V sušených brusinkách je cukr. Pak ještě cukr a trochu brusinek

Plod brusnice brusinky je ceněný hlavně pro vysoký obsah vitaminu A, B a C a minerálních látek – zejména železa, draslíku, vápníku a hořčíku. Brusinka svými léčivými účinky nahrazuje u nás vzácnou léčivku – medvědici, která působí protizánětlivě, močopudně a uvolňuje křeče hladkého svalstva.

Čerstvé, konzervované či sušené plody mají bohaté využití v kuchyni. Oblíbené jsou jak k přímé spotřebě, tak i k přípravě moučníků, kompotů nebo marmelád.

Brusinkový kompot je velmi pikantní, hodí se nejen ke svíčkové, kde jej můžeme nahradit sušenými brusinkami, ale také ke zvěřině a hovězímu masu. Využít jej lze i ve studené kuchyni.

Sušené brusinky můžeme přidat k ovesným vločkám nebo müsli a jogurtu a připravit si tak chutnou snídani.

V sušených brusinkách je cukr. Pak ještě cukr a trochu brusinek

Ilustrační foto: Pixabay.com

Brusinková marmeláda
Potřebujeme 1 kg brusinek, 1 kg jablek, 800 g cukru, 1/2 citronu, skořici dle chuti. Brusinky s oloupanými a vykrájenými jablky dáme do hrnce a podusíme doměkka.

Rozvařené ovoce prolisujeme, smícháme s cukrem, skořicí, citronovou šťávou a počkáme, až se cukr v marmeládě rozpustí. Brusinkovou marmeládu ještě po částech povaříme za stálého míchání.

Marmeládu rozdělíme do sklenic, uzavřeme a necháme vychladnout. Skladujeme v chladu a temnu.

Jablečný chlebíček s brusinkami
Budeme potřebovat hrst brusinek, 2 jablka, 2 vejce, 200 g špaldové mouky, 3 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce hroznového cukru, lžíci oleje, půl prášku do pečiva, lžíci jedlé sody, lžičku kakaa, lžičku sody, špetku soli a oříšky na ozdobu. Nastrouháme jablka, přimícháme vejce, cukr, jogurt a olej. V mouce smícháme prášek do pečiva, sodu, skořici, kakao a trochu soli. Vylijeme do formy s pečicím papírem. Posypeme oříšky a brusinkami. Pečeme cca 40 minut při 180°C.

Brusinkový kompot
Na jeden 1 kg brusinek dáme maximálně 1 díl vody. Oprané brusinky zvolna vaříme asi 15 minut, aby pustily šťávu.

Pak přidáme cukr (maximálně 500 g) a za stálého míchání vaříme, až je šťáva takzvaně strupovitá (tvoří se na ní bublinky), tedy asi 8 minut. Kompot je pak velmi podobný džemu a trvanlivý, protože brusinky obsahují kyselinu benzoovou.

Kompot plníme do sklenic za horka a uzavřeme, nemusí se sterilizovat. Pokud nechceme mít kompot příliš zrosolovatělý, zalijeme brusinky 60 % cukerným roztokem ve sklenici a zavaříme.

Brusinková omáčka
Budeme potřebovat 250 g čerstvých nebo mražených brusinek, 100 ml pomerančového džusu a 100 g třtinového cukru. Ve vyšší pánvi smícháme cukr s pomerančovou šťávou a přivedeme k varu. Přidáme brusinky a vaříme 5 až 8 minut.

U mražených brusinek stačí 5 minut. Brusinky by měly být měkké, ne úplně rozvařené. Pak omáčku necháme vychladnout a zhoustnout. V ledničce vydrží až 1 týden. Do omáčky můžeme také přidat chilli koření nebo zázvor, podle chuti. Hodí se ke zvěřině či hovězímu masu.

Brusinkové mražené suflé
Připravíme si 500 g kompotovaných brusinek, 100 g cukru, 450 ml smetany na šlehání, 4 bílky, 80 g ananasu a 2 lžičky želatiny v prášku. Kompotované brusinky rozmixujeme s ananasem nakrájeným na menší kousky (můžeme použít i sterilovaný) na jemný krém. Z cukru a 3 lžic vody uvaříme hustý rozvar.

Z vychlazených bílků ušleháme tuhý sníh, postupně do něj tenkým praménkem přiléváme horký cukerný rozvar a šleháme až do vychladnutí. Želatinu zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat. Pak ji opatrně zahřejeme, až se rozpustí, a vmícháme do rozmixovaných brusinek s ananasem.

Vychlazenou smetanu vyšleháme ne úplně do tuha, opatrně ji smícháme s brusinkovou hmotou a zlehka vmícháme ušlehaný sníh. Z papíru na pečení nastříháme širší proužky. Připravíme si kulaté formičky a každou vyložíme po stranách proužkem papíru tak, abychom vytvořili vyšší okraj.

Formičky naplníme brusinkovou pěnou, vše uložíme minimálně na 6 hodin do mrazničky a necháme dobře ztuhnout. Před podáváním opatrně z formiček odstraníme papír, pěnu necháme lehce povolit a ihned podáváme.

Brusinky a jejich 14 léčivých účinků na vaše zdraví

V sušených brusinkách je cukr. Pak ještě cukr a trochu brusinek

Brusinky jsou drobné bobule červené barvy, které mají vynikají kyselou chutí a řadou kladných účinků na zdraví. Rostou na keřících s názvem brusnice brusinka (Vaccinium vitis-idaea), jejichž domovinou jsou skandinávské země v severní Evropě.

Brusinky jsou velmi blízkým příbuzným borůvek (ty rostou na keřích s názvem brusnice borůvka) a dalších brusnic, jako je například klikva (kanadská brusinka).

Brusinky řada odborníků na zdravou výživu považuje za superpotraviny, díky jejich skvělému nutričnímu profilu a zdravotním účinkům. Například pomáhají při hubnutí a prospívají i našemu srdci (1).

Tady je 14 skvělých účinků brusinek na zdraví.

Jsou plné antioxidantů

  • Z hlediska nutričního profilu jsou nejdůležitější součástí brusinek antioxidanty a další rostlinné látky.
  • Jedna 100 g porce brusinek obsahuje 139% denní doporučené dávky manganu, což je minerál, který je důležitou součástí jednoho z hlavních antioxidačních enzymů lidského organizmu – superoxid dismutázy (SOD) (2, 3, 4).
  • Stejné množství brusinek navíc obsahuje 10% a 12% denní doporučené dávky vitamínů E a C, které jsou rovněž významnými antioxidanty (2, 5, 6, 7).
  • A stejně jako ostatní druhy drobného bobulovitého ovoce, i brusinky obsahují zdraví prospěšné rostlinné látky, jako jsou antokyany nebo flavonoidy (8, 9, 10).
  • Červenou barvu mají brusinky právě díky antokyanům, které mají nejen antioxidační, ale také protizánětlivé účnky (8, 10, 11).
  • Brusinky jsou také skvělým zdrojem quercetinu, což je flavonoid se silnými antioxidačními a protizánětlivými účinky, který pomáhá snižovat krevní tlak a chrání před chorobami srdce, oběhové soustavy a dalšími nemocemi (12, 13).
  • Shrnutí: Brusinky jsou bohatým zdrojem antioxidantů, jako jsou mangan, vitamín C či vitamín E a obsahují také zdraví prospěšné rostlinné látky, jako jsou antokyany nebo quercetin.

Baktérie a další mikroorganizmy, které žijí v našem trávicím ústrojí a kterým se odborně říká střevní mikrobiom nebo poněkud nepřesněji střevní mikroflóra, zásadním způsobem ovlivňují zdraví celého organizmu. A strava, kterou jíte, má na kvalitu střevního mikrobiomu podstatný vliv (14, 15).

  1. Studie na zvířatech naznačují, že konzumace brusinek pomáhá měnit složení střevního mikrobiomu a chrání před chronickým zánětem (16).
  2. Laboratorní myši, které jedly 11 týdnů stravu s vysokým obsahem tuků a brusinek, měly ve střevech větší množstí baktérií Akkermansia muciniphila, která pomáhá udržovat zdraví střevní sliznice a zmírňuje chronický zánět (16, 17).
  3. Chronický zánět se podílí na vzniku řady onemocnění, včetně chorob oběhové soustavy a srdce, diabetu druhého typu, nealkoholické steatózy jater nebo demence (18).
  4. Zařazením brusinek do svého jídelníčku tak můžete zmírnit projevy zánětu a zlepšit zdraví trávicího traktu, i když je samozřejmě nutné provéststudie na lidech, abychom tyto účinky brusinek potvrdili.

Shrnutí: Konzumace brusinek dokáže od jisté míry změnit složení střevní mikroflóry, což pomáhá chránit před chronickým zánětem. To snižuje riziko řady závažných onemocnění.

Stejně jako ostatní druhy drobného bobulovitého ovoce i brusinky obsahují jen velmi málo kalorií a pomáhají tak při hubnutí. V jedné 100 g porci brusinek je totiž pouhých 54 kalorií (2).

Nicméně na hubnutí má vliv nejen množství kalorií, ale také další věci.

V jedné tříměsíční studii jedly laboratorní myši stravu s vysokým obsahem tuků. Jedna skupina současně užívala placebo a druhá brusinky. Myši které jedly brusinky měly po skončení studie o 21% nižší tělesnou hmotnost a podstatně menší objem tělesného tuku než myši, které jedly vysoce tučnou stravu bez brusinek (19).

Navíc myši, které jedly brusinky si svou tělesnou hmotnost a hladinu tuku držely lépe než myši, které jedly stravu s vysokým obsahem tuků a jinými druhy drobného bobulovitého ovoce (19).

Tato studie nezkoumala důvody proč brusinky pomáhají při hubnutí a působí proti obezitě, ale jednou z možných příčin je pravděpodobně změna střevní bakteriální mikroflóry tak, že se více uplatňují baktérie, které podporují hubnutí.

Jiná studie zjistila, že myši krmené brusinkami měly ve střevech menší množství baktérií rodu Firmicutes , které jsou spojovány s obezitou a vyšší tělesnou hmotností. Důvodem je pravděpodobně to, že baktérie rodu Firmicutes a dokážou lépe využívat energii z nestrávených zbytků potravy (16, 20).

Jedna laboratorní studie navíc naznačuje, že brusinky pomáhají inhibovat (potlačovat) účinky enzymu, který tělo potřebuje k trávení tuků z přijaté potravy. A pokud tuky netrávíte, dostanete do těla méně kalorií (21).

  • Pro řádné ověření vlivu konzumace brusinek na hubnutí a tělesný tuk musíme provést další studie na lidech, ve kterých je potřeba se také zaměřit na hledání optimálního množství brusinek pro co nejlepší výsledky.
  • Shrnutí: Brusinky obsahují poměrně málo kalorií a studie na zvířatech naznačuje, že jejich každodenní konzumace brání nárůstu tělesné hmotnosti a objemu tuku v těle.
  • Laboratorní studie a studie na zvířatech naznačují, že brusinky a brusinkový extrakt mohou pomáhat při regulaci hladiny glukózy v krvi (glykémie), díky tomu že obsahují hodně polyfenolů a vlákniny (22, 23, 24, 25).
  • Předběžné studie provedené na lidech (humánní studie) tato zjištění potvrzují.
  • Když zdraví muži jedli 40 gramů jogurtu oslazeného brusinkovým extraktem, měli stejnou hladinu glukózy v krvi jako když jedli jogurt bez brusinkového extraktu, a to navzdory tomu, že díky brusinkovému extraktu snědli více cukrů, než ti, co měli jen samotný jogurt (26).
  • Stejně tak, když zdravé ženy jedly 150 mg rozmačkaných brusinek (brusinkového protlaku) se 35 gramy cukrů, byla u nich maximální hladina inzulínu v krvi o 17% nižší než u žen z kontrolní skupiny, které jedly samotný cukr bez brusinek (27).
  • Řízení hladiny inzulínu v krvi a minimalizace prudkého kolísání jeho koncentrace je důležitým mechanizmem pro zachování dostatečné citlivosti buněk na inzulín, což pomáhá snižovat riziko diabetu druhého typu a obezity (28, 29).

Shrnutí: Laboratorní studie, studie na zvířatech a předběžné humánní studie naznačují, že brusinky pomáhají regulovat hladinu glukózy v krvi a zlepšují inzulínovou odpověd organizmu na konzumaci sacharidů. Důvodem je pravděpodobně skutečnost, že obsahují polyfenoly a vlákninu.

Budete mít zájem:  Alergie U Psa Kýchání?

Většina druhů drobného bobulovitého ovoce, včetně brusinek, pomáhá zlepšovat zdraví srdce. Je to pravděpodobně dáno obsahem polyfenolů a vlákniny (30).

Laboratorní studie a studie na zvířatech naznačují, že brusinky pomáhají roztahovat cévy (mají takzvané vazodilatační účinky), což zlepšuje zásobení orgánů (včetně srdce) krví, zpomaluje progresi aterosklerózy a pomáhá také snižovat koncentraci triglyceridů v krvi a brání poškození buněk oxidačním stresem (31, 32, 33).

Jedna studie na laboratorních myších, které byly tři měsíce krmeny stravou s vysokým obsahem tuků, přičemž současně 20% kalorií pocházelo z červených brusinek, zjistila, že tyto myši měly o 30% nižší koncentraci celkového cholesterolu v krvi než myši, které jedly stejnou stravu, ale bez brusinek (19).

Navíc u myší, které byly krmeny stravou obohacenou brusinkami, docházelo k podstatně menšímu ukládání tuku do jater. To naznačuje, že konzumace brusinek může do jísté míry chránit před nealkoholovou steatózou (ztučněním) jater, což je jeden z rizikových faktorů onemocnění srdce a cév (19).

Nicméně než budeme moci vydávat jakákoli konkrétní doporučení, musíme provést studie na lidech.

Shrnutí: Studie na zvířatech a v laboratoři naznačují, že brusinky zlepšují tok krve v cévách, zpomalují progresi aterosklerózy, snižují hladinu cholesterolu a triglyceridy v krvi. Nicméně na potvrzení kladných účinků brusinek na zdraví oběhového systému (srdce a cév), musíme provést studie na lidech.

Některé vlnové délky světla způsobují poškození očí volnými radikály.

Sítnice (orgán v oku, který převádí zrakové vjemy na nervové signály, které se dostávají do mozku a vytváří v něm obraz toho, co vidíme), je zvlášť citlivá na ultrafialové záření typu A (UVA) ze slunce a na modré světlo z elektronických zařízení jako jsou chytré telefony nebo počítače (34).

Laboratorní studie naznačují, že brusinkový extrakt může chránit buňky sítnice (retiny) před poškozením volnými radikály, a to jak před ultrafialovým zářením typu A (UVA), tak před modrým světlem. Tuto ochrannou funkci zajišťují rostlinné látky, které brusinky obsahují, zejména pak takzvané antokyany (35, 36).

Dříve provedené studie na zvířatech a lidech naznačují, že antokyany obsažené v drobném bobulovitém ovoci, zvyšují v krvi koncentraci látek, které chrání buňky sítnice před poškozením volnými radikály. Díky tomu tak brusinky mohou do jisté míry chránit vaše oči (37, 38).

I když musíme provést další studie, než budeme moci účinek brusinkového extraktu na zdraví očí potvrdit, již dnes odborníci dlouhodobě doporučují zlepšovat zdraví očí konzumací ovoce a zeleniny s vysokým obsahem antioxidantů, což brusinky beze zbytku splňují (39).

Shrnutí: Předběžné studie naznačují, že rostlinné látky obsažené v extraktu z brusinek chrání oči před poškozením modrým světlem a ultrafialovým zářením typu A (UVA). Nicméně musíme provést další studie na lidech, abychom to mohli potvrdit.

Ovoce, včetně brusinek, je zdrojem vlákniny, rostlinných látek a vitamínů, které mohou snižovat riziko některých druhů rakoviny (40).

Na laboratorních myších se zvýšeným rizikem vzniku nádorů střev byla provedena studie trvající 10 týdnů, kdy myši konzumovaly stravu s vysokým obsahem tuků a mrazem sušenými brusinkami. U myší, které jedly brusinky v množství odpovídajícím 10% tělesné hmotnosti dotyčné myši, byla zjištěna o 30% menší incidence nádorů než v kontrolní skupině a pokud již nádory vznikly byly o 60% menší (41).

Další laboratorní studie naznačuje, že kvašená brusinková šťáva potlačuje růst a šíření nádorových buněk u některých nádorů v dutině ústní.

Nicméně protinádorové (antikancerogenní) účinky brusinek nejsou ani zdaleka tak silné jako v případě kurkuminu (účinná látka obsažená v kurkumě).

Aby se totiž protinádorové působení brusinek vyrovnalo účinkům kurkuminu, musely bychom užívat až 30x více brusinkového extraktu než kurkuminu (42).

Alternativou je užívání doplňků stravy s brusinkami, ve kterých je koncentrace zdraví prospěšných látek obzvlášť vysoká.

Laboratorní studie naznačují, že brusinkový extrakt dokáže zabíjet nádorové buňky u leukémie (rakovina krevních buněk) a zpomaluje růst a šíření nádorových buněk u nádorů prsu, tlustého střeva a hrdla děložního (43, 44, 45).

I když jsou tyto výsledky povzbudivé, nemůžeme zatím nic doporučovat, protože výzkum není dostatečný. Musíme nejprve provést další studie.

Shrnutí: Předběžné studie na zvířatech a v laboratoři naznačují, že konzumace výtažků z brusinek s vysokým obsahem účinných látek (například práškové či tekuté extrakty), mohou zpomalit růst a šíření nádorových buněk. Tyto účinky ale ještě musíme potvrdit dalším výzkumem.

Vědci zkoumají další možné blahodárné účinky brusinek na naše zdraví, jako například:

  • Zdraví mozku: studie na laboratorních myších naznačují, že brusinky nebo výtažky z nich pomáhají zlepšovat funkce mozku, včetně paměti, a to zejména ve stresových situacích. Laboratorní studie naznačují, že antioxidanty, které drobné bobuloviny (včetně brusinek) obsahují, chrání mozkové buňky před poškozením (46, 47, 48).
  • Působí proti virům: laboratorní studie naznačují, že brusinkový extrakt s vysokým obsahem antokyanů, zpomaluje replikaci (množení) viru chřipky typu A a viru coxsackie B1, který je spojován se zvýšeným rizikem diabetu prvního typu (49, 50).
  • Zdraví zubů a dásní: několik laboratorních studií naznačuje, že brusinky obsahují rostlinné látky, které zabíjí baktérie v dutině ústní způsobující záněty dásní a tvorbu zubního plaku (51, 52, 53).
  • Ochrana ledvin: laboratorní potkani, kteří 3 týdny před „plánovaným“ poškozením ledvin pili 1 ml brusinkové šťávy, vykazovali mnohem menší příznaky poškození ledvin než potkani, kteří brusinkovou šťávu nepili. Za tímto účinkem brusinek pravděpodobně stojí antokyany, které zmírňují příznaky zánětu ledvin (54, 55).
  • Infekce močových cest: ženy, které po dobu 6 měsíců pily koncentrát tvořený směsí šťáv z brusinek a klikvy (kanadská brusinka) měly o 20% nižší riziko rekurentních (vracejících se, opakovaných) zánětů močových cest. Nicméně je nutné provést další studie, abychom tyto účinky brusinek potvrdili (56, 57).
  • Konzervace potravin: koncentrát z brusinek pomáhá zpomalovat růst plísní a také potlačuje růst baktérií, které často způsobují zkažení potravin.

Shrnutí: Předběžné studie naznačují, že brusinky zlepšují zdraví mozku, dutiny ústní, ledvin a vývodných cest močových. Navíc zabíjí některé viry a chrání potraviny před zkázou.

Brusinky mají skvělou barvu a díky jejic hořkosladké chuti se hodí do většiny jídel.

Čerstvé brusinky můžete najít v některých našich lesích, zejména na horách. Můžete si je také koupit v obchodě. Pod názvem brusinka se prodávají i další podobné plody, jako je například klikva (kanadská brusinka). Z hlediska obsahu živin a účinků na zdraví není mezi jednotlivými druhy brusinek podstatný rozdíl.

Kromě čerstvých brusinek si můžete koupit také mražené brusinky nebo brusinkové extrakty v prášku či v tekuté formě. Můžete si také koupit brusinkový džus nebo šťávu, ale tyto průmyslově vyráběné nápoje jsou často plné přidaných cukrů a jejich zdravotní výhody jsou tak minimální (naopak mohou spíše škodit).

Jak brusinky jíst?

Brusinky můžete jíst na tisíce různých způsobů.

Tady je několik tipů:

  • Přidejte si brusinkový prášek do jogurtu, proteinových šejků nebo smoothies
  • Přisypte si čerstvé brusinky do ovocného salátu (nebo si dejte hlávkový salát s brusinkami – je to delikatesa)
  • Oslaďte si brusinkovou šťávu trochou stévie a nalijte si jí na palačinky
  • Udělejte si brusinkový koláč nebo muffin
  • Přisypte si brusinkový prášek nebo čerstvé brusinky do snídaňových cereálií nebo do čaje

Brusinky můžete také použít namísto borůvek (zkuste třeba brusinkové knedlíky).

Shrnutí: I když čerstvé brusinky seženete jen velmi obtížně nemusíte zoufat. Můžete si je buď koupit v obchodě nebo si koupit mražené brusinky či brusinkový extrakt v prášku. Můžete si je přidat například od omáček, džemů, nápojů, jogurtu nebo smoothies.

Brusinky jsou jedlé malé červené plody, které rostou na drobných keřících s názvem brusince brusinka. Mají skvělý nutriční profil a obsahují látky s antioxidačnímu účinky.

I když je nutné provést další výzkum, abychom léčivé účinky brusinek na zdraví mohli potvrdit, laboratorní a zvířecí studie naznačují, že brusinky pomáhají zlepšovat zdraví střevní mikroflóry, pomáhají při hubnutí, zlepšují zdraví srdce a pomáhají regulovat hladinu glukózy v krvi.

Drobné bobulovité ovoce (včetně brusinek) je velmi zdravé a nejlepší je ho konzumovat v přírodní, průmyslově neupravené formě. Brusinkové džusy a šťávy z obchodů obsahují přidaný cukr, takže byste se jim měli vyhnout.

Ovoce a cukrovka

Ovoce obsahuje mnoho výživově cenných látek, proto by je diabetik neměl ze svého jídelníčku eliminovat, ale obezřetně konzumovat.

Jednou porcí ovoce se rozumí množství obsahující cca 10 g sacharidů, což je zhruba 100 g jablka, polovina banánu (50 g), 125 g pomeranče. Diabetici by měli vynechat sušené ovoce a ovocné džusy.

Doporučuje se ovoce konzumovat jen v přirozené podobě.

Základní součástí léčby diabetu je vždy dodržování režimových opatření, mezi něž patří dieta, pohybová aktivita, zanechání kouření a snížení tělesné hmotnosti o 5–10 % pro obézní osoby a její následné udržení. Rozeznáváme několik typů diet vhodných pro pacienty s cukrovkou. Diety se liší v množství přijímaných cukrů, tuků a bílkovin.

Typ diety vám doporučí ošetřující lékař nebo nutriční specialista. Nezapomeňte, že dodržování správné diety je základem léčby, i když jste léčeni tabletami nebo inzulinem. Mnoho druhů ovoce s nízkým glykemickým indexem je bohaté na pektin.

U diabetiků je vhodné, aby každý den zahrnuli jeden nebo dva kousky z uvedených druhů: hrušky, broskve, jablka, třešně, neslazené švestky.

Je zakázáno jíst ovoce s vysokým glykemickým indexem, zvláště pokud je onemocnění těžké. Navzdory sekundární úloze výživy v prvním (na inzulinu závislém) typu diabetu nelze potlačit dietní požadavky, aby nedocházelo ke zvýšení hodnoty cukru v krvi.

Budete mít zájem:  Těhotenské Vitamíny 1. Trimestr?

Sušené ovoce by vůbec nemělo být v jídelníčku diabetika, protože způsobuje prudké zvýšení hodnoty cukru v krvi. Pokud je obtížné zcela opustit chutné a užitečné druhy potravin, pak odborníci na výživu doporučují následující: Po dobu 6–7 hodin namočte sušené švestky, sušené hrušky či jablka ve vodě, poté slijte tekutinu a připravte si kompot s povoleným druhem sladidla.

Jablka, hrušky a švestky vařené ve vlastních šťávách při nízké teplotě bez sladidla jsou povoleny v malém množství: hodnota Gl je 30 jednotek.

Plody s nízkým glykemickým indexem:

  • jablka: Gl – 30 jednotek;
  • neslazené (červené) švestky: Gl – 25 jednotek;
  • hrušky: Gl – 34 jednotek;
  • třešně: Gl – 25 jednotek;
  • meruňky (čerstvé): Gl – 20 jednotek;
  • nektarinky: Gl – 35 jednotek.

Pozor! Diabetik by neměl konzumovat mandarinky! Tyto plody mají vysoký glykemický index.

výběr z naší tvorby

pokračování článku

Úplné vyřazení sacharidů při těhotenské cukrovce se nedoporučuje, protože sacharidy jsou zdrojem energie, navíc potraviny, které jsou zdrojem složitých sacharidů a mají vyšší obsah vlákniny, pomohou k nižším výkyvům hladiny cukru v krvi. Hladinu cukru v krvi ovlivňují všechny potraviny, které obsahují sacharidy.

Sacharidy se dělí na složité a jednoduché. Čím zralejší ovoce je, tím více obsahuje jednoduchých sacharidů. Citrusové ovoce obsahuje sacharidů obecně méně, stejně tak i borůvky, maliny, ostružiny. Naopak nejvíce sacharidů obsahuje cukrový meloun, broskev a hroznové víno.

Nezapomínejte, že ani povoleného ovoce není vhodné sníst najednou mnoho.

Banány nejsou u cukrovky striktně zakázány, ale řadí se do kategorie „méně vhodné ovoce“. Zelené banány určitě nikdo jíst nebude, ale diabetik by se měl vyhnout banánům přezrálým, které obsahují jednoduché sacharidy. A měl by sacharidy a energii z banánu vždy započítat do své diety.

Jeden středně velký zralý banán obsahuje přibližně 25 g sacharidů. V rámci pestrosti stravy se doporučují 1–2 banány týdně, ideálně rozdělené na dvě poloviny, například jako součást svačiny a dezert po hlavním jídle.

A pokud je doplníte přírodním jogurtem, který trávení banánu trochu zpomalí, bude to ještě lepší.

výběr z naší tvorby

pokračování článku

Šťavnatý ananas při cukrovce druhého typu může nahradit občerstvení nebo se stát součástí zdravého salátu. Tento druh ovoce lze u cukrovky konzumovat v podstatě bez omezení. Díky aktivním složkám, které tvoří toto tropické ovoce, si můžete zlepšit metabolismus, a dokonce trochu zhubnout.

Novější studie ukazují, že třešně mají velký vliv na léčbu cukrovky, a to díky antokyanům, barvivům, která v laboratorních testech dokázala zvýšit produkci inzulinu o padesát procent. Američtí odborníci tvrdí, že třešně mohou pomoci u obou typů diabetu, tedy u cukrovky na inzulinu závislé i na inzulinu nezávislé.

Stav nemocných se po pravidelné konzumaci třešní výrazně zlepšuje. Ve třešních obsažené antokyany mají navíc další příznivé účinky. Stejně jako jiná rostlinná barviva jsou svojí povahou antioxidanty, které vykazují celou řadu blahodárných účinků na lidské tělo – chrání cévy a srdce před poškozením, ale také buňky lidského těla před rakovinným bujením.

Ale i zde platí pravidlo všeho s mírou, tedy přiměřeně.

výběr z naší tvorby

pokračování článku

Med má glykemický index 55, zatímco cukr 65. Uvádí se, že hladina cukru v krvi zůstává po požití medu nižší, než je tomu u cukru. Při dlouhodobějším užívání medu docházelo u zkoumané skupiny diabetiků druhého typu k poklesu tělesné hmotnosti a cholesterolu.

Med je jednoznačně lepší varianta – pro zdravé lidi, ale i diabetiky – než bílý rafinovaný cukr. Je to dáno i tím, že med má prokazatelně silné antibakteriální, antioxidační a antimikrobiální účinky. Výzkumy dokonce ukázaly, že pomáhá snižovat cukr v krvi a naopak zvyšovat inzulin.

Navíc je přírodní a méně průmyslově zpracovávaný, než je tomu u cukru.

Lidé s diabetem by měli med do svého jídelníčku zahrnout postupně, nejdříve je potřeba zjistit, jak právě vaše tělo na med reaguje. I když je med zdravý, je třeba pamatovat na to, že se stále jedná o sladidlo, proto si ho dopřávejte v malém množství.

Ořechy jsou vedeny u diabetiků jako vhodné potraviny, a to v přírodním stavu. Patří sem: dýňová, sezamová a slunečnicová semínka, stromové ořechy (mandle, pekanové, vlašské, lískové, para). Ale má to jedno velké „ALE“ – pozor na jejich vysokou energetickou hodnotu.

  • Kokos, solené a pražené ořechy jsou pro diabety zcela nevhodné.
  • výběr z naší tvorby
  • pokračování článku

Vhodně zvolená dieta je nutná jak v akutních stavech, tak u léčby chronických onemocnění. Veškeré ovoce (vyjma citronů) je potřeba započítat do denního příjmu sacharidů.

MÉNĚ VHODNÉ OVOCE

Mezi méně vhodné ovoce patří: banány, hroznové víno, ryngle, švestky, hrušky, cukrový meloun.

NEVHODNÉ OVOCE

Zcela nevhodné jsou: datle, fíky, kandované ovoce, sušené ovoce, sladké kompoty, džemy, marmelády.

Autor: © Mgr. Světluše VinšováFoto: © Calot

TANČÍCÍ BRUSINKY

Téma

Tančící brusinky se pomalu stávají hitem – především díky jednoduché přípravě, dokonale vyvážené kombinaci chutí a vizuálnímu efektu. Jemné perlení sektu totiž karmínově červené bobulky rozpohybuje tak, že v nápoji doslova tančí.

Přípravu zvládne opravdu každý. Nejprve doporučujeme propláchnout sušené plody vlažnou vodou, aby se zbavily mastného povlaku.

Ten sice zabraňuje jejich slepení, ale mohl by ulpět na povrchu skleničky a pokazit tak výsledný vizuální efekt.

Poté nalijte do sklenice typu flétna sekt a postupně do něj vhazujte brusinky, aby vám tolik nepěnil. Na závěr se můžete kochat krásným tanečním představením výsledného drinku.

Zdroj: Brusinky

Brusinky se dají koupit v různém stavu, a to buď čerstvé, kandované, zavařené, nebo sušené.

Zdroj: Brusinky

Sušení je tradiční způsob konzervování ovoce. Brusinky, které byly vysušeny přírodní cestou nebo za použití stroje (sušičky) mají výrazně vyšší trvanlivost, což využijeme především v zimních měsících. Vždy je lepší koupit sušené ovoce nesířené, neslazené, či jinak chemicky upravované. Sušené plody ovoce se s oblibou přidávají do obilninových směsí k snídani.

Zdroj: Brusinky

Ingredience: 1 kg brusinek, 450 g cukru krupice, 10 ks hřebíčku, 2 celé skořice

Postup: Umyté brusinky dáme do mísy, zasypeme cukrem a promícháme. Mísu uložíme na 24 hodin do chladna.

Druhý den přesypeme brusinky do hrnce, přidáme hřebíček, celou skořici a přidáme 2 dcl převařené vody.

Brusinky přibližně 20 minut zvolna prohříváme na plotně, ale NEVAŘÍME!!! Teplé brusinky plníme do malých skleniček, zavíčkujeme, dáme do zavařovacího hrnce a sterilujeme na 90°C 20 až 25 minut.

Zdroj: Zavařování brusinek

Ingredience: 2 l přebraných brusinek, 500 g cukru, půl strouhaná citronová kůra z jednoho citrónu, jedna lžička mleté skořice, 1/4 l vody

Postup: Cukr svaříme s vodou a sebereme pěnu. Poté do roztoku vložíme oprané a okapané brusinky, necháme přejít varem, brusinky scedíme a vložíme do vymytých a suchých sklenic.

Do cukerného roztoku přidáme nastrouhanou citronovou kůru, lžičku skořice a znovu povaříme. Horký roztok vlijeme na brusinky, sklenice dobře uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Ukládáme do temna.

A jaké jsou vaše recepty na zavařované brusinky. Podělte se s nimi.

Zdroj: Zavařování brusinek

Ingredience: 600 g cukru, 250 g čerstvých brusinek, 500 ml vody

Technologický postup: Svařte 500 ml vody s cukrem (400 g), a jakmile se cukr rozpustí, stáhněte sirup z ohně. Nechte ho pár minut chladnout, aby brusinky při zalití sirupem nepopraskaly. Potom brusinky v míse přelijte sirupem a nechte úplně vychladnout.

Přikryjte fólií a uložte do druhého dne do lednice. Potom brusinky sceďte. Cukr (200 g) na obalení vsypte na plech a brusinky v něm postupně obalujte. Pokud se utvoří na plechu z cukru hrudky, přidejte nový.

Obalené brusinky rozložte na 2 plechy vyložené pečicím papírem a nechte ještě pár hodin zaschnout. Brusinky jsou nejlepší hned v den výroby, ale vydrží vám i týden. Podávejte je například s kozím sýrem a pečivem.

Jde o skvělý doplněk nejen k různým sýrům, ale i k pečené drůbeži nebo třeba ke grilovanému masu.

Zdroj: Brusinky

Ingredience: 1 kg rybízu, 700 g cukru, 2 lžičky rovné skořice, 2 lžičky kyseliny citronové, 2 hřebíčky, 4 lžíce rumu

Technologický postup: Rybíz a cukr promícháme a necháme 24 hodin odležet. Potom přidáme skořici, hřebíčky, kyselinu citronovou a necháme 15 minut vařit. Ke konci dáme rum a hned plníme do sklenic. Dáváme je dnem vzhůru.

Zdroj: Brusinky

Ingredience: 500 g brusinek, 200 g cukru krupice, šťáva z jednoho citronu, 1 bio citron, 125 ml vody, 1 malé kyselé jablko

Technologický postup: 500 g brusinek (i mražených) opláchněte a osušte. V nekovové misce smíchejte s 200 g krupicového cukru a šťávou z 1 citronu. Nechte stát přes noc, jednou až dvakrát promíchejte.

Malé kyselé jablko očistěte, nastrouhejte a s nastrouhanou kůrou z 1 bio citronu (nebo 1–2 lžičkami sušené kůry) vložte do hrnce. Přidejte šťávu, kterou pustily brusinky, 2 hrsti plodů a 125 ml vody. Půl hodiny zvolna vařte, dokud směs nezhoustne.

Dosypte zbylé brusinky a 5–8 minut ještě vařte.

Zdroj: Brusinky

Ingredience: 200 g cukru, 250 g čerstvých brusinek, 200 ml vody, 1 ks hřebíčku, ½ lžičky citronové kůry

Technologický postup: Čerstvé bobule brusinek propláchneme studenou vodou. V kastrolu promícháme vodu s cukrem a přivedeme k varu. Do vroucího cukerného roztoku přidáme brusinky a vaříme, dokud bobule nepopraskají. Pak teplotu snížíme, přidáme kůru a hřebíček.

Marmeládu z čerstvých brusinek vaříme na mírném ohni, za občasného míchání necháme probublávat asi 15 až 20 minut do zhoustnutí. Ještě teplou marmeládu přendáme do sklenic a uzavřeme. Takto připravený džem z čerstvých brusinek s kousky bobulek podáváme jako přílohu k sladkým moučníkům, masu a omáčkám.

Můžeme servírovat i ke svíčkové omáčce.

Zdroj: Brusinky

Ingredience: srnčí kýta, sůl, pepř, divoké koření, 1 polévková lžíce mouky, vývar, 1 lžíce másla, šípková marmeláda, 200 ml červeného vína, citron, brusinky

Postup: Srnčí kýtu nakrájíme na medailonky (4 plátky na jednu porci), naklepeme, okořeníme, opečeme, výpek zaprášíme, zalijeme vývarem, přidáme máslo, šípkovou marmeládu, víno a vše provaříme. Při podávání podlijeme šťávou, nahoru položíme kolečko citronu a brusinky. Srnčí po myslivecku podáváme s hranolky.

Zdroj: Recepty na srnčí medailonky

Nutriční hodnota v 10 g brusinek je následující – energetická hodnota 105,1 kJ; 25,12 kcal; bílkoviny 0,13 g; sacharidy 6 g; tuky 0,07 g; vláknina 0,6 g.

Zdroj: Brusinky

Budete mít zájem:  Výplach a čištění nosu konvičkou či nosní sprchou – Džala Néti

Ingredience: 1 kg brusinek, 0,5 kg cukru, 2 ks hřebíčku, 1 ks celé skořice, 4 lžíce vody

Technologický postup: Do hrnce vložíme připravené brusinky, podlijeme malým množstvím vody a zakryté poklicí vaříme. Jakmile plody pustí více šťávy, přidáme hřebíček, skořici a při mírném varu bez poklice zahušťujeme asi 20 minut.

Potom přisypeme cukr a opatrně mícháme do jeho rozpuštění. Zahušťujeme ještě asi 5 minut. Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme a sklenice obrátíme dnem vzhůru. Takto necháme do vystydnutí. Plníme-li při nižší teplotě, sterilujeme 20 minut při 80 °C.

Zdroj: Brusinky

Ingredience: 150 g kompotovaných brusinek, 50 g meruňkového džemu, 2 lžíce červeného vína, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžíce rumu, 1 lžíce pomerančové šťávy, pár kapek worcesterské omáčky, mletý pepř, sůl, cukr

Technologický postup: Brusinky a džem propasírujeme. Poté vmícháme hořčici, víno, rum, pomerančovou šťávu, worcesterskou omáčku, mletý pepř, cukr a sůl. Vše dobře promícháme a necháme vychladit.

Zdroj: Studené omáčky k masům

Ingredience: 8 ks srnčích medailonků à 80 g, 2 červené cibule, 200 g brusinek (kompotovaných nebo mražených), 5 špetek soli, 3 lžíce másla na pečení masa, 3 lžíce másla na omáčku, 2 lžíce cukru, 4 lžíce zakysané smetany, 1 hrst zelené petrželky

Ingredience na marinádu: 4 lžíce oleje, 3 špetky čerstvě mletého pepře, 1/2 lžičky mletého nového koření, 1/2 lžičky mletého anýzu

Postup: Olej promíchejte s kořením a maso vložte alespoň na 3 hodiny do marinády. Brusinky sceďte, cibuli oloupejte a nadrobno nakrájejte. Na pánvi s rozehřátým máslem orestujte medailonky z každé strany 1/2 minuty.

Medailonky osolte a pečte ještě přibližně 8 minut. Přikryjte a odstavte z ohně. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte brusinky, cibuli a cukr. Na silnějším ohni poduste za stálého míchání 5 minut. Nakonec přidejte do omáčky nasekanou petrželku.

Medailonky podávejte přelité omáčkou s kopečkem zakysané smetany.

Zdroj: Recepty na srnčí medailonky

Ingredience: 1 litr brusinek, 30 dkg cukru písek, 1 vanilkový cukr a 3 lžíce rumu

Postup: Přebrané brusinky dáme do hrnce, přidáme cukr a vanilkový cukr, zamícháme a necháme rozvařit. Je potřeba promíchávat a během vaření sbírat pěnu. Nakonec přidáme 3 lžíce rumu.

Poté už jen dáme do připravených čistých skleniček, vršek skleničky otřeme dočista, zavřeme a na chvíli postavíme na víčko. Už se nijak nezavařují. Z litru brusinek jsou 4 skleničky od přesnídávky.

Takto připravené brusinky jsou výborné jako příloha ke svíčkové, králíkovi na smetaně apod. nebo jsou vynikající ke kachně po Tyrolsku.

TIP! Kachna po Tyrolsku: Kachnu omyjeme, osušíme, osolíme, břišní otvor vyplníme omytými a osušenými jablky. Na tuku osmahneme cibuli nakrájenou na kolečka a kořenovou zeleninu, přidáme divoké koření, zalijeme trochou vody, vložíme kachnu a pečeme v troubě při 180 °C doměkka a do červena.

Občas poléváme výpekem. Kachnu poté vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme vodou, povaříme. Přidáme cukr, brusinkový džem a nakonec 2 dcl červeného vína. Podle chuti dosolíme, kachnu podáváme s rýží anebo s houskovým knedlíkem.

Výborná je také podávaná s opečenými bramborami obloženými pečenými jablky z kachny.

Zdroj: Zavařování brusinek

Ingredience: 250 g čerstvých brusinek, 200 ml vody, 200 g cukru krupice, 2 ks hřebíčku, půl lžičky citronové kůry

Postup: Čerstvé plody brusinek umyjeme pod tekoucí vodou. V kastrolu promícháme vodu s cukrem a přivedeme k varu. Do vroucího cukerného roztoku nasypeme brusinky a vaříme na mírném ohni, dokud bobule nepopraskají.

Přidáme kůru a hřebíčky. Marmeládu vaříme za občasného míchání a necháme probublávat asi cca 15 minut do zhoustnutí. Ještě teplou marmeládu přendáme do sklenice a uzavřeme.

Marmeládu podáváme jako přílohu ke sladkým moučníkům, k masu, omáčkám anebo na chleba s máslem.

Zdroj: Zavařování brusinek

Brusinky léčí močové cesty a posilují imunitu. Jak nejlépe zpracovat plody i listy?

Brusinky pomáhají léčit močové cesty a posilují imunitu Brusinky, červené drobné plody a tmavozelené lesklé lístky brusnice brusinky jsou nejznámějšími a nejúčinnějšími přírodními pomocníky při léčení všech problémů močových cest, ale rovněž posilují imunitu či brání předčasnému stárnutí. Kyselé a nahořklé brusinky a listy je nejlepší užívat jako prevenci při opakovaných zánětech močových cest, inkontinenci nebo potížích s prostatou. Brusnice brusinka je odolná rostlina, která se dá pěstovat na záhoně i v květináči, snadno se suší, zmrazuje i zavařuje. A určitě neprohloupíte, když vyzkoušíte naše léčivé brusinkové recepty. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Brusnice brusinka (Vaccinium vitis-idaea), obecně brusinka, kyselinka, kalinka, brusinka, červená borůvka je nízký plazivý keřík dorůstající do výšky okolo 20 cm. Na zelených větvičkách rostou drobné vejčité listy. Brusinky kvetou od května do července bílými nebo růžovými květy. Kulaté plody jsou nejprve zelené, pak bílé a nakonec červené, velké zhruba 6 mm, dozrávají postupně od srpna až října. Odolná brusnice brusinka roste v kyselých, chudých půdách, na svazích jehličnatých lesů, na vřesovištích a rašeliništích.

Brusnice brusinka (Vaccinium vitis-idaea), obecně brusinka, kyselinka, kalinka, brusinka, červená borůvka je nízký plazivý keřík dorůstající do výšky okolo 20 cm

9 rad a tipů, jak červené brusinky zpracovat

  1. Brusinky se nekonzumují čerstvé!
  2. Sbírají se od srpna do října sytě červeně zbarvené plody, které jsou na pohmat pevné.
  3. Po sběru brusinky dále nedozrávají. Je vhodné je zpracovat do dvou dnů, protože se brzy kazí.
  4. Plody se suší, zmrazují nebo zavařují.

  5. Dokonale suché brusinky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem nebo do sušičky tak, aby se navzájem nedotýkaly. Sušíme při teplotě 45 až 55 °C. Brusinky po usušení musí být měkké, ovšem nesmí pouštět šťávu.
  6. Sušené plody dáme do vzduchotěsné nádoby a skladujeme na suchém tmavém místě. Nesmí zvlhnout.

  7. Pro léčebné využití brusinky zavařujeme ve vlastní šťávě. Zdravé a zralé brusinky očistíme, napěchujeme do sklenic a sterilujeme přu teplotě 80 °C asi 30 minut.
  8. Zavařenina vydrží i několik let; nekazí se, neboť v plodech je přirozený konzervační prostředek kyselina benzoová.

  9. Na zmražení je rozložíme v jedné vrstvě do sáčku nebo vhodné nádoby a dáme do mrazáku, kde vydrží zhruba půl roku.

Brusinky pomáhají léčit močové cesty a posilují imunitu: pro léčebné využití brusinky zavařujeme ve vlastní šťávě

4 tipy na sběr, sušení a skladování brusinkových listů

  1. Listy se sbírají od konce léta do prvních mrazíků.
  2. Sušíme je ve stínu rozložené v jedné vrstvě na sušicích platech.
  3. Správně usušené listy jsou svěže tmavě zelené s nevýraznou vůní a hořkou, svíravou chutí.

  4. Sušené plody skladujeme v dobře uzavřené nádobě na suchém místě při pokojové teplotě, nejlépe ve tmě.

Brusinky pomáhají léčit močové cesty a posilují imunitu Správně usušené listy jsou svěže tmavě zelené s nevýraznou vůní a hořkou, svíravou chutí

Brusinky jsou účinný přírodní lék

Listy brusnice brusinky obsahují glykosidy, třísloviny, flavonidy, minerální soli a organické kyseliny.

Kyselé, nahořklé plody obsahují cukr, kyseliny citronovou, jablečnou, šťavelovou a benzoovou, dále vitamin vitamíny A, B, C, flavonoidy, třísloviny, glykosidy, antokyany, pektin, a mnoho minerálních látek (železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, selen, zinek, měď, sodík, mangan). Ojediněle se v lidové medicíně využívá i brusinkový květ při revmatických onemocněních.

Brusnice brusinka patří mezi nejvýraznější rostlinné antioxidanty, její účinky jsou srovnatelné s  borůvkami, ostružinami nebo česnekem a cibulí. Pomáhá snižovat pravděpodobnost onemocnění srdce a oběhového systému, posiluje imunitu, potlačuje únavu a je osvědčenou prevenci předčasného stárnutí. Brusinky pomáhají při prevenci tvorby zubního kazu.

Především ale brusinka proslula svými močopudnými a dezinfekčními účinky při zánětech močových cest a močového měchýře, protože přispívá k vylučování kyseliny močové a močoviny.

Brusinky je ideální užívat především jako prevenci při opakovaných zánětech močových cest, samovolném úniku moči nebo problémech s prostatou. Své uplatnění mají při střevních, ledvinových a žlučníkových problémech.

Jako podpůrný prostředek je možné brusinku využít při léčbě cukrovky, přispívá ke snížení hladiny cukru i cholesterolu v krvi.

Užívání brusnice brusinky by se mělo omezit na dobu dvou měsíců, a to maximálně dvakrát ročně. Nesmí se užívat při těžkých poruchách jater a ledvin.

Brusinkový čaj pro zdravé močové cesty

Ingredience

  • 2–3  lžíce sušených nebo 4–5 lžic čerstvých brusinkových listů
  • 500 ml vroucí vody

Postup

Brusinkové listy zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme asi 15 minut vyluhovat. Scedíme.

Použití

Toto množství popíjíme po doušcích během dne jako třítýdenní kúru. Opakujeme dvakrát ročně.

Brusinkový čaj pro zdravé močové cesty

Lék na močový měchýř a prostatu 

Ingredience

  • 15 až 20 g najemno nakrájených čerstvých brusinkových listů
  • 500 ml vody
  • 15 ml jablečného octa.

Postup

Bylinu zalijeme studenou vodou a jablečným octem, zakryjeme a necháme 8 až 12 hodin při pokojové teplotě macerovat. Scedíme.

Použití

Nápoj vypijeme během dne, ideálně v pěti dávkách po zhruba 100 ml. Jako preventivní kúru užíváme jeden měsíc.

Brusnice brusinka patří mezi nejvýraznější rostlinné antioxidanty, její účinky jsou srovnatelné s  borůvkami, ostružinami nebo česnekem a cibulí

Brusinková šťáva na posílení imunity

Ingredience

  • 5 lžic rozdrcených brusinek
  • 1 lžíce cukru nebo medu

Postup

Rozmělněné brusinky smícháme s cukrem nebo medem. Zakryjeme a necháme 6 až 8 hodin v chladu. Pak propasírujeme přes sítko.

Použití

Brusinková šťáva je skvělá na posílení obranyschopnosti organismu v čase chřipek a nachlazení a k prevenci i léčení močových cest. Pijeme max. 100 ml šťávy denně s vodou, nejlépe ve dvou až třech dávkách.

Brusinková šťáva na posílení imunity

5 pravidel, jak brusinky pěstovat

  1. Brusnice brusinka není na pěstování nijak náročná. Dobře prospívá jak na záhoně, tak v květináčích.
  2. Vysazovat se může celou sezonu, nejlepší je ale jaro a podzim.

  3. Rostlinka má ráda polostín, ale nepohrdne ani místem na slunci, kde se ale musíme starat o správnou vlhkost půdy.
  4. Při pěstování v nádobách si musíme dát pozor na přelití a hlídat, aby dlouhodobě nestála ve vodě. Při přelévaní odumře.

  5. Zeminu potřebuje brusnice brusinka kyselou, nejlépe rašelinový substrát.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector