Vitaminy jsou esenciální látky, které spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské stravy. V lidském organismu mají funkci katalyzátorů biochemických reakcí, tudíž hrají významnou úlohu při procesech vstřebávání a výměny látek mezi vnějším prostředím a živým organismem.
Co jsou vitamíny?
Vitamíny (také vitaminy) jsou nízkomolekulární látky nezbytné pro život. V lidském organismu mají vitamíny funkci katalyzátorů biochemických reakcí. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů.
Co je vitamín?
Co je vitamín. Vitamíny byly objeveny vědci až ve dvacátém století, kdy byla zjištěno, že jsou nezbytnými esenciálními látkami, které se do těla dostávají pomocí stravy, zejména rostlinné, a hrají významnou roli při fyziologických procesech (zejména při metabolismu cukrů, tuků a bílkovin) a také v celkové ochraně organismu.
Jaký je vliv vaření na vitamíny?
Vliv vaření na vitamíny Vitamín Rozpustné ve vodě Stabilní ve vzduchu Stabilní na světle Stabilní při vyšší teplotě Vitamín A ne částečně částečně relativně stabilní Vitamín C velmi nestabilní ano ne ne Vitamín D ne ne ne ne Vitamín E ne ano ano ne 9 more rows