Vitamín D je klíčový. Jiné množství potřebuje dospělý, dítě či senior

Když se řekne vitamin D, napadne nás sluneční vitamin nezbytný pro kosti, imunitu, metabolismus minerálů a dělení buněk. Ve skutečnosti nejde o jeden vitamin ale hned o několik velmi podobných molekul (kalciferoly). Mohou být přírodního původu nebo také syntetické. Nejvýznamnější část tvoří vitamin D2 (ergokalciferol) a vitamin D3 (cholekalciferol).

Vitamin D je nepostradatelný:

  • pro vstřebávání využití vápníku a fosforu
  • k zachování normální hladiny vápníku v krvi
  • při mineralizaci kostí a jejich normální strukturu
  • pro normální funkce svalů
  • pro ukládání minerálů do zubů
  • pro správnou funkci imunitního systému
  • při procesu dělení buněk

Nedostatek vitaminu D v těle trápí většinu populace. Je to ovlivněno tím, v jaké žijeme zeměpisní šířce. Kvůli střídání ročních období nemáme pořád dostatek slunečních paprsků přímo na pokožce. Také naše obvyklá,česká kuchyně je chudá na zdroje vitaminu D, co vede k nízké hladině aktivních metabolitů v krvi.

Příznaky nedostatku vitaminu D možná i vy pociťujete právě od podzimu do jara: cítíte se unaveně, sklesle a bez nálady. Nízká hladina se odrazí na přirozené obranyschopnosti, náladě a dlouhodobý nedostatek se projeví zvýšenou náchylností kostí na zlomeniny, na zubech, na kondici svalů a regeneraci.

Nedostatek vitaminu D může vést až ke křivici u dětí.

Vitamín D je klíčový. Jiné množství potřebuje dospělý, dítě či senior Je vitamin D pro kojence opravdu nezbytný?

Dnes už téměř každé miminko má na receptu předepsaný vitamin D pro novorozence, nebo alespoň jeho maminka dostane doporučení od pediatra, aby zakoupila některý z dostupných přípravků s vitaminem D3.

Důvodem je prevence před nedostatkem vitaminu D, který se odráží na vývoji kostí. Miminko se totiž narodí s chrupavkami a postupem času, jak roste, se chrupavky promění v tvrdé a silné kosti.

K tomu je potřebný, kromě dalších mnoha látek, také vitamin D, spolu s vápníkem a fosforem. Zajistí správný vývoj lebečních kostí, správný růst zoubků a normální klenbu patra.

Možná si pamatujete z dětství tu nedobrou chuť rybího tuku a nevůli, s jakou jste ho jedli. Teď už víte, že právě díky němu máte dnes pevné kosti.

Při velkém nedostatku vitaminu D hrozí, že se u dětí rozvinou příznaky křivice. Křivice byla nemoc typická pro 19. století, kdy chudé děti trpěli velkým nedostatkem vitamínů v potravě a také se jim nemohl tvořit v pokožce při slunečním záření. Typické pro křivici jsou nohy do písmena O, křivá páteř, a zduřelé žebra a zápěstí.

Problémy s vývojem kostí se podařilo předcházet po zavedení povinných dávek rybího tuku pro každé dítě, protože rybí tuk je bohatým zdrojem vitaminu D. V dnešní době už máme všeho dostatek. Jídlo si můžeme vybírat a děti mohou trávit volný čas venku na sluníčku. O to víc je překvapující informace, že s příznaky křivice se setkávají lékaři i dnes.

Vitamín D je klíčový. Jiné množství potřebuje dospělý, dítě či senior Vitamin D a jeho denní dávka

Denní doporučená dávka vitaminu D je podle legislativy EU stanovena u dospělých osob na dávku 5 mikrogramů (200 UI). Pro kojence, děti, těhotné a kojící ženy je doporučený příjem 10 mikrogramů (400 UI). Toto množství ale není ideální. Ukázalo se, že aktivaci imunity je potřeba mít v krvi hladinu 100 – 125 nmol/l vitaminu D.

Odhaduje se, že 60 – 75 % populace má hladinu mnohem nižší, dokonce až kolem 50 nmol/l. Přesnou hodnotu hladiny vitaminu D se dá stanovit v laboratoři ze vzorku krve. Pro dosažení doporučené hladiny by jste měli přijímat 1000 – 2000 UI (25 – 50 mikrogramů) vitaminu D. Pro posílení imunity potřebujete 2000 UI denně.

Vyšší dávky vitaminu D konzultujte s lékařem, a to především u dětí, těhotných žen a žen po menopauze.

Vitamín D je klíčový. Jiné množství potřebuje dospělý, dítě či senior Jak doplnit vitamin D do těla

Udržet si potřebnou hladinu vitaminu D pomůže slunce, potraviny bohaté na vitamin D a také doplňky stravy. Patří mezi vitamíny rozpustné v tucích, protože pro jeho vstřebávání je nezbytný tuk a v tukových buňkách se ukládají zásoby. Podívejte se, v čem je vitamin D.

Užívejte si sluneční paprsky

Vitaminu D se říká také sluneční vitamin, protože se tvoří v pokožce po 15 -20 minutách pobytu na sluníčku. Díky UVB záření vzniká z provitaminu velmi podobné struktury.

Nejlepší čas je od května do října, kdy slunce svítí dostatečně vysoko a dopadá na pokožku ve správném úhlu.

Na podzim a v zimě nemá slunce dostatečnou energii a proto v zimě více dbejte na složení jídelníčku a sledujte, v čem je vitamin D obsažený.

Vybírejte si, co obsahuje vitamin D

Dvě různé formy, D2 a D3, se nachází v různých potravinách s vitaminem D. Některé potraviny se o vitamin D obohacují dodatečně, jde o tzv. fortifikované potraviny. Pro naše nejmenší, pro kojence a batolata, se kojenecká mléka a kaše obohacují o vitamin D povinně. Naopak, do ovocných přesnídávek, zeleninových a masozeleninových příkrmů se vitamin D přidávat nesmí.

Do běžných potravin přidávání vitaminu D není povinné, ale i přesto si z jejich nabídky určitě vyberete. Jde o výrobky na rostlinné bázi jako alternativy živočišného mléka a mléčných výrobků, vybrané mléko a jogurty, rostlinné tuky a margaríny, cereálie pro děti a kakao. Celý seznam fortifikovaných potravin s vitaminem D poskytuje Státní zdravotnický ústav.

D2 (ergokalciferol) najdete přirozeně v houbách rostoucích na slunci a v obohacených potravinách. Syntetický D2 v doplňcích stravy se získává z kvasinek a právě z toho důvodu si ho vybírají vegetariáni a vegani.

D3 (cholekalciferol) je živočišný vitamin. Aby jste si doplnili přírodní vitamin D, pochutnejte si hlavně na těchto potravinách:

  • tučné ryby a rybí olej, jako jsou treska, tresčí játra, sardinky,makrela a losos (nejlépe z volného odchytu),
  • dary moře – krevety, ústřice,
  • hovězí játra,
  • vaječné žloutky od slepic chovaných ve volném výběhu,
  • máslo,
  • mléko a mléčné výrobky.

Doplňte příjem vitaminu D se správným přípravkem

Vitamin D v kapkách je v olejovém základu, například olivovém nebo kokosovém oleji. V jedné kapce je zpravidla 400 UI. Mohou ho užívat jak dospělí, tak i děti, jako vitamin D pro kojence.

Denní dávka odpovídá jedné kapce, kterou můžete přidat miminku do mléka, nakapat na dudlík nebo bradavku, batolatům dokonce zamíchat do jídla.

Žvýkací tablety s vitaminem D si vybírají rodiče větších dětí. U dětí jsou oblíbené příchutě jahodová a pomerančová.

Vitamin D pro dospělé je nejúčinnější doplňovat v tobolkách. Rybí tuk je bohatý na vitamin D, omega-3 mastné kyseliny (DHA a EPA) a vitamin A. Díky technologickému pokroku má dnes už rybí olej neutrální chuť nebo je dokonce s ovocnou a citronovou příchutí. V této formě chutná nejen dospělým, ale také dětem. Navíc ho můžete přidávat i do studených salátů.

Vitamín D je klíčový. Jiné množství potřebuje dospělý, dítě či senior Předávkování vitaminy

U vitamínů rozpustných ve vodě je předávkování málo pravděpodobné. To, co tělo nespotřebuje, se vyloučí močí.

Vitaminy rozpustné v tucích, tedy i vitamin D, se ukládají do těla a při vysokém množství se projeví nežádoucí účinky.

Nejčastěji se s ní lékaři setkávají při nesprávném dávkování léku s vitaminem D u miminek. Může je trápit žízeň, dehydratace, zácpa (bolí je bříško), zvrací a jsou bledé.

Za vitamínem D

Vitamín D a jeho vliv na organismus, proč je tak důležitý??

Vitamín D je klíčový. Jiné množství potřebuje dospělý, dítě či senior 

Vitamín D je všeobecně známý jako vitamín rozpustný v tucích. V našem blogu se ale podíváme trošku do hloubky působení tohoto vitamínu.

Budete mít zájem:  Cukrovka – příznaky a léčba

Vitamín D není pouze “ jeden“ ale jedná se o komplex sloučenin nezbytných pro minerální rovnováhu a fungování celkového organismu. Vitamín D rozdělujeme zejména na dva nejdůležitější typy –  vitamín D2 a vitamín D3.

Vitamin D2 (ergokalciferol)

Vitamin D2 je rostlinného původu, což znamená že je obsažen zejména v rostlinách.

Po požití se v lidském organismu mění na lépe vstřebatelný vitamín D3. Vitamín D2 není zrovna ideální pro doplnění vitamín D, jelikož jeho absorpcí je tělo zatížené daleko více než při užití vitamínu D3. Dále jsou nutné vyšší dávky a to až 3-4x násobné této sloučeniny, abychom do těla dostali dostatečné množství vitamínu D.

Vitamín D3 (cholekalciferol)

Vitamín D3

Hlavním rozdílem této sloučeniny vitamínu D je, že je živočišného původu a lidský organismus je schopen si dostatečný příjem získat ze slunečního záření, resp. UV záření.

Zajímavé je, že i při dlouhodobém vystavování UV zařízení se lidský organismus nepředávkuje vitamínem D, jelikož při maximální dávce tělo aktivuje obraný mechanismus, kterým zabrání následnou syntézu vitamínu D.

Nyní víme, co to vitamín D je a teď něco málo o jeho působení v lidském organismu.

Nejdůležitější význam vitamínu D je při resorpci (vstřebávání) vápníku a fosforu ze střeva do krve, kdy udržuje optimální hodnotu těchto minerálů a pomáhá je transportovat do kostí a dalších orgánů. Vitamín D je tedy nezbytný pro správný vývoj kostí, zubů a kloubů a jeho dostatečný příjem by měli mít zejména děti, těhotné a kojící ženy a senioři.

POZOR!! To ale neznamená, že pro další věkové skupiny není tento vitamín důležitý. Vitamín D je doporučováno užívat v zimním období, kdy má tělo nedostatečný přísun slunečního záření, a tím je  i vystaveno deficitu vitamínu D.

Denní příjem Vitamínu D je u každého individuální. Studie doporučují konzumací vitamínu D3 v množství 1000-3000 I.U. při absenci slunečního svitu u dospělých jedinců.  

Denní dávka vitaminu D by ale neměla překročit pětinásobek DDD, tedy 25 µg/den = 1000 I.U. dle legislativy ČR.

Vitamín D je klíčový. Jiné množství potřebuje dospělý, dítě či senior

Funkce Vitamínu D:

  • přispívá k normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu,
  • přispívá k normální hladině vápníku v krvi,
  • přispívá k udržení normálního stavu kostí,
  • přispívá k udržení normální činnosti svalů,
  • přispívá k udržení normálního stavu zubů,
  • přispívá k normální funkci imunitního systému,
  • podílí se na procesu dělení buněk,

Pokud si myslíte, že máte nedostatek vitamínu D3 – doporučujeme užívat Woldohealth Vitamín D3 1000 I.U. Vitamín D3 nabízíme také ve formě kapslí, pro ty kteří preferují kapsle doporučujeme užívat Golden Nature Vitamín D3 s vysokým obsahem 2000 I.U. Tento produkt máme také ve výhodném akčním balení Golden Nature Vitamín D3 2+1 zdarma.

10 důvodů proč užívat vitamin D

Jisté americké web stránky věnují ohromné úsilí tomu, aby šířily informace o významu užívání vitaminu D. A zcela právem.

Mnohé klinické studie prokázaly úzkou souvislost mezi nedostatkem vitaminu D v krvi a mnoha nemocemi, mezi které lze vyčíst diabetes, sklerózu multiplex, onemocnění srdce a cév, psychické potíže a deprese a mnoho dalších. Jeho užívání dokonce pomáhá při hubnutí a podporuje zdravý vývoj kostí.

Farmaceutické firmy však význam tohoto vitaminu podstatně zlehčují a prezentují raději drahé léky. Přestože vitamin D nelze považovat za všelék, už teď je jasné, že může pomoci při řešení mnoha potíží. Podívejme se nyní na to, jak ho můžeme využít ve prospěch našeho zdraví.

Fakta o vitaminu D

Tělo si produkuje vlastní vitamin D vlivem působení slunečného záření, které dopadá na pokožku. Ačkoli je slunce hlavním zdrojem vitaminu D, pro mnoho lidí je zcela nedostačující. Lidem se světlou pletí stačí pobývat na slunci zhruba 10 – 20 minut denně a mají o potřebnou zásobu postaráno.

Problém nastává hlavně v zimních měsících a chmurných dnech, kdy je slunečního svitu jen omezeně. Podobně ochranné prostředky, nezbytné jako ochrana před rakovinou kůže, zasahují do vlastní produkce tohoto vitaminu. Starší lidé a lidé s tmavší barvou pleti však potřebují více vitaminu D, slunce jako zdroj nestačí.

Podle expertů je vhodnou alternativou složení stravy a doplňky stravy o nichž se zmíníme níže.

Vitamin D posiluje zdraví kostí

Vitamin D je naprosto nezbytný pro zdraví kostí od kojeneckého věku až po stáří. Podílí se na tvorbě kostní hmoty a při mineralizaci kostí.

Pomáhá tělu absorbovat vápník ze stravy, proto hlavně ve vyšším věku je denní příjem tohoto vitaminu nezbytný. Předejdeme tak zlomeninám a křehkým kostem.

Děti potřebují vitamin D pro prevenci vůči křivici, příčiny křivých nohou slabých kostí. Přidávání vitaminu D do mléka v roce 1930 pomohlo téměř eliminovat různé nemoci.

Vitamin D a skleróza multiplex

Skleróza multiplex se vyskytuje mnohem častěji u národů žijících vzdáleně od rovníku. Již roky experti sázeli na souvislost mezi slunečním svitem, úrovní vitaminu D a touto autoimunní chorobou, která postihuje nervový systém.

Nové vodítko se objevilo se studií vzácného genového defektu, které současně vedlo k nízké hladině vitaminu D a vyššího rizika sklerózy multiplex.

Přesto zatím nejsou žádná konkrétní data potvrzující skutečnost, že užívání vitaminu D, může být považováno za prevenci vůči tomuto onemocnění.

Vitamin D a diabetes

Některé studie poukazují na souvislost mezi nízkou hladinou vitaminu D a diabetem typu 2. Můžeme tedy pravidelným užíváním předejít tomuto onemocnění? Lékaři argumentují, že pro obecné doporučení k užívání vitaminu D jako prevenci proti diabetu, není dostatek důkazů, avšak už nyní se ví, že přemíra tělesného tuku a současně nízká hladina vitaminu D hrají podstatnou roli.

Vitamin D a hubnutí

Studie poukazují na fakt, že obézní lidé mají nízkou krevní hladinu vitaminu D. Tělesný tuk bohužel navazuje vitamin D a ten se pak dál v organizmu nevstřebává.

Prozatím není jasné, jestli přímo obezita stojí za nízkou hladinou vitaminu D v krvi, anebo se na tomto stavu podílí jiné související faktory.

Jedna ze studií však uvádí, že suplementace vitaminem D u obézních lidí společně s omezením příjmu kalorií, může vést ke snazšímu hubnutí. Faktem ale je, že sluneční svit hubnutí podporuje.

Nízká hladina vitaminu „D“ a deprese

Vitamin D hraje důležitou roli na vývoj mozku a jeho funkce. Jedna se slibných studií uvádí, že doplnění vitaminu D může velmi významně pomoci lidem se středně závažnou depresí. Jiná studie však dospěla k různým výsledkům. Za těchto okolností je proto lepší konzultovat užívání vitaminu D s Vaším ošetřujícím lékařem.

Vitamin D a rakovina tlustého střeva

Rakovina tlustého střeva patří mezi nejčastější typy rakoviny v ČR. Na všeobecné závěry je příliš brzo a rozhodně nelze ustanovit vitamin D za univerzální zbraň proti tomuto onemocnění. Novější typy studií však potvrzují, že lidé s vyšším obsahem vitaminu D v krvi, mají podstatně nižší riziko rakoviny tlustého střeva.

Vitamin D a rakovina

Mnoho závěrů odborných prací dospělo k tomu, že vitamin D hraje podstatnou roli v prevenci rakoviny prsu a rakoviny prostaty. Přesto tady balancujeme mezi dvěma tábory.

Budete mít zájem:  Homeopatie – placebo nebo skutečný lék?

Někteří odborníci říkají, že pro podporu tohoto odvážného tvrzení nejsou k dispozici dostatečné údaje.

Druhé pole vědců však tvrdí, že pravda o vitaminu D je záměrně zamlčována farmaceutickými společnostmi a stojí si za tím, že užívání vitaminu D snižuje riziko onemocnění rakovinou.

Vitamin D a kardiovaskulární systém

Nízká hladina vitaminu D je často spojována s vyšším rizikem onemocnění srdce a infarktem. Zatím ale stále není jasné, kolik vitaminu D by bylo potřeba pro snížení rizika chorob srdce a cév. Příliš vysoké množství vitaminu D v krvi totiž může poškodit cévy a srdce tím, že se zvýší množství vápníku v krevním oběhu.

A faktor demence?

Starší lidé mají obecně nižší úroveň vitaminu D v krvi. Výzkumníci zjistili, že starší lidé s deficitem vitaminu D, dopadli hůř v testech na paměť a pozornost. Výsledky se srovnávali s jedinci, kteří měli hladinu vitaminu D v normě. Aby se však tato hypotéza potvrdila, je potřeba uskutečnit další výzkumy.

Vitamin D a imunita

Nedávné výzkumy provedené na univerzitě v Kodani potvrdily, že vitamin D hraje zásadní roli při aktivaci našeho imunitního systému (tzv. T buněk) vůči virům a bakteriím. Lidé, kteří zemřeli na virus H1N1, měli chronický nedostatek vitamínu D.

Vzhledem k tomu, že neměli žádnou odpověď vlastního imunitního systému, byly snadným cílem pro tento typ viru. Většina nemocných tráví mnoho času v kancelářích bez přístupu slunce.

U těchto osob se doporučuje užívání vitaminu D preventivně a poslouží zajisté lépe, než některé bylinné či „multivitaminové“ preparáty.

Načerpejte vitamin D

Hned na začátku jsme se zmínili o tom, že vitamin D získáváme především ze slunečního svitu. V zimě a brzo na jaře ho však máme nedostatek, alternativou je proto strava a doplňky stravy.

Vybírejte moudře: potraviny s obsahem vitaminu D

Kdysi se vitamin D přidával do mléka a některých potravin, v současné době je však potřeba tyto potraviny aktivně hledat. Bohaté na vitamin D jsou losos, makrela nebo mečoun.

Jiné druhy mastných ryb – tuňák, sardiny – obsahují vitamin D, ale v o mnoho menším množství. Malé množství je obsaženo i ve vaječném žloutku, hovězích játrech, cereáliích a v mléce.

Sýry obvykle vitamin D neobsahují.

Etikety potravin uvádějí, jestli jsou v nich přidané vitaminy a pokud ano, výrobci se tím rádi pochlubí. Obvykle se vitamin D přidává do mléka (i do sojového), cereálií, jogurtů, pomerančového džusu nebo chleba. Začněte den tím, že zvážíte výběr vhodných potravin s obsahem tohoto zdravého přídavku.

Vitamin D – doplňky stravy

Vitamin D můžeme hlavně v zimě doplňovat užíváním doplňků stravy. Existují 2 formy: D2 (ergocalciferol) forma, která se nachází v jídle a D3 (cholecalciferol), forma, kterou si vyrábí tělo ze slunečního svitu. Oba druhy se produkují rozdílně, podstatné je, že hladinu vitaminu D v krvi zvednou oba. Většina multivitaminových preparátů obsahuje cca 400 IU vitaminu D.

Zjistěte, jestli máte nedostatek vitaminu D

Doktor Richard Kremer z Centra zdraví univerzity v McGill publikoval studii v časopise Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (březen 2012), která informuje, že až 59 % populace má nedostatek vitaminu D a z toho celých 25 % má extrémně nízkou hladinu. Ví se, že nízké úrovně vitaminu D souvisí s mnoha závažnými chorobami, včetně cukrovky, rakoviny, osteoporózy, kardiovaskulárními chorobami a oslabeným imunitním systémem.  Patříte mezi rizikové skupiny?

Věk nad 50 let
Tmavá kůže
Bydlení na severní straně
Nadváha, obezita, potíže s trávicím systémem
Onemocnění kardiovaskulárního systému
Alergie na mléko a laktózová intolerance
Onemocnění jater

Onemocnění trávicího systému např. Crohnova nemoc, celiakie

Symptomy nedostatku vitamínu D

Většina lidí nepocítí žádné konkrétní symptomy nízké hladiny vitaminu D, pouze ojediněle se u dospělých zjistí křehké kosti či nespecifické bolesti kostí anebo svalová slabost. U dětí nedostatek vitaminu D může vést ke křivici, která se však v dnešní době téměř nevyskytuje.

Jak zjistíme hladinu vitaminu D?

Hladina vitaminu D se zjišťuje jednoduchým krevním testem. Existují dvě formy vitaminu – D2 a D3, v krvi mohou být vyšetřeny obě formy:

Vitamin D2 je forma vyskytující se v potravinách rostlinného původu a ve většině doplňků stravy, najdeme ho často pod názvem ergokalciferol.

Vitamin D3 je forma vytvářená v těle, využívána například k léčbě závažných stavů nedostatku vitaminu D. Vitamin D3 je živočišného původu a je označován jako cholekalciferol. V letních měsících většina vitaminu D3 vzniká v kůži z cholesterolu působením ultrafialových paprsků.

Obě formy – tedy vitamin D2 a D3 – jsou konvertovány na 25-hydroxyvitamin D a poté na 1,25-dihydroxyvitamin D. Mnohé testy na vitamin D nerozlišují mezi formou D2 a D3 a uvádějí výsledek jako celkový vitamin D. Novější metody stanovení však umí tyto formy rozlišit. Hladina vitaminu D by se měla pohybovat od 20 – 30 nanogramů na mililitr (ng /mL).

Kolik vitaminu D potřebujeme?

Mezinárodně stanovená hranice pro vitamin D se nachází na úrovni 600 IU na den pro dospělé do 70 let. Lidé ve věku 71 let a výše by měli přijmout 800 IU. Některé studie doporučují ještě vyšší množství, ale nadmíra vitaminu D je škodlivá. Maximální horní hranice je stanovena na 4000 IU denně pro dospělé osoby, u dětí na 400 IU denně.

Předávkování vitaminem D

Někteří odborníci doporučují mnohem vyšší množství vitaminu D než 600 IU, ale předávkování může být nebezpečné. Vysoké množství vitaminu D může zvýšit obsah vápníku v cévách, srdci a játrech.

Institute of Medicine stanovil hranici na maximální toleranci 4000 IU denně. Tělo si produkuje vlastní vitamin D ze slunce a pokud ho má dost, pozastaví jeho produkci. Sluncem se předávkovat nelze.

Vitamin D pro kojence a děti

Mateřské mléko je nejlepším zdrojem vitaminu D, ale bohužel ho příliš neobsahuje. Kojené děti by měli přijmout asi 400 IU denně až do doby, než přejdou na jinou stravu. Zhruba 1 litr mléka pokryje denní potřebnou dávku vitaminu D. Od věku jednoho roku pak děti už nepotřebují žádnou suplementaci.

Buďte však opatrní, předávkování vitaminem D způsobuje nechutenství, žaludeční nevolnost, zvracení, velkou žízeň, bolesti svalů a další symptomy. Mnoho dětí však nepřijímá dostatek vitaminu D, protože odmítají mléko. Denní dávka pro děti představuje zhruba 400 IU – 600 IU.

Alternativou jsou proto dětské multivitaminy a nebo doplněk stravy s obsahem čistého vitaminu D.  Děti s chronickými nemocemi jako např. cystická fibróza, mají sklony k nedostatku vitaminu D, jejich rodiče by proto měli konzultovat případnou suplementaci s lékařem.

Obvykle se pro kojence a starší děti používá lék Vigantol (olej s obsahem vitaminu D3), případně doplněk stravy Avita Vitamin D (kapsle s obsahem vitaminu D3 a některých minerálních látek).

Léky v interakci s vitaminem D

Některé léky mohou způsobit, že se vitamin D nevstřebává v dostatečném množství. Patří sem: laxativa, steroidy, statiny a jiné léky na snížení cholesterolu, dále léky proti křečím, záchvatům a epilepsii. Rovněž pokud užíváte dioxin, léky na srdce, konzultuje užívání vitaminu D s lékařem.

Autor: JK, zdroj informací:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18290718

http://www.naturalnews.com/…_breast.html

http://www.naturalnews.com/…vention.html

http://www.vitamindcouncil.org/

53 Comments on 10 důvodů proč užívat vitamin D

Vitamín života – B12 | Jamieson

Vitamín B12 ovlivňuje široké spektrum životních pochodů, od růstu a dělení buněk a tvorby červených krvinek až po přeměnu živin z potravy na využitelnou energii.

Budete mít zájem:  Jak přežít Silvestr ve zdraví i s pár sklenkami alkoholu?

Podporuje nervovou činnost, zlepšuje psychickou rovnováhu, má klíčový význam při látkové přeměně a nejnovější studie poukazují na jeho schopnost snižovat hladinu rizikového homocysteinu v krvi.

Odhaduje se, že jeho deficitem ve světovém měřítku trpí pětina lidstva.

  • I přesto, že množství vitamínu B12 (kobalaminu), které si náš organismus nárokuje za celý svůj život, odpovídá velkosti obilného zrnka, jsou jeho životodárné účinky více než obdivuhodné:
  • – potřebují ho krvinky i buňky – je nevyhnutelný pro tvorbu červených krvinek, podporuje výstavbu deoxyribonukleové kyseliny, zúčastňuje se na množení všech buněk, jejich růstu i dospívání.
  • – pomáhá metabolizovat cukry, tuky a bílkoviny – přeměna těchto látek přímo ovlivňuje růst, svalovou činnost, projevy dráždivosti, bioelektrické děje, vylučování, závisí od něj každý fyziologický jev v našem organismu.

– dobíjí nás životní energií – nedostatek vitamínu B12 způsobuje úbytek karnitinu, který loví v krvi molekuly tuků a dopravuje je do mitochondrií – buňkových elektráren a jejich zpracováním se získává potřebná energie. Bez spolupráce karnitinu zůstává hladina tuků v organismu vyšší a škodlivější, tvorba energie stagnuje.

– ovlivňuje pocit štěstí – vitamín B12 se nepřímo účastní na výrobě tzv. látek dobré nálady – methioninu, serotoninu a dopaminu. Toto trio ovlivňuje na pocit štěstí, radosti, optimismu, vyrovnanosti, pomáhá zmírňovat stres a deprese a podporuje klidný spánek.

– napomáhá zabránit poškození nervů – je nevyhnutelný v prevenci vzniku neurologických poruch, podporuje tvorbu myelinu, lipoproteinové vrstvy, která pokrývá a chrání nervové zakončení.

Jeho existence a správná distribuce je důležitou podmínkou správného fungování centrální  i periferní nervové soustavy. Bez vitamínu B12 se myelin odbourává a když se příliš ztenčí, poodhalí se nervy.

Následně se mohou objevit varovné signály jeho nedostatku: pocit necitlivosti v končetinách, mravenčení a brnění v nich.

– má pozitivní vliv na kardiovaskulární zdraví – výzkum potvrdil, žespolu s vitamínem B6 a kyselinou listovou pomáhá snižovat hladinu homocysteinu v krvi a redukovat tak riziko vzniku srdečních nemocí.

Vysoká hladina homocysteinu může mít na svědomí poruchy v hospodaření s kyslíkem, poškozování vnitřní výstelky cév, spojují se s arteriosklerózou, infarktem, zhoršujícím se stavem Alzheimerovy nebo Parkinsonovy choroby i dalšími civilizačními nemocemi.

– příznivě působí na zdraví seniorů – hodnoty vitamínu B12 v organismu výrazně klesají s věkem, medicínské statistiky potvrzují, že asi 20 % starších lidí trpí jeho nedostatkem.

Podle některých výzkumů je  hladina tohoto vitamínu v krvi velmi nízká také u lidí postižených Alzheimerovou chorobou. Jelikož vitamín B12 podporuje zlepšení paměti a koncentrace, lidé vyššího věku by měli dbát o jeho zvýšený příjem.

Navíc tento vitamín pomáhá při svalové slabosti i zácpě.

– podporuje kondiční přípravu sportovců – získání objemu, růst svalové hmoty a celkové posilnění organismu. Pomáha předcházet svalovým křečím a urychluje regeneraci při přetrénování. Má velký význam pro tvorbu svalových bílkovin.

Zdroje vitamínu B12

Vitamín B12 se nachází pouze v živočišné potravě, například v játrech, hovězím a jehněčím mase, sardinkách, lososu, tuňákovi, tresce, vajci, jogurtu, plnotučném mléce, sýru nebo tvarohu.

Ze stravy se ho však do našeho těla dostane pouze 50 až 60 %, proto je vhodné doplňovat si ho ve formě doplňků stravy, zvlášť pokud je s obsahem metylkobalaminu – nejpřirozenější formy, která je velmi dobře organismem zužitkována.

Jelikož jde o přírodní formu vitamínu, dochází k jeho rychlejší absorpci a organismus jej tak může okamžitě využít.

V této jedinečné formě s vysokou biologickou dostupností vyrábí vitamíny B12 kanadská firma Jamieson Laboratories Ltd.

Přípravky jsou farmaceuticky testovány na zaručení účinnosti a absolutní klinické čistoty – díky programu 360 Pure, kterým společnost Jamieson zavedla do výrobní praxe nejnáročnější standardy, podléhá totiž každý doplněk stravy z její produkce až 360 patentovaným krokům kvality.

Výrobní postupy a kontrolní testy zabezpečují maximální aktivitu a biologickou dostupnost účinných látek. Nejmodernější technologie biologicky aktivní látky chemicky nemění a nezbavuje ji přirozených vlastností.

Doporučenou denní dávku vitamínu B12 v dobře vstřebatelné formě metylkobalaminu lze organismu dodat při pravidelném užívání prostřednictvím přípravku Jamieson Vitamín B12 s obsahem 100 nebo 250 µg vitamínu B12/tbl.

, při vysoké zátěži nebo deficitu vitamínu B12 je vhodné sáhnout po doplňku Jamieson Vitamín B12 s obsahem 1 000 µg nebo 1 200 µg vitamínu B12/tbl. (např.

v malých rozpustných tabletách s třešňovou příchutí nebo ve formě s postupným uvolňováním během cca 9 hodin). Mimořádné popularitě se těší Jamieson vitamín B12 500 µg ve spreji s mátovou příchutí.

Díky aerosolové formě umožňuje snadnou aplikaci, doporučuje se vstříknout do úst 1 až 2 krát denně. Držet kontrolu nad homocysteinem umožňuje antihomocysteinová formule – přípravek Jamieson Vitamíny B6, B12 a kyselina listová

Účinná náhrada injekcí do svalu (intramuskulárního podání)
Při léčbě množství obtíží spojených s nedostatkem energie, trvalou vyčerpaností a únavou a při rekonvalescenci pacientů se na nastartování organismu, např. po operacích, využívala dosud injekční aplikace vitamínu B12, která navodila vyvážený fyziologický stav a vlila nám do žil opět chuť do života. Při použití přípravku s obsahem metylkobalaminu může být stejně efektivní také orální suplementace vitamínu B12. Podle klinických studií provedených při dávkování minimálně 1 000 µg, dokáže orální podání zvýšit hladinu vitamínu B12 v krvi stejně účinně jako injekci do svalu, přičemž je pohodlnější, méně stresující a většina pacientů ho lépe toleruje.
  1. Varovné signály nedostatku vitamínu B12
  2. – únava a snížená koncentrace
  3. – neustála nervozita
  4. – výkyvy nálad, deprese
  5. – necitlivost v rukou a nohou
  6. – potíže při chůzi
  7. – problémy s artikulací
  8. – záněty v ústech

Jste vyznavačem vegetariánské stravy? Bezpodmínečně se postarejte o přísun vitamínu B12! Až 92 % vegetariánů totiž ani netuší, že mají nedostatek vitamínu B12. Příznaky deficitu se objevují až po čase, kdy se všechny jeho tělesné zásoby vyčerpají.

  • Na absenci vitamínu B12 si také dávejte pozor při nízké hladině žaludeční kyseliny nebo při užívání antacid nebo léčiv na bázi kyseliny acetylsalicylové (aspirin, acylpyrin, anopyrin…).
  • Nedostatkem vitamínu B12 jsou ohroženi také pacienti s poruchami trávení, jako například syndromem dráždivého tračníku, často se opakujícími průjmovými onemocněními nebo celiakií.
  • Při onkologických onemocněních je potřebné poradit se o užívání vitamínu B12 s ošetřujícím lékařem.
  • Víte, že…

… v roce 1922 lékař George Noyt Whipple z Rochesterské univerzity zjistil, že psi postiženi zhoubnou anémií, se vyléčili vysokými dávkami hovězích jater? Jeho zjištění inspirovalo další dva lékaře – Georga Minoat a  Wiliama Murphyho, kteří začali uskutečňovat klinický výzkum – pacientům se zhoubnou anémií podávali 250 g jater denně. Všem třem lékařům, kteří se podíleli na uvedeném výzkumu, byla díky objevu vitamínu B12, jehož účinným zdrojem jsou právě hovězí játra, udělena v roce 1943 Nobelova cena za fyziologii a medicínu. Tento vitamín z řady vitamínů B-komplexu byl objeven jako poslední.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector