Vodu pije většina z nás. Její složení ale zajímá málokoho

Vodu pije většina z nás. Její složení ale zajímá málokoho

Článek byl graficky a fakticky aktualizován 20.1.2018

V první části článku o light potravinách jsem podrobně rozebrala kategorie jogurtů, tvarohů a sýrů. Účelem bylo odbourat černobílý pohled na light potraviny.

Šlo také o to zjistit, jestli se úspora tuku nebo cukru odrazí v chuti potraviny a jestli s sebou její častá konzumace nese nějaká rizika.

Stejný přístup můžete očekávat ve druhé a poslední části článku, kdy se podíváme podrobněji na nápoje, šunky, tuky a cereálie.

Nápoje

Coca cola

Přestože každý ví nebo alespoň tuší, že pití Coca coly (pepsi coly apod.) není zrovna přínosem pro zdraví, bývá pro mnoho lidí takovým ,,provinilým potěšením“ nebo přechodným řešením únavy, kdy káva už nezabírá nebo na ní člověk ztrácí chuť. Cola light nebo Cola zero často provází uživatele nesmyslně striktních nízkosacharidových diet, jimž pomáhá špatně sestavenou dietu přežít.

Co všechno ale za chvilkové ,,nakopnutí“ zaplatíme?

V případě klasické Coly to jsou rizika dvě: nálož cukru (konkrétně 106 g cukru v 1 litru) a zátěž kyselinou fosforečnou.

Studie uvádějí, že už pravidelná konzumace 1 litru Coca coly (klasické nebo light) týdně zvyšuje riziko řídnutí kostní hmoty a z toho plynoucí riziko zlomenin.

Pokud už bez tohoto nápoje nemůžeme existovat, je dobré se držet pod daným limitem.

V případě Coly light (zero) jsou rizika také dvě: kyselina fosforečná zůstává a k ní se přidává riziko z mixu náhradních sladidel (u Coly light je to v současné době cyklamát sodný, acesulfam K a aspartam).

O jejich účincích na zdraví bychom se mohli dohadovat donekonečna. Faktem ale je, že narodíl od kelímku jogurtu, kde sladidlo nahrazuje něco kolem 8 g cukru, v případě litrové coly musí být nahrazeno množství 13x vyšší.

Přestože důkazy o škodlivosti aspartamu jsou stále nejednoznačné, doporučovala bych přístup vedený předběžnou opatrností tím více, čím častěji by se tento nápoj v pitném režimu vyskytoval.

Přesná množství jednotlivých třech sladidel přítomných v light cole neznáme, ale na prvním místě je uveden cyklamát. A ten je bohužel rizikovější než aspartam.

Tip:

Máte-li chuť na nápoj colového typu, dejte si Kofolu bez cukru. V ní je jednak místo kyseliny fosforečné mnohem příznivější kyselina citronová a navíc je součástí jejího mixu sladidel sladidlo na bázi stevie.

Poděbradka

Vodu pije většina z nás. Její složení ale zajímá málokoho

Poděbradka je minerální voda s celkem vysokým množstvím rozpuštěných minerálních látek. Vzhledem k tomu, že obsahuje jak sodíkové kationty, tak chloridové anionty, obsahuje de facto kuchyňskou sůl. A ne málo! V jednom litru je skoro 1 g (celkově za den bychom neměli překračovat 6g).

Sůl zadržuje vodu v těle, může způsobovat otoky, váha bude opticky vyšší než by odpovídalo energetické restrikci, může dělat problémy pacientům s vyšším krevním tlakem. Ochucená Poděbradka navíc obsahuje nemálo cukru (47 g/1 litr).

Poděbradku můžou pít lidé pracující v horkých provozech, sportovci místo ionťáku, velmi dobře funguje po prodělaných těžkých průjmech spojených s dehydratací.

Pokud nahradíte klasickou Poděbradku její ,,Pro linie“ verzí, cukru se zbavíte, sůl ale zůstává. K ní se přidává dvojice sladidel acesulfam a aspartam (sladidla viz Coca-cola).

Co tedy pít při hubnutí?

Nejlepším řešením je obyčejná voda. Jen tak, s citronem, mátou, může být dokonce i s bublinkami. Pokud zrovna nechcete nebo nemůžete pít vodu z kohoutku, tak je vždy dobré si přečíst etikety a podívat se na množství rozpuštěných minerálních látek. Ovocné, černé, zelené a bylinkové čaje jsou také dobrou volbou, ale snažte se je pokud možno co nejvíce střídat.

Sójové mléko (nápoj)

Vodu pije většina z nás. Její složení ale zajímá málokoho

Sójové mléko není mlékem v klasickém slova smyslu a ani nesmí být tak označováno (označuje se tedy jako Sójový nápoj nebo u zahraničních výrobců Soya drink).

Pokud z nějakého důvodu chcete nebo musíte nahradit klasické mléko jeho sójovou alternativou, mělo by to být mléko (nápoj) v tetrapakových krabicích. To se totiž vyrábí skutečně ze sójových bobů, nikoli z kukuřičného sirupu.

A je v podstatě jedno, o kterého výrobce se konkrétně bude jednat, protože ho dnes už asi všichni výrobci obohacují vápníkem na hodnoty klasického mléka.

Sójové mléko je vhodné pro ty, kteří nejsou schopni trávit mléčný cukr (laktózu), pro pacienty se zvýšenou hladinou cholesterolu (ti ho můžou střídat s mlékem klasickým), pro alergiky na mléčnou bílkovinu a samozřejmě je vhodné do veganského jídelníčku. Ale i člověk, který žádné obtíže nemá a má pozitivní vztah ke klasickému mléku, může občas jídelníček proložit sójovým nápojem. Není nutné se vymezovat vůči jednomu či druhému. Nevýhodou sójového mléka oproti klasickému je jeho vyšší cena.

Nutriční hodnoty sójového nápoje (bílkoviny, tuky, sacharidy) jsou v podstatě srovnatelné s klasickým polotučným mlékem. Light sojový nápoj má na 100 ml o 0.6 g tuku méně. Bohužel má také o 0.9 g méně bílkovin, což se při hubnutí moc nehodí. Chuť light nápoje je o něco horší, ale nijak dramaticky.

Budete mít zájem:  Alkoholiků přibývá, záchytek je málo
Nutriční hodnoty
Soya drink
S.drink light
Energie(kJ) 163 110
Bílkoviny (g) 3 2.1
Tuky(g) 1.8 1.2
Sacharidy(g) 2.5 1.6

Pozor na sojové nápoje v sušené formě. Můj test rostlinných nápojů si můžete přečíst tady

Flora

Vodu pije většina z nás. Její složení ale zajímá málokoho

Flora a podobné rostlinné tuky v jídelníčku být můžou nebo také nemusí. Záleží na osobních chuťových preferencích.

Při hubnutí je můžete zcela vynechat, na druhou stranu zase není důvod se jich nikterak obávat (dřívější strašení trans kyselinami už je minulostí, v podstatě žádné v nich nejsou – dnes jsou transky výsadou oplatek, pseudočokolád, výrobků z listového těsta apod.).

Pokud si tedy chcete pečivo potřít Florou (nebo Ramou, Perlou, atd), můžete. Flora a Flora light mají velmi odlišné nutriční hodnoty (Flora light má na 100 g o 15 g méně tuků), pokud tedy hubnete, nesmíte si té light verze dát dvojnásobné množství.

Nutriční hodnoty
Flora
Flora light
Energie(kJ) 1700 1100
Bílkoviny (g) 0.5 0.5
Tuky(g) 45 30
Sacharidy(g) 0.5 0.5

Majonéza

Vodu pije většina z nás. Její složení ale zajímá málokoho

Majonéza primárně do redukčního jídelníčku nepatří. Určité pokrmy trochu majonézy sice vyžadují, ale vzhledem k tomu, že žádné komerční balení není pro hubnutí dostatečně malé, bývá lepší si připravit majonézu domácí.

V mnoha případech stačí jen zálivka vinnaigrette (olivový olej,vinný ocet, hořčice, sůl, pepř).

Na obalu majonézy (klasické i light) může být lehce iritující obrázek vajíčka s hláškou ,,vejce z dobrého chovu“, přičemž ve výrobku je pouhých 3% pasterizovaného vaječného žloutku (takže žádný strach z cholesterolu) z vajec z nosnic v halách.

Pokud přeci jen nutně musíte koupit Majonézu a rozmýšlíte se mezi klasickou a light verzí, zkuste dát klasickou a ,,řízněte“ ji bílým jogurtem. Spolu s light verzí totiž kupujete jen emulzi s větším množstvím vody a k tomu zahuštěnou modifikovaným kukuřičným škrobem, xantanem a guarovou gumou).
Totéž platí pro tatarskou omáčku.

Nutriční hodnoty
Majonéza
M. light
Energie(kJ) 2800 1200
Bílkoviny (g) 0.6 0.6
Tuky(g) 74 27
Sacharidy(g) 3 9

Šunka

Vodu pije většina z nás. Její složení ale zajímá málokoho

Šunka je dobrým zdrojem bílkovin při hubnutí, mívá nízké množství tuku a velmi málo sacharidů. Její nevýhodou je vyšší obsah soli (100 g pokryje 50 % denního doporučeného množství). Není tedy dobré k šunce příliš často sklouzávat jako k pohodlnému řešení.

Existence šunky Fitness je takovou malou záhadou.

Proč něco takového výrobce vůbec napadá když je šunka sama o sobě dietní potravinou? Jediným vysvětlením je cena, která je u Fitness verze o více než 10 Kč na 100 g vyšší (v obou případech má šunka 80% masa) Stojí to za ušetření 2 g tuku?

Nutriční hodnoty
Šunka
Šunka fitness
Energie(kJ) 399 379
Bílkoviny (g) 15.5 16
Tuky(g) 3.3 1.3
Sacharidy(g) 3.5 3

Pufované rýžové chlebíčky

Vodu pije většina z nás. Její složení ale zajímá málokoho

Pufované rýžové chlebíčky – i přes svůj image zdravé potraviny- jsou při hubnutí vysloveně nevhodné, přestože k jejich koupi láká obal se štíhlou dívkou a centimetrem a podnázev ,,lightday“.

Všechny pufované chlebíky (od jakéhokoli výrobce) obsahují velké množství sacharidů navíc s vysokým glykemickým indexem. To znamená, že po jejich konzumaci velmi rychle přichází hlad a chuť na další sladké potraviny a člověk má tendence se podvědomě přejídat.

Výrobky s polevou jsou navíc zdrojem velkého množství cukru a trans kyselin pocházejících ze ztužených tuků. Z tabulky vyplývá, že energetická hodnota není u čokolády o tolik vyšší než u chlebíků. Ano, čokoláda má dvojnásobek tuků, ale polovinu sacharidů.

A hlavně: málokoho napadne sníst na posezení 100 g čokolády. 10 -20 g pro chuť většinou stačí.

Nutriční hodnoty
Rýžové chlebíky
Klasická čokoláda
Energie(kJ) 1946 2284
Bílkoviny (g) 6.1 8
Tuky(g) 18.5 41
Sacharidy(g) 65.3 31

Cereální tyčinky Fitness

Vodu pije většina z nás. Její složení ale zajímá málokoho

Jedná se o takzvané cereální tyčinky, cereálie se při jejich výrobě upravují extruzí (nejsou to tedy musli tyčinky obsahující ovesné vločky). Přestože je jejich glykemický index o něco nižší než u výrobků pufovaných, stále je dost vysoký na to, aby po jejich konzumaci brzy vznikl hlad.

Opět se jedná o potravinu převážně sacharidovou, s minimálním množstvím bílkovin. Tyčinka nazvaná Fitness evokuje štíhlost a přitom jsou její nutriční hodnoty skoro stejné jako u dětské tyčinky Chocapic.

Pokud potřebuje při hubnutí tyčinku, dejte přednost tyčinkám proteinovým, pokud máte jen chuť na sladké, dejte si 20 g čokolády, bude mít stejnou energetickou hodnotu jako 1 tyčinka Fitness.

Nutriční hodnoty
Tyčinka fitness
Dětská tyčinka chocapic
Energie(kJ) 1679 1773
Bílkoviny (g) 6.1 7.4
Tuky(g) 8.9 13.9
Sacharidy(g) 66.7 61.8
Budete mít zájem:  Chcete ještě stihnout vánoční dárek ze zahraničního e-shopu?

Podnětem k napsání tohoto článku byla příprava pořadu pro Peklo na talíři, který do kterého se zdaleka všechno nevešlo.

Výživa světlem

Moje cesta za světlem

Pokud mi tento článek na téma světlo v PDČ otisknou, ukážu ho našemu fyzikáři, panu Hrubešovi. Už je tomu téměř třicet let, co se nám, studentům gymnázia, snažil tento pojem vysvětlit. Jediné, co mi o světle utkvělo v paměti, je jeho nepředstavitelná rychlost.

Také nemohu zapomenout na demonstraci lomu světla procházejícího hranolem a tvořícího nádherné barevné „duhové“ spektrum.

Definice říkající něco v tom smyslu, že světlo je viditelná část elektromagnetického záření o vlnových délkách 380 až 780 nanometrů, byla pro mě spíše z oblasti sci-fi.

Život mi však výzvu zvanou světlo postavil do cesty znovu. Bylo to v období mého hledání, kdy jsem studovala jednu úžasnou školu osobního růstu. Množství nových informací přicházelo ze všech stran.

Začaly se mi intuitivně sbíhat jako paprsky do ohniska (optika je báječná věc) a já pochopila, že pokud chci žít svůj život v rovnováze, je potřeba souznít s přírodou, jíž jsme neoddělitelnou součástí.

Síly přírody pro mě reprezentují matka Země a otec Nebesa, tak jak tomu bylo již v dávných dobách u starých kultur a národů. Z obou těchto zdrojů potřebujeme čerpat energii, abychom byli schopni žít zdravý harmonický život a plně využít svůj potenciál.

O Zemi a její léčivé energii jste si mohli přečíst v PDČ 3/2016.

Nebe nám posílá světlo. To je jednou ze základních podmínek života. Je energií v naší potravě. Jeho modrá složka synchronizuje naše biologické hodiny a díky tomu naše buňky vědí, zda je noc či den a zda máme spát či být aktivní.

Působením světla se nám v těle každý den mění hladina hormonů, zastoupení krvinek, tělesná teplota, nálada a bdělost. Světlo má nezpochybnitelný vliv na fyzické i duševní zdraví člověka.

Podle výzkumů profesorky Illnerové, zakladatelky české chronobiologie, působí světlo jako prevence metabolických a kardiovaskulárních chorob, poruch spánku, onkologických onemocnění a depresí. Světlo je lék, ale musíme vědět, jak jej správně používat.

Z těchto důvodů jsem se začala o světlo a všechno, co s ním souvisí, zajímat podrobněji. Pochopila jsem, že si nevhodným osvětlením užívaným v nesprávnou dobu můžeme zasáhnout do přirozených biorytmů našeho těla. Tím jej vyvedeme z rovnováhy, ze správného fungování…

Vodu pije většina z nás. Její složení ale zajímá málokohoVodu pije většina z nás. Její složení ale zajímá málokohoVodu pije většina z nás. Její složení ale zajímá málokohoVodu pije většina z nás. Její složení ale zajímá málokoho

Naším vzorem budiž příroda

Jaké světlo je pro nás nejvhodnější, kolik ho potřebujeme a kdy se mu máme vystavovat? Na všechny tyto otázky nám nejlépe odpoví příroda. Vyvinuli jsme se ve slunečním světle, které je tudíž pro nás zcela přirozené a cítíme se v něm dobře. Používáme dokonce opodstatněný příměr: „Dobíjím si na sluníčku baterky.“

[hide]

Světlo dopadající na povrch Země však není stále stejné. V průběhu každého dne i celého roku se mění co do intenzity a barevného tónu (spektrálního složení). Určitě jste již někdy zažili nádherné chvíle při východu nebo západu slunce a obdivovali jeho krásné oranžové až červené barvy. V takovém světle téměř chybí budivá modrá složka.

Intenzita světla je při východu a západu slunce nízká. Ale již hodinu po východu slunce je situace jiná, modré složky je dostatek. V poledne má světlo bílou barvu a nejvyšší intenzitu z celého dne. V tomto světle jsou zastoupeny všechny barvy spektra včetně velkého množství aktivující modré.

V noci na nás slunce nesvítí, tudíž bychom měli být v úplné tmě.

Světlo nás synchronizuje v čase

Pravidelné střídání dne a noci – světla a tmy – je doslova vepsáno v DNA všech pozemských tvorů. U člověka se centrální biologické hodiny nacházejí v hypothalamu, který je pomyslným dirigentem orchestru celého našeho organismu.

Od tělesné teploty přes hladiny důležitých hormonů, fyzickou výkonnost, soustředění až po spánek a regeneraci – vše probíhá ve 24hodinovém (cirkadiánním) rytmu. Před patnácti lety byl na sítnici objeven nový fotoreceptor: světlocitlivé gangliové buňky. Ty dávají centrálním hodinám informaci, zda je světlo či tma, ráno je pak seřizují na počátek dne.

Protože jsou nejcitlivější na modré světlo, říká se jim také detektor modrého nebe. V přírodě to funguje už miliardy let…

Umělé světlo může pomoci i uškodit

V dnešní době většinu dne trávíme v budovách s umělým osvětlením a svítíme dlouho do noci. Denní a noční variabilita světla se vytrácí, světlo můžeme rozsvítit, kdykoliv nás napadne. Tím ale zasahujeme do přirozené dynamiky světla a tmy, aniž bychom si uvědomovali, že narušení synchronizace je stresový faktor, který oslabuje imunitu a může být příčinou řady civilizačních onemocnění.

Jasné umělé světlo, tj. světlo obsahující dostatek modré složky, během dne tuto synchronizaci posiluje, podporuje kognitivní funkce (paměť, koncentraci, rychlost myšlení, schopnost pochopení informací, řeč…) a používá se i při léčbě deprese. V zimě dovede půlhodinka jasného světla po ránu člověku zvednout náladu na celý den.

Budete mít zájem:  Domácí pekárny toho umí hodně. Možná víc, než potřebujete

Ve večerních hodinách a v noci je naopak velmi vhodné se takovému světlu vyhýbat – ať už pochází ze svítidel, televizorů, displejů počítačů či mobilních zařízení, ale i lamp veřejného osvětlení. Modrá složka světla totiž od určité intenzity brání tvorbě melatoninu, hormonu, který je důležitý pro kvalitní spánek a regeneraci organismu. Večer je tedy lepší tlumené teplé světlo.

Nechme se hýčkat světlem, ale i tmou

Naše biologické hodiny se odedávna řídily pouze slunečním světlem. S příchodem elektřiny jsme světelnou synchronizaci do značné míry vzali do vlastních rukou. Posviťme si proto na kvalitu osvětlení, ve kterém žijeme, pracujeme a ve kterém vyrůstají a učí se naše děti.

Naučme se se světlem správně zacházet tak, aby jeho parametry odpovídaly našim potřebám v dané části dne.

Dodržujme pravidelný denní režim, ráno choďme na sluníčko, po deváté večer se dívejme raději do světla svíčky než do mobilu nebo na televizi a spěme ve tmě, která je pro nás v druhé polovině dne nenahraditelná, pokud si chceme udržet zdraví. Ať je pro nás světlo lékem, jak tomu bývalo od nepaměti!

[/hide]

Vodu pije většina z nás. Její složení ale zajímá málokohoAutor: Kateřina Babušková

vystudovala Univerzitu Nové doby pana Milana Calábka a Českou školu Feng Shui Ing. arch. Otakara Chocholy a Ing. Davida Eyera

Zabývá se řešením interiérového osvětlení ze zdravotního hlediska a feng shui poradenstvím. Více informací naleznete na www.svetlojeenergie.cz

  • Lektoroval: Ing. Antonín Fuksa
  • Celý článek vyšel v Pravém domácím časopisu č. 2018/01
  • Přečíst/koupit v digitální podobě
  • V Papírové podobě k zakoupení u České pošty:

Tel: 800 300 302 nebo e-mail: [email protected]

Vodu pije většina z nás. Její složení ale zajímá málokoho

Nová softwarová sklizeň (16. 2. 2005) – Root.cz

  • Tilda
  • Preferences Hide and Seek
  • GNUPod a PyPod
  • OneFinger
  • Kdissert
  • Pic2AA

Každý někdy hrál nějakou 3D akci; Quake, Half Life, Unreal Tournament… ty všechny patří do zlatého fondu herní klasiky, mnohé z nich mají i linuxové porty. Všechny tyto hry mají společný jeden geniální vynález, vysouvací konzoli. V reakci na stisk navoleného tlačítka, nejčastěji toho pod escapem, se rychle vysune praktický terminál. Tilda funguje prakticky stejně, jenomže pod X Window Systémem, určitě doporučuji vyzkoušet.

GNOME dnešnímu uživateli umožňuje pomocí grafického rozhraní nastavit spoustu věcí, některá nastavení však zůstávají skrytá.

Jedná se většinou o funkce implementované v prostředí, které však byly z důvodů, jako jsou snaha o jednoduchost nebo stabilitu, deaktivovány a skryty, aby neodváděly pozornost uživatele.

Pořád je možné je zapnout přímou editací souborů s nastavením, ale Preferences Hide and Seeknabízí daleko komfortnější přístup; ty nejpopulárnější skryté možnosti GNOME sdružuje pod jednu střechu, kde jsou snadno upravitelné jedním zaškrtnutím checkboxu.

Jablečný přehrávač iPod je v poslední době skutečným hitem, Apple ani nestíhá vyrobou pokrýt poptávku po tomto kousku techniky, který dodnes nemá konkurenci. A zatímco uživatelé Windows a MacOS si iPodu užívají celkem nerušeně, Linuxářům jako obvykle nezbylo než si pomoci sami.

První s přímou podporou přišel nejspíš KDE hudební přehrávač AmaroK, který je ale nevhodný pro uživatele ostatních desktopů. Proto existují utility GNUPod a PyPod, které se obě starají o správu metadat ve vašem miláčkovi a o import hudebních souborů do počítače.

Hlavní rozdíl mezi těmito programy tkví v použitém jazyce, GNUPod je napsaný v Perlu, PyPod, jak už název napovídá, zase v Pythonu.

OneFinger je alternativní správce souborů pro KDE. A právě na tom, že je alternativní, si nejvíce zakládá; jak koneckonců říká sám tvůrce, chvíli potrvá, než si zvyknete. Dle mého názoru to ovšem stojí za to.

OneFinger je daleko více než jiné programy zaměřen na práci se soubory. Netřídí vaše data podle adresářů, ale podle jejich typu a frekvence používání. Pamatuje si, které soubory kam patří, a dokáže v nich rychle vyhledávat.

Pokud se nebojíte trochu odlišeného stylu práce, je tohle přesně pro vás.

Kdissertslouží ke kreslení plánovacích grafů. Ať už tvoříte design budoucího programu, prezentaci, nebo se prostě snažíte zformulovat myšlenku, Kdissert vám bude spolehlivým pomocníkem. Jeho fungování je jednoduché, využití široké, například já ho používám k nalinkování dialogů pro připravované RPG. 🙂

Pic2AA je QTčkový převaděč obrázků ze všech formátů podporovaných QT do ASCII Artu. K samotnému převodu používá aalib, výstup je tedy kvalitní a někdy dokonce i použitelný. 🙂 Určitě se jedná o milou hračku pro děti a geeky všeho věku.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector