Vánoční cukroví: Perníčky bez cukru a linecké z tmavé mouky

Zdravé Vánoční cukroví-recepty

12 ❤️ TOP receptů na zdravé, ???? vánoční, fitness cukroví.

Vyzkoušej TOP oblíbené vánoční recepty, které moje ženy zbožňují. Recepty na fit cukrovíčko jsou jednoduché a rychlé.

Budu moc ráda, když budeš moje recepty na zdravé cukroví sdílet, protože si pak budou moci pochutnat i ostatní. No a zdravé inspirace není nikdy dost 🙂

???? Dnes rozdávám ukázku mé fitness KAŇKO-VZDORNÉ kuchařky zcela ZDARMA! Ukázku si zdarma vyzvedni ZDE >

První zdravý recept na fitness Vánoční cukroví:

1. Medovo – dýňové perníčky na Vánoce

Budeš potřebovat:

Vánoční cukroví: Perníčky bez cukru a linecké z tmavé moukyvánoční cukroví recepty

  • 150 g vařené dýně
  • 100 g medu
  • 1 vejce
  • 100 g másla
  • 120 g fruktózy
  • 400 g špaldové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • perníkové koření
  • citronová šťáva 1 čajová lžička
  • tuzemský rum 🙂

1) Vařenou dýni osuš a rozmačkej na pyré. Přidej vejce, medík, fruktózu a míchej v hladkou hmotu. Přidej špaldovou mouku smíchanou s jedlou sodou a perníkovým kořením. Změklé máslo zapracuj do perníkového těsta. Pokud se bude lepit, přidej mouku. Lepivost těsta záleží na konzistenci medu.

2) Těsto nech uležet do druhého dne na chladném místě. Vyválej plát těsta na tloušťku asi 0,5 mm a vykrajuj tvary dle libosti :-). Peč zhruba 12 min na 170 stupňů, nebo dokud perníčky nebudou na povrchu zlaté.

3) Hotové perníčky potírej polevou smíchanou z 20 g fruktózy, 2 lžic tuzemského rumu a citrónové šťávy. Přeji dobrou chuť, Danča 🙂

2. Celozrnné vanilkové rohlíčky:

Na vanilkové rohlíčky si sežeň:

Vánoční cukroví: Perníčky bez cukru a linecké z tmavé moukyZdravé vanilkové rohlíčky

  • 160 g celozrnné špaldové mouky, přesáté
  • 160 g hladké mouky, přesáté
  • 100 g jemného třtinového cukru nebo agávového sirupu (můžeš zkusit i med)
  • 100 g jemně mletých vlašských ořechů
  • na špičku nože mleté vanilky
  • 200 g másla
  • citronová šťáva dle potřeby
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení

Jdeme se pustit do zdravých rohlíčku:

1) Z obou druhů mouky, cukru, ořechů, vanilky a vychlazeného másla rychle vypracuj těsto. Postupně do něj přilévej citronovou šťávu (můžeš ji naředit vodou) tak, aby vzniklo spíše řidší těsto – celozrnná mouka do sebe totiž část tekutiny nasákne.

2) Hotové těsto zabal do fólie a dej přes noc odležet. Poté z něj vyválej rohlíčky a peč dozlatova cca 8 minut při 180 stupních. Po mírném vychladnutí obaluj rohlíčky ve vanilkovém cukru 🙂 A další zdravé Vánoční cukroví máš hotové.

3. Pracny ze špaldové mouky:

Na zdravé pracny si prosím sežeň:

Vánoční cukroví: Perníčky bez cukru a linecké z tmavé moukyVánoční pracny ze špaldové mouky

  • 200 g špaldové mouky jemně mleté
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 150 g másla
  • 120 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 20 g kakaa
  • 7 hřebíčků (rozdrtíme v hmoždíři)
  • 1/2 lžičky skořice

Vrhneme se na zdravé vánoční pracny:

1) Ze všech ingrediencí vytvoř těsto, které pořádně na válu zpracuj. Těsto ulož alespoň na 2 hodiny odpočinout do lednice. Samozřejmě je nejlepší nechat ho tam přes noc.

2) Z těsta odděluj kousky, které napěchuj do připravených formiček. Pro snadnější vyklopení můžeš formičky vymazat a kousky těsta ještě před plněním obalit trochou mouky. To určitě udělej, jinak těsto z formiček nevydoluješ 🙂

3) Pracny peč v předehřáté troubě na 170 C asi 12-15 minut. Po upečení pracny vyklop z formiček a skladuj jej na chladném místě.

5 chyb při ???????????? cvičení, které ŽENY ???? neustále OPAKUJÍ… Video dárek si zdarma vyzvedni ZDE >

4. Zdravé kokosové kostky – zdravé fitness vánoční cukroví:

Z uvedených množství vytvoříš 12 vánočních kostek. Kokosový olej je lepší nerozpouštět, ale pouze ho nechat při pokojové teplotě. Vše se mixuje mixérem společně, aby se kokos s tukem a medem pěkně propojil a šlo ze směsi tvarovat kostky. Po zatuhnutí v mrazáku už pěkně drží tvar.

Na kokosové kostky potřebuješ:

Vánoční cukroví: Perníčky bez cukru a linecké z tmavé moukyKokosové kostky

  • 90 g strouhaného kokosu
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • mandle
  • 80 g čokolády

Jdeme vykouzlit vánoční kokosové kostky:

1) Do mísy vložíš strouhaný kokos, kokosový olej, med, vanilkový extrakt a sůl. Vše umixuj mixérem, aby ti vznikla hladká smě. Směs vytvaruj, přenes na pečící papír a vlož na půl hoďky zatvrdnout do mrazáku.

2) V kastrůlku si rozpust čokoládu, ve které pak kostky obalíš. Jako ozdůbku můžeš použít půlku mandle. Přeji dobrou chuť, Danča 🙂

5. Zdravé Vánoční KRTINCE:

Na vánoční krtince budeš potřebovat:

Vánoční cukroví: Perníčky bez cukru a linecké z tmavé moukyVánoční krtince

  • 50 g másla
  • 130 g ovesných vloček
  • 100 g medu
  • 50 g strouhaného kokosu
  • lžíce smetany
  • 50 g čokoládové polevy

A šup na vánoční krtince:

1) Máslo na pánvi rozpusť a opraž na něm vločky. Smíchej s kokosem, medem a smetanou. Směs vlož do lednice odležet.

2) Ze směsi uplácej malé kopečky, přeskládej je na máslem vymazaný plech a nech asi hodinu zaschnout. Špičky kopečků namoč do rozpuštěné čokolády a ponech ztuhnout.

Rada:

Vršky krtinců můžeš ozdobit třeba nasekanými oříšky nebo sušenými brusinkami.

6. Makovo-sezamové kuličky:

Na vánoční kuličky potřebuješ:

Vánoční cukroví: Perníčky bez cukru a linecké z tmavé moukyVánoční kuličky

  • 100 g máku
  • 100 g sezamu
  • 3-4 lžíce agávového sirupu
  • A jdeme se vánočně koulet 🙂
  • Všechny ingredience rozmixuj najemno a rukama vytvoř kuličky.
  • Pokud nemáš výkonný robot, je lepší mák předem namlít v klasickém mlýnku na mák a použít tahini (to je již hotová sezamová pasta).
  • Rada: Kuličky můžeš ještě obalit v kokosovém cukru. Chutná to a vypadá božsky 🙂

7. Vánoční karobové cukroví:

Na karobové cukroví se sežeň:

Vánoční cukroví: Perníčky bez cukru a linecké z tmavé moukyZdravé vánoční karobové cukroví

  • 250 g hladce mleté žitné mouky
  • 1 a 1/2 velké lžíce karobu
  • 100 g medu
  • 25 g másla
  • 1 celé vejce
  • 1/2 prášku do pečiva (ideálně bio)

Pojď, jdeme na to!

1) Máslo s medem vlož do menšího hrnce a nech rozpustit – zahřej k bodu varu, odstav a ponech vychladit.

2) Mouku smíchej s karobem, práškem do pečiva a vejcem. Přidej med s máslem a vymíchej těsto – nejdříve vařečkou, potom rukama. Těsto ponech hodinu odpočinout v chladnu.

3) Na vále si těsto vyválej na plát (zhruba 3-4 mm tlustý) a vykrajuj tebou oblíbené tvary. Pokládej na plech s pečícím papírem a peč v předem vyhřáté troubě na 170 °C – bude stačit zhruba 10 – 15 minut.

Rada: můžeš jíst cukroví samotné nebo slepit domácí marmeládou 🙂

Budete mít zájem:  Jahodové listy a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré?

8. Zdravé Zázvorové sušenky:

Na vánoční zázvorky potřebuješ:

Vánoční cukroví: Perníčky bez cukru a linecké z tmavé moukyVánoční zázvorové sušenky

  • 60 g másla
  • 3-4 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 125 g pohankové mouky
  • 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátu

A šup na to 🙂

1) V kastrůlku rozpusť máslo, přidej med nebo sirup, nech vše rozpustit a dobře promíchej. Směs sundej z plotny a nech vychladnout.

2) Do mísy prosej mouku, přimíchej zázvor a prášek do pečiva. Směs promíchej, přidej vychladlé máslo s javorovým sirupem a vypracuj v hladké těsto.

3) Vyválej kuličky ve velikosti ořechu a naskládej je na plech vyložený pečícím papírem. Válečkem nebo dlaní kuličky lehce zplošti.

4) Plech vlož do předehřáté trouby na 180 °C a peč asi 15 minut. Hotové zázvorky ponech vychladnout a skladuj v chladu a suchu.

9. Zdravá vánoční linecká kolečka:

Na vánoční linecká kolečka potřebuješ:

Vánoční cukroví: Perníčky bez cukru a linecké z tmavé moukyZdravá linecká kolečka

  • 150 g celozrnné pšeničné mouky
  • 100 g hladké sójové mouky
  • 100 g sezamového oleje (může být i jiný)
  • 60 g sirupu agáve
  • citrónová kůra
  • voda (několik lžiček)
  1. Už cítím vánoční atmosféru 🙂
  2. 1) Všechny suroviny smíchej v těsto a uhnětené vlož na půl hodiny uležet do ledničky.
  3. Pro získání správné konzistence vlož těsto do mikroténového sáčku.

2) Po 30min vyndej těsto z lednice, vyválej na 5mm tlustý plát a vykrajuj tvary dle libosti. Vlož na suchý plech a peč na 160°C. Přeji dobrou chuť a krásné Vánoce, Danča :-).

Vánoční cukroví: Perníčky bez cukru a linecké z tmavé moukyNejlepší kokosky

10. Nejlepší vánoční kokosky:

Chceš mít vánoční kokosky super povedené?

Tak to musíš dodržet základní pravidla!

Jak stará vajíčka použít? Jak ošetřit nádobí? Kolik cukru použít? Na kolik stupňů sníh zahřát? Toto vše je velmi důležité!

Recept na nejlepší vánoční kokosky čti zde.

Vánoční zdravá štola

11. Vánoční tvarohová štola – zdravá forma cukroví:

Vyzkoušej tradiční vánoční recept.

Vánoční štola je druh moučníku (cukroví), který v sobě ukrývá moc dobré překvapení.

Mrkni na zdravou vánoční štolu z tvarohu.

12. Zdravá vosí hnízda:

Zdravá vosí hnízda

Jelikož jsou vánoční – vosí hnízda v naší rodině velmi oblíbená, chtěla jsem k těm běžným (super sladkým a kalorickým) vytvořit zdravější fit variantu, ale zároveň zachovat jejich úžasnou chuť.

Podle rodiny se mi to moc povedlo 🙂 Navíc přišla pochvala i od dědy… a to je co říct ❤️.

Celý recept i foto zdravých vosích hnízd máš zde.

Mrkni na další top vánoční recepty:

Ženy DNES ode mě nejvíce kupují:

Zažij také vytoužené hubnutí ZDE >

❤️ Sdílej – lajkuj – odebírej

Budu moc ráda, když provedeš nějakou akci. Je to pro mě znamení, že má moje tvorba a snaha smysl. Moc ti za to děkuji a vážím si tvé akce. Vše je samozřejmě ZDARMA ✅.

Recepty na vánoční cukroví se špaldovou moukou. Mlsejte zdravěji!

  • Věděli jste, že špalda napomáhá dobrému trávení?
  • Navíc zmírňuje či dokonce zabraňuje tolik nepříjemným migrénám.
  • Má mnoho blahodárných účinků, proto je obyčejná mouka často nahrazována právě špaldovou.
  • Pojďte si s námi připravit zdravější verze vánočního cukroví ze špaldové mouky.

Linecké cukroví ze špaldové mouky

Nejdříve začneme základním cukrovím, které o Vánocích nechybí snad v žádné domácnosti.

Vánoční linecké cukroví se špaldovou moukou vám zachutná stejně tak, jako to cukroví, jak jej všichni známe.

Budete potřebovat:

  • 100 g světlé špaldové mouky
  • 175 g celozrnné špaldové mouky
  • 120 g jemně mletých mandlí
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 200 g třtinového cukru
  • 250 g másla pokojové teploty
  • 1 žloutek
  • 1 celé vejce
  • citronová kůra

Postup přípravy:

  • Ze všeho nejdříve si z lednice vytáhněte máslo.
  • Jakmile máslo získá pokojovou teplotu, začněte s přípravou.
  • Oba typy mouky spolu s práškem do pečiva prosijte.
  • Přidejte třtinový cukr s mandlemi, které si můžete na jemno namlít nebo už hotové koupit.
  • Celou sypkou směs promíchejte i s citronovou kůrou.
  • Poté přidejte žloutek, celé vejce a máslo.
  • Suroviny smíchejte v tuhé těsto tak, aby se nelepilo a na povrchu bylo hladké.
  • Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a vložte alespoň na 3 hodiny do lednice.
  • Troubu si předehřejte na 180 stupňů.
  • Těsto si rozdělte na několik kusů, aby se vám s ním dobře pracovalo.
  • Každý kus vyválejte na 3-5 milimetrů silný plát, ze kterého vykrajujte požadované tvary.
  • Tvary skládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Pečte po dobu asi 8 minut.
  • Jakmile upečené kousky vychladnou, začněte je slepovat džemem.

Vánoční cukroví: Perníčky bez cukru a linecké z tmavé mouky zdroj foto: https://www.lecker.de

Špaldové cukroví s kokosovým krémem

Taky každý rok hledáte nějaké nové vánoční recepty?

Vyzkoušejte netradiční linecké cukroví ze špaldové mouky, jehož chuť podtrhuje kokosový krém s kakaem.

Budete potřebovat:

  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g másla
  • 80 g rýžového sirupu
  • 20 g kakaa
  • citronovou kůru

Krém:

  • 200 ml kokosového krému
  • 30 g mandlové moučky
  • 15 g kakaa
  • 2 lžíce javorového sirupu

Postup přípravy:

  • Nejdříve prosijte špaldovou mouku spolu s kakaem.
  • Poté přidejte rýžový sirup, lžičku citronové kůry a změklé máslo – nejlépe při pokojové teplotě.
  • Vytvořte tužší těsto – nehnětejte těsto moc dlouho.
  • Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň 3 hodiny odpočinout v lednici.
  • Mezitím si připravte krém.
  • Kokosový krém otevřte a vyjměte tuhou část.
  • Přidejte kakao, sirup a utřete. 
  • Posléze vmíchejte mandlovou moučku – na jemno umleté mandle.
  • Hotový krém vložte do lednice.
  • Těsto rozdělte na několik částí a z každé části vyválejte plát silný asi 3 milimetry.
  • Vykrajujte tvary, které pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Nezapomínejte na horní díl cukroví – vykrojte kolečko, aby vynikl krém (stejně jako u klasického lineckého cukroví s džemem).
  • Plech vložte do předem vyhřáté trouby a pečte při teplotě 160 stupňů asi 10 – 15 minut.
  • Upečené linecké cukroví nechte vychladnout a kousky k sobě slepte krémem.
  • Hotové cukroví skladujte v lednici.

Vánoční cukroví: Perníčky bez cukru a linecké z tmavé mouky Zdroj foto: https://thespicetrn.com

Mrkvové cukroví ze špaldové mouky

Budete potřebovat:

  • 300 g špaldové mouky
  • 200 g mrkve 
  • 250 g másla
  • 1 balíček kypřícího prášku
  • citronovou kůru
  • zázvor – asi 2 centimetry

Postup přípravy:

  • Nejdříve si připravte mrkev – očistěte ji a nastrouhejte.
  • Mezitím si z lednice vyndejte máslo.
  • Jakmile má pokojovou teplotu, smíchejte ho spolu s nastrouhanou mrkví.
  • Přisypte prosátou mouku, kypřící prášek, citronovou kůru a najemno nastrouhaný zázvor.
  • Vypracujte tuhé těsto, které vložte alespoň na jednu hodinu do lednice.
  • Jakmile je těsto odpočaté, nechte ho chvíli vytažené z lednice.
  • Posléze jej vyválejte na plát silný asi 3-5 milimetrů a vykrajujte požadované tvary sušenek.
  • Cukroví pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Plech vložte do předem předehřáté trouby a pečte asi 10 minut na 180 stupňů.
Budete mít zájem:  Léčba revmatických onemocnění – čím dříve, tím lépe

Vánoční cukroví: Perníčky bez cukru a linecké z tmavé moukyhttps://amyshealthybaking.coms

Mimochodem – toto mrkvové cukroví patří mezi nejrychlejší recepty na vánoční cukroví.

Zdravé špaldové sušenky

Při tomto cukroví využijete ne jenom mouku špaldovou, ale taky pohankovou bez lepku.

Budete potřebovat:

  • 200 g špaldové mouky
  • 100 g pohankové mouky
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 velkou mrkev
  • 1 lžičku směsi koření – badyán, skořice, hřebíček

Postup přípravy:

  • Připravte si mrkev, kterou zbavte nečistot a najemno ji nastrouhejte.
  • Poté umelte koření – pokud jste již nekoupili mletou směs.
  • Oba druhy mouky prosijte a smíchejte s cukrem a kořením.
  • Sypkou směs pořádně promíchejte.
  • Přidejte zbylé ingredience a vypracujte těsto, které vložte na jednu hodinu do lednice.
  • Jakmile je těsto hotové, vytáhněte ho z lednice a nechte ho odstát při pokojové teplotě.
  • Mezitím si předehřejte troubu na 170 stupňů a plech si vyložte pečícím papírem.
  • Těsto rozdělte na několik kousků a vyválejte plát asi 3 milimetrů silný.
  • Vykrajujte hvězdičky různých velikostí a skládejte je na plech.
  • Pečte při teplotě 170 stupňů asi 15 minut.
  • Skladujte v suchém a chladném místě.

Vánoční cukroví: Perníčky bez cukru a linecké z tmavé moukyhttps://www.theclevercarrot.com

Vánoční perníčky ze špaldové mouky

Kdo by nemiloval vánoční perníčky, proto si je připravte ve zdravější formě, kdy hlavní ingrediencí je špaldová mouka.

Budete potřebovat:

  • 380 g celozrnné špaldové mouky
  • 130 g moučkového cukru
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžičku sody
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 1 lžíce mletého koření – hřebíček, skořice, badyán, muškátový oříšek 
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 50 ml mléka

Postup přípravy:

  • Mouku, cukr, sodu a kakao prosijte.
  • Přidejte mleté koření a sypkou směs pořádně promíchejte.
  • Přidejte ostatní ingredience a vytvořte tuhé těsto, které zabalte do sáčku nebo potravinové fólie a nechte ho alespoň 3 hodiny odpočinout v lednici.
  • Předehřejte si troubu na 180 stupňů.
  • Z uleželého těsta vyválejte plát silný asi 3-5 milimetrů a vykrajujte požadované tvary pomocí vykrajovátek.
  • Tvary skládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Pečte asi 8 minut při teplotě 180 stupňů.
  • Po vychladnutí můžete perníčky ozdobit podle libosti.
  • Skladujte v tmavém a chladném prostředí.

Vánoční cukroví: Perníčky bez cukru a linecké z tmavé mouky Zdroj foto: https://countrycupboardcookies.com

Dia rozinkové hvězdičky

Hledáte nějaké opravdu zdravé vánoční cukroví?

To se vám jistě budou líbit hvězdičky z rozinek, které se řadí do kategorie Dia vánočního cukroví.

Budete potřebovat:

  • 50 g špaldové mouky
  • 160 g rozinek
  • 140 g vlašských ořechů
  • 100 ml čerstvé citronové šťávy
  • 2 lžíce medu
  • 1 bílek
  • hrst mandlí

Postup přípravy:

  • Nejdříve si připravte rozinky, které je potřeba spařit, aby dostaly potřebnou měkkost a poté je pomelte.
  • Mezitím si předehřejte troubu na 180 ℃.
  • Mouku prosijte a ořechy najemno umelte.
  • Připravené rozinky smíchejte s prosátou moukou, ořechy, medem, citronovou šťávou a vypracujte tuhé těsto, které vložte na půl hodiny do lednice.
  • Těsto rozdělte na několik částí – bude se vám s ním lépe pracovat.
  • Z každé části vyválejte plát silný asi 3-5 milimetrů.
  • Vykrajujte hvězdičky – můžete použít i jiné tvary, například srdíčka nebo kometky.
  • Vykrojené kousky skládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Potřete je bílkem a posypte troškou posekaných mandlí.
  • Pečte při teplotě 180 stupňů asi 10 minut.
  • Skladujte v suchém a tmavém místě.

Vánoční cukroví: Perníčky bez cukru a linecké z tmavé mouky Zdroj foto: https://www.kingarthurflour.com

  1. Jak se vám líbí vánoční recepty ze špaldové mouky?
  2. Našli jste si své oblíbené?
  3. Nebo dáte přednost těm starým ověřeným, jako jsou například recepty na žloutkové vánoční cukroví?

Proč je špaldová mouka tolik oblíbená?

  • Každé obilné zrno – jak pšeničné, tak špaldové – obsahuje tři základní složky, ovšem právě mouka pšeničná je těchto složek zbavena, aby se lépe zpracovávala.
  • Špaldová mouka obsahuje všechny složky, ovšem zpracování je mnohem složitější – to se často projevuje na ceně mouky. 
  • Díky tomu, že je pšeničná mouka zbavena několika částí zrna, postrádá vlákninu a více se lepí na stěny střev.
  • Oproti tomu mouka špaldová má zachovány všechny složky zrna a tak je dobrým zdrojem:
  • vlákniny,
  • bílkovin,
  • vitamínů a
  • minerálů.

Vánoční cukroví: Perníčky bez cukru a linecké z tmavé moukyZdroj: ekozivot.cz

Špaldové zrno je také lépe rozpustné ve vodě než pšenice, což tělu usnadňuje lepší strávení špaldy. 

Vzhledem k vysokému obsahu minerálů a vitamínů může pomáhat regulovat metabolismus, zvýšit krevní oběh, zlepšit imunitní systém, snížit hladinu cukru v krvi a snížit špatnou hladinu cholesterolu.

Mlsejte zdravě i o Vánocích

Vánoce jsou tradičně doba, kdy všichni hřešíme na zdravé návyky a ládujeme se cukrovím ve velkém. Jak to dopadá, víme – po Novém roce se děsíme pohledu na váhu a dáváme si bláznivá předsevzetí. Co to letos udělat jinak? Připravili jsme pro vás recepty na zdravé varianty tradičního cukroví, které můžete mlsat bez výčitek.

Nejhorší na Vánočním cukroví jsou kvanta mouky a cukru. Jen tím, že nahradíte bílý cukr přírodními sladidly – třeba javorovým sirupem – uděláte něco pro své zdraví. Místo bílé pšeničné mouky letos do cukroví přidejte celozrnnou pohankovou či špaldovou.

Pokud hledáte inspiraci, hledejte staročeské recepty. Často bývají mnohem zdravější.

Vánoční cukroví: Perníčky bez cukru a linecké z tmavé mouky

Linecké cukroví

  • 125 g másla
  • 50 g pohankové mouky
  • 2 žloutky
  • 90 g cukru
  • Lžíce vanilkové cukru (zkuste si vyrobit domácí)
  • Kůra z 1 citronu

Smíchejte všechny ingredience do hladkého těsta. Jde to snadno, tukové těsto je potřeba velmi pečlivě zpracovat. Nechte těsto přes noc odležet v lednici.

Vyválejte plát vysoký asi 3 mm a vykrajujte tvary. Linecké se samozřejmě musí slepit marmeládou, ideální jsou bio jamy s velkým podílem ovoce. Pečte asi 10 minut na 175°C.

Vánoční cukroví: Perníčky bez cukru a linecké z tmavé mouky

Kokosové raffaello

  • 200g jáhel
  • 90g másla
  • 3 lžíce medu
  • 250 g strouhaného kokosu
  • Loupané mandle

Jáhly spařte horou vodu a dejte je vařit. Jáhly rozvařte a nechte vyhladnout. Výslednou kaši smíchejte s rozpuštěným máslem, medem a zahustěte kokosem tak, aby se z hmoty daly dělat kuličky, které budou držet tvar.  Část kokosu si nechte na obalování.

Budete mít zájem:  Vysoky Krevni Tlak Lecba?

Mandly obalte v jáhlové hmotě a v kokosu. Hmota by měla vyjít odhadem na 40 kuliček.

Celozrnné perníčky

Vánoční cukroví: Perníčky bez cukru a linecké z tmavé mouky

  • 400 g celozrnné žitné mouky
  • 7 lžic třtinového cukru
  • 4 lžíce medu
  • 1 vrchovatá lžíce másla
  • 3 celá vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • Koření: skořice, badyán, kardamon, anýz, hřebíček, zázvor, vanilka (směs si můžete namíchat sami nebo koupit připravenou)
  • Kůra z 1 citronu

Opět vypracujete hladké těsto a necháte přes noc odležet. Vyválejte plát vysoký asi 0,5 cm a vykrajujte oblíbené tvary. Perníčky potřesete bílkem, budou krásně lesklé a už je nemusíte zdobit. Podobně lze navrch perníčku vtlačit oříšek a vyhnout se cukrové polevě. Perníčky pečte asi 7-10 minut na 175°C.

Vánoce ve zdravém stylu: Recepty na cukroví z mouky s přidanou výživovou hodnotou

Hlavní obsahLinecké cukroví z rýžové mouky. Foto: Extrudo Bečice

INGREDIENCE
  • 250 g změklého másla
  • kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
  • 2 vejce
  • 500 g rýžové mouky Extrudo Bečice
  • 120 g třtinového moučkového cukru
  • Na ozdobu: džem, moučkový třtinový cukr
  • Máslo utřeme se žloutky, cukrem a citronovou kůrou.
  • Přidáme mouku a zpracujeme v hladké těsto, které zabalíme do fólie a dáme alespoň na dvě hodiny do lednice.
  • Troubu předehřejeme na 160 °C.
  • Těsto poté vyválíme na pomoučněném vále.
  • Vykrájené cukroví dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme cca 10–12 minut.
  • Vychladlé cukroví slepujeme džemem a zdobíme moučkovým třtinovým cukrem.

Müsli kolečka.

Foto: Biopekárna Zemanka

INGREDIENCE
  • 83 g pšeničné mouky celozrnné
  • 153 g ovesných vloček
  • 53 g rozinek
  • 30 g slunečnicových semínek
  • 30 g loupaného sezamu
  • 2 g skořice
  • 0,5 g jemné mořské soli
  • 153 g květového medu
  • 50 g margarínu bez palmového tuku
  • 37 g kokosového oleje
  • Všechny suroviny vypracujeme v těsto, ze kterého tvarujeme hrudky.
  • Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem po dobu 12–15 minut na 180 °C, dokud nezezlátnou.
  • Po vychladnutí na plechu můžeme konzumovat.

Mrkvánky.

Foto: Zdravé stravování

INGREDIENCE
  • 300 g celozrnné pšeničné mouky
  • 500 g čekankového sirupu (bez umělých sladidel)
  • 200 g ovesných vloček
  • 200 g povoleného másla
  • 200 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 150 g strouhané mrkve
  • 1 ks vejce
  • 8 g kypřicího prášku s vinným kamenem
  • 4 g jedlé sody
  • 4 g skořice
  • 2 g soli
  • Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto. Podle chuti je možné přidat i rozinky nebo brusinky.
  • Plech vyložíme pečicím papírem. Tvoříme malé bochánky. Necháme dostatečné rozestupy.
  • Pečeme při 180 °C 12 až 15 minut. Čím větší bochánek, tím více času na pečení.
  • Když zlátnou okraje, máme hotovo. Mrkvánky necháme chladnout na plechu.

Masarykovo cukroví.

Foto: Zdravé stravování

INGREDIENCE
  • 500 g špaldové mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 350 g másla
  • 100 g žloutků
  • 300 g lískových (bez slupky) nebo pistáciových ořechů
  • 10 g kakaa
  • Ořechy namočíme do vody, aby změkly.
  • Jakmile můžeme ořech lehce překrojit nožem, scedíme.
  • Žloutky vyšleháme s cukrem a zapracujeme máslo, mouku, kakao a ořechy.
  • Vytvoříme 2 válce, které zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout v ledničce.
  • Nakrájíme na zhruba centimetrové plátky, které vyskládáme na pečicí papír a pečeme na 170 °C asi 10 minut, než cukroví zrůžoví.

Pohankové perníčky.

Foto: Bohyně kuchyně

INGREDIENCE
  • 150 g pohankové mouky
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 70 g datlového sirupu
  • skořice nebo perníkové koření
  • kakao
  • 1/2 lžičky jedlé sody nebo vinný kámen
  • nutela nebo povidla na spojení
 Na polevu
  • 100 g 85% čokolády
  • 25 g kakaového másla
  • Všechny suroviny zpracujeme v těsto a dáme přes noc do lednice odpočinout.
  • Mezi mikrotenovou fólii vložíme těsto a vyválíme na cca 3–5 mm.
  • Vykrojíme tvary a pečeme na 170 °C asi 7 minut (musíte vyzkoušet).
  • Perníčky spojíme domácí švestkovou nutelou nebo domácími povidly bez přidaného cukru.
  • Necháme je v lednici hodně vychladit a mezitím si připravíme čokoládu.
  • Rozpustíme kakaové máslo a čokoládu ve vodní lázni.
  • Studené perníčky namáčíme v polevě. Čokoláda hned tuhne. Napřed je namočíme z jedné strany, necháme ztuhnout, pak z druhé.
  • Varianta bez přidaného cukru: vynecháme čokoládu a nahradíme kakaem nebo 100% čokoládou.

Hlavní zprávy

Špaldové celozrnné linecké cukroví

Kategorie Sladké pečení a dezerty Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina Počet porcí 25 až 30 kousků cukroví Hodnocení 31 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Linecké cukroví pro všechny, kteří to letos chtějí zkusit trochu jinak. S celozrnnou špaldovou moukou a s jednoduchou náplní ze ztuhlého kokosového krému.

Dá se linecké upéct i z jinéhi druhu mouky? Úplně v pohodě! A protože jde o křehké těsto, jde to parádně i s moukou celorznnou. V receptu ukazuji použití špaldové mouky, která se pro cukroví hodí obzvlášť. Dodá totiž linckému jemnou oříškovou chuť.

Suroviny

  • 300 g celozrnné špaldové mouky
    200 g másla (na kostky)
    80 g rýžového sirupu
    20 g kakaa
    citronová kůra
  • marmeláda na slepování
  • Na kakaový krém:
    200 ml kokosového krému
    30 g mletých mandlí
    15 g kakaa
    2 lžíce javorového sirupu

Postup

1 Suroviny na těsto rozdělte na poloviny. Do dvou mís dejte všechny suroviny (kakao pouze do jedné poloviny) a postupně vypracujte pěkné soudržné těsto.

Těsto na linecké nehnětejte zbytečně dlouho. Stačí jen tolik, aby byly suroviny (a hlavně máslo) spojené. Hotová těsta zabalte do fólie a dejte odležet do lednice (stačí na hodinu, ale klidně i přes noc).

Kokosový krém dejte také vychladit přes noc do lednice.

2 Kokosový krém otevřete a lžící vyjměte ztuhlou část bez tekutiny. Dejte do vychlazené misky. Přidejte kakao, sirup a utřete na krém. Vmíchejte mleté mandle a uchovejte v chladu.

3 Odleželá těsta nechte chvíli povolit při pokojové teplotě a na pomoučeném válu je rozválejte válečkem na plát silný asi 3 až 5 mm. Z těsta vykrajujte kolečka (nebo srdíčka). Do poloviny z nich pak ještě menším vykrajovátkem udělejte dírku. Zbylé těsto spojte a zpracujte znovu.

4 Vykrojené tvary rozložte na plech s mírnými rozestupy a dejte péct do trouby rozehřáté na 160 °C. Těsto je tenké, tak je potřeba jej hlídat. Pečte dorůžova asi 10 až 15 minut.

5 Upečené linecké nechte úplně vychladnout. Potřete marmeládou nebo krémem, slepte a uschovejte do krabice vyskládané papírovými ubrousky. Linecké s krémem uchovávejte v chladu, aby se krém neroztekl.

Související

HLEDAT

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector