Xylitol a jeho vliv na naše zdraví – jaké má účinky? je bezpečný?

02. 03. 2019, 15:02

Xylitol a jeho vliv na naše zdraví – jaké má účinky? Je bezpečný?

Jelikož jsme začali vyrábět Low Carb čokolády, ve kterých jsme cukr nahradili erythritolem, rozhodli jsme se vám o tomto přírodním sladidle napsat článek, ve kterém se o něm dozvíte více. Včetně toho jaké jsou jeho benefity ve srovnání s jinými druhy sladidel.

Předem můžeme prozradit, že jsme erythritol vybrali jako nejlepší variantu náhrady cukru, ač se jedná o vcelku drahou surovinu. Níže se dozvíte proč.

Na základě velkého zájmu jsme zařadili erythritol do prodeje. Do výroby ho nakupujeme ve velkém množství. Mohli jsme si tak dovolit nastavit jedny z nejnižších cen na trhu. 250 g můžete zakoupit již od 50 Kč. Máme pro vás konvenční erythritol, ale také erythritol v BIO kvalitě.

Erythritol (i BIO)

Xylitol a jeho vliv na naše zdraví – jaké má účinky? Je bezpečný?

Xylitol a jeho vliv na naše zdraví – jaké má účinky? Je bezpečný?

Co je erythritol a kde jej najdeme?

Erythritol je přírodní látka, která spadá mezi polyoly, tedy cukerné alkoholy. Ty se běžně vyskytují v ovoci, zelenině a houbách. Dále také ve fermentovaných potravinách, jako je třeba sojová omáčka. Můžeme ho přirozeně nalézt také v lidských a zvířecích tkáních a tělních tekutinách, včetně krve a mozkomíšního moku.

Na trhu existuje dokonce BIO erythritol, který se může pyšnit tím, že surovina (glukóza z kukuřice), ze které je získáván, není geneticky modifikovaná a není zatížena využíváním pesticidů. To, že existuje i BIO varianta, je velmi důležité sdělení. Je to totiž jasný důkaz toho, že se jedná o přírodní látku.

Synteticky vyrobené sladidlo by takový status získat nemohlo.  

Erythritol vs. ostatní cukerné alkoholy

Mezi polyoly (cukerné alkoholy) spadají i další známé náhražky cukru jako xylitol, mannitol, sorbitol, maltitol, lactitol a sukralóza.

Oproti erythritolu jsou tato sladidla díky svým nízkým výrobním nákladům a možnosti syntetické výroby (což má za následek nižší prodejní cenu) velmi rozšířená. Z vyjmenovaných je v podstatě jedinou pozitivní výjimkou xylitol, který lze považovat za jediného vážného konkurenta erythritolu.

Jak ale níže zjistíte, má několik vlastností, které ho v našich očích řadí až na druhé místo.

Pokud se podíváte blíže na vlastnosti jednotlivých sladidel, tak zjistíte, že erythritol má několik bezkonkurenčních vlastností. Pojďme si to postupně projít a vyjasnit.

Nejcennější společnou vlastností všech těchto cukerných alkoholů je jejich relativně vysoká sladivost, při které si (oproti běžnému cukru) zároveň zachovávají nízkou kalorickou hodnotu i glykemický index.

Mají také pozitivní vliv na zdraví zubů a redukci zubního kamene. I tak jsou ale mezi nimi značné rozdíly. Většina z nich má negativní dopad na náš trávicí systém a mohou způsobovat bolesti břicha a průjmy.

Erythritol jako jediný tyto nežádoucí účinky skoro nemá i při konzumaci dávek kolem 50 g denně. Některé zdroje dokonce uvádějí 125 g / den. Při vyšších dávkách se mohou tyto problémy objevovat (vč. pálení žáhy). To se ale spíše týká velmi citlivých jedinců.

Většina konzumentů může bez problémů zkonzumovat bez jakýchkoliv projevů i vyšší dávky. Nicméně, jak je známo, všeho moc škodí. Proto bychom to ani s tímto bezpečným sladidlem přehánět neměli. Mysleli jsme na to i při přípravě receptur pro naše čokolády bez přidaných cukrů. Jen pro představu.

V našich 60g tabulkách čokolád bez cukru je obsaženo jen 13 % erythritolu. To znamená, že pokud byste snědli celou tabulku, tak to odpovídá necelým 8 gramům erythritolu. Abyste tedy překoročili maximální denní doporučenou dávku této suroviny, tak byste museli zvládnout více jak 6 tabulek.

Nejzajímavější na erythritolu je, že spolu se sukralózou je jediným polyolem, který má dokonce nulovou kalorickou hodnotu a tedy i glykemický index.

Většina erythritolu je z našeho těla vyloučena v moči, aniž by změnila hladinu inzulínu a glukózy v krvi. Tuto vlastnost má díky tomu, že v těle nemetabolizuje.

Tato dvě sladidla se tedy zdají být ideální náhradou cukru.

Není to ale tak jednoduché. I mezi sukralózou a erythritolem totiž najdeme značné rozdíly.

Erythritol můžeme díky své přiměřené sladkosti téměř nahradit „objem za objem“ (při výměně za běžný cukr). Jeho sladivost se udává na úrovni 60 až 70 % klasického cukru. To u sukralózy, díky její extrémní sladivosti, není možné. Je ji nutné kombinovat s různými plnidly.

 V pečivu například mění nežádoucím způsobem svoji strukturu. Další negativní skutečností je, že sukralóza je na rozdíl od erythritolu čistě chemicky syntetizovaná látka, která se v přírodě přirozeně nevyskytuje.

Proto dochází k jejímu akumulování v přírodě a má tak negativní dopad na životní prostředí, jelikož neexistují přírodní mechanismy, které by ji rozložily.

Další podstatnou informací je, že může způsobovat změny ve střevní mikroflóře a vést tak k intoleranci na glukózu.

Pokud si tedy srovnáme všechna dostupná umělá sladidla z řady polyolů, tak je zřejmé, že erythritol je tou nejlepší volbou. A díky svým vlastnostem ho lze prohlásit za zdravou variantu slazení.

Jak jsme již uvedli, tak v Chocolate Hill používáme i BIO erythritol, který se vyrábí za pomocí kvasinek a organicky získané glukózy, která pochází z ekologického zemědělství. Můžete si ho i koupit a výše máte odkaz. Je to ještě zdravější a bezpečnější volba než erythritol konvenční.

Detailnější porovnání jednotlivých sladidel můžete vidět v následující tabulkách. Ještě než se do nich pustíte, vraťme se ke xylitolu, který jsme již zmínili.

Jeho velkou výhodou je, že má v podstatě stejnou sladivost jako obyčejný cukr. Lze jím tedy cukr nahrazovat v poměru 1:1. Jedná se též o přírodní sladidlo. Ale tam výhody končí.

Jak můžete vidět v první tabulce, tak má více jak polovinu kalorické hodnoty obyčejného cukru. Mnoho lidí ho konzumuje v dobré víře, že nepřijímají žádné kalorie. Opak je pravdou.

Jelikož v těle metabolizuje podstatně více než erythritol, tak je zatížen výraznějšími projímavými účinky. Pokud navíc máte doma pejska, tak byste měli zbystřit. Pro tyto domácí mazlíčky je vysoce toxický a doma byste ho raději neměli mít.

Sladidlo Glyk. index Kal. hodnota (kcal/g) Sladkost oproti cukru
Sacharóza (cukr) 65 3,9 1
Erythritol 0,2 0,7
Xylitol 13 2,4 1
Mannitol 1,6 0,6
Sorbitol 9 2,7 0,6
Maltitol 35 2,1 0,9
Lactitol 6 1,9 0,35
Sukralóza 320 – 1000
Budete mít zájem:  Zorbing – rekreační adrenalinová zábava
Sladidlo Účinky Vedlejší účinky
Erythritol Vysoká zažívací tolerance, zachycuje volné radikály a zlepšuje zdraví zubů, snadno odbouratelný z těla. Nejsou pozorovány významné vedlejší účinky. Výjimečně se může objevit pálení žáhy, nebo plynatost a průjem. Doporučuje se nepřekračovat dávku 50 g na den (dospělá osoba).
Xylitol Potlačuje zápach z úst, chrání zuby, podporuje vstřebávání vápníku a vitaminu B. Zvyšuje tvorbu slin, má projímavé účinky a způsobuje trávicí potíže.
Mannitol Chrání zuby před zubním kazem, pomáhá při léčbě astmatu a kašle. Snadno odbouratelný z těla. Dávka vyšší než 20mg/ 1 kg tělesné hmotnosti může způsobit bolesti břicha, plynatost a průjmy.
Sorbitol Chrání zuby před kazem. 20-30 g denně způsobuje bolesti břicha a trávicí problémy. Dávka nad 50 g denně může způsobit poruchu vstřebávání živin ve střevě a osmotický průjem.
Maltitol Chrání zuby před kazem, podporuje vstřebávání minerálů v těle. Může způsobit nadýmání a průjmy.
Lactitol Chrání zuby před kazem, podporuje množení probatických bakterií, snižuje pH střev, podporuje vstřebávání minerálů. Při dávce větší než 20 g způsobuje průjmy a plynatost.
Sukralóza Snadno odbouratelná z těla. Nedoporučuje se lidem s intolerancí na fruktózu. Může vyvolat intoleranci glukózy, protože způsobuje změny střevní mikroflóry.

Výroba erythritolu

Výroba Erythritolu je procesně náročnější, než výroba ostatních polyolů, protože se vyrábí přírodním způsobem. Zpravidla se nevyrábí synteticky jako ostatní polyoly, protože je jeho syntetická výroba výjimečně finančně ještě náročnější a méně výnosná než ta přírodní.

Pro efektivní získání erythritolu se používají kvasinky, houby, nebo bakterie, které jsou přemění glukózu v erithritol. Ta se nejčastěji získává z kukuřice, nebo pšenice (nemusíte mít však strach, námi používaný erytritol je zcela bezlepkový). Jedná se o proces fermentace, neboli kvašení.

Jelikož se obecně začíná poptávka po erythritolu zvyšovat, začíná být kladen důraz na alternativní a efektivnější způsoby jeho výroby. Nicméně ani samotná výroba glukózy není jednoduchá a levná záležitost. Probíhají tak výzkumy, které se věnují například nasazování geneticky upravených hub na pšeničnou slámu. Byla by tak do budoucna možná výroba erythritolu z obnovitelných a levných zdrojů.

Erythritol v bodech

  • Nekalorický  – zatímco většina cukrových alkoholů je nízkokalorická, erythritol má nulové kalorie.
  • Neglykemický – nezvyšuje hladinu inzulinu a cukru v krvi – erythritol je považován za vhodné sladidlo pro diabetiky.
  • Neprojímavý – více než 90 % erythritolu se vstřebává do tenkého střeva, takže je vyloučen močí. Do tlustého střeva se dostane jen minimální množství. To je důvodem, proč ostatní cukerné alkoholy nakonec způsobí průjmy a další zažívací potíže.
  • Nekarcinogenní  – studie ukázaly, že erythritol nemá karcinogenní vlastnosti.
  • Antioxidant – erythritol pomáhá v boji proti volným radikálům, zodpovědným za proces stárnutí.
  • Termostabilní – až do 160 stupňů Celsia.  

Naše čokolády bez cukru

Vyzkoušejte některou z našich čokolád, kterou jsme osladili erythritolem. Jsou navíc zjemněny mandlemi, kešu ořechy a kvalitním kakaovým máslem. Využíváme pro ně vzácné kakaové boby odrůdy Criollo z Peru.

  • 77% tmavá čokoláda bez cukru
  • Xylitol a jeho vliv na naše zdraví – jaké má účinky? Je bezpečný?
  • Xylitol a jeho vliv na naše zdraví – jaké má účinky? Je bezpečný?
  • 77% tmavá čokoláda bez cukru s kokosem
  • Xylitol a jeho vliv na naše zdraví – jaké má účinky? Je bezpečný? Xylitol a jeho vliv na naše zdraví – jaké má účinky? Je bezpečný?
  • K dispozici jsou i sypané čokolády bez cukru. Zobrazit všechny tabulkové čokolády bez cukru
  • V naší nabídce naleznete čokolády slazené erythritolem i ve formě malých tyčinek, které na gram vycházejí výrazně levněji než tabulky.

Přírodní náhražky cukru – je kokosový cukr lepší než med?

Pokud patříte mezi ty, kteří mají neustálou chuť na sladké, měli byste si příjem cukru hlídat.

Přebytečný cukr nejenže zvyšuje riziko inzulínové rezistence a cukrovky 2. typu, ale je také spojován s kognitivní poruchou. Vhodný není ani pro naše nejmenší, kteří však často jeho konzumaci vyžadují.

Můžete jim uvařit třeba vynikající kaši z quinoy, která je velmi zdravá a navíc neobsahuje žádný přidaný cukr.

Naštěstí však existuje i široká škála přírodních náhražek, jež nám pomáhají snížit množství cukru ve stravě.

Snižování příjmu cukru má pozitivní vliv na naše zdraví. Vysoký příjem cukru je spojen s celou řadou zdravotních komplikací. Pojďme se ale podívat na pozitivní stránku věci a ukázat si alternativy, které nám na rozdíl od cukru neškodí. V současnosti totiž existuje několik druhů přírodních i umělých sladidel, která cukr plnohodnotně nahradí.

Agávový sirup

Proč je zdravější? Má nízký glykemický index a nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Obsahuje však mnoho fruktózy, dokonce víc než kukuřičný sirup. Jeho nadměrným užíváním si přidáváte kilogramy navíc. Z tohoto důvodu není vhodný pro diabetiky, kteří současně bojují s nadváhou.

Agávový sirup je sladší než cukr, má dlouhou trvanlivost a dá se použít jako náhrada cukru takřka do všeho. Jeho chuť je podobná medu. Je dost tekutý, takže pozor na pečení, možná budete muset mírně upravit recept.

Kokosový cukr

Je nerafinovaný, proto si zachovává všechny vitamíny a minerály a nezpůsobuje kolísání hladiny cukru v krvi. Má stejné množství kalorií jako běžný cukr. Pokud jste diabetici, tak si ho můžete dovolit, ale nepočítejte s tím, že díky němu zhubnete.

Kokosový cukr se dá použít jako náhrada běžného bílého anebo hnědého cukru a má univerzální použití v kuchyni. Pokud ho koupíte v příliš hrubé podobě, můžete ho rozmixovat na prášek a používat jako běžný práškový cukr. Vhodný je také na pečení.

Kokos patří mezi potraviny, které umíme v kuchyni kompletně zužitkovat. Využijete z něho olej, mouku, cukr a vodu. Kokosový olej, kokosový cukr, mléko i voda mají všestranné využití.

Med

Med obsahuje méně fruktózy než agáve a je jediným přírodní sladidlem se zdravotními výhodami, mezi něž patří antibakteriální a protizánětlivé účinky. V našem těle se však rozkládá na glukózu a fruktózu stejně jako cukr, proto má i stejná zdravotní rizika jako cukr samotný.

Med je výborný ve smoothies, v pečivu, omáčkách, marinádách či v salátovém dresinku. Chuťově je sladší než cukr, a proto je zapotřebí snížit jeho objem v některých receptech.

Budete mít zájem:  Léky Na Alergii Na Psa?

Med má blahodárný účinek na celé tělo, medová masáž uvolní svaly a detoxikuje organismus.

Xylitol a jeho vliv na naše zdraví – jaké má účinky? Je bezpečný?Mnišské ovoce (Monk Fruit / Luo Han Guo)

Luo Han Guo pochází z jihovýchodní Asie. Buddhističtí mniši byli první, kteří toto ovoce, jež vypadá jako malá dýně, pěstovali už ve 13. století.

Čerstvé mnišské ovoce se kazí poměrně rychle. Tradičně se používá v sušené formě jako součást léčivých bylin. Dnes je to velmi oblíbené přírodní sladidlo. Výtažek z něho obsahuje látky, které jsou intenzivně sladké. Až natolik, že je 150–200x sladší než běžný cukr.

Neobsahuje však žádné kalorie, proto pokud máte v plánu zhubnout, bude se vám toto sladidlo hodit. Používá se také ve formě extraktu. Pokud jste citliví na pachutě a aroma, buďte při jeho použití opatrní.

Vzhledem k vysoké míře sladkosti je důležité důsledně přepočítat jeho obsah při použití v receptech.

Pasta z datlí

Pasta z datlí je jednoduchým způsobem, jak si doma vyrobit přírodní sladidlo. Potřebujete na to jenom mixér, jeden hrnek sušených datlí bez pecky, vanilkový lusk a vodu.

Má podobné využití jako med, může se přidat do smoothies, pečení, omáček a marinád, ale znovu je třeba upozornit na to, abyste s ní byli opatrní, protože je sladší a tekutější než cukr.

Stévie

Stévie patří mezi nová přírodní sladila. Vzhledem k tomu, že rostlinný extrakt ze stévie není kalorický, tak se po její konzumaci nepřibírá, a především je bezpečná pro diabetiky. Je rovněž několikanásobně sladší než cukr, takže na oslazení stačí jen malé množství.

Má výraznou chuť, proto si ji asi neoblíbíte v kávě či v čaji. K dostání je v různých formách – v prášku, v tekutém stavu, v tabletách. Proto je zapotřebí při vaření či pečení se stévií na začátku trochu experimentovat. Vyzkoušet můžete třeba náš americký jablečný koláč bez přidaného cukru.

Xylitol (březový cukr)

Xylitol a jemu podobná sladidla jsou méně kalorická než běžný cukr, nezpůsobují zubní kaz ani nezvyšují hladinu glukózy v krvi. Mají však vliv na hladinu cukru v krvi, takže diabetici s nimi musí nakládat opatrně. Při nadměrném užívání mají projímavé účinky.

Xylitol je dostupný v granulové formě, dobře se používá v nápojích, při vaření nebo pečení, ale jen tehdy, pokud recept nevyžaduje rozložení cukru do tekuté formy, protože xylitol nekaramelizuje.

Které sladidlo je vám ze všech uvedených nejvíc sympatické a umíte si představit, že ho vyměníte za cukr? Asi většina z vás odpoví, že med. Med je sladidlo, které se po cukru používá u nás historicky nejdéle.

Věděli jste, že…

Už v roce 2500 před n. l. používali lidé med na hojení ran. Egyptské malby vytvořené okolo roku 1530 před n. l. zobrazují recepty na masti s medem, které se používaly na léčbu onemocnění žaludku, na ledvinové kameny, slabosti a mdloby či zápach. Hippokrates používal med v případě horečky a jako obklad na rány a hnisavé vředy.

K výrobě 1 kg medu musí včela sesbírat nektar z nejméně tří milionů květů a překonat při tom celkovou trasu odpovídající délce průměru naší zeměkoule. Včela sbírá nejen nektar a pyl, ale také medovinu.

Během letu střádá pyl do košíku na zadních končetinách a přesune ho do úlu. V 10 gramech medu může být až 100 tisíc pylových zrn. A právě pomocí těchto zrn můžeme v případě pochybností určit, jaký má med původ.

Včelí med je bohatý na antioxidanty, což jsou ochranné prvky, které deaktivují volné radikály, jež mohou vést k vážným onemocněním. Při účinkování v těle med uvolní jeden elektron, který deaktivuje radikály agresivní pro zdravé buňky.

Zdroj: aplaceformom.com, farma-vcelicka.eu

Xylitol

Xylitol a jeho vliv na naše zdraví – jaké má účinky? Je bezpečný?

V mnoha současných doplňcích stravy se můžeme setkat s xylitolem. Xylitol patří mezi cukry, přesněji mezi cukrové alkoholy. Bývá též nazýván dřevný nebo březový cukr (jeho název pochází z řeckého slova xylo). V přírodě ho můžeme najít v malinách, švestkách, jahodách, ale i ovsu a dalších přírodních zdrojích.

Dříve se získával ze dřeva břízy, ale nyní se získává z výše zmíněného bobulového ovoce, kde je součástí rostlinné hemicelulózy. Je stejně sladký jako jiný cukr sacharóza, ale má oproti němu jen dvě třetiny kalorií.

Důležité je, že je vhodný i pro diabetiky (jeho metabolická přeměna nevyžaduje inzulín). Uvádí se, že má velmi nízký glykemický index, GI 7. Proto pomáhá udržet nízkou a stabilní hladinu krevního cukru.

Významné je, že rovněž neškodí zubům. Z tohoto důvodu je jako přírodní sladidlo součástí mnoha bonbónů a žvýkaček.

U žvýkaček, kde působí nejvýrazněji, je výhodou, že pomáhá vytvářet chladivý pocit na jazyku.

Forma žvýkaček je důležitá, protože při delším žvýkání se tak dosahuje poměrně dlouhé účinnosti v ústní dutině a navíc se podstatně zvyšuje tvorba slin, které samy o sobě vykazují velmi důležité aktivity zaměřené proti mikrobům a zubnímu kazu.

Dále je součástí cukrovinek, zmrzlin, čokolád, marmelád, různých pastilek, jako plnidlo se používá do nízkokalorických potravin nebo i jako stolní sladidlo. Rovněž má využití v zubních pastách, kde hraje roli v prevenci zubního kazu.

Tento účinek je založen na jeho průniku do bakteriální buňky, což má za následek její degeneraci a zánik. Toto může být ještě posíleno přítomností fluoru.

Bakterie v ústech nedokážou xylitol metabolizovat, takže nedochází ke vzniku kyseliny způsobující vznik zubního kazu.

Navíc se xylitol uplatňuje i snížením tvorby zubního povlaku. Důležité je, že i když má sladkou chuť, na rozdíl od klasických sladkostí nevytváří živnou půdu pro vznik plísní. Tím je xylitol vhodné sladidlo pro nemocné trpící opakovanými kandidózami.

Také tím, že nepodporuje rozmnožování plísní, naopak podporuje růst zdravé střevní mikroflóry. Na místech, kde již došlo k odvápnění skloviny, se xylitol podílí na procesech vedoucích k její remineralizaci. Jeho užívání má jen dvě nevýhody.

Jednak ve větším množství má projímavý účinek, a jednak není vhodný pro zvířata, může u nich způsobovat hypoglykémii. Někdy se ještě uvádí jeho diuretický účinek, ale toto nebylo jednoznačně potvrzeno. V potravinách ho můžeme ve složení najít pod zkratkou E967.

Budete mít zájem:  Zaměřeno na ženy – 6 rad, jak spalovat tuk a budovat svaly

Stévie, agáve, xylitol, fruktóza. Náhražky za zavrhovaný bílý cukr nemusí být nejlepší volba | Zdraví

Bílý cukr se v posledních letech propracoval na špici žebříčku hlavních nepřátel zdravého stravování. Nejenže bývá označován za viníka mnoha civilizačních chorob, ale také je mu vyčítáno, že nám zkracuje život. Hledáme tudíž sladké alternativy. Saháme po stévii, fruktóze a různých sirupech. Ani přírodní produkty ale nemusejí být tou nejlepší volbou.

Dát si limonádu oslazenou stévií, žvýkačky sladké díky xylitolu nebo třeba sušenky s třtinovým cukrem už není výsadou vyznavačů zdravého životního stylu. Tyto potraviny se staly celkem běžnou součástí našeho jídelníčku.

Saháme po nich pokaždé, když chceme udělat něco pro své zdraví a myslíme na svou (budoucí) štíhlou linii.

Jenže zaručeně zdravé poživatiny bez „špatného“ bílého cukru vůbec nemusí být lepší volbou a cesta k nižšímu číslu na váze dokonce může vést i přes jídla slazená obyčejným bílým cukrem.

Nepřítel číslo jedna

Rafinovaný bílý cukr bývá svou škodlivostí a návykovostí přirovnáván k nikotinu či alkoholu. Každý Čech ho spotřebuje zhruba 40 kilogramů ročně, z výživových doporučení vyplývá, že by jeho množství měli lidé zredukovat zhruba na polovinu.

Mnozí se o to snaží a trh se přizpůsobuje. Dlouhou dobu je k mání řada umělých sladidel, ale v regálech obchodů jsou stále běžněji k dostání alternativní přírodní sladidla, výtažky z rostlin, sirupy.

Sáhnout můžeme po agáve, kokosovém a datlovém cukru, melase, rýžovém sirupu či čisté fruktóze. A nabídka se stále rozšiřuje. V dobré víře, že uděláme něco pro své zdraví, už neřešíme, jakým způsobem byly tyto sladké poživatiny vyprodukovány.

Ještě méně se zajímáme o to, zda jejich zvýšená spotřeba nemůže mít na náš organismus také nepříznivý dopad.

„Přírodní“ sladidla povětšinou ještě předtím, než se dostanou do obchodu se zdravou výživou, procházejí průmyslovým zpracováním. Týká se to i momentálně populární jihoamerické rostliny stévie. Ta zažila doslova raketový nástup, kdy se její produkce mezi lety 2008 a 2012 zvýšila o 400 procent. V Evropské unii byla schválena v roce 2011.

V očích veřejnosti má hned několik výhod. Neobsahuje kalorie, je sladká, a navíc dobře dostupná. A také jí jsou přisuzovány údajně zdraví prospěšné účinky, které měli znát už indiáni před tisíci lety.

Tuto romantickou představu kazí jen skutečnost, že ze zelených lístků této rostliny se průmyslově získávají sladidla, která používají i nadnárodní potravinářští giganti, včetně symbolu globalizace Coca-Coly. To ale není všechno.

Používání stévie může vést k interakcím s některými běžnými léky, například léky proti vysokému cholesterolu, léky užívanými při onkologické léčbě, léčbě neplodnosti nebo třeba antivirotiky. Proto by se nemocní lidé, kteří dlouhodobě užívají nějaké léky, měli raději předem poradit s lékařem.

Značného průmyslového využití se dočkal i xylitol neboli březový cukr, který neškodí zubům, a proto je běžnou součástí žvýkaček nebo bonbonů, jež mají chránit zdraví dutiny ústní. Ve větším množství však působí projímavě, vyvolává žaludeční křeče a nadýmání.

Delší dobu se diskutovalo o tom, zda je vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy. Poslední závěry znějí, že je pro ně neškodný. Naopak cukrovinky s xylitolem jsou vysloveně nebezpečné pro psy, u nichž vyvolává prudký pokles inzulinu.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv dokonce vydal varování, že hrozí otravy psů.

Mnoho lidí považuje za ideální náhražku řepného cukru čistou fruktózu neboli ovocný cukr. Tou nejlepší volbou ale určitě není. Podobně jako cukr je kalorická a právě nadbytečný příjem jednoduchých cukrů, ke kterým patří i fruktóza, je problém – je spojen s nárůstem obezity a dalších civilizačních chorob.

Ani oblíbený třtinový cukr není zcela bez vad. Je kaloricky prakticky totožný se „špatným“ bílým cukrem, a tak se nedá považovat za vhodnou náhradu, pokud chcete snížit energetický příjem. I když v nápojích typu mojito je jistě nenahraditelný.

Tak trochu luxusní libůstkou je pak kokosový a palmový cukr, ty jsou výrazně dražší než běžný řepný cukr. Jenže jejich hlavní složkou je překvapivě sacharóza – hlavní složka „špatného“ bílého cukru. Problémem může být i jinak blahodárný med.

Obsah kalorií není výrazně nižší než u řepného cukru, což zněj opět nedělá právě dietní potravinu. Navíc stále patří k produktům, které se u nás často „padělají“, a tak je nezbytné hlídat si jeho původ a kvalitu. Současně může působit jako alergen.

Vcelku bezpečnou volbou jsou různé sladké sirupy, jako javorový, agávový, kukuřičný nebo rýžový. Jsou sladší než řepný cukr, a tak jich při pečení či vaření stačí menší množství. Třeba agávový sirup však má také vysoký podíl fruktózy.

Vzhledem k tekutosti a trochu odlišné chuti je také potřeba vyzkoušet si vhodné množství i případnou konzistenci pokrmu. Tekutý je též obilný slad, který vzniká fermentací z obilí. Má méně sladkou chuť a vzhledem k obsahu lepku není vhodný pro celiaky.

Řepný cukr (ne)škodí

Snaha vyhýbat se bílému řepnému cukru neboli sacharóze je společná snad všem módním výživovým směrům.

Varuje před ním vitariánství, postavené na konzumaci tepelně neupravené stravy, makrobiotika, zakazující všechny průmyslově zpracované potraviny, nebo třeba paleostrava, postavená na myšlence, že správné je jíst jen to, co měli k dispozici naši předkové v období paleolitu.

Všem těmto dietám je společné přesvědčení, že řepný cukr způsobuje celou řadu civilizačních chorob od obezity přes cukrovku a žtřeba po akné, rakovinu, depresi či ADHD. Jenže to celé má zásadní háček: sacharóza sama o sobě není jedovatá a ani není viníkem neduhů, které lidstvo potkávají.

Xylitol a jeho vliv na naše zdraví – jaké má účinky? Je bezpečný?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector