vitamín D, hořčík a vitamín K2.

8. Masáž

Dalším efektivním způsobem, jak léčit bolesti kolen, jsou masáže. Pokud se dělají pravidelně, zlepšují průtok krve a přísun živin do kolenních tkání.

Při masáži použijte kokosový, hořčičný anebo olivový olej, který si pomocí masáže budete vtírat do kolen pomocí jemných krouživých pohybů přibližně 10 až 15 minut. Masáž provádějte dle potřeby 1 až 2krát denně.

Při chronických bolestech kolen se před masáží poraďte se svým lékařem.

Přečtěte si, jak si připravíte masážní směs z olivového oleje, v tomto článku.

9. Rybí olej

Rybí olej díky svému obsahu omega-3 mastných kyselin výborně potlačuje záněty, odstraňuje ztuhlost, a tak posiluje kolenní klouby.

Je však potřeba ho užívat pravidelně a dlouhodobě, aby se projevily jeho účinky, protože léčí, a nejen potlačuje příznaky jako je tomu u léků proti bolestem.

10. Zdravá tělesná váha

Vysoká tělesná váha může být také důvodem slabých anebo bolestivých kolenních kloubů, které musí denně snášet větší tlak.

Nadváha nadměrně zatěžuje i kyčelní klouby a zvyšuje riziko potřeby jejich výměny v pozdějším věku. Proto se snažte udržovat svou tělesnou váhu v rozumných hranicích.

Budete mít zájem:  Borovice a její účinky na naše zdraví

Závěr

Věříme, že vám tento článek přinesl množství užitečných rad. Na závěr bychom vám rádi připomněli pár dalších doporučení, která vám pomohou pečovat o zdraví kolen.

Jde zejména o tato: nekuřte, nekonzumujte alkohol, nenoste vysoké podpatky, pijte dostatek tekutin, cvičte jógu, omezte příjem soli, vyberte se na procházku, vyhýbejte se prudkým pohybům, jako jsou skoky.

Zpracovala: Vylectese.cz

Bolí vás klouby? Zkuste recepty našich babiček | CBA blog

Objevte blahodárné účinky bylinek – 6. díl

Kdo by aspoň občas nezažil bolavá záda nebo úpornou bolest v koleni. V případě, že uděláme špatný pohyb, stačí trocha relaxace a rehabilitace a bolest zmizí. Bohužel ale s postupujícím věkem mnoho z nás postihují různé degenerativní nemoci jako je artróza a nebo revmatické potíže. Pak je bolest chronická a nelze ji stále řešit jen analgetiky.

Radou číslo jedna je upravit jídelníček – doplňujte potraviny bohaté na vápník, vitamín C a D – kyselé zelí, kapusta, květák, špenát, pórek, celer, lískové a vlašské ořechy, rozinky, mák, sezamové semínko.

Omezte uzeniny, tavené sýry a sladkosti. K pití se doporučuje zelený čaj, který dokáže stimulovat tvorbu kostí a omezovat jejich řídnutí.

Kloubům také prospívá mírný a pravidelný pohyb jako je chůze a protahovací cviky.

Úlevu od bolesti najdeme v kuchyni

KŘEN je rostlina, kterou by bylo škoda používat jen při vaření. Křen mimo  jiné zvyšuje prokrvení tkání, urychluje hojení a regeneraci při zánětu kloubů. Křenovou placku tedy můžeme přikládat na bolavé či namožené klouby. Jak ji připravíme?

Čtyři lžíce nastrouhaného křenu smícháme s 200 gramy nastrouhaných čerstvých brambor, z kterých vymačkáme tekutinu. Směs zabalíme do gázy a přiložíme na bolavé místo, které předtím potřeme sádlem. Necháme působit půl hodiny. Pokud kůže zčervená, počkejme s dalšími obklady minimálně tři dny.

ZÁZVOR má také široké spektrum použití a jedním z účinků je schopnost zmírňovat bolest a otoky kloubů. Určitě doporučujeme  pít zázvorový čaj, který má protizánětlivé účinky a může tak působit i vnitřně v případě revmatických bolestí. Zázvor můžete strouhat nebo louhovat a připravovat si obklady, které se přikládají na bolavá místa.

Co by nám poradila babka bylinkářka?

KOSTIVAL má své působení zašifrované už v názvu. Účinnou látku má skrytou především v kořenu, který obsahuje třísloviny a silice či alkaloidy. Nedoporučuje se užívat vnitřně. Na obklady a masti je ale ideální.

Nastrouhaný kostivalový kořen naložte do lihu, nechte odstát, a jakmile pustí sliz, můžete jím mazat klouby, záda, pohmožděniny. Využívá se také jako podpůrná léčba při zánětu žil. Pokud si na domácí přípravu netroufáte, hledejte  tinktury, masti a oleje ve specializovaných prodejnách.

TŘEZALKA je bylina s mnoha účinky. Užívá se na revmatismus, játra, žlučník, ledviny, srdce, ale také působí na naše nervy a duši. Třezalkový olej se od nepaměti užívá na revma, různé svalové bolesti, pohmožděniny, ale také na popáleniny a hojení ran.

Olej z třezalky si můžete připravit sami. Hrst zavadlých květů třezalky naložíte do půl litru olivového oleje a nechte tři dny louhovat. Pak přidejte další hrst květů a louhujte dalších čtrnáct dní. Po scezení můžete olej používat.

Nezapomínejme na sílu lesa

Naši předkové často těžce fyzicky pracovali a naučili se hledat úlevu v přírodě. Oblíbeným lékem na bolesti jim bylo obyčejné borovicové a smrkové jehličí ideálně v podobě mladých zelených výhonků. Látky obsažené v jehličí borovice totiž prokrvují tkáně, uvolňují je a zásobují je různými stopovými prvky.

Borovicové silice se odpradávna používají na masáže namožených svalů a opotřebovaných kloubů. Smrkové jehličí zase pomáhá při zánětlivých kloubních onemocněních.

KOUPEL Z VÝHONKŮ BOROVICE NEBO SMRKU

400 g mladých výhonků borovice nebo smrku vaříme asi půl hodiny ve 2 až 3 litrech vody. Poté necháme asi 2 hodiny přikryté vyluhovat a nakonec scedíme do vany s teplou vodou. Poměr výhonků borovice či smrku si nastavíme podle potřeby. Borovice spíše regeneruje, smrk je účinný při revmatických onemocněních.

Zázvor – poradna, diagnózy

  • Zde je poradna o tématu: Zázvor. Naleznete zde odpovědi doktorů, dotazy lidí a další info
  • Velikonoce jsou svátky plné zajímavých tradic, ale také dobou, kdy si více dopřáváme, a to především v jídle. Trpíte-li artritidou…Více info
    V praxi se používá zázvor čerstvý nebo sušený. Čerstvý zázvor má neopakovatelnou vůni i chuť a lze ho v současnosti koupit i v naší obchodní síti. Na trh se dále dostává loupaný a neloupaný zázvor. Zázvor se upravuje tak, že oprané oddenky se oloupou bambusovými nožíky a poškozená místa se odstraní a zarovnají. Následuje máčení ve vápenné vodě nebo bělení chlorovým vápnem a poté sušení za přístupu vzduchu. Neloupaný zázvor (černý zázvor) se pouze opere, očistí a následně suší. Do obchodní sítě však většinou přichází sušený zázvor mletý.Více info
    Na zázvor nedá spousta lidí dopustit. Používají ho v různých formách k léčbě všemožných neduhů. Zázvor může být prospěšný i onkologickým…Více info
    Zázvor je koření oblíbené po celém světě, které má pro svou výraznou chuť a vůni široké využití zejména v exotických kuchyních.… Více info
    Zázvor je zejména v Asii vysoce hodnocen a to nejen pouze jako aromatické koření do pokrmů, ale také pro jeho zdraví prospěšné účinky. Dnes je užíván na celém světě.Více info
    Kořen zázvoru, po tisíciletí používaný jako lék na zkažený žaludek, může ulevit pacientům trpícím nevolností při užívání léků proti rakovině.Více info
    Zázvor může pomoci při nevolnosti v dopravních prostředcích, při ranní nevolnosti v těhotenství i i při pooperační nevolnosti a zvracení.Více info
    Nový výzkum zveřejněný v Journal of Biomedicine and Biotechnology zjistil, že ‚zázvor může být slibným kandidátem pro léčbu karcinomu prsu.’Více info
    Žaludeční nevolnost patří k nejčastějším zdravotním potížím dospělých i dětí, ovšem její příčiny mohou být různé. Jednak způsobené vlastní vinou, pokud se přejíte nebo na oslavě vypijete o skleničku víc, než je zdrávo. Především dětem pak bývá od žaludku zle při cestování a zcela samostatnou kapitolou je těhotenská nevolnost, která trápí až tři čtvrtiny gravidních žen. Přirozeným pomocníkem pro léčbu takových žaludečních obtíží často doprovázených nechutenstvím bývají byliny, zejména osvědčený zázvor.Více info
    Léčivé účinky zázvoru jsou dobře zdokumentované a nyní nová data ukazují účinnost zázvoru na migrénové bolesti hlavy.Více info
  • Dobrý den, trápí mě mé rozhodnutí, strouhat si zázvor do čaje.Má dr mi řekla, že vzhledem k tomu, že mám virozu, mám pít čaj např. se zázvorem.Bohužel neřekla, že max. 4 g denně( to jsem vyčetla až dnes na netu). Odhaduji, že jsem si během uplynulých 4 dnů nastrouhala denně do čaje okolo 10-15 g. Mohlo… Dobrý den, 🙂 s vámi bych si teda čaj nedal. klid, pravděpodobnost , že zázvoru bylo přespříliš a něco… Více info
    Dobrý den, míval jsem často problémy s imunitou, ale všiml jsem si, že mi hodně pomáhá zázvor, chtěl jsem se zeptat, kolik čerstvého zázvoru (v gramech) si můžu bezpečně dát? Chutná mi a rád ho konzumuji ve větších množstvích. Dobrý den. Zázvor je díky svému účinku na systém žaludku a sleziny velmi prospěšný i pro imunitu. Bezpečně… Více info
    Dobrý den, lze pít zázvorový nápoj poté, co jsem si vyčistil zuby? (Zázvor jsem prolisoval do teplé vody.) Dobrý den, samozřejmě, že můžete pít zázvor i po vyčištění zubů. Pokud si zuby vyčistíte dokonale (kartáček,… Více info
    Dobrý den, může pít 2leté dítě čerstvý zázvor? (při nachlazení) a kolik? Děkuji Daniela Dobrý den paní Kordová! Do dvou let se zázvor nedoporučuje, Od dvou let dávkování prakticky není uváděné,… Více info
    Jsem rok po infarktu, delší dobu se léčím na hypertenzi. Je pro mne vhodné používat zázvor (např. v čaji)? Dobrý den, myslím si, že zázvor můžete v čaji a jiných pokrmech či nápojích používat. Samozřejmě pokud… Více info
    Dobrý den, jsem v 18 týdnu těhotenství. Nevěděla jsem, že se od druhého trimestru nesmí zázvor a včera jsem v čajovně vypila cca 1 – 1,5 silného zázvorového čaje během dvou hodin. Když jsem byla nemocná pár týdnů zpátky, tak jsem také pila zázvorový čaj, ale ne tak často. Včera večer jsem s hrůzou zjistila,… Lucie, pokud je jinak vše v rámci těhotenství v pořádku, obávat se nemusíte. Jestli se cítíte normálně,… Více info
    Dobrý den, dočetla jsem se o pozitivních účincích zázvoru jako prevenci rakoviny. Chci se zeptat, zda tuto preventivní funkci má i pití čaje ze zázvoru, nebo jen konzumace zázvoru. Doporučili byste případně zázvor v tabletách, děkuji Jana. Dobrý den, preventivní účinek proti určitým typům nádorových onemocnění má především nekouření, omezení… Více info
  • Využívejte naplno přínosy odšťavňování k boji s různými nemocemi

    Stále více lidí dnes umírá na chronické nemoci než ze všech ostatních příčin. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) každoročně umírá 36 milionů lidí vlivem degenerativních chorob a 100 milionů lidí se dostává do chudoby pouze kvůli nákladům na zdravotní péči.

    V okamžiku, kdy vypijete čerstvou syrovou šťávu, je to jako kdybyste do těla dostali intravenózní infuzi vitamínů, minerálů a enzymů, protože jdou “přímo do vašeho těla”, aniž by bylo potřeba je složitě dobývat ze stravy v procesu trávení. Vzhledem k tomu, že je odšťavňování v podstatě “udržování” živých živin, není divu, že má tak velké přínosy pro zdraví.

    Co když je odpověď na prevenci a odvrácení nemoci tak jednoduchá jako odšťavňování? Společně se podíváme na experiment, který nám pomůže odpovědět na tuto otázku.

    Super odšťavňování po dobu 28 dní odstranilo cukrovku a chronickou bolest

    Expert na odšťavňování Jason Vale přijal do experimentu osm lidí. Všichni z nich trpěli 22 různými chronickými nemocemi.

    Po dobu 28 dní cvičili a drželi zdravotní dietu, která je založena pouze na pití čerstvých šťáv, aby prozkoumal možný přínos šťávy pro odvrácení chronických onemocnění a v průběhu točil své zkušenosti.

    Celý dokument Jasona Vale se jmenuje “Super juice me” a zaznamenává 28 denní experiment. Zdravotní zlepšení, která můžeme na pozorovaných osobách zaznamenat, jsou vážně ohromující. Více informací na www.superjuiceme.com.

    Každý z účastníků cítil velký příval energie a úbytek váhy. Většina z nich také zaznamenala drastické snížení symptomů jejich nemoci – stejně tak se snížil i počet léků, které byli nuceni užívat. Jeden muž snížil svůj denní příjem 52 tablet na předpis na pouhé dvě pilulky denně. Jiný muž zcela vyřešil svůj problém s cukrovkou.

    Jedna z žen, která dlouhé roky trpěla chronickou bolestí, se této bolesti zcela zbavila. Další lidé, kteří trpěli astmatem, kolitidou nebo třeba spánkovou apnoe, výrazně snížili nepříjemné symptomy.

    Nebyla to ale snadná cesta. Během celého procesu si účastnící prošli detoxikačními reakcemi, dále také přechodným zesílením symptomů, ke kterému dochází při léčbě.

    Budete mít zájem:  Farmářské prodejny Sklizeno nabídnou víc než dosud

    Z těla se totiž odplavují toxiny, které jej zatěžovaly celé roky. Všechny tyto reakce ale byly spíše krátkodobého charakteru.

    Všichni účastníci se zanedlouho cítili mnohem lépe – podle jejich popisů to bylo nejlépe za několika posledních let.

    Odšťavňování přináší do našeho života mnoho výhod

    Zmíněný dokument nám ukazuje extrémní příklad využití výhod odšťavňování. Toho se samozřejmě nemusíme držet a odšťavňování můžeme začlenit do našeho života v míře, která vyhovuje našemu životnímu stylu.

    Odšťavňování může použít jako příležitostnou detoxikaci organismu nebo jako zdravý začátek dne. Existuje mnoho důvodů, proč zeleninové šťávy začlenit do vašeho jídelníčku.

    Zmiňme tedy alespoň ty nejdůležitější:

    • Odšťavňování vám výrazně pomůže absorbovat živiny obsažené v zelenině. To je velice důležité, protože většina lidí má velice špatné trávení z důvodu konzumace příliš mnoho nevhodného jídla po dlouhou dobu. Z toho důvodu už nejsme schopni absorbovat všechny živiny, které se nacházejí v syrové zelenině. Odšťavňování celý proces ulehčuje, protože živiny jsou už připravené k jejich absorpci, a díky tomu neztratíte žádné cenné látky.
    • Odšťavňování umožňuje konzumaci velkého množství zeleniny. Prakticky každý doktor vám řekne, že optimální dávka různé zeleniny a ovoce na den je 6 – 8 porcí. Málokomu se ale podaří tuto kvantitu splnit. Díky odšťavňování můžete však dosáhnout velice snadno vašeho denního cíle.
    • Do vašeho jídelníčku můžete dostat více druhů zeleniny a ovoce. Mnoho lidí jí denně tu samou zeleninu, což porušuje zásadu pravidelného střídání jídel a vede ke vzniku alergií na určité potraviny. Odšťavňování rozšiřuje množství rozdílných fytochemikálii, které při konzumaci zeleniny získáte. Každý druh zeleniny má totiž jedinečné vlastnosti a účinky na lidské zdraví. Odšťavňování vám také ulehčí konzumaci druhů zeleniny, které si běžně nevychutnáte v syrovém stavu.
    • Zlepšování imunitního systému a odolnosti proti nemocem. Syrová šťáva přeplňuje váš imunitní systém koncentrovanými fytochemikáliemi a “živou energií”, která může revitalizovat vaše tělo. Čerstvé šťávy také pomáhají do vašeho těla dostat zdraví prospěšné bakterie a zároveň pomáhají v boji proti bakteriím patogenním, jejichž usídlení ve střevech vede ke vzniku nemocí.
    • Zvyšování energie. Když je krev zaplavena živinami a Ph vašeho těla je v optimální hladině, budete cítit mnoho energie. Vzhledem k tomu, že jsou syrové šťávy velice rychle absorbovány a využity vaším tělem, ucítíte po jejich konzumaci skutečný příval energie!
    • Syrová šťáva podporuje váš mozek. V další vědecké studii bylo zjištěno, že pacienti, kteří konzumovali čerstvé šťávy alespoň 3x týdně, měli o 76% nižší pravděpodobnost Alzheimerovy choroby, než tomu bylo u pacientů, kteří čerstvou šťávu konzumovali méně než 1x týdně.
    • Syrová šťáva ze zeleniny a ovoce poskytuje strukturovanou vodu. Zeleninová šťáva je jedním z nejčistších zdrojů vody a ve skutečnosti se kvalifikuje jako strukturovaná voda (živá voda), která se liší od normální vody. Voda ze zeleniny je nejkvalitnější vodou, kterou můžete vypít!

    A co bílkoviny a tuky?

    Pokud se zamyslíte nad tím, co vše obsahuje bílkoviny, možná vám jako první věc vytane na mysl šťavnatý steak.

    Pravdou ale je, že také zelenina a další rostliny obsahují značné množství bílkovin. Například brokolice obsahuje zhruba 4 až 5 gramů bílkovin na jeden šálek.

    Špenát obsahuje 5 až 6 gramů a kapusta, řeřicha, kokosový ořech a kukuřičná zelenina obsahují zrovna tak úctyhodné množství bílkovin.

    To znamená, že v syrové šťávě, kterou pijete po celý den, můžete zkonzumovat okolo 20 až 30 gramů čisté bílkoviny. Pokud tedy plánujete krátkodobou kúru s čerstvými šťávami, dostanete do sebe také nezanedbatelné množství bílkovin.

    Pokud se chystáte na větší fyzickou zátěž, je dobré vaši šťávu podpořit také jinými potravinami, které obsahují vysoké procento bílkovin, například syrovátka. Dobré je také zvážit přidání zdravých přírodních tuků. Výborným zdrojem těchto tuků může být avokádo, kokosový olej, extra panenský olivový olej, a stejně tak semínka (chia, lněné, konopí, atd.).

    Je důležité uvědomit si, že čerstvá šťáva není jen nápoj – je to tekutá výživa. Jak dostat do těla velké množství bílkovin ze zeleniny? Přece odšťavňováním! Doporučujeme zařadit čerstvou šťávu na váš každodenní jídelníček. Pokud nestíháte denně, konzumace po dobu 3 – 7 dnů v měsíci slouží také jako značná opora vašeho zdraví.

    Proč si myslíme, že 28 denní odšťavňovací kúra opravdu funguje

    Ohledně zdraví prospěšných účinků čerstvých šťáv na naše tělo není pochyb. U osob, které se tohoto experimentu zúčastnily, bylo zaznamenáno rapidní zlepšení.

    Jednu věc však v tomto programu nezmínili, a to je dosavadní strava všech účastníků.

    Ačkoliv se zdravotní problémy jednotlivých osob lišily, jejich způsob stravování měl shodné znaky – v každodenním režimu převládala tzv. západní strava.

    Konzumace čistých čerstvých šťáv tedy byla velice důležitá, ale pravděpodobně ještě více důležitějším faktorem bylo to, že tito lidé ze svého jídelníčku zcela vyškrtli průmyslově zpracované potraviny. Pokud se nevyhnete jejich konzumaci, nemůžete očekávat stejné zlepšení, jakého dosáhli účastníci experimentu.

    Typy odšťavňovačů

    Klasické odšťavňovače lze zařadit do třech základních kategorií:

    Odstředivé odšťavňovače: Odstředivé odšťavňovače oddělují šťávu od vlákna procesem odstředivé síly. Jedná se o nejběžnější a nejlevnější přístroje. Nevýhodou však je, že jsou hlučné, vytvářejí vyšší teplotu, jsou náročnější k čištění a typicky méně účinné při oddělení šťávy od buničiny.

    Dvouhřídelové odšťavňovače: Patří mezi nejrobustnější odšťavňovače, jsou ale také velice výkonné. Odšťavňování provádí pomocí pomalého lisování mezi dvěma hřídelemi.

    Šnekové odšťavňovače: Šnekové odšťavňovače jsou v dnešní době nejvíce využívané. Hlavním důvodem je jejich vysoká funkčnost, praktičnost a jedinečné schopnosti.

    Odšťavňování probíhá pomocí lisovacího šneku, jež suroviny natlačí na síto. Výsledkem je kvalitní hutná šťáva. Současnou špičkou v této kategorii je Kuvings EVO820. Odšťavňovač Kuvings získal ocenění Kuchyňská inovace roku 2017 a více informací se můžete dočíst např. zde: Odšťavňovače Kuvings.

    Studie ukazuje, že odšťavňování zeleniny je přínosnější, než její mixování

    Zeleninové a ovocné šťávy lidé často také připravují pomocí mixéru. K plodům se zpravidla přidá voda nebo jiná tekutina a po mixování vznikne hustý nápoj, kterému říkáme smoothie. Pokud jste milovníky smoothies, pamatujte si, že smoothie není to samé jako čerstvá šťáva.

    Jedním z hlavních negativ takto připraveného nápoje je to, že se kvůli oxidaci pro mixování připravíte o spoustu cenných látek. Při odšťavňování navíc dokážete do těla dostat velké množství zeleniny, protože nemusíte trávit vlákninu, která činí smoothie hutnějším a méně chutným.

    Vláknina má své nepřekonatelné zdraví prospěšné vlastnosti, pokud se však bavíme o získání co nejvíce živin ze zeleniny, je tento fakt téměř zanedbatelný. Látky, které můžeme získat prostřednictvím odšťavňování jsou mnohem důležitější.

    Následující srovnání mezi rozmixovanou a odšťavněnou zeleninou je poučnou informací o tom, proč může být problematika vlákniny v tomto kontextu bezvýznamná.

    “100 gramů kapusty (kale) obsahuje více něž 100% vašeho doporučené denní dávky (DDD) vitamínu A, vitamínu C a vitamínu K a více než 10 procent vašeho DDD vitamínů B1, B2, B6, vápníku, železa, hořčíku a manganu. Navzdory hustému a suchému vzhledu se však skládá z pouze 1,7% vlákniny, což znamená, že poskytuje méně než 6% vašeho DDD vlákniny.”

    To znamená, že pokud si zakládáte svůj jídelníček na vysokém příjmu vlákniny, v případě pití smoothies budete muset doplnit vlákninu z jiných zdrojů. Další nevýhodou mixování je to, že během mixování dochází k zahřívání tekutiny, která tím ztrácí mnoho cenných mikroživin.

    Během jedné laboratorní analýzy bylo zjištěno, že zelenina, která byla po dobu 60 sekund vystavena procesu mixování, ztratila 23 – 63% vitamínu C, vápníku a draslíku.

    Záplavu vitamínů, minerálů, enzymů a fytonutrientů, které vaše tělo získá z čerstvé lisované šťávy, nelze ničím nahradit.

    Nemějte obavy ze zeleniny!

    Vaše čerstvé šťávy by se ideálně měly skládat především ze zelené zeleniny, přidat lze také malé množství ovoce, takže obsah cukru (fruktózy) bude minimální. Pro zlepšení chuti šťávy můžete přidat kiwi, jablko nebo hrst bobulí.

    Největší složkou by ale vždy měla být čerstvá organická zelenina – špenát, celer, salát, atp. Zeleninová šťáva má bohužel nevalnou pověst kvůli své pronikavé barvě a pověrám o nepříjemné chuti.

    Pravda však je, že zeleninová šťáva má vynikající chuť a pomocí ovoce je možné ji dokonale vyladit dle svých potřeb.

    Pokud jste nováčky na poli odšťavňování, je dobré začít zlehka – například okurkou a řapíkatým celerem. Odtud můžete směle pokračovat přidáváním zeleniny typu špenát, různé druhy salátu, spolu s přidáním petržele a koriandru. Kapusta, listy pampelišky nebo hořčice mohou být pro někoho příliš hořké, přidávejte tedy do celého nápoje pouze několik lístků.

    Některé z nejhodnotnějších druhů zeleniny mohou vynikat svojí typickou chutí, na kterou nemusíte být ze začátku zvyklí. I zde platí, že z počátku je lepší přidávat malé množství, dokud si vaše chuťové buňky na čerstvou chuť nezvyknou.

    Výběr organické zeleniny, která neobsahuje GMO může být problematický nebo finančně náročnější. Nejlepší variantou je využívat místní osvědčené farmáře nebo si zeleninu pěstovat sami. Vždy však mějte na paměti, že se musíte zcela vyvarovat používání syntetických hnojiv, pesticidů a herbicidů.

    Skvělým trikem, jak umocnit skvělou chuť vašich šťáv je přidání následujících surovin:

    • Limetky a citróny: Na každý litr šťávy můžete přidat polovinu limetky nebo citrónu. Pokud používáte organické ovoce, můžete dokonce odšťavnit i slupku. Limetky jsou oblíbené pro jejich snížení hořkosti nápoje.
    • Brusinky a goji: Jste-li milovníky těchto bobulí, neváhejte je do svého nápoje přidat. Dbejte však na to, abyste nepřesáhli množství jedné malé hrstky.
    • Čerstvý zázvor: pokud máte rádi jeho chuť, je zázvor tím pravým, co dodá vaší šťávě pořádný říz. Množství by nemělo přesáhnout 4 g na den.
    • Jablko a mrkev: Jablko a mrkev nápoj skvěle ochutí. Množství doporučujeme střídmé kvůli obsahu cukru.

    Příprava a uchovávání čerstvých šťáv

    V případě, že konzumujete organické ovoce, můžete si ušetřit práci a odšťavnit plody i se slupkou, stačí je důkladně omýt. Výjimkou je pouze řepa, u které se slupka musí odstranit.

    Jestliže si budete vyrábět šťávu z neekologických plodů, je třeba je vždycky oloupat, abyste nekonzumovali chemické látky, kterými byly plody ošetřeny. To platí zvláště v případě zeleniny a ovoce, které byla voskované. Vosk v sobě totiž tyto chemikálie dokáže udržet.

    Někdy může být obtížné zjistit, zda jsou plody povoskované, protože se vosk nanáší ve velmi tenké vrstvě.

    • Lilek, okurky a rajčata jsou téměř vždy voskované
    • Cukety, dýně a melouny jsou voskované, ale ne vždy
    • Mrkev není nikdy voskovaná

    Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Adblock
    detector