Vinařská turistika kvete díky moderním technologiím

Jak si letos ozvláštnit babí léto? Nejlépe krátkými výlety za sezonou sklizní a vína. V dnešním článku vám představíme blízké vinařské oblasti,  kam se můžete vypravit na víkendovou ochutnávku toho nejlepšího z vinných sklípků.  

Vinařská turistika kvete díky moderním technologiím

Rakouské vinobraní a vinařské oblasti

Vinobraní se v němčině řekne „Weinherbst“. Jeho slavnosti v Rakousku probíhají od půlky srpna do konce listopadu.

V Rakousku se víno pěstuje podél hranic s Českem, Slovenskem a Maďarskem. Známe tu celkem čtyři hlavní vinařské regiony: Dolní Rakousko (Niederosterreich), Burgenland, Štýrsko (Steiermark) a Vídeň.

Můžete směle zavítat do kteréhokoliv městečka v tomto vinařském pásu, ale my vám přiblížíme dvě oblasti, které jsou turisticky nejzajímavější.

Říční údolí oblasti Wachau leží na kopečcích kolem Dunaje. A nejteplejší rakouskou vinařskou oblast Burgenland, která je zároveň i nejstarší a nejrozmanitější, hledejte okolo břehů velkého stepního jezera Neusiedlersee u hranic s Maďarskem.  

Vinařská turistika kvete díky moderním technologiím

Vinařská oblast Burgenland – Neziderské jezero

Má nejteplejší klima a nejdelší tradici pěstování vinné révy v Rakousku. Vyniká širokou paletou druhů vína i několika místními odrůdami, které nikde jinde nerostou.

Rozlehlé stepní jezero Neusiedlersee je lemované rákosem a domovem mnoha vodních ptáků.

Pro pěstování vinné révy vytváří speciální podmínky, díky kterým se zde produkuje více botrytických hroznů s ušlechtilou plísní šedou než kdekoliv jinde na světě.

Okolí jezera a celý kraj Burgenland protínají mnohé cyklostezky, proto si zde užijete nejen vinobraní. Zde najdete seznam slavností a vinařských akcí v roce 2020 kolem Neziderského jezera, a zde je stránka akcí pro celý vinařský region Burgenlandu.

Burgenland je jedním z center rakouského červeného vína, které se tu vyrábí na vysoké úrovni díky moderním technologiím a špičkovým vinařům. Vznikají tu charakterní červená vína, zejména frankovka vyniká minerálním aromatem. Zdejší bílá vína jsou rovněž zajímavá, jsou elegantní, často v nich najdeme pikantní tóny. Roste tu původní bílé víno Uhudler.

Vinařská turistika kvete díky moderním technologiím

Rakouské údolí Wachau a slavný ryzlink

Kousek od našich hranic začíná jedno z nejkrásnějších říčních údolí. Kolem řeky Dunaj se v Rakousku rozprostírá oblast Wachau.

Je na seznamu kulturního dědictví UNESCO díky mnoha dochovaným památkám a znakům lidské činnosti, zejména pěstování révy, ale i architekturou a zemědělstvím, a to již od prehistorických dob. Nejslavnější místní vína jsou ta bílá.

Zejména ryzlink a veltlínské zelené, osázené na 80 % ploch všech wachauských vinic. Díky speciálnímu mikroklimatu v údolí mají vína výborné podmínky pro rozvinutí svých chutí během dozrávání. Nabídka v sezoně vinobraní však není díky tomu nezajímavá, naopak.

Můžete mezi sebou porovnávat jednotlivé vinice, ty své sklizně ladí na míru charakteru vína, kterého chtějí docílit. Domluvte si individuální ochutnávku ve vinařství poblíž místa, kde budete ubytovaní, nebo se podívejte na nabídku vinných šenků, takzvaných heurigen. 

Heurig lze z němčiny přeložit jako letošní, a tak „heuriger“ přeneseně znamená nové víno. Vinotéky a sklípky otevírají pro veřejnost pouze v určitou dobu a hostí návštěvníky. Rakouské vinobraní svým decentralizovaným rozložením v čase respektuje specifika každého vinaře a jeho vinic. Že má heuriger otevřeno je většinou naznačeno jehličnatými větvičkami, kterými je ozdobený vstup. 

Zde najdete kalendář akcí vinobraní ve Wachau a zde „Heuriger kalendář“. 

Vinařská turistika kvete díky moderním technologiím

Slovenské vinařské oblasti

Na Slovensku známe 6 vinařských oblastí, ale nejstarší a největší jsou blízké kopce Malokarpatské vinné oblasti. Dále od hranic bychom mohli najít další oblasti: Nitranskou, Jihoslovenskou, Středoslovenskou a Východoslovenskou, a malý východní region slovenského Tokaje.  

Vinařská turistika kvete díky moderním technologiím

Pokud chcete ochutnat ta nejlepší slovenská vína, nemusíte cestovat až na východ. Stačí si zajet do Bratislavy, odkud se snadno dostanete na slavnosti vinobraní v okolních Karpatech.

Seznam tzv. „oberačiek“ i dalších vinařských akcí najdete zde: Kam za vínom – seznam akcí v roce 2020, Malokarpatská vinná cesta 2020 a podívejte se na kalendář oberačkových slavností, kde jsou uvedené i ty, které jsou letos zrušené.

Vinařská turistika kvete díky moderním technologiím

Slovenské vinařství se po roce 1989 nestavělo na nohy tak pohotově jako české, které se rychle dostalo do povědomí díky vznikajícím rodinným vinařstvím zejména na Moravě. Je to však již nejméně 15 let, kdy na Slovensku začala vznikat zajímavá vína. Používají se moderní postupy a najdete tu naturální i biodynamická vína.

Jsou tu dobré Alibernety, a pak další známé odrůdy jako Veltlínske zelené, Müller-Thurgau, Ryzlink vlašský, Frankovka, Svatovavřinecké a Cabernet Sauvignon. Hitem pro fajnšmekry je víno oranžové.

Dlouhým odležením na slupkách získává svoji specifickou barvu a v jeho intenzivní chuti najdete spíš byliny, koření a podzimní les než typickou jiskrnost bílých vín.

Nechte ho před vyzkoušením pořádně vydýchat.

Zajímá-li vás to nejlepší slovenské víno, navštivte Salon vín v Pezinku. Anebo pokud jste v Bratislavě, navštivte vinotéky, které se specializují na kvalitu. Například wined.eu a onemore.sk.

Určitě si přečtěte i tento seznam 20 nejoblíbenějších slovenských vín a vinařů, podle výběru bloggerů a hlasování na Instagramu.

Vinařská turistika kvete díky moderním technologiím

Slovenská Malokarpatská vinná cesta

Zavede vás všemi slavnými vinařskými městečky na západním Slovensku. Začíná v Bratislavě v Rači, pokračuje přes Svätý Jur, Pezinok a Modru a seznámíte se na ní s typickými vinařskými domy.

Budete mít zájem:  Kožní Alergie Na Kočky?

V Pezinku se můžete seznámit se stovkou nejlepších slovenských vín v národním salonu vína.

Nebo se stavte na veřejnou slavnost, „oberačku“, s alegorickými průvody a stánky s jídlem a pitím, kterou tradičně pořádá každé vinařské městečko ve vinařské oblasti. Podívejte se na kalendář oberačkových slavností.  

Vinařská turistika kvete díky moderním technologiím

Maďarsko a Slovensko – Tokaj

Vinařská oblast Tokaj se nachází v severovýchodním Maďarsku a části Jižního Slovenska. Slavné víno vzniká ve specifickém klimatu, které dává působit šedé plísni Botrytis cinereal. Ta napadá hrozny a přispívá ke vzniku cibéb. Jejich působením dostávají tokajská vína charakteristický buket a typickou chlebovinu ve vůni.  

Vinařská turistika kvete díky moderním technologiím

Slavnosti tokajského vína můžete v Maďarsku spojit s pobytem v termálních lázních, kterých je v oblasti hned několik – například jeskynní lázně Tapolca. Navštivte však hlavně město Tokaj, které je centrem oblasti, a ochutnejte typická tokajské vína, jako jsou odrůdy Furmint, žlutý muškát a Lipovina (Hárslevelű). Vinobraní se v Tokaji koná začátkem října.

Cestou se zastavte v Egeru, kde ochutnáte egerský bikavér, a nemusíte vynechávat ani Budapešť, s jejími krásnými termály.

Při cestování za vínem vám přejeme hodně jiskrných zážitků a abyste si mohli plně odpočinout, nezapomeňte na kvalitní cestovní pojištění. Vy cestujete. My se staráme.

Vinařská turistika kvete díky moderním technologiím

Zdroje:wineworld.cz,shemakesmetravel.com

Co takhle zamávat paní zimě a vydat se do tepla? Procházet se po bílých plážích, držet v rukou největší kokos na světě, potápět se u korálových útesů, kochat se západy slunce a poslouchat šumění vln?  

20. 2. 2019

V cestovním pojištění obzvlášť platí, že čím levnější je, tím více se může prodražit, když se něco stane. Položte si těchto 5 otázek a můžete si být jistí, že o vás bude dobře postaráno.  

15. 8. 2018

Bartoník | Vinařství

na internetových stránkách Bartoník – rodinné vinařství. Vinařství vychází z dlouholeté rodové tradice prezentující typické rodinné slovácké vinařství orientované zejména na produkci malosériových šarží vín při dosažení maximální kvality.

Veškerá výroba vína je realizovaná s maximální pečlivostí a poctivostí na moderních technologických provozech.

V současné době činí celková výměra obhospodařovaných ploch našich vinic cca 15 ha, 1 ha šlechtěného sadu černého bezu a jedna menší plantáž levandule lékařské. Tyto vinice se nacházejí na nejlepších polohách viničních tratí Stará hora v Moravské Nové Vsi, Kněžské v Mikulčicích, Nové vinohrady ve Tvrdonicích, Na strání a Kratiny v Lužicích.

  • Pravděpodobně vznikla spojením historických viničních tratí Přední díly a Pustý. Rozkládá se celkově na 29 ha a naše vinařství zde vlastní své vinice, ve kterých jsou zastoupeny odrůdy Rulandské šedé, Sauvignon, Aurelius, Tramín červený a Dornfelder. Vinice jsou orientovány jihovýchodním až jihozápadním směrem. Půdy jsou sprašové či hlinitopísčité, místy přerušované širokými pásy velmi úrodné hnědozemě až černozemě. Zobrazit galerii ››
  • Díky své rozloze 26,6 ha v obci Lužice se jedná o největší viniční trať. Vinice jsou orientovány jihovýchodním směrem. Půdní podloží tvoří naváté písky, kdy se ve spodní části nachází vyšší podíl štěrku. Kvůli tomuto specifickému podloží zde vznikají kouzelná a nezaměnitelná minerální vína odrůdy Ryzlink rýnský. Zobrazit galerii ››
  • Nachází se kousek od samého centra obce a je menší viniční tratí s 11 ha vinic. Vinice jsou orientovány východním až jihovýchodním směrem. Půdní složení je hlinité až hlinitopísčité. Naše vinařství zde mělo a stále má od svého prvopočátku své vinice, ve kterých pěstuje odrůdy Moravský muškát, Sauvignon, Tramín červený, Chardonnay, Hibernal, Merlot, Frankovka, Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Zobrazit galerii ››
  • Naše vinice se nachází ve svažitém terénu směrem k říčce Kyjovka mezi obcí Týnec a Moravská Nová Ves o celkové výměře 0,3 ha. Orientace vinice je jihovýchodní až jižní. Půdní podloží je velmi pestré v horní části se nachází nejprve žluté písky a poté se objevuje pás nepropustných bílých vápenců. Půdy v dolní části vinice jsou především sprašové. V této vinici pěstujeme odrůdy jako je Aurelius, Rulandské bílé, Sauvignon, Ryzlink rýnský, Chardonnay, Dornfelder, Blauburger a Dunaj. Zobrazit galerii ››
  • V jedné z nejvíce folklórem políbené vesnici nalezneme celkem 100 ha vinic. Mezi určitě kvalitnější můžeme zařadit jihovýchodně svažité Staré vinohrady. Ty jsou spolu s Novými vinohrady a Hájky v první klasifikační kategorii. Samotná viniční trať Nové vinohrady se nachází v nivní rovině. Nalezneme zde především odrůdu Zweigeltrebe díky které naše vinařství vyrábí velmi krásná růžová – rosé vína. Zobrazit galerii ››
  • Po celé škále výpravných cest do sousedního Rakouska jsme v roce 2014 přijeli s myšlenkou osázet vybrané méně úrodné či zámrzné lokality právě šlechtěným černým bezem odrůdy Haschberg. Tahle myšlenka byla realizována ihned v roce 2015, kdy v obci Lužice ve vinařské trati Kratiny byla započata výsadba prvních 250 stromů šlechtěného černého bezu odrůdy Haschberg. I přes suché roky 2017 a 2018 se nám podařilo zapěstovat sad do plného produkčního stádia a dnes již máte možnost právě z tohoto sadu ochutnat například marmeládu z plodů černého bezu anebo 100 % mošt z plodů černého bezu. V roce 2019 byl vysázen v obci Mikulčice další sad s 300 stromy šlechtěného černého bezu opět odrůdy Haschberg. V dnešní době máme vysázeno a obhospodařujeme celkově na 1 ha celkový počet kolem 550 stromů šlechtěného černého bezu. Zobrazit galerii ››
  • Na podzim v roce 2019 jsme vysadili v těsné blízkosti bezového sadu v Mikulčicích prvních 1000 sazenic Levandule lékařské. Jednak máme zájem vyrábět naše sirupy pokud možno z vlastních bylinek a současně chceme, aby se tato plantáž stala součástí našeho turistického okruhu po vinicích a sadech naší rodinné firmy. Máte úžasnou příležitost poznat tuto bylinku i v jejím přirozeném prostředí. Zobrazit galerii ››
Budete mít zájem:  Zelená Rýma U Dětí Léčba?
Vinařská turistika kvete díky moderním technologiím
Zobrazit galerii degustací ››

Naše rodinné vinařství Vám nabízí ucelenou řadu vinařských programů a degustací vín pro skupiny od 10 do 25 osob. Od jednoduchých zastavení, přes širší poznání stylu naší práce, až po hluboké ponoření do tajů vín prostřednictvím kombinovaného programu v podobě rozsáhlé degustace a osobní návštěvy vinařského muzea a sklepních uliček v doprovodu certifikovaného průvodce.

  • prohlídka výrobních prostor s odborným výkladem o samotné výrobě vína, moštů, sirupů, skladování a podávání vína
  • ochutnávka obsahuje degustaci 6 vzorků vín a dalších specialit dle výběru sklepmistra
  • cena obsahuje drobné občerstvení formou sýru, pečiva, kávy, čaje či minerální vody
  • doba trvání max. 2 hodiny
  • cena 250 Kč / osoba
  • cena obsahuje občerstvení formou obložených mís – sýrů, uzenin, pečiva, kávy, čaje, minerální vody a případně na objednání guláš
  • prohlídka výrobních prostor s odborným výkladem o samotné výrobě vína, moštů, sirupů, skladování a podávání vína
  • ochutnávka obsahuje degustaci 8 vzorků vín a dalších specialit dle výběru sklepmistra
  • zasvěcení do tajů vinohradnické a vinařské práce
  • odborný výklad k jednotlivým vínům
  • doba trvání max. 4 hodiny
  • cena 450 Kč / osoba
  • domácí jídlo, po předchozí domluvě lze zajistit: guláš, slovácké škvarky, jitrnice, domácí tlačenka, řízečky, kuřecí stehýnka, obložené mísy, ovoce, zelenina, saláty, podlužácké koláčky, pečivo, minerální voda, káva, čaj.
  • prohlídka výrobních prostor s odborným výkladem o samotné výrobě vína, moštů, sirupů, skladování a podávání vína
  • návštěva vinařského muzea a sklepních uliček v Mikulčicích s odborným výkladem
  • ochutnávka obsahující degustaci 10 vzorků vín dle výběru sklepmistra
  • ochutnávka specialit z vína, hroznů, černého bezu a domácích sirupů
  • podrobné seznámení s technologií vinařských a vinohradnických prací
  • ochutnávka zákusků vyrobených z vinného želé
  • doba trvání max. 6 hodin
  • cena 600 Kč / osoba

Vinařská turistika kvete díky moderním technologiím 4 000 Kč

Poznáváte rádi nové věci.

Chcete zažít týden letní dovolené plný zážitků, dobrého vína a hroznových či bezových specialit v teple rodinného vinařství? Ochutnali jste někdy vinné želé, vinnou kyselku, nebo domácí limonádu z květu bezu černého? A co třeba ovocné a bylinkové sirupy oceněné Českou chuťovkou? Znáte historii našich krásných sklepních uliček? Pokud Vás to oslovilo, tak během týdenního pobytu v našem rodinném penzionu a vinařství ochutnáte a zažijete nejen toto, ale spoustu dalších aktivit a zážitků.

Vinařská turistika kvete díky moderním technologiím 2 800 Kč

Poznáváte rádi nové věci.

Chcete zažít gastronomický svatomartinský víkend, plný dobrého mladého vína a hroznových specialit v teple rodinného vinařství? Ochutnali jste někdy vinné želé, vinnou kyselku, nebo domácí limonádu z květu černého bezu? Znáte historii našich krásných sklepních uliček? Zažili jste pravou slováckou atmosféru s vínem a cimbálovou muzikou? Pokud Vás to oslovilo, tak během našeho svatomartinského víkendového pobytu v našem rodinném penzionu a vinařství nejen, že ochutnáte skvělou domácí husu, ale zažijete spoustu dalších aktivit a zážitků.

3 000 Kč

Chceš zažít jedinečný pohled pravého vinaře? Chceš si vyzkoušet práci ve vinici či ve vinařství? Chceš se naučit ve vinicích poznávat odrůdy révy vinné podle ampelografických znaků každé odrůdy? Chceš umět dokázat změřit síru ve víně? Chceš si prostě na pár dní vyzkoušet naši práci spolu s našim sklepmistrem?

800 Kč

Poznáváte rádi nové věci? Chcete zažít gastronomický a enologický zážitek, plný dobrého vína, hroznových specialit v teple rodinného vinařství? Ochutnali jste někdy vinné želé, vinnou kyselku, nebo pravou domácí limonádu z květů černého bezu? Znáte historii našich krásných sklepních uliček? Zažili jste pravou slováckou atmosféru s cimbálovou muzikou? Pokud Vás to oslovilo, tak během naší degustace či letního pobytu v našem rodinném penzionu či vinařství ochutnáte a zažijete nejenom toto, ale spoustu dalších aktivit a zážitků.

300 Kč

Poznávací cyklistický výlet vinicemi a sklepními uličkami Mikulčic spojený s řízenou degustací vín, sirupů, moštů a specialit vína či hroznů v rodinné firmě Bartoník.

Pro všechny, kteří se chtějí dozvědět něco víc o vinohradnictví a vinařství na Podluží a současně mají zájem navštívit s certifikovaným průvodcem sklepní uličky a turistům neznámé viniční tratě. Součástí je také návštěva lidového muzea a vinařsko-vinohradnického muzea v Mikulčicích.

Na závěr programu budete moci ochutnat špičková vína a další speciality v příjemném prostředí moderního vinařství.

2 000 Kč

Poznáváte rádi nové věci? Chcete zažít víkend plný specialit z vína a hroznů v prostředí tradičního rodinného vinařství? Ochutnali jste někdy vinné želé, vinnou kyselku, nebo pravou belgickou pralinku plněnou vinným želé? A co třeba ovocné a bylinkové sirupy oceněné Českou chuťovkou? Pokud Vás naše nabídka oslovila, tak během gurmánského víkendu v našem rodinném penzionu a vinařství ochutnáte nejen zmíněné, ale i spoustu dalších specialit a zážitků z produkce rodinného vinařství.

Budete mít zájem:  Seznamte se s aktivními bechtěreviky

VINAŘSKÁ OBLAST MORAVA

Výjimečná a překrásná vinařská oblast Morava, perla naší vlasti, kde se rodí výjimečná vína a každý rok nás překvapuje jedinečnými nuancemi. V článku jsou v jednotlivých bodech uvedeny nejdůležitější informace, které jsou v další části rozšířeny o jemné nuance. Na mapce pak můžete shlédnout celkový pohled a rozdělení vinařské oblasti Morava.

• vynikající předpoklady pro vinifikaci bílých vín • zahrnuje 96% plochy viničních tratí v České republice (celkem přes 17 tisíc ha) • rozdělena na 4 podoblasti: Znojemská, Mikulovská, Velkopavlovická, Slovácká • zahrnuje přes 300 vinařských obcí a přes 1 100 viničních tratí • nejstarší vinohradnická oblast v České republice • počátky v době kolonizace Římany, v 12. – 13. století rozvoj díky klášterním řádům • k největšímu rozmachu na tomto území dochází v 17. století • na počátku 18. století přichází doba temna – napadení vinic révokazem, světové války, unifikace vinařství, a toto období končí až po roce 1989 • po roce 1989 přichází nová generace vinařů – nové technologie, investice, tradice • zlomem je rok 1995 – vinařský zákon

• rozvoj vinařské turistiky, návrat k tradicím, certifikace

Výjimečná vinařská oblast s jedinečnými přírodními podmínkami vtiskuje zdejším vínům svéráznost a nezaměnitelnost. Moravské vinařské podoblasti mají výborné předpoklady pro vinifikaci bílých vín se zajímavým spektrem vůní a kořenitostí, která je často doplněna svěžestí kyselinky, jež podtrhuje souhru chutí a vůní a zároveň povzbuzuje k opětovnému doušku harmonického a pro jednotlivou podoblast charakteristického vína. Co se červených vín týče, mají poněkud tvrdší chuťový projev a pro mnohé jsou obtížněji uchopitelná. Vinařská oblast Morava dnes zahrnuje přibližně 96% plochy vinic v České republice, přičemž další 4% spadají do vinařské oblasti Čechy. Vinařská oblast Morava se dělí na 4 podoblasti: Znojemská, Mikulovská, Velkopavlovická a Slovácká. Vinařská oblast dnes zahrnuje 312 vinařských obcí a 1 126 viničních tratí, které obhospodařuje takřka 19 tisíc pěstitelů. Celkem zde můžeme nalézt přes 15 tisíc ha osázených vinic, přičemž celková rozloha oblasti je přes 17 tisíc ha. Jižní Morava je dle historických reálií nejstarším vinohradnickým územím u nás. Již v dobách říše římské se zde začaly psát dějiny pěstování révy vinné. Právě jedna z legií – Legio Decima Gemina Pia Fidelis, jež právě pod Pálavou pravděpodobně počali pěstovat révu vinnou. Jakmile však odešly římské legie, vinařské umění se vytrácí a opět povstává za dob Slovanů. Právě velkomoravské hradiště v Mikulčicích, centrum Velké Moravy, bylo opět tím místem, kde se opět probouzí tradice vinařství a vinohradnictví na našem území, ačkoliv víno bylo užíváno pro liturgické účely. V raném středověku pak na tento rozvoj navazují církevní řády – řád cisterciáků na Velehradě, řád premonstrátů v klášteře Louka u Znojma. Ve 12. a 13. století, díky klášterům, dochází k rozšiřování viničních tratí na území Moravy a vinařství je na vzestupu. Během dalších staletí dochází k nevídanému rozvoji nejen viničních tratí, ale i právních předpisů a nařízení, týkajících se vína. Na tradici rozvíjenou v raném středověku navazuje panovník Karel IV., jež nejen nechává přivést sazenice révy vinné z oblasti Bourgogne, ale taktéž přivádí francouzské vinaře, jež učí místní révu vinnou pěstovat. Za zlatý věk vinařství na území Moravy můžeme proto považovat období od 14. do 16. století. Ve 14. století dochází k rozšiřování viničních ploch a následně v 16. století přicházejí Novokřtěnci, přičemž právě jejich odkaz můžeme v této době nalézt nejen ve víně, ale i v architektuře či v technologii vinifikace. Moravská vína jsou známá nejen na našem území, ale i v zahraničí. Největšího rozmachu zažívá vinařství na Moravě v 17. století, kdy je však prakticky zničeno v době třicetileté války, kdy k obnově viničních tratí dochází až na sklonku 17. a 18. století. Právě roku 1783 dochází k vydání nového viničního řádu pro celou Moravu. Následující staletí jsou pro zdejší vinohradnictví taktéž temná – odklon od vinařství v důsledku zájmu o technické plodiny, napadení vinic révokazem či světové války a tato doba končí až po roce 1989. Rok 1948 znamenal pro vinařství velký zlom. Naše vinohradnictví se mění na velkovýrobní formu. Právě tento krok popírá podstatu vinařství – tedy důraz na původ a tradice. Zlom pak nastává roku 1995, kdy dochází k uplatnění vinařského zákona, současně pak díky investicím do moderních technologií, obnově vinohradů a nástupu mladé a perspektivní generace vinařů dochází k oživení vinařství a zvýšení zájmu o naše vína.

Místní jedinečnost spočívá v nespočtu malých rodinných vinařství, která jsou příkladem pro ostatní – ctí tradice, respektují místní terroir viničních tratí a jsou nadšení pro to, co dělají. A vězte, dělají to skvěle. Svěží, aromatická vína, stejně jako plná a komplexní vína naleznete v široké paletě vín z jižní Moravy, jež pravidelně udivují renomované znalce z celého světa.

MAPA VINAŘSKÉ OBLASTI MORAVA

 Vinařská turistika kvete díky moderním technologiím

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector