Velký přehled: Potraviny obohacené vitamínem D

Velký přehled: Potraviny obohacené vitamínem D

Vitamín D je jedinečný vitamín, protože ho získáváme nejen z potravy, ale naše tělo si ho dokáže samo vyrobit při vystavení pokožky slunečnímu záření. Ovšem zjistit v čem je vitamín D není tak jednoduché jak se zdá, protože bohatých potravinových zdrojů tohoto vitamínu je velmi málo.

  • I proto téměř 50% světové populace (včetně České republiky) nemá dostatečný přístup ke slunečnímu záření a jen ve Spojených státech Amerických trpí 40% lidí nedostatkem vitamínu D (1, 2).
  • Důvodem je jednak skutečnost, že lidé tráví více času uvnitř a nechodí ven, a pak také to, že kvůli ochraně před slunečním zářením používáme silné opalovací krémy, které sice chrání před rakovinou, ale současně také brání přístupu slunečního záření k pokožce.
  • A samozřejmě je naše strava chudá na potraviny s vitamínem D, protože ryby a mořské plody, které ho obsahují nejvíc, prakticky nejíme.

Denní doporučená dávka vitamínu D činí 400 mezinárodních jednotek (IU). Toto množství bychom měli přijímat v potravě. Řada zdravotnických organizací dokonce doporučuje zvýšit denní doporučenou dávku vitamínu D až na 600 IU (3).

Jestliže navíc žijete v místech, kde nemáme dostatek slunečního záření (což platí i pro Českou republiku), měli byste se snažit zvýšit denní dávku vitamínu D z potravy až na 1000 IU (4).

Pokud vás zajímá v čem je vitamín D a jaké jsou jeho nejbohatší potravinové zdroje, zkuste těchto 9 potravin.

Losos

Losos je chutnou a oblíbenou tučnou rybou a je navíc i skvělým zdrojem vitamínu D.

V jedné porci lososa (100 gramů) najdeme zhruba 361 – 685 IU vitamínu D (5).

Bohužel většinou nevíme, zda losos, kterého jíme byl chycen ve volné přírodě nebo byl vypěstován na rybí farmě. To se může zdát jako nepodstatný detail, ale opak je pravdou.

Výsledky jedné studie naznačují, že losos chycený ve volné přírodě obsahuje 988 IU vitamínu D v jedné 100 gramové porci. To je 247% denní doporučené dávky (DDD) (6).

Některé studie dokonce zjistily, že losos chycený ve volné přírodě může obsahovat až 1 300 IU vitamínu D v jedné 100 g porci (7).

Naproti tomu losos vypěstovaný na rybí farmě, průměrně obsahuje jen 25% z tohoto množství. To znamená, že jedna 100 g porce obsahuje 250 IU vitamínu D, respektive 63% denní doporučené dávky. I tak je to hodně, ale oproti lososům z volné přírody je to mnohem méně (6).

Shrnutí: Losos chycený ve volné přírodě obsahuje zhruba 988 IU vitamínu D v jedné porci (100 g). Naproti tomu losos vypěstovaný na rybí farmě průměrně obsahuje jen250 IU vitamínu D v jedné porci.

Sleď (slaneček) je druh ryby, která je oblíbenou pochoutkou na celém světě. Podává se syrový, konzervovaný, uzený nebo ve slaném nálevu.

A navíc patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem vitamínu D.

Syrový sleď atlantský obsahuje 1 628 IU vitamínu D ve 100 g, což je čtyřnásobek denní doporučené dávky (8).

Pokud nemáte rádi syrové maso, je skvělým zdrojem vitamínu D i sleď ve slaném nálevu, který obsahuje až 680 IU vitamínu D na 100 g. To představuje 170% denní doporučené dávky.

Sleď ve slaném nálevu ale obsahuje také velké množství sodíku, kterého má většina lidí nadbytek (9).

Mezi další potraviny bohaté na vitamín D patří i sardinky. V jedné 100 g porci sardinek najdeme 272 IU vitamínu D, což je 68 denní doporučené dávky (10).

I ostatní tučné ryby jsou bohatým zdrojem vitamínu D. Například v jedné 100 g porci platýse najdeme 600 IU vitamínu D a ve stejném množství makrely pak 360 IU vitamínu D (11, 12).

Shrnutí: Sleď obsahuje 1 628 IU vitamínu D v jedné 100 g porci. Sleď ve slaném nálevu (slaneček), sardinky a další tučné ryby, jako jsou platýs nebo makrela, rovněž patří mezi bohaté zdroje vitamínu D.

Olej z tresčích jater je oblíbeným doplňkem stravy. Pokud nemáte rádi ryby, je užívání oleje z tresčích jater vhodným způsobem, jak tělu dodat živiny, které se z jiných zdrojů obtížně získávají.

Jedna kávová lžička (4,9 ml) oleje z tresčích jater obsahuje kolem 450 IU vitamínu D. Tento druh rybího oleje se používá již řadu let jako prevence nedostatku vitamínu D (13, 14).

Olej z tresčích jater je také skvělým zdrojem vitamínu A. Pouhá jedna kávová lžička tohoto oleje (4,9 ml) obsahuje 90% denní doporučené dávky vitamínu A. Je ale nutné být opatrný, protože vitamín A je ve vysokých dávkách toxický.

Raději tedy nepřekračuje maximální denní dávku oleje z tresčích jater a užívejte ho s mírou.

Olej z tresčích jater je také bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, jejichž nedostatkem trpí většina lidí.

Shrnutí: Olej z tresčích jater obsahuje 450 IU vitamínu D v jedné kávové lžičce (4,9 ml). Je také skvělým zdrojem dalších živin, jako je například vitamín A.

Řada lidí má ráda konzervovaného tuňáka, protože má lehkou a jemnou chuť a můžete ho dlouhodobě skladovat ve spíži k okamžitému použití. Navíc je tuňák v plechovce levnější než čerstvá ryba.

Konzervovaný tuňák obsahuje až 236 IU vitamínu D ve 100 g porci, což je více než polovina denní doporučené dávky.

Navíc je tuňák skvělým zdrojem niacinu (vitamínu B3) a vitamínu K (15).

Bohužel má ale konzervovaný tuňák jednu zásadní nevýhodu. Obsahuje totiž poměrně velké množství rtuti (konkrétně ve formě sloučeniny zvané metylrtuť). Jedná se o toxickou látku, která se v těle ukládá a může způsobit závažné zdravotní problémy. Bohužel je rtutí kontaminována většina druhů mořských ryb (16).

Naštěstí některé ryby jsou méně rizikové než jiné. Například tuňák žlutoploutvý obsahuje podstatně méně rtuti než tuňák bílý a jeho konzumace v množství do 170 gramů týdně je považována za bezpečnou (17).

Shrnutí: Tuňák v plechovce obsahuje až 236 IU vitamínu D na 100 g. Kupujte si raději tuňáka žlutoploutvého a nepřekračujte týdenní množství 170 g. Vyhnete se tak riziku poškození zdraví metylrtutí.

Ústřice patří mezi mořské mlže, kteří žijí ve slaných vodách. Jsou velmi chutné, obsahují málo kalorií a naopak velké množství důležitých živin.

V jedné porci (100 g) divokých ústřic najdeme 320 IU vitamínu D (80% denní doporučené dávky) a jen 68 kalorií (18).

Navíc ústřice obsahují dvou až šestinásobek denní doporučené dávky vitamínu B12, mědi a zinku, což je víc než kolik obsahují mnohé komerčně prodávané multivitamíny.

Shrnutí: Ústřice jsou bohatým zdrojem řady živin, včetně 320 IU vitamínu D v jedné 100 g porci. Navíc obsahují také vitamín B12, měď a zinek a to ve větším množství, než kolik jich najdeme v řadě komerčně prodávaných multivitamínů.

  1. Krevety patří mezi nejoblíbenější plody moře.
  2. Na rozdíl od většiny mořských plodů, jsou ústřice nejen velmi bohatým zdrojem vitamínu D, ale současně obsahují i velmi málo tuků.
  3. V jedné 100 g porci ústřic najdeme 152 IU vitamínu D, což je 38% denní doporučené dávky (19).
  4. Ústřice jsou navíc skvělým zdrojem zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin, i když jich obsahuje méně než jiné potraviny bohaté na vitamín D.
  5. Ústřice sice obsahují 152 mg cholesterolu na 100 g, což je sice hodně, ale nemusíme se toho bát, protože řada posledních studií potvrzuje, že konzumace cholesterolu nemá zásadní vliv na hladinu cholesterolu v krvi.
  6. V roce 2015 tak některé zdravotnické organizace dokonce ze svých výživových doporučení odstranily hodnotu maximálního denního příjmu cholesterolu s odkazem na to, že konzumace cholesterolu ve stravě nepředstavuje žádný významný zdravotní problém (20, 21, 22).

Shrnutí: Krevety obsahují 152 IU vitamínu D v jedné 100 g porci a současně mají i málo tuků. Obsahují sice hodně cholesterolu, ale to podle aktuálních výživových doporučení není důvod k obavám.

Pokud nemáte rádi ryby nebo plody moře nemusíte se ničeho bát. Existují totiž i další skvělé potravinové zdroje vitamínu D. 

  • Jedním z nejlepších jsou vejce, která patří mezi nejzdravější potraviny na světě.
  • Zatímco většina vaječných bílkovin se nachází v bílku, tuky, vitamíny a minerály najdeme hlavně ve žloutku. 
  • Jedno středně velké slepičí vejce, které si koupíte v krámě, obsahuje 18 – 39 IU vitamínu D, což sice není mnoho, ale je to pořád lepší než nic (7, 23).
  • navíc, pokud si koupíte vejce od slepic pěstovaných ve volné přírodě (tedy od slepic, které nejsou zavřené uvnitř slepičáren, ale běžně se pohybují venku na sluníčku), najdete v nich 3 – 4x vyšší dávky vitamínu D než v komerčně prodávaných vejcích (24).

Některé firmy dokonce kuřata krmí směsí obohacenou vitamínem D. Vejce od takových slepic pak obsahují až 6 000 IU vitamínu D v jednom žloutku (25).

Jezte tedy vejce pravidelně a snažte se kupovat je od soukromých chovatelů, kteří nechají slepice pobíhat volně venku a nechovají je ve velkochovech.

Vejce od takových slepic sice stojí více peněz, ale dodají vám také mnohem větší množství živin, než vejce koupená v supermarketu.

Shrnutí: Vejce, která si běžně koupíte v obchodě obsahují zhruba 30 IU vitamínu D na jeden žloutek. Proto je lepší kupovat vejce od soukromých chovatelů nebo vejce od slepic krmených krmivem s vysokým obsahem vitamínu D. Ta obsahují mnohem více vitamínu D než vejce ze supermarketů.

Houby jsou jediným rostlinným zdrojem vitamínu D (pokud nepočítáme rostlinné potraviny uměle obohacené o vitamín D).

Stejně jako u lidí platí, že houby si vytváří vitamín D tehdy, pokud jsou vystaveny účinkům UV záření ze Slunce (26).

Budete mít zájem:  Září bude měsícem Alzheimerovy choroby

Nicméně je zde jeden podstatný a zásadní rozdíl. Zatímco houby produkují vitamín D2, živočichové (včetně lidí) produkují vitamín D3, který mnohem více zvyšuje hladinu celkového vitamínu D v krvi než vitamín D2 (27, 28).

  1. Houby z volné přírody jsou skvělým zdrojem vitamínu D2 a v jedné porci (100 g) najdeme až 2 300 IU tohoto vitamínu (29).
  2. Naproti tomu komerčně pěstované houby často rostou ve tmě a proto obsahují jen velmi málo vitamínu D2.
  3. I zde tedy platí, že houby z volné přírody jsou nejlepší a je lepší si je nasbírat v létě v lese než si kupovat houby ze supermarketu.

Někteří komerční pěstitelé hub používají při pěstování UV (ultrafialové) záření, čímž mohou zvýšit obsah vitamínu D až na 130 – 450 IU na jednu 100 g porci. Proto se zajímejte o to, jakým způsobem byly houby vypěstovány a kupujte jen ty, o kterých víte, že pochází z volné přírody nebo byly pěstovány za přístupu UV záření (30).

Shrnutí: V houbách se za přístupu UV záření syntetizuje vitamín D2. Nejlepším zdrojem vitamínu D2 jsou houby, které vyrostly v lese ve volné přírodě. 

Jak vidíte, přírodní potravinové zdroje vitamínu D jsou velmi omezené. Pokud jste vegetariáni nebo nejíte ryby, můžete mít problém s nedostatkem tohoto vitamínu.

Proto řada potravinářských firem své výrobky obohacuje vitamínem D.

Mezi potraviny obohacené vitamínem D patří kravské mléko, sójové mléko, pomerančový džus, cereálie a ovesné vločky.

Kravské mléko

Kravské mléko je snadno dostupné ve většině zemí světa a je dobrým zdrojem řady živin, včetně vápníku, fosforu a riboflavinu (vitamín B2) (31).

V některých zemích (včetně České republiky) se do kravského mléka přidává vitamín D. Takové mléko pak obsahuje zhruba 130 IU vitamínu D (33% denní doporučené dávky) v jedné sklenici (237 ml) (32, 33).

Sójové mléko

  • Protože vitamín D se prakticky výhradně nachází pouze v potravinách živočišného původu, jsou jeho nedostatkem ohroženi zejména vegetariáni a vegani (34).
  • Proto řada výrobců obohacuje rostlinná mléka (jako je například sójové mléko) vitamínem D a dalšími živinami, které jsou pro vegany důležité.
  • Jedna sklenice (237 ml) vitamínem D obohaceného sojového mléka obsahuje 99 – 119 IU vitamínu D (30% denní doporučené dávky) (35, 36).
  • Pokud tedy nechcete užívat doplňky stravy pro vegany, pijte alespoň sojové mléko obohacené vitamínem D.

Pomerančový džus

  1. Zhruba 75% lidí trpí laktózovou intolerancí (nesnášenlivostí mléčného cukru) a další 2 – 3% pak má alergii na mléko (37, 38).

  2. Z tohoto důvodu někteří výrobci pomerančového džusu svůj výrobek obohacují o vitamín D a další živiny (například vápník) (39).

  3. V jedné sklenici (237 ml) pomerančového džusu obohaceného o vitamín D najdeme až 142 IU vitamínu D, což je 36% denní doporučené dávky (40).

Cereálie a ovesné vločky

  • Některé snídaňové cereálie a ovesné vločky jsou obohacené vitamínem D.
  • V jedné běžné porci (45 g) obohacených cereálií pak najdeme 55 – 154 IU vitamínu D, což je až 39% denní doporučené dávky (41, 42).
  • i když cereálie a ovesné vločky obohacené vitamínem D obsahují menší množství tohoto důležitého vitamínu, může být jejich konzumace vhodná, pokud se snažíte zvýšit denní přísun vitamínu D.

Shrnutí: Některé potraviny se obohacují vitamínem D.

Platí to zejména pro mléko, sójové mléko, pomerančový džus, ovesné vločky a cereálie. Tyto potraviny pak běžně obsahují 55 – 130 IU vitamínu D v jedné běžné porci.

Nejlepší způsob jak si zajistit dostatečný přísun vitamín D je trávit pravidelně čas na sluníčku. Bohužel řada lidí tuto možnost nemá, a tak musí vitamín D přijímat ve stravě nebo jako doplněk stravy.

  1. Zajistit si dostatečný přísun vitamínu D jen z potravin je obtížné, ale nikoli nemožné.
  2. V tomto článku jste se dozvěděli o potravinách, které obsahují největší množství vitamínu D.
  3. Jejich pravidelná konzumace vám tak pomůže zajistit si dostatečný přísun vitamínu D a vyhnout se jeho nedostatku, který může být nebezpečný.
  4. Na druhou stranu byste to ale zase neměli přehánět a prát do sebe všechno, co vitamín D obsahuje, protože i nadbytek tohoto vitamínu škodí a můžete se jím snadno předávkovat a způsobit si způsobit otravu.

Proč je vhodné pravidelně doplňovat vitamin D?

Velký přehled: Potraviny obohacené vitamínem D

Vitamin D slouží pro podporu imunity a pro podporu zdravých a silných kostí. Lidské tělo jej dokáže samo vyrobit, ale pouze za předpokladu, že je vystaveno dostatečnému slunečnímu svitu. Vitamin D se vytváří přímo v kůži díky působení UVB záření. V letních měsících, když slunce svítí a chodíme s odhalenou pokožkou, se nemusíme o nedostatek vitaminu D bát. Jak je to ale v období, kdy slunce nesvítí? Z jakých dalších zdrojů můžeme tento důležitý vitamin získat a proč bychom ho měli tělu doplňovat?

Proč naše tělo vitamin D potřebuje?

Jedním z mnoha benefitů vitaminu D je, že se podílí na normálním využití vápníku a fosforu v těle, které jsou nezbytné pro správný vývoj kostí a zubů zejména u malých dětí. Také si pamatujete na „oblíbený“ rybí tuk, který jsme museli jako malí polykat? Dalším prokázaným přínosem „Déčka“, je jeho příznivý vliv na podporu imunity. Díky imunitě tělo lépe odolává působením vlivů v okolí.

Kde získat vitamin D?

Zdravý a vyvážený jídelníček je základ. Bohužel seznam potravin, bohatých na vitamin D, není příliš dlouhý. Můžeme jej najít v rybím tuku, tučných rybách typu lososa, makrely nebo tuňáka, vaječných žloutcích nebo v mléce. A to se ještě nebavíme o nějakém extra vysokém množství, třeba v případě vajíček bychom jich museli zkonzumovat hned několik.

Vitamin D můžete tělu suplementovat v podobě různých doplňků stravy. Vždy pečlivě prostudujte složení výrobku a denní referenční hodnoty jednotlivých vitaminů a minerálů.

Proč zvolit GS Vápník, hořčík, zinek s vitaminem D?

Prémiový přípravek s minerály a vitamíny pro podporu imunity, pro zdravé kosti, vlasy a nehty.

Hořčík a vápník jsou v přípravku v optimálním poměru 2:1, navíc je přípravek obohacen o vitamín D, který napomáhají výrazně lepšímu vstřebávání a využití vápníku v lidském těle, a vitamín K1 pro zdravé kosti.

GS Vápník, hořčík, zinek také napomáhá normální funkci svalů a činnosti nervové soustavy. GS Vápník, hořčík, zinek PREMIUM disponuje vysokou biologickou dostupností a jeho účinky jsou prokázané klinickými studiemi.

VHZ je určen zejména pro seniory, je vhodný pro ženy v menopauze a pro ty, kteří sportují a mají fyzicky namáhavou práci.

GS Vitamin D3 + Vitamin K2

Doplněk stravy GS Vitamin D3 a Vitamin K2 nabízí optimální kombinace vitaminů D3 a K2.Viatamin D3 přispívá ke správnému využití vápníku v těle. Vitamin K2 napomáhá k udržení dobrého stavu kostí a zubů. Vitamin D3 také udržuje normální funkci imunitního systému, který nás chrání před vlivy zvenčí.

Vitamin D: Kde všude ho najdeš? Velký přehled!

Na našeho kapra zapomeň a raději si na štědrovečerní večeři připrav čerstvého lososa. Zásobu vitaminu D ale najdeš také v dalších rybách, mezi které patří třeba sleď obecný, tuňák, mečoun, sardinky, halibut a makrela. Pokud do sebe vpravíš alespoň 150-200 gramů, pokryješ plnou denní dávku tohoto zázračného vitamínu.

2. Slanina

Tohle jsi určitě nečekala, co? Máš od nás požehnání zprasit se občas křupavou slaninou. Nejen že skvěle obohatí tvůj jídelníček, ale také obsahuje vysoké množství vitaminu D. Samozřejmě, nic se nesmí přehánět a u slaniny to platí dvojnásob!

3. Vaječné žloutky

Bohužel ale jen z vajíček slepic, které žijí ve volném výběhu. Pokud si denně dopřeješ jeden či dva žloutky, o nedostatek „déčka“ se strachovat rozhodně nemusíš. Jeden žloutek totiž obsahuje přibližně 40 UI.

Přečti si také: Nejhorší diety: Na vajíčkovou nebo osmihodinovou zapomeň!

4. Houby

Ale jen ty, které rostou na přímém slunečním světle. A protože takových hub je opravdu velmi málo, jsou zajímavou alternativou žampiony pěstované pod umělým UV světlem. Vhodné jsou také lišky obecné, smrž nebo sušený houževnatec.

5. Sádlo

Další prasečinka, kterou si můžeš dopřát. Stejně jako slanina i sádlo obsahuje poměrně vysoké množství vitaminu D. Opět ale všeho s mírou – tvůj cholesterol by ti nemusel být vděčný.

6. Kozí sýr

Pokud dokážeš překousnout typickou chuť a vůni tohoto sýru, pak věz, že jeho konzumace ti dodá „déčko“ i během třeskuté zimy. V obchodě se ale zaměř zejména na kozí sýry měkčího typu.

Kozí sýr ti nevoní? Občas je bezva se překonat!

7. Mléko

A to spíše to plnotučné. Pozor ale na kvalitu! V obchodních centrech se vyhýbej nápadně levným výrobkům, které vedle mléka ani neležely. Raději si připlať za kvalitu!

8. Fortifikované potraviny

Ne, neboj, nebudeme tě mučit cizími názvy, jen prozradíme, že fortifikované potraviny označují ty potraviny, které jsou o vitamin D uměle obohaceny. Holt někdy musíme té přírodě maličko pomoct.

Máš nějaký osvědčený recept, jak do svého těla vpravit pořádnou dávku vitaminu D? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Když vás trápí oslabená imunita a není vám jedno podpora imunity

Hladina déčka v našem organismu se úzce spojuje se schopností ubránit se virové nákaze.

Odborníci v posledním období upozorňují, že dostatečná koncentrace zásobeného vitamínu D by nám mohla pomoci posílit imunitu.

Je tento vitamín vlastně vitamínem? Je potřebné ho užívat v doplňcích stravy a jak se nepředávkovat? Které potraviny obsahují nejvíce déčka a nestačí nám na jeho vytvoření pobyt na sluníčku?

O vitamínu D se mluví i jako o „slunečním vitamínu“. Je to proto, že naše potrava je schopná nám zabezpečit jen 5 až 10 % vitamínu D, hlavním zdrojem déčka by měl být dostatečný pobyt na slunci.

Potravinou přijímaný vitamín D2 se vstřebává do střeva pomocí kyselin a odtud putuje do jater. Hlavní až 90 % přísun vitamínu je však zabezpečený působením UV záření na naší kůži.

Vzniká tak vitamín D3, který je následně v krvi navázán na speciální bílkovinu a také se transportuje do jater. Aktivní forma vitamínu D vzniká až v ledvinách.

Budete mít zájem:  Oslabte moc lupénky kvalitní stravou

V dávnější minulosti odborníci účinky vitamínu D spojovali zejména se zdravím kostí a zubů. Při jeho nedostatku v dětství vznikala známá křivice (rachitida), a protože se zjistilo, že mateřské mléko a mléko všeobecně obsahují poměrně málo déčka, proto i dnes pediatři předepisují dětem vitamín D v kapkách.

Déčko ve skutečnosti není jen vitamín, ale vzhledem k jeho vlastnostem je to tzv. „prohormon“. V posledním období se stále častěji hovoří o vlivu dostatečné hladiny déčka v organismu a jeho schopnosti posílit imunitu.

Jaká je optimální hladina vitamínu D?

  • Důležité je vědět, že hladinu vitamínu D je možno určovat ve dvou různých jednotkách – mikrogramech na litr a nanomolech na litr.
  • Při mikrogramech na litr je normální rozpětí od 30 – 80 µg/l.
  • Při nanomolech je normální rozpětí od 75 do 200 nmol/l.

Někdy se stává, že lékař, který byl dlouho zvyklý na jednotky mikrogram na litr, najednou dostane výsledky z laboratoře v nanomolech.

Tak poví pacientovi s hladinou 50 nmol/l na litr, že jeho koncentrace déčka je v pořádku. To samozřejmě není pravda, naopak. Jedna věc je však norma a druhá je optimální hladina.

Lidé s poruchami imunity nebo těžkým zánětlivým onemocněními by měli mít hladinu vitamínu D v horní části normy – pro mikrogram 60 až 65 µg/l a pro jednotku nanomol okolo 160 nmol/l.

Pokud je člověk v hlubokém deficitu vitaminu D, užívání denní doporučené dávky (DDD) tohoto vitamínu mu nepostačuje. DDD jen doplní vitamín D, který v ten den ztratíte. Pokud se dlouhodobě nacházíte v nízké hladině, DDD vám déčko udrží tam, kde ho máte.

Užívání takové běžné dávky vám nezvýší hodnoty. V Ambulanci klinické výživy se předepisuje 3 000 až 5 000 IU (mezinárodních jednotek) vitaminu D denně. A o tři měsíce později se kontroluje tato hladina optimálně ve stejné laboratoři.

Tato dávka je bezpečná a funkční, může něco změnit.

Nedoporučuje se přestat užívat preventivně dávky vitaminu D ani v létě. Žijeme uzavřeni v domech a autech, a když na dva týdny vyjdeme na slunce, natíráme se opalovacími krémy. Čím více jsme opálení, tím méně déčka vytváříme.

D-vitamin není hnědý. Pigmentová vrstva na naší kůži brání průniku UV-paprsků k molekulám, z nichž má vzniknout. Proto černoch potřebuje asi šestkrát tolik času na vytvoření stejné dávky vitaminu D jako běloch.

Nikdy se nespalte, ale nebojte se opálit!

Pokud však nemáte objasněnou hladinu D-vitamínu v laboratoři, neužívejte více než 1 000 IU vitaminu D denně!

Nejdůležitější formy vitaminu D

Vitamín D2 (ergokalciferol)

Tvoří ho houby a plísně, je přítomen v mléce, játrech a živočišných tucích (rybí olej), syntetická forma se používá k obohacování potravin a rovněž se v potravě dostává do organismu. V tenkém střevě se vstřebává na rozdíl od vitamínu D3 pomaleji – a ne úplně. Tvoří jen 5 % celkového vitamínu D. 

Vitamín D3 (cholekalciferol)

Vzniká v kůži účinkem UV záření v pásmu 290-315 nm a jeho dalším zdrojem jsou potraviny živočišného původu (zejména ryby, rybí olej a vajíčka). V tenkém střevě se vstřebává rychle a kompletně. Na základě laboratorních výsledků z krve tvoří vitamín D3 až 95% z celkového množství vitaminu D. Koncentrace v séru (čili v krvi) je nejlepším ukazatelem (ne) dostatku vitaminu D.

Potravou si dokážeme zajistit jen 5 až 10 % vitaminu D. Které potraviny ho obsahují nejvíc?

V potravě je největší obsah vitamínu D v tresčích játrech (dokonce v játrech ze sledě ještě více, tu však prakticky nekonzumujeme), následují sardinky a mastné ryby jako losos a samotný sleď. V knize prof. MUDr. Miroslava Šašinky, DrSc. a doc. MUDr.

Kateřiny Furkové s názvem Sluneční vitamín se píše: „Vegani mohou vitamín D získat jen z několika potravinových zdrojů (hřiby sušené na slunci, kvasnice, kakao, kokos, datle, rostlinné tuky, oleje, cereálie uměle obohacené vitaminem D, z bylin vojtěška) – přesný obsah vitamínu D v nich však neznáme.“

U obézních pacientů, pacientů s poruchami vstřebávání živin či užívajících léky, které ovlivňují metabolismus (látkovou přeměnu) vitaminu D, se doporučuje 2- až 3krát vyšší dávka. Počáteční alespoň 6 000 – 10 000 IU za den po dobu šesti týdnů a následně udržovací terapie v dávce 3 000 – 6 000 IU za den.

Obsah vitamínu D v mléku a mléčných výrobcích

Ementál 120
Gouda 40
Máslo 40
Šlehačka 40
Parmazán 24
Hermelín 12
Tučný tvaroh 8
Bílý jogurt 3,5 % 2,4
Mléko 0,8

Obsah vitamínu D v některých potravinách

Tresčí játra 10 000
Sardinky 1 500
Olej z tresčích jater 1 360
Sleď 330
Losos 220 – 440
Makrela  120
Treska 85
Drůbež 80
Smetana 50
Máslo 35
Vejce 28
Sýr 12
Kravské mléko 0,3 – 54
Špenát 0,2

(Zdroj – Šašinka-Furková: Sluneční vitamín, pandemie nedostatku vitaminu D, vyd. Herba)

Profesorka Šustrová: „Vitamín D si kapu na kousek chleba“

O vitaminu D se povídáme s imunologickým prof. MUDr. Marií Šustrovou, PhD., z Bratislavy.

Má podle Vás slovenská populace dostatek vitaminu D?

Různé slovenské a zahraniční studie uvádějí sníženou koncentraci vitamínu D v 60 až 80%, těžký deficit je u 30% populace a v případě starších lidí je to až v 95%. Konkrétně v mé ambulanci má nedostatek vitamínu D 90% pacientů.

V čem vidíte příčinu?

Na této situaci se podílejí několik faktorů jako znečištěné ovzduší, nízký příjem potravin obsahujících vitamin D3, nedostatek slunečního záření a přehnané používání ochranných UV faktorů. Už neplatí, že 90% naší potřeby vitamínu D si vytváříme sami, a proto se substituce (doplňování) vitaminu D v potravinových doplňcích či léčivech stává nezbytností.

Podle Vás třeba doplňovat „déčko“ po celý rok nebo jen v určitých obdobích roku?

Vzhledem k našemu životnímu stylu, jsem zastánkyní celoročního doplňování D vitaminu. Často se stává, že ani po dovolené u moře, kde bylo tento rok jen málo lidí, nemá člověk dostatečnou hladinu tohoto vitamínu v těle. Uvědomme si, jak žijeme a kolik času trávíme venku.

Lidé se zjištěným deficitem „déčka“, imunologicky oslabení jedinci a senioři – ti by měli doplňovat D vitamín bez diskuse. Já svým pacientům hladinu vitamínu D dávám vyšetřovat, pracuji v imunologické ambulanci a mými pacienty jsou především lidé s Downovým syndromem, kteří mají tyto hladiny vždy sníženy.

Musím říci, že optimální hladinu D vitamínu, rozmezí 40-60 mikrogramů na litr, mají možná dva ze sta. A to někteří mí pacienti při prvním vyšetření hladiny nedosáhnou hodnotu ani deset. Proč tedy doplňovat D vitamin? Kromě mnoha jiných důvodů a účinků, které má, je to v současnosti posílení imunity.

V čem je vitamin D jiný než ostatní vitamíny?

Má řadu výjimečných vlastností, kterými se odlišuje od ostatních typických vitamínů. Proto ho někteří autoři zařazují mezi hormony. Vitamín D má stejnou chemickou podstatu (tzv. Steroidní jádro) jako kortikoidy či pohlavní hormony.

K vlastnostem, které nejsou typické pro vitamíny, patří i to, že si ho naše tělo dokáže při dostatku slunečního záření samo syntetizovat, čili vytvářet. Navíc ho řadíme i k látkám, které v jádrech buněk kontrolují „čtení“ naší genetické informace.

Od cholesterolu, který tvoří kostru vitamínu D, k jeho aktivní formě vede dlouhá cesta. Její začátek je v naší kůži. Zde dochází k jevu, tzv. fotokatalýzy, kdy se cholesterolové molekuly pod vlivem slunečního záření rozkmitají a dochází k uvolnění jedné vazby, čímž se vytvoří nová struktura.

Tak vzniká provitamin D. Pro jeho tvorbu jsou vhodné sluneční paprsky s vlnovou délkou 290-315 nanometrů (optimálně 297 nm).

Jaký D vitamin užíváte například Vy?

Osobně užívám vitamín v kapkové formě od Terezia Company. „Déčko“ je tam v olejové bázi, konkrétně v olivovém oleji. Pokud má člověk těžký deficit, může jít až na 10 tisíc IU (mezinárodních jednotek) denně. Takové dávky však nasazujte vždy až po vyšetření hladiny tohoto vitamínu z krve a po poradě s lékařem.

Vitamin D v oleji, resp. kapkách, doporučuji nakapat na kousek chleba, případně na to ještě natřít máslo jako tuk. Nebo na lžičku s olivovým olejem. Tak zajistím efektivní vstřebávání. Když si kápnete jednu-dvě kapky na lžičku, velká část se může ztratit. Lze ho nakapat i do mléka, které se člověk chystá vypít, nesmí však být odtučněné, ale naopak plnotučné. Mléko z farmy má i 6% tuku.

(Zdroj: Denník Pravda, Magazín Užitočné zdravie, 12.10.2020)

Vitamin D – potraviny, výživa a zdraví, SZÚ

Když před stovkami milionů let naši živí předchůdci opustili oceány, které byly bohaté na minerální látky, a vydali se na osluněnou souš, dala jim příroda do vínku schopnost tvořit 5 různých vitaminů ze skupiny D, které pomáhají resorbci vápníku a fosforu ve střevě. Podílejí se ale i na celé plejádě dalších metabolických funkcí v organizmu. U člověka má kůže schopnost, díky UVB záření ze slunce, tvořit vitamin D3. Jsme ale schopni využít i vitamin D2, který podobně vzniká u rostlin a nižších organizmů. Naše tělo má většinu vitaminu D z vlastní tvorby, ale zejména během měsíců s minimem slunečního svitu, je odkázán na jeho obsah v potravinách.Zdá se, že na to moderní člověk ke své škodě zapomíná. Nabízíme proto veřejnosti některé podpůrné informace, i s obsahem výsledků vlastních měření. K řešení problému nedostatku vitaminu D CZVP přispívá od roku 2008 (projekt EU EURRECA).

Informace jsou určeny k podpoře řešení nedostatku vitaminu D v populaci ČR:

 Co je vitamin D Vitamin D ve vybraných potravinách  1% populace ČR má dostatek viataminu D v zimě Doporučení EFSA 2016 (EU, EN) Studie konzumace vápníku a vitaminu D
Vitamin D z pohledu funkce a výživy Víte, že houby … Jsou české děti dostatečně zásobeny vitaminem D? Doporučení DACH 2015 (D, GE) Status vitaminu D a přívod v Evropě (2014, EN)
Vitamin D and health 2016 (UK, EN) Víte, že fortifikace… Nedostatek hořčíku snižuje využití vitaminu D Doporučení Mayo clinic 2013 (USA, EN) Měla by se začít diskutovat intervence
Nové poznatky o funkci vitaminu D (Hrdý-Novosad, 2015)  Víte, že ryby … Dietary intake of vitamin D in the Czech population Doporučení NIH 2011 (USA, EN) Okolnosti a vysvětlivky k vitaminu D
 Víte, že vejce … Doporučení pro Skandinávii 2012 (Nordic countries, EN) Nové limity pro UV ozářené houby a kvasnice
 Víte, že mléko …
 Víte, že maso …
 Víte, že droždí …
Z čeho získáváme vitamin D a jeho potřeba – infografika
Budete mít zájem:  Praktický Lékař Mimo Trvalé Bydliště?

Upozornění: obsah citovaných prací nelze korigovat ani oponovat. Za obsah proto odpovídá autor příspěvku. Odkazy příspěvků (link) se mohou časem měnit. Není v našich silách vše korigovat. Doporučujeme hledat na příbuzných web stránkách, informací je velké množství. Děkujeme za pochopení.

© CZVP Brno, SZÚ Praha, J.Ruprich

Nahoru

D-max Kids – Vitabalans Oy

Děti potřebují vitamín D pro správný růst a vývoj

Nejdůležitější úlohou vitamínu D je to, že hraje důležitou roli při vývoji kostí a zubů dětí. Spolu s vápníkem je důležitým faktorem pro růst zubů a kostí, protože vitamín D přispívá k normální absorpci vápníku a fosforu v těle.

Nedostatek tohoto vitamínu může způsobit zpomalení růstů nebo deformaci tvaru kostí v důsledku převahy chrupavek (křivice). Nedostatek vitamínu D se může také projevit zvýšenou kazivostí zubů z důvodu narušení zubní skloviny.

Vitamín D je navíc důležitý pro normální fungování imunitního systému u dětí (ale i dospělých).

Vitamín D po celý rok

Pravidelný pobyt na slunci (vystavení se UV paprskům) je hlavním zdrojem vitamínu D pro naše tělo, protože tento vitamín se vytváří působením slunečních paprsků na kůži. Od října do března však sluneční záření není v České republice dostatečně silné na to, aby vyvolalo syntézu vitamínu D v kůži.

Co se týče letního období tak pozor na to, že pokud používáme opalovací krémy s vysokým UV faktorem, tak může být tvorba vitamínu D v kůži značně omezena. Vitamín D také přijímáme z potravinových zdrojů – tento vitamín se vyskytuje v rybách, vejcích, mléce a mléčných výrobcích (obohacených o tento vitamín).

Pokud tedy Vaše dítě nejí ryby a pije malé množství mléka, není téměř možné, aby dosáhlo denního požadavku těla na vitamín D, a to především v zimní období.

Doporučuje se, aby děti od narození až do věku 17 let, konzumovaly doplňky stravy s obsahem vitamínu D během celého roku. Doplněk stravy by měl obsahovat vitamín D3 (tato forma je vhodnější než vitamín D2), neboť se jedná o formu, která se přirozeně nachází v našem těle.

  • Denní dávka 1 tableta denně obsahuje: D-max 400 IU: Vitamín D3 – 10 µg
  • Složení
  • Sladidlo (xylitol), cholekalciferol (vitamín D3), emulgátor (hořečnaté soli mastných kyselin), aroma (hruška).
  • Specifické informace

Neobsahuje sacharózu, laktózu ani lepek. Slazeno xylitolem. Hrušková příchuť.

Žvýkací tablety – tablety je možné cucat nebo žvýkat.

DÁVKOVÁNÍ

1 tableta denně. Tabletu nechte rozpustit v ústech.

Před užitím je nutné zvážit příjem vitamínu D z jiných potravinových zdrojů (např. rybí tuk, potraviny obohacené o vitamín D či jiné doplňky stravy). U malých dětí se přesvěčte, že je dítě tabletu vycumlat.

VELIKOST BALENÍ

90 tablet

Vyrobeno ve Finsku.

Doplněk stravy. Doplněk stravy nenahrazuje pestrou a vyváženou stravu a zdravý životní styl.

Gorenje NRKI5182A1

Gorenje NRKI5182A1

IonAir s DynamiCooling – cirkulace ionizovaného vzduchu prostřednictvím vnitřního ventilátoru Vzduch navíc obohacený o záporné ionty zachovává chuť a odstraňuje nepříjemné pachy, zatímco pokročilý systém ventilace vyrovnává teplotu v celém prostoru chladničky a rovnoměrně rozděluje ionizovaný vzduchu, což zajišťuje, že jakýkoli typ potraviny lze umístit na libovolné polici.

AdaptTech technologie pro úsporu energie a prodlužení čerstvosti potravin Tento šikovný systém byl navržen, aby udržoval optimální teplotu v chladničce bez ohledu na to, jak často ji otevíráte.

Při otevření chladničky se teplota náhle zvýší a potraviny jsou tak vystaveny teplotnímu šoku, v důsledku čehož se rychleji kazí. Chladnička neustále monitoruje a analyzuje způsob, jakým ji používáte.

Takto ví předpovědět, kdy otevřete ledničku a předtím, než tak učiníte, sníží teplotu o 1 nebo 2 °C, čímž udržuje stabilní teplotu a zaručí, že potraviny zůstanou čerstvé a plné živin.

NoFrost DualAdvance Intenzivní cirkulace chladného vzduchu v mrazničce snižuje hladinu vlhkosti a zabraňuje hromadění námrazy na potravinách a tvorbě ledu na stěnách mrazničky.

V chladicím prostoru poskytne optimální podmínky pro uchování potravin, což vede k optimálnímu ovládání chlazení a mrazení, přizpůsobenému jednotlivým procesům ve dvou samostatných částech spotřebiče.

• Již žádné rozmrazování mrazničky • Žádné zmražené potraviny do sebe v jednom kuse • Dokonalá kvalita zmražených potravin • Lepší přehled o obsahu • Více prostoru • Bez přechodu pachů mezi mrazicím a chladicím oddělením • Vždy čerstvé potraviny

Zásuvka CrispZone s VitaLight osvětlením a SmartHumidity pro udržování vlhkosti Jedna z největších zásuvek na ovoce a zeleninu na trhu, CrispZone, prodlužuje čerstvost vaší úrody s nízkou teplotou, automatickou regulací vlhkosti a speciálním světlem VitaLight, které udržuje přirozený proces zrání a vitamíny.

FreshZone zásuvka Zásuvka s nejnižší teplotou v chladničce, je ideální pro skladování masa, ryb, ovoce a zeleniny. Zachová čerstvost, vůni, barvu a chuť vašich potravin mnohem déle.

Funkce SuperCool pro rychlé zchlazení Funkce intenzivního chlazení sníží teplotu chladničky až na 3 °C, což je téměř o polovinu než při standardní teplotě. V kombinaci s velkým objemem chladicí části je tato teplota ideální pro prudké ochlazení potravin po velkých nákupech. Po šesti hodinách se funkce automaticky vypne a teplota v chladicí části se vrátí na původní nastavení.

  • Elektronické ovládání Ano
  • Display LED display
  • Rychlé zmrazování FastFreeze Ano
  • Police na lahve ve dveřích chladničky Police na láhve s pevným krytem
  • Paměť při výpadku energie Uchováva vaše nastavení v případě výpadku energie
  • Vnitřní osvětlení LED osvětlení ze stropu
  • Ukazatel teploty Digitální ukazatel teploty pro chladničku

Masivní nožový samouzavírací pant Masivní nožové panty umožňují skladování i těžkých předmětů na policích ve dvířkách chladničky, jakož i otevření dveří do úhlu 115°. To poskytuje lepší přehled o vnitřku chladničky, a vkládání a vyjímání jídla je pohodlnější. Když necháte dvířka chladničky pootevřené, samouzavírací pant jej z důvodu úspory energie automaticky dovře.

  1. Indikátor otevřených dveří Zvukový alarm otevřených dveří
  2. Chladící kapalina R600A
  3. Držák na láhve Láhve v chladničkách Gorenje nezabírají prostor, který by se mohl vhodným způsobem využít pro ukládání dalších předmětů ve vnitřní straně dveří chladničky nebo na skleněných policích.

Multi-variabilní skleněné police lze jednoduše výškově nastavit nebo vyjmout Tyto robustní skleněné police lze velmi jednoduše výškově nastavit, nebo vyjmout, což vám umožňuje naprostou svobodu přizpůsobení interiéru chladničky dle vašich specifickým potřeb. Tyto police z tvrzeného skla jsou vysoce odolné a bezpečně, takže unesou i větší množství potravin.

  • SpaceBox SpaceBox – velká mrazící zásuvka (38 l.)
  • Úložné prostory na sýr a máslo 1 MultiBox zásobník
  • Zakladní informace :
  • Kategorie chladícího spotřebiče pro domácnost Chladnička/mranička
  • Značka Gorenje
  • Model NRKI5182A1

Aet. nb. (artiklové číslo) 728215

  1. EAN kód 3838782029172
  2. Kategorie spotřebiče Chladnička s mrazničkou dole
  3. Konstrukce Vesatvný, integrovaný
  4. Typ ovládání Elektronický
  5. Barva výrobku Bílá
  6. Možnost upevnění dekorativních dveří Možné, ale dodatečně
  7. Příkon (W) 115 W
  8. Jištění (A) 10 A
  9. Napětí (V) 220-240
  10. Kmitočet (Hz) 50
  11. Značky shody JUS00517,CE,EAC
  12. Počet kompresorů 1
  13. Délka přívodního kabelu (cm) 205 cm
  14. Typ zástrčky Euro
  15. Celkový brutto objem spotřebiče (l) 269 l
  16. Celkový netto objem spotřebiče (l) 248 l
  17. Brutto objem chladničky (l) 183 l
  18. Brutto objem mrazničky (l) 86 l
  19. Počet hvězdiček 4
  20. Počet nezávislých chladících systémů 1
  21. Výška výrobku (mm) 1772 mm
  22. Šířka výrobku (mm) 555 mm
  23. Hloubka výrobku (mm) 545 mm
  24. Směr otevírání dveří Pravý otočný
  25. Nastavitelné nožky Ne
  26. Výška zabaleného spotřebiče 1835 mm
  27. Šířka zabaleného spotřebiče 600 mm
  28. Hloubka zabaleného spotřebiče 650 mm
  29. Minimální výška prostoru pro vestavění 1775 mm
  30. Maximální výška prostoru pro vestavění 1780 mm
  31. Minimální šířka prostoru pro vestavění 560 mm
  32. Maximální šířka prostoru pro vestavění 570 mm
  33. Hloubka prostoru pro vestavění 560 mm
  34. Netto váha (kg) 70,0 kg
  35. Typ spotřebiče Dvoudveřový
  36. Brutto váha (kg) 72,5 kg
  37. Barva / materiál pláště Bílá / Ocel
  38. Barva / materiál dveří Bílá / Ocel
  39. Vlastnosti :
  40. Barva interiéru Tónovaná světle šedá-zelená, lesklá
  41. Způsob odmrazování chladničky Automatické
  42. Způsob odmrazování mrazničky Automatické
  43. Spínač pro intenzivní ochlazování Ano
  44. Spínač pro rychlé zmrazení Ano
  45. Upozornění na otevřené dveře Ano
  46. Nastavení teploty nezávislé na vnější teplotě Ano
  47. Možnost nastavení teploty v mrazničce Ne
  48. Mraznička se systémem pro odtok vody,která vzniká odmrazováním Ano
  49. Ventilátor v chladničce Ano
  50. Způsob montáže dveří Masivní nožový pant
  51. Počet košů v mrazničce 3
  52. Mrazící prostor s dvířky /
  53. Automatický ice-maker /
  54. Držák na láhve Ano
  55. Počet polic v chladničce 4
  56. Materiál polic Skleněné
  57. Teploměr v chladícím prostoru Digitální
  58. Teploměr v mrazícím prostoru Bez
  59. Počet teplotních zón 2
  60. Teplotní stupnice min -22°C max +8°C
  61. Obsažené dodatečné příslušenství Nádoba na sýr, máslo – 1
  62. Možnost změny směru otevírání dveří Ano
  63. Informace energetické nálepky / Vlastnosti :
  64. Třída energetické účinnosti A++
  65. Spotřeba energie (kWh/d) 0,63 kWh
  66. Spotřeba energie za rok, založená na výsledcích normalizované zkoušky po dobu 24 hodin. Skutečná spotřeba energie závisí na způsobu použití a umístění spotřebiče 230 kWh/Jahr
  67. Netto objem chladničky (l) 180 l
  68. Netto objem mrazničky (l) 68 l
  69. Mrazící výkon (v kg/24 h) 8 Kg/24h
  70. Doba skladování při vypnutí (doba náběhu teploty) (v hod) 16 h
  71. Klimatická třída SN,N,ST,T
  72. Emise hluku šířeného vzduchem vyjádřené v dB(A) re 1 pW, zaokrouhlené na nejbližší celé číslo 39 dB(A) re 1 pW
  73. Beznámrazové (No Frost) provedení V části mraničky

Chybí či je nepravdivý některý důležitý parametr? Uvedené informace jsou pouze orientační, před zakoupením ve vybraném obchodě doporučujeme ověřit, že prodávaný model má klíčové vlastnosti dle vašich požadavků. I když se snažíme o maximální přesnost informací, bohužel nemůžeme zaručit jeho 100% správnost. Ceny produktů jsou uváděny včetně DPH.

Kontaktujte nás

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector