Význam Medu Pro Zdraví?

Vědci zjistili, že med obsahuje antioxidanty, které příznivě působí proti stresu i rakovině tlustého střeva. Kromě toho jeho konzumace zvyšuje množství probiotických bakterií ve střevech a tím i obranyschopnost organismu. Zlepšuje trávení a dokonce snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi.

Čím je med prospěšný?

Zlepšuje tlak i pokožku. Železo, které je obsažené v medu, zlepšuje krvetvorbu. Mezi méně známé účinky medu patří také snižování krevního tlaku, regulace cholesterolu v krvi a hojení menších popálenin. Díky svým regeneračním a zklidňujícím účinkům se používá také v kosmetickém průmyslu.

Co léčí med?

Dnes už víme, že med pomáhá při léčbě nachlazení, chřipce, zánětech dýchacích cest. Urychluje hojení žaludečních a dvanáctníkových vředů, léčí zácpu, choroby jater a žlučníku a žlučových cest. Rozšiřuje cévy a snižuje tlak, ale i oslabení srdečního svalu, zmírňuje sklerotické procesy.

Jak často jíst med?

Doporučuje se užívat denně nalačno půl hodiny před snídaní jednu polévkovou lžíci medu. Vhodné je med rozpustit ve vlažné vodě nebo čaji, protože neředěný může někdy vyvolávat pálení žáhy, někdo zase nemá rád jeho vysoce sladkou chuť.

Co je to med?

Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami (případně i jiným hmyzem) sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru z květů (med květový) a medovice (med medovicový), kterou vylučují například mšice. Sběrem a přetvořením medovice vzniká medovicový med.

Co si dát s medem?

Příkladem mohou být medové kuřecí paličky na grilu či kuřecí špízy. Velmi často se takto grilují i kuřecí křídla, která jsou doplňována nejrůznějšími dipy a omáčkami. Obdobně se v medu griluje vepřové maso a dokonce i zelenina, která se v průběhu grilování polévá medovou marinádou.

V jakých potravinách je med?

Měď najdeme v celé řadě potravin jako jako jsou ořechy, ovesné vločky, droždí, hořká čokoláda, maliny či houby. Nejbohatším zdrojem jsou však jednoznačně vařená hovězí játra, vařený humr, ústřice a chobotničky.

Budete mít zájem:  Molusky: foto, léčba a příznaky

Jaké vitamíny jsou v medu?

Nejdůležitější bílkovinné látky v medu jsou enzymy. Jejich obsah je důležitým kritériem kvality medu. Nejznámější z nich je invertáza a diastáza, které se podílejí na štěpení škrobů. Med obsahuje také vitaminy B1-thiamin, B2-riboflavin, vitamin C a minerály – draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek a železo.

Jak se projevuje alergie na med?

Alergii na med, propolis a mateří kašičku mívají lidé, kteří jsou alergičtí na včelí bodnutí. Alergické příznaky můžou být různorodé – od nechutenství přes průjem, zvracení, afty v puse, svědění, pálení, otoky kůže až po kopřivku, ekzém, kýchání, kašel a astma.

Co je v medu?

Hlavní složky medu

draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra, mangan, zinek, mě?)

Proč jíst med?

zlepšuje krevní obraz a léčí chudokrevnost; zlepšuje chuť k jídlu a podporuje trávení (zvyšuje produkci slin v ústech); léčí vředové onemocnění žaludku a střev; posiluje práci srdce (působí především na prokrvení cév);

Co dokáže lžíce medu Snědená večer?

Právě med obsahuje glykogen, proto ho konzumujte před spaním. tedy měla účinně fungovat jako prevence. látkám, které obsahuje (vitaminy A, C, B1, B2, B6, B12, D, K, E, vápník, draslík, fosfor, mateří kašička), posiluje imunitu. nastartuje organismus tak, že začne okamžitě spalovat tuky.

Jak vzniká květový med?

Květový med (možno také nektarový med) je druhem medu, který vzniká zpracováním nektaru rostlin včelou v úlu.

Jak voní med?

Jednodruhové medy mají svoji jedinečnou chuť a vůni – pohankový, akátový, řepkový, Méně pracné je vytáčet pouze 2-3x do roka. Z prvního medobraní je květový med, z druhého smíšený. Třetí medobraní bývá medovicové.

Proč je med řídký?

A tím se dostáváme k dalšímu fenoménu, na který si zákazníci často ptají. A tím je “cukernatění” neboli krystalizace medu. Med krystalizuje! Je to jeho přirozená vlastnost a tak to prostě je.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector