Višně a zdraví – obsahují mnoho minerálů

Višně a zdraví – obsahují mnoho minerálů Třešně jsou druh ovoce, které se řadí mezi peckoviny. Jedná se o měkký plod tvořený peckou, která se nachází uprostřed plodu. Okolo ní se nalézá sladká dužnina přibližně bílé až narůžovělé barvy obsahující vysoký podíl vody.

 

Višně a zdraví – obsahují mnoho minerálů Blumy jsou bohatým zdrojem draslíku, vitamínů skupiny B, vitamínů C, A a celé řady minerálů (draslík, fosfor, železo a vápník).Dalším důležitým vitaminem, zastoupeným v blumách, je vitamin E, silný antioxidant, chránící buňky lidského těla před poškozením.

 

Višně a zdraví – obsahují mnoho minerálů Švestky obsahují mnoho vitaminů a minerálů především vitaminy skupiny B, někdy jsou dokonce přirovnávány k „tabletě B-komplexu“. Uveďme si pro příklad vitamin B12 – kabalamin, důležitý vitamin pro krvetvorbu, jeho konzumace je prevencí nebezpečné anémie.

 

Višně a zdraví – obsahují mnoho minerálů Latinský název: Persicavulgarisconvar. laevisPopis: Jedná se o zvláštní druh tzv. nepravé broskve, která není na rozdíl od pravých broskví ochmýřená. Její povrch je naprosto bez jakéhokoliv chmýří, což je jasně rozeznatelné při pohledu i doteku.

 

  • Višně a zdraví – obsahují mnoho minerálůMeruňky mají celkově výrazně pozitivní účinek na organizmus.Mezi nejvýznamější lze zmínit tyto účinky:- posilují nehty, vlasy i pokožku
  • – zlepšují krevní obraz,

 

Višně a zdraví – obsahují mnoho minerálůJak ukázaly nejnovější výzkumy, jablka jsou ještě zdravější než-li se původně myslelo. Obsahují až pětkrát více antioxidantů, než se doposud uvádělo.

 

Latinský název: Pyrus communisPopis: Tyto šťavnaté plody se podle doby dozrávání, respektive sklizně, dělí na letní, podzimní a zimní. Přičemž letní jsou nejméně trvanlivé a zimní naopak vydrží nejdéle.

 

Višně a zdraví – obsahují mnoho minerálůToto na dotek sametové ovoce má lahodnou vůni a chuť a je plné šťávy, vitaminů a biolátek tak důležitých pro vaše zdraví.Broskve pocházejí z Číny, kde byly známy už před 4000 lety.

 

Kouzlo začátku léta: třešně, višně a maliny

Připravila: Mgr. Štěpánka Kutišová, výživová poradkyně NATURHOUSE v Jindřichově Hradci

Začátkem léta začíná sezóna drobného bobulového ovoce, které je mimořádně prospěšné pro zdraví. Třešně jsou často považovány za přírodní analgetika pomáhající tišit bolest. K třešni sladké však patří také kyselé višně.

Její plody bývají drobnější, dozrávají později a u obou druhů si vážíme nečekaně vysokého podílu organicky vázaného jódu. V třešních 250 mg, ve višních je to dokonce 300 mg.

Třešně, nejlépe v čerstvém stavu, působí výrazně protirevmaticky, velice pomáhají při dně, protože zvyšují vylučování kyseliny močové.

Čerstvá třešňová šťáva jemně vklepaná do pokožky působí proti vráskám. Višněmi se dříve ošetřovaly zkažené zuby, křečové žíly i již zmíněná bolest hlavy. Třešně mají také projímavé účinky, takže mohou pomoci při zácpách. Třešně i višně jsou ideální k redukci váhy a k udržení zdravé pokožky!

V třešních najdeme vitaminy A, C, B, vápník, železo, draslík, mnoho vlákniny. Višně mají větší obsah fenolových sloučenin než třešně a jsou také přírodním zdrojem enzymu superoxiddismutáza, což je požírač volných radikálů.

Jistě už přemýšlíte o pověstných třešničkách na dortu, který bych ovšem radila vyrobit z čistě přírodních surovin a rozhodně na něm hodně šetřit s cukrem. Jako jedno z přírodních náhražek cukru se používá xylitol. Věděli jste, že se vyrábí z malin?

Maliny jsou dobrým zdrojem vlákniny, fosforu a selenu a skvělým zdrojem vitaminu C. Jsou bohaté na různé antioxidanty a rostlinné sloučeniny, jimž se připisuje schopnost bojovat s nemocemi. Rychlé zmrazování a zpracovávání malin zničí většinu vitaminu C, ale nikoli podstatnou část jiných antioxidantů. Oblíbený je i list maliníku, kterým se léčila nevolnost.

Antokyany obsažené v malinách také snižují hladinu krevního cukru po konzumaci jídel bohatých na škroby, dále se zjistilo, že pomáhají předcházet ztučnění jater a zároveň snižovat obezitu. Vitamin A v malinách je přírodním prostředkem proti očním obtížím.

V čínské medicíně se používají při nedostatečné ostrosti vidění a šerosleposti. Vysoká koncentrace rutinu zpevňuje cévní stěny očí a zlepšuje přísun živin. V asijské medicíně se maliny užívají také jako prostředek proti silnému krvácení během menstruace.

Maliny odvodňují organismus, čistí střeva, pomáhají při nemocech ledvin a močového měchýře.

Nakonec si připomeňme, že maliny jsou stejně jako třešně a višně skvělé do kosmetiky. Obsahují totiž velice mnoho biotinu. Tento vitamin krásy z komplexu vitaminů B obsahuje síru, která je důležitá pro zdraví a vzhled kůže, nehtů a vlasů.

Člověk si sice vyrábí biotin sám, ale pouze při zdravé střevní flóře. Převážnou část této životně důležité látky totiž produkují bakterie. Malinová kúra zlepšuje zdraví i vzhled kůže a vlasů.

Stačí po několik dnů jednou denně sníst maliny samotné nebo z nich připravit lehký a zdravý dezert. Například malinový jogurt.

MALINOVÝ JOGURTVišně a zdraví – obsahují mnoho minerálů

Ingredience: 250 g malin, 1 bílý jogurt nebo kokosový jogurt, 1 lžíce citronové šťávy, pro sladší chuť můžete přidat pár kapek sladidla PECVA, vláknina FIBROKI

Postup: Maliny pečlivě přeberte a operte, pokud nejsou z domácí produkce. Smíchejte jogurt s citronovou šťávou a vmíchejte maliny, můžete přidat pár kapek sladidla PECVA pro sladší chuť. Do malinového jogurtu se výborně hodí po obědě 2 lžíce vlákniny FIBROKI.

VIŠŇOVO OVESNÝ BOCHÁNEKVišně a zdraví – obsahují mnoho minerálů

Ingredience: ½ šálku sušených višní, 2 šálky drobných ovesných vloček, 2 šálky mandlového nebo kokosového mléka, ¼ šálku javorového sirupu nebo medu nebo 2 lžíce stéviového sladidla PECVA, ½ lžičky soli, 2 vejce, ½ lžičky vanilkového extraktu, kokosový olej na vymazání formy

Postup: Ve středně velké míse smíchejte višně, vločky, javorový sirup či med nebo sladidlo PECVA a sůl. Přimíchejte mléko, vejce a vanilkový extrakt. Směs vlijte do formy vymazané kokosovým olejem. Naplněnou formu postavte na pečící plech. V troubě předehřáté na 180 °C pečte 30–40 minut, nebo dokud středy lehce nezezlátnou. Podávejte teplé.

  • SALÁT S MALINOVOU ZÁLIVKOUVišně a zdraví – obsahují mnoho minerálů
  • Ingredience na salát: 1 šálek na malé kousky nakrájeného špenátu, 1 šálek nakrájeného hlávkového salátu, ¼ šálku nakrájeného červeného zelí, ½ šálku nakrájené červené papriky, ½ nakrájeného rajčete, ¼ šálku cizrny (konzervovanou řádně propláchněte), ½ šálku nastrouhané mrkve, ¼ avokáda nakrájeného na kostičky, 1 lžíce olivového oleje
  • Ingredience na malinovou zálivku: ½ šálku malin, 3 lžíce balzamika, 1 lžíce neslazeného jablečného džusu, 1 lžička olivového oleje, 1 lžička medu nebo pár kapek sladidla PECVA

Postup: V míse smíchejte špenát, hlávkový salát, zelí, červenou papriku, rajče, cizrnu, mrkev a avokádo. V další misce smíchejte ingredience na malinovou zálivku. Před podáváním zamíchejte dresink do salátu.

  1. VIŠŇOVO ČOKOLÁDOVÉ PLÁTKYVišně a zdraví – obsahují mnoho minerálů
  2. Ingredience: 1 šálek sušených višní namočených ve vodě alespoň jednu hodinu, 1/2 šálku sušených brusinek, 2 lžíce čistého javorového sirupu, ¼ lžičky soli, ¼ lžičky kokosového oleje, 2 šálky strouhaného kokosu
  3. Ingredience na čokoládovou polevu: 80% čokoláda, podle chuti na doslazení sladidlo PECVA

Postup: Náplň plátků zpracujte v mixéru, náplň rozetřete v tenčí vrstvě na plech vyložený alobalem a umístěte do mrazáku. Když náplň ztuhne, vyjměte z mrazáku a nakrájejte na tyčinky. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, doslaďte sladidlem PECVA a tyčinky ponořte do čokoládové polevy a dejte odkapat například na drátěnou podložku. Nechte zpevnit v mrazáku, tyčinky v něm můžete i uchovat.

Úžasné třešně: Vitamíny, minerály a cenná barviva

Třešně patří mezi nejoblíbenější původní české ovoce, které si můžeme vychutnávat jen 2 měsíce v roce. Třešeň je strom neobyčejně rozmanitý; ve volné krajině, u silnic a cest se planě vyskytují různé druhy drobných a sladkých třešní ptáčnic.

V zahradách a sadech zase najdeme vyšlechtěné kultivary s půvabnými jmény jako: Kordia, Napoleonova či Kaštánka. Jednotlivé druhy se liší chutí, velikostí, strukturou dužiny i barvou.

Pojďme se tedy podívat pod tenkou slupku, co vše nám slaďoučké třešně nabízí…

Nejen dobré, ale také zdravé!

Třešně jsou vzhledem k takřka nulovému obsahu tuku snadno stravitelná nízkokalorická dobrota. Víte, že kilogram slaďoučkých třešní má přibližně stejnou kalorickou hodnotu jako tabulka mléčné čokolády? Není to skvělé? Na rozdíl od čokolády se však třešně mohou pochlubit provitamínem A, vitamíny skupiny B a menším množstvím vitamínu C.

Paleta minerálních látek je ještě o něco pestřejší! Třešně obsahují vápník, železo, jód i draslík. Dalšími výživovými benefity je přítomnost cenné rozpustné i nerozpustné vlákniny a jedinečných přírodních barviv (tzv. antokyany) s unikátními účinky na lidský organismus.

 Tato barviva považují odborníci za látky s obrovským léčebným potenciálem.

Přírodní léčitelé blízké budoucnosti

Višně a zdraví – obsahují mnoho minerálů

Přírodní barviva antokyany jsou řadu let proslulé svým neobyčejně silným antioxidačním účinkem na organismus. Antokyany totiž blokují negativní vliv nebezpečných látek ze stravy a z ovzduší a zpomalují stárnutí buněk.

Navíc jsou známé svými preventivními účinky u mnoha civilizačních chorob – především u nemocí cév a u diabetu. Dle některých studií zpomalují antokyany růst rakovinných buněk a v některých případech je přímo likvidují.

A to není vše! Tato zázračná barviva dokonce blokují rozvoj zánětlivých procesů v organismu!

Třešně uznává i alternativní medicína

Dle léčitelů a bylinářů jsou třešně perfektním ovocem pro osoby s nemocnými játry, ledvinami a střevy. Zvláště doporučované jsou v rámci protirevmatických diet a při léčbě nepříjemné dny.

Budete mít zájem:  Spočítejte si, jestli vám hrozí infarkt

Naše babičky znávaly třešně nejen jako dobrotu, která zdobila nejeden koláč či ucho mladé dívky, ale i jako kosmetiku! Šťáva z třešní prý disponuje blahodárnými účinky na pleť – vyhlazuje vrásky a dává pokožce svěžest a krásu!

Lidové zvyky a magie

Lidových obyčejů i magických rituálů souvisejících s třešněmi je mnoho. Asi nejznámější je

prvomájový polibek pod rozkvetlou třešní; není-li žena políbena, údajně do roka uschne. Další známý zvyk zaručí dívce vdavky; dá-li na svátek sv. Barbory do vázy větvičky třešní a ty do Vánoc vykvetou, dívka se do roka vdá. O něco větší odvahu potřebuje žena toužící po lásce konkrétního muže! Musí mu totiž ustřihnout pramínek vlasů, a spolu se svými jej přivázat na rozkvetlou třešeň.

 POZOR!: Nepodceňujte rady našich maminek a babiček; třešně jezte s mírou a nezapíjejte je velkým množstvím vody. Třešně mají velkou bobtnací schopnost a citlivějším jedincům mohou v kombinaci s větším množstvím tekutin způsobit nepříjemné zažívací potíže.

Minerální látky ve výživě – Fórum zdravé výživy

Minerální látky jsou v těle zastoupeny v malém množství, pro organismus jsou však nezbytné. Tělo si je nedokáže samo vytvořit a je proto odkázáno na jejich příjem potravou a vodou.

Minerální látky hrají důležitou úlohu v prevenci, při zpomalování aterosklerotických změn na cévách, při látkové přeměně, mají vliv na hladinu cholesterolu apod.
Naše strava bohužel zahrnuje spíše potraviny, které obsahují tuků, cukru a soli a minerální látky mnohdy chybí.

Měli bychom proto konzumovat pestřejší stravu, hodně rozličných a čerstvých a málo technologicky upravených potravin. Vyhýbat bychom se měli nadměrné spotřebě alkoholu, cukru a tuku.

V každém případě je nutné vyvarovat se jakýchkoliv extrémů – jakmile přijme tělo velmi málo nebo naopak velmi mnoho minerálů, může totiž nastat extrémní reakce. Potom dochází buď k onemocnění z nedostatku některého minerálu nebo k otravě z nadbytku.

Minerální látky se rozlišují dle množství potřebného pro organismus na tzv. množinové prvky nebo-li makroprvky a na stopové prvky.

Mezi nejdůležitější minerální látky řadíme:

Vápník (Ca)
Železo (Fe)
Hořčík (Mg)
Sodík (NA)
Zinek (Zn)
Jód (I)
Draslík (K)
Fluór (F)
Selen (Se)
Molybdén (Mo)
Fosfor (P)

Vápník (Ca)

Množinový prvek
Vápník je hlavním stavebním materiálem kostí, zubů a je také důležitou složkou všech svalů. Má význam pro svalovou činnost a srážlivost krve.

Při úbytku vápníku dochází k odebírání vápníku z kostí, nejprve z čelistí a pak i z kostí. Vzniká nemoc osteoporóza. Také uvolňování zubů (paradentóza) může být důsledek nedostatku vápníku. Nedostatek se také projevuje poruchami srdečního rytmu , křečemi a únavou.

Zdroje: v mléku a mléčných výrobcích, ovoci, chlebu, ořechách a rybách.

Železo (Fe)

Stopový prvek
Železo je jeden ze zcela nezbytných prvků a bohužel dnes obecně v naší výživě nedostatečně obsažený. Dá se bez nadsázky říci, že nedostatek železa je trvalý a u nás problém číslo 1.

Největší nedostatek vzniká při nedostatku potravy, násilných životních změn ve stravování, jako jsou různé drastické lékařem nedoporučené diety na snížení hmotnosti. Nedostatek železa v těle způsobuje nedostatek červených krvinek.

Jejichž nejdůležitější úloha je již při vývoji mozku ještě nenarozeného dítěte, kdy nesprávná funkce mozku má za následek opožděný psychický vývoj. Další úlohou červených krvinek je doprava kyslíku do plic.

Nedostatečná funkce se projevuje bledou a nezdravou pokožkou, bolestmi hlavy, mdlobnými stavy, poruchami trávení (zácpa, nadýmání), stavy slabosti, dělením nehtů a bolavými ústními koutky.
Zdroje: v játrech, pivních kvasinkách, plnozrnných výrobcích, pažitce, petrželi, brokolice a růžičkové kapustě.

Hořčík (Mg)

Množinový prvek
Hořčík je prvek bez kterého člověk nemůže být zdravý. Má nezastupitelnou úlohu prakticky ve všech procesech probíhajících v organismu. Působí v ochranných procesech jako činitel antistresový, antitoxický, protialergický a protizánětlivý.

Dále utišuje nervový systém, vrací vnitřní vyrovnanost, ovlivňuje srdeční rytmus a je nutný pro tvorbu ochranných látek. Hraje ohromnou úlohu v procesech srážení krve, v činnosti střev, žlučníku a močového měchýře.

Nadbytek vzniká u ledvinových chorob a nedostatek při dlouhodobých průjmech.

Projevy nedostatku jsou především ranní únava, i po hodinách spánku, nespavost, noční pocení, bušení srdce, náhlé závratě, ztráta rovnováhy, třes víček, padání vlasů, lámavé nehty, křeče, “mravenci” v nohou, rychlá únava, citlivost na změny počasí, časté bolení hlavy a potíže s koncentrací.

Zdroje: v potravinách rostlinného původu – mák, fazole, sója, lískové ořechy, ovesné vločky, a dále sýrech, rybách a drůbeži.

Sodík (Na)

Množinový prvek
Sůl je pro lidské tělo potřebná, ale velmi důležitá je její kvalita a především její úprava. Ve státech, kde se používá pouze sůl odpařovaná z mořské vody, jsou velice řídké choroby srdeční a psychické. Solit je třeba vždy podle stavu organismu a podle situace.

Vynechat sůl úplně je třeba při některých onemocněních ledvin a při některých chorobách srdce. Omezit sůl je nutné také při vysokém krevním tlaku. Je samozřejmě třeba omezit i potraviny s vysokým obsahem soli (uzeniny, sýry, minerální vody s vysokým obsahem sodíku, bramborové lupínky, slané oříšky atd.). V létě a při značném pocení je potřeba soli větší.

Potem ale neodchází pouze sůl, ale i stopové prvky. Proto i nedostatek soli v potravě není nikterak bezpečný.

Důsledkem nedostatku bývá silná žízeň, pocit únavy, někdy i deprese, křeče svalů lýtek a prstů na nohou. Při menším nedostatku následuje postupné oslabování, ztráta chuti, závratě a zvracení. Snižuje se také schopnost myšlení a zvětšuje se riziko úpalu.

Zdroje: plnozrnný chléb žitný, ovesné vločky, rýže, kyselé zelí, houby, celer, špenát, rozinky a jižní ovoce.
Detailnější údaje o sodíku:
Sodík patří k minerálním látkám, které se v lidském organizmu vyskytují ve větším množství (makroelementy).

Sodík je důležitý pro udržení osmotického tlaku a iontové síly tělních tekutin. Při vysokých ztrátách sodíku (nadměrné pocení), pokud nejsou vyrovnány zvýšeným příjmem, se objevují svalové křeče, bolesti hlavy a průjmy. Rovněž přebytek sodíku může vyvolat poruchy. Dlouhodobý nadměrný příjem sodíku u citlivých osob zvyšuje krevní tlak.

Optimální příjem sodíku je asi 3 g denně, stačil by příjem přirozeného sodíku v potravinách (v potravinách živočišného původu je zpravidla výrazně vyšší obsah sodíku než v potravinách původu rostlinného). Skutečný příjem sodíku je u naší populace odhadován na 8 g.
Nejvýznamnějším zdrojem sodíku je chlorid sodný (kuchyňská sůl) přidávaný k dochucení pokrmů a do různých potravin. Z potravin jsou nevýznamnějším zdrojem sodíku masné a rybí výrobky, některé sýry (plísňové, bílé, tavené aj.), slané oříšky, bramborové lupínky, chléb, dehydrované polévky aj. K dalším zdrojům sodíku patří některé minerální vody a glutaman sodný, který je přidáván jako látka zvýrazňující masovou chuť do řady potravinářských výrobků a pokrmů, zejména čínské kuchyně.
Příjem sodíku bychom měli omezit zejména snížením spotřeby kuchyňské soli na 5-7 g za den a omezením konzumace výše jmenovaných potravin s vysokým obsahem soli

Zinek (Zn)

Množinový prvek
Zinek je nezbytný pro formování kostí, jako prevence před epilepsií a pro urychlování léčení ran, vředů, zranění a pooperačních ran a jizev. Je velmi nutný pro normální vývoj pohlavních orgánů a pro jejich udržování, pro udržování krásných vlasů. Bez zinku se mnohdy nedá léčit ani ateroskleróza a bolení hlavy.

Jeho nedostatek má vliv na zdraví člověka, především na kritické stavy, při poruchách růstu a vývoje a na regeneraci organismu.

Zdroje: semena dýní, pšeničné otruby a klíčky, většina hub, hovězí játra, ryby, ořechy, fazole, hrách, čočka, kakao a další.

Jód (I)

Stopový prvek
Jód je u nás obecně nedostatkovým prvkem. Je nezbytný pro funkci štítné žlázy, tělesný a duševní vývoj.

Nedostatek se projevuje nedostatečnou funkcí štítné žlázy, tvorbou volete. Potřeba jódu se zvyšuje právě u dospívající mládeže, dále těhotných a kojících žen.

Zdroje: višně, třešně, treska, úhoř, makrela, sleď, vejce, citrón, špenát, žampióny, hrách a také čokoláda.

Draslík (K)

Množinový prvek
Draslík je důležitý pro mezibuněčnou výměnu, funkci enzymů. Zvýšená potřeba je zejména po chirurgických zákrocích, při redukčních dietách, průjmech, při chronických onemocněních zažívacího traktu a nadměrném pocení.

Nedostatek se projevuje poruchou činnosti svalů, poruchou srdečního rytmu, trávení a nervového systému.

Zdroje: bílé fazole, hrách, vlašské ořechy, mandle, rozinky, brambory, špenát, rybíz, sušené švestky a paprika.

Fluór (F)

Stopový prvek
Fluor je pro naše tělo sice nutný, ale také velmi nebezpečný. Nedostatek škodí, ale přebytek ještě více.

Při přebytku vzniká nadměrné zvápnění kostí, kostní výrůstky, změna růstu a kvality zubů. Nadbytek se projevuje skvrnami na sklovině zubů. Při nedostatku se zvyšuje kazivost zubů.

Zdroje: v mase, vejcích, ovoci a zelenině.

Selen (Se)

Stopový prvek
Selen má význam pro ochranu buněk, vyřazení tzv. volných radikálů, svalovou funkci a srážení krve.

Budete mít zájem:  Rozvod a děti – ulehčete jim to co nejvíce

Nedostatek se projevuje onemocněním srdce, některými formami rakoviny, revmatismem, šedým zákalem, poruchami jaterních funkcí a zvýšenou náchylností k infekčním chorobám.

Zdroje: v mase, rybách, pivních kvasinkách, celozrnných produktech, houbách, ovoci zelenině.

Molybdén (MO)

Stopový prvek
Molybdén má význam pro sexuální funkci muže, využití fluoridu v zubech.

Nedostatek se projevuje zubním kazem, impotencí a ledvinovými kameny.

Zdroje: v zelenině.

Fosfor (P)

Množinový prvek
Fosfor podporuje látkovou výměnu a společně s vápníkem pečuje o tvorbu zubů a kostí.

Nedostatek se projevuje poruchou funkce ledvin, křivicí a nedostatečným ukládáním minerálních látek v kostech.

Zdroje: v mléku, mase, obilí, rybách a vejcích.

Meruňky

Meruňky od místních pěstitelů jsou k dostání jen poměrně krátkou dobu v létě. Tyto sytě oranžové plody pro mnoho lidí symbolizují vrchol letní sezóny. Ačkoli meruňky mohou chutnat velmi sladce, mají relativně nízký obsah cukru. Obsahují však velké množství karotenoidů, vitaminů
a minerálů
. Meruňky po sklizni nedozrávají, proto je potřeba sklízet je vždy zralé.

Meruňku obecnou (Prunus armeniaca) přivezl z Číny do Evropy již Alexandr Veliký. Meruňka patří do čeledi růžovitých (Rosaceae) – podobně jako broskvoně a mandloně, které jsou s ní botanicky příbuzné.

Rozkvetlá meruňka má překrásné bílé až růžovočervené květy. Stromům se obzvláště daří v teplém a spíše sušším podnebí. Meruňky se pěstují v oblastech s mírnou zimou, v Česku zejména na jižní Moravě.

Meruňka se řadí mezi peckoviny. Plody jsou zaoblené a dorůstají velikosti čtyř až osmi centimetrů, mají světle až tmavě oranžovou barvu, typické aroma a sladkou chuť. U většiny odrůd je slupka sametová, ojediněle však může být i hladká.

U každého plodu je viditelná rýha, která se táhne od stopky až do místa, kde byl původně pestík (součást někdejšího květu). Podél této rýhy lze meruňku poměrně snadno rozpůlit. Meruňky po sklizni nedozrávají, proto je potřeba je sklízet (nebo kupovat) vždy zralé.

Meruňky od místních pěstitelů jsou k dostání od července do srpna.

Živiny, vitaminy
a minerály

Navzdory své sladké chuti mají meruňky jen poměrně nízký obsah cukru (8,5 g na 100 g ovoce). Díky vysokému obsahu vody mají i velmi nízký obsah kalorií (jen 43 kcal / 100 g). Meruňky obsahují karotenoidy, které tomuto ovoci dodávají jeho typickou barvu a jsou obzvláště zdraví prospěšné.

Obsažený beta-karoten
se může v lidském těle přeměňovat na vitamin A
a působí rovněž jako antioxidant
. Meruňky dále obsahují vitaminy skupiny B
(zejména niacin), vitamin C
a kyselinu listovou
, a také minerály
– zvláště pak železo
, draslík
, hořčík
a vápník
.

V neposlední řadě obsahují meruňky fenolové kyseliny, které mají řadu zdraví prospěšných účinků.

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v meruňkách

Látky obsažené v meruňkách Na 100 g jedlé části Látky obsažené v meruňkách Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 43 Vitamin A (µg) 280
Tuky (g) 0,1 Vitamin B1
(mg)
0,04
Bílkoviny
(g)
0,9 Vitamin B2
(mg)
0,05
Sacharidy
(g)
8,5 Vitamin B3
(mg)
0,7
Vláknina
(g)
1,5 Vitamin B6
(mg)
0,07
Draslík (mg) 280 Vitamin C (mg) 10
Vápník (mg) 17 Vitamin E
(mg)
0,5
Hořčík (mg) 9 Kyselina listová (µg) 3,6
Železo (mg) 0,6

Poznámka: Uvnitř meruňkové pecky se nachází semeno, které obsahuje amygdalin – látku, z níž se může uvolňovat kyanid. Ten je zdraví škodlivý, proto by se meruňková semena za žádných okolností neměla jíst!

Využití v kuchyni

Meruňky se výborně hodí k přípravě různých dezertů, koláčů, kompotů a džemů. Lze je kombinovat i s pikantními chutěmi, např. v čatní. Oblíbenými pochoutkami jsou koláče s meruňkami a drobenkou, palačinky s meruňkovým džemem, šťávy nebo dezerty, jako je např. meruňkový krém. Meruňkové knedlíky jsou klasikou české kuchyně. Čerstvé či sušené meruňky jsou vynikající svačinkou.

V potravinářském průmyslu se ze semen broskví a meruněk – po odstranění amygdalinu
– vyrábí náhražka marcipánu, tzv. persipán.

Poznámka: Persipán chutná jako marcipán, ale místo tradičního postupu (z mandlí) je vyroben z jader meruněk.

Skladování

V chladničce v zásuvce na zeleninu lze meruňky skladovat po dobu několika dní. Meruňky byste měli umývat až těsně před konzumací, stačí je krátce očistit pod tekoucí vodou. Meruňky jsou citlivé na otlak, proto je potřeba věnovat tomu pozornost během přepravy i skladování.

Poznámka: Meruňky nenechávejte ponořené ve vodě, neboť tím ztrácí chuť i cenné látky, které jsou v nich obsaženy.

Související odkazy

Letní ovoce jako lék

Ovoce ve své pestrosti a různorodosti patří mezi vynikající zdroje ochranných látek a zabezpečuje celý komplex vitaminů, minerálních látek, vlákniny a mnohé vitální složky, které jsou pro náš organismus důležité. Odborníci doporučují konzumovat zejména sezónní a místní ovoce, protože je našemu tělu daleko bližší.

Třešně a višně

Třešně a višně jsou pro náš prospěšné zejména tím, že obsahují provitamin A, vitaminy skupiny B, vitamin C, organické kyseliny, pektin, železo, fosfor, vápník , draslík a zejména jód. Plody pozitivně ovlivňují činnost jater, ledvin,a střev. Dále jsou nápomocné při dně, protože zvyšují vylučování kyseliny močové.

S ohledem na vysoký obsah jodu se třešně i višně hodí pro osoby s poruchami štítné žlázy. Výživoví terapeuté doporučují ve vybraných případech třešňovou kůru jako vynikající přírodní prostředek k regulaci trávení a detoxikaci. Šťáva z višní je vynikajícím ochlazujícím nápojem při horečkách a stimuluje imunitní systém.

Rybíz

Černý rybíz je velmi bohatý na vitamin C. Barvivo rybízu obsahuje karoten, z kterého se při látkové přeměně vytváří vitamin A. Ten je důležitý pro silnou obranyschopnost těla. Dále se podíl na ochraně sliznice v těle, ale také stimuluje látkovou výměnu v buňkách.

  Toto ovoce obsahuje také dost niacinu (vitamin B3), který je prospěšný zdravým nervům, kyselinu pantotenovou (vitamin B5), pro krásu pokožky, vlasy, nehty a dýchání buněk. Dále rybíz obsahuje vápník, draslík )odvodňuje a přenáší živiny), železo, hořčík, mangan.

Černý rybíz obsahuje také velké množství rutinu, který je nezbytný pro zdravé, silné a pružné cévní stěny. Šťáva z rybízu pomáhá zvyšovat elasticitu cév a působí tak proti chrapotu a kašli a působí močopudně.

Prospěšné jsou také listy, které působí proti průjmům a diureticky a stimulují také metabolismus. Odvar z kořene černého rybízu je vynikajícím lékem na zánět jater.

Angrešt

Slupka angreštu je bohatá na hodnotné vícenásobné nenasycené mastné kyseliny a vlákniny, především pektin.

Angrešt odčerpává kořeny z půdy hořčík a mangan, ukládá si je v dužině, dále obsahuje draslík, zinek (působí na imunitu, vlasy, nehty) a křemík (zlepšuje vzhled pokožky).

Dužina angreštu obsahuje mnoho vitaminů skupiny A (podporuje silnou imunitu organismu), chrání všechny sliznice a posiluje buňky, pyridoxinu – vitaminu B (činnost srdce, nervů), biotin (zdravá kůže), vitamin C (silná imunita) a mnoho ovocných kyselin.

Borůvky

Borůvky obsahují rostlinné barvivo antokyan, které chrání rostlinné i lidské buňky. Kombinace  tohoto barviva se železem a vitaminem C působí příznivě na oční purpur. Zvláště důležitý je jejich léčivý účinek na oční sítnici, což je část citlivá na světlo a nutná k adaptaci na světlo a tmu. Tyto látky podporují léčení šerosleposti.

Biolátky z borůvek se velmi rychle dostávají do krve, dodávají organismu potřebnou vitalitu a energii. Z borůvek se využívají  také listy a dělá se z nich čaj. Čaj z borůvkového listí mírně snižuje hladinu cukru v krvi, pomáhá při průjmech a žaludečních potížích.

Zevně se jim mohou ošetřovat různé kožní neduhy (ekzémy, lupénka, alergické projevy).

Ostružiny

Plody ostružin překypují karoteny, které chrání citlivá semena před volnými radikály. Díky nim a vysokému obsahu vitaminu C posilují imunitní systém.

V borůvkách můžeme najít také přírodní barvivo antokyan, organické kyseliny, (jablečnou a citrónovou) a z minerálních látek také fosfor, draslík, železo. Účinné látky těchto plodů posiluj vaziva a stěny cév a působí preventivně proti procesu stárnutí a žilním chorobám.

Pití ostružinové šťávy se osvědčilo při chrapotu. V kombinaci s jahodníkem, maliníkem nebo lípo se jedná o lahodný čaj pro děti.

Broskve

Dužina broskví obsahuje velké množství hořčíku, draslíku a vápníku. Z vitaminů především beta – karoten, vitaminy skupiny B, vitamin C. při bronchitidách, kašli a astmatu mají stimulující léčebný efekt. Jsou mírně projímavé a močopudné.

Vinná réva

Slupka vinných hroznů obsahuje velké množství vlákniny, odstraňuje tedy ochablost střev, současně organismus odvodňují, zbavují jedovatých látek a vážou látky tukové. Látky nacházející se ve vinné révě urychlují průchodnost moči ledvinami, močovými cestami, vyplavují bakterie a snižují tak pravděpodobnost zánětu ledvin.

Toto ovoce také zmírňuj příznaky premenstruačního syndromu, fruktóza mírně zvedá hladinu cukru v krvi a pomáhá při únavě, nervozitě a depresích. Hrozny obsahují všechny vitaminy skupiny B kromě vitaminu B12 a jsou bohaté na kyselinu listovou a vitamin C. Z minerálních látek mají hodně manganu, draslíku hořčíku.

Budete mít zájem:  Nic není tak pomíjivé jako doporučení, co jíst

Bobule vinné révy pomáhají zvýšit peristaltiku střev.

Švestky

Co se týká vitaminů, tak tyto plody nijak nevynikají, ale znamenitý je jejich celek. Kromě vitaminu B12 a biotinu obsahuje toto ovoce veškeré vitaminy skupiny B.

Švestky patří také mezi hodnotné přírodní projímadlo a co se týká minerálních látek tak obsahují draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo. Prospívají při chorobách krevního oběhu, ledvin, jater, při dně a revmatismu.

Používají se také jako účinný prostředek při redukčních dietách, protože působí diureticky a vyplavují z organismu nadbytečné tukové látky. Švestky také prospívají kloubům, protože vyplavují močovinu, která je příčinou dny.

Brusinky

Brusinky prospívají při boji s infekcí močových cest a pomáhají předcházet vzniku zubního kazu, protože nedovolí bakteriím přilnout na zubní sklovinu a dásně a omezují tvorbu plaku.

Dopřejte si blumy: Obsahují mnoho důležitých látek a pomohou při hubnutí

Blumy jsou bohaté na vitaminy i minerální látky Modré, fialové, růžové i žluté kouličky na pultech obchodů jsou k nakousnutí. Využijte sezony blum. Zůstávají ve stínu švestek, svých známějších sester, ale vaši pozornost si určitě zaslouží. Můžete je jíst syrové nebo s nimi ozdobit letní koláče. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Češi milují švesty, zvlášť na koláčích, v knedlících nebo ve formě povidel či slivovice. Často ale zapomínáme na blumy, příbuzné švestek, jejichž použití v kuchyni je stené, ne-li větší. navíc obsahují mnoho důležitých živin, které lidské tělo potřebuje. 

Oba výše zmíněné stromy patří do jedné skupiny – jsou to slivoně, kterých na světě roste přes 430 druhů. Mezi jejich příbuzné se řadí další peckovice jako třešně a meruňky. Plody slivoní jsou si podobné, pecku uprostřed obklopuje dužina, která je pokrytá slupkou.

Ve slupkách jsou skryty mnohonásobně nenasycené mastné kyseliny, které brání pronikání bakterií do organismu a zlepšují imunitní systém

Plné zdraví

Blumy jsou bohaté na vitaminy i minerální látky. Za zmínku stojí zejména vitamin E, který je silným antioxidantem a chrání buňky před volnými radikály. Proto jsou blumy výbornou prevencí proti rakovině i předčasnému stárnutí. Dále obsahují vitaminy skupiny B, vitamin C a A, který pomáhá stimulovat imunitní systém a zbavuje organismus škodlivin.

Vitaminy skupiny B podporují tvorbu krve a látkovou výměnu, působí preventivně proti vzniku srdečních chorob, podporují činnost mozku nebo se podílejí na regeneraci a správné funkci svalů. Vitamin C posiluje imunitu, působí proti nachlazení a dalším infekčním chorobám.

Podílí se na prevenci vzniku nádorových onemocnění, podporuje zdravý vzhled pokožky, tkání a správnou funkci sliznic.

Z minerálů zde pak najdete draslík, fosfor, železo či například vápník, minerály pomáhají snižovat vysoký krevní tlak, posilují srdce a krevní oběh, mají pozitivní vliv na správnou činnost svalů, kostí, zubů, ledvin, nervové soustavy i fungování celého metabolismu.

Ve slupkách jsou skryty mnohonásobně nenasycené mastné kyseliny, které brání pronikání bakterií do organismu a zlepšují imunitní systém.

Blumy obsahují mnoho důležitých vitamínů i minerálů

Vhodné i pro hubnutí

Blumy jsou plné vody, mají jí až 80 procent. Sto gramů blum obsahuje jen 61 kalorií, takže jde o ovoce, které se výborně hodí při redukčních dietách.

Stejně jako švestky obsahují také velké množství vlákniny, která způsobí, že je člověk dříve sytý a tato sytost mu déle vydrží.Vláknina též zlepšuje peristaltiku střev a slupky působí jako kartáč, který střevo čistí od nežádoucích usazených zbytků.

Ač se o tom příliš nemluví, čistá střeva jsou velmi důležitá pro celkové zdraví člověka. Vážou na sebe tukové látky a pomáhají tak při hubnutí.

Poznáte je?

Ačkoliv druhů blum je několik desítek, běžně se prodává a pěstuje jen několik. Poznáte je?

Blumy jsou plné vody, na jeden pro připadá až 80 procent

Slívy

Mohou být zelenožluté, červenofialové či modročerné, jsou kulovité až oválné a mají šťavnatou dužinu, která lze hůř oddělit od pecky. Zatímco slupka může být trpká, dužina je sladká a chutná.

Špendlíky

Vypadají trochu jako žluté třešně. Mají malou pecku, která lze snadno oddělit, a jsou slaďoučké.

Blumy

Mají žluté, zelené i fialovo-červené kulovité plody se žlutou dužinou. Na trh se běžně dostává okolo osmi druhů.

Mirabelky

Jsou drobné kulaté plody, které mají zlatožlutou barvu a jsou velmi aromatické. Slupka je pevná, dužina sladká a jde dobře od pecky.

Ringle

Jsou kulovité plody s tužší dužinou. Mají různé barvy – například zelenou, žlutou, červenou.

Všechny plody se hodí k jídlu za syrova, lze je přidávat například do ovocných salátů. Dužina blum se při vaření nebo pečení nerozpadá, takže se skvěle hodí do koláčů, nákypů a bublanin. Samozřejmě je lze také zavařit, dělají se z nich džemy i marmelády.

Nakupte zralé ovoce

Švestky a blumy se často sklízejí předčasně, aby vydržely transport k zákazníkovi. Jenomže takto utržené plody většinou už nedozrají. I když změknou, zůstane jim trpká a nevýrazná chuť. Proto nakupujte ovoce, které je možné okamžitě konzumovat.

Důležitý je současný stav plodu – slupka musí být svěžího vzhledu a barvy, nesmí být někde poškozená. Důležitým poznávacím znamením čerstvosti plodů, zejména švestek, je stříbřité ojínění. Plody by neměly být příliš tvrdé, ty akorát zralé by se měly poddávat jemnému stisku prstem.

Vitamin C posiluje imunitu, působí proti nachlazení a dalším infekčním chorobám

Nebo si vypěstujte vlastní

Slivoně se pěstují okolo 350 metrů nad mořem, protože špatně vzdorují mrazu. Sází se na jaře, nebo na podzim. Slivoně potřebují hodně vody, zejména v období vzrůstu plodů. Stromy mohou růst dost rychle, v tom případě je nutné je přihnojovat, k čemuž se nejlépe hodí chlévská mrva. Nejlepší plody bývají u slivoní na 2 až 3letém dřevě a to zohledňujeme také při řezu.

(kor)

Mohlo by vás zajímat:

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Článek je zařazen v: ovoce , bluma , švestka

Zinzino – Xtend, 60 tablet

Zobrazit všechny související produkty

Hlavní výhody

  • Užijte si více energie
  • Zlepšete funkci svých kostí a kloubů
  • Posilte svůj imunitní systém
  • Pochází z přírodních ingrediencí
  • 45 schválených zdravotních přínosů (Evropský úřad pro bezpečnost potravin, EFSA)
  • Poskytuje komplexní program výživových faktorů potřebných pro růst a opravu tkání

EnergieVitamíny B (B1‒B12) a také řada minerálů v Xtendu, jako je měď, hořčík, jód a mangan, jsou důležité pro zdravý metabolismus poskytující energii.

Kosti a kloubyXtend obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které působí na zdraví kostí a svalů. Jsou to vitamín D, C, K a hořčík, mangan a zinek.

Imunitní systémXtend obsahuje 1,3/1,6 beta-glukany, kyselinu listovou, železo, vitamín B6 a měď, které podporují náš imunitní systém. 

Kromě vitamínů a minerálů Xtend obsahuje také karotenoidy, xanthophyly a skupinu polyfenolů z ovoce, koření a zeleniny. Abyste získali stejné množství všech těchto živin z potravin, museli byste denně sníst více než 3 000 kalorií z těch nejvýživnějších potravin.

Všechny složky přípravku Xtend vykazují více než sto zdravotních přínosů potvrzených úřadem EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin). Ty ovlivňují každou buňku, orgán a tkáň v těle. 

Xtend je ideálním doplňkem k Zinzino – BalanceOil a společně poskytují živiny potřebné pro zdraví.

Složení

Objemová činidla (beta cyklodextrin, mikrokrystalická celulóza, trikalciumfosfát), extrakt z olivových listů (Olea europea folia), hydroxid hořečnatý, řasy (Ascophyllum nodosum), 1,3/1,6 beta-glukany* (od Saccharomyces cerevisiae), extrakt z kořene kurkumy (Curcuma longa), vitamín C, extrakt z brokolice (Brassica oleracea), bisglycinát zinečnatý, vitamín E – směsi tokoferolů a tokotrienolů, extrakt z listů zeleného čaje (Camellia sinensis), extrakt z rajčat (Solanom lycopersicum), železný bisclyinát, protispékavé látky (oxid křemičitý, hořečnaté soli mastných kyselin, polyvinylpyrrolidon), extrakt z měsíčku (Tagetes erecta), kyselina listová, vitamín K2, selenát sodný, niacinamid, koenzym Q10, molybden sodný, manganistan bisglycinát, extrakt z mikrořas (Dunaliella salina) , bisglycinát měďnatý, kyselina pantothenová, vitamín B12, vitamin D3, chlorid chromitý, vitamín B6, thiamin hydrochlorid, riboflavin, vitamín K1, jod draselný, biotin

Dávkování

2‒4 tablety denně během jídla. Nepřekračujte denní dávku.

  • Dávka (4 tablety) obsahuje
  • *% referenční hodnoty, směrnice 96/8/EC. **% referenční hodnoty pro vitamín K1 i K2
  • SkladováníSkladujte na suchém místě při pokojové teplotě nebo v lednici.

UpozorněníDoplňky stravy nenahrazují vyváženou a pestrou stravu. Náhodné předávkování přípravkem obsahujícím železo je hlavní příčinou fatální otravy u dětí mladších 6 let.

Uchovávejte tento produkt mimo dosah dětí. V případě náhodného předávkování volejte ihned lékaře nebo toxikologické středisko.

Před zahájením užívání přípravku Xtend těhotnými ženami a dětmi se poraďte s lékařem.

Obsah

60 tablet

Zobrazit všechny podobné produkty

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector