Vitamíny v pivu – jaké pivo obsahuje vitamíny a minerály?

Víte, co má v českém pojetí společného rekreační cyklistika a vodáctví? Asi jste uhádli – alkohol, přesněji snad pivo. Mnozí rekreační vodáci mají trika politá víc od piva, než od vody v řece.

A když se v létě rozhlédnete na zahrádkách u restaurací poblíž cyklostezek, spočítáte cyklisty bez půllitru v ruce na prstech jedné ruky (zvlášť šílené je popíjení piva po cestě u těch, kteří za sebou táhnou své potomstvo na tyči či ve vozíku).

Proto je těchto dvou oblíbených aktivit poměrně vysoké procento úrazů zaviněných požitím alkoholu. Ani cyklisté na kole, ani vodáci v lodi by však ze zákona pít neměli.

A nejsou-li dbalí zákonů, měli by alespoň užívat zdravý selský rozum a chuťové buňky během jízdy ošálit nealkoholickým mokem, který se v mnoha případech běžnému pivu chuťově velmi blíží. A pozor, neblíží se jen chuťově, ale i obsahem cenných „pivních“ látek.

Vitamíny v pivu – jaké pivo obsahuje vitamíny a minerály?

Které vitamíny v pivu najdeme?

V pivu lze najít celou řadu nutričně zajímavých látek, z vitamínů to jsou především vitamíny řady B, konkrétně thiamin, riboflavin, pyridoxin, niacin a cenná kyselina listová.

„Béčka“ jsou pak naprosto nezbytná pro fungování nervového systému a také pro řadu důležitých metabolických procesů v těle. Z minerálů v pivu najdeme sodík a draslík (navíc v takřka ideálním poměru), cenný hořčík, křemík, vápník a v nutričně nevýznamném množství ještě některé další minerální látky.

V zlatavém moku nás vzhledem k použitým výrobním surovinám potěší také polyfenoly s nezanedbatelnými antioxidační účinky.

Pivo je vzhledem k slušnému obsahu sacharidů nápojem kaloricky vydatným, orosený půllitr v sobě ukrývá  průměrně okolo 700 — 900 kJ.

3 „kousky“ se tedy rovnají třetině až polovině doporučeného denního kalorického příjmu (samozřejmě že záleží na pohlaví, konstituci, pohybové aktivitě apod.).

Avšak platí to i o pivu nealkoholickém? Ne tak docela, energetická hodnota je totiž nižší! Proč? Protože v něm chybí kaloricky vydatný alkohol, nositel tzv. prázdných kalorií, které tělu zhola nic nepřináší (tedy kromě tloustnutí).

Běžné výčepní pivo v průměru obsahuje asi 140 kJ/100 ml.

Nealkoholické pivo v průměru obsahuje asi 80 kJ/100 ml. 

Nemizí s alkoholem i vitamíny?

Vitamíny v pivu – jaké pivo obsahuje vitamíny a minerály?

A konečně, mění se nějak odstraněním alkoholu z piva i obsah zmíněných biologicky cenných látky? Nemění! Odborné texty se shodují na tom, že obsah těchto látek zůstává zachován, navíc nepřítomný alkohol nemůže komplikovat např. vstřebávání vitamínů B. Jen je potřeba počítat s tím, že „béčka“ patří mezi vitamíny velmi citlivé na okolní prostředí, manipulaci, ničí je i dlouhé skladování, dlouhodobá světelná expozice a samozřejmě i vysoké teploty.

Historické „nealko-okénko“

První pokusy o výrobu nealkoholického piva sahají do dob restrikcí a nekompromisního tažení proti každému nápoji, co byl alkoholem byť jen cítit – do temné doby americké prohibice. Další významné impulsy vysílala např. i poptávka v zemích s muslimským obyvatelstvem, kde by pivo chutnalo a šlo na odbyt, jen kdyby v něm nebyl islámem zapovězený alkohol.

V Evropě se první (švýcarské a německé) pokusy o výrobu „nealka“ datují do období po II. světové válce. V Čechách bylo možné koupit první nealkoholické pivo pro motoristy Pito (PIvo + auTO) v 70. letech minulého století. V současnosti produkce i poptávka po nealkoholickém pivu stále roste a začínají se u nás vyrábět i netradiční nealkoholická ovocná piva.

Termínem nealkoholické pivo se v ČR označuje pivo, jež má maximálně 0,5 objemového procenta alkoholu. (Nicméně např. v muslimských zemích nesmí nealkoholické pivo obsahovat alkohol naprosto žádný!)

Vitamíny v pivu – jaké pivo obsahuje vitamíny a minerály?

A které je dle testu Motoristického časopisu Auto Tip nejlepší?

  1. místo – Lobkowicz Premium Nealko
  2. místo – Bernard Free Jantar
  3. místo – Nymburk Střízlík

Podrobnosti najdete na: www.auto.cz

Pivo – jaké živiny nám přináší?

  Vitamíny v pivu – jaké pivo obsahuje vitamíny a minerály?

Jelikož jsme v České republice, tak nelze v měsíci pitného režimu opomenout ani tento „národní nápoj“. Pojďme si o pivu něco málo říct, z čeho se vyrábí a jaké živiny nám přináší. Rozhodnutí, jak často a v jakém množství budete pivo konzumovat, už necháme na každém z vás. 🙂

Text byl převzat z publikace České technologické platformy pro potraviny: PIVO, edice Jak poznáme kvalitu?

Pivem se dle legislativy rozumí pěnivý nápoj vyrobený zkvašením mladiny připravené ze sladu, vody a chmele, který vedle kvasným procesem vzniklého alkoholu (etanolu) a oxidu uhličitého obsahuje i určité množství neprokvašeného extraktu.

Slad lze do výše jedné třetiny hmotnosti celkového extraktu původní mladiny nahradit zejména cukrem, extraktem obilného škrobu, nesladovaných obilovin nebo rýže (tyto náhražky sladu se nazývají surogáty); u piv ochucených může být obsah alkoholu zvýšen přídavkem lihovin nebo jiných alkoholických nápojů.

Pro výrobu piva jsou povoleny i přídavky některých přídatných látek. Kvalitní a trvanlivé pivo však lze vyrobit i bez nich – stačí použít kvalitní suroviny a dodržovat správný výrobní postup a zásady správné hygienické praxe při zacházení s pivem ve vlastní výrobě, při přepravě, skladování i při podávání v restauračním zařízení.

Pivo lze dobarvovat pouze karamely. Pokud se na trhu objevují piva barevná jinak než je obvyklé, např. zelené pivo před velikonocemi, pak dobarvení může proběhnout buď pomocí přídavku přírodních surovin (výluhy z bylin) nebo pomocí ochucení piva složkou, pro kterou jsou barviva povolena, např. z lihovin nebo ostatních alkoholických nápojů.

Do piva lze přidávat i sladidla, jejichž přítomnost musí být uvedena přímo u zákonného názvu potraviny slovy „se sladidly“. Ve složení výrobku pak musí být uveden název použitého sladidla nebo označení pomocí E kódu. Nejčastěji jsou sladidla přidávána do tmavých piv, kde je český spotřebitel stále zvyklý na jejich „sladkost“.

Vitamíny v pivu – jaké pivo obsahuje vitamíny a minerály?

Nealkoholické pivo a piva se sníženým obsahem alkoholu

Na českém trhu si získává své nezastupitelné místo i nealkoholické pivo s obsahem alkoholu do 0,5 % obj. alkoholu. Nealkoholické pivo lze vyrábět různými způsoby.

Někteří výrobci volí výrobu normálního alkoholického piva, ze kterého je pak destilací nebo jiným způsobem oddělen alkohol. Při oddělení alkoholu destilací tak výrobce získá zajímavý „vedlejší“ produkt, pivní pálenku.

Další možností je výroba pomocí kvasinek používaných k výrobě běžného alkoholického piva, ale kvašení je dříve zastaveno anebo je použit speciální kmen kvasinek, který prokvašuje pouze na velmi nízký obsah alkoholu.

V legislativě je zmíněno i pivo se sníženým obsahem alkoholu (v návrhu nové legislativy pivo nízkoalkoholické), u kterého se obsah alkoholu pohybuje mezi 0,5 % obj. a 1,2 % obj. Běžně se však na trhu tato piva vyskytují zcela minimálně.

Bezlepkové pivo

Typické české pivo obsahuje nižší obsah lepku než obdobná „evropská“ piva, ale i přesto o našich pivech nelze paušálně tvrdit, že jsou bezlepková. Protože použití tvrzení „bez lepku“, „bezlepkové“, apod.

je podle platných právních předpisů umožněno pouze pro potraviny, jejichž obsah lepku je nižší než 20 mg/kg potraviny, musí výrobce bezlepkového piva v průběhu procesu výroby piva zavést takové postupy, aby byl se sto procentní jistotou dodržen legislativní limit pro obsah lepku.

Co nám pivo přináší?

Energetická hodnota piva je srovnatelná s energetickou hodnotou většiny limonád, džusů apod. a je tím vyšší, čím je vyšší jeho stupňovitost.

Platí přímá úměra – do piva je přidáváno více sladu a obsahuje tak více „energetických“ látek a více alkoholu a má tím vyšší energetickou hodnotu.

Energetická hodnota piva je zejména součet energie z alkoholu = 7,1 kcal/g (30 kJ/g) a extraktu sladu = 3,8 kcal/g (16 kJ/g).

U piv 10° (desítka) je průměrná energetická hodnota 150 kJ/100 ml, u 12° (dvanáctka) 180 až 190 kJ/100 ml.

Název, používaný pro pivo v podstatě mezinárodně – „tekutý chléb“, má tedy své opodstatnění. Co se týká obsahu dalších výživových hodnot, tj. obsahu tuků, sacharidů, vlákniny, bílkovin apod., je jejich obsah závislý na použitých surovinách a použité technologii a je tedy velmi různý.

Značení výživových hodnot na obale piva je pro většinu piv nepovinné, protože obsahují více než 1,2 % obj. alkoholu a jako takové mají evropskou legislativou stanovenu výjimku v povinném uvádění výživových údajů.

Vitamíny v pivu – jaké pivo obsahuje vitamíny a minerály?

Pivo obsahuje celou řadu minerálních látek, vitamínů, antioxidantů apod., které se do něj dostávají z použitých surovin. Na biologické hodnotě se podílejí všechny složky piva, a to chmel, slad i voda.

  • Chmel (Humulus lupulus) patří do čeledi konopovitých (Cannabaceae), obsahuje hořké látky (nejvýznamnější jsou humulon a lupulon), silice, třísloviny. Látky v chmelu podporují mimo jiné trávení, působí jako sedativum, mají antioxidační a konzervační účinky. Fytoestrogeny mají též antioxidační a také mírné estrogenní účinky.
  • Slad obsahuje vitaminy B1, B2, B6, niacin a kyselinu listovou.
  • Voda obsahuje minerální látky, včetně stopových prvků: draslík, fosfor, dále hořčík, křemík, železo, zinek a měď. Složení závisí na použitém zdroji.

Pivo lze tedy považovat (v malém množství) za zdravý a lidskému tělu prospěšný nápoj, nesmíme však zapomenout na jeho energetickou hodnotu. Poněkud sporný je také obsah alkoholu. Vhodným nápojem pro sportovce a osoby s vysokým výdejem energie může být nealkoholické pivo – jako iontový nápoj sloužící k doplnění minerálních látek. 

Je pivo dobrým zdrojem vitamínů? A funguje jako ionťák?

Není potřeba ani trocha nadsázky, když říkáme, že pivo je pro nás Čechy něco jako národní symbol. Vždyť máme taky jednu z nejvyšších spotřeb tohoto alkoholu, která činní podle dostupných informací ročně skoro 190 litrů per capita.

A zatímco někdo z nás si půllitr piva dá s železnou pravidelností každý den, někdo nevypije za celý rok ani jediné. Ať už s k pivu stavíte jakkoliv, pokud cvičíte, jistě jste někdy slyšeli, že je ten nejlepší ionťák a že je doslova nabité vitamíny. Kde je pravda? Jak tomu tak bývá, většinou je celá situace mnohem složitější.

V dnešním článku si tuto problematiku představíme ze všech úhlů pohledu.

Z čeho se pivo vlastně skládá?

Abyste vlastně dokázali pochopit, zda je pivo zdravé, či nikoliv, musíte znát jeho vstupní suroviny. Kromě vody je k výrobě piva zapotřebí chmel, slad získávaný nejčastěji z žita nebo pšenice a kvasinky zajišťující správné kvašení piva.

Nutno však dodat, že každý druh piva se vyznačuje jinými surovinami – některá piva využívají jiný než žitný či pšeničný kvas, pro spodní kvašení se využívá jiný typ kvasinek než pro svrchní a do některých speciálních piv se využívají i koření typu koriandr, zázvor nebo pomerančová kůra.

Budete mít zájem:  Lékaři budou řešit, zda je palmový olej nezdravý

Vitamíny v pivu – jaké pivo obsahuje vitamíny a minerály?

Když se většina lidí dívá na složení piva, ani je nenapadne, že by mohl být tento nápoj něčím problematický.

Vždyť na tom není nic špatného, ne?

Když se na suroviny podíváte jednotlivě a bez jakéhokoliv kontextu, v zásadě na nich není nic špatného. Problém je v tom, že jak asi tušíte, při kvašení piva vzniká alkohol.

A jeho vliv na sport, cvičení, regeneraci a potažmo i celkový zdravotní stav, rozhodně není pozitivní.

Ačkoliv dříve se mluvilo o tom, že malé množství alkoholu může být prospěšné, je tomu tak jen za velmi specifických podmínek a moderní vědecké poznatky se k této variantě téměř nepřiklání.

Kupříkladu velmi rozsáhlá a důkladná studie sbírající data z téměř 200 regionů po dobu 26 let ukázala, že alkohol se podílí na vzniku až 3% všech typů rakoviny a stojí za téměř 10% všech úmrtí ve věku 15-49 let. Nic jako bezpečné či dokonce zdraví prospěšné pití přitom neexistuje, protože každá sklenička alkoholu s sebou nese větší riziko vzniku některého ze sledovaných onemocnění než žádná. 

Vitamíny v pivu – jaké pivo obsahuje vitamíny a minerály?

Nic jako zdraví prospěšné pití neexistuje, ale k dobré večeři s přáteli jeden půllitr tak trochu patří.

Ale něco pozitivního na tom pivu je, ne?

Alkohol je pro zdravý životní styl člověka problém a nemá cenu dělat, že tento problém neexistuje. Jistě si ale říkáte, že pivo musí mít taky své světlé stránky. Tak jak to tedy je?

Obsahuje vitamíny skupiny B i minerály

To je pravda. Když tedy od někoho slyšíte, že pivo obsahuje vitamíny skupiny B, nemusíte se s ním hádat. Druhá věc, kterou je nutné zvážit, je však jejich obsah. Podle výsledků šetření USDA najdete v jednom litru piva:

  • 0.05mg thiaminu, což odpovídá asi 3% DDD.
  • 0.25mg riboflavinu, což odpovídá 20% DDD.
  • 5.13mg niacinu, což odpovídá zhruba 33% DDD
  • 60µg kyseliny listové, což odpovídá zhruba 30% DDD.

Co z toho plyne? Že ačkoliv pivo vitamíny B skutečně obsahuje, k pokrytí denní dávky alespoň některých z nich by byly zapotřebí vypít minimálně 3 litry! A to nebereme v potaz fakt, že příjem vitamínů B u sportovců by mohl být ještě o něco vyšší. V takovém případě se ale dostáváme k tomu, že negativa alkoholu mnohonásobně převýší jeho pozitiva.

Pití piva léčí

Vědci zjistili, že pití piva má blahodárné účinky na naše zdraví. Překvapí vás, že benefitů je mnohem více, než byste čekali, pivo je prevencí proti řadě onemocnění, je plné živin, vitamínů a minerálů. Jakým onemocněním pomáhá předcházet a kolik piva je zdravé vypít?

Studie z roku 2017, kterou publikovala Evropská asociace pro studium diabetu, zjistila, že u lidí, kteří pili pivo třikrát až čtyřikrát týdně, byla menší pravděpodobnost, že se u nich rozvine cukrovka, než u abstinentů.

Studie se tehdy zúčastnilo téměř 71 tisíc mužů a žen z Dánska. A kolik piv týdně vypít? Bylo zjištěno, že muži, kteří pili jedno až šest piv za týden, měli riziko cukrovky snížené o 21 %.

Každodenní návštěvu hospody si tedy tímto před manželkou neobhájíte, ale občasná konzumace piva se zdá být zdravotním benefitem. Hlavně všeho s mírou.

Je to tekutý chléb

O pivu se někdy hovoří jako o „tekutém chlebu“. Je to z důvodu, že pivo přispívá k našemu dennímu příjmu živin. Dle jedné americké studie obsahuje pivo více bílkovin a vitamínu B než víno.

Vitamíny skupiny B mají pozitivní vliv na náš metabolismus, nervovou soustavu, pokožku i sliznice. Pivo se také vyznačuje vysokým obsahem křemíku, který zlepšuje vylučovací funkci ledvin, tlumí záněty a pomáhá i při kašli a astmatu.

Jeho nedostatek se může projevit demineralizací kostry a lámavými nehty.

Zlepšuje zdraví srdce

V roce 2016 byla zveřejněna americká studie čítající přes 80 tisíc účastníků, kteří byli výzkumníky sledováni po dobu šesti let.

Vědci zjistili, že ti, kteří pravidelně konzumovali pivo a víno, měli nejpomalejší pokles hladin lipoproteinů a „hodného“ cholesterolu, tím pádem nižší riziko srdečních onemocnění.

Výzkumníci také došli k závěru, že muži, kteří pili alkohol s mírou, měli o 42 % nižší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění.

Pivem k silnějším kostem..

V souvislosti se zdravím kostí se zmiňují hlavně mléčné výrobky, ale studie z roku 2013 naznačuje, že i pivo našim kostem prospívá, konkrétně tedy těm mužským. Výzkum došel k závěru, že mírná konzumace piva zvýšila hustotu kostí u mužů. Vědci se domnívají, že za tím stojí křemík, který je v pivu obsažen. To je minerál, který je nezbytný pro zdravé kosti.

Vitamíny v pivu – jaké pivo obsahuje vitamíny a minerály?

…a zdravým zubům

Americká studie z roku 2012 zjistila, že pivo může mít pozitivní účinky na zdraví ústní dutiny. Vědci v laboratoři testovali účinky extraktů z piva na bakteriích. Zjistili, že i ten nejslabší pivní extrakt byl schopen zmírnit aktivitu a redukovat růst počtu bakterií, které stojí za vznikem zubních kazů.

Zmírňuje záněty

Až se vás příště manžel či manželka zeptá, proč stále vysedáváte v hospodě, budete mít dobrou odpověď: Léčíte si zde zánět. Studie z roku 2009 zkoumala základní složku piva – chmel. Vědci se zabývali jeho protizánětlivými vlastnostmi a zjistili, že konzumace chmele obsaženého v pivě vede k zmírnění zánětů v těle.

Je dobré pro mozek

Vědci z univerzity v Chicagu se domnívají, že pivo zlepšuje kognitivní funkce mozku a je také prevencí proti Alzheimerově chorobě. Ve svém výzkumu došli k závěru, že ti, kteří konzumovali pivo s mírou, měli o 23 % nižší riziko, že se u nich rozvine Alzheimerova choroba, nebo demence.

Zlepšení kognitivních funkcí mozku pak může souviset s tím, že pití piva podporuje „hodný“ cholesterol, což zlepšuje průtok krve do mozku. V další studii pak vědci nechali řešit hádanky střízlivé lidi a ty, kteří si před tím dali mírnou dávku piva.

Zjistili, že ti, co si před řešením dali pivo, našli řešení rychleji než abstinenti.

Jaká denní dávka je ještě zdravá?

Pokud jste článek četli pozorně, vypozorovali jste, že se vždy mluví o „mírné konzumaci piva“. Rozhodně není zdravé dát si deset „kousků“ denně a proložit to navíc ještě klasickými českými tučnými jídly. Obecně se u mužů doporučují maximálně dva půllitry denně a u žen jsou to dvě třetinky denně.

Vitamíny v pivu – jaké pivo obsahuje vitamíny a minerály?

Titulní foto: Profimedia.czFoto v článku: Pexels.com

České pivo obsahuje více zdraví prospěšných látek

Vitamíny v pivu – jaké pivo obsahuje vitamíny a minerály?

Výzkumný ústav pivovarský a sladařský (VÚPS) zveřejnil nové poznatky o složení českého piva. Analýzou 38 vzorků piv plzeňského typu potvrdil jedinečné vlastnosti českého piva, které ukazují, že české pivo má více zdraví prospěšných látek než zahraniční. Dlouhodobé výzkumy ukazují, že umírněná konzumace českého piva může mít pozitivní vliv na prevenci řady civilizačních chorob, snižuje riziko aterosklerózy, redukuje stres, podporuje krevní oběh a některé složky obsažené v pivu (například xantohumol a isoxantohumol) mají protinádorový a antibakteriální charakter. České pivo obsahuje výrazně větší obsah vitamínů skupiny B než piva zahraniční a díky svému vyváženému obsahu iontů je právem považováno za iontový nápoj. 

„Na našem ústavu pokračuje dlouholetý výzkum markerů českého piva, tedy těch typických znaků, kterými se může s jistotou český ležák odlišit od evropských piv stejného typu,“ říká RNDr. Karel Kosař, CSc., ředitel VÚPS.

 „Zásadní charakteristika byla dokončena již v roce 2004 a byla jedním ze stěžejních podkladů pro přijetí přihlášky Chráněného zeměpisného označení České pivo.

Nyní se naše pozornost zaměřila na látky zdravotně prospěšné, výzkum se soustřeďuje na možné zdravotní benefity související s umírněnou konzumací českého piva.

Porovnávali jsme 22 tuzemských a 16 zahraničních piv, ve kterých jsme analyzovali vitamíny skupiny B, polyfenolové látky, fytoestrogeny, sacharidy a vlákninu. Ve všech sledovaných parametrech bylo možno české pivo odlišit, množství sledovaných benefitních látek bylo obecně vyšší. Například vitamínu B6 obsahuje až o 45 % více, vitamínu B1 o 30 % více a fytoestrogenů o 55 % více,“ doplňuje Karel Kosař.

„Tyto výsledky v podstatě korelují s našimi předpoklady, protože české pivo má v průměru o osm jednotek vyšší hořkost než zahraniční piva v důsledku vyšších dávek žateckého chmele ve varně,“ dodává Ing.

Věra Hönigová, manažerka pro výzkum VÚPS, „což je předpoklad pro vyšší obsah fytoestrogenů.

Také vyšší dávka sladu, méně jeho cukerných náhražek a typické nižší prokvašení českého piva má ve svém důsledku pozitivní vliv na obsah a především skladbu sacharidů, polyfenolů i vlákniny.“

Doporučené denní dávky českého piva s ohledem na obsah alkoholu jsou tři třetinky pro muže a o jednu méně pro ženy; již tato dávka českého piva umožňuje pokrýt například 100% doporučenou denní dávku vitamínu B1.

Navíc pivo obsahuje přirozenou kombinaci minerálů (hlavně draslík a hořčík), které z něj tvoří prakticky iontový roztok.

Energetická hodnota piva je asi poloviční ve srovnání s energetickou hodnotou vína stejného objemu, rovněž nealkoholické pivo má poloviční energetickou hodnotu ve srovnání například s nealkoholickými kolovými nápoji.

 „Střídmou konzumaci českého piva je možno považovat za vynikající prevenci řady civilizačních chorob, snižuje riziko aterosklerózy, snižuje stres, podporuje krevní oběh, některé složky obsažené v pivu (například xantohumol a isoxantohumol) mají protinádorový a antibakteriální charakter,“ dodává Ing. Věra Hönigová.

Pivo a zdraví

Nealkoholické pivo mohou pít i sportovci. Má vhodnou tzv. osmolalitu, tzn., že je v podstatě isotonickým nápojem, má zhruba stejný osmotický tlak jako krev, a také poskytuje „rychlé kalorie“ – je vhodné k doplnění energie po sportovním výkonu.

Budete mít zájem:  Léky Na Zvýšení Mozkové Činnosti?

Pivo umožňuje vysoce účinnou látkovou výměnu, obsažené látky se v organismu zužitkují bez vedlejších přeměn snadno a rychle. Je velmi snadno stravitelné. Je důležitým zdrojem vitaminů.

V pivu je přítomno značné množství iontů draslíku, hořčíku, fosforu a dalších stopových prvků, takže může být označeno jako iontový nápoj.

Jsou v pivu vitamíny? Jaké?

  • Ano, jsou to vitaminy skupiny B a kyselina listová a jsou přítomny v každém pivu. Při vypití 1 litru piva lze počítat s následujícím průměrným přínosem vitamínů:
  • Vitamin B1 – thiamin(3 % denní potřeby)
  • – odbourává ve tkáních sacharidy, tzn. že dodává tělu energii, dále má význam pro růst, trávení a nervovou aktivitu
  • Vitamín B2 – riboflavin(20 % denní potřeby)
  • – je protetickou skupinou pro organismus důležitých oxidačně redukčních enzymů.
  • Niacin(45 % denní potřeby)

– se významně podílí na výživě buněk.

Působí při uvolňování energie z tuků a sacharidů a při hromadění tělesné energie. Je součástí dvou koenzymů, pomáhá syntetizovat tělesný tuk a cholesterol.

  1. Vitamin B6 – pyridoxin(31 % denní potřeby)- hraje důležitou roli při metabolismu a absorpci bílkovin, reguluje roli tuků a sacharidů, pomáhá správní funkci nervového systému a tvorbě červených krvinek.
  2. Kyselina listová(52 % denní potřeby)
  3. – je základním vitaminem, který podporuje tvorbu červených krvinek, metabolismus aminokyselin a obnovu veškerých buněk v těle.

Jak moc pijí Češi pivo?

Česká republika drží světové prvenství v pití piva. Spotřeba cca 160 litrů / osobu / rok je nejvyšší na světě. V ČR pije pivo cca 75 % mužů a 30 % žen.

Tloustne se po pivu?

Pivo obsahuje hořké chmelové látky, které člověka uklidňují a také podporují sekreci žluči, čímž příznivě ovlivňují trávení. Klidný a spokojený člověk lépe vychutná a stráví jídlo. Pivo také povzbuzuje chuť k jídlu.

To má za následek vyšší příjem potravin, který může vést ke zvýšení tělesné hmotnosti. Po pivu samotném se tedy netloustne, ale po nadměrném požívání ostatních potravin ano. Podle výzkumů je riziko nadváhy u mírných pijáků piva nižší, než u abstinentů nebo silných pijáků.

Pivo obsahuje 400 až 500 kilokalorií v 1 litru a je tak kaloricky chudší než např. jablečná šťáva, mléko nebo cola.

Co je zdrojem energetické hodnoty piva?

Pivo je nutriční nápoj díky sacharidům (10 % denní spotřeby v 1 l nápoje = cca 400 – 500 kcal v 1 l nápoje), přítomným vitaminům, bílkovinám, flavanoidům i významného množství minerálních látek, zejména draslíku.

Jaký je vztah piva ke zdraví člověka a co pivo obsahuje?

Pivo je nápoj, který je sám o sobě zdravější než voda, jen v nadměrném množství může působit škodlivě. Pivo obsahuje mnoho vitaminů a dalších látek, které při střídmé konzumaci může působit příznivě proti vzniku atherosklerózy.

Při spotřebě 1 l piva denně si člověk pokryje zhruba 20 % denní potřeby vitaminu B2, 35 % vitaminu B6, 50 % niacinu a 25 % kyseliny pantothenové. Jeden litr piva obsahuje v průměru 200 mg biologicky aktivních látek. Rozumné pití piva do 1 až 2 litrů denně přispívá k vyšší hladině vysokodensitního, tzv.

HDL cholesterolu v krvi, který působí proti kornatění tepen, přitom hladina celkového cholesterolu v krvi se nemění. Rozumná konzumace piva snižuje stres, podporuje krevní oběh, snižuje riziko srdečních onemocnění, snižuje vysoký krevní tlak. Pivo je nápoj, který obsahuje malé množství alkoholu (0,5 – 5 %).

Pivo je určeno k tomu, aby je lidé pili pro chuť , pro radost a pro lepší trávení nikoliv proto, aby se opíjeli. Při pití rozumného množství piva je možné využít jeho pozitivních účinků na organismus a nenechat je přebít negativními účinky nadměrného množství alkoholu.

Kdy už mohu řídit auto po vypití 1,2, 3… piv?

Až dojde k úplnému vystřízlivění, tedy vaše tělo rozloží všechen alkohol. Náš zákon stanovuje nulový limit alkoholu v krvi pro řízení motorových vozidel. Pro řidiče vyrábíme speciální nealkoholické pivo Radegast Birell. Odbourávání alkoholu v lidském těle je individuální a závisí na celé řadě věcí.

Kromě pohlaví, tělesné hmotnosti má vliv i momentální zdravotní stav, stupeň únavy a řada dalších faktorů. Proto lze pouze orientačně odhadnout dobu, kdy hladina alkoholu klesne na 0,0 promile. Doba, kdy již můžete usednout za volant, také závisí na rychlosti, kterou jste pivo (popř. piva) vypili. Jestli během půl hodiny nebo během 2 hodin.

Přesná doba se zdá zjistit pouze testem na alkohol. Čím silnější člověk, tím pomaleji alkohol odbourává.

Orientační doba odbourání alkoholu
Muž (80kg) Žena (60kg)
Pivo 10° 2:10 hodin 3:50 hodin
Pivo 12° 2:50 hodin 4:30 hodin

Obsahuje pivo hormon estrogen? Pokud ano, v jakém množství je tento ženský hormon v pivu obsažen?

Pivo obecně obsahuje látky podobné hormonům, které se nazývají izoflavanoidy, které mají slabé estrogenní účinky. Jejich vliv na lidský organismus se dosud studuje.

Předpokládá se, že by do určité míry mohly zvyšovat nebo potencovat úroveň tohoto typu lidských hormonů, hrajících významnou roli v metabolismu vápníku zejména u žen po menopauze, tj, do určité míry bránit odvápnění kostí -osteoporóze. Jejich koncentrace je velmi nízká, např.

u piva Pilsner Urquell je suma těchto látek cca 20 nmol/l. Ostatní české ležáky mají koncentraci ještě podstatně nižší, kolem 5 nmol/l.

Jak se alkohol odbourává z těla? Jak rychle?

Asi pětina alkoholu se vstřebává v žaludku, zbytek ve střevech. V krvi se objeví již za 5 minut po požití. Etylalkohol se rozkládá na acetaldehyd, který játra mění na kyselinu octovou.

Ta se ve tkáních složitými pochody mění na vodu a oxid uhličitý. Těmito pochody se vyloučí asi 90 % alkoholu z těla, asi 3 % se vylučují močí, až 7 % plícemi – dechem, nejméně kůží.

Vylučování alkoholu z těla trvá 10 – 12 hodin, ale někdy až 24 hodin.

Může pít pivo těhotná žena?

Lékaři to nedoporučují. Škody, které může alkohol způsobit plodu, byly odhaleny teprve nedávno.

Požití více než dvou skleniček piva denně (více než půl litru) zvyšuje pravděpodobnost poruch plodu jako je rozštěp rtu, srdeční vady, abnormální vývoj končetin, nižší inteligence, nízká porodní váha.

Máte-li přesto chuť na pivo, neodříkejte si je a zkuste nealkoholické pivo Radegast Birell. Osvěží organismus a neovlivní ani vaši mysl ani neohrozí vaše budoucí dítě. Je však nutno jej konzumovat s mírou, protože i Radegast Birell obsahuje minimální množství alkoholu.

Autor článku: Prazdroj.cz

Vytisknout článek – Poslat článek e-mailem

Další články z rubriky

Vitamíny v pivu – jaké pivo obsahuje vitamíny a minerály?6.1.2021 / Rubrika: Zdravá výživa

Na světě se vypije více než 2 miliardy šálků kávy denně. Je ale káva zdraví prospěšná, nebo nikoliv? Kolik šálků denně si bez obav dopřát? A proč k přípravě kávy raději použít french press než kávovar?

5 důvodů, proč si vaše tělo žádá pivo

„Jdu na jedno“ – jedna z nečastějších lží v českých domácnostech. Okolo piva ale kolují větší nepravdy. Že se po něm tloustne nebo že zabíjí mozkové buňky. Naopak! Pivo (v rozumném množství) je nečekaně zdravé!

1. Pivko je srdeční záležitost

A nejen proto, že se u něj rádi scházíme s přáteli. Podle výzkumů mají konzumenti piva nižší krevní tlak než ti, kteří pijí jiné druhy alkoholu. Vitamín B, v pivě bohatě obsažený, také redukuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a působí preventivně proti krevním sraženinám.

Střídmou a pravidelnou konzumací snížíte riziko mrtvice nebo srdečního záchvatu. Ale pozor, pokud pijete pivo nárazově ve velkém množství a ještě jej prokládáte kouřením, efekt může být opačný.

2. Neztloustnete

Pivo má velmi příznivý vliv na trávení, ale zároveň povzbuzuje chuť k jídlu. Pokud tedy konzumujete pivo často ve velkém množství, třeba z vlastního výčepního zařízení, můžete mít jeho konzumaci spojenou s vyšším příjmem jídla a tedy nabíráním na váze.

Ze samotného piva nepřiberete. Pokud budete správně jíst, můžete i zhubnout. • MALL.cz

Pivo samotné ale na váhu vliv nemá, obsahuje asi 400-500 kalorií na jeden litr a je tedy na kalorie chudší než třeba jablečný džus, mléko nebo coca-cola. Naopak, díky tomu, že podporuje metabolismus, může vám lehká konzumace v kombinaci se správným jídelníčkem pomoci i nějaké to kilo shodit.

3. Prolejete se vitamíny

V každém pivu najdete vitamíny skupiny B a kyselinu listovou. Ze dvou velkých piv, tedy 1 litru obohatíte své tělo o tyto látky:

  • Vitamin B1 (thiamin) – 3 % denní potřeby – dodá vám energii odbouráváním sacharidů v tkáních. Podporuje i trávení a nervovou aktivitu.
  • Vitamin B2 (riboflavin) – 20 % denní potřeby – obsahuje pro organismus důležité oxidačně redukční enzymy.
  • Niacin – 45 % denní potřeby – významně se podílí na tvorbě buněk, je důležitý při uvolňování energie z tuků a sacharidů a jejím hromadění. Pomáhá syntetizovat tělesný tuk a cholesterol.
  • Vitamin B6 (pyridoxin) – 31 % denní potřeby – podporuje metabolismus a absorpci bílkovin, reguluje sacharidy a tuky, podporuje nervový systém a pomáhá tvorbě červených krvinek.
  • Kyselina listová – 52 % denní potřeby – základní vitamín, který podporuje tvorbu červených krvinek, metabolismus aminokyselin a obnovu veškerých buněk v těle.

Vitamíny byste samozřejmě měli doplňovat i ze spousty dalších zdrojů, ale 1 nebo 2 sklenice piva denně je velmi dobrým základem.

4. Získáte štít proti nemocem

Pivo je světově jeden z nejoblíbenějších nápojů, takže proběhlo už mnoho studií a testů přínosnosti jeho obsahu. Výsledky vás možná překvapí.

  • Voda i alkohol v pivě zvyšují průtok a tvorbu moči, která se tak stává řidší a snižuje se pravděpodobnost tvorby ledvinových kamenů. Alkohol v pivu navíc přispívá k vylučování vápníku, který je jejich základní složkou.
  • Další látkou, na kterou je pivo bohaté, je křemík. Díky jeho vysokému obsahu pivo posiluje kosti a funguje jako účinná prevence osteoporózy.
  • Jedna nebo dvě sklenice piva denně vás mohou ochránit i před diabetem. Pivo je totiž zdrojem rozpustné vlákniny, která pomáhá stabilizovat hladinu cukru a hraje důležitou roli ve výživě lidí, kteří cukrovkou trpí.
Budete mít zájem:  Rakovina prsu – prevence a příznaky

Střídmé pití piva pomáhá i diabetikům. • MALL.cz

5. Posílíte mozek a zvýšíte sebevědomí

I proti psychickým a kognitivním problémům pomáhá pivo. Mírná hladina alkoholu v krvi zlepšuje její průtok v mozku. Pivařům se tak spíše vyhnou choroby jako Alzheimer i jiné formy demence. Pomáhá tomu i křemík, který chrání mozek před negativními účinky hliníku, které často stojí za vznikem Alzheimerovy choroby.

Zlatavý mok vám pomůže, i pokud nemůžete usnout, protože působí skoro jako prášek na spaní. Stimuluje totiž produkci dopaminu, který se jinak předepisuje jako lék na nespavost. Pro tento účinek vám ale stačí jediná lžíce. Takže dobrý spánek není záminkou pro proflámovanou noc v hospodě.

Jedno pivo vám může pomoci i v kreativním a logickém myšlení. V jednom testu odpovídali střízliví a mírně opilí (0.75 promile) na hádanky. Ti, kteří v sobě měli pár piv, nacházeli správné odpovědi o několik sekund rychleji.

Rychlost odbourávání alkoholu podle Policie ČR. • MALL.cz

Podle studií mají nejvyšší úmrtnost kuřáci, kteří nadměrně konzumují alkohol. Hned za nimi následují ti, kteří přílišně pijí, ale nekouří. Ovšem v žebříčku jsou na tom úplně stejně lidé, kteří nepijí alkohol vůbec. Dát si denně 1-2 piva je tak zdraví prospěšné víc, než se zdá. Samozřejmě pouze v případě, že už vám bylo 18 a nechystáte se na cestu autem.

Pivo obsahuje vitamíny. A po dvou třech půllitrech se muži cítí jako bivojové, připomíná Pavel Maurer

Pavel Maurer doporučuje pití piva, samozřejmě s mírou. Pivo podle jeho slov vždy zažene žízeň a má i léčebné účinky.

Vypadá to jako nošení dříví do lesa, když vám budu vypočítávat všechny důvody, proč je dobré pít pivo. V naší zemi s dlouhodobě nejvyšší spotřebou na světě se to zdá skoro zbytečné.

Vždycky, když vám někdo vědecky potvrdí, že si můžete dát denně jedno pivo nebo víno, případně panáka, potěší vás to. Kardiolog Šamánek navíc radí, že stabilní a pravidelný přísun alkoholu je pro organismus dobrý, pokud máme pod kontrolou jeho množství.

Jde především o omezené procento alkoholu, jež má zázračné kardiovaskulární a další účinky. Alkohol do sebe můžeme dostat kořalkou, vínem i pivem. Podle profesora a mnoha dalších výzkumníků je víno tím nejpřirozenějším a nejjemnějším nositelem alkoholu.

Mám víno rád, ale když je žízeň, pivo ji vždycky spolehlivě zažene a ještě navíc přináší ty další léčebné účinky. To rozhodně není špatné řešení. Ovšem hlavně s mírou!

Čtěte také

Pivo má spoustu vitaminů skupiny B a také železo, hořčík, zinek. Dva půllitry piva obsahují asi 40 gramů alkoholu, to je optimální denní mužská dávka.

Podle posledních výzkumů se u pivařů vyskytuje výrazně menší riziko infarktu, sklerózy, mají lepší paměť a bystrý rozum. Přítomnost piva v těle pomáhá lépe zpracovávat tuky, snižuje stres, stavy úzkosti a napětí, navozuje pohodu a možnost otevřít naši širokou slovanskou duši v hospodském rozprávění, případně „hrabalovském pábení“.

U piva se v naší zemi řeší nejzávažnější politické a společenské problémy. Podle nějakých podivných statistik prý každý šestý Čech jde raději na pivo, než aby vyhledával sex.

To se mi ale nezdá. Po dvou třech pivech získává většina mužů milostný apetit a cítí se jako bivojové. Nebo snad „pivojové“? To jedině v případě, že překročili vědecky doporučenou denní dávku alkoholu. Tudy cesta nevede.

Související příspěvky

Tuhle „sladkou marihuanu“ koupíte v každém supermarketu. A má jen jediné negativum

I v centru Prahy můžete zajít na pivo, co má říz, prozrazuje Pavel Maurer

autor: Pavel Maurer

13 důvodů proč pít nefiltrované a nepasterizované pivo

Pivo je alkoholický nápoj, který se připravuje za použití ječmene, chmele, vody a kvasinek. Je to jeden z nejpopulárnějších alkoholických nápojů, který si užívají lidé po celém světě. Existuje mnoho druhů piva, které obvykle filtrací a pasterizací ztrácí své příznivé účinky na zdraví.

Od průmyslově vyráběných piv se očekává dlouhá životnost, kterou by živé organismy v pivu narušovaly.  Řemeslně vyráběná piva v malých minipivovarech jsou určena k rychlé spotřebě, do 30 ti  dní a tím si mohou dovolit  zachování všech důležitých látek.   Není divu, že obliba řemeslných piv u nás i ve světě stoupá.

 

Řemeslně vyrobené pivo je bohaté na proteiny, obsahuje jen přírodní cukry vzniklé přirozeným kvašením, Vápník, Železo, Hořčík, Fosfor, Draslík, Sodík, Zinek, Vitamin C, Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B-6, Vitamin B-12, Vitamin A, Vitamin D,

Pivo je  velmi dobrý zdroj  minerálů, které hrají zásadní roli v metabolických procesech. Pokud  pivo  užíváte v mírném množství, může  posílit vaše zdraví mnoha způsoby.

Zdravotní přínosy piva,  pokud je konzumováno v mírném množství.

Protinádorový potenciál – Ve studii s názvem „Pivní složky jako potenciální chemopreventivní látky proti rakovině“, existují důkazy, které naznačují potenciální preventivní účinky látek, obsažených v chmelu, na prevenci rakoviny.

   Již dřívější studie  ukázaly, že xanthohumol z chmele má inhibiční účinek na zahájení, růst a progresi karcinogeneze. Karcinogeneze kolonií ve studii na krysích modelech, provedená v Japonsku (Nozawa H et al.

, 2004) ukázala, že složky piva mají chemopreventivní účinky a že příjem nápoje může pomoci snížit riziko rakoviny.

Chrání srdce – Pivo obsahuje vitamín B6, který chrání před srdečními chorobami. Má ztenčující účinek na krev a zabraňuje tvorbě sraženin, které způsobují blokování koronárních tepen.

Podle studie provedené společností ICTAN ve Španělsku byla mírná konzumace  řemeslných piv ve Španělsku během 1 měsíce spojena s pozitivními změnami profilu krevních lipidů.

Mírná konzumace také snižuje riziko zánětu, příčiny aterosklerózy, kterou je stav cholesterolu a plaku na cévách a stěnách tepen.

Zvyšuje hustotu kostí – Ukazuje se, že mírný příjem  nepasterizovaných a nefiltrovaných piv zvyšuje hustotu kostí, čímž zabraňuje riziku zlomenin a osteoporózy.  Z toho důvodu je doporučováno ženám po 40 .

Řemeslné pivo zvládá diabetes – Studie spojily mírnou spotřebu piva s nižší prevalencí diabetu 2. typu.

Zabraňuje chudokrevnosti – Řemeslné pivo je dobrým zdrojem vitamínu B12 a kyseliny listové, jejichž nedostatek může vést k anémii. Vitamin B12 je také nezbytný pro udržení normálního růstu, dobré paměti a koncentrace.

Snižuje krevní tlak – Pravidelní pijáci řemeslných piv  mají nižší krevní tlak ve srovnání s lidmi, kteří konzumují podobné množství vína, filtrovaných piv  nebo jiných lihovin.

Zpožďuje stárnutí – Pivo, vyrobené přirozenými řemeslnými procesy  zvyšuje účinnost a vliv vitamínu E, který je hlavním antioxidantem v těle. Je důležitou součástí udržování zdravé kůže a zároveň zpomaluje proces stárnutí.

  • Zabraňuje vzniku žlučových kamenů – Pravidelná konzumace mírného množství piva ovlivňuje hladinu cholesterolu a snižuje koncentraci žluči, což vede ke snížení rizika vzniku žlučových kamenů.
  • Pivo zabraňuje demenci –Spotřeba nefiltrovaného a nepasterizovaného piva také zvyšuje hladinu „dobrého cholesterolu“ o 10-20%, čímž se snižuje riziko demence a kardiovaskulárních onemocnění.
  • Zlepšuje trávení – Řemeslnépivo má řadu vlastností  příznivých pro zažívání, které zahrnují stimulaci gastrinu, žaludeční kyseliny a enzymů pankreatu.

Snižuje riziko ledvinových kamenů – Pivo má vysoký obsah draslíku a hořčíku, což má za následek snížení rizika ledvinových kamenů. Křemík přítomný v těle je snadno vstřebatelný tělem k ochraně proti osteoporóze.

 Nepasterizované a nefiltrované  pivo odbourává stres – přispívá ke snížení stresu a usnadnění spánku.

Kvalitní diuretikum – Řemeslné pivo působí jako diuretikum a výrazně zvyšuje močení. To usnadňuje zvýšené odstraňování toxinů a odpadních materiálů z těla. Řemeslně vyrobené pivo je dobrým zdrojem mnoha látek, které podporují zdraví.

Vyzkoušejte řemeslně vyrobená piva, nefiltrovaná a nepasterizovaná a poznejte ten rozdíl na svém zdraví.  Vyzkoušejte účinek nefiltrovaných a nepasterizovaných piv například v pivu Vincenz ze Žackého pivovaru Auersperg  https://www.pivovarauersperg.cz/

Prospívá jen střídmé pití piva

Hlavní obsah

Kombinací těchto složek vzniká fyziologicky vyrovnaný roztok, který je izotonický (podobný krvi či roztoku určenému k infuzi) až lehce hypotonický (zředěný). Zdrojem jeho energie jsou především sacharidy a alkohol (10stupňové světlé pivo obsahuje přibližně 1510 kJ a 12stupňové pivo má kolem 1850 kJ).

Pivo obsahuje více než 30 minerálních a stopových prvků. Kromě draslíku, sodíku a chloridů jsou zde ve fyziologicky využitelném stavu také vápník, fosfor, hořčík a křemík, prvek nezbytný pro růst kostí a zdravou strukturu pokožky.

Je v něm řada vitamínů, z nichž největší podíl mají vitamíny skupiny B -pyridoxin, thiamin, riboflavin, niacin a kyselina listová. Jeden litr piva obsahuje asi 10 až 30 % jejich denní spotřeby.

Vitamíny skupiny B jsou důležité pro řadu procesů látkové výměny (sacharidů, lipidů, aminokyselin), dále pro správné fungování nervového systému.

Vitamíny skupiny B a kyselina listová také příznivě ovlivňují hladinu homocysteinu. Jeho zvýšená hladina se považuje za jeden z rizikových faktorů při vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Polyfenoly obsažené v pivu mají antioxidační účinky a mohou chránit před škodlivým působením volných radikálů, které mají podíl na rozvoji kardiovaskulárních onemocnění a nádorového bujení. Z látek pocházejících ze sladu zmíníme katechin, epikatechin a xanthohumol, který má protirakovinné účinky.

Hořké chmelové látky podporují sekreci žluče a trávicích šťáv, které pozitivně ovlivňují trávení. Fytoestrogeny zase působí na řadu metabolických procesů v organismu.

Pivo můžeme zařadit mezi nápoje s relativně nízkým obsahem alkoholu (30 až 50 g v jednom litru).

V současné době se hodně diskutuje o preventivním účinku alkoholu na vznik kardiovaskulárních onemocnění, například ovlivňováním hladiny LDL a HDL cholesterolu.

Je nutné zdůraznit, že relativně bezpečné dávky alkoholu pro zdravou dospělou populaci se pohybují mezi 30 až 40 g alkoholu denně. Při vyšší konzumaci hrozí riziko poškození jater nebo nervového systému. Možný je také vznik závislosti.

Pivo je možné vnímat nejen jako tekutinu vhodnou k utišení žízně, ale též jako nápoj jisté nutriční hodnoty s vyváženým obsahem iontů, minerálních látek, vitamínů a polyfenolů. Příznivé účinky piva na lidský organismus se ale mohou projevit pouze při jeho střídmé konzumaci.

Hlavní zprávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector