Výživa před operací – co jíst?

Lékař vám v rámci terapie doporučil operaci a vy máte v ideálním
případě několik dní na přípravu. Potřebujete si nachastat věci s sebou
do nemocnice, ale především sami sebe jak po stránce psychické, tak
i fyzické. Jakákoliv operace, stejně jako jiné tělesné zranění,
znamená významnou zátěž a stres pro celý organismus.

Je dobré se na
operaci připravit předem i kvalitní výživou. Váš dobrý nutriční stav
vám pomůže minimalizovat riziko pooperačních komplikací.

Snažte se
dodržovat alespoň týden (ale každý den se počítá) vyváženou stravu
s dostatkem plnohodnotných živočišných bílkovin (bílého masa,
polotučných mléčných výrobků, ryb mořských i sladkovodních),
vitaminů, minerálních látek a tekutin.

Výživa před operací – co jíst?

Hubnutím bezprostředně před operací tělo ztrácí cenné bílkoviny,
které budou po zákroku potřebné. Zařaďte do jídelníčku bílkoviny! Při
operaci dochází zejména ke ztrátě bílkovin (proteinů), které jsou
nezbytné pro hojení operační rány, imunitu a rehabilitaci.

Nejvíce dobře
dostupných a stravitelných bílkovin obsahují například ryby, netučné
bílé maso, tvrdé sýry, vejce nebo tvaroh. Jezte pravidelně menší porce,
doplňte zeleninu a ovoce.

Dodržujte pitný režim! Správně byste měli
vypít minimálně 2 l neslazených tekutin denně.

Po operaci

Výživa je důležitou součástí boje s onemocněním a někdy je její
úloha přímo klíčová. Takovou situací rozhodně je doba zotavování
organismu po operaci.

Pokud se vám před operací pro bolest, nechutenství a
stres nepodařilo myslet na správnou výživu, nebo jakoukoli stravu vůbec, je
to pochopitelné.

O to více však je potřeba po zákroku upravit
jídelníček a pomoci svému tělu se zotavením kvalitními živinami.

Dodržujte stejné zásady jako před operací!

Krátce po operaci je výživa v rukou lékaře. Ihned poté dbejte na
dostatek energie a bílkovin, pestrost a pitný režim.

Do nemocnice noste pouze
hodnotné potraviny! Na přilepšenou sobě nebo svému blízkému noste
namísto dortíků skutečně kvalitní potraviny nebo přípravky tekuté
výživy.

Při potížích s příjmem stravy požádejte o pomoc! Pokud
z jakéhokoliv důvodu nezvládnete sníst podané jídlo, požádejte o pomoc
ošetřující personál v nemocnici či svého blízkého doma. Pokud potíže
přetrvávají, poraďte se neprodleně se svým lékařem nebo odborníkem na
výživu.

Výživa před operací – co jíst?

Bílkoviny (proteiny) jsou stavebními kameny všech tkání
včetně svalů

Bílkoviny dodáváme formou libového lehce stravitelného masa (kuřecí,
krůtí, králičí), vajec a mléčných polotučných výrobků.
Nejvhodnější jsou mléčné výrobky zakysané, například jogurty, kefír,
biokys. Bohatým zdrojem kvalitních bílkovin jsou tvrdé sýry (vhodný obsah
tuku je 30–45 %). Nesmíme zapomenout na ryby.

Obsahují vysoké procento
lehce stravitelných bílkovin a cenné tuky s obsahem esenciálních mastných
kyselin n-3 a n-6. Důležité vitaminy, minerální látky, stopové prvky a
vlákninu najdeme v zelenině, ovoci, rostlinných tucích (oleje) a
obilovinách.

Ořechy, semena, klíčky jsou bohaté na bílkoviny, tuky,
vitamíny, stopové prvky a enzymy.

Když běžná strava nestačí, doplňte ji o přípravky tekuté
výživy s vysokým obsahem bílkovin!
Nedostatek bílkovin, kvůli
němuž se zvyšuje riziko pooperačních komplikací, lze dobře a rychle
doplnit tekutou výživou, která se pomalu popíjí mezi hlavními jídly.

Více informací o výživě nejen v případě operace získáte
na
www.vyzivavne­moci.cz.

Čeká vás operace? Upravte svůj jídelníček!

Pokud vás nebo vašeho blízkého čeká operace, je třeba se připravit i po stránce výživy. Před operací není vhodná doba začít s redukční dietou, a to ani v případě, že se operace týká pohybového ústrojí.

Výživa před operací – co jíst? Grilovaná krůtí prsa

Pokud vás nebo vašeho blízkého čeká operace, je třeba se připravit i po stránce výživy.

Před operací není vhodná doba začít s redukční dietou, a to ani v případě, že se operace týká pohybového ústrojí. Hubnutím tělo ztrácí tělesné bílkoviny a to by mohlo ohrozit průběh a výsledky operace a hlavně pooperační rekonvalescenci.

#IMG#

Závažná podvýživa může být důvodem k odložení operace!

Strava má být pestrá, lehce stravitelná, lákavá vzhledem, vůní i chutí.

Dbejme na dostatek plnohodnotných, to znamená živočišných bílkovin (netučné bílé maso, ryby, mléčné polotučné výrobky, pokrmy s vejci – vaječný bílek obsahuje kvalitní bílkovinu).

Samozřejmou součástí by měla být syrová i šetrně tepelně upravená zelenina, ovoce, kvalitní tuky (oleje s obsahem nenasycených mastných kyselin), oříšky a semena, vhodné obiloviny.

Příliš tučná, smažená, překořeněná a přeslazená jídla vhodná nejsou. Měli bychom také omezit konzumaci alkoholu a „nepřehánět“ to s kávou.

Čím dříve před operací s touto vhodnou stravou začneme, tím lépe pro průběh operace i průběh pooperační rekonvalescence.

A co když pacient trpí nechutenstvím nebo jí velice málo? Ke slovu přicházejí přípravky tekuté výživy. Nutridrinky účinně doplní stravu nemocného a v případě potřeby ji mohou zcela nahradit. V malém objemu obsahují všechny důležité živiny v optimálním poměru a jsou dostupné v mnoha chuťových variantách.

Nezatěžují organismus a jsou lehce vstřebatelné. Jednou z dalších výhod je možnost vybrat si takový druh nutridrinku, který je pro danou situaci nejvhodnější.

Některé nutridrinky (proteinové) jsou velmi bohaté na bílkoviny, jiné (Calogen) dodají více energie, některé obsahují vlákninu (Multi Fibre) či jsou ideální pro diabetiky (Diasip)…

Nutridrinky se pomalu popíjejí mezi jídly. Pro zpestření, ozvláštnění, je možné nutridrinky podávat vychlazené (v létě s kouskem ledu), či naopak ohřáté (čokoládový, karamelový), jiné můžeme použít na obohacení připravovaného jídla (nutridrink Neutral zkvalitní hotovou omáčku). Nutridrinky bychom neměli zahřívat více než na 50 °C!

Taková příprava zvýší šanci na snadnější zvládnutí operace a rekonvalescence.

(vea)

Podvýživa Nutridrink Rybí tuk Dietní jídelníček Bezezbytková dieta jídelníček Líbil se vám článek? ANO NE Bolest a otok ruky

Dobrý večer, mám otok vnější strany dlaně, ráno nemohu zkrčit prsty. Trvá cca…

Mravenčení

Dobry den, cca týden pozoruji divné mravenčení končetin, občas obou noh (pod…

Nemoc z povolání

Dobrý den, mam prosbu o radu. Na zacatek chci rici, ze mam zamestnani ( pozice…

Bolest mezihrudí

Dobrý den, jsem žena, je mi 22 let, nekuřák, alkohol nepiji, žádné medikamenty…

Horké tváře a uši

Dobrý den, ráda bych se zeptala jaká může být příčina. Již týden mám vždy večer…

Norethisteron

Dobrý den, už asi 5 dní úžívám norethisteron zentiva a budu ho brát ještě…

Boule nad zadkem

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, udělala se mi boule těsně nad zadkem a mezi…

Doxybene a alkohol

Dobry den dostal jsem Antibiotika Doxybene 100mg mekke tobolky,proteze jsme…

Proč nemůžu jíst před operací?

Pro operace, které vyžadují anestézii, zdravotníci obvykle doporučují, aby pacienti nejedli ani nepili alespoň několik hodin před zákrokem. Zajištění, že žaludek, zažívací trakt a močový měchýř jsou před podáním anestézie prázdné, může zabránit několika nebezpečným komplikacím, zejména zvracení během operace nebo po operaci.

Čas, který by pacient neměl jíst ani pít, se liší podle postupu a preferencí zdravotnického pracovníka. Kromě toho, že nejedí před operací, měl by mít pacient před zahájením rychlého občerstvení relativně lehké a zdravé poslední jídlo a nekouřit ani pít alkohol.

Přestože není stravování prospěšné a nezbytné v mnoha případech, může dojít k nouzovým situacím, kdy se tento pokyn nedodrží.

Časté komplikace

Anestezie je známá tím, že způsobuje nevolnost a zvracení, a stravování před operací pouze tento problém zhoršuje.

Pokud pacient během anestézie zvrací, existuje riziko, že se zvracení vdechne do plic, což může být velmi nebezpečné a někdy smrtelné, pokud nebude včas zachyceno.

Během zákroku mohou zvracení nebo žaludeční reakce rovněž zasahovat do anesteziologického vybavení nebo do místa operace. Pocit nevolnosti nebo zvracení při probuzení může také prodloužit dobu zotavení a učinit již tak nepříjemného pacienta, který je mnohem horší.

Pokud provádíte operaci na části trávicího systému – zejména žaludku, tenkého střeva nebo tlustého střeva – je důležité, aby všechny tyto orgány byly co nejprázdnější. Například jídlo ve střevech může chirurgovi ztížit jasné vidění oblasti a zasahování do jeho nástrojů. Částečně strávené jídlo může také vytékat, kontaminovat další části těla a potenciálně způsobit infekci.

Jak dlouho se zdržet

Většina chirurgů doporučuje nejíst nebo nepít většinu tekutin osm až 12 hodin před operací. Obvykle můžete pít čiré tekutiny, jako je voda, jablečná šťáva nebo kuřecí vývar, ale měli byste přestat pít cokoli čtyři hodiny předem.

Tyto pokyny se budou lišit v závislosti na typu prováděné operace; například postupy zahrnující střeva nebo střeva obecně vyžadují, aby pacient nejedl alespoň 12 hodin, což zajistí, že trávicí systém je prázdný.

Tyto pokyny se také mohou lišit podle věku pacienta nebo celkového zdraví.

Poslední jídlo

Měli byste jíst lehké a zdravé jídlo, než se chystáte začít půst před operací. Vyhněte se těžkým jídlům se spoustou nezdravých tuků, protože trávení trvá dlouho; například načtení pizzy noc před operací není dobrý nápad. Také byste neměli žvýkat nebo sát bonbóny, protože ačkoli se mohou zdát neškodné, mohou mít stále za následek komplikace.

Chirurg nebo nemocnice vám může dát konkrétní pokyny, co můžete nebo nemůžete jíst, než začnete rychle před operací. Je důležité dodržovat tyto pokyny.

Často se doporučuje dieta s nízkým obsahem reziduí, protože se rychle a úplně pohybuje v zažívacím systému. To může zahrnovat potraviny jako libové maso, sušenky nebo bílou rýži, měkké banány a dobře vařenou zeleninu bez kůže.

Obvykle je třeba se vyvarovat syrového ovoce a zeleniny, celých zrn a mléčných výrobků.

Kouření a alkohol

Pokud je pro kuřáky obtížné kouřit, než se dostanou pod nůž, doporučuje se to. Studie ukazují, že doby zotavení jsou výrazně zkráceny, pokud kuřáci přestanou používat tabák po dobu nejméně 24 hodin před operací. Pokud je operace naplánována několik týdnů nebo měsíců předem, také úplné ukončení používání tabáku také drasticky sníží, jak dlouho trvá zotavení pacienta.

Budete mít zájem:  Léčba Myomu V Děloze?

Odborníci také ve většině případů doporučují, aby lidé nejedli alkoholické nápoje alespoň týden před operací. Alkohol oslabuje schopnost těla bojovat s infekcí a může zpomalit dobu zotavení. Studie také naznačují, že u pacientů, kteří pijí pravidelně, je větší pravděpodobnost komplikací po operaci.

Vitamíny, doplňky stravy a léky

Ve většině případů by všechny vitamíny a bylinné doplňky měly být zastaveny jeden až dva týdny před operací. Některé doplňky, včetně vitamínu E, česneku a ginkga, mohou například způsobit krvácení. Pokud užíváte nějaké doplňky stravy, informujte svého poskytovatele zdravotní péče v dostatečném předstihu před zákrokem.

Měli byste také informovat svého lékaře o všech lécích, které užíváte, včetně volně prodejných léků. Mnoho léků může mít vliv na zvýšení krvácení, zvýšení nebo snížení krevního tlaku a dokonce může prodloužit anestézii. Aspirin a ibuprofen by se neměly užívat dva týdny před operací. Pokud máte pokračovat v užívání léků na předpis, zeptejte se svého zdravotnického týmu.

Nouzové situace

V konečném důsledku jsou omezení stravování před operací preventivními opatřeními.

Je zřejmé, že nouzové operace se provádějí u lidí, kteří jedli před zákrokem, a pokud je volba mezi zachráněním života pacienta nebo čekáním, bude operace pokračovat.

U volitelných nebo plánovaných procedur by se však nemělo jíst před operací. Pokud z jakéhokoli důvodu přestanete pít nebo jíst, sdělte to lékaři a nechte lékařský tým, aby rozhodl, zda se má nebo nemá pohnout vpřed.

Edukační materiál – Před operací

Obecná doporučení pacientům přijímaným k operačnímu výkonu v nemocnici

Hygienické potřeby, oděv

Výčet hygienických potřeb závisí na pacientově zvyklosti z domácího prostředí. Je důležité, aby veškeré hygienické pomůcky i oděv byly čisté a nepoškozené. Velice důležité je myslet na vhodnou obuv. Obuv by měla být pevná, rovná – bez podpatku, pokud možno s protiskluzovou podrážkou a omyvatelná. Do nemocnice patří obuv čistá nikoliv např. pantofle ze zahrady.

Předoperační příprava

Péče o pokožku před operací – důkladná péče o pokožku před plánovanou operací je základem prevence pooperačních komplikací. Jejím cílem je minimalizovat výskyt kožních bakterií. Infekce v místě výkonu představují jedno z rizik každého chirurgického zákroku.

Jejich příčinou bývá nejčastěji bakterie, která se nachází běžně na kůži, aniž vyvolává zdravotní potíže. Pokud se ale dostane do operační rány, může způsobit závažné komplikace.

Snížení množství této bakterie na kůži samotným pacientem je prvním důležitým krokem, o další krok se postarají lékaři správnou dezinfekcí operačního pole před operací.

Celková očista

  • Den před operací provede pacient sám nebo za pomoci ošetřujícího personálu důkladnou hygienu celého těla. Doporučené je umytí vlasů. Pacient by se měl při sprchování zaměřit především na kožní záhyby, tříselné rýhy, nehty, kde je koncentrace bakterií největší. Nehty by měly být krátce ostříhané a čisté.
  • Upozorněte prosím personál na kožní poranění, ekzémy, opary, lupenku. Neodmítejte, pokud Vám personál nabídne pomoc při umytí špatně dostupných míst. V den operace se pacient osprchuje.  Pokud bude prováděn výkon v oblasti břišní stěny, ošetřující personál provede dezinfekci pupku pomocí alkoholového roztoku.
  • Samozřejmostí je i důkladná hygiena dutiny ústní (v případě používání zubní protézy je v den operace nutné vyjmutí a uložení dle pokynů personálu).
  • V případě, že máte nalakované nehty, musíte si je odlakovat.
  • V den operace se nedoporučuje používat pleťové ani tělové krémy. Ženy musí mít odlíčený obličej.
  • Před odjezdem na operační sál budou Vaše vlasy zakryty operační čepicí na jedno použití.
  • Pokud nedodržíte tato doporučení, může se stát, že budete vrácen z operačního sálu.

Příprava operačního pole

Dalším nutným opatřením je odstranění ochlupení v místě operačního pole. Odstranění ochlupení by mělo být provedeno v nejkratším možném čase před zákrokem. Neodstraňujte tedy ochlupení již doma. Zvyšujete si sami výrazně riziko vzniku infekce v místě operace. Operační pole Vám oholí ošetřující personál.

Strava

V den příjmu nemá pacient nárok na oběd. Jídlo si může zakoupit v nemocničním bufetu. Aktuální informace o sortimentu bufetu naleznete na webových stránkách nemocnice Občerstvení v nemocnici Nové Město na Moravě.

  • Strava den před operací je určena lékařem dle typu operačního výkonu.
  • Neurčí – li lékař jinak, posledním jídlem den před operací je oběd někdy večeře. Diabetici večeři dostanou.
  • Tekutiny se mohou přijímat do půlnoci, od půlnoci se nesmí pít, jíst ani kouři

Prevence komplikací žilní embolie

Při delších operacích se výrazně zvyšuje riziko vzniku krevní sraženiny v žilách dolních končetin. Uvolnění sraženiny do plic je závažnou, život ohrožující komplikací.

Pro prevenci vzniku krevní sraženiny Vám budou již v ambulanci při objednání k operaci doporučeny vysoce funkční operační elastické punčochy. Jsou komfortnější a bezpečnější než obinadla a zůstanou Vám i po operaci na další nošení, které se obecně doporučuje na dobu 3 – 4 týdnů.

Cena elastických punčoch se pohybuje okolo 300 Kč za pár a zakoupit je můžete v kterékoliv prodejně zdravotnických potřeb.

V nemocnici Nové Město na Moravě se elastické punčochy dají zakoupit v nemocniční lékárně. Rozhodnete –li se pro jejich nákup, v den nástupu k hospitalizaci zaměstnanci naší lékárny Vám rádi poradí se správným výběrem.

Pokud jste v minulosti proděl/a žilní onemocnění (zánět žil dolních končetin, trombózu nebo embolii), požádejte svého praktického lékaře o vystavení poukazu na elastické punčochy.

Ty si pak můžete vyzvednout v prodejně zdravotnických potřeb v místě bydliště nebo v nemocnici v lékárně.

V případě, že si elastické punčochy nekoupíte, budou Vám, přiložena na dolní končetiny elastická obinadla.

Před odjezdem na operační sál je nutné odložit spodní prádlo, hodinky a šperky, kompenzační pomůcky (brýle, naslouchadlo, kontaktní čočky, protetické náhrady atd.), pokud je to možné i piersing.

Po operaci

Pooperační hojení rány záleží i na pacientovi. Základem je důsledná dezinfekce rukou před kontaktem s ránou, ať už se jí dotýká kdokoliv.

Její čistota je v zájmu samotného pacienta, ale i ostatních, kteří ji budou ošetřovat.

Krytí z rány by pacient neměl bez povolení zdravotníků odstraňovat a přímo na ni by neměl pokládat žádné pomůcky osobní potřeby (knihy, jídlo, notebooky atd.)

Děkujeme Vám za dobrou vůli ke spolupráci a přejeme Vám brzké nekomplikované uzdravení

Nemocnice Nové Město na Moravě

Výživa po operaci

Základním úkolem výživy je dodávat organizmu všechny důležité látky ve správném poměru. Po operaci je nutné nějaký čas dodržovat dietu. Výživu doporučujeme upravit tak, aby bylo sníženo množství potravin způsobujících zažívací potíže, popřípadě je zcela vyřadit.

I stomici by měli dodržovat zásady správné výživy jako zdraví lidé. Je však třeba mít na paměti odlišné anatomické poměry ve střevě, které vedou k nutnosti dodržovat specifická stravovací pravidla. Těsně po operaci je složení stravy jiné než v pozdější době.

Propustností střevní sliznice dochází ke ztrátám bílkovin, minerálů a vitaminů.

BílkovinyJejich nedostatek způsobuje zhoršené hojení ran, svalovou ochablost, tvorbu dekubitů, sníženou odolnost k infekcím. Hlavními zdroji jsou maso, mléko, mléčné výrobky, vejce, z rostlinných pak luštěniny.

TekutinyK jejich ztrátám dochází v největší míře při průjmech. Nedostatek způsobuje suchost sliznic, pokles krevního tlaku a zrychlení pulsu.

VitaminyKe ztrátám vitaminů dochází při průjmech. Tělo je neumí samo vytvářet a je odkázáno na jejich přísun potravou. Vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K) se v těle ukládají a vytvářejí tak určitou zásobu. Vitaminy rozpustné ve vodě tělo neukládá (kromě vitaminu B12) a proto je nutné dodávat je průběžně.

Minerální látkyVápník je hlavní stavební hmotou pro kosti a zuby, důležitou roli hraje při činnosti buněk a srážení krve, podporuje dobrou práci nervů a svalů. Ztráty vedou k osteoporóze, křečím, arytmii.

Zdrojem vápníku je mléko a mléčné výrobky, vysoké procento obsahuje mák a sardinky.Draslík spolu se sodíkem slouží k udržování rovnováhy tekutin a elektrolytů v buňkách a tkáních, reguluje krevní tlak, udržuje srdeční rytmus. Ztráty vedou k otokům, zvýšenému krevnímu tlaku, únavě, nervozitě.

Je obsažen v zelenině, bramborách a v čerstvém i sušeném ovoci.

Hořčík je důležitou složkou kostí, podílí se na přenosu nervových vzruchů a hraje roli při kontrakci svalů. Ztráty způsobují tetanie, svalové záškuby, svalovou slabost, arytmii. Je obsažen v zelenině, citrónech, kukuřici, fících, jablkách.

V OBDOBÍ PO OPERACI VOLÍME BEZEZBYTKOVOU STRAVU

Technologická úpravaPři přípravě jídel používáme vaření, dušení, pečení bez tuku pod poklicí, aby se netvořila kůrka. Maso nejprve zbavíme viditelných, nestravitelných zbytků, opečeme nasucho, podlijeme netučným vývarem nebo vodou a přikryté dusíme nebo pečeme.

Šťávu či omáčku na maso zahustíme moukou, na sucho opraženou a rozmíchanou ve vodě. Šťávy nerestujeme, ani nepoužíváme jíšku. Do hotového pokrmu přidáme čerstvé nepřepálené máslo. Vyvarujeme se smažení, pečení na tuku a přidávání jíšky. Jídlo podáváme v klidném prostředí, raději v menších porcích (5–6x denně) ani horké, ani studené.

Pro úpravu mikrobiální střevní rovnováhy použijeme probiotika (například Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei), která chrání zažívací trakt, snižují hladinu cholesterolu, působí proti infekci a harmonizují zažívání po antibiotické léčbě (jogurty, jogurtová mléka, tvarohové sýry).

Pokud potřebujete vyšší energii, můžete přidávat dietetické moduly – přípravky zvyšující energii nebo bílkoviny.

Výběr potravinStrava je přísně individuální – jednoznačné stanovisko při výběru jídel nelze určit.

  • Pečivo: suchary, veka, rohlíky netučné, piškoty, starší vánočka.
  • Mléko a mléčné výrobky: mléko nepodáváme jako samostatný nápoj. Pokud snášíte mléčné výrobky, používejte nízkotučné sýry, krájený sýr, netučný tvaroh, nízkotučný bílý jogurt s živou kulturou.
  • Polévky: vývary z hovězího nebo drůbežího masa, ze kterého odstraníme viditelný tuk, doplníme rýží, těstovinou, kapáním. Polévky obilninové, lisované bramborové, zeleninové, žemlové.
  • Maso: libové hovězí, vepřové, telecí, kuřecí, krůtí, králičí, filé, kapr, šunka, také klokaní, pštrosí, losos, treska.
  • Přílohy: dušená rýže, těstoviny, jemný knedlík, bramborová kaše.
  • Omáčky: rajská, koprová (při snášenlivosti mléka), dietní svíčková s prolisovanou zeleninou.
  • Tuky: čerstvé máslo na pečivo nebo na omaštění pokrmu, olivový olej.
  • Vejce: jako samostatný pokrm nepodáváme, k přípravě jídel používejte celá vejce v menším množství.
  • Ovoce: výběr je velmi úzký, ze syrových druhů můžeme podat pouze zralé banány. Jablka, broskve a meruňky zbavíme jader a slupek, dusíme a prolisujeme.
  • Zelenina: nepoužíváme syrovou, nejvhodnější je vařená mrkev, jemně nastrouhaná nebo rozmixovaná. Celer, petržel, špenát, hlávkový salát jemně krájený.
  • Koření: pokrmy mírně solíme, kořeníme jemně mletým kmínem nebo vývarem z kmínu, koprem, petrželovou natí, vanilkou, citrónovou šťávou. K ochucení jídel je možné použít kořenící přípravky Vegi-vegi a Family-vegi. Vhodné koření a bylinky: bazalka, dobromysl (oregáno), fenykl, kmín, koriandr, majoránka, máta, mateřídouška, meduňka, pažitka, petrželka, pomerančová kůra, puškvorec, rozmarýn, saturejka, tymián, muškátový oříšek, paprika sladká, skořice.
  • Pro zastření chuti a vůně některého jídla můžeme použít i výraznější koření (např. do pomazánek dáme česnek, hořčici, kyselou okurku, kečup, cibuli, citrónovou šťávu apod.)
  • Moučníky: podáváme v omezeném množství, nepoužíváme těžké, máslové krémy. Vhodné jsou piškotová roláda s džemem, piškotová bublanina s meruňkami, piškot s citrónovou polevou, bílkový chlebíček, ovocné řezy se želatinou, ovocný kysel, při snášenlivosti mléka vanilkový krém, bílková pěna šlehaná s džemem, tvarohový krém šlehaný s džemem, sněhové pečivo.
Budete mít zájem:  Léky Proti Zvracení Pro Děti?

Dietní opatření pro pacienty s komplikacemi na GIT (trávicím traktu) při/po chemoterapiiProděláváte nebo jste již prodělali náročnou léčbu, která může být doprovázena různými komplikacemi způsobenými poškozením některé z částí zažívacího traktu. V dutině ústní může docházet ke změnám vnímání chuti, k polykacím obtížím, bolestem v ústech, k suchosti sliznic. Na oslabené sliznici střeva mohou vznikat záněty, docházet může k malabsorpcím (poruchám vstřebávání živin), průjmům nebo naopak k zácpě.

Doporučení při nechutenství

  • volný, neškrtící oděv
  • vyhýbat se „pachům z kuchyně“
  • individuální výběr pokrmů
  • podávat častěji malé porce pokrmů
  • lehce stravitelné, nedráždivé pokrmy,
  • nepodávat: tučné potraviny a pokrmy, smažené pokrmy, koncentrované pokrmy, příliš horké pokrmy a nápoje u dětí se snažíme nazdobit talíř, vytvořit
  • různé tvary např. zvířátek
  • jídlo konzumuje celá rodina
  • vyhýbáme se výrazům, které od jídla odrazují
  • před hlavními jídly nepodáváme nic, co by způsobilo zasycení
  • v těchto případech se doporučuje pikantnější pestrá strava (výjimka potvrzuje pravidlo), aby jídlo mělo výraznější chuť (čichové a chuťové buňky jsou v tomto období poškozeny)
  • po jídle odpočívat v polosedě
  • nápoje mezi jídly a bez CO2
  • žaludeční nevolnost zmírňuje: „vyprchaná“ cola po lžičkách, neperlivá voda s citrusy, led v nápojích, slané netučné crackery
  • při změnách chuti je vhodné čistit častěji zuby, vyplachovat ústa, zvýraznit chuť kořením
  • chvála bílkovinám, pozor na volné sacharidy
  • plnohodnotná náhrada masa = tvrdý sýr
  • kvalitní náhrada masa = vejce, měkké sýry, tvaroh, pudink, mléčné dezerty, mléko

Co je parenterální výživa?Parenterální výživa je umělá výživa, která je podávána přímo do oběhu, obvykle do žil. Podává se pouze tehdy, pokud nemocný není schopen přijímat stravu a netoleruje výživu enterální. Obsahuje glukózu, bílkoviny, tuky, minerály a vitaminy.

Co je enterální výživa?Enterální výživa je umělá výživa, která je určena pro podání do zažívacího traktu. Výhodou je šetrnost pro pacienta. Zlepšuje funkci střevní stěny.

Podává se sondou (tenká trubička zavedená nosem do žaludku nebo do tenkého střeva). Může se podávat i ústy, popíjením, jako doplněk stravy. V současné době je na trhu mnoho výrobků s rozsáhlou škálou příchutí.

Jako doplněk stravy doma doporučujeme vychladit a popíjet mezi jednotlivými jídly.

Co je vláknina a jak je důležitá v našem jídelníčku?Vlákninu dělíme na rozpustnou ve vodě, ta je obsažena v ovoci, a jejím zástupcem je pektin.

Dále pak na vlákninu nerozpustnou, která váže vodu jen velmi málo a ta je obsažena v luštěninách a celozrnném pečivu.

V klidové fázi po rekonvalescenci je vhodné postupně potraviny s vyšším obsahem vlákniny opět zařazovat do jídelního lístku, protože má mnoho pozitivních účinků:

  • Zpomaluje vstřebávání a trávení.
  • Snižuje hladinu tuku v krvi.
  • Snižuje krevní tlak.
  • Snižuje riziko rakoviny tlustého střeva.
  • Velice pozitivně působí proti zácpě i proti průjmu.

Doporučená denní dávka je 20–40 g. Rozpustnou vlákninu můžeme zakoupit i v lékárně jako výživový doplněk.

Pitný režimDoporučuje se pít dostatek tekutin (2–2,5 l denně). Je vhodné oddělit pití od konzumace tuhé stravy. Vhodné jsou čaje, minerálky bez bublinek, slabé ovocné šťávy ředěné vodou, mrkvová šťáva. Pozor – nedostatek tekutin může přivodit zácpu nebo ucpání stomie.

Výživa v klidovém obdobíPo odeznění komplikací, pokud se budete cítit dobře, není striktní omezení ve výběru potravin. Váš energetický a biologický příjem musí zabezpečit fyzickou aktivitu.

Pokud máte sklony k nadváze, upravte příjem stravy vhodným výběrem, množstvím a úpravou potravin. Stravování je zcela individuální, každý si musí vytipovat vhodné potraviny.

Zpočátku je dobré opatrně ochutnat nově zařazené jídlo a poznamenat si druh, množství a zkušenosti s ním. Jedno jídlo nemusí vyhovovat dvěma různým lidem.

Když Vás trápí tvorba plynů…Pokud máte potíže s plynatostí, omezte následující potraviny: nápoje s kofeinem (čaj, cola, káva), nápoje s bublinkami, pivo, květák, kedluben, česnek, chřest, pažitku, cibuli, zelí, reveň, čerstvé ovoce – zejména hrušky, ořechy, vejce, vaječné výrobky, majonézu, ryby, uzené maso, houby, živočišné tuky, ostré koření.Do jídelníčku naopak zařaďte potraviny, které tvorbu plynu potlačují: borůvky, brusinky, petržel, hlávkový salát, špenát, jogurty, kyselá jablka. Kromě vyjmenovaných potravin může tvorbu plynů vyvolat i spolykaný vzduch při rychlém jídle, hladovění, nedostatek pohybu, špatné kousání. Také celozrnné potraviny u někoho způsobují nadýmání, vhodné je různé druhy vyzkoušet. Při potížích s nadýmáním zkuste natáhnout nohy a masírovat břicho.

Co je dobré vědětPotraviny projímavé: alkoholické nápoje, pivo, sušené švestky, fíky, čerstvé ovoce, ovocné šťávy (mimo borůvek), reveň, zelí (i kysané), cibule, káva, mléko, ovesná kaše, nápoje s bublinkami, ostré koření, hovězí bujón, lněné semínko (drcené), nehlazená rýže, sladký mošt, hrozny, celozrnný chléb, pšeničné otruby, ledová voda, cukr.Potraviny spíše stavějící: strouhaná jablka se slupkou, banány, borůvky, rozinky, brambory, kukuřice, ovesné vločky.

Výživa před operací

 

Věra Boháčová, DiS., nutriční terapeutka

Chirurgická léčba patří mezi časté léčebné postupy a kupodivu i při tomto typu léčby hraje výživa svou roli – s její pomocí totiž můžeme výrazně ovlivnit jak zdravotní strav, tak i délku léčby a rekonvalescence.

V této souvislosti je nutné podotknout, že tyto případné úpravy jídelníčku a často i celkové životosprávy patří do rukou odborníka.

Například nevhodným způsobem hubnutí před plánovanou operací si může pacient přivodit místo žádoucího snížení hmotnosti řadu zdravotních komplikací, spojených např. s nedostatečným zastoupením důležitých látek v jídelníčku.

  • Výživu v souvislosti s operační léčbou můžeme rozdělit do tří období:
  • * předoperační dietní příprava
  • * výživa bezprostředně po operaci
  • * realimentace (obnovení výživy, zlepšování stavu výživy) – po operaci a převádění na normální stravu (případně dlouhodobou dietu)
  • Předoperační dietní příprava

Cílem této dietní přípravy je zajistit takový výživový stav nemocného, aby chirurgický výkon snesl co nejlépe. Zavedením nových moderních technik nutriční přípravy (enterální formou výživy do sondy nebo popíjení, tzv. sipping a parenterální výživa – výživa přímo do žíly) zlepšuje prognózu chirurgicky nemocných, zvláště těžkých nemocných.

V souvislosti s předoperační dietní přípravou rozlišujeme dlouhodobou nutriční přípravu, která se týká nemocných s plánovaným chirurgickým výkonem a pak krátkodobou dietní přípravu, zejména v případě relativně naléhavých chirurgických výkonů (zvláště na trávicím ústrojí).

Dlouhodobá nutriční příprava je zaměřena na úpravu nutričního (výživového) stavu a hmotnosti. Obezita nemusí znamenat dobrý nutriční stav, může být totiž provázena nedostatky v oblasti vitaminů, minerálních látek apod. Při úpravě hmotnosti může jít jinak o redukci hmotnosti u obézních, např.

před ortopedickými či kardiochirurgickými výkony, a jednak o tzv. realimentaci (zlepšení stavu výživy). Cílem těchto úprav výživového stavu je zlepšení hojení ran, snížení rizik pooperačních komplikací, zkrácení doby rekonvalescence a zabránění dalšímu zhoršení výživového stavu.

Při ovlivnění výživového stavu se nejčastěji využívá diet redukčních, výživných či diet dle základního onemocnění (diabetická, jaterní apod.), které mohou být doplněny různými suplementy. Často se využívají také přípravky enterální výživy, případně je možné využít i kompletní parenterální výživu (výživa přímo do žíly).

Každý postup je však třeba přísně individualizovat podle potřeb nemocného. Jednou z důležitých zásad zůstává, že nemocný by neměl před operací zbytečně hladovět.

Každý operační výkon zasahuje do struktury a funkce lidského organizmu a dochází k reakcím, které označujeme jako pooperační odezva organizmu.

Projevy pooperační odezvy organizmu se pak projevují místně (v ráně) bolestí, místním překrvením a otokem, celkově pak zvýšeným katabolizmem (tedy látkovou přeměnou, při níž dochází převážně k rozkladu živin) tkáňových bílkovin, který vede k negativní dusíkaté bilanci.

To je nepříznivý stav, kdy organizmus ztrácí více dusíkatých látek (bílkovin), než jich vytvoří, odbourává tedy bílkoviny a využívá je jako zdroj energie..

V organizmu dochází k zadržování sodíku, a s tím spojenému zadržování vody se současným snížením vylučováním moči, zvýšenému vylučování draslíku (v souvislosti s porušením a odbouráváním tkání), ke zvýšené teplotě, po těžších výkonech ke snížené plicní ventilaci. Tyto projevy se od třetího

Budete mít zájem:  Roupy U Dospělých Léčba?

dne po operaci postupně upravují. Tento normální pooperační průběh může být narušen změnami, které označujeme jako pooperační příhody (komplikace), a to buď místní (např. infekce rány, prasknutí operační rány) nebo celkové – žilní trombózy, embolie, poruchy krevního oběhu, jako je šok, kolaps v důsledku krvácení, ileózní stavy (stavy týkající se střevní neprůchodností)..

Sdílet:

Před plánovanou operací nepodceňujte zdravou stravu

Operativní zákrok představuje pro naše tělo velký zásah a následná rekonvalescence ho stojí mnoho sil. Je proto dobré věnovat čas a pozornost i předoperační přípravě.

Tělo by mělo být před lékařským zákrokem v co nejlepším nutričním stavu. Organismus se vám pak odvděčí rychlejší rekonvalescencí.

Jak na to? Správnou výživou, která dodá všechny potřebné živiny, vitamíny a minerály a posílí tělo i jeho obranyschopnost.

Nepodceňujte přípravuI zdánlivě banální zákrok je pro naše tělo zátěží, i ty jednodušší operace s sebou mohou nést mnohá úskalí a rizika. Na operativní zásah je proto dobré se připravit.

A to nejen psychicky, kdy by se pacienti měli snažit o maximální možný klid a vyvarovat se stresu, tak i fyzicky, posílením svalstva. Největší množství sil tělu dodá především správná strava.

Týden před zákrokem se doporučuje konzumovat lehce stravitelné živočišné bílkoviny, které je možné získat z bílého masa, ryb a polotučných mléčných výrobků. Dále je vhodné ovoce, zelenina a potraviny se zvýšeným množstvím energie.

„Odborníci se shodují na tom, že je dobré před operativním zákrokem užívat i klinickou výživu, například nutridrinky. Ty tělu doplní veškeré potřebné živiny, energii a organizmus tak kvalitně posílí před i po lékařském zákroku,“ říká nutriční terapeutka Dana Šímová.  

   Dobijte tělu baterky, poděkuje vám Po operaci bývá naše tělo velmi unavené. Na zásah reaguje většinou záněty, otoky a hlavně bolestí. Je proto důležité mu takzvaně dobít baterky a rychle ho vrátit „do normálu“. A i tady hraje strava důležitou roli. Základem je dostatečné množství bílkovin.

Ty jsou totiž stavebním kamenem tkání a svalů a tím pádem nepostradatelné pro rekonvalescenci. Na nedostatek bílkovin reaguje tělo pomalejším hojením ran a sníženou obranyschopností, čímž se zvyšuje riziko pooperačních komplikací. „Pooperační hojení ran je pro náš organizmus náročný mechanizmus.

Proto je třeba tělu dodat veškeré potřebné živiny. Vhodným zdrojem bílkovin je bílé krůtí, kuřecí či králičí maso, ryby, vajíčka, tvrdé sýry, tvaroh a zakysané mléčné výrobky.

Ovoce, zelenina, obiloviny, rostlinné tuky, ořechy a různá semínka jsou pak skvělým zdrojem vitamínů, minerálů a stopových prvků,“ doplňuje Dana Šímová. 

 Strava je rovnocennou součástí léčebného procesuVýživa je velmi důležitou součástí léčebného procesu, která mnohdy hraje i klíčovou roli. Pro prodělaný stres a pooperační bolest pacienti často ztrácejí chuť a nemají na jídlo ani pomyšlení. Výživa je proto často nedostatečná a pacient se dostává do začarovaného kruhu.

„Nevhodná strava po lékařském zákroku je problém. I když člověk necítí hlad nebo se potýká s nechutí, je třeba dobře a dostatečně jíst. Pacient i jeho blízcí musí myslet na to, že je nutné se co nejdříve postavit na nohy. Většinou až doma pacient ucítí opravdovou zátěž a to, jak je doopravdy unaveny a slabý.

Mnohdy i obvyklé úkony, jako je například osobní hygiena, mu mohou činit potíže a být vyčerpávající“, říká nutriční terapeutka Dana Šímová. „Pokud pacienti trpí problémy s příjmem potravy, je třeba do jídelníčku zařadit podpůrné prostředky, kterými můžou být nutridrinky.

Díky tekuté formě je jejich užívání příjemnější a tělu dodají vše potřebné,“ dodává.

O vhodné stravě je samozřejmě vždy dobré se poradit s lékařem nebo nutričním odborníkem. Dostatek informací lze v dnešní době nalézt také v různých odborných knihách, či na webových stránkách, jako například na www.vyzivasenioru.cz. Jak radí nutriční terapeutka Dana Šímová: „Naslouchejte svému tělu.“

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál! Přidat komentář

Výživa a operace

Příslušný druh stravování – dietu – ordinuje ošetřující lékař a sestavuje nutriční terapeutka. Ta by také měla probrat připomínky a dotazy. Nutriční terapeutka je tím správným člověkem, který by Vám měl poradit, jak se stravovat po propuštění domů či po návratu do práce. A to zvláště tehdy, když je dlouhodobá změna stravování nezbytná.zsahu a důležitosti.

Před operací kvalitní jídelníček

Jedná-li se o plánovaný výkon, je velmi důležité, aby v bezprostředně předcházejícím období byla výživa kvalitní. To znamená se zvýšeným množstvím energie, bílkovin a vitamínů. Tím usnadníte rychlejší a bezproblémové hojení operační rány.

Obecně lze říci, že čím složitější výkon se připravuje, tím větší pozornost musí být věnována skladbě jídelníčku. Špatná nutriční péče je přímou příčinou pooperačních komplikací. Její následky jsou schovány za termíny jako metabolický rozvrat, infekční pooperační komplikace, rozpad ran apod.

Mnohým těmto komplikacím lze vyváženou stravou obsahující správné množství energie a živin předejít.

Vhodné je také 7 -10 dní před zákrokem zařadit do skladby stravy přípravky, které k tomuto účelu používá dnešní medicína – přípravky enterální klinické výživy . Jedná se o vyváženou tekutou stravu uzpůsobenou k popíjení – tzv. sipping. Tyto přípravky se dodávají do lékáren v různých chuťových příchutích.

Mohou se podávat po jídle nebo mezi jídly a lze jimi doplnit stravu o všechny důležité součásti: energii, bílkoviny, cukry, tuky, vitamíny, minerální látky a stopové prvky v potřebném množství. Navíc přípravky enterální klinické výživy lze také využít při přípravě denních jídel.

Dobře vedená nutriční podpora před operací a po ní prokazatelně:

  • snižuje četnost komplikací
  • zlepšuje hojení ran
  • snižuje riziko vzniku proleženin
  • zkracuje dobu pobytu v nemocnici
  • urychluje rekonvalescenci
  • snižuje úmrtnost

Před pobytem v nemocnici se nedoporučuje začít hubnout. Pokud se připravujete na operaci a redukujete hmotnost, je třeba 3 až 4 týdny před operací hubnutí ukončit a stravovat se plnohodnotně.

Je také velmi důležité, abyste při přijetí informovali lékaře a nutriční terapeutku o tom, že Vaše výživa v době před hospitalizací nebyla dostatečná, ať už úmyslně (při hubnutí), či neúmyslně (pro zdravotní potíže, nevolnost, bolesti). Informujte i o změně hmotnosti během posledních 6 měsíců.

Nutriční terapeutku je třeba také předem upozornit, že některé pokrmy nesnášíte nebo že se stravujeme méně obvyklým způsobem.

Pobyt v nemocnici a následná domácí péče

Laskominy raději vynechejte

Když chcete pacientovi v nemocnici udělat radost něčím dobrým na zub, je lepší se nejprve zeptat nutriční terapeutky nebo ošetřujícího personálu. Roli totiž hraje nejen dietní omezení, ale i vzájemná vazba jídla s podávanými léky či plánovanými zákroky. Množství potravin v žádném případě nepřehánějte.

V některých situacích můžete výrazně pomoci ke zlepšení stavu nemocného, pokud mu třeba po dohodě s personálem připravíte oblíbenou rodinnou specialitu, která povzbudí chuť k jídlu. Vyplatí se konzultovat s nutriční terapeutkou nejen složení pokrmu, ale i jeho přípravu a přepravu.

Záleží totiž nejen na surovinách, ale i na hygienicky i nutričně bezpečné přípravě a převezení jídla.

Dieta může být chutná a pestrá

Před propuštěním z nemocnice požádejte nutriční terapeutku o telefon pro případ, že budete chtít probrat některé nejasnosti. Je samozřejmé, že před jakoukoliv změnou diety či stravovacího režimu se předem poraďte.

Kromě toho se vyplatí požádat nutriční terapeutku o nějaký leták či brožuru, kde najdete další podrobnosti.
I po návratu z nemocnice je důležité co nejrychlejší doplnění plnohodnotné výživy. Je také výhodné použít přípravek klinické výživy tzv. sipping.

Podle konkrétních možností a hlavně po konzultaci s nutriční terapeutkou lze upravit běžnou stravu do takové podoby, která umožní postupný přechod k obvyklému jídelníčku.

Například po stomatologickém zákroku nejde obvykle dobře kousat, a tak je nezbytné jíst tekutou nebo kašovitou stravu. I v té však může být zajištěn dostatečný přísun bílkovin i vitamínů. Již dávno neplatí, že dieta znamená nechutné, vařené a jednotvárné jídlo. Záleží jen na každém, zda použije informace, které umožní plnohodnotné a chutné stravování i při zdravotních omezeních.

  • Zdravá výživa – Potravinová pyramida

Doporučení při některých onemocněních:

Tuk nesvědčí ani srdci a cévám

Doporučuje se vyhýbat tmavým masům, uzeninám, tučným sýrům a tukům. Přednost je třeba dávat nízkotučným výrobkům a do jídelníčku zařazovat dostatek zeleniny a ovoce. Pouze v případě, kdy pacient trpí otoky, se doporučuje vyhýbat se důsledně soleným pokrmům a minerálním vodám s obsahem sodíku.

Žlučník potřebuje pozornost

Každý organismus reaguje jinak a proto je důležité individuální přístup. To, co někomu vůbec neuškodí, jinému způsobí velké potíže. Každý si musí vyzkoušet na vlastní kůži, co mu nesvědčí. Obecně ale platí, že nejhorší kombinace jsou žloutky s tukem a cukrem.

Žlučník nemá také rád přejídání, konzumaci těžkých a tučných pokrmů. Často záchvat způsobí nadýmavé pečivo a zelenina. Při sestavování jídelníčku se proto zaměříte na maso libové, k přípravě jídla použijte pouze minimum tuku a konzumujte dostatek vlákniny (ovoce, zeleninu).

I klasické recepty se dají připravit tak, aby těmto požadavkům odpovídaly.

Vředy nesnášejí kávu

Obdobné zásady, které platí pro pacienty s onemocněním žlučníku, platí i pro choroby vředové.

Jediným rozdílem je to, že „vředaři“ si mohou občas a v malém množství, třeba při rodinných oslavách, dopřát majonézu. Černá káva s kofeinem je však pro ně zcela tabu.

I kávu bez kofeinu mohou pouze v přiměřeném množství. Při zažívacích potížích je vhodnější káva instantní, protože méně dráždí sliznici.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector